Olvasói rovat - Utazás

2009/04/18. - írta: Modor Tibi

Hallöchen, wie geht's, wie steht's? ;-) Alles senkrecht? (Hellóka, hogy ityeg a fityeg? Minden függőleges?)

Tiborotok sajnos a közelgő vizsgaidőszakra való tekintettel ismét leginkább a háttérből fogja figyelni az eseményeket, de mivel TI oly' bátyáim voltatok és bőségesen elláttatok akár több hónapra is elegendő munícióval, sok posztot egymásnak köszönhettek majd.

Továbbá ígéretet kaptam Nyelvész Jozsótól is, hogy visszatér hamarosan a Modoros színpadára :-)

Mai levelünket - amit ismét témaindítónak szánok - leseratte bücherwurm kedves nővérünk küldte be. Réges-régi dél-németországi vendéglátós emlékek jönnek vissza, annyira érzékletesen sikerült ez a kompakt összeállítás.

Sit back and enjoy!

Kedves Tibi, Drága Modorosblog,

 

Már nagyon érett ez a levél és úgy gondolom, ezt a nagyon fontos témát még nem érintettétek: Modoros utazók.

Egyetemre Budapestre járok, így cirka öt éve minimum kétheti rendszerességgel utazom vonattal minimum két és fél óra hosszat, utána egy keveset busszal.

A vonat modorossági szempontból nagyon termékeny, mert tele van vidéki egyetemistákkal és nénikkel, akik kifogyhatatlanok. Az elnézést, van itt egy szabad hely? és az erre adandó válaszok variációi és ezek felcserélhetősége máris nagyon modoros. Ha nem vigyázunk, akkor ha hosszabb választ adunk és kicsit hosszabban nézünk föl a könyvből, akkor máris elkezdődik: Jajj, hát el sem hiszem, hogy megyünk. Már megint késik a vonat, hihetetlen, jajj, ez az utazás olyan körülményes/szörny/borzasztó. Sokakat nem rettent el a kurta válasz, az olvasás, nyomják tovább.

A koronát minderre egy tegnapi incidens tette fel. Münchenből jöttem vonattal Budapestre, a Westbahnhofon elromlott a felsővezeték, az egész vonatot leszállították, elmagyarázták, merre kell menni egy másik állomásra, ahonnan majd indul vonat Budapestre. Egész csürhe le, jajveszékelés, méltatlankodás hát ilyen nincs, és még el sem magyarázzák, semmi felvilágosítást nem adnak, szörnyű, elképesztő felelőtlenség, stbstbstb. (minden felvilágosítást megadtak, többször is, németül. Csupán meg kellett volna kérdezni valakit, aki érti a nyelvet.)

Direkt egy metróval később mentem, hogy ne hallgassam ezt végig, persze a vonaton ugyanez: hát ez nem igaz, ezt a felelőtlenséget, elképesztő botrány, maga is Budapestre utazuk, ugye? Ugye, hogy gyalázat. Az i-re a pontot az a magyar nő tette fel, akit kiszállítottak a személyzet számára fenntartott fülkéből és németül nyomta magában a füstölgést es geht doch nicht so, ist wohl ein skandal, unglaublich, doch! (Ez így nem mehet, botrány, hihetetlen mégsicsak!)

Itt is az volt, mint távolsági buszon valami incidensnél: az egymással tök bunkó és közömbös közönségből egy pillanat alatt társasutazás válik. A modorosok elkezdik egymást kérdezgetni és a passzívaknak elmondják ugyanazt százszor. Ezért egyből mindenki modorossá válik.

Minden jót és további jó utat!

Valamiért nekem is pont egy müncheni kaland ugrik be: a Stuttgartból a Hackerbrückére érkező busz késett, és még a légkondicionáló se működött a fedélzeten. Na, az amúgy tökéletes kiejtéssel beszélő paraszt magyar rögtön adott az országimázsnak, amire az utaskísérő is egy kevésbé profi reakciót adott:

-Hálló, hálló, héj!

