Hóvihar és káosz március 15-én - véletlen?

2013/03/15. - írta: Modor Tibi

-Vegyük szépen sorra. Csupa furcsa egybeesés, és pont ma. A lakosság állapota mostanra olyan felzaklatott, pattanásig feszült, hogy nem kevésen múlott volna egy polgárháborús állapot Budapest utcáin. A pápaválasztás fehér füstje mögött sunyin aláírt alkotmánymódosítások, a rezsicsökkentés népbutító vízfüggönye mögé rejtett agyonadóztatás, a forint bedöntése, a létminimum alatt tengődő négymillió ember, a félmillió kitántorgó, versenyképességünk totális annulálása... Az ellenzéki, bocsánat, demokatartikus ellenzéki mozgalmak soha nem látott módon egységes, közös ünneplést és felvonulást terveztek, a kormányfő bátor Sir Robin mintájára már megint egészen Brüsszelig szaladt a Haza érdekében, már minden készen állt volna - és erre jött ez.

Szerintetek tényleg csak a természet játéka, hogy már egy hete sulykolják, hogy igen, az ünnepek alatt borzasztó időjárás lesz, senki ne menjen sehová? Az is csupa véletlen, hogy eközben a kormány állami monopóliummá emeli az időjárás-előrejelzést? Tudtuk, hogy Kínában vagy Szocsiban is teljesen bevett dolog már a hócsinálás? Kik is mostanában a mi régi-új legjobb barátaink? És megjósolták napra pontosan, még meg is mosolyogtuk, és tessék: pont ma, pont a nemzeti ünnepen Világvége, Holnapután. Persze tudjuk, mi a diktatórikus, atyáskodó hatalom egyik ősrégi trükkje: kelts pánikot, félelmet az emberekben, majd tetszelegj a megmentő szerepében. Egészen csupa véletlenül pont ez történik most is. A 2007-es augusztus 20-a is még sokak emlékeiben élhet - jé, megint pont egy nemzeti ünnepen történt hasonló! Tedd tönkre, majd mentsd meg - de csak félig. Lásd devizahitelesek. Senkit nem hagyunk az út szélén, ugye?

Belügyminiszter úr is felkelt? Hol voltak a hókotrók? Miért az osztrák, modern, tiszta hókotróknak kell minket megint kisegíteniök? Pedig minden okuk meglenne arra, hogy cserbenhagyjanak minket azok után, amit az Erstével meg az UniCredittel meg mertek csinálni. Persze őket nem kell már emberségből meg kereszténységből, önfeláldozásból kioktatni. Ők nem várnak hálát, nem azért teszik. Enyhébb idő van, mint januárban-decemberben bármikor. Alig pár centi hó esett. Akkor miért nem volt káosz? Ki lassította most mesterségesen az autó- és vasúti pályákat? Ki kelti szándékosan a pánikot, a kiszolgáltatottságérzést? Kik a felelősök? A média miért nem figyelmeztette az embereket időben? Az Index miért hagyta abba a tudósítást éjjel 01:28-kor? Csak nem le lett nekik szólva valahonnan? Kik a felelősök? Ha én így végezném a munkámat, már páros lábbal basztak volna ki, esküszöm.

-Te hülye vagy, bazmeg. Az emberek buták és felelőtlenek. Egy hete ugatja mindenki, hogy hó lesz meg tél, de senki nem vette komolyan, csak legyintett. Természetesen Orbán Viktor direkt Belgiumban már elkezdte a hócsinálást egy hete, és fél Európán keresztül ideküldte nekünk, hogy március tizenötödikén elfújja a kormányellenes tüntetéseket a biciklistákkal együtt. 

De nem, röhög és beül a kocsijába, és elindul a wellnesshétvégére. Mert a magyar két dolgot imád: a wellnesst, a hosszú hétvégét és az ingyenhitelt. És persze már felcsavarta február végén a nyári gumikat, és így nekivág, pedig ez folyt a csapból is, hogy senki ne menjen sehova. A Nagyi nem várhat, a leves kihűl!

És elindul, és siránkozik, posztolgat, és nem hiszi el. A baj az mindig az, ami mással történik. Bezzeg a fűtött, meleg szobából pofázni és mutogatni a felelősökre, másokat okolni a saját hülyeségünkért - ez megy. Mert az államnak az a feladata, hogy a szegény embernek megteremtse, hogy havat kotorjon, hogy a nyárigumis, síelni induló idiótákat mentse. Hát SÍZNI akartatok, most megkaptátok, tetszik? Akkor tessék szépen pironkodni és megköszönni, és örülni, ha nem küldik ki a számlát - osztrák schillingben. Mert megérdemelnétek. És ezek után még követelőztök, elképesztő. Mint az ember, akit kirántasz a vonat alól, de még neki áll feljebb.

Áh, kell ez nektek. Kis közösségi-generációs élmény, katasztrófaérzés, kis összekovácsolódás, kurvára fontos közlemények osztogatása a fácsebukkon, nehogy buszra szállj, és hogy az óbaroki Schicklgrúber családnál meg lehet szállni a fészerben. Lesz majd mit mesélni az unokáknak.

Azért a víz az úr, mi? Biztos ez? Ha fáztok, már nem aggódtok a demokráciáért, mi? De fogjuk fel istenítéletként. A Jóisten nem szeret Benneteket. Ammen.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása