Olvasói rovat - Grafikához értés, arcoskodás

2009/05/14. - írta: Modor Tibi

Ó, mennyire várom már, hogy teljes valómban visszatérhessek Közétek!

De sajnos még több hét, mire szusszanásnyi időre bezárnak az Alma Mater ódon kapui, hogy végre csak a nyári modorosságnak és a munkának adózhassak!

A modormérő úgy tűnik, továbbra is szorgalmasan csipog mindenkinél: mai anyagunkat indeus szerkesztette - Az Öblöshöz hasonlóan itt is megjelennek a grafikusok, de újabb aspektusból.

Kössétek fel az alsóneműt, és hajrá!

Magyarországon a focihoz és a grafikához mindenki ért

Domi nevű kedves olvasó - szerintem zseniális - posztján fellelkesedve gondoltam, bemutatom egy kicsit a másik tábort, akik tulajdonképpen nem is állnak oly távol a fotózást aképpen mívelőitől.

Magyarországon, kedves hazánkban van még pár olyan téma, amit odabiggyeszthetnénk a címsor végére/közé, de mivel én főállásban fotoshopot használok, ezért gondoltam megírom amolyan modoros stílusban azokat az alapvetéseket, amelyek sajnos erre a területre oly fájdalmasan jellemzőek. Vegyük át-hát azokat a típusokat, akikkel találkozva nemcsak a bicska, de az ALT+F4/Shutdown kombó is kinyílik a zsebemben.



1. Ipart végzett grafikusok

Az aranymetszés, tipo, brief, "bezzeg az egyetemen", verzál, kurzív szavakat vessző helyett használja, és magasról lenéz mindenkit, aki grafikusnak nevezi magát, de nem az "iparon" végzett. Kizárólag Adobe Illustratort vagy Freehandet használ, a CorelDRAW-tól, illetve más vektorgrafikus programoktól irtózik és mélységes utálattal tekint ezek használójára. Általában nagy nevű reklámcégeknél árt direktorként tevékenykedik és akkor arca lesz, hogy térkép kell hozzá. Öltözködése kicsit yuppie-s, kicsit elegáns, de gyakran springfield ing + márkás farmer kombinációban és persze sötét napszemüvegben feszít. Autója feltétlen olyan, amivel kitűnik az átlagból. Ha kezdő, akkor opel tigra, vagy hasonló, ha már benne van a tutiban, akkor csakis mini morris, vagy 1-es bmw. Ha ezekre nincs keret, megteszi bármilyen, csak sárga legyen.

Ha épp egy ilyen céggel dolgozol, és beleakadsz egy árt direktorba, jobb ha felkészülsz az ultralaza, még számodra is meghökkentően innovatív stílusra, amelyet még Nyelvész Józsi is megirigyelne. Ha valaki nem tudná, miről beszélek, akkor egy íme egy kis emlékezetfrissítés:

- Mikor küldöd a kreatívot?
- Már átküldtem.
- Nem találom az inboxomban.

- Nem tetszik a tipo.
- Pedig csak Helveticát használtunk, ahogy kértétek.
- Inkább Frutigert használjatok, ez így túl basic.*

- Úgy kéne megcsinálni, hogy elég corporate legyen.
- Logót küldesz hozzá?
- Persze, átküldtem ai-ban.**

- Nem tudnád egy kicsit szaturálni a brief-nek megfelelően?
- Kicsit sok lesz benne a sárga.
- Árnyék-kompenzációról nem hallottál?
- Az FCUK bolygóról hallottál már?

*A Frutiger nevű font kb ugyanolyan "basic", mint a Helvetica.
** Adobe Illustrator

2. Önjelölt marketinges és/vagy cégvezető

"Ezért nem fizetek, ezt én is meg tudom csinálni powerpointban".

:]


3. Önjelölt grafikusok

Mivel a fotoshop szó egyre gyakoribb használata, a digitális fényképezés megjelenésével vagy még inkább elterjedésével, popularizálódásával egyenesen arányosan megnőtt, ezért körülbelül ekkortól számít mindenki professzionális, vagy magát csak szimplán álszerényen fotoshoppernek nevező egyénnek. Ezekre az egyedekre jellemzőek leginkább a következő frappáns beszélgetések:

- Mi a kedvenced a motion blur, vagy a radial?
- Á, én inkább KPT-zek.

- Hogyan maszkolsz?
- Vertuxszal.
- Az mi?
- Nem tudom, de a bátyám azt mondta emberre a legjobb.

- Láttad már a CS4-et?
- Persze, rég megvan a krekkelt.
- Ja, baró az új nyitóképernyője.


Egyszerűbb feladatokat is interneten található béna és szánalmas tutorialok sztaki szótárral karöltve lefordított leírásaiból végez el, és ha már 10-15 ilyenen túlvan, máris élvezettel oktat ki olyanokat, akik Vertux és KPT helyett még mindig Pennel rajzolgatnak körbe egy képet. Mikor ez megvan, már önálló feladatokat is vállal, "kreatív" hirdetéseket készít, melyek nem nélkülözik a fekete hátteren sárga betű kombót, illetve a legalább négyféle blending-effektet, melyekből a Bevel & Emboss és az Outer Glow kötelező erejű. A DPI, CMYK, kifutó, szedéstükör ismeretlen és felesleges fogalmak számára, ugyanakkor a filter menüpontot kivülről fújja. Az ilyen "munkák" alacsonyra bedeklarált árainak levét általában - jobb esetben - az utólag megtalált grafikus issza meg.

How-To:

 

  • Vertux: Vertux Fluid Mask: Bonyolultabb objektumok körberajzolására szánták, kár, hogy professzionális kiadványszerkesztéshez használhatatlan.
  • KPT: Kai Power Tools: A Photoshop-hoz külön kapható filter (effekt) kiegészítő csomag, amellyel tűz, jég és különböző haszontalan effekteket varázsolhatunk szerencsétlen hirdetésünkre.
  • DPI: Dot per Inch: az inchenként elhelyezkedő képpontok száma, a nyomdai felhasználás miatt ezt általában 300-ra, vagy annál többre szokás beállítani.
  • CMYK: CyanMagentaYellowKey: A nyomásnál négy színből áll össze a kész, kinyomott anyag. A Key a valóságban a feketét (Black) jelenti, amelyet a másik három szín terhelésére használnak.
  • Outer Glow: Objektumok köré generált fényes ragyogás.
  • Bevel & Emboss: Általában betűre alkalmazott "domborítás". Felesleges és ízléstelen.

Jesszum pepi. Indeus barátunk szerencsére gondolt a feltehetőleg többségben levő laikusokra is, és még a megfelelő függeléket sem mulasztotta el csatolni.

Szinte csak a marketinges-cégvezetős részt értettem, de így is remekül szórakoztam. Nagyon várom a szakmabelieket, hogy érdemi vita bontakozhasson ki :-))

Címkék: grafikus olvasói
215 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IndaMuncher 2009.05.14. 13:11:37

Az önjelölt grafikus rész tetszik a legjobban, egyesek rohadtul ízlésficamosak, még akkor is ha kurva jók PHP-ban.
(Amúgy a Paint Shop Pro nekem jobban bejön, és amatőröknek is megfelelőbb mint a Photoshop.)

Lehet én vagyok bamba, de ez a párbeszéd mire utal?
"
- Nem tudnád egy kicsit szaturálni a brief-nek megfelelően?
....
"
A saturation szót ismerem.
A brief netán valami referenciaanyag?
A többit már nem értem.

jf 2009.05.14. 13:33:19

A "brief" a feladat leírása. A példamondat meg azt jelenti szerintem, hogy túl fakók lettek a színek a dizájnban. Ööö... akarom mondani kreatívban. :)

Egyébként szerintem az ipart nem végzett art directorok a legrosszabbak, mert azoknak legalább ugyanekkora arcuk van, csak a tudásuk nincs meg hozzá.

Meg nem tudom mekkora modorosság a CS4-et "csé négy"-nek mondani, de én mindig így mondom, és szerintem jópofa. :)

Bruno 2009.05.14. 13:52:32

Azért a Képző-t végzett arcok sem kicsik (ha már iskoláknál járunk)

e_e 2009.05.14. 14:03:39

mindjart atkuldom ELETet, o szakmabeli.
apropopo, art direktor szerintem amugy minden KREATIV vicces, pl. hogy azert erzik jol magukat a munkahelyukon, mert ott van csocsoasztal, pingpongasztal, jatekgep, stb. *, es erre buszkek es meselik is leptennyomon, KVAZI, hogy micsoda munkahelyem van nekem, TOK BULI.

*tudjatok, h jojjon az ihlet toluk, hisz KREATIVOK

DrJohnson 2009.05.14. 14:06:46

És nagy hangon, minden lehetséges alkalommal szídják (az egyébként valóban borzasztó) Comic Sans-szet.

GZoli 2009.05.14. 14:07:14

@jf: Én meg nézek, hogy van már Counter Stike 4.:D

kicsihobbit 2009.05.14. 14:10:18

@Bruno: Hja... tudnék mesélni..

driopios 2009.05.14. 14:13:29

A CS4 nyitóképernyője ugyan olyan, mint a CS3-é, csak fehér helyett fekete a Ps logo meg a névben a betűk.

driopios 2009.05.14. 14:15:58

Ja, és az kimaradt a postból, hogy igazi KREATÍV olyan számítógéphez nem nyúl, aminek a dobozán nincs egy megkezdett alma!

2009.05.14. 14:23:54

@jf: nem cs4 az, csak marketing bullshit az Adobe-tól. Photoshop esetén ez v11.0...

viks 2009.05.14. 14:24:30

Én iparban álltam, de ezekkel még nem találkoztam - ellenben ezek közt mindennel:D

Sokkal árnyaltabban vannak ezek jelen a piacon, ami még sokkolóbb ennél - pl. önképezett grafikusok amikor elkezdik mesélni , hogy : ez nem elég friss:.DD

Sirvaröhögök,)

Meg a kedvencem a kicsit Out of the BOX .DD

Aki egyetemet végzett, tapasztalatom szerint nem használ ilyen szavakat - szépen köznyelven beszéli ezt le - meglepődnétek milyen naivan, és inkább hasonlít a káoszteóriához egy munka elkészülte, mint egy valóságos dologhoz.

De karikatúrának nem rossz ez a poszt - számtalan ilyen dolgot tudnánk idetenni ha gyűjtögetni kéne.)
Vagy érdekes az is, hogy viszonyulnak az iskolákból kijött emberek a munkahelyek 30 as 40 es önképzet fotoshopper anyukáihoz.

Na de nem adok 5leteket - jó munkát. üdv.D

2009.05.14. 14:24:48

@driopios: na azok az önelégült sznobok...

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.05.14. 14:30:08

Találó a kategorizálás :-) Erről eszembe jut, hogy úgy általában a marketing területén dolgozók egyébként is nagy mesterei a nem-beszélem-a-magyar-nyelvet stílusnak...

Firstname 2009.05.14. 14:32:40

Azon szoktam volt kiakadni (már immunis vagyok az ilyenekre), amikor natív 720x576-os (PAL) videóanyagból kérnek "minél nagyobb, legalább 300 dpi-s screenshot"-ot, aztán csodálkoznak a bélyeg nagyságú képen. Természetesen mindig nyomtatott anyaghoz kell a kép...

báró Csekonics 2009.05.14. 14:33:10

@Grafter: sajnos ez inkább szerintem inkább amolyan 'multi-betegség'
Nincsenek dossziék, csak folderek,
nincs megbeszélés vagy értekezlet, csak meeting,
még konferenciahívás vagy 'telekonferencia' sem, hanem 'conf call'
előadás helyett meg 'prezik' vannak.
Ja, persze a tárgyaló meg meeting room.

balra 2009.05.14. 14:34:02

de mennyire így van ez!

skovalsky 2009.05.14. 14:35:14

@driopios: A CS4 betűi nem feketék, inkább olyan figyelem: transzparens (áttetsző) szürkék. :)

gitáros 2009.05.14. 14:35:16

Csak az 1. sz. típushoz: komolyan gondolod, hogy a szakzsargon szakmabeliek között használva modorosság?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.14. 14:35:33

én azokat imádom még, akik a photoshop helyett kényszeresen jópofáskodva 'fotóbolt', 'fotósbolt'-ot mondanak, függetlenül attól, hogy tudják: a shop ez esetben műhelyt és nem boltot jelent. (Legtöbb esetben nem tudják.)

skovalsky 2009.05.14. 14:38:15

@Firstname: "300 dpi-s screenshot" na az ilyenek mindent visznek :D

Prophet 2009.05.14. 14:41:23

Magyarország demokratikus ország, fővárosa Budapest, grafikusok, informatikusok, villanyszerelők, focisták, jogászok... ..'n' országa. Isten hozta Nálunk!

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.05.14. 14:43:13

@báró Csekonics: hát igen, bővíthetjük is a kört. Igazad lehet, valószínűleg a multis hatás bejátszik. Mindenesetre én nagyon allergiás vagyok arra, ha valaki nem képes az anyanyelvén közölni a mondandóját...

honphibu 2009.05.14. 14:44:15

Így olvasgatva, a kommentelők között is akad egy-két Arc, akikről az iromány szól....

vsubaru 2009.05.14. 14:44:51

Mi ezt úgy látjuk, hogy az iparon az első évben csak a lenézést tanítják...

Ritka nagy balfék szinte mindegyik ART kollegánk.

driopios 2009.05.14. 14:46:52

@skovalsky: Igazad van! Most megnéztem, és tényleg, 98%-os szürke. :D Viszont nem transzparens, mert akkor ki kéne jöjjön rajta keresztül a háttér kékje.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.05.14. 14:48:17

az 1. pont nem igazán modoros, inkább szakmai szleng (legyen zsargon, ha modoros nyelvész-szakértők vagyunk

azt hogy a picsába mondanád másképp, hogy átküldtem ai-ban, mint hogy átküldtem ai-ban?:)


(most látom, gitáros is ezt említi)

szabiaki (törölt) 2009.05.14. 14:48:51

én a dpi-t rugdosnám vissza a nyomdákba, kenjék a nyomdások oda ahova akarjá fehér embernek mondjanak rendes értéket .

köcsögömszéken 2009.05.14. 14:49:07

Amennyiben úgy értjük, hogy a bevel&emboss betűkre való alkalmazásnál felesleges és ízléstelen az esetek többségében még igaz is, de inkább csak azért, mert értelmetlenül "parasztvakításként" használják. Lehet jól is alkalmazni, és sokszor kifejezetten hasznosnak találom.

Csemege: /nem art direktor, de marketinges/
Küld egy levelet csatolt állománnyal
"Nézzétek meg, hogy jó-e, én nem tudom megnyitni, mert Macintoshban van." /az csatolt állomány egy eps volt/

S-Works 2009.05.14. 14:50:50

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Inkább mondj wordbe ágyazott, netről leszedett gif-et! :D

◄ViZion 2009.05.14. 14:51:36

muhaha... kellemes...
Rékuc, az nem fotóbolt, hanem képbót' :)

Mellesleg nem kell feltétlenül a grafikust felelőssé tenni minden szánalmas munkáért, sokszor a megrendelő "rátelepszik", és az Ő "kreativitását" kell pixelekbe varázsolni.
Korábban hadakoztam én is, mondtam, h talán más betűt, vagy ez egy alsónemű-színvilág, de megtörtek feladtam, ha nem ellenkezek hamarabb túlvagyok rajta... :)

jeva72 2009.05.14. 14:52:35

"tessék a kép szélére is tenni feliratot, az is ki van fizetve!" mondta a megrendelő és mi meg elmagyaráztuk neki, h mi is az a safe-frame.

( az a terület, ami minden tv-n tuti látszódik majd .. )

további kedvenceim reklámos korszakaimból :

" a gegenje lehetne kicsit kraftosabb ... "
” .. nem gondolod, h ezt most talán egy kissé túlesztetizáltuk? szerettem az előző kép kontrasztos harmóniáit .. “

skovalsky 2009.05.14. 14:54:16

@A Hannibal Lektűr-attitűd: ai helyett: vektoros formátum azt semmivel sem értik többen de cserébe legalább jó hosszú.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.05.14. 14:55:19

@S-Works: űber perverzió: kérték már tőlünk, hogy egy flash bannert tegyünk bele powerpointba, és úgy küldjük át, mert a főnök is szeretné látni, és/de gépén nincs net(!)

udvardy · http://blog.davidudvardyphoto.com 2009.05.14. 14:55:50

@skovalsky: nem megoldhatatlan, végy egy fényképezőgépet és készíts egy shotot a screenről.

