Olvasói rovat - Az ezoterikus

2009/04/01. - írta: Modor Tibi

Ahoj poblacsek!

Sok-sok pompázatos levelet kapunk, nem egyszer komplett, megjelenésre érett posztokkal, nekem csak CTRL+V-t kell nyomnom és ennyi. Akinek nagyon régóta vár publikálásra a levele, annak szíves türelmét kérjük: szerencsére nagyon aktívak és tehetségesek vagytok!

A mai is egy olvasói bejegyzés lesz, B.E. kedves olvasónk volt szíves és összeszedte gondolatait az ezoteriáról mint olyanról.

A rendszerváltás utáni években jött a Nulladik típusú találkozások, Nemere Titkok könyvét olvasta mindenki az iskolában, aztán divat lett kiröhögni azokat, akik még több év múlva is érdeklődtek a megmagyarázhatatlannak hitt dolgok iránt. Tibor nem utasít el semmit alapból, és nem áll be a horoszkóp-egely-ufómagazinos vonal fikázói közé, de a szakirodalom nyelvezete még megérne pár misét.

Gondolom nem csak én futottam már bele olyan, enyhén jól szituált fiatalokba, akik jellemzően szinglik (vagy hamarosan azok lesznek) és mindezt megpróbálják valamiféle ezoterikus maszlaggal magyarázni. Aggasztó jelenség, és általában egy „get a life”-szerű válasszal szoktam elintézni a hasonlókat, de annyit hallottam már, hogy sajnos néhány már berögződött, vagy hogy a modoros pszichológushallgatót idézzem, megtörtént az imprinting.  

A legalapvetőbb vonás természetesen a Nők Lapja horoszkópjának, főleg a párhoroszkópnak, meg a hasonlóknak (astronet, stb.) tüzetes átböngészése. Halmozottan modoros, ha valaki ezen lapok állatövi jegy szerint szerveződő fórumába is ír, jellemzően lelki tanácsot szolgáltatva, addig sem kell a saját bajával foglalkoznia. 

„Maganyossziv! Ne aggódj: a vízöntők nem annyira büszkék, mint inkább egyediek. Az igaz, hogy a párod szíve vérig van sértve, és ilyenkor sértődött kisgyereket játszik. A bak, vagy az oroszlán, na az büszke, olyannal nem szabad kezdeni… én is megjártam tavaly egy skorpióval, ne tudd meg!” 

Ugyanez a panaszkodás élőben, délutáni kávézások mellett is előfordulhat: 

„Tudod, a Petivel nagyon sokat marjuk egymást mostanában, de hát tiszta skorpió a lelkem, ilyen, végletes, nem tehet róla… megmondta már a jósnőm is, hogy a halakhoz nem passzol az ilyen.” 

Ha a sima horoszkópozás már túl unalmas lenne, jöhet a keményebb anyag: kínai vagy azték horoszkóp. 

„A múltkor a kínaiban ettünk a Zolival és ott mondták hogy idén a disznó éve van. Tökjó, nem? Lehet hogy tavasszal végre felteszi azt a bűvös kérdést?” 

Vagy, ha maradunk az európaiaknál, akkor az aszcendens: 

„Ikrek oroszlán aszcendenssel? Hűűű, nem túl jó párosítás…Hangos és nem megbízható, szerintem szakíts vele amíg még lehet. Hát ilyen apukát szeretnél a kis pocaklakódnak? Mikor is születik? Július? Akkor rák lesz, de ééééédi…” 

Persze vannak az ezotériának más megnyilvánulásai is. Szinte kötelező egy legalább félig teljes Paulo Coelho sorozat a könyvespolcon, legelöl a mester már elborultabb regényeivel. 

„Nem tudtam letenni a Portobelloi Boszorkányt. Olyan volt mintha a lelkemből szólt volna. Azóta kalligráfia-órákra járok mert meg akarom valósítani a személyes történetemet… Én is a fény harcosa akarok lenni!”  

Coelho úr elvezet minket egy egyre jobban terjedő szokáshoz. Ha valaki válaszúthoz érkezett élete során, és egyszerűen túl gyengének vagy túl butának érzi magát ahhoz, hogy döntsön, felkerekedik és elmegy „caminózni” Spanyolországba, hogy megtisztuljon. Meg akkor legalább néhány hétig megint csak nem kell szembenézni a gondokkal (persze van, aki csak kirándulni megy, tőlük ezúton is elnézést kérek, egy jóbarátom szerint egyébként is egy hatalmas versenyfutás az egész). 

„Leírhatatlan élmény volt megérkezni Santiagoba… az a sok különböző, békés ember! Három hétig csak töltekeztem élményekkel, és más emberként tértem haza!” 

A Camino azért is jó, mert bár kimondottan keresztény zarándokút, valamiért hazudhatjuk azt, hogy igazából nem is az, és hogy több értelme van új önmagunkban hinni, mint bármely nagy világvallásban. 

A fanatikus ezoterikusok olyan, még rejtélyesebbnek tűnő dolgokhoz is vonzódhatnak, mint a numerológia. 

„Tudtam, hogy a nyolcadik hónap után fogunk szakítani! A nyolc a sorsszámom. Végzetes szám, már a kelták is megmondták.” 

Esetleg a négy elem valamiféle beszuszakolása a horoszkópba: 

„A kos az tűz-jegy… A Laci pedig víz-jegyben született. Ezért veszekszünk minden este, szinte ki akarjuk oltani a másikat. Se vele, se nélküle, tudod...” 

Módosabb ezotéria-rajongóknál kerülnek elő olyan, az ember életvitelébe szinte a szcientológia módjára belemászó fogalmak, mint a feng shui vagy a reiki. 

„Képzeld, nem az utcai lámpa miatt nem tudtam aludni az elmúlt egy évben, hanem mert az ágyam egy rosszindulatú ér fölött volt. De mióta átrendeztem a szobám, érzem, hogy kinyíltak a csakráim és csak úgy buzog bennem az életigenlés.” 

Végül, a modoros ezoterista állandó kelléke a jóga, vagy a tai-chi. 

„Mióta a lányokkal járunk tai-chizni, sokkal erősebb a csím és fényesebb az aurám, mint előtte. Kevesebbet is szivárog. Sokat mosolygok és tele vagyok pozitív energiával.” 

 

Nos, ennyi jutott eszembe egyelőre, amit meg akartam osztani veletek, de most megyek, mert meghozták az újságot és elolvasom a horoszkópomat.

Vagyis: a csillagok nem determinálnak, csak hajlamosítanak?

