Az önérzetes ügyfél

2010/08/19. - írta: Modor Tibi

-Hallod, teljesen kivagyok. Nap mint nap hívogatnak ilyen telemarketinges csicskák kiváló ajánlatokkal, meg hogy ide meg oda fektessem be a pénzemet - ha volna mit... lerázom őket persze folyton azonnal, ahogy az adatvédelmet meg az esetleges jogi következményeket hozom szóba. Kértem én ezt a közleményt? De ez nem elég. Nagyon durva. Vendéglátásunk, ügyfélcentrikusságunk a bányászbéka bizonyos hátsója alatt. Már erről jut eszembe, szavad ne feledd.

A kedvesemmel, Henivel is a múltkor beültünk egy kellemesnek tűnő vendéglőbe - semmi idejétmúlt űbermagyaroskodás meg tulipánmintás székek, azt hittük, normális helyre kerültünk -, jött is a pincérgyerek rögtön, és ilyet szól hangosan, hogy "Sziasztok, étlapot hozhatok?". Hát mi összenéztünk, azonnal felálltunk, és egy szó nélkül olajra léptünk. Látnod kellett volna a felszolgáló fejét, te. Le volt forrázva teljesen. De hát mit hitt, süsd meg? Országos cimborák vagyunk, együtt őriztünk libát vagy mit? Azért, mert a Heni 25, én meg 26 éves vagyok, ezért letegez bárkit, ez hülye? Azért tanuljunk már meg az alapvető emberi normák tükrében viselkedni, he, gyá.

-De durva.

-Meg aztán a múltkor. Bementem valamelyik műszaki boltba - elvileg nyolcig vannak nyitva mindennap. Namost én bőven nyolc előtt mentem be, volt még legalább öt perc a zárásig, vagy kicsit kevesebb, mindegy. De már felmostak meg ilyenek. És erre ahogy ott nézelődtem, ott nekiállt az eladó pofázni, hogy "Segíthetek valamit, Uram? Hamarosan zárnánk". Mondom: "Még záróra előtt jöttem be, szeretnék nézelődni - ha volna kedves megengedni". Erre olyan grimaszt vágott a csávó, hogy azonnal kértem a panaszkönyvet és hívattam a főnököt. Hogy képzeli, a büdös mindenségit neki. Utolsó kis eladó gyökér.

Most egyvalamiben - persze sokmindenben, de ebben főleg - nem érjük utol még mindig a Külső Bécsi Utat: a vendég az nem csak csupán a vásárló vagy az ügyfél vagy egy pénzeszsák, hanem "A VENDÉG, A VÁSÁRLÓ, AZ ÜGYFÉL". Így, csupa nagybetűvel, bion-bion. A vállalkozó és a személyzete azért szolgáltat, hogy őket ellássa, őket kiszolgálja. Kőkemény piacgazdaság van, ha valahol nem úgy bánnak velem, ahogy azt én mint vevő joggal elvárom és megkövetelem, hát azonnal a Fogyasztóvédelemhez fordulok. Vagy a Homárhoz persze.

Nem kell messzire menni. Bécsbe átruccansz: hát az utolsó Bierkellerben meg Weinstubéban is kinyalják a seggedet, a széket is a valagad alá tolják - ÉS: még kikérik maguknak, ha borravalót mersz adni. Nem csoda, hogy se németül, se angolul nincs szó a borravalóra, csak magyarul. Nincsenek rászorulva a baksisra, ők megtehetik. Amúgy ez a török uralom behatása. A baksis tudod, mi törökül vagy irániul? Ajándék. Ennyi. Szóval büszke nép az osztrák: ezért is dolgozik annyi Tschusch (=jugó) náluk. Prágában azt mondtam a két korona ötvenre, hogy "passt schon", a cseh gyerek szikrázó szemekkel, így baszta vissza a pultra az ötven hallért. Csak csengett. Neki nem kell az alamizsna, kap fizetést. Látszik, hogy nekik milyen megszállók jutottak. Itt meg? Magyarok vannak mindenhol, lehúzósak mind egy szálig. Ha odamész a pulthoz egy sörért és száz forintnál kevesebbet hagynál ott jattnak, már beszólnak, hogy nekik is élniük kell valamiből. Ilyen ez az ország. A semmiért várják el a borravalót meg a jutalmat. Pedig az az én egyéni döntésem, hogy kinek mit adok. A borravaló az nem jár. A borravaló az egy extra opció, amennyiben a Kedves Ügyfél elégedett a szolgáltatással és az étellel-itallal. Na akkor LEHET adni. De soha nem kötelező. De hát kifordított világban élünk, ahol minden megtörténhet....

Ha nincs meg a fél liter a sörömből, visszaküldöm. Ilyet szól a pultoskurva, hogy de hát annyival több rajta a hab, és majd feltölti a hiányzó részt... Ha zavaros a bor, vagy nem szagoltatják meg a dugót - visszaküldöm. Ha nem elég forró a tányérom széle - visszaküldöm. Mindenki csak azt nézi, hogy hol nyúlhat le. A múltkor kértem a Heninek egy vodkát naranccsal, és erre a bunkó, sötét tanulógyerek összeöntötte. Érted? Ösz-sze-ön-töt-te! Úgy küldtem vissza, hogy csak porzott. Bónuszként megüzentem a főnökének, hogy tüstént küldjön egy normális felszolgálót. Gyakoroljon az anyján az ilyen kis buzi, ne rajtunk. A Heni is büszke volt rám persze, szereti a határozottságot.

Azt nem tanulják meg itthon a bunkók, hogy az Ügyfél = The King. Olyan nincs, hogy valami ne úgy lenne, ahogy az Ügyfél akarja. Ott nincs "de", ott úgy lesz, ahogy a Vevő kívánja. Ott nincsen félrebeszélés, ujjal mutogatás, hogy kinek a hibája: az Ügyfél azonnali megoldást akar, és nem kíváncsi semmi másra, a technikai részletekre. Csak az a baj, hogy amíg a sokat szidott és lenézett jenkiknél ez már évszázadok óta alap, az hozzánk még nyomokban se szivárgott még be. Meg hogy műveletlenek lennének a jenkik, hogy nem tudják, mi Magyarország meg Németország fővárosa! Mert könyörgöm, te például tudod, hogy mi Michigan vagy Nova Scotia fővárosa? Na ugye.

Pár éve volt egy nagy sztori, ezt már visszahallottam vagy ezer helyről: bementem a Váci utcában egy cipőboltba. Most tapintatból nem mondok neveket, de a lényeg a VÁCI UTCÁN van. Szóval nem egy Sugár vagy Flórián. Bemegyek, köszönök, nézelődöm, a két eladó picsa ott trécsel az üzlet végében. Próbálok velük szemkontaktust felvenni, semmi. Nézelődök tovább, fogdosom a cipőket, már két perce ott vagyok, semmi. Meguntam egy idő után a nézelődést, odamentem hozzájuk: 

-Sziasztok!

-Jó napot kívánok.

-Nem ismertek meg?

-Sajnos nem.

-Pedig én vagyok A Vevő, basszátok meg! Illetve csak lettem volna.

És azon nyomban kifordultam az ajtón, zsebemben a pénzzel. Így történt, hogy az a bolt aznap elesett húszezer forint biztos bevételtől - jól kitoltam velük, meg a tulajdonossal is! Nekem ott ne várakoztassanak húszezer forintot... nem volt semmi egy szitu, az biztos.

Én elhiszem, hogy nem könnyű munka ez, emberekkel foglalkozni. De hát könyörgöm, tartott valaki Berettát a halántékukhoz, hogy "most márpedig elmész ügyfélszolgálatosnak meg vendéglátósnak"?

Tessék elmenni hullamosónak, állatgondozónak, rendszergazdának. Ott nincsenek emberek. Uff, én szóltam.

