Olvasói rovat - A vidéki műhelyes / Zoltán Atya folyt.

2010/03/12. - írta: Modor Tibi

Hartay "hácsé" Csabi visszatér sokunk örömére, és ezúttal a vidéki szakikról ír egy jót. Ja, és még valami. Van saját blogja is, ahol beolvas mindenkinek, háhá. Olvassátok odaát is.

 

A vidéki műhelyes

 

Természetesen mindenhez ért, ami vasból van, gázolajjal/benzinnel/ ritkábban árammal működik, csapágyak forognak benne és csöpög belőle az olaj elöl/hátul/oldalt. Kézfogása erőteljes, satu; de amikor már egy órája szerel, olajos-gépzsíros kézfejét lehajtva, alkarját nyújtja oda, ha belépsz a műhelyébe. Nem tudsz vele sokat beszélgetni, mert dolgozik. Hangosan. Három szó után flexelni kezd, ordítva még folytatod a megkezdett mondatot, de hamar abbahagyod, mert rájössz, úgysem hallja, ezért inkább félreállsz, nehogy kiégessék a pulóveredet a röpködő szikrák.

Műhelyes ruházatának igazi színe csak sejthető a több réteg olajtól, ami az overálját borítja. Füle mögött ott az elmaradhatatlan késsel faragott ceruza. Haja tavaly volt utoljára levágva, a legutóbbi hegesztéskor véletlenül kiégetett sapkája alól őszes-zsíros hajtincsek lógnak ki. Bajsza belelóg a szájába, eltakarva hiányos, elhanyagolt fogazatát. Pár éve leszokott, a harmincéves bagózásból mára csak a folyamatos krákogás és csulázás maradt meg. Bármit viszel neki javításra, rá se néz, csak ennyit bök oda: hagyd itt. Mindent elvállal. A műhely egyik sarkában felhalmozott ócska centrifugák, villanymotorok, fűnyírók és traktoralkatrészek sorakoznak, nagyjából olyan helyzetben, ahogy hónapokkal ezelőtt odacipelte a reménykedő megrendelő.

A műhely falán meztelencsajos poszterek érik egymást, a nyolcvanas évekbeli cicivillantós szolidtól egészen a mai pinakitáró, seggbevibrátorozó merészebbekig. Vicces feliratú táblák is díszítik a műhelybelsőt. „Ha nekem munkakedvem támad, elvonulok egy csendes sarokba, és megvárom, amíg elmúlik.” Természetesen az aktuálpolitika is jelen van, igaz, kissé megkésve: Gyurcsányfejű elefánt töri-zúzza a kis Magyarországot, felette a „dübörög a gazdaság” felirat. Megvannak még a régi rendszer propagandájának szánt, nagykontrasztos, tanító-nevelő szándékú poszterek is, ilyen feliratokkal: Ne gyárts selejtet! Vagy: A fusizó gátolja a termelést.

Az asztalon óriási rumli, káosz: kalapácsok, csavarhúzók, villáskulcsok, fogaskerekek, csavarok, anyák, alátétek, ahogy utoljára kiestek a műhelyes kezéből, valamit gümecsbe gyűrt koszos rongyok (rugdalózó, fodros szoknya, úttörőing). A műhely különböző részein szódásüvegek találhatók, de mindegyikben éppen csak annyi szóda van, hogy ha a szájához emeli a műhelyes, már csak ennyi jön belőle: hhhrrrrrsscshhhrrsssshhh. A védőszemüveg természetesen érintetlenül pihen a falba vert százas szögre akasztva. A satuba formátlan vaslemez van befogva, de hirtelen a műhelyes is elbizonytalanodna, ha rákérdeznél, hogy ez most minek a mije.

Bármit kérdezel tőle, kissé elmosolyodik azon, hogy te mennyire nem értesz semmihez, ami itt folyik. Mondandóját mindig így kezdi: így szoktuk, hogy… és így zárja: megoldjuk.

A meghibásodott vasalódból/kávéfőződből/Rometedből egy szarrá rongyolódott gumigyűrűt mutat neked két görbe ujja közé szorítva, hogy ez volt a hiba okozója, „ez miatt” rázott/zörgött/folyt belőle az olaj/baszta ki a biztosítékot.

