A tornaóra - 1991

2010/03/10. - írta: Modor Tibi

 A Kádár-rendszerben is vasszigorúnak, vonalasnak számító, de talán ezért is elismert lakótelepi sporttagozatos iskola tornaterme melletti folyosón a vitrinekben számtalan érem, kupa - a falon az Úttörőolimpiáról származó oklevelek sokasága, fekete-fehér képeken pedig Brezsnyev és Kádár elvtársakat köszöntik virággal az iskola legszebb kisdobosai. Az ötödik cé fiai az öltözőben éppen a lányokhoz próbálnak a kulcslyukon  keresztül átkukucskálni, de azt rágóval, zsebkendővel már szakszerűen, kirobbanthatatlanul betömték odaátról.

A nemrég még Korvin Ottó Általános Iskola néven rettegett intézmény előírt viselete a testnevelésórákon fiúknak piros atlétatrikó piros nadrággal, fehér tornacipővel - a sporttagozatosoknak fehér atléta. Mindenki unott fejjel vetkőzik, a kis Pulsay pedig csak most veszi észre, hogy már megint elfelejtett szerelést hozni. A césekkel együtt öltözik át a tornaóráról jövő 7.b is, akik szőrösebb hónalját irigykedve nézi néhány későn érő típus. A hetedikesek dezodort is használnak, leginkább Axe Marine-t.

-Fúj, de undorító pacsuliszag van, homokbányászok vagytok, vagy mi?

-Nyugodjál, így legalább nem leszünk kanszagúak.

-Persze, a görény sírva könyörög a receptért.

-Túl sok Miki Manót hallgattál, papuskám?

-Jó, hát ha nagyon akarod, szólhatok a bátyámnak is...

Csonka Gabi bácsi, a szadista tornatanár hatalmas füttyszóval vet véget a csipkelődésnek.

-Na sorakozó, büdöslábú gombászok, gyerünk! Mi ez itt rajtad, te körözött bűnöző?

-Gabi bácsi, otthonfelejtettem a tornanadrágomat.

-Na akkor fáradj ide, még közelebb, közelebb, hogy átvehesd jutalmadat egy csodás bordás képében, így e. És hogy ne érezd úgy, hogy kimaradsz az órai munkából, majd szépen átmegyünk a Julika néni osztályához, ahol a bordásfal második fokára ugrálhatsz százat, páros lábbal. Persze alulról számolva a második fokra. Többiek sorakoznak, Jokó onó (Jokonicsy) is rendesen beáll a végére, gonosz törpe, nem hadonászik a mellső lábával! Mintha üres lenne a magatartásfüzete!

Gabi bácsi folyton Senior melegítőben mászkál, nyakában stopperórával. A rossz nyelvek szerint minden reggel bedob egy-két fröccsöt a sarki Bádog büfében, ahova azért a sportos élet érdekében már kerékpárral érkezik. Továbbá a pletykák arról is szólnak, hogy szívesen fogdossa a hetedikes-nyolcadikos lányokat, és a tornatanár Julika nénit is hegesztgeti unalmas délutánokon. Tény viszont, hogy szívesen alkalmaz testi fenyítést a fiúkon nevelési célzattal, de az intézményből csak akkor távolítják el majd sok évvel később, amikor a nyugdíjas korú, ex-karhatalmista Fehérvári igazgató urat befröccsözve, néhány jelzésértékű pofon kíséretében elküldi a "kommunista kurva anyjába". Gabi bácsi humorérzékéről is ismert: szívesen ragaszt minden tanulójára beceneveket, amit általában valamilyen testi sajátosságból vagy szerencsétlen családnévből kreál.

-Irány a középső terem, kik a hetesek? Rendben, a függönyt addigra szélsebesen elhúzni. Szia, Julika néni, itt a Nagypulsay, otthon méltóztatott felejteni a tornanadrágját már megint. Itt majd dolgozik egy kicsit a fiú, szemmel tartanád? Utána meg majd megyünk a szertárba medicinlabdákat pakolni.

-Örömmel, Gabi bácsi. Na gyere, Pulsay. Te is olyan jó nagy tahó vagy, mint az öcséd.

A szikár, csontos Julika néni Gabi bácsihoz hasonló öltözékben jár, és változó idők ellenére is "Erőt, egészséget"-tel kell őt köszöntenie az óra előtt felsorakozott osztályoknak. Ő fizikailag nem bántalmaz senkit, de szívesen dolgoztatja a kelleténél többet a diákokat - a kövérkés gyerekeket, főleg a lányokat pedig különös élvezettel kínozza és szégyeníti meg mindenki előtt. Üvöltés közben különösen félelmetes a nyakán kidagadó főartéria.

-Végeztél, Pulsay? Akkor most indíts vissza a Gabi bácsihoz, nyomás! Nézze meg az ember a tahó, szétszórt, slendrián kölkét. Alpári egy banda.

Krisztián helyet foglal a tornapadon a havonta esedékes felmentésüket töltő osztálytársnők mellett - ők vigyáznak a kötelező jelleggel levetett karórákra, ékszerekre, osztálynaplóra. Az ötödik cé eközben példásan felsorakozott: lányok-fiúk külön-külön tornasorban - a lányokon piros tornadressz balettcipőhöz hasonló, idétlen lábbelivel; párukon már elrejthetetlenek a nemi érés másodlagos jegyei.

A hetesek már az óra elején elhúzták a hatalmas tornatermet három részre osztó súlyos, szürke függönyök egyikét. Körben mindenhol bordásfal, a terem két végében kézilabdakapuk automatikusan leengedhető kosárpalánkokkal - a palánkokból a "kis" termekbe is jutott egy-egy pár keresztben. A zöld PVC-padló hasonlóan kaotikus mintázatot mutat: a különböző színű csíkozásoknak köszönhetően számtalan csapat- és egyéni sportág űzésére alkalmas a küzdőtér. A dobbantók, zsámolyok, szekrények, korlátok, gerendák egyelőre a terem sarkába vannak stócolva a szőnyegekkel, tatamikkal együtt. A csarnok alapzaját a labdapattogtatás, linóleumcsikorgás, a kiáltozás és a sípok megszokott, visszhangos keveréke biztosítja.

