10 pont, amit valószínűleg ASAP el szeretnél távolítani az önéletrajzodból

2015/10/31. - írta: Modor Tibi

First things first: az önéletrajz a világszinten leszakadó, bántóan dízelszagú németből átvett Lebenslauf tükörfordítása; már csak a szó használata is avítt, múltban ragadt, táblázatokat kinyomtató és vonalzóval összenéző emberre utal. Ugyanez igaz a curriculum vitae-re, CV-re, ami talán még József Attila idejében vagánynak számíthatott - de elég belegondolni: megkapta vajon JA azt az állást..?

Ugye, hogy nem.

Maradjunk tehát a friss resuménél, én mindenképpen azt tanácsolom, ha egy főállásbeli munkaügyi tanácsadó, talent recruiter szerény javaslatára hallgatsz.

 

Tehát: röpködnek mindenfelé a 600-800 ezrek, milliós fizetések, juttatáscsomagok, te pedig meg se mersz szólalni, mert még mindig csak 300-400-at kapsz? Céges kocsi, vállalati üdülő, részvényopció, lakhatási támogatás, sabbatical leave, bar ninja, családi nap, kávéautomata nuku? Ideje hát kis ráncfelvarráson átejteni a rezümédet - de ne úgy, ahogy még húsz éve taníthatták az iskolában.

 

MIT VEGYÉL KI MINDENKÉPPEN A REZÜMÉDBŐL?

 

  1. Fénykép. Tudom, hogy 20 éve, amikor még vagány dolognak számíthatott az MLM meg a pasztellszínű nyakkendő, akkor ezt sokan meg is követelték. Sőt: ma is kérhetik itt-ott, de ott valószínűleg brifkóból fizet a főnök, és az irodájában lévő mosdókagylóba hugyozik. Oda te nem akarsz menni. A fénykép bármelyik irányba igazságtalanul befolyásolhatja a pályáztatót, és te valószínűleg rusnya vagy. Ráadásul bármiféle diszkriminációra kiváló alapot adhat egy fotó. Téged nem sértene az önérzetedben, ha azért vennének fel, mert szép vagy?
  2. Születési dátum. Semmi közük hozzá. Ugyanúgy meg tudod csinálni a munkát, mint egy húszéves. Tudnod kell: ha valahol "fiatalos" csapattal próbálnak agitálni, az törvénytelen. Az age discrimination elleni fellépés nálunk boldogabb országokban már teljesen tömeges jelenség.
  3. Lakcím. Semmi közük hozzá, hogy hol laksz. Ha esetleg azzal szeretnél bevágódni a HR-esnél, hogy beírsz valami vagány, budai irányítószámot: valószínűleg pont ezért fog utálni. Irreleváns adat, tisztítsd ki onnét.
  4. Szülők neve, foglalkozása. Nem hittem volna, de a mai napig látni ilyet. Pártállami idők csökevénye, amikor még igenis pluszpontokat jelentett, ha fizikai munkás szülőkkel rendelkezel, és családi háttered nem rendszeridegen. Nem mondom, legalább rend volt meg biztos munka, de manapság ez nem dívik. Téged érdekel, hogy ki milyen családból származik? Jó, engem is (utána is nézek rendesen), de ne akard, hogy pont nálad ez legyen a döntő pont!
  5. Családi állapot. Legyen ez egy BIG NO NO! Esetleg férjezett nő? Akkor biztos gyereke van, terhes vagy az lesz, tehát munkára alkalmatlan. Esetleg hajadon? Akkor hamarosan terhes leszel. Elvált nő? Senki nem akar neked munkát adni, garantálom. Ha nem írod bele, akkor viszont mindenki munkát fog adni neked, garantálom. Ha férfi vagy, persze írhatsz bármit, de inkább ne tedd, mert csak az értékes tartalmaktól veszed el a helyet.
  6. Hobbi, gyülekezeti tevékenység. Undorító, sikamlós, nyálas, csúszómászó benyalási kísérlet rátapintani a pályáztatók érzelmi húrjaira. Mozi, versenytánc, fényképezés, kirándulás, úszás, futás? Gyülekezet? És ha muszlim a vizsgáztató, akkor ő vajon mit fog gondolni? Nem garantált a siker ezeket látva, bár kétségtelenül egyéniség vagy.
  7. Név. Ijesztően hangzik, de sajnos a nevedből szinte mindent ki lehet következtetni. Nemed, korod, családi állapotod - és ami a legrosszabb:  nemzetiség. Ne ezek legyenek a döntő szempontok!
  8. Dátumok. Minden fentit sikeresen eltávolítottál, de ott van, hogy 2004-ben végeztél az ELTE bölcsészkarán nappali tagozaton? Nos, szépen visszaszámolja a fondorlatos HR-es, és valószínűleg kitalálja a korodat is, ami már bizony elég előrehaladott - és hát valószínűleg nő is vagy, ami újabb hátrány.
  9. Gyanús lukak a dátumok között. Minden gyakorlott, ravasz HR-esnek azonnal szemet fognak szúrni a gyanús hiátusos interregnumok. Ne hazudj, de valahogy tüntesd el őket, még ha lódítani is kell. Írd bele, hogy online médiás projektet vezettél (főzőblogot indítottál, amíg állást kerestél két évig), esetleg önkénteskedtél, az mostanában úgyis szinte kötelező - hiszen mi lehet nemesebb, mint multis fizetés és napi 12 órányi munka mellett közmunkások, mesteremberek feladatait végezni ingyen, hátrányos helyzetű, dolgozni nem akaró emberek számára, akik másnapra úgyis mindent szétbasznak.
  10. Hülye emailcímek, fizetési igények, pozíciók, iskolák, készségek... Bármire ráncolhatja a homlokát a pályáztató. Tudja meg csak szépen, helyben, személyesen!