S-Works 2009.05.14. 14:56:12

@jeva72:


jeva72 2009.05.14. 14:52:35
"tessék a kép szélére is tenni feliratot, az is ki van fizetve!"

Megrendelőknek kötelező: makemylogobiggercream.com/

skovalsky 2009.05.14. 14:57:02

Ne bántsátok a grafikust ott van nekik a "Make my logo bigger" átok.

◄ViZion 2009.05.14. 14:57:06

@köcsögömszéken:
egyszer a megrendelő jelezte, h amit küldtem tervezetet nem tudja megnyitni, küldjek má' olyat, amit nem informatikusok, grafikusok is látnak...

Mondtam, h nem értem a problémát, mert rgb jpg-t küldök, éppen azért, h meg tudja nyitni. Válasz:
Hát csak krix-kraxok vannak, le is fagyott a word...

Megoldás: beraktam .doc-ba, mindenki boldog :)

honphibu 2009.05.14. 14:59:57

@szabiaki:
Ha a tervezett anyagod szar nyomtatásban, akkor az a nyomda hibája?
Tudod te egyáltalán, mire kell az a dpi?

De továbbmenve, a grafikusok 90%-a azt sem tudja mi az a rácssűrűség, eszik vagy isszák! Azt hiszik, ha a képernyőn jól mutat, akkor nyomtatásban is minden OK lesz, az, hogy RGB vagy direkt szín marad benne, esetleg strandkorlátkék vagy mackóbarna, az mindegy.
Egy Grafikus munkája nem a tervezésben meg az "álombrief"-ben merül ki.
Legalábbis nem abban kéne.

Dr. No 2009.05.14. 15:04:37

A posztíró szexuálfasiszta!

Úgy tesz, mintha KREATÍV (pláne: sikeres KREATÍV) csak és kizárólag férfi lehetne!

szabiaki (törölt) 2009.05.14. 15:12:55

@honphibu: azért az mindenki számára világos, hogy 2009-ben még bármit is nyomdába vinni hát legalább is kínos.
Amúgy meg töki, tudom mi a dpi, nyomdász hülyeség, és én konkrétan már videó készítés esetén kaptam meg, hogy mekkora dpi is legyen.

balra 2009.05.14. 15:13:15

"logo az sajnos nincs, de beszkenneltem a névjegyet, kinyomtatom és átküldöm faxon. pontosan ugyanolyannak kell lenni, a színe pedig királykék. na, tudják, királykék."
szóval az ai-nak örülni kell.

Betelgeuse 2009.05.14. 15:14:11

Ja ja.. ez mind szép, de miért nem lehet elfogadni, hogy ez is egy szakma, amit iskolákban kell tanulni. Azon senki nem csodálkozik, hogy az orvosoknak nagy feje ha a gyógyításról van dzó.

Lord_Cica (törölt) 2009.05.14. 15:15:04

@Dr. No: Jajj ne használj ilyen szavakat, mert totál felizgulok.

Egyébként tök mindegy milyen a végzettség, a referenciákat kell nézni, mert a grafika túl szubjektív, művészi terület. Nehéz papírokkal igazolni, hogy valaki jó benne.
Igazából olyan grafikussal szóba sem szabad állni, akinek nem láttad rajzait/festményeit, még akkor sem, ha csupán számítógépes utómunkáról van szó.

köcsögömszéken 2009.05.14. 15:18:21

@honphibu: Ja, simán kaptam rgb pdf-et, hogy az a hirdetés. Aztán nyafogtam, anyádért nem cmyk. Azt mondta photoshopban csak egy katt... persze akkor már küldhetne tif-et vagy jpg-t is, de nem érti. qrva nagy cégnél qrva sok pénzért.

Csemege: a feketét (az előzőekben már részletezett K) ne bontsátok négy színre (buhhhhhaaaaahaaahahahha) /ez egy produkciós!(?)/ volt

Klipper Öcsi 2009.05.14. 15:18:30

@szabiaki: olvasni csak a képernyőn szoktál?

szabiaki (törölt) 2009.05.14. 15:22:45

@Vízidisznó: 2009-ben azt feltételezni, hogy ami nem nyomtatott az képernyő, hát mondjuk meg őszintén legalább is megmosolyogtató.

S-Works 2009.05.14. 15:22:58

@szabiaki: azért az mindenki számára világos, hogy 2009-ben még bármit is nyomdába vinni hát legalább is kínos.

Figyelem, a példák köztünk járnak!

nevetőharmadik 2009.05.14. 15:26:04

Nem mondom, a hivatásos kreatívok csakugyan nagyon elszálltak tudnak lenni, de a szakzsargont modorosságként feltüntetni azért gáz. Az ai-t végképp nem értem, hogy kerül ide. Mintha modorosság volna úgy mondani a jpg-t vagy mp3-at, hogy "jépégé" vagy "empéhárom".

A többi viszont nagyon jellemző :)

Phimp 2009.05.14. 15:27:17

Tobb mint 10 eve vagyok a szakmaban de ezt a szot hogy KREATIV sosem birtam megerteni.. A kreativ az NEM EGY MELLEKNEV???

Kedvenc kerdesem a szakmammal kapcsolatban:

- Es mit hasznalsz, Photoshopot?

dekás dezső 2009.05.14. 15:27:41

- háj, hoztam tök jó képeket ezeket kellene betenni a katalógusba
- ezeket honnan szerezted, netről? nyomásban kurva szarul fog kinézni.
- internetről szedtük le, ott tök jó nagyok voltak . (telefonál)
figyu a grafikus azt mondja nem tudják ezekből megcsinálni, szar a gépük hozzá, pedig tök szupi képek, nem tudom mi van.;)
jó kis netes monitoros világ, nem is kell ide nyomda.
mi a fasznak?

marxcie · http://www.kerekparosklub.org/milyen-erveket-ne-hasznalj-amikor-biciklisekkel-vitatkozol-0 2009.05.14. 15:28:22

@A Hannibal Lektűr-attitűd: csak kertek? en mar csinaltam. nem egyszeru, volt vele sok szopas kor, de megoldhato. :)

- Mikor küldöd a vegso elfogadott tervet?
- Már átküldtem.
- Nem találom az beerkezo leveleim kozott.

- Nem tetszik a betuk elrendezes, a betutipus.
- Pedig csak Helveticát használtunk, ahogy kértétek.
- Inkább Frutigert használjatok, ez így túl egyszeru.*

- Úgy kéne megcsinálni, hogy eléggé igazodjon a ceg altal megszabott szabalyokhoz, komoly hangvetelu legyen legyen.
- Logót küldesz hozzá?
- Persze, átküldtem vektoros formatumban-ban.**

- Nem tudnád egy kicsit elenkiteni a szineket a feladatkiirasnak megfelelően?
- Kicsit sok lesz benne a sárga.
- Árnyék-kompenzációról nem hallottál?
- Az FCUK bolygóról hallottál már?

FCUK = French Connection United Kingdom, de itt mas a jelentese szerintem...

Megmondóleoltó (iloveu123) · http://huszoneves.blog.hu/ 2009.05.14. 15:30:52

Micrografx Picture Publisher.... Akkor most égő vagyok?

kraut 2009.05.14. 15:33:56

hát ez nem modorosság, inkább csak valami lelkifrusztráció..

az ipar-képző tényleg métely, belterjes kakafalva, kisképzős meg megélhetési állami művész csemeték megőrző helye, valamint lehetőség a tanári kar túlélésére + erasmus a külföldi hereverészésre.
10%-a a kikerülőknek "szakember", mert hogy az önmegvalósító maszturbáción kívül még csak egy elitista sznobériát vesznek fel a nebulók az fix.
A tetőpont a képzőn végzett 'art director' aki megkérdi, hogy mi az a CMYK. Mit lehet erre mondani? Papírgyár?

A szakzsargon az szakzsargon. Minek lefordítgatni? Tengernyi esetben arra szolgál, hogy akik egyeztetnek, azok közös nyelvet beszéljenek, ne legyenek félreértések (vagy akkro mondjunk mindig diaszendvicspozitívot meg burkológörbe torzítást??).
Arról nem beszélve ha tényleg a XXI. századi munkaerőpiacon nyomod, és a kárpátokon kívüli versenyszférába cseppenhetsz bele (multi) akkor jó eséllyel csomó-csomó külföldi kollégád lesz, akik ugyan miért is kezdenének el egy angol nyelvű meeting közepén magyar szavakat használni? Ha meg alapvetően angolul beszéltek, akkor minek cserélgesd a beszédpaneleket, amikor a körülötted lévők 99%-ban tudják miről van szó, ha meg véletlen olyannak mondod aki nem tudja, hát... bocs. Neki is jobb ha megtanulja.
A gond akkor van, ha CSAK így tudja ezeket valaki. ha nem tudja mit is jelentenek magyarul, csak használja őket...

marxcie · http://www.kerekparosklub.org/milyen-erveket-ne-hasznalj-amikor-biciklisekkel-vitatkozol-0 2009.05.14. 15:34:09

btw a coreltol nem azert irtozik, mert nem adobe meg ciki meg mittomen, hanem mert kovetkezetesen elkurja a szineket, mereteket egy nyomdai leadando anyagnal.

amugy az altalam ismert legtobb kreativ/art director bringaval jar, es nincs kocsija. :)

Phimp 2009.05.14. 15:35:33

A Corelt en se sokba nezem, de tracelni kifejezetten kurvajo, masra semmire :DD

köcsögömszéken 2009.05.14. 15:36:28

@Phimp: ezt a kreatívos dumát az oldal tetején vigyorgó fs-tól hallottam néhány éve"kreatív igazgató? én azt hittem a kreatív az egy tulajdonság" vagy valahogy így.

kraut 2009.05.14. 15:37:34

@marxcie: ezekkel csak annyi a baj, hogy:
1: az idő pénz. minek ekkora körmondatok, hogy a cég által meghatározott arculathoz igazodva? "Jobban legyen briefen." ennyi.

2: abból, hogy "vektoros formátumban" még nem derül ki, hogy pontosan mi is az a formátum. EPS? CDR? ugye? az idő pénz, a félreértés meg végképp drága.

szabiaki (törölt) 2009.05.14. 15:37:45

@S-Works: azt hittem, hogy ha nem is az egész világhálón, de legalább is itt eme blogon senki sem veszi észre. Kedves barátom hagy szorítsam meg így virtuálisan a kezed.

kraut 2009.05.14. 15:39:00

@köcsögömszéken: te hogy hívnád másképp annak a foglalkozását aki a kreativitását hasznosítja, kreatív megoldásokat keres, stb stb.
Halász?
Kovács?
Kreatív.
egyszerű.

Pantone354 2009.05.14. 15:39:53

@köcsögömszéken:
"Csemege: a feketét (az előzőekben már részletezett K) ne bontsátok négy színre (buhhhhhaaaaahaaahahahha) /ez egy produkciós!(?)/ volt"

Gazdag fekete? Ismerős? (vagy rgb fekete kovertálva CMYK-s szintérbe?)

marxcie · http://www.kerekparosklub.org/milyen-erveket-ne-hasznalj-amikor-biciklisekkel-vitatkozol-0 2009.05.14. 15:40:53

@kraut: egyetertek, pont azert probaltam meg leforditgatni, hogy egyertelmu legyen ez igy rohadtul nem all az ember szajara. hosszabb is, es nem olyan pontos. alapbol van egy rakat kifejezes amit nem is lehet igazan jol leforditani. en spec sirni tudok egy magyar pstol.

kraut 2009.05.14. 15:42:33

@szabiaki: nem értem.
ciki dolog nyomdának dolgozni 2009-ben?
csak a web meg a videó a menő? meg a cgi? vagy nem értem igazán. vagy a "vinni" a ciki? ftp? vagy mi...


amúgy a kreatív az ötleteiből él, és hogy fizetnek neki azért hogy az ízlését használva mondjon véleményt erről-arról.
ez biztos irritáló lehet a szalag mellől nézve, hogy kávézás meg ügyfél találkozók és napközben is elhagyhatja az irodát... csak mondjuk hétvégén hajnal háromkor is legyenek jó és használható ötleteid, ami átmegy az ügyfélen...

Phimp 2009.05.14. 15:43:34

@kraut: Most akkor a KREATIV leadando nyomdai anyag? foglalkozas? vagy melleknev?

Amugy van egy olyan szo a magyarban hogy muveszeti vezeto.

nemuccaszoc 2009.05.14. 15:45:05

Akkor a slusszpoént, nekem valaki egy headert csinálna a blogomhoz? :)

köcsögömszéken 2009.05.14. 15:45:09

@kraut: a kreativitását hasznosítja csak ebben a szakmában az operátor (nem szeretem ezt a szót, mert nem fedi a valóságot), a grafikus, az art direktor, a média tervező, még az account és a produkciós is. De a kreativitását hasznosíthatja a halász, a kovács, az orvos, a szakács, szinte bárki. Feltétel, hogy legyen neki kreativitása. Kérdezz még.

Hypofx 2009.05.14. 15:45:51

Semmi ujdonsag nincs az irasban, az egesz orszag mentalitasa is ezt tukrozi, van itt 8 millio miniszterelnok es a tobbi, dumabol magyarok mindig az elsok voltak csak hat a tettek maradnak el.

Egyebkent ha mar "muveszetnek" tartjuk ezt akkor sajnos elengedhetetlen az ALAZAT, ami messze hianyzik a tobbsegbol, es iparmuveszetin se tanitjak....

bajaj 2009.05.14. 15:45:55

Ahhoz, hogy valakit, vagy valakiket ilyen csoport szinten fikázzunk, azért kicsit jobban kellene ismerni a tevékenységüket, esetleg a motivációikat. És persze a szakszerűség, pontos fogalmazás sem utolsó szempont.

Az említett maszkolásra használt beépülő modul (vagy plug-in, most hogyan mondjam, hogy ne tűnjek modorosnak?) a Vertus helyesen, egyáltalán nem olyan rossz, csak meg kell tanulni használni, mint bármi mást.

A fekete nyomószínt a másik három "terhelésére" használják? Ez mit is jelent pontosan?

A Frutiger messze nem annyira "elhasznált" betütípus, mint a Helvetica, egyrészt mert nem amortizálta egy plagizálás (Arial) másrészt kevesebben ismerik. (Szerintem szebb is, mint a Helvetica, bár a Helvetica Neue azért megszorongatja.)

Azoknak, akik napi szinten érintkeznek idegen nyelvű munkatársakkal (esetleg negyedóránként fogadnak külföldi hívásokat), néha elég nehéz váltani a magyar és az angol között. Ők a megvetettek, akikkel azért titkon mindenki cserélne... Szóval ezek az alakok beleszoknak az angol kifejezések használatába, mert többnyire tömörebbek és jobban fedik a lényeget (a grafika terén legalábbis tapasztalatom szerint így van).

A helyzet persze nem olyan rossz, képzeljétek, mi lehet az oroszoknál, ahol a huszadik század elején beszüntették az új szavak alkotását és mindent átvesznek az angolból, persze cirill-lel írva.

köcsögömszéken 2009.05.14. 15:46:44

@Pantone354: Mint említettem "az előzőekben már részletezett K" Olvasol is vagy csak írsz?

marxcie · http://www.kerekparosklub.org/milyen-erveket-ne-hasznalj-amikor-biciklisekkel-vitatkozol-0 2009.05.14. 15:47:26

@kraut: oke, ez lenne a kreativ, illetve a kreativ team ami ebben az esetben art director + copywriter. engem ebben csak az zavar ez elegge koptatja magat a kreativ szot, mert azert lassuk be a vegeredmeny 80%-a tomegtermeles, es mondjuk jo esetben 20% tenyleg kreativ. az meg, h "kreativ vagyok", na az tenyleg gaz. miben bazzeg? wcpapirtekercsekbol csinalsz szobrokat?