A már április közepén is napbarnított Gabi bácsi elemében van, királynak érzi magát.

-Osztály vigyázz! Jó napot kívánok.

-Jó naapót kívánók.

-Mielőtt bárki nekilódulna, véssétek az eszetekbe, hogy ezt a termet a Gondnok Bácsiék egész éjjel nektek takarították. Vigyázzatok mindenre. Jobbra át! Tíz kör, futólépés innnndul!

66 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GAbica 2010.03.10. 07:37:37

Bár én 91-ben már a gimnáziumba léptem, de szóról szóra ilyen volt az összes tanár :) Mind a női, mind a férfi rész stimmel.
Amit hiányolok: a stopperóra melletti síp :D

gyz 2010.03.10. 07:42:07

én 84-ben voltam 7.-es, de ugyancsak sporttagozaton, vonalas iskolában. Hát, nem mondom, hogy szép emlékeket idézett fel az írás. :)

Nálunk amúgy az súlyosbította a helyzetet, hogy mivel az akkori Ú. Dózsa sporttagozata voltunk, már elsőtől lila ill. fehér nadrág és lila ill. fehér atlétatrikó volt a kötelező viselet. A szülők meghülyültek, mert a Kádári jólét idején is teljességgel lehetetlen volt ilyen színű gatyát vagy trikót kapni a sportboltban (volt piros, kék, fekete gatya, trikóból persze fehér is)), így aztán varratni kellett, ha jól emlékszem.

Istenem, de szar volt.

Penya666 2010.03.10. 08:17:59

Nagyon talalo a poszt. Viszont 91ben mar volt AXE marine? Es a kolkok hasznaltak? Hmm

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.10. 08:18:48

nálunk fehér póló kék tornanadrág. a tornatanárt papitapinak hívtuk, vén volt, antalimrés arcberendezésű csótánypofa, és a már a harmadik szívrohamot hordta ki lábon.
volt szadista szikár tanítónéni, ítinek hívtuk, spielberg földönkívülije után, mert hasonlított a csontos homloka rá.
és nálunk szalagparketta volt: 3.ly/ZzKL

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.10. 08:27:28

Na én sem általánosba jártam '91-ben, FBM!
A legborzalmasabb tornatanárom nő volt. Egyben igazgató-helyettes és vérkommer. Ő is valami elbaszott tréningruhában csapatta, és ha kirándulni ment, a mókusok csapatostól hullottak a fákról a belőle sugárzó gonoszság miatt. Majdnem sikerült neki kirúgatni a suliból, mert nyolcvanhatban a zsandárok begyüjtöttek a Lánchídon, ha értitek hogy mondom.

2010.03.10. 08:30:52

Jaj, de utáltam a tesi órákat! A bemelegítő kis kör vagy nagy kör után kézilabda, a fiúnka foci volt.
Én szemüveges voltam, és még véletlenül sem kaptam el a labdát, inkább elhajoltam előle. Kiállni nem lehett, ezért ott kellett téblábolni a pályán. Egy rémálom volt, és dögunalom.
Életemben egyszer kaptam 5-öst tesiből: reggeli torna gyakorlatot kellett készíteni, gyünyörűen megcsináltam kis pálcika emberekkel illusztrálva. Mindenkinek megmutatták, hogy tessék, így kell.
Na ugye fejben, nekem is megy a sport!

noirp 2010.03.10. 09:05:03

De király! Ugyanez nekem is megvolt, kb. 1991 és '96 közt:) Nem tagozatos isi, de a leírás jó :))

noirp 2010.03.10. 09:10:39

@Penya666: gazdagék kölkei gondolom. Meg volt bac dezodor is. 8x4 is vagy három (pl. barna würzigfrisch).

noirp 2010.03.10. 09:11:35

@El Topo (Sgt. Elias): A tesiszakos igazgató/-helyettes legtöbb esetben végzetes a sulira nézve :P

Mitya Ivanov 2010.03.10. 09:11:48

én is tesitagozatos áltiskolába jártam, de már 90-ben végeztem és tesitanárnőnk volt, viszont elég nagy rendszerbarát volt, vagy legalábbis annak látszott, mert ő volt az űttörőcsapat vezetője is. Dehát egy olyan iskolában, amelyet egy állítólagos kommunista mártírról neveztek el és 89-ben is volt úttörő és kisdobos avatás, ez nem is lehetett másként

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.03.10. 09:13:36

SLENDRIÁN :)

De gyűlöltem a TESIórát, meg az egész kócerájt egy az egybe. Alkalmatlan szar volt az összes tanár.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.03.10. 09:14:10

A poszt természetesen üt, mint a decibarack húzóra.

Smacika 2010.03.10. 09:17:56

A régi szép idők...Én is 91-ben mentem középsuliba, a tornatanárom guszti bá' kedvenc mondata: na mi van vácis géniuszok? Ezt a mondatot kábé 35 sec alatt mondta el, mint egy felezőre állított brg magnó. A mackónadrág-mackófölső kombó az neki is senior volt, szép piros, vagy esetleg hummel, de az csak ünnepnapokon. Istenem, hogy utáltuk. Az az állandó világfájdalom ami sugárzott belőle, depresszióssá tett minket arra a napra.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.03.10. 09:26:06

Iskolánknak nemigen volt sportkötődése. persze, kézilabda és kosárcsapat, úttörők váltóversenye, mezei futás, meg ilyesmik. De semmi, semmi, semmi az ég egy adta világon nem indokolta, hogy az iskola összes hímnemű tanulója fehér atlétában, fekete vagy kék rövidszárú(!) gatyában(évente változott, a jó isten nem mondta meg előre, mikor melyik fog kelleni) fehér, esetleg sötétkék (előreláthatóságot lásd mint a gatyánál) cipőben, a nőneműek pedig fekete, kék, esetleg piros tornadressz (ez utóbbit csak a nagyon élelmes kevesek tudták beszetrezni, egy-két beírás után le is tojta a nevelő a meglétét).

