Olvasói rovat - A modoros gondnok

2012/02/17. - írta: Modor Tibi

Tisztelt Tibor!

Fél órája gondolkodom, hogy milyen modorosság-mentes bevezetőt írhatnék. Igazából ez a blog életem meghatározó pontja, amióta olvasom, rájöttem, hogy nem vagyok egyedül. :) Szóval gondoltam írok valamit, ha tetszik, használd egészséggel. /Köszönöm, ezt már szeretjük - M.T./

Ha ezt olvasod, vannak még túlélők!

Üdv,

Csirmi




A modoros gondnok


Vidéki katóóólikus általános iskola, párszáz gyerekkel, akiknek hamis cimborájuk a gondnok, akit általában a ’bá jelzővel illetnek, hiszen tegezni nem lehet, de azért a formalitást sem kell túlzásba vinni a jelenlétekor.

Mihálybá’. Ötvenes, szőke, kék munkásruhás, állandóan piszkos kezű/körmű, mérsékelten alkoholista egyén. Mihálybá’ olyan, mintha az iskolában lakna, reggel, amikor megérkeznek a gyerekek, ő már ott van, délután, mikor elmennek, ő még ott van. Az utolsó szülő távozásával sem változik át szuperhőssé, hanem frissen festett 28-as Csepelén hazahajt, bár kifejlett állapotában járműve lehet Schwalbe vagy csiliga is, de sohasem autó. Mihálybá’ egyébiránt jó arc, munkásruhájának jobb zsebében szotyi lapul, a balban pedig töltött cigi. Naptól égetett bőrén kezdetleges börtöntetkók figyelhetők meg, ilyen például a B.O.X, vagy a SZERETLEK MÁRIA! Évzárók vagy egyéb ünnepségek alkalmával a háttérben ácsorog, és cigizgetve, vicces mozdulatokkal bírja nevetésre az éppen szavalókat, akik persze nem bírják végigmondani a verset. Az osztályfőnök természetesen a gyerekeket szidja le, és nem a troll Mihálybát.

Munkájának nagy részét az órák alatt, az udvaron végzi, állandó pakolást mímel, bütyköl valamit, fát vág, kerítést toldoz, beszélget az ebédeltetős nénikkel, és lopva kacsint Bözsikére, akinek amúgy 36 éve férje van. Szünetben is megfigyelhető a működése, előszeretettel locsolja a focipályát, persze nem hagyhatja ki a „Bocsmá’ hogy lelocsoltalak Petikém.” jellegű mondatokat, lányokat viszont nem molesztál, nehogy problémája legyen belőle. Ha épp nem az udvaron van, akkor csöppnyi műhelyében majszolja a szendvicsét, olajos kézzel állítja be a rádióját, vagy a mini fekete-fehér tévéjén Eszmeraldát néz. A műhelyében mindenféle földönkívüli technika megtalálható, nincs olyan probléma, amire ne lenne szerszáma. Természetesen minden olajos, a félbevágott petpalackok ezernyi csavart, szeget rejtenek, a hamutál szerepét egy fémdoboz látja el.

Néha be kell mennie az iskola falai közé, ilyenkor szinte mindig a gyerekek előtt áll a büfében, és ha rájön a szükség, hangos szipogásokkal és krahácsolásokkal tudatja, hogy bizony most ő van a vécén. Mihálybá’ jóban van az igazgatóval, aki Misikémnek szólítja, ugyanez a helyzet nem mondható el a Pap bácsinál, aki Mihálynak hívja, és hülyébbnél-hülyébb munkákat ad neki.

-Mihály, takarítsa már meg kérem az örökmécsest, nem érem el. És az ajtót kérem tegye be, nehogy beszökjön a macska. Majd, majd szünetben lesz linzer meg szendvics a sekrestyében, fogyassza egészséggel, Mihály.

