Olvasói rovat - A Facebook-jelenség

2010/03/17. - írta: Modor Tibi

Avagy a Facebook Addiction Disorder, ahogy a szerző, Orsi írta az alcímben. Látom, az Arckönyv kimeríthetetlen téma, és még a sokadik kapcsolódó írás után sem unjátok :)

 

A modoros facebook-függő

 

Iwiw-et lassan már csak az információs társadalom legalja használ (lehet vitatkozni, hogy a facebook-epigon iwiw vagy a facebug a jobb-e): az anyuka- vagy Sanyi bácsi-típus, akinek sikerült megtanulnia, hol kell bekapcsolni a gépet, de nyelvet tanulni már biztosan nem fog. Kár, hogy nem az orosz lett a háló nyelve. Néha beleönti a kávéját/Soproniját a klaviatúrába, de azért egész jól megy neki... Csak billentyűparancsokat ne kelljen használni, meg a jobbklikket... Szerencsére enélkül is elég jól el lehet navigálni a ki-kicsodán. Már Csocsó, a szomszéd kutyája is az ismerőse, meg sikerült egy nyaralós családi fotót is felölteni - a gyerek segített. Ez idáig nagyon dícséretes: halad a korral.

A Sanyi bácsiknak van egy altípusa, aki reggelt a Facebookra is, hogy fel tudja venni barátnak Krügert, a jómódú német alkoholistát, aki évente egyszer megnyomta a Zimmer frei felirat mellett a kapucsengőt. Igaz, 15 éve már nem találkoztak, de jó lesz vele felvenni a kapcsolatot - a gyerek ki akar menni Berlinbe tanulni, majd az segít biztosan...

A mai globalizálódott világban úgyis mindenkinek van legalább 1 külföldi ismerőse. Lehet, hogy a személyes interkació csak annyira szorítkozott, hogy bekúrtak valami kocsmában a focivébé alatt a Ferencieknél, de ez már bőven elég egy netes ismeretséghez. Még sok is. Lehet vele villogni: "azért vagyok facebookon, hogy tudjam tartani a kapcsolatot a külföldi spanokkal". Aha, csak éppen egy mondatot nem tud megírni angolul úgy, hogy ne legyen benne 2 nyelvtani és 3 helyesírási hiba. A kapcsolat kifejezés pedig enyhe túlzás. A társalgás nagyjából évente egyszer a "Happy birthday"-re szorítkozik, amire a kivételesen művelt ismerős "kosonom"-mel válaszol. Ő az, aki nagy pofával fenyegeti az iwiwes ismerősöket, hogy 2032. február 30-án törölni fogja magát, addig mindenki jöjjön át a facebookra, mert különben végérvényesen megszakad minden kapcsolat. (Jujujj mi lesz?!) Szorongva figyeli minden nap, hogy vajon van-e már annyi barátja facebookon, mint ismerőse iwiwen. Mondanom se kell, sosem törli magát.

Facebookon a nyelvhasználat figyelemre méltó. Van, akinek már meghaladja a féltucatot a nem magyar illetőségű ismerőseinek a száma, mert volt diákcserén középiskolában. Úgy érzi, hogy ő már világpolgár, úgyhogy nem is kell magyarul írnia. A státuszába mindig angolul tesz ki valami okosságot. Ez valami olyasmi lehet, mint iwiwen az angol képaláírás: "with my friends", "kiss", "my car", "on the beach". Ez utóbbi viszont teljesen irracionális, mert az iwiw, neve ellenére, még csak nem is multikulti.

A nyelvi kitérő után térjünk rá a felhasználók csoportjaira. A facebook átlagos felhasználói szóra sem érdemesek (mint ahogy azok sem, akik csak regisztráltak, mert rábeszélte őket egy függő cimborájuk - lásd. alant). Ők képviselik a Gauss-görbe szerint a júzerek 68,2%-át. Teljesen átlagosak. Valamiért regisztráltak, használják is talán valamire az oldalt. Főleg akkor, amikor kapnak egy figyelmeztető e-mailt. Visszajelölgetik az ismerősöket, részt vesznek 1-2 eseményen. Aktivitásuk talán eléri a 60%-ot (a facebook annyira jófej, hogy még ezt is jelzi nekünk a jobb felső sarokban). Esetleg reklámcélból használják az oldalt (pl. partiszervezők, zenészek). Egyszóval: vannak; igazából senkit nem zavarnak.

Sokkal érdekesebb az a bizonyos "felső" 10-15%: a facebook-függők. Amerikai kutatók már erre is ráleptek, neve is van a jelenségnek... (Erős összefüggést mutat egyébként a twitter-, WoW-, blog- és egyéb függőségekkel.) A függőnek már defaultban megnyílik a böngésző elindításakor a fészbúk. A törléssel fenyegetőző iwiwesek irigyen figyelik ismerősei számát. Ő az, aki tényleg törölte is magát az iwiw-ről vagy valami idióta nevet talált ki, hogy ott már ne lehessen megtalálni. Ha valakiről megtudja, hogy még mindig nem regisztrált, azonnal toborzásba kezd és hosszasan ecsetelgeti, hogy miért fullosabb a facebook. A függő kényszeres kapcsolatépítő: barátai között fellelhető Nyelvész Józsi, Diana hercegnő és a jelenlegi vagy a leendő miniszterelnök is.