 

Tehát: tuti jó helyre mész, ahol feltételezed a kiválasztási folyamatban részt vevőkről, tehát a teljes cégről, hogy vérprofik, és a fentiek úgysem befolyásolják őket semmilyen irányban - tehát csakis a száraz tényekre és a tudásodra fognak alapozni. De azért vedd ki mindezt, hátha mégis előítéletes céggel állunk szemben, és azért jó lenne ott dolgozni, ahol az emberek ilyen kritériumok alapján válogatnak. Úgyhogy mindenki érdemel legalább egy esélyt (főleg az, akinek az anyagán azonnal látszik, hogy nem kell), így tuti behívnak, és akkor már az állás is a tied lehengerlő tudásodnak, felkészültségednek és kulturális fittségednek köszönhetően!

Sok sikert az álláskereséshez,

Atergó Annamari.

39 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2015.10.31. 11:56:31

"hiszen mi lehet nemesebb, mint multis fizetés és napi 12 órányi munka mellett közmunkások, mesteremberek feladatait végezni ingyen, hátrányos helyzetű, dolgozni nem akaró emberek számára, akik másnapra úgyis mindent szétbasznak."

:D

hétfield 2015.10.31. 11:57:01

Szerintem levehető lenne az előző munkahely (mármint a cégnév): X pozícióra pályázom, ezelőtt is ilyeneket (is) csináltam, kurvamindegy, hol. Dá?

Spiritmonger 2015.10.31. 17:44:01

Jobb állásokra nem kell önéletrajz, oda az embereket megkeresik a melóval...

Trónkövetelő 2015.11.01. 13:08:18

Én most voltam állásinterjún a , és kiakasztottam az embereket: "a versenyszférában ilyen fizetést adnak?"

odamondó 2015.11.02. 08:31:13

Hátha előítéletes? Miért az talán baj? Milyen barom egy cikk ez.

Meg vegyél ki mindent hátha negatívan ítélnek meg... Ja akkor az aztán kurvára vérprofi cég mert beírom hogy van hobbim. Meg mert menő budai kerületben lakom már ráncolnak.

Az a cég ahova ilyen dolgok miatt nem vesznek fel oda te nem akarsz menni(kivéve 4/9)

Sinistroll 2015.11.02. 08:31:32

Elég szomorú képet fest a cikked a "talent recruiter" szakmáról. Az Isten mentsen meg attól, céget és álláskeresőt, hogy olyan emberkék kényére legyen utalva az ember, akik abból ítélnek, hogy az életrajzodat Lebenslaufnak, vagy CV-nek hívod.