-Ja, bitte. (Igen, kérem)

-Sagen Sie mal, der Bus kommt zu spät an, die Klimaanlage funktioniert nicht, was solln das, bitte schön? (Mondja már, a busz késik, a légkondi nem működik, hogy képzelik, kérem szépen?)

-Glauben Sie mir, es ist doch nicht meine Schuld! (Higgye el, ez tényleg nem az én hibám!)

Vendéglátós-idegenforgalmi tanulóként a válaszon is eltűnődtem, mert állítólag pont ilyet nem szabad mondani, de hát a németeknél biztos mások az elvárások.

Mindenestre a mai posztnak nagyon örülök, mert csodálatos auftaktot (felütést) ad a németes-utazós-öntudatos vásárlós témákhoz.

Drum bun! (románul: jó utat!)

Címkék: utazás olvasói
29 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldalazó gnóm 2009.04.18. 16:40:48

LOL első. Saját élmény, még régebbről, saját blögről idézve:

Még a 2005-ös Wackenről hazafele jövet esett meg velünk, hogy a Hamburg-Bécs vonalra annak rendje és módja szerint felszálltunk 6-an, és elhelyezkedtünk a foglalásunknak megfelelő kabinba (szerencsére 1 kabinba tettek minket). Alig gördült ki a szerelvény az állomásról, benyitott egy idős német házaspár férfitagja, majd a ‘40-es években jól megszokott tábori hangnemével megszólalt minden köszönés nélkül, hogy “Vierundneunzig und dreiundneunzig raus!” (94 és 93 kifele). OD ült a legközelebb az ajtóhoz, és ő is reagált a leggyorsabban: meglehetős határozottsággal bevágta az ajtót a vén görcs orra előtt, aki erre eloldalgott. Kb. fél óra telt el, amikor visszatért, és az ajtó agresszív felnyitása, valamint a már félálomban levő társaság felébresztése után még fenyegetőbb hangon felszólított minket, hogy “Raus, oder Polizei!”. Mi nem értettük még mindig, hogy mit akar, elővettük a kabinra érvényes jegyeinket, bemutattuk a tatának és a feleségének, mire ők előszedték a sajátjukat és bőszen mutogatták, hogy az ő jegyük is ugyanoda szólt. Ekkor már sejtettük, hogy valami droidság van a háttérben, megkérdeztük hát, hogy a jegyük hanyas kocsiba szól. Közölték, hogy a kettesbe… Mi síró- és röhögőgörcseinket visszafojtva kellett elmagyarázzuk, hogy a kocsi oldalán a nagy “2″ az nem a kocsi száma, hanem a másodosztály jele, és hogy mi a 4-es kocsiban vagyunk éppen. Amikor láthatólag tekintélyét vesztve elsomfordált a tatter a nejével, még mein Csöpchen osztrák barátnője leoltotta őket, hogy igazán lehetnének kedvesebbek legközelebb, így téve teljessé a győzelmünket.

noirp 2009.04.18. 17:05:36

@oldalazó gnóm: érdes örömmel látom, hogy az idióta nyugdíjas a München-Bécs és a Veszprém-Szfvár vonalon is ugyanolyan. muhahahha ):DDD

Balfake 2009.04.18. 18:04:02

A bunkóság mitől modoros? Nagyon kezd elmenni a blog egy irányba, az a baj!

noirp 2009.04.18. 18:26:24

@Balfake: hmm, megjött az első építő kritika :P

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.18. 18:35:18

"A vonat modorossági szempontból nagyon termékeny, mert tele van vidéki egyetemistákkal és nénikkel"

én budáról szögedre jártam másokkal egyetemben egyetemre
tehát a mondat helyesen:

A vonat modorossági szempontból nagyon termékeny, mert tele van vidéki ÉS budai egyetemistákkal és nénikkel
:--))
egyszer 3 óra utazási idő helyett 4,5 sikeredett szintén vezetékszarakodás miatt, és egy nő a kupéban kb 50x-er elmondta, hogy a jegy árát senki nem fogja visszakapni, mert ez egy vis maior..., mert ez egy vis maior..., mert ez egy vis maior...
kénytelen-kelletlen a peronon vedeltem tovább a sört meg minden

Leijon 2009.04.18. 19:16:36

A vonat tényleg termékeny, de udvariasan le lehet állítani a jajveszékelőket, néniket, stb.
Mivel én is felsőfokon beszélek németül gyakran játszom a Dacia-n hogy német vagyok és nem értem a nénit, de volt már, hogy megmondta neki hogy tanulnom kell.
De volt már hogy a Marossal mentem fel Pestre és egy kettősállampolgár 22x(számoltam, tényleg) mutatta meg a személyijét hogy őt azért diszkriminálják itthon mert ez nem olyan mint az enyém. Szolnoknál fogtam, odaálltam az ajtóhoz, leszálltam és felszálltam 2 ajtóval odébb. Probléma gelöst:)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.04.18. 19:59:47

@SzarkaTarkaFarka:

ennél is egyszerűbb megoldás, ha az ember eleve egy könyvvel ÉS a fején valami fülhallgatós izével száll föl a vonatra. ebben az esetben garantáltan nem fogja basztatni senki. (én _horribile dictu_ még azt is meg szoktam csinálni, hogy olyankor is bedugom a fülhallgatót, ha nem is szól benne semmi, csak azért, hogy ne pofázzanak hozzám. :P )

Komikaze 2009.04.18. 20:02:31

"Az elnézést, van itt egy szabad hely? és az erre adandó válaszok variációi és ezek felcserélhetősége máris nagyon modoros."

Szerintem pedig ez a poszt modoros, de nagyon :P
Pusztán udvariasság kérdése az egész, kedvesen válaszolok, hogy igen, van egy szabad hely, illetve kedvesen leállítom az utastársat, ha nincs kedvem beszélgetni.

Vagy ezt modoros elhidegülésnek hívjuk? :)

T1GRIS 2009.04.18. 20:39:29

"A modorosok elkezdik egymást kérdezgetni és a passzívaknak elmondják ugyanazt százszor. Ezért egyből mindenki modorossá válik."

LOL (remélem, ez kellően megamodoros)
Kezdek rájönni, hogy elképesztő potenciál lakozik ebben a blogban! :) Hadd meséljem el példaként az én történetemet:

Utaztam valahonnan valahová, a történet szempontjából lényegtelen, különben is, utazni eleve modoros dolog. Erre az egyik utastárs tüsszentett! Értitek, tüsszentett! Gondolom, ti sem tudtok elképzelni ennél modorosabb dolgot, há' bázmeg, tüsszenteni tök modoros. Ezután a fickó valami mélységesen modoros módon papírzsebkendőt vett elő, én meg azonnal átmentem egy másik kocsiba, mert ennyire modoros emberekkel utazni szerintem tök modorosság, attól pedig irtózom (de csak addig, amíg valamelyik okos kommentelő nem bélyegzi az irtózást is modorosnak, mert akkor természetesen azonnal felhagyok vele.) Na, de a történet legjobb része a leszállást követően történt. Odamentem egy hírlapárushoz, hogy vegyek egy újságot, dacolva azzal, hogy újságot olvasni köztudomásúan fokozottan modoros dolog. Mennyi lesz, kérdeztem, majd rögtön riadtan néztem körbe, hogy ki hallotta, mert abban a pillanatban ezt a kérdést rendkívül modorosnak éreztem. Az újságárus válasza viszont még engem is lekörözött: háromszázkilencven forintot kérek, mondja. Értitek? Ennyire modoros volt a csávó, hogy kimondta azt is, hogy "száz", pedig bőven elég lett volna annyi, hogy "háromkilencven". Mit modoroskodik ez itt nekem, gondoltam magamban. Na meg a másik fele! Forint! Miért modoroskodja hozzá ez a gyökér, hogy forint, mér' bazmeg, időközben, míg utaztam, világbirodalom lettünk, vagy akár fizethetnék jüanban is? Naná, hogy forint, tök felesleges - javítok: modoros! - hozzátenni... Na és ez: "kérek!" Ti itten ne kérjél, modoros buzeráns, beszéjjé' csak hiányos mondatokban, ahogy kell! Eleve ki tesz állítmányt egy mondatba?!? Eltaláltátok, csakis a modorosok. A "kérek" szót meg eleve nem használja senki, aki divatos, már legalább 1995 óta, csakúgy, mint a köszönömöt meg a jó napotot. Soha nem mondanék például olyat egy vonaton, hogy "elnézést, van itt egy szabad?" Velem aztán nem lesznek többen ezek a modoros bűnbandák, én leülök és kész, arra legalább senki nem tudja rásütni, hogy modoros.

