Olvasói rovat - A telkes

2009/08/25. - írta: Modor Tibi

Jancsi bácsiék végre beszerezték a gyeplevegőztetőt meg a kerti zuhanyt, erre Kurtz ezredes barátunkon keresztül olyan anyagot kaptunk, amin azonnal besírtunk.

Korábban ÁSÉS-éknál volt még két csodálatosan részletes komment AgentOtól (ez és ez) a témában, úgyhogy bízom a folytatásban. Telek a legjobb.

A mostani poszt szerzője nilshorgerson, innen is sok-sok köszönet neki.

 

nilsholgerson - A telkesek


Itt az idő, hogy górcső alá vegyünk egy igazi parazita német, a husserli fenomenológia rákfenéjét, a telkest. Amennyiben a telkes fogalmából indulunk ki, szinte a bőrünkön érezzük a szocializmus negédes dögszagát, az egyenlőségtétel végletekig fokozott kényszeredettségét.

Telkes mindenki lehet anyagi helyzetétől független, akár bauhausra hajazó szocreál bungalow-t gründolt ingatlanjára, akár svédhatású faházat, elvégre mindegy is. Adott a telek, ahol az ember kipihenheti városi létének minden fáradtságát- legalábbis az első egy évben. Lassan, szinte észrevétlenül, de kíméletlenül bekövetkezik azonban az az episztemológiai törés, ami a nyaralásra tervezett ingatlant és telket a hosszú hétköznapok robotjainak netovábbjává emelik. Mert ugye olyan jó lenne egy kis saját paradicsom, egy kis otthoni paprika... Az első időszak robotját szentesíti az ismerősök elégedett kurjongatása, amikor a petyhüdt, rohadó házit kóstolgatják, elvégre az még ugye bio. Később ezt nem lehet eljátszani, a baráti sörözéseket, meghitt grillpartikat felváltják az OBI katalógusainak böngészése, mert ugye milyen jó egy hosszabb locsolócső, egy kis gyep a gyerekeknek, és elvégre is ennyi robot után a paradicsom se tűnjön rohadtnak...

És itt elérkeztünk az egyik legcsodásabb önámításhoz, amit a telkes gyakran idézget. Ő a gyerekekért teszi, milyen jó is, ha van hol önfeledten játszani, majd pár hónap múlva, milyen jó is az, ha a gyerek az életnek tanul, megtanul megdolgozni azért, amit kap. Az ilyen magasztos célok természetesen elveszik a telkes gyermekeinek kezdeti örömét és -lássuk be - szép lassan az asszonynak is inkább csak nyűg az egész. Talán magának sem vallja be, de az állandó harc, és az évenkénti nagyszüret még a dédpapa által ültetett agresszív savanyú cserjékkel, amit úgysem eszik a család (ribizli, egres), már őt is elgondolkoztatja a telekes lét hiábavalóságáról - természetesen becsületből azért szüretel és darál. A telkes magára marad maszkulinalizálódó robotjával, egyetlen öröme, amikor fűnyírás közben át-át pillant a kerítésen és látja, hogy a szomszéd lánya a barátnőjével meztelenül napozva vihog. Ilyenkor a telkes lekapja a pólóját, elsimítja mellszőrzetét, elhomorítja rákvörösre sült pocakját és bizony nagy szerencse kell hozzá, hogy ne vigyen át valami hazait a szomszédba. De ne csússzunk meg a durva általánosítások ingoványos talaján!

Ha nem is igaz az, hogy ahány telkes, annyiféle, a hagyományos mellett meg kell különböztetnünk két alapvető típust. Az egyik a vízparti telkes, a másik pedig a város vonzáskörzetében tevékenykedő erdei. Noha mindkettő kurvára büszke felépítményére, egész életére és létvilágára, más-más totemisztikus tárgyakat vall sajátjának. A vízparti telkes felépítményének előterében halászrelikviaként szák, vagy háló, gondosan sorba rakott pecabot, DDR- és baseball-sapka gyűjtemény. A szobába belépve, a junoszty tévé kedves szomszédságában népművészeti tárgyak, Miska kancsó, virágos tányérok (Héviz 1952), vagy éppen az imádott vízpartot fehér alapon kékkel ábrázolt kriglik (Gárdony, Baltonlelle.) Az igazi telkes ezekben nem igen mélyed el, a kulcsot hanyagul odavágja a „legjobb apu” táblával ellátott szögre (rendszerint ez valami obszcén, horgászos, vagy feleség és anyósgyűlölő tábla mellett található.)

Erdei rokona ennél kifinomultabb, de ő már a bejárati ajtónál leszögezi, nem viccel. A számos agancs, csontfaragvány, a díszként fellógatott légpuska biztosan fér meg az esőzésre tartogatott gumicsizmák és nájlondzsekik világában. A szobába belépve az ember ugyanazt érzi, mint vízparti rokonánál, noha az ágyat körbeölelő díszszőttes a maga vörös és fekete őzeivel mint ha jobban, ízlésesebben reflektálna a környezetre, mint vízparti kollegája esetében. A disznóság azonban itt sem marad rejtve, a hűtőre felragasztott, nagymellű C.C. Catch posztere, vagy a borotválatlan hónaljú 85', 87'-es Coca Cola Girl naptárak bőven kárpótolják a spermaszagra gerjedő látogatókat.

 

Egy kis táblázat segítségül, hogy felismerjük a telkest:

Életkor : 40-60
Nem: Férfi
Kedvenc ital: fröccs („Úgy kitikkadtam itt a málnázásban”)
Hobbi: Telek
Hazudott hobbi: borászat
Feleség: Rövid, dauerolt haj, karika fülbevaló, 70-120 kilogramm, már nem szereti annyira a telket, legfeljebb a kempingágyon olvassa a Story magazint.
Vágyálom: hosszúhajú, szőke, fiatal és túrja a földet.
Gyermekek: 2-4. Ember nem látja őket 14 éves koruktól, kivéve, ha a haverokkal jönnek le, a szülők nélkül, de mivel ciki a telek, ezért csak a lúzerebbek csinálnak itt bulit.
Lelőhely: Szombat hajnalban és vasárnap este a bekötőutak, barkácshipermarketek, gazdaboltok, bányatavak.

 

Leggyakrabban ismételt mondatok:

”Látjátok azt a téglarakást? Na, jövőre oda épül a fürdőszoba”
„Horvátország? Most minek? Ott a telek, azért dolgoztunk, hogy legyen hol pihenni.”
„Én magam termeltem, a feleségem meg volt drága és befőzte. Ez biobarack!”

 

Mestermunka, tökéletes társadalomtudományi elemzés.

Az egreses-ribizlis vonalhoz csak annyit kérdeznék: ki kapott már ajándékba patiszont és padlizsánt?

-Anyu, hagyd már, nem eszik a gyerekek sem, hogy cűgöljük haza a buszon, így is két óra, mire bebumlizunk a városba.

-Kingusom, magam termesztettem, ez tényleg bio, jó lesz az nektek, majd kirántod nekik! Beraktam pár kilót a szatyorba.

