Szigetországi vendégmunkások - A románok

2009/12/02. - írta: Modor Tibi

 

Végtelen téma a külföldre szakadtak világa: volt már sima emigráns, volt asszimiláns, cserediák - mégis folytatnom kell egy kis tipizálással, méghozzá a rosszindulatúbbnak tűnő műfajban. Mentségül annyit, hogy mind saját tapasztalaton alapszik.

Na de milyen nemzetek képviselőit ismerhetjük meg a La Manche másik oldalán? Kezdjük keleti szomszédainkkal.

 

A románok:

 

Tudjuk nagypapáinktól, hogy mindenhol vannak jó emberek, meg vannak szar emberek - egészen biztos, hogy a románoknál sincs ez másképp. Sajnos azonban úgy tűnik, tőlük vendégmunkásnak mind a szaremberek mennek.

Amikor először jártam kint, már akkor messziről gyanúsak voltak a balkánias öltözékű csoportosulások, de gondoltam, hát csak nem jönnek el idáig is románok! Pedig de, mindenhol ott voltak - főleg betanított munkásként vagy vendéglátóipari egységekben.

Nos, ez állítólag egy büszke és sovén nép - de ez a büszkeség szemlátomást csak aktuális határaikig terjed, és csak akkor, ha éppen egy békésebb közösséggel szemben kell meghatározni magukat. Külföldön a román szégyelli magát azért, mert román. A legtöbben olasznak vagy valamilyen latinónak hazudják magukat, amit a rutintalan helybéliek először el is hisznek nekik: főleg, mert bedobnak pár olasz mondatot, meg kitalálnak mellé valami hangzatos keresztnevet. Előfordul az is, hogy magyarként ismeri őket környezetük, még a legközelebbi munkatársaik, főnökeik is. Baj csak akkor van, ha lebuknak...

 

-Helló, szia, meghívhatlak valamilyen italra?

-Hát nem, kösz, még kitart egy ideig.

-Hova valósiak vagytok, lányok?

-Franciaországból vagyunk.

-Ó, az szuper, én is tanultam kicsit franciául a suliban, je t'adore, ma chéri.

-Hihhi. És te honnan jöttél?

-Hát én Portugáliából!

-Komolyan? Tök jó.

-Aha.

-Hát ez tök jó, figyeld már, Anabel, gyere már! Tudod, a barátnőm is eredetileg portugál származású, beszélgessetek már kicsit portugálul!

-Heeey, oi, tudo bem?

-Ööö, bocs, hát igazából az nem pont úgy van, mert tulajdonképpen román vagyok...

 

A románok minden híresztelés ellenére külföldön nagyon barátságosak a magyarokkal, talán túlságosan is próbálnak haverkodni: az erdélyiek igyekeznek ilyenkor minden magyartudásukat összeszedni, hogy megnyerjék kegyeinket:

 

-Hé, maghiar bărăt, hod vad?

-Kösz, jól. És te?

-Iol, iol. Hat Visăjotel? Odhon io volt?

-Vissza, jó volt.

 

Ha már úgy érzik, hogy megalapozták a kölcsönös bizalmat, ezt a helyi őslakosság gyalázásával szeretnék még jobban elmélyíteni, persze ilyenkor már angolul.

 


 

Helyszín: szigetországi nagyváros háromcsillagos szállodájának a recepciója.

Szereplők: Levy (igazából Liviu) és Gyuri/George (igazából Gheorghe) - az éjszakai portások, valamint Szabolcs, a gyanútlan magyarországi és Zsolti (románoknak Zoli), a kolozsvári magyar.

Zsolti: -Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy Levi hivatalosan magyar, jó? Szóval ne mondd senkinek, hogy tudod, erbetűs.

Szabolcs: -Mi? Román? Mér ne? 

Zsolti: -Ne mondd ki! Hát mert utálják őket. Elég, ha mi tudjuk. Úgyse tudnak különbséget tenni. És ne beszéljünk előttük magyarul, nem illik, nem értik.

Szabolcs: -Hát jó, te tudod. Nem vágom, hogy mennek itt a dolgok. Furcsa, hogy nem tűnik fel az angoloknak, hogy váltogatjuk a nyelveket.

 

(Zsolti ezután percekig románul hadovál Liviuékkal, Szabolcs csak pislog. Megérkezik közben néhány brit nemzetiségű vendég a pubból, a pár pint után láthatóan jókedvűen.)

 

Liviu: -(angolul) Szép jó estét az Uraknak! Remélem, jól érezték magukat. Parancsoljanak, a kulcsaik.

Vendégek: Köszönjük szépen, hogyne - brilliáns este volt. Jó éjszakát, fiúk.

Liviu: (angolul a magyarokhoz): Látjátok ezeket a szarháziakat? És ez "a boldog nemzet"! Hogy dögölne meg az összes, de utálom az angolokat, basszátok meg. Senkiházi tahók. Itt nincs jatt, nincs semmi. Csak az van, amit magadnak meg tudsz szerezni, már értitek, mire gondolok.

 

A szigetországi románoknak saját, belső törvényeik vannak - ahogy kijutnak egy számukra idegen országba, azonnal beindul a nem teljesen érdekmentes önszerveződés.

Mindenki szívesen segít a kifelé igyekvőknek, a beilleszkedni vágyóknak: természetesen nem ingyen. Ahogy otthon az autóstopposoktól is beszedik a fejpénzt, ugyanígy működik a letelepüléssel. Találnak neked munkát, albérletet, berendezik a háztartást - fix áron. Elvetemültebbek otthonról házi szolgálólányt is rendelhettek annó katalógusból, párezer euróért.

Aki tehát eddig abban a hitben élt, hogy külföldön csak a magyaroktól óvakodj, a magyar a magyar legnagyobb ellensége, és hasonló önostorozások - azt biztosíthatom, hogy egyáltalán nem is állunk olyan rosszul.


 

Szigetországi vendégmunkás-lexikonunkat legközelebb a németekkel folytatjuk.

Címkék: külföld nyelv
68 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.12.02. 10:34:13

ez most nagyon alulról karcolgatja a mércét

warrenbarton 2009.12.02. 10:39:02

Hát nekem az angolokkal semmi rossz tapasztalatom nem volt, amikor beültem egyedül egy pubba meccset nézni, valaki előbb-utóbb odatelepedett beszélgetni, és soha nem néztek le, hogy idegen vagyok, sokkal inkább érdeklődtek.

A zsidókkal kapcsolatos előítéleteim is Londonban szűntek meg, akiket megismertem, mind segítőkész, intelligens, jófej emberek voltak.

A románokat elkerültem, ellenben azok az afrikai lyányok... :D

Zorita 2009.12.02. 10:42:47

milyen bátran kimondtad, hogy szaremberek :) hát, szerintem inkább elkeseredettek. van egy sztorim egy spanyolországi román bevándorlóról. szegény már egy ideje munka nélkül lézengett a faluban, amikor arra jutott, hogy ideje lenne már lopni. bement a templomba, és lelopta az irgalmas szűz fejéről a koronát. ennek annyira megörült, hogy még mielőtt megpróbálta volna eladni, elment a kocsmába, és mindenkit meghívott 1-2 körre, jól berúgott, elherdálta az utolsó fityingjeit is. másnap (harmadnap, szóval idővel) rájött, hogy a koronát nem tudja eladni, pláne nem a falubelieknek, pláne nem a műanyag másolatot, amit az oltárról elcsent. persze lebukott, a korona visszakerült a szűz fejére, a falu meg azóta is jót röhög a faszin. szóval nem tudom, hová tegyem a kivándorló románokat :) akik otthon maradnak, talán modorosabbak. nemistudom.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.02. 11:00:24

Hát, ez nekem eléggé fehér folt.
Mindegy, kezdjétek el, aztán majd valahol belecsapok.