Mindig úgy indult, hogy ÉVNYITÓN, minor a szülők már beszereztek mindent, felolvasták, hogy idén inkább mégis kék gatyingó, kék csuka, lányoknak fekete dressz és fehér, kedves szülők. minta néklüli FEHÉR cipő kell. Ekkor megindult a mérgezett egér mozgási jellegét mutató tornafelszerelés utáni szaladgálás. A jó beszállítói kapcsolatokkal, pénzes rokonokkal rendelkező osztályok valahogy teljesítették a színbeli követelményt, de hogy lehetne csapatmez-jellegű az az osztály, ahol 3 fiúnak (fekete) pamut rövidnacija van, egynek hímzett suhogós Adidas, másik kettőnek egycsíkos, műanyag, egynek "igazi" focigatya, kettő pedig csak biciklisnadrágot kapott feketében (és ezt el is hitték, hehe), azt nyírbálta le a varrós rokon. A lányok dressze is volt hosszú ujjú csillogó műanyag, rövid ujjú, illetve ujjatlan műanyag, egyikükén árulkodó Triumph felirat és korona, egy másiké Senior "igazi tornász ruha", a többieké pamut. Egyszínű, vagy fehér csíkkal díszített, gombbal záródó vállrésszel (indokolatlan állatkínzás), jhosszú ujjal (mint egy pulcsi) vagy éppen ujj nélkül.
Tornacipő csak a megadott színű és fehér talpú lehetett, a zöld (régi tornateremben kék) PVC padló megóvása miatt. Szabályosan vadászták a Converse cipőt, mint rongáló, károkozó, egyébként is, gyereklábra túl drága lábbelit. A kommenrsznek nevezett fehér szövetes kínai utánzat kicsit kevéssé volt rongáló, bár a talpa ugyanolyan színes, extra nagyon kopós gumi, mint a márkás példányé. Ugyanez az óvatoskodás nem állt a teremfocisok, kézilabdások Umbro, Adidas, Nike cipőikre, a kosarasok mindenféle Air(Max) edzőcipőire -fenti márkák mellett még a villogó L.A. Gear is befigyelt- melyek a szivárvány minden színében tündököltek.
Az edzésre járók mindenféle bandázsokkal, csuklószorítókkel vittek még több egyedi színt a tornaórai öltözködésükbe. Az Adidas, Adiods, USA illetve Sport feliratú csuklószorító, akár lábszárvédőként is szolgálhatott volna, ám szegény, sérült sportolót csak nem macerálhatták a tornaórán a tápos senkik előtt!
A hófehér zokni is magán viselte az ahány ház, annyi zoknivásárlás, és az ahány áruház, ahány idény, annyi fehér zokni-trend hatásait.

De azért az első órákon teleírták azoknak az ellenőrzőjét, akik nem az évnyuión megjelöt cuccokban virítottak. később valahogy nem volt baj a bős kosaras cipő és a gyöngyváászon sportcipő sem. ha utóbbi utcai cipőként is funkcionált, azért még volt maxi-ejnye-bejnye, de közel sem akkora, mint az év eleji "csíkos" fehér zoknik, hosszabb szárú gatyák miatt.

A fiúk és a lányok nyolcadikig együtt tornáztak, utóbbiak másodlagos nemi jellege kiütközőben volt, állandóan pólóban melegítőért, ill. jogging-felsőért harcoltak. A küzdelmet egyedül egy jóképű, fiatal tanár bácsi támogatta, ám a tapadót ő is megkövetelte a szigorúan fehér, mintátlan, egyszínű, márkajelzés nélküli póló alatt. ha a póló nem ilyen volt, dresszben kellett csöcslobogtatva futkosni, meg ugrálni.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.03.10. 09:32:32

Méltatlanul kihagytam a Puma márkát!
Old Spice, Denim, Panatta.
Jet, Impulse, Rexona, Nivea.
Extra Strong hajzselé, mikroterjedésű hajhab, kézkrémek a fokozottan igénybe vett kezekre, (2* felmásztunk a kötélre, + 5 perc békaügetés)
A dezodor, after shave (ja, 12-13 évesen) alkalmazása a tanárból mindig heveny röhögést sziszegő szappanozást, a test higiénéjére (sic) való utalgatást vont maga után. A zuhanyzó természetesen -nagyobb sportrendezvényeket kivéve- zárva volt,nehogy szétverje a sok galád.

raoul_duke 2010.03.10. 10:04:00

Nálunk a zöldaxe volt a nagy osztás, annak nem tudom, mi volt a pontos neve, mi így hívtuk. A rőtyét sárga Velmetina tartja rendesSen, ez is törvény.

Gabi bácsi, a sípszájú meg ugye vagy igazolt, enbéeggyes focista/kosaras/röpis volt fiatal korában (ez a jobb), vagy nem jött össze neki az elképzelt karrier, ekkor igazi szadista. "Na akkor gyerünk, mindenki szépen hangosan bediktálja, hogy mennyi volt a hatvan métere meg a kislabdája. Aki a sorrendet eltéveszti a diktálásnál, 20 négyütemű után újra próbálkozhat. [...] Mennyi? Váháhá!! 15 méter kislabdával, apám! Vagy rosszul hallok? Hangosabban, hallja mindenki."
Az igazi alja Gabi bácsik meg ráadásul tele is dekkelték a TESITANÁRIT. A rendes tanári szobába csak az ilyen értekezletekre mentek be (dzsogging alap), az öltöző melletti tesitanári volt az igazi otthonuk. A falon 20 éves fénykép valami csapatról, amin illett megtalálni a Gabi bácsit, hamutartó, százas piros multi vagy tigrisszofi vegyesen a kámforos sportkrém szagával. Régi szekrény aljában az iskola mezei (keddre kimosva visszahozod, vagy 60 fekvőtámasz) nagy kupacban. Az ajtó mellett ilyen magasságmérővel egybeépített mérleg.

GAbica 2010.03.10. 10:09:11

@raoul_duke: Igenigenigen. És a régi szekrény egyik kidőlt polca helyén egy-két serleg is befigyel.

lingwing 2010.03.10. 10:18:26

Felszaggatta ez az írás a régi sebeket, de jót röhögtem! Nálunk szinte szó szerint ugyanez volt, csak Nándi bá' és Emese néni voltak a főhősök. Ja és a falakon hatalmas, piros betűs idézetek: a győzelem nem a legfontosabb, a győzelem egyszerűen minden". És külön kellett kinti és benti tornacipő, az előbbi kék, az utóbbi fehér színben. Hétfőnként Nándi bá' azt is megnézte, hogy levágtuk-e a körmünket. Ha meg kinti óránk lett volna, de rossz volt az idő, a lépcsőházban kellett ugrálni. Rég volt hálistennek.

lr 2010.03.10. 10:21:42

Ehhehe. Nálunk csak az atléta volt piros, a nadrág fehér, a cipőre nem is volt kikötés. Mondjuk nem is voltunk sporttagozat.
Az elválasztó függöny naracssárga is lehetett-és amennyire emléxem, általánosban és gimnáziumban is elektromos motor mozgatta. :O
Az én tanáraimnak is megvoltak a maguk allűrjei, de alapvetően bírtam őket (főleg a gimist), ami miatt meg esetleg nem, arról is kiderült azóta, h igaza volt benne.
'91-ben 5.-es voltam, most nem tudom, az Old Spice befigyelt-e már akkor, de 1-2 év múlva biztosan.
Annyit köszönhetek neki egy remek incidens nyomán, hogy többet az életben nem kentem magamra alkoholtartalmú bármit.

F79 2010.03.10. 10:32:32

Trixi néni volt az áltisk tesitanár , de ő fiatal és nagyon csinos, viszont mindez ennek ellenére igaz volt rá. Őrült szadista, a sportoló kiskedvencekkel,a tornaszertárban néha hetyegett a technikatanár Csababácsival, aki egyébként nagyságrendekkel lentebbi mezőny volt de az egyetlen vkony fiatal pasi a tanárok között. Mindig barna, aváros akkor egyetlen márkás sportruházati boltjában teljes új melegítőszett minden évszakra ( mi igazi márkás adidas pólóról álmodtunkkívülről). Ja, sípja volt, csőrös csípőcsattal fogta össze a haját És MINDIG csak melegítőben járt. Az apukáák ott csorgatták rá a nyálukat feltűnően minden ünnepségen. A fiúk tabára Józsi/Pista/Zoli bá, rá MINDEN igaz amit raoul _duke írt, kézilabdás lenemigazolt, szétivott fejű agyvérzés-széli szadi volt.
Utáltam mind a kettőt, csak a Trixi az nagyon szép volt ezért ugyanakkor akartam hasonlítani rá.

F79 2010.03.10. 10:33:45

Javítás: " a sportoló kiskedvencekkel kivéve" "vékony fiatal pasi" " a város egyetlen" stb.

Mitya Ivanov 2010.03.10. 10:40:05

@raoul_duke: a zöld axe volt nálam is a menő

2010.03.10. 10:47:10

Hála az égnek, nekem egész normális tesitanáraim voltak általánosban meg középiskolában is. Ráadásul utóbbiban az osztályfőnököm volt!

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.10. 10:47:18

Jajj, de magam elott latom az egyik altalanos iskolai tesitanart. Minden oran elhangzottak a kovetkezo mondatok:
"Edesapam, te latsz engem? Mert kepzeld, en latlak teged. Menjel es nezd meg, mi van iskolara irva. Kisegito iskola? Nem. Akkor viselkedjel!"

Ezt mindig az aktualis rendetlenkedonek mondta el. Meg azt is latom magam elott, hogy allt be: egyik labat elore tamasztva, hona alatt a kosarlabda, nyakaban a sip.

Gimiben meg a (feltehetoen leszbikus) tesitanarnot Gyorgyi bacsinak hivtuk.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.10. 10:57:29

Na mi van, reumás tevék? Hat-van kör futás, mozgás, mozgás!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.10. 11:05:42

Na meg Lajos bácsi híres taktikai értekezletei a kerületi focibajnokság aktuális fordulója előtt.

Nagy fontoskodva összehívott mindenkit, aztán elárulta a titkot: "Fiúk, az a lényeg, hogy egy góllal többet kell rúgni, mint az ellenfél."

És ezt a fergeteges poént természetesen minden egyes meccs előtt elsütötte.

raoul_duke 2010.03.10. 11:34:55

@Mitya Ivanov: az az elnöki SPRÉ, nincs mese :)).

Hal Stanton 2010.03.10. 11:41:44

Nálunk az egyik csaj 89-ben jutalomból még elment Zánkára táborba, mikor visszajött, a tesitanár egyszerűen csak Szekusnak hívta.

Mitya Ivanov 2010.03.10. 11:47:33

@raoul_duke: azóta is azon agyalok, hogy mi volt a rendes neve.
en.wikipedia.org/wiki/Axe_(grooming_product)
ebből sem tudok rájönni

lárvalányhaj 2010.03.10. 11:48:04

Na, én meg kibaszott ügyetlen voltam. Nem voltam se kövér, se féllábú, egyszerűen csak béna. Ezen aztán a tesitanárok és az osztálytársaim is előszeretettel élcelődtek :) Nem is volt nagy kedvencem a tesióra soha. Gimiben többnyire be se mentem rá.

2010.03.10. 11:52:18

A tornaórához ajánlom a Pókfoci című filmet, Koltai Róberttel mint tornatanárral :)

rawdu 2010.03.10. 12:13:58

Persze a tornaórák nemek szerint osztottak voltak giminkben, de a tornatanárnő (akire természetesen a lányok voltak bízva), kitolt a nagyvilággal: leszbikus volt, és a fiúkat csak messziről kellett utálnia. Néha azonban helyettesítenie kellett a férfi tanár kollégáját, ilyenkor meghalt, és örült, ha mehetett vissza libuskáihoz. Persze betartotta, mindent a szemn

F79 2010.03.10. 12:19:11

nemá' menniy leszbikus tornatanárnő, a györgyi bácsi igen jó! Honnét lehetett tudni hogy leszbikusok? Nem csak férfigyűlölő megkeseredettek voltak?

