A technika és a (kis)ember

2009/03/23. - írta: nathanp

 

Helló-halló, elektor-kalandor! Mobilod mit tud? Navidon van friss Szlovénia? Barátok köztet konvertálod aviba?

A gyarapodó kisvárosi polgár fejlődő technikához fűződő mérhetetlen vonzalmáról ejtünk néhány szót a következőkben. A második-harmadik hullámban trendkövető 28-39 éves férfi jólétének és családi gyarapodásnak első számú fokmérője a szórakoztató-, és háztartási elektronikai cikkek száma, kedvenc munkahelyi témája pedig a típus-, és verziószámok, gyártási hibák, és az összehasonlítások körüli diskurzus.

A kütyüket jellemzően karácsonyra veszi, vagy születésnapra kéri.

Nav N Go szoftveres alsó-közép dzsípiesszel jár négy km-re lévő munkahelyére, az eszközhöz licenszelt térképszoftvert az első adandó alkalommal felülírja a legújabb Svédországot is tartalmazó csomaggal, mire fél Európa eltűnik. A tappancs a szélvédőn zavarja a vezetésben, ezért a bölcsőt felfúrja a Daewoo középkonzoljára.

A kollégákkal folytatott hosszas eszmecsere, és fórumböngészés után első generációs 82 centis HD ready Humax lapostévét vesz a hipermarketben, amit az asszony csak 4:3-ban képes nézni. ("Nézd meg, milyen torz így a Berényi Miki, állítsd vissza rendesre!")

Zenét nem hallgat, de akciós walkman mobiljában 2 gigás memória van, vagy a "push-to-talkot is tudja" Nokiára wapról tölt ingyenes autós játékokat, amikkel soha nem játszik.

Matsui DVD-je divx-et is játszik, a Nortek 5.1 hangrendszer hangsugárzói a falakra erősített virágtartó konzolokon az ő foteljére vannak belőve.

A színváltós ekvalájzeres, mp3/CD/kazetta/tuner maxi hifitorony mega bass-szal 30 wattot tud, ami "nem névleges, tényleg leadja". Vasárnap délelőtt porszívózáshoz szól a gép, legfrisebb lemez: Tóth Lüszi, a döntőben elhangzott dalok.

A már két éves 3 megapixeles Casio digifényképezőt frissen cserélte (anyóséktól, karácsonyra megrendelte) 10 megás, ultrazoom-os Fujifilm Finepix-re. Anyázik, hogy szemcsés képek készültek a gyerek szülinapján a tűzijátékos tortáról.

A családi fotókat a Photoshop Elements próbaverziójával szerkeszti, a jobbakat 9x13-ban előbb fotó-, később fénymásolópapírra nyomtatta, mígnem feleségét születésnapjára meglepte egy hasonló méretű fautánzatos digitális képkerettel. Nagyszülők névnapra kulcstartós digitális képkeretet kapnak az unokák fotóival.

Hordozható DVD-lejátszója beépített tévé-tunerrel kempingezéskor, és a kerti sütések alkalmával garancia arra, hogy nem marad le a spanyol bajnoki fordulóról vagy a Cobra 11-ről.

A torrentezést kipróbálta, de a DC++-ban hisz, ott magyarul van meg a Teletubbies összes része a gyerekeknek.  TV-tunerrel felszerelt számítógépén folyamatosan Barátok közt-et és Jóban-rosszban-t konvertál. A törött magyar XP-t és Office-t sógora tette fel.

Friss kenyérről kenyérsütő gép gondoskodik, amit elektromos késsel szeletel reggelente.

A kertből walkie-talkie-n szól be a házba, hogy készen van-e az ebéd. "Vége."

Baráti család látogatásakor felavatja az elektromos csokiszökőkutat, de mivel a maradék csokimikulásokból fehér pöttyökben kicsapódik a növényi olaj, többé nem használja.

Egy nehéz nap után műbőr masszázsfotelében relaxál, 10 perces, egésztestes programmal, feleségétől sértetten érdeklődik, hogy mikor próbálja ki végre a tavaly kapott hidromasszázs kádbetétet vagy a legújabb pezsgőfürdős lábmasszírozót.

Az üzemanyagárak felszökésekor cetelemre vett új Magnet Sport robogója mellé feleségét elektromos kerékpárral lepi meg.

A használati utasításokat külön polcon gyűjti, kollégái kérdéseire másnapra azokból, illetve az internetről felkészül.

A CeBIT-es hírek nem érdeklik, érdeklődési köre a magyarországi polcokon megjelenő termékekre terjed ki, vásárlási szándék nélkül órákig képes érdeklődni az Auchan elektronikai osztályán az egyes cikkekről. Kedvenc kérdése, hogy az eladó ismeri-e azt a típust, amit az Auchan nem árul.

Határozott tervei vannak a következő egy év elektronikai vásárlásaira, a kívánságlistát excelben vezeti, "cucc - kb. ár - kitől kapom/kinek veszem - alkalom" oszlopokkal.

Mások berendezéseire nem irígy, sajátjaira büszke.

Élete vágya, hogy a Nielsen kérdezőbiztosa felkeresse és minden cuccáról beszámolhasson a fogyasztási kutatás során, de amíg ez nem történik meg, maradnak a kollégák...

Valami kimaradt? Nálatok mik vannak? Kommentelgessétek be serényen, addig is az interferencia legyen Veletek!

 

 

 

 

 

 

108 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kraszavcsik · http://godollokoli.blog.hu/ 2009.03.23. 12:02:26

Ez egy remek post. Az elektromos kerékpár felettébb modoros azt kell mondjam. De hozzátenném még a Bluetooth headsetet is, ami manapság felettébb modoros ebben a korosztályban. Folyamatos jelleggel néhány embernél a fülön van és várva várja, hogy felhívja valaki mert akkor bevillantja, hogy mi is van neki és mennyire fontos ember Ő a modoros mintapolgár.