greggrant 2009.12.02. 11:49:27

ühm, kényes téma, remélhetőleg nem lesz címlapos, mert akkor lesz csak itt romángyalázás.
Hogy hozzá is szóljak: a kilencvenes években Kelet-Mo-ra áttelepedett romániai magyarok között is volt jópár hasonló, idézném: "szarember".

greggrant 2009.12.02. 11:52:17

@greggrant: ja, hogy miért is mondom ezt: hasonló sztorik (lopások) voltak mifelénk, amiket a "románok" követtek el (akkor: romániából jött magyarok); albérletet kivették, nemfizették, lelakták, továbbálltak másik településre, még egyszer ugyanez. És mindig megtalálták egymást a hasonszőrűekkel.

Rich.mond 2009.12.02. 11:57:58

Hehe, ez tényleg telitalálat :)
Amúgy mennek ki Angliába értelmes fiatalok is, akik addig tanulnak, amíg csak lehet, ellébecolnak diákként, majd végül elhelyezkednek. És valóban roppant barátságosak voltak velem odakünn, ha pedig az őshazájukról kérdeztem őket, akkor gyorsan igyekeztek témát váltani. Hm, akkor igencsak meglepődtem, hogy a "büszke" román máz hogyan mosódik le róluk egy pillanat alatt az első angliai esővel.

Bezzeg a lengyel tesók...:) A kint élő magyarok utálták őket, de én jól elvoltam velük.No, róluk tényleg szívesen elolvasnék egy külön posztot:)

cd-r 2009.12.02. 12:54:23

ez a gyűlölt ellenségeink vonal nagyon kamu. tudom, keressek más elfoglaltságot, amíg lesz olyan poszt, ami tetszik. ezt is fogom tenni.

2009.12.02. 13:16:47

Az nagyon konkrét lesz, ha majd a csámpásképű Radu gyerek is bedobja ezt a latínó-figurát csajozás közben a Sohoban. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.02. 13:19:21

Hát, nem minden nap van csoki. Ma egyétek meg szépen a kelkáposzta főzeléket!

Blackrock (törölt) 2009.12.02. 13:19:42

Én úgy vagyok, hogy ócska szaremberek szép számmal megtalálhatóak minden nemzet fiai/lányai közt, függetlenül bőrszíntől, vallástól vagy szexuális hovatartozástól. Aki mást mond, az hazudik.

Én viszont egyetlen románt sem ismerek, úgyhogy véleményem sincs a dologról. Az írás viszont jó.

Blackrock (törölt) 2009.12.02. 13:28:42

@greggrant: őszinte leszek, nekem rossz tapasztalatom kizárólag a Romániából átköltözött magyarokkal volt. Hihetetlenül agresszívek, főleg a nők...a cégünk ügyfélkörben is előfordultak már, állandóan gond volt velük.
A családba is két helyen házasodtak be romániai magyar nők, azóta egyik sem dolgozik, a pénzt viszont jét kézzel szórják, s ezt megkoronázandó, minden hétre jut valami kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) konfliktus a többi családtaggal.

Persze ezzel kapcsolatban nem vonok le túl nagy tanulságokat, valószínű, hogy csak nekem nem volt szerencsém a romániai magyarokkal.

scsaba1 2009.12.02. 13:31:19

@cd-r:

Nekem például bejön ez a vonal. Egyébként igen: ezzel én is találkoztam, hogy egyes, nálunknál is délebbre vagy keletebre élő népek előszeretettel adják ki magukat görögnek ill. olasznak vagy egyéb latinónak. (Ez most PC balkánozás akart lenni). Volt egy albán srác, az eredeti nevét nem is tudtam, mert Kevinnek mutatkozott be, ill. előszeretettel kamuzta azt, hogy görög, a sunáknak meg azt, hogy olasz.
Egyébként a szlovákok is csak Szlovákiában felejtenek el magyarul(biztos az ivóvíz teszi), kint valahogy mindig kiderül, hogy a legészakibb hegylakó is tud legalább egy-két mondatot a mi nyelvünkön.

kisebbik rokk 2009.12.02. 14:39:03

Hát nem tudom, én Kolozsváron találkoztam jófej románokkal, meg olyanokkal is, akiktől megijedtem. Nem vagyok szakértője a román-témának, főleg nem a vendégmunkás-témának, csak azt tudom, hogy a sok nehézség és politikai faszkodás ellenére pl. nagyon jól beszélnek idegen nyelveket, és a művészetek (főleg színház) terén is "haladó szellemiségűek".