Különben is: rásütni bárkire bármit modorosság.

Előrebocsátom, blogot vagy postot fikázni előremutató és társadalmilag hasznos dolog, kommentet fikázni viszont modorosság, ezt is mindenki tudja. Tehát, aki ezt a kommentet fikázná, az automatikusan modoros, ezáltal kiesett a játékból.

cd-r 2009.04.18. 22:05:57

blogot írni eleve modoros dolog
modoros blogot írni hiper-über modoros
modoros blogba kommentelni mega-modoros
modoros blogba írt modoros kommentre reagálni csúcsmodoros

mindenki modoros az élet minden társas szituációjában
ezt nem tudni hatványozottan modoros
:)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.04.18. 22:08:31

Kedves kommentelők!

Én csak botanikai nevű vonatokon szeretek utazni. Az modoros?

Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon
valamint: Arany Farmermellény Díj Kandidát

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.18. 23:21:18

@T1GRIS: a mi blogunk egy nagyon szabad fórum, nem kell mindent szó szerint venni, fantáziánk szárnyalásának korlátokat szabni.

Egy kedves vendégünk amúgy már alkotott hasonló stílusban:

modoros.blog.hu/2009/01/07/a_modoros_egyetemista?fullcommentlist=1#c4433299

Pók · poooOOoook.blog.hu 2009.01.07. 13:43:17
Szörnyű a sok modoros "egyetemista". Felveszik őket "az" egyetemre, erre rögtön "hallgatók" lesznek, de persze előtte jó modorosan "elmennek" a "gólyatáborba". Ott aztán "alkoholt" isznak, hát ez kész. És "bulik" vannak, nem ám zsúrok, és "koncertek", nem pedig hangversenyek... És "rock" meg "pop" zenére "táncolnak", nem ám csörögnek a beatzenére, ahogy a normális, nem modoros ember mondja!

Persze jó beképzelten "bölcsész" meg "mérnök" "karokra" járnak. Ha kérdezik őket, "vizsgázni" mennek, nem felelni; "zéhát" írnak, nem felmérőt, "sporttáskával" járnak, nem tornazsákkal, és felvágósan "leckekönyvnek" vagy "indexnek" nevezik az üzenő füzetüket. "Cigit" szívnak, nem cumit, és "kajálni" mennek, nem bébipapit hamikázni.

Aztán este lefekszenek "aludni", persze miután "kocsmáztak" egy jót. Néha "tanulnak" a vizsgákra, a legköcsögebbje néha egyenesen a "szigorlatra". Aztán a végén "lediplomáznak", és elmennek "dolgozni".

