Olvasói rovat - Az emigráns

2009/08/19. - írta: Modor Tibi

Szálkás Gerenda fantázianevű rajongónk nem volt rest, és egy pofás kis posztot hozott össze nekünk a külföldre szakadtakról.

A modoros emigráns

A modoros emigráns kb. 2-3 éve dolgozik valamelyik nyugat-európai nagyvárosban. Csak rövid tapasztalatszerzés ill. nyelvtanulás céljából indult, de azóta rájött, hogy csak külföldön becsülik meg a tehetségét. A modoros emigránst kínozza a honvágy, ezért igyekszik 3-4 havonta 4-8 napra hazalátogatni. Ennyi idő azonban általában pont elég is ahhoz, hogy elege legyen Magyarországból.
Hazalátogatása alkalmával nem felejti el felsorolni a megfigyeléseit, miszerint ez az ország egyre mélyebbre süllyed, az újságokon a hírdetéseken, a boltokon az embereken is látszik a romlási folyamat. Megtudjuk azt is, hogy ez belülről annyira nem feltűnő, de akinek objektív és egyébként is szélesebb rálátása van, az egyből megmondja. A modoros emigráns minden alkalommal közli, hogy borzalmas, hogy itthon mennyire bunkók és agresszivek az emberek, illetve külön fejezet szól arról, hogy milyen igénytelenek megjelenésükben vagy táplálkozási szokásaikban például.
A modoros emigráns itthon látványosan a külföldi (vagy egyéb bolygóbeli) divatnak megfelelően öltözködik, hogy bárki lássa, nem tartozik már annyira közénk, illetve neki van elképzelése az igényes, divatos megjelenésről, míg a rikító különbség alapján az itthon leragadt ismerősöknek nincs.
Az emigránsnak kötelező kedvence a túrórudi, a mákosguba, és a gyulai kolbász, meg a pálinka, vagy egy villányi bor, bár míg itthon lakott csak a belgapraliné meg a madársóskasaláta meg a Jack Daniels volt jó. Továbbá ölni tudna egy jó paprikás csirkéért. Kint csak snackeken él, és beugrik a Starbucks-ba.
A modoros emigránsnak kitágult a világnézete,válogat a nemzetközi sajtóban, van kitűzője a preferált amerikai elnökjelöltjéről, ismeri a világ konyháinak karakterisztikáit, tud mondani kortárs fehérorosz szobrászt, (de vigyázz!) lehet, hogy van kedvence is. Már rég regisztrált a facebookon, és az iwiw-et csak elvétve használja. Ottléte alatt rengeteg különböző nemzetiségű emberrel barátkozott össze és természetesen minden rétegét elsajátította a nyelvnek. Bár még nem töri a magyart, de igyekszik idegen szavakat, idegen nyelvi logikát becsempészni, illetve a mondatok közben néha meg-meg áll, és megkérdezi: hogy is van ez magyarul?
A modoros emigráns jobban él mint négy éve, minden hazalátogatás alkalmával elsüti, hogy csak tízezres/húszezres van nála, nyílván elfelejtette a trükköt, hogy automatából 9 ill. 19 e Ft-ot is lehet kivenni. Ezen kívül méltatlankodik, hogy Magyarországon minden milyen olcsó, és kicsit igazságtalannak tartja, hogy mi fele annyiért megvehetünk dolgokat. Bár inkább nem mondja el mennyit keres kint, azért a hazalátogatás alkalmával rendre igénybe veszi (az igénytelen hazai) szolgáltatásokat, így az itthon töltött idő felét fodrásznál, fogorvosnál, stb. tölti, és természetesen bevásáról előre pl. egy karton Dunhillt.

Történeteiből nem hiányozhat, hogy merrefelé tett legutóbb egy kis kirándulást a "környéken", itt mindig külön fejezetet hallunk arról, hogy úgy száll fel a repülőre, mint mi a 7-es buszra.
De természetesen nem csupán az anyagiak miatt jobb kint élni, hanem mert egész más a mindennapok hangulata, nincs annyi stressz, és többet mosolyognak az emberek. Ennek ellenére, valahogy mégis nehezebb megtalálni az ottaniakkal a közös hangot, és az ember mindig kicsit bevándorló marad. Ezért aztán a minden emigráns tervezi, hogy egyszer végleg hazajön.
 

Remélem, mindenkinek meghoztuk a kedvét az azonnali disszidáláshoz.

El lehet innen menni, tessék! ;-))

375 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2009.08.19. 12:11:53

all stars best of stb. jó poszt.

warrenbarton 2009.08.19. 12:12:10

Jajj, annyira rühellem ezt a "külföldön lakok, különb vagyok" fajtát. Éltem fél évet Angliában, jó volt, de mikor hazajöttem, érdekes módon ugyanott tudtam folytatni, mint előtte, nem lettem ilyen majom.
Fujj

AgentO 2009.08.19. 12:15:47

jeszbazmeg! Ez már kellett!
Nálam pár 56-ban kivándorolt rokon hülyesége verte ki a biztosítékot.
Hazaküldték a balcsira nyaralni kicsit a hülyegyereküket olyan 90 körül, küldtek vele egy levelet is, amelyben ilyesmik voltak (szószerint): "reméljük van nálatok is hűtőgép, tudjátok az olyan, amiben a hús sokáig eláll"...."pistike ne menjen a balatonba, mert abban sok a pióca".....még jó, hogy arra nem kérdeztek rá, hogy esetleg jurtában élünk-e, vagy földbevájt üregekben...
Másik kedvenc ezektől a kreténektől, amikor még mostanság is képesek öreganyámnak küldeni borítékban 5 dollárt, hogy ossza szét az unokák között (9 unoka, már az összes felnőtt családos ember) !!!
Jeah!
Emlékszem amikor 2001-ben megvettem az első digitális gépemet, aztán fater küldött nekik mailt a pár családi képpel, akkor megdöbbenten kérdeztek vissza, hogy hogyan csináltuk a képeket...hú, van digitális gépetek....nekünk még nincsen mert nagyon drága...no comment.

AgentO 2009.08.19. 12:18:53

Természetesen AMERIKÁBA kivándorolt rokonokról és leszármazottokról van szó:)

darkmirjam 2009.08.19. 12:33:24

Emigráns vagyok és szégyenlem.

Azért nem, mindenesetre nem zászlózok ezzel a ténnyel annyit, mivel kábé annyira érdekes, mint elmesélni egy szlovák nemzetiségi műsort.

Van a dolognak másik oldala is. .
- No, milyen ott kint? Jó mi? Ne is gyertek haza, mert ami itthon van, az csuda. Jól teszitek, maradjatok amíg tudtok. Itt nincs semmi, csak a nyomor meg a lopás. Hol is vagy te most?
- ...
Néz, fogalma sincs az hol van. Mondok egy közeli ismertebb helyet, bólint, de azt sem tudja hol van. Mivel bólintott, nem magyarázom tovább.
- Más ott mi? Hááá...én is jártam sokat arrafelé, dehát...mi soha nem jutunk el odáig. Még a szántóföld is más. Én is azt mondom, akinek egy kis esze van, meg még nyelveket is tud, az menjen. Itthon nem lehet egyről a kettőre jutni.
És nagy valószínűséggel politizálni kezd, tolvajozik, kifejti a véleményét az aktuális kormányról, elmondja melyik idiótára szavaz majd.

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.19. 12:35:11

A poszt úgy jó, ahogy van! A maga szomorú igazságaival együtt.

@AgentO:
Sajnos amit leírtál az nem emigráns jellemző, hanem amerikai. Bár nem csaqk az amcsik gyíkok.
Egyszer egy ismerősöm Franciába emigrált egy évre, tőle megkérdezte a munkaadója, hogy hogyan érkezett? - Repülővel...
A munkaadó nem hitte el, hogy Magyarországon van repülőtér!!!

CernaGeza 2009.08.19. 12:45:20

- Amikor nem hiszik el hogy van repülőtér meg digit. fényképező, mondani kell hogy "sőt, nálunk még a keverőcsapot is sikeresen alkalmazzák".

Aki kimegy és visszajön, tényleg elfelejt magyarul. Kötelező teletűzdelni a szöveget "well", "if you know", stb. jelzőkkel

SzabadkaiAttila 2009.08.19. 12:58:35

az a baj, hogy ezek nagyrészt nem modorosságok, hanem tények.

Maestro 2009.08.19. 12:58:40

Nemrég járt itt az 56-ban Kanadába szakadt rokonság, érdekes módon a szülői generáció simán tud magyarul, jól beszélnek, igyekeznek akcentus nélkül, és valamiért büszkék rá ott kint, hogy ők magyarok.

Viszont az vicces, hogy a velem egykorú /kuzinok/ már alapvetően nem magyarajkúak, mégis, egy hónap alatt egész jól felgyúrták magukat. És vicces hallgatni ahogy beszélnek, pl a gy-hangot, mint olyat nagyon nehezen tudták reprodukálni:)

fly0ver 2009.08.19. 13:11:15

aki elt mar kulfoldon, az tudja h ez az orszag nem olcso, hanem DRAGA.

vzs 2009.08.19. 13:14:39

@fly0ver: Pont most akartam megjegyezni én is, hogy vannak országok tőlünk nyugatabbra, amelyek már hazai pénztárcával mérve sem drágábbak mint Magyarország.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.19. 13:15:00

Jóska meg én is elég sok (ex-)emigránst ismerünk, és van közöttük bőven teljesen normális, olyan is, aki boldog, hogy hazaköltözhetett, és közben se felejtett el magyarul.

Ajánlom Armand londoni történetét olvasásra :)

Szerintem az itthoniak részéről jellemzőbb a kintiekkel szembeni ellenérzés és túlzó előítélet.

Peter Blau 2009.08.19. 13:19:27

Ez nagyon jó, annyira igaz! Nem szeretem az ilyen embereket, akik évek óta "kint" élnek, de onnan osztják az észt, hogy mi itt mit csinálunk rosszul.

GAbica 2009.08.19. 13:19:37

ez ütös volt :) egy csomó ismerős dolgozik kint és tényleg jellemző rájuk.
most már jöhet a poszt az itt élő, kisujját sem mozdító, de mindig kintre vágyókról, akik szerint itt minden szar, de kint a kánaán várja a "zembereket". :)

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.08.19. 13:20:23

És hogy-hogy nem lehet újratölteni a kólát a mekiben? Ettől is hülyét kap a modoros emigráns, hiszen ő már jól tudja, hogy a kóla anyagárban olyan olcsó, hogy "simán megérné", de Magyarországon annyira hülyék az emberek, hogy még erre sem jöttek rá.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.08.19. 13:22:27

Én is mennék. Elég baj, hogy kint jobban megbecsülik az embert és a munkáját.

Kivancsi 2009.08.19. 13:23:04

Eltem:
- Londonban
- Parizsban
-Brusselben..

Nos ezek a varosok nem az eredeti hely lakosok kedvenc helye:):).. Szoval akad ott mindenfele fajta magyar is de leginkabb indiai, afrikai, arab, torok, kurd...
Nos amit ezek muvelnek azt meg a helyiek is szegyellik es inkabb videkre koltoznek...
'Ciganyok' meg ott maradtak... Ezeket a varosokat sok szempontbol nem lehet egy lapon amliteni Budapesttel!! Negativ es Pozitiv ertelelmben is...

Nagyon johely otthon... igaz romlik es romlik... de legfeljebb csak kezd olyan lenni mint a fent felsoroltak :):)

OLCSO-sag...
Akartam egy kis magyar csokit hozni a Belga kollegaimnak...
- Hely: Csokibolt kiskorut!!
- Csoki: egy doboz "szazszorszep!!
- AR: " 3800ft??!!!
- azaz 25dkg vagyis 1 kg kb 16.000FT????

Na most a hires-neves belga csoki 1 kg 20Eu -tol indul!! Termeszetesen van 40Eu -ert is..
Brussel belvarosaban a setalo utcaban is!!
NEM kiskorut... olcso magyar munkerovel csinalt!!!

Szomoruuuuuuuu

azallamenvagyok 2009.08.19. 13:26:36

tetszik:) piszkálódás helyett ez inkább buksisimogatós, ami tökéletes ehhez a témához:)

2009.08.19. 13:27:26

Kedvencem amikor az ilyen emberek visszajonnek pl. Angliaba es itt pedig allandoan azt hallgatom, hogy minden mekkora szar es milyen szar ez az orszag, bunkok az emberek es bezzeg otthon milyen jo volt, minden mas, szebb, jobb stb.
Alberletet kizarolag Londoni Magyarok irodatol berli, Magyar estre jar, csak magyar lehetoleg otthoni haverjai vannak, magyar bogracsos bulit szervez es termeszetesen ALLANDOAN rinyal, hogy mennyire rossz itt neki.
Azt persze hozzatennem, hogy Londonon kivul SEHOL nem voltak, es ez hatarozza meg az orszagrol es az itteni emberekrol alkotott velemenyuket. Termeszetesen egyikuk sem dolgozik semmilyen normalis beosztasban (nem is akar vagy sokszor nem is tudna) es max 1-2 eve van itt.
A lengyelekkel, bolgarokkal, albanokkal, pakisztani stb immigransokkal egy csirke farmon, gyarban osszezarva, London legputribb reszeben 15 masik magyarral 3 szobaban lakva meg termeszetesen nagyon sok mindent meg tud tapasztalni arrol hogy milyenek az itt elo emberek, ill az orszag.
Ha pedig meghal teged veletlenul az utcan valakivel vagy a telefonba magyarul beszelni akkor hatalmas ' Hat te is magyar vagy?' felkialtassal tamadasba lendul, majd a mennyi ideje vagy itt, mit dolgozol, mennyit keresel - valaszadas eseten (meg ha semmi konkretumot, foleg fizetessel kapcsolatban nem mondasz) pedig lenezo, irigykedo ' Ja hat ugy neked konnyu' megjegyzessel erezteti hogy meg en szegyeljem magam, hogy milyen nagykepu szemetlada vagyok amiert nem minimalis angoltudassal egy szallodaban takaritok.
En rendszeresen rejtozkodom a 'Londoni magyarok' elol mert sajnos a tobbseg olyan ember akit otthon Magyarorszagon is nagy ivben elkerultem.
Szerintem teljesen mindegy hol el az ember ha otthon erzi magat.

Akit pedig ez az altalanositas bosszant hat bocs. Akire nem vonatkozik az ugysem fogja magara venni, de tokeletesen megerti hogy mirol beszelek.

xstranger 2009.08.19. 13:27:39

Huh, egy par utott a tobbi szerencsere ram nem jellemzo de ismerek par embert akire igen. (5 ev kulfold).

Index cimlap es emigracio: garantalt a 100+ komment.

Ja es kimaradt: Mindig ekezet nelkul gepel, mert nem latott magyar billentyuzetet evek ota, nyelvi bovitest telepiteni meg lusta. ;)

blah 2009.08.19. 13:28:00

Tudok másik végletet is mondani. Anyám fiatalkori barátnője anno Kubába ment férjhez, és nem túl gyakran mehetnek ugye külföldre, pár éve volt itthon és kajak elsírta magát amikor elmentünk a Tescoba.

@fly0ver: Egyébként ja, nem csak olcsóbb de jobb minőségűek is, pl az élelmiszerek, ruházat stb.

2009.08.19. 13:29:15

Ja es persze ha nem tudsz munkat szerezni mindegy egyes hozzatartozojanak pedig te mar tobb mint 5 eve elsz 'kint' akkor termeszetesen egyes szamu kozellensegge valsz.....
Akkor is ha kozlod, hogy nyelvtudas muszaj barmilyen orszagban akar dolgozni.

KolompárRómeó 2009.08.19. 13:29:26

A poszt addig OK, hogy "az orszag egyre melyebbre sullyed". Onnantol baromsag.

Egy Mo-n adot fizeto, de folyamatosan kulfoldon (kikuldetesben levo) dolgozo "emigrans" vagyok.

Az arakrol meg annyit, hogy Magyarorszagon az uzletben kaphato cuccok 10-40%-kal dragabbak, mint pl. Nemeto-ban. Ez egy nem reprezentativ, de altalanos tapasztalat.
A szolgaltatas (fodrasz, kocsma, stb.) altalaban olcsobb otthon.

Ja es ha bevezetik azokat a "sosem latott adocsokkenteseket" (by Oszko), amikrol szo van, akkor mar nem fogok otthon adot sem fizetni. A boltot becsukom es modortalan emigrans leszek. Nem BKV-s onkielegitesekre megy az adom.

2009.08.19. 13:30:32

@xstranger: En az irodabol gepepelek es sajnos nem en dontom el milyen nyelvet telepitek a gepemre :PP

Egyebkent nem ertem miert baj az ekezet nelkuli gepeles?

Kezzel irni meg mindig ekezettel szoktam :P
;)

maydayray 2009.08.19. 13:33:19

Németországban élek, Luxemburgban dolgozom, szoktam kritizálni kis hazánkat (van miért, ugye), ja és Németország már rég olcsóbb (Ausztria is), mint szeretett szülőföldem, és itt valóban nem kell éjszaka szar melót végeznem, hogy a négyszeresét keressem, mint otthon, ha nagyon kurva jó voltam. Ugyanúgy öltözöm, mint otthon (szarul :-)) Starbucks-ba nem járok, igaz mekibe se. Az emberek otthon valóban bunkók és agresszívek az itteniekhez képest, de csak az átlag, azért nem mindenki. És tényleg jobb a faszbuk.

KopaszMercis 2009.08.19. 13:33:51

Nemtom en akkor voltam emigrans amikor nem volt divat...

ket nyelvet is normalisan anyanyelvi szinten beszelek akcentus nelkul.. nekem senki ne jatsz az agyat hogy "well" meg "you know" meg "like"

Vannak kulonbsegek egy reszuk objektiv egy masik reszuk nem.. pl free refill kurva sok helyen van mar itthon is.. meg is lepodtem rajta rendesen szabvéj, egy két meki frálydélyz stb..

utalom az ilyen affektalo geciket

lajosss 2009.08.19. 13:35:55

Tetszik a blog,
nagyon jo, de uj cimet adnek neki!!

Irigy Buzeransok Blogja,I.B.B na hogy tetszik?

2009.08.19. 13:36:30

@KopaszMercis: haha :))) Nagyon egyetertek veled!

KolompárRómeó 2009.08.19. 13:36:44

@xstranger: munkahelyen nincs jogom barmit is installalni, igy marad az ekezetmentes iras :)

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2009.08.19. 13:37:04

:-))) ez most nagyon jó volt! :-)
Amerikában élnek "barátaink"... Fejenként 2 diplomával angol/német nyelvismerettel. Itthon lakás, kocsi, motor, jó állás megvolt. Már akkor is ment a hiszti, hogy hűűű de szar itt, hűűű de jó lehet ott...
2 éve kint vannak. Takarításból élnek, és minden egyes skype-olásnál félórás előadást hallgatok arról, hogy nekik kinyílt a szemük, és hülyék vagyunk ha maradunk stb.

swungerina 2009.08.19. 13:41:05

azért jó látni, hogy egyből jelentkeztek az önérzetes emigránsok is :D

Maestro 2009.08.19. 13:44:29

@KolompárRómeó: rávilágítottál az egyetlen előnyre amiért érdemes IT-snak lenni... bármit, bárhová, bármikor:D

cd-r 2009.08.19. 13:44:38

ezt a posztot a londonból nemrég hazalátogatott ismerősömről mintáztátok, ez nem kérdés. szó szerint ugyanezeket mondta/éreztette, de tényleg még talán időrendben is. nagyon durva !!

amúgy srác pingvinkedik (felszolgál) londonban, tipikus legalja bevándorlómelós, erre itthon úgy vezette elő magát, mintha kb itt mindenki szart enne, putriban élne, nem tudna a világról az ég világon semmit és persze neki francia barátnője is van (bűn ronda)

és hogy miért jött haza? hát fogat csináltatni :DD

nagysuhi 2009.08.19. 13:45:12

Ja, meg Amerikában van olyan doboz, amibe belerakod a kaját és megmelegíti, úgy hívják hogy májkro! -Ezt 1995-ben mondta az egyik kint élő rokon.

One China 2009.08.19. 13:49:31

Angol billentyûzetet használok angol nyelvû operációs rendszerrel, US International beállítás, s lám csak az ôû a problémás. ;-)

bela2255 2009.08.19. 13:51:14

@Kivancsi: Tegnap jöttem meg Brüsszelből. Nem lógunk ki az ottaniak közül, úgyhogy aki megjátsza magát az hülye.

Európában úgy vettem észre, hogy teljesen átlagosak vagyunk.

A csokiról meg annyit, hogy nem az ottani Váci utcában kell venni, ahogy mi sem a túrista fejő helyeken vásárolunk.

Nekem több ismerősöm él e szerjózsa minden irányában, de ha hazajönnek akkor 1perc alatt magyarok lesznek, ahogy ha mi kimegyünk valahová, akkor pl belgák, angolok stb leszünk, felvéve az adott hely szokásait (közlekedés, sorbanállás, vendéglő stb.)

Ahhoz, hogy valaki megjátsza magát nem kell emigrálni, az megy anélkül is.

EMP 2009.08.19. 13:54:24

jah en 5 eve elek kulfoldon es ugy magamra ismertem a postbol...
lol

egyebkent van nehany dolog ami azert nem egeszen pontos pl ennyi kint toltott ido utan ha folyamatosan csak a helyi nyelven kommunikalsz nem "igyekszel" becsempeszni idegen nyelvi logikat hanem egyszeruen ugy jon. :P

cd-r 2009.08.19. 13:54:55

pár éve hazalátogatott egy rokonunk amcsiból. ilyen dumát vágott le: "nektek itt magyarba az a legnagyobb bajotok, hogy csak megkeresitek a pénzt, de nem költitek el, mint mi emörikába. ezért nem pörög nálatok a gazdaság."

nagy megfejtő az öreg.

bandeirante 2009.08.19. 13:56:02

Nekem egy Németországba férjhez ment magyar nő mondta, kb. 3 év után, hogy ő már nem tudna Magyarországon élni.

Atty V8 2009.08.19. 13:57:53

Én a világ másik végén élek és 1perc alatt beállitottam a magyart csak a hosszú i-t nem találom.
Azok az "emigránsok" akik otthon külföldit játszanak idekint meg állandóan a külföldi dolgokat szidják.
Mennyivel jobb volt ez vagy az otthon, és persze ők sem akárkik voltak otthon. Csupa sikeres gazdag ember jön, hogy takarithasson 15 dolcsiért óránként, de a nyelvet nem beszélik. Angolul még nem, magyarul már nem kommunikálnak.
Én mondjuk nem mennék haza semmi pénzért, ellenben az összes otthoni haverom, azok is akikkel évek óta nem is beszéltem megtalált, hogy hogyan tudna emigrálni, és meddig pecózhat nálam.

Vic_ 2009.08.19. 14:00:20

Én is kifogok menni még külföldre és ígérem de becsszó, nem leszek modoros! Csak egy kicsit! Azt szabad? Fél év Hollandia után is nehéz volt néhány magyar szó eszembe jutása (fordított nyelvi logika)

dfactor 2009.08.19. 14:01:31

Semmi sem fele annyiba kerül itt mint külföldön, max az emberi munkaerő...

dfactor 2009.08.19. 14:02:38

Hosszú "í"= AltGr+i vagy AltGr+j

2009.08.19. 14:03:02

@Atty V8: A hosszu i az a | alatta \ jelnel szokott lenni, legalabbis otthon a laptopomon ott van.

Itt az irodaban pedig semmi hozzaferes nincs ilyen-olyan beallitasokhoz. De engem nem zavar, vegulis munkahely ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.19. 14:03:10

üt a post, innen Svédországból üzenem :D
sok dologban magamra ismertem, pl. én is azonnal rohanok a boltba juhtúróért meg kempingsajtért, igaz pesti éveim alatt is ezeket zabáltam :)
fodrász-manikűr-pedikűr is kihagyhatatlan, első azért mert a régi gyömrői fodrászomnál jobban senki nem vágja le a hajamat, utóbbi kettő pedig azért, mert amíg a magyar csajok akár hetente leugranak a 'körmöshöz', itt a manikűr-pedikűr burzsuj luxusnak számít és annak megfelelően van beárazva :(

Pesten járva (évi 2-3-4 alkalom) kaján elégedettséggel nyugtázom, hogy a BKV még mindig koszos - de ettől eltekintve mindig ultrajól érzem magam 'otthon' :)

támadt egy jó ötletem új postra, este neki is fogok :)

Naumov 2009.08.19. 14:03:22

Találó poszt, sajnos :/

Jellemző alfaj a multicégnél dolgozó "xxx manager" (az xxx helyén állhat pl. "project", "solution", "HR"), aki alapjáraton az égvilágon semmihez nem ért, de kapcsolati hálójának köszönhetően már a világ minden részén megfordult vendégmunkásként. Néhány évig volt szerencsém fejlesztőként a supportos tápláléklánc utolsó eszkalációs szintjén dolgozni (gyk. ha mi nem oldjuk meg, akkor senki), és volt néhány közkedvelt magyar kollégánk, akik hol az Egyesült Királyságból, hol Brazíliából, hol Új-Zélandról adtak fel teljes hozzá nem értésről tanúskodó hibajelentéseket, amelyek azonnali megoldásért kiáltanak, mert különben. Ideiglenes hazánkban állomásozás során lesújtó észrevételek a "magyar kollégák" munkájának színvonaláról illetve minden egyébről, ami a trianoni határokon belül zajlik.

