Olvasói rovat - Az emigráns

2009/08/19. - írta: Modor Tibi

Szálkás Gerenda fantázianevű rajongónk nem volt rest, és egy pofás kis posztot hozott össze nekünk a külföldre szakadtakról.

A modoros emigráns

A modoros emigráns kb. 2-3 éve dolgozik valamelyik nyugat-európai nagyvárosban. Csak rövid tapasztalatszerzés ill. nyelvtanulás céljából indult, de azóta rájött, hogy csak külföldön becsülik meg a tehetségét. A modoros emigránst kínozza a honvágy, ezért igyekszik 3-4 havonta 4-8 napra hazalátogatni. Ennyi idő azonban általában pont elég is ahhoz, hogy elege legyen Magyarországból.
Hazalátogatása alkalmával nem felejti el felsorolni a megfigyeléseit, miszerint ez az ország egyre mélyebbre süllyed, az újságokon a hírdetéseken, a boltokon az embereken is látszik a romlási folyamat. Megtudjuk azt is, hogy ez belülről annyira nem feltűnő, de akinek objektív és egyébként is szélesebb rálátása van, az egyből megmondja. A modoros emigráns minden alkalommal közli, hogy borzalmas, hogy itthon mennyire bunkók és agresszivek az emberek, illetve külön fejezet szól arról, hogy milyen igénytelenek megjelenésükben vagy táplálkozási szokásaikban például.
A modoros emigráns itthon látványosan a külföldi (vagy egyéb bolygóbeli) divatnak megfelelően öltözködik, hogy bárki lássa, nem tartozik már annyira közénk, illetve neki van elképzelése az igényes, divatos megjelenésről, míg a rikító különbség alapján az itthon leragadt ismerősöknek nincs.
Az emigránsnak kötelező kedvence a túrórudi, a mákosguba, és a gyulai kolbász, meg a pálinka, vagy egy villányi bor, bár míg itthon lakott csak a belgapraliné meg a madársóskasaláta meg a Jack Daniels volt jó. Továbbá ölni tudna egy jó paprikás csirkéért. Kint csak snackeken él, és beugrik a Starbucks-ba.
A modoros emigránsnak kitágult a világnézete,válogat a nemzetközi sajtóban, van kitűzője a preferált amerikai elnökjelöltjéről, ismeri a világ konyháinak karakterisztikáit, tud mondani kortárs fehérorosz szobrászt, (de vigyázz!) lehet, hogy van kedvence is. Már rég regisztrált a facebookon, és az iwiw-et csak elvétve használja. Ottléte alatt rengeteg különböző nemzetiségű emberrel barátkozott össze és természetesen minden rétegét elsajátította a nyelvnek. Bár még nem töri a magyart, de igyekszik idegen szavakat, idegen nyelvi logikát becsempészni, illetve a mondatok közben néha meg-meg áll, és megkérdezi: hogy is van ez magyarul?
A modoros emigráns jobban él mint négy éve, minden hazalátogatás alkalmával elsüti, hogy csak tízezres/húszezres van nála, nyílván elfelejtette a trükköt, hogy automatából 9 ill. 19 e Ft-ot is lehet kivenni. Ezen kívül méltatlankodik, hogy Magyarországon minden milyen olcsó, és kicsit igazságtalannak tartja, hogy mi fele annyiért megvehetünk dolgokat. Bár inkább nem mondja el mennyit keres kint, azért a hazalátogatás alkalmával rendre igénybe veszi (az igénytelen hazai) szolgáltatásokat, így az itthon töltött idő felét fodrásznál, fogorvosnál, stb. tölti, és természetesen bevásáról előre pl. egy karton Dunhillt.

Történeteiből nem hiányozhat, hogy merrefelé tett legutóbb egy kis kirándulást a "környéken", itt mindig külön fejezetet hallunk arról, hogy úgy száll fel a repülőre, mint mi a 7-es buszra.
De természetesen nem csupán az anyagiak miatt jobb kint élni, hanem mert egész más a mindennapok hangulata, nincs annyi stressz, és többet mosolyognak az emberek. Ennek ellenére, valahogy mégis nehezebb megtalálni az ottaniakkal a közös hangot, és az ember mindig kicsit bevándorló marad. Ezért aztán a minden emigráns tervezi, hogy egyszer végleg hazajön.
 

Remélem, mindenkinek meghoztuk a kedvét az azonnali disszidáláshoz.

El lehet innen menni, tessék! ;-))

375 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KormyZ · http://kormy.freeblog.hu 2009.08.20. 12:28:31

@Kisandie:
Szerintem nincs ezzel semmi gond. Főleg ha az ember megszokja mert mondjuk külföldön vett angol bill-es gépet, vagy net cafeból nezetik ahol esély sincs magyar bill-t használni.

hateztnemhiszemel 2009.08.20. 13:06:10

@Kisandie: sok mindennel egyet ertek a hozzaszolasaid kozul, vannak jo meglatasaid, de eleg arogansnak talalom a stilust, amiben azokat megfogalmazod. tudomasom szerint jonehany magyar el Angliaban, annak egy joresze professzionalis szakmakban es megvan a sajat velemenyuk. az lehet, hogy te nem ertesz veluk egyet, de "legazozni" egy hozzaszolast vagy palcat torni mas felett VELEMENYEM SZERINT eppugy nem melto, mint leszolni a muszlimokat vagy a feketeket.
az pedig csak erdekelne, hogy melyik szulod volt brit ajku es hany eves korod ota elsz angliaban, hogy anyanyelvi szinten beszeled az angolt, amit oly sokszor emlitesz? talalkoztam mar jonehany emberrel amiota itt elek, de meg nem hallottam olyanrol, es nem hallottam senkirol, aki ismert volna barkit is, aki ANYANYELVI SZINTEN beszelt volna ugy, hogy nem kolyokkora ota el itt vagy brit ajku felmenokkel rendelkezett. te melyik kategoria vagy? vagy ha egyik sem, akkor hogy sajatitottad el igy a nyelvet? vagy ez a nyolcvanas-kilencvenes evekbol visszamaradt "perfekt nemet" szindroma tovabb folytatasa csak azert mert 100 szonal tobbet beszel az illeto? azt gondolom, hogy az angol, mint a tobbi nyelv is, tobb tiszteletet erdemel. ha azonban TENYLEG anyanyelvi szinten beszelsz, mindezek nelkul, akkor minden tiszteletem a tied.

elnezest, ha tul sok voltam, nem akartam bantani, csak tukrot tartani....

gregaba 2009.08.20. 13:10:20

@Kisandie: halál idegesítőek a hsz-eid sztem, nem tehetek róla. főleg mert evidens, hogy anno egy mozdulattal félresöpörted egész HU-t lelki/szellemi értelemben, mielőtt kiköltöztél volna, és azóta is megy ez a (subtle) kivagyiság-rátartiság és az alaptalan (és talán nem tudatos) lenézése mindennek, ami magyar. ez is egy típus. pl. "ha Hu-n maradok, mindebben nem lehetne részem." ez hülyeség. elnézésedet kérem.

pedig én is full kozmopolita vagyok (lásd fentebb), csak nekem mindig (Nyugat)-Magyarország marad a bázisom, egyszerűen mert jó hely, még az olyan helyekkel összevetve is, mint Szingapúr, ami a gazdagság/tisztaság fellegvára.

ZmanUK 2009.08.20. 13:33:17

El kellene fogadnunk hogy minden ember mashol es mashogy talalja meg maganak a boldogsagot. Van aki Magyarorszagon es van aki kulfoldon. Es ennek ellenere az ember sehol nem lehet maradektalanul boldog, mert mindenhol van jo es rossz, egyenlo aranyban.

A nyelvkerdessel kapcsolatban meg, egy nyelvet, nyelvkornyezetben lehet igazan megtanulni. En is hosszu evekig tanultam angolul, es mikor kijottem, leesett az allam hogy mennyire nem is ertem oket az akcentus miatt.