Hypofx 2009.05.14. 15:49:01

@honphibu: Hat nem minden grafikus nyomdai ember is egyben sot nem is kell, szoval irasod igy kicsit hulyeseg mar meg ne haragudj, epp ez a baj itthon hogy egy grafikus a kreativ, a programozo, a nyomdai elokeszito es minden, pedig mindenhez nem lehet erteni meg istennek is nehezen megy nem hogy nekuk halandoknak. De teny hogy itthon a tobbseg az uj macbookal es iphone-al es 3 weboldalal mar vilagot akarnak valtani.

viks 2009.05.14. 15:49:04

@kraut: Az a baj, hogy te meg tudod mi az a CMYK de nem vagy kreativ.

Nézzetek már magatokba - nem igazán szeretek kioktatni, de durva, hogy amint ipar, képző téma merül fel, indul a köpködés.

1.A diploma és az iskolába töltött évek intellektussal járnak - nem látja ezt, akinek nincs - ez nem azt jelenti, hogy beltenyészet, tökhülye meg válogatott jelzők.

2.Nem megy neki a CMYK mert nem tanítják meg - de megtanul olyan dolgokat amit esetleg egy operátor részeges középiskolás álmaiban látott utoljára - amitől az egész grafikus ipar mozog. Megtanulja menet közben.

Azt gondolom az az óriási pökhendiség, amikor kiáll ide egy CMYK gyerek és elkezdi köpködni a diplomásokat, pedig aki egy picit is dolgozott egy graf stúdióba mint valamilyen vezető az tudja: EZEK AZ EMBEREK OTT ÜLNEK ÉS BÁMULNAK MAGUK ELÉ HA NEM FOGOD A KICSI KEZÜKET ÉS PS FUNKCIÓKAT PRÓBÁLGATNAK MIKÖZBEN VIGYOROGNAK ERŐSEN.

Szedjük már össze magunkat és ne legyen akkor ez a poszt a PROLIK gyülekezőhelye.

Kell art direktor is kell kreatív is és kell operátor is - és ezekből jó kell mert szr art direktor az szrt sem ér ebben egyetértünk.

viks 2009.05.14. 15:53:04

Adalék: Egy izraeli rendezővel dolgoztam legutóbb és abból a srácból sugárzott a zsenialitás - semmit sem értett ő abból amit csinálunk - de nélküle semerre nem ment volna a produkció.

Mi friss diplomások csak ittuk a szavait, gondolatait és el lehet képzelni, hogy milyen felelősségteljes meló egy ilyet összekomponálni.

Állna ott, akkor elé egy ilyen CMYK Boy és mondaná ezeket oda amit igy lazán idecsúsztattok - na ahhoz kéne a nagy arc.

◄ViZion 2009.05.14. 15:54:48

"ami átmegy az ügyfélen..."

Háát igen, erre mondták nekem, hogy nem jó a marketingem, mert ha nem hajlik az ügyfél a jóra, én bizony ráhagyom. Határidők vannak, nem lehet mindíg tucatnyi tervet kreálni, és nem is érdemes, ha a megrendelőnek nagyszerű elképzelései vannak, bizony azt kell megcsinálni...

Hypofx 2009.05.14. 15:54:59

@viks: OTT A PONT, tele a t..om a rengeteg mondvacsinalt grafikusbol flashesbol, es alapveto dolgokkal nincsenek tisztaban, de warezolni fontot lopni es a tobbi az mar megy szamlanelkul otthonrol

köcsögömszéken 2009.05.14. 15:59:18

@viks: azt hiszem csak a lényeget nem érted. nem a tudással van a baj, sokszor még a nemtudással sincs baj. a baj azzal van, hogy nem fér be az ajtón az arcától, ezért kintről mond baromságokat. ja és nem hajlandó új dolgokat megtanulni, mert ő, ugye, már elvégzett egy iskolát. sajnos nem láttuk, hányas lett a diplomája. tudod, amelyik doki 2-es lett anatómiából, az ne akarja kivenni a vakbelem.

Pantone354 2009.05.14. 16:01:13

@köcsögömszéken: Olvasom, de nem értem. :)

Csak mert van direkt 4 színből nyomott fekete. Például nyomtatott szövegnél kifejezetten gáz, mert elcsúszhatnak a színek (Gyönyörű példákat láthatunk erre a Pesti Est-ben), így a produkciós srác még nem biztos, hogy hülyeséget beszélt.

Funkerman 2009.05.14. 16:03:38

Voltam én egyszer régen egy helyen ahol levilágítással foglaltoskodtak. Ottan én azt mertem mondani, hogy PLATE. Ember rámnéz, aszongya SZÍNKIVONAT uram!
Akinek van szakmája az néha rühelli a konyhanyelvet.
Aki pedig CoreltDrawt használ.... hát, az sikeres ember nem lehet. Ha meg melózik az ember igyekszik "csomagban" gondolkodni.

Pantone354 2009.05.14. 16:07:41

Viszont a kedvencem: Alacsony felbontású képet plakátra. Nagyobb felbontás nem elérhető. Ötlet a partnercég grafikusától: scanneljük be a monitort. Ekkor kimentem a szobából röhögni a produkciósunkkal együtt :)

köcsögömszéken 2009.05.14. 16:07:42

@Pantone354: mondom K, úgyis, mint K. Ja, és ő a produkciós. Ez meg azt jelenti, hogy az ő munkája pl. tudni azt, hogy az aktuális munkánál a fekete csak és szimplán K. (úgyis, mint K.)

Funkerman 2009.05.14. 16:14:04

Én azt a megrendelőt szerettem nagyon, akinek el kellett magyarázni, hogy a fehér színt nem nyomjuk, mert az attól fehér, hogy a papír az.

köcsögömszéken 2009.05.14. 16:17:47

@Fuckoffer: vigyázz, mer minnnyá megszólnak, hogy van fotókarton, meg fekete póló is! :)))

Pantone354 2009.05.14. 16:18:02

@köcsögömszéken: Értem. A "K" tiszta előttem régóta. Én írtam félreérthetően.

S-Works 2009.05.14. 16:27:34

@köcsögömszéken:
Baszod ez annyira jellemző!!! "ja és nem hajlandó új dolgokat megtanulni" A kolléga állandóan szidja a cs3-at, mert ő a cs2-t szokta meg, így nem talál dolgokat benne, így a program a hülye, meg az adobe.

@viks mondanivalója is érthető. Én is utálom azokat az operátorokat akik képesek hibásan megcsinálni egy anyagot, mert az ügyfél véletlen elgépelt a szövegben valamit. Látja, hogy rossz, de azt mondja így kapta, nem dolga javítani.

Mentolosmájkrém 2009.05.14. 16:27:53

Totál hülye vagyok (ehhez is) a dologhoz, de nagyjából az jött le nekem, hogy van nagyon sok számítógépkezelői szakképesítéssel rendelkező kiugrott nyomdász ebben a szakmában és talán 1% valóban ötletekkel rendelkező ember.
Én a saját szakmám egyik felét magyarul tudom, a másik felét meg svédül mert azt itt tanultam meg és eszemben sincs átfordítgatni a szakzsargont.
Nem leszólás volt a szándékom, de azért soka kókler a reklámszakmában az tuti.

S-Works 2009.05.14. 16:37:42

@Mentolosmájkrém:

Ez így igaz! Viszont össze kell fognunk és a valódi ellenséget, a márketingest fikázzuk inkább, mert köztük van ám igazán sok kókler :)

IndaMuncher 2009.05.14. 16:39:43

@skovalsky: Ott a pontozni szintén modoros. :)

Bud és Kelly Cica 2009.05.14. 16:47:20

@Lord_Cica: "Igazából olyan grafikussal szóba sem szabad állni, akinek nem láttad rajzait/festményeit, még akkor sem, ha csupán számítógépes utómunkáról van szó."

bocs, de ez a sznob duma is simán benne lehetne a cikkben...

ezsolt 2009.05.14. 16:59:40

én csak a csé 4-et ismerem

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.05.14. 17:02:41

@Dr. No: ja bocs, akkor vedd hozzá a she-t is (angolul arcoskodás) : )

@Hypofx: nagy igazság... alázat nincs, csak fikázás van. ahogy nosferato barátom mondaná, túl sok a szakértő és kevész a művész. ez sajnos erre a szakmára hatványozottan igaz.

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2009.05.14. 17:05:56

én nem vagyok grafikus, PHP-ben dolgozom és ezt mindig hangoztatom. Ha lehetne, az egész internet omain textben lenne, de a sok corporate managernek szüksége van a képekre és kreatívokra.

carlo74 2009.05.14. 17:09:43

önjelölt grafikus vagyok, és ipart sem végeztem, így jó sokról vagyok érintett, valamint a vertuxot nem ismerem. de absz egyetértek :)

ebben a munkában nekem a kedvencem a marketinges kislányok:

"cc-ben tegyél rá a levélre.. jó? "
"csinálj 10 féle betűtípussal tervet" (??)
"az én monitorom samsung, és az jó.."

és a bevelemboss mekkora őrület a lámáknál. és sosem műlik el. úgy 5 éve saccoltam, hogy lassan kimúlik. de nem. ennél jobban csak a comic sans-ot gyűlölöm már.

na.. cdr, és psd forevör.

anarch 2009.05.14. 17:15:11

Nem tudom, én nem akadnék ki azon, hogy valaki szakszavakat kever be. A probléma akkor van, ha rosszul használja... vagy egyáltalán nem is tudja miről beszél.

A szaknyelv lényege az, hogy mindenki ugyanazt a valamit értse alatta, lehetőleg anyanyelvtől függetlenül. Ez az együtt dolgozás alapja. Nézd meg egy jogász mennyit tud szívni azzal, hogy teljesen más szavakat használnak országonként. Vegyészeknek, IT-ben pláne, pilótáknak, orvosoknak ez jóval kevésbé probléma.

2009.05.14. 17:21:56

@Bud és Kelly Cica: @Lord_Cica: "Igazából olyan grafikussal szóba sem szabad állni, akinek nem láttad rajzait/festményeit, még akkor sem, ha csupán számítógépes utómunkáról van szó."

bocs, de ez a sznob duma is simán benne lehetne a cikkben...

Ez valóban alap lenne :) Sose tudtam se rajzolni se festeni mégis jól megélek, mint grafikus...érdekes módon még egy megrendelő se hiányolta a szénrajzokat vagy az olajfestményeimet.

viks 2009.05.14. 17:27:36

@anarch: Én meg nem látom a gondot azzal pl. hogy megnézem az inboxom vagy küld el mélben.

De a szakszavak is, egyetértek, arra vannak, hogy vágja mindenki miről van szó - bármennyire is utálják - mindjárt megcsillan a szemükben az értelem ha de szaturálást kérnek.

Sznobfóbia.Technofóbia.Innovációfóbia.

Valaki idekeveri mindjárt a MAC et és indul a flémflém újult erővel.

viks 2009.05.14. 17:28:28

@Jutocsa: Zámbó Jimmy is jól megélt Jutocsa . pont .

Jay Phix 2009.05.14. 17:29:25

Jó post, jó meglátásokkal! Tetszett! :)

Mondjuk azon egy pillanatra elmorfondíroztam, hogy az alábbi párbeszédet hogy kellene szavakba önteni nem modorosan:
"- Logót küldesz hozzá?
- Persze, átküldtem ai-ban."

Ezen a feladványon elakadtam.

carlo74 2009.05.14. 17:29:40

a commentek után még:

"ha átraktam rgb-be, de visszatettem cmyk-ba, akkor azért jó?" egy megrendelő, aki maga (is) akar mindig dézájnolni.
"hányas fotosopot hsználod?"

Jay Phix 2009.05.14. 17:34:05

Ja - és ez az off része -, és mégis mi az apám faszát akar jelenteni az utolsó mondatban az a "bedeklarált"?! :o Ilyen magyar szó márpedig nincs, tessék megkérdezni bátran a hivatkozott Nyelvész Józsit. (Lehet, hogy lassan összejön az anyag egy itteni posthoz az igekötők túlhasználatától megnyomorított "lereagálni-nemzedékről". :)

Jay Phix 2009.05.14. 17:36:19

@szabiaki: "azért az mindenki számára világos, hogy 2009-ben még bármit is nyomdába vinni hát legalább is kínos."

Okos vagy. :DD

Jay Phix 2009.05.14. 17:39:46

@Phimp: Nem kizárólag melléknév, főnév is. Használják például magára az elkészült grafikai anyagra is vagy reklámra. ("Átküldtem a kreatívokat, nézz rá, légyszi".) Attól függ, melyik szakma saját szókincséről beszélünk.

zeneigéniusz 2009.05.14. 17:43:14

Nembántani a CorelDRAW-t! :)
Kedvencem több mint 10 éve és ezzel dolgozok!!!

(Levilágítósok szeretnek, mert SOHA nincs probléma az általam leadott anyagokkal. Merthát a programokat meg kell ismerni...)

Tud a Corel overprintet, színeket is helyesen kezeli - csak rá kell jönni a jó beállításokra! :) És persze nem beszélve a kilövésszerkesztőjéről, ami alapból ver sok imposer tipusú programot.

Persze használok CS4-et (főleg Indit) mert van sok új fiatal, aki már ilyen eszközzel dolgozhat (bárcsak énis ilyenen kezdhettem volna)

Ééééés mivel még programozó is vagyok és használom a fejlesztőeszközöket, szinte végtelen a lehetőségem csak az idő kevés...

sourcerror 2009.05.14. 17:48:27

@kraut: "te hogy hívnád másképp annak a foglalkozását aki a kreativitását hasznosítja, kreatív megoldásokat keres, stb stb."

Mérnök, matematikus?

forumuser 2009.05.14. 17:49:52

Valaki írhatna a webfejlesztő-péhápékóderekről is. Azokról, akik szerint a grafikus munkája nem ér semmit, az egész hóbelevanc csak "click-click-next", és ugyebár ezt ő is meg tudná csinálni :)

Dr. No 2009.05.14. 17:50:43

@Lord_Cica: A szexuálfasizmus létező fogalom:
http://www.interno.hu/index.php?Itemid=99999999&id=3133&option=com_content&task=view
http://sarm.transindex.ro/?cikk=802

Egyébként meg a kommentekből úgy tűnik, ez a poszt valahova nagyon belelépett.

@viks: Csak olvasd el a kommenteket, és mingyá rájössz, miért "képzelik" egyes emberek felvágósnak azt, akinek szerinted ú.n. "intellektusa" van. (v. ö. Ponyvaregény: Akinek van jelleme, az még nem biztos, hogy jellemes!)

Vadbalma 2009.05.14. 17:52:30

Nem is a nyelvi modorossag az ami igazan viszolyogtato hanem a kepi. Amikor a dilettantizmus tultengo verlaufokban es izzadsagszaguan elkurt layoutokban diadalmaskodik, ahol az egesz tragyahalom tetejere a hullamos "õ" teszi fel a pontot. Meg a kezirasos betuk oktondi hasznalata, lattam mar olyat is hogy cimben hasznaltak csupa nagybetu uzemmodban. Tornem el a kezet nekifutasbol.

Dr. No 2009.05.14. 17:55:57

@indeus: Nem tudom hozzávenni, mert a csajok nem úgy modorosak, ahogy a posztban írtad (springfield ing + sötét napszemüveg + opel tigra vagy sárga mini cooper).

kraut 2009.05.14. 17:55:58

@viks:
"Az a baj, hogy te meg tudod mi az a CMYK de nem vagy kreativ."
Hehe, hol ebben az összefüggés? Mi alapján jelented ki valakiről, hogy nem kreatív metr ismeri a CMYK-t? (a szakmája alapfeltételeit, azét, amivel dolgozik, amiben döntéseket hoz, amihez -elvileg - ért)
A lényeglátásod kitűnő: a névjegykártyámon kivételesen az áll pont, hogy kreatív ("de benézted, de benézted").
Szóval ez kb a post témáját jól lefestő arcoskodás.

"nem igazán szeretek kioktatni"
...de mindig megteszed ha alkalmad nyílik rá....

"amint ipar, képző téma merül fel, indul a köpködés."
ez nem gyanús? biztos mindenki csak irigy.
olyan nincs, hogy a fellegekből alászállt, a papa macjén filterekkel eljátszott kicsifiú elbaszott cuccai miatt szopikált bent a fél cég nyomdai leadás előtt, szóval nem lehet hogy túl sok ilyen fordul elő?
Attól, hogy valaki még egy egyetemre járkál (ami speciel monopolhelyzetben van, tehát jól látható mekkora a szakmai versengés) attól még simán sík hülye a szakmája TECHNIKAI ALAPJAIHOZ.
Elhiszem, hogy monitoron szép a CD borító, a typogyaksi, jól megy aportré, meg a kiállításmegnyitó, de mint szakember, akinek a tudásában meg lehet bízni.. hát ehhez azért nálam előbb bizonyítani kell.