Oxford 2009.08.19. 14:04:58

Baszki, teljesen magamara ismertem.

Kivancsi 2009.08.19. 14:05:28

@bela2255:
- Pontosan nem logunk ki se pluszba se negativba...
- Brusselben is "ciganybanda" van a varosban.. meg otthon is :):):)
Na jo nem cigany de mintha kis Marakesben lenne az ember.. annyival jobb a Brusseli helyzet hogy itt talan dolgosabbak nem lopasbol csalasbol eloskodesbol probalnak elni.. hanem MUNKABOL.. a legtobbje..
Mig otthon forditva... a kisebbseg koreben :):)

- Csoki... en sem MINDENT vasarolok a "Vaci" utcaban

De a brusszeil VACI utacaban 20Eu a csoki es mashol is annyi (Leonidas)
a csoki otthon hasonlo helyen vagy talan meg szarabb helyen 50EU. :):):)

NIL7 2009.08.19. 14:06:10

Tapasztalatom szerint kétféle emigráns van, az egyik aki magyar de "külföldön" él és soha nem tudja megbocsátani a világnak azt ami miatt mennie kellett, ... míg a másik - például brit vagy amerikai - aki csak magyar születésű és tud magyarul. Ez utóbbiak nem külföldön élnek, hanem "otthon" és ide jönnek a külföldi rokonokat meglátogatni. A lányom is nagyon jól érzi magát britként, és sosem modoros ha erre jár, nem említi hogy jól megy-e neki, de nem aggódom érte mert én is járok arrafelé. Azt remélem én sem leszek modoros ha eljön az ideje, de azért jó hogy a poszt írója felhívta erre a figyelmet - köszönöm.

Én magam kicsit megértőbb vagyok a cikkbéli modorossággal, nem lehet könnyű dolog egy olyan idegen kulturában élni amihez igazából nem akar valaki csatlakozni hanem inkább protest szavazatként szánja és bemutatóként a régi kötődései számára, hogy lám ő mire volt képes - az önképnek és önbecsülésnek tesz jót ha valaki túlzottan fényezi a saját sikereit. Elismerő arckifejezéssel szoktam hallgatni - tudom, hogy ezzel örömet okozok.

Atty V8 2009.08.19. 14:06:25

Van is 1 régi emigráns mondá: Csak magyarokkal ne közösködj. És ezt 99.99%-ban magyarok mondják egymásnak

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.19. 14:06:53

még annyit hozzátennék, hogy elég sokszor bezzegelek én is, bezzeg kint így, bezzeg stockholmban úgy... valljuk be azért sokszor jogosan :)
(orcátlan önreklám következik, akit zavar gyorsan csukja be a szemét)
akit érdekel egy modoros emigráns meglátása ebben a témában, kicsit más szemszögből, annak ajánlom a következő kis olvasmányt:

svedorszag.blog.hu/2009/06/08/az_a_bizonyos_szomszed_ret

Mitya Ivanov 2009.08.19. 14:07:19

@Kivancsi: ha Brüsszelt brusselnek írod, az is modoros, de kevésbé, mintha buxelles-t írnál

pappito · http://pappito.com 2009.08.19. 14:07:44

én még csak második éve élek külföldiában. ékezettel írok, magyarul beszélek a feleségemmel és a gyerekemmel és a magyar barátaimmal.

mindketten a nejjel a szakmánkban dolgozunk, nem meggazdagodni jöttünk, itt is középosztály vagyunk, talán itt inkább a teteje, Mo-n pedig a közép alja felé voltunk, Csomó dolog itt jobban működik, más dolgok viszont rosszabbul.

Nem azért jöttünk ide, hogy mások irigyeljenek vagy megvessenek, ezeket otthon is pont leszartuk. A barátaink pedig örülnek, hogy itt is jól vagyunk és kész.

Szerintem érdekes más országban lakni, szélesíti az ember látókörét és önfegyelemre meg alkalmazkodni tanít. Itt is jól érezzük magunkat.

Egész nap angolul beszélünk a munkahelyeinken, de itthon nem junózunk.

Amennyire ennyi idő alatt látom, akinek nem jön össze vagy álmokat kerget, mint ott, ahonnan jön, az fikázza a környezetét leginkább.

Itt óceán van, ott túrórudi, zaksón. Máshol vannak a stresszforrások. Aki azon rugózik, hogy Mo-n minden szar az úgyis szarul fogja magát érezni mindenhol.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.19. 14:09:00

@lajosss: apám, életem negyedét külföldön (NYUGATON) éltem le, és mégsem hiszem, hogy irigykednék bárkire, aki kint van. Inkább arra vágyom, hogy majd itthon lehessen egy fasza kis villám a budai hegyekben, esetleg balatoni nyaralóval.

@dfactor: sör, étterem, kocsma, fodrász, szolgáltatások általában olcsóbbak azért.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.19. 14:09:47

@pappito: ez egy nagyon jó hozzászólás volt-

Atty V8 2009.08.19. 14:12:30

i i i ez mindenhogy rövid i. A lényeg, hogy van éáoóöőuúüű az hosszú i meg monnyon le

szeme közé, laposan! 2009.08.19. 14:14:27

"...úgy száll fel a repülőre, mint mi a 7-es buszra..." Mármint jegy nélkül? :):)

2009.08.19. 14:14:37

@pappito: gyonyoruen megfogalmaztad. Szep hozzaszolas.

EMP 2009.08.19. 14:15:48

@Atty V8: igen en is ismerem a mondast. Es igaz...

megfigyeltetek mar (akik kulfodon elnek barhol) hogy csak a magyarok azok akiknek ha kell valami nem kernek segitseget hanem elvarjak hogy segits?
Mintha az olyan abszolut termeszetes lenne hogy egy vadidegennek napokat szaladgalj ilyen meg olyan ugyeket intezni segiteni tok ingyen?

2009.08.19. 14:15:50

tudom, hogy en mindig ezen ragodok, de mi a baj az ekezetmentes gepelessel?
Egyszeruen nem tudom felfogni :)

Kivancsi 2009.08.19. 14:17:21

@Mitya Ivanov:
Engem mar ezek itt teljesen meghulyitettek ezzel az ossze-vissza dupla irasukkal.
Nem reg japant is tanulgattam, Tokyo-i lanyt hajtottam es mar ferdul a szemem!!

Na ez mar modoros :):)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.19. 14:18:51

@EMP: engem naponta 1-2 ember keres meg azzal, hogy szeretne Svédországban munkát vállalni és ugye segítek. Így, konkrét kérdések nélkül, szeretnék, ha elvállalnám a teljeskörű tájékoztatást, talán még ügyintézést is. Azt persze nem köti az orromra, hogy mihez ért, milyen végzettsége van, milyen nyelveket beszél, eddig hol dolgozott, neeeem...
szoktam nekik küldeni egy lmgtfy linket.

Atty V8 2009.08.19. 14:20:04

Ezért is született ez a mondás.

Hoppázó Beléndek 2009.08.19. 14:20:08

ugye senki nem védi ezt a fos országot a külfölddel szemben?

Mitya Ivanov 2009.08.19. 14:22:06

ha valahova külföldre kötlöznék, akkor az vagy afrika lenne, vagy dél-amerika, vagy pápua új guinea. A Földnek ezekene a helyein talán nem érezném magam magyarként kisebbrendű lénynek, ezért tudnék érvényesülni...

EMP 2009.08.19. 14:22:39

@Rékuc: Tenyleg, te csinalsz ilyet? A minap gondolkodtam arrol hogy ki kene koltozni Svedorszagba munkat vallalni. Segitesz ugye?
lol

2009.08.19. 14:22:44

@EMP: ez igy van. En nem banom hogyha segiteni kell, de attol fugg hogy milyen segitseg kell miben. Mert mas nemzetek is segitenek egymason de sajnos a magyarok nemcsak elvarjak, hanem ahogy irtam mar fent szinte kieroszakoljak a segitsegnyujtast. Mint a piocak! Kozben pedig azt nezik, hogy hogyan tudnanak minnel jobban kihasznalni, lenyulni, hatbaszurni.
Szerintem ez a gusztustalan.

2004-ben talaltam egy forumot ahol 'jolelku' Londonban tartozkodo magyarok ajanlottak honfitarsaiknak hogy £150-200 fontert elintezik a National Insurance (kb mint a TAJ+ Adokartya) kartyat, bankszamlanyitast stb stb.
En akkor meg szep naivan beirtam a forumra hogy pontosan mi hogyan mukodik, hova kell menni, mit kerdezni, kitolteni, lepesrol, lepesre mindent (termeszetesen ingyen, hiszen semmibe nem kerulnek ezek a dolgok) miutan kb. 60 gyalazkodo, fenyegeto levelet kaptam a reklamozo csapattol, hogy mit kepzelek magamrol. Szerencsere masok is megirtak hogy ez igy van ahogy en irtam es egy ido utan a forum meghalt.

ZmanUK 2009.08.19. 14:22:53

Nagyon jo volt az iras. Emigranskent ugy erzem klasszul lett visszaadva a "kulfoldre szakadt hazankfia" viselkedesmod.

Termeszetesen, ha most a nagykepuseget felretesszuk (ami sok emigransra jellemzo), azert egy ket dolgot meg lehet erteni,

- Par ev nyugat-europaban eles utan, az ember hazajon, es TENYLEG meg lehet mondani a kulonbseget a varos/emberek kepen. Nem kivagyisagbol, nem nagykepusegbol, nem lenezesbol, de tenyleg van kulonbseg.
(ezt akkor nem erezni mikor az ember nyaralni megy kulfoldre, mert akkor minden uj neki). Kivanom itt sok embernek hogy egyszer erezzek meg milyen is hazamenni par honap/ ev utan Magyarorszagra.

- Idegen szavak. Ha kulfoldon elsz, es dolgozol, akkor ohatatlanul lesz egy-ket szo, amit csak az adott nyelven hasznalsz majd. Ez annyira rogzul, hogy hirtelen ez fog beugrani, ha errol akarsz beszelni, nem pedig a magyar megfeleloje. (Peldaul Sorry-t mondassz majd otthon mindenkinek, akibe csak beleutkozol ...)
Ez szinten nem nagykepuseg, hanem egy velemenyem szerint realis kovetkezmenye annak, hogy napi szinten a kulfoldi nyelv kerul eloterbe hosszabb idon keresztul.

Amugy a poszt nagyon jo, egyszer tenyleg kellene irni egy olyat, hogy mikent velekednek a magyar emberek az orszagukrol, ha egy kulfoldre koltozottel beszelnek.

Az egyik kommentben olvastam egy nagyon jo parbeszedet, lol :)

2009.08.19. 14:23:42

@Mitya Ivanov: nem ertem miert kene barhol mashol is kisebbrendu lenynek erezni magad?

Atty V8 2009.08.19. 14:25:36

Egyébként nap mint nap találkozom olyanokkal, akik turista vizummal nyelvtudás nélkül kiruccannak ide a közeli Ausztráliába és valami jó kis takaritási melóra vadásznak. Amikor mondod nekik, hogy ez nem olyan egyszerű, mert mi van, ha én nem tudok tolmácskodni melletted,akkor vérig vannak sértve.

ZmanUK 2009.08.19. 14:30:08

@little_my: Mennyire igazad van.

En is rajottem arra hogy mondjuk Angliaban a magyarok olyan "szolgaltatasok"-ert akarjak lenyulni a tajekozatlanabbakat, amikkel egyszeruen meg lehetne birkozni, par segito informacio adasa utan.

Na de nem, informaciot nem adunk ingyen, fizess erte hisz ebben van a business. :) Isten ments hogy valami ujat talaljanak fel.

(Az iwiw-en mostanaban lattam hirdetest, hogy szeleskoruen inteznek mindent - amit te is el tudnal intezni ingyen - termeszetesen ezert nem kis penzt kernek)

Londoner75 2009.08.19. 14:32:29

Szálkás Gerenda (blog szerzője) egy szintén modoroskodó, eltévedt ember, aki valószínűleg 1) soha nem élt külföldön 2) a véleményét egy vagy max pár tapasztaltra alapozza 3) ebből kifolyólag rosszindulatúan általánosít 4) emiatt pedig semmivel sem jobb, mint az ember, akit ő jellemez az írásában.

Tíz éve élek külföldön, havonta látogatok haza. Külföldön élni (nyugaton) valóban kicsit könnyebb, de ezért nagyon kemény áldozatokat kell hozni, család, barátok és kultúra terén. Ha 100 okot fel tudok sorolni, hogy miért jobb, legalább 90-et, hogy miért nem. Ezt csak azok nem tudják, akiket nem régóta sodort élet külföldre.

Ezzel szemben MO sokat fejlődött ezen tíz év alatt és kezdenek feltűnni azok a csoportok, akik gondolkodásban és sok minden másban is kezdenek a klasszikus magyar (értem kommunizmus előtti) értékrendek mentén, a nyugati mentalitáshoz közelíteni. A régi beidegződések, a lopás és a hazudozás viszont valóban nagyon lehozós.

Egy valamit biztosan állíthatok, az ország akkor fejlődne a legnagyobbat, ha az olyan emberek, mint akit Szálkás Gerenda leír és Szálkás Gerenda szintén felhagyna a "minden szar - mindent és mindenkit anyázok és leszólok" viselkedéssel és elkezdenénk kicsit jobban tisztelni egymást és a többi embert is... mi Magyarok.
.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.19. 14:32:55

@Zlot: sem információt, sem időt nem adok ingyen, ha az a saját szabadidőmből vesz el. Ez természetes.
Az nem természetes, hogy sokan elvárják, hogy ingyen körülugráld őket.
Pedig ma már minden de minden információ könnyedén elérhető a neten. Az ember a dolgok 99%-át el tudja intézni önállóan.
Aki pedig lusta vagy tökéletlen az utánajáráshoz, az fizesse meg a tanácsadó idejét és munkáját.
Ez volna a természetes.

Sanyi 2009.08.19. 14:34:43

@pappito: mi az a juno?

gyulaur 2009.08.19. 14:36:09

bocs, de egy dolog nem stimmel: hogy azzal jonne(n)k mennyire olcso minden. oreg, elavult az informaciod: minden UGYANANNYIBA KERUL VAGY DRAGABB MINT "KINT".
sztem ma mar ez a modoros...

pappito · http://pappito.com 2009.08.19. 14:36:16

@Atty V8: wehe, én egy szigettel arrébb lakom. (kettővel, ha tasmániát is számoljuk :)

Itt van egy egészen segítőkész közösség, fiatal magyarkák, mindenki kap esélyt, ha segítséget kér. Egy időben tele voltunk "figyi mennyit lehet ott keresni" emailokkal, komolyan, még a rohadt guglit se próbálta használni csomó kérdező.

Az meg, hogy nincs "okosság" és "zsebbe" és "ügyesen" az meg teljesen kiábrándító néha egyeseknek :)

Egy ismerősöm azt szokta mondani, hogy aki a bevándorlási hivatal honlapján képtelen boldogulni, az hogy akar itt az életben? És van igazsága. Én csináltam külön szekciót a blogomon és szájbarágósan leirkáltam, hogy mi hogy megy és mit ne csinálj, ha itt szeretnél élni, hogy olvasd el az immigra oldalát, hogy ne add el a lakásod otthon és gyere ide vakra.

Hogy ne indulj el nyelvtudás nélkül, hacsak nem nyelvet tanulni jössz.

De hát, mindenki felelős a döntéseiért, akárhogyan is sülnek el.

Grrr 2009.08.19. 14:36:46

Az emigráns feltétlen meg akarja magát különböztetni otthon maradt társaságától, ezért rendkívül rugalmasan képes az adott embercsoporthoz igazodni. Alapból szeret egy kicsit felülről nézni a honi magyarokra, vagy jobb esetben olyan színben feltűnni, mint aki akár tekintethetne is le felülről erre a kis országra, de ezt nem engedi jó neveltetése.
Egy búsongó, önstorozó társaságban hamar kivirul, és arról kezd el beszélni, hogy "tudjátok, Brüsszelből/Londonból/Karacsiból annyira távolinak és jelentéktelennek tűnnek ezek a politikai csatározások; amikor hazajövök, csak a csodás várost és a szép lányokat látom, no meg az a mennyei kis halászlé az Ezüst Pontyban..."! A lényeg, hogy felülemelkedve társaságán érzékeltesse, hogy ő már a művelt és annyira csodált Nyugathoz tartozik.

Naumov 2009.08.19. 14:36:47

@Sanyi: "you know". Ájgessz :)

ZmanUK 2009.08.19. 14:38:20

@Rékuc: En sosem kernek penzt azert mert informaciot adtam. Felreertes ne essek, ne menjunk tulzasokba.

Nem kell korulugralni oket, nem kell mindent felaldozni, de ha nem olyan nagy gond, akkor szivesen segitek, ingyen, bermentve.

Megha 99% is elerheto a neten a szukseges informacioknak, sok embernek neha csak egy ket iranymutatas kell. Neha csak pont annyi hogy "ramutatsz" hol is talalhat bovebben informaciot.

(Tudom hogy sokaknak ez nem eleg, de akkor b@sszak meg :)))

Nekem van par itteni magyar ismerosom, akiknek teljesen termeszetes hogy segitek. (Hivatalos levelek forditasa, hivatalos telefonok elintezese, stb) Teljesen ingyen, megha nem is vagyunk "baratok". En vagyok a hulye? Nem hiszem. Persze kihasznalni nem hagyom magam.

Kivancsi 2009.08.19. 14:38:30

@Zlot: Igen ebben jok vagyunk :):)
- vamugyintezes
- vizumintezes
- muszaki vizsgasztatas

Otthon burokracia miatt, kulfoldon meg nyelvet nem beszelok miatt :):)

A lehuzashoz jol ertunk :):)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.19. 14:39:16

@Grrr: mert valóban irtó jelentéktelenek és nevetségesek, röhejesek. mondjuk ezt én még azelőtt tudtma, hogy elköltöztem volna Magyarországról.

Sanyi 2009.08.19. 14:40:37

@little_my: en nem tudom miert irtok ilyeneket. Az elmult 10 evbol nekem volt 4 ev Nemetorszag, 3 ev Finnorszag most pedig 1 eve Ausztralia. Mindenhol tok normalis magyarokkal talalkoztam (pl. a keddi sorozes Helsinkiben vagy a BBQ-k Ausztraliaban).

Tenyleg nem ertem miert kell kulfoldon utalni aki magyar... nekem nem jon be. Eleg sok magyar baratot szereztem ezekben az orszagokban. Az meg, hogy felejted el a nyelvet... hat igen, ez tortenik ha nem hasznalod. Pont ez ellen jo magyarokkal haverkodni.

girosz · http://www.girosz.hu 2009.08.19. 14:40:48

Ott van a poszt, ráismertem egy-két emberre.
És valóban, az akcentust ne hagyjuk ki :)

Bandibacsi34 2009.08.19. 14:40:57

Jo kis poszt, sokminden igaz belole

:-))))) En Angliaban dekkolok, igaz csak 10 honapja, az nem tul sok. Sok mindenben magamra ismerek. Az tuti a kaja sokkal jobb otthon, mint itt (tv paprika, szalonna, pick szalami, kenyer, sajtyok sorolhatnam). Amugy nem szivesen megyek haza Magyarorszagra, mert bar jobban keresek, (azert ez egy fogyasztoi tarsadalom, csak itt etetik is a birkat-atlagembert, ha nyirni akarjak, szoval sokat keresel, de rakenyszerulsz, hogy sokat koltsel, ha nem akarsz remetekent elni), amikor hazamegyek a lakason meg a Bkv kivul semmi nem olcsobb, mint itt, a vendeglatas meg pofatlanul draga. Azert en nem villogok a penzemmel, sot inkabb az itteni haverjaimat tartom nagykepunek, mindegyik verte a mellet, hogy van lakas, kocsi , milyen noje van stb., aztan amikor kettesben voltunk allandoan penzt kunyeralt, mert nincs mibol fizetni a gazszamlat (ez sokaknal van igy, sorre, cigire persze mindig van penz). Az ember mar csak olyan, hogy arra vagyik, ami eppen nincs...

Amugy ha valaki emigralni akar:
-lehetoleg minel elobb
-legyen alapnyelvtudasa, a tobbit itt el lehet sajatitania DE: tanulni is kell, az nem megy, hogy "ramragad, mint a sz..r ugyis", mert en ismerek olyan pakisztanit aki 25 eve el itt es meg mindig csak az alapangolt beszeli.
-ne csak a penz miatt jojjon ki(hanem pl. kalandvagy, nyelvtanulas, onmaga kiprobalasa)
-minimum 10 ev kell az integraciohoz, meg ha kulfoldi hazastarsa is lesz
-akinek jol megy itthon az ne emigraljon, mert mindent elolrol kell elkezdeni, es az nem tuti, hogy ha itt sikeres vagyok akkor mashol is, mert mas orszag mas szokasok

Sanyi 2009.08.19. 14:41:39

@pappito
@Naumov
soha nem talaltam volna ki

beros 2009.08.19. 14:42:55

Hmm. 10 éve élek külföldön.

- túrórudiért , paprikáscsirkéért, bográcsos marhapörköltért én is ölni tudnék... Pilótakexért is amúgy.

-a magyar szavak kiesnek egy idő után ha nem használod az anyanyelvedet. Ez nem modorosság, hanem törvényszerű, ha csakis külföldiül beszélsz éveken keresztül.

- ha hazamegyek , elborzadok magam is az ottani állapotoktól, ezt lehet nem szeretni, de ha meglátom a CBA-ban vagy bárhol másutt a tejeshűtőbe belerohadt penészes tejet és egyéb árut, bizisten nem kívánkozom vissza...Meg a lepisilt üléseket, buszokat . Meg azt a kurva sok kóbor kutyát. Lehet, hogy más ezt szereti, nemtom...

All in all, örülök, hogy nem otthon élek, lehet érte utálni, illetve hasonszőrű társaim részéről megérteni is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.19. 14:43:07

@Zlot: soha senki hivatalos dolgaiba nem folyok bele. Egyrészt azért, mert a szabadidőm nekem is véges és szeretem úgy kihasználni, ahogy szeretném és nem másodállásba fogni (hidd el, a beérkező leveleket látva volna rá igény).
ráadásul horrorpélda: egy ismerős ügyvéd ellen most indult eljárás, mert a költséghatékonyság nevében egy barátjával fordíttatott le egy hivatalos dokumentumot, amibe a külföldi hatóság belekötött és most szépen el fogják kenni hamisítás miatt, mert a dokumentumban volt egy nem lényegtelen fordítási hiba...
szóval ilyenkor felelősséget is vállalsz a másikért, arra pedig pláne nincs szükségem. Ne feledjük, hogy felnőtt!!!! emberekről van szó, akik új életet akarnak kezdeni a nagyvilágban.
Ha már egy alapos guglizás is meghaladja a képességeiket, akkor lehet jobb lesz otthon maradni.

Grrr 2009.08.19. 14:43:20

@Rékuc: Ez magától értetődik

Sanyi 2009.08.19. 14:43:45

@Atty V8: merre vagy? en melbourne/clayton @ csiro

brodaclop 2009.08.19. 14:43:50

@little_my: Kifelejtetted azt a reszt, amikor azt ecsetelik, hogy az angolok lenezik oket, es hogy milyen nehezen megkozelithetok, hja kerlek, a hires tavolsagtartas.

Kozben a sarki kifozdeben meg nyomjak a det iz szoszidzs aj vant plizt es csodalkoznak.

(Apropo, az mennyire modoros, amikor valaki azt irja, hogy magara ismert, es hu de gaz, de valojaban buszke ra? ("En is kint elek, imadjatok, pondrok!") Es erre ramutatni? Es mindenbol rekurziot kihozni? :))

Atty V8 2009.08.19. 14:44:57

@pappito: Ezt bevándorlási hivatalos mondást átveszem, tényleg jó

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.19. 14:45:06

@Rékuc: természetesen ha valaki azzal keres meg, hogy 'figyi megnéznéd hogy a délvéd régióban hány géplakatost keresnek épp' vagy hasonló konkrétumok, akkor boldogan és dalolva segítek, de ha valaki annyit mond, hogy segítsek neki kivádorolni, annak marad a lmgtfy.

Atty V8 2009.08.19. 14:46:20

@Sanyi: Melbourne, Vermont South

ZmanUK 2009.08.19. 14:48:01

@Rékuc: Nem kell sarkitani. Ertem az ugyvedes peldat, de azert en ilyen messzire nem megyek.

Maskulonben ha segitek leforditani egy levelet, hol is van ebben a nagy felelossegvallalas?

Nem a vegletekrol beszeltem. Ha napjaban megkeresnenek 20-an, akkor tuti hogy nem segitenek mindenkinek, de ha egy elfogadhato megkereses erdekel, akkor legalabb annyit megteszek hogy par linket bemasolok nekik hogy honnan induljanak el.

Es en olyan ember vagyok, aki nem forditja el a fejet, ha magyarokat hall.... szeretem megadni az eselyt mindennek

pappito · http://pappito.com 2009.08.19. 14:49:10

elnézést, még egyet aztán megyek aludni, mert junó, itt a déli féltekén night, how can i say, éccaka van :)

Szóval kedves bárhollakók, a rengeteg minden között egy nagyon fontosat is megtanultam, amióta nem élek Mo-n. azt, hogy (sértődjön aki akar)

HAGYD ABBA A KURVA PANASZKODÁST !!!!

Én itt vettem észre magamon, hogy életvitelszerűen vagyok képes sopánkodni, majd ijedten azt, hogy ezt minden magyar tudja, majd rémülten, hogy nagyon sok magyar CSAK ENNYIT TUD.

Ha a panaszkodásról, nyafogásról és sopánkodásról leszoknánk, akkor sokkal sikeresebbek és kiegyensúlyozottabbak, sőt, boldogabbak lennénk. Nem beszélve arról, hogy kutyát nem érdekli itt, hogy szerinted Mo-n jobbak a házak, pirosabb a paprika, zöldebb a fű és kékebb az ég. Faszér' nem maradtál otthon?

Amióta én tudatosan figyelek arra, hogy ezt ne csináljam, azóta jobb élni.

Nem azt mondom, hogy hazudd magadnak, hogy a rossz is jó, az baromság. Csak ne panaszkodj, hanem csinálj valamit az ellen ami miatt sipákolsz.

Ha panaszkodás helyett körülnézel és befogadod azt, ami körülvesz, akkor otthonra lelsz. Ha nem tetszik, akkor legalább tiszta fejjel láttál, nem csak néztél.

na ennyit a heti bölcsességből, világbéke!

ZmanUK 2009.08.19. 14:49:37

@Rékuc: Mennyit keres Svedorszagban egy takaritono? :)) Mert egy forumon valaki bemasolta hogy 2800 EUR NETTO es jot rohogtem. Mondtam hogy akkor en is megyek oda takaritani :))

2009.08.19. 14:50:34

azt én sem értettem, hogy miért kell kimenni diplomás, itthon tök normális életet élő embereknek a szart kaparni külföldre...
de ha nekik ez jó, ki vagyok én, hogy ítélkezzem felettük?:))

SECI 2009.08.19. 14:52:54

Ennek a postnak kb a fele igaz.
Persze vannak ilyenek is, szo se rola.
De az is lehet, hogy csak azert latom a dolgokat maskepp, mert mar 11 ev az a 3 :-)

Sanyi 2009.08.19. 14:54:17

@Atty V8: hehe, az kozel van. Glenbe jarok vasarolni, feluton feled :)

Grrr 2009.08.19. 14:54:54

A rövidtávú emigráns hazalátogatásai mindig szűkre szabottak. "Csak" egy hosszú hétvégére, 5 napra, egy hétre "ugrott haza". És persze azon kesereg, hogy sosincs ideje találkozni az összes barátjával, mert arra aztán két hét sem lenne elég; és akkor még ott van a rokonság is! Kitűnő terveket sző, hogy hogyan lehetne összeszervezni a haverokat valami közös buliba, akkor mindenkivel találkozhatna. Ezek a tervek azonban sajnos mindig csak elméleti szinten maradnak.

Hazatérve a barátait azzal nyaggatja, hogy mik most a jó helyek Pesten, még akkor is, ha csak három hónapja települt ki. Lehetőleg hosszú listát vár, előnyökkel és hátrányokkal, majd végül csak a régi törzshelyére megy sörözni.

ZmanUK 2009.08.19. 14:55:16

@Traktorka: Ha otthon tok normalis eletet elnek, gondolom nem is mennek ki. A kivandorlok java resze ismereteim szerint nem diplomas, es otthon nem elt tul jo eletet.

Senki nem valasztja a "szarkaparast" csak azert mert az kulfoldon van...

ZmanUK 2009.08.19. 14:56:30

@Grrr: Ha hazamegyek, altalaban az osszes haveromat befokuszalom egy-ket estere a torzshelyunkre. :)

Igy nincs sertodes. Es amugy tenyleg nem eleg 4-5 nap hogy "vegiglatogass" mindenkit.

Modoros vagyok? ;)

ARK-9 (törölt) 2009.08.19. 14:56:53

Nagyon jó írás!! Csak az a baj, hogy a sok "kintről megírom a frankót" hülye még ebből sem fog magára ismerni!! :-))

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2009.08.19. 14:57:34

@secimaci: sajnos vannak.
NO-ban éltem egy 1,5 évet magyaroknál, akik akkor már 15 éve éltek kint. Olyan kérdéseik voltak MO-ról, hogy időnként a hajam égnek állt!
Totál le voltak döbbenve azon, hogy nálunk is van Pláza, sőt hétvégén is nyitva van. Meki is van és jé én sem zsákba öltözve jöttem ki...

ZmanUK 2009.08.19. 14:58:47

@Borstörő: Mar 15 eve is volt Meki otthon. Azok a magyarok tenyleg IQ betyarok lehettek :)

Grrr 2009.08.19. 14:58:55

@Zlot: Igen, ez nem is lehet kérdés!

pappito · http://pappito.com 2009.08.19. 14:58:59

@Sanyi: én nem utálom azt aki magyar, én a hülyéket nem szeretem, mindegy honnan szalajtották :)

Mi is megyünk, egy reptéri fuvart meg huszonharminc óra repülés után egy jó szót mindenki kap, hogy jobban érezze magát.

De szerintem még Ausztriába se szabad fogalom nélkül elindulni, nemhogy Ausztráliába....

Én sok egyéb mellett azért is blogolok, hogy használjam a nyelvet, olvasok magyarul sokat, nem hagyom megkopni. (nem is élek elég régóta itt ehhez)

Ugyanakkor itt kétféle magyar van, az ötvenhatos, akit kergettek vagy menekült vagy izé, és azok bizony elég merdek banda, az ő fejükben a negyven évvel ezelőtti ország van. Nem értik, hogy miért jön ide valaki, akit nem üldöznek. Velük nem tudunk szót érteni, mert nincs közös asszociációs bázisunk. Meg vannak a fiatalok, az okosabbja alaposan rákészülve, pénzzel, idővel, előre tájékozódással, célokkal, ahogy mi is jöttünk, velük könnyű megtalálni a hangot. Könnyebb.

Persze ez nem mérvadó, ez nagyon messze van ország, innen nincs fapados haza, mint angliából, más a nézőpont.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2009.08.19. 14:59:54

@Zlot: Nekem több ismerősöm is van, akik rendezett háttérrel, diplomával, nyelvvizsgával mentek ki. Ezért: MO szar. Ennyi.

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.08.19. 15:00:49

@Zlot: havonta vagy évente? :D
mi éltünk kinn, most megint itthon vagyunk, @pappito -val teljesen egyetértek, egyvalami miatt mindenképp jobb külföldön:
a kintiek nem nyafognak, sírnak és picsognak, vagy legalábbis nem annyit és úgy, mint a magyarok, hanem megpróbálnak megoldásokat találni, vagy meglátni a szépet/jót a gondjaikban.
Na itt szokták az itthoni modorosok kettőbe harapni a torkomat, hogy én honnan is tudhatnám, sose kellett nélkülöznöm, meg havi 20k-ból megélnem, és hogy tudnának ezek az emberek pozitívan gondolkozni, mikor semmi pozitív sincs, mert még a kenyeret is alig tudják szerencsétlenek megvenni.
A túrórudi meg hiánycikk, ahogy a tejföl is, de paprikáscsirkét mindenütt lehet főzni, már ha tudsz :)
A pálinkát meg a külföldiek is imádják.
Mi egyébként modoros hazatelepülők vagyunk, mert olasz bort iszunk, olasz tésztát eszünk és olasz olajat használunk, és olasz ruhában járok, amit olaszból hoztunk, és néha mondunk olyat, hogy "bu" (tipikus olasz megnyilvánulás a "mittom"-ra), meg "kamon" meg "haiaku" (japánul siesst jelent), mer tetszik.
egyébként nem kell külföldre menni az ember, hogy lássa a különbségeket, elég egyet sétálni a XI. kerben a Móricz környékén (vagy másik ilyen Köki), meg a Váci utcán, aztán lehet látni a sok kis modoros welldressed emberkét lejteni.
Ja, és jobban élek, mint négy éve (mert akkor még csóró egyetemista voltam :) )

pappito · http://pappito.com 2009.08.19. 15:01:54

@ARK-9:

Azt azért vedd figyelembe, hogy nagyon sokan akik szerinted "kint" ének nem érzik magukat "kint" ellenben jól látják, hogy te magadat "bent".

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2009.08.19. 15:01:55

@Zlot: "Akik akkor már" ezen volt a hangsúly. Bocs nem írtam évszámot ez 99-ben volt.

ZmanUK 2009.08.19. 15:03:06

@Borstörő: Nekem is van itt kint tobb ismerosom diplomaval. De ok nem szart kaparnak. :)

En sem szart kaparok, es be kell valljam a kereseti lehetosegek, es az ezen elerheto eletszinvonal igen csabito dolog ...

Es emellett persze rengeteg pozitivum/negativum van pro-es kontra, igy dontse el mindenki maga hol akar elni.

pappito · http://pappito.com 2009.08.19. 15:04:09

@Borstörő: ez részben igaz, de etől még nem lesz a világ többi része automatikusan "jó"

Szerény meglátásom szerint aki Magyarországon nem boldogult, az külföldön sem fog. Viszont aki Mo-n boldogult, az jó eséllyel sokfelé megállja a helyét.

Tudod, ha zsigulin tanulsz vezetni, utána egy nyugati kocsi se kihívás :)

2009.08.19. 15:04:46

@Zlot: több ismerősöm van ilyen, azért kérdezem.

ZmanUK 2009.08.19. 15:07:17

Pappitonak igaza van. En sem azt nezem honnan valo az illeto, hanem egyszeruen csak a hulyeket nem tudom elviselni :)


Egyebkent sok diplomas ismerosom ment haza, mert ugy erezte otthon jobban tudna ervenyesulni a nyelvtudassal es diplomaval mint kint. De aki vegzettsegenek megfelelo jolfizeto munkat kapott, azok kozul kevesen mentek haza ...

Pedró_27 2009.08.19. 15:07:29

@SzabadkaiAttila:

>az a baj, hogy ezek nagyrészt nem modorosságok, hanem tények.

Az a helyzet, hogy ha nagyon sokszor ismétlik sokan ugyanazt, akkor az közhellyé válik akkor is, ha igaz.

Vannak sokan olyanok is, akik ilyen vagy olyan okból eldöntötték, hogy Magyarországon akarnak élni. Ennek sokféle oka lehet. De ha egyszer valaki így döntött, akkor neki nagyon unalmas, idegesítő és röhejes, amikor huszonhatodszor hallgatja meg ugyanazt a tirádát arról, hogy bezzeg odakint minden mennyivel jobb, te pedig hülye vagy, hogy otthon maradtál.

Francekellregisztralni 2009.08.19. 15:09:10

Hàt azèrt àljunk meg egy szòra;
Szálkás Gerenda, majd ha èltèl kint èvekig es te kulomb maradsz akkor lesz mire beszòlnod. Hidd el a kintiek is ruhellik azokat akik lekopik innen Magyarorszagot.

Màsfelol:
Amikor Pècsre mentem vonattal, akkor a kedves pesti csaj is elcsodalkozott hogy "je, itt is vannak emeleteshazak"
Mire, megkèrdeztem a baràtnomet, nàluk is van-e vezetekes vìz...eszbe is kapot...

Aki hulye az hulye, otthon is ès nem lesz jobb ha kijon. ezen nincs mit csodàlkozni. A hiba az on keszulèkèben van, ha ez fàj...

Az 56-osok meg tok màs kerdes (valamelyik kommentben làttam hogy szidjàk oket) Mikor ok elhuztak akkor meg tenyleg nem ùgy volt hogy csak ùgy bemesz a boltba oszt' veszel egy hutot...persze utàna nèzhetett volna, de csak akkor szolj ha te 2 orszag esemènyeit tudod teljes szèltèben nyomonkovetni 40 èvig.

Aki utàlja a hulyeket az elosszor maga kezdjen màr el gondolkodni vègre.

Pedró_27 2009.08.19. 15:09:19

@Hoppázó Beléndek:

>ugye senki nem védi ezt a fos országot a külfölddel szemben?

Természetesen nem. Manapság akkora divat "szarországozni", hogy világért sem mennék szembe az árral. Csak csendben reménykedek, hogy előbb-utóbb ez a mánia is lecseng, mint a holdjáró cipő.

kakamatyko 2009.08.19. 15:10:42

Annal a resznel feltuno, hogy fiktiv a poszt, hogy barmi olcsobb lenne Mo-n, illetve barki erre gizdazzon.

(Igen, vannak dolgok, pl kenyer, amibol van olcsobb Mo-n mint nyugatabbra, de csak azert, mert amit itt a tomeg zabal, az ott az uttestre kifolyt olaj felszivasara sem felel meg minosegben. A kinti legolcsobb kategorianak minosegben megfelelo cucc itt rendszerint luxuscikk, tobbszoros aron.)

Ennek fenyeben viszont meginkabb kiemelkedo irodalmi teljesitmeny a tobbi resze :-)

Ja, kimaradt viszont a dohanyzasi szokasok kulonbsegen csodalkozas:
Amerikabol jovet itt mindenki fuggesbol cigizik, ahogy kint csak csovesek/drogosok, Ausztriabol jovet meg fasze' nem lehet barhol ragyujtani?

Tímár Mihály 2009.08.19. 15:13:42

Magamra ismertem. :-)

Szerintem az egész jelenségkör egyáltalán nem nagyzolásról szól. A leírt viselkedésmód teljesen normális emberi viselkedés. Ha a poszt írója fél év külföldi élet után hazatérne, pontosan ugyanígy viselkedne.

Arról is lehetne írni, hogy ha valaki külföldről hazatér és önkéntelenül összehasonlít dolgokat, akkor hányszor kapja meg, hogy ez itt nem Amerika, ha ezer évig jó volt valami, akkor miért akarunk változtatni.

Egyébként minden magyar számára kötelezővé tennék fél év külföldi tartózkodást. (Igazából mindegy, hogy hol.) Nagyon szélesíti az ember látókörét. Rájön az ember, hogy nem csak úgy működhetnek a dolgok, mint Magyarországon, hanem esetleg jobban is.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.19. 15:13:48

@Pedró_27: a mai nap legjobb beszólása, kösz ;)

2009.08.19. 15:14:22

@Pedró_27:
a holdjáró cipő tök szépen nyújtotta lábat, mi vajod volt vele???:D

brodaclop 2009.08.19. 15:14:50

Szerintem nincs abban semmi hulyeseg, ha valaki racsodalkozik valamire: persze, en is tudom, hogy sokat valtozott Romania a Ceausescu-korszak ota. (Legalabbis eletszinvonalban.) De egeszen mas dolog elmeletben tudni, hogy mar vannak szupermarketek, es megint mas effektive bemenni, es megdobbenni, hogy je, mennyi kaja. Mert az emberben benne ragad a reflex, az emlekek sorbanallasrol, jegyrendszerrol, ures pultokrol.

Ami viszont hulyeseg vagy bunkosag, hogy nem veszed eszre, hogy azzal, hogy ezt hangosan kimondod, megsertesz masokat.

flymazs (törölt) 2009.08.19. 15:15:53

Én azért szívesen körülnéznék pl. Olaszországban, Spanyolországban vagy Franciaországban...tapasztalatok? :)

ZmanUK 2009.08.19. 15:16:07

A dohanyzasi szakasz tenyleg kimaradt. Eleg feltuno hogy milyen sok ember dohanyzik Pesten, amikor megerkezik "hazankfia" Ferihegyre a tavoli kulfoldorszagbol :)

Meg a hosszuhaju ferfiak aranya is feltunoen nagy :)))

Sanyi 2009.08.19. 15:18:11

@pappito: ertem. Itt van Boroniaban egy un. Magyar Haz ahol idonkent vannak tortenesek. A szureten volt vagy 1000 ember, 800-an az 56-os nemzedek. A masodik generacio - mint ahogy mindenhol - mar integralodott, nem csak a magyar tarsasagot keresi, ezt lattam 1999-ban Los Angelesben is es mashol is. Aki ott szuletett az mar beolvad, meg erti a magyart meg valaszol is talan. De neki ez mar idegennyelv. Ez mondjuk igy termeszetes, gyerekkori jobaratom harom gyereke kozul ketto (a kicsi 1 eves) csak finnul beszel hozzad es kuzd a magyarral pedig apa-anya magyar es igy is beszelnek otthon. Dehat az iskola, baratok, stb.

Amugy oregekkel kapcsolatban igazad lehet, nem beszeltem veluk sokat. Kedvesek voltak de ok nem az en korosztalyom es igazan szot sem ertettem veluk.

Egyebkent nekem ami kulfoldon gondot okoz - mindig is okozott - az a no kerdes. Lehet, hogy en vagyok csak ugyetlen... Minden mas altalaban jol megy, fizu ugyanannyi, szoftveres vagyok, szoval munka van, csak no nincs... Aki akadna az nem kell, aki kene annak nem kell kulfoldi. Baratok (nem csak magyarok) mindig vannak de helyi csaj (olyan amilyen kene - nem kulsore gondolok hanem arra, hogy legyen egy kis esze meg legalabb tunjon ugy, hogy vannak erzesei es nem az XR6-os Falcon imponal neki) nem igazan akadt eddig. Sehol. En finn jogositvannyal (2044-ig ervenyes) meg ausztral permanent resident vizummal gondolkozom a hazakoltozesen meg csaladalapitason es ottmaradason... Hat igen, 35 leszek par honap mulva... Es aki irta, hogy az megy el akinek Mo-on nem volt jo: szerintem reszben igaz. En kalandvagybol mentem es elegedetlen voltam sokaig. Kozben elkezdtem lenyugodni, megtanulni, hogy a sajat dolgommal foglalkozzak es ne probaljam megoldani a vilag bajat (meg Magyarorszaget se).

Valaki irta fentebb, hogy a magyar ember orokke tud panaszkodni. Tudok egy rosszabbat: minden magyar ember ugy szuletik, hogy egy rendor van a lelkeben aki mindent meg akar javitani a vilagban (hacsak nem resze a mutyi vilaganak). Szerintem ettol a nezettol jo elszakadni es ezaltal jol erezni magat az embernek - en most kezdem megerteni, ennyi idos fejjel, hiaba, a fiuk keson ernek. :)

Sanyi 2009.08.19. 15:18:44

Jo hosszut irtam, megyek aludni :)

ZmanUK 2009.08.19. 15:18:57

Regi kabare:

- On december 31st, kiwonderoltam a Jueszejbe ....BUT, the kovetkezo day on the 1st of January, wissza kellett jonnom, because my csomag ottmaradt Bjudapeszt-en
- Es azota volt Az Egyesult Allamokban?
- No, no, egy napot sem ....

:)

kohana · http://kisviraginitaly.freeblog.hu 2009.08.19. 15:19:29

@flymazs: nem beszélnek csak olaszul, spanyolul és franciául. néha még úgy se :D

gergel 2009.08.19. 15:21:56

látom sokan felültek a magas lóra. soha nem tenném és nem is tettem. szerintem úgy álljunk hozzá még a bunkó emberekhez is, mint ahogy szeretnénk hogy velünk is bánjanak.

Bär Finn 2009.08.19. 15:22:42

Nagyon jo volt az iras. Mint kulfoldre szakadt hazankfia ugy erzem klasszul lett visszaadva a "kulfoldre szakadt hazankfia" viselkedesmod. Persze minden betuje eros tulzas.
DE... 1-1 mondat siman raillik akarkire aki tobb mint 1 evig tavol volt valahol.

Amugy en inkabb azon csodalkozom, ha haza megyek, hogy amellett hogy mennyi minden rossz dolog, szolgaltatas, arucikk. stb van, raadasul meg pofatlanul dragak is.

szalkasgerenda 2009.08.19. 15:28:17

Sajnos nem a javított verzió került ki. :( Így elnézést kérek a hibákért. Kimaradt továbbá, az, hogy a magyarországi árakat is lefordítja euróba... :)
És éljenek az önérzetes emigránsok, meg az irigykedő lúzerek, akik utoljára az NDK-ban voltak. :))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.19. 15:30:18

@szalkasgerenda: jájj, bocs, tényleg. Most már hadd maradjon, az én régi posztomban úgyis volt már az átváltósdi :-))

Szerencsére így is jól sikerült.

Bandibacsi34 2009.08.19. 15:30:23

Az az igazsag elobb utobb valasztanod kell, hogy akkor most Magyarorszag vagy nem mert kulonben jarkalsz mint az idiota, es sehol sem lesz barati, csaladi stb. korod,a mi az elet lenyege.

Amugy nem csodalkozom, hogy sok emigrans aki kiment-ugye internet nem volt, ujsagot meg nem nagyon vittek a tengeren tulra-semmit sem tudott. Egy ismerosom 1987ben volt kinn az USA ban, es kerdeztek tole ottaniak " Maguknal meg mindig a Rakosi van hatalmon?"
Egyebkent ha csak a kurucinfot olvasnam bennem is az a kep alakulna ki Magyarorszagrol mint valami feketeafrikai orszagrol, ha az Indexet, akkor meg mintha ez egy Nyugat-europai orszag lenne...

Amugy pl. az angolok sem tisztabbak, okosabbak vagy butabbak, kedvesebbek vagy rosszabbak, mint a magyarok. Inkabba rendszeruk jobb, de nem akarom sorolni Kelet Europa kis elnyomott orszagokbol all, ez avn. Amugy nem tudom mit jar a szatok, ti is azt hiszitek pl. Uzbegiszthanrol, hogy jurtaban laknak stb. mikozben meg ott sem voltatok. Nyugateuropaban pedig annyit tudnak Kelet Eu rol, mint ti Uzbekiszthanrol, Romaniarol stb.

Vegul is egyenek vagyunk, gazdagnak mindenhol jo lenni, szegenynek meg mindenhol sz..r, de az nem igaz, hogy aki itt gazdag az pl. az USA ban is megszedne magat vagy forditva

bocsi gyorsan kell gepelnem...

112233445566778899 (törölt) 2009.08.19. 15:33:44

Itthonemigráns megvan?

Azaz Magyarországon, általában brit, amerikai vagy német expat!!-tel élő férfi vagy nő. Rálát, kritizál, beszól, jobban tudja, menne már "el innen", de nem megy, mert az expat itt jól keres és nem tágít.

ftomy 2009.08.19. 15:40:18

Tomi vagyok, és már hat hónapja nem iszom...
(francba, ez most nem az a blog? :) )

viccet félretéve:

1., a legnagyobb vadparaszt magyar akivel valaha megáldott az ég, itt dolgozik a fejem felett 5 emelettel London belvárosában, szóval a baromság nem helyfüggő

2., amiért mindig is irigyeltem az olasz, spanyol, francia barátamat, hogy őket az otthoniak nem e"migránsozzák le" csak azért mert pár évig itt van dolguk, és úgy fogadják őket vissza, mint aki csak elugrott borért...

3., amelyik szídja a BKV-ét, tudom ajánlani a londoni metrót főműsoridőben...

4., Budapest kontra Lodnon: mindkét városnak pont annyi előnye van mint hátránya a másikkal szemben....

+1 önökkérték: itt az a kurva hosszú í a \ billentyűn :)

//// eladó 500db limitált hosszú 'í', emailben át tudom küldeni, és onnan control+c control+v.... ha ez kell a boldogsághoz. a nagy Í-m feláras, azt már meg sem fogod tudni fizetni neked :)

xstranger 2009.08.19. 15:44:14

@ftomy: cserebe elfogadsz 500db i-t es 500db '-t?

Szoval csak ossz kellene oket ragasztani, okosba megoldjuk szamla nelkul.

ftomy 2009.08.19. 15:46:58

@xstranger: számla nélkül, olyan magyarosan? ( most leszek megverve :) )

van még ŰűúÚőŐ

láthatod, nagyban nyomom :)

Csillagközi doromboló 2009.08.19. 15:47:11

Én már 80 éve Észak-Koreában élek, és nem szeretek hazamenni Magyarországra, mert ott minden szar.
A feleséggemel is csak északkoreaiul beszélek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.19. 15:51:24

@112233445566778899: ja, ha a közös kis poronty itthon születik, akkor is valami kimondhatatlanul egzotikus nevet ragasztanak a kiskópéra, jó esetben angol/osztrák oviba járatják, otthon anyuka is "szájmon, kám hír plíz" angolsággal csacsog hozzá.

A XII. kerületet ritkán hagyják el, akkor is max. a reptérre mennek.

SLacc 2009.08.19. 15:51:46

@Atty V8: Ezt úgy teszteled elegánsan, hogy beírod: árvíztűrő tükörfúrógép. Csak felsorolni az ékezetes betűket - az olyan snassz.