171 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feltételes reflex 2009.04.02. 20:37:49

@janomano:

a buddhizmus számomra az egyetlen elfogadható vallás. talán mert nem igényel vakhitet, sőt :))

feltételes reflex 2009.04.02. 20:40:48

@noirp:

mert nincs benned semmi tisztelet, gyermekem... ;o)

mars Tolvaly Ferencet olvasni! :DDDD (aztán majd meséld el, mert fogalmam sincs, miről maradtam le...:)))

feltételes reflex 2009.04.02. 20:44:11

@noirp:

olyan csúnya vagy......biztos Skorpió vagy!!! ;)

janomano 2009.04.02. 20:57:01

@Rezsim: Akkor is, ha a nataliportmen lenne, te jellemharcos!? :-)))

@noirp: 'csánat! :-) Mostanában abban a tévképzetben élek, hogy akinek normális véleménye van, az mind csak ilyen vén szar lehet, mint én. (Ez a hölgyekre természetesen egyébként sem vonatkozik, hiszen ők mindig üdék, ifjak és bájosak!)

janomano 2009.04.02. 20:59:39

@feltételes reflex: Majd akkor postázom neked a Brahmajála Sutta-t, avagy a Nézetek mindent felölelő hálóját. Muhaha! :>)

noirp 2009.04.02. 21:05:18

@feltételes reflex: nem nyert. Mérleg vagyok:D akikről épp az hírlik, hogy mindent mérlegre tesznek, és szemezgetik az érveket és ellenérveket, szöszölnek, definiálnak... míg a többiek csendben megőrülnek :)))))

Mentegetőzés.:én Ajnácskával nem _háborúzni_ akartam, a hosszú választ nem ledorongolásnak szántam. A nála tisztázatlan fogalmakról szerettem volna vitázni (nem veszekedni!) vele, plusz, nem tetszett, hogy a nevemet úgy keverte a saját hozzászólásába, ahogy :P Lelke rajta, ha úgy értelmezte, engem viszont vitára hergelt.

@feltételes reflex: tisztelet? az mijaz? :DD

@feltételes reflex: a Vackarádió kérlek az egy folytatásos mesejáték a Modor Rádió 1. adóján (MR1 Kossuth). este 3/4 8-kor adják most; később délben is lesz. Minden hétköznap. Hallgass belé, megtudod, miért fogjuk a fejünket, höhö :D

Hegedűs Gézának egy ríme
illik rájuk, íme
"A nitrogénmű amatőr színjátszóköréről: Rikítók, mint a réti pipacsok/Ezek a szörnyű péti ripacsok"

ezek ugyan nem pétiek, de Hegedűs ríme eszembe jut, akárhányszor hallgatok Vackát :D

feltételes reflex 2009.04.02. 21:30:06

@janomano:
OK! Én mindenre nyitott vagyok, legfeljebb elhajítom az első kanyarban...:)))

feltételes reflex 2009.04.02. 21:35:14

@noirp:

tipikus Mérleg... mentegetőzik...;)

Mi az, hogy mijaza tisztelet? Már érik neked egy önfejlesztő kalauz az Édesvíz Kiadótól...:)

Köszönet a magyarázatért. Akkor holnap délben, ha el nem felejtem, rákeresek a Vackára.

janomano 2009.04.02. 21:39:27

@feltételes reflex: Na ez az! Kb. erre jó: olyan öt méterig pontosan lehet dobni vele.

Boz Cordolla 2009.04.02. 21:40:18

@noirp: mindenképpen érdekelne a paródia! Én egy recenzió tervét dédelgetem, de még keresem a megsemmisítő kifejezéseket. Üdv, Paróka Őrnagy.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.02. 21:42:29

@feltételes reflex: énekelted már románok elleni hokimeccsen? Kodállyal egyetértek, de azért mégsem dúdolhatom a Háry Jánosból az intermezzót a meccsen :-)

REKMLAMA, WERBUNG, PUBLICITATE:
a trackbackelt posztom a látszattal ellentétben valóban az ezotériáról szól!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.02. 21:43:52

@Boz Cordolla: ja, sokat kell ugrálni, ráadásul egy csomó nő fiúval jön. De azért nem rossz az csak táncolni ne kéne :-)

feltételes reflex 2009.04.02. 21:44:14

@janomano:

az ember ismerje fel a lehetőségeit ;)

feltételes reflex 2009.04.02. 21:47:53

@Professor Pizka:

"énekelted már románok elleni hokimeccsen?"

Isten ments.

amúgy mennyivel lelkesítőbb ez egy hokimeccsen?? :))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.02. 21:55:22

@Rezsim: Az aszcendensem hosszú és erőteljes mint a szamárcsődöré :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.02. 21:59:04

@feltételes reflex: a nagy, mindenkit összetartó, katarzissal járó dallamok általában zenei szempontból primitívek. Ezért tudja elénekelni a tömeg...

noirp 2009.04.02. 21:59:12

@feltételes reflex: Ne délben, Reflexem, mert még nincs kész az új széria, amit délben adnak. Hanem este 3/4 8-kor, mikor a 2008-as saga-t ismétlik!! :)

Hol az az önfejlesztő kalauz! Idevele! (Sarokba dobom Jókait meg Heisenberget és) két hét múlva olyan tisztelettudó leszek, mint a huss! :DD

janomano 2009.04.02. 22:02:17

@Professor Pizka: Autóm a merkúrban, pénzem a holdban, ...szom a szűzben. (én kérek elnézést!)

janomano 2009.04.02. 23:07:00

@noirp: Az ismeretlen lovag nem fogad el sem pénzt, sem dicséretet. Kardját az égnek szegezi - kihívva a felsőbb hatalmakat - és ellovagol a lenyugvó nap felé. (vagy legalábbis kurva messzire... remélhetőleg...)

noirp 2009.04.02. 23:11:09

@janomano: "Üdvözöllek, dicső lovag/Szép a ruhád, szép a lovad!" ennyit tán elfogadsz?
jó utat

feltételes reflex 2009.04.03. 00:07:35

@Professor Pizka:

sajnos, ennek a szövege is hagy némi kívánnivalót maga után...:)

Miss Marple 2009.04.03. 00:31:35

@noirp és mindenki más: Az összes kommenteiteken hosszan és jót röhögtem, miközben halkan zenél a szellemfogó szélcsengő a lakás föld-szerelem-gazdagság sarkában, a békehozó lótuszillat meg idegöndörödik a gyerekszoba lázérzékelős borostyán sólámpája mellől. Ammen.

