Budapest nyáron sokkal szabadabb

2011/08/30. - írta: Modor Tibi

 

Az augusztus 20-i tűzijátékot mindig milyen szomorúan néztük végig: természetesen soha nem a tömeggel - a Belvárosba meg a hidakra csak a vidékiek, a turisták meg a zsebesek, fluoreszkáló ajándéktárgyak árusai járnak. Egy igazi hegylakónak megvannak a bejáratott törzshelyei!

Aztán a hegyről - vagy éppen mégis a Dunapartról - hazafelé gyalogolva egyre inkább csak az járt a fejünkben, hogy alig másfél hét, és újra itt a gyűlöletes iskola a szénné barnult, kiszőkült, egzotikus helyen nyaralt osztálytársakkal, hatalmas vetítésekkel és hőskölteményekkel. Persze ezeknek az időknek vége - a Dolgozó-Szórakozó Ember márciustól októberig folyamatosan nyárszerű, szabadtéri évszakot tart: munkanapokon, hétvégén, mindig. Szeptember elején az iskolába letörten poroszkáló diákokon mindig kárörvendünk egyet - de azért egyben sajnáljuk is, hogy nagyobb a tömeg az utakon; és a járműveken is nehezebb elférni a sok hátizsáktól. Aztán lassan kitisztulnak a kerékpárutak is: már csak a profi (megélhetési) bringások maradnak, a kocogók pedig fokozatosan a futópadot választják.

 

Na de Budapest a 80-as években... Vili, a veréb meg a Kismaszat és a gézengúzok az etalon, minden részletük hiteles - ahogy egy évtizeddel azelőtt meg a Keménykalap és krumpliorr. Világszám! Külső kerületi vagy lakótelepi gyerekeknek a Margit híd, Lenin körút, Rákóczi út, Mártírok útja, a Moszkva tér egy teljesen más világ - ez már maga a Belváros a kint soha nem látott üzletekkel (fémrácsos kirakatú Triál játékbolt, Corvin áruház, matchboxárus-bódé a Várban - mint utólag kiderült, innen lehet lemenni az egyik óvóhelyre), eklektikus épületek, presszók, repülőtéren dollárbolt. A jellegzetesen kattogó HÉV-en, Ganz- vagy UV-villamosokon kapaszkodó fiatal sziszikeccs-lányok dús hónaljszőrzettel; műanyag, színes fülbevalók, lakkos-hajsütős frizurák, rikító szemfesték. Kockástaxik, telefonfülkék "Ne tedd tönkre! Életet menthet!"-feliratokkal, telefonkönyvvel, bélással. Törtcsempés padlójú közértek szögletes hűtőpultokkal, zacskós tejjel, rikító vörös flakonos ablaktisztítószerrel, mozaikkal burkolt oszlopokkal, kávédarálóval, csemegekosarakkal, kávészínű köpenyes üzletvezető bácsival (ld. Gézengúzok). A kisüveges üdítőt betétdíj nélkül is odaadták, de szigorúan csak akkor, ha ott megittuk.

City Grill a habszivacs-állagú hamburgeresdobozzal és kihajtható, narancssárga műanyag székekkel (hogyhogy még senki nem akarta feltámasztani az étteremláncot?), Vásároljon készruhát, Úttörő áruház, Fontana, Skála Budapest (mozgójárdás hipermárket!), Skála Metró (ezerszer kézbe fogott gyönyörű lemezek, pénz hiányában soha meg nem vétel), Skála Sprint (csipogós sportcipő kapható) - és ezeket ábrázoló reklámszatyrok. A Nagykörúton mindenhol hamburgeresbódék (a csalamádés igenis jó), a tageket leszámítva ma is ugyanolyan szürke és málladozó, aládúcolt bérházak, szinte minden udvarban egy-egy órással. Békásmegyeren miért nincs ennyi órás, kalapos meg szűcs?

 

Budapesti nyaralás = játszótér (foci, betonpingpong, tengó, homokozó, bringa, gyújtogatás, bokor), semmittevés, céltalan és céltudatos BKV-zás (kialakuló autoid közlekedésmánia, Budapest-térképek közlekedési hálózatának lexikális ismerete a 70-es évek elejéig visszamenőleg, nagyszülőktől szerzett térképek), Állatkert (nyershús- és oroszlánszag, vattacukor, állatok érdekes és hatalmas genitáliái), Vidámpark (hánytatós pirát, paráztatós szellemvasút, rakéta rendőrnővel a végén!)...

Strandok! Bezzeg akkor még egy melós is megengedhette magának, hogy elvigye a családját, és... gofri (amerikai palacsinta!) gyümölcshabbal, sült hal, kisüveges kóla, Leo-jégkrém, gyerekmedence, szúrós vízipuska, Fater dobáljon - a nyolcvanas évek végétől félmeztelen nénik normál strandokon is, már akkor felpezsdülő, ám még kiforratlan hormonok. Hálás vitatémák: melyik a legjobb strand Budapesten? A Rómait és a Csillaghegyit (a leghidegebb, és "ezért" a legtisztább vizű, frankón!), vagy a Palát (hullámfürdő!) hozzák ki általában győztesnek - Pünkösdfürdő, a Dagály (Szabadság Strandfürdő!) egyértelműen a proliknak való (húsleves), ahol a kénes melegvízben sakkozó öregek áztatják le kellemesen felpuhult bőrüket. Paskál, Dandár, Albertfalva, Lőrinc és a többi szóba se jöhet. Bennfenteskedők titkos tippjei még a vállalati fürdők (Tungsram, BM, Vízművek, tudok személyzeti belépőt szerezni, stb.) vagy a margitszigeti Sportuszoda, ahol még műugrókat, néha meg a vízilabdásokat is látni.

Utálatos szülői szokás: egészségügyi okokra hivatkozva meztelenül strandoltatják szerencsétlen gyerekeket - na de ha olyan egészséges, akkor ők miért hordanak fürdőruhát? Kengurubérlet: beugrunk a kerítésen keresztül. Modern hippi szülők: nudista strand a Lupánál családostul - hasonló korú, játszópajtás kislányokat ma újra megnéznénk. Máig tartó dilemma baráti házaspárokat figyelve: felebarátjuknak házastársát hogyhogy nem kívánják meg? Illetve ha mégis, azt hogy leplezik?

Klasszikus, kerekasztalos (műmárvány), csipketerítős presszók vörös műbőrülésekkel - cigiző nagybácsi füles korsóban sört, passzívdohányos gyerek üdítőt vagy szörpöt kap szívószállal és krémessel. Bambi, Tik-tak, Szamovár, Dióhéj, Májas, Rózsadomb, Ibolya, Tulipán, Tünde, Pingvin. Nem ám az utcára savanyú, füstös borszagot árasztó pincekocsmák ezek - hanem családi eszpresszók nett felszolgálókkal, pultoshölgyekkel. Még ma is akad belőlük pár...

Lehúzó, tikkadt vasárnapok, mindenki a telken vagy a strandon - az utcákon, a játszón csak néhány unatkozó kismama vagy kutyasétáltató a legyeken kívül: minden üzlet, a piacok, a kocsmák nagy része is zárva, szinte várjuk a hétfőt. A szomszédok ilyenkor szívesen kitárják az ablakok mellett ajtajaikat is - csak úgy áramlik ki az étel- és a fáradt, áporodott öregszag. Melegben a szégyenérzet is lanyhul: a sok-sok Pici bácsi ilyenkor simán kiviszi a szemetet félmeztelenül vagy egy szál kinyúlt atlétában, herelógatós alsónadrágban. A szemetes, a szemétledobó bűzlik a rothadó húscafatoktól, a dinnyehéjakat megszállják a legyek és a darazsak.

Várják az őszt, az enyhülést - csak a fűtésszezont nem.

-Elviselhetetlen ez a meleg... régebben azért augusztus 20. után mindig elromlott az időjárás, de most már ez se... kicsit forgasd már erre a ventilátort, Apjuk. 

 

106 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 09:02:16

A 80-as években minden szar kanbuliban a City Grilles csajok voltak a mentőövek. Valami nagymenő felhívta a City Grilles barátnőjét, aztán mindenki azt várta, hogy bezárjon a Jászain a bolt, és jöjjön a személyzet ismerkedni, dugni, stb...

2011.08.30. 09:18:36

@Modor Tibi: Eh, ebbe most belekeveredtem. Nehezen indult ez a nap, na.

@Mitya Ivanov: azért a commodore játékozás ment már a 80-as években:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 09:18:44

@Modor Tibi:
Furcsa, hogy mi már elkezdünk a 80-as évek Pestjére nosztalgiázni :)
Pedig hát ha őszinték vagyunk, elég nyomasztó és lerobbant város volt a maihoz képest. A sok műanyag bódé, a golyóütötte házfalak. Dehát az ifjú és gyerekkor...

Calderazzo 2011.08.30. 09:21:41

A Képújság zenéje és a Füles újság (a nagyszüleimnél mindig ki lehetett gyűjteni a képregénysorozat összes részét, megvolt az összes szám hiánytalanul) azóta is azonnali nosztalgikus rohamot indít be nálam:)
Ne feledkezzünk meg a gombfoci-bajnokságokról sem:)

Mitya Ivanov 2011.08.30. 09:36:54

a kihalt nyári Budapesti hangulat mellett a novemberi ködös hétköznapi fővárosba is vágyom, a forgalmas helyekre, a sok büdös ember közé, minimum a külvárosban. Nálam ez valami különös perverzió lehet.

2011.08.30. 09:49:28

@Modor Tibi: A Pesti Presszók nekem is meg van, gondolom onnan az illusztráció, de veletek ellentétben én a legtöbbjében fogyasztottam is valamit. (hogy ezt az ide illő kifejezést használjam)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 10:02:48

@Frengi: Pesti Presszók?! Max az Ibolya! Tibi tősgyökeres budainak tűnik, oda húz a szíve. Pesten családi vasárnapi a Jégbüfé, az Anna, a "Minőségi". És ha vasárnap, akkor tánciskola, ahova csajozni vittek el anyáink, és ahonnan azért koptunk le, mert a Limbóhintó helyett szar keringőket nyomattak. A 4-6-os villamoson még sokáig ki voltak téve a tánciskolás hirdetések.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.30. 10:05:38

@Hadrian77: A Commodore és Spektrum már a 80-as évek második fele volt. Akkor már Újlipótvárosban laktunk. Emlékszem, a haverjaimmal állandóan a Pozsonyi úti Novotrade üzletben lógtunk, kazettás játékokat nézegetni (egyet esetleg megvettünk, aztán a többiek lemásolták).

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Nekem akkor Pest mindennek tűnt csak szürkének nem. Igaz, gyerekként az ember nem vesz ilyesmit észre. Viszont nekem is nagyon furcsa, hogy a mai felnőttek között már vannak a 90-es években születettek is :S

@Frengi: A Király (akkori Majakovszkij?) utca és a Teréz (Lenin) körút sarkán volt a Troli presszó. Az a hely nagyon belém égett, mert oda vitt be egyszer anyám, hogy sírva közölje velem, hogy el akar válni apámtól. Aztán szerencsére mégis együtt maradtak, de nem felejtem el soha...

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2011.08.30. 10:07:38

@Hadrian77: A vakáció a halott utcában pont most ment le az m2-n, néztem belőle egy kicsit =)

mrbateman 2011.08.30. 10:14:52

@Hadrian77:
Az melyik film (kb 70-es évek vége) amiben gyerekek szinkronizálnak valami filmet és van egy koravén gyerek - asszem éppen Tibinek, akarom mondani Tibornak hívják - aki már régóta ott szinkronizál, kurva nagy sztár, baromira modoros és mesterkélt, cigarettázik, stb, ja és ő a főgeci.
Részletekre nem emlkészem!

2011.08.30. 10:19:03

@mrbateman: Csutak a mikrofon előtt:) Hangjátékokat csinálnak a Rádióban, Kalocsai Tibi a főmaffiózó srác, aki a szálakat mozgatja, és a többiektől jattot szed:) Játszott benne Juhász Jácint is, király az a film:)

mrbateman 2011.08.30. 10:31:21

@Hadrian77:

Na az-az! Tudtam, h. a Csutak-sorozatból való (bár ha agyonvernek se ugrott volna be)

Tibor B+! Kalocsai modoros Tibor! Később a Kalocsai nevet elhagyta és mainapság Modor Tiborként blogolgat!

Ideje a leleplezésnek! Linket hamar!

Tibor! A játszmának vége, a kör bezárult! Fedd fel magad, úgyis mindet tudunk rólad!

Calderazzo 2011.08.30. 10:33:08

@altoid: Ha már C64, akkor a Commodore Világ, CoVboy levelezési rovatával kötelező volt minden számítógépes kölöknek.
Ráadásul sohasem lehetett tudni, mikor jelenik meg a következő szám, szóval a hó végén az összes környékbeli (és néhány távolabbi) újságos menetrendszerű napi zaklatása a mindennapok része volt, versenyfutásban a többiekkel, mert persze egy nap alatt elfogyott.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 10:33:42

@Hadrian77: Jaja, aztán nekem is beugrott. És a legdurvább arc a Színes Géza volt, csak soha senki sem látta.

2011.08.30. 10:34:03

@Szocio Pata (kikvogymukblog): @Szocio Pata (kikvogymukblog): A Pesti presszók egy könyv, benne a régi jellegzetes presszókkal.

Az Erzsike, a Bambi, a Te meg én, a kávés Katica, a Virág, a Medikus, a Sport, Szerintem már nincs meg belőle egy sem. Én pénzt adtam érte, de benne volt a Városháza repi ajándék kosrában is

Ülni egy presszóban, az egy más világ. A film viszonylag jól visszaadja azt a hangulatot, de nem a presszó benne e lényeg.

Szimplát vagy duplát, kis konyak kísérővel, kísértettel. Üveges sör, üves kóla, traubi, süteményes pult, benne isler, mignon. Szereted a minyomot? (Ennél szarabb süteményt nehéz elképzelni, de én nem tudok neki ellenállni.)A sarokban a pénztár, benne a pénztáros Erzsike, csillingel a kassza. Félhomály, az asztalokon kis terítők, kénylemetlen hokedlik, puffok, székek.

Még láttam egyszer egyet, vagy három éve, Rákoshegyen a templommal szemben van egy ilyen, érdemes megnézni, madjnem berúgtam, mert az árak nagyon alacsonyak, és hát elcsábul az ember, de csak Unicumot szabad inni, mert a többi csak kommersz vacak. Viszont baszott olcsó. A fazonok akik oda járnak, mintha egy filmből jöttek volna elő. Ne hagyja ki aki arra jár, mert ilyet már nem fog látni.

2011.08.30. 10:35:44

@mrbateman: ott van napszemüvegben

www.rapidsharemedia.com/showthread.php?mode=linear&tid=11799&pid=24532

kitiltatta Márk Mikit mert nem akart fizetni!

vincere 2011.08.30. 10:37:50

ez gyönyörű volt, Tibi!!
vidéken nőttem fel, ezt a világot főleg a filmekből ismerem (pl. Égig érő fű), de azért nálunk is megvoltak ezek a dolgok. minden vasárnap szépen felöltöztünk, és délután elment sétálni az egész család, beültünk egy presszóba, ahol mi kólát ittunk (máskor nem is kaptunk). meg a fagyi, be kellett dobni a kétforintost...

mrbateman 2011.08.30. 10:46:40

@Hadrian77:

Azaz!

J. Jácintnak meg azt hazudta, h. neki kell a lóvé, mert ő tartja el a családot,...(és ha visszaveszik a gázsit, akkor bebukják az otpét)

Nagyon lapít a mi Tiborunk!
Kiváncsi vagyok, milyen szánalmas, gyenge magyarázattal fog előjönni, h. nem nem ő az!

Figyeld meg a végén képes lesz születési anyakönyviket linkelgetni, h. ő még akkor nem is élt, stb, stb,,,majd a végén mindenféle ködös históriák eltűnt ikertestvérekről, stb, stb. Tudjuk, hogy megy ez!

vincere 2011.08.30. 10:55:26

@Frengi: mikor otthon voltam most, olvastam az újságban, h. hungarikumnak javasolták a mignont. annyira megkívántam, h. azonnal el is mentem a város legjobb cukijába. ahol kiderült, h. ők nem is készítenek mignont... nagyon elszomorodtam, most megint várhatok hónapokat. finom mignon!

2011.08.30. 11:05:16

@mrbateman: gyanús:)

@vincere: én sem pesti gyerek voltam, de később amikor pesti haverok mesélték, hogy rádióban voltak gyerekszínészek 80-as években, kurvára irigyeltem őket:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 11:12:35

@Frengi: Minyon, kókuszgolyó, puncstorta, dobostorta, "ízes" tekercs, lúdláb és krémes. Ez az alap. Enélkül nem lehet cukrászdát nyitni.

kisvakond 2011.08.30. 11:14:35

@Frengi: Ha a kávés Katica akkor is a Vácin volt a Lehel térnél, akkor az még megvan.
A képen a Tik Tak Presszó az még van, valóban budai oldal, a Böszörményi úton - elég sokat lógtunk ott.

Viszont ha a klasszikus presszó / kiskocsma hangulatot vágyja vissza valaki, akkor külkerületi talponállók (részemről a harmadik kerületiekre esküszöm), vagy faluhely. Nagy részén konkrétan megállt az idő, szerintem; vagy alkoholmérgezésben meghalt évekkel ezelőtt...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.30. 11:19:13

@mrbateman: Szerintem AZ a Tibor azóta sikeres vállalkozó, esetleg országgyűlési képviselő, nem ilyen csóró blogger...

@Hadrian77: Nekem pl. Ábel Anita évfolyamtársam volt általánosban! Na jó, ANNYIRA azért nem vagyok rá büszke. :P

2011.08.30. 11:26:41

@altoid: ne becsüld le a Tiborokat, ki tudja milyen dolgokhoz mozgatja itt a szálakat:) A rádiós pénzeket meg biztos aktatáskában vitte ki Svejcbe;)

Számomra a Rádiós hangjátékos munka nem említhető egy lapon egy Szomszédokkal:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 11:28:51

@altoid: Bakker, akkor te meg a Vágássi Matyi vagy! Mik derülnek itt ma ki!