Alapvető élelmiszer 2009.03.23. 12:18:22

A legfontosabb, a laptop kimaradt! :-| Amikor hallom, hogy az ósan/teszkó polcai között beszélgetnek arról, hogy mekkora szar ez az asszusz/fudzsiszusz/hápé gép, mert csak 2 gigaherces, 3 giga ramos 250 gigás satás ócskvas, miközben a szomszédjózsinak már 3 gigás, 1 terrás valami van. Az, hogy az asztali, ez meg notebook, senkit sem érdekel, Hogy szomszédjózsi komoly grafikus, aki szétizzasztja a vga-t, az sem, nekik az a lényeg, hogy az aknakereső 0,2 helyet 0,175 sec alatt töltődik be.

Ted Striker 2009.03.23. 12:44:00


Modoros ember a hangszórós mobilján kizárólag Wagner operákat, és Liszt rapszódiákat bömböltet :-)

DrJohnson 2009.03.23. 12:53:09

Most már mindenképpen kell vennem egy elektromos kerékpárt. Egyébként kimaradtak az "úgynevezett okostelefonok".

DrJohnson 2009.03.23. 12:58:53

Ja meg azok az arcok is kimaradtak akik régen Minidisc-kel tolták.

Crouch 2009.03.23. 12:59:26

Az is okos, amikor emberek menet közben maguk elé beszélnek, te bolondnak nézed őket azt rájössz hogy esélyesen a telefonba mondja a tutit és várja közben az elismerő pillantásokat hogy neki milye van.

A másik tényleg a laptoppal való köcsögösködés és a wifi orrba-szájba.

scarlet ruby blue 2009.03.23. 13:04:36

Vízálló digicam, visszük Horváthba' is.

IndaMuncher 2009.03.23. 13:11:10

Haha, ismerős a kép! A hifi torony nagyon betalált, és ezt lehet tovább fejleszteni a Scott márkájú mindent tudó FM rádiós DVD lejátszóval, ami 5.1 házimozi is egyben, ez persze alkalmas mp3 lejátszásra is, és kényelmesen a dvd kezelőfelületén keresztül távirányítóval lehet kapcsolgatni. Emellé persze dukál a 72 centis crt tv is.

Tudom milyen, mert a drága lakótársam a másik szobában pont ezt csinálja, és emellett porszívózik.

Kraszavcsik · http://godollokoli.blog.hu/ 2009.03.23. 13:18:51

Ja igen okostelefon, mikor apuka megkéri fiát/lányát, hívd már fe a józsit. Megy már? Elküldted? Igen csörög!:)

IndaMuncher 2009.03.23. 13:22:03

És ha már divXet is játszik a DVD lejátszó akkor persze kell hozzá rengeteg letöltött film. Többszáz darab, hengeres tokban vagy cipzáras cd-tokban tartott másolt dvd formájában, amelyeket szintén a sógortól kapott természetesen megjelöletlenül, nehogy az olcsó, memorex dvd-ket tönkretegye a filctoll. Persze mindegyik film szinkronos, és nem baj ha moziból felvett a film, készít, vagy készíttet az összes dvd-ről másolatot még akkor is ha soha többet nem nézi meg őket mégegyszer.

IndaMuncher 2009.03.23. 13:24:04

Ezt jólesett kiírni magamból.

Balance Of Power 2009.03.23. 13:30:02

@DrJohnson: Minidisc, az mennyire szanalmas volt. Volt olyan ismerosom, aki azzal tolta, persze o inkabb sznob volt, nem modoros. Viszont a mai vilagbol visszanezve tenyleg rohejes, amit 8 eve eloadott.

Balance Of Power 2009.03.23. 13:31:05

@Kraszavcsik: Azt sose ertettem, miert jo allando jelleggel a fulon hordani. Es sose olyan embereken latom, akik olyan baromira fontosnak es elfoglaltnak tunnek.

Balance Of Power 2009.03.23. 13:32:20

Kenyersutot ne bantsuk, az a vilag legjobb talalmanya, viszont WTF "elektromos csokiszokokut"?????? Nem bassza meg a kurva elet, hogy ilyet emberek vesznek!!!! Az emberiseg tenyleg megerett a pusztulasra...

bekbórd! 2009.03.23. 13:41:50

Kenyérsütőt én is megvédeném. Az én kedvencem a digitális képkeret. Na, az nem tudom, mi a f***omra jó, hogy villogtatja a fotókat a szekrénysoron.

bekbórd! 2009.03.23. 13:46:51

-Gyere Fecókám, hagyjuk az asszonyokat itt Barátokköztöt nézni, menjünk át a gyerek szobájába, majd átlövöm a filmet transzmitterrel!

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2009.03.23. 14:06:42

apam vett nagy parabolaantennat meg digitalis belteri egyseget vagy miafaszt. bejon muholdankent vagy 1000 csatorna, de mind vagy irani vagy gorog vagy kinai. eleg hamar rauntak a sok kapcsolgatasra, meghogy haromjegyu szamokat kell fejbentartani, ugyhogy kitoroltek a picsaba az osszest, es most csak a dunatv meg az m2 jon a muholdrol. illetve ha neha nemet rtl-t vagy sat1-et akarnak nezni, akkor allandoan ki kell jarni az erkelyre atallitani az antennat, mer csak kezzel lehet atbaszkuralni masik muholdra.

masik a videokamera. ot meg tiz oras filmek a nyaralasokrol, amiken nem tortenik semmi. de mindig vegig kell neznem oket, amikor hazamegyek latogatoba. soha nem teker bele az apam veletlenul se, sot neha visszateker "jeleneteket".

a digitalis kepkeretet amugy en vettem nekik, mert tudtam hogy le fogja oket nyugozni.

ja es ejszakara kikapcsoljak a wifi routert, hogy ne fogyasszon.