Az igazgató, aki egyébként az iskolai foci híve, gyakran bízza meg az alábbi feladatokkal:

-Misikém, az udvaron van széthagyva vagy három bőrlabda, keresse meg, fújja fel őket, mert délután a Dinómanók játszik a Kitaposom a Veséd SE-vel, kell a laszti. Meg a pályát is locsolja fel, de ne legyen saras.

Mihálybá’ szereti nézeteit hangoztatni a gyerekek előtt, hiszen ők még nem tudnak a témához hozzászólni, igazából le se szarják, csak hát menő az öreggel beszélgetni.

-Hallod Robikám, kisapám, majd ha felnőtt leszel, te is belátod, hogy szar az élet.

-Aha.

-A pénzt lenyúlják nekem meg marad a minimálbér, oszt gürizhetek még hétvégén is.

-Ühüm.

-Persze ezt ti, kisiskolások még nem tudhatjátok, mindent alátok tolnak a szülők.

-Aha.

-Hallod, majd ha felnőtt leszel, lesz aztán hű meg ha. Szóval tanuljál, én nem tanulhattam, oszt látod… majd mereszted a segged egy irodában, oszt kapod a jó kis zsetonkát.

Mihálybát amúgy mély misztikum övezi, magánéletéről ritkán beszél. Csak annyit tudni róla az osztályközösségek információmorzsáiból, hogy azért van heg a homlokán, mert tizenöt éve egy kislány véletlenül ceruzát állított a fejébe, a feleségének sűrű bajsza van, a lánya viszont irtó jó buksza. A vagányabbak között felmerül az ötlet, hogy követni kéne hazáig…de ez sosem történik meg. Mihálybá’ ezért örökre rejtélyes marad, mint egy titkosügynök.

58 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2012.02.17. 08:36:54

szerintem ilyenek már nincsenek, igaz, vagy húsz éve nem jártam sem alap, sem középfokú oktatási intézményben.
Az általános iskolás gondnok majdnem ilyen volt, csak éppen nem mérsékelten, hanem masszívan volt alkesz, ő volt egyben a fűtő is, szegény úgy végezte, hogy részegen felmászott a kéményre, aztán lezuhant. Azt beszélték, hogy szándékosan tette. Mindig füstszaggal keveredett szarszaga, vagy fingszaga volt, vizenyős szeme, viszont a poszttal ellentétben soha, senkihez sem szólt egy szót sem.

2012.02.17. 08:54:24

@Mitya Ivanov: nálunk általánosban, még a 80-as években a gondnok úgy nézett ki mint Lee van Cleef.

Egyébként jobb helyeken pedellusnak hívják, irodalmi művekben is megjelenik az alakja, leghíresebb a Téli berekben Tutajosék iskolájának gondnoka.

Dzsoni Kráncs 2012.02.17. 09:12:29

Nálunk a gimiben volt hasonló pedellus,neki kellett szólni ha foci közben berúgtuk az ablakot.
-Az anyátok picsáját,már megin'!
Aztán már fősulisok voltunk,mikor kírúgták,és mint oly sok alkesz,ő is a vasútállomás környékén tengette napjait,ott arénázott és mesélte mindenkinek igazságtalan sorsát.
Aztán tanítottam egy falusi suliban,ott is volt hasonló gondnok,bár hivatalosan fűtő volt,a szalonnája és a pálinkája mindig a konyhában volt az ételminták között,régebben kapus volt a helyi csapatban,ezért az évvégi tanár-diák meccseken mindig ő védett nálunk,nem is rosszul.

2012.02.17. 09:18:27

@Dzsoni Kráncs: hova is jártál gimibe? Ilyen ikonikus alak még a Bercsényiben a Rudi bá, ha jól emlékszem a nevére:)

Pan Tau 2012.02.17. 09:22:11

Mihálybát amúgy mély misztikum övezi: múltjáról legendák keringenek az iskolában, mint frontot megjárt katonatiszt (na jó ma már nem, az én időmbe mér neccesen, bár nem reálisan), Komlón bestofevör vájár, esetleg híres feltaláló, akitől elvált a felesége, vagy menő nb1-es focista, aki elitta az agyát, de már '90 után nem sikerült kocsmát kapni gebinbe (tegnap olvastam, h. Plotár Gyuszi egy általánosban gondnok). Nyilvánvalóan viselkedése, szokásai határozzák meg a róla szóló mondák irányát, ha a tesiórán a tornatanár Gabibával spanol, akkor csak egykori olimpikon lehet, ha pattogósan üvölt, akkor meg Rommel balkézről született leszármazottja középút nincs, a gondnok nem középszerű ember, átlagos életúttal. A valóság ezzel szemben az, h. a gondnokot, mint csecsemő a biológiaszertárban találták '56 novemberében, és az akkori igazgató (meg a tantestület) nevelte fel, aztán ittragadt, állítólag a sarki kisboltnál tovább még sosem ment, hiába állítja az a hazudós kis Keskeny, h. látta a városban!

Viszont bárki is vagy a kapun kívül, az iskola területén a gondnok az úr...mert mehetsz te az igazgatóhoz megbeszélni a TAMOP keretében beszerzendő IT eszközök műszaki specifikációját, de addig nem nyomja meg az ajtónyitó gombját, míg egy pár információrészletet el nem ejtesz. Egy XY vagyok az igazgató asszonyhoz jöttem nyitásra egy érzelemmentes és magabiztos milyen ügyben? fogadással válaszol. A hazai pálya miatt nem jön zavarba attól sem, ha azt mondod az igazgatóasszony kérte, h. jöjjek...igen?meg van beszélve?mikorra? ühm, értem mondja mégegyszer a nevét!...XY...érdekes nekem nincs felírva!na jó menjen! ezután míg végigmész a tablókkal tapétázott folyosó falai közt végig érzed óvó tekintetét a bal lapockádon.
Miután nem dobtak ki azonnal (pedig ő készen állt, ha kell) kifelé menet már bratyizik és úgyis arra van dolgom szerű ráutaló magatartással kikísér, hátha megtud valamit a bent folytatott beszélgetésből, elvégre az információ hatalom.

Lenry 2012.02.17. 09:24:33

pont mint anno ált.suliban a Nándibá'

az udvar végében volt a műhelye, a menőbb srácoknak állandó bejárása volt hozzá és tegezték is, pedig simán volt vagy 60 éves.
nagy arc volt...
a felesége, később a fia vitte az iskolai büfét.

2012.02.17. 09:44:54

Én már olyan régen jártam iskolába,arra sem emlékszem, hogy milyen volt a gondnok. Az iskola sincs már meg, telsen elbontották, egy Lidl van a helyén, viszont Csirmi bevezetőjében írtakkal mélységesen egyet értek.
...és amúgy a poszt is jól meg van írva, nagyon bájos.

2012.02.17. 09:45:26

Nálunk az általános iskolában még liftes bácsi is volt. Nem nagyon értettük, minek mert a liftet csak tanárok használhatták, de ők sem vitték túlzásba, így Lajos bácsi csak üldögélt naphosszat a kissámlin a liftben.
A gondnokhoz jobb helyeken tartozik egy iskola kutyája is, praktikusan az út mellől felszedett, meghatározhatatlan fajtákból kevert korcs, jóindulatú, gyáva és alaposan elhízlalt dög.

Mitya Ivanov 2012.02.17. 10:09:31

@Brother Love: általános iskolában lift, nagyon menő helyre járhattál, bazz

2012.02.17. 10:30:20

@Brother Love: Biztos valami arisztokrata lehetett, volt egy barátnőm ...ghy névvel, a nagyapja a kózházba volt liftes, úgy kapott nyugdíjat (akkor még 10 év elég volt, a több ezer holdért nem kaptak semmit)
Jó meló, nem kell benne megszakad ...nhy

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.02.17. 11:28:56

Szerintem csodálatos volt ez az írás. A gimiben volt egy ilyen szivar, Tivadar bácsinak hívták. Szilaj marcona külsejű de jószívű, vidám ember volt. Olyanokat mondott hogy kihívlak egy vérbajra. Asszem fűtő volt vagy mi, az iskolának olyan részeiben dolgozott ahol sose jártam.