Hát ez valami hihetetlen. A modorosság "csimborasszója"!

szixous 2009.04.19. 08:28:21

Na jó, azt megkérdezni, hogy le szabad-e ülni, van-e szabad hely stb. a vonaton, buszon, akármin, az azért talán tényleg nem modoros... Inkább az bunkó, aki nem kérdez semmit, csak leteszi a seggét.

Szerintem jó a blog annak ellenére, hogy a modorosságnak kezd kialakulni egy elég tágan vett értelmezése... Hátaztán... Különben is ott van fönn a sarokban, hogy "tipizálás" is megy itten, nem csak modorkodás.
És a végére tartogattam egy nagy okosságot:
ha nem szórakoztat, ne olvassad!! Nem? Há de!

Köszönjük, Emese! (dőlten, mert modoros szerintem)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.04.19. 10:55:27

Én szertek a vonaton beszélgetni, feltéve ha van hozzá partner, de ez inteligencia kérdése, hogy az ember vegye a lapot, hogy azzal aki erre nem vevő ne erőltesse a dolgot.
Némelyik ember élete története sokkal jobb mint a vonatra vásárolt bulvár sajtó, és csak néha kell közbe szólni, hogy nahát, még ilyet, csak nem, és aztán? Remekül el lehet szórakozni, sőt mivel sokszor olyan foglakozású emberekkel is őssze hoz a sor, akivel amúgy sosem talákoznék, kifejezetten élmény ez által új ismeretekre szert tenni.
Találkoztam már leszerelt tűz szerésszel, menyasszonyi ruha kölcsönzővel, kútásóval, szóval nagyon de nagyon hasznos dolog meghallgatni az embereket.

Nagyon gyakran közös ismerősökre is bukkanok, igy meg tudom, hogy a 30 éve nem látott munkatársam élete hogy alakult, és hasonlókat.

Modoros vagyok-e?

Tűzvillám (törölt) 2009.04.19. 18:04:10

A "szabad ez a hely?" szerintem sem modoros.

És a poszt szerintem annyira nem erős, ennyi szövegben két vagy három modorosság nem nagy szám.

Úgy is mondhatnám, hogy kevés az egy posztra jutó modorosságok száma :)

Ököl 2009.04.19. 18:41:54

Kimaradt egy közismert utazási modorosság.

Ha az egyszeri utas, társával akár csak 30 km-t utazik, elindulás után mindjárt mardosó éhség lepi meg.
Ekkor előkapja a gondosan alufóliába burkolt hideg csirkecombot, finom kenyérszeletekkel, uborkával. Modernebbje 12 db szalvétába csomagolt zsemle szendviccsel készül.
Ha utazunk, akkor ugyanis enni kell!

ezsolt 2009.04.19. 19:34:04

szerintem utazás közbe' vörösbort kell inni, épp 14.5 C fokra hûtve, hozzá csakis after eight-et uborkával,

ezt így illik

ezsolt 2009.04.19. 19:36:25

ja igen pontosítok:

a vonat rázkódása kitûnôen kihozza a kézben tartott pohárban rázkódó vörösbor karamellás és erdei gyümölcsökre emlékeztetô aromáit, és karakteres tanninjait

IndaMuncher 2009.04.19. 19:56:27

Én utálok napközben utazni, mert utálom
1. a másféléves síró kölyköket
2. a hároéves szaladgáló pulyákat, mikor az anyja kíséri oda vissza végig a vonat folyosóján.
3. az OKOS, dagadt 7 éves kölyköket, akik MINDENT viccesen kommentálnak szüleiknek, de jó hangosan.

Igaz ez nem modoros, csak utálom a gyerekeket.

altero 2009.04.20. 08:30:51

T1GRISé azért jobban sikerült, mint a prototípus! :)

Amúgy meg idegen nyelvek ismeretével kérkedni is modoros. Stop Accidentelor! Viata Are Prioritate!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.04.20. 10:25:32

@Prinzessin Erbsen: modoros-e vagy azt nem tudom, de intelligens partnert várni egy vonatos beszélgetéshez, amikor az intelligenst egy L-el írod... :)

Persze helyesírásba belekötni is modoros... (feltéve ha nem a muszály és az egyeNlőre alakokra hívja fel az ember a figyelmet).

