Lelátók népe - A szurkolócsoportok

2009/09/08. - írta: Modor Tibi

Miután labdabiztoséknál letudtam a megtisztelő gálamérkőzést, folytatom ígéretemhez híven itthon, korlátozott mennyiségű modorossággal.

A múltkori kötetlen, párbeszédes poszt után itt az ideje, hogy kicsit egzaktabb módon is kitárgyaljuk a hazai futballmeccsekről ismert karakteres arcokat. Jó lesz nagyon.

Már idestova tizenöt éve látogatom szinte valamennyi osztály mérkőzéseit, nagyon sokat jártam az országot kiscsapatok és persze a "nagyok" szurkolótáboraival is, volt honnan gyűjteni tehát. A hangos, szervezettebb csoportokkal kezdem, legközelebb pedig a békésebben üldögélő nézőkkel folytatom.


 

A régimódi B-közepes:

A klasszikus hőbörgők, az ütemesen skandáló drukkercsoportok régebben csak a szutykokból álltak, a B-közép elnevezés pedig az FTC régi stadionjának északkeleti (Üllői út felőli), középső szektorának elnevezéséből ered. Igazából csak akkor kezdték el őket szutykoknak nevezni, amikor többen rájöttek, hogy ők valójában igényes szurkolók, így próbálták megkülönböztetni saját magukat a b-közepesektől.

Mivel a 90-es évek elejétől a felnövő generációkból a külföldi irányzatokat követve ultra vagy huligán lett, az eredeti béközepesek mára már rendszerint negyven fölötti kalandorok.

Mai napig szeretik a nyolcvanas évek rosszfiús öltözékét hordani: szegecselt farmerdzseki vagy bomber kitűzőkkel-felvarrókkal, Bundesliga-séró, fülbevaló, számológépes óra, kedvenc csapatuk, esetleg a hazai egyesület színösszetételével megegyező külföldi klub kötött sálja, nyáron is - válogatott meccseken Batmanként teríti magára a magyar zászlót, illetve festi piros-fehér-zöldre amúgy sem túl szép arcát.

Szurkolása magyar nóták, népdalok átköltött verzióiból, hivatalos csapatindulókból, ezen kívül az ősi ellenfelek gyalázásából áll. Szívesen alkalmaz dudát és néhol kereplőt is kiegészítő zajkeltő eszközként.

Szotyit, tökmagot ropogtat, dohányzik, keményen iszik. A meccs előtt is már hangol a közeli éjjel-nappalikban, kocsmákban, de mivel bejáratott módszere van a kétdekás becsempészésére, bent is folytatja. Meccs után rendszerint megint iszik.

 

Az ultrá:

Nem ám ultra, parasztosan-magyarosan, hanem ultrá, többesszámban is, hangsúly a második szótagon, hiszen igazi olaszok vagyunk, vagy nem?

Az igazi ultrá mindenben csizmaországi példaképeit próbálja követni: megjelenés, szurkolói rigmusok, életvitel. Ahogy már korábban is utaltam rá, aki eleve déliesebb megjelenéssel rendelkezik, lelkileg is előbb azonosul az olaszos életérzéssel.

Így hát ne lepődjünk meg, ha a magyar stadionok kanyarjaiban is (curva sud, nord) sok göndör, hátrazselézett, hosszú hajú, napszemüveget viselő bohócot látunk, akik egymást szívesen szólítják Pietrónak, Giorgónak, Enzónak.

Pár előénekese még az iskoláscsoportnyi táboroknak is van: élvezettel ülnek fel a kerítésre, egyik lábukat a pálya, másikat a lelátó felé lógatva, arcukat napszemüveggel, sállal takarva, kezükben megafonnal, amin folyamatosan a sajátjaikat próbálják jobb szurkolásra biztatni.

-Mindenki, de mindenki szurkoljon, gyerünk, hosszú taps jön, a kezeket akarom látni, te is, ti is, basszátok meg, tegye fel mindenki a kezét, mutassuk meg ezeknek az utolsó földműves parasztoknak, hogy kitől tanultak szurkolni, gyerünk, hosszú taps, egy-két-há, és!

