A multis prezentáció

2010/01/21. - írta: Modor Tibi

 

Minden valamirevaló multicégnél sajnos elkerülhetetlen a szereplés, ha előbb-utóbb elismertebb munkával több pénzt szeretnénk keresni. Tetszik vagy nem, érdemes kellőképpen felkészülnünk, hogy sikeresnek bizonyuljunk akár népesebb hallgatóság előtt is!

 

1. A nyelv

Természetesen egy multinacionális vállalatnál Magyarországon mi más is lehetne a közösen használt nyelv - tekintettel a pár, itt élő és dolgozó díszkülföldire - , mint az angol?

A nyelvben tehát gyorsan megállapodtunk. Hogy beszéljünk? A világszerte elfogadott nézet szerint a jó angol kiejtés, de még a megfelelő nyelvhasználat is teljesen lényegtelen abból a szempontból, hogy sikeresek legyünk a saját területünkön. Bátran használjuk hát a következő szófordulatokat:

 

  • Thanks for the team! - vagyis: köszönet a csapatért (és nem a csapatnak).
  • Any question? - kb.: bármilyen kérdések?

 

A quite (eléggé) és a quiet (csendes) kiejtését is használjuk következetesen fordítva. A kereszt- illetve vezetéknevek sorrendjét bátran cserélgessük úgy magyaroknál, mint külföldieknél - akár mondaton belül is: Armand Miskolczy, Brian McGowan and Szedlák Atanáz. 

 

Persze vannak bevált - nyelvtanilag helyes - panelek is, ne féljünk gyakran kimondani:

  • As you can see... vagyis: Ahogy látjátok...
  • As I (previously) mentioned... vagyis: Ahogy (az imént) említettem...
  • We are on track... vagyis: Jó úton haladunk...


 

2. Az előadásmód

Jó, mindenki izgul, zavarban van - különösen nagyobb közönség előtt. Szervezőként úgy segíthetjük az előadót, hogy a laptopot eldugjuk előle - minél távolabbra -, hogy ezzel is folyton, kényszeresen hátra kelljen pillantania - esetleg mondja végig kicsavart testtel. Nehogy már puskázzon. Ezek után hátradőlve kuncoghatunk rajta, ahogy görcsösen nyomkodja az USB-s léptetőt, minden diaváltásnál hátrafordulva meggyőződve arról, hogy tényleg működik-e.

Előadóként legyünk bizalmaskodók, és pécézzünk ki mindig magunknak valakit, akihez beszélhetünk!

 

  • Tehát a következő hónapra a célterv immáron 89% lesz Zolinak és csapatának! - (megkeressük Zolit, rákacsintunk és megnyugtatóan biccentünk)
  •  Két évvel ezelőtt pedig abban a kitüntetésben volt részem (I had the privilege to), hogy Jensszel dolgozhattam együtt egy stuttgarti termelési projekten - (elismerő tekintettel keresem Jenst a hallgatók között - esetleg meg is kérdezem, hogy hol van -, és biccentek felé)

 

Az előadás végén várjuk a kérdéseket! Természetesen senki nem akar majd felszólalni - csak olyan esetekben, amikor előre szóltak mindenkinek, hogy "készüljenek". Ilyenkor a kérdések célja maga a kérdezés, a nem feltétlenül őszinte aktív figyelés és érdeklődés jelzése. Mentőöv a "megkaphatjuk-e a diákat mailben?", bármikor bevethető. Magyar környezetben készüljünk fel továbbá a "can I have a question?" - helyi sajátosságra.

 

3. A diák (slide-ok)

Természetesen ma már csakis PowerPoint jöhet szóba. Ha csak egy oldalnyi mondanivalónk van, ha csupán táblázatokat meg diagramokat akarunk mutogatni, azokat is *.ppt-be tegyük be! Na persze előfordulhat, hogy még az első sorban se látja senki az  egyes értékeket, de mindegy.

Különösen zajos sikert érhetünk el a vezetőség köreiben színes PDCA-ábrák, illetve időszakokra (hetekre, hónapokra) lebontott, lineáris - egymásra épülő akciótervek ábrázolásával. A színek mellett használjunk sok nyilat és szövegbuborékot, megéri.

Az utolsó oldalra kötelező a "Thank you for your attention!"-t, illetve minimálisan eltérő variációit betenni - feszültségoldásnak a környezettől függően vicces fotót vagy ikonokat is elhelyezhetünk itt, léptetéskor olcsó hang- és animációs effektekkel.

Köszönöm szíves figyelmeteket! ;-))


 

Zoltán Atya Kalandjai

Karate Pap Pácban!

Egy poszt. Mindössze két rövid mondatból áll, és mindent megváltoztat! Van, aki már eddig is sejthette, hogy mire is megy ki a játék, hát most megbizonyosodhat. Mások döbbenten csapnak a homlokukra: - Hogy ez eddig nem esett le, hisz minden jel erre utalt!

Utólag persze könnyű okosnak lenni. Immár a műfaj adott, de az izgalmak fokozódnak. Aki nem olvasta el az összes korábbi posztot, most érdemes bepótolnia. A posztok nagyon rövidek. Megéri rászánni hét percet* a visszaolvasásra. Vajon kinek esik le először a végső megfejtés?