Van, hogy tízórás munkára sem kér el pénzt, „amúgy is mindig itt van”, és örült, hogy egy ilyen régi „ketyerét buherálhatott”, máskor viszont egy apró rugóért és két hatos anyáért elkér hetvenezer forintot, mondván, „speckó alkatrész, az USA-ból rendeltem”.

Abban a tudatban jársz hozzá, hogy szakközepet, de minimum egy szakmunkást elvégzett - valójában épp megvan a neki a nyolc „elemi”, mindent saját maga tanult meg. Gyerekei „fent laknak Pesten” vagy évek óta külföldön gályáznak. Felesége „háztartásbeli”. Csődbe soha nem megy, mivel roppant igénytelen. A kötelező rezsin kívül szó szerint semmire sem költ. Saját magára főleg nem. Napi kajáját az évenkénti három-négy disznótor tökéletesen fedezi. Vásárolni tehát nem jár, soha a büdös életben nem találkozol vele moziban, étteremben, ribizlifesztiválon, még a közeli kocsmában sem tudod meghívni egy fröccsre, mivel amióta maszek, nem piál. Csakis a lekoszlott, sötét, bűzös műhelyében lelhető fel, de ott még szenteste is világít a lámpája. „Csak még ezt összepattintom, és bezár a bazár” – kiabálja fütyörészve az asszonynak, aki zsörtölődve bassza rá a műhelyajtót, majd „apátok hülye” kiáltással tér vissza a kockaházba, ahol összegyűlt végre a család.
 

Sokadszorra olvasom újra és még mindig röhögök. A műhelyes ember a legjobb. Kösz, Csabi.


 

De hogy maradjon még mára más is - újra itt van Zoltán Atya, de erről többet itt:

 

Folytatásos pap főszereplős zombi történet video trailer 

Zoltán atya a politikai-gazdasági korrupciós krimit követően egy szelíd abortuszellenes üzenetű történetet szeretne megosztani az olvasókkal. A blogban leközlésre kerülő sztoriban a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt és egyes alvállalkozói hősies helytállásával is megismerkedhetünk. Mindehhez a blogoló pesti kispap a legésszerűbb formát találta meg, gondolom, hogy mindenki más is ezt választotta volna: egy zombitörténetet. Íme a sztori 2 perces video trailer előzetese:

45 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GAbica 2010.03.12. 07:27:37

Abszolút találó, magam előtt látom. Nagyapám hordta ilyen "szakik"hoz a mindenféle szerszámait. Meg egyes jeleit ő is mutatta :)

GAbica 2010.03.12. 07:29:57

Ja és mielőtt kifelejtem: örülök, hogy az Atya folytatja az írást :)

cd-r 2010.03.12. 08:27:32

ez apám, a műhelyes prototípusa. minden stimmel, kivéve az igénytelenséget, meg, hogy nem költ magára.

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2010.03.12. 08:39:57

Zseniális. Azt hittem, az egyetemistás posztot nem lehet majd túlszárnyalni. De sikerült.

Ottlaki Kababám 2010.03.12. 08:45:35

Szeretem az ilyen műhelyeket, olvasás közben még a szagot is éreztem :-) Olaj, forrasztóón, cigEretta, mosdatlanság. Fiatalabb korban ámulva figyelni, utána magadban kuncogni, de mindent odahordani - megoldjuk. Szép írás!
(Este találkozunk egy hasonlóval, ill. a fiával :-))

2010.03.12. 09:15:26

A legnagyobb vidéki műhelyes B. A. Baraccus (magyarul Rosszfiú) volt az A-teamból:) Az miket épített mindenféle koszlott verdákból:)

Styxx 2010.03.12. 09:38:08

A műhelyes mestertől csak Hácsé a nagyobb Mester:-) Gr. Én egy olyan válfaját ismerem, ahová a műhely tulajdonképpen kamu. Valami minimálist termel, hogy asszony, gyerekek ne háborogjonak, de a műhelybe lényegében a haverok járnak hülyéskedni. Negyvenes családapák ott jackasoznak. Általában piát is hoznak, nem sokat. 1, max 2 sör/fő. És megy a hülyeség odaheggesztése a marhasághoz, aztán meg a vadabb dolgok. Az egyik elkezdte magyarázni, hogy a sörétes vadászpuska az hosszú lőtávon veszélytelen, kb mint a légpuska 20 méterről, vagy messzebbről. Addig ment a szájkarate, hogy valamelyik behozta após vadászpuskáját és a műhely mögött 400 méterről egymásra lövöldöztek. Amúgy dolgozó, felelős, tisztes családapák.