Az ultracsoportok megnevezése sem vall általában túl sok kreativitásra: általában a csapat színét és valamilyen állatnevet próbálnak kombinálni olaszul vagy angolul. A 90-es évek elején még láttunk német nyelvű drapériákat is, de feltehetőleg a bonyolult melléknév-ragozási sajátosságok miatt inkább letettek erről a túlszabályozott nyelvről.

Mindennél jobban vonzódik a látványos szurkoláshoz: Dél-Európából ellesett módszerrel sállal-napszemüveggel fedett arccal örömmel tüzeskedik, tehát fogja a működő görögtüzet, füstbombát, dobálja a konfettit, pénztárgépszalagot, költ szép összegeket koreográfiák kivitelezésére, amit a csapat nem ritkán gyenge játékkal és vereséggel "hálál meg".

Saját bevallása szerint csak a csapatnak készül látvánnyal, de mégis leginkább a nagyobb szurkolótáborok elleni meccsekre időzíti ezt a figyelmességet.

 

A klasszikus hool:

Az ultránál egy fokkal normálisabb, és kevésbé próbálja távoli országok kulturáját egy az egyben, itthoni közegben megvalósítani. Egyre inkább öregedő réteg, egyrészt a mostani tizenévesek minden eddiginél gyengébb emós fizikumának, illetve a szinte metroszexuális casualek térhódításának "köszönhetően".

A huligánmozgalmak (mint az közismert) az angol lelátókról indultak ki és terjedtek tovább a mi irányunkba; az ultrákkal és a szutykokkal szemben alapvetően minden szurkolási kelléket, látványt mellőzve csak a hangerőre és az erőszakra épülő megnyilvánulásokkal.

A klasszikus magyar huligán valaha bomberes-martenses szkinhed volt, ez "szelidült" át először a sportmárkák, majd a régivágású Lonsdale-, Everlast-, Fred Perry-holmik viselésébe.

Bár eredendően a huligán csakis az ellenfél hozzá hasonló szurkolóival keresi a fizikai kontaktust, a rendőrség felkészültségének köszönhetően szinte soha nem kerül már sor a mobok (csoportok) közötti összecsapásra. Éppen ezért a magyar huligánkodás ma nem terjed tovább annál, hogy a vendégszektorhoz legközelebb eső lelátórészről viccesnek tűnő mozdulatokkal hergeljék, ill. tartsák félelemben az ellenfél szurkolóit.

Találékony, humoros nyelvezetük alakult ki az évek során:

-Te, üzengettek a lilák, hogy így meg leszünk baszva meg úgy csúszni fogunk, de hiába próbáltunk egerészni már órákkal a meccs előtt, nem lett semmi matek, elbújtak a patkánylyukaikban a csicska bohócok. Egyedül a kékek (=rendőrök) cipőztek meg pár srácot közülünk mutogatásért.

 

A casual:

Ők csupán az elmúlt pár évben kezdtek el megjelenni az itthoni pályákon, elnevezésük a brit sportosan elegáns viseletre, tehát drága, márkás ruhákra utal. Eredetileg a rendőrség megtévesztésének céljával kezdtek el az erőszakos brit szurkolók Lacoste, Ralph Lauren, Timberland, Burberry és hasonló holmikat viselni, hogy ez aztán Európa-szerte hihetetlen mozgalmat indítson el.

A casual-csoportok szinte már csak abban versengenek egymással, hogy melyiknek igényesebb a kinézete; ennek megfelelően azt veszik csak igazán komolyan, aki nem sajnál százezres nagyságrendű összeget pl. egy Stone Island-pulóverre. Bármit is vegyenek fel, kötelező (volt) a Burberry-sapka, ami odakint már a szutykok is elkezdtek hordani, úgyhogy nem számít többé igényesnek.