De elszállt az éteri hangulatom, mert eszembe juttattátok a Vackarádiót! Hát azt én büntetném! A hígagyú üres ostobaság cukimuki gyereknyelven, álszellemes, erőltetett dialógusokban, torzított színészhangokon - hát az maga az audiális katasztrófa! Hogy ilyet mernek! Hogy emiatt vettek el műsoridőt két értelmes félórás blokktól (Vendég a háznál és Élhető világ)! Nem tudom, kik az alkotók és hogy kiknek a kijei, de egy szívlapáttal tarkónküldés nagyon kijárna!

Albinurfi 2009.04.03. 05:38:09

@noirp:

Az ezoteriat ostoba zagyvasagnak tartom, ugyanakkor a szelsosegesen materialista felfogas csak egy fokkal jobb, elegtelen es szuklatokoru. Plane ontelten kinyilatkoztatva.
Remelem azert nem veszed zokon. ;)

Ajnácska 2009.04.03. 08:02:00

Nem vitázni jöttem, csak egy másik álláspontot megvilágítani, amit ti elvből elutasítotok, csak azért, mert ismertek néhány ostoba, magamutogató embert, aki nevetségessé teszi magát. Nem ez a probléma, hanem az olyan jellegű hozzászólások, hogy az egész ezotériát el kellene törölni a Föld színéről. Egy több ezer éves tudományt? (légyszi ne köss bele a tudomány szóba, tudom, hogy nincs ilyen szak az egyetemen, meg a tudományos akadémia sem fogadja el, stb. stb.)

Én ezt megértem, mert sokáig én is elutasítottam ezeket a dolgokat, pont azok miatt az emberek miatt, akik túlspilázták és ezáltal nevetségessé tették az egészet. Aztán véletlenül úgy alakult az életem, hogy megismerkedtem egy-két dologgal, amit el tudtam fogadni, és azt tudtam mondani rá, hogy "jé, ez nem is akkora hülyeség", és mivel a természettudományok mindig is érdekeltek, érdekes volt párhuzamokat felfedezni az egyes (keleti) vallások és pl. a fizika állításai között. Most sem hiszek mindenben, amit manapság "ezoterikus"-nak neveznek (pl. párhoroszkópban, fengshuiban, zarándokutakban, Coelhot sem olvasok), konkrétan a jógát, a meditációt és a keleti filozófiát emeltem ki, amik nekem pluszt adtak az életemhez.

Ajnácska 2009.04.03. 08:13:49

Megpróbálok mindenkinek válaszolni, ha vki kimarad, attól elnézést.

1. Noirp válaszára: én csak annyit írtam, nézz utána, mielőtt leszólsz valamit, nem kellett volna ennyire felidegesíteni magad rajta, nem bántani akartalak. A válaszaid nem cáfolják az én állításaimat: pl. hogy téged mire tanított az ezotériában nem hivő anyukád kiskorodban, annak nincs köze ahhoz, hogy a keleti vallások és a mostanában ezotériának nevezett dolog között milyen párhuzamok vannak (szeretet, mások elfogadása, életenergia, stb.) Hiszek az életenergiában, azért írtam idézőjelben, hogy kiemeljem, kiabálni (nagybetűvel írni) nem akartam. Az, hogy gondolatenergiának vagy EEG-nek hívod ugyanazt a dolgot, csak megfogalmazás, szóhasználat kérdése, a lényeg ugyanaz: az agy műszerekkel mérhető, elektromos hullámokat bocsát ki, én is pont ugyanerről beszéltem. Amúgy nem szoktam háborúzni, kisstílű és értelmetlen dolognak tartom.

2. Feltételes reflex hozzászólására: Megértettem a blog célját, régóta olvasom, és sokat szoktam nevetni rajta. Nem a poszttal volt problémám, valóban találóan bemutatta a mai divatezoterikusokat, bár a jógát és a keleti filozófiát nem kellett volna idekeverni, a kettőnek semmi köze egymáshoz. A problémám a kommentek stílusával volt.

3. Hoel: Egy hozzászólásból nem lehet következtetni a humorérzék hiányára. Gondold ezt rólam, szíved joga, de a többi ember hozzászólásában sem volt túl sok humoros (a másik ember leköpködése, gyalázása, primitívezése nekem nem humoros - ezért is nem volt problémám magával a poszttal, mert amellett, hogy bemutatta a visszásságokat, nem gyalázta személyükben az embereket). Abban valóban igazad van, hogy probléma az, hogy az ezotériát gyűjtőfogalomnak használják különböző vallásokra, filozófiákra, stb., valamint lebutítják, összemossák és könnyen fogyaszthatóvá teszik (emiatt nem is szeretem ezt a szót, csak azért használom, hogy nagyjából érthető legyen, amit mondani akarok, ill. jelenleg nem létezik jobb). Alapjaiban nem erről szólna az egész, de mivel anyagi haszonszerzés céljából könnyen fogyaszthatóvá teszik, így a lényegétől is megfosztják és nevetségessé teszik. Ez azért szomorú, mert valójában többezer éves dologról van szó, (amit csak manapság hívnak "ezotériának").

Balance Of Power 2009.04.03. 08:51:14

@Miss Marple: Raadasul most mar az esti mese helyett is Vackaradio van, ami azert durva. Azt bazzeg meg felnottkent is szivesen hallgattam, ha nagyritkan kinn voltam a konyhaban fel 8 korul.

Balance Of Power 2009.04.03. 09:00:25

@Ajnácska: Ja, hogy a tobbi poszt tetszett? Netan a kommenteken is jol szorakoztal? Csak akkor sertodsz meg, amikor "rad" kerul a sor?

Ez kicsit olyan, mint amikor a South Parkbol tavozott Sef bacsi eredeti hangja, mert szcientologuskent zavarta, hogy a szci-t fikazza az egyik epizod. Persze elotte semmi semmi/senki mas cikizesevel nem volt baja.

Persze megertem az erzekenyseget. En is ismerek "ezoterikus" embereket es mivel alapvetoen kivancsi vagyok, gyakran kerdezem oket, sokszor hulye kerdeseket is felteszek, pusztan naiv erdeklodesbol. Erre ok altalaban azt hiszik, hogy en hulyenek nezem es szivatom oket. Pedig nem. De azert az is erdekes, hogy kiegyensulyozott, komplexusmentes ezoterikussal eddig nem talalkoztam.

Balance Of Power 2009.04.03. 10:56:10

Hehh, eppen ide kivankozik a Rajottem blog friss posztja (Buddha) :D:D:D

Ajnácska 2009.04.03. 11:59:08

@Balance Of Power:

A többi poszt tetszett, találónak tartottam őket, bár nem mindennel értettem egyet. A kommenteket most olvastam először, elsősorban a stílusuk bántott, nem a tartalmuk. Nem az a probléma, hogy "rám került a sor", hiszen írtam, hogy a jellemzés nem illik rám. De azért az olyan színvonalú hozzászólások, hogy aki hisz az ezotériában (vagy valamelyik válfajában), az nem borotválja a nemiszervét, stb. arra biztatott, hogy nyilvánosan is kiálljak a dolog mellett. Én nem hiszem, hogy hülyének nézel, és szívesen beszélgetek a dologról (nekem is sok kérdésem van még), de csak akkor ha nem megy át személyeskedésbe. Egyébként szerintem eddig rossz emberekkel találkoztál, bár abban igazad van, hogy az ezotériában hivők 80-90%-a olyan, amilyet te leírtál (én sem kedvelem őket, ezért is találtam találónak a posztot - a problémám a hozzászólásokkal volt, mint már írtam).

Ajnácska 2009.04.03. 12:02:18

Javítanám, amit reggel írtam: rosszul fogalmaztam, az ezotéria nem tudomány, hanem inkább filozófia vagy világnézet, esetleg eszmerendszer. Most néztem utána a "tudomány" szó kritériumainak, és az ezotéria tényleg nem felel meg neki, szóval a reggeli kommentemnek ezt a részét nyugodtan lehet b@sztatni.

nyílméregbéka 2009.04.03. 13:06:57

Veszélyesen hülye kolléganőm azt vette a fejébe, hogy a gyerekei betegségei nem is igaziak, hanem pszichés alapúak, ezért homeopátiával 'gyógyító' természetgyógyászhoz viszi őket. (Orvos helyett.) Nem benőtt lábkörömről van szó...
Ugyanő Erdély-fan: az ő hamvait Erdélyben szórják majd szét!! (De még soha nem járt ott.)
Eléggé borzasztó.

A jógát viszont nem sorolnám a 'rossz' értelemben vett ezotériához, az inkább torna / sport; a légzések, meditáció kimondottan hasznosak.

Balance Of Power 2009.04.03. 13:36:00

@Ajnácska: Jo, de az egesznek pont ez a lenyege, hogy semmi szukseg kiallni a pellengerre allitott dolgokert, a hozzaszolok nagyon is tisztaban vannak minden egyes modoros jelenseg elonyeivel es hatranyaival is. Pont az a lenyeg, hogy mindannyian modorosak vagyunk valamilyen szinten es attol, mert valami modoros, lehet jo is.
De azert az eleg vicces, hogy te azt mondod, hogy a 80-90%-ot megerdemelten fikazzak. Hat akkor hogy az ordogbe ne altalanositanank?! ;)))

feltételes reflex 2009.04.03. 13:41:00

@nyílméregbéka:
Ha egyáltalán nem nézeti meg őket orvossal, az valóban veszélyesen hülye hozzáállás. Arról nem is beszélve, hogy a saját gyerekeiről van szó - ezesetben nem kellene magának is elmennie egy jó kis pszichoterápiára? hahaha

Erről az erdélyi hamuszórásról meg egy morbid sztori jut eszembe: Megboldogult öreg barátném mesélte az egyik telüket a hatvanas évekből, amikor leutaztak a Tántihoz Bukarestbe. Mire megérkeztek, a töltöttkáposzta még meleg volt, de sajnos a Tánti már nem volt az élők sorában. Gyors ügyintézés és hamvasztás után irány haza, hogy megadják az elhunytnak a végtisztességet: otthon eltemetni, még Karácsony előtt. A csikorgó télben több mint egy napot tartott a vonatút, mert többször elakadtak a többméteres hóban. Most is előttem van a kép, ahogy barátném leírta: a poggyászhálóban egyik pakkban a az a töltöttkáposzta, amit megfőzött, a másikban maga a Tánti hamvai ringatóztak, szépen egymás mellett. Na, ezek a sztorik, nem a patetikus hamuszórás.

(mielőtt valaki szívbajt kapna: én is felfogtam, hogy más idők voltak, kicsit keményebb világ, és ennél jobban vagy helyesebben nem tudtak volna eljárni. Nem is beszélve öreg barátném humorérzékéről, ahogy az egészet előadta. Egyszerre voltam libabőrös, és sírtam a röhögéstől, amíg mesélte.l)

Különben meg Erdély nincs olyan messze, igazán megnézhetné a kollegina, ha másért nem, hát a megfelelő helyszín kiválasztása 'végett' ;)

noirp 2009.04.03. 13:58:05

@Albinurfi: miért venném zokon, vita volt, nem basztatás. A kommenteket nem szántam önteltnek, ha neked az lett, akkor azért, mert nem korrektül fogalmaztam.
Nota bene: engem elsősorban és mindenhol a _tisztázatlan fogalmak_zavarnak, öregednem kell még, hogy ne hergeljem föl magam rajtuk.
Én materialista vagyok, te nem, és akkor?
Kezet azért foghatunk? :)))

noirp 2009.04.03. 14:00:33

@Ajnácska: Okos lépés volt! Sejtettem :))))

noirp 2009.04.03. 14:09:56

@nyílméregbéka: Ez tényleg veszélyes, és tipikus példája annak, mi a veszélyes az ezotériában.

A jógát, meditációt, (autogén tréninget?) talán külön kellene sorolni. Nem is föltétlen sport, inkább "gyakorlatok". (Testi, légző-és koncentrációs~)

Azt hiszem különben, hogy valamilyen "harmóniát" , nyugalmat sokfajta módon elérhet az ember, a lényeg (szerintem) az _erős összpontosítás_, az, hogy "összeszedi az agyát". Ezt aztán a jógától a matematikával való foglalkozásig sokféle módon végezheti az ember.
A misztikus körítés, ami eköré kerül...hát...inkább nem mondom, úgyis tudjuk...

Balance Of Power 2009.04.03. 14:14:35

@feltételes reflex: De ha tenyleg akkora Erdely-imado az illeto, akkor tenyleg mi a faszert nem megy el? Nem egy tavolsag es tenyleg bele lehet szeretni, de igy...? Erdekelne, hogy a hamvakon kivul miben merul ki az Erdely-imadat (persze ezt nyilmeregbeka tudja megmondani, nem te).