*átlagos olvasási sebességgel, kommentek nélkül

113 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2010.01.21. 10:08:43

Remek. Tudományos konferenciákra dettó elmondható ugyanez. Persze vannak helyi sajátosságok:

- kínai előadó: egy büdös szót sem értesz belőle. aminek az egyik oka hogy ha fogalma sincsen, hogy hogyan ejtik ki valamelyik angol szót, akkor imptovizál oda valamit. Mivel minden mondatban van 3-4 ilyen szó, elég izmos követni a prezentációt

- indiai/malájziai előadó: a legfankibb a mondataiknak a hangsúlyozása. Felviszik a mondat végén a hangsúlyt, a jelzőket meg elnyújtják, az utána következő alanyt meg elharapják. This is veeeeeery imprtnt (very important).

- kétoldali bronchitissel küzdő 80+ előadó gallérra felcsipeszelt mikrofonnal. Amikor a vászonra hátrafordulva beszél, egy büdös szót nem hallasz, majd amikor visszafordul, belehörög a mikrofonba, akkor meg torzít mikrofon, azért nem hallod.

- magyar biokémikus: minden magyar biokémiai előadásban elhangzik az a sablon, hogy "összefogalásképpen elmondhatjuk, hogy". A legtöbbjüknek van egy külön segédje, aki lapoz, az előadó jó távol áll a géptől, az előadóterem oldalán, és mindig szól a segédjének: "kérem a következő képet".

Roan 2010.01.21. 10:10:42

A fenti kifejezéseket mondjuk pont nem használom (és kollégáimtól is ritkán hallottam), de egyébként jó a poszt:)

A kedvencem, mikor a sales igazgatónő elragadtatva felkiáltott (magyarul): "Na, ettől be fognak rittyenteni!" A nagy röhögésre felkapta a fejét az angol ügyvezető, mire a hölgy magyarázólag hozzátette "They will shit in!"

Ez azóta szállóige lett a kollégáknál:)

vincere 2010.01.21. 10:15:48

ezt hivatalosan soha nem vallanám be, de még életemben nem csináltam PowerPoint előadást... ami nem is tudom, hogy lehetséges abban a fajta munkában, amit csinálok. de épp ma kell egyet csinálnom, mert hétfőn jelenésem van.
egyébként a meetingeket utálom, sajnos nálunk nagyon sok van, kicsi és nagy, lehetne erről is egyszer posztot írni, ha még nem volt. a modoros meeting.
na most megyek és megcsinálom a hétfői "prezit" :-)

pannonfunk 2010.01.21. 10:24:50

Meg persze a német előadók, akik a "this is"-t ziziz-nek ejtik, a dánok/svédek, akik nem tudnak dzs hangot kiejteni, és azt mondják, hogy bájológyi (biology :P)

A eredeti angol Harry Potter könyveket szoktam még élvezni, ahogy Rowling próbálja az akcentust érzékelteni.

Senta. (törölt) 2010.01.21. 10:30:31

Nálunk egyszer elhangzott (nem viccből) a következő:
"Most megmondom a knóvhóvt..."

Többen sírtunk, zokogtunk :)

Winston Smith 2010.01.21. 10:33:54

Nagyobb team-meetingeken az egyértelmű kedvenceim a kényszeres kérdezők/hozzászólók. Mindig van egy vagy két mitugrász, aki kötelességének érzi, hogy kérdezzen. Hadd lássa a nagyfőnők, hogy a 100 emberből ki az, akit érdekel a téma és még kérdezni is mer.

Sajnos a kérdéseken is látszik, hogy a lényeg az, hogy járassa a pofáját, nem az, hogy értelmeset is mondjon. A kérdések kétharmada általában nyilvánvaló dologra irányul, a maradék egyharmada meg egyszerű faszság.

Régebben gyakran kötöttünk fogadásokat, hogy ki fog kérdezni, de mostanra kiderült, hogy semmi értelme, mert van pár ember, akinél erre 95 % az esély, a többinél meg 1 %.

Fruttik 2010.01.21. 10:34:42

@pannonfunk: nálunk a francia főnök is zizizezik, tök jó hallgatni amikor a német kollégával beszélgetnek...

Szalacsi_Dezső 2010.01.21. 10:40:59

@El Topo (Sgt. Elias): "Ziziz dzsemen kósztgáhd!"
Vát árjú szinking öbáut? :-D

Winston Smith 2010.01.21. 10:44:01

Amúgy még a confcall-ok is megérnének egy misét.

Pályafutásom alatt megtanultam, hogy a jó confcall-nak négy aranyszabálya van

- legalább az egyik kulcsember alig beszéljen angolul vagy csak érthetetlen kiejtéssel,
- legalább egy másik kulcsember 10 perc késéssel tárcsázzon be, hogy rá kelljen várni
- legalább egy ember reptérről vagy kocsiból tárcsázzon be, hogy biztosítva legyen a megfelelő háttérzaj
- minél több kényszeres hozzászólót kell meghívni.

Ennek eredménye: a confcall 10 %-a várakozás, 60 %-ában a kényszeres hozzászólók beszélnek kizárólag értelmetlen/lényegtelen dolgokat, a maradék 30 %-ból 15 %-ot nem ért senki a háttérzaj miatt, 10 %-ot nem ért senki a kulcsember keletbantu angol kiejtése miatt, a maradék 5 %-ban esetleg elhangozhat valami értelmes.

Persze minél magasabb a topvezetők aránya a confcallon, annál kisebb az esély arra, hogy valami értelmes elhangozzon.