Zorita 2010.03.10. 12:22:57

általánosban nagyon jófej tesitanáraink voltak, '91-ben, ötödikben már nyoma sem volt a szoci világnak, viszont kárpótolt utána a középsuli, ahol a fentebb említett ÖSSZES jelenség megvolt :D
Pedig gimiben azt hittem, hogy a sodort cigit szívó tanár úr, meg a leszbigyanús tanárnő egyedi tünemények, de ezek szerint nem.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.03.10. 12:24:15

@afromagyar: Azám, írtam is. meg a Fa, bár azt kutya se használta.

@Mitya Ivanov: hűs Cédrus, Musk, Marine illatban, szólt a hirdetés.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.10. 13:25:04

"A csarnok alapzaját a labdapattogtatás, linóleumcsikorgás, a kiáltozás és a sípok megszokott, visszhangos keveréke biztosítja."

Ecsém, szinte érzem a minden tornatermemre jellemző linóleumszaggal keveredő izzadtságszagot! :)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.03.10. 13:31:54

@misbelief: vigyázz, tovább ne haladj az öltözőkm oroszlánverme felé! ;)

raoul_duke 2010.03.10. 13:55:48

A tornaterem ablakait háló védi az okosan labdázóktól. A háló és az ablak közt fél méter széles párkány. Ha felmászol a bordásfal tetejére, és felállsz, akkor be lehet menni a háló mögé a párkányra, és onnan ki lehet nyitni (bukóra) az ablakokat.

A Gabi bácsi számon tartja magában a tériszonyos arcokat, és egy rendező alaposságával teremti meg a helyzetet, amikor legalább 10-15 fős lánycsoport előtt tudja kifüttyenteni magából, hogy "na, Jokonicsy fiam, szaladjatok szépen fel a Tímárral együtt, nyissátok ki az ablakot, ne hagyjunk itt pumaszagot a kishölgyeknek!"
A győzelem napja ez a Gabi bácsinak, ahogy a két arc görcsös, remegő lábakkal, vörös fejjel húzza fel magát a párkányra.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.03.10. 14:09:06

Nekem a Voga volt a tesitanárom. Ennyit erről :)
Amúgy jó fej volt, szerettük. Mellesleg a súlyos függöny leeresztéséért közelharc ment, mert olyan frankó volt megnyomni a nagy piros gombot és szurkolni, hogy az osztály hülyéi ragadjanak alatta :)

Középsuliban tanárnő, aranyos volt, de dögunalmas. Kézi- vagy kosárlabda, illetőleg konditerem. Órák végig pofázása, szóval nagy haszna volt :)

Erzsebet 2010.03.10. 17:38:29

Látom nem vagyok egyedül, aki utálta a tesi órákat. Az én gyerek koromnak is ez volt a rákfenéje. Legendák szóltak a bénaságomról. Ezért nem voltam közkedvelt az ált. suliban. Itt nők tanítottak, velük nem volt baj. Egyikük biológiát is oktatott, amiből jól szerepeltem. A gimnáziumi torna tanárom egy Marci névre hallgató, nagydarab, szakállas egyed volt. Minden osztálynak más-más színű torna ruhája volt, mi kaptuk a sárgát, ami történetesen átlátszós volt. Szégyelltünk benne kint tornázni. Az órák felértek egy katonai kiképzéssel, mindegyikbe egy kicsit bele haltam. Ennek nem volt vége, tanítások után is vagy sport, vagy KISZ program volt. 5h volt, mire haza értünk, alig volt idő másnapra készülni. Ez a Marci is szerette az ügyetlenebb gyerekeket megalázni, vezeték nevén szólítani. Csaj gimi voltunk. A nehéz napunkkor nem járt részleges felmentés. Görcsölő hassal kellett végig ugrálnunk, annyi volt, hogy felvehettünk egy melegítő alsót. Szégyelltünk volna ilyen ok miatt egy pasinak szólni. Rendszeresen szerveztek még akadály versenyeket is, hideg szélben a Hernád-parton meg lehetett betegedni. A bánkúti sítáborokat is sokan utáltuk. Érettségim évében kezdődött el a sport pálya építés. Mivelünk diákokkal dolgoztattak. Sokszor a tanórákat is ott kellett hagyni, menni kellett talicskázni, lapátolni. Én 40kg-osan vért izzadtam. Ennek is vége lett, alig vártam, hogy felnőjek. Az érettségit követő hónapban elhelyezkedtem dolgozni. Egyszer hazafelé a buszmegállóban összefutottunk. A volt tanár megrótt, hogy miért nem megyek a sport pályára társadalmi melózni. Ne felejtsem el, hogy még mindig 4/A-s vagyok. Én beszóltam, hogy már dolgozó nő vagyok, van mit csinálnom, ugráltasson mást. Azóta pár éve láttam őt és a matek tanárt, aki szintén egy kretén alak volt, de kitértem az útjukból. Marci családja is sport őrült volt. Felesége tesi tanárnő volt szintén, lánya pedig a Sminktűkrön szereplő sportladyre hajaz. A strandon láttam őket kb 10 éve.

666E 2010.03.10. 19:28:51

SLENDRIÁN - basszus ez nálunk minden órán elhangzott, ez volt a sportnapos pólóban lévő, tréninggatyát köldök fölé felhúzó tanárnőnk kedvenc szava. és nálunk nem takarították fel a gondnokok a termet.. ezt úgy oldották meg a tesitanárok, hogy állandóan mindenhol sok hason, meg hátonfekvős gyakorlatot végeztettek a diákokkal, ragyogott utánuk is az terem rendesen. az embernek akkor volt mákja, ha az délután volt a tesiórája, mert akkor már nem kellett a mocsokban fetrengeni. igaz volt néhány izzadt pólónyom meg segglenyomat a földön..

kissa9876 2010.03.10. 21:42:13

Nekem a tesitanárokkal nem volt gondom, hanem még ovis koromban kitalálták, hogy mindenkinek kötelező úszásra járni a csoportból... na, azt rühelltem és féltem is tőle.