Kiszel Tünde (törölt) 2009.03.23. 14:13:31

telefon nyakba akasztva

kontakt grill

elektromos lávaköves sütő

sólámpa (persze gyógyít mindent körömgombától a Dengue-lázig)

nyakba akasztott pendrive

autós illatosító a levegőbefúvórácsba dugva (ja, az AUTÓBUZIK külön posztot érdemelének, sufni tuning rulez)

Balance Of Power 2009.03.23. 14:47:25

@bekbórd: Digitalis kepkeret raadasul draga is! Mert ha 2 ezer lenne, azt mondom, oke, de 15 :))

Balance Of Power 2009.03.23. 14:50:11

@pblue: Videok rules ;))))
Nagyapam -illetve nagyanyam ferje- csinalta azt mindig, meg a muholdas csatornak fenykoraban, hogy felvett videora borzalmas gyerekmusorokat a franciarol (TV5), amikbol ugyan egy szot sem ertettek, de "olyan jo musor, milyen aranyosak a gyerekek, nalunk miert nincs ilyen stb." Aztan amikor mentunk hozzajuk, unokatesommal azt kellett nezni. Mi meg egy ido utan mondtuk, hogy ez szar, nem akarjuk nezni. Az oreg pedig megsertodott.

Balance Of Power 2009.03.23. 14:54:57

Egyik baratom meselte, hogy mikor mar keresett, de meg otthon lakott, tehat a szuleinek mar nem jelentett terhet, a szulei elkezdtek mindenfele felesleges kutyut osszevasarolni. Ez altalanossagban is elmondhato. Mondja a srac, hogy latott valami reklamujsagban egy 90 ezres capuccino-s kavefozot. Ki az a hulye, aki ezt megveszi, gondolta magaban. Es mikor hazaert, ott volt a konyhaban ugyanaz a gep ;))))

Kiszel Tünde (törölt) 2009.03.23. 14:58:17

Top Shop rajongóknak is külön poszt!!!

Ted Striker 2009.03.23. 15:03:06

@Kiszel Tünde: lávaköves-sólámpa-párásító kombó az nagyon ott van a szeren :-)

johnny drama 2009.03.23. 15:59:35

@Balance Of Power:
Nem tudom az ismerősöd mit adott elő a minidisccel, nem volt az hülyeség,mert a walkmen már cinkes volt, a discmanek viszont orbitális nagyok voltak, ráadásul 3 másodperces rázkódásvédelemmel jó sokat értél bármelyik bkv buszon... szóval jó volt az, otthon cdről át mdre aztán hello.

4tuna · http://veletlenek.blog.hu/ 2009.03.23. 16:12:09

jómagam is kütyübuzi vagyok erősen, de szerencsére a fentiektől külön állatfaj :D
autókütyüsökről külön posztot! Baszod ;)

tonyo71 2009.03.23. 16:17:48

@Balance Of Power:
Ember... milyen 15-ről beszélsz... a tesco-osan-lidl aranyháromszögben most 9995 .- forintért is megvehetik.... :)))

Celtic 2009.03.23. 16:21:02

Je, ez egy remek blog :) (Igazsag szerint 3-4 alkalommal olvastam es valahol ott akadtam le, hogy osszekeverte a '60-as evek kisembereit a '80-as evek kisembereivel es midnenki "modoros" volt, akin barmilyen farmer volt)

De ez nagyon jo :)

Celtic 2009.03.23. 16:25:18

Jaigen, hogy a postvegi felhivasra is reagaljak:
Yamada 9700 DVD asztali, most Ferguson 680. Jo, olcso, mindent lejatszik, USB is van rajta, igy ki sem kell irnom a filmeket :)

Mobil az evek ota Siemens M65, szeretem a tores- es cseppallosagat (ha megsem allja, akkor veszek masikat, ez a harmadik)

Asus EEE PC: ezt majd Yahoorol, Magyarorszagon tul draga. Viszont nagyon kell :)

Balance Of Power 2009.03.23. 16:44:35

@johnny drama: Emlekeim szerint nem volt egy sikertortenet a minidisc amugy sem es ez a kesobbi tortenesek tukreben ertheto is. Es lehet, hogy nagyok voltak a discmanek, de akkoriban mar azert szinte mindnek volt rendes razkodasvedelme, sot, nem sokkal kesobb jottek az mp3-as discmanek.
Ehhez kepest a minidisc nem volt akkor nagy szam es gecidraga is volt. A srac meg kiosztotta az eszt, hogy ez mekkora kiralysag. De ez egy olyan gyerek volt, aki nem ivott alkoholt, max. neha egy kis Gran Marnier-t. Szoval nekunk a minidisc is olyan volt, mint a GM.

égafater 2009.03.23. 16:47:44

@Celtic:

csak nem Írbe' dolgozol?

égafater 2009.03.23. 17:00:18

Nokia 2110 famintás előlappal

LyukasBogrács 2009.03.23. 18:00:15

Nalunk az oregeknel annyi taviranyito van, hogy csak az olembe fernek el: teve, belteri egyseg, video, DVD, stb.
Muholdtanyer van, bejon rajta vagy ezer ado, abbol csak kb. 10-et ertek, pedig beszelek egy par nyelvet, de az arab, az urdu, a hindi kimaradt.

A nyaralasos videok (ujabban BEDIGITALIZALVA) tenyleg cinkesek, nekem meg egyet sem sikerult vegigneznem...

Szerencsere nekem nincs tevem, el se ferne, sokba kerul, nem is erdekel.

Modoros autos posztot kerunk!

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.23. 18:01:05

Nekem egy telefon legyen pink vagy neon sárga, lehetőleg a nyakamban lógjon, vagy a madzagja kilógjon a zsebemből - modoros? - igen.

Próbált már valaki megtalalni egy sötét táskában egy telefont?

Dr. No 2009.03.23. 18:01:39

Nekem homevideoból a legkeményebb az a sztori volt, amikor elmentünk egy ismerős párhoz, és előkerült a kérdés: - Na hogy áll az építkezés a hétvégi telken?
- Nézzétek meg! - Egy órás video jött az alap betonozásáról.