Igen, az iparos-képzős arcok előbb mutatják be az arcukat és pökhendiségüket, a lesajnáló "proli-melósok, földhözragadtak vagytok" attitűdjüket, mint szakmai alázatukat, csapatjátékos képességeiket. (biztos az indivídum megacélozása teszi...)

"az iskolába töltött évek intellektussal járnak"
HA HA HA HA
Ezt felírom
nagyon jó!!! Intellektussal! Nagyon jó!!!

"nem látja ezt, akinek nincs"
de az iparosok nem pökhendiek ám!
Ne röhögtess már ezzel.

"Nem megy neki a CMYK mert nem tanítják meg"
Te azzal képben vagy, hogy eredetileg mit jelent az iparművészet? Segítek: nem azt, hogy screenshotokat gyártok és majd valaki megcsinálja helyettem.

"de megtanul olyan dolgokat amit esetleg egy operátor részeges középiskolás álmaiban látott utoljára "
Igen. És akkro csekkoljuk le azt is, hogy esetleg fordított helyzetben, az az operátor gyerek mit tudna kihozni, ha épp van ideje lenyomni a kisképzőt, külföldre utazni, világotlátni, és 5-6 évig igazából egy önmegvalósítós faszveréssel tölteni az idejét, siránkozva, hogy jajj már megint kipakolás lesz, és mennyire nincs semmi anyaga készen, jajj de gáz...
A hülye proli operátor csak a sor végén áll ugye, mert hát ő biztos tufa, biztos maga miatt van ám ott.
Elitista maszlag amiről beszélsz.

"amitől az egész grafikus ipar mozog."
A nyomdahibától mozog? vagy az elbaszott lópikula, semmirese jó designer website-októl?
az a gond, hogy abból a tévedésből indulsz ki, hogy Mo-n a diploma valódi értéket tükröz.
A portfólió.
Az a lényeges, nem a diploma.

"Megtanulja menet közben."
Gondolom ezt bárki szívesen finanszírozza...


"Azt gondolom az az óriási pökhendiség, amikor kiáll ide egy CMYK gyerek és elkezdi köpködni a diplomásokat, pedig aki egy picit is dolgozott egy graf stúdióba mint valamilyen vezető az tudja: EZEK AZ EMBEREK OTT ÜLNEK ÉS BÁMULNAK MAGUK ELÉ HA NEM FOGOD A KICSI KEZÜKET ÉS PS FUNKCIÓKAT PRÓBÁLGATNAK MIKÖZBEN VIGYOROGNAK ERŐSEN."
aha.
Ezt olyantól kérdezted aki dolgozott már graf stúdióban? Mert nekem úgy tűnik, hogy tökre nem (mert akkor tudnád, hogy az operátor nem bambul amikro nem látja a főnök, hanem csinálja a tengernyi fusiját, clipartból a szórólapot tonnaszám..)
A legkedvesebb operátorom az volt aki kijelentette: "elnézést, de ő nem akar layoutokat csinálni a kiadványba, mert ahhoz nem ért, viszont minden képet és szöveget előkészít" amíg az art director /akinek ez lett volna a dolga/ még a kávéját sem itta meg.

"Szedjük már össze magunkat és ne legyen akkor ez a poszt a PROLIK gyülekezőhelye."
Kb erről az ócska dumáról szól a post, itt nyerted meg épp a szótárban a hozzá tartozó bejegyzés fotófelületét.


Az ipar-képzősökkel az a legnagyobb gond általában, hogy nem csapatjátékosok, és sosem látják be ha hibáznak, mert akkor sérülne az egyetemi évek alatt megedzett egójuk (ami valóban szükséges az alkotáshoz - jól is nézne ki az alkotó ha minden ellenvélemény alapján módosítaná az elképzelését) és bububúúú letargiába esnének, és a negyedik cigi-kávéjuk után még annál is elviselhetetlenebb figurák lesznek, mint amilyen magas lovon érkeznek alapból.

Ennyit erről.

2009.05.14. 17:57:58

@viks: Biztos tudott valamit amit te nem :P

kraut 2009.05.14. 18:00:44

@sourcerror: tehát ha én kreatív vagyok, akkor egyben mérnök is?

(a kreatív egy tök megfoghatatlan feladatkört takar, ezért egyszerűbb gyűjtőnév alatt használni kreatívként. a mérnők, matematikus ugye azért sántít, mert akkor Kovács Pisti a második B-ből és Dr Emil Schaffhausen is mindketten matematikusok... hiszen csak megoldásokat keresnek...)


A kommentek egyébként teljesen elmentek a post témájától, ügyfélfikázás, lamerkedés, ipar-nem ipar, miért hívják kreatívnak témakör felé, miközben az eredeti tárgy (a "tipikus" kreatív/művészeti vezető) portréja még nicns teljesen megfestve.

kraut 2009.05.14. 18:05:17

@Jutocsa: "még egy megrendelő se hiányolta a szénrajzokat vagy az olajfestményeimet."

Mert nem szívtá' magadba elég intellekutalitást az egyetemen, azért nem!

:DDDDD

A kreatív szakma (mindenki tudja mit jelent ez, csak sokan szeretnek rajta rugózni, "modoroskodni" haha) azért jó, mert ebben tudsz érvényesülni a 'hivatalos' út nélkül is egész jól. (hehe, van pár kreatív vezető akinek még az érettségije sincs meg, oszt közben simán a legjobb anyagokat teszi ki a piacra)

2009.05.14. 18:07:10

Egyébiránt nem tudom hogy mennek a dolgok a post eredeti témájául szolgáló munkakörben, én játékfejlesztésben és ATC szimulátorokban utazom, sose volt még idióta megrendelőm, minden főnökömre fel tudtam nézni, mert értette a dolgát. Igaz magyar elvétve akad csak köztük. Ezzel együtt körberöhögtek volna ha portfolio weboldal helyett diplomával vagy cg helyett rajzokkal akartam volna elnyerni egy megrendelést.

sourcerror 2009.05.14. 18:07:31

@kraut: "tehát ha én kreatív vagyok, akkor egyben mérnök is?"

Tehát ha kreatív vagyok, mindenképp reklámokkal kell foglalkoznom?

2009.05.14. 18:09:45

@kraut: Jaja :) Menyasszonyom egyébként dolgozott egy évet a Moholy-Nagy Lászlón, azóta nekem is megvan a véleményem a művészkékről.

kraut 2009.05.14. 18:13:51

@sourcerror:
"Tehát ha kreatív vagyok, mindenképp reklámokkal kell foglalkoznom? "

Jelzem, nem teljesen értem a kérdést.

Igen, többnyire a reklámok, alkotói munkakörökben bukkannak fel azok akik a kreatív titulust viselik a cégnél.
Pl egy bútorboltban még nem láttam valakit akinek az lett volna a titulusa, hogy kreaív. Vagy mondjuk a MÁV-nál, vasöntödében, focicsapatban... Ugyanúgy ahogy mezzoszopránt, aneszteziológust, vagy pirotechnikust is ritkánlátok a felsorolt helyeken..
Fene tudja miért, valahogy így alakult.
(oké, a MÁVnál bármi előfordulhat...)


Vagy azon pörögsz, hogy "kreatívnak lenni" az nem pusztán reklámot, médiát, vizualitást, stb-t jelent, hanem úgy unbloc találékonyságot?
Mert ez esetben meg hát most mit mondjak.. A reklámosok stoppolták le ezt a kifejezést az agyakban, ide pozícionálták magukat :)

kraut 2009.05.14. 18:15:37

@Jutocsa: ja. szép, tök jó dolgokat csinálnak (olykor..), szemnek kedves, meg tényleg fasza.
aztán ledealelsz velük egy tendert, és az első módosításnál már fel vannak háborodva, hogy de hát ezzel megölik az ő művészetét, és egyébként is mi az hogy brief? miért küldenek neki levelet?

zeneigéniusz 2009.05.14. 18:16:31

@kraut: „az operátor nem bambul amikro nem látja a főnök, hanem csinálja a tengernyi fusiját, clipartból a szórólapot tonnaszám..)”

Hogy ez mennyire, de mennyire igaz!!! :)

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.14. 18:19:54

aki ebből él, annak nincs ideje arcoskodni. aki pedig arcoskodik, attól kérni kell valami meggyőző produkciót..

kraut 2009.05.14. 18:20:58

@zeneigéniusz: persze. az operátorok nem hülyék, nem prolik, nem alacsony képességű grafikusok, hanem máshoz értenek (precízebbek, szakmailag képben vannak, és jól bírják a monotonitást).
Csak a hülye kezdi el rangsorolni a kreatív csapatban dolgozókat... (a jó operátor, aranyat ér! ha terhelhető, akkro isszonyúan tudja futtatni a céget!)

zeneigéniusz 2009.05.14. 18:25:40

@kraut: Nekem nem egy ismerősöm van/volt, akinek az operátorkodás mellett már annyi fusija volt, hogy inkább otthon folytatta tovább :)

Amida 2009.05.14. 19:05:49

Helló, Modor Tibinek csak annyit, hogy a CMYK-ban a K inkább a kontraszt rövidítése, s lehet bármilyen szín, nem csak a fekete - amit az egyszerűség miatt használunk szinte kizárólag.
Amúgy mindennel egyetértek, amit írsz. Kiadványszerkesztés a TANULT szakmám - bár töredelmesen bevallom, nem az iparon végeztem -, s néha az ájulás határán vagyok, mikor megkapom a nagyszerű, önjelölt grafikusok általá készített „kreatívokat” .)) A szakmai hibák mellett ne feledkezzünk meg a helyesírás elleni gyilkossági kísérletekről sem :))

3aTi3 2009.05.14. 19:18:55

@A Hannibal Lektűr-attitűd: nem lehet egy az egyben beágyazni flasht powerpointba, de ha ugyanabba a mappába teszed az .swf-et, és linkelsz rá powerpointból, akkor másolás után is működni fog.

redriot77 2009.05.14. 19:23:03

@kraut: "a jó operátor, aranyat ér! "

Így igaz! :D Grafikus/operátor vagyok egy textilnyomó cégnél. Az én munkámban is előfordulnak kreatív feladatok, bár nem sűrűn. Versenyautó-dekortól sportmezen át már sokmindent kellett terveznem, és bár biztos vannak iskolázottabb, képzettebb grafikusok, eddig alapjában véve eddig elégedettek voltak az ügyfelek a terveimmel. Az olajfestményeimet eddig senki sem kérte szerencsére. :)))

A kreatív rész melómnak kb. 5-10%-a, inkább az a lényeg, hogy tudom hogyan kell kihozni a lehető legjobb színeket az adott nyomtatóból/festékből/textilből, és tudom melyik melót milyen beállításokkal lehet a leggyorsabban és a legjobb minőségben kinyomtatni, melyik melót melyik nyomtatón érdemes elkészíteni stb. Változóak az igények és alkalmazkodni kell hozzá.

"Én is utálom azokat az operátorokat akik képesek hibásan megcsinálni egy anyagot, mert az ügyfél véletlen elgépelt a szövegben valamit. Látja, hogy rossz, de azt mondja így kapta, nem dolga javítani."

Én szoktam szólni. Akkor is, ha rossz minőségű a kép, vagy a grafika egy része, ha érdemes volna vmit módosítani/javítani. Az ügyfél is örül, ha látja hogy gondosan foglalkoznak a leadott munkával, és lehet hogy emiatt legközelebb is az adott céget bízza meg a melóval. Persze lehet trehányul is csinálni ezt a melót is, mint minden mást, de hosszú távon azért előbb-utóbb az ilyesmi kiderül.

goa2008 2009.05.14. 19:25:18

Krautnak igaza van. :D A sok önjelölt 'balfaszjancsinak' is meg kellene tanulni mit eszik a gép - na meh mi jön ki belőle. Aztat nem látod magadtól, meg kell tanulni. Az ipar meg a képző túlértékelt, ettől még akivel én dolgoztam és ott tanult csípőből tudott dolgozni - és az 'nemmind1'. Ellenben én is PS-el kezdtem, és a mai napig a tech a mindenem - valaki esetleg tudna segíteni XML-Indesign kapcsolatban megköszönöm. Van valami formatervező, meg nyomda média papírom - sose kérték, basztam el így is, elötte se voltam rosszabb - szóval kinek kinek megvan a maga útja...:D

szotyirapénzt 2009.05.14. 19:28:05

Sziasztok! Na itt demagógiából sokan jelest érdemelnek. MI ez az opcsi vs. iparos / képzős "árt direktor" duma? Úgy tudom, hogy mindkettő egy csapatban tolja, függetlenül attól, hogy minivel, vagy bringával jár. Más feladata van a kreatívnak, az art director-nak és az operátornak. Ha az előbbiek jók, akkor jön az ügyfél, ha az utóbbi is jó, akkor marad is. Ilyen egyszerű. Persze biztos sok ellenpélda van, de azt meg melyik ügynökség / stúdió finanszírozza?
Komoly ügyfélnél, vagy "köztenderen" pl. sokszor csatolni kell a kreatív, a szövegíró és az art director diplomáját is a pályázati anyaghoz. Bizony.
Az iparra / képzőre pedig bárki mehet, aki veszi a lécet. Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy Hollandiában alapból egy biz. bér-, ill. juttatási kategóriát jelentett a diploma megléte. Na jó munkát.

köcsögömszéken 2009.05.14. 19:45:27

@kraut: na látom, te is látod. kedvencem a "végzett" /bár néha csak végzet :) / aki "tök jó brást talált a neten" aztán mehet a "dizájn", saját ötlet zéró, mindenhol elzúg egy repülő, a "pink" alap feltétel, de hogy mi a különbség kötőjel és gondolatjel között, főleg, hogy melyiket mikor kell használni, arról fingja sincs. de azért "király lett a tipó"
azt hiszi művész, de rajzolni nem tud, a storyboard rajzolónak viszont bármikor simán beugat, mert az úgyis csak külsős és örül, hogy van melója.

stellaz1 2009.05.14. 19:48:37

" nem megoldhatatlan, végy egy fényképezőgépet és készíts egy shotot a screenről"


na ez az igazán modoros :)

stellaz1 2009.05.14. 19:56:13

operátor = szoftveripari szakmunkás :)


grafikus = aki mondjuk nem kizárólag számítógélpes technológiával képes alkotni

Zöldfülű 2009.05.14. 20:23:02

@kraut: "és az első módosításnál már fel vannak háborodva, hogy de hát ezzel megölik az ő művészetét"

Képzeld el, hogy a grafikusnak az a dolga, hogy a lehető legjobban kiszolgálja a megrendelőt. Azért ő a grafikus, mert ő ért hozzá, de amikor a megrendelő, aki alapból lenézi a grafikust, mert a szomszéd Pistikének is van FotósBótja, és ki akarja élni 'kreatív' vágyait, simán agyonb@ssza a grafikus munkáját, mert nem ért hozzá. Aztán kikerül a grafikus kezéből egy a megrendelő által megerőszakolt munka, amihez fél a grafikus hozzárakni a nevét.

sourcerror 2009.05.14. 21:46:32

@kraut: "A reklámosok stoppolták le ezt a kifejezést az agyakban, ide pozícionálták magukat :)"

A reklámosok értenek a legjobban az önreklámhoz. Ennyit akartam mindössze mondani. (Kulcsszómarketing, ugye.)

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.05.14. 23:30:16

@Amida: a K biztos, hogy Key-t jelent, semmi köze a kontraszthoz. azért key, mert a 3 színt ezzel "állítják be" a megfelelő telítettségűre. a három szín egymásra préselésekor a feketével lehet árnyalni (általában sötétebbre, tónusosabbra) a nyomatot.

bár ezt biztosan jobban is el lehet magyarázni : )

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.05.14. 23:34:04

@Dr. No: női nagyra nőtt - arcú art direktorral még nem találkoztam. ezen látszik, hogy a nők szerényebbek, a különböző szakmában nincs akkora bizonyítási kényszerük.

éljenek az alliterációk :]

jacks_colon (törölt) 2009.05.15. 07:25:30

Hulyek vagytok mind, a CMYK az egy dal, 1978-ban jelent meg, es a Village People jatsza.