(Ma egy skot ugyfelszolgalatos okozott kellemetlen perceket a telefonban :)))

Londonban tobb mint 50 (!) fele kulonbozo nyelvjaras talalhato meg, nem beszelve a bevandorlok akcentusarol, es anglia szinte minden varosanak megvan a "sajat" nyelvezete. Szoval megtanulni mindet, lehetetlen :))) De torekedni kell ra.

Nekem 42 eves IR baratom mondta, hogy gyerek kora ota angolul beszel, ez az anyanyelve, meg sem ert meg mindenkit :)

2009.08.20. 13:55:06

@hateztnemhiszemel: nem, nem semmi gond. Neha tuti arrongansnak hangzik ahogy irok, de vannak dolgok amik felbosszantanak es akkor tul sok vehemenciaval fogalmazok akar elo szoban is.
Egyik szulom sem volt brit, 7.5 eve elek itt, 10 eves korom ota tanulok angolul, 13 evesen mar folyekonyan beszeltem, valamilyen oknal fogva hihetetlenul konnyen tanulok kulonbozo nyelveket irni, olvasni, beszelni. Angolul ha beszelek, irok akkor az angol anyanyelvuek nem tudjak hogy kulfoldi vagyok, kiejtes, fogalmazas, szokincs miatt. Ezert mondtam az anyanyelvi szintet.

Amugy pedig egy commentben, gepelt velemenyben szerintem ugyanugy lehet ugyanolyan megjegyzeseket, felkialltasokat tenni mint elo vitaban. Pl. de gaz, miert, nem ertek egyet stb.

2009.08.20. 13:58:24

@gregorik: bocs de ez mibol evidens hogy en anno felresoportem Magyarorszagot? Azert mert azt irom, hogyha otthon maradtam volna akkor nem tudnek tengerparton setalgatni munka utan ha ahhoz van kedvem, vagy hogy nem tudnek kulonbozo nemzetekkel megismerkedni, szokasaikat megtanulni stb?
Es mibol gondolod hogy a kivancsisagom ratartisag, lenezes?
Egy szoval nem mondtam, hogy lenezem Magyarorszagot, olvasd el a korabbi hozzaszolasaimat megegyszer.
De tudod mit, inkabb ne olvasd hiszen idegesitonek talalod ;)

hateztnemhiszemel 2009.08.20. 14:25:38

@Kisandie: tiszteletben tartom a velemenyed a kommentekrol, de nem ertek egyet vele. en ugy gondolom, ha tisztelem a beszelgeto/levelezo partneremet, akkor megprobalom a sajat nezopontomat bemutatni, es nem azt mondani, hogy ez igy van, mert en mondom. marpedig ilyen athallassal lehet a leveleid tobbseget olvasni.

a nyelvrol pedig ertem, hogy mit mondasz, bar ezt kettannyelvu gimivel, angol egyetemmel es brit feleseggel a hatam mogott is nagykepunek es oszinten hihetetlennek tartom, de ennel a pontnal en megallok meg.

ZmanUK 2009.08.20. 15:02:55

@hateztnemhiszemel: Nekem is van egy olyan ismerosom, aki valami hihetetlen modon jol beszelt angolul, es pillanatok alatt tanult nyelveket. Az akcentusa nem erzodott, kiejtese nagyon jo volt, angolokat is megtevesztett. Aztan egy csomoszor kiderult hogy az angolt csak "irodalmi" szinten beszeli es erti. Rogton gondba is kerult angliaban....

Tok nehez amugy beloni hogy ki hogy beszeli az angolt. Kisandie megjegyzeset az anyanyelvi szintre kicsit tulzonak tartom, mert szerintem az ilyet hivjuk csak "fluent"-nek. Anyanyelvi szint jelzovel olyan embert celszeru ellatni, aki tenyleg kisgyerekkora ota tanulja az angol, vagy mert ott el, vagy mert valamelyik szuloje az.

Az hogy elkezdtek az iskolaban magyar anyanyelvu angoltanarok tanitani, az messze nem ugyanaz mint amikor kint, gyerekkent a tobbi gyerektol/felnottol tanulja akik maguk is angolok.

Szoval az anyanyelvi szintet, en azert meghagynam a tenyleg anyanyelvi vonatkozasu embereknek.

Kisandie, ezzel nem teged akarlak bantani, sot mivel nem hallottam az angolod, igy velemenyt sem mondok rola.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.20. 15:08:33

@Kisandie: ja, az akcentusmentesség létezik, nemcsak gyerekként kikerült v. anyanyelvi szülők esetében.

Az ráadásul elég gyakori, hogy valaki képes úgy megtanulni angolul, hogy mondjuk Angliában ausztrálnak, amerikainak hiszik és fordítva. Olyan, hogy valakit Liverpoolban született liverpudliannak hisznek, na az a komoly, és az nagyon ritka. De nem lehetetlen.

Szerencse, érzék, kitartás, megfelelő szellemi ráhangolódás kell hozzá.

De az ilyeneknél is ki szokott bukni egy órán belül, ha folyamatosan beszélgetnek velük. Vagy nem értenek valamit, vagy hibáznak. De ez normális.

Németül meg talán még könnyebb olyan szinten megtanulni, hogy ne lássák benned a külföldit. A németet tényleg meg lehet tanulni a könyvből, a szlengek meg az angolhoz képest sokkal egységesebbek és kisebb számban is fordulnak elő.

hateztnemhiszemel 2009.08.20. 15:36:51

@Modor Tibi: "Olyan, hogy valakit Liverpoolban született liverpudliannak hisznek, na az a komoly, és az nagyon ritka. De nem lehetetlen.....
De az ilyeneknél is ki szokott bukni egy órán belül, ha folyamatosan beszélgetnek velük. Vagy nem értenek valamit, vagy hibáznak. De ez normális."

Errol beszelek en is. Szerintem is normalis es tiszteletremelto, csak egyszeruen nem anyanyelvi. Az is lehet, hogy en rakom a lecet magasra, hogy mit nevezek anyanyelvinek.

ZmanUK 2009.08.20. 15:46:27

@hateztnemhiszemel: Szerintem nem te rakod a lecet magasra. Tenyleg vannak kifejezesmodok, es specialis szolasok, amit a budos eletben nem tanulsz meg otthon, a szlengrol ugye nem is beszelve.

Az anyanyelvi szint nem annyit jelent hogy folyekonyan tudsz beszelni, helyesen, akcentus nelkul.

Az anyanyelvi szint azt jelenti, hogy a gyermekmondokaktol kezdve ISMERED a nyelvet, es anyanyelvkent beszeled (see you later aligator, liar liar pants on fire, stb stb stb, ismered Basil the FOX-ot). Ismered a szokasokat, kifejezesformakat, stb ....

Az anyanyelvi angolnal tenyleg magasan van a lec.

ZmanUK 2009.08.20. 15:50:55

@Kisandie: Anyanyelvi szinten beszelni egy nyelvet, az igazi modorossag :)

ZmanUK 2009.08.20. 16:07:37

Szerintem egy nyelvet autodidakta modon nem lehet megtanulni anyanyelvi szinten egyedul. (Azaz talan meglehet, de minimum 20-ev nyelvteruleten valo eles kell hozza)

Hiaba is olvasod allandoan, kutatsz, nyomozol, de egyszeruen keptelen leszel "behozni" a lemaradast, ami egy kezdettol fogva angolt hallo es tanulo ember elonye.

Egy gyermek agya, es ez bizonyitott, mashogy fejlodik ha ketnyelvu a kezdetektol fogva. En nem kerdojelezek meg itt semmit, mivel tenyleg nem hallottam kozuletek senkit beszelni angolul. Csak a velemenyemet mondom, hogy szerintem eleg furan hangzik azt bizonygatni hogy valaki anyanyelvi szintu.

Nekem is van baratom Manchesterben, aki 9 eves kora ota tanul angolt, szinte megszallott modon. Angol tanari diplomaval, stb stb stb. Olvas angolul, tanul angolul, stb stb stb. Es megsem mondja magarol hogy anyanyelvi. (Bar akcentusa az nincs es a szlenget is erti) Egy csomoszor nyelvtani kerdesben peldaul nekem volt igazam, es azert egy anyanyelvitol nem varna az ember ....

