Nyarak az MTV előtt

2010/08/31. - írta: Modor Tibi

KÁCIÓ!, AKÁCIÓ!, VAKÁCIÓ! - nemcsak Kis Recéék törtek ki elvárt örömujjongásban a tanév utolsó kicsöngetésekor - a 80-as, 90-es években is így volt, és napjainkban szintén biztos folytatódik ez a régi hagyomány. Ám mihez kezdhetett a háromhónapos nyárral és a mindig túl hirtelen jött szabadsággal egy tizenkét-tizennégy éves gyerek?

 

Végre sikerült Ricsikének is kikönyörögnie, hogy hadd ne kelljen többet abba az undorító kerületi napközistáborba mennie, ahol félig megrágott - újrahasznosított - húsokat adtak rágógumi-foltos műanyagtányérban. De nemcsak a higiéniával volt baj, a társasággal is. Az egész tábor területe, így a menza is mindenhol tömve van zajongó telepi suttyógyerekekkel.

Még mindig bánja, hogy úgy hagyta magukat becsicskítani a városrész legagresszívabb iskolásaitól. A másik suliban, a Szamuelyben már akkor se kellett köpenyt-váltócipőt viselni, a fiúknak nyugodtan nőhetett az az ujjnyi tincs hátul, a lányok lakkozhatták a körmüket - csak a Korvin Ottó Általános Iskola diákjainál nem következett be a rendszerváltás. Na igen, a szamuelysek azon a nyáron tarzanosat-bandásat játszottak a kiserdőben, és simán az arra tévedő korvinosokra parancsoltak, hogy “teszed le azt a fegyvert!” - mire ők rövid vita után szófogadóan el is dobták az erdőben guberált botokat. Utána meg már mindegy volt, bármivel is kompenzáltak később - lenyomhattak másokat a víz alá a medencében meg hasonlók, de azért igazából csicskák maradtak.

Szóval nem volt többet napközistábor (oda úgyis az elhanyagolt szegénygyerekek jártak) - volt helyette a vágyott otthonmaradás. Egy ideig persze lehet az osztálytársakkal bandázni és bringázni a környékbeli játszótereken - gyufázni, krosszozni, üveget törni, sütőpor-ecet-kindertojás bombát készíteni, a HÉV-síneken pénzt lapítani. De hát ezek furcsa osztálytársak voltak: ők jártak nyaralni is. Ricsike nyár közepére azon vette észre magát, hogy hiába próbál mindenhova felcsöngetni, vagy csak a nagyi van otthon, vagy inkább senki. De a haver semmiképpen. Balatonon, Görögországban, Jugóban, Cseszkóban, bécsi szafariparkban. Vándortáborban, tenisztáborban, Balatonszabadi-Sóstón, dzsúdótáborban, Waldorf-táborban, hittantáborban, diszleszkia-táborban, edzőtáborban, evezőstáborban, biciklistáborban, néptánctáborban. Talán csak salsatábor nem volt még akkor.

Richárd nem ment persze táborba - nem volt rá családi keret, Muterék meg végigdolgozták a nyarat alapból. Nyári munka, önálló üdülés, internet se volt még - ám helyette akkoriban vezették be az MTV-t is. Végre valami, ami elviselhetővé teszi az unalmas, forró nyarakat az üres utcákkal, megsárgult füvű parkokkal! Megmondta az alföldi nagybácsi is: “nem a délutáni-esti hülyeségeket kell nézni, amiben a nigrók ugrálnak - délelőtt jó kis zenék mennek a 70-es, 80-as évekből: Dire Straits, Pink Floyd, Genesis”. És valóban! Minimális pofázás, kevés reklám - így betárazhattuk a videót, és várhattunk türelmetlenül a legjobb klipekre.

Ebben is hatalmas csapdák voltak ám! A videóval nem is könnyű felvételt készíteni. Meg kell győződnünk arról, hogy jó csatornáról veszünk föl. Hiába megy a tévén a Don’t Cry, amikor mi esetleg a Kéménymesék öt percét rögzítettük a felvevőn beállított frekvenciáról. Bassza meg, ez mellément. Oks, csatorna megvan. És igen! Piros sziréna, fakul, fekete-fehér lesz - Never Let Me Down Again. Nem veszi. Mi van már? Igen, így maradt le mindennek az eleje. A felvételhez biztonsági okokból a távirányítón vagy valami  egyszerűbb billentyűzet-kombinációt kellett használni, vagy hosszan nyomni a piros gombot.... na jó, elindult. De mi van már megint? Kidobta a kazettát. A kurva életbe. Valaki kitörte a pöcköt a VHS-ből, ki volt az..? Celluxszal vagy alufóliával lehetett persze ezen segíteni, de addigra a klip már lepörgött, a videókészülékben meg könnyen eltűnhetett a hirtelen odabarkácsolt tömés. És ha időben elindulhatott volna - hát pont akkor ugrottunk ki a slozettre. Várunk... várunk... órákig. Még mindig csak a köcsög Take That, Phil Collins, Sledgehammer meg a művészkedő Grace Jones, Fine Young Cannibals, a vontatott, melankolikus, fekete-fehér Chris Isaak, de unom már. Adnának legalább valami Yazoot vagy Midnight Oilt. Most megyünk ki akkor egy percre. És persze, hogy. Akkor, amikor garantáltan nem tudtunk mozdulni, na akkor jött a Welcome to the Jungle, akkor jött a Tainted Love meg az Our House.