◄ViZion 2009.05.15. 08:17:00

@jacks_colon:
Istencsászár vagy :)

@redriot77: Én is jeleztem a hibákat, de mikor 1000× is azt kapod meg, hogy ebből kell kihozni a valamit, vagy keress a neten, vagy a legjobb duma az, hogy hát nálam tök jó, és ezt egy óra alatt összedobtam wördbe'... Akkor én feladom. Fejet hajtva a megrendelő kívánsága előtt elkészül a "mű"... És elégedettek, bár szemmel láthatóan nyomtatásban kaka az eredmény...

honphibu 2009.05.15. 08:30:46

@szabiaki: "2009-ben azt feltételezni, hogy ami nem nyomtatott az képernyő, hát mondjuk meg őszintén legalább is megmosolyogtató. "

Rájöttem! Te tetoválóművész lehetsz!

honphibu 2009.05.15. 08:37:37

@Hypofx: Pont az a baj, hogy a grafikusok 90%-a úgy gondolkodik, hogy a munkája véget ér azzal, hogy megtervez valamit, az, hogy az ügyfél mit kap a kezébe, az már nem érdekli. Márpedig ha a grafikus szar anyagot ad le, a végeredmény is szar lesz, mert szarból nem lehet várat építeni. Márpedig, ha a nyomda kényszerül arra, hogy az RGB-t vagy a Pantone-t bebontsa CMYK-ra, akkor az ügyfél nem azt fogja kapni, amit a képernyőn látott és nem a grafikust fogja szidni, hanem a nyomdát.
Pedig nem kell sok dologra odafigyelni, nem hiszem el, hogy a felbontás, színrendszer, rácssűrűség, kifutó, esetleg egy ps beállítás az olyan bonyolult, hogy 3 alkalom után ne tudná valaki készségszinten alkalmazni.
Ha meg úgy gondolod, hogy ez nem a te feladatod, akkor hamarosan nem lesz megbízásod, ez nem fenyegetés, tapasztalat.

honphibu 2009.05.15. 08:38:59

@jacks_colon: "Hulyek vagytok mind, a CMYK az egy dal, 1978-ban jelent meg, es a Village People jatsza"

Ja! Az Irigy Hónaljmirigy meg RGB-ben dolgozta fel!

wasabii (törölt) 2009.05.15. 08:44:57

Egyre inkább az jön le a cikkeken, hogy amit nem értünk, azt fikázzuk. Ennyire kifogytak a témák, vagy mi van? Tibi, most már csak szakmákat tudsz alázni, meg a speciális szakszavaikat? Legközelebb tényleg a titkárnők jönnek?

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 09:49:10

Na én jó régen olvastam ezt a blogot, de mivel magam is grafikus vagyok és reklámügynokségnél dolgozom, fokozottan kapom az agyvérzést ezektől a dolgoktól. Lassan 20 éve csinálom, és lehet, hogy érdemes lenne róla könyvet írni.

Le kell szögezni egy sajnálatos dolgot, amire sokan robbannak. Grafikus az, aki grafikusként végzett egyetemet/főiskolát. Ugyan úgy, mint ahogy orvos az, aki egyetemet végzett belőle. Sokan egyszerű program és számítógépismeret alapján grafikusnak nevezik magukat, mert a munkájuk végeredménye egy grafika. Én is gyógyítottam már meg embert, de nem vagyok orvos.
A grafikai programok már kifejezetten arra mennek rá, hogy megcsinálják az ember helyett a munkát. Egy logótervezés annyi, hogy beírom a nevet, keresek hozzá egy betűtípust, és jó esetben mellérajzolok egy krix kraxot. A 90-es évek előtt, mikor meg kellett festeni a betűt meg az emblémát tussal, érdekes, 98%-al kevesebb volt a grafikus. Ezen azért érdemes elgondolkodni. Az illustrator senkit nem tesz grafikussá.
Én nagyon sokszor hirdettem már felvételt grafikusok számára, itthon is és külföldön is. Bejön az illető az interjúra, kipakolja a káprázatos portfóliót, parasztvakító vizuális megoldásokkal tarkított gyönyörűség. És akkor azt mondom neki, hogy "na most akkor itt van egy papír és egy ceruza, én kimegyek, kap 10 percet, és rajzoljon egy emberi arcot nekem" (10 perc alatt is lehet). És akkor jön a mentegetőzés, hogy hát azt nem, meg a számítógép meg így meg úgy. Ugyanis a grafikus a papírnál és a ceruzánál kezdődik. Ettől meg lehet bárki olyan ember, aki számítógépes programok segtségével előállít nyomdai anyagokat, vagy reklámanyagokat. De azért a grafikus szóval vigyázzunk.
(Persze a történelem során voltak nagyszerű grafikusok, akik valóban nem végeztek egyetemet, és vannak ilyenek festők és egyéb képző vagy iparművészeti ágak között, de ezek olyan kiemelkedőt alkottak a saját területükön, hogy a közvélemény emelte őket művészi szintre, nem pedig ők saját magukat)

Tervező/reklámgrafika van a képzőn is és az iparon is. Én nem az ipart hanem a képzőt végeztem, előtte meg a kisképzőbe jártam, és pontosan tudom, hogy kik mentek az iparra, és kik mentek a képzőre. Általában azok mentek az iparra, és ezt már a középiskola közepén elhatározták, akik nem voltak kiemelkedőek szabadkézi rajzból - sokan emiatt eleve iparművész szakokra mentek már a középiskolában is. Azok mentek üvegműésznek, ötvösnek, keramikusnak, belsőépítésznek, ipari formatervezőnek stb, és persze reklámgrafikusnak. Én igen nagyra tartom az ő művészetüket, de sajnos szembe kell nézni egy ténnyel. Ha valaki megkérdezi az utca emberét, hogy mondjon vizuális művészeteket (már ha értik ezt a szót), akkor azt fogják mondani, hogy festő meg szobrász. Azaz képzőművészetet. És emiatt az iparosokban él egy olyan komplexus, hogy ők nem igazi művészek (ez nem igaz így), és éppen ezért a különcséget, a mások fölé emelkedést túlhangsúlyozzák sokan. (Persze nem mindenki, de ez egy megfigyelhető jelenség) Hemzsegnek a senki által nem értett kiállításokon, agyvérzést okozó, sznob "performenszeken" és mozgásszínházakban, NAGYN FONTOS: teaházban, és hasonló helyeken. Persze nem néznek kommersz filmeket, csak a legeldugottabb moziban néha Bahurnu Gambures - Piros reggeli cmű filmjét nézik meg, és mélységes lenézéssel vannak azok iránt, akik bemennek egy Bud Spencer filmre szórakozni. Én ezt a saját bőrömon tapasztaltam.
A képzősőkre eleve nagyon sandán néznek, mert a képzősők sokkal kevésbé járnak a földön, nem ismerik annyira a technika vívmányait , picit ólyan művészlelkek. (Persze ez a 90-es évek elejének helyzete, amikor is multimédia és hasonló varázsszavak keringtek a levegőben). Viszont a képzőn kötelező jelleggel, éveken keresztül reggel 9 től délután 1 ig rajz óra volt minden nap, és délután voltak a szaktárgyak, de volt kötelezően művészeti anatómia, térábrázolás, ami szintén a kemény szabadkézi rajztudásra épül, tanszaktól függetlenül. Tehat egy képzős szabadkézi rajzban szabályosan lemos egy átlag iparost. (Persze most is mondom, hogy vannak kivételek, még mielőtt valaki elkezd sípolni) De én a reklámszakmában, ha látok valakit skiccelni, vagy ceruzával, tollal vázlatot rajzolni, nagy bizonyossággal meg tudom mondani, hogy képzőt, vagy ipart végzett az illető, vagy egyiket sem. Mivel a reklámgrafika az egyetlen szakirány, ami mindkét egyetemen jelen van, itt lehet a legjobban összehasonlítani a két intézményt. Az iparosra jellemző, hogy 649 betűtípust ismer fejből, és már előre tudja, mit fog használni, míg a képzős ismer párat, de ettől nem rémül meg, mert azt gondolja, hogy "beírom a szöveget, keresek hozzá egy kb betűtípust, és ha kell, majd olyanra alakítom, hogy jó legyen. A képzősők előszeretettel visznek bele mindenfajta reklámgrafikába szabadkézi elemeket, amiket megrajzolnak és bescannelik, vagy tablettel megrajzoljak, vagy csak egyszerűen egérrel. Iparról jövőknél ez sokkal ritkább és egyáltalán nem jellemző. Ha van egy magas beosztású art director képzős háttérrel, akkor az fogja magát és élvezetből megrajzolja a dolgokat. Ha az illető iparos, akkor behívnak egy külsőst, és az iparos "briefeli", és az megcsinálja az illusztrációt, majd az iparos beilleszti az anyagba. A hivatalos verzió az, hogy nincs ideje megcsinálni, ki kell adni külsősnek, de közben az van, hogy nagy valószínűséggel nem tud úgy rajzolni. És azért ennek a tudománynak az alapja a rajz. Az eredményezi a vizuális kultúrát, és a számítógép csupán egy eszköz.

Na a másik meg maga a reklámszakma, és főképpen a 90-es évek elején uralkodó embertípusok, de ahogy látom, most sem sokkal másabb.

Mivel ez egy új terület volt Magyarországon, igazán senki nem értett hozzá, leszámítva azokat, akik a Mahírnál itt ott dolgoztak a 80-as években. Mivel hirtelen megalakultak a multik, külföldi vezetőkkel rakták tele, és ügyféloldalon is ez volt a trend. Éppen ezért a reklámügynökségeknél a szakmai rátermettséget felülírta a nyelvtudás, tehát olyan embereket vettek fel főképpen account pozícióra, akik sokszor egész egyszerűen buták voltak, csak volt egy nyelvvizsgájuk, mert a nagy semmihez nem értés közepette elhatározták, hogy "akkor addig is megtanulok egy nyelvet". Éppen ezért a reklámügynokségeknél hemzsegtek a semmirekellő, de angolul jól beszélő emberek, akik ezt kihasználva a szakma nyelvezetét teljesen átalakították, de olyan szinten, hogy a multiknál egy magyar mondatban már több volt az angol szó, mint a magyar:

"meetingelni kellene a boardroomban a rebriefingről, és brainstorming is kellene, hogy milyen legyen a designja a layoutnak a sales folderen"

Én ezekben az években házasodtam, és az account (ügyfélkapcsolattartó) lány megkérdezte, hogy "hova mentek honeymoonra?

Nagyon divatosak az ösztönos elszólásnak álcázott angol indulatszavak, amiket komoly koncepció keretében használnak: "by the way", "that's it", "Jaj ez bullshit bazzeg", "oh fuck bazmeg", "Dzsízsz Krájszt", stb.
Az óriásplakátot kötelező jelleggel bilboardnak nevezik, a mappát foldernek, a szórólapot handoutnak vagy leafletnek, a fő képi elemet key visualnak... A szövegtestet bodycopynak.

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2009.05.15. 09:54:08

"Magyarországon a focihoz és a grafikához mindenki ért" --- mondja a post címe...
De én nem. akkor velem van baj, vagy a post tévesen általánosít?...

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 10:18:18

@kraut: Valóban gáz az ipar és a képző, de azért nem szabad összemosni a kettőt. Tény, hogy nagy sznobtenyészetek.

A kisképző is sznobtenyészet, mert két nappal azután, hogy az illetőt felvették, már átalakul a haja, megjelenik a tarisznya és egyéb alternatív táskák, azonnal becsuszik a jazz a blues és a jazzrock, és alapítanak egy zenekart is, és amikor megkérdezed, hogy "milyen zenét játszotok?" akkor a következő válaszok érkezhetnek: jazzrock, punkrock, nem lehet meghatározni, igényes zene.

Én a kisképzőre jártam, és el lehet képzelni azt az iszonyatos kirekesztést amiatt, mert Hungáriát és Elvist hallgattam (85-89), és szerettem a Bud Spencer filmeket.

szotyirapénzt 2009.05.15. 10:24:18

@Pete Gorilla: Híjnye, ez jó lett, bár az ipar és képző ellentétpár kicsit sarkosra sikeredett, de nem baj:)
van/volt 2-3 szak az iparon is, ahol (legalábbis a mi időnkben) végig toltuk a rajzot, mintázást, meg ugye volt még egy emblematikus anatómia tanár is...de ez már régen volt:)

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 10:24:49

@Bud és Kelly Cica: Nincs igazad. A grafikus akkor grafikus, ha van szabadkézi alkotóképessége. Én soha nem vennék fel olyan grafikust, akinek nincs kimagasló szabadkézi rajz/festés tudása

Hypofx 2009.05.15. 10:25:35

@honphibu: tok masrol beszelsz, mint amire en utaltam, ugy latszik lehet a racsszerkezet megy, de a szovegertessel gondjaid vannak.

Alazat ez az ami a legfokepp hianyzik, alazat a munkahoz, alazat a megrendelo fele..stb De mivel sokan ugy gondoljak hogy a grafikus munka abban nyivanul meg hogy szorolapokat tervez vagy flashes weboldalakat addig mindenki azt hiszi" hat ezt en is megtudnam ergo beleugatok"

90-es evek kozepen bombakent szaporodtak a garazs muhelyek, ahol tobb kevesebb szakmai tudasal rendelkezo emberke csinalta fillerekert a weboldalakat, kulsoskent bedolgozgattak reklamugynoksegeknek, Itt kezdett el higulni a dolog, egy emberketol elvartak hogy mindenhez ertsen o meg azt hitte 4 weboldal utan egy brossurat mar kiraz a zsebebol....stb

Egy sima pelda , amivel szerintem mindenki talalkozott, amikor oda allnak melle ( nem art directorok) es nem eleg hogy lealazzak a munkajat de meg olyan otleteket is akarnak amitol nem hogy szebb lesz a vegtermek de inkabb rondabb. A baj hogy azt felejtik el NEM NEKIK KELL TETSZENIE A CUCCNAK hanem azoknak akik majd olvassak, nezik, laozzak, stb. De ezt el szoktak felejteni, nem hiszem hogy ha fogorvosnal vagy beszolsz az orvosnak hogyan furjon.....


Nem allitom hogy a "grafikus" szakma nem tehet errol a helyzetrol, de teny hogy minden oldalon megvannak azok az alap hibak amelyek miatt ide jutott ez az egesz dolog.

Anno volt kezdemenyezes egy valami fele szakmai szervezet letrehozasaban, marxcie gondolom meg emlekszik az inetrias idokbol erre.

Hypofx 2009.05.15. 10:26:42

@Pete Gorilla: IGAZ - " Sokan egyszerű program és számítógépismeret alapján grafikusnak nevezik magukat, mert a munkájuk végeredménye egy grafika."

Hypofx 2009.05.15. 10:28:34

@Pete Gorilla: Van benne valami, bar ismerek olyan "grafikust" aki gyonyoru nyomdai cuccokat csinal, de nem tud kezzel rajzolni, es ismerek brillians tusrajzolot akinek fogalma sincs a typorol.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 10:28:44

@szotyirapénzt: Nézd, lehet, hogy sarkosra sikeredett, de ez az én megfigyelésem. Más dolog keményen tolni, és más dolog évekig csak azt csinálni délelőtt.
Persze én nem akarom megbántani az iparon végzetteket, mert egyes területeken szaktudásban lemosnak engem, viszont sokszor megfigyeltem egyfajta irígységet a képzősök iránt, akikben nagyobb a köznyelvben használt művészeti képesség.
De nyilván nem volt teljesen problémamentes az összehasonlításom, hiszen képző és iparművész nem ugyan az. Más szakma, más céllal, más képességekkel. Csupán a grafika az egyetlen, ahol össze lehet őket hasonlítani.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 10:30:08

@Hypofx: Ha egyetemet végzett volna, akkor mind a ketőről lenne fogalma. Ha nincs, akkor protekcióval diplomázott le.

egygrafikus 2009.05.15. 10:33:21

Imádom, hogy sokan olyanok fikázzák itt az iparosokat/képzôsöket, art directorokat és egyebeket, akik valószínûleg - legalábbis a leírtak alapján - még életükben nem találkoztak ilyenekkel, az említett iskoláknak a közelében sem voltak és életükben nem dolgoztak reklámügynökségen, ergo fogalmuk nincs arról, mi is a feladata mondjuk egy art directornak.