Dr. No 2009.04.03. 15:06:04

Nem értem: a Caminohoz hogy jön a karma? (Ahogy a csizma az asztalra.) Egyébként is, az egész ezotériában nekem ez a shopping-center szemlélet a legzavaróbb, hogy hova helyezzem a Bhagavad-Gítát és az Assisi Szent ferenc-szobrot, hogy jó hatással legyenek a feng shui-ra?! Persze, tudom, erre is megvan a duma: "a nagy vallások olyanok, mint a kerék küllői, más-más irányból tartanak egy középpont felé..." Jabazmeg, a moszlim meg a buddhista.

Kedvelem az ezoterikának azt a mélyen gyökerező elképzelését is, hogy az 1.500 Ft-os belépőért a Karmapa egy kézfogás alapján felfedi előttem a reinkarnáció során elfelejtett ősi múltamat, és megajándékoz majd Titkos Nevemmel (csak az furcsa, hogy a kis cédulák a Titkos Nevekkel egy ránézésre 2.000 db-os kupacban oda vannak neki készítve a keze ügyébe). Pedig ezt már a kereszténység is ismerte: "amikor a tallér a persely alján megcsörren, a lélek abban a pillanatban megszabadul bűneitől..."

Mégis méltatlannak érzem az ufótematika hanyagolását.

Emlékszem, egyszer Déri János meghívta a légvédelem egyik ezredesét a műsorába. Amikor feltette neki a kérdést, miszerint a Magyar Honvédség fel van-e készülve a földönkívüliek támadásának elhárítására, a palinak szabályosan fönnakadt a szeme.

Az ufológia sajátos zsargonja:
- "fénygravitációs lift". Jellemzően dia- vagy Power Point-vetítés mellé magyarázó szövegként hangzik el: "az ilyen 15 m átmérőjű csészealjak fénygravitációs liftjével személyautókat szoktak felemelni".

- "hálószobai eltérítés". Annak műszava, amikor a földönkívüliek a hálószobából rabolnak el. "Mélyhipnózisban" lévő alanyokról készült "dokumentumfilmekben" bukkan elő. Általában harmincas háztartásbelinek kinéző női alany "transzban" adja elő, hogy az idegenek elrabolták a hálószobájából, különféle fájdalmas, ám a külső szemlélő számára leginkább mangapornónak tűnő kísérletek során "manipulálták", illetve "megtermékenyítették". Egy mezőn vagy országúton meztelenül bolyongva tért magához, órákkal később és több kilométer távolságban otthonról.

Számíthatunk rá, hogy a "mélyhipnózis" folytatása során az alanyról kiderül, hogy az Istár-kultusz főpapnője volt Egyiptomban vagy Atlantiszon.

- "feketeruhás emberek" (Man in Black - de még mielőtt vígjáték lett volna belőlük). Az a titkos kormányszervezet, amelynek egyetlen dolga, hogy a földönkívüliek tevékenységét nyomon kövesse, és minden ezzel kapcsolatos bizonyítékot és tanút eltüntessen. Ez egészen az abszurdig bír nyújtózni: "Amikor visszanéztem oda, ahol az előbb még a fekete ruhás férfi szállt be a rendszám nélküli, fekete gépkocsiba, helyette a távolsági buszt láttam, aminek a hátsó lökhárítóján egy fekete macska ült. Ekkor jöttem rá, hogy állambiztonsági ügyről van szó."

- "kis szürkék" és "ezüstszeműek" vagy "szőke óriások". A földön kívüliek "két faja", az egyik velünk ellenséges, a másik fensőbbséges, kicsit leereszkedő, de baráti. A szereposztás változó, de a szürkék többnyire rosszak.

Nagyon szeretem még, amikor az ufológiai kongresszusokon különböző jeleneteket szoktak beállítani életnagyságú bábokkal (hálószobai eltérítést, a kihalt őszi parkban a bokor mögül előbukkanó kis szürkét, szóval az ufólátás dolgos hétköznapjait), meg kiraknak nyilvánvalóan, ordítóan kamu "dokumentumokat" (egyik kedvenc képem: a lakótelepi lakás konyhájában faarccal táplálkozó prolicsalád mögött az ablakban óriási csészelja szeli át az eget):

feltételes reflex 2009.04.03. 15:12:36

@Balance Of Power:
konkrétan a kollegina indokait valóban nem én ismerem, de vannak tippjeim. Mondjuk elolvasta a Funtineli boszorkány című falrengető művet és megihlette őtet a vadregényesség:))) (Amúgy feltűnően sok Wass Albert-rajongót ismerek, akik úúúgy szeretnének eljutni, de még sosem jártak arrafelé...Tamási-olvasóból viszont annál több, már az "átkosban" is, és ezt nem hiszem, hogy pusztán arra lehetne fogni, hogy az egyik íróhoz nem lehetett hozzáférni évtizedekig, a másikhoz meg igen...talán érdekes lenne egyszer egy ilyen összehasonlítást csinálni.)

Az már csak nyilván rosszindulatú feltételezés részemről, hogy aki olyan felelőtlen, hogy a gyerekeit előbb nem orvossal nézetni meg, ugyanakkor saját hamvait az általa sosem látott Erdélyben akarja szétszóratni, az nagy valószínűséggel Dobogókő-fan, (a Föld szívcsakrája, hej!) hisz a sumér eredetben, és előszeretettel keveri össze szegény volgai bulgárok (elnézést tőlük) gyógyítási metódusait a Gyurcsók-féle táltosságon át a bivalybasznádi látó asszony csodatévő tanácsaival.

kisebbik rokk 2009.04.03. 18:22:32

@Ajnácska:
Az ezotéria nem filozófia! Nem szereztem ezt hallani, pedig sokan ezt hiszik. (Jó, a keleti filozófiáKhoz nem értek annyira, és az ezotériának elvileg a keleti filozófiákhoz _van köze_, de az ezotéria akkor sem filozófia!)
Nem igazán tudom, hogy akkor viszont micsoda, és nem is érzem feladatomnak eldönteni. Bocsánat, csak ennyit akartam elmondani, mert ez egy vesszőparipám.

kisebbik rokk 2009.04.03. 18:27:53

Ja, az talán kimaradt a kommentemből, hogy én a "filozófia oldaláról" tekintek úgy az ezotériára, hogy az ezotéria nem filozófia, nem pedig fordítva. :)

noirp 2009.04.03. 18:32:51

@kisebbik rokk: nem tudomány (ezt még Ajnácska is leszögezte), nem filozófia(ebben egyetértek), nem vallás. Akkor vajon mi?