Amit még nem értettem soha: mijafasznak kell tükörreflexes, autófókuszos, digitális zummos, csillió megapixeles (egyébiránt óriásplakátok fényképezéséhez használt) fényképezőgép ahhoz, hogy a Balatonon a gyerek seggét fényképezzem nyaralás közben?! (Anyám, amikor a "tűéles", szemcsementes képen laposra fakult színek vannak és lemarad valakinek a fél feje, na az mindennél kínosabb.)

anti-reklamator 2009.03.23. 19:07:50

Modoros autós posztból ki ne felejtsük a matricákat, mint "Apámtól a kettes átlagért" vagy "17 ponttal te sem tolnád gyorsabban" ...
Meg ugye egy letünt kort idéz a vunderbaum, szöszimöszi kormány, videoton hangszóró külön dobozban a kalaptartón, miegymás.

CernaGeza 2009.03.23. 20:48:52

számítógép:

- USB-elosztó 8db. pendrive részére, a közepe kék fénnyel pulzál.
- legalább 3 féle okostelefon-szoftver, melyek egyidejű működésétől negyedóráig bootol a vindóz.

telefon: Ember többször, egyre ingerültebben mondja a telefonnak: jocó. Jocó!

JOCÓÓ!!!

Majd gyorsan körbenéz, és hívja manuálisan.

okostelefon kocsmaasztalra kicsap, gagyi ez a hely itt nincs háromgé, majd makrók készítése a korsó füléről.

Nem zajos ez bazmeg, csak szar a fény.

kocsiba tripla szivargyújtó elosztó, egyikben a gépéesz, másikban a távirányítható érintőképernyős fm-transzmitter, harmadikban a telefon zsinórja, melynek rugós konzolja a szélvédőre van cuppantva a radardetektor mellé.

bee-beep.

Kalep 2009.03.23. 20:54:42

mintha a volt pasimról szólna a poszt...


Tibi, írsz majd ugye a márkabuzikról is? ez a kettő együtt jár, olyan arcok, akik csak marlboro classicsot, tiszacipőt meg mittudoménmit, de tudatosan mérkésat hordanak meg olyanokat kersenek a turkálókban is, viszont az Auchant "madarasteszkó"nak hívják.
ááááh.

Dr. No 2009.03.23. 21:49:56

Még ilyen kőkemény "Wtf?!" tech-buzz fílingem volt, amikor egy középiskolai osztálytalálkozóra az egyik csaj úgy állított be, mivel a gyermeke szerepelt valami magyar filmben, hogy hozta a filmet kazettán. És hogy ne legyen kibúvó, hozott mellé tévét és videót is.

Aggregátort nyilván csak azért nem, mert városban voltunk.

denidesuttyo 2009.03.23. 22:10:07

@appeltaart: Neem, ez az én exemről szól... Mikor letiplizett márkanevek szerint válogatta a ruhadarabokat, a címkementeseket iktatta...Ultralégűresség... azóta is folyamatosan csak ebben bír gondolkodni, meg a naviról, nótbukról, megagigapikszelekről, stb...A kettő valóban feltételezni látszik egymást! ;-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.23. 22:31:08

Csak gyorsan, mert sietek és elnézést: nathanp ismét klasszikusat hozott össze, a Tardai történetek aranykoszorús írójának innen is őszinte hálámat küldöm! :-)

RoFä 2009.03.24. 07:14:04

Ennek van 2.0 valtozata, sokkal dragabb cuccokkal. Tipikus: jol kereso informatikus, baratnoje tobbnyire nincs. Fejbol tudja a legujabb trendeket, ert is hozza, meg is veszi, persze a legtobb felesleges. De attol, hogy tizszer annyit kolt ra, meg eleg idegesito tud lenni :)))

(EN sem allok annyira messze ettol, neha ramjon az otperc foleg hifi es foto fronton, de sajnos nem vagyok pofatlanul jol kereso informatikus...)

RoFä 2009.03.24. 07:16:26

Ja a digitalis kepkeret tenyleg atommodoros, de meg el is tudom kepzelni, hogy van, aki tenyleg hasznat venne. A nagyi, mondjuk. Izlesek es pofonok... Van aki tenyleg szereti nezegetni a Zonokakat.
Csakhogy ilyen bolhafasznyi meretben ennyire szar kepminoseget osszehozni muveszet. Ha viszont normalis meret lenne es tenyleg visszaadna a szerencsetlen kepet legalabb valamennyire, akkor mar HD TV-nek hivnak...

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.03.24. 07:45:06

@Modor Tibi: Ne siess Tibi, a felvett CSI Helyszínelők nem szalad el :)
Én köszönöm, hogy lehettem, ki is nyomtattam a posztot, azt' ott figyel a könyvespolcon :DDD

Miss Marple 2009.03.24. 08:58:14

Női kütyük:
morzsaporszívó falra csavarozva (nekem is volt!!!! :) ) ,
fritőz, amitől pont ugyanolyan büdös lesz, mint a serpenyőtől, csak sokkal többet kell mosogatni,
gyöngyház fedőlappal bármi (telefon, számítógép, bármi),
kis memória egység (vagy mi a bánat) pirosban, nyakba lógatva ("okos, fontos és intellektuális nő vagyok" jelvény helyett),
színes folyadékban úszó üveggömbök, amik hőmérsékletjelzésre szolgálnak
@Kiszel Tünde: sólámpa mellé illóolaj párologtatós üvegtál állványon is dukál!!


ééééés: LÁVALÁMPA!

bekbórd! 2009.03.24. 10:07:17

Emlékeztek a kulcstartóra, aminek, ha nem találtad, fütyülni kellett, és az visszacsipogott?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.24. 10:17:42

ez iegy alfaj:

Én nem hiszem, hogy most az Nvidia GeForce XB-6890-TFX-D-5 sokkal jobb lenne a d-3-nál. Én leszedtem az új drivert a régihez és van egy plugin, amivel sokkal gyorsabban rendereli a multipixel alkalmazásokat is. Pédául a call of Duty-ba sem rohad már bele annyira. Egyébként ezekben a d-3 kártyákban még alaplapi alapértelmezett default logikai egységre volt téve a cache rövidelérésű számolóegysége, a d-5-nél már az nvidia is áttért a hosszú elérésűre. Szóval szerintem ne dőlj be neki, cseréld le, ha akarod de már most szólok hogy kidobtál egy csomó pénzt az ablakon, ___arra, amire neked kell ___ pontosan elég a d-3.
Szerintem ne próbálkozz a linuxxal, végülis persze ingyen van, de nem vagy te matektanár, különben is egy XP-t bármikor újrahúzok neked háromezerért és én bármikor átjövök. .