Az egész cikk arról szól, hogy minden számít, csak az nem, hogy ki vagy, és mire vagy alkalmas. Mert így válogat az, aki a "talent recruiter" szakmában sikeres.

Nem kétlem, hogy ez a valóság, csak rém szomorú.

Gonbolkozó 2015.11.02. 08:32:14

Kedves Pályázók!

Majdnem két és fél évtizede veszek fel embereket "professional" munkakörbe, - fiatalokat kezdő állásba, tapasztaltabbakat "senior"-nak.

Ez a 10 pontnak legalább a feleolyan, hogyha megfogadod őket, szinte bizonyos, hogy nem veszik komolyan a CV-det.

Az egyetlen ami igaz belőle, hogy angolszász környezetben gyakran "resume"-nek hívják az életrajzot (és persze az is, hogy a szülők foglalkozásával tényleg nem traktálni a HR osztályt.)

A többi majdnem mind tömény butaság. Rögtön kukába kerül az életrajz,
- ha nem mellékelsz fényképet (szégyelled? nem tudsz egy türhető képet csináltatni magadról?)
- ha nincsenek az életrajzban tények (mi a fene alapján döntsem el, hogy érdemes behívni egy beszélgetésre?)
- tényleg nem annyira érdekes az iskola, ha már van 20 éves tapasztalatod, de ha kezdő vagy akkor mégis mivel igazolod, hogy megvan a megfelelő képesítésed a munka elvégzéséhez?
- stb, stb...

Az egész poszt persze inkább tréfa.
A legviccesebb, hogy azt tanácsolja, hogy ne tüntesd fel se a nevedet, se a kapcsolati adataidat (e-mail, stb...).
Így aztán tényleg könnyű lesz elérni téged...

Hajrá!
:-)

Medgar 2015.11.02. 09:20:33

A legszebb az egészben, hogy a kommentek modorosabbak mint a poszt....

Kuntakintekitekinte 2015.11.02. 09:20:37

A hozzászólásokból nagyon látszik, hogy az ide firkáló júzerek nagy részénél valóban felesleges minden sallang, elég lenne beírni annyit, hogy megvan a nyolc általános, öt első két második egy harmadikkal summázva. A szövegértelmezésig, az értő olvasásig már nem sikerült eljutni.
Emberek, ez a modoros blog, ennyi idő után is van olyan észlény, aki komolyan veszi és kifakad rá?

bunkó · http://bunko.blog.hu 2015.11.02. 13:39:48

Ha azt akarod, hogy az eddigi email-es visszautasítások helyett személyesen, oda- és visszautazás, valamint fél óra feszengés után személyen rázzanak le valami miatt (hazudjanak a képedbe valami törvényeset), akkor nyugodtan hagyd ki az önéletrajzodból a korodat vagy azt, hogy nő vagy.
És akkor még nem említettem azokat a nagyeszű HR-eseket, akik az előválogatásnál a Facebook/Linkedin profil elemzésével indítanak és ha ennek megtalálásához nincs elég információjuk, az önéletrajz már repül is a kukába.

Köldök_szösz 2015.11.02. 13:39:53

@Kuntakintekitekinte: igen, még a fél évtizede profikat kiválogató HR-es istennyila is.

Privateer 2015.11.02. 13:40:00

Én jókat derültem, és egyszerre szörnyülködtem a poszton. Gyakorlatilag ha mindent kiszedek, akkor kb ennyi marad:

Helló, én dolgozni akarok, itt hívj vissza és beszéljük meg a többit.

Privateer 2015.11.02. 13:40:08

Én jókat derültem, és egyszerre szörnyülködtem a poszton. Gyakorlatilag ha mindent kiszedek, akkor kb ennyi marad:

Helló, én dolgozni akarok, itt hívj vissza és beszéljük meg a többit.