Dzsoni Kráncs 2011.08.30. 11:32:07

Én'80-as években,ha anyuékkal elmentünk Pestre általában az állatkertért meg a vidámparkért vinnyogtam,ez utóbbi persze egy nagyobb búcsúra hasonlított.Sokkoló volt,hogy mindenütt autók állnak,még a járdán is,sőt,kis járdasziget egy forgalmas kereszteződés közepén,ott is.Azon viszont csodálkoztam,hogy macskakövesek az utak,nálunk akkoriban már mindenütt sima aszfalt volt,csak a sétálóutca volt makkaköves.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.30. 11:38:29

@Hadrian77: Ne felejtsük el, hogy Ábel Anita a Szeleburdi Családban kezdte a pályát. Az azért már valami!

2011.08.30. 11:44:14

@altoid: Nyomta már előtte a családi körben is:) Ő a magyar Liz Taylor:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 11:46:13

@altoid:
A film alapján inkább egy kiélt szépfiú, minimum 3 fajta szenvedélybetegséggel és némi biszexuális beütéssel. Ja, és 10-15 év alternatív színészeskedéssel (RS9, Független Színpad, stb)

@Dzsoni Kráncs: Meg "makadám" utak, McAdam angol mérnök után.

Kicsi Kacsa 2011.08.30. 11:53:54

@Mitya Ivanov: neked meg ott volt akkor az Öreg bánya titka. Ha jól tudom, konkrétan Bakonybélben forgatták.

2011.08.30. 12:01:13

@kisvakond: néha az az érzésem ilyen helyeken, hogy ugyan azok a fazonok vannak ott, akik az én fiatal koromban, ugyan az az arc, a ruha, a szöveg, minden. Még a pultos csak is a

mrbateman 2011.08.30. 12:03:36

@altoid:
Húúú...mikor kezdett szőrösödni a nunija?

A tv-s nőket akiket lát az ember, általában mind meg...akarom mondani felkelti az ember érdeklődését, mint nő (most nem a Ferg Zsuzsáékról beszélek) érdekes, h. Julcsi sosem szerepelt a fantáziámban, pedig akkor volt toppon. amikor az én fantáziám is szárnyalt!
Istenem de rég volt, mit csinálhat most? biztos kozmetikus a 10-es aljában, rárabolt a helyre miután kutya úr meghalt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.30. 12:15:32

@Frengi: innen van: www.inaplo.hu/ittivott/m000.html - gyönyörű gyűjtemény, nagy részét láttam is - szerencsére maradt is belőlük. Bambi, Rózsadomb, Ibolya, Tulipán, Pingvin pl. megvannak, persze belülről nem mind ugyanaz.

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ocsmányul gejj sajtos tekercs (=tömény vaj, minimális reszelt sajttal). Gépfagyi kerek kiadóablakokból (Carpigiani).

KürtiT (Tromb74) 2011.08.30. 12:30:56

Szonáta presszó, Lordok Háza.
Bartók Mozi. Gojko Mitic filmek - www.youtube.com/watch?v=T7VMoKbuXz0&feature=related
Piedone Egyiptomban prömier - www.youtube.com/watch?v=PyhwoPJ-7b4
Mozijegy napokkal előre megvétele - jegyüzérkedés elkerülése.
Bérházak belső udvarán focizás - Ne labdázz, mer' kapsz egy frászt!
Nem lehet megunnnnni - www.youtube.com/watch?v=Cs7eqtPucd4

Tóth József Füles munkássága (tothfules.blogspot.com/) nagyon jól hozza ezt a hangulatot.

Kicsi Kacsa 2011.08.30. 12:36:53

A Deákon, illetve a Madách téren volt a Turmix bár. Fizetésnapon mindig odamentem, isteni banánturmixot ittam, melegszendvicset ettem hozzá. Az is már az enyészeté...

2011.08.30. 12:39:44

@Modor Tibi: Jaj, a sajtos-bajszos, én szerettem.

a legjobb régi kajákat Miskolc_Tiszain lehetett kapni, nagyon jó a restijük is.
Nos: ott volt habcsók,sós stangli, természetesen isler, linzerkarika, sajtos bajszos, kókusztekercs csomagolva.

Az étteremben olyan a kaja, hogy Venesz József gratulálna hozzá, semmi flik-flak, ott a krumli leves, az krumpli leves.

Miskolcon a Dériné még egy ilyen szoc-reál hely, fiatal statiszták és díszletmunkások szoktak ott kártyázni napközben.

oc 2011.08.30. 12:54:54

ez igen, kiváló lett!

Főleg a nyitás: aug 20 után már nem úgy süt a nap... :(

A Dióhéj még külön megdobogtatta a szivem, amikor mi odajártunk [97 körül], már nem családias kis presszó volt, inkább lecsúszott alkoholisták törzshelye. Legalábbis nekem akkor annak tűnt.

Ernoke 2011.08.30. 13:03:11

(a pirát viszont nem nyolcvanas évek, hanem szerintem inkább 90-es évek közepe, ha jól emlékszem, én akkor ültem fel rá, mikor még viszonylag új volt, és már gimis voltam. a legjobb cucc volt az egész vidámparkban, a legelejébe kellett ülni, onnan lehetett a legjobban érezni a mittudoménhány gét.)

most azért elképzeltem, h milyen nosztalgia-dumák fognak menni 30 év múlva.
"te, emlékszel még, mekkorát gombáztunk a kecske-hegyi goákon anno? ehh, a mai fiatalok ezt nem tudják, nekik ez a mostani mozgójárdás űrfény-nyeldeklés a művészet csúcsa, azt se tudják már, mi az a természet meg a transz..."

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.30. 13:20:13

@Modor Tibi: Fagyiból volt a nem gépi, gombócos is. Mesterséges színezékkel, ilyen fantázianevekkel, hogy Erdőmester, Maracuja, Tutti Frutti. Az íze mindegyiknek ugyanolyan volt (cukros víz). A Leót jobban szerettem.