A klasszikus huligánokhoz hasonlóan ők se riadnak vissza az erőszaktól, de azért valahol mélyen biztos bennük van, hogy mi lesz, ha elszakad a nyolcvanezres, legombolható iránytűs pulcsija...


 

Hamarosan folytatjuk a már ismert szájfocistával, a nyugdíjas bácsival, a sérült futballistával és a barátnőkkel.

62 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbandi 2009.09.08. 10:48:00

A b-közepesekről kimaradt a tetoválás (tipikusan: csapatnév, erzsi, Ü.S.S. stb), kizárólag házilag készítve.

cd-r 2009.09.08. 11:11:06

hű, köszi a felvilágosítást, mostmár értem miért nyomult a 90es években minden második német turista fred perry pólóban meg new balance cipőben a siófoki aranyparton. (nem értettem miért mondja a német spanom, hogy ezek huligánok)

webmestar 2009.09.08. 11:20:53

Remek jellemzés, bár túl reális így nem is annyira humoros:) No meg az ezzel a gond, hogy SAJNOS a legtöbb embernek most teljesen újat mondtál, maximum a tévéből ismerik az előbb említett csoportokat: ott meg évek óta a 97-es Fradi - ujpest meccset vágnak be, amikor a lovasrendőrökre támadnak a fradisták a felüljáró alatt. Közben arról beszélnek, hogy megint mekkora balhé volt (érdekes, sérülésekről soha nincs szó, mert nincs. balhé sincs csak 2-3 ember megpróbál nekimenni a rendőröknek a régi emlékek felidézéseként: a sünök pedig szokásos erőfitogtatást tartanak).
Azt kihagytad, hogy hool-akciók vannak, csak "underground" módon, kietlen helyeken.

Te melyik vagy? Ahogy így látom inkább egy fél-ultra fél b-közép keveredik benned:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 11:35:07

@webmestar: édes vagy, hogy megkérdezed: én szerintem inkább a következő részben lépek színre, nyugdíjas bácsi-lelkületű csendes szájfocista.

Azért ritkán beállok szurkolni, és még a szotyit se szeretem :-))

johnny drama 2009.09.08. 11:35:28

Egy apró megjegyzésem lenne még a posthoz, a Fred Perry inkább casual, hooligan cucc még inkább a PitBull, Consdaple, Hooligan márkák.
Hajrá Lilák, Tibi :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 11:41:24

@johnny drama: ááá, Fred Perryt egy casual már sajnos nem fog felvenni, mert "lejárt". Itthon mondjuk lehet.

Klárensz 2009.09.08. 11:44:21

Parádés poszt.

Nem tartozik közvetlenül a témához, de úgy kb. 5 évvel ezelőtt még minden focis haveri körben volt valaki akit Tottinak szólítottak a többiek. Mára valamiért teljesen felszívódott a sok magyar Totti.

zauberpferde (törölt) 2009.09.08. 12:00:23

Szuper, de ne feledkezzünk meg majd a celebszurkolókról sem.
Prominensek az ifjabb korosztályból: Nacsa, Harsányi
és az öregfiúk: Koós, Havas

persicsbalint 2009.09.08. 12:22:53

Totti helyett Baggio volt még a menő. Bár a 90-es évek közepén a fiatal futballtehetségek Lipcsei Pétert rajongták. Természetesen belőlük semmi nem lett, a hirtelen támadt theteséggel sztárrá váltak haverjaik között, jött a sok csaj, akik körülrajongták őket, meccs után levezetésképpen meg is húzott 1-1 sunát az aktuális tinisztár. Ők általában falusi csapatokból kerültek ki, a mérkőzéseket az egész család végignézte, végigüvöltötte, és Polaroid-fényképezővel (kölcsönbe kapták egy távoli rokontól) megörökítettek minden fontos mozzanatot. Gólt egyet se, arról valahogy mindig lemaradtak. A tinisztár a győztes meccsek után gyakran betért a csapattal együtt a legközelebbi kocsmába (kb. 15 m a pályától), ahol elismerően fogadta a nyugdíjasbácsik dícsérő szavait és a pultosok ajándéksöreit ("Na igyad-igyad, Misi, teljesen ki lehetsz száradva!"). Miután a _harmadik félidő kiütéses győzelemmel zárult_, tinisztárunk vasárnap este hazatántorgott, hogy reggel legyen ereje felkelni, és elindulni a szakközépbe/szakmunkáskképzőbe, ahol ácsnak, jobb esetben szobafestő-mázolónak, villanyszerelőnek tanult.