Pótszer?
;)

noirp 2009.04.03. 18:38:23

@feltételes reflex:
A funtineli boszorkányt én is olvastam. Azután elgondolkodtam, hogy a szerző ugyan hogyan, miből, meddig élne az általa magasztalt vadregényben...(vasút stb nélkül)

kisebbik rokk 2009.04.03. 19:13:05

@noirp:
Az én véleményemet már nagyjából megfogalmaztátok (sokszor érzem úgy e blog kommentjeit olvasva, hogy nincs saját véleményem:-)), úgyhogy most gyáván elhatárolódom az ilyen minősítések megerősítésétől. :)

Vagyis mégis eszembe jutott egy önmagában nem sértő meghatározás:
Az ezotéria hozzáállás.

kisebbik rokk 2009.04.03. 19:16:44

@kisebbik rokk:
... vaaagy (még jobbat, még elvontabbat mondok): attitűd!

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.03. 20:03:50

mindegy..., az a jó, szerintem, hogy a poszt végén feltett: "...a csillagok nem determinálnak, csak hajlamosítanak..." kérdésre a megoldás egyszerűen az, hogy a csillagok
vannak...

meg persze a többi cucc is van, a láthatatlan anyagtól kezdve a fiastyúk segge lukán át (ja nem, az a fekete lyuk) egészen a galaxishalmazokig, szóval mindezek odakint vannak, úgy értem, mindannyiunk körül vannak, amint az az égbolton kitűnően látható, persze a dél keresztje megpillantásához utazni kell egy kicsit (legalábbis nekünk magyariknak), vagy pedig szörfölni a weben meg minden, de ha elfogadjuk azt, hogy a hold setét ( lol :)) oldalát se láthatnánk amúgy natúrba, csak a zűrszondák által, akkor... valami lehet... a körülöttünk-bennünk kérdésben...

most pedig ugorjunk tovább a következő kérdésre...
vajon a világegyetem/kozmosz ( vagy mi? ) tágulása párhuzamba álítható-e az emberi tudás dinamikus ( lol-lol :))) növekedésével?

mijelőtt válaszolnánk a kérdésre, lazításképpen hallgassunk meg közösen egy rövidke etűdöt a nagybötűs nap jöveteléről...

www.youtube.com/watch?v=U6tV11acSRk

noirp 2009.04.03. 20:06:49

@kisebbik rokk: attitűd? Te nyertél :))

janomano 2009.04.03. 21:27:52

@ufó - ablakmosó a Nemzetközi Zűrállomáson:
Köszönöm szépen. Világéletemben gyűlöltem a bitliszt. Most sikerült velem végighallgattatnod 5 ütemet. :-)

Más:
Az már fel-e tünt-e e, hogy előző életében mindenki várúrnő, őrgróf, főpap, hercegkisasszony, lovag, főapáca, stb. volt? De ha így van, akkor ki a franc túrta a földet, hogy ezt a sok léhűtőt eltartsa!?

feltételes reflex 2009.04.03. 21:48:02

@noirp: én ennek az elemzésébe most inkább nem is megyek bele, mert hamar offtopic lenne a dologból. Mindenesetre a szerzőnek kb. annyi ismerete lehett a valóságról, mint nekem az atomfizikáról (azaz semmi), és néha egyenesen dühítő a hülyeségnek és a fél-állati létnek ezzel a pátosszal leöntött magasztalása.

Albinurfi 2009.04.04. 03:34:19

@noirp:

Adj egy otost Noirp!

avagy

Csapjon ossze ket eros kez! (ilyenkor karjaink meglendulnek hogy fejmagassagban talalkozzanak, am en a sajat tenyerembe csapok, ezzel mintegy megtrefalva teged)

@Dr. No:

Ufo kongresszus!!! Errol mar hallottam, de nem hittem el hogy igaz lehet. Ez meg a kornyezetvedelmi jazz fesztivalnal is sokkal rosszabb.

En az elozo eletektol megyek falnak. Blodseg (!), viszont praktikus megoldas azok szamara akik valamit menthetetlenul elbasztak az eletukben. Ilyenkor csak rakennek mindent a korabbi eletukre amikor hercegkisasszonyok / hadseregtabornokok voltak.

noirp 2009.04.04. 07:53:28

@Albinurfi: Adj egy otost Noirp!
adok :)))

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.04. 09:01:07

@janomano:
@feltételes reflex:

jól van na..., tudtam, hogy fasság (sic) benyomni a beatlest, de olyan hangulat volt, mindegy, most goa trance megy ezerrel, szerintem fél tízre összejön a mára rendeltetett első testen kívüli élményem... :))

---------------------------------------------------------

éjjen a spirituális szabaccság meg minden...!!!

kisebbik rokk 2009.04.04. 12:28:17

@janomano:
Én tudom! Azok voltak az előző életükben jobbágyok, akik most nem hisznek az előző életekben s túl földhözragadtak ahhoz, hogy érdekelje őket, mik voltak előző életükben.
Nem szégyen ez, magamra vállalom. :-)

Ver Sacrum 2009.04.04. 12:31:19

@Balance Of Power: Van még klasszik esti mese, csak áttették 3/4 8 körülre. Azt speciel édemes hallgatni.

feltételes reflex 2009.04.04. 12:55:47

@ufó - ablakmosó a Nemzetközi Zűrállomáson:
basztikuli, ha nem teszek szmájlit, már komolyan veszel? ;-)

Dr. No 2009.04.06. 11:11:41

@Albinurfi: Amikor még nem volt családom, volt viszont több időm, akkor mindig mentem ufókongresszusra, mert sehol sem tudtam annyira röhögni, mint ott.

Sajnos egy idő után kitiltottak.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.06. 14:08:24

@feltételes reflex: jó...
akkor befejezem...