244 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darkmirjam 2010.08.19. 15:45:23

@doszy: Én yasodhara kommentjére szavazok. Tüzes, szenvedélyes.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.19. 15:46:52

@Pokember - a seggemből, mint minden rendes Póknak: Az hagyján, de van, aki szerint én vagyok a szerző. Nem, tagadom, ez valamelyes büszkeséggel tölt el.

Hal Stanton 2010.08.19. 15:47:44

Én ezt a posztot nem értem, mert nem vásárolok. Magam sütöm a kenyeret, én állítom elő a vodkát és a narancsot is, és csak titokban öntöm össze.

Csirke72 2010.08.19. 15:50:10

@perfor:

Akkor nagyon sok mindenröl maradsz le...
Ideje megtudnod milyen királyság beülni 1 yot kajálni ill. külömbözö kütyüket vásárolni....

lárvalányhaj 2010.08.19. 15:52:13

@flozan:

A dalmátok azért ilyen lehúzósak, mert az év hátralévő részében egyáltalán nem dolgoznak szinte semmit, így aztán igyekeznek minél több pénzt összeszedni, hogy az év hátralévő részében is kitartson. Emiatt Horvátország többi régiójában is nagy népszerűségnek örvendenek.

janomano 2010.08.19. 15:53:47

@GLG: Az már volt 1-2 éve, hogy Dublinban "élnek", de Tápiószecsőn csak "laknak" a zemberek... :-)

Csirke72 2010.08.19. 15:54:43

@lárvalányhaj:

Ez azért nem lehet ürügy, mert a francia akkor miért nem ilyen???
Aki picit is igényesebb az már rég nem horváthba jár le....

_Chaster_ 2010.08.19. 15:55:30

igazából nem az a baj, hogy az eladók, pincérek hogyan viselkednek, hanem hogy a VENDÉG azt hiszi, hogy ő mindenkinél különb. "telemarketinges csicskák", "Utolsó kis eladó gyökér." ez egymilliószor szánalmasabb bárminél. Nincs, azaz NINCS különbség becsületes munkák között... Szánalmas bejegyzés

BéLóg 2010.08.19. 15:57:38

@Püspök utcai gombaszedő: PuFFogni sosem felesleges, az meg hogy elismertem hogy benéztem, talán inkább a kritikai érzékemet meg az egyenes beszéd szeretésemet demonstrálja, semmint hogy ellenkritikának adjon tápot.

Szeretném közölni, hogy nekem sincs közöm X.Y-hoz, aki ezt éppen ide írja, mert amint látod, nekünk sem azonos a nevünk. Ő X.Y én meg Bélóg. Még betűkeveréássel sem jön ki!

Nem te vagy a szerző, oké, de talán illik rád az öntömjénipari szakmunkás kifejezés.

Tudod, ha csak ÉN lennék aki ezt benézte, miközben (hosszas levelezésünk ELLENÉRE) még mindig szaporodnak akik VALÓSAN reagálnak erre a nem túl sikeres "karikatúrára", azt mondanám, tévedek. A tények figyelembe vételével inkáűbb mégis azt mondanám, talán mégis nekem van igazam.

(Egyébként azt azóta sem tudom, miért is lettem volna BME-s. Ők ÁLTALÁBAN hasonlóan értetlenül állnak bizonyos írásaid (bocs: írásaitok) előtt? Mint az a hőiparivagymitanszék z-edik éves hallgatója aláírású fazon...)

Csirke72 2010.08.19. 15:58:11

@_Chaster_:

Ez pedig igy van, a pincér meg a telemarketinges kis csicskák azért vannak, hogy nyeljenek.
Akinek meg nem tetszik az menjen más szakmába.

Ha a fönököd a munkahelyen baszogat, neki is meg mondod a magadét??? Nem. Naugye... Ez a pincérek sorsa.
Amugy a vendég a király és a pincér a szolga!

cd-r 2010.08.19. 16:01:52

@Csirke72: nálatok minden oké otthon? :)

Csirke72 2010.08.19. 16:02:26

@cd-r:

Naná. De ez most hogyan jön ide?

yasodhara 2010.08.19. 16:08:09

koszonom, de tenyleg az ilyen tipusu gyerekecskek azok akikkel ugy elbabaznek mig loallasban gondolkodnak a jovon es ,hogy ki , miert, milyen...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.19. 16:08:33

@BéLóg: Az EGYENESBESZÉD-SZERETETED (ha már te is így) becsülendő, ugyanakkor arra a helyedben nem alapoznék, hogy más is figyelmetlen.

Különösen azután nem fogalmaznék meg stiláris kritikát a helyedben, hogy kiderült, hogy nemcsak figyelmetlenül olvasol, hanem nem ismered a különbséget az irónia és a karikatúra között.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.19. 16:10:30

@Csirke72: A király ma este is turhával eszi a vacsoráját.

cd-r 2010.08.19. 16:14:21

@Püspök utcai gombaszedő: jobb helyeken sperma is be-becsúszhat. a közhiedelemmel ellentétben nem urban legend, hogy a köcsög vendéggel a köpeten és spermán keresztül a szarig bezárólag mindent megetetnek a derék szakácslegények.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.19. 16:15:31

@cd-r: Feltételeztem, hogy azt már a krémlevesbe ellőtte a szakács.

AnnaKarenina 2010.08.19. 16:19:02

Ha tippelhetek, akkor azért ilyen megosztottak a kommentek, mert az, amit a szerző a témában, mint közhelyeket összegyűjtött, egybeesik azzal a valósággal, amit többnyire rosszul tűrünk.
És onnan eredhet, hogy az udvariassággal (számomra egyszerre a legkevesebb és a legtöbb, amit ismeretlen embertársamnak nyújthatok) gond van. És valószínűleg akkor működik, ha kölcsönös.

betűmix kft (törölt) · www.betumix.hu 2010.08.19. 16:19:44

A pincérre kitérve: vannak helyek, ahol jóval közvetlenebb a légkör, mint egy klasszikusabbnak mondott étteremben. Ha illendően tegeződik, akkor semmi kivetnivalót nem találok abban, ahogy megkérdezte. Lehet bunkó magázódva is. Én is visszaküldök ételeket vagy italokat, ha nem olyan amit kértem, de magát minősíti az is, aki bunkó stílusban adja elő.

Nekem is van egy történetem.

Imádom a koktélokat, ezért ha módom és pénzem van rá, akkor ezt iszok (Zombi és tsai). A szokott helyre mentünk a haverommal - lévén szülinapja volt -, nehogy csalódás érjen a koktél összetétele miatt. Amúgy rohadt jól csinálják, nem nagyon hagyják ki belőle a piát! Ez a nap kivétel volt. Egy kisebb csapat - kb. 40 ember - uralta a hely nagy részét (zárt körben). Ott ugrált a pincér legtöbbet. Én Zombit kértem, ő meg Gin-tonicot. Kihozzák, ránézek, belekóstolok...FUJJ.

Hívom vissza a srácot, hogy valami nem OK, mert régóta idejárok, ismerem a piát is és ez nem az, amit kértem, de még kinézetre sem.
Fordul egyet, visszahozza. Ismét beadom az unalmast és mondom a srácnak:" most komolyan nektek ez a Zombi koktél???? Erre ő: hát másik rendezvény van és a mixer csaj nem győzi! Engem meg pont nem érdekel, hogy nem győzi, mert ez a dolga. Ha elkértek érte 1700-1800 Ft-ot, akkor azt rakjátok bele, amit kell. Szóltam a tulajnak: gondom van, itt szoktam elkölteni havonta X összeget, miért nem kapom, amit szoktam? Ő persze egyből ment lebaltázni a mixert...de le kellett volna a pincér gyereket is, hogy ne "postázza" a mixer csaj üzenetét!

Azt is hozzá teszem, hogy ez volt az egyetlen bakijuk! Toleráns voltam, mert azóta is oda járok.

Xiao_Han 2010.08.19. 16:21:26

Kedves Barom Posztoló!