Tinisztárunk tehetségét a hirtelen jött rajongás, a sztárság és nem utolsósorban az alkohol vitte el. Az évek alatt megjárt már sok-sok környékbeli csapatot, de legfeljebb a megyei elsú osztálybeli rangadókon tűnt fel. Nyugdíjasbácsik még ma is megjegyzik, hogy "szegény Misiből ma már válogatott focista lenne, ha el nem csavarja a fejét az Era, no meg a gyümölcsgép a Béke Presszóban". Tinisztárunk fénye megkopott, de így 30 felé közeledve is tud még egy-két jó passzt adni a feltörekvő ifjúságnak a hazai rangadókon, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a szomszédvár csapatát meg kell verni, bármi áron is. Amennyiben ez nem megy, nyugdíjasbácsik, és fiaik, a középkorú modoros párok férfitagjai egy hangon üvöltik be a bírónak:"Ma te vagy feketében, holnap meg az anyád","spori, ne gecizzé' már,látod, hogy nem volt kezezés!"
Miután vége a meccsnek, tinisztárunk Erával kézenfogva hazatipeg, és csendben arra gondol, hogy ha nincs 10 éve az a buta házasság, ő ma már a Honvéd elsőosztályú futballistája lenne.

Mitya Ivanov 2009.09.08. 12:52:00

ezek közül a casual szánalmas, a többi egy hős

raoul_duke 2009.09.08. 12:52:08

Régen én is szájfocista voltam erős nyugger vonásokkal, de azért a fontosabb meccseken :) néha átálltam ugrálni az ugrálók közé. Most szerintem ilyen casual-nyugger-szájfocista lennék, aki azt kamuzná a környéken ülő fiataloknak, hogy mekkora balhék voltak 10 éve :), csak már nem járok meccsre.

A következő részt nagyon várom, oda belefér az, amikor Öblös és a haverjai meccsre mennek.

Mitya Ivanov 2009.09.08. 12:53:00

@Klárensz: lett belőle "CÉ", "Dinnyó" és "Roni".

webmestar 2009.09.08. 13:07:06

divatszurkereket ki ne hagyd majd, nekem ők a kedvenceim.

Amúgy én régebben "ultra" voltam, most már csak a társaságért/hangulatért megyek. Viszont most elolvastam újra a kiscsapatok ultráit, amit írtál, hát az haláli. Nagyon igaz:D

Ahogy mondani szokták: Adom!

webmestar 2009.09.08. 13:09:02

@Mitya Ivanov: Mi egy ideig Kanalasvili, Tobiasvili és egyéb "vilik" voltunk, miután játszottunk a Grúzokkal. Az egész csapatra jutott egy vili:D

Amúgy meg anno Lipcsei, Kuntics, Nicsenko nevek mentek ill. Ronaldo, Baggio, Del Piero :)

Mitya Ivanov 2009.09.08. 13:30:48

@webmestar: nálunk volt egy gyerek általánosba, aki mindig le volt maradva, és 86 őszén azt mondta, hogy ő Détári a pályán:) Mindenki kiröhögte. Pedig én pl akkor már fodor foci voltam, később meg Illés Béci, majd Zizu:)
Ma már Tímár Krisz vagyok, aki mindig alászalad a labdának.