Maestro 2010.01.21. 10:45:54

a válság óta nálunk minden meetingen legalább 10 perc szól arról, hogy senkitől nem akarnak megválni, majd a meeting után 10 perccel már tudjuk, hogy holnaptól ki nem fog jönni.

egyszer egy órán keresztül ecsetelték a szervezeti átalakításokat (ami néhány különleges kivételtől eltekintve mindenki számára annyit jelentett, hogy mostantól a rajzon máshogy néznek ki a buborékok), majd miután megkérdeztük, hogy na és mikor kapunk új monitort, némi habogás után témaváltás jött.

gyors, lényegretörő, konzekvens, informatív. na ez NEM a meeting.

Winston Smith 2010.01.21. 10:46:06

@Fruttik: A franciák kurvajók.

Néhányszor kimondják hogy "enerzsíí" meg pár hasonlót, és már a hasamat fogom a röhögéstől.

Olgicsq 2010.01.21. 10:48:13

súlyosbítva ugyanez telefonnal, ha a másik városban/megyében/országban ülők nem lehetnek személyesen jelen, de belehallgatnak a mitingbe. A háttérzaj általában behallatszik, minden tüsszentést, fingást, és ajtóbebaszást lehet hallani. Azán ezek az emberek három perc után kitámasztják a telefonokat, és elmennek Helgussal a büfébe kávézni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.21. 10:51:37

Hát lényegretörést én sem vettem még észre soha. Volt olyan cég, ahol egésznapos értekezleteket tartottunk. Ezek nagyjából a következőképpen néztek ki. Érkezés reggel nyolckor az ország másik végébe. Az ügyvezető, aki ott lakott, megérkezett fél kilenckor. Fél tízig kávézás, tötymörgés, össznépi szambázás. Fél tízkor megkaptuk az előző hónapra érvényes lebaszásokat, tizenkettőkor ebéd. Fél egytől tökvakarás, kínlódás, óranézegetés. Délután fél öttől az előző hónap értékelése, elszámolás. Indulás haza az ország másik végébe fél hat és hét óra között.

Olgicsq 2010.01.21. 10:51:40

@Winston Smith: egyszer volt egy con callon egy ukrán sráccal. Artikulációja és hangereje erősen Csubakkára emlékeztetett, amikor megszólalt (=elüvöltötte megát) kollegina sokkot kapott, és hirtelen letette a telefont.

Rich.mond 2010.01.21. 10:55:38

Hehe, most jól felháborodhatnék, hogy "Irígyek vagytok, hogy nem kaptatok egy jó állást eg ymultinál?", de nem teszem, mert TÉNYLEG ilyen egy prezentésön.

Általában 6-8 ember vesz részt rajta, illetve még be szoktak ráncigálni két newcomert (újonnan érkező kollégát), azzal a nemes gondolattal, hogy "Jobb, ha látjátok, miről van szó/Ti is hasonló pozíción fogtok dolgozni", de persze újoncék egy kummát sem értenek az egészből.

1.Ugyanis minden cég saját rövidítések tömkellegét használja, ami bőven elég ahhoz, hogy a második mondatnál elveszítse a fonalat az avatatlen fül - "as you can see at the DAISY (Daily accounting Integrated System) that the CONSO is...". Kész, kell pár hónap, hogy egyáltalán a jelentésükkel tisztában legyen szerencsétlen, tehát lapít is egy csendesnek vélt sarokban, pedig ötpercenként rászólnak, hogy "Eddig világos?" "ühhüm..."

2. Olyan tapasztaltabb kolléga, akit legjobb esetben is csak érintőlegesen érint a prezi témája, de nem meri azt mondani a mnagerének, hogy a két órás prezi miatt éppen két és fél órát fog túlórázni aznap, mert nem lesz ideje befejezni a munkáját. Magában anyázik mindenkit, próbál érdeklőőd tekintettel a projektor felé fordulni.

3. Okoskodó Ancsa, akit gyakorlatilag egyedül érdekel a prezi. Próbál belekérdezni, kötekedni, hogy a résztvevők lássák, hogy ő mennyire experienced, és milyen deep knowledgel rendelkezik az adott szakterületen.

Persze mindenki visz be laptopot (hogy tudjon rajta netezni és MSN-ezni) és füzetet -demonstrálandó, hogy ő jegyzetelni fog. A többség két büdös sort sem ír le, Okoskodó Ancsa sem, mert akkor nem tudna szúrósan nézni a prezentálóra.

Zorita 2010.01.21. 10:56:33

jah, akkor már inkább míting, mint confcall, addig is le lehet cuppanni a monitorodról... nálunk sajnos kevés mítin' van, ami van, az kifacsarja az agyat / idegeket, de legalább egy kis változatosságot jelent :)

@Winston Smith: confcall közben lazán kiröhögheted a másik gyászos akcentusát, csak mjútolni kell (!), ami nálunk egyszer elmaradt. nem én voltam, de még nekem is kínos volt, ahogy kiröhögte x. másik vonalban levő csapat szegény spanyol kollégát, amint megszólalt.

Rich.mond 2010.01.21. 10:59:31

Jah, és a spanyolok nem tudják kimondani a "dzs" hangot, így lesz a managerből "mánájer", a GL accountból-ből "Jíel ákkunt", az Rrrrr betűik kipörgetése pedig a míting időtartamának mintegy egy harmadát teszi ki.