247 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sákif za morro? 2009.08.26. 10:06:40

Tudja a fasz... Én szeretek vidéken élni. Kuss van, jó levegő van, nyugi van. Szerencsére a szomszédok is ódzkodnak az állattartástól, így nem kell szagolni a disznószar szagot, valamint nem jönnek a legyek. A kert be van füvesítve, hatalmas játszótér a gyerekeknek. Ha kevés lenne, akkor ott az erdő a kert mögött. A ház rendben van, hatalmas. Az önkorival meg kellett küzdeni, hogy letelepíthessük a ház elé a gáztartályt. Esténként tücskök húzzák, békák brekegnek, baglyok huhognak. Imádjuk. Fűnyírással nem töltök időt, arra ott van a "mindenes", aki elvégzi a ház körüli tennivalókat. (mindenki jól jár így. Nekem nem kell dolgoznom vele, ő meg fix pénzt kap érte). Költözne a faszom vissza a retkes városba. :-)

Fedup Sári 2009.08.26. 10:06:59

@tff: Azt a két laposellemet a szokolhoz nem párhuzamosan, hanem sorosan kell kapcsolni, apám.

cont@ct 2009.08.26. 10:07:22

Emberek!

Egy szociodiplomamunka benne van a blogban,
DE...
a horvátországi nyaralásokról/nyaralókról is lehetne
mit írni...
Valami műsorban láttam a "nyaralót"...
Homokos altalaj, fák 2 m2-entént egy sima törzsű,
10m magasan kezdődő lombozat, magyarok a
lakókókocsik előtt... pihennek...

Rocky 2009.08.26. 10:07:53

@soulclipse:

aszpartam...
De a gerincsérv sem jobb, meg a bőrrák...


Van egy haverom, a faterje katonatiszt volt...
Hétvégi ház, szőlő, ecet ízű házibor, bió...

Na a faterja kitalálta, hogy építsenek szőlőlugast, hogy a kockalada ne érezze magát garázs nélkülinek a hétvégén sem.
Dolgoztak egész nap, persze tervezés nélkül, a fater okos méricskélésének köszönhetően, a költséghatékonyság jegyében spóroltak vagy fél méter rozsdás zártszelvényt.
Így elég szűkös lett a beálló!

PRÓBA!
-Na fiam itt kulcs, ájjá be, mert már kiürült a demizson!
-Jól van fater!
-De tolatva gyere!
-Jól van!
Fater hátulról irányít, benéz, kinéz:
-Gyere-gyere!
-Jól van!
-Gyere még, szedd alá!
-Oké!
-Szedd alá, szedd alá!
-Szedem de ennél jobban nem kéne!
-SZEDD ALÁ, A KURVA ISTENIT!
Erre alászedte és padlóval betolatott :DDD
Faterra rádőlt a lugas és csak ordított:
-MONDTAM HOGY SZEDD ALÁ A KURVA IST.....

orv 2009.08.26. 10:10:23

Muhahaha -hát ez telitalálat!
És a hozzászólások!? Hihetetlen ,hogy ennyire egyenkultúrális ez az egész! Szinte mindenki,aki eloszenvedője-részese-szemlélője volt ilyesminek ,milyen esszenciális módon szól hozzá!
Könyvet a Témának-kultúrantropológusokat a horgászsorra!
/ én is hozzáteszek némi jellemzőséget: a telek az újrafelhasznosítás gondolatának bölcsője ,hisz itt jelenik meg az összes levetett bútor,levetett ruha,műszaki cikk ,az öreg rádió mellé jól odafér egy huszonhárom éves kétkazettás magnó,ami már újkorában is csak itt,keleten számított magnónak,a Junosztyi antennája az a hosszú villás drót,amivel sétálgatni lehet a szobában,ez egyébként az ősrégi hűtőre van téve,egyezményesen,ami persze,egy sose használt,és talán ezért 35 éves terítővel van letakarva.
A kertben még mindíg a legkényelmesebb ülőalkalmatosság a hajlított vasvázon műanyagfonatos szék és az NDK-s nyugágy.
Az orosz búvárszivattyú,kimustrált hűtőgépmotorból fűrészgép és egyéb,halálos veszedelmek,ja,beszáradt festékek,lejárt permetek stb. a hangulatos kiegészítő szerepét töltik be.
Ezek később a dunában kötnek ki ,a MAJD ELVISZI A JÉG,UGYIS jelszó kiséretében./

zauberpferde (törölt) 2009.08.26. 10:17:44

@Rocky: Én két éven át bevetettem minden eszközt a vakond ellen, talán kivéve a neutron fegyvert. Mindig kiröhögött. Viszont amikor végre sikerült elkapnom, nem volt szívem bántani. Elengedtem.
Peace!

Más:
A mindenhez értő, mindent tudó helybéli, lehet szomszéd is, aki megbőrözi a csapot, megbuherálja a villanyórát, téliesíti a házat, tuti tippje van mindenre. Mindenki ismeri, mindenkit ismer a tanácsnál, kisboltban, elektromosoknál, szippantósoknál. Barna kopottas disznóbőr táskája vállpántos szíjjal mindig nyakában lóg. A táska tömítőkócot, gumicső darabot, porcelán olvadóbiztosítékot rézdróttal megfejelve, kenőzsírt mindig tartalmaz. Berva, Simson mopeddal, esetenként Toldi kerékpárral jár. A fakó kék munkásköpeny, alatta rövid, bő klottgatya, valamint a svájci sapka, esetleg régi szalmakalap, melynek karimája levágva, csak egy kis rész meghagyva siltként, mindig az öltözet elengedhetetlen része.
Ő Józsi bácsi, aki mindent megold.
A kiskertek elmaradhatatlan tartozéka Ő.

Sákif za morro? 2009.08.26. 10:22:01

@cont@ct: Azért, mert ott volt hely. A ház bentebb van mint az út. Előtte bokros terület, a kerítés is a ház vonalában húzódik. Az utca és a kapu nem igazán alkalmas arra, hogy a tartálykocsi forgolódjon. Így gondoltam a bokros részen jól ellesz a giga-palack. Igaz hogy magánterület, de előtte nincs kerítés. Abba kötöttek bele, hogy mivel nincs kerítés, ezért csúfítja a környezetet. Vagy kerítek, vagy nincs tartály. Végül ügyvéd levelezte velük le (3 hónap) hogy maradhat. Rohadt aktakukacok. :-S

Sákif za morro? 2009.08.26. 10:23:51

@soulclipse: Kérlek... ;-)

zauberpferde (törölt) 2009.08.26. 10:24:17

@Fedup Sári: még jó, mert csak úgy lesz a 2 x 4,5 voltból 9. Merthogy a Sokolba a 9 voltos kis elem passzolt.