SLacc 2009.08.19. 15:52:31

Ez lemaradt:
:-)))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.19. 15:54:37

@szalkasgerenda: raktam a népnevelő blogodra egy linket is közben, mi köszönjük :))

@ftomy: ja, és apuka 5-10 év alatt is max. annyit tanul meg magyarul, hogy pálinka meg paprikáskrumpli.

Szofia 2009.08.19. 15:55:14

Ezt kintről gondolom:
ami a postban van, azt olyan magyar írja/gondolja, aki:
szeretne olyan tiszta környezetben élni, mint a németek; szeretne olyan munkahelyi biztonságot, mint a franciák, szeretne olyan sok pénzt keresni, mint az angolok, szeretne olyan laza életmódot, mint a mediterránok és szeretné európainak érezni magát, mint a nyugatiak általában. Aki csak szeretné ezt, az veri magát és magyarkodik otthon, aki meg akarja, az elmegy Magyarországról.
Szerintem általában aki takarítani/felszolgálni jön külföldre, az csak pénzért jön és haza is megy egy idő után, aki beszél nyelveket és talál a szakmájában munkát, az kint is marad. A nyugat varázsa, hogy itt hagynak élni is, nem csak dolgozhatsz a megélhetésért.

Sand Lover 2009.08.19. 15:55:24

„sok emigrans aki kiment-ugye internet nem volt, ujsagot meg nem nagyon vittek a tengeren tulra-semmit sem tudott. Egy ismerosom 1987ben volt kinn az USA ban, es kerdeztek tole ottaniak " Maguknal meg mindig a Rakosi van hatalmon?"”
Nem csak internetről lehet tájékozódni meg újságból. De azért az ’56-osok nagyon furák. Amikor találkoztam párral, az felért egy utazással a múltba. Ahogy kikerültek Amerikába, ők abban a múltbéli Mo-n éltek tovább, nem asszimilálódtak (tisztelet a tivételnek.) Nekem az olyan…hm, visszatetsző, amikor valaki Chicagoban kizárólag a magyar henteshez jár, magyar újságot olvas (na ez is egy LOL), magyarokkal jár össze szabadidejében és úgy beszél mint a régi Karády K-Jávor P filmek. Na meg olyanokat mond hogy “pina bata” :D
Személy szerint attól tartok, hogyha valahogy, valamikor, valakik megszavazzák a kettős állampolgárságot, az ilyen őskövületek is szavazhatnak arról hogy mi legyen az “őshazában”.

brodaclop 2009.08.19. 15:59:03

@SLacc: Annak nincs semmi értelme.

"Öt hűtőházból kértünk színhúst."

Na, ennek van.

ftomy 2009.08.19. 15:59:23

azért amikor valaki basztatja az 56osokat, vagy bármelyiket, előbb pl. abba gondoljon bele, amikor mondjuk lakástűznél azt mondják, hogy "na van 5 perce, hogy egy böröndbe pakolja az életét, azt' mehet..."

nem hiszem, hogy viccből hagyták el az országot...

SLacc 2009.08.19. 16:03:27

@pappito: Nagyon igaz. Rohadtul unom a sok panaszkodást, bezzegelést. Némi optimizmus nem ártana, de még fontosabb, hogy lusta disznóként panaszkodni elég visszatetsző.
"Félig üres pohár" a "félig teli pohár" ellenében (nem beszélve "a pohár a szükséges kétszerese" _opcióról_ :-) ).

ftomy 2009.08.19. 16:08:46

@SLacc: inni csak vödörrel, nem pohárral :P

SLacc 2009.08.19. 16:09:11

@brodaclop: :-) Ezt még nem hallottam.

SLacc 2009.08.19. 16:10:23

@ftomy: Halászlevet is csak vödörrel tessék külföldiába vinni. :-)

strohmann 2009.08.19. 16:11:24

@Morgan LeFay: Az '56-os amerikás magyarokhoz _muszáj vagyok_ hozzátenni:

1. Őket hősökként fogadták az USÁ-ban annó, akár személy szerint megérdemelték, akár nem (kiszabadult köztörvényesek, nácik, szélhámosok, kalandorok, stb...)

2. Akkoriban az USA még nem fáradt bele a menekültekbe, szívesen egyengették a magyarok új életét, beilleszkedését.

Kettős állampolgárság:
A disszidáltak (sőt, aztán a gyerekeik is) könnyen meg(=vissza)kaphatják a magyar állampolgárságot, csak a követségre kell besétálniuk, még Mo.-ra sem kell ezért hazautazniuk. Az USA fociválogatottjának magyar származású tagja (kapusa?) is megkérte magának, holott nem beszél magyarul és csak egyszer (már állampolgárként) járt nálunk egy meccset játszani. Anyukája magyar "disszidens", aki a rendszerváltás után visszakapta a magyar állampolgárságot.

Szavazati jog:
Állandó magyar lakóhely kell hozzá, nem? A kinti követségeken nem az ideiglenesen kint élők, dolgozók szoktak szavazni? Tévedek vagy tévedek?

TGV 2009.08.19. 16:12:00

Nem is tudom mi a baj azzal, ha valaki Euroban keresi a kenyeret, akkor abban is szamol. A Forintot elobb-utobb levaltja az Euro es nem art mar most tisztaban lenni az aranyokkal. Es atszamolva igen sok dologrol kiderul, hogy Mo-n dragabb, mint NY Eu-ban.
Egyebkent pedig a magyar turistak mindent fennhangon atszamolnak Forintra.

Az "emigrans" lakohelyen 50 meterrol kiszurja a magyar turistat, mielott az kinyithatna a szajat es messzirol elkeruli.

kronez 2009.08.19. 16:12:04

@flymazs: èn a pàrommal màr kozel 3 ève èlek Olaszorszàgban, ès lehetosègeink szerint èvente 1x, 2x, hazajutunk, de mindig joèrzès fog el, mikor àtlèpem az orszàghatàrt, fuggetlenul attol, hol tart mèg mindig ez az orszàg, ès èppen mi az aktuàlis botràny!

Kentetsu 2009.08.19. 16:13:26

@pappito:
Már gyűjtöttem a szavakat a hozzászólásomhoz,amikor olvasom a legelsőt és rájövök,hogy már elmondták amit én akartam.
Szép volt! :D
Bár azért azt hozzátenném,hogy amit a savanyú,depresszióban fetrengő,stressz függő társadalmunkról szoktak mondani a hazatérők,abban van valami.Én is észrevettem,amikor 2év után hazalátogattam.
Semmi motíváció az emberekben..ez azért szomorú.. :(

ftomy 2009.08.19. 16:15:14

@SLacc: nemszeretemhalászlé. gondolom most buktam az állampolgárságot...

Sand Lover 2009.08.19. 16:15:37

Ftomy
"nem hiszem, hogy viccből hagyták el az országot... "

56-ban nem csak a jófiú „forradalmárok” húztak el, hanem olyanok is, akik előtte köztörvényesként börtönben ültek ill. nyilasok voltak vagy egyéb probléma miatt. Elég heterogén társaság.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.19. 16:16:58

"az ország egyre mélyebbre süllyed, az újságokon a hírdetéseken, a boltokon az embereken is látszik a romlási folyamat"

ez vitathatatlan tény.

csak sajnálni tudom azt, aki elmerülve az itthoni fostengerben már észre sem veszi.

Pedró_27 2009.08.19. 16:19:33

@pappito: HAGYD ABBA A KURVA PANASZKODÁST !!!!

Én nem sértődtem meg. Tök jogos.

TGV 2009.08.19. 16:19:47

Az "emigrans" amikor hazamegy az elso alkalommal, akkor felszall a villamosra es megdobben, hogy mennyire be vannak szurkulve az emberek. Hogy nem mosolyognak. Nem neznek a szemebe.
Ha ramosolyog a buszvezetore es koszon neki, akkor az meg van dobbenve, hogy valaki emberszamba veszi.

Aztan eszreveszi magan, hogy az altalanos mosolytalansag lassan raragad. Akkor gyorsan felul a repulore.

Az "emigrans" koran megtanulja, hogy at kell allitania az erzekeit, hogy 4x nezzen korul mindig, nehogy halalra gazoljak a zebran.

ftomy 2009.08.19. 16:21:51

@Morgan LeFay: de az nem elhagyta az országot, hanem elmenekült :)

SLacc 2009.08.19. 16:22:02

@ftomy: Neked annyi. Itt már nincs miről beszélni. :-)

Voltunk a nejemmel nyáron külföldön (2 országban), kevés kolbászból készült kerítést láttunk, ugyanakkor valami hiányzott... nem tudtam megmondani, hogy mi... nyugodt voltam, az emberek kedvesek, közlekedésben segítőkészek, majd mikor hazajöttünk, rájöttem. Az első hírekig kellett várnom, és "megnyugodtam". Itthon vagyok. Ahol 46 méter "mélyre" alagutat kell tenni. :-)

Sand Lover 2009.08.19. 16:22:36

Herr Strohmann
Egyetértek az ’56-osokkal kapcsolatban, elég heterogén okok miatt kellett nekik eljönni Mo-ról.

„A kinti követségeken nem az ideiglenesen kint élők, dolgozók szoktak szavazni?”
Ők szoktak, a követségeken lehet.

ftomy 2009.08.19. 16:25:40

@SLacc: tudom, ezek a külföldiek olyan gusztustalanok :)

zsotti 2009.08.19. 16:27:16

Azért van ahol tényleg más.
Pappitóval egy városban lakom. Ez egy főváros. Tavaly csak kb 9 perc sétára (egy parkon keresztül) laktam a munkahelyemtől. Nyáron volt hogy mezítláb mentem dolgozni (irodában dolgozom, IT).
1, Nem néztek hülyének
2, Itt tényleg ennyire tiszta a város

Elképzelhetőnek tartanád ezt Budapesten??

Radio Silicon 2009.08.19. 16:34:00

Annyiban igaza van a modoros emigránsnak, hogy Magyarország a lehetőségeihez képest sokkal ramatyabb állpotban van, mint kellene. Persze mit várjon az az ország, amit egy tapló posztkomcsi kormány vezet.

ftomy 2009.08.19. 16:36:32

@Radio Silicon: szerintem meg a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy leviszek egy családot a kockaladámmal a zebráról, vagy sem... szemetelek-e vagy sem...

ZmanUK 2009.08.19. 16:37:40

@ftomy: Igaz. De nem csak a kockaladaddal viszed le a csaladot a zebrarol :(

virágelvtárs 2009.08.19. 16:38:10

Na, látom már volt itt minden.

Én évente egyszer megyek haza, de az biztos, hogy itt a magyarokkal naponta emlegetjük a pálinkát meg a kolbászt, én mustárt szoktam otthonról hozatni, és megőrülök, hogy nem vehetek egy üveg iható bort a teraszon este megiszogatni!

Az emigráns létnek akkor is a KAJA a legfájdalmasabb pontja, főleg, ha olyan helyen élsz, ahol nincs tejföl, túró, bor, kolbász és pálinka.

ZmanUK 2009.08.19. 16:40:26

@virágelvtárs: Nincs ihato bor? Miert, hol elsz? :)

Radio Silicon 2009.08.19. 16:40:43

@TGV: Ja, a buszvezetők szerencsétlenek. Múltkor, amikor a 100 millás végkielégítéses botrány éppen kirobbant. Szóltam teljesen normálisan a buszvezetőnek, hogy a kijelzőn a digitális óra nincs jól beállítva. Erre persze jó frusztráltan visszaszólt, hogy: mi ő? Tán órás? Erre én teljes nyugalommal: - nem, csak a garázsban esetleg szólhat az illetékes karbantartónak.
Erre csak úgy nézett megszeppenve, hogy emberszámba veszik őt.

Nem hibáztatom azonban őt, hiszen a rosszkedvének az oka, odafenn keresendő, a BKV vezetésben, meg a korrupt MSZP bagázsban.

strohmann 2009.08.19. 16:41:15

@Morgan LeFay: ezek szerint az '56-sok már most szavazhatnak. (Ami nem feltétlenül baj szerintem.)

kisspete 2009.08.19. 16:43:49

HAt be kell latnom, hogy kb 80 %-ban modoros emigrans vagyok. Bizony 3 eve elek Bristolban; egyre jobban megbecsulnek anyagilag es erkolcsileg (napi 10 orai munka kezdetben); en is szomoruan latom ahogy sullyed az orszag (ezert is jottem el); otthon bizony egyre tobben-egyre bunkobbak lesznek. Abban nem egyezunk, hogy en pl. itt remek paprikas csirkeket szoktam fozni (valodi otthoni orolt pirospaprikabol es nem szoktam chips-et enni.) Ugyan a facebook-on nem vagyok regisztralva, de az iwi-en igen es jo kapni uzeneteket otthoni baratoktol. Es tenyleg jobban elek, mint negy evvel ezelott, es nem panaszkodok, mert itt (leszamitva a lakhatast) ,mert olcsobban jovok ki, mint otthon. En ugyan nem szallok fel ugy a repulore, mint otthon a 7-re, de tenyleg elenyeszo stresszel , mosolygo, koszono emberekkel korulveve egy valoban sokkal elhetobb vilagban telnek a hetkoznapjaim. Es nem tervezem a hazamenetelt. De persze megorzom a szuleimtol nagyszuleimtol kapott emlekeket es csak orulok, hogy ok bekeben es szeretetben nezhetik fentrol, mindazt amit a cikkiro ezekszerint egy elheto es boldog, szabad orszagkent definial. Maradok tisztelettel: egy majdnem modoros emigrans

Radio Silicon 2009.08.19. 16:44:24

@ftomy: nézd, egy nép mentalitását nem nagyon lehet megváltoztatni. De az életfeltételeket lehet úgy alakítani, hogy az emberek viselkedése pozitív irányba alakuljon és pl. türelmesebbek legyenek.

Francekellregisztralni 2009.08.19. 16:45:16

Ja igen meg eszembe jutott az is mikor meg Nemetorszagban a kolleganom kifejtette, mikor mondtam neki, hogy nem ertem miert vannak kiakadva, hogy mittom mar mi mennyibe kerul, nekunk is annyiba kerul csak negyed ennyit keresunk. Erre az volt a valasz: Mert a nemetek mindig sirankoznak valamin. ( :D)
Masik: az Irek egymaskozott megbeszelik, hogy a kormany erre-arra meg jaj a szocialis rendszer...csak nem nekem sirnak, mert azt hiszik, nem erint, erdekel vagy meg csak nem is ertenem mirol beszel.

Ettol meg Pappitonal a pont!

A legjobban az EP valsztasok plakatjain meg szlogenein lepodtem meg. Ha leszedted volna a neveket es leforditod a szoveget, siman kitehettek volna otthon...ertelmesebbje tudta volna melyik kie :D

Arobase 2009.08.19. 16:48:15

Helo,

eloszor Afganisztan (7honap):-) nagyon jo volt hazajonni, akkor (most is) ugy ereztem, hogy MO a legszebb hely a vilagon. Afgan szavakat ritkan kevertem a beszedembe, csak neha nyokogtem ki, hogy csotoriszta:-)
masodszor Kanada (9honap): francia nyelvteruleten, nekem nagyon tetszett, a kanadai magyarokrol nem tiztem iteletet mondani, volt ilyen is, olyan is...mikor hazajottem csak egy-ket karomkodasnak hasznalt toltelekszot kevertem a beszedembe...nem tudatosan...persze rogton megkaptam, hogy elfelejtettem magyarul, pedig nem is...szerintem ez az ido is keves volt a idegenbeszakadtsag erzetenek kialakulasahoz...
aztan Franciaorszag (2ev) vessetek meg erte, de en nem latok egbeszoko kulonbsegeket MO es FO kozott. talan csak annyi, hogy gyakrabban bezarnak a boltok:-) jo persze, tobbet keresnek (tartos cikkek annyaival dragabbak is hehe), tisztabbak a vonatok (dragabbak is) meg videken nyugisabb az elet, de francia CORA-ban is lattam hutobe bepunnyadt tejet...
ennyi jutott most eszembe...nem sok...bocs az ekezetert. ja es Csehorszagrol orakat tudok regelni...de az olyan, mintha itthon lennek:-)

it's me 2009.08.19. 16:48:53

Kicsi tévedés az alapcikkben...
Biztos, hogy haza akarok menni arra néhány elkedvetlenítő napra???? Nanemááááá

2009.08.19. 16:50:09

@Sanyi: Egyszer ha Londonban jarsz menj be a Londoni Magyarok irodaba ahol lakasberlessel foglalkoznak, illetve beszelj hangosan magyarul es vard meg amig a hienak hada radszabadul.... Es akkor majd megerted.

De egyebkent ketfele kulfoldon, illetve Angliaban elo magyar van:
1. Mint en :) Eleve nyelvtudassal vagy munka miatt jott ide. Szeret itt elni, Magyarorszagot nem lenezi azt is ugyanugy otthonanak tekinti. Nyitott mindenre, szivesen dolgozik, termeszetese szamara ketnyelvunek lenni, elt mar tobb helyen az orszagon belul, utazott, baratokat szerzett, nem nez le mas nemzeteket, szokasokat. Ne nyavajog es meg irhatnek sok mas jelzot. A lenyeg a lenyeg, hogy egy teljesen normalis eletet el az uj fogadott hazajaban ahol ugyanugy otthon van mint elotte Szegeden, Budapesten barhol.

2. Nyelvtudas nelkul vagy minimummal kijon, utal, lenez, leszol mindent, hangosan turbanosoknak, bombasoknak, niggereknek csufolja a kulonbozo nemzeteket a buszon, metroban, termeszetesen hangosan magyarul (ugysem erti senki). Csak es kizarolag a maga 100% magyar, hasonlo szoru haverjiaval veszi magat korul. Csak magyart eszik, ill. lengyel kenyeret mert az olyan mint a magyar, minden mas szar. Utalja az angolokat, az orszagot, kajat, idojarast, de ahogy mar irtam semmi igazan ANGOL dolgot nem tapasztalt meg meg a Londoni nyomortanyajan kivul ahol 50 masikkal lakik. Allandoan mindent atszamol es amikor hazamegy arrol beszel hogy huha o most mekkora kiraly.
Ha sikerult valami kis businesst elinditania akkor ott huz le mindenkit, elsosorban honfitarsait ahol tudja. Leszarja a kozlekedesi szabalyokat, 100-al vezet 20 helyett mert 'benak' az angolok minek ide 20 merfoldes tabla, ki szarja le az iskolat. Kulonben is magyar jogsija van majd pont azzal kezd valamit a 'hulye' angol rendor.

Szerencsemre talalkoztam mar eleg sok az elozo csoportba tartozo magyarral is akikkel mindig megbeszeljuk, hogy sajnos mennyivel tobb a szemet kocsog. Sajnos nem mi vagyunk tobbsegben.

Sajnos ez foleg Londonban latszik mert mint minden nagyvaros, fovaros London is foleg a szennyet vonzza nem pedig a kremet. Ez Budapesten is ugyanigy van.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.19. 16:52:11

a posztíró elég jól összeszedte a dolgokat, de persze óhatatlanul meg kell jegyeznem, hogy az efféle rosszindulatú általánosítás a legmodorosabb dolog.

Mit kellene gondolni, érezni, mondania annak, aki hazajön pár napra, miután ez a társadalom, ez a magyar mentalitás, ez a tempó, ami itt van, ELÜLDÖZTE? Vagy miközben próbál életben maradni külföldön, ahova kénytelen volt elmenekülni, mert itthon éhenhalt/megőrült volna? Siránkozni kellene azon, hogy de jó is volt itthon? Volt benne jó is, persze.. meg sajnos sokkal több rossz MIt kellene éreznie annak, aki nem tud boldogulni a saját hazájában, egyszerűen azért, mert más, hitvány gazemberek nem hagyják, hogy ez a drága posztírónak is megfeleljen?

Semmi modoros nincs abban, ha kimondjuk, hogy a mai magyar társadalom borzalmas, elviselhetetlen, hogy itt a korrupció, modortalanság, hazugság, egymás eltiprása az uralkodó. Ez nem modoros, ez természetes.

Aki meg ezen a sajnálatos jelenségen élcelődik, az lelki nyomorék. Elmerülve a jó magyar híg fosban nem kell nagyon lehajolnia egy kis szardobálásért. Ennyit tud.

ftomy 2009.08.19. 16:52:54

@Radio Silicon: igen, ez így van, csak nálam általában kivágja a biztosítékot. Ez nekem egy kicsit olyan, hogy elfogadjuk, hogy a magyar mentalitásba jogosan beletartozik mindenféle állatság. Csak nem :S Mondjátok, hogy nem.lécciléccilécci

Sand Lover 2009.08.19. 16:53:55

Herr Strohmann
„ezek szerint az '56-sok már most szavazhatnak. (Ami nem feltétlenül baj szerintem.)”

Egyelőre nem szavazhatnak, mert nincs kettős állampolgárság. Tehát nem szavazhatnak Amerikában is meg Mo-n is. Szerintem nem lenne korrekt ha – kettős állampolgárként – itt is szavazhatnának, mert nem ide fizetik az adót. De nem is folytatom, mert ez nem politikai blog.

ToC 2009.08.19. 16:54:03

Aki kiment egy évre valahová, vajon miről mesélne, ha nem arról, amit látott?

Természetesen összehasonlítja a dolgokat:

- mennyire kedves a boltos
- milyen a tömegközlekedés
- mennyire tiszta - vagy nem tiszta - a város
- mennyit keres vs. itthon mennyit keresett
- stb stb stb

Nem arról van szó, hogy nem lát ennél többet, de ami a felszín alatt van egy társadalomban, sőt - ahhoz, hogy egyáltalán tudja, hogy az adott országban miről beszélnek az ott élők, miben más még ott élni a fentieken kívül, nos ahhoz sok-sok évet kell ott eltöltenie.

Ezek az emberek egyszerűen nem láttak még ELEGET az adott országból, hogy más dolgokat is össze tudjanak hasonlítani. Nekik a felszín marad, és ez azért nagy áldozat - nem biztos, hogy ezért meg kellene őket vetni, hogy úgy mondjam: van elég bajuk így is.


Az árakkal kapcsolatban:

Az a pár ember, akik képesek voltak beírni, hogy "itthon minden drágább" vs. "kint minden olcsóbb", lehetnétek kicsit konkrétabbak. Például melyik országról beszéltek? Nyugat-Európában a legtöbb helyen te biztos nem fogsz egy alap-bevásárlást olcsóbbra kihozni, mint itt. És most a Pringles chips nem ér, az itthon tényleg háromszoros áron van :) Szóval a kaja biztosan nem olcsóbb, pl. a hús sem, ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy kb. ugyanannyiból ki tud valaki hozni egy magyar és egy német bevásárlást a szupermarketben.

Ha hosszú távon kint él valaki, és a hosszútávú dolgokra gondol, akkor viszont már igaza lesz, ugyanis szinte bármit nézel, ami Magyarországra import áruként érkezik, Nyugat-Európában általában olcsóbb. Kezdhetném az autóárakkal, a műszaki cikkekkel folytathatnám, de az egyszerűbb - és sokszor alacsonyabb adózás miatt is kívánatos tud lenni egy külföldi ország az árak szempontjából.

Otthon érezni magad? Ahhoz 10 év sem biztos, hogy elég lesz.

kisspete 2009.08.19. 16:54:40

@little_my: koszonom a hozzaszolasodat innen Bristolbol es nagyon egyetertek Veled. (En az elso csoportbe tartozom.:-))

xstranger 2009.08.19. 16:55:45

@little_my: jo osszefoglalo, talan jobb is mint az eredeti cikk, bar en tobb 1-es tipussal talalkoztam.

mxz 2009.08.19. 16:56:52

számomra azt mondja ez a poszt, hogy a kedves írója iszonyatosan irigykedik azokra, akik éltek/élnek külföldön. ha az ő stílusával kellene jellemezni az olvasottak íróját, csak azt tudnám írni, hogy tipikus kisfarkú pöcs. de ezt nem teszem :D

kívánom neki, hogy hagyja el irigységét és találja már meg a saját kis békéjét. nem kell mindig mindent fikázni.

és igenis nagyon tud vágyni az ember egy kis igazi magyar kajára ha sokáig távol van.

it's me 2009.08.19. 16:59:12

@Tocika: "kint minden olcsóbb", lehetnétek kicsit konkrétabbak. Például melyik országról beszéltek?"

ma: 1 liter autógáz 50.9 cent -- (AUD)

Sir Drinkalot 2009.08.19. 17:01:14

@little_my: kituno hozzaszolas. En magamat az elso csoportba tartozonak erzem, szivbol remelem, hogy ez objektive is igy van:)

ZmanUK 2009.08.19. 17:02:55

Nem tudom miert bantjatok a postirot. A modorossag sztereotipiakon alapul, es nekem abszolut tetszett a cikk, mert egy sztereotipiat mutat be. Ennek ellenere sokan megsertodnek, mondvan nem olyanok.