Angolul a borravaló : tip (sajnos németül nem tudom, de gyanítom úgy is van neve.)
Jah igen Ny-Europában azért nincs borravaló, mert benne van a számlában és Service Chargenak hívják. Egyébként téged melyik TSZ-ből szalajtottak?

Sok problémád lehet, javaslom fordulj szakorvoshoz. Bár lehet te menstruálsz a csajod helyett.

BéLóg 2010.08.19. 16:23:59

@Püspök utcai gombaszedő: Nem akartam lecsapni az iszonyúan magas labdát, mert kezd az ÍRÁSMŰ kritikája személyes sértettségbe átmenni nálad, de hát micsináljak?

"Az irónia olyan közlésmód, amelyben a kimondott jelentést felülírja a közlés módja által hordozott jelentéstartalom. Az irónia eszköze lehet a szokásostól eltérő kontextus, kiejtés vagy más akár nem verbális gesztus is."

"A karikatúra olyan humoros vagy gúnyos célú képi ábrázolás, főként rajz vagy lenyomat, amely egy ember jellegzetes vonásait vagy valamilyen jelenetet szándékosan túlzó módon, torzítva mutat be. Célja az ártatlan szórakoztatáson kívül lehet a kinevettetés, fenyegetés, figyelmeztetés és bírálat. Gyakran megbélyegzi az emberi gyarlóságokat vagy valamilyen társadalmi, politikai stb. jelenség sötét oldalát."

(Mindkettő a Wikipédiából hamarjában idemásolt szószedet.)

Eltekintve attól, hogy karikatúra lehet írás is, szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az irónia egy KÖZLÉSMÓD, a karikatúra meg egy ALKOTÁS.

Szezon, meg a fazon, kedves ideiglenesen kinevezett pót segéd alújságíró gyakornok helyettes jelölt.

Ergó akár egy karikatúra is lehet ironikus, de lehet szarkasztikus, lehet kritikus, lehet hazug, lehet őszinte, szenvedélyes, hittel átitatott, erőszakos, sötét tónusú, vidám, humoros, satöbbi satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Kapufa tanár úrra hivatkozva most azt mondhatnám, ha BME-s lennék, hogy lássa be, maga ehhez SEM ért.

Muszáj neked bevágnod a durcit, csak mert ENNEK az írásnak néminemű híját láttam?

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.08.19. 16:25:49

önérzetes feminista ügyfél:

-fel nem foghatom, hogy miért van csakis és kizárólag világoskék fiúruha, és rózsaszín lányruha, miért nem tudnak genderfüggetlen színű és fazonú gyerekruhákat előállítani!

-elnézést kérem, ezt a sajtot milyen termelőtől vásárolták? a tehén nőstény állat, és fontos a jóléte.

-és a tojás?

-tisztelt cégvezetés! az utcán látható plakátjuk súlyosan megsértik a nők alapvető emberi jogait, mert szétbontásra váró húsáruként vannak feltüntetve, és szexuális tárgyként vannak ábrázolva, mert közben egy szál bugyiban vannak. ha nem lennének tisztában a tényekkel, hetente 1-2 nőt öl meg a partnere, mert a tulajdonának, és szexuális tárgynak tekinti, amelyben az önök plakátja az elkövetőket csak megerősíti.

-tisztelt könyvkiadó! az önök által kiadott könyv sérti a nők és gyerekek alapvető emberi jogait, mert propagálja a családon belüli erőszakot / a gyermekbántalmazást / a nemi erőszakot. felhívom figyelmét, hogy a könyv kiadása a ptk xy§-ba ütközik, és törvénysértő.

-tisztelt könyvkiadó! az önök által gondozott támogatás és segítség, illetve védd az érdekeidet asszertivitás tankönyv kamaszoknak c. kiadvány nem elérhető magyarország egyetlen könyváruházában sem. kérem, gondoskodjon az újabb kiadásról, mert igény van rá.

-tisztelt kozmetikai cég! az önök által gyártott paprikapiros márkanevű rúzsban a megengedettnél nagyobb ólomtartalmat mutatott ki a tudatosvásárló fogyasztóvédelmi egyesület. kérjük a termék bevonását.

-tisztelt plasztikai sebészet! felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy már 14 éves kortól végeznek mellnagyobbító műtéteket fiatal nőkön. követeljük, hogy a legalsó korhatárt emeljék fel 18 évre.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.19. 16:27:26

@BéLóg: ez tényleg nem semmi. Először nem vágtad le, majd amikor valaki ráébresztett, akkor meg megsértődtél, hogy gyenge a poszt :)

cd-r 2010.08.19. 16:27:38

@AnnaKarenina: naja, kölcsönösség. alap lenne, de amíg a hájfejű paraszt azt hiszi, hogy pl a pincér csak az ő kegyei szolgálatáért dolgozik ott, vagy a 20 ft borravalójáért majd hanyatt-homlok hozzák neki a pacalpörköltjét, meg persze fordítva is, ha az ügyfélszolgálatos vagy az eladó normális közeledésed ellenére is arrogánsan és lekezelően beszél, addig ezt nehéz betartani. az emberek többsége azért nem a "megdobnak kővel dobj vissza kenyérrel" elv szerint él, úgyhogy ezek a piti súrlódások szerintem soha a büdös nem fognak megszűnni.

isti77 2010.08.19. 16:29:38

Ez nagyon tetszett. Néha jogosak a cikkben leírtak (pl.: két perc nézelődés után tényleg jöjjön már oda az eladó a 20 négyzetméteres Váci utcai cipőboltban megkérdezni, hogy eltévedtem-e, főleg, ha rajtam kívül nincs is más vevő az üzletben), de néha erősen túlzó az öntudatosság.
Azért kíváncsi lennék, hogy az ilyen öntudatos vásárlók a saját munkájukat hogy végzik. Nyilván kifogástalanul.
Ez az ország arról (is) híres, hogy mindenki k.rvára tudja, hogy MÁSNAK hogy kellene dolgoznia. A háziorvos a betegeit nem tudja úgy ellátni, hogy ne kelljen órákat várakozni, mielőtt sorra kerülsz, de amikor bemegy a műszaki boltba tévét venni, simán kioktatja az eladót, hogy kellene pontos időre házhozszállítani.
Az okmányirodai p.csa pénteken du. egykor rád b.ssza az ajtót, hogy már vége az ügyfélfogadásnak, de azon felháborodik, hogy a mosógépszervíz nincs nyitva hétvégén.
A bankos, aki egy-két kivételtől eltekintve szintén csak hétköznap dolgozik, felhúzza magát azon, hogy a barkácsáruház vasárnap este már 6-kor zár.
És még lenne jó pár hasonló példa.

dekás dezső 2010.08.19. 16:29:58

@perfor: :D
én még a porcelántányéromat is magam állítom elő, a két kezemmel bányászott kaolinból, meg a kerti műanyag székeimet is a saját kutam olajából csináltuk a testvéreimmel. vasöntődém van, lenföldem, bankjegynyomdám, műkörömgyáram - ja hülye vagyok bankjegynyomdám az nincs is...

kicsibuta 2010.08.19. 16:30:47

Nagy az Index állatkertje...

É2I 2010.08.19. 16:31:02

@Püspök utcai gombaszedő: ÁÁÁÁÁÁÁÁ! Ez ütött, ámbátor igaz. :D

@Bélyegző kreátor: Azért egy picit bizalmatlan lennék, egy koktélba minden elvegyül. A pár poszttal felettiek simán x)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.19. 16:33:04

@BéLóg: Ezt most ismét benézted, hiszen sehol nem írtam, hogy az irónia és a karikatúra nem jelenhet meg egyazon műben. Csak annyit, hogy ebben a konkrét darabban egy szem irónia nincs.