vitaygeorgina 2012.02.17. 11:32:43

Ezt a posztot jó volt olvasni. Valahogy olyan választékos, igényes.
Muszáj megdicsérnem, mert a törzskommentelők már le se szarják az ilyesmit, csak mondják a magukét. Néha úgy érzem, elég lenne nekik csak egy szót bedobni posztként (pl. varrónő, állatvédő, drogos) és már indulna is a jó kis beszélgetés.
Bocs amúgy törzskommentelők, nem akarok köveket a fejemre, csak úgy megjegyeztem, mert feltűnt, és Jutka néni példáját követve ami a szívemen a számon.
Amúgy nem ismerek ilyen fazont, a mi sulinkban nem gondok volt, hanem karbantartó, és tőle féltek a gyerekek, és ő maga is méltóságán alulinak tartotta volna, hogy bármelyikhez is hozzászóljon.

Bandibacsi34 2012.02.17. 11:41:56

@Somló November: Hát ez benne a misztikum:-))))
Mi egyszer lementünk az iskolapincébe nyári szünetben-bemásztunk az ablakon. Volt ott óvóhely stb stb. Máskor meg berugtuk a pinceablakot, és lementünk a labdaért. A gondnok nem volt ott, de a hely, mint egy orkbarlang a lapozgatóskönyvekből. Felkaptuk a labdát és iszkoltunk is ki!!!

ui: Jó lenne megemlékezni az iskolák és minden más közintézmény (pl. Országház) két legfontosabb személyéről: a portásról és a takarítónőről

ezértregisztráltam 2012.02.17. 11:44:24

@Lenry: Egy posztot megérne Tomi, az iskolai büfés.

Bandibacsi34 2012.02.17. 12:01:45

@ezértregisztráltam: JAja. Nálunk ő volt a Misi bá. A tanárok mindig irigyelték, hogy többet keresett náluk, de jófej volt. Persze mindig panaszkodott, hogy nem megy jól az üzlet, de ha szünetben nem álltál időben a be sorba, akkor baszhattad!!!!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.17. 12:01:57

@Brother Love: a gimiben, ahova jártam, Bandi bá kutyája valami Felsőujgur Bivalybaszó márkájú állat volt, szolid méterhúszas marmagassággal. egyszer amint ment a futás körbe-körbe az udvaron elszabadult és seggen harapott. Másszor a tornatanár aki faluról származott, vagy tizenöt méterről úgy baszta oda az ágseprűt, hogy pont nyéllel előre érkezett a dög horpaszába. Erről értett is, szépen visszaoldalgott a helyére.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.02.17. 12:03:38

@ezértregisztráltam: A mi büfésünket úgy hívták, hogy Scatman, mert egy az egyben úgy nézett ki, mint Scatman John.

Viszont az írás remekül megidézi az iskolai gondnok hangulatát, gratulálok.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.02.17. 12:10:25

@vitaygeorgina: ez nem igaz szerintem egészen, mert egy posztnak az az elsődleges célja (szerintem) hogy önszervező webkettes miniszemináriumot generáljon a kibertérben szerintem.

ezértregisztráltam 2012.02.17. 12:13:25

@Bandibacsi34: Ja, nálunk is jó volt a viszony a büféssel (egészen kocsmai hangulat lett attól, hogy bevitt magának egy kis tévét, meg mindig ott voltak a remek napilapok). A végén még a tablónkra is rákerült, a tanárokkal ellentétben (és ettől nagyon menőnek éreztük magunkat, természetesen).
Ez valami büfés dinasztia lehetett, mert azelőtt az apja vitte a boltot.

vitaygeorgina 2012.02.17. 12:14:54

@Somló November: ezt olyan szépen mondtad, hogy meghajlok, és visszavonom, amit fentebb írtam.