Calogero 2009.09.08. 14:40:27

Nem gondolnám, hogy ez most túl vicces lett, de csak az okból, mert tökéletes leírása az itthoni néhány évvel ezelőtti viszonyoknak. Az ultrá rész telitalálat a kispesti meg újpesti kanyarokra, a fradisták is szinte teljesen így néztek ki ahogy leírtad, a hooliganok párbeszéde meg egy az egyben így zajlott le minden hétvégén. Kemény, de igaz :-)

morse 2009.09.08. 14:46:06

Hmmm. Hogy az ellenséges mobok nem találkoznának? Ez azért új. Hidd el, hogy mondjak egy kimaradt jelzőt is, a jagellók (=kékek=rendőrök) sokszor eléggé le vannak maradva. De kimaradt az A.C.A.B feliratú melegítő/póló is.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 15:04:25

@morse: és tényleg b+, A.C.A.B., hát nem lehet benne jó álcázási gyakorlatot végezni, az biztos.

Hát lehet, hogy találkoznak, de a 3. félidős időkből sem emlékszem konkrét összecsapásra, max. pár ember véletlen találkozására, meg hogy "hároméves kislányt vertek a tirpákok", stb. kifogások.

Én azt látom, hogy manapság a sok közös akció és összefonódások miatt (válogatott, DAC-Slovan, MTV-székház) már igazi gyűlölet sincs, az egész a rendőrök ellen irányul.

Mintapolgár 2009.09.08. 15:23:21

Ezúton is elnézést a kispestiektől, de nekem egyből a gárdisták ugrottak be az ultrá résznél.
Fred Perry szerintem nem járt le sehol, májusban volt szerencsém a Millwallt látni osztályozon a Wembleyben, kb minden második emberen az volt. Inkább a Lonsdale, meg Everlast lett a gáz kategoria mivel minden szutyok kisebbségin is az van.
Ha már németek szoba jöttek, beletennem a Thor Steinar-t es az Aplha-t, na meg a mi Harcosunkat.

Anno az utolsó szurkolói focin Siófokon jó kis móka volt...le is lett fujva :)

persicsbalint 2009.09.08. 15:52:22

Uristen.

Mar a Wikipedia sem mentes a modoros focirajon goktol:
hu.wikipedia.org/wiki/UEFA-bajnokok_lig%C3%A1ja
A torteneti resz buntet.

webmestar 2009.09.08. 16:07:25

@Modor Tibi: nono. Balhé van, csak mint mindenhol, a színfalak mögött. (pár hete kispesten volt egy kis érdekesség 50 vs 70 picipest-ujpest ramazuri. Legalábbis napokig jöttek magyarázkodni a fradidrukkerre h h történt.

riotonline.com/blog/2009/08/whu-millwall-told-you/
www.youtube.com/watch?v=SdJNu_KtA-4
(utóbbi remélem az, melóhelyen tiltva van "tetubus".)

magyar-magyar szótár 2009.09.08. 16:08:30

Egyszer voltam életemben NB-I-es meccsen, Fradi-Haladás az Üllői úton. A két ződfehérek. Az Üllői felöli hosszúoldal közép: Csupa zakós, ballonkabátos (1988-ban!!!) értelmiségi, Neves Emberek, háttal, félháttal a meccsnek, lazán társalogtak a régi Fradiról, aminek a meccseire még érdemes volt kijárni. Volt B-közép is, valami nyolcvan csávó hangoskodott...

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.08. 16:08:40

Ma már túl nagy a közös "érdek" a szurkolói csoportok között ahhoz,hogy igazi jó kis csaták alakuljanak ki..a közös érdek meg ugye a tudjuk mi :(

mikrovp 2009.09.08. 16:12:00

A Közellenség c. könyv megvan? Hiteles forrás, egy szurkoló írta a sűrejéből. Csak úgy mondom annak, akit érdekelnek a társadalmi vetületek. Bocs, ha reklám.

drDankó · http://sportization.blogspot.com/ 2009.09.08. 16:28:34

hát ez zseniális, jót nevettem! :D
de a legviccesebb, hogy abszolút reális is egyben...

eszemmm 2009.09.08. 16:35:43

Bocs, Tibi, de a "casual wear" nem a "business" ruha (azaz öltöny), hanem a pénteki, nadrág-kigombolt gallérú ing viseletét jelenti.

en.wikipedia.org/wiki/Business_casual

(ami egyébként roppant modoros!!)