De hogy így utólag megnézted a definíciókat, annak ürulük, legalább nem telt fölöslegesen a napod. Bár bohócot csináltál magadból az úri közönség hatalmas derültségére, de legalább tanultál is valamit. És most, hogy már tudod, hogy az irónia az egy közlésmód, talűn nem fogsz olyanokat írni, hogy "Nos, ha ez az egész teljesen irónia...", mert ugye nincs értelme.

isti77 2010.08.19. 16:34:05

Ja, és természetesen az országot az aktuális kormányon kívül bárki simán elvezetné, százszor jobban.

É2I 2010.08.19. 16:37:34

@Modor Tibi: Tibi hagyjad! Ezér' szeressük a blogod! :D

theo 2010.08.19. 16:42:51

@Csirke72: "Ha a fönököd a munkahelyen baszogat, neki is meg mondod a magadét??? Nem. Naugye" De.
Az öntudatosság nem ott kezdődik, hogy csak a nekünk kiszolgáltatottakat basszogatjuk.

Ottlaki Kababám 2010.08.19. 16:43:57

Ez kurva jó lett, sajnos! Imádom az ilyen pöcsöket, bár nagyon hamar fel tudnak idegesíteni, főleg ha feltartanak valamilyen sort. Egyébként meg ki kell őket röhögni.

Boltokban egyébként könnyen megoldható lenne: ha bemegyek körülnézni, ne jöjjön oda máris, majd ha kell valami, megkeresem és megkérdezem, amit akarok. De legyen azé elérhető, egyébként odaszarok.

Tegezés meg csak a bunkópestieknek fáj, szerintem 10 év korkülöMbségig ne legyen már olyan borzasztó! Csak Bundapesten divat mindenkit magázni, a legjobb, amikor a múltkor is éccaka egy pesti kocsmában egy 25 év körüli gyerek először magázott, majd visszategeztem, jelezve, hogy jobb lenne (én 32), de feszt sem akart tegezni. Na ez már nabazz! Dél-Alföldön pl. meglepődnének, mindenki tegeződik bizonyos ésszerű határok között, sokkal emberibb és barátságosabb.

BéLóg 2010.08.19. 16:45:27

@Modor Tibi: Már megbocsáss, de most neked nem jött le.
BENÉZTEM mert félreértettem a stílust. Miután ez kiderült, akkor szóltam róla.

A STÍLUSHIBA okozta nálam a félreértést, azt hiszem ez bármely logikai gondolatmenetel esetében megállja a helyét.

Mivel rosszul van elkészítve, ironikus (bocs, nem hagyhattam ki) karikatúra helyett egy valóban modoros, de magát rejtő (a SAJÁT valós tapasztalatait másokra kivetítő) fazon blogtrükkjének gondoltam az egészet.

Ahogy mások is, talán ugyanebből, vagy más okoból.

Arról már nem is szólok, hogy a GONDOLATJEL semmiféle írásműben nem jelez feltételességet, viszonyosságot, nem írásjele a kitalált, fiktív dolgoknak, nem helyezi a szöveg jelentését feltételes módba, satöbbi. De erre megint csak nem akartam kitérni, de engedelmeddel így most mégis megteszem.

Sértődésről szó sem volt, és szó sincs, nem úgy mint a másik oldalon. Gondolom a fő probléma, hogy most valaki kétszer is meggondolja, hogy a következő önéletrajzába leírja azt, hogy "íróként is tevékenykedtem egy ideig".

Ottlaki Kababám 2010.08.19. 16:45:50

Ja, és a trollok imádnivalóak!

Kismacska (BELLA) 2010.08.19. 16:49:23

"... a cseh gyerek szikrázó szemekkel, így baszta vissza a pultra az ötven hallért. Csak csengett. Neki nem kell az alamizsna, kap fizetést. Látszik, hogy nekik milyen megszállók jutottak."

Na ne már! Prágában a sok "cseh gyerek" mind elvárta a borravalót - adtunk is. Amúgy általánosságban egyetértek, de ezzel a jajnyugatonnemkelladniborravalót mert ott aztán...!! Bezzeg itt van a Balkán!

Ööö... bocs, de én minden utazási prospektusban azt olvasom: ELVÁRT a borravaló, a hotelekben is meg mindenhol. Londonban beültünk egy Pizza Hut-ba (a menüs-asztalhoz kihozós verzió) és bizony alá volt húzva a blokkon a végén: "service not included". Akkor ez mi, ha nem borravaló vagy baksis?

Visszatérve Prágára, az egyik pincérnek volt pofája valami 15%-os borravalót kérni, amit a barátaim (hiába mondtam nekik, hogy adhatnak kevesebbet, mert nem érdemelt 5-nél többet) ki is fizettek. Mi ez, ha nem lehúzás??

Szóval a borravaló mindenütt létezik a világban, elvárják. Még a földi paradicsomnak nevezett NYUGAT-on is.

Bár lehet, hogy ezt már jópáran leírták előttem...

Ezt leszámítva korrekt poszt, a többivel egyetértek. :D

exypsilon 2010.08.19. 16:58:46

Egy kicsit fellengzős a stílusod, látszik, hogy SOHA nem dolgoztál kereskedelemben/vendéglátóban/ügyfélszolgálaton, így az érzelmi iq-d nem fejlődhetett ki az értelmiségképző után rádragadt burokban.
1. Lehet, hogy nem megfelelően szólítottak meg, válaszoltak vissza, de kíváncsi lennék arra, hogy te, ha hasonló munkában dolgoznál, akkor hogy reagálnál.
Záróra előtt is bemehetsz nézelődni, meg érdeklődni, sőt, panaszkönyvezhetsz is, mert ehhez neked jogod van, amivel biztosan tisztában is vagy, és keseríted meg az emberek életét. De ha TEKINTETTEL vagy a másikra, akkor nem 7:55-kor állsz neki kiválasztani életed mosógépét, bár ehhez bele kéne lépni a "kis eladó gyökér" szemszögébe.

Abból a szempontból igazad van, hogy az ügyfél az első. De nem gépek vagyunk, jegyezd meg.

scsaba1 2010.08.19. 16:59:22

@Ottlaki Kababám:

Ja-ja. Csak hátradőlök, és mosolygok és mosolygok...
Néha azt hiszem, hogy egyik másik ironizál, de nem. "Kabbafaszom, horvátba, pomesz, ezért tart itt a zország", kitűnő...

É2I 2010.08.19. 17:02:34

@Ottlaki Kababám: Izé, megadta a tiszteletet addig, míg fel nem hatalmazod -idősebbnek kinéző lévén-, hogy tegezzen. És had mondjam el, a délalföldön lakom én is, de itt közel sincs az általad vázolt "egyből tegezzük egymást, ha fiatalabbnak néz ki". Sőt részemről elengedem a hozzám szólást a fülem mellett, esetleg visszakérdezek -a fent említett módon-, hogy hozzám szólt-e. Nekem, ha nem ismerősöm ne bratyizzon le. Érdekes módon engem pont a nálam idősebb kiszolgálók letegezése zavar inkább. Nyilván kisebbségi frusztráció, de miért nem kaphatom meg azt az alapvető tiszteletet, mint egy nálam nagyobb egzisztenciával kinéző egyed?
Persze ahogy öregszem ez egyre inkább nem így van, ugyanakkor elvárom egy pl ~ ötven éves pincértől, hogy a ~ húszéves vendéggel is úgy bánjon, mint bárki mással.
"Választottatok? Na mit akartok enni?"
"Kérdezném, választottak? Mit kívánnak vacsorázni?"
Szerintem alap, hogy a második mondat hangozzon el mindenkinél. Nem csak a tisztelet adja meg, de a hangulatot is. (Persze egy jó pincér ezt tudja és a -remélt borravaló mellett- akkor is alkalmazza, ha szar napja van :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.19. 17:04:43

@BéLóg: Látom, hogy ha már megtanultad, mit jelentenek ezek a szavak, minden alkalmat megragadsz arra, hogy használd őket. Helyes, csak így rögzül az újonnan megszerzett tudás.