Sákif za morro? 2009.08.26. 10:25:14

@zauberpferde: Vakond ellen a legjobb megoldás az, ha egy kétütemű motort odaállítasz a lyuk mellé, a kipufogót meg egy csövön keresztül bevezeted a járatba. Naponta 2*10 perc járatással elérheted hogy rövid időn belül odébb álljon. :-)

zauberpferde (törölt) 2009.08.26. 10:28:58

@Ben Zinkoot: Köszi! Már békét kötöttünk.:)

Sündorottya 2009.08.26. 10:34:39

Jézusom a trágya! Az apám (71 éves és 35 éve telkes) még a mai napig is képes kézzel bekubikulni azt a rohadék gombatrágyát. Undorító büdös, minden évben orbáncos a lába tőle, mert a trágyahordás után már másnap mezitláb gyalogol végig a "birtokon". Mindent termeszt. Gyümölcsöt , babot, borsót, tököt sokat, nagyon sokat, mindenből nagyon sokat. Szezonban mérgezést kapunk, hányunk, fosunk a rengeteg borsóleves-borsófőzelék-rizibizi-zöldbableves-főzelék-sorolhatnám még mitől. De "enni kell fiam, ami van adja a főd!!!" Adja a frászt, halálra gályázza magát, olyan fáradt, hogy nem tud aludni, hatalmas vízerek duzzadnak, sajognak a lábán. Nem hiszi el, hogy a teszkóban 20 forint kilaja annak a rohadék sárgarépának és azt legalább meglehet pucolni, mert ami a telken terem az olyan mint a cérnaszál és KUKACOS!!!!

Na nem akarok hálátlan lenni, valóban jó, hogy mindig van valami primőr. De könyörgöm, ötször annyiba kerül az a nyomorult barack, a trágya, a permet, a vegyszerek, gyomirtók, az a rengeteg munka. Ebbe fognak öreg szüléim belehalni, mert nem ülnek le egy percre sem, de szó szerint. Egész életükben nem voltak sehol, talán a Balatonnál 2-3 alkalommal (SZOT üdülő). Az egész gyerekkorom ezzel telt, gazolni kellett meg örökké szedni valami földönkúszó utálatos növényt.
Aztán eszembe jutott, ha abbahagynák talán abba halnának bele. Most barack szezon van, behordom az ovodába (ládával) ott sok a gyerek, megesznek mindent.

cont@ct 2009.08.26. 10:41:52

@Ben Zinkoot:
Ezt azért is jó, mert a CO2-t visszavezeted
a föld alá. Oda ahonnan eredetileg is való.
Kérdés?
A vakond(ok) csak a kézipoggyásával megy
vagy visza a járatait is?...

GAbica 2009.08.26. 10:45:33

@Varnaik: ebben igazad van, ha abbahagynák, nem maradna sok idejük. és ez tapasztalat.
úgyhogy együk lelkesen a kukacos, rohadt, fonnyadt főd-ajándékot, amíg tudjuk velük együtt :)

hegyilany 2009.08.26. 10:59:04

Kimaradtak a keszlet felsorolasabol a MAV utasellatobol összelopkodott poharak es tanyerok...

En boldogan, falun nöttem fel, nem is tudtam, mifan terem a "telkes". Most aposomekon megfigyelhetem mind a fent leirtakat az otvaros kacatok gyujtesetöl kezdve a haszontalan zöldsegkapirgalason es a sohaelnemkeszulö letesitmenyeken keresztul a szomszedirto tuzelesig es a parlagfuves feljelentgetesig. Evek ota terrorizaltak, hogy mikor megyek mar megnezni A TELKET. Hat megneztem. Kösz, soha többet! Inkabb megyek haza anyukamekhoz falura igazi kertet latni... :)

hegyilany 2009.08.26. 11:03:41

Kimaradtak a keszletböl a MAV utasellatobol összelopkodott poharak es tanyerok...

En boldogan, falun nöttem fel, nem is tudtam, mifan terem a "telkes". Most aposomekon megfigyelhetem mind a fent leirtakat az otvaros kacatok gyujtesetöl kezdve a haszontalan zöldsegkapirgalason es a sohaelnemkeszulö letesitmenyeken keresztul a szomszedirto tuzelesig es a parlagfuves feljelentgetesig. Evek ota terrorizaltak, hogy mikor megyek mar megnezni A TELKET. Hat megneztem. Kösz, soha többet! Inkabb megyek haza anyukamekhoz falura igazi kertet latni... :)

hegyilany 2009.08.26. 11:16:06

Az egesz telkesdiben az meg a szep, hogy ez egy össz-kaeuropai elmeny. Ugyanezek a telkek/nepek/szokasok/cuccok viragzanak minden volt szoci orszagban Vilniustol Pragan keresztul Drezdaig vagy Belgradig...

ügyfélszolgálatos 2009.08.26. 11:17:25

@tmarkee: Idén barátoméknál nyomtuk Balatonon a 8 hónapos kisfiammal és a csajommal, persze a barom szembe szomszéd reggel 7-től felxelt. Barátom fel sem szokott kellni 2 előtt.

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2009.08.26. 11:29:31

Ritkán írok véleményt egy poszthoz, de ehhez muszáj! :-)
Jó pár évvel ezelőtt volt apámnak egy kis szőllője. Hétvégi családi program volt oda kijárni, és kapálni. Persze mindenki utálta.
Szerencsére bort nem készített belőle, csak leadta a lisztharmat ette termést. Az ezzel realizált nyereséget pedig a szüret utáni parit (6-8fő) el is vitte... :-))
Szép idők voltak.

napalm 2009.08.26. 11:31:06

ezen a bio dolgon nagyon tudok derülni.
falun lakom, sok pestinek van itt a hegy alatt hétvégi telke, háza.
és hát ugye a trendi gyümölcsfák, szőlő.
permetezni? áááá, nem szabad, vegyszer, meghát az unokák........nem adok én mérget nekik.
aztán amikor kimegy a meggyfa, sárgabarackfa (mert elviszi a monília), behal az őszibarack (mert a tafrina annyira legyengíti) akkor aztán megy a sírás-rívás.

malackarosszarc 2009.08.26. 11:42:37

úgy hat éves lehettem, amikor apámnak feltűnt, hogy hétvégén üres a ház, mert a panelból mindenki a Hobbira ment (nem hazudok, abban a házban így hívták a telkezést: Kimegyünk a Hobbira)
mondta nekünk is kéne, anyám meg mondta, hogy részben ott a családi balatoni izé meg amúgy meg minek, de fater aki a divatot megelőzve már 1980-ban is szénanáthás volt februártól novemberig nem tágított :neki telek kell meg hobbi. Hát lett Zsámbékon, 70 négyzetméteren térdig érő gaz. No az első hétvégén ez március közepén lehetett apám olyan allergiás rohamot kapott, hogy az ügyeleten kötött ki, anyám meg idegességében felgyújtotta a vagont (mert nem ház volt a telken, hanem egy kiszuperált vasúti kocsi), este pedig 10 kullancsot szedett ki belőlem, mert a testvéremmel valami bunkerost játszottunk, a bratyó nyert a kullancs vadászatban benne 13 volt. Két hónap múlva el is adtuk a francba az egészet, de anyám szerintem még most ezres tikkelésbe kezd ha valaki Zsámbékot emleget.

Dijie 2009.08.26. 11:45:00

@Ben Zinkoot: Így van...a vidéki ház persze nem azonos a TELEK-kel. Én így érzem ki a posztból, a TELEK egy viselkedésforma. Szóba került Érd, hát röhejes, egyazon utcán belül meg lehet találni a vidéki házat és a TELKET is.

