Modoros alkoholizmus

2008/11/16. - írta: Modor Tibi

Inni mindenki szeret: itt sosem döntő az iskolázottság, életkor, társadalmi elhelyezkedés, lakhely. Eltérések azért akadnak bőven, de végérvényben mindegy, hol és hogyan iszunk, az alkoholbevitel és annak járulékos hatásai sowieso megtörténnek.

Kezdődik mindez ugye tizenévesen, a szoktatási fázisban - a vodkanarancs, viszkikóla, vörösboros kóla (VBK) hódítanak ilyenkor, főleg lányoknál pedig az alkopopok, lehetőleg olcsón.

A nagykorúság beálltával kristályosodnak ki az alkoholfogyasztási szokások, ezáltal a velük járó modorosság is.

  • bor: szerintem erről nem lesz vita, a borszakértők -és fogyasztók között tapasztalhatjuk a legtöbb modorosságot. A Belga is ügyesen összefoglalta az egészet a Boros c. számban, bár lehet, hogy ők tényleg, elejétől a végéig komolyan gondolták. Itthon mindenesetre még mindig hódít az édes vörösbor, az Egri bikavérről pedig továbbra is sokan azt hiszik, hogy az egy olyan hungarikum, amire büszkének kell lennünk. Tibi szódával szereti :-)
  • sör: ez már egy trükkösebb téma, a jó kis söröcskék, sörikék kedvelői tudtukon kívül szánalomra méltóan tudnak néha hódolni szokásuknak. Akkor történnek súlyos bajok, ha ízléstelenségükhöz viszonylagos jómód is társult. Ez a fajta büszkén, a cimkét gondosan minél több ember számára láthatóvá téve kortyolgatja Heinekenét, Carlsbergjét, Gösserjét iszonyat pénzekért. Szegény nem tudja, hogy a prémium lágerek semmiben nem nyújtanak többet, mint a core szegmens. Ha meg tisztában van vele, és úgy érzi, ilyenkor ez illik egy angol turkálóban összekukázott Ben Sherman pólójához, akkor csak így tovább! Magyarországon ezt a réteget tréfálta meg duplán a Carlsberg dán sörgyártó Tuborg nevű borzalmas termékével: Nyugat-Európában a legolcsóbb dobozos sörök közé tartozik - itthon pedig prémium áron is el tudják sózni a szerencsétleneknek, akik még büszkék is rá :-)
  • pálinka: azt hittük, a pálinka szó levédése majd lendít valamit az égetett gyümölcsszeszek megítélésében. De nem. Soha ilyen népszerűek nem voltak a cukros-aromás pancsok - mézes barack, mézes málna, tényleg ez kell? Tényleg, és most még félre sincsenek vezetve...
  • tequila (bizony, ern0): hűha, micsoda szertartás övezi! Só-tekila-citrom, fincsi, mi? Sok hülyegyerekkel bármit meg lehetne így itatni, még meg is köszönnék. Élvezeti értékén semmit nem változna, ha ugyanezt megjátszanák egy fagyasztóban érlelt üveg kommersz vodkával. Meg is játsszák valószínűleg :-)
  • koktélok: a modoros alkoholizmus csimborasszója, szerintünk egyedül nőknél elfogadható fogyasztásuk. Nincs visszataszítóbb annál, mint amikor egy férfi vidáman szürcsölgeti Baccardi kóláját, Long island ice tea-jét. 17 évesen még talán jópofa, de 30 felé? Ne röhögtessetek, rajtatok a modorpecsét!

Igyon tehát mindenki minél kevésbé modorosan, mert hamarosan következnek közkívánatra az alkoholista bölcseletek és versikék!

Borra sör?