Ernoke 2011.08.30. 13:20:52

ez egy csonkított hozzászólás, mivel az első bekezdésben valami tiltottat talált ez az izé.

azt akartam írni, hogy vagy mindenki öregebb, mint én, vagy csak szimplán nem vettem részt a fővárosi kulturális életben egész sokáig.

2011.08.30. 13:27:36

@altoid: Erdőmester, uhh, azóta sem nagyon láttam sehol olyat:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 13:27:48

@Modor Tibi: A gépifagyi úgymond "reneszánszát éli". Csoki-vanilia kombó 300 forint az Örsön.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.30. 13:36:08

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Mi még emlékszünk rá, amikor 3 forint vót...

@Ernoke: Elképzelem, hogy 30 év múlva olyanok leszünk a 80-as évek nosztalgiánkkal, mint amikor a mi nagyszüleink Karády meg Jávor Pál dalokat dúdolgattak. Nem is lesz olyan rossz, majd megtanítom az onokáknak, hogy "papa dont priccs"

Ernoke 2011.08.30. 13:48:33

@altoid: nekem pont ilyen nyolcvanas évek nosztalgiám nincs, mivel tényleg nem maradt meg belőle semmi, a zenéjét meg utálom. valószínűleg fiatal vagyok hozzá, és amúgyis kevés hajlamom van a múltba révedésre (a történelem-mániám nem ér:)).

Dzsoni Kráncs 2011.08.30. 13:59:26

@Hadrian77: Erdőmester :-) Zöld színű volt és úgy emlékszem nagyon mű íze volt.Akkoriban a csoki vanília,eper,citrom,puncs,császárkörte választékon túl minden egzotikusnak számított.(Persze a vanília kifogyott és pisztácia nem is volt)Legelső időkben,amikor egyedül mentem fagyizni(kb.'85,2.oszt.)
2ft volt egy gombóc és mindig kettőre kaptam lét,azóta se eszem egyszerre két gombócnál többet,viszont volt egy haverom,aki hat meg nyolc gombócosat kért,ha volt nála elég pénz.Három ágú tölcsérbe adták rosszalló megjegyzések közepette:
-Na,majd jól megfájdul a torkod,kisfiam!
-Honnan van ennyi pénzed,öcsi?(16ft-ról beszélünk).

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 14:00:44

És ne feledkezzünk meg a békebeli cukrászda kiszolgálási rendszerről!
A sütispultnál kérsz. Adnak egy blokkot.
A blokkal fizetsz a pénztárnál.
A kifizetett blokkot visszaviszed a pulthoz.

3 sorbaállás.

2011.08.30. 14:04:39

@Dzsoni Kráncs: nekem azóta is a puncs a mániám, akárhova megyek fagyizni egy gombóc puncs kell, hogy legyen:) volt annó néger fagyi is, csavartra ráengedtek forró csokit, ami rádermedt:)

@Szocio Pata (kikvogymukblog): kocsmák is így működtek, de legjobb az volt mindig amikor hosszú nyeles, fém merőpohárral szedték ki a bort a pultból bele a pohárba és a kiálló csőből engedték rá a szódát:)

2011.08.30. 14:09:23

@Szocio Pata (kikvogymukblog): mert ahol pénztár volt, az szoros üzlet, ahol meg nem az gebin.

Gebines. Modnd ez valakinek valamit?

mrbateman 2011.08.30. 14:13:33

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
Pécs, Széchenyi tér Mecsek Cukrászda még ma is ez a módi, régen még érthető volt, de még ma is makacskodnak a 13vevő/nap forgalmuk mellett.
@Frengi: Sőt még a futballista-állás is! Én kézilabdáztam a PMSC-ben serdülő, a felettünk lévő ifiből kiöregedők még kaptak fizetést a Mecseki Szénbányák Tröszt-től, mint segédvájár.
A nagyszerű Tököli Attila '96-ban a DDGÁZ-nál volt állományban, mint valamilyen ellenőr.

Ernoke 2011.08.30. 14:13:57

egyébként a fent említett szöveg az enyém akart lenni, amit a gyerekeimnek mesélek majd... vagy hát még később az unokáknak, amikor már az energiaválság miatt mindenféle party be lesz tiltva, marad a tábortűznél beatboxolás, ők meg csak néznek, h a nagyi milyen mámoros időszakban volt fiatal.:)

Homesheephome 2011.08.30. 14:17:43

Tökéletes poszt! "játszótér (foci, betonpingpong, tengó, homokozó, bringa, gyújtogatás, bokor), semmittevés, céltalan és céltudatos BKV-zás". Egy az egyben! Bár én úgymond "vidéki" vagyok, de lakótelepen nőttem fel, és bámulatos, hogy mindegyik ilyen proli környék ugyanazokat az időtöltési formákat termelte ki Szombathelytől Záhonyig. Strandok, napközis tábor... Leó-jégkrém, fokhagymás lángos 10 Ft! No, akkor nem adtak a higiéniára meg a biztonságra mint egynémely mostani táborban! Reggel miután behozott a busz, névsorolvasás, aztán gyakorlatilag szabad foglalkozás du. 5-ig, ergó: pingpong, a Szellemirtók és a Grizzly c. film megnézése videón 50-edjére, hintázás, mászkálás, ökörködés, összeesküvéselméletek gyártása, ismét ökörködés ebéd közben, nevelői fenyítés, strand, barchóbázás, némi lájtos érdeklődés a másik nem iránt (11-12 évesen), képregényújságok és kártyanaptárak csereberéje, megsértődések, kibékülések és el is telt a nap! Nem kellett ide lovas tábor meg ilyenek .

2011.08.30. 14:19:20

@Frengi: istenem a régi szép idők, hány patinás éttermet vágtak tönkre a gebinesek...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.30. 14:24:44

@Hadrian77:
Nyárimunkán a melósok "málnásfröccsel" itattak le. Azt hittem, málnaszörp, hjja, két deci nagyburgundi hozzászisszentve 1 szóda. Mindebből 4 kör. Ültem az ecseri úti metró megállóban, néztem a metrókat, és nem bírtam felszállni, annyira szédültem. Ma ilyet mondasz egy boros sznobnak, hogy "málnásfröccs", elhúzódik tőled.