Bámészkodó, nem túl sok gyakorlati/kommunikációs érzékkel megáldott "kölök" voltam, úgyhogy sikerült nem meghallanom azt a mondatot, hogy "na akkor, most megyünk a mélyvízbe". Persze kicsit furcsállottam, hogy átmentünk a medence másik végéhez, de ötéves fejjel nem esett le, hogy ez mit is jelent. Sípszó után gondolkozás nélkül ugrottam, aztán... életem legszörnyűbb 10 másodperce volt. A Miki bácsi beugrott értem, kivitt, mindenki rajtam röhögtött, nem kívánom senkinek.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.03.10. 21:51:41

Muhaha, tesiórák :)))
Alapdolgok:
- tesicuccal bunyó! Istenem, micsoda győzelmeket arattam és micsoda pofánveréseket szedtem be :)))
- durvább verzió: tesiöltözőben a gyengébb bántalmazása. Alapfelállás: gyengét körbeveszi két hangadó, az egyik fradis, a másik dózsás. Kérdés a gyengéhez: "Kinek szurkolsz, fradinak vagy a dózsának?" Nincs jó válasz.
- tesiórák nekem egyébként úgy maradtak meg, mint a legnagyobb lehetőség a lógásra, MINDIG megpróbáltuk kijátszani a felsőbb autoritást.
- legdurvább élmény: fent az osztályteremben megsemmisült a tanterem szivacsa. Hopp, bazze hetes vagyok a heverommal, valahonnan kellene egy szivacsot szerezni. Átmentünk az ásokhoz, semmi. céseknél szintén semmi. Déseknél dettó. Fogtuk magunkat és lecsavartunk az alagsorba a tornaterembe. Bicska elő - alapfelszerelés - és a tornatermi nagy szivacsból - igen, abból amit le kellett teríteni földgyakorlatok alkalmából - kihasítottunk egy táblaszivacsnyi méretűt. Nagyszünet letelt, vissza a terembe, jelentés, lemegy az óra. Következő szünetben lebukás, jön az ofő, tesitanár. Anyátok. Többszörös büntik halmozása. Első kör: tornatanár bezárt a tornaterembe, h "Gondolkozzunk!" A harag nagy úr ugye, soron kívüli iskolakör futások formájában mutatkozott meg az indulat. Aki ismeri az Arany J. gimit a Sashegyen el lehet képzelni milyen ott egy iskolakör. Közben oda-odabszott a sípjával a tesitanár. Remek. Évekkel később láttam a csávót a Kossuth tér százvalahanyadik napján: nemzetiszínben feldíszített robogóval (!), szokásos nagymagyar matricákkal. Elsétáltam mellette.

Desko 2010.03.11. 10:29:43

most ugrik csak be, '93-ban kezdtem az általánost, és ott is erőt, egészséget kellett kívánni vagy 4 évig..

steleto 2010.03.11. 14:04:35

A teljes 90-es evekben voltam altalanos isis.
Elso evben csuda jo fej tesi tanarunk volt, Agi neni.
Masodikra elment s megkaptuk Andras bat. Hatszaz kupa, persze dohanyos, persze utalt engem, mert alacsony voltam(vagyok) akkor talan 148cm s nem tudtam magasat ugrani, ugy megalazott, hogy minden evben, amikor a magasugrasra kerult a sor sirva fakadtam, s 30 percen keresztul bogtem.
Nem ment sem a cooper, sem a 2000m csak hokizni tudtam jol, nalunk az ment, nem a kezilabda, vagy neha kosar, de azutan osszeverekedtunk mindig az oltozoben, mert valakinek hosszabb korme volt, s szerelesnel megkarmolta a masikat...
Persze volt kedvenc sportolo, stb. aki akarmit csinalt 5-os.

Az uszasorak.. jaj, amikor mindig elfelejtetem sapkat vinni, s a suru hajamat sosem tudtam megszaritani idoben.. s mindig visszakuldott, hogy nedves a hajam. Meg persze o is tapizos volt, en meg koran fejlett.. szoval sirva rohogtem a poszton, de nekem is fajo sebeket szakitott fel az biztos...

Egy mentoangyal volt: a gyogytesi tanarom, o kedves volt mindenkihez, nem balhezott velem, ha nem volt kedvem annyit uszni, megdicsert mindenkit, mindig segitett :)

A Tyne folyó déli partja 2010.03.11. 21:16:04

@Frengi: én is utáltam őket. röhej, de most meg rendseresen sportolok...na nem mintha ügyesebb lettem volna, csak szerencsére az egyetemi kötelező!! testnevelés megváltoztatta a hozzávaló viszonyomoat. ugyanis, ott egy csomó közül lehetett választani, kipróbálni, akkor mentél, mikor ráértél/tudtál/akartál, na de a lényeg: senki nem üvölözött és adott egyest!! ha rosszul csináltam a gyakorlatot. mert középiskolában, és általánosban ibzony ez volt a szokás, az ügyetlenebbel, kövérkéssél csak bunkóztak.
nekem is szemüvegem volt, amit tesiórán nyilván levettem, azt se láttam, mit is kell csinálni, meg hogy hol is van az a kosárlabdazsák, amibe bele kéne tlaálni...és a tesitanárok soha semmit nem mondtak el, hogy pl. hogyan másszak fel a kötélre, hogyan vegyem futásnál a levegőt, semmit, hogy segítsék az ügyetlenebbjét. csináld meg, kész, ügyetlen van, lesajnáltak.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.11. 21:23:31

@Erzsebet: hát, nekem sajna mindkettő tesitanárom 8általános és gimi) nő volt, és meglehetősen szadista. legalábbis olyan szempontból, amit írtam, h. ha ügyetlen volt valaki, totál bunkóak voltak vele. (hogy közben általánosban a legjobb tanulók közé számítottam, a nem készségtantárgyakban, nem számított. úgy álltak hozzám, mint egy kis hülyéhez, mert nem tudtam felmászni a kötélen...)

A Tyne folyó déli partja 2010.03.11. 21:26:13

@Erzsebet: ja, nyolcadikban a "nehéz napokon", mikor nem akartunk szimplán dresszben tornászni, pláne kint, (még vatta volt divatban, és enyhén szólva látszott a dresszben) be kellett mutatni a női tesitanárnak, h. tényleg mensturálunk...(legalábbis a hozzám hasonló kislányosoknak. hátha csak kitaláltuk...)