Elmondom. Nem az a dolga, hogy elôkészítsen bármilyen anyagot két kokaincsík elszívása között az operátornak, hanem a szövegíróval együttmûködve reklám/grafika koncepciót hozzon létre. Ehhez nem feltétlenül kell tudnia, mi az a CMYK, erre vannak a szakemberek. Vannak olyan ügynökségek a nagyvilágban (dolgoztam ilyen helyen is) ahol az art directornak még számítógépet se adnak, mert neki nem a layoutcsinálás a feladata! Az art director, mint azt az elnevezés is mutatja, egyfajta mûvészeti vezetô, aki stílust, fazont ad a dolgoknak, kiválasztja az adott projekthez a hozzáillô szakembereket, (grafikus, fotós, illusztrátor, filmrendezô, stb) koordinálja a munkájukat, hogy sok különbözô szakember munkája eredményeképp egy azonos koncepciót képviselô valami jöjjön létre, óriásplakáton és tv-ben, rádióban egyaránt. Ehhez a munkához nem feltétlenül kell grafikusnak lennie, kezdô korom legnagyobb art directora (hollandia, 80-as évek) fogorvosi végzettséggel rendelkezett és az ott töltött két év alatt egyetlen vonalat nem rajzolt, mert nem tudott, nyert viszont egy csomó díjat az a csapat, akiket irányított, mert voltak gondolatai, ötletei, izlése, és el tudta mondani, át tudta adni azokat a többieknek.

Nálunk persze jó magyar szokás szerint minden máshogy van és keverednek a dolgok, art directornak hívják azt a srácot is, aki operátorként kezdte és már olyan régóta van nálunk, de csak akkor tudunk neki több fizetést adni, ha elôléptetjük... Neki persze nem feltétlenül vannak gondolatai, viszont ismeri az összes fotosop filtert.

A képzô/iprar kombót tipikusan olyanok szdják, akiknek még a mai erôsen csökkentett felvételi szintet se sikerül megugraniuk és ezért értelemszerûen nem az ô sekélyke tehetségük, hanem az adott iskolában terjeszkedô belterjes maffia a felelôs. Én olyan szerencsés vagyok, hogy elvégeztem a képzôt (elég régen) és rengeteg ott illetve az iparon végzett grafikust ismerek, és egyáltalán nem gondolom az, hogy bármelyikükre is igazak lennének az itt felsorolt "vádak". Az más kérdés, hogy mondjuk egy operátorhoz képest MÁSFAJTA tudással rendelkeznek és munka közben nem feltétlenül ugyanazok a szempontok vezérlik ôket mint a gépgurukat, de mindezt nagyképûségnek nevezni csacskaság, vagy inkább sértettség...

A grafikusi munka is egész más akkor, ha szabadúszó vagy, mert akkor értelemszerûen a nyomdai leadásig mindent neked kell csinálnod (és pillanatok alatt, a saját pénztárcádon megtanulod mindazt amit kell), és más egy nagy ügynökségen ahol a grafikus csak tervez (esetleg csak kisfelbontásban, RGB-ben, mert így gyosabb) és aztán a terv alapján az operátor elkészíti a végleges, nagyfelbontású, CMYK, stb holmit. Biztos van olyan grafikus, akinek hiányosak az ismeretei a szakmáról, de ilyet tudok orvosban, mérnökben, tanárban, buszsofôrben is, de azt kijelenteni, hogy aki a képzôn/iparon végzett az nem ért a szakmájához csak nagy az arca és önmegvalósíto hereverével tölti az idjét, meg idegen szavakat használ a kis rohadék olyan dolgokra amiknek nincs rendes magyar megfelelôje a köztudatban, bezzeg a nagytudású számítógépvarázsló az aztán igen - hát ez az igazi nagyarcúság.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 10:34:33

@Hypofx: Ehhez az is hozzátartozik, hogy a brilliáns tusrajzoló, akinek fogalma sincs a tipóról, az ne vállaljon be alkalmazott művészeti munkákat, hanem maradjon a képzőművészetnél. A baj mindig akkor van, mikor az illeő olyat vállal be, amihez nem ért.
(De az is hozzá tartozik, hogy a tipóhoz értést egy jó tusrajzoló előbb megtanulja, mint fordítva)

honphibu 2009.05.15. 10:37:58

@Hypofx: Mivel ezt írtad: "Hat nem minden grafikus nyomdai ember is egyben sot nem is kell....", így valóban félreérthettem (elismerem, mert van bennem alázat... :) ). Valóban nem "kell", de a nyomdai alapismeretekkel, akár a színelmélet alapjaival, nem árt ha tisztában van egy grafikus. De nincs tisztában.

Amit meg ebben írtál: "Alazat ez az ami a legfokepp hianyzik, alazat a munkahoz, alazat a megrendelo fele..stb" kezdetű, ebben tökéletesen egyetértünk, végig.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 10:40:35

@honphibu: Az a baj, hogy sokszor a megrendelő hozzáállása teszi tönkre az alázatot, és az alkotási vágy, a jó produktum előállítási szándéka a 128. változtatás után már átcsap abba, hogy "nem érdekel, milyel lesz, csak legyen már kész, és menjen nyomdába, gyártásba stb"

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 10:44:03

@köcsögömszéken: a kreatív igazgatót egybe írják, kreatívigazgató. Ez a pozíció nem azt jelenti, hogy van egy igazgató, akinek nagyon kreatív az agya, hanem azt, hogy a reklámügynokség "reklámkitalálási", kreatívitást igénylő munkafolyamatait irányítja, és az ebben dolgozó embereket fogja össze.

honphibu 2009.05.15. 10:50:43

@Pete Gorilla: Hihetetlen az az igénytelenség, ami a piacon található, ez 10 munkából 8-ra igaz. Valami exkluzívat szeretne, aztán a végén kiderül, mennyire igénytelenek tudnak lenni, és ami a legmegdöbbentőbb, főleg nagy, multi cégek. Nem hinném, hogy mondjuk európa egyik legnagyobb, szállítmányozó cége ne tudna egy grafikust megfizetni és nem word-ben vagy powerpointban, házilag összebarkácsolni a marketing anyagát.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 11:04:03

@honphibu: Ezzel nem tudsz mit csinálni. Én 8 évig dolgoztam észak-amerikában, és bármennyire is hihetetlen, ott is ez megy. Csak ott annyival rosszabb a helyzet, hogy minden sarkon van valami college, ahol két éves (vagy egy) gyorstalpalón, futószalagon gyártják a Graphic Designereket, akikből annyi van, hogy már minden második ember az. Nem hinnéd, mi folyik ott.

Magyarországon van egy szemlélet (kint is, de nem ennyire), mégpedig az, hogy az ügyfél azért bíz meg reklámgrafikust, ügynokséget, stúdiót, bármint, mert - már ő sokkal jobban ért hozzá azoknál - neki van ennél fontosabb dolga. Ez a szemlélet a reklámdolgozókkal szemben az ügyfelek részéről. És sajnos a vizuális alkotás egy megfoghatatlan terület, nem köthető pontos szabályrendszerhez, és ezért az emberek legtöbbje azt hiszi, hogy ért hozzá, legalábbis azt gondolja, hogy "túl van ez misztifikálva" És ezért a reklámkészítőt nem szakembernek, hanem kivitelezővállalatnak kezelik. A marketingigazgatók meg alapvetően azt hiszik, hogy akkor lesz jó a reklám/grafika stb, ha neki tetszik. Holott ez távolról sincs így. Ezeknek a produktumoknak megvan a kommunikációs célja. Ha nem lenne, akkor képzőművészeti alkotás lenne. De ez alkalmazott művészet, és elsősorban azt kell nézni, hogy megfelel e annak a célnak, amire csinálják. A legtöbb reklámgrafikai munka ott vérzik el, hogy az ügyfél döntéshozója ízlésének nem felel meg. A profi döntéshozó ki tudja kapcsolni az ízlését, az amatőr nem.
Tehát pld ha engem - mint rockabilly zenészt - felvesznek marketingigazgatónak egy olyan céghez, aminek az a profilja hogy black metálosoknak készít ruhákat, akkor ha profin állok hozzá, elfogadom azt, hogy a plakáton egy hosszú hajú ember van. Ha amatőr lennék, addig dobnám vissza az ügynökségnek, mig be nem lesz lőve a haja vaxxal. És akkor csodálkozom, hogy nem fogy a Burzum póló, és okolom az ügynökséget. Utána ügynokséget váltok, és kezdődik előről az egész.

honphibu 2009.05.15. 11:14:53

@Pete Gorilla: Tudom, hogy ez megy máshol is, nekem angol és német tapasztalataim vannak, dettó, mint itthon.
De ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy be lehet lőni, egy reklám- vagy kommunikációs cég, mennyire életképes hosszútávon. Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan, tényleg nagy ügyfelekkel bíró céggel van kapcsolatom, akik nem véreztek el, pontosan az általad leírtak következtében.
Ők viszont tényleg rogyásig vannak munkával, meg is érdemlik, viszont az megrendelői igénytől a kész termékig, pontosan tudják mi a feladatuk.
Ez a piacgazdaság, hulljon a férgese!
Kár, hogy ez mondjuk csak 3 év után derül ki, addig meg szopogatjuk az amatőrök (és spórolósok) igénytelenségét.

szotyirapénzt 2009.05.15. 11:15:45

@Pete Gorilla:
Nincs min csodálkozni, ha a magyar ügynökségek ún. elit klubja olyan értékelhetetlen kommunikációs anyaggal jelentkezik, mint amilyennel. Mindenki láthatta. Köztéri felületen bazzeg...és hogy..ááh Emellett mit vársz egy sima marketinges döntéshozótól? Nem véletlen, hogy sok értékes kolléga hátat fordít a szakmának.

Hypofx 2009.05.15. 11:16:02

@Pete Gorilla: Ez teny, de az se jo altalanositas, hogy csak az ert valamihez akinek papirja van rola.

Hypofx 2009.05.15. 11:18:50

@honphibu: Persze sajnos igy van nincsenek vele tisztaban. en mind ket oldalrol ismerek olyanokat papirral es anelkul se ertenek hozza, de mig az egyik max sunnnyogva hallgat, addig van olyan aki meg le is ugatja a masikat, pedig nincs alapja.

A muveszet, az onkifejezes eszkoze, VISZONT a reklamgrafika nem feltetlenul onkifejezes, es akkor meg melyebb dolgokba bele se mentunk.

Hypofx 2009.05.15. 11:20:33

@Pete Gorilla: :))) Sok egyetemet vegzettnek sincs fogalma arrol amirol papirja van, lasd kozgazdaszok, politikusok..stb.

Nem a papir a lenyeg, de egy jo kiindulopont lehet, de kell hozza maga az ember is es ha csak egy papir az nem jo.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 11:28:55

@Hypofx: A papírt nem véletlenűl adják.

2009.05.15. 11:30:31

Igazándiból az a szép, hogy szinte minden hozzászóló kompenzál. Mert lehet hogy nálunk van a legtöbb focihoz értő ember, a legtöbb politikus és legtöbb grafikus...de hogy a komplexusait valami fikával leplező emberek száma egyezik az összlakosságéval, az tuti.
Aki képzős, lenézi az iparost, aki iparos a képzőst. Aki egyiket se végezte lenézi mindkettőt, cserébe mindkettő lenézi őt is. De az igazán legszebb amire itt is olvastam már példát, ha valaki lenéz egy csoportot a sznob lenéző magatartásáért, majd két mondattal arrébb lenéz valaki mást valami másért :) Egyik se különb a másiknál szvsz...én mondjuk lesz..om minek nevez valaki ha neki az kell az önmeghatározásához hogy általa szabott kritériumok alapján kijelenthesse én nem vagyok grafikus :)

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 11:32:06

@Hypofx: Más a gazdaság, tudomány, és más az alkotóművészet, vagy eladóművészet. Azt el tudom képzelni, hogy egy közgázt végzett embernek fogalma sincs a keze ügyében lévő gazdasági problémáról, de azt nehezen hiszem, hogy egy hegedű szakon zeneakadémiát végzett ember nem tud hegedülni, vagy egy balettintézetet végzett nem tud balettáncolni.

Hogy ennek mi az oka, azt nem tudom.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 11:36:20

@Jutocsa: Azértz ez a "ki a grafikus és ki nem" kérdés nem ilyen egyszerű. Ha egy megrendelőnek szívbeteg a gyereke, akkor egyetemet végzett kardiológushoz viszi (mert tudja, hogy csak az ért hozzá). Viszont ha grafikára van szüksége, odaadja bárkinek, aki olcsón megcsinálja, és nem nézi, hogy az valóban grafikus e. Holott a két helyzet pont ugyan az. Ha az embernek szüksége van valamire, akkor vigye profihoz a dolgot.
A baj csak az, hogy a grafika nem egy pontos tudomány ezért nagyon künnyű visszaélni vele. Magyarán sok a kuruzsló.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 11:43:46

@Jutocsa: "általa szabott kritériumok alapján kijelenthesse én nem vagyok grafikus :)"

Szerinted ki számít orvosnak? Vagy ki számít ügyvédnek?

honphibu 2009.05.15. 11:45:31

@Pete Gorilla: Más a gyakorlat és más az elmélet.
A szakértelem kommunista trükk, ahogy Pista bátyánk megmondta.

LionOfZion 2009.05.15. 11:46:09

Tetszik a bejegyzés márcsak azért is mert ráismerni pár "szakmaibeli" formára. Nyomdász vagyok, tudom ne arcoskodjak de nemtudom megállni röhögés nélkül, hogy bejön a "KREATIV MŰVÉSZ" meglátja a nyomdagépet és aztmondja: "hát én aszittem ezt ilyen nagy nyomtatóval csinálják..."
Utánna meg jön a másik : "hát a monitoron nem így nézett ki!!!"
És itt magyarázd el neki hogy mi a különbség a CMYK és az RGB között:) Szal necsodálkozzanak a művészkék ha kapják az osztást:D

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 11:58:20

@LionOfZion: Ez azért van mert nem profi produkcióst, hanem grafikust küldenek a nyomdába gépindulásra. Kevés az olyan, aki mind a kettőt tudja.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 12:00:35

@honphibu: "A szakértelem kommunista trükk, ahogy Pista bátyánk megmondta."
Azért tart itt ez az ország, mert az emberek ezt hiszik.

Igen, valóban más az elmélet és a gyakorlat, de elmélet nélkül nincs gyakorlat (sikeres gyakorlat)

honphibu 2009.05.15. 12:09:53

@Pete Gorilla: Csak sajnos az én tapasztalataim is azt mutatják, hogy az elméletet is csak elméletben tanulják meg.... :)))

honphibu 2009.05.15. 12:28:23

Most fejeztem be egy nyári fesztivál plakátjának tervét, tipikus példa, letagadom, hogy én terveztem, de a megrendelő szava szent....

Hypofx 2009.05.15. 13:32:13

@Pete Gorilla: Hat pedig egyetem se kell hozza hogy tudjad mitol mas pl a zeneakademia es az orvosi:))

De visszaterve arra amit mondtal, szerintem ugyan arrol beszelunk nincs koztunk vita:) en csak anyit mondok ha mar zenenel tartunk hogy ismerek en zeneakademiat vegzett zongoristat, de az a 2 es alaval vegezte:) mar ha csak a zongora jatekat nezem. miert ne lehetne ilyen barhol? nem a papir teszi muvesze, de sok mindent elarulhat az illetorol.

Hypofx 2009.05.15. 13:34:36

@honphibu: mondjuk azert mert nem a te vilagodat tukrozi meg nem feltetlenul szar, csinaltam csinalok sok gyerekeknek szolo dolgot es sepciel nem az en vilagom de megprobalom ugy hogy azok akik majd nezik ( a gyerekek) nekik tetszen hiszen ez a lenyeg. Ez mas mint amikor sajat magam onkifejezesere csinalok valami "muveszi" alkotast, a ket dolog kozott nagy a kulonbseg de meg is nagyon halvany az a hatarvonal.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 13:36:36

@honphibu: A reklámgrafikus feladata nem a portfolio gyártás, hanem az ügyfél üzletének fellendítése grafikai oldalról.

kraut 2009.05.15. 14:07:27

@egygrafikus: egy dologban vitatkoznék, de inkább csak felvetném, hogy tök jó hogy az art director a csapat lelke, az ízlésvezér, nem kell fotosoppolni csak adni az ötletet stb, és nem a layoutok készítése a feladata, csak épp akkor mi van, ha EZ A DOLGA? mert mondjuk a cég nem végez ATL tevékenységet (de a titulust már kiosztották, nem hívhatják senior operátornak :) és valakinek meg kell ezt csinálnia?