Eleg furcsa elhinni, hogy van valakinek is ideje a nap 24 orajaban az angollal foglalkozni, amikor ugye tanulni is kell, dolgozni is kell, szoval azert ne keverjuk mar ossze azzal, ha mondjuk valaki gyermekkora ota nyelvkornyezetben mozog...

hateztnemhiszemel 2009.08.20. 16:29:52

@Kisandie: "Sajnalom ha ugy kepzeltetek el mint valami nagyszaju, nagykepu csajt aki par ev iskolai tanulas, majd orszagban eles utan kijelenti hogy marpedig o anyanyelvi szinten all. "

pedig egyre inkabb ugy tunik....
de egyet ertve veled, en sem lovagolnek ezen tovabb es visszaternek az eredeti temara. a kulfoldi magyarok osztalyozasaval nagyon nagy vonalakban egyetertek. bar en igenis magyarnak es nem kozmopolitanak tartom magam es hiszem, hogy az 1-es kategorian belul komoly kulonbsegek vannak. en ugy gondolom, hogy aki mindenhol otthon van, az mindenhol VAN, de sehol sincs OTTHON.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.08.20. 16:31:17

@Zlot: ha mar nyelvnel tartunk, meg gyerekeknel, akkor elmondom (es teljesen off leszek, szokasomtol elteroen :)), hogy 2008.marciusaban, mikor kikoltoztunk Belgiumba, a kisebbik lanyom, aki akkor volt 4 es fel eves, egy budos szot nem beszelt semmilyen nyelven a magyaron kivul.
Az oviban az elso naptol kezdve hollandul (bocs, flamandul) beszeltek hozza, de szinte csak ott. Iden tavasszal azt mondta az ovono, hogy mar rendes mondatokat rak ossze ezen a nyelven. En hallom beszelni, de nekem kinai a flamand :D, szoval nem tudom megitelni, milyen szinten all a kolok.
Kozben otthon tolem meg a tesotol magyart hall, a ferjemtol angolt (es az angolt csakis ott vagy barati tarsasagban hallja), es mar ez is jol megy neki.
Hogy a fenebe tudnak a gyerekek ket nyelvet megtanulni nem egeszen masfel ev alatt? Es MAR nem keveri a nyelveket (eleinte volt olyan mondat, hogy minden nyelvbol volt benne egy-egy szo). Eszem all meg rajtuk :).
(A nagyrol meg mar nem is beszelve, o mar angol dalokat ir maganak, igaz, utana belatja, h az egesz egy nagy hulyeseg :D).

lárvalányhaj 2009.08.20. 16:44:26

@Zlot:

Ez ennél bonyolultabb, nyelvészként úgy tanultam, hogy az általános és középiskola nyelve a meghatározó ebből a szempontból.

Billy_Bright 2009.08.20. 16:48:01

Amikor Londonban dekkoltam, nekem az tűnt fel, hogy a helyiek ugyanúgy panaszkodnak, mint mi magyarok itthon, és még csak a fika tárgya sem volt nagyon más.

pl. Lerohadt alattam a metro, kurva magas a congestion charge, "Maggie" Thatcher szétbaszta az országot, Boris Johnson buzi, Gordon Brown egy idióta skót (és buzi), a rohadék lengyelek elveszik a munkámat, sok a nigger, sok a paki, az East End-en már nem is élnek cockney-k csak ez az indiai culáger népség, utálom az íreket, skótokat, stb.

Az első napokban amikor a kocsmában ültem, azt vettem észre, hogy csak annyit fogok fel a beszélgetésükből, hogy fuck, cunt, meg shite, de ez kb 50%-át adta a szövegüknek, úgyhogy elég sokat értettem.

avantgandi 2009.08.20. 17:02:15

@lárvalányhaj: csak éppen én a bolti kovászos uborkát szeretem, így az ajánlatod nem nyert. :-S

ZmanUK 2009.08.20. 17:09:03

@lárvalányhaj: Ezt nehezen hiszem, mar bocs a kotekedesert.

A nyelvi fejlodesben hogy lenne mar az altalanos iskola meghatarozo?

index.hu/tudomany/2009/07/22/magyar_kutatono_fejti_meg_a_ketnyelvuseg_titkat/

"Kuhl szerint a kutatás tudományosan is alátámasztja, amit sok szülő tapasztalatból tud: a gyerek kisgyermekkorban – még hétéves kora előtt – tanul meg legkönnyebben új nyelveket."

lárvalányhaj 2009.08.20. 18:13:24

@Zlot:

"még hétéves kora előtt – tanul meg _legkönnyebben_ új nyelveket"

Az lehet, hogy a kiejtést kisgyerekkorban sajátítja el az ember, de az iskolában tanulja meg azokat a szavakat és kifejezéseket, amik elengedhetetlenek a magasabb szintű, fejlettebb kommunikációhoz.
A nyelvet persze enélkül is meg lehet tanulni, de ha valakit külföldön a szülei tanítanak meg magyarul, és a gyerek nem magyar iskolába jár, akkor az a nyelvtudás nem olyan lesz, mint a magyarországi magyaré. A kiejtése tiszta lesz (ez se biztos), de nem fogja tudni rendesen kifejezni magát.

Olvastam tanulmányokat is a kétnyelvűségről, és személyesen is ismerek kétnyelvű embert. Az igazi kétnyelvűség, amikor valaki egyforma kompetenciával használja a két nyelvet, rendkívül ritka. Ez azért van, mert a legtöbb embernek nincs lehetősége arra, hogy egyforma intenzitással használja a két nyelvet.
Van például egy kétnyelvű barátnőm, aki von Haus aus két nyelven beszél. A csaj akcentus nélkül beszél magyarul, de én, aki mindkét nyelvet ismerem, bizony észreveszem, hogy tulajdonképpen a másik nyelven gondolkodik, ha úgy tetszik, az az anyanyelve, és a magyar az csak második nyelv. (Például abból lehet ezt látni, hogy időnként a másik nyelvre jellemző, ámde magyarra tükörfordított kifejezéseket használ.)
Ő sokáig magyarul tudott jobban, de az volt a döntő, hogy idegen nyelvű középiskolába ment, és ez megfordította a dolgot.
Ugyanígy, a vőlegényem is egy kéttannyelvű iskolában rakta le az angoltudása alapjait, és ma gyakorlatilag észrevehetetlen akcentussal beszél angolul. Rá is szerintem bízvást lehet mondani, hogy kétnyelvű, meg is figyeltem párszor, hogy egyes szavak csak angolul jutnak az eszébe, angol közmondásokat tükörfordít magyarra és észre sem veszi stb.

Bocs a terjedelmes válaszért...

csikipok (törölt) 2009.08.20. 18:16:18

Anyukámra (Londonban él) néha rá kell szólnom ezekért:
"Jaj, mekkora sor van, Londonban olyan gyorsan megy a sor a pénztárnál, mert ott mindig minden kassza működik."
"Tenkjú" használata művéletlenül.
Már réges-régen itthon is kapható dolgok (pl. muffin, Cadbury csoki) egzotikumként kezelése.
Hiába, mi már csak az elmaradott kelet vagyunk. :)

lárvalányhaj 2009.08.20. 18:33:48

@avantgandi:

van olyan, hogy bolti kovászos uborka?

lárvalányhaj 2009.08.20. 18:35:25

@csikipok:

A magyarországi Cadbury szarabb, mint az angol. Határozottan érzem. Gyanítom, h ezt is más alapanyagokból készítik itteni ill. ottani használatra. (Vö. svájci és magyar Milka.)

avantgandi 2009.08.20. 20:02:08

@lárvalányhaj: van, olyan amit a boltban veszel, s nem te csinálod meg. sosem szerettem az anyám vagy nagyanyám által készítettet. :-)
egyébként egyszer-kétszer már találtunk itt is "produit du monde" címen, az Lengyelo-ból jött.

lárvalányhaj 2009.08.20. 20:34:21

@avantgandi:

én inkább az ecetes uborka híve vagyok :) de köszi.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.21. 00:28:47

@Billy_Bright: így van. Semmivel nem vagyunk rosszabbak, mint bárki más. Annyi a hátrányunk, hogy mégis elhisszük.