Manír Feri 2011.08.30. 14:26:25

@oc: Mert valóban az is. :(

2011.08.30. 14:33:48

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Ha fater jött értem óvodába mindig beugrottunk valamelyik kocsmába, ő nyomta a fröccsöt meg dumált a haverokkal, én meg ittam a jaffát. Időnként leharaptam egy egy pohár szélét:) Basszus, micsoda gyerekülés csodák voltak akkor összeheggesztve:)

sTormy 2011.08.30. 14:38:32

@Hadrian77: Az öcsém rendszeresen ette a poharakat. Egyszer egy helyen harmadik-negyedik nekifutásra már kávéspohárban hozták neki a kólát.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.30. 14:43:05

Ettől most konkrét hányingerem lett. Pedig ezek szerint Nyíregyházán sokkal jobb volt a nyár mint Pesten. Azért jó, hogy már nem a nyolcvanas évek van, én meg már nem vagyok gyerek.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.30. 14:44:07

Azért a 80-as években a balatoni nyarak is óriásiak voltak. Zimmer Frei minden házon, több a német mint a magyar, DDR rendszámos Trabant mellett parkoló D jelzésű BMW, a strandon lángos, palacsinta, bronzolaj szaga keveredik. Bömböl a rádióbol Sabrina (Boys, boys, boys - amikor a srácokkal ezt énekeltük, közben mindig csöcsrengést kellett imitálni). A szuvenír boltokban műanyag kardok, vizipisztoly, háziáldás (Borivók tízparancsolata), Samantha Fox poszterek. Balaton Sound helyett ZiZi Labor koncert Veresegyházi Asszonykórussal.

2011.08.30. 14:48:45

@altoid: 80-as évek első felében minden nyáron mentünk 2 hét kempingre az ország valamelyik sarkába. Asszem 84-ben a Római part került sorra, sok holland meg NSZK közül kicsit kilógtunk a Trabant kombival:)

Dzsoni Kráncs 2011.08.30. 14:57:36

@Hadrian77: A puncsról jut eszembe a Törő története,akinek patront ültettek be,aztán utána pár nappal fagyizni mentek és a puncs két nyalás után égette a bélését.
Volt négercsók is,de semmi szexi nem volt benne,ugyanolyan gejl undormány volt,mint a téli fagyi.@altoid: Emlékszem,mennyire sajnáltam,amikor megszűnt az NDK,eltűntek a strandokról a pelyhedző puncival is meztelenül lubickáló korombeli (kis)lányok és a parkolóból a ma már elképzelhetetlen módon felspécizett,átalakított trabantok,wartburgok.Pepita kormány,krómozott sárvédő,antennák,pótlámpák,villogók,fémlap DDR jelzés,na ez a retró.

escargot 2011.08.30. 15:18:14

@Dzsoni Kráncs: egy kis kocsis-játékos retro, _csak most, csak neked_:
www.youtube.com/watch?v=9PIof-9uIZQ

666E 2011.08.30. 15:21:43

Szupernagyi meg a Benji-kutya.

2011.08.30. 15:24:29

Nekem a 100 folk celsius Paff és Nagy ho-ho albuma azóta is kedvencem, meg a többi akkoriban megjelent lemezük:)

Fapuma (törölt) 2011.08.30. 16:11:03

Jajjj, de nem lett ez rossz.

Telefon tantusz? (Leesett a tantusz mondas)? Limo uditopor, abban a kis muanayag uvegben? Medvecukor? Semmilyen izu szaloncukor, feher es barna?

blur7 2011.08.30. 16:23:45

@Frengi: gewinnen, gewann, h. gewonnen
Már tananyag történelemből.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.30. 16:42:17

@Ernoke: Érdekes dolog ez a nosztalgia. Nem arról van szó, hogy akkor jobb lett volna, sem pedig arról, hogy visszavágynék. Akkor is boldog voltam, most is az vagyok, remélem a jövőben is az leszek. Viszont az én fejemben a 80-as évtized hosszabbnak tűnik, mint az azóta eltelt több mint 20 év. Miért? Hát mert 1980-ban még porbafingó óvodás voltam, 1989-ben meg már kamaszodó gimnazista. Valószínűleg életem végéig nem fogok már annyit változni, mint az alatt a tíz év alatt. Ha már vén szenilis leszek, szerintem jobban fogok emlékezni arra mit csináltam 87 nyarán, mint arra hogy mi történt a múlt héten.

2011.08.30. 16:46:35

Barátnőmmel néha felruccantunk Pestre – Gyöngyösön laktunk, nem volt nagy etwas. Délelőtt a Sport uszodában lógtunk a szigeten, de azt délután bezárták, mert jöttek a sportolók, ezért délutánra átmentünk a Gellértbe – akkor ez még megfizethető volt. Volt úgy hogy a szecska játszott délelőtt, de akkor ott felszedtünk valami cukros bácsit, aki mint vidéki kislányokat elvitt a vidámparkba.
15-16 évesek lehettünk, anyámnak azt mondtam, hogy kimegyek a városi strandra, kitekerte volna a nyakamat, ha megtudja, hogy Pesten lófrálok, a bűnös városban, ahol kitudja miféle veszélyeknek vagyok kitéve.

HakapesziM 2011.08.30. 17:21:19

Épp most találtam meg a padláson egy régi alumínium, négyrészes ételhordót. A '80-as évek utcaképéhez szervesen hozzátartozott, felül a fogantyúján fém címke a tulajdonos nevével. Mindig a legfelső edényt néztem meg legelőször, mert ott volt a sütemény, ha volt a menzán aznap. Reggel a tanuló/dolgozó beadta a konyhán, ott sorakozott a sok éthordó, mint megannyi R2d2, délután meg felmarkoltuk a feltöltött edény - tornyot. Ügyelni kellett, hogy szállítás során vízszintes maradjon, mert tömítés nem lévén, ha megdőlt, folyt az oldalán a leves, meg a kelkáposztafőzelék.