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.02. 14:42:00

Életem egyetlen komoly megzakkanását egy román okozta. Nem erdélyi magyar, igazi román.
Igen, mindenki nyert, aki nőre gondolt.:D

Blackrock (törölt) 2009.12.02. 15:08:23

@El Topo (Sgt. Elias): az ilyen megzakkanásokra szoktam mondani, hogy betege voltam kb. 10 percig, utána meg...:)))

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.02. 15:12:30

@Blackrock:

Na annál egy hangyányival súlyosabb volt.:D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.02. 15:20:28

@El Topo (Sgt. Elias): síí, téged ismerve biztos olyanokat rikácsoltál neki "közben", hogy "ezt Gyulafehérvárért!" - "jobb ez, mint a Klemanszóé, mi?"

@scsaba1: a szlovákok voltak nekem odakünn a legpozitívabb meglepetés, egy szlotista csajt leszámítva. Rögtön beloptam magam a szívébe azzal, hogy "nahát, barna szemed meg barna hajad van, tisztára magyarnak nézel ki" :-D

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.02. 15:24:20

@Modor Tibi:

Marha, majdnem behugyoztam itt a kocsiban.

2009.12.02. 15:24:55

A románokat nem azért utálják, mert románok, hanem mert azt hiszik, hogy a román és a cigány az ugyan az, ugyanis romániai cigányok mindenütt vannak, és mindenütt elegük van belőlük.

Romániai magyarok magyarnak mondják magukat (a vajdaságiak is),vagy arra hogy honnan, akkor Transilvánia, erre persze bejön, hogy Drakula, de még ez is jobb mint a roman(cigány).

Blackrock (törölt) 2009.12.02. 15:28:52

@El Topo (Sgt. Elias): 15perc?:))))

Egyszer egy román csaj leszopott. Nem volt épp citromdíjas, de olyan nagyon jó sem, 1-5-ig skálán erős hármas.

Styxx 2009.12.02. 15:30:36

@El Topo (Sgt. Elias):

Akkor dúdolgattad a Nemzet Albánjától, Delhussa Dzsonitól, hogy:
Az álmok szerények
A hálók erősek
Itt ritka szó a
román picsa:-)

scsaba1 2009.12.02. 15:33:21

@Modor Tibi:

Ja, nem vagyok én elég képzett ideológiailag, de hogy a francba van az, hogy kint mindjárt megtaláljuk azt, ami összeköt, míg itthon inkább azt, ami elválaszt. (Egy-két permanens hülyét leszámítva.)

(Kint: "Én voltam a Balatonon" "Én meg a Tátrában síelni " "Ittam barackpáleszt" "Én meg Zlatý Bažant"
"Ferihegyre megyek Lutonról, mert hamarabb hazaérek Kassára a Keletiből, mint Bratislavából" "Mi meg régebben mindig átjártunk tankolni"

Itthon: "Hülye magyar" "Köcsög tót"

Styxx 2009.12.02. 15:34:48

@Blackrock:
"15perc?:))))"
"Egyszer egy román csaj leszopott. Nem volt épp citromdíjas, de olyan nagyon jó sem, 1-5-ig skálán erős hármas."