A videózás elképesztő dolgokra vette rá az embert az előbb felvázolt silbakoláson kívül: felvettük a reklámokat, műsorokat is. “If you are faithful - and if you are devoted” - ebben a DM-turnépromóban és nyereményjátékban még Budapest neve is szerepelt. Aztán Madonna: "there once was a girl, who had a little curl, right in the middle of her forehead..." Vagy emlékszünk erre: “sprechen Sie mit interessanten Leuten 24 Stunden am Tag: 001 809 563 0000”. Nullnull-Nullnull. Vagy viermal die Null. Dial MTV. Együtteses hétvégék! 3 klip egy előadótól. Teletexten lehetett előre tájékozódni. Sponsored by Fruit of the Loom. UK Top 40 (13: unlucky for some) is brought to you by British Knights. Marijne van der Vlugt, Rebecca de Ruvo, Steve Blame, Paul King, Lisa L’Anson, Ray Cokes, Ingo Schmoll. Ők voltak a VJ-k, ejha.

Micsoda idők voltak! Odaláncolva a tévéhez meg a videóhoz, hogy aztán a szabványbetűs matricákból szépen felcimkézhessük a kazettákat, azokat gondosan megszámozva - egytől kettőig. Remélve, hogy jön kedvenc számunk, amiket aztán mutogathatunk haveroknak és szégyellhetünk a szülők előtt (-Mi ez az idegesítő szar? Kapcsold már el! - reakció a Whale Slobo Humpin’ Slobo Babe c. nyugtató nótájára). Egésznyaras slágerek: Everything I Do - I Do It For You - még most is a leghosszabb ideig No. 1 az Egyesült Királyságban. Vagy hogy szurkoltunk sokan a Wet Wet Wet Love is all Aroundjának, és igen, a buzi I Swear soha nem is előzte meg. Csak az a kis dán énekesnőcske, a Whigfield valamikor ‘94 őszén. És mekkora ünneplés volt, amikor a Take That végre csak harmadik lett... (Love Ain’t Here Anymore) Mit énekel egy buzi? La! Mit énekel három buzi? Lalala! Mit énekel öt buzi? Relight my Fire...

 

Saját részről a UK Top 40-ét tartom a mai napig értékes örökségnek - hatalmas zenéket ismerhettünk meg, itthon elsők között a Blurt, Oasist, Elasticát, Prodigyt, Supergrasst, Stone Rosest. Angolul, majd később a német VIVA-n németül tanulni se volt hülyeség. Eine Insel mit zwei Bergen, Mola Adebisi - ilyen nem lééétezik, hogy egy néger németül tudjon beszélni, ráadásul értelmesen! Nézd már, jegyezd jól meg. Ki tudja, látsz-e még ilyet.

Nosztalgia? Engem még az se nagyon fog el. Visszanézve szánalmas egy program volt hónapokon, éveken át ülni a zenetévé előtt a legszebb időben, venni a Bravót először havonta, majd kéthetente, Popcornt az óriásposzterrel, kivágható szövegkönyvekkel - a saját választást, interaktivitást a mai lehetőségekhez mérten teljesen mellőzve, kiszolgáltatva magunkat a szerkesztőknek-reklámszakembereknek. Na jó, volt "levelezőpartnert keres", meg a "Szex, szerelem, gyengédség" legendás hülyeségei. A Juventus budapesti indulásakor vertem a fejem a falba, hogy nincs telefonunk, mert a sok gyökér tizedszerre se találta ki a betelefonálós játékban, hogy a Nem tetszem neked c. számot az 5let (jee, Csabankó Miki, a későbbi Happy Gang-es Vitamin meg a kozmixos Hozsó) adja elő, és nem a Bonanza, nem Ákos, nem a Mohó Sapiens, nem a Depeche Mode... jó, nekik nem jutott Fábián Tibor - de akkor is.

 

Magyar Bravóban Beverly Hills 90210 meg Shannen Doherty? Mi közünk hozzá, ment valahol akkoriban itthon? Nem, de azért a sztárpletykákat meg a matricákat megkaptuk mi is. Csúcs volt az egyik bravós újságírógyerek bemutatkozása: “Mostanában kedvencem a 2 Unlimited, de hát úgy változik ez nálam, ahogy a slágerlisták is változnak - gondolom, nálatok sincs ez másképp. Imádom a pizzát, ha tud valaki egy menő pizzériát, ossza meg velem” ... 

 

 Egyszóval: Jó, hogy vége a 90-as éveknek / És nem jön újra el... 

Ui.: De a kazetták még megvannak, max. rájuk vettem a Halál ezer arcát vagy a Mathilde illatát.

103 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yenoee 2010.08.31. 08:40:27

Valamint este a 120 Minutes: Einstürzende Neubauten, Sugarcube, Laibach, Sonic Youth, Bush
továbbá napközben bármikor a The Disposable Heroes of Hiphop Risy
www.youtube.com/watch?v=sgOWTM5R2DA
Néha becsúszott a Penso Positivo, vagy a Bomb The Bass
www.youtube.com/watch?v=trbvx1U6Ry8
Sőt Andersen, az első magyar klip, ami lement az MTV-n:
www.youtube.com/watch?v=-_XtjA5AR-w

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.08.31. 08:48:55

anyám állandóan rávette a dallast a vérrel és verítékkel összegyűjtött depeche mode, cure, duran duran klipjeimre. állítólag véletlenül.

Mitya Ivanov 2010.08.31. 08:52:00

Modor Tibi, te még szinte gyerek vagy!!

Hal Stanton 2010.08.31. 08:59:13

KLF, EMF, de szép is volt! MuMu Land!