Ha en irok neked egy szakallas, kockasinges, "pufimellenyes", borzfaroksapkas, farmert viselo kanadai favagorol, aki a platos kisteherautojan kozlekedik, es mindig a keze ugyeben van a motoros furesze, akkor sok kanadai favago felszisszenne (nem, nem azert mert elvagtak az ujjukat), hanem azert mert ok nem ilyenek. :)

Nem kell mindent magunkra venni. A post tenyleg jo, es talalo, meg akkor is ha en nem ilyen vagyok...

(amugy erdekes, ahogy az autozz.blog.hu-n mindenki torvenytisztelo, sebesseget betarto allampolgar, addig little_my irasabol kiindulva, mindenki bizonygatja, hogy o az "1-es csoportba" tartozik :))))

Radio Silicon 2009.08.19. 17:05:18

Amúgy nemcsak az élelmiszer jobb itthon, de sokszor a magyar gyógyszerek, kenőcsök, stb. hatásosabbak (leglábbis nálam), mint a külföldi cuccok. De lehet, hogy ez csak egyfajta önszuggszció.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.19. 17:06:49

egyetértek, a magyarok szánalmas viselkedése még az úgynevezett barátaikkal szemben is általában a kicsinyes irigységükből ered.

amúgy én akkor döntöttem el, hogy kész, nem bírok tovább magyaroroszágon élni, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy hiába tanultam, költöttem el egy lakás árát a tanulmányaimra, hiába csinálom a magam kis szintjén jól, esélyem sincs munkát kapni, mert tíz évre előre le vannak osztva a helyek a szakmában a protekciós kis köcsögöknek, akik lopnak, csalnak, hazudnak, átvernek, csak hogy előrébb jussanak egy mikrométernyit. Én ezekkel nem vagyok hajlandó versenyezni.

Aztán elmentem pár napra Dániába, és amikor az ottani buszsofőr leszállt utánam a buszról, és mosolyogva mondta, hogy még ne szálljak le (számon tartotta, hogy hova akartam menni), és tette mindezt szebb angol nyelven, mint ahogy én beszélek, pedig Amerikában jártam gimibe, és folyékonyan beszélem a nyelvet. Akkor és ott eldöntöttem, hogy én nem fogok ebben a mocskos, szarbazüllött magyar mocsárba belefulladni.

2009.08.19. 17:07:26

En egyebkent azert valtottam orszagot mert mindig arra vagytam hogy kiprobaljam hogy eljek kulonbozo helyeken. Igy amikor lehetoseget kaptam egy cegen belul munkahely-orszagvaltasra kijottam Angliaba. Es akkor meg csak 23 eves friss diplomas voltam aki 3 eve dolgozott Budapesten.
Azota csak es kizarolag olyan cegeknek dolgozom akik tudom hog elkuldenek kulonbozo orszagokba dolgozni. Engem ez tesz boldogga, hogy ulok a metron Londonban, biciklizek reggel munkaba 1000 masik emberrel Shanghaiban, vonaton ulok New Yorkban barhol. Korulnezek es rengetege fele arc nez vissza ram, minden szin, nemzetiseg, stilus, kor. Ilyenkor mindig boldog vagyok. Soha nem ereztem magam alsobbrendunek es meg Kinaban is probaltam mielobb a konyhanyelvet megtanulni.
Ja, es minden orszagban mindenfele nemzetisegu baratomnak fozok paprikascsirket, toltottpaprikat, szilvasgombocot, fasirtot.
Engem ez tesz boldogga ez a sokszinuseg, az hogy latok sok mindent, megismerek sok szokast, ulhetek csak ugy munka utan a tengerparton stb. Magyarorszagon maradtam volna ebben nem lett volna reszem.

2009.08.19. 17:11:15

@kisspete, @Xstranger, @Sirdrinkalot : Koszi :)
Orulok, hogy vagyunk joparan aki ugyanigy gondolkodunk. En altalaban kozmopolitanak - vilagpolgarnak hivom magunkat. Az egesz bolygo az otthonunk ;)))

kisspete 2009.08.19. 17:11:24

@Bukowszky: hat pontosan ezert dontottem en is ugy 45(sic) utan, hogy eleg volt, mert nekem is csak egy eletem van

2009.08.19. 17:13:09

@Radio Silicon: totalis onszugeszcio. Ugyanaz a termek a vilagon mindenhol megtalalhato csak mas a neve, csomagolasa.

ZmanUK 2009.08.19. 17:15:39

@little_my: Teljesen egyetertek. En nem ezzel a cellal hagytam el az orszagot, de ugy hozta a sors, hogy maradtam, (persze nem egyhelyben :)

Tenyleg jo erzes masok kulturajat, viselkedesmodjat, eletet megismerni, ezaltal szelesiteni a latokorod.

Egy csomo eloiteletemet vetkoztem le mas, idegen emberekkel szemben, es ennek nagyon orulok.

De ahogy persze mindenben, ebben az eletben is vannak buktatok.

is 2009.08.19. 17:15:49

ez a vicces verzió, és jót röhögtem rajta.

a szomorú verzió: már elmenni sem a nyelvtanulás, hanem a magyar viszonyok (nem elsősorban a pénz) miatt megy el az ember; nem is tervezi, hogy valaha is hazajön, mert ha 20 év alatt csak idáig futotta, és most éppen a kádári alapú szocialista pártot akarja a nép nagy többséggel 2010-ben megválasztani, akkor már tényleg nincs remény, mert még 20 évig biztosan ez a szar kádári nihil marad. a tavalyi népszavazás ugye nem felejtős, az ottani 85% miatt nincs remény már semmire se.

virágelvtárs 2009.08.19. 17:16:17

@little_my: Na, erre azér befizetnék. Keressél nekem légyszives kis fütyülősbarackot, vagy valami kicsit is hasonlót. Te lennél a legjobb barátom, de az is lehet, hogy örökké rabszolgád lennék.

ZmanUK 2009.08.19. 17:16:26

@little_my: Nem igaz hogy megtalalhato. (feltetelezem nem csak gyogyszerre gondolsz)

2009.08.19. 17:16:53

@Zlot: en nem vagyok meglepodve. Ezt a blogot a kettes csoportba tartozo bunkok nem tudnak felfogni mert a finom, elces, okos humor nem az erosseguk.
Igy az olvasok tobbsege az egyes csoportba tartozik de ismer nem egy kettesbe tartozot.

Egyebkent van itt meg londonban elo magyar aki volt mar a Londoni Magyarok borzadaly irodaban?

fekete mancs 2009.08.19. 17:18:15

a cikk egy kulfoldon is ismert tipikus magyaros viselkedesmintat tukroz: ertelmetlen, ostoba piszkalodas, rosszindulattol csopogo kekeckedes. kedves otthonmaradtak, csak latnatok magatokat, amikor azt nezitek fikazasra sovar arccal, mibe kossetek bele, mikor hazalatogatok. :(
persze vannak kedves kivetelek is: mikor legutobb Pesten jartam, egy boltban akaratlanul is meglepetesemnek adtam hangot, mert a cigi olcsobb volt, mint gondoltam (plane, hogy meg at is kell szamolgatni, ugye), mire a boltosneni boldogan ramvigyorgott es azt mondta: vegre valaki, aki nem azon sir, hogy minden milyen draga.
egyebkent az emberekre ramosolyogogni amugy sem kerul penzbe, legalabbis mikor utoljara hazalatogattam, meg ingyen volt :P
ja es probald ki, hogy ket evig nem szolsz senkihez magyarul, csak neha skype-on, majd meglatjuk, hogy beszelsz magyarul.... :)

2009.08.19. 17:20:06

@virágelvtárs: nem magyar specialitasra gondoltam ember, hanem az altalanos termekekre, gyogyszerekre.
Mert pl. makos guba sincs vagy fagyasztott szilvasgomboc. De! Ha a vilagon mindenki enne akkor lenne.
Van viszont griz, hiszen mas nemzetek is eszik nem csak a magyar.

Talaltam egyebkent egy eleg jo magyar boltot Londonban, kicsit messze van Kelet London perem teruleten, van online boltjuk es hazhoz is szallitanak :) En onnan rendelek hazait ha eppen kolbaszra vagy turo rudira vagyom :)
Kell a link?

2009.08.19. 17:21:26

@virágelvtárs: amugy az orok rabszolga igerete hirtelen felcsigazta az erdeklodesemet ;)))

ZmanUK 2009.08.19. 17:23:24

@fekete mancs: Na mondjuk en pont ilyeneknek nem adok hangot vasarlas kozben.

Mert:

1. nem akarom hogy nagykepunek higgyenek

2. Mert az emberek java reszenek nem olcso

Persze ezzel lehet hogy egyedul vagyok. Apammal beszeltem, (nyugdijas) es meselte hogy vett valamit (lenyegtelen), es milyen draga volt 2000Ft. Nem akartam megbantani, ezert nem is mondtam semmit, csak helyeseltem. Mindenkinek mas az ertekrend, es meg kellene tanulnunk tiszteletben tartani.

(Attol ment fel bennem a pumpa, mikor Pragaban, angol kollegaim ecseteltek hogy milyen rohadt olcso a varos, amikor ok angol bert kaptak, en meg kelet-europainak megfelelot. Ezaltal persze nekem nem is volt mar olyan olcso a varos)

2009.08.19. 17:28:00

A nyelvtanulassal, magyar-angol keverek szohasznalattal kapcsolatban csak annyit szeretnek hozzafuzni, hogy ez sokszor nem felvagas vagy direkt viselkedesmod, hanem termeszetes.
Nekem angol tanar az egyik szakmam es az elso dolog amit mindig mindenkinek tanacsni szoktam az az, hogy tanuljon meg az adott nyelven gondolkozni is. Pl. en amikor angolul beszelek, irok, akkor angolul gondolkozok, meg az a futo gondolat, hogy huh ki kene mennem wc-re is angolul hangzik a fejemben. De ha magyarul beszelek, olvasok, irok, akkor magyarul gondolkozok. Es bar anyanyelvi szinten beszelem mindket nyelvet sokszor ha hirtelen valtani kell akkor erzem hogy leblokkolok kicsit, foleg ha mar tobb oraja el vagyok foglalva valamivel az egyik nyelven. Valahol van bennem egy kapcsolo ami valtja oket :)
Igaz tudok magyarul irni mint peldaul most mikozben az angol kollegaim beszelgetesebe szovegelek bele parhuzamosan.

Szoval ne azokra legyetek mergesek akik nem talalnak egy magyar szot hirtelen hanem az affektalo, fennhanhon tudasat hangoztatora.

pl. en mivel mar otthon is angol ugyfelekkel dolgoztam keptelen lennek elmagyarazni mi is a munkam magyarul vagy ha megprobalom mindig hulyen hangzik.

ZmanUK 2009.08.19. 17:29:53

@little_my: Jaja, ez altalanos betegseg nalam is

Ha valaki megkerdezi mit dolgozok, csak hebegek-habogok, mert nem talalom ra magyarul a szavakat. (EGYSZERUEN NINCS RA SZO, OLYAN JO ALLAS :))))))

(Amugy meg magyarul is nehez elmagyarazni hogy mivel foglalkozom)

kommenter772 2009.08.19. 17:30:19

hehe. én is modoros emigráns vagyok. mindig el is mondom, hogy hát nincs OLYAN nagy baj ezzel az országgal, de azért most már visszaköltöznék ODA, ki... divany.hu

Marr 2009.08.19. 17:31:48

"megyek és ricsárdzsolom a bátterit"

Ilyen, amikor valaki nem tart lépést a magyar nyelvvel.

MortálWombat 2009.08.19. 17:32:30

Ott van nagyon a poszt. : )

ZmanUK 2009.08.19. 17:33:19

Hamarosan goingolok home.

2009.08.19. 17:33:39

Van egyebkent a nyelv valtasrol egy sztorim:
Ibizan nyaraltam angol barataimmal es egy ejszaka amint egy klub elotti padon cigiztunk persze gondolhatjatok hogy 3 napos folyamatos bulizas utan milyen szinten alltam, leult mellem egy venezuelai srac es azt probalta belolem kieroszakolni hogy mondjam mar el magyarul hogy van hogy milyen szep vagy, hogy hivnak?
En kozben csak arra tudtam magamban gondolni (angolul) hogyha en most hirtelen nyelvet valtok a fejemben hogy elmondjam neki ezt a mondatot magyarul akkor lehet hogy nem tudok visszavaltani angolra es igy ragadok. Csak es kizarolag magyarul fogok tudni beszelni. Es senki nem fog megerteni. Ez ugy megijesztett, hogy eldobtam a cigimet es elfutottam.
Kellett kb fel ora hogy megnyugodjak....

it's me 2009.08.19. 17:34:25

Hevelek egy lúkot rá.

ZmanUK 2009.08.19. 17:36:08

@little_my: Ilyen konnyu megijeszteni ? LoL :))))))))))))))))))))

ZmanUK 2009.08.19. 17:37:14

Nem tudom van e olyan angliai magyarnak aki nem iszik igazan alkoholt, angol baratja? - koltoi kerdes

2009.08.19. 17:38:29

@Zlot: detto :))))
egyebkent tenyleg mit dolgozol? marmint mi az angol megnevezese? Lehet abbol megertem haha

MortálWombat 2009.08.19. 17:39:27

barbikjúra megy a honfitársakkal nemsoká, hogy pár brátvursztot leeresszünk, meg emlékezzünk a boldog békeidőkre, addig legurítok egy viszkit, nem ám skoccsot, hanem valami echte embereset

pandacsökiboborján 2009.08.19. 17:39:38

Kint bevándorló(bár egyáltalán nem néznek le,a "legrosszabb" esetben is azt hiszik,hogy lengyel vagyok, amikor megtudják,hogy magyar erősen csodálkoznak,azok nem szoktak elvándorolni-eddig) itthon a végletekig kizsákmányolt,agyonadóztatott beszélő szerszám. a faszkalap cégvezetők még a köszönést se fogadják úgy átnéznek az emberen. Akkor hol néznek le jobban?

2009.08.19. 17:40:03

@Zlot: van :P

En jo vagyok ;)

commentelo 2009.08.19. 17:42:13

En azt szoktam monadni az otthoniaknak ami itt rossz :)
Most nyaron voltam otthon, es Angliahoz kepest MINDEN olcsobb volt. Sokat gondolkodtam mar, hogy mi nem, de itt csak az autok olcsobbak. Viszont a biztositas 3x annyi, uzemanyag is joval dragabb.
Erre szoktak mondani, hogy de itt tobbet keresunk. Csakhogy tobbet is koltunk, es sokkal tobbet is kellene felretenni, ha pl valaki ingatlan vasarlast tervez. Mivel megfizethetetlenul dragabb. Nem beszelve arrol, hogy otthon majdnem a garazsunk alapterulete akkora, mint itt egy atlag haz.
A londoni kozbiztonsag sokkal rosszabb, mint a budapesti. Este nem is merek kimenni az utcara. Eleg sok feltort autot lattam mar, az elmult 1 evben 3x volt lovodozes miatt helyszineles pont abban az utcaban, ahol nekem is dolgom volt. Pl nehany hete mikor visszajottem az orszagba, jovok haza a repterrol, es kb 5 rendorauto villog az utcankban, mert a niggerek lottek egymast. Ja amugy rasszista vagyok :) Ki nem alhatom a negereket, meg a muszlimokat. A negerek kb olyanok mint a ciganyok, es ugy is szaporodnak. Kesz feludules volt otthon csak feher embereket latni.

A kinti magyarokrol sincs tul jo velemenyem. Talalkoztam, meg laktam mar jopar emberrel, es ezek tobbsege evek mulva is csak epphogy makog valamit angolul. Keptelenek egy fontot is felretenni, allandoan kolcsonkernek. De ahogy irta mar valaki korabban, cigire meg uditore mindig van penz. Mert kb 20-bol 19 magyar dohanyzik.
Eleg sok a muveletlen szakmunkas. Legtobben nyelvtudas nelkul jonnek, ezert minimalbert keresnek, gyakorlatilag jo, ha egy hazalatogatasra ossze tudnak gyujteni. A nyelvet nem tanuljak, igy evek alatt sem jutnak elorebb. Arra nem kepesek, hogy a filmeket angolul nezzek. Mindent csak magyar szinkronnal. Egnek all mar a hajam ettol.
Persze en sem vagyok hibatlan, en sem tudok meg folyekonyan beszelni, en is aljamunkat vegzek, de valahogy nekem eleg szepen gyarapszik a megsporolt penzem, pedig csak 15 honapja vagyok itt.

szalkasgerenda 2009.08.19. 17:42:19

@Modor Tibi: Ó, hát az még egy szaros újszölött, de kösz. Furcsa ez a sok sértődés. Ők először járnak ezen a blogon? Vagy a humorérzéket nem engedik fel a repülőre? Ja, biztos 9.11 miatt. Nem baj.

2009.08.19. 17:43:16

@Zlot: 3 napos folyamatos bulizas Ibizan, semmi alvassal, raadasul hihetetlenul aktiv es fantaziadus a kepzeloerom, szoval el tudod kepzelni hogy milyen konnyu volt megijedni :)))

fekete mancs 2009.08.19. 17:44:43

@Zlot: a neni nem vette nagykepuskodesnek es nem is annak volt szanva. tudod, csak hozzaallas kerdese, hogy mit hogy ertelmez az ember. hogy a legtobb magyar ezen elkezdene vicsorogni, hogy hogy jovok en ahhoz, hogy nekem ez olcso, az a szomoru.

2009.08.19. 17:45:30

@Zlot: van itt privat? hogy kell olvasni? :)

MortálWombat 2009.08.19. 17:49:29

ja, és a nájnilevn miatt nem tudnak normálisan lélegezni se, mert ki tudja, hogy mikor, hol csap le újra

2009.08.19. 17:50:04

@commentelo: te jo eg!!!!
Hol elsz te Londonban???
En gyalog es ejszakai buszon szoktam hazamenni. Soha nem feltem, igaz a gettoba nem jarok ahogy Budapesten is voltak olyan reszek ahova be nem tettem volna a labamat. De Kecskemeten is es hol van Kecskemet nagysagban Londonhoz kepest.

A muzulman es feketeteket sem altalanositanam igy le, mert otthon sem a ciganysoron lakik az ember vagy a leszakadt nyolckerben es akkor utana azt mondja milyenek a magyarok....

Szoval ez a hozzaszolasod nagyon gaz volt!

szalkasgerenda 2009.08.19. 18:00:07

@Bukowszky: a nagy magyar posványt senki sem vitatta. ebben húzzuk az igát nap mint nap. épp ezért vicces ezt 3 havonta is meghallgatni, mint valami bölcseletet. attól, hogy igaz, attól még közhelyes viselkedés. és itt erről van szó. nem pedig arról, hogy minden emigráns modoros lenne, pláne nem sárdobálásról.

fekete mancs 2009.08.19. 18:00:57

egyebkent lehet azert vannak sertodesek, mert a poszt valoszinuleg sokaknak elevenebe talalt. s erre sertodessel reagalni szinten magyaros jellemvonas :)
mikor hazalatogatok,mindig egy nagyon felfokozott es erzekeny allapotba kerulok es ilyenkor persze erzekenyebben erint minden megnyilvanulas, amit a kornyezettol kapok. ezek kozott van jo es rossz is, ez a poszt a kevesbe szivmelengetoeket elevenitette fel. csupan ennyi.

commentelo 2009.08.19. 18:01:45

Del-Keleten lakom, ami ha jol tudom a legrosszabb hely.
A muzulmanokkal alapvetoen nincs bajom, csak magaval a vallasukkal, meg az oltozkodesukkel. Es a hihetetlen iramu europai terjeszkedesukkel. Te ez mind az en szemelyes problemam.
A feketekkel mar tobb bajom van. Ok nagyszajuak, kotozkodosek, nagyreszuk nem dolgozik, allandoan csak bandakban allnak az utcan. Drogot arulnak. Es felek tole, hogy mivan, ha egyszer akko lesz balhe ha pont ott vagyok. Mert olvastam kb 2 hete, hogy lovedek eltalalt egy buszon utazo artatlant. Meg hallottam mar tobb tortenentet is. Amugy erdekes, mert mindenkivel szoba jon neha a tema, es 90% utalja a feketeket, legyen az magyar, lengyel, brit. Beszeltem mar az utcan nehany irrel azokban aztan van gyulolet. :)
Na jo, ne menjunk ebbe jobban bele. Csak irtam, hogy ilyen is van.

szalkasgerenda 2009.08.19. 18:02:15

És persze, hogy tényleg hiányolható a magyar koszt, de pl tréfás az iwiw-vel a világ körül rovatban mindenkinél ugyanazt olvasni.

commentelo 2009.08.19. 18:03:08

Ja es mindig vannak kivetelek, nem akartam altalanositani.

fekete mancs 2009.08.19. 18:07:18

@szalkasgerenda: talan mert tenyleg hianyzik? ;)

2009.08.19. 18:11:05

@commentelo: Brixton, Lewisham hol? Kivancsiva tettel. En Stratfordban lakom es imadok Kelet Londonban lenni. Nagyon szines es izgalmas, rengeteg minden tortenik itt. Es soha nem feltem meg :)

Es helyes, ne altalanosits :))

Oruljunk inkabb a kiveteleknek.

Egyebkent koltozz el mielobb jobb helyre, hidd el vannak nagyon jo kornyekek amik nem dragak es akkor szerintem tudni fogod elvezni Londont :)

2009.08.19. 18:13:19

Ja Londonban elok :)
Ha otthoni kajakra vagytok ime:

hungapol.webs.com/hzhozszllits.htm

En sokszor rendelek innen es meg soha nem csalodtam :)

Bandibacsi34 2009.08.19. 18:14:49

JA csatlakozom. Az nagyon fugg, hogy mennyire sitt a hely (Kelet London, Eszak London sitt, max nagykessel jarnek ott ejszaka azert is olcsobb, en Nyugaton lakok, itt is vannak feketek de semmi gaz veluk). Ami a muszlimokat illeti azokkal sincs gaz, talan inkabb a fiatalkoru kolykok, akik allandoan problemaznak, azoknal meg mindegy feher, fekete, arab, pakisztani vagy egyeb
Az nekem is nevetseges, amikor itteni magyarok csak szinkronos dvd filmeket neznek (tudni kell, hogy a tv ugy szar ahogy van 15 percenkent reklam van es a legszarabb amerikai meg angol sorozatok mennek itt).

Azert is nehez Londonban nyelvet tanulni, mert rengeteg a nyelvjaras csak Londonban 30 felet beszelnek (persze ebben benne van a gipsy, jamaikai, general american, meg az idejovo videkieke, a felso es alsoosztalyoke, az irodistake meg a csatornazoke is). A standardot csak a miniszterelnok, a kiralyno, a BBC meg termeszzetesen a reklamok beszelik. Amugy mindegyik erti altalaban (sokszor ugye mas szavakat hasznalnak nem is a kiejtes mas, ugye amikor a wc-t keresik: toilet, loo, bathroom. En meg mindig nem tudok angolul gondolkodni, de akulfoldieket egybol megertem.

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.19. 18:15:39

Mi helyzet a vegyes párokkal???
Erről elég kevés szó esett eddig.
Nekem német csajom amikor "emigráltam"...
Ez most baj? :)

Milton 2009.08.19. 18:27:20

Akkor most menjünk vissza egy picikét az időben!

Eljátszom a gondolattal, hogy a posztíró hazajön első, fél éves kiutazásáról mondjuk Londonból.

És leszáll Kőbánya-Kispesten.

commentelo 2009.08.19. 18:29:08

@little_my: South Norwood-ban lakom, es West Norwoodban dolgozom. Bar neha kell mennem Brixtonba is. Amugy most tevezek koltozni kb 1 honap mulva. Meg nem tudom hova, lehet, hogy kiprobalom a belvarosi eletet. Lattam eleg olcso szallasokat Kensingtonban.

@atlagjancsiba: En is neztem nagyokat mikor kijottem. Mit szenvedtem az elejen a skot, meg a jamaikai kolegakkal, hogy megertsem :)
Nekem az tunt fel, hogy itt delen a "th"-s szavakat "f"-el mondjak. Pl three=free, think=fink, south=suof stb.

2009.08.19. 18:29:31

fél off
a második generációs gyerek nyelvtudása kizárólag a szülők igényességétől függ.
lehet úgy is gyereket nevelni, hogy csak azt hallja magyarul, hogy "hova a bánatba tetted a kapukulcsot vazze?" , "aggyá má' ide egy csőfogót!" és hasonlók.

meg úgy is hogy dalokat, verseket tanítanak neki, könyveket olvasnak vele, rendszeresen mesélnek neki az otthoni szokásokról, töreténelemről, stb.

tapasztalataim szerint akinek a szülei az utóbbit választották, azokon nem lehet észrevenni, ha húsz éves korukban járak először Magyarországon.

amennyire én láttam, vegyes házasságokban is teljesen hibátlan lehet a gyerek nyelvtudása - de csak úgy magától nem lesz az, ehhez az kell, hogy a szülő ebbe belegyen némi energiát és okosan csinálja.
on

fekete mancs 2009.08.19. 18:37:07

@csirkenyak: nekem portugal faszim volt fel evig, ossze is koltoztunk, nem mukodott. a csaladja kabe ugy nezett ram, mint egy marslakora. csak egy pelda... anyukaja elmagyarazta nekem, milyen elven mukodik a szoszleszedo henger, nalunk, azsiaban olyan biztos nincs. :) nem akarok altalanositani, de szerintem ket kultura osszeegyeztetese joval nehezebb,mint az ember gondolna... persze a nemet es a magyar kultura osszehasonlithatatlanul kozelebb allnak egymashoz,mint a magyar es a latin vilag.