A román lefranciáztatott mindannyiunkat és nem olyan nagyon jó. Több mint 80 éve.
1-5 ig skálán nagyjából Tajvan szopott nagyobbat, ha úgy vesszük, hogy ő a demokratikus Kína, és a népi demokratikus elvette tőle a többit:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.02. 15:35:59

@Styxx: @Blackrock:

Ú, gyerekek, erről a román libáról majd egyszer mesélek nektek.
Előljáróban legyen annyi elég, hogy 20 kilót fogytam, az első fél év alatt.:) Utána még 15-öt.

scsaba1 2009.12.02. 15:36:58

@Styxx:

Tényleg basszus, a Dzsoni... Ő még nekünk is görögnek hazudja magát...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.02. 15:38:47

sok erdélyi magyarral találkozom interjúkon, és vagy szélsőségesen jók (értsd vérprofik szakmailag, normálisak emberileg), vagy idióták, nincs középút.
az oktatás náluk sokszor erősebb (műszaki téren), és a nyelvtudásuk is sokszor jobb, mint a magyaroké, és itt nyilván nem a magyar vagy a románnyelv-tudásra gondolok... :)

greggrant 2009.12.02. 15:41:55

@Blackrock: nem csak neked, mint láthatod
@Styxx: vazz, mindenki engem nézett az irodában, min röhögök :-D

Styxx 2009.12.02. 15:47:02

@scsaba1:
Mert összekovácsol a közös ellenség (olyat mindig lehet találni). Én amikor kinn éltem, volt egy sorozat a BBC-n, Angliában élő indiai humor (na, őket is lehet fikázni, ritka surmók tudnak lenni, mindig a fehér nő a hibás, stb. Egyszer egy gyökér indiai huszonéves faszi elütött. Én toltam át a bicajt az úton, ő ment ezerrel, full ő volt a hibás. Elestem, picit megütöttem a fejem, meg a lábam, de az ijedségen kívül nem let semmi bajom. A fószer is beszart, rohant hozzám, majd amikor látta, hogy felkeltem és egyben vagyok, mindjárt elkezdett egy szintén ott közlekedő női sofőrt szidni. "Mert ő a bitch-től nem látott engem, a fakin bics a hibás. Ja, nem az, hogy te városon belül ezerrel mentél. A bicajom első kerekét full szétgínyolta, mondtam, hogy ennek a javítása minimum 20 font (nem túloztam). A faszi mondta, nincs nála készpénz, kiír egy csekket. Öt percre voltam a melóhelyemtől, mikor betoltam a sérült bringát és elmeséltem, hogy mi történt, a kollégák mikor meghallották, hogy indiai ütött el, együttérzően legyintettek ,hogy le fogja tiltani a csekket. És baszkji meg is tette. Nem hívtam rendőrt, nem kértem sokat, hát "meghálálta". Annyira be voltam rágva, hogy a csekk adatok alapján fel akartam keresni, csak, hogy az apjának elmondjam, hogy mit tett a geci fia, mert jellemzően patriarchális családban élnek) na visszatérve a BBC angliában élő indiaikről készült, nagyon jó humor sorozatára, pl volt benne egy rész ,hogy az indiaiak és az angolok folyamatosan oltották egymást, majd megállapították, hogy egyvalami közös bennük: mindketten utálják a pakikat.

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2009.12.02. 16:00:14

Tibi: Ezt ugye nem gondolod komolyan?!
"Szigetországi vendégmunkás-lexikonunkat legközelebb a németekkel folytatjuk."
Német vendégmunkás angliában? Az milyen? Mint a svéd dokkmunkás albániában???
Na neeeeeeeemááááááá!!!!!!
:-))

Styxx 2009.12.02. 16:11:40

@Sz.Lacc:
kilencvenes évek végén, ezredforduló környékén, amikor geci erős volt a font és tényleg "dübörgött" a brit gazdaság, egyáltalán nem ment ritkaságszámba. Főleg IT-sok, egyéb mérnök gyerekek, kék gallérosok persze nem, max nagyon fiatalok, inkább poénból, náluk nem a melón volt a hangsúly.

belgarian · http://kolbaszbolakerites.blog.hu 2009.12.02. 17:04:17

Itt, Belgiumban annyira leszarjak, ki honnan jott, Lengyelorszag, Romania, Nigeria vagy Magyarorszag - egyre megy. Bevandorlo vagy, csokpuszi-totgyuszi.