2012.02.17. 12:38:15

@Mitya Ivanov: Úgy gondolom, hogy a lift azért került az iskolába, mert azt a szocializmus építésének időszakában építették, direkt iskolának és akkoriban egy-egy ilyen felesleges extra is demonstrálta, hogy a cucialista társadalom mennyi földi jóval halmozza el a zemberket.

A város másik általános iskolájában pl. úszómedence volt, de azt kizárólag délután használták, sportegyesületi edzésre, tehát normál tornaórákon soha...

blash 2012.02.17. 13:10:42

Ajtót betenni merrefelé szokás? Zalában?

Momina 2012.02.17. 14:16:40

Kiváló írás, szinte magam előtt látom Mihálybát. Nálunk is volt egy ilyen bácsi a gimiben, a kis bódéja egy külön épület volt az udvaron a focipálya mellett. A nevére nem emlékszem, sőt a hangjára se, mert soha nem szólt senkihez. Kék munkásruha helyett barna köpenyt hordott, nagy és mindig kitömött zsebekkel, és inkább karbantartó volt, mint gondnok, hozzátartozott a fűtés is. A gondnok inkább a külön működő portásbácsi volt, aki viszont szövetnadrág-ing-szemüveg kombóban járt.

Ottlaki Kababám 2012.02.17. 14:36:07

@blash: Szerintem a másik végen, Debrecenben. Én leglábbis láttam ott kiírva a kórházajtón. Sőt, ott még a villamoson is berregő van. Meg levonó, meg bemelegítő, ahogy már beszéltük itt.

Egyébként tényleg nagyon szép írás, művelt szerző benyomását kelti.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.02.17. 15:15:11

@Ottlaki Kababám: ott is becsukják ajtót. arrébb, tirpákországban viszont beteszik, fogukat meg kimossák.

"vidéki" székesfővárosokban ezer gyerek fölötti iskolákban a mai napig vannak ilyen emberek, csak diverzifikáltabbak és számosabbak, a sokrétűbb elvégzendő munkából kifolyólag.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.17. 15:32:57

@Ottlaki Kababám: levonó, mi? na kérek akkor egy kétgömbös csoki-vaníliát :-)

Ottlaki Kababám 2012.02.17. 15:49:43

@b̶̸͜͠à͜͡c̷̸͟͠h̴̢͠͏t̨͘͢͠e̶̕͞r̵̷̛ḿ̵̛͟͏a̵̸͞ń̸̶: Nekem az is furi (szintén DEB) volt, amikor a csaj aszongya, kimossa a haját. Hol, a mosógépben?

NapiKamuhír 2012.02.17. 15:53:25

@Ottlaki Kababám: a villanylecsukásról/tévéfeloltásról ne is beszéljünk... :)

Ottlaki Kababám 2012.02.17. 16:06:18

Na, megint a poszthoz kapcsolódó témánál vagyunk :)

Tűzóutóuóutóu.

combo 2012.02.17. 17:07:20

A poszt-toló tökéletesen leírta az általános iskolai gondnokunkat. Annyi kiegészítést tennék, hogy a miénk állandóan levelet/ágat/járdát söpört, gyakran bőgette a fűnyírót is, a kettes létrával úgy tudott menni, mint egy festő, és mindenkivel jóban volt, az igazgató is főnöknek szólította. Sajnos pár éve már nincs közöttünk, de utólag visszagondolva a felnőttek közül tőle lehetett a legtöbbet tanulni a nagybetűs életről (és nem a marcipánhömpölyt sugalló vagy pofozkodóan szigorú tanároktól).