De mindemellett mégis, honnan gondolod, hogy te tudod, hogy mi "kéne legyen" egy írás? Ráadásul egy olyan, amit sokadszori nekifutásra sem értettél meg.

A gondolatjel pediglen egy narratív keretet teremt, ún. párbeszédet, ami eleve kizárja annak a lehetőségét, hogy a lírai én (még kevésbe a szerző maga) közvetlen és szó szerint értendő monológjaként értelmezzük a szöveget, ahogy te tetted.

Ottlaki Kababám 2010.08.19. 17:09:44

@É2I: De én leginkább arról beszéltem ha "saccperkábé" egyidősek vagyunk. Mint Malvin. Ebbe szerintem az 5-10 év pluszmínusz simán belefér, ekkor nekem hülyén veszi ki magát, ha lemagáz. A tisztelet tök más dolog, egy téged magázó tahó is lehet akkora tiszteletlen mintapicsa, ugyanakkor egy téged tegező, veled egyidős arccal, illetve a modorával is lehetsz teljesen megelégedve.

Ottlaki Kababám 2010.08.19. 17:10:36

@É2I: És miután felhatalmaztam, hogy tegezzen, azzal hogy én megtettem, továbbra is magázott. Tovább! (SK)

lr 2010.08.19. 17:11:27

Eleinte sajnáltam, h nem értem ide címlap előtt, de most már remekül szórakozom. Wikipédia idézetek, horvátba, imádom a koktélokat, epic. :P

Ami engem foglalkoztat már régóta: hogyan lehetne egy egységes megszólítást kidolgozni a velem kb. egykorú (nem vagyok még 30), ellenkező nemű pénztárosok felé pl.

Az én gyerexobámban az volt, hogy különösen egy nőt illik magázni, míg ő nem tegez (uakkor. +10 évig nem hoz zavarba, ha rögtön ezt teszi), ehhez képest a valóság:

-ha magázódva köszönök: azabaj
-ha tegeződve köszönök: azabaj
-ha sehogy nem köszönök: azabaj

(persze ezek mindig másnál).

Legjobb eddig az volt (L*dl), mikor a csaj/hölgy/lány is láthatóan ugyanezen gondolkodott, és vagy 2 mp-ig figyeltük egymást feszülten, majd sikerült egy közös felnevetéssel elintézni. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.19. 17:15:27

Basszus, pont nem voltam ma itt, pedig az egész életemet ügyfélforgalomban töltöttem.
Ma már gyakorlatilag nem foglalkozom a túl önérzetes kuncsaftokkal. Az elmúlt 20 év ugyanis megtanított arra, hogy kurvára nem éri meg minden fillérbaszó hülyével körömszakadtáig szórakozni, ugyanis egyszerűen nem belőlük élek meg. Meg azokból élek, akik szépen vásárolnak, nem baszogatnak fölöslegesen, és normális, vevőhöz méltó problémáik vannak.
És bizony nagyon is jól esik, mikor az önérzeteskedő ügyfélnek azt tudom mondani, hogy sajnos nem én vagyok az, akit keresett, nekem csupa komoly ügyfeleim vannak, ezzel a problémával forduljon a konkurrenciához, viszon'látásra.

Ottlaki Kababám 2010.08.19. 17:21:33

Tibikém, ismét külön köszönet a Gyá! kifejezés alkalmazásáért!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.19. 17:25:24

@Ottlaki Kababám:

Aki ezt így he, gyá formában alkalmazza, az eleve Miskolci gyökér! Az ilyen meg főleg ne önérzeteskedjen!

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.19. 17:26:07

@É2I: kotekedhetek?
"Megkerdezhetem, hogy sikerult választanotok? Mit kívantok/szeretnetek vacsorazni?"

en special olyan regota nem uzom a magazas iparat, hogy nem is nagyon megy. asszony meg sose tanulta. jokat is mulattunk, amikor elmagyaraztam, hogyan is kellene.

a multkor egy rendor igazoltatott, aszonta jonapot, mondom hello. erre magazzon, mondom nem tudok. system error volt a valasz.

É2I 2010.08.19. 17:29:26

@Ottlaki Kababám: Ezzel tökéletesen egyetértek :)

A másodikra meg annyit, hogy öregebbnek nézett, mint te hiszed magad,így nem mert tegeződni (tipikus tini dilemma -saját tapasztalat is, csak régen volt :( ), ez nem baj, előbb-utóbb el fogod fogadni ;)

@lr:

Vannak olyan ~köszönési formák, amik nem borítanak bilit, sőt akár ilyen szituban viccesek lehetnek (csajozni sem rossz):
"Köszönöm/üdvözlöm (Hölgyem)!"
"Ohh, pardon, nem tudom, hogyan szólíthatnám meg (hölgyem)?" "Bocsánat magázhatom esetleg tegezhetem-e (hölgyem)?" (Azért zárójeles, mer ez már a modorosság maga, de a mosolyból leszűrhető kell-e vagy sem ;))
Ez persze nem mindig és nem mindenkivel játszható meg, de az adott pillanat eldönti. És ha az ember -nem erőltetett lazasággal be is tudja nyögni, fel van oldva a helyzet.
(Milyen bonyolult is a magyar nyelv és gesztikuláció közös halmaza:)

Asszem ez lett eddig a leg modorosabb kommentem :D

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.19. 17:32:43

@El Topo (Sgt. Elias): ohh, most hogy igy felhivtatok a figyelmet tenyleg arrafele 'gya'-ztak/tunk.

es ami a konkurencia ajanlasat illet, hasonloan jarok el jomagam is. habar azt is olyan szepen, hogy meg o veszi megtiszteltetesnek, hogy megkerdezhetett.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.19. 17:36:11

@lr: ajanlhatom a hello, szia, vagy a modorosabb szervusz -habar ez utobbi kisse bensosegesebb- megszolitasokat?

É2I 2010.08.19. 17:36:34

@El Topo (Sgt. Elias): Mindig mondom Rocker Zsolti forever :)

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":
A rendőreinknél ez gyakori, még kiforratlan a bios. De majd előbb-utóbb jó lesz.
Csak addig ne jussanak, hogy azt mondják:
Astala Vista Baby!
;P

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.19. 17:37:21

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":

Én is szépen csinálom.:) Imádom a lehető legválasztékosabban elküldeni a gecibe azokat, akik szivatni akarnak.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.19. 17:40:12

@É2I: aaa, akkor a vinyo berregese volt utana az a: hmmm, hmmmm, hmmmmmmmmm (olyan zongesen tudobol) koszonom, viszontlatasra!

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.19. 17:42:57

@El Topo (Sgt. Elias): es melle a tudat, hogy a konkurencia egyik prominens tagja ezzel az ugyfellel fog bibelodni, amig en harommal vegzek, es szerencsetlen meg rossz feedbacket is kap a vegen. hetkoznapi oromok, na.

Ottlaki Kababám 2010.08.19. 17:49:41

@Csirke72: Úristen! Külön szeretnék gratulálni a "külömböző" és a "horváthba" szavak leírásáért! Ilyet én viccből szoktam, gondolom most te is...