Viszont: HRitarol meg El Topo-rol almodtam valami boduletes nagy baromsagot, valami vicces TV-showban leptunk fel. Szerintem kezd ez a blog-mania nalam mar beteges mereteket olteni :).

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.02. 17:06:25

@belgarian: termeszetesen megint kapkodtam es nem a vicceskedo nickemmel irtam.

amzso 2009.12.02. 17:51:34

2008 Bécs, foci EB döntő napja, kb 5 fős társaság ül a kocsma teraszán, és minden arra járó német társaságnak kiabálják, hogy espana, meg mutogatják a spanyol zászlókat. Odaültünk melléjük egy szabad asztalhoz, és kiderült, hogy románok :D és igen, pár mondatot beszéltek magyarul is :D

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.02. 17:57:21

Pláne Vincere is várja még a kuplungot...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.02. 20:34:56

@El Topo (Sgt. Elias): hat ha nem is veled, de rolad :). Meg HRitarol. De nem "olyaaaaaat"!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.02. 20:41:46

@afromagyar:

Most mit mentegetőzöl? Nincs ebben semmi ciki.

medvedr 2009.12.02. 21:53:43

@El Topo (Sgt. Elias): Mennyiről indultál, baz+ ?-:)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.12.02. 22:35:07

@Styxx: Mai napig nem ritka. Kurva sok német, UK, Írország, Új-Zéland...

Mr zz 2009.12.02. 23:55:42

erdélyi magyar = MAGYAR
ergo ugyanannyi hülye,idióta,barom vs. kellemes,jófej,szimpatikus...

vincere 2009.12.03. 00:04:40

@El Topo (Sgt. Elias): naná, h. várom :-)
de ezzel a román lányos sztorival is tartozol immár a közösségnek!

ebben a témában nem sok tapasztalatom van ("fehérgalléros" közegben vagyok, itt nem lógnak ki a románok, inkább keleti-nyugati választóvonal van), de egyszer külföldön egy nemzetközi találkozón egy tök normálisnak kinéző román nő mikor mondta, h. ő Oradeáról van, megkérdeztem, h. az ugye Nagyvárad. na erre olyan szinten kiakadt, hogy fél óráig se tudtam lecsillapítani, előadta a szokásos dumát. utána is napokig gyűlölködve nézett rám. de ez még a 90-es években volt, amikor még igen fagyos volt a légkör.

egyébként én már találkoztam olyan magyar sráccal, Zoltán, aki (Magyarországon) külföldieknek Brian-ként mutatkozott be. hogy miért, az azóta is rejtély.

2009.12.03. 00:26:44

románok (bulandzsiuk) Írországban posztot, valaki...?
szinte az összes koldus román származású, szériatartozék a gyerek (utcán szoptatják, növelve ezzel a szimpátia-faktort, és az adakozási kedvet) illetve az utcazenész hivatás.
patchwork szoknya, frottír zokni a nőkön, csapatostul járnak-kelnek, és koldulnak. a férfiak műolasznak adják ki magukat, fux a nyakban, kamu rolex a kézen, hatalmas mercikkel járnak, ha megtehetik (asszonka koldul). a gyerekek pofátlanul kéregetnek, lökdösődnek, stb.
reptereken a ryanair járatoknál fordulnak elő, hatalmas csomagokkal, de mivel nem beszélnek angolul és nincs náluk bankkártya, a check-in személyzet nem tud mit tenni, felengedi őket a gépre (te meg, haver, fizett, mert 3 dekával súlyosabb a csomagod...)itt hangoskodnak, a gyerek bőg, előkerül a hazai kolbászka és indul a gép...