Ernoke 2010.08.31. 09:01:48

nekem még mindig megvannak azok a vhs-ek, ahová nirvana-, beck-, bush- és prodigy-interjúkat vettem fel. meg moby: im feeling so real, whale: pay for me, alternative nation, mtv-válogatáskazetta...

aztán jött a fekaszenny, és elrontotta az egészet.

cd-r 2010.08.31. 09:12:37

érdekes, hogy a party zone-ra nem emlékszik általában senki, pedig minden pénteken és szombaton ez a műsor ment éjféltől hajnali 5-ig. dee dee dumált a klipek között és simán bele lehetett futni future sound of london-ba, ragga twins-be meg egy rakás tök ismeretlen akkori acid house klipbe.
@Ernoke: fekaszennyel nem értek egyet, a yo! mtv raps-ben mai szemmel is nagyon jó hiphop zenéket toltak.

Ernoke 2010.08.31. 09:15:50

@cd-r: a mostani "gangsztabuli az egész élet" klipekre gondolok, amik a 90es években még sehol nem voltak.

doszy 2010.08.31. 09:16:39

001 809 563 0000 nagyon nagy, én is máig emlékszem rá! :)
A másik ilyen az MTV délutáni kívánságműsorának száma, a 44 483 461 061.

cd-r 2010.08.31. 09:22:53

@Ernoke: akkor is volt gangta rap az mtv-n csak a klipek mások voltak, nem a lánccsörgetésre meg a seggekre voltak kihegyezve, hanem ilyen rendőr elől menekülős cuccok voltak inkább, mint pl ez: www.youtube.com/watch?v=tQhVJKUSE28

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.31. 09:24:50

ezek a német telefonszex cuccok sztem nem az mtv-n voltak. de ha jól figyeltél, elcsíphettél egy-két vulvát a "teresa orlowski geprüft" werbungokban.

no meg ray cokes. imádtam a doggie cam-jét.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.31. 09:31:37

Soha nem néztem az MTV-t. Lelkileg teljesen képtelen vagyok arra, hogy megnézzek harmincöt darab szörnyű számot, várva arra az egyre, ami esetleg majd tetszeni fog.

totyizselé 2010.08.31. 09:32:47

Aztakurva...
Tibi, visszarepítettél a múltba, de nagyon durván ám :)
Bazmeg, itt van előttem az első videónk, még a távirányító is. A rec gomb mellett kétoldalt a távkapcsoló mőanyagából magasítás, hogy ne lehessen véletlenül benyomni... Baszki, érzem a kezem alatt a gombot...hallom, ahogy kattog a gép...ledek a play (zöld) meg a rec (piros) gomb alatt a készüléken...
Én úgy csináltam, hogy az éppen forgó klip végén, mikor kiírták a számcímet-előadót, benyomtam a gépet rec-pause üzemmódba. Onnan egy pillanat alatt elindult.
Mindig a metál klipeket lestem. Akkor még volt Hedbangers Ball is... Tömény nosztalgia a poszt.

Kétkazettás magnóm nekem az elsők közt volt a lakótelepen, járt is hozzám inden haver másoltatni. A kikötés az volt, hogy ne használjam a gyorsmásolót, mert úgy szarabb lesz a minőség. A magnómon, ha a gyorsmásolás gombját egy bizonyos pontig nyomtam, kb. négyszeres sebességet lehetett elérni. Kazi visszatekerésre kurva jó volt, csak a végén kellett időben elengedni, mert szakadt a szalag. Amit aztán celluxszal gyógyítottunk...

Mínusz huszon-egynéhány év... Odabaszott ez a poszt, de nagyon.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.31. 09:33:33

@Bachterman:
Ja, én is inkább az RTL-ről, meg a SAT1-ről emlékszem.
Nullhundertnojncig-cvájcvájcváj-ájncájncájnc!
Ruf mih an!

Ernoke 2010.08.31. 09:33:55

@cd-r: soha nem szerettem ezt a fajta zenét, úgy gondolom azonban, h ez még mindig jobb, mint a most tényleg mindent elöntő rihanna és usher-szarok.

totyizselé 2010.08.31. 09:36:56

Nem térek magamhoz...:)
Forró nyarak, üres utcák, megsárgult füvű parkok...
Fájó visszakívánkozás a múltba :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.31. 09:52:14

Aki tud youtube-ozni, keressen rá a Dübörög a hangunktól a házra az Emergency House-tól. A kommentek a legdurvábbak: "ez még igazi zene volt" :D

@Mitya Ivanov: na ne viccelj! :)

2010.08.31. 09:57:24

Hát én a nyolcvanas évek közepén irigyeltem azokat akik vándortáborba mentek, nekem meg nagyszülőknél kellett lenni. Persze amikor otthon voltunk bandáztunk, Győr nem nagy város, mindenhova el lehetett mászkálni.
Nekünk az volt a szám, amikor 88-ban az eurosport bejött, a német viva meg az mtv már egy másik időszámítás volt nekem:D

2010.08.31. 10:00:16

Miért van az hogy én "be vagyok oltva" (közhelyszótár) tévé ellen. Soha nem vettem még új tévét - az 1 junosztyon kívül -, Soha nem volt videóm, talán be sem tudnám kapcsolni.

Szerintem ez nem korosztályos, hiszen minden ismerősöm hozott Bécsből,és nézték az alámondásos zombis filmeket.

Életemben 1x ragadtam le az MTV mellett, akkor is valami ismert pankrátor doku-soapja ment angolul, német felirattal.(mert persze a magyarra előfizetés kellett, csak a német csatornák jöttek ingyen) ja és Tanja Tucker és százlábú családja.