2009.08.19. 18:54:27

furcsa szülőkért/családért nem kell külfödre menni, a lefedettség belföldön is teljes és az utánpótlás folyamatos :-)))

szalkasgerenda 2009.08.19. 18:56:47

@Milton: A kökin leszállni a jövőben lesz. :) Pár nap London után is épp elég "szar" a puccos Buda (modoros.blog.hu/2009/05/20/a_budai_hegylako) is. Éééés? Hogy jön ez ide? EGYESEK közhelyes viselkedéséhez. Ugyan.
2009.08.19. 18:00:07

szalkasgerenda 2009.08.19. 19:00:15

közhelyes ill. "modorkodó"

nemértekhozzá(m) 2009.08.19. 19:40:34

ez végre tetszik, nagyon találó (:

gregaba 2009.08.19. 19:50:26

csendben megjegyezném innen Budaligetről, hogy Magyarország, sőt Bp. sem egyértelműen egyenlő a kosszal, a penészes közértbeli hűtőkkel stb.

a II., XII. ker. + pl. Nagykovácsi, Kőszeg, Balaton északi part stb. simán vállalható nemzetközi szinten is: relatív tisztaság, igényesség, normális emberek, közeledés a nyugathoz.
ezt úgy mondom, hogy sztem többfelé utazgattam, mint a kommentelők nagyrésze (pl. Szingapúr, Eire, UK, Karib-tenger, Török, Malájzia stb.). és még mindig itthon élek (fogok is), sőt idén vettem egy házat Kőszeg mellett.
nem biztos, h. az országgal van a gond, lehet, h. azoknak a lelkével, akik örökre itthagyják -- elnézést kérek tőlük.

gregaba 2009.08.19. 20:08:47

szimpábban kifejezve: Nyugat-Magyarország hajszál híján már csatlakozott a nyugathoz. csak 2 példa: EuroVegas, Etyeki Stúdió.

fekete mancs 2009.08.19. 20:26:09

@gregorik: csendben megjegyeznem innen delnyugatrol ... oh, igen, a kivandorlok nagy resze a koszegi maganrezindenciajarol meg a masodik keruleti villajabol vandorolt ki... tenyleg jo a humorod :)))

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.19. 20:29:46

sajnos sok mindenben igaza van a modoros emigránsnak, de abban hogy otthon olcsóbb lenne bár mi is, azt kétlem, én sosem fogom megérteni, hogy pl. 1 tojás vagy 1 liter tej miért kerül kevesebbe Hamburgban vagy Kasselben mint otthon a Tescoban.

Nekünk mindig azt mondják itt, hogy persze nálatok olcsó a benzin (nem olcsó), de amikor hozzáteszem, hogy fizetünk az autópályért (már ahol van) akkor ugye mindjárt más.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.19. 20:32:54

A gyereke magyar tudásáról: találkoztam a Csilla von Böeselager lányával és annak a gyerekeivel, tökéletesen akcentus nélkül beszélnek magyarul, holott Csilla 8 évesen hagyta el az országot, és amig a német báróhoz hozzá nem ment Argentinában élt.
(Azon mondjunk már kiakadtam hogy a kisebbik gyereket miért kellett Bélának kersztelni.)

grafitember 2009.08.19. 20:37:24

A poszt minden szava arany! : )))

Tényleg így viselkedünk. Azt még hozzátenném, hogy VALAMENNYI tejfölös - túrós cuccért kiállunk gitározni a sarokra, amikor itthon vagyunk. Felfordult gyomorral, undorral nézünk az idegennyelvű BUDAPEST és HUNGARY fényképalbumokra, viszont az ajándékba szánt Pick szalámiból a rövidebb is elég, Unicumból meg az öt decis.

Arrivederci vagyok.

kisspete 2009.08.19. 20:39:48

@little_my: az Isten aldjon meg a cimert , mar futkos a nyal a szamban :-)))

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.08.19. 20:57:12

@little_my: egyetertek veled :). En itt szerencsere eddig csak az elso csoport kepviseloivel talalkoztam.

@csirkenyak: erintett vagyok. Az en "vegyes kapcsolatom" teljesen jol mukodik.
Mi tobbszorosen "hatranyos helyzetben" vagyunk.
En es a gyerekeim magyarok vagyunk.
A ferjem nigeriai.
Belgiumban elunk.
Ettul fuggetlenul otthon en magyarul beszelek a lanyokkal (ok angolul a potapukajukkal).
Megtartottuk a magyar szokasokat, en peldaul biztosan nem fogom mar december elejen feldisziteni a karacsonyfat.
Ugyanakkor tiszteletben tartjuk a helyi sajatossagokat, ha van valami tortenes, ott a helyunk.
Az itteni feketekkel pedig az egvilagon semmi baj nincs,kemenyen dolgoznak es nagyon szeretik a csaladjukat.
Neha tenyleg hebegek-habogok, foleg, ha sokaig nincs lehetosegem a lanyaimon kivul mas magyarral beszelni, de hamar elmulik.
En szemely szerint keresem az itteni magyarokat es ha talalok valakit, altalaban orulni szoktunk egymasnak. Alap, hogy hozunk egymasnak turorudit vagy Tokajit, ha sikerul hazamenni.

Nekem teljesen mindegy, "szart kaparni" (ahogy sokan irtak) vagy karriert csinalni emigral valaki, egyedul az a bosszanto, ha olyt hallok: "hallom, milyen jo kis tamogatasokat lehet kint kapni, lehet, kimegyek gyereket szulni", stb. Na, ezzel, aztan lehet a jo hirunket oregbiteni szerte a nagyvilagban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.19. 21:50:46

Egyébként meg nem is kell installálni a magyar tasztatúrát, hanem a (ha jól tudom) vezérlőnek modják magyarul a menüt ahol alapértelmezettként fel lehet venni számtalan más nyelvű tasztatúrát, és utan a jobb alsó sarokban már csak kattintgatni kell,(nekem magyar, német angol orosz van állandóan fennt, mert arabul vagy héberül nem szoktam írni)
a magyarban is meg van a ß meg az ä de nekem egyszerűbb váltani mint keresgélni - mivel írni vakon magyarult tanultam meg, ( és nem volt az írógépen sem ú sem í ) akkor is tudom, hogy hol vannak a betűk, ha a billentyűn nem az van kiírva, németül meg ki van rá írva

hát ennyit az ékezetekről

DNS- 2009.08.20. 04:37:13

Nagyon jo poszt! En vegig rohogtem rajta es felismertem magamat benne (reszben).

Szerintem az otthoniak foleg azt hiszik, h kulfoldon elni egy fonyeremeny es bizony sokan irigykednek... ezert is talan az ellensegeskedes! Azt persze nem fogjak fel, h ugyanugy megvannak az idegesito helyi dolgok. Ezek olyan apro dolgok amikre eletukben nem gondoltak volna.
Persze nem a helyi szokasokra gondolok itt amiket tiszteletben kell tartson egy "vendeg", hanem pl a tavol-keleti folyamatos kopkodesre es hasonlokra!

Amikor pedig magyar baratokjonnek latogatoba nem mindig ertik meg, h TELJESEN mas turistakent eltolteni egy hetet egy adott helyen vagy ott lakni/elni!

Errol lehetne egy "Modoros Emigrans-latogato" posztot irni! ;) szerintem anyag lenne hozza boven!

strohmann 2009.08.20. 08:22:56

@DNS-: Bármi lehet modoros, meg annak az ellenkezője is. Ez a blog nyelvi, formai szempontból tár fel egy témát, és nem _tartalmi_ szempontból. Bármilyen téma, nézőpont ecsetelése modorossá válhat, ha közhelyeket szajkóznak panelszerűen.

Nekem például a "kint sincs kolbászból a kerítés" közhely lépten-nyomon való hangoztatása tűnik modorosnak. Mondják ezt külföldre szakadtak meg itthoniak is, utóbbiak a tájékozottságukat felvillantandó, továbbá kötelező szófordulat külföldi munkavállalásról szóló internetes/újságcikkekben.

avantgandi 2009.08.20. 10:03:10

Bár élesek, s sok helyütt pontosak a szerző meglátásai, az ebből levont következtetések, illetve az okokként megnevezett dolgok nagyon sok helyütt helytelenek.

1, miért azzal indít, hogy az általa nevezett "modoros emigráns" csupán rövid távra indult? Velem nem így volt - én nem terveztem mondjuk, hogy meddig fog tartani.
2, sajnos nem járok haza olyan gyakran, mint ahogy ő említi, viszont nem is lesz elegem Mo-ból az ott töltött egy-másfél hét alatt, SŐT, nagyon-nagyon szeretek otthon lenni, s nem csak a barátaim miatt.
3, nem gondolom azt, hogy Mo-on bunkóbbak vagy igénytelenebbül öltöznek, SŐT: én Franciaországban élek, s most mindenki el fog hűlni, de itt csak a drága burzsoá divat megy, ami nem saját kreativitást takar, hanem az adott designerét. Ráadásul itt nincsenek ún. bölcsész ruhaboltok, ahol fiatal iparművészek ruhadarabjait lehetne megvenni - ha van elvétve, akkor az túl drága. Ittenieknek is: olyannyira, hogy nem a bölcsészek, hanem a 30-40 éves tehetősebb nők vásárolnak ott. / A bunkóságról meg annyit, hogy a magyarok még mindig megvárják egymást a metróajtó két oldalán, hogy kiszálljanak a leszálló utasok: itt beállnak az utadba. Vagy ha például rálépnek a lábadra, még egy "pardon" sem hangzik el, bár így én is ráléphetek gond nélkül az övékére. Mo-on viszont rögtön rádüvöltenek, hogy milyen bunkó vagy - mert ott elvárják, hogy figyeljenek egymásra.
4, én is szeretem a Túró Rudit, de emellet kefírt és kovászos uborkát eszem otthon, s ezeket RÉGEN is nagyon szerettem - most viszont természetes, hogy a rövid otthonlétek alatt ezt eszem: mert itt hiányzik, mert itt nincs ilyen!
5, itt pedig egyáltalán nem snacken élek: nagyjából úgy eszünk a párommal, mint a franciák (kivéve, hogy mi rendesen megsütjük a húst)
6, facebook-ot már nagyon sok magyar használ, szerintem ez még meglátásnak sem volt helyes
7, nem "igyekszünk" idegen szavakat alkalmazni, hanem tényleg nem jut eszünkbe egy-egy kifejezés. Az én társam hiába magyar, így is vannak szavak, amiket egymás között is franciául mondunk, mert így gyorsabb a társalgás.
8, sosem kérkedünk azzal, hogy hol lakunk (sőt, elmondjuk sokszor az árnyoldalait is, mert sok magyar tendenciózusan azt képzeli, hogy fantazmagórikus lehet a "művészet" (sic!) országában élni), sőt azzal sem dicsekszónk, mennyi helyen jártunk, főként, hogy sok Mo-on lakó magyar több helyen jár, mint mi!
9, azt sem szoktuk előadni, hogy a mindennapok hangulata Fro-ban jobb, mint otthon: mert valami jobb, valami rosszabb.

ha ezek után felmerülne a kérdés, hogy ha ilyen jó Mo., akkor miért nem ott élek?
-én a társam miatt jöttem el Mo.-ról
-azóta pedig szakmailag itt találtam meg magam (művészeti miliőről van szó - bár ITT IS nehéz, de még mindig valamivel könnyebb).

üdv.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.08.20. 11:13:15

Az volt mar, hogy Belgiumban _sincs kolbaszbol a kerites_, mert itt peldaul ma meg holnap munkanap van? :)

lárvalányhaj 2009.08.20. 11:33:19

@avantgandi:

kovászos uborkát ott is könnyen tudnál készíteni, uborka és kenyér biztos ott is van a boltban.

2009.08.20. 12:00:24

Na lecsereltem nickemet es tettel fel fotot :)
little_my-bol Kisandie lett :)

2009.08.20. 12:14:50

@atlagjancsiba: Londonban csak Londoni angolt fogsz megtanulni mindenfele cockney, asian-brit es fekete szlenggel fuszerezve. De ez London! Szoval nem kell panaszkodni.
Koltozz el minnel eszakabbra, vagy delibb csucsokbe ne felj ott tokeletes angolt beszelnek, bar a helyi szleng es kiejtesek mindenhol erosek.
En anyanyelvi szinten beszeltem angolul, angol tanari diplomam is van, angol ugyfelekkel dolgoztam 3 evig mielott ide kijottem, es ugy alakult hogy Newcastle-be Eszak-Kelet Angliaba kerultem amit geordie-k laknak. (Igy hivjak a Newcastle es kornyeki eszak-kelet angolokat). Ok az angolnak egy skot-angol-skandinav jovevenyszavak kevereket beszelik. En az elso par napban majdnem elsirtam magam hogy ez most mi.
pl. Me hoose - my house, canny lass - cool girl, me marra - my friend, Howay the lads - come on guys (pl. fociban)

Es szerinted mi tortent? Megtanultam a szlenget mint a pinty es nem csak ertem, de beszelem is. Szerintem nyavajogtam, hogy ize miert nem beszelik az un. 'Oxford Englisht' mert en azt tanultam es azt egyszeru megerteni??? NEM.

Miota Londonban elek, szerinted megtanultam az itteni kulonbozo csoportok szlengjet? Meg.
Ennyi.
Azt sem szabad elfelejteni hogy az angol un. 'bridging language' lett ami osszekapcsol rengeteg nemzetet es en nem is banom, mert ha soha nem tanultam volna meg egy idegen nyelvet sem akkor ugy ereznem magam mintha le lenne vagva mindket karom!


A tv pedig NEM SZAR! Rengeteg a valasztek, mindenfele valtozatos csatorna, musor, sorozatok. Es azer tudnek emliteni 2-10 amerikai sorozatot ami nagyon jo. Raadasul sky+ box nem kerul semmibe, azzal pedig azt veszel fel, nezel amit akarsz, tekered at a reklamokat amikor akarod.
Tudni kell okosan tevezni, ahogy pl. internetezni is.
Szerintem ossze sem lehet hasonlitani azzal a kinalattal ami Magyarorszagon van.

KormyZ · http://kormy.freeblog.hu 2009.08.20. 12:16:58

Nem rossz a cikk, de kicsit egyoldalúan mutatja be a dolgokat. Nem mondom, hogy mikor itthon voltam akkor csak az jutott eszembe hogy ez az ország mennyivel szarabb mint az a nyugati-európai ahol éltem. De néhány dolgot nehéz nem észrevenni. Például sajnálatos, hogy ahogy másik is leírták fenntebb, nagyon sok minden drágább itthon mint nyugaton és ez valahol felháborító. Akkor is az lenne ha ott ugyannyit keresnének az emberek de ugye tudjuk hogy ez nem igaz. Azt viszont el kell hogy mondjam, hogy én nagyon sokszor úgy érzem, hogy a nagyátlag itthon igényesebb mint Írországban. Legyen szó általános műveltségről, vagy öltözködési kultúráról. Jó persze Írország nem a nyugat mintapéldája, de azért jólétügyileg jól állnak (álltak) ennek ellenére bárki aki azt hiszi, hogy nyugaton minden szép és jó az hatalmasat téved.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.08.20. 12:17:02

Az a legrosszabb, amikor külföldön élsz, és csupa olyan magyarral találkozol, aki a pénz miatt ment ki, de amúgy rettentően rosszul érzi magát a befogadó országban.

2009.08.20. 12:17:09

@kisspete: ja ja :) nagyon jo a bolt :) Haza sem kell repulni. Es jo fejek a boltosok!

2009.08.20. 12:20:20

@Prinzessin Erbsen: en akkor sem ertem hogy mi a problema az ekezet nelkuli gepelessel? Fenekeljetek el, de nem fogom fel :)))

Kezzel irni es BESZELNI meg mindig es a jovoben is ekezettel fogok! Kulonben is! A magyar nyelvnek az egyik fantasztikus adottsaga (en nyelvbuzi vagyok ezert is beszelek 4-et) hogy gepelve, irva, ekezetek nelkul is ugyanaz a jelentese.

KormyZ · http://kormy.freeblog.hu 2009.08.20. 12:28:31

@Kisandie:
Szerintem nincs ezzel semmi gond. Főleg ha az ember megszokja mert mondjuk külföldön vett angol bill-es gépet, vagy net cafeból nezetik ahol esély sincs magyar bill-t használni.

hateztnemhiszemel 2009.08.20. 13:06:10

@Kisandie: sok mindennel egyet ertek a hozzaszolasaid kozul, vannak jo meglatasaid, de eleg arogansnak talalom a stilust, amiben azokat megfogalmazod. tudomasom szerint jonehany magyar el Angliaban, annak egy joresze professzionalis szakmakban es megvan a sajat velemenyuk. az lehet, hogy te nem ertesz veluk egyet, de "legazozni" egy hozzaszolast vagy palcat torni mas felett VELEMENYEM SZERINT eppugy nem melto, mint leszolni a muszlimokat vagy a feketeket.
az pedig csak erdekelne, hogy melyik szulod volt brit ajku es hany eves korod ota elsz angliaban, hogy anyanyelvi szinten beszeled az angolt, amit oly sokszor emlitesz? talalkoztam mar jonehany emberrel amiota itt elek, de meg nem hallottam olyanrol, es nem hallottam senkirol, aki ismert volna barkit is, aki ANYANYELVI SZINTEN beszelt volna ugy, hogy nem kolyokkora ota el itt vagy brit ajku felmenokkel rendelkezett. te melyik kategoria vagy? vagy ha egyik sem, akkor hogy sajatitottad el igy a nyelvet? vagy ez a nyolcvanas-kilencvenes evekbol visszamaradt "perfekt nemet" szindroma tovabb folytatasa csak azert mert 100 szonal tobbet beszel az illeto? azt gondolom, hogy az angol, mint a tobbi nyelv is, tobb tiszteletet erdemel. ha azonban TENYLEG anyanyelvi szinten beszelsz, mindezek nelkul, akkor minden tiszteletem a tied.

elnezest, ha tul sok voltam, nem akartam bantani, csak tukrot tartani....

gregaba 2009.08.20. 13:10:20

@Kisandie: halál idegesítőek a hsz-eid sztem, nem tehetek róla. főleg mert evidens, hogy anno egy mozdulattal félresöpörted egész HU-t lelki/szellemi értelemben, mielőtt kiköltöztél volna, és azóta is megy ez a (subtle) kivagyiság-rátartiság és az alaptalan (és talán nem tudatos) lenézése mindennek, ami magyar. ez is egy típus. pl. "ha Hu-n maradok, mindebben nem lehetne részem." ez hülyeség. elnézésedet kérem.

pedig én is full kozmopolita vagyok (lásd fentebb), csak nekem mindig (Nyugat)-Magyarország marad a bázisom, egyszerűen mert jó hely, még az olyan helyekkel összevetve is, mint Szingapúr, ami a gazdagság/tisztaság fellegvára.

ZmanUK 2009.08.20. 13:33:17

El kellene fogadnunk hogy minden ember mashol es mashogy talalja meg maganak a boldogsagot. Van aki Magyarorszagon es van aki kulfoldon. Es ennek ellenere az ember sehol nem lehet maradektalanul boldog, mert mindenhol van jo es rossz, egyenlo aranyban.

A nyelvkerdessel kapcsolatban meg, egy nyelvet, nyelvkornyezetben lehet igazan megtanulni. En is hosszu evekig tanultam angolul, es mikor kijottem, leesett az allam hogy mennyire nem is ertem oket az akcentus miatt.

(Ma egy skot ugyfelszolgalatos okozott kellemetlen perceket a telefonban :)))

Londonban tobb mint 50 (!) fele kulonbozo nyelvjaras talalhato meg, nem beszelve a bevandorlok akcentusarol, es anglia szinte minden varosanak megvan a "sajat" nyelvezete. Szoval megtanulni mindet, lehetetlen :))) De torekedni kell ra.

Nekem 42 eves IR baratom mondta, hogy gyerek kora ota angolul beszel, ez az anyanyelve, meg sem ert meg mindenkit :)

2009.08.20. 13:55:06

@hateztnemhiszemel: nem, nem semmi gond. Neha tuti arrongansnak hangzik ahogy irok, de vannak dolgok amik felbosszantanak es akkor tul sok vehemenciaval fogalmazok akar elo szoban is.
Egyik szulom sem volt brit, 7.5 eve elek itt, 10 eves korom ota tanulok angolul, 13 evesen mar folyekonyan beszeltem, valamilyen oknal fogva hihetetlenul konnyen tanulok kulonbozo nyelveket irni, olvasni, beszelni. Angolul ha beszelek, irok akkor az angol anyanyelvuek nem tudjak hogy kulfoldi vagyok, kiejtes, fogalmazas, szokincs miatt. Ezert mondtam az anyanyelvi szintet.

Amugy pedig egy commentben, gepelt velemenyben szerintem ugyanugy lehet ugyanolyan megjegyzeseket, felkialltasokat tenni mint elo vitaban. Pl. de gaz, miert, nem ertek egyet stb.

2009.08.20. 13:58:24

@gregorik: bocs de ez mibol evidens hogy en anno felresoportem Magyarorszagot? Azert mert azt irom, hogyha otthon maradtam volna akkor nem tudnek tengerparton setalgatni munka utan ha ahhoz van kedvem, vagy hogy nem tudnek kulonbozo nemzetekkel megismerkedni, szokasaikat megtanulni stb?
Es mibol gondolod hogy a kivancsisagom ratartisag, lenezes?
Egy szoval nem mondtam, hogy lenezem Magyarorszagot, olvasd el a korabbi hozzaszolasaimat megegyszer.
De tudod mit, inkabb ne olvasd hiszen idegesitonek talalod ;)

hateztnemhiszemel 2009.08.20. 14:25:38

@Kisandie: tiszteletben tartom a velemenyed a kommentekrol, de nem ertek egyet vele. en ugy gondolom, ha tisztelem a beszelgeto/levelezo partneremet, akkor megprobalom a sajat nezopontomat bemutatni, es nem azt mondani, hogy ez igy van, mert en mondom. marpedig ilyen athallassal lehet a leveleid tobbseget olvasni.

a nyelvrol pedig ertem, hogy mit mondasz, bar ezt kettannyelvu gimivel, angol egyetemmel es brit feleseggel a hatam mogott is nagykepunek es oszinten hihetetlennek tartom, de ennel a pontnal en megallok meg.

ZmanUK 2009.08.20. 15:02:55

@hateztnemhiszemel: Nekem is van egy olyan ismerosom, aki valami hihetetlen modon jol beszelt angolul, es pillanatok alatt tanult nyelveket. Az akcentusa nem erzodott, kiejtese nagyon jo volt, angolokat is megtevesztett. Aztan egy csomoszor kiderult hogy az angolt csak "irodalmi" szinten beszeli es erti. Rogton gondba is kerult angliaban....

Tok nehez amugy beloni hogy ki hogy beszeli az angolt. Kisandie megjegyzeset az anyanyelvi szintre kicsit tulzonak tartom, mert szerintem az ilyet hivjuk csak "fluent"-nek. Anyanyelvi szint jelzovel olyan embert celszeru ellatni, aki tenyleg kisgyerekkora ota tanulja az angol, vagy mert ott el, vagy mert valamelyik szuloje az.

Az hogy elkezdtek az iskolaban magyar anyanyelvu angoltanarok tanitani, az messze nem ugyanaz mint amikor kint, gyerekkent a tobbi gyerektol/felnottol tanulja akik maguk is angolok.

Szoval az anyanyelvi szintet, en azert meghagynam a tenyleg anyanyelvi vonatkozasu embereknek.

Kisandie, ezzel nem teged akarlak bantani, sot mivel nem hallottam az angolod, igy velemenyt sem mondok rola.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.20. 15:08:33

@Kisandie: ja, az akcentusmentesség létezik, nemcsak gyerekként kikerült v. anyanyelvi szülők esetében.

Az ráadásul elég gyakori, hogy valaki képes úgy megtanulni angolul, hogy mondjuk Angliában ausztrálnak, amerikainak hiszik és fordítva. Olyan, hogy valakit Liverpoolban született liverpudliannak hisznek, na az a komoly, és az nagyon ritka. De nem lehetetlen.

Szerencse, érzék, kitartás, megfelelő szellemi ráhangolódás kell hozzá.

De az ilyeneknél is ki szokott bukni egy órán belül, ha folyamatosan beszélgetnek velük. Vagy nem értenek valamit, vagy hibáznak. De ez normális.