A legrémisztőbb mégis az, amikor behívnak egy indiai SAP/IT gurut, akinek egyetlen szavát sem értjük.

pannonfunk 2010.01.21. 11:00:12

@Fruttik: A franciák is jók. A fél-véla kislánynak van francia akcentusa a Harry Potterben. A legjellemzőbb a szó eleji h ki nem ejtése. "Ájm só áppi térz nobády in máj plész inszted of mi"

www.youtube.com/watch?v=-m7hxzwW0qw

Nyúlcipó 2010.01.21. 11:00:34

voltemár?

www.vancso.hu/bullshit/

:)

Ja, és thanks for the post. :)

ebfül 2010.01.21. 11:08:10

Elég sok multinál volt alkalmam dolgozni, igaz, egy adott területen mindig. A mítingek tényleg mindig halál unalmasak voltak, kávé nélkül nem volt érdemes bemenni. Minden nációról külön kisregényt lehetne írni, meg külön egyet a prezis aranyköpésekről. Azért a magyar előadókat se hagyjuk ki, akik kedvenc passziója a megsértődés. Többször láttam olyat, hogy ha a társosztály vezetője nem jött el a mítingre, akkor megsértődött és elment.

Zorita 2010.01.21. 11:09:11

@Rich.mond: hehe, ha megerőltetik magukat, esetleg "mánágyer"
amúgy van más IT guru, mint indiai? (helpdesk = India)

ebfül 2010.01.21. 11:13:10

A spanyolok az "sz" beűvel sincsenek jóban. A fájnansziál manajer ha megszólalt, nem győztem belülről rágni a számat, hogy el ne röhögjem magam, olyan pösze volt.

ebfül 2010.01.21. 11:14:58

A spanyolok az "sz" beűvel sincsenek jóban. A fájnansziál manajer ha megszólalt, nem győztem belülről rágni a számat, hogy el ne röhögjem magam, olyan pösze volt.

persicsbalint 2010.01.21. 11:15:44

A jo multi prezijeben meg az elozo, kizarolagos magyar megbeszelesrol maradtak bent diak, igy felig angol-felig magyar az eloadas.

Rich.mond 2010.01.21. 11:16:34

@Zzz_: Áhh, egy éve még én is ebben a tévhitben éltem, de újabban megjelntek a manilai áutszorszingok is.
De tényleg a nap fénypontja, amikor valami Prawarthamansani,vagy Marthawawhtskan nevű lelkesen rámcsörög "Hálló Riccsá'd, good day to you" beköszöntő szöveggel:)

Rich.mond 2010.01.21. 11:18:19

Amúgy magyar kollégák és más népek angol nyelvtudásának lefikázása nem modoros dolog véletlenül?:))

ebfül 2010.01.21. 11:18:53

A legdurvább, amit láttam, amikor a francia MD úgy felhúzta magát, hogy ököllel belevágott a gipszkarton falba, az meg beszakadt. Nála voltak olyan mítingek, hogy az egész management vagy wifiről nyomta a levelezést az osztálya felé, meg ki tudja kinek, vagy pedig ültek besz@rva és meg sem mertek mukkani, olyan üvöltés volt. Zárt ajtók mögött és egy szinttel feljebb is lehetett hallani.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.21. 11:19:13

@Zzz_:

Helpdesk csakis Indiában van. Unokaöcsém a GE-nél gépész, és amikor felvették a céghez, egy hónapig pasziánszozáson kívül semmi másra nem volt alkalmas a számítógépe, mert valami indiai csóka nem csinált neki belépőkódot.
A srác tehát minden nap bement dolgozni és pasziánszozott.

Zorita 2010.01.21. 11:19:24

és amikor a spanyolok meg a franciák egymást röhögik ki az akcentusuk miatt. vidám Európa.

Zorita 2010.01.21. 11:20:59

@Rich.mond: dehogynem, de azért csak megkönnyebbülsz tőle :D

ebfül 2010.01.21. 11:22:08

@Rich.mond: ezzel indult a blog. Thank you for my team and any question.
Egyébként meg mindegy, mert a többi náció sem beszél helyesen angolul. Az angol meg megérti.

lmntn 2010.01.21. 11:24:26

Egy ISO meetingen egyszer elkezdtek valahogy leragadni a szemeim... Néha talán bólintottam is.
Ekkor jött egy sms-em: A velem szemben ülő főnököm írta szó szerint így:
"ne aludj baszdmeg!"

Na ettől azért felébredtem :)

ebfül 2010.01.21. 11:25:33

Értékelő mítingeken a legjobb szöveg, hogy az a táblázat, ami éppen fel van vetítve, az nem a legutolsó mentett verzió (nem is érted, hogy került ez ide) és azóta természetesen van egy jobb és abban már a számok is helyesek. Következmény: míting elhalasztva, nyersz egy kis időt, mert a nagyfőnök hetekre be van táblázva.

ebfül 2010.01.21. 11:28:25

Az "agendáról" se feledkezzünk meg, amit minden mítingen szorgalmasan írnak, kiosztva a feladatokat, felelősöket és határidőket. Ezt a táblázatot a míting után körlevélben elküldik a fél cégnek és az egész cégvezetésnek, hadd lássák milyen hatékonyak voltak. És aztán soha senki meg nem csinál belőle semmit.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.21. 11:28:30

@Zzz_:

Gépe az volt. Egy kétszer kettes kalitkában ült egész nap és pasziánszozott.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.01.21. 11:28:42

@Winston Smith: Yeah, a confcall nálam kb. 5 perc után először kómát, aztán további 4 perc után agyhalált okoz.
Nem tudom, ki beszél, nem értem mit mond (mert vagy olyan szar angolsággal beszél, vagy recseg a vonal, vagy mások is belepofáznak, vagy akkora a háttérzaj), próbálok figyelni és mégis elkapni valamit, mellesleg mindeközben qrvára nem is érdekel, amiről szó van.
No ez így 5 perc után totálisan lemeríti az élethalálharc esetére félretett enerzsiii tartalékaimat, aztán a jelenlevő kollégáim már csak a halál beálltát tudnák megállapítani, ha még élnének :)

mocc 2010.01.21. 11:28:45

Háát, nem hoztátok meg a kedvemet, hogy az elveimet, meg az eddigieket feladva rohanjak dolgozni egy multihoz! Egyébként az én területemen is legalább ennyire érdekfeszítő és informatív egy meeting, csak mi megbeszélésnek, vagy ülésnek hívjuk :)

wwolf 2010.01.21. 11:30:27

Any question? - kb.: bármilyen kérdések?