A tévézési szokásomra jellemző, hogy többnyire a myestatet néztem (és a zsebszámológép kiakadt amikor forintra akartam átszámolni az árakat), vagy az Andalúzia tévén a bikaviadalt. Esetleg valami együgyű játékot nyomattam az UPC Direkt választékából.

scsaba1 2010.08.31. 10:05:01

@Modor Tibi:

Persze, ahogy az UFO együttes is, meg a Carpe Diem. :D
Bár az UFO-ból a vöröset szívesen sunáztam volna akkoriban. Mondjuk a feketét is.

Beavis & Butthead? Imádtam őket.

2010.08.31. 10:10:13

Nálunk már az MTV-t megelőzően volt a Sky Channel, Super Channel, RTL, miegymás, talán már 87-ben. Tudom, hihetetlen, de osztálytársak eljöttek "skájcsenelt" nézni...
MTV-n kizárólag a Headbangers Ball, Eurosport-on csakis a WWF Superstars of Wrestling-et néztem. Sajnos szigorú atyám előbbit "elviselhetetlen zajnak", utóbbit "amerikai elmebetegségnek" titulálta, majd hatalmával visszaélve átkapcsolt valami végeérhetetlen Sampras vagy Szeles Mónika teniszmérkőzésre...

scsaba1 2010.08.31. 10:17:55

@Brother Love:

Végül is évesen az ember belátja, hogy a pankráció ordas nagy kamu, de 14 évesen tátott szájjal nézte...

scsaba1 2010.08.31. 10:21:20

@scsaba1: Végül is 30 évesen... Na.

vincere 2010.08.31. 10:31:34

jaj, ez nagyon szép volt, Tibikém! ezen mind én is végigmentem, ahogy le van írva. bár videónk sose volt, csak bámultam az MTV-t, főleg az érettségi utáni nyáron, amikor pihenésképpen nem dolgoztam, és ezerrel készültem az angol felvételire. álló napokig ültem az MTV előtt, és kényszerítettem magam, h. mindent megértsek, amit mondanak. Ray Cokes igazi kihívás volt!
akkor még kifejezetten élvezet volt a műsorvezetőket hallgatni...
"Hi, Sonia Soul is here with MTV News" :)

ii@_ 2010.08.31. 10:37:20

Minden este bepróbálkoztam, hogy megnézzem a Most Wantedot Ray Cokes-szal, de minden este a Dallas meg a többiek nyertek...
És mikrofonnal vettem fel a számokat magnóra a Junoszty tévéből :)))) A Nirvana unpluggedot mai napig ilyen formában őrzöm.

niyabinghi 2010.08.31. 11:04:51

Don't Cry helyett Kéménymesék, ááááááááááá. :D Ismerős. Meg amikor Fater nem nézte meg, hogy üres-e a kazi (nem írtam rá semmit), aztán felvette a gondosan összegyűjtött zenéimre a Halál ötven órája / Piszkos tizenkettő, mittudomén melyik háborús rettenetet. Azóta elég ha tévében meglátok ilyen második világháborús filmet, leküzdhetetlen istenbaszozási kényszer lesz rajtam úrrá.

slip23 2010.08.31. 11:31:35

a videoról meg át lehetett venni kazettára ezeket a számokat, az nagyon menő érzés volt:) aztán megjelent már nem is tudom melyik magyar adó, ahol egész nap klipek mentek (nem, nem a z3), már akkor is valami 90 Ft volt egy telefonhívás, de 20-szor telefonáltam, hogy meghallgassam Blümchen Verrückte Jungs c. számát. Most már égő, de szép korszak volt:)

waketomi 2010.08.31. 11:32:14

ez nagyon szép volt, és igaz

slip23 2010.08.31. 11:36:17

Aztán videóról átvenni kazettára, az milyen menő volt!:) Sokkal nagyobb esélyed volt arra, hogy hallgatható legyen, mintha a Juventus kívánságműsorban vetted volna fel, ahol mindig belepofáztak vagy az elején, vagy a végén (vagy mindkettő). Aztán megjelent valami magyar adó, ahol egész nap klipek mentek, szavazhattál telefonon, hogy mit kérsz. Nagyon drága volt, én egy nap alatt csináltam 2.000 Ft-os számlát, anyámék nem örültek, de mit tehettem, imádtam a Verrückte jungs-t :)

www.youtube.com/watch?v=tBTAo6s7yok

Régi szép idők...

doszy 2010.08.31. 11:47:09

@Brother Love: Super Channel, DJ Kat Show megvan? :)

doszy 2010.08.31. 11:48:03

@Brother Love: Super Channel, DJ Kat Show megvan? :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.31. 12:00:30

Megnyugtat, hogy nem csak én emlékszem a telefonszámra.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.31. 12:02:10

@doszy: b+, Dial MTV. Egyszer még fel is hívtam őket, és az Erasure-tól kértem a Run to the Sun c. megahitet :-))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.31. 12:09:00

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy abban az időben, amikor a tv-s erotika kimerült a szilveszteri topless revüben meg a Szuperbola főcímében, mennyire megdöbbentő volt az első Samantha Fox klip hétköznap délelőtt.

IndaMuncher 2010.08.31. 12:17:19

Daisy Dee és a Club Rotation a német Viván megvan? Szombaton főműsoridő, ismétlés csütörtökön.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.08.31. 12:25:14

Jó a másolt VHS, a 3-4.dik másoláskor az emberi bőr tónusa átvált élénknarancssárgába és nyúlik.
Az Észak Koreai televízióban super vhsről megy az adás szerintem még mais, egy kolégám mesélte hogy jöttek taiföldre a méregdrága stúdióba, Infernón reszeltetni a szarukat, és végül VHS-en vitték el az anyagot, mindenki legnagyobb meglepődésére.
(az Inferno a digital content creationben akkor olyan powerful volt kb mint a halálcsillag)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.08.31. 12:28:49

@slip23:
MSat meg SzívTV Music Box, azok voltak ám a szép idők, a Verrückte Jungs pedig kurva nagy szám!