A függő napi 5-6 órát az üzenőfal olvasgatásával és idióta tesztek kitöltésével tölt. A tesztekre úgy válaszol, hogy az eredmény vicces legyen - ha nem, kitölti újra. Aztán persze posztolja a profiljába. Már tudja, hogy mi volt előző életében, milyen pasi lenne számára ideális, milyen angyal lenne, hány gyereke lesz, zsidó-e vagy cigány, milyen fegyver illik hozzá és hogy sör-e (nyelvtanilag most ebbe ne menjünk bele). Pontosan követhető, hogy mikor mit csinál: hol van, mit evett reggelire, mitől baszott be előző este, milyen a kedve, hány vizsgája van még hátra, mikor mehet haza a melóból, nő a foga, menstruál... Szóval tényleg mindent. Ha éppen dögunalom az élete, akkor kitesz valami jópofa idézetet a státuszába. Percenként figyeli, hogy valaki kommentálta-e. Ha nem, akkor belinkel a youtube-ról egy populáris zeneszámot vagy egy aktuálisan játszott film trailerét, ami egészen biztosan fog tetszeni valakinek. Reggelente indexes cikkekkel árasztja el az üzenőfalat. Ellenállhatatlan késztetést érez, hogy kinyílvánítsa a véleményét. Álszerénységből csak minden harmadik posztját lájkolja (igen, ezek már magyar szavak). Kedves ismerősöm megfogalmazása szerint a facebook-függő ilyenkor ego-maszturbál.

Ha éppen nem történik semmi - mert hajnali 3 van -, akkor a függő játszik, alkalmazásokat használ (de ha délután 3 van, akkor is, csak olyankor dolgozni is kell esetleg, nincs annyi idő pingvint etetni). Ő az egyébként, akinek tuti, hogy tevéje is volt anno. Van akváriuma és egy takaros tanyája a Farmville-ben csirkékkel, disznókkal, budival a hátsó kertben. Néha talál egy cuki kiskacsát és gazdát keres neki. Szabadidejében megnézi a napi horoszkópját, hogy kivel fog aznap dugni, ki a titkos hódolója... Ennek ellentéte az igényes felhasználó, aki minden alkalmazást rögtön elrejt, amint megjelenik az üzenőfalán. (Az igénytelenebbje nem ismeri ezt a funkciót vagy nem akar tudomást venni róla.) Nem játszik semmivel, nem rajong semmilyen csoportért. Csupán néha kommentelget és programokon vesz részt. Egy percig ne gondoljuk azt, hogy ő nem függő, csak egész jól kompenzál. Külön kaszt. Feltűnésmentesen létezik, megfigyel.

A függő fotói pöpec albumokba vannak rendezve: fel van töltve alsóhangon vagy 500 kép. Azt most nem számolom ki, hogy hány órába telhetett feltenni őket, de más ennyi idő alatt lediplomázik az biztos. Bescannelt kisgyerekkori cuki kép az alap, azzal csajozni is igen jól lehet. A függő legnagyobb bánatára csak az USA-ban elérhető a kinyomtatott fotó-album, egy percig még el is gondolkodott, hogy ír a webmesternek ezügyben.

A facebook-addict oldal- és csoporttagságainak témái a legkülönfélébbek. Ha lát valami MENŐt, már nyom is rá az igenre (utólag is elnézést Bede Mártontól). Külön típus az, aki teszteket szerkeszt és csoportokat tart fent. Ő már tényleg a hierarchia csúcsán áll. A csoport értelme kb. annyi, mint egy marék döglött lepkének, effektíve semmit nem csinál vele, de azért 3 nap után kiírja státuszba, hogy "na, már csak 5 ismerős és megvan az 1000!!!!! KIRÁLY!". Egy percig sem zavartatja magát, amikor létrehoz profilt állatnak, növénynek, fogalomnak, élettelen tárgynak (ez biztos valami gyerekkori frusztráció, mert sosem engedték "gondolni" Barkochbában).

A függő aktívan hozzájárul a facebook fejlesztéséhez is. Szeretne dislike gombot és beállítható háttérszínt. Szeretné tudni, ki nézegeti a profilját, azt sem fogja fel, ha így esetleg fény derül titkolt rajongására a jóképű tesitanár iránt. Vagy egyszerűen csak visszasírja a régi oldalt, mert akármennyi időt töltött is el eddig fészbukolással, még mindig nem sikerült rájönnie, mi lehet a különbség newsfeed és livefeed között.

 

Hát, jó nektek :))

Bezzeg annak idején nálunk nem volt az ilyesmi beszédtéma, telefonfülkékből hívtuk azokat a szerencséseket, akiknek utaltak valami ikervonalat... és inkább játszottunk, találkoztunk, beszélgettünk, olvastunk.