Motor Tibi 2009.12.03. 03:01:05

@Humbino: Azok nem románok, hanem cigányok. Egyébként fejlődnek, mert digó helyett most már inkább arabnak szokták kiadni magukat. Persze azzal is hamar bebuknak.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.03. 04:42:15

@Rich.mond: Egy barátunk már második éve van kinn, ebből másfelet lakott hat lengyel sráccal, csupa pozitív tapasztalata volt, ők voltak azok, akik sose ették meg az ő kajáját, sőt, kínálták a sajátjukból, sose loptak, teljesen normálisan éltek, szóval teljesen jól elvolt velük. No meg egész sokat tanult lengyelül. :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.03. 07:18:59

@vincere:

Egyre inkább elköteleződöm, mi?:)

Blackrock (törölt) 2009.12.03. 09:44:41

@scsaba1: uh, gecc, tényleg a Delhusa! Álgörög!

vincere 2009.12.03. 10:31:12

@El Topo (Sgt. Elias): ebből könyv lesz a végén, hidd el... :-)

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2009.12.03. 10:38:42

Néhány évvel ezelőtt az egész német (bulvár)sajtó a románokkal volt tele, mert Stuttgart-ban, a városközpontban fekvő tóból kizabáltak pár hattyút. Jámbor, emberhez szokott példányok voltak, ezek az istenbarmai meg szépen karóra tűzték, és tábortűzön elkezdték sütögetni ezeket, mire a rendőrség kiért. Persze mindezt Stuttgart belvárosában.

Zorita 2009.12.03. 11:07:22

@koborló: bakker, ma nem akartam belépni, mert van munka rendesen, de ez kész :D tényleg, gyűjtsünk már még össze ilyen urban legendeket. ki milyen nemzetről hallotta, hogy nem veti meg a hattyúhúst alkalomadtán?

Rich.mond 2009.12.03. 12:18:51

@Zzz_: Én ezt bécsi tóról hallottam, de a főszereplők ott is cigányok voltak:)

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.12.03. 13:32:57

hát nemtom, én mindig a jófej románokkal haverkodtam akkor ha külföldön dolgoztam. ja mondjuk mindegyik meg akart dugni biztos ezért nem bunkóztak. (ja persze nem sikerült egyiknek se jó?!)

rezfaszubagoly (törölt) 2009.12.03. 14:28:07

@Rich.mond: én is a bécsi verziót hallottam egy sötét bőrű, fogatlan, román Gastarbeitertől.

rezfaszubagoly (törölt) 2009.12.03. 14:33:34

A románok, albánok, bolgárok, törökök szeretik eljátszani a latin macsót. Ahogy a menekülttáborban élő fekete srácok is hajlamosak azt állítani, hogy ők orvosi egyetemre járnak itt, ezt is sok csaj beszopja.

Erzsebet 2009.12.03. 17:00:41

Az urban legendát úgy hallottam, hogy a Blaha Lujza téri késelő román cigány kiscsávó volt a főszereplő. Ő a városligeti tóból szedte ki a kacsákat. Megkopasztotta és fa nyárson megsütötte.

Silent Bob 2010.01.06. 19:27:16

@El Topo (Sgt. Elias): Add már meg a számát légyszi. Le kéne dobnom egy tízest.

krferi 2010.01.06. 23:52:20

Ez a hattyús sztori megvolt Londonban is - lengyelekkel és magyarokkal.

Mitya Ivanov 2010.01.07. 10:32:19

@krferi: én a balatonból szedném ki az összes geci hattyút, mert utálom őket, és megsütném mindet a picsába

Zorita 2010.01.07. 11:44:26

@Mitya Ivanov: :DD csak van valami alapja az urban legendnek. mega BERBEKJÚ! ("szedném ki" :D )

Rókakígyó 2010.04.17. 20:52:34

Nemhiába a román egy foglalkozás. Nekem jó tapasztalataim vannak. Rendesek voltak és tényleg önzetlenül segítettek, ha kellett. Persze ez kölcsönös volt.