Az íreknek annyiban jobb, hogy ők meg leszarják. Még.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.08.21. 07:17:01

Szerintem (ahogy a gimit végzett, évek óta ilyen-olyan alkalmi munkákból élő vidéki ismerősömet elnézem) sok "emigráns" azért 'nagyképű', mert 1. már amikor elment, az ismerősök, haverok azzal "biztatták", hogy (szokásos) "na aztán nehogy azt hidd, hogy odakinn kolbászból van a kerítés", a többi meg: jobb is, hogy elmész, nem haladsz itt sehová, csak élősködsz anyádék nyakán. Ilyen elindítás után persze, hogy az elvárások teljesítése után próbálja megjátszani magát. 2. odakint egy senki, egy emigráns, még a lengyeleket is többre becsülik, így hazalátogat, és 5 nap alatt vissza akarja adni azt, amit ott egész évben kap.
Én nagyon sokra becsülöm azt, aki elindul, próbálom "megúszni", mert én már párszor "emigráltam" Mo-n belül, és tudom, milyen xar az első fél év, és ha erre még az is hozzájön, hogy idegenek a szavak, az ízek, az nagyon nehéz tud lenni. De idén már én is azt mondtam, hogy kap még a magyar kormány 5 évet, és ha továbbra is csak csúszunk lefelé, akkor good bye! De nem akarok politizálni. Csak igen szomorú, hogy még egy magamfajta magyar szóhoz, ízekhez a végletekig ragaszkodó is elmenne...

SzabadkaiAttila 2009.08.21. 07:35:34

A magyar elfelejtéséhez, meg az angol szavak belecsempészéséhez teszem hozzá: éltem Spanyolországban egy évet, magyar barátaimmal egy lakásban, és abszolút semmit nem felejtettem. Viszont éltem egy évet az USAban is, ahol egy szál magyarral nem beszéltem, két hónap után már angolul gondolkodtam és álmodtam, és bizony amikor letelt az év, hazajöttem, az első egy-két napban keresztbe-kasul beszéltem mindkét nyelven. Aztán hamar ráálltam, de pl ha valamit elcsesztem még heteken át önkéntelenül is fuckoltam bazdmegelés helyett. :) És nem azért mert menőnek éreztem, kimondottan szégyelltem ha becsúszott.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.21. 08:23:27

@Kisandie: nem egészen,
ha komoly technikai akadálya lenne, akkor talán igen,
de csak egy katt
németül sem irok soha ß helyett ss, (pedig ez is szabályos lenne)
@SzabadkaiAttila: ha senki nem hallja magyarul káronkodok, sokszor akkor is ha hallják, de valhogy mégis mindenki tudja hogy nem jó jelent

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.21. 08:25:18

Én csak azokat a szavakat mondom magyarul is németül, amit régen magyarul is németül mondanak, amit a nagymamám is németül mondott akkor is ha megyarul beszélt, paperlapap....

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.21. 08:32:40

Én Dresdában tanultam németül, és azt hittem, hogy az a német nyelv, 30 év alatt sem sikerült teljesen leszokni a szász akcentusról, ami itt a legcikibb az összes közt.
Már nem nondom, hogy nu sieste!, Bár egyszer rámszóltak, de közöltem, hogy ezt nem a magyaroktól tanultam.

ZmanUK 2009.08.21. 10:21:23

@lárvalányhaj:

Annyiban modositanam azt amit irtal, hogy nem feltetlenul az iskolai tananyagbol tanulja meg hogy hogyan kell rendesen beszelni, hanem az iskolas tarsaival es tanaraival torteno szocializacio reven. (Es persze a boltban, eletben torteno kommunikacioval)

El tudom fogadni hogy ketnyelvu embereknel az egyik nyelv eloterbe kerul es erdekes modon mindig az a nyelv, amelyik nyelvkornyezetben el az illeto.

Ezert is hiszem azt hogy egy sima "kettannyelvu" iskola nem fog senkibol "anyanyelvi" szintu kommunikaciot kieszkozolni, mivel ott az oktatas esetleg idegen nyelven van, de a diakok a szunetben, orak utan, tanarokkal megiscsak magyarul beszelnek.

Ahogy magad is mondtad, hogy meg egy "igazi" ketnyelvukent is az egyik nyelvet nagyobb intenzitassal hasznalja mint a masikat, es az a dominans.

Akkor egy olyan ember aki suliban tanulja az angolt, es magyar az anyanyelve, hogyan is tudna anyanyelvi szinten elsajatitani ha nem el hosszu ideje nyelvteruleten?

Meg kellene kulonboztetnunk az anyanyelvi es a folyekony beszed fogalmakat. Attol meg hogy valaki akcentus nelkul beszel, meg nem nevezhetjuk anyanyelvinek. Szamtalan jo pelda van erre ismeroseim koreben.

Sajnos en mar itt angliaban sok kettannyelvu suliba jart emberrel talalkoztam, akik tenyleg nagy arccal jottek ide ki, majd nagyot is koppantak. Sok embertol hallottam hogy az o angoljuk "perfect", es meg sem lehet mondani a kulonbseget, mindenki angolnak hiszi oket.

Aztan persze az angolok siman levagtak hogy kulfoldiek :)

Szoval meg mielott barkit, vagy barkinek az ismeroset megsertenem (ami nem all modomban), le kell szogeznem hogy egyikotoket sem hallottam beszelni idegen nyelven, igy nem is tudnam megmondani ki milyen szinten all.

Csak a sajat tapasztalataim alapjan mondom, hogy 1. messzirol jott ember .... 2. mindenki jonak erzi az angoljat, amig ki nem jon Angliaba

En az akcentusom alapjan mar voltam Dutch, French (kelet-europai meg sosem), es barmennyire is jo az angolom, nem probalom meg "anyanyelvinek" beallitani, mert messze nem az, es meg jo ideig (20 evig) nem is lesz minimum ...

ZmanUK 2009.08.21. 10:45:43

@Prinzessin Erbsen: Oly nehez megerteni hogy valaki nem akar ablakonkent es alkalmazasonket valtani a nyelvkiosztason?

Hogy aztan meg allandoan keverjuk a z-t az y-nal.

Nem ertem miert kell ennyit erolkodni hogy ki ir ekezetesen es ki nem? Az ekezeteket leszamolva betartjuk a helyesiras szabalyait, nem?

frengi (törölt) 2009.08.21. 11:04:17

@Zlot: jaj annak aki irásközben a billenytyűzetet nézi annak valóban nehéz egy kissé

a férjem otthon egy francia tasztatúrás gépet vett, mert jóval olcsóbb volt mint a magyar feliratos, egyáltalán nem zavarja, mert nem keresgeti a billenytyűket - nem erőlködni akartam, csak segíteni.

Sztem ékezetnélkül írni tipikus emigráns modoros, hogy mindenki rögtön lássa, hogy te külföldról írsz.

ZmanUK 2009.08.21. 11:37:09

@frengi: Frengi, pontosan errol beszelek hogy nem nezek a billentyuzetet gepeleskor.

Azaz: tudom hogy hol van a kettospont, a @ jel, a kerdojel, stb stb stb az ANGOL billentyuzeten, amelyiken dolgozom.

Egy atlagos munkanapon, egyszerre van nyitva, az email, internet, kulonbozo ceges alkalmazasok, ceges communicator, esetleg MSN, facebook, stb.

Ezek kozott valtogatok, es nezzetek el nekem ha nem akarok allandoan osszekeveredni, es fejbol megtanulni a ket billentyuzetkiosztast, hogy aztan allandoan keverjem a z-t az y-al, es allandoan gondolkodnom kelljen, hogy hol vannak a ();'#@:~?>

ZmanUK 2009.08.21. 11:38:06

nem nezeM a billentyuzetet

ZmanUK 2009.08.21. 11:41:09

Eltunt egy resze a hozzaszolasomnak :(

De befejezven: szokas alapjan gepelek javareszt. A billentyuzetkiosztasban megtanultam hogy hol vannak az ekezetes karakterek, nem is ez a gond.