209 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.17. 11:57:08

Gyerekek, én annak idején azt hittem, hogy elszigetelt, sajátos jelenséggel van dolgom, de most látom, hogy ez tök általános. Gondolatban elnézést kérek a volt csajomtól, mert ezek szerint nem is dulva, hogy lehallgatott (máig sem tudom, hogyan), listázta a bejelentkezéseimet az MSN-re, és embereket állított rám, hogy kövessenek.

cd-r 2010.03.17. 12:00:26

beregeltem 1-2 éve fészbúkra, de olyannyira irritálónak és feleslegesnek találtam az ismerősök 5 percenkénti státuszfrissítését és a magvas, mindenkit nagyon érdeklő "ropit ettem", "fél óra és indulok cipőtkötni" mélységű dolgokat, hogy kb két hét után töröltem az accomat. azóta sem hiányzik, ráadásul kibaszottul utálok személyes adatokat többé kevésbé nyilvános helyeken közzétenni.

Iridium 2010.03.17. 12:01:21

Kaptam én is, amikor angolul írtam bejegyzéseket, aláírásokat az egynapos profilomba. Amikor meg válaszoltam, hogy az ismerőseim 90%-a angolul beszél velem is, mivel nem magyar (ti. Angliában élek régóta), akkor meg kussol a fattyú. Sajnos a magyar még nem világnyelv. Ugyanakkor szerintem is szánalmasak azok a próbálkozók, akik a suliban tanult angollal, precíz nyelvtannal és helyesírással, udvariasan, szépen, mint a nagykönyvben írják le gondolataikat magyar barátaiknak. Az angol anyanyelvű (vagy aki már folyékonyan beszéli) meg csak mosolyog kínjában, hogy ezt meg hogyan.
A szigorúan csak magyarul (kicsit oroszul) beszélő Pirike és a Józsi meg csak néznek, hogy miért beach a strand és ki az a "Kiss", akivel csókolózik, hiszen ő a Nagy felesége :)
Van egyébként ilyen erőltetett külföldiül beszélő modoros, mert megérne egy misét az is?

Iridium 2010.03.17. 12:04:04

És valaki mondja már meg, miért fácsé? Nekem nem jön le...

norbi2k 2010.03.17. 12:06:22

@El Topo (Sgt. Elias): mi köze ennek a facebook-hoz? :) A gond a volt barátnőddel van, mégpedig jó nagy...

lárvalányhaj 2010.03.17. 12:06:58

@El Topo (Sgt. Elias):

Na, azért ne essünk már túlzásokba... másnak az IM-chatjeit logolgatni, leveleit olvasni stb. több fokkal durvább, mintha időnként ránézel a wiwes profiljára. A wiwes profilra ugyanis az ember olyan infókat rak csak, amikről azt _akarja_, hogy mások megtekintsék. A magánlevelezés viszont, mint a neve is mutatja, olyasmi, amiről az illető _nem_akarja_, hogy nyilvánosságra kerüljön. "Mellesleg" a törvény is bünteti.

norbi2k 2010.03.17. 12:07:25

@Iridium: főleg az angliából haza érkezők az ilyenek ;)

lárvalányhaj 2010.03.17. 12:09:30

...Ha meg valakinek azzal van problémája, hogy nem csak a barátai nézegetik a fácsés/wiwes profilját, hanem olyanok is, akiknek magától nem mutatná meg, akkor állítson be ennek megfelelő hozzáférési jogokat, vagy ne is regisztráljon egyáltalán.

Este 2010.03.17. 12:33:35

A szerző a modoros "majd én mindenkinek megmondom, hogy nem vagy menő" típusba tartozik-e? :)
Ez olyan fura..Ha szerintem valami "nem menő" akkor nem csinálom, ugyanakkor nem baszogatok másokat azért, mert Ők csinálják.
Még egyszer kérdezem: Ki a franc vagy Te?

Ernoke 2010.03.17. 12:36:51

@lárvalányhaj: nem igazán. a csaj sem volt szende, inkább hisztérikus, kétpólusú, és kemény dolgokat meg lehetett vele csinálni szexben, amire a többség nem hajlandó. ebben a srácban is sejtettem ilyesmit, annak alapján, amilyen ízlése van, meg amilyen bizarr fantáziavilága (közben meg szűzlányt akarna feleségül venni, és minden vasárnapot végig-lelkigyakorlatozik). ezért sajnálom is, h nem jött össze, de jobb így, az ilyen emberek veszélyesek.

[c] 2010.03.17. 12:42:42

@El Topo (Sgt. Elias): Baromi egyszerű. A megosztani nem kívánt információt egyszerűen nem osztod meg.

Megjegyzem, nekem teljesen publikus egy csomó adatom, nem vizionálok orwelli világot. Eddig még sosem származott belőle hátrányom.
De nem is vagyok a virtuális személyiség-gyártás híve.

Ernoke 2010.03.17. 12:42:55

@lárvalányhaj: egyetértek. de az emberek néha meg tudnak azon lepődni, h mások megnézik az iwiw-re felbaszkodott képeiket.:D a volt pasim pl. felrakta azokat a képeket, amiket az új csajával csinált ("Nojcikával szerelem" képaláírásokkal), de azt már elfelejtette, h ezt én is megnézhetem esetleg, és jogosan vonhatom kérdőre, h ez miafasz. sokaknak vannak hézagok az agyában.:)

[c] 2010.03.17. 12:43:18

@lúzer_: Kivéve a bloghu-n, hehe.