Styxx 2010.08.31. 12:33:40

A nyolcvanas évek végén egy szabadkai testvérpár valami MTV-s nyereményjátékon megnyerte Billy Idol Harley Davidsonát. Hónapokig az volt a 15-30 évesek között a vezető téma a városban. Az akkori nagymotorosok mindenféle bizarr csereberével álltak elő. - Megkapjátok az én Kawasakimat, meg az ő Yamaháját stb. de a két kiscsákó addig talán max ha biciklin ült. A végén nem tudom, hogy mit tettek a mocival.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.31. 12:36:34

@El Topo (Sgt. Elias): az az. :)
a sky one megvolt nekem is. meg a super channel, amin japán robotos rajzfilm! ment. robotech-nek hívták, és sokkal jobb volt, mint a transformers. dj kat show-ban meg mindig az inspector gadget ment.

egyszer fater elhozta vhs magnóval együtt a mad max 1-et, alámondásosan. igen durva volt. de asszem láttam ndk-s bajszos-szőrös-mackónadrágos pornót is ilyen utószinkronosan, egy ember által, egy hangszínen produkálva az összes szereplő hangját.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.31. 12:40:06

Még az jutott ezembe, hogy most akkor ez a poszt miről szól? Hogy mennyire modoros volt az a korszak? Vagy hogy mennyire modoros nosztalgiázni róla?

How can we know the dancer from the dance?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.31. 12:42:04

@Püspök utcai gombaszedő: eredetileg a 90es blogra szántam, de nem értettünk egyet a konklúzióval (miszerint valójában egy szánalmas időszak volt), úgyhogy amikábilisan a Modoroson közlöm le a teljes verziót :))

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.08.31. 12:49:57

Nekem már csak a VIVA maradt, MTV-t esetleg elvétve, a szomszédban láttam a '90-es években. A feelingje azonban még most is megfog, ha megnézek egy-egy régi MTV-s videót. Itt többet is találhattok: retro80s90s.blog.hu/tags/r%3Azene_tv ...egy-két Bravo újsággal egyetemben.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.08.31. 12:50:15

@Modor Tibi:
vagy inkább nem a megfelelő adminnak küldted el :)

Ver Sacrum 2010.08.31. 12:51:40

Lehetne egyszer videokölcsönzős poszt is: nézhetetlen vígjátékok, szarabbnál szarabb, de minden pénzt megérő thrillerek (= csöcsvillanások), sunyi pillantások a külön dossziéban tárolt felnőttfilmek borítói felé stb.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.31. 12:58:37

@Ver Sacrum: Ó, a lakótelepi videókölcsönző.

Egyszer kivettünk egy filmet, amiből nem emlékszem semmi másra, mint hogy arról szólt, hogy egy faszi szívrohamban meghal viccmesélés közben, és a barátja felteszi rá az életét, hogy megtalálja a poént.

De valamilyen oknál fogva nem tudtuk végignézni, talán vendégek jöttek, de a lényeg az, hogy a mai napig nem tudom én se, hogy mnért is nincs az olaszoknak grillsütője.

Pedig azóta próbáltam IMDB-n is megkeresni, de nem sikerült megtalálni a választ. Viszont mindeközben mintegy újrajátszottam a filmet.

2010.08.31. 13:05:56

@doszy: odabasz...

tiszizdödídzséketsó,endájemdídzséket...

Hepciás 2010.08.31. 13:10:41

@Püspök utcai gombaszedő:
ez akár az én blogomra is jöhetne:-)

Mitya Ivanov 2010.08.31. 13:27:44

@Modor Tibi: pedig ha ebben az időszakban találkozunk a flaszteron, akkor veled kapcsolatban elsütöttem volna a csattogós lepkés poént, és elvettem volna a haverjaimmal azt, ami nálad volt. Az összeset és bármit, mert én lettem volna a nagyfiú:)))

IndaMuncher 2010.08.31. 13:43:14

@Modor Tibi: Manapság retró bulik fő kelléke. Szánalom, amikor megjelent is utáltuk, nemhogy ma.

vincere 2010.08.31. 13:56:40

ja, és a Bravo magazinban a mai napig van Szex, szerelem, gyengédség rovat! pár hónapja vettem egyet a Belga CD miatt, és meglepődve láttam. a magazint utána nem adtam oda a kiskamasz unokahúgomnak inkább...

zehu 2010.08.31. 14:05:59

Nemrég láttam, hogy a BRAVO manapság újra havi a Popcorn meg kéthavi újság... Hát válság van...

mocc 2010.08.31. 14:07:39

Vasárnap délelőttönként ment a 20-as lista. Mindig balhé volt belőle, mert nokedli/salátakészítés helyett a tv előtt ültem. Tévéből számok felvevése szakadt magnóval régi leragasztott mesekazikra, elején-végén hallatszik a kattanás. Felvétel közben teherautó dübörög az utcán, kutyák hörögnek, dinnyésautó dudál, szar számok alatt kuss van, persze.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.31. 14:15:18

@mocc: és hiába hallgatod már hibátlan minőségben őket, a zaj-hiba mindig beugrik azoknál a részeknél.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.31. 14:19:57

@Modor Tibi: hú, de mennyire így van ám! ilyen (osztrákul beszélő) danubiusos rádiós felvételekben a kipauzált duma miatti taktuskiesések. azt hittem csak nekem égett be az agyamba az ilyesmi.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.31. 14:22:24

@vincere: dicséretes, hogy ezzel megóvtad az ilyen destruktív és perverz külső hatásoktól :))

Pernilla 2010.08.31. 14:32:50

@scsaba1: Hujber Cynthiát sunáztad volna? tisztelem az ízlésedet. Ilyen hódfogakat azóta nem láttam.
Az volt ám a szép, hogy akkor senkinek nem tűnt fel, hogy a csaj az egyik klipben Keresztes Ildikó, a másikban Kozma Orsi hangjára tátikázott :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.31. 14:36:14

@Modor Tibi: Én a kazi végi (kazivégi?) számlevágásokkal voltam így.