Balance Of Power 2009.08.26. 11:48:10

@Varnaik: Na igen, ez furcsa kettosseg. A parom nagyszulei "eredeti" telkesek, tehat lakhelyukon (Bp. periferia) csinaltak ugyanezt. Soha egy percig nem elveztek az eletet, nem mentek sehova, csak a kert, a kert, a kert. Az utodok persze alapvetoen utaljak az egeszet/mindig is utaltak, tul varosiak ehhez, de az is biztos, hogy az oregeket ez eltette (sajnos a papa nemreg elhunyt)-elteti. Igazabol reg nem volt mar jo a hazassaguk, telen mindig martak egymast (illetve az oregasszony szegeny oreget), de tavasztol oszig legalabb ott volt a kert, hihetetlen energiaval dolgoztak kinn es beke is volt. Es meg kell mondjam, hogy uberelhetetlen a paradicsomuk ize - bio vagy nem bio...

Sákif za morro? 2009.08.26. 11:53:10

@cont@ct: Nálam maradtak a járatok, a kupacokat meg kézi előtolással tüntettem el. A vakond csak képeslapot szokott küldeni. :-)

Balance Of Power 2009.08.26. 11:55:12

Szomszedokrol: nalunk helyiek a szomszedok es igen erdekes, ellentmondasos viszonyuk van a szuleimmel. Legutobb pl. azon balheztak ossze, hogy a szomszed levagott valamennyit faterom utcai sovenyebol, mert a fia allitolag nem latott ki tole, amikor kiallt a kocsival (fout mellett vagyunk). Na, akkor apam beragott, hogy o eladja a hazat stb. Persze nem tette - de azota is rohogok ezen az oriasi konfliktuson. Es persze a bekules is megvolt.
A srac amugy kb. sehova nem jar az autoval, viszont minden hetvegen ki-be all vele es lemossa. Lassan el fog kopni. Rendes emberek amugy, nem adnank oket oda semmilyen pesti illetosegu telektulajdonos szomszedert.

Sákif za morro? 2009.08.26. 11:55:14

@Sz.Lacc: Apádnak szőLLője volt, mi? Helyesírási kalauza az nem. :-S

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.26. 12:02:37

@Ben Zinkoot: az én nagyfateromnak szölleje volt, és permetölni járt folyton.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.08.26. 12:02:41

@Ben Zinkoot: meglepődnél, de a dunántúli nyelvjárásban még az üllés sem ritka.:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.08.26. 12:03:39

és ehelyütt kérem ki magamnak a köszméte nevében, hogy egres legyen belőle:)

Sákif za morro? 2009.08.26. 12:06:21

@Dijie: Én nagyon jól tudom, de a kommentelők jelentős részének el van mosódva ez a határvonal. Megjegyzem, véleményem szerint nem kell lenézni ezért az "öregéket". Nekik ez jelenti a kikapcsolódást, kiszakadást a mindennapok szarjából. A konfliktus onnan ered, hogy mások az értékrendek. Az itt kommentelők jelentős része szerint számítógéppel lövöldözni, csajokat kúrni, kocsmába járni, makramézni jobb elfoglaltság mint szőlőt termelni. A szülők meg nyilván kertben baszkurálni szeretnek jobban. Ez kérem szépen generációs ellentét. :-)

Sákif za morro? 2009.08.26. 12:09:01

@Modor Tibi, Pica pica: Ebben az esetben "szölleje", mert idézted. Az MTA ajánlása szerint azonban szőlője. ;-) És nekem a jó kurva anyámat. :-D

Sákif za morro? 2009.08.26. 12:09:59

@Pica pica: No-no! Hátrébb az agarakkal! A piszkét nem egresezni, hé! ;-)

Balance Of Power 2009.08.26. 12:19:32

@Ben Zinkoot: Ja, csak az nem koser, ha egymasra eroltetjuk. Az en szuleimnel ilyen nem volt, mert eleg hamar abbahagytak a foldturast es maradt a pihenes; de a mar emlitett nagyszuloknel tenyleg soha semmi mas tema nem volt/nincs, mint a kert. Egy baratjuk nem volt soha, a rokonokat nem latogattak (azoktol persze elvartak, hogy jojjenek hazhoz), te meg menjel minden vasarnap csodalni a kertet. Az, hogy neked mas/jobb dolgod is akadhat, kb. fel se fogtak; megkerdeztek, mi ujsag veled, ket mondatig figyeltek, aztan elkezdtek a kertrol beszelni. Aztan csodalkoztak, hogy nem ertenek szot a gyerekekkel meg hogy nem ertik a vilagot se.

LyukasBogrács 2009.08.26. 12:20:00

@Balance Of Power:
Anyameknak szep kertjuk volt. Meg elnek, csak a kert lett ronda. A gyumolcs-, diszfak sorra doltek ki mindenfele nyavalya miatt: vagy maguktol, vagy a szelvihar segitett nekik.
A legnagyobb terulet egy komplett focipalya (igy is hivjuk), ahol az utobbi 25 evben egyszer focizott a barati tarsasag. Viszont hetente kell fuvet nyirni. Egyszer volt mutragyazva, amikor fater szo szerint elszorta marekkal a vegyszert szarazon. Be lehettet loni, hogy honnan es milyen ivben dobta, mert ott felhold alakban kipusztult a fu.
Az almafarol zolden lepotyognak az almak, a kortefarol szinte csak kukacosan, kutyaszarba barmikor lephet az ovatlan latogato. Viszont a paradicsom a tiz negyzetmeter folia alatt tenyleg finom.

dezso__ 2009.08.26. 12:30:55

Van még a hegyoldali telkes. Pár csenevész gyümölcsfa, kókadozó zöldségfélék a szélen (középen kell a hely a nagyratörő terveknek, legyen az bármi).
Kevés a víz, vezetékes nincs is a környéken, mindenki fúrt kutakkal oldja meg. Kevesek fúrnak le az ivóvízig (drága lenne), locsolásra jó az első/második vízadó réteg.
"Inni akarsz életem? Megyek hozok az utcai kútról" (4 km-re van) .

A gyümölcsfákon összesen megterem kb. 60 kiló gyümölcs, persze a kukacos/idő előtt lehullós fajtából. "Nem baj, ami lehullik abból lesz jófajta pálinka".
Ami fennmarad, azt meg nehéz hazacipelni, kocsi nincs, a buszmegálló 30 percre van.
"Vigye a fene, akasztok a szomszédnak belőle a kerítésre egy zacskó ringlót, úgyis aszonta, hogy kijön. "
Egy hét múlva (szerencsés esetben) eltűnt a zacskó, de helyette ott fityeg 15 kiló sárgabarack (kukacos), mert ugye a szívességet viszonozni kell.

Két hétre rá: "Jöjjön szomszéd, kóstolja meg a ribizliboromat. Ilyet még nem ivott" "Holnap is kinn lesz? Jöjjön már át legyen szíves, ásnánk az emésztőt, és jól jönne a segítség. Nekem sajnos kijött az isiászom, de azért majd megteszem amit tudok." "Átjön? Nagyon köszönöm. Asszony hogy van? Vágok süteményt vigyen belőle, egy pillanat. Dinnyét is vágok, sok ez kettőnknek."