[c] 2010.03.17. 12:46:12

@cd-r: Mindig meglepődöm, hogy fel kell világosítani az embereket :) Nem kötelező. Ha úgy döntesz, nem adsz meg a neveden kívül semmit, akkor nem adsz meg mást. Vagy csak az ismerősöknek teszed elérhetővé mondjuk a telefonszámodat. Ennyi.

GAbica 2010.03.17. 12:47:46

@Ernoke: Ezt most nem értem. A volt pasid felteszi az új nőjével való képeket és ezért jogosan vonod kérdőre???

[c] 2010.03.17. 12:48:23

@El Topo (Sgt. Elias): Na, nemár. Dehogynem durva. Én például senkit sem ismerek, aki megtette vagy aki szenvedő alanya volt ilyesminek.

Gumineaux 2010.03.17. 12:49:09

@Ernoke: „és jogosan vonhatom kérdőre, h ez miafasz.”
Mitől lenne ez jogos? Volt pasiról van szó, ugye.

[c] 2010.03.17. 12:49:14

@GAbica: Lehet, hogy az időintervallumok nem stimmelnek :)

[c] 2010.03.17. 12:51:08

@Ernoke: Én is ismerek (virtuálisan) egy protestáns hitoktatót (nő), aki otthon felcsatolható műbránerrel játszatozik a párjával :)

GAbica 2010.03.17. 12:51:32

@lúzer_: Már akkor is a volt pasija. Onnan kezdve, miért vonnám kérdőre, meg minek nézegetném? Nekem ez még mindig magas.
Ha már volt pasi, annak tuti oka van, valamelyik véget vetett neki. Akkor meg már nem mindegy, miért, vagy kivel kavart közben?

IndaMuncher 2010.03.17. 12:53:49

@Ernoke: Már miért vonnád jogosan kérdőre ha az exed? :) Elvileg akkor már semmi közöd hozzá, de végülis te tudod a részleteket.

Azért az túlzás, hogy az általad említett emberek veszélyesek, de hogy kiszámíthatatlanok, az lehet. Mondjuk ilyen esetekben az első furcsa érzés és az első pár megragadt, furcsa szófordulat után érdemes gyanakodni. :)

[c] 2010.03.17. 12:54:26

@GAbica: Egyetértek, esetleg az lehet a kivétel, ha az exről az derül ki, hogy az utódommal már akkor összejött, amikor velem még nem szakított, miközben váltig állította, hogy nem egy másik miatt lépett le. Na, ez ciki, ha kiderül az iwiw-en, de amúgy tényleg nincs jogunk az exen számonkérni bármit is.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.17. 12:54:37

@lárvalányhaj:

Szerintem valakinek a jellemző szófordulatait gúglizgatni, az nem ütközik ugyan semmiféle törvénybe, de necces abból a szempontból, hogy ugye minek.

GAbica 2010.03.17. 12:59:51

@lúzer_: Ciki, ciki, de akkor sem kérem számon. Maximum elkönyvelem, hogy tényleg jó, hogy vége. Na de mikor derül ki? Ha nézegetem az adatlapját...

Gumineaux 2010.03.17. 13:02:02

Az iwiw/facebook általam elismert tulajdonsága, hogy ki lehet mutatkozni.
A való életben ugye, az ember bemutatkozik megismerkedéskor, de ha úgy döntök, hogy mégis ellenszenves a másik és inkább nem akarom ismerni, akkor nem tudok „kimutatkozni” Iwiwen/bookon meg egyszerően törlöm a kapcsolatot.
Az ilyen jelzésértékű ugyan, - mint ahogy az is, hogy valakit nem „igazolok vissza” – de legalább egyértelmű.
(Érdekes, hogy exeket nem töröltem, de egy hamis havercsajt már igen.)

Max, a Birca · http://maxval.co.nr 2010.03.17. 13:04:47

én csak azért nem töröltem az iwiw-et, mert vannak ott igazi ismerőseim, akik nem regeltek a facebook-ra - tehát most csak akkor lépek be iwiw-re, ha jön üzenete, az esetek 80 %-ában az üzenet vadidegentől jön, hogy itt az életem nagy lehetősége és csatlakozzam egy régi vagy új mlm-piramisjátékhoz, mint amway, flp, twi, stb.

a facebookra bemegyek naponta, de le van tiltva nekem a farmville, maffia, meg hasonlók

[c] 2010.03.17. 13:14:01

@GAbica: Na ja. Kíváncsiságból én is megnézem néha az exek adatlapját, nem egy már családot alapított azóta, de nem zavar. Hiszen azért exek.

Ernoke 2010.03.17. 13:15:06

@GAbica: @F.house: @Gumineaux: azt hittem, egyértelmű, h akkor még együtt voltunk. amúgy ezek után sem értette, h mi bajom van, mert szerinte ez teljesen normális dolog volt, nem is volt miről beszélni. és én voltam a rohadék, h üvöltök vele a telefonba, mert hogy képzelem.:D (már amikor felvette, trükközni kellett, mert igyekezett eltűnni.)

cd-r 2010.03.17. 13:24:43

@lúzer_: nem kértem, hogy világosíts fel. másrészt meg nem ezért töröltem magam, hanem mert nem egy kicsit sem érdekel mikor sütnek krumplit szegről végről ismerősök. a közeliekhez meg nem kell facebook ugye.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.17. 13:26:08

@Gumineaux:

Én már mutatkoztam ki embernek élőben is. Mondtam neki, hogy mától nem ismerjük egymást és nem beszélünk, nem is köszönünk, és ha véletlen fedett helyen összefutunk, akkor az maradhat, aki előbb ott volt.

cd-r 2010.03.17. 13:26:14

@lúzer_: egyébként meg nyilván nem adtam meg semmilyen adatomat, ez nálam alapelv. csak nem szeretem ha megpróbálják kicsalni belőlem.