Engem a legjobban a z es y keverese idegesit, valamint az hogy angol billentyuzeten az osszes jarulekes karakterkiosztast ismerem, a magyaron meg nem. Es nem akarom "keresgetessel " tolteni az idot.

frengi (törölt) 2009.08.21. 12:16:23

@Zlot: én kettő képes vagyok megjegyzni - lehet hogy zseni vagyok?

One China 2009.08.21. 12:25:06

@frengi:

Még egyszer az ékezetekrôl:

US International beállítás, és máris használhatod a repülô ékezeteket, s nem kerül semmi máshova. Aki ékezet nélkül ír az igénytelen vagy/és lusta.

One China 2009.08.21. 12:36:32

@frengi:

Természetesen nem neked szólt az elôzô, hanem másoknak. :-)

ZmanUK 2009.08.21. 12:55:03

@frengi: En a megszokas embere vagyok. Nekem nehez. Erdekes modon, hazamegyek a melobol, otthon magyar a billenytuzet, es el is kezdem cserelgetni a z-t az y-al. Ez durvan tart egy fel oraig, majd megszokom a magyart es nincs gond.

A munkahelyemen nincs egy fel oram asszimilalodni...

ZmanUK 2009.08.21. 12:56:17

@One China: Te meg intelligens vagy, ha mar igy leigenyteleneztel es lelustaztal :)

Nem is ismersz, akkor meg mit biralsz?

ZmanUK 2009.08.21. 12:59:41

@frengi: Te tenyleg iras kozben azonnal tudod hogy ha HU nyelvu ablakba irsz, akkor hol lesz a @ ; : , < . > / ? # ~ ) ( \ | ! " £ $ $ % ^ & * ???

Mert ha nekem el tudod mondani vakon hogy ezek a karakterek angol es magyar kiosztasban hol talalhatoak, akkor tenyleg zseninek konyvellek el.

One China 2009.08.21. 13:17:18

@Zlot:

Nem vagyok intelligens, de te se, ha nem érted:

Nem kerül semmi máshova, s minden ékezet leírható csak az ôû kalapos.

ZmanUK 2009.08.21. 13:44:37

@One China: Nekem nincs US international beallitasom a z elerheto nyelvek kozott.

Majd nyitok egy Trouble Ticketet az IT osztalyunknal, hogy telepitsek fel, es indoklasnak beleirom, hogy nem tudok miatta forumozni es blogolni, mert leszolnak a magyarok az ekezetek hianya miatt :))) ok??

:))))))

spanyol inkvizíció 2009.08.21. 13:56:30

@Zlot: én a font jel kivételével (amelyet még szerintem sosem írtam le) mindet tudom. zseni-e vagyok?

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.21. 14:19:46

@Krisztinca:
A vidéki jelentését elmagyarázhatnád nekem... :)

frengi (törölt) 2009.08.21. 16:09:52

@Zlot: ha véletlenül nem találnám meg - mert mégsem vagyok annyira zseni - akkor kat a DE-re alul és meg van, de amit gyakran használok pl, @ € meg ilyenek amit egyébként is az AltGr vel érek el és az nincs kiírva , azt meg megjegyzem.

asdf jklé vagy asdf jklö ennyi
de tényleg nem fikázni akarok senkit, mert nekem is beletelt 2 napba amig rájöttem

na a német nyelvű vistáról már nem is mondok semmit, mert a menü elnevezésket nem tudom magyarul, és szótárazni sem tudom mindig

ja és eleinte kerestem án a Del gombot, mire rájöttem, hogy az Entf (Entferner)az csak is eltávollítást jelenthet - ugyanis ez a szó szerepelt a körömlakk lemosón is. :)

ZmanUK 2009.08.21. 16:17:59

@frengi: Nem ertem miert kellene kulon bemagolnom egy billentyukiosztast, es valtogatnom kozottuk, csak azert hogy ne tartsanak igenytelennek miatta?

Javareszben, 95%-ban angol billentyuzeten dolgozom angolul, es szamomra a legegyszerubb az eppen futo alkalmazasok kozott egesz egyszeruen csak valtani es mar irni is amit akarok. Nem akarok veszodni az ekezetekkel, a helytelen leutesekkel (z-y felcsereles, specko karakter kereses, stb), ezert is irok ekezet nelkul.

Mert szamomra kezenfekvo, gyors, es egyszeru.

De nem magyarazkodok tovabb, akinek ez bantja a szemet, majd maximum nem olvassa el amit irok :)))

Ha ezert modorosnak leszek, annak kulon orulok :)

váj mí 2009.08.21. 17:11:21

@Zlot:
A kétnyelvű embereknél óhatatlanul az egyik nyelv dominál, és belekerül némi időben, amíg az agy kapcsol, és másik nyelven kezd el gondolkodni, ha úgy adódik. Még akkor is, ha vegyes környezetben él, és napi szinten használja mindkét nyelvet. Igaz, akkor hamarabb vált át az agy, gyakorlatilag pár másodperc alatt, de akkor is kell némi idő.
Bár én nem vagizhatok ezen a téren az angollal, nekem a román jutott a kétnyelvűség második nyelvének (ami nem olyan menő :) ). De az legalább tényleg anyanyelvi szintű gyerekmondókástól mindenestől ;).
Ami meg az angolomat illeti, maradjunk a tárgyalási szintnél ;)

ZmanUK 2009.08.21. 17:40:02

@váj mí: Teljesen mindegy hogy az ember mit sajatit el masodik nyelvnek anyanyelvi szinten (szuaheli, urdu, roman, angol). En mindenkire irigy vagyok aki "ketnyelvu" :))))

ZmanUK 2009.08.21. 17:42:39

@Modor Tibi: Modoros lettem :) Hurra :))))

váj mí 2009.08.21. 17:54:35

@Zlot:
Jó helyre kell születni ;) Vagy nem feltétlen jóra, de olyanra, ahol többnyelvű a banda :)))

DrJohnson 2009.08.21. 18:52:51

@váj mí: Ez a legnagyobb faszság amit valaha hallottam, akkor váltok nyelvek között, amikor akarok, a trükk az, hogy rendesen meg kell tanulni magyarul is, sokat kell olvasni, gyarapítani kell a szókincset és a nyelvtani képességeket. Nem tudom, hogy melyik nyelvet tanuldtad az iskolában és melyiket csak otthon (egyébként nincsen semmi gond azzal, ha valakinek román az anyanyelve), de szerintem ha időt fordítanál mindkét nyelv mélyebb megismerésére, nem okozna gondot a váltás.

frengi (törölt) 2009.08.21. 19:42:29

Tényleg nem értem, hogy mit lehet ezen nem érteni.

Valamelyik nyelven megtanul az ember gépelni vakon, mivel a billenytyű kiosztás az írógépet követi, a legtöbb betű ugyan ott van, a kiosztáson, változtani meg egy kattintás nem több.

Sokkal nehezebb a magyar betük helyett valami hasonlót keresgetni, mint váltani. Ha nem váltok az é helyett sosem az e betűt ütöm le, hanem az ö-t mert az van a helyén. Nekem az é ott van a jobb kisujjamban az ával együtt, ha ü-t akarok ütni akkor jobb kisujj fel, és sosem a jobb gyűrűs fel az u helyére.Bal kis ujj le az í, de ha nem váltok akkor

ZmanUK 2009.08.21. 20:24:54

@frengi: Szerintem ez pusztán megszokás kérdése.

Most hazajöttem a melóból, elkezdtem írni ide ékezetekkel (magyar billentyűzeten) és máris félreütöttem a z-t :-)

Amúgy aki gépírni tanult az megint máshogy gépel, mint aki nem. Én sosem tanultam gépírni, így saját technikám van, és annak ellenére hogy nem tartom az ujjaimat semmilyen kiindulópontba, vakon tudok gépelni.