Alternatíve:

Mióta felraktam az Ubuntut azóta más világ van. NEm kellett lecserélni a régi gépet csak úgy szalad rajta az Ubuntu. Rögtön felismert, hogy már korábban minen winchesterem SCSI buszra kötöttem elvégre ez professzionális megoldás, ezek az új SATA vinyók csak az energiát bírják zabálni, nem védettek a túlárammal szemben és minden kis villámlás után vehetek másik gépet, na ezt a szívességet nem teszem meg a cetelem banknak. Persze az olyanok mint a szomszéd Józsi akik azért nézik a viharvadászt minden második nyáron, hogy mostmár következő zivatar után le lehet biztosítózni az aktuális gépet.
Én nem csinálok ilyet, az enyém egy jól összelőtt rendszer, nem fogom veszélyeztetni, meg különben is egy ilyen vízhűtéses gépet talán fel sem ismer az a szerencsétlen "szakértő"

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.24. 11:06:44

@bekbórd: én igen.
keresek olyat azota is, már gondolkodtam azon hogy a kulcsomat a telefonom hoz kötöm - abból ugyanis kettő van- és ha nem találom akkor megcsörgetem magam, de van amikor lemerül és akkor ez a módszer nem jó.

vennék egyet bármi áron!

most egy öngyújtót vettem aminek lámpa van a végén, így sötétben is tudok a táskámban kotorászni, bár borítottam már ki a lépcsőre a táskám tartalmát laksákulcsot keresve, ennek ellenére is .

ezek a praktikus dolgok miért mennek ki a divatból?

Miss Marple 2009.03.24. 11:12:01

@Prinzessin Erbsen: Egy sokkal kisebb, háromrekeszes táska nem segítene?... ;)

feltételes reflex 2009.03.24. 12:32:10

@Miss Marple:
a morzsaporszívóval (ami nekem is volt!! :))) és 'merem állítani, hogy praktikus') megelőztél :)

de ha már konyha:

mikrohullámú sütő (nem tudom, ki hogy van vele, nekem is van, de nem szeretem, mert érzem, ha valami mikróban melegített!- szvsz néhány jénaiban rottyasztott kaján kívül semmit nem lehet csinálni benne)

különféle botmixerek, turmixgépek, robotgépek, aprítógépek, elemmel működtetett kávéhabosító szerkezet. A tenyérnyi kávéhabosítót leszámítva közös vonása ezeknek a cuccoknak, hogy egyébként kézzel 5 perc alatt megoldható feladathoz is előszedik.
A munkamenet: Előszedés, (közben zsinórral néhány alapanyag pultról lesodrása) összeszerelés, 2 perc használat, szétszedés, elmosogatás (macerás részekkel elpiszmogás) szárítás, elpakolás.
Ezzel el is ment 15-20-30 perc. A kések néha vágnak is, ezért jó, ha házi elsősegély-ládikát tartunk az alsó konyhafiókban. Kötözés után steril gumikesztyűt húzhatunk, mely rendszerint a mosogató alatti tisztítószeres szekrény leghátuljában, legalul található, és négykézlábra ereszkedve kell kikotorni.
Ha hatékonyak akarunk lenni, nem mosogatjuk el azonnal, egyenként a kütyüket, hanem megvárjuk ezzel az előkészítés végét, ill. azt a pontot, amikor már a dzsuvás botmixer lesodorja a drága aprítógépet, aminek tartalma a padlón landol, magával rántva a turmixgép szöttyös keverőtartályát. Porszívót előszed. Miután hasraestünk a zsinórjában, leápoljuk az orrunkat.
Eközben szokott felrobbanni vagy leégni a mikróban valami, miközben lángralobban a fritőz.
Kárelhárítás, takarítás.
A főzés végén elégedetten konstatáljuk, hogy milyen hasznos is volt megvenni a TeleShopból azt a gőzzel tisztító univerzális takarítógépet.

Dave_hu (törölt) 2009.03.24. 12:43:46

jólkereső modoros 50-es: beépithető mánia. Beépithető mikró, sütő, főzőlap, kávéfőző, tv-re mountolt lcd tv, hűtő persze beépitett. beépitett páraelszivó, mosogatógép

Dave_hu (törölt) 2009.03.24. 12:47:05

30as pár: egyedi ikeás vászonképek a falon, szines luminarc poharak, külön koktélos pohárkészlet, mixerrel. Kika függöny, narancssárga, hogy menjen a zöld falhoz,.

Dr. No 2009.03.24. 13:41:09

Hűtögép eleve beépített LCD tévével és üdítőadagolóval?

Celtic 2009.03.24. 13:53:53

@égafater: nem, azok koze tartozok, akikrol volt par napja post. Vagyis szeretem az ir kulturat/tortenelmet. Vagyis ez igaz volt ram ugy tizenot eve (akkor meg nem volt divat :) ma mar annyira azert nem erdekel. Annyira sem, hoyg a fentebb emlitett posthoz hozzaszoljak.

Miss Marple 2009.03.24. 14:00:52

@feltételes reflex: Hát ez az!

Takarítógép! Másfél köbméter és annyit fogyaszt, mint egy acélöntöde! De kiporszívózza a szőnyegből a mintát is!

És hibátlan Zepter készlet, biolóizé lámpástul!