Bármikor: " Jó azért ez a telek, megterem minden. Sokkal olcsóbban jövünk ki mintha a boltban vennénk meg a dolgokat. Ráadásul ez friss is, nincs is permetezve. Tudjuk mit rakunk a szánkba, na" "Igen életem, igazad van, milyen jó, hogy a múltkor befőztük azt a 30 kiló barackot, egész télire van friss befőtt. Az mégiscsak fontos"

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2009.08.26. 12:44:42

@Ben Zinkoot: Óóóóó, te Modorosblog-ba ojtott Grétsy László, Te!!!
:-)
Amúgy igazad van, de legalább a muszáj-t nem b**tam el (muszály)!!! :-)

Sákif za morro? 2009.08.26. 12:55:45

@Balance Of Power: Értelek én ezzel a ráerőltetéssel. Én meggyet nem eszek azóta. :-)

Sákif za morro? 2009.08.26. 12:57:48

@Sz.Lacc: Tiszteljük meg egymást a helyesírással. ;-) EGYébként az élet más területein is jól tud jönni, ha az embert nem nézik tahónak mert nem tud helyesen írni.

Sákif za morro? 2009.08.26. 13:00:02

@Modor Tibi: Értelek én, de azért vannak fokozatok.
-direkt írja rosszul (asszem)
-elgépeli (angol tudoroknak: typo)
-nem tudja (szőllő)

Az első kettő megbocsájtható, a harmadik ciki. De kezdünk elkanyarodni a témától!

Rocky 2009.08.26. 13:15:06

Aztán ott vannak a tűzesetek!

Apám egy derült nyárelőn azt gondolta 79-ben, hogy nem fogja lekaszálni a 300 nöl-t, ezért "irányított égetéssel" próbálta az agresszív, méteres gazt jobb belátásra bírni...

Na ebből az lett, hogy jött egy lágy termik, szépen elterítette a tüzet kb. 20 méteres fronton!
Először jött a lapátos csapkodás, aztán a vödrös locsolgatás, aztán jöttek a szomszédok is kapával, kaszával... az egész meg égett mint a zsír!
Az egy éves húgom fent aludt az utcán a warbiban, anyám őt menekítette, a szomszéd asszony megy anyámat átkozta, hogy mindjárt leég a házuk, ő meg a kocsit félti...

Na aztán jött még egy széllökés és valami csoda folytán eloltotta a tüzet.

Fater azóta is lelkesen tüzel, úgy tűnik tudatában van, hogy az égiek vele vannak...
(pedig nem tűzoltó, nem is tűzrendész)(alá egészséges erotika)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2009.08.26. 13:16:24

@Ben Zinkoot: Nem hiszem, hogy tiszteletlenség lenne mással szemben, ha az ember hibázik. (főként, ha azt elismeri) Ráadásul "ekkorát".
Mindemellett a tahóság fokmérője sem a helyesírás, vagy egy blogbejegyzés hibájából levont konklúzió.
De ha mégis, akkor elsősorban M. Tibort szeretném megkövetni, mint blogtulajt. Mea culpa!
:-)
(és most igen-igen izgulok, hogy ebben a pár sorban ne legyen hiba...)
:-)
Szép napot!

Sákif za morro? 2009.08.26. 13:23:50

@Sz.Lacc: Félreértesz brada! Általánosságban mondtam, gondoltam, írtam, nem személyeskedni akartam. Célpontom az a gárda, akik szándékosan írnak trógerül. Egy hiba nem hiba, tartja a mondás. Mindenki szokott tévedni. Esetedben arra hívtam fel a figyelmet, hogy te is szőLLőnek írtad. Szóval PEACE! ;-)

Izgulni inkább nekem van okom, hiszen attól cikibb nincs, hogy ely ilyen edukáció után szarul leírok valamit. :-DDDD

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.26. 13:27:27

Nem tudom, mit cikizitek a biot. 200 forintért vettem 2 tő paradicsomot a teraszra, lett belőle 3 kiló, de még terem. De olllllyan zamata van.... a városi barátném kérdezte, miért ilyen fura ez a 'pari' - Mondom neki: - Apró. - Neeem, úgy értem az íze... Mondom: - Jaaa, az a fura, hogy van íze! Merthogy saját, és nem felfújt génkezelt fóliás... - Jaaa, azért volt furcsa! :-)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.26. 13:30:53

@Fedup Sári: amikor mostanában cihelem magammal a laptomomat, hogy tudjam hallagtni a Kossuth rádiót, eszembe jut a kis sokol a két zsebteleppel, mindig az ablakpárkányon - elnyűhetetlen volt.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.26. 13:33:31

@Rocky: nálunk a faluban csak szerdán és pénteken lehet égetni - mi már készen kaptuk a rencert, mi lehetett az előtt, ha ezt sikerült keresztül verni.

scsaba1 2009.08.26. 13:38:11

Ó, b+.... Nem tök mindegy, hogy szölleje vagy szőlője? Furik vagy talicska?

Ez is megérne egy postot, a Grétsy Lászlóval keresztezett Joseph Goebbels.

Sákif za morro? 2009.08.26. 13:46:48

@Prinzessin Erbsen: Nekem van erre rendszeresített rádióm. :-D

Balance Of Power 2009.08.26. 13:51:08

@Rocky: Ez zsenialis ;))))) Nem valami szurrealis cseh vigjatekbol van ez a jelenet?

pakesz (törölt) 2009.08.26. 14:09:24

@Ben Zinkoot: "-nem tudja (szőllő)"
ez szerintem a zalai tajszolasra vonatkozott, azert irtak ugy ahogyan kiejtettek

Sákif za morro? 2009.08.26. 14:10:37

@scsaba1: Az általad felsoroltak nem helyesírási hibák.

Sákif za morro? 2009.08.26. 14:12:19

@pakesz: Lehet akár hallás utáni is. Mint a "mingyárt". Való igaz, nem túl éles a határvonal.

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2009.08.26. 14:24:31

Hát nem hittem volna, hogy ilyen "mély nyomot" hagyok a blogon ezzel az egy szóval (szőlő vs. szőllő)..
:-)
Mindemellett kérem nilshorgerson-t, hogy írjon még postot, mert JÓ! :-)

Sákif za morro? 2009.08.26. 14:28:35

@Sz.Lacc: Nem-nem, te kb. a harmadik voltál. :-D

IndaMuncher 2009.08.26. 14:48:30

@Prinzessin Erbsen: Ténlyeg, a BŐRTOKOS sokol megvolt? Az volt még menő...

The Green Manalishi (törölt) 2009.08.26. 15:02:42

@F.house: Ja, a bőrtok... Egyébként mi volt az oka a sorba kötött, 2 db "Perion lapos zsebtelep" alkalmazásának? Olcsóbb volt, mint egy db 9 v-os, vagy tartósabb???

Más. Honnan eredt/ered az embereknek ez a dühödt földművelési/kendácsolási hajlama? Valami paraszt ősök génjei, vagy mi lehetett az ok? Vagy talán a szocializmus korlátozott tulajdoni viszonyai között ez adott valami plusz tulajdonosi öntudatot? Mi az ok a mai napig?