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.09.08. 16:39:35

feloff

hat a casual szo jol felre lett magyarazva... lezsernek, sportosnak szoktak forditani, a tisztesseges uriember szamara max. attol lesz alkalmi, hogy o rendszeresen oltonyben jar (javasolt szakirodalom: s.m..: stilusrol ferfiaknak)

on

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 16:44:29

@eszemmm: @Pályaelhagyó autóversenyző:

Jaja, mindjárt kitalálok valami mást, de szerintem egyről beszélünk. A hagyományos dzsoggingokhoz képest biztos, hogy elegáns.

en.wikipedia.org/wiki/Football_casuals

Mintapolgár 2009.09.08. 17:02:10

A Burberry sapka gyártását pont ezért állitották le jópár éve :)

Italo Balbo 2009.09.08. 18:11:01

Off: Jól látom, hogy a modoroson még nem voltak ezek: modoros Orbán-gyűlölő/rajongó, modoros konzervatív, és internet-témakörben a modoros gyűlöletbeszéd (aki minden bulvárhírhez beírja, hogy a cikk alanya mennyire csúnya ás alávaló gaz ember, különben is csak hülye picsa kurva lehet), a modoros jófejkedő (aki mindenhez vmi értelmetlen halandzsát ír be és még büszke is magára), a modoros off-oló, aki minden szart képes idehordani (mint most én) , és a modoros egymondatos kommentek, mint "megdugnám" meg "király a poszt, csakígy tovább". Jah meg persze a modoros egybeírtharmadiknévjelzőaggató, pl: Thomas "Jólövésbedobás" Sowumni

Szóval, ezek voltak már, csak keressem meg őket? :)

persicsbalint 2009.09.08. 18:17:26

Modoros elsőzőket ki ne hagyd.

Italo Balbo 2009.09.08. 18:54:12

@persicsbalint: éreztem, hogy vmi hiányzik még :) Számomra érthetetlen, hogy felnőtt emberek képesek komolyan gondolni egy olyan gyerekes játékot és tényleg örülnek, ha ők az elsők :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.09.08. 18:58:42

ÉN vagyok az igazi mdoros focidrukker!!!!!
1986-ban megsértődtem, azóta nemhogy magyar focit, de egyáltalán focit nem nézek. Csak amerikait, az meg nem foci.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 19:13:12

@Italo Balbo: ajánlom a "politika" cimkét oldalt :-))

@El Topo (Sgt. Elias): haha, akkor te is biztos tudsz mesélni az ablakon kihulló tévékről is? :D ugyanis mindenki ismert valakit, akinek a szomszédja kihajította.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.09.08. 19:23:34

@Modor Tibi:

Ilyet speciel nem ismerek. Az utolsó meccs amin személyesen ott voltam a tavaszi Magyar-Brazil volt. Végigüvöltöttük a Verseny utcát: "Itt a húsvét, itt a nyúl, Magyar-Brazil háromnull!"
Aztán jött egy hatos.:(

Winston Smith 2009.09.08. 19:42:04

Azért ne hagyd ki, hogy az ultrák jó része 16 éves szakközepes, kb. 170 centi és 60 kiló (zselé nélkül 55).

The Welsh 2009.09.08. 20:36:02

A B-közép eredetileg a falelátós régi Üllői úti stadion (1911-63) hosszanti, Üllői út felöli lelátójának a közepe volt.

spangol 2009.09.08. 22:50:06

@Modor Tibi: Ne érts félre, Tibikém, általában kimondottan kedvelem a posztjaid, de most a jellemzések nem túl frappánsak, se nem találóak, és a témában sem vagy elég járatos, már ami a hooligans-ultra-casual-barra brava stb. közti különbségeket illeti, a casual témában például _kajak_ tévedések vannak a posztban.