Címkék: alkohol
43 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szándor · http://belsovilaghaboru.blog.hu 2008.11.18. 09:35:30


Ami azt illeti, nem állok nagyivó hírében, de azért csak megiszom a magamét... néha legurul ez-az... csak az íze kedvéért... :-)) főleg, ha szomjas vagyok :-)) tudjátok, olyankor a legnagyobb öröm a söröm :-)) persze egy sör nem sör :-)) abból baj nem lehet ;-)))

Steve the Great 2008.11.18. 10:28:58

bor: Szerintem ki kell emelni azt a jelenséget, amikor a család a karácsonyi/húsvéti/szülinapi ebédnél felbont egy üveg Kereskedőházas (esetleg Coop vagy Tesco márkás) 3 puttonyos aszút (ami a márkának a legalja), és elismerően hümmögve kortyolgatják... Az egri bikavér általános leminősítése azért erős, jócskán készülnek igen jó borok is arrafelé...

retroflexus 2008.11.18. 11:10:29

Igyunk, hogy legyen hugyunk!

Ököl 2008.11.18. 11:20:31

-alkoholt csak mértékkel és tartózkodással...
a vödört mértékkel, asztal alatt tartózkodással!

-hé, sörrel nem koccintunk!

üdítőitallal is koccintás

-mondok egy pohárköszöntőt, figyelem! ... SZERVUSZ POHÁR! :-)

szándor · http://belsovilaghaboru.blog.hu 2008.11.18. 11:22:12

még aszmonnyák részegesvajokk!
peicsaagaajóóóóószewedemaooooooonn,
wááwáwáwáwwááwááwááááááwááá!
wáwáwáwáwáwááwááwááááááwáá.

kisignac 2008.11.18. 11:33:33

Már nem azért mondom, de véleményem szerint nem kellene az amúgy is hányatott sorsú, jobb napokat is megélt magyar borokat becsmérelni! Az Egri Bikavér Európa egyik legkülönlegesebb bora és erre igenis büszkének kell lennünk. Igenis és hungarikum!

Kérem a Szerkesztő Urat, hogy a későbbiekben tartózkodjon az ország imázsának ilyentén való rombolásától IS!

Az előző, politikai honlapján írtak sem tesznek semmi jót a jelenlegi politikailag és gazdaságilag feszült helyzetben a társadalomra nézve.
Mindig is lesznek ilyen kerékkötők, mint Maga. Régen igenis fontos volt a jó modor és szívet melengető lenne, ha manapság sem csak a vicc tárgyát képezné! Sokat tanulhatnánk szüleinktől, akik még tisztelték egymást és az értékeket!

Üdvözlettel: Kis Ignác

Ököl 2008.11.18. 11:52:33

"bor: Szerintem ki kell emelni azt a jelenséget, amikor a család a karácsonyi/húsvéti/szülinapi ebédnél felbont egy üveg Kereskedőházas (esetleg Coop vagy Tesco márkás) 3 puttonyos aszút (ami a márkának a legalja), és elismerően hümmögve kortyolgatják..."

aztán az ember próbál leemelni valami "meglehetős" bort a hiperből, 2000HUF felett, pl Gere, mert az jó név, ahh Villányi Portugieser! ccc hmmm.
Hazaérve a Művelt Alkoholista blogon meg utánanéz, és rájön, hogy egy túlárazott csalódás ez a nedű.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.11.18. 12:17:44

kisignac, ugye ez komoly?

mert viccnek kicsit durva:))

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.11.18. 12:28:19

szervuszversikék:

Mit mondott kunbéla? Be a szervezetbe!


Milye van a fának? Levele!


nótázva:
Ajóóólovaaaas katóóónáának dejóóól vagyon dóóólga / eszííík, IGYUNK!

szióka 2008.11.18. 14:06:46

"Kereskedőházas (esetleg Coop vagy Tesco márkás) 3 puttonyos aszút (ami a márkának a legalja), és elismerően hümmögve kortyolgatják..."