Németül meg talán még könnyebb olyan szinten megtanulni, hogy ne lássák benned a külföldit. A németet tényleg meg lehet tanulni a könyvből, a szlengek meg az angolhoz képest sokkal egységesebbek és kisebb számban is fordulnak elő.

hateztnemhiszemel 2009.08.20. 15:36:51

@Modor Tibi: "Olyan, hogy valakit Liverpoolban született liverpudliannak hisznek, na az a komoly, és az nagyon ritka. De nem lehetetlen.....
De az ilyeneknél is ki szokott bukni egy órán belül, ha folyamatosan beszélgetnek velük. Vagy nem értenek valamit, vagy hibáznak. De ez normális."

Errol beszelek en is. Szerintem is normalis es tiszteletremelto, csak egyszeruen nem anyanyelvi. Az is lehet, hogy en rakom a lecet magasra, hogy mit nevezek anyanyelvinek.

ZmanUK 2009.08.20. 15:46:27

@hateztnemhiszemel: Szerintem nem te rakod a lecet magasra. Tenyleg vannak kifejezesmodok, es specialis szolasok, amit a budos eletben nem tanulsz meg otthon, a szlengrol ugye nem is beszelve.

Az anyanyelvi szint nem annyit jelent hogy folyekonyan tudsz beszelni, helyesen, akcentus nelkul.

Az anyanyelvi szint azt jelenti, hogy a gyermekmondokaktol kezdve ISMERED a nyelvet, es anyanyelvkent beszeled (see you later aligator, liar liar pants on fire, stb stb stb, ismered Basil the FOX-ot). Ismered a szokasokat, kifejezesformakat, stb ....

Az anyanyelvi angolnal tenyleg magasan van a lec.

ZmanUK 2009.08.20. 15:50:55

@Kisandie: Anyanyelvi szinten beszelni egy nyelvet, az igazi modorossag :)

ZmanUK 2009.08.20. 16:07:37

Szerintem egy nyelvet autodidakta modon nem lehet megtanulni anyanyelvi szinten egyedul. (Azaz talan meglehet, de minimum 20-ev nyelvteruleten valo eles kell hozza)

Hiaba is olvasod allandoan, kutatsz, nyomozol, de egyszeruen keptelen leszel "behozni" a lemaradast, ami egy kezdettol fogva angolt hallo es tanulo ember elonye.

Egy gyermek agya, es ez bizonyitott, mashogy fejlodik ha ketnyelvu a kezdetektol fogva. En nem kerdojelezek meg itt semmit, mivel tenyleg nem hallottam kozuletek senkit beszelni angolul. Csak a velemenyemet mondom, hogy szerintem eleg furan hangzik azt bizonygatni hogy valaki anyanyelvi szintu.

Nekem is van baratom Manchesterben, aki 9 eves kora ota tanul angolt, szinte megszallott modon. Angol tanari diplomaval, stb stb stb. Olvas angolul, tanul angolul, stb stb stb. Es megsem mondja magarol hogy anyanyelvi. (Bar akcentusa az nincs es a szlenget is erti) Egy csomoszor nyelvtani kerdesben peldaul nekem volt igazam, es azert egy anyanyelvitol nem varna az ember ....

Eleg furcsa elhinni, hogy van valakinek is ideje a nap 24 orajaban az angollal foglalkozni, amikor ugye tanulni is kell, dolgozni is kell, szoval azert ne keverjuk mar ossze azzal, ha mondjuk valaki gyermekkora ota nyelvkornyezetben mozog...

hateztnemhiszemel 2009.08.20. 16:29:52

@Kisandie: "Sajnalom ha ugy kepzeltetek el mint valami nagyszaju, nagykepu csajt aki par ev iskolai tanulas, majd orszagban eles utan kijelenti hogy marpedig o anyanyelvi szinten all. "

pedig egyre inkabb ugy tunik....
de egyet ertve veled, en sem lovagolnek ezen tovabb es visszaternek az eredeti temara. a kulfoldi magyarok osztalyozasaval nagyon nagy vonalakban egyetertek. bar en igenis magyarnak es nem kozmopolitanak tartom magam es hiszem, hogy az 1-es kategorian belul komoly kulonbsegek vannak. en ugy gondolom, hogy aki mindenhol otthon van, az mindenhol VAN, de sehol sincs OTTHON.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.08.20. 16:31:17

@Zlot: ha mar nyelvnel tartunk, meg gyerekeknel, akkor elmondom (es teljesen off leszek, szokasomtol elteroen :)), hogy 2008.marciusaban, mikor kikoltoztunk Belgiumba, a kisebbik lanyom, aki akkor volt 4 es fel eves, egy budos szot nem beszelt semmilyen nyelven a magyaron kivul.
Az oviban az elso naptol kezdve hollandul (bocs, flamandul) beszeltek hozza, de szinte csak ott. Iden tavasszal azt mondta az ovono, hogy mar rendes mondatokat rak ossze ezen a nyelven. En hallom beszelni, de nekem kinai a flamand :D, szoval nem tudom megitelni, milyen szinten all a kolok.
Kozben otthon tolem meg a tesotol magyart hall, a ferjemtol angolt (es az angolt csakis ott vagy barati tarsasagban hallja), es mar ez is jol megy neki.
Hogy a fenebe tudnak a gyerekek ket nyelvet megtanulni nem egeszen masfel ev alatt? Es MAR nem keveri a nyelveket (eleinte volt olyan mondat, hogy minden nyelvbol volt benne egy-egy szo). Eszem all meg rajtuk :).
(A nagyrol meg mar nem is beszelve, o mar angol dalokat ir maganak, igaz, utana belatja, h az egesz egy nagy hulyeseg :D).

lárvalányhaj 2009.08.20. 16:44:26

@Zlot:

Ez ennél bonyolultabb, nyelvészként úgy tanultam, hogy az általános és középiskola nyelve a meghatározó ebből a szempontból.

Billy_Bright 2009.08.20. 16:48:01

Amikor Londonban dekkoltam, nekem az tűnt fel, hogy a helyiek ugyanúgy panaszkodnak, mint mi magyarok itthon, és még csak a fika tárgya sem volt nagyon más.

pl. Lerohadt alattam a metro, kurva magas a congestion charge, "Maggie" Thatcher szétbaszta az országot, Boris Johnson buzi, Gordon Brown egy idióta skót (és buzi), a rohadék lengyelek elveszik a munkámat, sok a nigger, sok a paki, az East End-en már nem is élnek cockney-k csak ez az indiai culáger népség, utálom az íreket, skótokat, stb.

Az első napokban amikor a kocsmában ültem, azt vettem észre, hogy csak annyit fogok fel a beszélgetésükből, hogy fuck, cunt, meg shite, de ez kb 50%-át adta a szövegüknek, úgyhogy elég sokat értettem.

avantgandi 2009.08.20. 17:02:15

@lárvalányhaj: csak éppen én a bolti kovászos uborkát szeretem, így az ajánlatod nem nyert. :-S

ZmanUK 2009.08.20. 17:09:03

@lárvalányhaj: Ezt nehezen hiszem, mar bocs a kotekedesert.

A nyelvi fejlodesben hogy lenne mar az altalanos iskola meghatarozo?

index.hu/tudomany/2009/07/22/magyar_kutatono_fejti_meg_a_ketnyelvuseg_titkat/

"Kuhl szerint a kutatás tudományosan is alátámasztja, amit sok szülő tapasztalatból tud: a gyerek kisgyermekkorban – még hétéves kora előtt – tanul meg legkönnyebben új nyelveket."

lárvalányhaj 2009.08.20. 18:13:24

@Zlot:

"még hétéves kora előtt – tanul meg _legkönnyebben_ új nyelveket"

Az lehet, hogy a kiejtést kisgyerekkorban sajátítja el az ember, de az iskolában tanulja meg azokat a szavakat és kifejezéseket, amik elengedhetetlenek a magasabb szintű, fejlettebb kommunikációhoz.
A nyelvet persze enélkül is meg lehet tanulni, de ha valakit külföldön a szülei tanítanak meg magyarul, és a gyerek nem magyar iskolába jár, akkor az a nyelvtudás nem olyan lesz, mint a magyarországi magyaré. A kiejtése tiszta lesz (ez se biztos), de nem fogja tudni rendesen kifejezni magát.

Olvastam tanulmányokat is a kétnyelvűségről, és személyesen is ismerek kétnyelvű embert. Az igazi kétnyelvűség, amikor valaki egyforma kompetenciával használja a két nyelvet, rendkívül ritka. Ez azért van, mert a legtöbb embernek nincs lehetősége arra, hogy egyforma intenzitással használja a két nyelvet.
Van például egy kétnyelvű barátnőm, aki von Haus aus két nyelven beszél. A csaj akcentus nélkül beszél magyarul, de én, aki mindkét nyelvet ismerem, bizony észreveszem, hogy tulajdonképpen a másik nyelven gondolkodik, ha úgy tetszik, az az anyanyelve, és a magyar az csak második nyelv. (Például abból lehet ezt látni, hogy időnként a másik nyelvre jellemző, ámde magyarra tükörfordított kifejezéseket használ.)
Ő sokáig magyarul tudott jobban, de az volt a döntő, hogy idegen nyelvű középiskolába ment, és ez megfordította a dolgot.
Ugyanígy, a vőlegényem is egy kéttannyelvű iskolában rakta le az angoltudása alapjait, és ma gyakorlatilag észrevehetetlen akcentussal beszél angolul. Rá is szerintem bízvást lehet mondani, hogy kétnyelvű, meg is figyeltem párszor, hogy egyes szavak csak angolul jutnak az eszébe, angol közmondásokat tükörfordít magyarra és észre sem veszi stb.

Bocs a terjedelmes válaszért...

csikipok (törölt) 2009.08.20. 18:16:18

Anyukámra (Londonban él) néha rá kell szólnom ezekért:
"Jaj, mekkora sor van, Londonban olyan gyorsan megy a sor a pénztárnál, mert ott mindig minden kassza működik."
"Tenkjú" használata művéletlenül.
Már réges-régen itthon is kapható dolgok (pl. muffin, Cadbury csoki) egzotikumként kezelése.
Hiába, mi már csak az elmaradott kelet vagyunk. :)

lárvalányhaj 2009.08.20. 18:33:48

@avantgandi:

van olyan, hogy bolti kovászos uborka?

lárvalányhaj 2009.08.20. 18:35:25

@csikipok:

A magyarországi Cadbury szarabb, mint az angol. Határozottan érzem. Gyanítom, h ezt is más alapanyagokból készítik itteni ill. ottani használatra. (Vö. svájci és magyar Milka.)

avantgandi 2009.08.20. 20:02:08

@lárvalányhaj: van, olyan amit a boltban veszel, s nem te csinálod meg. sosem szerettem az anyám vagy nagyanyám által készítettet. :-)
egyébként egyszer-kétszer már találtunk itt is "produit du monde" címen, az Lengyelo-ból jött.

lárvalányhaj 2009.08.20. 20:34:21

@avantgandi:

én inkább az ecetes uborka híve vagyok :) de köszi.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.21. 00:28:47

@Billy_Bright: így van. Semmivel nem vagyunk rosszabbak, mint bárki más. Annyi a hátrányunk, hogy mégis elhisszük.

Az íreknek annyiban jobb, hogy ők meg leszarják. Még.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.21. 07:17:01

Szerintem (ahogy a gimit végzett, évek óta ilyen-olyan alkalmi munkákból élő vidéki ismerősömet elnézem) sok "emigráns" azért 'nagyképű', mert 1. már amikor elment, az ismerősök, haverok azzal "biztatták", hogy (szokásos) "na aztán nehogy azt hidd, hogy odakinn kolbászból van a kerítés", a többi meg: jobb is, hogy elmész, nem haladsz itt sehová, csak élősködsz anyádék nyakán. Ilyen elindítás után persze, hogy az elvárások teljesítése után próbálja megjátszani magát. 2. odakint egy senki, egy emigráns, még a lengyeleket is többre becsülik, így hazalátogat, és 5 nap alatt vissza akarja adni azt, amit ott egész évben kap.
Én nagyon sokra becsülöm azt, aki elindul, próbálom "megúszni", mert én már párszor "emigráltam" Mo-n belül, és tudom, milyen xar az első fél év, és ha erre még az is hozzájön, hogy idegenek a szavak, az ízek, az nagyon nehéz tud lenni. De idén már én is azt mondtam, hogy kap még a magyar kormány 5 évet, és ha továbbra is csak csúszunk lefelé, akkor good bye! De nem akarok politizálni. Csak igen szomorú, hogy még egy magamfajta magyar szóhoz, ízekhez a végletekig ragaszkodó is elmenne...

SzabadkaiAttila 2009.08.21. 07:35:34

A magyar elfelejtéséhez, meg az angol szavak belecsempészéséhez teszem hozzá: éltem Spanyolországban egy évet, magyar barátaimmal egy lakásban, és abszolút semmit nem felejtettem. Viszont éltem egy évet az USAban is, ahol egy szál magyarral nem beszéltem, két hónap után már angolul gondolkodtam és álmodtam, és bizony amikor letelt az év, hazajöttem, az első egy-két napban keresztbe-kasul beszéltem mindkét nyelven. Aztán hamar ráálltam, de pl ha valamit elcsesztem még heteken át önkéntelenül is fuckoltam bazdmegelés helyett. :) És nem azért mert menőnek éreztem, kimondottan szégyelltem ha becsúszott.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.21. 08:23:27

@Kisandie: nem egészen,
ha komoly technikai akadálya lenne, akkor talán igen,
de csak egy katt
németül sem irok soha ß helyett ss, (pedig ez is szabályos lenne)
@SzabadkaiAttila: ha senki nem hallja magyarul káronkodok, sokszor akkor is ha hallják, de valhogy mégis mindenki tudja hogy nem jó jelent

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.21. 08:25:18

Én csak azokat a szavakat mondom magyarul is németül, amit régen magyarul is németül mondanak, amit a nagymamám is németül mondott akkor is ha megyarul beszélt, paperlapap....

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.21. 08:32:40

Én Dresdában tanultam németül, és azt hittem, hogy az a német nyelv, 30 év alatt sem sikerült teljesen leszokni a szász akcentusról, ami itt a legcikibb az összes közt.
Már nem nondom, hogy nu sieste!, Bár egyszer rámszóltak, de közöltem, hogy ezt nem a magyaroktól tanultam.

ZmanUK 2009.08.21. 10:21:23

@lárvalányhaj:

Annyiban modositanam azt amit irtal, hogy nem feltetlenul az iskolai tananyagbol tanulja meg hogy hogyan kell rendesen beszelni, hanem az iskolas tarsaival es tanaraival torteno szocializacio reven. (Es persze a boltban, eletben torteno kommunikacioval)

El tudom fogadni hogy ketnyelvu embereknel az egyik nyelv eloterbe kerul es erdekes modon mindig az a nyelv, amelyik nyelvkornyezetben el az illeto.

Ezert is hiszem azt hogy egy sima "kettannyelvu" iskola nem fog senkibol "anyanyelvi" szintu kommunikaciot kieszkozolni, mivel ott az oktatas esetleg idegen nyelven van, de a diakok a szunetben, orak utan, tanarokkal megiscsak magyarul beszelnek.

Ahogy magad is mondtad, hogy meg egy "igazi" ketnyelvukent is az egyik nyelvet nagyobb intenzitassal hasznalja mint a masikat, es az a dominans.

Akkor egy olyan ember aki suliban tanulja az angolt, es magyar az anyanyelve, hogyan is tudna anyanyelvi szinten elsajatitani ha nem el hosszu ideje nyelvteruleten?

Meg kellene kulonboztetnunk az anyanyelvi es a folyekony beszed fogalmakat. Attol meg hogy valaki akcentus nelkul beszel, meg nem nevezhetjuk anyanyelvinek. Szamtalan jo pelda van erre ismeroseim koreben.

Sajnos en mar itt angliaban sok kettannyelvu suliba jart emberrel talalkoztam, akik tenyleg nagy arccal jottek ide ki, majd nagyot is koppantak. Sok embertol hallottam hogy az o angoljuk "perfect", es meg sem lehet mondani a kulonbseget, mindenki angolnak hiszi oket.

Aztan persze az angolok siman levagtak hogy kulfoldiek :)

Szoval meg mielott barkit, vagy barkinek az ismeroset megsertenem (ami nem all modomban), le kell szogeznem hogy egyikotoket sem hallottam beszelni idegen nyelven, igy nem is tudnam megmondani ki milyen szinten all.

Csak a sajat tapasztalataim alapjan mondom, hogy 1. messzirol jott ember .... 2. mindenki jonak erzi az angoljat, amig ki nem jon Angliaba

En az akcentusom alapjan mar voltam Dutch, French (kelet-europai meg sosem), es barmennyire is jo az angolom, nem probalom meg "anyanyelvinek" beallitani, mert messze nem az, es meg jo ideig (20 evig) nem is lesz minimum ...

ZmanUK 2009.08.21. 10:45:43

@Prinzessin Erbsen: Oly nehez megerteni hogy valaki nem akar ablakonkent es alkalmazasonket valtani a nyelvkiosztason?

Hogy aztan meg allandoan keverjuk a z-t az y-nal.

Nem ertem miert kell ennyit erolkodni hogy ki ir ekezetesen es ki nem? Az ekezeteket leszamolva betartjuk a helyesiras szabalyait, nem?

frengi (törölt) 2009.08.21. 11:04:17

@Zlot: jaj annak aki irásközben a billenytyűzetet nézi annak valóban nehéz egy kissé

a férjem otthon egy francia tasztatúrás gépet vett, mert jóval olcsóbb volt mint a magyar feliratos, egyáltalán nem zavarja, mert nem keresgeti a billenytyűket - nem erőlködni akartam, csak segíteni.

Sztem ékezetnélkül írni tipikus emigráns modoros, hogy mindenki rögtön lássa, hogy te külföldról írsz.

ZmanUK 2009.08.21. 11:37:09

@frengi: Frengi, pontosan errol beszelek hogy nem nezek a billentyuzetet gepeleskor.

Azaz: tudom hogy hol van a kettospont, a @ jel, a kerdojel, stb stb stb az ANGOL billentyuzeten, amelyiken dolgozom.

Egy atlagos munkanapon, egyszerre van nyitva, az email, internet, kulonbozo ceges alkalmazasok, ceges communicator, esetleg MSN, facebook, stb.

Ezek kozott valtogatok, es nezzetek el nekem ha nem akarok allandoan osszekeveredni, es fejbol megtanulni a ket billentyuzetkiosztast, hogy aztan allandoan keverjem a z-t az y-al, es allandoan gondolkodnom kelljen, hogy hol vannak a ();'#@:~?>

ZmanUK 2009.08.21. 11:38:06

nem nezeM a billentyuzetet

ZmanUK 2009.08.21. 11:41:09

Eltunt egy resze a hozzaszolasomnak :(

De befejezven: szokas alapjan gepelek javareszt. A billentyuzetkiosztasban megtanultam hogy hol vannak az ekezetes karakterek, nem is ez a gond.

Engem a legjobban a z es y keverese idegesit, valamint az hogy angol billentyuzeten az osszes jarulekes karakterkiosztast ismerem, a magyaron meg nem. Es nem akarom "keresgetessel " tolteni az idot.

frengi (törölt) 2009.08.21. 12:16:23

@Zlot: én kettő képes vagyok megjegyzni - lehet hogy zseni vagyok?

One China 2009.08.21. 12:25:06

@frengi:

Még egyszer az ékezetekrôl:

US International beállítás, és máris használhatod a repülô ékezeteket, s nem kerül semmi máshova. Aki ékezet nélkül ír az igénytelen vagy/és lusta.

One China 2009.08.21. 12:36:32

@frengi:

Természetesen nem neked szólt az elôzô, hanem másoknak. :-)

ZmanUK 2009.08.21. 12:55:03

@frengi: En a megszokas embere vagyok. Nekem nehez. Erdekes modon, hazamegyek a melobol, otthon magyar a billenytuzet, es el is kezdem cserelgetni a z-t az y-al. Ez durvan tart egy fel oraig, majd megszokom a magyart es nincs gond.

A munkahelyemen nincs egy fel oram asszimilalodni...

ZmanUK 2009.08.21. 12:56:17

@One China: Te meg intelligens vagy, ha mar igy leigenyteleneztel es lelustaztal :)

Nem is ismersz, akkor meg mit biralsz?

ZmanUK 2009.08.21. 12:59:41

@frengi: Te tenyleg iras kozben azonnal tudod hogy ha HU nyelvu ablakba irsz, akkor hol lesz a @ ; : , < . > / ? # ~ ) ( \ | ! " £ $ $ % ^ & * ???

Mert ha nekem el tudod mondani vakon hogy ezek a karakterek angol es magyar kiosztasban hol talalhatoak, akkor tenyleg zseninek konyvellek el.

One China 2009.08.21. 13:17:18

@Zlot:

Nem vagyok intelligens, de te se, ha nem érted:

Nem kerül semmi máshova, s minden ékezet leírható csak az ôû kalapos.

ZmanUK 2009.08.21. 13:44:37

@One China: Nekem nincs US international beallitasom a z elerheto nyelvek kozott.

Majd nyitok egy Trouble Ticketet az IT osztalyunknal, hogy telepitsek fel, es indoklasnak beleirom, hogy nem tudok miatta forumozni es blogolni, mert leszolnak a magyarok az ekezetek hianya miatt :))) ok??

:))))))

spanyol inkvizíció 2009.08.21. 13:56:30

@Zlot: én a font jel kivételével (amelyet még szerintem sosem írtam le) mindet tudom. zseni-e vagyok?

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.21. 14:19:46

@Krisztinca:
A vidéki jelentését elmagyarázhatnád nekem... :)

frengi (törölt) 2009.08.21. 16:09:52

@Zlot: ha véletlenül nem találnám meg - mert mégsem vagyok annyira zseni - akkor kat a DE-re alul és meg van, de amit gyakran használok pl, @ € meg ilyenek amit egyébként is az AltGr vel érek el és az nincs kiírva , azt meg megjegyzem.

asdf jklé vagy asdf jklö ennyi
de tényleg nem fikázni akarok senkit, mert nekem is beletelt 2 napba amig rájöttem

na a német nyelvű vistáról már nem is mondok semmit, mert a menü elnevezésket nem tudom magyarul, és szótárazni sem tudom mindig

ja és eleinte kerestem án a Del gombot, mire rájöttem, hogy az Entf (Entferner)az csak is eltávollítást jelenthet - ugyanis ez a szó szerepelt a körömlakk lemosón is. :)

ZmanUK 2009.08.21. 16:17:59

@frengi: Nem ertem miert kellene kulon bemagolnom egy billentyukiosztast, es valtogatnom kozottuk, csak azert hogy ne tartsanak igenytelennek miatta?

Javareszben, 95%-ban angol billentyuzeten dolgozom angolul, es szamomra a legegyszerubb az eppen futo alkalmazasok kozott egesz egyszeruen csak valtani es mar irni is amit akarok. Nem akarok veszodni az ekezetekkel, a helytelen leutesekkel (z-y felcsereles, specko karakter kereses, stb), ezert is irok ekezet nelkul.

Mert szamomra kezenfekvo, gyors, es egyszeru.

De nem magyarazkodok tovabb, akinek ez bantja a szemet, majd maximum nem olvassa el amit irok :)))

Ha ezert modorosnak leszek, annak kulon orulok :)

váj mí 2009.08.21. 17:11:21

@Zlot:
A kétnyelvű embereknél óhatatlanul az egyik nyelv dominál, és belekerül némi időben, amíg az agy kapcsol, és másik nyelven kezd el gondolkodni, ha úgy adódik. Még akkor is, ha vegyes környezetben él, és napi szinten használja mindkét nyelvet. Igaz, akkor hamarabb vált át az agy, gyakorlatilag pár másodperc alatt, de akkor is kell némi idő.
Bár én nem vagizhatok ezen a téren az angollal, nekem a román jutott a kétnyelvűség második nyelvének (ami nem olyan menő :) ). De az legalább tényleg anyanyelvi szintű gyerekmondókástól mindenestől ;).
Ami meg az angolomat illeti, maradjunk a tárgyalási szintnél ;)

ZmanUK 2009.08.21. 17:40:02

@váj mí: Teljesen mindegy hogy az ember mit sajatit el masodik nyelvnek anyanyelvi szinten (szuaheli, urdu, roman, angol). En mindenkire irigy vagyok aki "ketnyelvu" :))))

ZmanUK 2009.08.21. 17:42:39

@Modor Tibi: Modoros lettem :) Hurra :))))

váj mí 2009.08.21. 17:54:35

@Zlot:
Jó helyre kell születni ;) Vagy nem feltétlen jóra, de olyanra, ahol többnyelvű a banda :)))

DrJohnson 2009.08.21. 18:52:51

@váj mí: Ez a legnagyobb faszság amit valaha hallottam, akkor váltok nyelvek között, amikor akarok, a trükk az, hogy rendesen meg kell tanulni magyarul is, sokat kell olvasni, gyarapítani kell a szókincset és a nyelvtani képességeket. Nem tudom, hogy melyik nyelvet tanuldtad az iskolában és melyiket csak otthon (egyébként nincsen semmi gond azzal, ha valakinek román az anyanyelve), de szerintem ha időt fordítanál mindkét nyelv mélyebb megismerésére, nem okozna gondot a váltás.

frengi (törölt) 2009.08.21. 19:42:29

Tényleg nem értem, hogy mit lehet ezen nem érteni.