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.11. 21:38:39

Minden tesitanár alkoholista? Én így tapasztaltam. :)

cd-r 2010.03.12. 11:57:42

@Detlef: mindegyik. nincs kivétel. gimiben a tesitanárunk nem csak alkesz volt, de gyógyszerezett is a piára. egyszer annyira leszedálta magát, hogy a medicinlabda a feje mellett csapódott be 3 centivel a falon, ő meg ült tovább csont rezzenéstelen arccal. fél év múlva diliházba került. áts. suliban a tesitanárnő meg ha nagyon bebaszott néha bevitt egy laza öklöst is (nem vicc) a diákoknak, persze csak a miheztartás végett. ugyanez a típus még a kollégiumi nevelőtanár. na azok sem semmi tagok. találkoztam közülük homokossal, kóros hazudozóval és paranoiás volt pártbizalmival is.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.12. 20:09:12

@cd-r: az enyémek nem voltak iszákosak,viszont bunkók nagyon...

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.12. 22:25:13

Ezek legalább nem voltak agresszívek. De vörös fej, bizonytalan járás, akadozó nyelv megvolt.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.03.12. 22:57:28

Az a stopper tényleg mindig ott lógott, pedig csak a futásoknál használta havonta, a bemelegítőt az aranyszín karóráján mérte :)
Hozzá gépi arany csuklólánc szögletes szemekkel, a nyakban szent kristóf medál.

És egy furcsaság: a rágóját mindig a füle mögé ragasztotta...? Miért? Ha gyerek rágózott, annak a hajába kente :)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.03.13. 11:42:58

@Agyalapi: A rágó fül mögé ragasztása az egyik legnagyobb létező taplóság. :D

Erzsebet 2010.03.13. 15:03:54

@Animacs: JÓ gusztusa lehetett a tesi tanárnőnek. Ciki lehetett nektek is bemutatni. Gimitől mi tampont használtunk, de így is ciki volt sárga torna ruhában nadrág nélkül. Egy iskolatársnőnkről az a hír járta, hogy terhes. Marci bácsi elkezdte cikizni, kitalálta, hogy figyeli, mikor lesz részleges.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.03.13. 16:16:41

@Detlef: Kb. mind. Általánosban 5-6-ban egy Lenin nevű pasi volt, aki faluról jött (ott kirúgták), aztá 2 év után tőlünk is, a kisfröccsök okán. Utána 7-8-ban egy iszonyú jó fej, nem szadista, tesitanárhoz képest kimondottan értelmes és normális, egykori válogatott kézis nő volt a tanárunk, őt a mai napig imádom, néha összefutunk, no és hatvanX évesen is tuti formában van, ő nem ivott egyedül az összes közül. Gimiben mind a két tesitanár halálosan alkoholista volt, házaspár, idősek is már, hol az egyik járt napszemüvegben (monokli a másiktól), hol a másik. Az ittas állapotban megtartott óráikon szinte mindig volt baleset, szerencsére közel volt a mentőállomás a giminkhez...

lárvalányhaj 2010.03.13. 20:32:35

...és az obligát modoros bölcsesség:

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, az tanítja. Aki tanítani sem tudja, az a tornatanár.

nem tudom, h hogy maradhatott ki :P

tomala (törölt) 2010.03.19. 13:10:13

Abszolút megvan a fíling a posztból.
Nálunk Tibor bá' egyébként síp helyett egy filctoll kupakot használt. Valahogy úgy tudott belefújni, hogy élesen füttyentsen.

peti papagáj 2010.03.21. 02:39:14

Mintha nem lenne mindegy, hogy ki mit visel tornaórán, militarista köcsög tornatanárok (tisztelet a kivételnek, ha lehetek modoros).

Szakközépben egyszer meghalt a tornatanárom. Nem kellett volna szemétkednie velem.

_kp_ 2010.03.21. 19:17:42

Az általánosbeli tesiórákból nem sokra emlékszem. De a déeská! Az volt a valami! Akkoriban volt egy Ügyesség-Bátorság nevű sorverseny sorozat. Gondolom tudjátok: 10 gyerek, mindegyik végigfutja/mássza/labdapattogtatja a szekrény/pad/karika/stb. akadályokat és amelyik csapat előbb végez az nyer. Iszonyat nagy hagyománya volt a sulinkban (vidéki) 91-92 körül.

Jöttek a felkészítő tanárok (a Menő Jenő, meg a Gacsné) a korcsoportba beleeső osztályok tesióráira, hogy válogassanak. Nagyon menő volt bekerülni a csapatba, ismétlem, nagyon. Főleg, mikor még tojáshéjjal a seggemen bekerültem az iskola "A" csapatába, a királyok közé. Aztán egy versenyen, ahol "kegyelemből" megengedték a "B" csapatnak is, hogy induljon, nemcsak a "B" csapat vert minket szarrá, hanem az egész mezőny. :)

Voltak kis, központilag nyomott füzeteik arról, hogy a versenyeken milyen feladatok lesznek, milyen akadályok és hogy poüntosan mit kell csinálni. Esküszöm, a felkészülés egy Forma 1-es csapat precízitásával zajlott. Minden mozdulatot eszméletlenségig gyakoroltattak, és közben kiskaput keresve minden szabályt végignéztek, hogy hol lehetne pár másodpercet nyerni. Sosem felejtem el, hogy a Jenő hogyan küldte el híres stílusában az anyjába az egyik versenybírót, aki az ugrószekrény mellett állt és az egész csapatot diszkvalifikálta, mert nem lemásztunk, hanem leugrottunk (a begyakoroltak szerint). "Baszd meg, miért van a bátorság a verseny nevében, ha le sem lehet ugrani??!!" Vagy amikor a sulinkban volt az egyik területi döntő és a Jenő meg a Gacsné kitalálta, hogy kenjük le Opti bútorfénnyel a mi padjainkat, amiken hason kellett csúszni. De persze csak a miénket. Kemény volt: rávetődtél és mintha jégen csúsztál volna. :)