Amúgy nem gond, csak gondoltam szólok :)

Mitya Ivanov 2009.09.08. 22:51:06

@webmestar: a kobiasvili volt. Egyszer freiburgban volt 2-3 grúz, mindnek a neve vilire végződött. És volt a keretben egy Willy vezetéknevű német is

Mitya Ivanov 2009.09.08. 22:52:38

@webmestar: ó bocs: a német játékos volt Tobias Willy, a csapattársa pedig Kobiasvili.

spangol 2009.09.08. 22:53:16

@Winston Smith: az igazi ultra megszállott, a csapatot mindenhová követő, elkötelezett szurkesz, aki végigénekli-üvölti-drukkolja a meccset, miközben nyomatja a koreográfiákat is. Nwem verekszik, nem kötekszik, és stílusjegyekben sem lehet őket általánosítani.

Amit meg te írsz, az szimpla marhaság, látszik, h lövésed sincs a témáról.

spangol 2009.09.08. 22:57:10

Bocs, Tiborom, de jobban megnézve a posztot az egész marhaság. Ezek a fogalmak egész mást jelentenek a gyakorlatban, bár a hooligans-re ráfoghatjuk, h valóságközeli leírás. a többi nem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 23:00:17

@The Welsh: kösz szépen, frissítettem.

@spangol: te jó ég, milyen lehet az, aki elég járatos? Bár ismerek egy pókot, az olyan 10 éve az iskolába menet is a meccseken felvett szurkolásokat hallgatta a vókmenjén.

Ha már találtál hibát, írd le kérlek, a Béközepet is elnéztem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 23:03:04

@spangol: szerintem félreérted, a mai írás sem ismeretterjesztő céllal készült.

Simán arról szól, hogy az elmúlt években én mit láttam a hazai pályákon, és hogy itthon mi lett a külföldről importált irányzatokkal ebben a közegben, nem többről.

spangol 2009.09.08. 23:08:16

@Modor Tibi: értem én, azért is nem hőbörögtem jobban :)

Az ultrákkal kapcsolatos félreértést azonban mindenképp tisztáznám, mert _originále_, nekik semmi közük a huliganizmushoz, bunyókhoz, rendőrfightokhoz, ők 'csak' szurkolnak mindig-mindehol kifulladásig.

Hogy a magyar majmok mivé silányították ezt a fogalmat, az valóban egy másik kérdés.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 23:12:08

@spangol: ? az ultráknál nem is írtam ilyesmiről.

Oks.

spangol 2009.09.08. 23:19:14

@Modor Tibi: "A klasszikus hool:

Az ultránál egy fokkal normálisabb"

Erre értettem pl, h veszett nagy csúsztatások vannak a posztban.

A klasszikus hool kb tíz szinttel van az ultrák alatt, de mondom, nem akarok a hibákon lovagolni, csak mivel focibuzi vagyok, kicsit zavartak a pontatlanságok.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.08. 23:27:39

@spangol: ez nem csúsztatás, hanem vélemény :)

Kinek mi a "normális", az egyéni.

dekás dezső 2009.09.09. 11:26:30

És a trendi kamandusz-focidrukker csajokkal mi lesz? Vagy már nem trendi?

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.09. 11:38:16

Ehhez a poszthoz focihoz abszolut nem ertokent csak annyit tudnek hozzatenni:
ez vagy valami, vagy megy valahova.

De azert erdekes volt!

sorica123 (törölt) 2009.09.09. 11:41:51

Ők minden egyes EB alkalmával trendik. Lehet majd akkor lesz róluk szó.

sorica123 (törölt) 2009.09.09. 11:44:55

Más: mikor szakmámat tanultam, a fél tanári kar fradis volt... csudaokosak bírtak lenni egy-egy fradimeccs után. Az ábrgeo tanárnak az órarendjébe precízen bele volt írva a következő fradimeccs.

webmestar 2009.09.09. 15:40:22

@sorica123: mindig is tudtam, hogy rossz helyre jelentkeztem :D
(manapság már 100 emberől 2 ha szurkol vmilyen magyar csapatnak)

sorica123 (törölt) 2009.09.09. 15:52:33

Már nem tudsz átsorolni, a dekoratőr iskolát előbb visszatagozták a kézműipari valamibe, aztán most nem is tudom, van-e még.