Valamelyik nyelven megtanul az ember gépelni vakon, mivel a billenytyű kiosztás az írógépet követi, a legtöbb betű ugyan ott van, a kiosztáson, változtani meg egy kattintás nem több.

Sokkal nehezebb a magyar betük helyett valami hasonlót keresgetni, mint váltani. Ha nem váltok az é helyett sosem az e betűt ütöm le, hanem az ö-t mert az van a helyén. Nekem az é ott van a jobb kisujjamban az ával együtt, ha ü-t akarok ütni akkor jobb kisujj fel, és sosem a jobb gyűrűs fel az u helyére.Bal kis ujj le az í, de ha nem váltok akkor

ZmanUK 2009.08.21. 20:24:54

@frengi: Szerintem ez pusztán megszokás kérdése.

Most hazajöttem a melóból, elkezdtem írni ide ékezetekkel (magyar billentyűzeten) és máris félreütöttem a z-t :-)

Amúgy aki gépírni tanult az megint máshogy gépel, mint aki nem. Én sosem tanultam gépírni, így saját technikám van, és annak ellenére hogy nem tartom az ujjaimat semmilyen kiindulópontba, vakon tudok gépelni.

De ha többet gépelek angol billentyűzeten, számomra sokkal egyszerűbb ékezetek nélkül gépelni.

váj mí 2009.08.21. 21:14:54

@DrJohnson:
Aranyos vagy, köszi. Én is akkor váltok a nyelvek között, amikor akarok. Esetedben meg a trükk az, hogy értelmezni is kellene azt a betűhalmazt, amit olvasol. Nem arról van szó, hogy 15-20 másodpercre leblokkolsz, hanem eltelik 2-3 másodperc, amíg mondjuk magyarról románra váltasz, gondolkodásilag is. Persze, ez nem feltűnő, mert ennyi idő alatt legfeljebb 1-2 szót ejtesz ki. Hacsak nem hadarsz.
Magyar az anyanyelvem különben, csak vegyes (román - magyar) környezetben és kultúrkörben nőttem fel, iskolában mindkét nyelven tanultam, később az egyetemen is, még később egyik nyelvet sem pusztán egy kiló kenyér kérésére használtam a boltban, hanem a napi munkám során.

ebenbry (törölt) 2009.08.22. 02:51:41

Én diplomázás után mentem külföldre dolgozni, mert azt hittem, hogy a diplomámmal itthon nem fogok jól keresni.
Aztán találkoztam a sok semmirekellő magyarral (művelődésszervező és kommunikáció vagy tanító és angol tanár szakos diplomások, akik valójában semmihez nem értenek), Magyarországon esélyük sem volt, ezért irány London. Babysitterkedés évekig, majd kávézóban dolgoznak, többre esélyük sincs, de nem is vágynak.

Akkor eldöntöttem, hogy visszajövök Magyarországra. Különbséget tudtam tenni azok közt, akik tényleg karriert csinálni mentek ki és azok közt, akik túlélni, mert otthon is senkik voltak és megelégszenek azzal, hogy kint is senkik maradnak. De ha hazamentek, előadták a hogyisvanezmagyarul szöveget.

És nekem itthon is bejött az élet. Keresek annyit, mint külföldön kerestem, ráadásul főnök vagyok. A külföldi tapasztalat jól jött és a nyelvtudás miatt megérte az a kis kitérő, de beláttam, hogy aki jó valamiben, annak mindenütt jól megy.

ebenbry (törölt) 2009.08.22. 03:08:27

Találkoztam olyan lánnyal, aki angol szakos diplomával ment ki Londonba és várta, hogy majd kap zsíros állást. Mondtam neki, hogy a rigó utcai középszintű nyelvtudás nem előny, csak alapvető szükséglet, emellett érteni is kellene valamihez. Angol tanárként UK-ban, mintha jeget akart volna eladni az eszkimóknak. Most is hotelben dolgozik a csaj, ami őt kielégíti, kiderült, hogy többre nem is vágyik az életben.

Én máig nem vagyok anyanyelvi beszélő, nem is akarok az lenni, úgyis 3 perc alatt derülne ki, hogy magyar vagyok, nem is volt célom, hogy a szlenget tanuljam. Viszont a szakmai és szaknyelvi tudásomra büszke vagyok, ma is részben abból élek.

LyukasBogrács 2009.08.22. 09:25:53

A modorosság, arrogancia, nagyképűség elsősorban személyiségfüggő. Nem azzal van a baj, ha ez a személyiség többre tartja magát múltbéli önnön magánál, miután elsajátít egy idegen nyelvet, elnyer egy takarítói állást nyugaton, kap egy fontos pecsétet az útlevelébe, vagy egy játékkonzolt karácsonyra. A baj akkor kezdődik, amikor kimondva, kimondatlanul, burkoltan, vagy nyíltan a másik embernél tartja magát többre. Ezen az sem segít, ha tompításként odabiggyeszti, hogy mely területeken butácska (pedig bármilyen hihetetlen: abból több van).

Még nem találkoztam olyan emberrel, aki azt harsogta volna fennhangon, hogy ő milyen udvarias, tapintatos, nemeslelkű, szerény. Talán nem véletlenül.

frengi (törölt) 2009.08.22. 09:59:59

Látom minden kint élőből érzelmeket váltott ki ez a poszt.

Lehet fikázni azokat akik diplomával kávázóban mosogatnak, mert lehet hogy másként még túristaként sem jutnának el sehova.

Én 50 évesen kényszerültem elhagyni az országot, mert otthon egy 50-es már nem kell, bennünket leírtak.

Nem a diplomámból élek, de nem mondom hogy nem veszem hasznát. Arisztotelészre hivatkoznék: a műveltség a jó sorsban ékesség a rossz sorsban menedék. Nem hinném, hogy kevesebb lennék, mert mert nem tanítok.

A mi időnkben nem lehetett utazni, kimenni egy kicsit szét nézni, 3 évet lehúztam az NDK-ban, nekünk ez volt a maximum amit megtehettünk büntetlenül. Most ebből élek, hogy megtanultam németül.

Sok sorstársam az itteni fizetéséből tamogatja a gyerekeit, fizetik a lakásrészleteket, a gyerek tandíját.

És közben meg azzal kell szembesülnünk, hogy otthon szarba sem néznek bennünket, mert "csak" melósok vagyunk, nem csináltunk kariert, nem gazdagodtunk meg. Mert otthon a munka szégyen, azt jelenti nem vagy elég ügyes, hogy egy tinli-tangli melóval valmi kis íróasztalhoz jussál.

Nem, nincsenek itt nagy barátságok (én ráadásul folyton másutt vagyok, ha kialakul is valami barátság féle, a következő hónapban már egy másik tartományban vagyok). Viszont az otthoni barátok is szépen lemorzsolódtak, nem vagy fontos,mert a kapcsolatból már nem tudnak hasznot húzni, legfeljebb, ha munka kell itt (megjegyzem eddig még mindenkienek segítettem, de nem én vagyok a munkaadó, nem én döntök a felvételről, és azért németül kell tudni, azt sem adták ingyen).

A tapasztalatot, és főleg az igényszintet haza visszük, pl. a surmó szomszédom lehúzott egy évet angliában, azóta állandóan a füvetnyírja, hátha az ő kertje is egy wimbledoni gyep lesz - de legalább már nem tyúszaros az udvara, az is valami.

scsaba1 2009.08.22. 13:09:23

@SzabadkaiAttila:

Akkor ez egyéni lehet, Exem nagynénje '56-os disszidens. '94-ben - amikor elhitték már végre, hogy tényleg véget ért a szocializmus - hazajött. (Nagybátyja akkor sem, mert megfogadta, hogy soha be nem teszi a lábát Magyarországra.

Gyakorlatilag hibátlanul beszélt magyarul, pedig csak otthon egymás közt beszéltek így, nem igazán keresték a kinti magyarok társaságát sem, és a gyerekeiket sem tanították meg magyarul, csak annyit gagyogtak, amennyi rájuk ragadt véletlenül.

scsaba1 2009.08.22. 13:29:17

Jó a poszt egyébként, sok "humor-bonbon" van még ebben a típusban.

Nekünk is van egy rahedli londoni rokon, akikre ez egy az egyben igaz.

Nekem is az a nagy kedvencem, amikor itt rácsodálkoznak valamire, hogy "úúúúr isten, itt (a balkánon) van ilyen?".

Pl. hazajönnek, a Spektrumon megy az éppen aktuális Jamie Oliver. "Úr isten, ezt itt is adják? Hogy ez az angoloknál mekkora nagy sztár stb...stb....( Nem bazmeg, itt még a Futrinka utcát nézzük fekete-fehér lábastévén, bazmeg)

One China 2009.08.22. 13:37:09

@LyukasBogrács:

Pedig én, ha valamit igazán szeretek magamban, az a szerénység.

SzabadkaiAttila 2009.08.22. 14:06:29

@scsaba1: Ugyanezt mondtam. Amikor nem beszéltem senkivel magyarul átálltam angolra, amikor már tudtam a barátaimmal otthon beszélni, az elég volt ahhoz, hogy semmi különbséget ne érezzek.

Más. Amerikában számtalanszor kérdeztek a fent említett hülyeségekhez hasonlót: pl, hogy van-e nálunk elektromosság, hogy Magyarország Törökország fővárosa-e? Sőt volt olyan jólelkű csoporttártsam, aki megkérdezte, hogy mekkora az országom, és a válaszomra azzal reagált, hogy "Hehe, azt egy másodperc alatt porig tudnánk bombázni." Szóval nem teljesen alaptalan a sztereotípia, nekem is az volt az érzésem, hogy ott a nagy átlag kevésbé értelmes, sőt inkább kevésbé informált. Mondjuk nem is ők függnek tőlünk... :)

Viszont pl amikor bemutatkoztam valakinek, sokszor csillogó szemmel vágták rá, hogy "Á, Attila a hun!". Meg, hogy Budapest milyen szép, voltak már ott/egyszer el akarnak menni oda. Szóval ott se mindenki befordult tapló. Meg úgy láttam, hogy azért a honfitársaink sincsenek annyira képben ha az amerikai államokra terelődik a szó, sőt úgy általánosságban az Európán kívűli helyekről elég kevés ismerettel rendelkezik a nagy többség.

frengi (törölt) 2009.08.22. 14:46:31

@SzabadkaiAttila: jó, az ugye amerika, de amikor a macedón- albán csaj kérdezi tőlem, hogy akkor ugye én most Bukarestbe megyek, nem mondom mert az Románia, miért az nem mindegy?

Amikor elmeséltem hogy vettem egy parsztházat, tőlem is megkérdezték, hogy áram van-e benne, sőt gáz viz és szenyvíz, meg hogy hollandok a szomszédok, de laknak a faluban finnek is, meg németek, na ez már sokk volt.

Egy ismerősömnek szép emlékei vannak Budapestről, ott volt az ostromnál, Ungvári Krisztiánnak a könyvében is szerepel, mint interju alany, fényképpel persze, kérdezetem, hogy járt-e azóta ott? Örültem hogy egyszer sikerült eljönni- felelte.

scsaba1 2009.08.22. 18:25:20

@SzabadkaiAttila:

Az átlagmagyar sem tudja felsorolni az USA államainak a negyedét sem. (Én sem) Az átlagmagyar sem tudja, hogy Washington állam fővárosa nem Washington. (Jó, ezt véletlenül tudom)

2009.08.22. 20:35:41

nagy igazságokat írt le a cikkíró, hajjaj! dublin-budapest ryanair járat, na ha valaki arra jár, akkor jegyezze fel az örök igazságokat, amik elhangzanak az utasok szájából.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.22. 21:33:04

@SzabadkaiAttila: @scsaba1: ja, hát az USA az egy ország, sok állammal. Szerintem az egyes államokat nem alap ismerni, ahogy Németország szövetségi államait se gáz, ha valaki fejből nem tudja.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.23. 08:02:52

@Modor Tibi: azért ez nem egészen így van, mert megkérdeztem hogy Hamburg melyik állam? Láttad volna azt a megütközést az arcokon! Nem állam Hansa-Stadt! Nehogy véletlenül Niedersachsennek nevezd!

Kisté · http://akkorkezdem.blog.hu/ 2009.08.23. 11:53:46

@gregorik:

Persze, a II. ker vállalható a "relatív" tisztaságával. Tehát akkor már nincs is gond Mo. maradék 99,8 % területével? Nem hiszem, h azoknak a lelkével van gond, akiket felháborítja, h konkrétan ellopják az országot és csak szemetet hagynak maguk után a T. vezetőink (politikai hovatartozástól függetlenül).
Vegyél egy lakást Borsodban vagy Szabolcsban, és meg fogod érteni, miért mennek innen külföldre az emberek!

Kisté.

SzabadkaiAttila 2009.08.23. 12:02:49

@Modor Tibi: persze hogy nem alap, én se tudom mindet, pedig ott tanultam is. VIszont kb az egyötödük Magyarországnyi népességű, méretre meg a túlnyomó többségük nagyobb. Szerintem inkább olyan, mintha EU tagállamokról lenne szó, nem a német szövetségi államokról. Bármennyire is szentségtörésnek hangzik ez innen nézve. :)

De ha valami kisebb afrikai vagy ázsiai ország szülöttével találkoznék (vagy találkozna az átlagmagyar), azt se biztos, hogy pontosan el tudnám helyezni a térképen, vagy meg tudnám mondani mi a fővárosa, vagy egyáltalán bármit is tudnék róla azon kívül, hogy melyik kontinensen van.

marcivagyok 2009.08.24. 10:35:54

ezt az összes "zavart magyarságtudattal" rendelkező "aki tőlem jobbra áll a színpadra az leesik" embernek el kell olvasnia. Ők is pont így csinlják :D

szalkasgerenda 2009.08.24. 15:11:51

"aki tőlem jobbra áll a színpadra az leesik" ez jó. :) De szerintem azt külön meg lehetne írni. Várjuk.

NaomiHenger · http://zseer.blog.hu 2009.08.24. 20:50:31

Jól szórakoztam. Hozzászólásnak túl hosszú lett volna, de nem hagyhattam észrevétel nélkül, így poszt lett belőle. zseer.freeblog.hu/archives/2009/08/24/Meg_lehet_probalni/

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2009.08.25. 23:00:43

Pedig jo iras - van benne némi igazság :)
udv Londonbol :)

V.

kalapocska 2009.08.26. 09:04:24

amig en kint voltam/vagyok magyarorszag hietetlenul sokat fejlodott. csak ha hazajovok mindenki folyton panaszkodik. ha ravilagitok hogy mennyi minden epult , szepult, megujult, jon az ujabb panazaradat , hogy azt viszont biztos nem tudom mi van az egezsegugyben.
mintha nem ultem volna 10 orat mind japanban mind amerikaban korhazfolyoson ellatatlanul. magyarorszag nem rossz hely onnan kivulrol nezve. az meg hogy valaki kint dolgozik vagy tanul nem modorossag. a vilag egyre kisebb nagy az orszagok kozti korforgalom, es ha jol dolgoznak meg az orszag hirnevet is oregbitik.

Fokitsa 2009.08.28. 15:24:20

Hmm. Még nem jutottam a végéig, de miért hiányoljátok annyira azt a nyomorult paprikás csirkét és egyéb magyaros ételeket? Nem tudjátok megfőzni??? A görög családom - anyós vezényletével - kórusban nyaggat érte:)))

A nyelvet azért felejti el valaki, mert nem kommunikál. Nincs senki, akit felhívhatna Magyarországon? Vagy annyira sem érdekli, mi folyik ott, hogy valamelyik online tv-re rákattintson? Akkor tényleg ne menjen haza, sápítozzon ott, ahol van.

"k" (törölt) 2009.09.01. 22:02:52

"egész egyszerűen elképesztő hogy _ebben az országban_ még mindig nem mindennapos a bankkártya! nálunk már szinte nincs is kézpénzforgalom, otthon sosincs nálam apró, nem is tudom fogtam-e már életemben húszeuróst! van olyan egyáltalán?!"
- apám, aki skandináv

ZmanUK 2009.09.02. 12:03:42

@"k": Tenyleg nem lehet otthon mindehol kartyaval fizetni. :)

Horst 2009.09.16. 14:46:37

@cd-r: a pingvin-munka még tán nem is a tipikus legalja, a tipikus legalja a munkaerő-közvetítőn keresztüli szalagmunka, pakolás, szemétszedés. A magyarok 80 százalékának ez jutott.

Poszthoz: ha valaki idegennyelven kommunikál naphosszat (pl. én anno N.o-ban egyedüli helybéli külföldiként rákényszerültem) igenis hazajövetelkor belefuthat az ember olyan dolgokba, mint pl. szórend felcserélése, amit csak a mondat közepén vesz észre az ember, passzív szerkezet gyakori használata, illetve minden mondat után visszakérdezés, hogy "nem?" Akcentus, meg hangsúly nem hinném hogy pár év alatt változhat. sőt, szerintem évtizedek kellenek hozzá magyar beszéd nélkül.
A londoni magyarokról írt dolgok meg teljesen igazak.
Az meg hogy ki mennyit tud az országokról elég annyi, hogy a szomszédos országok zászlajának színeit mondja csak el helyes sorrendben. ha sikerült, jöhetnek a balti államok

sorica123 (törölt) 2009.09.16. 18:19:07

@sTAariusORator: a tipikus legalja az az, amikor valakit papamama tart el, válogat a kendermagban és cikinek tart bizonyos munkákat. Nekem leginkább a szendvicsember, szórólapos és hasonló 'maoista' (mindegy, csak tudd, hogy nem érsz semmit-mottójú) melók baromi ellenszenvesek, nem a bennük dolgozók, hanem a jellegük miatt. A szalagmunka legalább célszerű, amellett, hogy kurvamonoton és hangyákat látsz tőle. De ennek így most köze nem volt a külföldön élő magyarokhoz meg a sznobériáikhoz.

Pemegény 2009.09.19. 01:25:55

De miert ez az indulat? Tokre rosszul esik. Tenyleg.

sorica123 (törölt) 2009.09.19. 12:18:34

Vettél te, vagy valamelyik rokonod lcd-tévét az utóbbi időben? Csak mert amikor nem volt semmi munkám, de nem volt képem nem dolgozni, én is beálltam a szalag mellé (itthon) ezeknek a tévéknek az alkatrészeit tisztítani. Baromi büdös alkohollal mostam a NYÁK-lapokat, amiket más meghegesztett előttem. És akkor arra gondoltam, monoton meg szar munka, szédül az ember a végére attól a vegyszertől, de nem szórólapozás - valami látszatja, terméke, kifutása van. És akkor jobb ötletem egyszerűen nem volt.
Különben a szórólapozás se a szórólapozó embert minősíti, hanem a jelenséget, hogy ez még mindig 'működik'.

cd-r 2009.09.19. 19:54:03

@sorica123: én inkább irigylésreméltónak tartom akinek a családja úgy áll, hogy képes és hajlandó is eltartani a kölköt, mert valljuk be, dolgozni iszonyatosan gáz dolog, ütném rúgnám aki kitalálta a 8 (vagy mégtöbb) órás munkarendet, mert egyszerűen nincs ideje élni az embernek mellette. a munka nem nemesít, hanem rabszolgává tesz sajnos.
tudom, van akinek a munkája egyben a hobbija is, és ezért még igen jól meg is fizetik, de a többség nem ilyen szerencsés.

sorica123 (törölt) 2009.09.19. 20:04:01

Itt mi történt? Egyszer látom cd-r kommentjét, aztán, mikor nyitnám meg, nem...

sorica123 (törölt) 2009.09.19. 20:10:15

@cd-r: megvagy! Na. Értem, amit mondasz, és igen, az önmagában irtó mázli, ha az ember számíthat a szüleire (mint ahogy én is) - nem is erről van szó. A ciki nekem az, amikor valaki alanyi jogon egyénisége elleni támadásnak tart mindenfajta munkát, teljes súlyával a szüleire támaszkodik, és még le is minősít másokat, akik esetleg monoton, veszélyes vagy egyszerűen csak lenézett munkát végeznek. Főleg az utóbbi, mert az ember a saját szakállára, saját szűk környezetében csinálhat hülyeségeket, nem én fogom eldönteni, jól csinálja-e. De az, hogy a 'a legalja' az az ember, aki szalagmunkát végez, na nemááááá. De a számítógéped azért megvan otthon, amit azok a csúnya rossz droidok raktak össze... na ezért lettem kissé morcos.

virtigli kutató 2009.09.21. 00:04:59

Egy aprócska megfigyelést hadd osztok már meg. Akiket valaha tanítottam az egyetemen, most külföldi intézetekben meresztik a valagukat, és titokban kicsit lenézik az itthon maradt, kicsit kopott inges tanárukat (nagyon finoman éreztették).

Múltkoriban majd' mindegyik itthon volt, egy hazai konferencián, és kettő is megjegyezte, hogy elnézést kér, de akcentus nélkül már nem bír magyarul beszélni, mert q**a régen (két-három éve) kint van.

Nem bírtam ki, és a köröttem ülőknek egy "anyád p**ját" megjegyzést csak ellőttem, nagy derültségre, aztán amikor olyan szavakat használtak nagy jómódjukban, hogy "counterpart", felálltam és meg találtam jegyezni, hogy ez egy magyar nyelvű konferencia, magyarul tessék mondani a lefordítható idegen szavakat, mert tán a nyelvünk megérdemel ennyit.

Meg a szünetben hozzálöktem, hogy Teller Edét volt alkalmam élőben hallani, mikor idehaza volt, tökéletesen beszélt magyarul, 60 év után is. (Hozzáteszem, magam úgy néz ki soha már meg nem tanulok angolul rendesen kiejteni egy-egy szót...)

Erzsebet 2009.09.21. 10:55:11

Nekem van egy ismerősöm, aki 10 éve egy skandináv országban él.Környezetében nincsenek magyarok. Évente hazajár. Azt furcsálltam, hogy hallani lehetett, amikor telefonon az anyjával beszélt. Keresgélte a szavakat, nyögött. Ahol él ott is lehetne magyar műsorokat nézni-hallgatni. Magyar könyveket, folyóíratokat küldeni neki, így gyakorolhatná anyanyelvét.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.09.21. 23:46:14

@Erzsebet: Esetleg küldd el neki a Szlengblog linkjét. :)

Erzsebet 2009.09.22. 14:28:56

Elküldöm, mert szokott a neten magyar oldalakat böngészni. Egyik évben egy helyi újságban megjelent a fényképe. Azt mondták rá, hogy penge. Nem ismerte ezt a kifejezést, de tudomása volt róla, hogy mit jelent.

krakeler 2009.09.26. 22:41:07

@lajosss:
Akkora sutyerák vagy, mint ide Hahót!

fruska22 2009.09.30. 12:22:02

a kovaszos uborkat kifelejtetted a "modoros emigrans" kaja listajarol....

fruska22 2009.09.30. 12:35:18

ja es azt is, hogy a magyar billentyuvel is ekezet nelkul irunk....mert ugye mar hozzaszoktunk a kulonbozo kulfoldi ekezet nelkuli billentyuzetekhez. es tul nehez lenne atallni a magyarra arra a par napra mikor otthon vagyunk.... ;-)

bean 2009.10.06. 21:16:31

Hát speciel mákos pitét vadásztam amikor Magyarországon voltam -- mostanában Vancouverben élek. Innen nem olyan könnyű Magyarországra látogatni, kicsit messze van, de látjátok, ékezetes billentyűzet van itt is.

Megváltozott azért a emigrálás nagyon az Internettel, nem ötvenhatban Clevelandbe szakadt magyarok rádióját hallgathatod hanem amit amarsz :) Én emlékszem amikor az családi program volt időnként hogy nagybátyámnak írtunk egy levelet, hetekbe tellt mire válasz jött. És nagy szó volt, amikor havonta tudtak telefonálni. Ez most máshogy van.

Egyébként: Magyarország tényleg le van rohadva és tényleg nem jó érzés ott lenni, de ha ettől modoros vagyok, hát ez van. Akkor is úgy éreztem, amikor még ott éltem, hál Istennek most már csak távolról nézem.

sorica123 (törölt) 2009.10.06. 21:23:39

@bean: mákospite-vadászat:))) nálatok is tilos a mák? Ez komoly, nem csak viccből mondogatták anno?

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.06. 22:04:09

@sorica123:

szerintem nem tilos, csak simán nem lehet kapni.

Gilderoy 2009.11.01. 07:56:12

Új topic nyílt az indexen:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9196426

"Hollandia. Sok ember álma manapság, hogy kijöjjön ide dolgozni. Ez a topik azért indul, hogy elmondja a nyers valóságot, mire számíthat itt az ember. A Hollandiai magyarok topikja meg maradjon meg a biciklizésnél, a különféle sajtok kitárgyalásánál..."

[...]

"- 1,5eve elek kinn de nagyon sokszor,szinte minden oraban visszasirom Magyarorszagot
- Akkor miert nem koltozol vissza??"
süti beállítások módosítása