Meg vannak/voltak azok a négy/hat/nyolc CD-s válogatások, amiket többnyire a Eurosporton szoktak reklámozni, na azoknál is betéve tudom, hogy melyik számrészlet után mi jön és zavarban vagyok, ha mégsem szakad ott meg.

yenoee 2010.08.31. 14:38:18

@Pernilla: élőben nem olyan vészes az, sőt az is lehet h már elmúlt neki.

zehu 2010.08.31. 14:43:18

Amúgy a 2000res évek elején, mikor még nem volt "normális" netünk, csak "betárcsázós", akkor én is tévé előtt töltöttem a nyári napjaimat. Akkor már volt UPC és legalább 15 zenecsatornánk, hála ennek félórán belül mindig halhattam a kedvencem. De a német reklámok nekem is megmaradtak "Neu jetzt, neu bei ZED!" "Sende 578 für Maria von Scooter an die fünfmaldiedrei" Gülcan, Mola stb műsovezetők az Interaktivban, na meg az elmaradhatatlan Comet gálák Dj Bobóval, No Angels-el...

slip23 2010.08.31. 14:48:25

mesekazetta leragasztása és rá a kívánságműsorból / MTV-ből felvett zenék alap. nekem egyszer sikerült egy olyan kazira rávenni az aktuális kedvencet egymás után 10-szer (hogy ne kelljen mindig visszatekerni:)) amire nagyanyámék vették fel hogyan énekelek. a kérek egy kulcsot a szívedhez után jött a fahangon énekelt boci boci tarka.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.08.31. 16:25:37

Hát igen, "szép". Jó szó erre a posztra, kimunkált, mint egy novella. Én az MTV-t azért szerettem, mert ott láttam először a kedvencek klipjét, mindig bekészítve a VHS hátha megcsípem őket az elejüktől...
Ott még Nick Cave is ment, néha Joy Division és a Sabotage minden mennyiségben, a világ legjobb klipje. De szép is volt. Na remélem, sikerült modoros kommentet írni.

sorica123 (törölt) 2010.08.31. 18:16:56

@scsaba1: kb annyira életszerű, mint az akciófilmek. De ezért is lehet lelkifúr nélkül nézni, mert 'úúúúh beleugrik a mellkasába páros lábbaaal', oszt mégse horpad be szegény vasgyúró bordázata. Mondjuk azokat az agresszív, ámde eléggé okostalan gyerekeket el kellene tiltani tőle, akik frankón ki is akarnak egy-két ilyen figurát próbálni a haverokon nagyszünetben (volt egy-két ilyen nagyeszű oszttársam, velem egyszer törölte fel valamelyik a tornatermet, tiszta vidámpark volt:/).
@slip23: volt olyan h z3? Én A3-ra meg Z+-ra emlékszem. Az A3 az a régebbi, aztán annak a helyére nőtt talán a z+ (nem biztos, de kb akkor lett az egyiknek vége, mikor a másik indult).

Gastroger 2010.08.31. 18:25:14

Hát, ez csodás volt, engem is visszarepített az időben... Lehet keverni fogom a 80-as 90-es éveket, de öregszem. :)

A VHS
A VHS a legnagyobb találmány, mert mindenkinek volt (előbb utóbb) VHS videómagnetofonja. Két (RCA?)kábellel kellett összedugni (sárga és piros, hang és kép)és mehetett a másolás. Mondjuk a harmadik után már a színek kezdtek elmosódni, negyedik után néha fekete fehérbe váltott egy-egy pillanatra, és kezdett megjelenni a képernyő felső részén a másolás rákfenéje: a kb 8 cm csíkban jobbra elhajló csíkozós kép.
A fülkitörés valóban segített a rámásolás ellen, de ugye azt néha orvosolni kellett, én egy papírgalancs helyeztem bele, és úgy ragasztószalagoztam le.
A legjobbak a hangalámondásos filmek voltak, azt most külön nem emelném ki, aki látta tudja miről beszélek, szenvtelen hang, villódzó kép. Pornófilmeknél ugyanaz a borízű hang kommentelt fahangon mindent.
BASF szalag, 180 perces, amire éppen nem fért rá két film , főleg ha beállítottad, mert mindig csúsztak a műsorok. 240 percesre azt mondták gyengébb a minősége. Akkor vettem egy fullextrás fekete-tokos, pirosbetűs, Sony Vivax VHS kazit, az volt a csúcs, a klippek azon gyülekeztek. És igen, sajnos arra is rávevődött valami....

Mivel nálunk nem volt semmiféle zenetévé így egy havert kértem meg, hogy vegyen fel klippeket, aki este 10 kor benyomta az MTV Alternative-ján a REC gombot, aztán vette kegyetlenül. Hát így ismertem meg pld. Manic Street Preacherst, és társait.
(Motorcycle emptiness, abszolút klasszikus). Vagy a The House of Love-tól a Shine On-t, melyet később (dicséretes módon feldolgozott az Apoptygma Berzek). Persze az ismertebbek, Billy Idol, Nirvana is felbukkantak. No persze egy Sabrina klip (Boys-boys) felért legalább akkora merevedéssel, mint amikor megtaláltam a fater zoknisfiókjában az import német nyelvű pornómagazint.