IndaMuncher 2009.03.24. 14:55:47

Na megint eszembe jutott, hogy a múltkorában a hozzá nem értő lakótársam is jött azzal, ha majd lesz gépe akkor megosztjuk az albérletben a netet, mondom oké de ahhoz azért kell pár felszerelés. Persze majd kell hozzá hálókártya meg kábel. de mondom router iskéne hozzá. de ő csak tovább erőltette, hogy hálókártya kell csak. Mondom oké, hagyjuk.
Ok lehet nem IT expert a srác de ne akarjon már okosabb lenni mikor nem az...

noirp 2009.03.24. 15:25:17

@Kiszel Tünde: höhö :DDD modoros vagyok, netán nagyon hülye is, de eddig csak úgy bírtam _nem_elhagyni a pendrive-omat, hogy nyakban hordtam :)))
@bekbórd: a fütyülős kulcstartóra emlékszem (1987-90), hajaj: az én füttyögésemre sose reagált, viszont bukott az öreg Ikarusok fék-és általános nyeszergésére...Nagy műsor lehettem vele
@feltételes reflex: szevasz :) Hasbaakasztó szöveg volt :)

Amúgy rengeteget tanultam, mert eddig leheletem se volt a házi csokiszökőkútról, meg a digitális képkeretről. Csak tátottam a szám; le vagyok én maradva, mint a borravaló.

Nekem is van azért tökéletesen fölösleges kütyüm, 2007 karácsonyra (pontosítok: karira) kaptam a nagymamámtól. Plexi angyalfigura, bokatájt valami tökömtudjiódával; ha ráeresztem az áramot, világít, node nem akárhogy, színét váltogatja infraverhenyestől UV-ig. LOL.
Azért idén karácsonykor egyszer bekapcsoltam, a geg kedvéért...

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.24. 15:37:11

@Miss Marple: már próbáltam, a kicsibe nem férek el, a sokrekeszesbe meg elfelejtem mit hová raktam.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.24. 15:40:41

A fősikolán a gépteremben minden fellehető háztartási kütyü volt, a pattogatott kukarica csinálótól a mosogatógépig, midegyiket ismerni kellett.

Egyszer megkérdeztem a tanárurat, hogy nekik ezekből mi van otthon, ah csak egy bot mixer, a többi feleseleges.

hoel 2009.03.24. 15:45:06

@feltételes reflex: Én is pont igy jártam és évekig gondolkoztam, hogy ebben másnak mi lehet a jó. Aztán az óperenciás tengeren túl tett látogatásom során mindenre fény derült: vannak olyan konyhák, amik akkorák, de( tényleg ) akkorák, hogy ezeket a "kütyüket" kint tárolják a pulton és csak nyussz-nyussz használják, semm keresgélés, kidugás-bedugás. Elképesztő élmény volt .

Balance Of Power 2009.03.24. 16:40:55

Apam nemreg beujitott egy elektromos, radiohullamos csengot. Felszerelte a folyosoajto ele, ott megnyomhatod es bent a lakasban jelzi, hogy jossz. Van persze a lakasajton is. A legjobb benne az, hogy idonkent megszolal csak ugy ad hoc is. Szoval sok ertelme van.

Amire en vagytam amugy sokaig, az a tv-shopos krumplihamozo.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.24. 17:03:18

Ejnyebejnye, a "KÜTYÜ" szót nem illik a Modoroson használni!

noirp 2009.03.24. 17:37:30

@Modor Tibi: Neeeeeeem??? De a "készülék" jöhet? Vagy netán a "GÉPELY" ?

Penya666 2009.03.24. 17:56:12

@F.house:

Meg lehet osztani ugyis. Igaza volt. Windows is tudja a netmegosztast. Annyi baja van ennek a megoldasnak hogy akkor tud csak netezni a tag ha a geped uzemel.

Miss Marple 2009.03.24. 17:58:35

@Modor Tibi: Szerintem meg csak itt lehet igazán jóízűen kimondani, hogy K Ü T Y Ü!

IndaMuncher 2009.03.24. 18:04:39

@Penya666: Tudom, egy rövid ideig nálam is ez volt, de nem fogom 24/7 járatni a gépemet más miatt, másrészt meg laptopnál nem hiszem, hogy egykönnyen megoldható lenne.

Penya666 2009.03.24. 19:02:50

@F.house:

Haat, usb-s vagy pcmcia halokartyaval megoldhato ;)
Najo nem kotexem :)

feltételes reflex 2009.03.24. 19:34:09

@hoel: igen, egy jól megtervezett konyha erről (is) szól.
De még ez sem mentesít a tisztogatás (és emiatt szétszedés, visszaszerelés) alól.

És számomra továbbra is rejtély, hogy miért kell egy 2-5 perces, kézzel simán elvégezhető konyhai művelethez ekkora cirkusz.

feltételes reflex 2009.03.24. 19:36:55

@noirp: szia lelkem, szokás szerint csúszok...:(

És akkor még a laszvegaszosan világító Utolsó vacsora ill. Szent Szív -órákról nem is beszélve. Természetesen Jézus szívéből kiálló mánusokkal.

feltételes reflex 2009.03.24. 19:43:36

@janomano: jézusom:DDDD

mondjuk ez tényleg gyorsabb, mint az én konyhámban kifüggesztett pizzéria -és kínai büfés étlap....;)

Mitya Ivanov 2009.03.24. 19:59:04

nem olvastam el ekommenteket, de szerintem kimaradt az, hogy:

Határozott tervei vannak a következő egy év elektronikai vásárlásaira, a kívánságlistát excelben vezeti, "cucc - kb. ár - kitől kapom/kinek veszem/kitől kaptam->kinek adom tovább ajándékba - alkalom" oszlopokkal.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.24. 20:31:53

@Mitya Ivanov: Az én férejm exel táblában vezeti a kiadás és bevételeket, hogy tudja mennyi pénze van.

Én meg nézem a pénztárcámat.

CernaGeza 2009.03.24. 21:08:52

közben eszembe jutott még egykét apróság, ami nemtom modoros-e, de kiakadok tőlük.

- csillogó arany szinű kamuingás műanyag falióra

- villogó minihifi, mely kiírja, hogy "WELCOME!" majd lila és zöld szinekben villogtatja a peta-bass és poprock, stb feliratokat

- mobiltelefonra szerelhető agyrákvédő és akkubuzeráló matrica.

bekbórd! 2009.03.24. 21:26:46

@CernaGeza: "- villogó minihifi, mely kiírja, hogy "WELCOME!" majd lila és zöld szinekben villogtatja a peta-bass és poprock, stb feliratokat"
De persze kikapcsolt állapotban is villog, hiszen arra való a DEMO mód.