Mikrobi 2010.08.19. 18:25:05

Én sem szeretem, ha letegeznek egy boltban, vagy benzinkútnál. Általában visszamagázom, hátha észreveszi magát, elvégre nem jártunk együtt óvodába, se nem őriztünk együtt libát. De nem csinálok cirkuszt, ha nem veszi észre magát, pláne, ha látszik rajta, hogy direkt tegez továbbra is.
Hanem a múltkor egy magánszerviz nem akart átvételi elismervényt adni a fényképezőgépem javításra bevétele után. Ezt már nem hagytam, és amikor oktatott, hogy miért ne bíznék meg benne, már rászóltam. Erre visszaadta a gépemet, hogy nem hajlandó megjavítani. Még ő volt önérzetes:-) Szó nélkül elhoztam, elvittem egy másik szervizbe, ahol sokkal olcsóbban megcsinálták:-)

Mikrobi 2010.08.19. 18:26:28

Ja, mert a köcsög egyébként mindjárt letegezett; csak azt akartam mondani, hogy azt még eltűrtem volna, de hogy puszira veszi át a gépemet, azt már nem.

csodalámpa 2010.08.19. 19:04:55

@BéLóg: Fekete Lovag, egyezzetek ki döntetlenben, hm? :))

A Tyne folyó déli partja 2010.08.19. 19:19:01

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: itt olvastam pár éve egy esetet, mikor a rászoruló öreg folyton kritizálta a neki kihordott kaját. mire megszüntették a kihordást neki, erre azon akadt ki, hogy hogy merészelik...

A Tyne folyó déli partja 2010.08.19. 19:23:47

@Goser: ráadásul, ez még majdnem szó szerint is ugyanaz...legalábbis "ivásra való pénz".
angolul meg van szó, tip.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.08.19. 19:25:37

Én csak idősebbektől nem tűröm a tegezést. Az én korosztályom rendben van, de egy apámkorú vadidegen férfi ne merjen tegezni. Főleg ilyen jópofinak látszani akaró vén fasz ne. Nők nem szoktak, a középkorú nőknek van ez a "hölgyem" megszólítása, jellegzetesen undok hangsúllyal, főleg hivatalnokoknál. Mentális válasz: "Kurva anyád, vén ribanc, esz a fene, amiért fiatal vagyok és feleannyi kiló, mint te? Dögölj meg."

A Tyne folyó déli partja 2010.08.19. 19:28:30

@Hadrian77: volt barátom is így szokta, és meg volt róla győződve, hogy az a boltosoknak jó. mert azzal az ő bevételét növeled. ja, a boltét, de mibe fogadjunk, hogy a pénztárosnőnek nem lesz több a fizetése? másrészt ő is emberből van, és szeretne munka után hazamenni, vlaamint az is lehet, hogy épp lekéste a buszt/metrót, akármit.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.19. 19:36:48

@csodalámpa: még jobb, mikor az itteni tescóban a múltkor az előttem lévő vásárló a pénztárosnak panaszkodott, h. az X. dolog a múlt héten még olcsóbb volt. mintha a pénztáros árazta volna át.

Nomurka 2010.08.19. 19:43:02

Végig fogom olvasni az összes kommentet, mert kissé érintett vagyok a témában. De most leírom, amit én érzek a másik szempontból. Ezért bocs, ha valaki már leírta, vagy ismétlek, vagy ilyesmi.
Szóval, mint ügyfeles, tisztában vagyok azzal, hogy nekem nem lenne munkám, ha nem lennének ügyfelek. És azt is tudom, hogy nem a legügyfél orientáltabb cégnél dolgozom. Bár a marketing igyekszik, sajnos ez édes kevés, még nem sikerült rájönniük, hogy a szolgáltatás emelésével lennének boldogabbak az ügyfelek. Ezzel mind tisztában vagyok, DE azért az ügyfeleknek is tisztában kellene lennie azzal, hogy mi is emberek vagyunk. És bár mi vagyunk értük, velünk sem kéne úgy bánni, mint a kutyákkal. És igen, az ügyfélszolgálati iroda is nyitva van egy nap este nyolcig, de nem esik jól 10 óra munka végén, ha akkor esik be egy ügyfél "nézelődni". Én csak abban reménykedek, hogy a "kedves" posztolóval soha nem fog összehozni a sors minket. Mert ő nem ügyfél, hanem egy nagyon beképzelt, bunkó ember. És ha rájönnének az emberek, ha ők kedvesek, az ügyfeles is kedvesebb, akkor szebb lenne a világunk. A másik, hogy nem hasonlítanám össze magunkat semmilyen más országgal. Először is minek, miért legyünk olyanok, mint mások, meg könyörgöm a fizetésünket is hasonlítsuk már össze... Csak ennyit szerettem volna mondani. Köszönöm, hogy végig olvastatok:)

A Tyne folyó déli partja 2010.08.19. 19:45:49

@lr: nekem olyan sztorim van, mikor haveromat láttam kontaktlencse-tisztító folyadékot venni. ő tegezte az eladó csajt 20-25 lehetett), az meg a haveromat visszafele magázta )aki akkor kb. 30 volt). érdekes volt a beszélgetés.

csodalámpa 2010.08.19. 19:49:36

@Animacs: Múltkor a Dagályban örjöngött egy tata, hogy miért 2200 HUF a belépő, mikor a Palatinuson csak 1900 HUF és hogy rohadjanak meg, hogy van pofájuk beszedni ennyi pénzt, na neki nem mertem odadobni a 300 pénzt, mert szerintem hozzámnvágta volna, úgy be volt gerjedve (mondjuk nem is értettem, miért nem nyuggerjegyet vett, szemre már bőven korhatár felett lehetett :) )

A Tyne folyó déli partja 2010.08.19. 19:50:21

@É2I: ja, másik,s aját sztori: leszólít az utcán otthon egy greenpeaces, hol magáz, hol tegez. amikor véletlenül tegez, zavarba jön és bocsánatot kér. mondtam, nyugodtan, (pedig mindjárt 35 lszek, igaz, jóval kevesebbnek látszom.) ő erre mondta, h. ez mindig gond, mert van, aki megsértődik, ha tegezik.

csodalámpa 2010.08.19. 19:57:09

@Nomurka: 7 évnyi ügyfelezés (ebből 4 személyes, a többi CC) után javarészt egyetértek az általad megfogalmazott gondolatokkal.
Ellenben én, ha átvedlek ügyféllé, nehezen viselem, vagy mondjuk inkább rosszul esik, ha normálisan állok hozzá a pénztároshoz/ügyfélszolgálatoshoz/nővérkéhez/postáskisasszonyhoz(főmumus!!), ha udvariasan köszönök neki, és ő nekem nem, ha rámosolygok és továbbra is úgy néz rám mint a véres rongyra, etc. Szóval kettőn áll a vásár, én kifejezetten nehéz ügyfelekkel foglalkozom (csak akkor jönnek, ha valami bajuk van a céggel), de 20/19 minden különösebb erőfeszítés nélkül kezelhető, leginkább csak türelem kell hozzájuk és némi emberismeret.

csodalámpa 2010.08.19. 20:00:49

@Donna Anna: pont így gondolom én is. Sőt, szerintem, ha egy idősebb, idegen férfi tegez, számomra az kifejezetten megalázó, sértő.

maiohu 2010.08.19. 20:20:21

Dolce Vita írt anno a Reakcióba egy gasztrocikket, ott az itteni második bekezdés egy az egyben megjelent kommentben

bajor gizella 2010.08.19. 20:35:52

a háromasztal plussz terasz megoldású becsületkasszás kávézórészleg kinyitásakor azért paráztam a leginkább hogy a város ingyenélő lehúzós tarhagépjeinek lesz a második otthona a hely. hát nem.
a szigorúan egy eurót fizető, de kávét és házi sütit is kérőkből van a legtöbb, akiknek már a nézésükből lehet tudni hogy a szarfejűek halmazának melyik csoportjába tartozik. a, látens köjál-apeh-ántsz ellenőr, aki csontigmaró kérdésekbe megy bele a raktárat, a sütemény krémhabját a a szappanok ételtől való távolságát és az esernyőtartó meglétének hiányát illetően, és nem elégszik meg egy bűnbánó mosollyal. elvárja hogy azonnal rakd át a szappanokat, mutasd meg neki hogy ott az esernyőtartó az ajtó bal oldalán- de mértott mercsakottvanhely stb-és adj neki egy kevésbé krémesebb süteményt. persze ingyen.
van aki a koncepcióba köt bele, és akár fél órán keresztül taglalja hogy miért vannak könyvek, ruhák bútorok eladók, KI VESZI EZEKET?, mert szerinte senki, MIÉRT ENNYI AZ ÁRA? és miért van angol nyelven az összes könyv?. -mer ki van írva hogy ez egy ilyen bolt bazd meg azér.
és akkor van a c, az élőfába is fajta. akinek minden mindegy. mellette a heni már fogja a fejét, aki megvesz egy 150 éves vetemedett asztalt, de te nem engedsz az árból, mert ez nem ócskapiac, ő meg mondja hogy milyen szar-akkor minek veszed meg?- a kártyás fizetés után közli hogy itthagyná pár hétre, DE SEMMIT SE PAKOLJAK RÁ, NE ENGEDJEK SENKIT ENNI-INNI RAJTA, DE NE TEGYEM A RAKTÁRBA, AMI KI TUDJA MILYEN, MERT EZ MÁR AZ ÖVÉ.
ja ez nem megoldható? akkor kéri vissza az árát. készpénzben. most.