IndaMuncher 2010.03.17. 13:26:26

@Ernoke: Akkor tiszta sor, én is egy szemét állat vagyok néha, de igyekszem igazságos, vagy diszkrét lenni. :D

@GAbica: Ez meg sajnos kurva rossz szokás, de az ember tényleg kíváncsi az exekre legalábbis friss szakítások után biztosan, nincs mit tenni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.17. 13:31:13

@F.house:

Viszont ha nem foglalkozik vele, hamarabb túl is van rajta.

2010.03.17. 13:31:27

@El Topo (Sgt. Elias): na te meg modorosblog függő vagy és abban élvezkedsz, hogy kiket lehet gúnyolni. Áááá te sem vagy fikarcnyival sem jobb senkinél :)
Egyszer kéne írni egy modorosblogot azokról akik kapásból mentegetőznek: én nem vagyok fenn az iwiwen, se efcén... ááá ez is csak modorosság.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.17. 13:32:55

@Kulics:

Tényleg azon élvezkedek, hogy kiket lehet gúnyolni?:D

Ernoke 2010.03.17. 13:42:49

@F.house: ha a becsajozása után elémáll, és közli, h bocs, van más, akkor is dühös leszek, de nem probléma, mindenki rohadék néha. de ez úgy nézett ki, h meg kellett fenyegetnem ahhoz, h hajlandó legyen találkozni és kicserélni a cuccainkat (10 percre lakott tőlem egyébként, és 2 hétig folyt ez a huzavona). akkor meg persze én voltam a hisztérikus pszichó állat, pedig csak mindenkivel érdemei szerint bánok.:)

na, az ilyenek miatt nem árt csekkolni néha az embereket, h legalább a teljesen hülyévé válástól megmeneküljünk.:D

intuitive 2010.03.17. 13:44:59

@Ernoke: ha képes voltál olyan pasival járni, aki használja a "nojcikával szerelem" szófordulatot, hát na. meg mi az, hogy számonkérni, ha már ex? nem kell nézegetni, és basta.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.17. 13:44:59

@lúzer_: egy ideig még bent van az ex az ismerősök listájában, szorgalmasan kínzod is magad a profilja nézegetésével, aztán egyre ritkábban nézel rá, végül - és ez már évek múltán is lehet - rájössz, hogy már régóta közömbös, ősidők óta nem követed az aktivitásait, nincs bennetek semmi közös, voltaképpen miért is számít ismerősnek? - és törlöd a listáról. Az tud egy kicsit szomorú lenni...

Celtic 2010.03.17. 13:56:39

En is csak azert regeltem, mert paran koveteltek...Aztan honapokig feleje sem neztem. iwiw az egyetlen, ahova neha benezek, ha valaki bejelol vagy valakit keresek. Nekem erre eleg :)

Jaigen, FB-re Mihail Afanaszjevics Bulgakov neven regeltem, es azota is rohogok, mennyi szlav nevu emberke ismer ram, mint regi ismerosre :)

Ernoke 2010.03.17. 14:19:34

@intuitive: kinőttem már abból, h szófordulatok alapján ítéljek meg vkit. egyébként pedig mi okom lett volna felháborodni az egészen, ha már akkor is ex lett volna?:D tanulj már meg olvasni.

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2010.03.17. 14:24:47

Ugy tunik tisztelt posztiro, hogy rad is radferne egy elvonokura. Amit irtal egyebkent igy van/igaz/jogos, ezt azert is tudom, mert a FB-on en is elegge fuggo voltam (Farmville, Zoo World, tobbek kozott), es meg mindig hasznalom, de kozel sem annyit mint regebben. De ha valaki ennyire behatoan ismeri, annak nem artana magaban keresni a hiba(ka)t!

Mitya Ivanov 2010.03.17. 15:39:53

a faßbuch nagy hátránya, hogy ha belépek, akkor a fáccse függő ismerőseim ott figyelnek a sarokban a chat ablakban, aztán látják hogy beléptem, és megszólítanak, hogy "szia mizu, hogyévagyole?" Na én ezért utálom az MSN-t is.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.17. 16:26:58

Én nagyon bízom benne, hogy a következő dotkom-lufi kipukkadása során mind a Twitter, mind a Tumblr, mind a Facebook elvérzik!!! (Szerencsére csak Blog.hu részvényeim vannak)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.17. 16:27:55

@Mitya Ivanov: ha egyszer 'offline mode'-ba mész a cseten, akkor legközelebb is inaktív lesz a cset, ha belépsz és csak akkor leszel látható, ha a csetre kattintasz. Én több mint egy éve láthatatlan vagyok így a facebook cseten :)

ugyanígy az MSN is beállítható, hogy 'show as offline' vagy magyarul 'rejtőzködő' státuszban lépj be. Sőt beszélgetést is kezdeményezhetsz rejtőzködő státuszban (ezt facebookon nem teheted meg).