Turtle Run 2010.09.08. 15:25:26

Nos, én sajnos ismerek néhány románt, itt, Magyarországon. Eleinte adják a "jóarcot" és a beilleszkedőt, meg a sztahanovistát. Később rendre kiderül, h nemcsak szidják a magyarokat és az országot, hanem lefelé taposnak, meglopnak, hátba szúrnak. Aki pedig úgymond """""beérkezett""""" (itt a hangsúly az "-eken van), le sem xar, sőt, próbál lenéző, lekezelő lenni, ami egyébként szánalmas, sőt, nevetséges.
A magyar-magyar témáról annyi tapasztalatom van, h kiutaztam Florida államba, mert debreceni fax paraxtok kicsaltak, h van munka és sok pénz, ami helyett egy lakókocsi-szerű mobil home-ban várt egy exsittes alkoholista bohóc és leszerepelt "mérnök" felesége, h a xart pucoljuk nap mint nap, szinte éjjel-nappal..pár száz $-ért. A végén úgy kellett hazamenekülnöm, mert a tróger elitta azt a maradék híg agyát is, az öregasszonyt teljes terrorban tartotta, aki ennek ellenére büszkén mosta a xart, amíg állítólag el nem fogyott a munka (?). Saját kevéske pénzemből vehettem s.o.s. jegyet..
Remélem, magadra ismersz, te ütődött Mr. Gyula Csaba vagy mi a péló?!! Váradi Valecskával egyetemben..

sorica123 (törölt) 2010.09.08. 19:58:59

@Turtle Run: nem is értem amúgy, miért bánnccsák azokat a jó tökéletes magyarokat... te érted?

SALE Kálmán 2011.06.10. 17:17:09

Kicsit túlfinomítottad. Gondolom "nem teljesen érdekmentesen", hogy el ne veszítsd az érintett olvasókat. :D

Mirlia 2015.09.04. 21:30:34

Németországban én is találkoztam pár románnal. Az egyik helyből úgy nézett rám miután megtudta, hogy magyar vagyok, mint egy szarkupacra. Egy másik Nürnbergben a Bosch gyárban egy "Master" volt, öltönyben, nyakkendőben környékezett meg minden nap, pedig tudta, hogy van barátom és én az udvariassági kereteket nem túllépve voltam csak vele kedves, de nem szállt le rólam, már hívogatott valami buliba, de nem mentem, majd már megmondtam, hogy szálljon le rólam. Erre föl másnap kirúgtak. Volt egy másik román megkörnyékezőm is, akiről kiderült, hogy felesége van, az pedig tabu. A többi meg szintén nem volt jobb, a szemembe mézesmázos, a hátam mögött ott fúr, ahol tud. Egy másik elkérte kölcsön a Bonanza kazettámat és nem adta vissza, meg volt egy csaj is, aki olyan ordenáré ribanc volt, hogy a srácoknak már csak a stílustól is elment a kedvük, pedig alapból egész jól nézett volna ki. És kicsit sem vette észre, hogy ciki. Egyetlen egy kedves és tisztességes románt ismertem meg, egy 40-es pasas, ő is főnököm volt. De ő már ott nőtt fel kint.

Mirlia 2015.09.04. 21:30:58

@irdesmond: Nem csak a románok vannak ezzel így, hogy összekeverik a cigányokkal őket, én magyar vagyok és teljesen őszintén megkérdezték tőlem a németek, hogy a magyar az nem cigány? Mivel nem volt bunkóskodás a hangjában, kedvesen elmagyaráztam neki, hogy attól még, hogy cigányzenét játszanak a mulatós helyeken, még nem cigányok a magyarok. Vannak, akik egyszerűen csak rosszul informáltak vagy nincs tapasztalatuk. A németeket azért bírom, mert mernek kérdezni, semmi nem ciki, ettől képesek tanulni. Nem mutatják magukat okosabbnak, mint amilyenek, nehogy kiderüljön, hogy műveletlenek, mint itthon. És nem próbálnak meg kioktatni, mint az angolok és az amerikaiak. Velük is volt dolgom már munkaügyben, kioktattak, hogy márpedig Prága és Bukarest Magyarországon van, ne legyek lusta és szállítsam ki az árut. Mert ők lusták voltak utánanézni, hogy hol van és egy ottani futárral kiküldeni egy csokrot.
süti beállítások módosítása