Amúgy T1gris szerintem egy fokkal sem volt ironikusabb, mint kellett volna - lassan már minden szavunk modorosh (sh-val!) lesz, és akinek ennyi kritika nem tetszik, az szívjon sünt!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.04.20. 10:57:37

@Prinzessin Erbsen: majd megmondom a magyartanáromnak, hogy a tollbamondás során helytelenül alkalmazott betűkettőzéseim csak írási hibák, valójában tudom én és figyelek is rá, mert én intelligens vagyok! :)

Steve the Great 2009.04.21. 11:17:52

A "szabad a hely?" és tsi. szerintem sem modoros, inkább udvarias. A "jó napot kívánok" esetében sem biztos, hogy valóban szeretnénk, hogy jó napja, _mint_olyan_ legyen mondjuk a postáskisasszonynak. Én ennek szellemében a távolsági buszon szoktam mondogatni a nem kérdezőknek csak leülőknek, hogy igen, persze hogy szabad. Eddig összesen egy ember sértődött meg és mondta, hogy ő nem kérdezte, hogy szabad-e, mivel látta, hogy az... :-D
Ami talán inkább modorosnak nevezhető (bár ez is határeset a blog témája és a jópofa/idegesítő személyiség között), az a bennfentes utas - nyilván leginkább a távolsági buszon. Mivel ő nagyjából minden nap ugyanazzal a néhány járattal utazik, ezért _kvázi_a rendszer részének érzi magát. Így kedélyesen értekezik a sofőrrel a cégről, a buszról, a családról, a napi politikáról, esetleg a nem bennfentes utasok szörnyű_mivoltát_vagy éppen _hasonszőrű_utastársaival _tárgyalja_ki_ezeket.

Ernoke 2009.04.21. 12:56:32

@Ököl: tudományos tény, hogy nem lehet zabálás nélkül kibírni 2 órát!

Ököl 2009.04.21. 23:09:44

@Ernoke: a tények meg makacs dolgok

kardinálispinty 2009.05.21. 12:04:35

A "szabad-e ez a hely" tényleg idegesítő, jogosan van itt... képzeljük el, hogy ez, mint kérdés funkcionál, és válaszolok rá... ugye, milyen nevetséges?

Kb. mikor megkérdezik kedves munkatársak (tanárok, nah, ez külön poszt, mi vagyunk az igazi modorgyűjtemény), hogy "Fodrásznál voltál?"

Ilyenkor azt válaszolom: nem.

Erre hülye nézés, értetlenkedés: "hanem?"

Na ugye? akkor mi a fasznak kérdezted meg?

lr 2010.01.15. 16:34:43

Hát, a "Szabad a hely?" szerintem is erős. Mivel szó nélkül rátelepedni meg bunkóság, én a következő kérdést dolgoztam ki ezekre az esetekre: "Szabad?" , ami jóval könnyedebben jelentheti azt is, h "Megengedi-e, hogy leüljek Ön mellé, megbízik-e bennem így ránézésre annyira, hogy elfogadjon utastársának /stb."
Mivel tulképp ez a kérdés lényege, nem az, hogy üres-e az üres ülőhely.
Közben pedig a lehető legrövidebb, és stilisztikailag semlegesen udvarias voltam.
Durva, mi?

lárvalányhaj 2010.01.15. 16:43:21

@lr:

vajon mi történik akkor, ha azt mondom az illetőnek különösebb magyarázat nélkül, hogy "sajnálom, uram, nekem nem tetszik az Ön arca, és egyébként is, irritálóan erős testszaga van. megkérném, hogy fáradjon át egy másik kocsiba."
süti beállítások módosítása