10-es pontot bezzeg senki sem vette észre, hogy tömény irónia az egész? :-)

Bret 2015.11.02. 13:40:14

@Gonbolkozó: Ha te fényképet követelsz meg, akkor nagyon el vagy maradva a világtól. Multikörnyezetben kifejezetten kínos az ilyen HRes, frissítsd fel az ismereteidet mielőtt váltasz munkahelyet.

knowledge tree 2015.11.02. 13:40:22

@Gonbolkozó:
Kedves Pályáztató!
Megfogadtuk, köszönjük!
;-)

Hajdú Peter 2015.11.02. 13:40:28

Egyetertek, roviden tomoren a LENYEGET, tobbihez nincs kozuk.
En az oneletrajzom vegere, meg oda szoktam irni:
"ES KAPJATOK BE ROHADT BUZIK HA NEM VESZTEK FOL !!!"

termesztesen ekezet nelkul, mert nem gondoljak, hogy majd ekezetekkel fogok baszakodni a kedvukert.

sárospataki 2015.11.02. 13:40:34

@Gonbolkozó: és aki a seniornál is tapasztaltabb, őket hova veszed fel?

Nekem pl. elég kellemes a hangom, de nagyon csúnya az arcom, szóval szeretem az első benyomást inkább telefonon adni.

A nép fia 2015.11.02. 13:40:54

Egy részével teljesen egyet értek.
Nálam annyi van, hogy
Lakhely: Bp, és a kerület
Kor: x év

Ja, és ne olyan email címet adjon meg senki, hogy "szuperjediharcos@citromail.hu"
Eleve egy gagyi email szolgálató... ne viccelj, én is felvételiztettem. Aki még freemail-t használ, az a kőkorban ragadt (IT-céghez kerestem embereket). Volt egy ilyen: medveharcos@freemail.hu. Gyerekek, azért vegyük már komolyan!

Más: NEM kell a süket szöveg! Nem kell 10-20 mondatos bemutatkozás sem óvodától elmesélve. Egyszerűen nem érdekel.

HELYESÍRÁS!!! Formázás, külalak, igényesség.

S még valami: ha valaki sablon-önéletrajzzal jön (pl. Europass), akkor az nálam eleve hendikepp.

fehérfarkas 2015.11.02. 13:41:05

Hány olyan cég van ma Magyarországon, ahol a HR-es van ennyire modern, hogy a posztban leírtak alapján dönt és nem pedig a beseggelt sablonok alapján?
(ne felejtsük el, hogy magyar HR-esekről beszélünk, akik a nemzetközi HR trendeket hírből sem hallotték;
sőt, amit a magyar HR-esek csinálnak, azt nyugaton nem is nevezik HR-nek, hanem csak simén személyzetis kollégának, mert Human és a Relationship is hiényzik a munkájukből, de nálunk Magyarorszégon ők a cégeknél a királyok/kirlynők és emberek életeiről döntenek)

Tisztelet azon nagyon kevés magyar HR-esnek, akik valóban nyugati szintű szakmai tudással rendelkeznek.

Gandosz 2015.11.02. 15:30:14

@fehérfarkas: "nyugati szintű szakmai tudással rendelkeznek"
Az meg milyen.

Kuntakintekitekinte 2015.11.02. 15:30:20

@TrójaiVasParipa:

Ha egy HR-es nem fogja fel ennek a blognak a lényegét, csak saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt ha bármelyik pontba szakmailag próbál belekötni.
Mondjuk az tény, hogy a HR-es pic...kat nem az eszükért alkalmazzák.

videki gyerek 2015.11.02. 15:30:27

Egyetértek a poszttal, mostanában én is csak ennyit irok:

Na cső baszkikáim.
Írjatok ha fölvetetek, vagy lájkoljatok a fészen.
Amúgy meg kapjátok be.

Ennél több szerintem nem kell, lehet hogy még kihuzok belőle pár dolgot.

Köldök_szösz 2015.11.02. 17:17:36

@videki gyerek: Tulajdonképpen a fotó egy elég előítéletes dolog szerintem. Mármint hacsak nem valami olyan munkára jelentkezik az illető ahol szépnek is kell lenni (pl. valami hosztessz faszkulás) de pl. fejlesztőnek vagy valami ilyesminek mi a picsának tk. akárhogy is kinéznie.