- Jó napot, Imrebá.
- Szevasztok. Na mi van, a pingpongozás miatt már nem is fogtok kezet az öreggel?
- Ó, dehogynem. [Tudtuk előre, hogy meg fogja szorítani a kezünket poénból, mert most mindenkivel ezt játssza, de azért kezet fogtunk vele.]
- Erőlködünk, erőlködünk? [Nevet.] Beállhatok? Kettőtök ellen leszek egyedül.
- Mi nem szoktuk egymásnak lecsapni, ez nem ér. [= Ő nyert.]
- Jöhet egy visszavágó?
- Naná. [Másodszor hagyott minket nyerni.]
- Tegnap este kicsit feltuningoltam vízzel a focipályát. Jó lett?
- Persze, tök jól lehet csúszkálni rajta, még nem karcoltuk föl a csúszkapályát. Rászoktunk arra, hogy mindenki ellenőrzi a bakancsát. [Hogy nincs-e benne beleszorult kő.]
- Akkor jó. Na, minek öltöztök farsangon? Nekem nyugodtan elmondhatjátok, tudok titkot tartani. Aztán ha a banketten megint nem mered felkérni a Zsazsát, akkor nem kapsz többet dupla adag puszedlit uzsonnára. Láttam ám, hogy hogy néztél rá a zsibongóban; öregszem, de azért vak még nem vagyok.

A Tyne folyó déli partja 2012.02.17. 19:19:04

@Ottlaki Kababám: mi a tök az a levonó?
amúgy, én szerintem hallottam azt, hogy betenni az ajtót, a Dunántúlon. de nem emlékszem, ki mondta, a mostohaapámra gyanakszom, aki meg vasi eredetileg.

gondnokra meg egyik iskolából sem emlékszem, de biztos volt, mert a teknőst valakinek kellett etetnie.

Styxx 2012.02.17. 19:25:04

@vitaygeorgina:
Csatlakozom, atomszép poszt. A (szerintem) méltatlanul fikázott Hácsé mester faka posztjainak a hangulata is benne van, de persze Mihály bá' is átjött. Egyben hamut szórok a fejemre: mea "törzskommentelő" maxima culpa, mostanság én sem nagyon dicsértem a jót.
@Mitya Ivanov:
"Mindig füstszaggal keveredett szarszaga, vagy fingszaga volt,"LoL!

pincze 2012.02.17. 19:31:38

Az én időmben még csizmában kalapban jártak a hivatalsegédek nem kantáros nadrágban , gázolajozták a padlót , sok cserépkályhát kellett kiszolgálniuk , de ezt nagyon jókedvűen adták elő .

Styxx 2012.02.17. 19:50:06

@A Tyne folyó déli partja:
A levonó az a matrica, legalábbis (a) Vajdaságban, Debrecenben nem tudom, bár évekig oda udvaroltam.

Momina 2012.02.17. 19:54:09

@A Tyne folyó déli partja: A levonó az a matrica, az a ragasztós izé. Minden levonó, legyen ábrás, szuperhősös, vagy olyan keretes, amit a füzetre ragasztasz, hogy beleírd, hogy Kovács Petike 1.C.oszt. vagy bármi. Amúgy a levonó, kimossa a haját, beteszi az ajtót, stb. nemcsak Debrecen, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén is!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.02.17. 20:17:53

@Bandibacsi34: de jó is volt gyerekfejjel jelentéktelen dolgok miatt izgulni nem? Felnagyítottuk képzeletünkben a bennünket körülvevő létet, felfokozva éltünk. Ma már meg, éted, örül az ember gyereke ha egy jót tud huggyozni :)

2012.02.17. 20:32:09

@Styxx: az olyan mint a vignyetta!

combo 2012.02.17. 20:46:09

Ez a poszt nem kerül ki a címlapra, a munkahelyen kakilós meg igen? Én még ilyet nem értem.

évuska 2012.02.17. 21:17:19

Az én kedvenceim, de ez nem tájspecifikus, inkább életkor: kötött kabát, műút, felülvizsgálat, tanács (önkormányzat felköszönti a kerekszületésnapos nénit 2010-ben: "jött a tanács").

Nadiposzi (törölt) 2012.02.17. 21:17:58

@Somló November:
Főleg ha előtte elő is bírja halászni az öreg szőrehullott egyszeműt!