De ha többet gépelek angol billentyűzeten, számomra sokkal egyszerűbb ékezetek nélkül gépelni.

váj mí 2009.08.21. 21:14:54

@DrJohnson:
Aranyos vagy, köszi. Én is akkor váltok a nyelvek között, amikor akarok. Esetedben meg a trükk az, hogy értelmezni is kellene azt a betűhalmazt, amit olvasol. Nem arról van szó, hogy 15-20 másodpercre leblokkolsz, hanem eltelik 2-3 másodperc, amíg mondjuk magyarról románra váltasz, gondolkodásilag is. Persze, ez nem feltűnő, mert ennyi idő alatt legfeljebb 1-2 szót ejtesz ki. Hacsak nem hadarsz.
Magyar az anyanyelvem különben, csak vegyes (román - magyar) környezetben és kultúrkörben nőttem fel, iskolában mindkét nyelven tanultam, később az egyetemen is, még később egyik nyelvet sem pusztán egy kiló kenyér kérésére használtam a boltban, hanem a napi munkám során.

ebenbry (törölt) 2009.08.22. 02:51:41

Én diplomázás után mentem külföldre dolgozni, mert azt hittem, hogy a diplomámmal itthon nem fogok jól keresni.
Aztán találkoztam a sok semmirekellő magyarral (művelődésszervező és kommunikáció vagy tanító és angol tanár szakos diplomások, akik valójában semmihez nem értenek), Magyarországon esélyük sem volt, ezért irány London. Babysitterkedés évekig, majd kávézóban dolgoznak, többre esélyük sincs, de nem is vágynak.

Akkor eldöntöttem, hogy visszajövök Magyarországra. Különbséget tudtam tenni azok közt, akik tényleg karriert csinálni mentek ki és azok közt, akik túlélni, mert otthon is senkik voltak és megelégszenek azzal, hogy kint is senkik maradnak. De ha hazamentek, előadták a hogyisvanezmagyarul szöveget.

És nekem itthon is bejött az élet. Keresek annyit, mint külföldön kerestem, ráadásul főnök vagyok. A külföldi tapasztalat jól jött és a nyelvtudás miatt megérte az a kis kitérő, de beláttam, hogy aki jó valamiben, annak mindenütt jól megy.

ebenbry (törölt) 2009.08.22. 03:08:27

Találkoztam olyan lánnyal, aki angol szakos diplomával ment ki Londonba és várta, hogy majd kap zsíros állást. Mondtam neki, hogy a rigó utcai középszintű nyelvtudás nem előny, csak alapvető szükséglet, emellett érteni is kellene valamihez. Angol tanárként UK-ban, mintha jeget akart volna eladni az eszkimóknak. Most is hotelben dolgozik a csaj, ami őt kielégíti, kiderült, hogy többre nem is vágyik az életben.

Én máig nem vagyok anyanyelvi beszélő, nem is akarok az lenni, úgyis 3 perc alatt derülne ki, hogy magyar vagyok, nem is volt célom, hogy a szlenget tanuljam. Viszont a szakmai és szaknyelvi tudásomra büszke vagyok, ma is részben abból élek.

LyukasBogrács 2009.08.22. 09:25:53

A modorosság, arrogancia, nagyképűség elsősorban személyiségfüggő. Nem azzal van a baj, ha ez a személyiség többre tartja magát múltbéli önnön magánál, miután elsajátít egy idegen nyelvet, elnyer egy takarítói állást nyugaton, kap egy fontos pecsétet az útlevelébe, vagy egy játékkonzolt karácsonyra. A baj akkor kezdődik, amikor kimondva, kimondatlanul, burkoltan, vagy nyíltan a másik embernél tartja magát többre. Ezen az sem segít, ha tompításként odabiggyeszti, hogy mely területeken butácska (pedig bármilyen hihetetlen: abból több van).

Még nem találkoztam olyan emberrel, aki azt harsogta volna fennhangon, hogy ő milyen udvarias, tapintatos, nemeslelkű, szerény. Talán nem véletlenül.

frengi (törölt) 2009.08.22. 09:59:59

Látom minden kint élőből érzelmeket váltott ki ez a poszt.

Lehet fikázni azokat akik diplomával kávázóban mosogatnak, mert lehet hogy másként még túristaként sem jutnának el sehova.

Én 50 évesen kényszerültem elhagyni az országot, mert otthon egy 50-es már nem kell, bennünket leírtak.

Nem a diplomámból élek, de nem mondom hogy nem veszem hasznát. Arisztotelészre hivatkoznék: a műveltség a jó sorsban ékesség a rossz sorsban menedék. Nem hinném, hogy kevesebb lennék, mert mert nem tanítok.

A mi időnkben nem lehetett utazni, kimenni egy kicsit szét nézni, 3 évet lehúztam az NDK-ban, nekünk ez volt a maximum amit megtehettünk büntetlenül. Most ebből élek, hogy megtanultam németül.

Sok sorstársam az itteni fizetéséből tamogatja a gyerekeit, fizetik a lakásrészleteket, a gyerek tandíját.

És közben meg azzal kell szembesülnünk, hogy otthon szarba sem néznek bennünket, mert "csak" melósok vagyunk, nem csináltunk kariert, nem gazdagodtunk meg. Mert otthon a munka szégyen, azt jelenti nem vagy elég ügyes, hogy egy tinli-tangli melóval valmi kis íróasztalhoz jussál.

Nem, nincsenek itt nagy barátságok (én ráadásul folyton másutt vagyok, ha kialakul is valami barátság féle, a következő hónapban már egy másik tartományban vagyok). Viszont az otthoni barátok is szépen lemorzsolódtak, nem vagy fontos,mert a kapcsolatból már nem tudnak hasznot húzni, legfeljebb, ha munka kell itt (megjegyzem eddig még mindenkienek segítettem, de nem én vagyok a munkaadó, nem én döntök a felvételről, és azért németül kell tudni, azt sem adták ingyen).

A tapasztalatot, és főleg az igényszintet haza visszük, pl. a surmó szomszédom lehúzott egy évet angliában, azóta állandóan a füvetnyírja, hátha az ő kertje is egy wimbledoni gyep lesz - de legalább már nem tyúszaros az udvara, az is valami.

scsaba1 2009.08.22. 13:09:23

@SzabadkaiAttila:

Akkor ez egyéni lehet, Exem nagynénje '56-os disszidens. '94-ben - amikor elhitték már végre, hogy tényleg véget ért a szocializmus - hazajött. (Nagybátyja akkor sem, mert megfogadta, hogy soha be nem teszi a lábát Magyarországra.

Gyakorlatilag hibátlanul beszélt magyarul, pedig csak otthon egymás közt beszéltek így, nem igazán keresték a kinti magyarok társaságát sem, és a gyerekeiket sem tanították meg magyarul, csak annyit gagyogtak, amennyi rájuk ragadt véletlenül.

scsaba1 2009.08.22. 13:29:17

Jó a poszt egyébként, sok "humor-bonbon" van még ebben a típusban.

Nekünk is van egy rahedli londoni rokon, akikre ez egy az egyben igaz.

Nekem is az a nagy kedvencem, amikor itt rácsodálkoznak valamire, hogy "úúúúr isten, itt (a balkánon) van ilyen?".

Pl. hazajönnek, a Spektrumon megy az éppen aktuális Jamie Oliver. "Úr isten, ezt itt is adják? Hogy ez az angoloknál mekkora nagy sztár stb...stb....( Nem bazmeg, itt még a Futrinka utcát nézzük fekete-fehér lábastévén, bazmeg)

One China 2009.08.22. 13:37:09

@LyukasBogrács:

Pedig én, ha valamit igazán szeretek magamban, az a szerénység.

SzabadkaiAttila 2009.08.22. 14:06:29

@scsaba1: Ugyanezt mondtam. Amikor nem beszéltem senkivel magyarul átálltam angolra, amikor már tudtam a barátaimmal otthon beszélni, az elég volt ahhoz, hogy semmi különbséget ne érezzek.