2010.03.17. 16:37:49

@El Topo (Sgt. Elias): persze! de látá isten, hogy ez jóóóó :)

Mitya Ivanov 2010.03.17. 16:45:00

@Rékuc: azt már tudom, hogy msn-ben el lehet rejtőzködni, de faß-on még nem jöttem rá, de köszi, majd megnézem.

Daniel Murphy 2010.03.17. 17:24:13

KÖSZÖNÖM, hogy kiemelted az _alsóhangon_ kifejezést, a top 5 gyűlöletlistámon kiemelt helyen szerepel.

kinoxalin 2010.03.17. 17:34:43

És ezek után legyen valaki modorosblog-rajongó a fácsebúkon? :D

Mitya Ivanov 2010.03.17. 17:58:36

@Daniel Murphy: ha valaki azt mondja, hogy alsóhangon, akkor én úgy asszociálok, hogy valaki fingott egyet.

szdorika 2010.03.17. 20:03:17

Írjunk már azokról a nemzetközi magyar arcokról, akik már annyira mindenhova tartoznak, hogy szinte pofátlanságnak tartják, hogy magyarul írjanak ki valamit az üzenőfalra. Az még jobb, amikor erre a magyar ismerősök angolul kommentelnek. Csodálatos modorosság. (Péklapáttal hátulról.)

2010.03.17. 21:20:04

@szdorika:
Ez mondjuk védhető, mert lehet azért, hogy a külföldi ismerősök is értsék.

Na de az mekkora eszkluziv már, amikor a magyar Pistike az őt jelölő magyar ismerősének a visszaigazolás mellé angolul küldi privát üzenetben a greetingset... Elvégre ez már mégiscsak nemzetközi közösségi oldal lenne, vagy mi.

lárvalányhaj 2010.03.17. 23:34:36

@Rékuc:

Azért az nagyon adja, hogy olyan emberek használják az internetet meg a számítógépet úgy általában, akik még olyan kőegyszerű programokban, mint az MSN Messenger, sem találják meg az alapvető beállítások felét :O

lárvalányhaj 2010.03.18. 00:04:53

Abba meg, hogy külföldiül írok státust, bele se gondoltam, hogy ebből emberek milyen következtetéseket vonnak le. Számomra mindig természetes volt, hogy sokat utazom, meg az is, hogy ezeken az utazásokon alkalmasint megismerkedhetem emberekkel. Az inkább _a_magyar_valóságról_ árulkodik, hogy ma Magyarországon az utazás státusszimbólumnak számít. Nem kellene, hogy így legyen.

Mitya Ivanov 2010.03.18. 08:36:47

@lárvalányhaj: hát az még hogy adja, hogy a leírás után még mindig nem találtam a facebook chat letiltás lehetőségét:)

Frucsasz 2010.03.18. 09:53:00

És van az a típus, aki orrba-szájba lájkol mindent, amit bármelyik ismerőse kitett. De tényleg, bármelyik, bármit. Nekem egy srác, aki életében egy másodpercre sem látta még a FV-t, egyfolytában lájkolja, ha találok egy bocit vagy egy tojást... Mégis mi a fenének, hisz azt sem tudja, miről van szó!
(Most abba ne menjünk bele, hogy farmville-ezni gáz vagy sem, én csak ezzel a játékkal játszom- nem csak facebookon, hanem általában is. Tetszik, szeretem, ennyi.)

A másik nagy kedvencem a hírfolyam, ahol gipsz jakabról kétnaponta látom, hogy most párkapcsolatban van, most egyedülálló, most megint párkapcsolatban...

b. á. 2010.03.18. 12:58:27

Szívemből szóltál! De hozzá kell tennem, hogy ha én ezt megírtam volna mondjuk 3 évvel ezelőtt, úgy elküldtetek volna a picsába, mint a huzat.

rawdu 2010.03.18. 13:19:52

@Sün‼: A Fácse az olasz "Face" ejtése, aminek viszont semmi köze az angol "Face"-hez, mivel fáklyát jelent. Eztbazdössze, hülye ostoba übermodoros faszkalap ejti fácsénak, azaz fáklyának. Tudatlanság az n-edik hatványon.

rawdu 2010.03.18. 13:20:49

@kinoxalin: mi za hogy fáklyabuk? Bazsomazanyád?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.18. 13:21:15

@rawdu:

Vagy inkább mégis vicc, és a fasizmusra utal.

rawdu 2010.03.18. 13:21:56

@lárvalányhaj: mi aza afácséprofil? Fácse: Fáklya olaszul, baszomaszemedet

rawdu 2010.03.18. 13:23:18

@Iridium: Fácse: Mert a sok hülye az olasz "fáklya" szót bassza ide, tudatlanság a köbön

cd-r 2010.03.18. 13:27:34

@rawdu: az hát ! ekkora bunkókat...