éjjen a sipítozó sápítozás... :)

feltételes reflex 2009.04.06. 23:16:19

@ufó - vip vendég a mélypont ünnepélyén:

sápadozó sivalkodás...:)

(attól tartok, minket az illem és a közízlés szabályai szerént ünnepélyesen sejhajon fognak rúgni)

noirp 2009.04.08. 07:37:53

@feltételes reflex: ne hagyjátok! Páncélt a sejehajjra :)))

nyílméregbéka 2009.04.08. 17:08:38

@Balance Of Power: a kolléganőmnek sok gyereke van, tehát nincs ideje Erdélybe menni. Sőt sehová sem mennek, mert a gyerekekre nincs aki vigyázzon, velük meg túl macerás - mondja ő.
Wass Albert olvasása természetesen alap neki is. Én a Funtinellit olvastam; utána öngyilkos akartam lenni.
A kollegina apróságai még: szerinte nem finnugoroktól, hanem a suméroktól származunk; sumér cikkeket lelkesen nézegeti a neten és gyűjti a 'bizonyítékokat'. A gyerekeit ugyan elviszi orvoshoz, de szerinte jobb a homeopátia és a rontáslevétel. Mikor beköltöztek az új házukba, szellem volt a padláson, ezt a szellemet szakemberrel harmincezer forintért kiűzették.
Van egy _másik_ kollegina is, akinek szintén efféle mániái vannak. Ő egy tanfolyamra járt, ahol megtanították, hogyan ismerje fel, hogy van-e rajtad szellem. Mert lehet, hogy azért vagy fáradt, mert szellem van rajtad. Akkor azt le kell vetetni magadról. Néha összeül ez a két kolléganőm, és ezekről csevegnek, én pedig gemkapoccsal fogom össze a számat röhögés ellen (gonosz vagyok-e? :-)

lárvalányhaj 2009.04.08. 17:28:41

@nyílméregbéka:

nekem is az a megfigyelésem, hogy az ezóimádat gyakran együttjár a sumerológia és az egyéb széjobbos álszcienciák gyakorlásával.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.08. 19:52:40

igen, igen a népbutító széljobbosok...
én is, ahol veszem a füstölőt meg a gyertyát, ott négy darab kibaszott nagy szkínhed az eladó...

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.08. 20:27:27

jut eszembe, holnap telihold lesz..., legalábbis be van ígérve...
azoknak, akik egy kicsit is jártasak a szupersztícióra kőkeményen alapozott tanokban, egyértelmű, hogy mi fog történni...
hadd segíccsek azoknak, akik még nem vágják a titkos tanítást:
" A legjobb halfogás teliholdnál van
Igaz! Holdtöltekor jobban harapnak a halak. Főleg a kicsik. A magyarázat nagyon egyszerű: teliholdnál a vízben élő apró élőlények feljönnek a víz felszínére. A táplálék reményében még óvatlanabbak is, sokkal könnyebben ráharapnak a csalira, mint nappal. Nem tudjuk azonban, miért úsznak fel az állatkák a Hold fényére. "

loptam ezt az idézetet a női portál nevű helyről...

peti papagáj 2009.04.11. 14:25:16

A vágósúlyos etnonők egyúttal hastáncolnak, és egy megélhetési auralátó férfi segítségével megtudták, hogy előző életükben egyiptomi papnők voltak.

peti papagáj 2009.04.11. 14:25:16

A vágósúlyos etnonők egyúttal hastáncolnak, és egy megélhetési auralátó férfi segítségével megtudták, hogy előző életükben egyiptomi papnők voltak.

noirp 2009.04.11. 21:14:56

@nyílméregbéka: "a gyerekekkel túl macerás" khm, éhhdekes...ez a típus általában büszke rá, h minimum 19 gyereke van...

LyukasBogrács 2009.04.12. 13:38:21

Húsvétra visszatértünk a szülői házba. A könyvespolcon 6 darab Coelho és 2 darab Tolvaly könyvet találtam. Egymás mellett. Sorba.

NRG44 · http://althir.org 2009.04.12. 16:31:53

Utánanéztem. Ez a Coelho valami hippiszerűség, ilyen olvashatatlan posztmodern izé. :-)

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.04.13. 10:22:53

egy legalább félig teljes Paulo Coelho sorozat

pfff :-D

ender26 2009.04.19. 22:35:40

A padramurti.blog.hu címen láthatjátok milyen a valóság igazi arca:)

A blog betekintést ad Budapest ezo-underground kultúrájának mélységeibe és magasságaiba (főleg mélységeibe. Padramurti, a fiatal, negyedéves kiber-esztéta-filozófia szakos ökoliberális-transzcendens lány és baráti körén keresztül érthetjük meg a valóság igazi természetét. A blog olvasása halálközeli, testelhagyásos, skizoid hallucinációs élményeket okozhat a tisztelt olvasóknak. Akinek meg nem, az rohadt vadkapitalista-technobarbár-dialektikus materialista-szemétláda, és elviszi az ördög, vagy felszippantja a kvantumvákuum, hogy megmutassa neki a Bardo minden bugyrát. Készüljetek. Egyétek és vegyétek! Namaste! Brékontrútudioderszájd. Paprikáskrumpli és Rock and Roll forever!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.19. 22:39:22

@ender26: ez az, nehogy félbehagyd! Mi már nagyon várjuk a folytatást :-)

ender26 2009.04.22. 20:31:55

@janomano:

Most nem hülyülök, amit mondok az tényleg így van. Vagy így tartják. Szóval: a mosolygó kopasz ember valószínűleg indiai guru lehetett. Aki nem azér mosolyog, mer rágyújtottak egy komplett afgán-pakisztáni vadkenderültetvényt, hanem mer olyan-de-olyan tudatállapotban van, hogy boldog. Ennyire. A finn csávó meg nem az. Mint ahogy általában senki sem az - csak jó pillanataink vannak. A finn csávó valószínűleg az indiai kopasz jógamódszerét csinálja. Ami hosszú távon működhet, és tényleg kurva boldog lehet. Az hogy előtte hajbókol, állítólag gyorsítja a folyamatot. - ilyet már nekem is mondtak, de én azt mondtam: Nekem itt van a határ. :))))

Amúgy én is jógáztam, vissza-vissza járogatok, meg transzlégzés, meg stb...

De nem vagyok ezo-buzi, ha erre gondolsz.

A padramurti.blog.hu címen olvashatod a BudhaPest ezo-underground blog teljes tartalmát. Ezen keresztül bepillantást nyerhetsz a budapesti ezo-under világ mélységeibe. A bekövetkező tudatállapotváltozásokért felelősséget nem vállalok!!!