Más. Amerikában számtalanszor kérdeztek a fent említett hülyeségekhez hasonlót: pl, hogy van-e nálunk elektromosság, hogy Magyarország Törökország fővárosa-e? Sőt volt olyan jólelkű csoporttártsam, aki megkérdezte, hogy mekkora az országom, és a válaszomra azzal reagált, hogy "Hehe, azt egy másodperc alatt porig tudnánk bombázni." Szóval nem teljesen alaptalan a sztereotípia, nekem is az volt az érzésem, hogy ott a nagy átlag kevésbé értelmes, sőt inkább kevésbé informált. Mondjuk nem is ők függnek tőlünk... :)

Viszont pl amikor bemutatkoztam valakinek, sokszor csillogó szemmel vágták rá, hogy "Á, Attila a hun!". Meg, hogy Budapest milyen szép, voltak már ott/egyszer el akarnak menni oda. Szóval ott se mindenki befordult tapló. Meg úgy láttam, hogy azért a honfitársaink sincsenek annyira képben ha az amerikai államokra terelődik a szó, sőt úgy általánosságban az Európán kívűli helyekről elég kevés ismerettel rendelkezik a nagy többség.

frengi (törölt) 2009.08.22. 14:46:31

@SzabadkaiAttila: jó, az ugye amerika, de amikor a macedón- albán csaj kérdezi tőlem, hogy akkor ugye én most Bukarestbe megyek, nem mondom mert az Románia, miért az nem mindegy?

Amikor elmeséltem hogy vettem egy parsztházat, tőlem is megkérdezték, hogy áram van-e benne, sőt gáz viz és szenyvíz, meg hogy hollandok a szomszédok, de laknak a faluban finnek is, meg németek, na ez már sokk volt.

Egy ismerősömnek szép emlékei vannak Budapestről, ott volt az ostromnál, Ungvári Krisztiánnak a könyvében is szerepel, mint interju alany, fényképpel persze, kérdezetem, hogy járt-e azóta ott? Örültem hogy egyszer sikerült eljönni- felelte.

scsaba1 2009.08.22. 18:25:20

@SzabadkaiAttila:

Az átlagmagyar sem tudja felsorolni az USA államainak a negyedét sem. (Én sem) Az átlagmagyar sem tudja, hogy Washington állam fővárosa nem Washington. (Jó, ezt véletlenül tudom)

2009.08.22. 20:35:41

nagy igazságokat írt le a cikkíró, hajjaj! dublin-budapest ryanair járat, na ha valaki arra jár, akkor jegyezze fel az örök igazságokat, amik elhangzanak az utasok szájából.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.22. 21:33:04

@SzabadkaiAttila: @scsaba1: ja, hát az USA az egy ország, sok állammal. Szerintem az egyes államokat nem alap ismerni, ahogy Németország szövetségi államait se gáz, ha valaki fejből nem tudja.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.23. 08:02:52

@Modor Tibi: azért ez nem egészen így van, mert megkérdeztem hogy Hamburg melyik állam? Láttad volna azt a megütközést az arcokon! Nem állam Hansa-Stadt! Nehogy véletlenül Niedersachsennek nevezd!

Kisté · http://akkorkezdem.blog.hu/ 2009.08.23. 11:53:46

@gregorik:

Persze, a II. ker vállalható a "relatív" tisztaságával. Tehát akkor már nincs is gond Mo. maradék 99,8 % területével? Nem hiszem, h azoknak a lelkével van gond, akiket felháborítja, h konkrétan ellopják az országot és csak szemetet hagynak maguk után a T. vezetőink (politikai hovatartozástól függetlenül).
Vegyél egy lakást Borsodban vagy Szabolcsban, és meg fogod érteni, miért mennek innen külföldre az emberek!

Kisté.

SzabadkaiAttila 2009.08.23. 12:02:49

@Modor Tibi: persze hogy nem alap, én se tudom mindet, pedig ott tanultam is. VIszont kb az egyötödük Magyarországnyi népességű, méretre meg a túlnyomó többségük nagyobb. Szerintem inkább olyan, mintha EU tagállamokról lenne szó, nem a német szövetségi államokról. Bármennyire is szentségtörésnek hangzik ez innen nézve. :)

De ha valami kisebb afrikai vagy ázsiai ország szülöttével találkoznék (vagy találkozna az átlagmagyar), azt se biztos, hogy pontosan el tudnám helyezni a térképen, vagy meg tudnám mondani mi a fővárosa, vagy egyáltalán bármit is tudnék róla azon kívül, hogy melyik kontinensen van.

marcivagyok 2009.08.24. 10:35:54

ezt az összes "zavart magyarságtudattal" rendelkező "aki tőlem jobbra áll a színpadra az leesik" embernek el kell olvasnia. Ők is pont így csinlják :D

szalkasgerenda 2009.08.24. 15:11:51

"aki tőlem jobbra áll a színpadra az leesik" ez jó. :) De szerintem azt külön meg lehetne írni. Várjuk.

NaomiHenger · http://zseer.blog.hu 2009.08.24. 20:50:31

Jól szórakoztam. Hozzászólásnak túl hosszú lett volna, de nem hagyhattam észrevétel nélkül, így poszt lett belőle. zseer.freeblog.hu/archives/2009/08/24/Meg_lehet_probalni/

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2009.08.25. 23:00:43

Pedig jo iras - van benne némi igazság :)
udv Londonbol :)

V.

kalapocska 2009.08.26. 09:04:24

amig en kint voltam/vagyok magyarorszag hietetlenul sokat fejlodott. csak ha hazajovok mindenki folyton panaszkodik. ha ravilagitok hogy mennyi minden epult , szepult, megujult, jon az ujabb panazaradat , hogy azt viszont biztos nem tudom mi van az egezsegugyben.
mintha nem ultem volna 10 orat mind japanban mind amerikaban korhazfolyoson ellatatlanul. magyarorszag nem rossz hely onnan kivulrol nezve. az meg hogy valaki kint dolgozik vagy tanul nem modorossag. a vilag egyre kisebb nagy az orszagok kozti korforgalom, es ha jol dolgoznak meg az orszag hirnevet is oregbitik.

Fokitsa 2009.08.28. 15:24:20

Hmm. Még nem jutottam a végéig, de miért hiányoljátok annyira azt a nyomorult paprikás csirkét és egyéb magyaros ételeket? Nem tudjátok megfőzni??? A görög családom - anyós vezényletével - kórusban nyaggat érte:)))

A nyelvet azért felejti el valaki, mert nem kommunikál. Nincs senki, akit felhívhatna Magyarországon? Vagy annyira sem érdekli, mi folyik ott, hogy valamelyik online tv-re rákattintson? Akkor tényleg ne menjen haza, sápítozzon ott, ahol van.

"k" (törölt) 2009.09.01. 22:02:52

"egész egyszerűen elképesztő hogy _ebben az országban_ még mindig nem mindennapos a bankkártya! nálunk már szinte nincs is kézpénzforgalom, otthon sosincs nálam apró, nem is tudom fogtam-e már életemben húszeuróst! van olyan egyáltalán?!"
- apám, aki skandináv

ZmanUK 2009.09.02. 12:03:42

@"k": Tenyleg nem lehet otthon mindehol kartyaval fizetni. :)

Horst 2009.09.16. 14:46:37

@cd-r: a pingvin-munka még tán nem is a tipikus legalja, a tipikus legalja a munkaerő-közvetítőn keresztüli szalagmunka, pakolás, szemétszedés. A magyarok 80 százalékának ez jutott.