Visszatérve a VHS-re eleinte nekünk nem volt így havernál néztük. Freddy a Nightmareból, az kész beszarás volt.
No persze kezdődtek a 90-es években a Bocskor féle klipmix c. műsorok, vagy nemtudom ki vagy mi volt az, de néha egy-egy klippet el lehetett csipni.
Ez most nem volt modoros, csak gondoltam megemlítem. Nem is tudom mit keresek itt? :)
Ennyit a VHS-ről.
A tévéműsorok, rádió, meg egyebek, az más tészta. :)

Gastroger 2010.08.31. 18:34:25

Addig is 80-as évek vége: a SKY CHANNEL az bejött, ott rendszeresen néztem a Captain Powert.
Ilyen intró után, nebazz, persze:
www.youtube.com/watch?v=LFOaQh5rFS0&feature=PlayList&p=22DAC671B0F7D4A9&index=0&playnext=1
Hűű, meg kéne szerezni valahonnan... :)

LionOfZion 2010.08.31. 18:55:47

Ui.: De a kazetták még megvannak, max. rájuk vettem a Halál ezer arcát vagy a Mathilde illatát.

A Mathilde illata hattalmas klasszikus:D

Augur 2010.08.31. 19:09:11

Nagy idők nagy tanúi! Azért a 90-es években Nena 99 luftballonja, a 2Unlimited és a Take That között megcsíptünk az MTV-n némi RHCP-t, Pearl Jam-et és Soundgardent is.

Styxx 2010.08.31. 19:35:04

@Augur:
Nena 99 Luftballonja a kilencvenes években már erősen retrónak számított. Ő a nyolcvanas évek szűkfarmeres (mint ma, csak mi magunknak szűkítettük a farmer gatyát) kinyújtott nyakú (szintén mint ma) korszakának gyermeke.

Augur 2010.08.31. 19:59:38

@Styxx:
Akik a két évtized határán voltunk kölykök idősebb tesóktól ránkmaradt zenékkel, azokban akad némi keveredés ezen a téren.

doszy 2010.08.31. 21:40:51

@zehu: "Alles Müller, oder was?"

CernaGeza 2010.08.31. 21:56:33

Ó, mtv.

Ray Cokesra emlékszem, mint fő jófejség-felelősre, illetve Sonja Saul hírblokkjaira.

.."Hi, i'm Sonja Saul here with mtv news.." tamdadamm.

Anyáméknak akkoriban videoton supercolor tévéjük volt, amin az mtv az 1, 3, 5 gombok egyidejű benyomásakor jött be. Ennek a tévének volt tuchel-csatlakozója amire a fater grundig magnóját kötöttük rá, így tudtunk felvételt csinálni a klippekből.
Én asszem dr.albánra vadásztam, meg tán genesisre.

És igen, amikor reppelő négerek öntötték el a csatornát, véget ért ez a korszak.

well hungarian 2010.08.31. 22:15:48

@doszy: ó, még küldtem is be rajzot, és vártam, hogy megmutassák a müsorban. Nem mutatták.

well hungarian 2010.08.31. 22:19:34

@Kurtz ezredes: jól emlékszem, hogy Csiszár ott kezdte? Vagy az a Z+ volt?

vincere 2010.08.31. 22:29:29

@Modor Tibi: ezzel már elkéstem, múltkor a Viasaton vagy hol nézte az angol Nagy Ő-t, azzal a felkiáltással, h. nincs semmilyen karika. és tényleg nem volt. döbbenet, h. miket mutattak egyébként.

2010.08.31. 22:58:10

@well hungarian:

Én úgy emlékszem, Csiszár a Top TV-n futott be, az "apukám" _imiddzsel_.

well hungarian 2010.08.31. 22:58:20

Sat einz, ProSieben: a világ leghosszabb reklámblokkjai. Haribo macht Kinder froh, und Erwachsende eben so!

well hungarian 2010.08.31. 23:01:53

@tff: valóban, a Top TV-t elfelejtettem. Akkor azt hiszem, az evolúció ez lehetett: SzívTV -> A3 és TopTV -> Z+.

well hungarian 2010.08.31. 23:05:33

@tff: valóban, a Top TV-t elfelejtettem. Akkor azt hiszem, az evolúció ez lehetett: SzívTV -> A3 és TopTV -> Z+.

2010.08.31. 23:10:54

@CernaGeza:

"Ennek a tévének volt tuchel-csatlakozója amire a fater grundig magnóját kötöttük rá, így tudtunk felvételt csinálni a klippekből."

Ez nekem is megvolt, videóról mi nem is álmodhattunk, úgyhogy öteres átjátszókábel ráficcent a tévé meg a Videoton magnó közé, és lehetett szar minőségben rögzíteni.
Máig kedves emlékem a klasszik videoton kocka-rádiósmagnó: a motorja vitt minden gagyi kazettát, amikor valami megszorult az ITT-n tekercselésnél, abba raktam át, és nem volt gond. Olyan volt az a magnó, mint az AK-47-es, szar körülmények között is megbízhatóan működött. :) (Az ITT kifejezetten utálta ezeket a 80 Ft-os Polymer kazettákat, meg a lengyelpiacon vásárolt kalózkiadásokat.) Hiába, a Videoton hadipari gyár volt, na meg _akkor még tudtak műszaki cikkeket készíteni._ :))

Nekem egy nyaram volt olyan, hogy az MTV-n lógtam. Akkor futott be a "kentaccstisz", a vízcsapból is az folyt. :)

cometneni 2010.09.01. 06:17:13

az a3 az nem tv3? mert én arra emlékszem, hogy tv3 télen nyáron. meg a hardy mihályra erről a csatornáról.