Ugyanezek fából faragott bortartóban porosodva a TV-állvány mellett a nappaliban, lehetőleg névre szóló palackozással természetesen a legjobb évjáratból.
Mert ha már iszunk akkor csak minőségit. Csapjunk egy görbe estét! Ökör iszik magában! Hívjuk át csúcshavert meg az öregcimbit akik csak egész pohárral isznak, hiszen nem félemberek.
A második üveg lehet koccintós tablettás is, azt már úgyse érzed. De csak egy ujjnyit (a kisujjig) Le fenékig húzóra! Amennyi marad annyi a harag!
Mindegy mi csak ártson. Nem baj ha sose látott szőlőt.
Úgyis csak a hatás miatt isszuk valójában utáljuk az alkoholt, pusztitjuk ahol érjük. Filmszakadásig!
Aztán utána mindenki szigorúan csak a saját hányásába. Az a legnagyobb partyarc aki elöször bebloál (ruhástól eszméletlenül fekve behugyozik, beszarik, behányik)
Másnaposságra meg a legjobb lesz majd a sör, ha az ember túl mélyen nézett a pohár fenekére -kutyaharapást szőrivel. Meg egy jó kis káposztás korhelyleves de csak úgy ahogy megboldogult öreganyám csinálta.
Aztán jöhet a fogmosás (mézespálesz)
Még mielött kijózanodnánk toljunk le gyorsan még egy kis kontyalávalót aztán folytassuk ott ahol a előző nap abbahagytuk.
Hiszen az élet olyan mint egy motor, be kell rugni.

pixelatedbear 2008.11.18. 14:18:50

Emberek, nagyon készek vagytok ti itten. Szmáljiznék is, de hát.

Kis Ignácnak meg szívből kívánok élménygazdag, változatos hátralevő életet.

(értsd: forduljon elő legalább egyszer, teszem azt dunatévés nótakívánságműsor nézése közben, hogy rosszul gombolja be a szürke alpakka-zakóját)

Miss Marple 2008.11.18. 14:41:32

:) :) :) :)
:) :) :) :)
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(De szar bort akkor se kell ám inni.)
(Sört meg csak nyáron.)
(Pálinkát meg csak télen és nagyon módjával.)
(Koktélt meg egyáltalán nem.)

Miss Marple 2008.11.18. 14:44:46

Jaj, de koktélt mégis érdemes inni, mert akkor lehet pirulva vihogni az elnevezéseken, amikor megrendeljük! Kérek egy sex-on-the-beach-et! Érted! De én ám most nem szexelni akarok a strandon! Hanem azt a fincsi koktélt! Érted, hihihi!

szióka 2008.11.18. 15:45:02

Koktélt lehet, de csak életművészeknek, csak úgy a feeling kedvéért.

Nyájas bájmosoly kíséretében kérjünk egy orgazmust vagy pina coladat (szigorúan fonetikus kiejtéssel) - mert az jól csúszík ilyenkor. A pincércsaj biztosan nem találkozott még ilyen sármos, eredeti arccal.

Kozmopolita életművészeknek B52 (a legtrébb magyar csehóban is bífiftitú kiejtéssel)

Kis Ignác Úrnak egy kis szíverősítő, hogy át tudja vészelni ezeket a vészterhes időket.
Kommerszvodka egy kis tabascoval (de csinján kell bánni vele, 2X csíp!!!)

szándor · http://belsovilaghaboru.blog.hu 2008.11.18. 16:33:03

kisignac:
Gratulálok, Ön nyert! Nyereménye egy autóstáska!

Egyébként ide a rozsdás bökőt, hogy Ön valójában a bőrmellénybe bújt Modor Tibi.

retroflexus 2008.11.18. 18:11:55

Másnapra: gyógysör!

LyukasBogrács 2008.11.18. 18:55:53

Tequila, na igen. (itt a "na" direkt nem "nah", az is megerdemelne egy kulon posztot)
Eloszor is nem citrom, hanem lime, csakhogy abbol egyenlore nincs magyar valtozat. Raadasul nem is lehet mindenhol kapni.
Masodsorban csak egy nemzet van, amelyik tisztan issza a tequila-t, mindenfele sozas, citromozas nelkul: Mexiko.