Pár éve kellett kilátogatnom egy ismerős telkére. Hatvan mellett, a nagy büdös semmiben "kopasz mint a bika valaga, nem terem rajta lófasz sem". Ami igazán megdöbbentő volt: látványosan unatkozó-szenvedő gyermekei jelenlétében hosszasan fejtegette: "mennyire szeretünk ide kijárni".

Apósoméknál az iszonyú szőlő mellett van még vetemény is, szerencsére visszafogott mennyiségben. Ha nem rohad el, rágja le a csiga, lótetű, szárad ki ("drága ám a víz, nem tudunk locsolni!"), akkor végülis még ehető is.

Egyébként régen szórakoztam ilyen jól blogbejegyzésen.

cd-r 2009.08.26. 15:11:47

na jóvan basszátok meg, kimék a hegybe tőtteni kicsit, meg kipirgáni a borsót !
de előbb dobok a tikok elejbe, aztán majd jól az orra alá kenem a tikszart minden finnyásorrú puhafaszú városinak !

Sákif za morro? 2009.08.26. 15:14:18

@The Green Manalishi: A két sorba kötött elem lényege egyrészt a nagyobb kapacitás volt, másrészt a 9V-os elem nem mindig volt beszerezhető és drágább is volt. Emlékszem, a nagyszüleim VEF rádiója 6db góliát elemmel 1.5-2 évig üzemeltek napi használat mellett. Most a faszom venne bele 6 góliát elemet. :-D

Ez a barkácsolás szerintem az alkotás öröme. Kinek így, kinek úgy sikerül. A foggal-körömmel saját bio szart termelni dolgot én szem értem.... :-S

Ez a Hatvan melletti hely nem a Kopasz hegy (vagy valami hasonló) névre keresztelt geográfiai jelenség? Szerintem tudom miről van szó. Ott még víz sincs. Úgy hordják fel kannában.

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2009.08.26. 15:29:18

@The Green Manalishi: basszki, pont nekem is ezen járt az agyam.
Eszembe nem jutna egy kopár, szikes földdarabot vásárolni, aztán szakértelem nélkül elkezdeni "főldet művelni".
Mekkora nagy önámítás, hogy akkor az olcsóbb, meg hogy legalább tudod, mit eszel.
Tény, hogy a háztáji zöldség, gyümi jobb, ízletesebb, de létezik piac, ahol kedves öreg néniktől, és bácsiktól meg tudja venni az ember mindezt.

zauberpferde (törölt) 2009.08.26. 15:44:47

@Ben Zinkoot: Meg a Sokol erre alkalmas méretű is volt. Egy kicsi japán zsebrádiót nehezen lehetett volna odagumizni két lapos elemhez. A 4,4V-os sokkal tovább bírta a strapát.
Az elem állapotának ellenőrzési módszere a következő módon történt. Kinyújtott nyelvvel, egyszerre kellett megnyalni a telep két pólusát. Ha jól megb@szta az ember nyelvét, akkor oké volt. Ha csak halványan bizsergette, akkor hamarosan lehetett kidobni a kukába.:)

scsaba1 2009.08.26. 15:44:47

@Sz.Lacc:

Olcsóbbnak nem olcsóbb, de az valóban igaz, hogy legalább tudod mit eszel. Mondjuk ez akkor bukik, ha éppen elnézed egy helyiértékkel a rovarölő hígítását, és 10 ml 100 ml-t teszel a kannába... :)

Sákif za morro? 2009.08.26. 15:47:13

@Sz.Lacc: Mondjuk ez a piacos dolog is megérne egy posztot a piacon fellelhető antropológiai jelenségekről, öltözködési szokásokról, gasztronómiai kalandozásokról, átbaszásokról. Volt zöldséges ismerősöm mesélt dolgokat. A friss lédús paprika általában a vizes hordóban töltött éjszaka után olyan lédús, meg a túl szép krumplit tartalmazó zsák közepén jó eséllyel bújik meg ócska minőség. Ez utóbbit úgy csinálják, hogy egy nagy csövet tesznek a zsákba. Kívül feltöltik szép krumplival, a belsejét meg a szarral. Senki nem fogja visszavinni, azt hiszik otthon rohadt meg. Az otthoni igaz hogy csoffadt, kukacos, de legalább tudod hogy mi a pálya. A kukac tulajdonképpen jó jel. A teszkós zöldségben nem biztos hogy meg tudnának élni. :-D

Sákif za morro? 2009.08.26. 15:48:36

@zauberpferde: Szórakoztató elektronika olcsón. Hasonló mókás népi játék még a rágjunk alufóliát amalgám töméssel. :-D

scsaba1 2009.08.26. 15:51:48

@Ben Zinkoot:
"Ez a barkácsolás szerintem az alkotás öröme. Kinek így, kinek úgy sikerül. A foggal-körömmel saját bio szart termelni dolgot én szem értem.... :-S"

Pedig teljesen ugyanaz a kettő. Van, akit a saját kezűleg barkácsolt virágtartó dob fel (szigorúan maradék betonvasból kendácsolva és feketére festve), van, akit a negyed kilós, fán beérett, puha és leveses őszibarack.. (Mondjuk ez minimális hozzáértés nélkül nemigen szokot sikerülni.)

scsaba1 2009.08.26. 15:54:14

@Ben Zinkoot:

Kis magyar össznépi lehúzósdi, átbaszósdi. Ez nem csak a piacon fordul elő, hanem mindenhol, az autószerelőtől kezdve kifőzdéig mindenhol.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.08.26. 15:56:51

Szerintem se csak negatívum lehet a telkesség.
72-ben örökölt nagyapám, abból vett telket Balaton-felvidéken. Eleinte egy szerszámos kamra volt a "ház" rajta, de elég nagy volt az ottalváshoz vaságyon, szalmazsákon, éjjel mászkáltak az egerek élveztem hallgatni a cincogást, mocorgást. Nyárra leköltöztünk, a mama hozta a pár szem tyúkocskáját, a kertben MINDEN megnőtt, persze kellett dolgozni vele, de szerintem kitűnő dolog megtermelni, amit eszik az ember. Lett hamar kút is, ami egyúttal hűtőszekrényként is megállta a helyét (dinnye be a vödörbe, úgy belógatva, pont jóra hűlt), míg be nem vezettették az áramot és került egy igazi is. Volt egy kis fóliasátor is, így nőttek a saját primőrjeink (akkoriban még nem volt februárban marokkói paprika a boltban...) Aztán elkezdhették a házépítést, közben nőtt a szőlő, már termést hoztak a gyülölcsfák is. Nekem is volt saját kertrészem, ahol csak magam dolgoztam, mindenféle zöldségem megnőtt benne. Iszonyúan élveztem! Soha annyit nem bogarásztam, mint akkor, s soha annyit nem tanultam a természet működéséről, mint ott.
A mai napig lemegyünk néha, bár a szüleim kevesebb esélyt adnak, mint a nagyszülők régen. Csodálatos a táj, a kilátás, éjjel ragyog a Tejút az égen, teli van minden madárral, bogarakkal, egyszóval: él. Egy városi patkánynak mindenképp a Paradicsom egy ilyen zug. Sajnálom azokat, akiknek nem ilyen telkes lét adatott.

zauberpferde (törölt) 2009.08.26. 15:59:04

@Ben Zinkoot: Bizony ezek mentek az "úttörőben", a "kis elektronikus" szakkörben, meg az Öveges prof. bácsi.