Johnny Web 2010.09.01. 06:18:39

És ne feledkezzünk meg Aleksandra Bechtelről, a sunáznivaló szőkéről sem. Lassan már ő is 40 éves lesz. Beszarás.

Johnny Web 2010.09.01. 06:22:10

@cometneni: Az A3 egy másik csatorna volt, ahol Márton Csaba baromkodott a Bolondóra című rettenetben.

cometneni 2010.09.01. 06:24:36

@Dr. Anspaugh: köszi! az nálunk, siófokon nem volt.

balra 2010.09.01. 16:31:10

Azt a Whigfield nevű ribancot a haláláig öltem volna. Gyűlöltem.

Hipok Rita 2010.09.01. 17:31:32

Azt sem tudom, hova legyek, annyira tetszett ez a poszt! A hozzászólások nemkülönben. Nem maradhat ki a jó öreg Nils Bokelberg meg a Fritten und Bier! "Meine Mutter ist in Afrika und mein Vater ist auch da..." :D

Vasz1l1j 2010.09.01. 18:15:09

Hát ez tényleg időutazós poszt volt! :D

Nekünk MTV-nk nem volt, a német VIVA volt az első zenecsatorna, ami elhozta hozzánk a világ zenei életét Molával, Stefan Raabbal meg Heike Makatsch-csal (remélem, jól írom a nevét). A legviccesebb Mola volt, ahogy két számmal kisebb izompólóban bemutatott egy spontánnak látszó bicepszpózt, és belevigyorgott a kamerába, hogy: "Hallo und herzlich wilkommen", vagy rövidítve csak "tyhja!".

És az egyik legjobb szám természetesen Luciletrictől a Madchen volt, amit most az istennek sem találok sehol.

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2010.09.02. 10:26:33

és nevermind fél óránként a nirvanatól :) és mindig guns, DM meg madonna. nyáron meg a brian adams és az always a bon jovitól. ugyanez a jégpályán is.
később pedig az MTV ment és jött a technós viva... :S

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2010.09.02. 10:27:53

jaa, depeche mode: master and servant it's a lot it's a lot maradéktalanul beleégett az agyamba, a hangok és a vágások váltakozása... tiszta manipuláció :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.09.02. 13:22:57

a popkultúra korcs kölykeit olvashattátok :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.09.02. 13:34:33

@Bachterman: nem igaz, mert a végén lehúzó kritikával illettem az egész korszakot és a műfajt! :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.09.02. 19:45:41

@Modor Tibi: az értékes kommentekre gondoltam. :)

gun_withthewind 2010.09.02. 21:14:12

@Modor Tibi: Tibor! ez gyönyörű! a sütőpor-ecet-kindertojkó - majdnem könnyes lett a szemem!
Bejött az MTV a házba, a szomszédlánnyal ültünk a plüss kanapén.
Ment a Technotronic Pump up the jam - alap, az övtatyós néger buxával. úgy rázta, majd kiesett a szemünk a csodálkozástól.

Intizar 2010.09.03. 00:13:34

Hát, ehhöz sem elég fiatal nem vagyok, sem elég elhanyagolt gyerek nem voltam, a panelproli-untercsóró múltam ellenére sem. De még ha a megfelelő téridő-szeletben nőttem volna föl, akkor sem lehettem volna soha elég menő és tájékozott. Phüpp. Brühühüüü.

666E 2010.09.03. 10:41:17

ecetes-sütőporos kindertojás bombák? azt hittem, hogy csak nekünk van tudomásunk ezen fegyver létezéséről. most meg nem elég, hogy máshol is felbukkant, a posztnak hála már az egész internet tud róla.
emlékszem mennyire kreatív felhasználási módokat találtunk az alkalmazására..

Prophet 2010.09.04. 01:57:56

Én a kilencvenes évek közepén jártam általános iskolába, akkor már rendesen szinkronizált Rambo volt, de a kindertojásos bombát mi is ismertük. A nagyfiúk mesélték, hogy a Hotelnél bedobták a buszmegállóba. Pontosabban alul begurították, és az üveg túloldaláról nézték, milyen hatása van az öreg nénire:)

Zorita 2010.09.06. 11:32:42

nagyon jó poszt lett, és tényleg ennyire ambivalens a dolog: mondjuk én mindig tanítás után feküdtem be a tévé elé, nyáron azért volt progi (nem nemeztábor), de már kamaszként is éreztem, hogy azért ez elég szánalmas, hogy egész délutánokat a tévé előtt töltök, csak azért, hogy jöjjön a jó szám :D
mondjuk ha nem egyedül voltam, legalább megvolt a lehetőség a harsány, egyetértő fikázásra szar szám esetén :)

belidzs_ 2010.09.07. 23:11:49

nagyon jo ez a post es a kommentek is :)

2010.09.22. 17:41:30

Köszi ezért a postért. Meg a kommentekért...megvan az az érzés, hogy "nem vagy egyedül"? :)

Void Bunkoid 2010.10.01. 11:09:39

@balra: én imádtam Whigfieldet, máig van egy kiló 100xszépes meg popkornos poszterem. Sőt, még eredeti cédém is van - pedig akkor a cdket aranyárban adták. Mondjuk most is, csak akkor még nem volt alternatíva, és nem jött le egy egész diszkográfia három perc alatt 320as empéháromban az enkórról.

KopaszMercis 2011.02.01. 23:41:22

ez oriasi ez a poszt kar hogy az ujpank vonal kimaradt... green day offspring 95 nyara csak errol szolt.. aztan jott a sotet kozepkor :)
süti beállítások módosítása