2009.05.15. 14:08:08

@Pete Gorilla: A helyzet az hogy mint te is említetted a grafika elég tág fogalom...az tehát hogy felhozol orvost és ügyvédet példának nem kifejezetten számít. Lévén jó behatárolható mindkettő.
Nemtom...lehet ennyire más világ a tietek, ezesetben nagyon nem irigylem. Én még nem láttam játékfejlesztésben hosszasan dolgozni hozzá nem értő embert...nem is értem hogyan maradhatnának talpon. Egyébiránt akkor te hogy hívod azokat akik egy számítógépes játék grafikájáért felelősek ? Csak mert bő felüknek nincs szakirányú végzettsége. Amikor az 1C nek dolgoztam pl. (az egyik legnagyobb orosz studio) a grafikusaik bő 80%a repülő- vagy egyéb mérnök volt, ami mondjuk jól jött egy szimulátorhoz , és a végeredmény világsiker lett mégha a definíciód szerint nem grafikusok alkották is a látványvilágát :)

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 14:30:18

@Jutocsa:

A grafikusoknak nem az a dolga, hogy egy játék látványvilágát alkossák meg. Ahhoz látványtervező kell, filmes, fotós, rendező, világosító stb. Ilyen háttér kell hozzá.

Egy játékfejlesztéshez nyilván nem grafikusi háttér az első. Ott olyan univerzális embere csoportja készíti a játékot (nyilván a látványi elemeket és nem a programozást), akiknek kimgasló érzéke van fotózáshoz világítáahoz, filmes dolgokhoz, hangulatteremtéshez stb. De mivel én magam mindössze egyetlen játékhoz csináltam egy pályát, nem tudom pontosan, mik az előfeltételek. Ezt csak gondolom. De azt gyanítom, hogy kimondottan ilyen embereket nem képeznek sehol. Viszont abban biztos vagyok, hogy valamilyen vizuális alkotótevékenységből jöttek a látványért felelős emberek. Mivel minden játék más és más, nyilván olyan emberek kellenek, akik az adott területen otthon vannak. A Call Of Duty esetében (mikor még WWII játék volt), a készítőknél feltétel volt a történelmi ismeret, és az adott korért való rajongás.

A szórakoztató ipar, mint a számítógépes játékipar is, tele van olyan területekkel, amiket nem oktatnak, mert annyira speciális. És azértz az is az igazsághoz tartozik, hogy az ilyen játékokat a legiemelkedőbb tehetségek alkalmazásával készítik. Amatőr játékkészítők vagy modderek milliói próbálkoznak bejutni egy egy ilyen céghez, de sohasem fognak, mert tehetségtelenek.

Egyébként ez a téma folyton előjön, hogy az igazi profik nem iskolában tanuljék, de aki ezt vallja az azt felejti el, hogy akikről beszél, az a területen dolgozók elenyésző százaléka. Persze, vannak világhírű, zseniális szinészek, akik soha nem jártak iskolába de elfeledkezunk a kb százmillió amatőr és rossz színészről. Ha az ember a mai menő színészeket nézi, akkor azért az imdb ről kiderül, hogy ilyen meg olyan drama school meg egyebek.
Tulajdonkeppen te a szakoktatás létjogosultságát kérdőjelezed meg. Ha ugyan azt meg lehet csinálni iskola nélkül is, akkor nincs szükség iskolára.

2009.05.15. 15:00:54

@Pete Gorilla: Én még nem beszéltem olyan emberrel akinél a fotózás, filmezés, és a többi általad említett dolog dominált volna és játékfejlesztésben dolgozott grafikusként. Olyat se tapasztaltam még, hogy ezt kérték volna...a kutyát nem érdekli hogy mit végeztél vagy mit nem végeztél, az számít hogy adott helyzetben mit tudsz letenni az asztalra. Kérlek ne adj szavakat a számba, nem kérdőjelezem meg a szakoktatás. Én csak azt mondom nem attól lesz valaki jó grafikus hogy elvégztett egy sulit ahol megtanulta azt, amit magától is meg tudna. Nem is attól, hogy önmaga tanulta meg..nyilván van jobb-rosszabb itt is ott is. De kizárólag az iskola számítana ? Furcsa....most egy svájci cégnek dolgozom...egy német srác is, ő történetesen végzett valami képzőt, mégis ugyanaz a munkánk, ugyanazt a megbecsülést kapjuk és a fizetésünk is egyforma. Így volt ez eddig minden esetben.

Ja és tudod mi a vicces ? 7 éve én is modderként kezdtem..és pont úgy szereztem az első munkáimat, a többi pedig jött maga után. Ha csak egy pályát csináltál életedben akkor mély nyomot nem hagyhatott, mert elég sokan járják be ezt az utat...sőt igazság szerint a cégek szeretnek is közülük válogatni, hisz pár év modderkedés alatt kiderül jó vagy-e. Nem egykét ember dönti ugyanis el, hanem többtízezres játékostömeg, aki bizony kíméletlenül elmondja a frankót ha tehetségtelen vagy. Egyszer jelentkeztem a Bohemia Interactive egy hirdetésére, csak poénból mert nem akartam Prágába költözni. Biztos hallottál róluk, pár sikeres játék óta az amerikai hadseregnek készítenek kiképző szoftvereket. Az első kérdésük az volt, csináltam-e már a játékaikhoz bármiféle modot, ismerhetik-e onnan a nevem. Nem az, hogy ipart vagy képzőt végeztem...és ez asszem mindent elmond.

indeus · http://kinema.blog.hu 2009.05.15. 15:36:25

a grafikai tervezést papíron éppúgy meg lehet tanulni, mint számítógépen, a fotoshop segítségével - csak folyamatosan képezned kell magad.

szakkönyvekeket és/vagy barcsay-albumokat kell olvasi, "gépindulásokra" járni, megnézni mások munkáját, de legfőképpen alázatot tanulni a megrendelővel szemben, ugyanis ők fizetnek.

ha meg mindez nem érdekel, akkor pedig művész vagy, amiből vagy megélsz vagy nem. persze ez vagy érdekel vagy nem. ; )

a legjobb barátom filozófia-szakra jár és ott aztán sokkal jobban megy az arcoskodás, mint bárhol, a való életről meg fogalmuk sincs. nincs is ezzel baj, más közösség, más célok. akkor van a baj, ha valaki ebből a "másik táborból" elkezd téged kioktatni és nincs igaza.

az egész cikk azért jött ki belőlem, mert unalmas, sőt zavaró, hogy mindenki szakért, ahelyett, hogy dolgozna és látná merre akar tartani, tartozni.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.15. 15:37:38

@Jutocsa: "Én csak azt mondom nem attól lesz valaki jó grafikus hogy elvégztett egy sulit ahol megtanulta azt, amit magától is meg tudna."
Ezzel kérdőjelezed meg a szakoktatást.

Igen én egy pályát csináltam, amivel megnyertem a MODSCON04 et, de túl sok volt vele a tökölés és három hónap után meguntam.

"Nem az, hogy ipart vagy képzőt végeztem...és ez asszem mindent elmond."
Én meg azt mondtam el, hogy ez egy olyan speciális terület, amit nem tanítanak mint szakirányú végzettség.

"Én még nem beszéltem olyan emberrel akinél a fotózás, filmezés, és a többi általad említett dolog dominált volna és játékfejlesztésben dolgozott grafikusként."
Talán rosszul fogalmaztam az előző hozzászólásomban, (illetve egyszer jól)
Én nem azt mondtam, hogy ehhez ilyen végzettég vagy szakmai gyakorlat kell, hanem ilyen érzék kell.
Nyilván te is tudod, hogy mennyit számítanak ezek a dolgok egy játéknál, hiszen az ember tulajdonképpen egy film részese, amit átél interaktív módon.

dubplate 2009.05.15. 15:51:31

sirva rohogtem nemelyik kommenten :)

nade, egy kicsit ezt a grafikus vs nyomda dolgot feszegessuk mar...

ha a grafikusnak lenne nemi ralatasa arra, h a nyomdaban mi hogy tortenik, akkor mindjart jobb lenne a helyzet, de baromira nem igy van...

tapasztalatbol mondom, mert egy nyomda elokeszitesen dolgozom, szoval hozzank jon be az a bizonyos "nyomdakesz" anyag... es gyakran elofordul, h pl alacsony a kepek felbontasa es mondjuk egy 900x640 mm-es plakatnal k*va gaz a 72dpi, monitoron biztos jo meg szep, de konyorgom papiron lesz, esetleg mas hordozon! az h nem cmyk hanem rgb mar meg sem lepodunk :)

nemreg volt egy eset, amikor is a grafikusnak mondom, h nem kertunk tul nehez dolgot, csak annyit, h a lakkformat egy szin feketebe kuldje el es ha lehet ne legyen benne 3 pantone szin, merth igy kuldte a lelkem... a vegen kiderult, h azert negyszin feketenek latja az acrobat prof, mert rgb... :D amikor meglattam, azt hittem leesek a szekrol :D ha kell vkinek elkuldom azt a lakkformat, van meg benne egy ket erdekesseg :D

jah es amit meg szeretek, csinaljuk meg mi, marmint a nyomda... nyomda vagyunk nem dtp :D mi sem ugy adjuk a megrendelonek a magazint, h nincsen irkafuzve :)

de ez csak egy a sok hulyesegbol es hozza nem ertesbol, de TISZTELET A KIVETELEKNEK, merth olyan is van, szerencsere!

vhol fentebb olvastam meg egy-ket erdekesseget...

szaturacio - telitettseg, ahogy irtak feljebb is, nade egy szin nem attol telitett, h van benne fekete, attol csak a szurketartalma no meg :) nezzetek meg CIE LAB szinterben, minnel telitettebb, nagyobb a kromaja (csakh meg tobb zsargon ragadjon ratok) annal tavolabb van az L tengelytol... akar keplettel is ki lehet szamolni ;) bezony! :D

jah es alazat van bennem, de a 42-ik idiota utan vhogy eltunik es inakbb gyalazat van...

azt a temat, h icc profil, cms, iso standard meg ne is firtassuk, mert minek...

nade, bizom benne, h nem sertettem meg semmilyen grafikust vagy mit :)

szotyirapénzt 2009.05.15. 17:49:30

@dubplate: Tudod annak idején egy nyomdász megtiszteltetésnek érezte, ha egy Bortnyik, Kassák plakáttal, vagy egy Kós illusztrációval dolgozhatott. Na persze, ma rengeteg iskolázatlan corel/ps mágus kókler tartja vizuális terror alatt a jónépet. Ez igaz. Örül az ember, ha lát egy, legalább korrektnek mondható munkát akár offline, akár online. Csak körül kell nézni. A hőzőngésed arra utal, hogy csak ügyetlen kis szakbarbárokkal találkoztál.

A ma bárki által lelopható felhasználói- és kiegészítő programok kezelőfelületét olyan egyszerűre, könnyen tanulhatóra készítik, hogy egy unatkozó amerikai háziasszony is néhány hét gyakorlás/tanulás után már használni tudja. Mégha hozzávesszük azokat a specifikációkat, mint a tisztességes nyomdai előkészítés (akárhány szín, akármilyen hordozó), vagy a fejlesztóknek átadható, korrekt online anyag, akkor sem lesz ez önmagában önálló tudományág. Ahhoz, hogy valódi, originális szellemi termék legyen (ha alkalmazott művészetről is beszélünk), néhány egyéb képességre is szükség van. Egy képzett tervező számára a fentiek a "fegyvertárának" csak része, a többieknek nincs is más eszköze Vagyis...!?.
Boldog, boldogtalan műveli a "szakmát", persze tonnaszám ontva a szart három gombért meg két szőlőkaróért. Ezek után nem csoda, hogy az alkalmazott művészeteknek a respektje a nullához konvergál megrendelői oldalon is. No ott meg aztán, tisztelet a kivételnek, vizuális analfabéták ücsörögnek.
Így aki azt állítja, hogy az ügyfél kérése szent, sérthetetlen az nem végzi el a munkáját. Nevelni, képezni kell őt, hogy konstruktív megrendelővé váljon. Na persze, ha van aki képezze...

dubplate 2009.05.15. 19:20:46

@szotyirapenzt: ahogy irtam ilyen is es olyan is elofordult...

az tud meg idegesito lenni, amikor mondjuk kijon gepindulasra, nezi, nezi, aztan mondja, h az iv kozepen levo grafikara mondjuk tegyunk egy kis zoldet... :D vagy ha szolunk, h nem megfelelo az anyag akkor mi vagyunk a benak, nem arrol van szo, ha azt mondja/irja h mehet lemezre, mar ott is van, csak aztan ne jojjon, h milyen rossz a grafika...

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.16. 09:01:10

@dubplate:
Ez onnan ered, hogy mivel nem jártak iskolába és a nyomdatechnika alapjait sem tanították meg nekik, értetlenűl állnak a nyomdagép előtt. Én még készítettem anyagot a számítógépkorszak előtt, és ott megtanultam, hogy miről van szó. Meg azok a grafikusok, akik esetleg belekényszerülnek, hogy megirják a levilágításhoz szükséges postscriptet, akkor az első hibákból hamar megtanulják a nyomdatechnikát is alapfokon, hiszen ha az ember nem ismeri, nem tud rendesen sem nyomdai előkészíteni, sem anyagot írni filmhez.
AZ általatok említett dilettantizmus akkor fordul elő, ha a biztosabb üzlet reményében a nyomda bővíti a szolgáltatásait, és film meg chromalin helyett megelégszik egy vágójeles pdf-el, és majd ott ők házon belől megcsinálják a filmet, vagy eleve lemezre világítanak. Így a grafikus tulajdonképpen soha az életben nem találkozik a nyomdatechnikákkal, és el van szigetelve mindentől. A reális világ számára a monitor. Az, hogy később ebbe hogy jön bele papír és festék, azt nem tudja. A cégeknél meg nincs is ember, akit gépindulásra lehet küldeni, ezért küldik a grafikust.
De azért nem szabad általánosítani ebben a témában, mert nagyon sok olyan grafikus/grafikusművész van, aki üti vágja a nyomdatechnikákat, speciális technikákra tervez, mint pld bélyeg, okoratok, kötvények stb, és már a tervezésnél is belekalkulálja a nyomdai gyártás legkülönbözőbb követelményeit. Én nemrég csináltam az egyik legnagyobb magyar nyomdaipari vállalat éves jelentését. Na ott volt pausznyomás, formalakk, direkt szin nyomás, stancok, dombornyomás és egyebek. (A nyomda vezérei voltak az ügyfelek) Ha valakinek erről lövése sincs, nem tud egy ilyem munkát sem megtervezni, sem előkészíteni.
Nekünk a képző főiskolán oktatták a nyomdatechnikát. A számítőgép előtti korszak technikáit is. Kilövés, színrebontás, törtdelés fényszedés alapján és egyéb ínyencségek.
Én még csináltam képregényt a fülesnek úgy, hogy megkaptam egy nagy tekercsen előre meghatározott méretben a szövegeket (papíron), és kézzel, sniccerrel vagdostam, és tördeltem be a képregénybe. Voltam akkor 16 éves)

egygrafikus 2009.05.16. 10:14:48

@kraut:
Az amit én írtam, nem jelenti azt, hogy nincs olyan art director, aki ne lenne képes, bármely itt felsorolt tevékenység elvégzésére. Azt próbáltam elmagyarázni, hogy nem feltétlenül kell olyan képességeket, ismereteket számon kérni valakitôl, ami nem tartozik a "munkaköréhez". Ilyen alapon bármelyik belgyógyászt le lehetne cikizni, hogy milyen kutyaütô, hisz nem tudna egy nyitott szívmûtétet elvégezni...

Az általam ismert (25 éve dolgozom a szakmában itthon és külföldön, art directorként) kollégák többsége magas szinten ûzi az ipart, ha rákényszerül. Az megint más ügy, ahogy írtam is, hogy idehaza rengeteg olyan ember kapott art directori titulust - pénzügyi, és sok egyéb okból - akik nem szolgálnak rá, mert bármilyen ügyes fotosopmágusok is, önálló gondolatuk, ötletük, nincs, arról nem beszélve, hogy egy ceruzától valóban komoly zavarba jönnek...

A hazai gyakorlatban az ügynökségek többsége spórolásból az art directorra tolja a koncepció kitalálástól kezdve a layoutkészítésen át a végleges cucc leadásáig sokmindent. Ezért a többségük ért is ehhez. (Ha máshonnan nem, hát muszájból megtanulta). Grafikus ismerôseimrôl ugyanezt mondhatnám, de tény, találkozam rengeteg kóklerrel én is, de számomra nem ôk a szakma. (Nemrégiben kicseréltettük a lakásunkban az ajtókat és sajnos belefutottunk egy olyan dilettáns, ügyetlen, szélhámos asztalosba, hogy majdnem bírósági ügy lett belôle, de emiatt nem gondolom azt, hogy minden asztalos ilyen...)

Liora · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.05.16. 11:09:06

Érdekes én dolgoztam egy pénzpiaci multinál könyvelésen, és ott senki nem használta ezeket az idióta angol kifejezéseket, viszont amikor betévedtek a marketingesek, azok biztos bedobtak egy párat:) meg az egyéb menedzserek is, pl. HR :)

MalacPasztor 2009.05.16. 12:36:01

"te hogy hívnád másképp annak a foglalkozását aki a kreativitását hasznosítja, kreatív megoldásokat keres, stb stb.
Halász?
Kovács?
Kreatív.
egyszerű. "

Baszod, ez erős. A sok egyéb intellektuális munkát végző gyík arc meg mi, okos?

dubplate 2009.05.16. 13:54:37

@Pete Gorilla:
ezt a "biztosabb uzlet remenyeben" ugy mondanam, h halad a korral... amugy sztem meg pont ez, amit irtal, h az elso par ps iras utan kiderulnek a hibak es tanulsz belole, de amikor minden honapban ugy adjak le az anyagot, h se kifuto, se negyszin, v eppen a szoveg negyszin fekete akkor azert az elgondolkoztato... persze mindenre van magyarazat :)

viszont aki spec technikakra/technikaval tervez annak mar meg van a szakmai rutinja, pl egy ertekpapirnal ugye a gilloshe-t keszito prg-t hasznalnak, ami azert nem egy photoshop... ;)

a regi kor szepsegei, ezzel kapcsolatban kene egy ilyen "frissitest" csinalni, mert az a szo, h nyomdahiba, szedeshiba az mara tulkepp teljesen ertelmet vesztette, hiszen mar reg nem szedik a szoveget, viszont a legtobb hirdetesnel ott van, h "a nyomdai hibakert a kiado nem vallal felelosseget" pedig mi csak egy pdf-et kapunk, amibe elvileg nem lehet belenyulni... annyira :D

viks 2009.05.16. 14:06:27

@Jutocsa: "ismerhetik-e onnan a nevem. Nem az, hogy ipart vagy képzőt végeztem" - aki éli a saját világát, és ott esetleg jó.

Igen bementem egy munkahelyre és igen senkit sem érdekelt, hogy milyen diplomám van - csak, hogy mit tettem le az asztalra.

DE barátom - ez azért volt, mert első körben már volt egy art director meg egy rendező, aki már rég tudta, hogy merre is szeretne menni és ehhez embereket keresett.

Nézd - legyen bááárhogy és ezt mindenkinek írom - ha diplomával belépsz egy stúdióba - ha nem rögtön de hónapokon belül kiderül, hogy ki melyik oldalán áll a FAXNAK. A nap végén majd nézd meg mekkora sztár vagy azért mielőtt nagyon nekiszaladnánk a dolgoknak.

A mi stúdiünkban KIVÉTEL NÉLKÜL a legnagyobb pofája az operátoroknak volt. Csapkodtak kiabáltak - és kikértek maguknak mindent - míg a diplomás szakemberek estig benn ültek és könyvel a lábukon tanulták amit nem tudtak.

DETTÓ ahogy ezen a blogon - olvassátok csak szépen át - ki ugrál itt a legjobban!!! Pár nagyon aranyos diplomás írás mellett folyik az Op hőzöngés.

Tehát jól elkotyogunk itt mindenről - de én az operátor munkáját is elengedhetetlennek tartom és a diplomás art directorét is. Amit kukáznék pl. az a nem diplomás art director.

Ahogy már leírtam annál maradok is, a diplomához intellektus is jár és én semmi ilyennel nem találkoztam mint amit pl. @Pete Gorilla: írásaiban látok, de lehet hogy az a 20 év engem/minket is megkeserít majd eléggé.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.16. 15:31:47

@Pete Gorilla: szia Gorilla! Ha jól vettem le, te régi indexfórumozó vagy, és nemrég tértél haza Kanadából.

Off - csak itt is szeretném neked megköszönni a közhelyes fórum létrehozását, ez blog se lenne ilyen nélküle! :-)

(Ha mégis elnéztem volna valamit, elnézést)

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.16. 19:25:41

@Modor Tibi:
Igen én vagyok az, csak ott GORILLA néven űzöm az ipart 10éve:)
A közhelyek gyűjtése még a 90 es évek elejéről jött, mikor a reklámyügynökségnél egy kollegámmal elkezdünk ezeken nevetgélni, mert abban az időben alakultak ki azok az embertípusok, akik ezt a társadalmat most alkotják:) (A reklámszakma mindig is melegágya volt ezeknek)
Akkor kezdődőtt az (agyvérzést kapok tőle) "igényes zene" szeretés, sznob kávéházakba járás (Rigoletto és társai), kommersz sör nem ivás, ponyvaregény (Pulp Fictionnek mondás) kötelező szeretés, Irish bubba járás (Guinnes kötelező ivás, de aztán annak is kommersz sörnek levés), étteremben kötelező Gazpacho rendelés, bonaqua nem ivás mert az nem igazi ásványvíz és sorolhatnám. És ez odáig fajult, hogy ebben a kis társaságban már kizárólag közhelyekben beszélgettünk. Egyébként januárban jöttem haza, és a repülőtérről befele jövet az egyik első élményem az volt, hogy valamelyik mostani élelmiszerdiszkont februárra vontakozó árakciós óriásplakátjára az volt írva nagyba, hogy FebruÁR! Na akkor éreztem, hogy megérkeztem:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.16. 19:40:46

@Pete Gorilla: megtiszteltetés, itt a helyed :-))

Mármint KIS HAZÁNKBAN és a Modoroson is.

LionOfZion 2009.05.18. 07:29:12

@dubplate: Guilloche!:) De amúgy maximálisan igazad van:)

honphibu 2009.05.18. 11:56:03

Bár nem feltétlenül tartom hitelesnek, lehet, hogy elolvasom, a puding meg a próbája:
"A Puha Neon Fejlövés nem magyar szociokönyv, a "vallomástevők" egy része sem magyar. Ennek ellenére rendre kilóg belőle az a bizonyos kapanyél, ami felismerhetővé teszi a magyar környezetben játszódó történeteket. A magyar nyelv pedig remekül visszaadja a magyar médiaszakma ellenszenves jellemzőjét, sorjáznak a gátlástalanul használt kreatív buzzword-ök: briefing, casting, shooting, meeting, branding, starring, training, feeling."

http://www.hirszerzo.hu/cikk.ondo_hatalom_powerpoint_prezi.108574.html

honphibu 2009.05.18. 12:14:26

@Pete Gorilla: írta: "AZ általatok említett dilettantizmus akkor fordul elő, ha a biztosabb üzlet reményében a nyomda bővíti a szolgáltatásait, és film meg chromalin helyett megelégszik egy vágójeles pdf-el, és majd ott ők házon belől megcsinálják a filmet, vagy eleve lemezre világítanak. Így a grafikus tulajdonképpen soha az életben nem találkozik a nyomdatechnikákkal, és el van szigetelve mindentől."

Ilyet csak igénytelen nyomda csinál, akinek az ügyfelei is igénytelenek.
Annyiban vitatkoznék, hogy valóban elég egy vágójeles pdf-et leadni, amennyiben azoknak a színbeállításoknak, rácsinfok-nak, profile-oknak megfelel, amit a nyomda kér. Ezen keresztül a grafikus is megtanulja az alapokat, hiszen ha levilágíttatja, akkor ugyanebből az anyagból dolgozik, egy pontos pdf amúgy is csak ps-ből készülhet.
Sokszor biztonságosabb is, mint ha filmet kap a nyomda, ahol sokkal több a biznytalansági tényező (rács, denzitás, stb.).
A chromalin meg megy ki a divatból, a digit prooferek meg szart sem érnek.

LionOfZion 2009.05.18. 13:15:54

@honphibu: Valóban a digit proofok szart se érnek főlleg hogy semmi közük a nyomógép által produkált nyomathoz. Az igénytelen nyomdákra és megrendelőkre meg csak annyit reagálnék hogy amelyik nyomda nem akarja megszivatni magát leírja hogy mik azok a kritériumok amiket elvár egy digit anyag leadásakor (formátum, méret, felbontás, stb...)
Ha ezt a megrendelő nem teljesíri akkor utánna ne pattogjon hogy "monitoron nem így nézett ki"

dubplate 2009.05.18. 13:30:36

azert ez a digi prooferek szart sem ernek barokkos tulzas :D nem 8ezer forintos otthoni nyomtatot kell venni, vannak kifejezetten ilyen celokra fejlesztett nyomtatok es proof szoftverek... persze ez egy dolog, a masik, h nem artana, ha a rendszer kalibralt es folyamatosan ellenorzott lenne... onnantol kezdve nekem ne mondja senki, h nem szinhelyes a proofom :p

plane ne a nagyra tisztelt megrendelo aki siman lobogtatja az also kategorias nyomtatoval keszitett "proof"-jat, h nem is ilyen a nyomat... mondjuk ebbol is volt mar szamtalan vitank, a baj az h nagyon is divik az, h a megrendelonek van igaza, mert o adja a penzt, meg akkor is, ha kapitalis baromsagot mond es ezt mindenki tudja, rajta kivul :/

LionOfZion 2009.05.18. 13:33:52

@dubplate: Jóóó! Prooferrel kapcs igazad van kalibráció és CMS nélkül szarnak a pofon, de ahány helyen eddig votlam sehol nemtudtak normális proofot hozni vagy készíteni szal inenntől ismét ugrálhat a kis KREATÍV PS MÁGUS hogy ez nem olyan amilyen kell legyen!

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.18. 13:37:07

@honphibu: "A chromalin meg megy ki a divatból, a digit prooferek meg szart sem érnek."
Ez a legnagyobb baj. A proofoknak már semmi köze a színhez. nem is tudom, mire jó igazából. Max arra, hogy ami poros, az legyen piros. De hogy az milyen piros, az már nem téma.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.18. 13:39:15

@LionOfZion:
Én azt tapasztaltam, hogy a digitális proof arra, hogy lehessen látni, hogy hogy néz ki az anyag. Magyarul arra, hogy van rajta két felirat meg egy ember. Másra nem. Lehet, hogy ez kalibrálási probléma, de ezek szerint erről mindenki megfeledkezik.

LionOfZion 2009.05.18. 13:47:26

@Pete Gorilla: Az a baj hogy digit proofot szinhelyes mintanyomatként kellene használni. Vagy akkor ne vegyünk töbmilliós proffberendezéseket ilyen célra hanem asztali ink-jet csodán gyártsunk mintanyomataot majd dörgöljük a gépmester orra alá hogy ilyet csinálj ba**meg.

honphibu 2009.05.18. 14:10:36

@dubplate: "... onnantol kezdve nekem ne mondja senki, h nem szinhelyes a proofom..."
Hát dehogynem! Hisz ő nem ilyet akart, nem ezt látta a képernyőn, úgyhogy nehogymá' azt mondd, hogy színhelyes ettől a sok hókuszpóktól, neki eccerűen azt mondd el, miért nem olyan, mint az Eizo monitorán a titkárnőjén.... :)))))

A digit proof vagy chromalin milyensége az utolsó előtti állomás, de egyelőre maradjunk annyiban, hogy sem a chromailin, sem a 80 milliós digivel nem lesz színhelyes a cucc, ha az okos telepakolja RGB-vel és direktszínnel, aztán a képernyőn elfogadtatja az ügyféllel.

dubplate 2009.05.18. 14:20:03

@Pete Gorilla:
"A proofoknak már semmi köze a színhez. nem is tudom, mire jó igazából. Max arra, hogy ami poros, az legyen piros. De hogy az milyen piros, az már nem téma."

hatooo sztem ez is barokkos tulzas :) mar csak azert is, mert ezt a piros de milyen piros kerdest, mar a grafikusnal tisztazni lehetne... sot!

arra, h h nez ki egy anyag, arra ott vannak a printek, amik ugye nem szinhelyesek, mert egyatalan nem az a celjuk, hanem az, h latni lehessen, h a kiloves, oldalszamozas rendben van, kepek kifutoja megvan-e meg ilyenek...

nem is az h megfeledkeznek, hanem meg nem tudnak arrol, h kalibralni kene... de mihelyst f@szan be van love a rendszer nem lesz gond a proof-okkal :)

LionOfZion 2009.05.18. 14:22:35

@dubplate: Arról nem is beszélve hogy PIROS szín nemlétezik a nyomdaiparban:D

dubplate 2009.05.18. 14:30:41

@honphibu:
abbol csinaljuk a proof-ot amit kuld, a proof rendszerunk kalibralt, iso standard profilokat hasznalunk, tanusitva van a rendszer es az ugra/fogra mediawedge 2.0 v 3.0 ellenorzocsik rajta van es leellenoriztuk es atment, vagyis a proof keszites megfelelo es szinhelyes, az h o nem ilyenre gondolt konkretan, arrol van egy viccem :D

a proof-ok (a szakkonyvek szerint) a legjobb kozelitest adjak, h a grafika hogyan fog kinezni majd a nyomaton... de itt megint belefutunk par dologba, h standard iso profilokat hasznaljunk v egyedi, sajatot, mindegyiknek megvam a maga elonye es hatranya :/ a hatranya az h kurva sokat kell vele melozni :D

honphibu 2009.05.18. 14:43:33

@dubplate: Az egész olyan, mint a női arckrémek a loreáltól.
Kenegethetném én nagyanyámat a liposzómás antikollagénnel i, hiszen klinikailag tesztelt, ám mégis.....

cyber panka 2009.05.19. 20:21:01

ügynökségnél vagyok artdirector. elég gyenge lett a poszt. pedig máskor nagyon szeretem. de a munkánkat megkönnyítő szakkifejezések lefikázása olyan mintha az orvosokat kinevetnénk az intubálás, a szarkóma meg az embólia szavak miatt...stb.

aztán.

kurvára nem lesz sárga sportautód vagy minimoriszod attól hogy iparról ad posztra kerülsz. legfeljebb ha apádék vesznek, vagy ha hitelbe vered magad meggondolatlanul. ami nehéz mert mondjuk sokana fizetésük 1/3ára vannak bejelentve (szintén szakmai velejáró) és többi zsebbe. a springfieldet is elnézte a poszt írója. az elég ciki. nem kezdem el sorolni, de a legjellemzőbb a srácoknál a netről rendelt designer vagy vicces pólók, csajoknál street vagy vintage öltözködés. igen énis...

és miért baj ha a logót átküldték ai-ban? rémálom vektoros logóra várni mert az sok mindent jelent: felkészületlen ügyfél. vagy hülyeliba asszisztens aki azt sem tudja hogy szükséged lesz rá...

Mike36 2009.06.15. 04:14:09

Kedves posztoló
A Metacreation-t inkább ne szidd, nagyon jó cuccaik voltak, amíg léteztek. Ne legyél sznob.

Mike36 2009.06.15. 04:23:10

elhiszem hogy egyesek boronganak, hogy higul a szakma, de ha azt vesszük, ma már egy jobb kamera is 1 misi körül beszerezhető (vagy még kevesebb) USA-ban simán mindenkinek van akinek kell, és filmez is vele
de nézhetjük azt is, hogyan a szines nyomtatás mennyire olcsó lett ma már
rgo indenki kedvére kreatívkodhat, nem kellenek hozzá milliós eszközök, így demokratikusabb az egész
süti beállítások módosítása