Olgicsq 2010.03.12. 10:16:48

ötös, köszi a posztot.
a régi szomszedunk jutott róla eszembe, neki asztalosműhelye volt, szinte ugyanilyen képekkel (csöpögő olaj helyett fűrészpor terített be mindent, lakkszaga volt a falnak is, és mindenkinek aki ott doglgozott legalább egy ujja hiányzott, vagy félbe volt vágva).

Styxx 2010.03.12. 10:36:58

@Olgicsq:
Ja, a csonkolt ujjú asztalosok külön altípus. Néha egymást is cukkolják: - Józsikám, sütött az asszony pogácsát. Ezt kóstold meg, mind a hét ujjad megnyalod!

raoul_duke 2010.03.12. 10:38:50

@Styxx: :D azaz, házi jackass, nagyon jó!

2010.03.12. 10:46:53

@Olgicsq: asztalosok, faüzemi dolgozók között kb. 95%-os a csonkolási arány:) Nagyapám ács volt, neki is hiányzott egy ujjából:) Egy barátom - aki hasonlóban utazik - mesélte, hogy volt nála egy asztalos, nyugdíj előtt nem sokkal, aki büszke volt rá, hogy mind a 10 ujja megvan. Erre nyugdíjba menetel előtt 4 nappal sikerült neki levágni egyet:) Szegény öreg tiszta depressziós lett tőle:)

Lenry 2010.03.12. 10:57:56

@Olgicsq: faterék asztalosműhelye a cégnél pontosan ilyen. otthon meg a garázs, mert ott maszekol. az autó néha be se fér.

Lenry 2010.03.12. 10:58:38

ja és persze: 20 év alatt 10-ből 9 ujját 11x vágta el/le

Tökös Veréb 2010.03.12. 11:02:21

@Hadrian77: az nem is igazi asztalos, akinek megvan mind a 10.

Styxx 2010.03.12. 11:02:55

@raoul_duke:
Ja, jó az ilyesmi, kis relaxa. Aztán hazemész és leordítod a gyerek haját fele annyira veszélyes baromságért, mint amit te toltál fél órával azelőtt a spanokkal:-)

@Hadrian77:
Aaa, azért sajnálom szegény bátyót. Most tényleg mekkora szívás.

Tényleg egyszer össze lehetne gyűjteni a modoros testformáltakat:

Csonkolt ujjú ácsok, asztalosok, büszkén foghíjas hokisok, karfiolfülű birkózók, falcolt intézetisek stb

2010.03.12. 11:13:55

@Styxx: fémmel dolgozók tele testükbe fúródott fémforgácsokkal:)

Styxx 2010.03.12. 11:20:06

@Hadrian77:
Majd megjön Topo és részletesen kifejti, ez az ő asztala:-)
Guy Richie filmben volt, hogy a két csecsen háborús veterán ruszki bérgyilkos a sebesüléseivel villogott egymásnak.

2010.03.12. 11:21:28

@Styxx: Faüzemes barátomnak valami pihent munkavédelmis felvetette, hogy mért nem ad a dolgozóknak lánckesztyűt, amiben a hentesek is dolgoznak, az biztos megvédené őket a sérülésektől:)

persicsbalint 2010.03.12. 13:44:53

Könnyesre röhögtem magam, annyira találó.Köszönöm.

Hal Stanton 2010.03.12. 13:48:17

hhhrrrrrsscshhhrrsssshhh!

zoltanatya 2010.03.12. 13:55:49

Köszönöm szépen Modor Tibor testvérünknek az ajánló kihelyezését. Már ifjú ministráns korában is felelősségteljes, segítőkész fiatalember volt.

Hartay Csabának pedig gratulálok a remek írásához. Akit ilyen pompás írói vénával áldott meg a Teremtő, az bátran próbálkozzon akár versírással, állatmesével, újságírással.

Dicsértessék a Jézus Krisztus minden kedves olvasótársamnak!