LyukasBogrács 2008.11.18. 19:03:04

Ki ne felejtsuk a cocktail(!)-ok kozul a Mohitot, a Pina Coladat, meg az osszes tobbi kutyulmanyt.
Szineset lehet toluk hanyni!

phranxinatra 2008.11.18. 21:01:28

Pálinkás jó reggelt kívánok. Félig berúgni kidobott pénz!

Dr. Panasz Muki 2008.11.18. 21:50:52

Annyira jókat írtok! Élvezet ennyi modorosságot olvasni!

LyB: színeset ásít az ember (lánya).

szioka: mintha alámgyújtottak volna! Ugye?!

Szerintem már az modorosság, hogy buli = bebaszás.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.11.18. 22:06:42

Jaj bocs, az "egy sör nem sör, két sör fél sör..." mantra volt már? :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.18. 23:48:42

"fekvehányás"

egyébként meg monyót ittatok már?
vodka - málnaszörp - tabasco

La Tangolita 2008.11.19. 13:43:40

LyukasBogracs:

Megjegyeznem, hogy a "lime" neve magyarul zoldcitrom.

hot little bitch 2008.11.19. 16:15:28

fasza lesz ez a blog, még visszanézek majd.

ha már csak 50%-ban nem oltári faszságot fogtok beszélni jók lesztek. most még azért sok a fos, de majd gondolom javultok. ha eszembe jut vmi majd küldöm!

puszi-pacsi

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2008.11.20. 08:36:29

A tequilat nalunk azert "kell" soval-citrommal inni, mert sos-citromos izzel a szajban tokmindegy mit iszunk. Gimnazista koromban ugy jartam, hogy anelkul ittam, es ugyanaz volt mint az olcso vodka...a kocsmaros meg meg tobbet elad ugyanabbol az ipari krumpliszeszbol.

egri Fehér 2008.11.20. 10:12:10

1) Egri Bikavért szódával inni hülyeségre vall, az Egri borvidék borainak leszólása pedig tájékozatlanságra.
2) Eleve a "hungarikum" szó megtűrése iszonyat modoros
3) A pálinka levédésének pont az volt a célja, hogy a pálinka megítélését és minőségét javítsa, azzal, hogy elválasztja a kikutyult löttyöktől (búza-ocsú).

Ami viszont nagyon-nagyon modoros: kiválasztani kedvencnek egy viszonylag kevéssé ismert, különlegesnek ható, ám valójában az igazihoz képest csak másodosztályú borfajtát, és ezt a preferenciát mindenkinek mindenfelé hangoztatni, pl. "én a Tokaji fordítást szeretem" (ami ugye az aszúkészítésnek tk. a mellékterméke). Vagy: fél- vagy negyedigazságokat, esetleg baromságokat tökéletes és megmásíthatatlan, örök és végső igazságként beállítani, az ellenérveket nem meghallgatni: "ha magyar bor, akkor mindig a páratlan évjárat"; "az Alföldön csak pancsolt bor van"; "a fehérbor nem is bor"; "a bor színe fehér". Egyszóval hülyeségeket mondani, és erre még büszkének is lenni.

egri Fehér 2008.11.20. 10:15:42

basszus, az Egri Bikavért épp a kisignac-féle hozzáállás miatt kellett elkezdeni a szarból felhozni a kilencvenes évek közepe óta

Tíz kicsi indián 2008.11.20. 10:18:08

szióka 2008.11.18. 14:06:46

Erről oldalakat tudnék írni. Nálunk is a szülői házban van egy nagy borostartó, amin porosodik kb 8 üveg bor. Ahányszor látogatóba megyünk, mindig megkérdezem, mikor bontjuk meg. "Jaj kicsim, azt nem lehet, az különleges bor". Aztán ki lehet majd önteni, mert megpimpósodik, mert jártunk már így.