Poszthoz: ha valaki idegennyelven kommunikál naphosszat (pl. én anno N.o-ban egyedüli helybéli külföldiként rákényszerültem) igenis hazajövetelkor belefuthat az ember olyan dolgokba, mint pl. szórend felcserélése, amit csak a mondat közepén vesz észre az ember, passzív szerkezet gyakori használata, illetve minden mondat után visszakérdezés, hogy "nem?" Akcentus, meg hangsúly nem hinném hogy pár év alatt változhat. sőt, szerintem évtizedek kellenek hozzá magyar beszéd nélkül.
A londoni magyarokról írt dolgok meg teljesen igazak.
Az meg hogy ki mennyit tud az országokról elég annyi, hogy a szomszédos országok zászlajának színeit mondja csak el helyes sorrendben. ha sikerült, jöhetnek a balti államok

sorica123 (törölt) 2009.09.16. 18:19:07

@sTAariusORator: a tipikus legalja az az, amikor valakit papamama tart el, válogat a kendermagban és cikinek tart bizonyos munkákat. Nekem leginkább a szendvicsember, szórólapos és hasonló 'maoista' (mindegy, csak tudd, hogy nem érsz semmit-mottójú) melók baromi ellenszenvesek, nem a bennük dolgozók, hanem a jellegük miatt. A szalagmunka legalább célszerű, amellett, hogy kurvamonoton és hangyákat látsz tőle. De ennek így most köze nem volt a külföldön élő magyarokhoz meg a sznobériáikhoz.

Pemegény 2009.09.19. 01:25:55

De miert ez az indulat? Tokre rosszul esik. Tenyleg.

sorica123 (törölt) 2009.09.19. 12:18:34

Vettél te, vagy valamelyik rokonod lcd-tévét az utóbbi időben? Csak mert amikor nem volt semmi munkám, de nem volt képem nem dolgozni, én is beálltam a szalag mellé (itthon) ezeknek a tévéknek az alkatrészeit tisztítani. Baromi büdös alkohollal mostam a NYÁK-lapokat, amiket más meghegesztett előttem. És akkor arra gondoltam, monoton meg szar munka, szédül az ember a végére attól a vegyszertől, de nem szórólapozás - valami látszatja, terméke, kifutása van. És akkor jobb ötletem egyszerűen nem volt.
Különben a szórólapozás se a szórólapozó embert minősíti, hanem a jelenséget, hogy ez még mindig 'működik'.

cd-r 2009.09.19. 19:54:03

@sorica123: én inkább irigylésreméltónak tartom akinek a családja úgy áll, hogy képes és hajlandó is eltartani a kölköt, mert valljuk be, dolgozni iszonyatosan gáz dolog, ütném rúgnám aki kitalálta a 8 (vagy mégtöbb) órás munkarendet, mert egyszerűen nincs ideje élni az embernek mellette. a munka nem nemesít, hanem rabszolgává tesz sajnos.
tudom, van akinek a munkája egyben a hobbija is, és ezért még igen jól meg is fizetik, de a többség nem ilyen szerencsés.

sorica123 (törölt) 2009.09.19. 20:04:01

Itt mi történt? Egyszer látom cd-r kommentjét, aztán, mikor nyitnám meg, nem...

sorica123 (törölt) 2009.09.19. 20:10:15

@cd-r: megvagy! Na. Értem, amit mondasz, és igen, az önmagában irtó mázli, ha az ember számíthat a szüleire (mint ahogy én is) - nem is erről van szó. A ciki nekem az, amikor valaki alanyi jogon egyénisége elleni támadásnak tart mindenfajta munkát, teljes súlyával a szüleire támaszkodik, és még le is minősít másokat, akik esetleg monoton, veszélyes vagy egyszerűen csak lenézett munkát végeznek. Főleg az utóbbi, mert az ember a saját szakállára, saját szűk környezetében csinálhat hülyeségeket, nem én fogom eldönteni, jól csinálja-e. De az, hogy a 'a legalja' az az ember, aki szalagmunkát végez, na nemááááá. De a számítógéped azért megvan otthon, amit azok a csúnya rossz droidok raktak össze... na ezért lettem kissé morcos.

virtigli kutató 2009.09.21. 00:04:59

Egy aprócska megfigyelést hadd osztok már meg. Akiket valaha tanítottam az egyetemen, most külföldi intézetekben meresztik a valagukat, és titokban kicsit lenézik az itthon maradt, kicsit kopott inges tanárukat (nagyon finoman éreztették).

Múltkoriban majd' mindegyik itthon volt, egy hazai konferencián, és kettő is megjegyezte, hogy elnézést kér, de akcentus nélkül már nem bír magyarul beszélni, mert q**a régen (két-három éve) kint van.

Nem bírtam ki, és a köröttem ülőknek egy "anyád p**ját" megjegyzést csak ellőttem, nagy derültségre, aztán amikor olyan szavakat használtak nagy jómódjukban, hogy "counterpart", felálltam és meg találtam jegyezni, hogy ez egy magyar nyelvű konferencia, magyarul tessék mondani a lefordítható idegen szavakat, mert tán a nyelvünk megérdemel ennyit.

Meg a szünetben hozzálöktem, hogy Teller Edét volt alkalmam élőben hallani, mikor idehaza volt, tökéletesen beszélt magyarul, 60 év után is. (Hozzáteszem, magam úgy néz ki soha már meg nem tanulok angolul rendesen kiejteni egy-egy szót...)

Erzsebet 2009.09.21. 10:55:11

Nekem van egy ismerősöm, aki 10 éve egy skandináv országban él.Környezetében nincsenek magyarok. Évente hazajár. Azt furcsálltam, hogy hallani lehetett, amikor telefonon az anyjával beszélt. Keresgélte a szavakat, nyögött. Ahol él ott is lehetne magyar műsorokat nézni-hallgatni. Magyar könyveket, folyóíratokat küldeni neki, így gyakorolhatná anyanyelvét.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.09.21. 23:46:14

@Erzsebet: Esetleg küldd el neki a Szlengblog linkjét. :)

Erzsebet 2009.09.22. 14:28:56

Elküldöm, mert szokott a neten magyar oldalakat böngészni. Egyik évben egy helyi újságban megjelent a fényképe. Azt mondták rá, hogy penge. Nem ismerte ezt a kifejezést, de tudomása volt róla, hogy mit jelent.

krakeler 2009.09.26. 22:41:07

@lajosss:
Akkora sutyerák vagy, mint ide Hahót!

fruska22 2009.09.30. 12:22:02

a kovaszos uborkat kifelejtetted a "modoros emigrans" kaja listajarol....

fruska22 2009.09.30. 12:35:18

ja es azt is, hogy a magyar billentyuvel is ekezet nelkul irunk....mert ugye mar hozzaszoktunk a kulonbozo kulfoldi ekezet nelkuli billentyuzetekhez. es tul nehez lenne atallni a magyarra arra a par napra mikor otthon vagyunk.... ;-)

bean 2009.10.06. 21:16:31

Hát speciel mákos pitét vadásztam amikor Magyarországon voltam -- mostanában Vancouverben élek. Innen nem olyan könnyű Magyarországra látogatni, kicsit messze van, de látjátok, ékezetes billentyűzet van itt is.

Megváltozott azért a emigrálás nagyon az Internettel, nem ötvenhatban Clevelandbe szakadt magyarok rádióját hallgathatod hanem amit amarsz :) Én emlékszem amikor az családi program volt időnként hogy nagybátyámnak írtunk egy levelet, hetekbe tellt mire válasz jött. És nagy szó volt, amikor havonta tudtak telefonálni. Ez most máshogy van.

Egyébként: Magyarország tényleg le van rohadva és tényleg nem jó érzés ott lenni, de ha ettől modoros vagyok, hát ez van. Akkor is úgy éreztem, amikor még ott éltem, hál Istennek most már csak távolról nézem.

sorica123 (törölt) 2009.10.06. 21:23:39

@bean: mákospite-vadászat:))) nálatok is tilos a mák? Ez komoly, nem csak viccből mondogatták anno?

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.06. 22:04:09

@sorica123:

szerintem nem tilos, csak simán nem lehet kapni.

Gilderoy 2009.11.01. 07:56:12

Új topic nyílt az indexen:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9196426

"Hollandia. Sok ember álma manapság, hogy kijöjjön ide dolgozni. Ez a topik azért indul, hogy elmondja a nyers valóságot, mire számíthat itt az ember. A Hollandiai magyarok topikja meg maradjon meg a biciklizésnél, a különféle sajtok kitárgyalásánál..."

[...]

"- 1,5eve elek kinn de nagyon sokszor,szinte minden oraban visszasirom Magyarorszagot
- Akkor miert nem koltozol vissza??"
süti beállítások módosítása