Z. atya

nadivereb 2010.03.12. 14:21:48

Kimaradt, hogy a műhelyesnek mindig van valami kellőképpen loncsos-koszlott kutyája (általában három éve nem fürdetett puli vagy farkaskutya, a rendelkezésre álló hely függvényében), ami mindig halálra rémiszti a szerencsétlen kuncsaftot, amikor az éppen az elromlott rotátort cipeli be a műhelybe. A szaki erre általában valami viccel reagál, pl.: "Nyugi, nem éhes, most ette meg az előző vevőt", vagy "Nem bánt a Cézár, csak megkóstol".

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.12. 14:43:04

Gondoltam, hogy hiányoltok.
Nem nagyon csípem az ilyen vidéki szakikat, mert a kurva nagy szaktudásukkal valójában kurvára nem értenek semmihez. Csak saccra bütykölnek mindent ami a kezük ügyébe kerül, a rotikapától a hadronütköztetőig. Persze nyilván olcsóbban, mint a szakember, aki célszerszámokat, meg mérőeszközöket, meg ilyesmit vásárol, meg drága tanfolyamokra jár.
Aztán persze előbb-utóbb a szakember asztalára is eljutnak a rommá berhelt szarok, hogy javíccsa már meg! Ugyan, dehogy nyúlt ehhez senki, nem merünk mi belenyúlni az ilyen finom gépezetbe.
Ha meg mégis szerszám-gép vásárlásra adja a fejét, akkor spúr a végtelenségig, megveszi a legszarabb biszbaszt, ami messze földön kapható, és téged basztat, hogy tanítsd meg vele dolgozni.

Tökös Veréb 2010.03.12. 14:54:47

@El Topo (Sgt. Elias): "urvára nem értenek semmihez." azért ez nem mindig állja meg a helyét. volt már olyan hogy a high-tech szerviz nem bírt vele a szaki megoldotta, mert az eszét is használta, nem csak a csilivili műszarokat.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.12. 15:05:27

@Tökös Veréb:

Hát persze, a világegyetem akkora, hogy majdnem minden előfordulhat benne. Én viszont éppen azzal a jelenséggel találkozom naponta akár többször is, amit leírtam.
Tudod hányszor hallottam már vidéken, hogy "ilyenfajta gépet nem veszek, mert javíthatatlan!"
Nem, te barom! Csak a mekkelek sógorod nem tudja javítani, mert kell hozzá egy kiforrasztó állomás, ami fél millába kerül.

noirp 2010.03.12. 15:57:33

@El Topo (Sgt. Elias): "Csak saccra bütykölnek mindent ami a kezük ügyébe kerül, a rotikapától a hadronütköztetőig(...)"

Tudtam, hogy az éremnek ez az oldala is megvan :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.12. 16:12:42

@noirp:

Mindennek két oldala van. Legalább.:)
_Persze értem én azt, hogy a pesti bölcsésznek, akikből három kell egy villyankörte kicsréléséhez lokálhírónak tűnik a jászkarafaszai ezermester._

Styxx 2010.03.12. 16:30:15

@El Topo (Sgt. Elias):
Topo a lentieket bóknak szánom, ha nem jön át, akkor mellément.

Szerintem kellene egy műszaki-ezermókus megasztárt szervezni és téged berakni a zsüribe, ahol tolhatnád ezt a fáin dumát.

2010.03.12. 16:58:22

Nem ismertek valakit, aki Trabant motorból kerti kapát készít?:)

Hal Stanton 2010.03.12. 17:55:32

Én csak olyant ismerek, aki parabolaantennából lavórt gyárt.

zanzibári lány 2010.03.12. 18:19:08

A gümecs szót nem ismerem.
De a halomba gyűrt koszos rongyok nálunk is megvannak. Férjem gyűjt minden kidobásra szánt ruhát, mondván, hogy kell a biciklijei lemosásához. Még kb. 20 éves rugdalózó is félre volt téve, míg ki nem dobtam, mert kicsit morbidnak találtam.
Ja, és a bicikliknek nevet is ad. Az egyiknek női, a másiknak férfi neve van.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.12. 19:13:46

@Styxx:

Bevállaltam látatlanba', érted hogy mondom. Szeladj neki a storyboardnak, de izibe!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.12. 21:16:56

az ilyen emberek hősök.
pedig vidéki vagyok, és nem is bölcsész.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.12. 22:35:18

Én birom ezeket az arcokat. Nem ártanak senkinek, és néha tényleg csodát tesznek. Ha húsz évvel hamarabb születek, lehet, hogy belőlem is valami hasonló vált volna. Mondjuk rádió, TV vagy motorszerelésre szakosodva.

bekbórd! 2010.03.13. 09:27:27

Alap fénymásolt ánégyes a satupad fölött:
"A rendre a hülyének van szüksége, a zseni a káoszban is kiismeri magát."