Komoly konspirációval (hazai pálya előnye) sikerült megoldani, hogy a pályamunkásként csicskáztatott másodikosok a kezelt padokat hozzák a mi sávunkba. De némi szar került a palacsintába, mert a második optizott pad már nem hozzánk került, hanem az egyik rivális csapathoz. Hát nem csak mi lepődtünk meg, mikor a második pad inkább tapadt. :)

Asszem Győrben megnyertük a megyei döntőt. Nagy mellénnyel mentünk utána Kisbérre, ahol országost rendezték, de ott a Derkósok (Derkovits Gyula Általános Iskola) jól leszopattak minket, semmi trükk nem segített. A történethez hozzá tartozik, hogy pont velük kerültünk szomszédos öltözőbe és persze volt megfelelő ráhangolódás is. Semmi komoly, 9-10 éves volt mindenki. Volt egy ajtó a két öltöző között, és mindegyik csapat nyomta, dacból persze, mindegyik át akart menni "verekedni". A nagy igyekezetben sikerült leemelni az ajtót a zsanérokról és akkor a bajtársiasság (meg a félelem a tuskó gondnokoktól) felülkerekedett egymás hirigelni vágyásán és kb. fél óra alatt sikerült visszakinlódni az ajtót a helyére.

Negyedik után nyolcosztályos gimnáziumba mentem és - esküszöm - a tesiórák voltak a legjobbak. Laza tanárokkal, akik hagytak minket kosarazni, kézizni, focizni. Csak február tájékán volt egy hónap, mikor idióta bukfenceket meg talajtornát kellett csinálni, de az hamar lement és visszajött a játék. Éppen ezért utáltuk a kistanárokat, mert ha voltak, akkor mindig kibaszott talajtorna volt. Na, de vissza a játékra.

A gimi első éveiben (93-tól) a kosár volt a királyság, a 90es.blog.hu is megírta, hogy akkor tombolt az NBA láz. Nos, ez minket sem került el, mindenki 23-as Chicago Bulls trikót, alá meg Champion pólót próbált becsempészni az előírásos kék trikó helyett. Fontos volt a trikó alá pólót venni (ezt a csajoknak vezették be, de aztán mi is rákaptunk), főleg mikor a csapatok kialakultak és voltak a "meztelenek" meg a "mezesek" egymás ellen. Ui. senki sem akart a tyúkmellével villogni a kiszemelt lány előtt. Így meg trikósok és pólósok lettek. Akkoriban kapott a suli fehér Adidas kosárlabdákat a régi kopott narancssárgák helyett. Két tulajdonságuk is nagyon közkedveltté tették ezeket, annyira, hogy óra előtt szabályos versenyfutás volt a "jó" lasztikért (meg hogy a jó csajoknak foglaljunk :). Egyrészt rendesen pattogtak, másrészt elektrosztatikusan kajakra töltődtek és pompás szikrákat lehetett kipattintani a gyanútlan hülyékből. Persze ez csípte az elkövetőt is, rendesen.

Zsákolás volt az isten! Annyira akartunk és annyira kicsik voltunk a palánkhoz, hogy képesek voltunk a délutáni edzéseken (hetente háromszor, imádtam) akár három, zöld szőnyeggel borított dobbantót egymásrarakni és úgy zsákolni. Persze szivacsra érkezéssel. nem kicsit lepődtünk meg, hogy milyen magasra lehetett úgy ugrani.

Volt még tűzharc is, ez egyfajta kidobós, állat jó szabályrendszerrel, istentelen szivatásokkal, mennyiségi röhögésekkel, jó csajokat nem kidobással. ;)

Az öltözékre visszatérve: a már leírt módon próbáltuk mi is szabotálni a formaruhát, ment is a dolog, mondom laza tanárok voltak. Annyira számított, hogy mi van rajtad tesiórán, hogy jó pár embernek jobb cuccai voltak focihoz például, mint amit napközben hordott. Nekem is. ;) Az első négy évben együtt voltunk a csajokkal, akkor ők a bringásnadrágot, fehér Adidas cipőt, meg a fehér (sajnos bő) pólókat nyomatták. A futócipős/kosárcipős korszak kitartott a kézis korszak végéig, ami a kosaras után jött. Istenem, mekkora meccseket nyomattunk "fiúk a lányok ellen" meg vegyes felállásban is! Főleg a decemberi női kézi vébék és ebék alatt jött meg ehhez a kollektív kedv. Deli Rita, Takács Gabi és Németh Helga voltak akkor a serdülő vágyaink netovábbjai.

Aztán jött a 14.-ik életév, a csajtesi külön lett és berakták mellénk a négyosztályos változat fiú évfolyamát. Akkor váltottunk kemény focista macsó imázsra. Először még csak fekete Adidas focicsuka, de a határokat az érettségi felé már nagyon tologattuk a sárga Joma, a piros Kappa és a kék Umbro irányába. Habkönnyű röplabdával focizás, olyan trükköket megcsinálás, ami rendessel soha? Alap. Tesiórán is sportszár és sípcsontvédő viselés? Naná. Sportszár sípcsontvédő nélkül letűrve? Atommenő! Kinti betonpályára magunkat folyton kikönyörgés hóban is? Mindig! Karl-Heinz Riedle-féle átlátszó fehér tornagatya? Csakis! A saját el classiconk az "a a bé ellen" volt ("palánkon nincs kint, de a bordásfalon igen!"), gólzáporos győzelmek, bunyók egy-egy kétes tisztaságú szerelés után.

Utolsó években (gondolom a hormonok meg a többi hatására) megpróbáltuk visszaállítani a koedukált tesit, az akkori überlaza tesitanár, a Füzijózsi, partner is lett volna ebben. Mi már a közös kosármeccsekről álmodtunk (szoros emberfogás), ezt aztán egy amúgy nem túl népszerű, ámde nagy befolyással bíró, a a sorainkból való barom megtorpedózta. Tehette, gyémántkemény hátszele vol. :(

_kp_ 2010.03.21. 19:20:00

bocs, nem bukfenc hanem "tarkónátfordulás".
süti beállítások módosítása