Sákif za morro? 2009.08.26. 16:12:00

@zauberpferde: Méret... Mi másra találták volna ki az un. "tejgumit"? :-)

Sákif za morro? 2009.08.26. 16:13:02

@scsaba1: Igen, bizonyos szempontból ugyan az a kettő. Én mégsem álltam még neki soha zöldséget termeszteni. A földben legyen giliszta, vakond, stb. Nálam a fákon kívül max. gyep.

Sákif za morro? 2009.08.26. 16:14:18

@scsaba1: Lehúzósdi. Csak amíg az autószerelőnél tulajdonképpen default ez van, addig egy jámbor, mosolygó, fejkendős nénikétől nem ezt várnád. Ajánlom elolvasásra Péter Annának a Malackarajon írt cikkét a házi tojásról.

scsaba1 2009.08.26. 17:12:34

@Ben Zinkoot:

Nem olvasom a malackarjat, mert szerintem súlyosan modoros és sznob.

Miért várnék mást? Az önkormányzatnál sem várnám azt, hogy utalgatnak némi kenőpénzre, különben évekig húzódik az építési engedély, "oszt" mégis...

A jóságosan mosolygó helyi kisboltostól sem várnám, hogy egy-két tétellel jóformán napi szinten át akar baszni.

Szóval érted: közmorál. (Huh, lehet, hogy ez a szó is modorosnak számít? :) )

Alapvető élelmiszer 2009.08.26. 20:45:57

@Grigorij: Kissé túlliheged a dolgot. Én pl. igenis, kiröhögöm az ilyen embereket. Nem tiszteletlenségből, hanem egyszerűen nem tudom megérteni őket. Amikor a hétfő reggeli kávé mellett elmondom, hogy én ezzel és ezzel és ezzel töltöttem az időmet, míg ő elpanaszolja, hogy milyen hullafáradt, mert a hétvégén gazolni kellett a telek veteményesét, és látom a szemén azt az epekedést, hogy ő is inkább menne pl. Esztergomba kirándulni, mint én, de birka módjára péntek délután újra a telekre indul.

2009.08.26. 20:51:27

@zauberpferde:

A tetten ért vakondot (egy modoros nyelvész itt már fölényes mosollyal szólna közbe, hogy _vakondokot_) nem is szabad bántani. Hajnalban lesben kell állni, megvárni, amíg mozog a túrás, aztán lapáttal finoman kiemeled, és szép ívben átbaszod az Öblös telekszomszéd veteményesébe.

A "mindenhez értő, mindent tudó helybéli" megvan, ő az, akinek a fusizós okossága miatt beég a falban a vezeték, az egész falu áram nélkül marad 2 napra, elárasztja a korom a lakást, árvíz lesz az utcában stb.
Ja, és reggel hétkor már pityókásan érkezik javítani. Ez nála alap. :(

Orsi_229 2009.08.26. 23:54:26

OFF @tff: az a nyelvművelő, és nem a nyelvész, oké?

EsGyé 2009.08.27. 00:18:47

Vakond temahoz csak a nagymamam receptjet tudom ajanlani. Turas x kukorica "csuta" + gazolaj amit felsziv. A fenti kepletet a lyukakba gyomoszolve, kb. egy napot ott tartva elkoltoznek a kis rohadekok. Nem eskuszom a hatasra, bar neki nagyonis bejott. A viragoskertje anno vakondmentes volt. Enjoy! :)

Nullszög 2009.08.27. 01:32:13

Megjött a kedvem a telekvásárláshoz...

Sákif za morro? 2009.08.27. 08:27:32

@scsaba1: Modoros és sznob, de nem ez a lényeg. Ki kell szűrni a lényeget a sorok közül. Rengeteg érdekes és hasznos ötletet lehet ott találni. Én kedvelem.

A közmorál nem modoros. :-D

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.27. 09:18:40

Bp-en éltem, munkába menet elautóztam mindig egy kis tóparti nyaralóövezet mellett. Másfél szobás lakásban éltünk, bennünk is megfogalmazódott, hogy kéééne egy telek. Kert, zöld, jó levegő. De belegondoltam, hogy oké, lemegyünk, ha akarunk, de oda muszájból is kell menni... Nem lehet kutyánk, kiszárad a fű, egy kerti parti előkészítése 3 nap (gazolás, fűnyírás, takarítás, bevásárlás, stb) Hagytuk a fenébe, vettünk kertes házat. Lett kutya (2), lett kert, fű, fa, virág, a gyommentesítés megoldva (mulcs, kavics illetve jól megalapozott sűrű fű, ami 'kinyomja' a gazt magából), és ha van is muszáj-munka (2 év után minimális), be lehet osztani. De újra nem kezdeném 10 évig. Két nyarat végiggürcöltünk (értsd: márciustól fagyokig), igaz, a második szezon már nem volt durva, még nyaralni is eljutottunk.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.27. 12:23:49

Ugy látom a telek mindenkiben érzelmeket pendített meg.

Mindenkinek van valami pozitiv, vagy negativ élménye a telekről.

A telkesekkel nekem csak egyetlen problámám van, ha panaszkodnak.
Pedig a telek csupán a szociális foglalkoztatót pótolja, az embernek szüksége van, hogy valamit csináljon a kezével, Eifeltornyot gyufa szálból, katonaság alatt cérna grafikát, és ha éppen a telek akkor sufnit, úritököt, kacsaúsztatót, mindegy csak ő csinálja. Persze ez fárasztó sport, de mozgás, jó levegő, aztán még az az érzése is meg van, hogy most jól kifogott az üzleti világon, maga termeli meg magának, nem a gonosz kereskekedőknek van kiszolgáltatvan, ezen nem csak permet nincs, de ÁFA sem, szóval valamit még hozzátett, a gyalázatosan kevéske munkabéréhez. Aztán meg hátha marad valami utána az unokáknak, amiről majd jószívvel emlegetik.

Tulajdonképpen boldogok a telken, de boldognak lenni nem divat, ezért inkább panaszkodnak.

Én egy hosszú túra után allig birtam hétfőn felmenni a lépcsőn, de nem mertem panaszkodni, mert ettől csak hülyének néztek, de tulajdonképpen büszke voltam magamra, és a fáradság az is az élmény része, a telkesek is pontosan így vannak ezzel, mert az a fáradság nem ugyan az, amit a melóhelyen húzol le . (Sajnos kevés embernek öröm a munkája, ezt a telekkel lehet kompenzálni.)