Maxim_Isayev 2010.03.13. 11:14:49

@bekbórd: Az ilyen okosságot de rühellem: Magát a satupadot nem is látni a sok szartól.
De voltam már olyan autószerelőnél is (szerencsére nem a kocsimat vittem csak érdeklődtünk) ahol a műhely tele volt minden ősfossal, szétborított motorral-váltóval, a faszi meg kint a műhely előtt a porban szerelt.

Maxim_Isayev 2010.03.13. 11:16:58

Főleg a régi téeszműhelyekben dolgoztak ilyen iparosok.
Az megvan, hogy "Az a jó iparos, aki mindig italos és sohasem részeg"?

raoul_duke 2010.03.13. 13:43:18

@bekbórd: meg portrék A4-esen a falon: Lenin, Jézus, Horthy. Így, együtt.

balra 2010.03.16. 12:32:35

Apósom valami hasonló, bár nem a leírt prototípus. Ő is mindent meg tud csinálni a házgyárban (szerinte), de a műhely, meg a szerszámai életveszélyesek. Ha lemérnénk a sebhelyeit nagyjából a felét adná az öreg tömegének. Pár éve majdnem levágta a saját kezét a körfűrésszel. Csoda, hogy még életben van.

blacklord 2010.07.27. 14:18:34

@Styxx: Hahahahaa... Elképzeltem azt a műsort... Bmeeeeg. Licencelni kéne! (mellesleg én is futottam már bele mindkét archetípusú fasziba, a szerény de mindent megcsinál és a nagypofájú, totál inkompetens arcba is.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.08.11. 16:19:53

Én is ilyen bácsihoz szoktam vinni a kocsit, bár ő azért tanultabb, de amúgy pont ilyen kaotikus műhelyes szaki. Ha bevinném a csilivili szalonba, kérnének húszezret már azért, hogy ránéznek, aztán mindent úgy javítanának, hogy nehogy olajosak legyenek.

nandras01 2010.09.22. 00:27:42

széchenyi ( a vadász) írta egyik könyvében, hogy tönkrement az elefántölő fegyvere. egyszerűen felrobbant a závár része.
sajnálkozva tette félre - európa és a szakműhely úgy sokezer kiométerre, a puskaroncs csak holt súly - ittmarad.
az egyik teherhordó néger kézzel - lábbal magyarázza, hogy a közeli faluban van egy kovács, majd az megjavítja.
széchényi picit elgondokodik, majd üsse kő, ennek már úgyis mindegy, legyen jó napja a kovácsnak - átadja a fegyver maradékát, meg az aprót négernek, hogy akkor vigyel a kovácshoz.
eltelik néhány nap, a fegyverről már e is feedkeztek, amikor megjelenik a kovács - kortalan, ruháta és súlytalan vénség, a puskával és átadja a gazdájának.
széchenyi egyre elkerekedettebb szemmel vizsgálja a fegyvert, nem hiszi el, amit lát.
egyszerűen nem ehet felismerni, hogy hol végződik a régi és hol kezdődik az új rész.
még a fegyvergyártó márkanevét, a fegyver típunevét is hibáta betűkkel véste fe a megfelelő helyre.
az eső övésné azért para volt, mert hiába precíz a munka, de egy fegyver azért mégis csak különegesen kezet anyagból van...
a fegyver nemcsak tökéletesen működik, de még az addig meglevő lőképhiba is eltűnt - még sok évig hasznnálta, a hibátlanul működő puskát.
az öreg néger is csak egy vidéki műhelyes volt...

neronoisezoho 2011.06.15. 13:00:20

Nagyapám volt ilyen, kivéve, hogy nem cigizett sosem, sőt, utálta a cigiseket. Volt az ún. "szekér", ami keleti autók alkatrészeiből volt összefabrikálva, volt valamilyen felépítménye, ahova pakolni lehetett. Azzal jártak fel a szőlőbe, 3-4 évente én is velük mentem, amikor szüret volt. Ahogy nagyobb lettem, egyre jobban idegesített, mert a szekér csak 25-el volt képes lenni, viszont volt rá forgalmija is.
süti beállítások módosítása