2011.08.30. 17:29:02

@Fapuma: gumicukor cumi, téli fagyi:)

KürtiT (Tromb74) 2011.08.30. 17:41:40

@Hadrian77: süvegcukor, törökméz, medvecukor. Ezek ütöttek leginkább. A krumplicukrot
( m.blog.hu/ma/maria/image/2009_januar/0127_krumplicukor.jpg ) meg már csak a nagyon perverzek szerették.

Kicsi Kacsa 2011.08.30. 18:15:24

Óóóóó, Ti mind fiatalok vagytok! Ezek a dolgok nekem már a 20-as éveim nosztalgiája. Kicsi gyermekként még 50 filléres fagyit kértem a Karolina eszpresszóban, ahol volt bárzongorista bácsi is, meg persze a pénztáros néni.
Nyári tábor? Csak a kiváló úttörő pajtásoknak. Soha nem táboroztam :)
Viszont egész nyáron otthon a társasház kertjében nyaraltam, a hetvenes évek elején már a szüleim megtehették, hogy a Jugoszláv tengerpartra lemehettünk. 1 hónap a tengerparton, na az volt a csúcs. Máig nem tudom, hogy csinálták, de szinte minden évben utaztunk.

Fapuma (törölt) 2011.08.30. 18:49:42

@Hadrian77: Istenem FINO szamocas udito, csokis mese sajt, donald rago, és URISTEN olyan hogy zi-zi van meg?

2011.08.30. 18:54:06

@KürtiT (Tromb74): hehe, a gyerek mikulás csomagjába tavaly tettek:) elcsócsáltam, gyakorlatilag szőlőcukor csak keményebb meg érdekes az íze:) de szerintem a medvecukor is azért kapta a nevét mert az íze olyan mint a medvebarlang szaga:)

doszy 2011.08.30. 19:04:27

Fehérváron a Lenin lakótelepen volt a "barnaerkélyes". Neve csak annyi volt, hogy "Fagyizó", de mivel a panelnek, aminek az aljában volt, barna erkélyei voltak, mindenki így hívta.

Na ott valami isteni volt a vaníliafagyi. A múlt nyáron szembesültem a ténnyel, hogy még mindig megvan (bár azóta már lett cégtábla), és a vanília ugyanolyan isteni. Persze az is lehet, hogy másnak nem lenne olyan jó, csak a nosztalgia miatt ízlett annyira. :)

2011.08.30. 19:11:31

@Fapuma: Hogyne lenne, meg dunakavics is, és valaki elkezdte nyomni a Várak és Betűk csokikat is:) A Melba meg Ananász kocka meg szerintem sosem tűnt el:)

Anno én nyomtam Csepel Tacskón, Favorit Eska-n meg Csepel Apollón:) Meg nagyszüleim Csepel Túráján amit most is használok:) Városi bandázás anno bringával igen jó móka volt:)

A Tyne folyó déli partja 2011.08.30. 19:24:13

@Mitya Ivanov: én nem vágytam pesti nyarakra, szerintem jobb volt nekünk a bakonyi meg balatoni nyár. most is inkább arra szavazok.

2011.08.30. 19:32:26

Megosztok veletek egy titkomat.

Apámnak Jáva motorkerékpárja volt, később vett hozzá oldalkocsit is. Abban ült a család, és mentünk különféle helyekre kirándulni, hát én azt annyira utáltam. Olyanok voltunk, mint a Mézga család. Nagyon szégyelltem, de hát menni kellett.

Addig jó volt, amíg nem kellett bukósisak, de aztán kellett. Persze soha nem volt 3 egyforma. Rémesen néztem ki benne. Most is undor fog el, ha csak feltűni is valami régi filmben hasonló.

Később vett az apám egy 500-as fiatot, azt a kombi fajtát tolótetővel. Na, abba bepasszírozni magunkat, hát az nem semmi volt. És a csomagok hátul. Mert mindent vinni kellett, hogy ne kelljen a strandon semmit venni, mert drága. (Azóta sem viszek magammal kaját az útra.)

Nemrégen láttam egy olyant Bonnban, csak megálltam és bámultam, hogy úr isten, egy ilyenben ültünk 4-en. Persze azért az oldalkocsitól ez már klasszisokkal jobb volt.

Más normális családnak volt egy trabantja, vagy skodája, az nem volt olyan égő, na de ez? Egyetlen előnye volt, hogy ha felálltam kilógathattam magam a tetőn, de azt nem mindig engedte a fater, meg ahhoz jó idő kellett.

Na és a színe? Egy undorító narancssárga, apám szerint koráll piros. Az volt a terve, hogy majd ha meglátogatja, a rokonokat Bariban azzal megy, mert azt mégis csak könnyebben javítják, ha baj van. Sosem jutott el Bariba, az autó nála halt meg végelgyengülésben.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.30. 19:44:21

@altoid: nekem meg Holl Nándor szinkronszínész a szomszédom (de marhára nem emlékszem rá:) eleve jó évtizeddel idősebb.

Fapuma (törölt) 2011.08.30. 20:02:57

@Frengi: sose azt nezd. Olvastam h gyongyosi voltal, en is... ezert osztom meg veled a gyermekkori traumamat, ami egy kispolszki volt.
Azt vettek a szuleim, talan a te java motoros verziod meg jobb is volt, mint a kispolszkival elmenni Hajduszoboszlora es vissza. Csomagot gyakorlatilag nem lehetett betenni, olyan kicsi volt, viszont a motor nagyon hangos. Nem kulccsal indult, hanem miutan a gyujtast raadtad egy kart kellett elforditani a kardantengelyen hatul, azzal indult. Nagyon e'go" auto volt, megkertem a szuleimet, ne a suli elott parkoljanak ha eljonnek ertem a suliba... Aztan lett egy S100-as skodank, ami nagyon lassu volt es mindig rohadt volt minden porcikaja, apukam minden igyekezete ellenere.

Ps> az miert remes ha nem egyforma a 3 bukosisak? Vagy te hordtad mind a harmat egyidoben? Mi vagy te haromfeju sarkany?