CernaGeza 2009.03.24. 21:30:30

@bekbórd:

óó a demó-módot kifelejtettem, igazad van

:)

Mitya Ivanov 2009.03.24. 22:04:42

@Prinzessin Erbsen: én openoffice calc ban vezetem a kiadásokat. És én menő vagyok ezzel

janomano 2009.03.24. 23:37:03

Bár retró, meg megemlíteném a "hifitoronyhoz" kötött "hangfalakat", amelyek feltétlenül kétoldalt, a szekrénysor tetején kukorékolnak teljesen értelmetlenül.

Ennek kortárs megfelelője a cigisdoboz méretű, 20 darabból álló 10.1-es "hangrendszer", amelyhez tojásosdoboz méretű "szubbasszus" járul. Így teljes pl. a Keresztapa élvezete 1972-ből.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.24. 23:48:56

@janomano: olyat is láttam ám, hogy egy oldalra, egymás mellé voltak pakolva :-))

Igen, az x.1-es hangrendszer is nagyon jól jön egy panellakásban, egy 32 centis 16:9-es tévé mellé.

CernaGeza 2009.03.25. 08:17:09

@janomano:

kicsi lakás, kicsi szubbasszus:)

bekbórd! 2009.03.25. 09:43:51

@CernaGeza: Gyere, Peti, keresd meg a helikopteres részt, adj rá hangot! Ezt figyeld, dolbidigitál!

ZmanUK 2009.03.25. 16:28:10

Muszaki elado koromban az ilyen karaktereket szunyogoknak hivtuk. (mert vert szivnak) :)

Amugy megerne egy miset az eletviteluk hog szabad idejukben a katalogusokbol olvasott szakszavakat visszakerdezve szorakoztatjak az eladokat. Persze nem ertenek igazan semmihez, de minden erdekli oket.

marcivagyok 2009.03.25. 16:53:17

gyerekek!
Top shop- az kurvára hiányzik, meg a Lurdy parkolójában pénetkenként összegyűlő dobos tunningosok, akik számára a legtöbb szó már x-el kezdődik, és nem értem őket, de ahogy elnézem itt a kommentelők nagy rész eléggé képbe van, úgyhogy
"elektorkalandor segamegesztok"

IndaMuncher 2009.03.25. 16:54:23

@Zlot: Haha, egy idő után nekem biztos nem lenne szórakoztató, de azért van mikor a műszaki boltban eladók is eléggé idegesítőek, főleg akik defaultban parasztnak nézik a népet, valamint azok, akik olyan kibebaszottul segíteni akarnak. (Bár oké, ez a dolguk, customer satisfaction vagy mijafranc)

marcivagyok 2009.03.25. 17:12:56

kászömörszetiszfeskön:D amikor 3-an nézik, ahogy szerencsétlenkedsz, picit motyognak valamit, majd feltűbik, hogy ott bemulsz rájuk 20 másodperce, majd zavartan eloldalognak. Szépen visszaszáálingóznak, továbbra is ott szöszmötösz, na, azért az egyiket megkérdezed(már látod a szemében a kelletlenséget, és hogy jaj, "nem-nem tudom- nem adok" ragyogást), hogy tudna-e segíteni. Gyorsan lap után matat, és közli, hogy épp bejött 8 kamion a parkolóba, de ha megvárom akkor segít, vagy esetleg az x soron(supershopunk másik oldalára mutat, ami olyan aprónak látszik onnan ahol állsz) lévő "szabad kolléga" tudna segíteni.

ZmanUK 2009.03.25. 17:18:15

F.house

Total igazad van, mindket oldalon vannak hulyek. Mar nem csinalom azt a melot szerencsere, de igen sok klassz szitu megmaradt. Pl.

Kedves vasarlo kerdezi : "Mit jelent az a huton hogy valtoztathato az ajtonyitas"?
- Meg lehet valtoztatni az ajto nyitasanak iranyat...
- Mekkora hulyeseget!!! Akkor kivulre kerul a tojastarto???

ZmanUK 2009.03.25. 17:29:03

Ne felejtsuk am el, a 3 monitoros osszeallitast sem, szerintem az is eleg modoros, valamint, a csucsszamitogep szobaban levo kozponti szerepet.

Csucseger, az asztalon esetleg szamitogepalkatreszek, fenykepezo csatlakoztatva, webkamera megy folyamatosan, skype, MSN, bekapcsolva, hatterbol MR2 szol online, a lakasban wireless internet van mindenhol, ipod, mobil, iphone bluetooth, wireless-el egymasra fuzve, keverve, installalva, es valahol a sarokban egy pizzasdoboz, egy felig elragcsalt pizzaszelettel.

Bar ez inkabb geek, mint kisember

ZmanUK 2009.03.25. 18:50:14

Melyiket? Ha a tojástartósra gondolsz, akkor sajnos tényleg megtörtént. Legbelül sírtam közben :-)

janomano 2009.03.25. 19:33:53

@Prinzessin Erbsen: Nem olyan vad dolog. Ismerősöm mesélte, hogy az áruházban a pók ment végig a cd lejátszók előtt. Eject megnyom 2x és stopperórával mérte a részidőket. (végülis ezek a nagyobb áruházak újabb játszóterek az elmebetegek/kvázi elmebetegek részére)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.26. 12:30:45

Én az ilyen mediamarkt szerű helyeken az összes hifitorony rádióját áthangolom a bartókra a roxy, radio 1 satöbbi típusú adókról. (meg főleg a petőfiről. az egy borzalom) szépen lehalkítom előbb őket aztán sorban mindet belövöm a bartókra majd a két leghangosabbat kicsit felhangosítom. Ezután elpárolgok.
Mennyei szórakozás. Főleg utána az eladókat meg a vevőket figyelni...