Hianyzik egy s, de nagyon...

ebfül 2010.01.21. 11:32:48

Alapszabály, hogy irodában üres kézzel közlekedni tilos! Mindig kell, hogy legyen egy mappa, vagy egy pár papír a kezedben, akkor is, ha csak a nyomtatóhoz mész. Így látszik, hogy mennyit dolgozol. Hülyén hangzik, de működik.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.21. 11:33:05

Kösz mindenkinek a mítinges észrevételeket, de itt egy prezentációról, tehát előadásról van szó :)

@wwolf: ugye?

Kis ember 2010.01.21. 11:34:26

Az igazán profi meetingesek olyanok, mint a villamosvezetők: nyitott szemmel is tudnak aludni és amikor valami lényeges történik, egy pillanatra felébrednek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.21. 11:34:57

Jaj, basszus, a legdurvább értekezletet még nem is mondtam. Mondjuk hozzátartozik a sztorihoz, hogy annál a cégnél értekezletet kellett tartani mindenről. De szó szerint mindenről!
Na történt egyszer, hogy három kollégámmal egy vidéki faipari vásárra kellett mennünk. Ezerszer csináltunk már ilyet mind a négyen, behúnyt szemmel is elintéztük volna az egészet. De azért előtte az ügyvezető mindenképpen értekezletet kellett hogy tartson.
Na, én a szokásos módon két perc után bealudtam. Arra tértem magamhoz, hogy arról folyik a szó, hogy négyünk közül ki fogja vezetni a kocsit, amivel megyünk. Négy felnőtt férfi, mind rendelkezik jogosítvánnyal.
Na ez volt az a pillanat, mikor leugattam az ügyvezetőnket. Mondtam neki, hogy az lesz a legegyszerűbb, ha vezényszóra egyszerre beülünk a kocsiba, és aki előtt kormánykerék lesz, na az fog vezetni.

ebfül 2010.01.21. 11:35:22

A conf. calloknál még az a vicces, ha az egyik résztvevő időközben lelép, vagy inkább mást csinál és egyszer csak szólítják. Kínos csöndek a vonal másik végéről persze, mert fogalma sincs, hol tartanak.

ebfül 2010.01.21. 11:37:40

@Modor Tibi: az előadásokon csak a sütik és a pogácsák érdekelnek mindenkit.

ebfül 2010.01.21. 11:41:18

De ha már visszakanyarodunk a prezikhez: az egyik kedvencem az Eksön Plen. Amikor is az elmúlt hónap sz@r eredményeit elemezve előadod, hogy a hónap végéig, ami 2 hét múlva lesz, hogyan fogod behozni az egész éves, a múlt havi és az adott hónapi terveket, természetesen augusztusban. Persze több pénzt ne kérsz hozzá, mert az úgy sincs.

ebfül 2010.01.21. 11:42:51

@El Topo (Sgt. Elias): hasonló nehéz téma, amikor a nő kollágék megkérdezik, hogy akkor az adott rendezvényre mit kell felvenni?

Winston Smith 2010.01.21. 11:51:47

@Kis ember: Egy volt főnököm mesélt egy ex-kollégájáról, aki tökéletes meetingember volt. Ugyanis a fél szeme üvegszem volt, így a többnapos továbbképzésen, picsamásnaposan behunyta az ép szemét és végigaludta a teljes napot. Mindeközben úgy könyökölt, hogy a keze eltakarja a behunyt ép szemét, míg a másik szeme (az üvegszem) az egész előadás alatt nyitva volt és a táblát fixírozta vele.

A végén az előadó még meg is dicsérte, hogy mindenki kókadozott meg majd’ elaludt, csak ő figyelt folyamatosan. :)

Zorita 2010.01.21. 12:04:27

@Modor Tibi: azért lehet, mert az átlag multis dolgozó fejében összemosódik a 2 fogalom, és annyit jelent: összegyűlünk a tárgyalóban és nézünk ki a fejünkből mint publikum. Nem lehet mindenki olyan májer, hogy maga tartson prezentációkat :)

ebfül 2010.01.21. 12:09:05

A prezik számadataiban az a lényeg, hogy kell találni egy összehasonlító adatot, amihez képest tuti jobbak vagyunk. Ezt %-osan, 24-es betűnagysággal ki is kell hangsúlyozni.

ebfül 2010.01.21. 12:10:55

De a legjobbak a prezit oktató tréningek. Voltam 3-4-en. Az oktató trénerek olyan unalmas prezivel jönnek (persze mindezt jó pénzért), hogy 5 perc után alszol.

ebfül 2010.01.21. 12:17:04

A viccet félretéve, az hogy nem tudunk előadni az az oktatásunk hiányossága nagyrészben. A gyerekeknek már nem nagyon kell szóban felelniük, vagy beszámolniuk semmiről. Az Usában és Angliában már óvodás kortól szerepeltetik a gyerekeket, így sokkal természetesebb számukra az, hogy emberek előtt beszéljenek. Nem véletlen, hogy jó szónokok, gondoljuk csak az USA választásokra. Persze egy multinál nekik az is nagy előny, hogy az anyanyelvükön kell beszélni. Minél többet olvas és szerepel valaki, annál jobb előadó vállhat belőle.