Namaste!

lárvalányhaj 2009.04.22. 22:28:54

... különben ezekkel az emberekkel hol lehet találkozni? én jártam bölcsészkarra (is) egy ideig, de valahogy ilyen arcokba nem nagyon sikerült belefutni. vagy csak nekem van szerencsém...?

ender26 2009.04.22. 22:47:10

@lárvalányhaj:
Báármelyik ezo-körben rájuk bukkanhatsz. Elég ha eljársz bárhova jógázni, transzlégzésre, ott meg megismersz olyan embereket, akik ismernek olyan embereket, akik ismernek olyan embereket.
www.ezoteria.lap.hu
Táltos, sámán, auralátó, rontáslevevő, stb. Bármi bajod van, megoldják. Önismereti köröket kéne látogatnod. Vagy tanfolyamokat. Van egy valagravaló. Na, ott találkozhatsz ilyen emberekkel. De dögivel. Amúgy meg: www.padramurti.blog.hu
A valóság igazi arca...:)))

Trigon 2009.05.14. 22:30:43

Gyertek el hozzánk, ha élőben szeretnéd látni. Mi nem a bölcsészkar vagyunk, se a pszichológus szak. Készülök írni egy tipológiai szkeccset a közönségünkről, oridzsinál elsőkezes fílingeket.
ender 26 indokolatlan haragot érez, ami elsősorban őt bántja ez sajnos nem vicces. A humor hiánya nem általános az ezoterikusoknál. Sőt, a legtőbb jó vicc több rétegű. Pl.
Egy óceánjáró hajón az utas eltévedt a fedélzetek között, megkér egy arra járó matrózt, hogy kísérje vissza a kabinjához.
-Melyik kabin az Öné?
- A számát nem tudom, de azonnal megismerném, ha látnám. Az ablakából egy világítótórony látszott...

kicsibuta 2009.05.15. 22:53:15

Nálam nagyobb ezoellenest nemigen lehet találni, de az "együtt menstruálást" én is megtapasztaltam. De én természettudományos magyarázatot próbálok találni rá. Valószínű, hogy akinek a szervezete fokozottan érzékeny az időjárási frontokra, az a Hold változásaira is fogékony. Többször előfordult, hogy egy teliholdas éjszaka után egy kedves kolléganőmmel ugyanolyan zöld arccal jelentünk meg az irodában - neki 2 nap múlva lett volna esedékes a dolog, nekem 5 nap múlva.

A poszt egyébként _királyságos_, a kommentek szintén, az egyszerre 19 reflexpontot masszírozó gyógypapucsnál beterítettem ásványvízzel a monitort. :-)

LyukasBogrács 2009.05.21. 17:12:37

@feltételes reflex:
Friss cikk a figyelo-bol (zarojelben a beszolasaim):
"Harminckét évesen rohamtempóban felfelé ívelő karriert hagyott ott például B. G.. úgy érezte, nem tud mit kezdeni a fiatal nőként karriert építő szerepkörrel (valszeg a kollegai sem). Eleinte csak annyit tudott, váltania kell, s hogy mindenképpen elmegy egy régóta vágyott zarándokútra. A Microsoft után trénerként, konzulensként kamatoztatta addig megszerzett tudását (fizetett eszoszto), és készült a nagy útra. Az El Camino életének legnagyobb kalandja volt, visszatérve mégsem a munkát, hanem egy külföldi kapcsolatot választott (caminos pasi). Majd ismét Magyarországra jött (caminos pasi kidobta): Kovács Gábor hívására a Kogart Ház igazgatója lett, egyszerre foglalkozott művészeti menedzsmenttel és a szintén Kovácshoz tartozó Telki Kórház marketingjével. Innen hívta vissza másfél éve a Microsoft, ahol jelenleg a telekommunikációs szektor kiemelt ügyfelekért felelős vezetője. "

Mar lelki szemeim elott van a Microsoft CSAPATEPITO CAMINO-ja!!!

Kepzeljetek milyen vicces lesz par ev mulva, amikor a kimerult dolgozot eleinte csak a kollegai, majd a HR karrier- es eletut-tanacsadoja a caminora kuldi el feltoltodni max 5 hetre, persze azzal a feltetellel, hogy a telefonja folyamatosan be lesz kapcsolva es a ceges laptopot se fogja otthonhagyni. Megiscsak a munka miatt engedik el...

noirp 2009.05.22. 21:44:47

@LyukasBogrács: Microsoft camino!? Szűzanyám ne hagyj el :D

LyukasBogrács 2009.05.22. 23:45:58

@noirp:
Miért is ne? Ebből is olyan elüzletiesedett szórakozás lesz, mint a Szigetből, bármelyik motorostalálkozóból, stb.

Később talán még sportág is lesz belőle, és rajtszámokat fognak osztani az elején, útközben meg mindenféle ügyességi-, és kvízjátékokat kell végrehajtani.

Egyébként az én őseim totál be vannak zarándokozva: Szinte hetente járnak gyalogolni, akár csak Máriapócsra is.

Hihetetlen, micsoda lelki átváltozáson esnek át egyesek pár száz kilóméter legyaloglása után. Ugyanakkor kicsit sajnálkozik is a külső szemlélő (én): Ugyan miért nem harminc évvel és n számú gyerekkel korábban érezték szükségét ezek az emberek, hogy egy kis bölcsességet, türelmet magukra szedjenek???
Mert őszülő hajjal rájönni dolgokra, amit mások már tizenévesen is tudnak, nos ez inkább szégyen, mint érdem.

noirp 2009.05.23. 09:40:11

@LyukasBogrács: Jahm és gondolom a csapatépítő camino-hoz hozzátartozik majd a sziklák közt játszott festéklövészet is, meg a hegyi utakon a vonatosdi (vö.: zakatolás). A célnál meg mindenki kap egy fésűkagyló-mintás bézbólsapkát, amit a kötelező csoportkép készültekor föl kell dobni a levegőbe, s úgy lefényképeződni, jejeje.

"őszülő hajjal rájönni dolgokra, amit mások már tizenévesen is tudnak, nos ez inkább szégyen, mint érdem."

Bogrács, Neked előbb-utóbb be fogják verni a fejedet. Gumivégű bottal, műborostyán-díszes nyelű esernyővel, kerekesszatyor-vázzal vagy ilyesmivel. Tudod, "mondj igazat, és..."

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.23. 10:05:52

@LyukasBogrács: @noirp:

De hát egyébként is... nézzétek meg a nyugdíjasokat! Hány bölcs idős embert láttok köztük? És hány megkeseredett, elégedetlen, funkcióvesztéstől szénnéfrusztrált arcot, akik képtelenek tovább látni az orruknál (a maguk szűk életterénél, problémáinál)?

LyukasBogrács 2009.05.23. 23:27:46

@noirp:
Tudod, "mondj igazat, és..."

Nem, nem tudom. Hallgatlak.

LyukasBogrács 2009.05.25. 00:03:59

@semota:
Értem.
Világéletemben arra törekedtem, hogy a véleményemet az igazsághoz igazítsam. Utána pedig megtartsam magamnak.

Eddig bevált.

2009.12.01. 12:47:47

nagyon találó poszt, a pszichológia alvilága ez, ahol kóklerek és kuruzslók adják el a semmit a népnek. fájdalom. És az El Camino a leges-legnagyobb fájdalom az összes között...
süti beállítások módosítása