marvin 2008.11.20. 11:27:31

Tíz kicsi indián 2008.11.20. 10:18:08

Ne ezt én sem szeretem. A különleges pillanat az a fogyasztási és élvezeti termékeknél az a pillanat, amikor az ember megkívánja. Lehet holnap elüt a villamos és akkor már hiába a várt különleges alkalom...

egri Fehér 2008.11.20. 11:44:41

marvin, Tíz kicsi indián:
"egy 61-es Ch. Cheval Blanc felbontása épp elég különleges alkalom egy 61-es Ch. Cheval Blanc felbontására"
Sideways :)

- filmek eredeti címét megadni a magyar helyett modoros-e?
- az "-e" kérdőszócskát direkt rossz helyre kitenni modoros-e?

Steve the Great 2008.11.21. 09:08:48

egri Fehér: kisignac kommentjében azért leginkább az iróniát kellene felfedezni...

Miss Marple 2008.11.21. 11:43:16

egri Fehér - de nagyon örülök neked!
Én már nem merek itt bővebben kifejteni semmit sem, mert úgyis tudom, hogy le leszek modorosozva, de te újként még talán megúszod. Pedig mennyire igazad van!

Írjál légy szíves a "borsznobokról" is! (A Borkalauz - lehetőleg a két évvel azelőtti - leírásainak citálása komoly arccal, fújtatás-szürcsögés-öblögetés minden kortynál - tudod!)

Ms Sör 2008.11.21. 20:14:14

Grat. a kemény csávóknak, akik nem olyan puhapöcsök, hogy koktélt szürcsölnek picsa módjára! Éjlenek az IGAZI férfiak!!!

egri Fehér 2008.11.22. 14:04:51

Steve the Great: értem én, csak sajnos túl sok olyannal találkoztam már, aki komolyan gondolta.... :S

Steve the Great 2008.11.29. 11:56:56

Ideírok néhány mondatot egy bormagazinból, mind egy-egy bor jellemzéséből való. Ezek az én ízlésemhez képest már túl vannak a borjellemzéshez szükséges képzettársítás-cunamin, és átcsaptak a bennfentes modorosságba:
"férfiaknak csak étel mellé, nőknek trécseléshez is ajánlott"
"jól elkészített bor, még nagyon gyerek, de van benne jövő"
"formás teremtés, vidám és lüktető"
"szépség és egy kis huncutság"
"tapasztalt, de még nem vén játékos"
"ez a még szétszórt, kelekótya srác nagyon tehetséges..."

jtrencsenyi 2008.12.15. 15:09:09

Az a baj srácok, hogy a koktélozásnak is megvan a maga kultúrája, csak nálunk amolyan kirakativászat jelleget ölt, mert az itthoni minimálbért kérik el egy-egy pohárért és sokan ezzel villognak. Van aki meg tényleg az ízek élvezetéért szereti. Én életemben legjobban egy Long island iced tea-től csavartam be, pedig ittam már ezt-azt a tablettás bórtól kezdve a jó öreg wiskey-ig mindent. :)

jtrencsenyi 2008.12.15. 15:14:07

Miss Sőr: a fenti hozzászólásomban emlegetett Long island a következőket tartalmazza: vodka, gin, tequila, rum. Tipikus női piák, ugye?! :) De akkor ne idd meg őket koktélban, hanem verjél be egy-egy pohárral belőlük egymás után "melegváltásban". Megnézlek majd egy fél óra múlva. :)

Jaguar 2008.12.28. 22:19:27

Pincelátogatás.
Bortúrán való részvétel.
Extra. Bontottam egy frittmant.

a_fater 2009.01.30. 14:19:00

Én tényleg a sok modoros gyökér miatt nem tudtam eddig sehogyse megszeretni a bort, pedig lehet, hogy attól még jó, hogy 'kultúrsznobok' isszák.

Viszont a csapolt Heinekent meg a tequilát tényleg szeretem. Utóbbit a citrom-só vagy a narancs-fahéj szertartás nélkül is. Pálinka: hát igen, nem vetem meg az 'obamát' se (éljen a szlengblog).
süti beállítások módosítása