Trackback: 2009.09.09. 16:13:38

A kifejezés amit kerestek az a "smart casual".

Winston Smith 2009.09.10. 12:05:36

@spangol: Haha, bepöccentél, kicsiultra?

Az ultrák között bizony elégsok kistermetű és/vagy lúzer nyáldigó van, aki így 'kompenzál'. A szakközépben hétfőn nagyon nagyokat lehet vetíteni,hogy mekkora koreót nyomtunk az Újpest ellen, gecó, és közben hátra lehet sandítani, hogy a nagycsöcsű Kovácsandi hallotta-e, hogy mekkora szurkolókirály vagyok. Kár hogy Kovácsandi közben a negyedikes Illés Robiba szerelmes, aki igaz semmit nem tud a fociról, de érettségire fog kapni egy Honda Civicet, és alapvetően van annyi esze, hogy egy csaj sem fog térdre borulni előtted és lesz*pni amiatt, mert becsempésztél 3 görögtüzet a hétvégi rangadóra.

Cserébe meg a hooligánok között van sok nagydarab drabális kopasz, meg jópár aki inkább kövér, mint izmos. De mivel fogyózni lusta, és már az áltisiben is csúfolták a kövérsége miatt, a gimi végére rájön, hogy ő egy igazi kemény hooligán, kopaszra nyíratja a fejét és Londsdale pólót hord, így próbál férfias és kemény figura lenni annak ellenére, hogy nagyobb melle van mint Pamela Andrasonnak.

Winston Smith 2009.09.10. 12:10:23

@Winston Smith: Mármint Anderson. Mindegy. (Legyintés.)

asztalavisztababy 2009.09.10. 15:52:41

A casual-reszhez akartam meg 1 dolgot hozzatenni csak erdekesegkepp: (allitolag) a "mozgalom" eredete a 80as evek elejere nyulik vissza, amikoris az angol munkasosztalybeli szurkolok a kulonbozo kupakuzdelmek reven kiszabadultak Europaba es ennek oromere szejjelloptak magukat olyan cuccokkal (emlitett markak) melyekre amugy nem lett volna zsetonjuk (foleg scousers, a Liverpool 83-84es BEK menetelese / gyozelme idejen). A bilbaoi, lisszaboni, romai . boltosok nagy-nagy oromere mindezt :))))

Arra meg csak utolag jottek ra h ily modon oltozkodve kevesebb problemajuk van a yarddal...

Allitolag....

Kiß B. 2009.09.10. 21:05:12

Én jót röhögtem rajta, bár valószínű hogy jómagam a leírtak alapján több skatulyába is beleesek. Hiába, nem bírtam az elmúlt 14 évben olyan gyakran cserélni a ruhatáram, ahogy változott a divat.... :) A mentalitás meg maradt. Ilyenek vagyunk, ezt szeretjük, és néha a görbe tükörben a legtisztább a kép! :) Én "adom" az írást, szép munka!

szmissz.dzson (törölt) 2010.10.29. 20:01:52

én felhagytam az aktív szurkolással még a casual korszak kezdete előtt, de sok barátom a mai napig tolja, és büszke vagyok rájuk. ha nem is szentek és nem mindig jófiúk (ugyanakkor nem is huligánok!), de a futball és a csapat iránti alázat olyan náluk, mint valami vallás. súlyos összegeket költenek erre szánalmas magyar futballra és szeretik. emellett apák, munkavállalók és emberek ők is.
tetszik az írás, végre egy olyan poszt, ami nem potenciális állatoknak állítja be a szurkolókat.
süti beállítások módosítása