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.03.18. 14:39:47

modoros iwiw/facebook elutasító poszt mikor lesz? :D kedvencem az a kollégám aki soha még egy túrórudit sem lopott el, de kórosan retteg attól, hogy iwiwen megfigyelné az NBH, azért a húga profiljával nyomul.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.18. 15:30:14

@lárvalányhaj: ez önmagában bocsánatos bűn, akárhány hatalmas koponya programozót ismerek, akik nem képesek bejelentkezni a webmessengerre és hajukat tépve sírnak, mert nem találják a search all folders opciót az outlookban :)

lárvalányhaj 2010.03.18. 18:04:56

@Rékuc:

Ja, de valahogy furán veszi ki magát, ha valaki olyasmit fikáz nagy hangon, ami valójában működik, csak lusta megtanulni a használatát.

lárvalányhaj 2010.03.18. 18:06:18

@rawdu:

Te viszont milyen okos vagy :)

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:23:10

@cd-r: ezért írta fel a tesóm a facebookjára, h. most elment klotyóra...és igen, angolul, de azért ezt megvédeném rögtön, ugyanis Angliában lakik...(unk).

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:28:55

@Blackrock: hát mert az a divat, nem tudtad? akkor leszel menő.....az iwiw meg tudod, "információs társadalom legalja".
hát tudod, én maradok annál, nem óhajtok cool lenni. (pedig még angolul is tudok, és a számítógépet se csak bekapcsolni tudom).
de engem speciel idegesít a hülye facebookon (pedig rajta vagyok,ha esetleg az itteni ismerősök akarnak valamit, merthogy külföldön vagyok), de az iwiwt jobban szeretem, mert szerintem jóval átláthatóbb (volt, most hogy elkezdte ezt az idióta hírfolyamot, aki kilőni se lehet, mert hiába tiltom le, másnapre újra ott van). és arra használom, amire kitalálták: régi ismerősöket, osztálytársakat megtalálni. pl. egy osztálytalálkozót jóval egyszerűbb összehozni vele, mint nélküle.)

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:32:21

@Editor Bob: egyetértek. és igen, ezt már én sem értettem, mikor regisztráltam a facebookra. csak ismerősként nézhetem emg az adatlapot, de honnan tudjam, h. ő -e az, akit keresek??? semmi infó nincs róla, hogy találok meg egy régi, tucatnevű osztálytársat pl? az ismerősnek meg nem érdekel a magánélete amúgy sem.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:39:14

@Iridium: szerintem az iwiw nem is arra van, h. konkrétan tartsd is a kpasolatot, beszélgess mind az akárhányszáz ismerősöddel. hanem - legalábbis nekem - ahogy írtam az előzőben,h megtaláld a régi ismerősöket, hogy aztán esetleg lehessen szervezni valami osztálytalákozót, nosztalgiabulit, stb. én a legtöbbel egyáltalán nem tartom a kapcsolatot,c sak ott vannak, általános iskolából, stb. hogy ha valami ilyesmi lenne, osztálytalálkozó, stb. könnyen elérhető legyen.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:45:45

@eloszto: mellesleg, javaslok elolvasni echte angol nyelvek beírását. hát, angoltanári diplomával, meg fordítóigazolvánnyal, meg öt év angliai lét után néha igencsak gondolkodnom kell, h. mit is írtak...millió rövidítés, szlengnyelv, sms-nyelv, helytelen helyesírás, nyelvtani "hiba" (rövidítés szempntjából), őgyhogy ha valaki rossz angolsággal ír oda valamit, fel se tnik...

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:49:51

@Iridium: mondjuk, én simán magyarul írom ki, ha érdemesnek tartom emgosztani...pedig én is itt élek. kérdezze meg az angol ismerős, ha érdekli...
ja jtékok: én csak word challenget játszom...mert imádom a nyelvi játékokat, függetlenül attól, h. hol vannak.:)

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:52:06

@GAbica: én is ezt akartam kérdezni...még ha a jelenlegi lenne...

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:56:25

@Rékuc: hát, nekem eszembe se jutott a friss szakírtás után megnézni az adatlapját...(azóta se, tán egyszer. de amúgy is alig használja). másrészt meg, nem törlök valakit azért, mert nem követem az aktivitását, lévén,h. senkiét nem követem...facebookon ott nyomja az orromba, elolvasom a főoldalt, aztán megyek word challenget játszani...

A Tyne folyó déli partja 2010.03.18. 20:57:07

@Ernoke: bocs, de ezt itt te írtad le nem egyértelműen.

kinoxalin 2010.03.18. 22:33:00

@rawdu:
Ülj a helyedre, egyes!
Bizonyára kurva fontos lehetett fitogtatni a fene nagy olasz tudásod, gondolom, más fórumot nem találtál erre a célra... Bazsomazanyád?