ZmanUK 2009.03.26. 13:06:07

Professor, gratulalok. Gondolom neked is sok idod van :-)

Lilienfeld 2009.03.26. 13:09:10

Úgy tűnik, a poszt végül átalakult a Felesleges Áruk Fórumává: www.kukabuvar.hu/faf :)

Kedvenc részem minden műszaki áruházban az "egyéb kiskészülékek" polca: mikiegeres tojásfőző, pattanáskiszívó berendezés, levegő-ionizátor vagy mi a szösz....
A teleshopból azok a pompás kis keverő-pürésítő berendezések, amikbe 1 csészényi anyag fér, tehát a hosszú asztalon sorjázó pompás lakoma elkészítéséhez órákig kellene brúgattyúzni? Na és a lézeres élű szamurájkés?

És hogyan maradhatott ki a fenomenális Conrad Katalógus kínálata, élen a házi időjárás-állomással, a házi sörfőző műhellyel (hozzá zacskós, granulált "nyersanyagok"), és a csináld magad kakukkosórával?

Természetesen a gazda csillogó szemei, feltétel nélküli lelkesedése, és a "JÓ VÁSÁRT CSINÁLTAM" hittérítőhöz méltó, folyamatos publikálása teszi az önmagában csak felesleges árut valódi modoros felszereléssé.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.26. 14:40:56

@janomano: egy ismerősöm visszavitte a bótba a legújabb tv tavkapcsolóját, hogy nem tudja használni.

megmutatták neki hogy hogy kell

- jaj, hát ezzen ilyen kis redőny van? nem gondoltam volna

Lilienfeld 2009.03.26. 15:29:58

OFF
@Prinzessin Erbsen:
www.findonefindall.com/ - ezt direkt neked találták ki!
Van hagyományos fütyülős kulcstartó az ebayen cgi.ebay.com/SONIC-BOOM-WHISTLING-KEYFINDER-WITH-FLASHING-LED_W0QQitemZ250392519351QQcmdZViewItemQQptZUK_Car_Parts_Vehicles_Automobila_ET?hash=item250392519351&_trksid=p3286.m63.l1177 De találsz a vaterán meg más helyeken is.
Persze ez volna az ideális: bigyo.blog.hu/2007/11/23/hivd_fel_a_kulcsod - de sajnos még csak koncepció.
(Jobb táskák belsejében, felső szélen van egy kis karabiner a kulcsnak. Ugyanezt megcsinálhatod házilag egy kis gumiszalaggal meg egy biztosítótűvel.)

IndaMuncher 2009.03.26. 18:28:58

@Professor Pizka:
OFF
Mi a baj az mr2-vel? Nincs rajta reggeli színeshírekes műsor!! Nekem az már megteszi. Igaz zeneileg már ott is kezd hígulni, de még nem érzem a kényszert, fél óra hallgatás után, hogy ki kell kapcsolnom.
ON

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.03.28. 19:30:30

@pblue:
ja es ejszakara kikapcsoljak a wifi routert, hogy ne fogyasszon.


az kábé 11rugó egy évre, ha "soha" nincs kikapcsolva a router+modem. plusz, tudod, földnapja, vagymi....

drani 2009.04.08. 11:05:35

@pblue: ez volt a legjobb komment, főleg az érzékelhető indulat miatt :)

RobDN 2009.04.22. 15:07:58

Büszke arra, hogy az autójával beszédben lehet kommunikálni, ugyanakkor ennek gyakorlati kivitelezése csorbát szenved a hiányos angoltudása miatt.
Büszke arra, hogy a kamerája extra HD minőségben képes rögzíteni, de azt már nem tudja hogyan kell ezt síma dvd-vé konvertálni, hogy a család azon tagjai is kaphassanak egy kópiát, akinél még otthon nincs blue-ray lejátszó.
Új számítógépe hónapokon belül használhatatlanná válik a sok spam és féreg robot miatt (nagy részük persze netpornó eredetű). Ilyenkor áthív valakit, hogy tegye rendbe, fogadkozik, hogy nem tudja hogyan került rá mindez, majd közli, hogy nem kér formázást, úgy is le akarta már cserélni az egész gépet.
Dvd lejátszót installál a sportkocsijába, két képernyővel az elülső ülések hátsó oldalában, miközben a gyerekei már vagy 8 éve nem voltak az ősökkel közösen nyaralni, és mindketten saját verdával járnak.

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.11.22. 14:33:12

nagyon rendben van a poszt... bár sajnos néhol magamra ismertem:)

jimaymay 2009.11.23. 11:18:37

azt' mi a helyzet tardán ?

Fapuma (törölt) 2009.11.23. 17:33:52

ez hol volt eddig, hogy csak most talaltam ra?

ez a dzsípiesszel munkabajaro nagyon ott van a szeren, egy idoben mindig arra ebredtem az autopalyan "vigyazat sebessegmero kamera..." kimert Andrea hangon bele az auto suket csendjebe. kollega 20 eve ugyanazon az utvonalon jar dolgozni, mellesleg autopalya 85%-ban, megis kepes dzsipieszt hasznalni minden aldott nap. folyamatosan frissiti a terkepes adatbazist, lesajnalja azt akinek nincs meg a legfrisebb verzio. fent van neki Kuala Lumpur utca szintu terkepe POI-val egyutt, de soha sem volt Tornyosnemetinel messzebb.

tobb sd kartya van a dzsipieszhez mindegyiken mas es mas navigacios szoftverrel.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.23. 17:48:54

@Fapuma:

Mint az apám, aki most már 22"-os monitoron nézi a 600*800-at.

cd-r 2009.11.24. 12:40:19

ez így mind ok, de a legdurvább az én faterom, aki a 2 szintes + tetőtéri családi házba liftet akar szereltetni (nem, nincs rokkant a családban)

Celtic 2009.11.25. 22:17:04

Je, ez me'g ma is ut :) Erdemes ujraolvasni nathanp fiatalkori zsengeit :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.25. 22:23:33

@Celtic: na akkor holnap délelőtt is nézz vissza, mert durva meglepetésben lesz részed ITT :-))

Celtic 2009.11.26. 18:22:56

Egen, hat a radaron lattam...Mindjart el is olvasom.
süti beállítások módosítása