É2I 2010.08.19. 21:09:28

@Animacs: Nehéz ügy. De mára a tapasztalatom erre (öreg vagyok: ~40 ;), ha látom, érzem, hogy a másik zavarban van simán mondom hogy: "Tegezhetjük egymást, ha ez nem zavaró" Erre lépnie kell valamit, attól kezdve a helyzet tisztázva. :) Persze a tegezés helyett bármit lehet mondani, a lényeg próbáld meg nem "puszi pajtásozni" a másikat. Ha ő érzi, hogy közelebb engedhet, megteszi, ha nem akkor sem tapostál a lelkébe. Mindenki meglesz elégedve :D

(Most mondd meg Tibi, ennyi modorosságot mikor hallottál kommentben? :DDDDD )

Nomurka 2010.08.19. 21:15:12

@csodalámpa: én kilenc éve dolgozom olyan helyen, ahol leüvölthetik a fejemet. Ebből hét évet személyesen. Igazad van, hogy kölcsönösnek kell lennie a tiszteletnek, még akkor is, ha nem értünk egyet dolgokban. De ez nem csak ilyen helyekben, hanem az élet más területén is, így kéne, hogy működjön. Csak a posztoló írása, eszembe juttatta velem, a munkahelyemre bejáró seggfejeket (pedig már két hete szabadságon vagyok:)), még ha valamilyen szinten igaza is volt. Nehéz ez a munka és nem könnyítik meg az ilyen emberek. És biztos vannak nehéz emberek, mint ügyfelesek, nem vagyunk egyformán. De én tudom, hogy próbálok kedves lenni, és segítőkész. És van, hogy engem is letegeznek, meglepődök, de nem fogok ilyeneken fennakadni. Na mindegy. De az a helyzet, hogy sokszor az így viselkedő emberek tehetnek, az ilyen helyzetekről, mert vonzzák őket.

É2I 2010.08.19. 21:18:23

@bajor gizella: Tiszteletem a művésznőnek!
Ha megengedi javasolnék valamit: Menjen -amíg még jó idő van- egy kis szabadságra. Zárja ki a hülyéket a fejéből. És amikor visszajön engedje meg a dzsentriknek, hogy hepciáskodjanak, de az ár maradjon ugyan az. :D

A Tyne folyó déli partja 2010.08.19. 21:40:41

@É2I: ez a szegény csaj először magázott, aztán néha tegezett, aztán zavarba jött,mikor erre rájött:) de engem nem zavar, nyugodtan tegezhet mindenki...itt meg pláne nem számít,csak egyféle van. és simán hellót köszön mindenki, nem kell udvariaskodni good morninggal, stb. bár szoktak, de senkit nem zavar ha hellot köszönnek neki.

doszy 2010.08.19. 21:58:24

A legjobb az ilyenekben, hogy nem veszik észre, hogy már mindenki rajtuk röhög. A múltkor a mobilszolgáltatómnál vártam a sorom, mikor az előttem levő faszi leült az ügyintézőhöz, és valami ilyesmi "beszélgetés" kerekedett - ügyintéző részérő tök normálisan, emberünktől némileg üvöltve (szó szerint nem tudom visszaadni, de a lényeg megvan):
- Kaptam ezt a számlát, most ti hogy képzelitek, hogy ilyet kiküldötök?
- Jó napot kívánok. Megnézhetném? ... Igen, itt az történt, hogy Önnek és a csoportjának X (több százezer / millió) forint tartozása volt, és azt nem fizette be egy évig (!), ezért felszámoltuk a kamatokat.
- De bazmeg, nemrég befizetem a pénzt, erre most kiküldötök egy számlát még százezerről? Mégis, ezt hogy a faszba képzelitek?
- Uram, a szerződésben benne van, hogy ha nem fizeti be a számlát, akkor késedelmi kamatot számolunk fel. Mivel sokáig nem fizette be, ezért a kimenő hívásokat is letiltottuk. A visszakapcsolás plusz a késedelmi kamat ennyit tesz ki.
- Ilyen mocskos egy rohadt céget bazmeg, én itt befizetek egy csomó pénzt, aztán még van pofátok újabb számlát kiküldeni?! Hogy rohadnátok meg, ilyen egy kibaszott céget <blablabla...>

Ezt (De uram / De bazmeg) ismételgették egy negyed óráig, már az összes ügyfél a faszin röhögött. Aztán mikor nem sikerült meggyőznie az ügyintézőt, hogy neki van igaza, még valamit beszólt, felállt, és mielőtt kiment, még körülnézett, várva a riszpektet. :)
Miután lelépett, már az ügyintézők is elröhögték magukat.

Nomurka 2010.08.19. 22:28:08

@doszy: ez tetszik, és hány ilyen van:)

A Tyne folyó déli partja 2010.08.19. 23:16:57

@Nomurka: hajaj. szintén volt barátom is, ha nem valamit elcsesztek az akármilyen cuccánál (és itt bizony nehezen megy az ügyintézés, akkor is, ha azt hiszik, h. paradicsom van) szintén ilyen volt, azt hitte, ha káromkodik az ügyintézővel, akkor jobb lesz. pedig csak kiröhögik. én is ügyfelekkel foglalkozom (de leginkább telefonon) a munkám során, és mi is csak röhögünk az ilyeneken.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.19. 23:48:55

Telefonos ügyfélszolgálattal és telemarketingesekkel elvből nem ordibálok, mert egyrészt tudom, hogy a legtöbben nem jókedvükben választották ezt a munkát, másfelől meg általában egy fix scriptjük van, amit fel kell mondaniuk, különben lebasszák őket. (Meg fizu is ugorhat.)

migueldiez 2010.08.20. 07:18:56

Rohadt egy depressziós reggel ez, de ez a kommentpörgés feldobott :) a Modoros mindig újabb és újabb rajongókat szerez,

én ennek a témának egy speciális változatának visszatérő elemét említeném meg,
ez a közhivatalokban dolgozok savazásakor - amiről nem mondom, hogy mindig ok nélkül történik -
de itt van az a kötelező fordulat, hogy
"Mert az adofizetők, a te, meg az én pénzemből fizetik őket".
Van egy olyan érzesem, hogy jópáran élnek ezzel pont azok közul, akik valamilyen okból kifolyólag(egyetemisták, nyugdíjasok, kulföldön dolgoznak, feketegazdaságban, stb.) nem esnek bele ebbe a kategóriába.
(Gyanítom, most kurva sok embert magamra haragítottam.)