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.02.17. 22:31:19

@Momina: Én Pécstt hallottam ezt a gyöngysort: Felpattanok az ülvegyorsra azt' e'tekerek botrafagyotté'...
(Fordítás: elbringázik jégkrémet venni)
:)

Donald Trump 2012.02.17. 22:46:46

@évuska: a tanács nem függ az életkortól. Hallottam már olyanoktól is, akik jóval azután születtek, hogy megszűnt a tanács. Nyíregyházán nem fog szerintem soha sem kihalni a tanács szó a köztudatból.
@bachterman:tirpákiában én még soha nem hallottam ezt a beteszem az ajtót, kimosom a fogam kifejezést. Bár nem nagyon keveredtem a városon kívüliekkel.

2012.02.18. 08:15:46

@Styxx: nem: minden levonó matrica, de nem minden matrica levonó.

A levonó egy olyan kis matrica volt, amit be kellett áztatni vízbe, fel helyezni a megfelelő helyre, aztán óvatosan - ezen múlt minden - lehúzni a felső papír réteget. Ekkor tűnt elő a kis színes képecske a maga valójában.Ezt aztán nem lehet levakarni. Legjobban a porcelán festésnél alkalmazott "matricás" módszerhez tudnám hasonlítani. Csak a képecske van, mindenféle keret és papírhordozó nélkül.

Az öntapadós korszak beköszöntével elvesztette jelentőségét, mert a "levonás"körülményes és gyakran nem sikerül, viszont az eredmény sokkal szebb, és tartósabb. Fénykora a 60-as évek vége, 70-es évek eleje.

GrG 2012.02.18. 09:55:40

@Frengi: Ez a vizben aztatos volt a divat a repulogep makettezoknel. Eleg jol bele lehetett jonni par gep utan

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.02.18. 10:13:29

@Ottlaki Kababám: nekem meg a furi furi.
@Donald Trump: lehet ezek import-tirpákok voltak. nagy megye szabolcs. szépen debuggoltad a nickemet donny, btw. :)

debrecenben dívik még: ne vesd le a cipőd, moatrica, levonau, jau, teszkau, stb.

Styxx 2012.02.18. 17:20:14

@Frengi:
Vajdaságban az öntapadót viszont úgy hívták a hetvenes-nyolcvanas években (újságokban is). hogy: "öntapadó levonó"

Fapuma (törölt) 2012.02.18. 18:05:05

@Styxx: Az ontapado-levono olyan, mint a bacon szalonna?

Styxx 2012.02.18. 18:55:48

@Fapuma:
nem egészen, mert az "oldschool" levonó olyan, mint ahogy Frengi írja, le kellett áztatni, és aztán tapadt. Egyébként a bacon szalonna szerintem is az egyik legszánalmasabb újmagyar redundáns kombó.

Donald Trump 2012.02.18. 23:39:36

@bachterman: a ne vesd le a cipőddel borzalmas szóvicceket lehet csinálni.
De gyönyörű kifejezés az import-tirpák!

Donald Trump 2012.02.19. 00:02:27

@Styxx: na és a csirkemell sonka?

Dzsoni Kráncs 2012.02.19. 10:38:34

@Hadrian77: Révai :-(,a miénk Sanyi bácsi volt.

BuDdHa 2012.02.20. 14:04:05

willy a simpsonsból!

sorica123 (törölt) 2012.02.20. 19:35:14

@A Tyne folyó déli partja: bármilyen matrica. Vki írta, hogy az a hártyás, nem csak az. Ha jól emlékszem, Miskolcon is mondják így, Vajdaságban... Amúgy vannak itt furaságok, táska a nejlonszatyor meg ilyenek.
@Donald Trump: Nyíregyen hajjal hallottam már ezt a kimosást, a fognál gondolom gyorsan rájöttek, hogy túlságosan emlékeztet a protkóra...:))

rdi 2012.02.27. 13:04:40

@Hadrian77:
Nálunk vignyetta volt, igen!

Én nem is hallottam mást gyerekkoromban arra a kis öntapadós téglalapra, amit füzetekre ragasztottunk. Ma sem tudom, mi a "rendes" neve.
süti beállítások módosítása