Zorita 2010.01.21. 12:29:25

@Nödön: ez így van, nagyon sok múlik a jó előadásmódon. Egyszer egy vízügyi konferencián voltam tolmács (magyarról erre-arra), x országból jöttek előadók, és annyira gáz volt, hogy a magyar vízmérnökök egyértelműen a legjobb koponyák voltak, a legjobb ötletekkel, ám nem tudták hatásosan tálalni, úgyhogy az lett, mint a legtöbb multis prezentáció esetében: az emberek aludtak. Kár. A ripacskodásra "bezzeg" mindenki felfigyel. :S

Mitya Ivanov 2010.01.21. 12:47:46

nekem az értekezlet szóra a szülői értekezlet ugrik és vele együtt a gyomorgörcs, mert iskoláskoromban a szülői értekezleten derültek ki a be nem vallott egyeseim.
Ezért olyan munkahelyen dolgozom, ahol az értekezlet nem központi téma, igaz ezzel indul a hét, de nem szoktam rajta résztvenni.

2010.01.21. 12:54:21

Én azt nem értem, hogy idegen nyelven a magyar neveket miért kell megfordítani.
Még soha nem hallottam volna, hogy a japán neveket megfordították volna.
Ja? hogy arról nem lehet tudni, hogy melyik melyi?
Miért? A magyarról lehet tudni?

agi02 2010.01.21. 13:27:00

A konferenciabeszélgetések jóóók!!!

Különösen amikor pár franciával beszélgetek akik tudják, hogy én vagyok az aki csak angolul.
Teljes nyugalommal nyomják a sódert édes anyanyelvükön és időnként angolul bekérdeznek, hogy ott vagyok-e és értem-e.
A megfelelő időben benyögött yes után megy minden tovább. Franciául.:-))

És még soha senki nem reklamált, hogy lemaradtam volna valami fontos infóról ami ezeken a beszélgetéseken elhangzott.

jacks_colon (törölt) 2010.01.21. 13:29:23

szokásos prezentációs hiba, de ezt még a született angolok is képesek elbaszni:

bear with me (~ kísérjenek figyelemmel, tartsanak velem)

helyett

bare with me (~ vetkőzzenek velem csupaszra)

ebfül 2010.01.21. 13:32:33

@jacks_colon: jobb, mint a medve velem. :)

ebfül 2010.01.21. 13:53:38

A leggázosabb prezik sztem amit a pénzügyesek tartanak. Összevissza keverednek a pénznemek a diák között, meg hogy most ezer Ft/$/€-ban értik, vagy nem. Illetve, hogy .-ot, vagy ,-t használnak az ezres tételek szétválasztására. 2 slide után már nem bírod követni, hogy akkor most hogy is állunk.
A legjobbak viszont a marketingesek, ahol reklámfilmek nézegetésével töltjük az időt. Márha elindul a becsatolt kisfilm. Tapasztalatom szerint 10 esetből 8-szor nem.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.01.21. 14:07:03

@Nödön: vagy egy muanyag kavespohar. Meetingekre ez egyebkent is majdhogynem kotelezo belepo.

Fapuma (törölt) 2010.01.21. 14:14:42

ppt kedvenceim
- a slide /nem dia/ ami sarga hatteren piros betu /negyes betunagysag/ 72 sor egy slide-on, elso sorbol sem latszik,
- 145 sor/slide szigoruan mind felolvasva monoton hangon,
- a kep kattintasra indul, beporog jobbol, majd balra pixeleire esve kiuszik,
- beszurt kepek es az animaciok miatt az egyebkent semmitmondo eloadas, ami lehetne 145 KB most 95 MB+

Gournoddam 2010.01.21. 14:16:35

@wwolf: durva szinten űzöd az iróniát!
majdnem nem vettem észre és kezdtem volna bele a "te nagyon hülyébe"

ebfül 2010.01.21. 14:18:36

Minél több papírt, dossziét + laptop viszel be egy prezire/meetingre, annál fontosabbnak/felkészültnek nézel ki. Kivéve, ha te vagy a nagyfőnök, akkor elég, ha a blueberry-det viszed be és azon pötyögtetsz, meg nézegeted a közben bejövő íméljeidet.

ebfül 2010.01.21. 14:22:09

@Fapuma: Ennél már csak az a rosszabb, amikor min. 24-es betűméretben írják meg a slidot, sorkihagyás és felsorolás nélkül, hogy mindenki jól láthassa. Szigorúan fehér alapon fekete betűkkel. Cím, téma egyben.

tony zionist 2010.01.21. 15:06:41

@El Topo (Sgt. Elias): passziánsz? az semmi. nagy hazai 'megoldásszállító' cégnél szakmai gyakorlat: első 2 nap pár óra ülés egy hálózatba nem kötött gép előtt, ebéd után hazaküldenek.

harmadik nap már kezdek nagyon csúnya pofákat vágni és megkérdeztem, nem zavarunk-e véletlenül, mert akkor hazamennék. erre a külső konzulens közli, hogy van a gépen WORD, elkezdhetjük írni a szakdolgozatot.