Azt elmulasztottam megjegyezni, hogy a poszt jó, bár annyi kritikai észrevételem lenne, Tiborom, hogy az "igenis, azért van ott, hogy kinyalja a segged" fordulatot így, explicite is bele lehetett volna tenni - ahogy az egyik kolléga is fentebb ezt így kihangsúlyozta.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.20. 09:23:24

@pmksz: ez a történet bizonyos szegmenseiben kamu, meg is mondom, miért. Az érettségi elnök feladata a törvényesség felügyelete. NEM szólhat bele az érdemjegybe és nem bírálhatja felül a szaktanár döntését. Olyan lehetőség van, hogy véleményes jegy (jellemzően 1-es vagy 2-es legyen?) esetén a szaktanár kérésére szavazásra teszi fel a kérdést, adhasson-e jobb jegyet a szaktanár.

scsaba1 2010.08.20. 09:32:24

@vészmadár (pica pica):

Miért lenne kamu? Iwiwen is megkaptam egy köremailban.

scsaba1 2010.08.20. 09:36:38

@migueldiez:

Erre most nem írok semmit, mert pont a héten birkóztam két -nagyrészt állami támogatásból élő - kutatóintézettel. Az általános nemtörődömség, leszaromizmus, ami ott uralkodik: borzasztó.

randymarsh 2010.08.20. 12:10:00

navégre! ittis trolláradat! :D

Vágási Matyi 2010.08.20. 12:57:54

@Csirke72: Rengeteg helyesírási hibáddal, meg az altáji humoroddal leginkább te vagy itt a bunkó.

bajor gizella 2010.08.20. 13:03:48

amúgy ez az önérzetesség tök könnyen kikezelhető. anyám pl pont ilyen volt régebben. néha azér tmég mos tis előtör belőle, múltkor a bankban pl akkora üvöltést rendezett, hogy én csak süppedtem a székben mellette, jó köcsög volt a faszi is, aki nem hitte el hogy demagnetizálódott anyám kártyája, és nézett rá hogy ez meg hogy lehet.( ez elég gyakori jelenség egyébként itt)
szóval korábban sokkal rosszabb volt. egész egyszerűen pont az önérzetükkel lehet rájuk a legjobban hatni, ilyen hájkenegetős " Te ennél sokkal jobb vagy mint hogy leállj velük" "mutasd meg mekkora nagyvonalú vagy" szövegekkel. vicces, de pár alkalom cleant eastwoodos fülbesuttogásos jelenet után, tök jól működik.
hülye beidegződés az egész.

migueldiez 2010.08.20. 14:05:35

@scsaba1:
Nem azt mondom, hogy nincs alapja a panaszoknak, tudom - már csak az én személyes élményeim alapján is - hogy nagyon sokszor van.
Én emiatt rühellek hivatalos ügyeket intezni.
Ezeknek az embereknek ráadásul monopoliumuk van (TO-s néni, egyéb hivatali ügyintézők) úgyhogy itt sajnos még az sem működne, hogy "akkor elviszem a pénzem máshova, ahol örülnek neki, hogy elköltöm náluk" - érv. :)

malvinka 2010.08.20. 15:50:05

Istenem, mennyire imádom ezeket. Ügyfélforgalomban dolgozom, és általában a kezdeti bosszankodás után az ilyen öntudatosakon szoktunk a legjobban szórakozni a kollegáimmal. Annak ellenére ugyanis, hogy azt hiszik, hogy ők most aztán mennyire megmondták, és mennyire megnevelték a bunkó pincért/eladót/pénztárost/ügyfélszolgálatost, általában csak röhögnek rajtuk, és napokig mesélik a többi pincérnek/eladónak/pénztárosnak/ügyfélszolgálatosnak az idióta ügyfelet. Hozzáteszem, hogy kivéve, ha a panasz jogos, még ha esetleg önérzeteskedve is adják elő. Mert akkor szégyelljük magunkat, és legfeljebb úgy adjuk tovább, hogy "basszus, milyen hülye voltam...". Hozzánk egyébként szokott odajönni az Önérzetesnek egy speciális alfaja is (mivel reptéren vagyunk, így az árképzésünk mondjuk úgy, hogy kicsit elrugaszkodott), aki amig vár valakire, nézelődik, meglátja az árainkat, és előadást tart arról, hogy ez milyen rablás, a turistákat hogy átverjük, és milyen képet mutatunk az országról. Egyátalán nem áll szándékában vásárolni, csak a véleményét osztja meg. Ami egyébként senkit nem érdekel. Annyira szeretném tudni, hogy ilyenkor mit vár... Hogy megvilágosodok a mondanivalójától, és azonnal beadom a felmondásom és elmegyek betegeket ápolni Afrikába?
(Egyébként a tegeződő apámkorú férfiakat én is utálom, valahogy a negyvenes-ötvenes nők tudnak magázni, az ilyen korú férfiak meg sziókával meg hellókával köszönnek... nekik szoktam nagyon úrinő arccal visszaköszönni, hogy "Jónapot kívánok". Mert én meg öntudatos eladó vagyok :))

Fapuma (törölt) 2010.08.20. 17:53:02

En azer' szeretek idejarni, mert jok a posztok es nagyokat lehet rohogni a kommenteken. Vannak prok, kontrak es a vannak a balfaszok, akik nem ertik, hogy MODOROS BLOG, b+!

Ennyit akartam mondani, kerem kapcsolja ki!

GERI87 2010.08.20. 18:19:47

30-on felül már valószínüsíthető hogy az illető apa anya családos stb..
Miért ne várhatná el hogy magázzák?
Énse tegeződök de nem sértődöm meg ha engem igen.
Viszont nem szeretném ha majd 32 évesen csak ugy sziókáznának, se fiatalabb se idősebb.

malvinka 2010.08.20. 18:20:03

bocsánat, most látom... nem öntudatos, önérzetes eladó vagyok :)

Bar Kochba 2010.08.25. 10:11:53

Nagyon jó poszt! Még a végére lehetett volna írni egy "bezzeg amikor én melózom, én jól csinálom..." típusú szöveget, de így is hozza a szokásos Modoros szintet.
Egyik-másik kommentelő meg ha-ha-ha!

Vasz1l1j 2010.08.25. 14:17:04

Úgy tűnik, nem eléggé feltűnő a szövegtől jobbra elhelyezkedő magyarázó doboz, mert ettől a sok "igazavan" meg "jólmegaszondtaneki" kommenttől már a falat kaparom...

Lehet, hogy nem ártana minden bejegyzés elé pirossal kiírni valami sablonszöveget, hogy az írás fiktív elemeket tartalmaz.

BéLóg 2010.08.25. 16:29:55

@Püspök utcai gombaszedő:
(Modoros után szabadon...)
Szia!
Sziaaaaa!
Helló!
Hellll lóóóóóó!
Miért nézel annyira, nem ismersz meg?
Nem?
Tényleg?
Biztos?
Hát bazmeg', én vagyok az OLVASÓ!

Szóval ha máshonnan nem, hát innen tudom, "mi kéne legyen" egy írás. Mer'hogy tán nekem szól.
Vagy nem?

Téged is csak az az egy nem dicsőítő kritika idegesít, aki szóváteszi, hogy a sok anyag közül ez éppen nem lett százszázalékos, amelyet az azóta is csak szaporodó "félreértők" (v.ö konkrétan a szövegre reagálók) bizonyítanak.
Mire ez az írói fájdalom? Ez a kritikus utálat? Ez a mély önérzetesség?
Hogy hányan koszorúznak és fényeznek egyébként, már nem is számít?

Egyébiránt már megkaptam azt is máshonnan (ezért megosztanám veled), hogy a KARIKATÚRA mint olyan sosem lehet irodalmi alkotás, mivel az kizárólag (ahogy a neve is adja) képi ábrázolás lehet.
Én ugyan nem akadtam fel ezen de akkor -- kedves ÍRÓ barátom -- talán mégis jó ha te is megtudod, nem csak én.

Láda Dáma 2010.09.01. 14:10:24

Jáj, ezek a kommentek.
BéLóg, kérlek, kérlek, ne hagyd abba!

ahapc.hu · http://ahapc.hu/ 2010.09.10. 14:38:54

Nekem csak az az ijsztő, hogy mennyien egyetértenek a posttal :)
süti beállítások módosítása