2011.08.30. 20:08:43

@Fapuma: nekünk Trabi előtt Kispolák volt egy ideig. 5-en ültünk benne, úgy mentünk két hétre sátorozni:)

vincere 2011.08.30. 20:09:26

@Hadrian77: nemár, tényleg van váras csoki?! fú, legközelebb majd figyelek.
ugye nem csak én gyűjtöttem a várakat? :)
az én kedvencem a mókusos csoki volt

2011.08.30. 21:13:49

@Fapuma: volt kicsit kopott, nagyon kopott, meg olyan ami úgy nézett ki mint egy bili, és 3 pántos fogta össze, belül kicsit retkes, vagy nagyon retkes, hát ezért.

a hajdószobosztló nálunk is játszott, később jászszentandrás - ott vikend ház is volt.

egy 57m2 lakásban laktunk 4-en, a víked ház még 20 sem volt, hát gonolhatod.

Később egy markazi alpesi tetős víkendház telekkel, tóval a kertvégében, anyám állandóan horgászott éjjel, nappal meg halat kellett enni, útáltam, fürödni nem lehetett,volt motorcsónak, de az is tilos volt, rémálom volt az egész, aludni a padlástérben a melegben, a zsebkendőnyi telken még leülni sem lehetett.

Mindig minden olyan kicsi volt és szűkös,mint a ruhák amiket kinőttél, a cipő ami már szorított, de elül bevágták, hogy jó lesz az még.

Én a gyöngyösi strandot szerettem, közel laktunk, de oda csak én jártam, mert a 28fok anyáméknak már túl hideg volt(szerencsére)(ott kabinos volt a nagynéném, ingyen jártam)

Egyszer kimentem a Mátrafüredi stradra.Na az jó volt. 1 medence, és egyedül voltam, mintha saját strandom lett volna. Pedig jó idő volt, na azután az is szerepelt a műsor füzetemben.(akkor még nem volt Avar szálló)

szellőláb 2011.08.30. 21:31:35

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Kérem kiegészíteni a Tátra csúccsal, amiből, ha a magam fajta rendes ember bevett vagy ötöt egyszerre, egy hónapig nem kívánta semmiben a cukrot.

Momina 2011.08.30. 21:50:09

Pesten is volt olyan szörp- és kávéautomata, mint Miskolcon az áruházban, hogy az ember megnyomta a gombokat a dobozon, hogy kávé plusz 2 cukor plusz tej, bedobta a pénzt egy nyíláson, majd kis zörgés, kinyílt egy kis ajtó és egy szőrös nénikéz (több nem is látszott belőle) kiadta a kész kávét? :) hogy miért nem lehetett simán beszólni egy kisablakon, hogy kávét cukorral, tejjel, azt ne kérdezzétek :)

szellőláb 2011.08.30. 21:50:42

Csak nekem fáj, hogy ebben az országban már rendes töpörtyűs pogácsát sem lehet kapni? Pedig abba nem kell más, mint só, bors és töpörtyű. Annó, bármerre tévedtem, a leglepusztultabb restiben is volt jó, sós, borsos töpörtyűs pogácsa. Négyes metrót tudunk építeni, de töpörtyűs pogácsát már nem tudunk sütni. Ezért tart itt ez az ország.

szellőláb 2011.08.30. 22:05:08

@Kicsi Kacsa: Még egy 50+-os! Örülök neked, de gyere gyakrabban!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.31. 00:05:37

@doszy: Nyíregyen is megvan még a fagyizó ahol annak idején egy bélás-egy GÖMB fagyi volt az árfolyam. Ja és a tejszín szifonból. A múlt héten voltam ott, a fagyi változatlanul jó és a tejszín is szifonból van. Valami száznegyven vagy kétszáznegyven forintért gömbönként, nem is emlékszem.

Amúgy ennek a fagyizónak a tulajdonosát kérdezték megy a Kelet-Magyarország hasábjain hogy mi a jó fagyijának a titka, mire annyit válaszolt, hogy az, hogy pontosan annyi vizet/tejet kever a fagylaltporhoz, mint amennyi a csomagolásra van írva...

KürtiT (Tromb74) 2011.08.31. 07:32:58

@Professor Pizka: Ó, a GÖMB mértékegységgel én egy osztálykiránduláson találkoztam először Debrecenben, úgy '86 környékén. Nagyon egzotikus élmény volt, kb. mint a szőke kóla.

Dzsoni Kráncs 2011.08.31. 10:43:20

@escargot: Köszi a videót!
Erről meg az jutott eszembe,hogy a családban egy szuku volt az első "nyugati" autó,egyik nagypapám trabantos,a másik ladás volt,nekünk meg a kispolszki jutott,ami annyira szar volt,hogy még a trabantba is öröm volt átülni belőle.'95-ben lett jogsim és inkább a trabantot szerettem vezetni,mert lehetett nyúzni,isteni kézifékes fordulókat csináltam vele.
Érdekes,hogy a régi skodák,trabantok,daciák hogy eltűntek a magyar utakról,de IFA-t még mindig látni,félrebillent fülkével,fekete felhőt eregetve,sziszegve a piros lámpánál.

Jerky_Master 2011.08.31. 11:21:20

a 80-as évek női divatja okádék volt egyszerűen, hányinger!!

warrenbarton 2011.08.31. 19:21:27

Bár még gondolat se voltam ebben a korban, az elbeszélések, zenék és sok minden alapján nagyon kipróbálnám. Nem tudom már, a Forró rágógumi filmek ide-e esnek, de bármit megadnék érte, hogy abban a korszakban élhessek :)

csodalámpa 2011.09.04. 22:59:12

@vincere: tényleg van, állat abc-s is, metró szelet, melódia, nem rosszak, de nem kiemelkedőek.Igaz, az utóbbi időben nagyon leszoktam az édes ízekről, egy tábla csoki nálam 2-3 hónapig elvan :) és a tejcsokit már nem bírom megenni. Én anno imádtam a váras csokit, és mindig elolvastam a leírást, mert érdekelt.

frankiller 2011.12.21. 00:13:27

Pár napja felkerestem a PAJTÁS önkiszolgálót Budán. Időutazás a javából! Ajánlom mindenkinek! Visszavitt a 80-as évekbe! Igaz már nincs lekerekített háromszögű alpaka tálca, de a konyhán még dolgozik 1-2 veterán öreglány :)
süti beállítások módosítása