kiröhögtem és hazajöttem.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.01.21. 15:07:47

En meg azt hallottam egyszer tök véletlenül hogy egy multis "prezin" a Kitrákotty Alexa a padlóra pisilt, amit a föönöke felnyalt és utána a sok nevetéstöl pukkadozó kolléga vérhasban meghalt.

tony zionist 2010.01.21. 15:11:08

@agi02: nem lehet, hogy nem franciául,hanem franciázás folyik ott? :)

pierre woodman meg néha bekérdez angolul: ánál?do you like it?

noirp 2010.01.21. 15:11:16

PDCA! Juj! Hogy én azt hogy szerettem! A sz@rmasszírozásnak egy nagyon trendi és _fenszi_formája. Juj bakker, még mindig piros lesz tőle a fejem.

noirp 2010.01.21. 15:15:50

@pannonfunk: Te Ezésez Géza reinkarnációja vagy? :))))

pannonfunk 2010.01.21. 15:18:15

@Fapuma: Az a legjobb, amikor az animációknak közük sincsen az előadáshoz, csak érdekességképpen vannak bent, hogy ne aludjon el a közönség. Ennek ellenére a közönség elalszik.

Nagy kedvencem még, amikor felhajtható kis asztalkák vannak, amelyek persze nem derékszögben állnak, hanem lefele egy picit lejtenek. Onnan esnek le rendszeresen a félig tele teáscsészék meg kávéscsészék, amikor a tulajuk már szinte hangosan horkol.

Zorita 2010.01.21. 15:20:10

@Blassius: ezt a sok jó kis multis mókát irigyli a sok beavatatlan résztvevő

pannonfunk 2010.01.21. 15:25:27

@noirp: Nem. Ezésez Géza nagyon helyesen tudta, hogy a prezentációkra nem szabad bemenni, hanem helyette soppingolni kell a szexshopban, ha már kijutott az ember a vasfüggöny mögé. A konferenciákra csak a kávészünetre szabad bemenni, és ott két dolgot kell csinálni: 1. meginni egyszerre öt adag kávét, miközben egyszerre kell enni a sós pogácsát a lekváros buktával 2. a legnagyobb körbe befurakodva két korty és nyelés között az éppen beszélő szavába vágva megkérdezni, hogy "és ezek az eredmények hogyan alkalmazhatóak a penetron kutatásban?".

Az első célja a következő kör soppingoláshoz a megfelelő energiabevitel, a másodikkal pedig elérhetjük azt, hogy mindenki azt fogja hinni, hogy mi végig ott voltunk a konferencián (kivéve azok, akikkel valamelyik szexshopban összefutunk...)

Fapuma (törölt) 2010.01.21. 17:21:57

de jo hogy ebben a temaban nincs politika es Buda vs Pest ellentet...

Zorita 2010.01.21. 17:37:20

@Fapuma: ja-ja, ez a multi is kicsit ilyen kocka-nörd-autisztikus téma, furcsa módon nincs rajta igazán zsíros falat

nyuszy 2010.01.21. 17:48:04

Kiejtés témában a kedvencem az alábbi sztori volt:
Állásinterjún vagyok (IT), a leendő főnök német.
Egyszer csak megkérdezi, hogy értek-e az "izanet" hálózathoz, merthogy itt az van. Háromszor kérdeztem vissza, hogy mire gondol, de csak izanetezett, semmi részlet. Én meg agyaltam, hogy mi a f*sz lehet az "izanet", ISANET esetleg EasyNet szarul kejtve, de egyikkel sem tudtam kezdeni semmit, úghog mondtam neki, hogy bocs, nem tudom, mi az az "izanet", de majd megtanulom...
Azt hittem, hogy ezzel elástam magamat, de felvettek. Vagy fél évvel később jöttem rá egy beszélgetés során, hogy az "izanet" az az ethernet nála...

2010.01.21. 19:45:37

A projektorra kötött gépen orvul bekapcsoló űbergáz képernyővédő, az megvan?

Ami az előadásmódot illeti, külön alfaj az információsűrítő, aki nem képes egy témában a címszavakat kiválasztani, ezért egy fél lexikont felzsúfol egy diára. Többnyire ők azok, akiknek az előadás abból áll, betű szerint felolvassák a diákat, nulla egyedi megközelítés, ha kérdeznek valamit, lövése sincs. Aranyos eset volt, amikor prezenter nyomja az olvasást a diáról, valaki kalimpál mellettem, hogy kérdezni szeretne: "Az x résznél azt mondtad:... Jól értem? - Igen. - Most viszont azt mondtad:... Ugye? - Igen. - Nem ellentmondásos ez kicsit? - De." ...és nyomta tovább az előadást, mintha mi sem történt volna...

TradeMark 2010.01.21. 20:55:18

Lusta voltam végigolvasni a kommenteket. Mea culpa. :) ÁM!
Én már egy ideje a www.prezi.com weboldalt használom prezentációkon. Nagyon egyszerű és mutatós "slide-okat" lehet csinálni. Nem kell a powerpointtal pöcsölni. Egyébként magyar fejlesztés.
Nézzétek meg, ha érdekel Titeket.
világbéke

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2010.01.21. 20:59:19

Prezi vége: Thank you for your co-operation!