Én a motivációs levelet hagytam ki mindig lustaságóbl meg szimplán azért mert az amúgy is rövid önéletrajzomhoz képtelenség lenne akármit is hozzátenni még vele... Igazából állást nem is kaptam még neten keresztül jelentkezgetve, lehet pont ezért? :D

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.11.02. 21:11:51

A háeres picsák köcsöggecik. Többnyire kialvatlan fejű, együtt pisálni-bagózni járó piás szinglik. A pasikat gyűlölik, de azért vágynak a faszukra.

2015.11.03. 11:54:28

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: együtt járnak a gymbe, meg shopizni meg felreggeltek a loveboxera meg tindereznek...együtt mojirtóznak job után a pubban (vagy hol)

Cave Nick 2015.11.03. 21:11:25

Mi a hányás Tibikém, termeljük a GDP-t, termeljük? Resumé baszod, hát beszarok... BE-SZA-ROK. Resumé...

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2015.11.03. 21:11:32

"Ha férfi vagy, persze írhatsz bármit..."
Csodálom, hogy erre a mondatcsökevényre nem ugranak a plexifalas libákok.

@saláta boglárka: Tinder, bazze, telitalálat.

PongLenis 2015.11.05. 10:55:47

"S még valami: ha valaki sablon-önéletrajzzal jön (pl. Europass), akkor az nálam eleve hendikepp."

Na itt a masik debil allat. Mert megis ki a picsa vagy te, hogy a te magassagos mindenhato szemelyedre sertoen hat egy europass eletrajz? A fonokod szerintem azzal zavart a lukadba dolgozni, hogy hozzal neki szakmailag hasznos munkat vegezni tudo emlosooket. Nem azzal, hogy te kenyed kedved szerint kiszord az europassos oneletrajzokat, a barna hajuakat, a vizontoket, meg a paprikas krumplit nem szeretoket. A legkartekonyabb haszontalan fergek egyikei vagytok ezen a vilagon, ostobak vagytok mint a fold (ezt a fenti kollegad gyonyoruan prezentalta 20 eves tapasztalataval) de akkor arcotok van fel meterel a fold felett jartok.

PongLenis 2015.11.05. 10:55:59

@Gonbolkozó: pont ez a baj, hogy egy ilyen irastudatlan, szoveget ertelmezni nem tudo, ostoba bazari majom pojaca mint te bazmeg 20 eve arrol dont, hogy ki alkalmas egy munkara es ki nem. Es meg buszke is vagy arra, hogy segg hulye vagy. Elmesz te is meg az osszes haszontalan senior junior talent recruiter a buspicsaba.
Hajra!
:)

Celtic 2015.11.08. 12:08:48

@A nép fia: biszexlovag@nemzetikonyvek.hu

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2015.11.08. 16:07:51

A poszt elnök, csak eszembe juttatta, hogy tényleg van ilyen szakma, akik tényleg egy csomó embert baszod meg tudnak győzni, hogy önéletrajzot írni az baszki egy tudomány...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2015.11.08. 16:07:56

@Privateer: észrevettük, csak veletek ellentétben nem szoktuk mindenki figyelmét felhívni olyasmikre, ami 5 éves kor fölött minden emberi lény számára világos.

yenoee 2015.11.20. 16:16:08

Á, túl lett ez tolva, már-már modoros. Oszt tessék, Annamarinak mértékadó külföldön is vannak mozgalmár társai. :D

www.businessinsider.com/words-not-to-say-in-a-job-interview-2015-11?utm_content=buffer4e9db&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Gyenge Idegzetű 2015.12.01. 11:23:41

@Gonbolkozó: "két és fél évtizede veszel fel embereket" (ez is milyen modoros mán'), de annyi eszed sincs, hogy:

1. kiszúrd az iróniát
2. EGYÁLTALÁN megnézd, HOVA kommentelsz!

Fasza szakember lehetsz egy olyan munkakörben, ahol a részletek kiszúrása a fő feladat...
A céget, ahol dolgozol, meg sajnálni sem érdemes, ahol ekkora barmok dolgozhatnak és még büszkélkednek is vele.
süti beállítások módosítása