Mitya Ivanov 2010.03.19. 08:56:55

@kinoxalin: oszt arról nem is beszélve, hogy face-fáklya-fascio témában mekkora baromságot mondott ez a rawdu

lárvalányhaj 2010.03.19. 09:37:48

A fáklyát nemvágom, viszont a fasciót igen:

en.wikipedia.org/wiki/Fascio

Mitya Ivanov 2010.03.19. 09:57:42

@lárvalányhaj: a fascio" fáklyát is jelent, meg rőzsét is.

rawdu 2010.03.19. 16:27:09

@lárvalányhaj: elnézést kérek, nem volt szándékom megbántani senkit,azonban naponta 12 órát fordítok, és néha idegesen reagálok. Üdv. szeretettel:

lárvalányhaj 2010.03.19. 18:09:14

@rawdu:

:)

ja, hát ha elfoglalt az ember, megesik vele, hogy a kommentfelületen lektorál, a kliensnek leadott munkában meg benne marad egy-két LOL meg XD :)

lárvalányhaj 2010.03.19. 18:10:23

@rawdu:

egyébként a szónak megvan a maga története, azért lett fácse, mert Nyelvész Józsi szerint a román vendégmunkások így ejtik ki a face szót.

vivace 2010.03.20. 14:36:51

Most nem tudom, igényes vagy igénytelen facebook-osnak számítok-e. Beregisztráltam, két hétig nézegettem, felvettük egymást néhány ismerőssel, azóta meg jó, ha hetente egyszer rányitok. De azt látom, hogy vannak, akiknek az életük nagy részét ez teszi ki. Furcsa.

lárvalányhaj 2010.03.20. 18:26:59

@no mail, no problem:

:DDD

(ugye tudod, hogy ezt a diagramot csak olyan érti meg, aki maga is geek? :P )

btw nekem nem azzal van bajom, ha valaki nem tud egyszerű alkalmazásokat használni, lelke rajta, inkább azzal, hogyha valaki olyasmit fikáz, amit nem is ismer.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.20. 19:00:09

"gyerekkori frusztráció, mert sosem engedték "gondolni" Barkochbában"

ez nagyon tetszik:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.20. 19:59:49

@vivace: nyugi lesz modoros fácsé fikázó poszt is :) de addig is megnyugtatlak, a látszólag 'rendkívül aktív'-nak tűnő facebookozás (napi 3-4 státuszüzenet, ugyanennyi link, esetleg képfeltöltés, mások lájkolása, komentelgetés, tesztkitöltögetés) nem vesz igénybe több mint 5-6 percet naponta. Ez nem az a hely, ahol több órát töltesz egyhuzamban, hanem napközben üresjárat esetén fél perc-egy perceket. Az, hogy valaki atom aktív fbén, nem jelenti azt, hogy abból áll az élete :)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.03.21. 23:14:45

@Rékuc: na igen, ez kb olyan mint amikor homáron reggel 6-kor megjelenik egy időzített poszt aztán az első 10 komment arról szól, hogy szily milyen korán felkelt...

no mail, no problem 2010.03.22. 01:08:25

@lárvalányhaj: szerintem nem abszolút, hogy mi az egyszerű és a bonyolult, mert az egyes emberek más mintákat használnak gondolkodás során, mások az absztrakcióik, más dolgokat kapcsolnak össze egymással. ez a gondolkodásbeli különbség egy alkalmazás felhasználói felületéval való találkozáskor is képes megmutatkozni. bizonyos dolgokat sosem leszek képes használni, pl évek óta leesett állal bámulom a gesture navigation-t használó alkalmazások sikerét. ugyanakkor nem zavarna, ha az atm automatának csak parancssori interfésze lenne és qwerty billenytűzete, és valahogy így lehetne pénzhez jutni: "getcash --amount 25000 --currency HUF --cardnumber 012345678901 --pincode ask --no-receipt".

eric · http://vastagbor.blog.hu 2010.03.22. 16:32:25

nehogy már ciki legyen ha egy érdekesebb cikket vagy vicces fotót megosztok az ismerőseimmel:P

makuj 2010.03.26. 14:25:47

@Celtic: Molodec! :)) Arcról ismertek fel, gondolom. :| Bocs, h. lájkolom, de muszáj =))

heima (törölt) 2010.03.26. 15:41:52

a facebook annyira 2009! a rajok buzzolnak!

Celtic 2010.03.26. 18:43:50

@makuj: Egen, ugyanis a kepem is Bulgakove ...
(Az volt itt is egy darabig, mikor valtottam erre masik erdekes orcara: cseh-zsido-nemet)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.03.29. 17:23:56

Höhö, a kedvenceim !
Bár sztem a modoros/függő kapcsolatépítő legalább 4-6 ilyen lapon van fent..

Számomra úgy 4 éve volt az ismerőseim összegyűjtése, mivel az osztalytarsam.hu nem váltotta be a reményeket. Akkor küldtem egy bcc-s körlevelet mindnek a legutóbbi email címével amolyan sziahogyvagymitörténtveled?
Volt, h visszapattant a mail, de 80%-ra nem is válaszoltak, pedig nem utáltak kifejezetten. :)

Aztán megváltoztattam a nevet, hiszen akikkel mostanában találkozom már van elérhetőségük, ismeretlenekre, reklámokra meg semmi szükségem.

Később inkább töröltem, hiszen ha már meg van amit akartam, akkor minek. Ami van az embernek egészséges egoizmusa azt kommentben is kiélheti végül is... :) Szóval szerintem akikkel az ember tartja a kapcsolatot azokkal tartja folyamatosan, akikkel meg nem annyira, arra ott a mail. Vagy a telefon. Már ha érdekel mi van vele.

Mitya Ivanov 2010.07.20. 13:37:26

a farmville akkora baromság
süti beállítások módosítása