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.01.21. 20:59:50

Saját gyűjtéseim:

"azt szeretném kérni, hogy minden ilyet gyűjtsetek össze faktuálisan egy excelbe"
"sovány malac vágtájában küldjétek el nekem" - angol kollégának lefordítva: "in the galopp of a slim pig..." :-D
"le van vajazva"-leford: "it has been buttered down"

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.01.21. 22:57:58

hja a powerpoint amikor menőbiznisz schoolba jártam ott volt teamwork meg presentation skills, personal effectiveness, meg ilyenek. Rendszeresen azzal szórakoztam, hogy a beírt jelszavaim ilyen big pimpin' meg long dong silver meg hasonlók voltak, hadd pukkadjanak meg a prűd usákok (sovány egy szórakozás, tudom)

De amikor az volt a feladat, hogy tartsunk egy kó "prezit" mármint ideálisat, a "big planről" adjuk el, állunk a board előtt satöbbi. _na akkor sütöttem el a fehér hátteret. Mármint azt, hogy nem volt ppt. Közöltem, hogy most muszáj lesz rám figyelni, és lőn...

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.21. 23:22:24

Halihó, apafejek!

Megvan már a 2009-es Arany Famermellény - díj nyertese?

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

Eastbay1 2010.01.22. 12:41:27

@ifj. Farkas Gyula: Gyula bazz, sose fejezed már be azt a büfé-ruhatár szakot?

Zorita 2010.01.22. 13:59:57

@ifj. Farkas Gyula: arany FAMErmellény, zseniális melléütés :)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.22. 15:24:24

@Eastbay1: Kedves Kommentelő!

Mint írtam fentebbi kommentemben is, jelenleg ötödéves hallgató vagyok. A mérnök-fizikus szak pedig 10 féléves. Miért e türelmetlenség? Türelmetlenkedni csupán nekem van jogom, mert én magam is soknak érzem ezt az öt évet, tekintve, hogy nem sok újat tanítottak nekem az eltelt 9 félév alatt. Hidd el, én magam lennék már a legboldogabb, ha kint lehetnék már az egyetem falai közül, de addig is, amíg tart a képzési idő, megpróbálom vicces esetek gyűjtésével elütni azt, hogy mégis legyen valami haszna (a papíron kívül).

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

EasyFriend 2010.01.22. 15:40:45

Egyszer ezer éve egy haverommal részt kellett vennünk egy mítingen, amely kényszerűségből angolul zajlott (egy amerikai + öten magyarok). Egy olyan arc vitte a szót, akit nem ismertünk, de amikor megszólalt, alig bírtuk visszatartani a röhögést a haverral. Ugyanis olyan húzós akcentussal törte (mit törte, gyilkolta) az angolt, amilyen nincs is. Nekünk a haverral régi játékunk volt, hogy a végletekig eltúlzott magyar akcentusú angollal beszélgettünk, amikor ránk jött az ökörködhetnék, de ez a csávó még arra is rátett egy lapáttal. A faszi egyébként valami fejes volt egy pénzügyi cégben, szóval már csak ezért is abszurd volt az egész. Komolyan először azt hittem, hülyéskedik, és mindjárt elkezd normálisan beszélni. De nem.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.22. 18:04:48

kiejtésileg még _idekévánkozik_ a számítógépmárkák helyes kiejtése. ami ugye magyarországon ázusz, az külföldön egész biztos, hogy nem így mondják. ezért néztem én máltán hülyén a vendégre, amikor megkérdezte az eee-pc 900-re, hogy iz disz ön éjszösz?

de hasonló a helyzet az ajaxszal, ami mindenhol máshol a világon éjdzseksznek mondanak.

vincere 2010.01.22. 19:42:08

ma megcsináltam életem első powerpointos "prezijét", hétfőn előadom :-)
csak nehogy közben eszembe jusson a poszt...

Stiel 2010.01.24. 02:32:03

@vincere: Ne gondolj a posztra... ne gondolj a posztra...

;)

Cs@tLós 2010.01.24. 17:03:33

@Rich.mond: spanyoloknál a kedvencem a kolgáte volt. 3. órán volt zsinórban ez a példa mire vmelyik szintén külföldi rákérdezett, hogy mellesleg az mi a sz@r, mire közölték, hogy fogkrém, amiből már nekem is beugrott, hogy a Colgate-ről beszélünk. :P
Vmint 1 amerikai szinész nevét sem sikerült megértenem, hogy kiről van épp szó...
Ez mondjuk annyiban off, hogy suliban történt, nem prezentéjsönön. Mondjuk, hogy iskolai prezentéjsön, és akkor már jobban stimmel :)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.01.24. 21:47:19

@Modor Tibi: Köszönöm a megtisztelő linket! ;)
Ami a témáról így hirtelen eszembe jut:

- Ha szoros menetrend van, pl. konferencián, akkor "Nagyon kevés az időnk, igyekszem gyors lenni...", amit követ egy 68 slide-os előadás, úgy, hogy a 34. slide óta a rendezvény házigazdája/moderátora (aki az első sor szélén ül) infarktus közeli állapotban, kézjelekkel próbálja kussolásra bírni a szófosó (jellemzően idősebb) előadót.

- Amikor egy cégnél nem tudják eldönteni, hogy ki legyen az, aki szív, előfordulhat a prezentáció felosztása: "Te mondod az első 5 slide-ot, aztán 5-öt én, a végét pedig Marci". Az átkötés a "Most pedig átadom a szót..." kezdetű mondattal történik.

Valaki más 2010.01.30. 18:01:29

@Bachterman: Mifelénk csak bullshit bingó. A győztest meg kirúgják, ha nincs szerencséje :D
süti beállítások módosítása