És a ha jól meggondoljuk: az ember természetes közege mégsem a panel lakás a 9.emeleten. Egy kis körül kerített földdarab a világból azért az mégis csak emberközelibb, bár hol is legyen az, a balatonon, vagy a Csermőkén, ez már csak pénz kérdése, de a lényeg ugyan az.

strohmann 2009.08.27. 21:09:51

@malackarosszarc:

"nem hazudok, abban a házban így hívták a telkezést: Kimegyünk a Hobbira"

Én kecskeméti (idősebb) rokonoktól hallottam hobbinak nevezni a hétvégi telket, szőlőt, gyümölcsöst. (hobbikertből). Aztán a hobbi szó szélesebb értelmével kevei a víkendet. "Víkendből csinálod?" De ez egyedi tévesztés lehet, a hobbi(kert) és a víkendház összemosodhatott nála.

cd-r 2009.08.27. 23:47:46

@Prinzessin Erbsen: mondjuk pl rejszolni jobb, mint ásni, ettől függetlenül biztosan van akinek az utóbbi is örömet okoz. :D

2009.08.27. 23:52:08

@Herr Strohmann:

Heves/Jászság vonalon az én időmben a "hobbi" kifejezés a telekre az alap volt.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.28. 18:49:32

Ha már a Heves/Jászság vonalról van szó, arrafelé volt egy kiparcellázott rész, tanárok kapták, hogy nyáron is legyen miből kereset, sokan oda jártak veteményezni, gyümölcsfáik voltak, stb. Egy-egy szezonban csoportosan mentek ki a zsebkendőnyi telkekre, oda-oda kiabáltak egymáshoz, vagy épp kalákában sorra végigkapálták egymás földjét. A katedrán szoknyában, blúzban, pasiknak ingben nyakkendőben tanító emberek itt fülig koszosan, trikóban, sortban melóztak. Akkoriban ment az Isaura, el is nevezték "Ibituba-birtoknak" a helyet, volt aktuális Leonszió, Zsanuária, Alvaro, Miguel úr... :-))))))))))))

decebál 2009.08.29. 12:36:31

kora tavaszi nagytakarítás (mackóban, erre a célra örökrekihelyezve a helyszínre), konyhának nevezett: összes smirgli tapintású műanyagcucc, vegyes csorbabögrék, alueszköz, tavalynyári mocskostepsi újramosása 30lnyi langyosvízzel, melegedőszünetben találtam rá a konyhaszekrénysírban: Rákszirom konzervdobozban, gyártó hely: Saigon 972ben, igazi uniqum ezért még tartogatjuk. hálónak nevezett: összes büdös ágynemű szellőzik a napon, pár órát, majd vissza az ágyneműtartóba, legalább 4 hónapra, mire újra jövünk hálózsákkal. a telket több család használja, a mi régi ágynemühuzatunkon az ő ágyneműhuzatuk, amire rákerül még egy-két garnitúra, mosógép humánerőforrás (minek is), mosónak nevezett: gyerekmediben vízcsere előtt lehet nagyotmosni, néha buli után edényt is. fűnek nevezett: medi aljat lyukasztó irtóerős, háncsnak való gaz, fűnyíró beletörik, talán a mosószerektől erősödött így meg, vagy az öblítőhiánytól. faháznak nevezett szigetelőanyag: használtbarnanájlonharisnya, angolvécének nevezett: mellette vödörvízzel, pókhálóswcpapírral, ablakberagadva (vagy 4 éve) kocsibeállónak nevezett: sokadszor javított agyontört beton, akadozva nyíló kertkapuval és tovább és tovább... és még idillinappalinak nevezett: fabulonnaptej a tvn, alatta nemtudomminekgyűjtött újságpapír, meghatározhatatlan kiindulási és végpontú nagyonhasznos vezetékek fejmagasságban, vaslábú pirosműbőr garnitúra (gyantázószettnek nagymelegben kiváló) felette makraméújságtartó, fésűtartóbőrkép kistükörrel, és mégis, legszebb nyaraink színhelye...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.06. 18:24:11

A telken bármi is van, ahhoz hozzá lehet építeni. Soha nem egyszerre, egyből befejezve, hanem évente. Mindig egy kicsit más színű anyagokból, hogy azért látszódjon: ez telek. Az egymáshoz hozzábaszott és minőségileg a fürdőszobában mélypontot vevő dolgok Mekkája.

Aki ettől érzi magát férfinak, kedvére barkácsolhat, és ez nem magyar jelenség. A kalapálás, csavarozás ugyanúgy pótolja/kiegészíti a férfiasságot, mint a nagy autó. Íme az eredmény, nagyon kemény sufni-tuning oldal:
thereifixedit.com/

moli 2009.09.23. 14:50:50

@LyukasBogrács: """Kimaradt a grillezes (talan mar volt kulon posztban): IFA fekdobban lobog a tuz"""

mi wartburg felnit hasznaltunk

moli 2009.09.23. 15:09:26

@szalkasgerenda: """+ kerti csap mellett ultrás tégely"""

:DDDDDDDD

:DD

2009.09.23. 15:14:13

@nosferato:
"Íme az eredmény, nagyon kemény sufni-tuning oldal:
thereifixedit.com/"

Ezeken besírtam. :DD

moli 2009.09.23. 15:24:09

@The Green Manalishi: """sokaknak volt "igazi" kertje Debrecen mellett, minden gyerek gyűlölte, nem lehetett semmit csinálni, legfeljebb segíteni a földtúrásban..."""

jelen. Debrecen-Pac. fold nem volt, csak homok. szedtuk a léalmát. meg szilvat a foldrol muanyag hordoba, hadd erjedjen.

miutan nagyapam eladta a telket, meg evekig jartunk szedd-magad...

halistennek volt vizes is Tiszalokon, az boven ellensulyozta. 8m-es ladik, kesobb kajak is.

pakesz (törölt) 2010.01.27. 15:10:11

@El Topo (Sgt. Elias): "Apám egész nyáron, a fájós térdeivel négykézláb szedte a gazt, én meg a faszom tudja, mit, de folyton talicskáztam."

tenyleg ez egy nagyon LOL

Rothstein 2010.04.20. 03:34:42

Vizes telek, Holt-Koros part, csodalatos elmenyek. Legjobb bulik ott voltak minden evben es ha volt vele munka, hat abban max kellemesen elfaradtunk a jo levegon.
Jelentem vik(k)endhaz, -telek valamint a hobbi itt is el(t). :)

C4rt3r 2010.09.20. 13:18:57

@vészmadár (pica pica): Amit ugye magyarul piszkének hívunk :D

hátsó szándék 2013.11.16. 10:00:25

Mire jo egy telek:

1. Ki lehet oda baszni minden felesleges lomot a varosi lakasbol, melynek kovetkezteben regi lepukkant szarjaid egesz eletedben kiserteni fognak, sosem szabadulsz meg toluk igazan.
2. Ha egesz heten gurizel a melohelyen, gurizhetsz meg hetvegen is.
3. Ha esetleg nem gurizel hetvegen is, meg lehet az a kellemes erzesed, hogy most eppen gurizned kene, tehat a folyamatos enyhe, lappango buntudat garantalt.
4. Telen felfagy, nyaron leeg, egyebkent meg egesz evben felveri a gaz+parlagfu, illetve feltorik, ellopjak, megrongaljak, stb.
5. Ha feldobod a bakeszt, vitatkozhatnak rajta az orokoseid, argumentumkent felhozva az "en jarok oda tobbszor, en koltottem ra/dolgoztam rajta tobbet",stb.

A hulyenek is megeri.
süti beállítások módosítása