A Tévéfogyasztó

2010/11/02. - írta: Modor Tibi

-Az meg ki is? Bocs, nem nézek tévét, nincs tévém.

-Na tessék, már te is kezded. Ez a modorosságok netovábbja, bemutatlak a Tibinek. Ott szokott filozofálgatni a Nyugatin a Borbarátban. "Nincs tévém" - persze, persze. Komolyan, manapság mintha a sznob-wannabe, Daubner cukrászdás-symbolos bandánál sikké vált volna a tévénélküliség. Mert ugye ma már mindenki megengedheti magának a lapostévét, így az már csakis valami ördögtől való, proli dolog lehet.

Tudod, olyan dolog ez, mint a Dallasz, a Mónika schau, a Big Brother meg a Megasztár: mindenki tagadja, de titokban úgyis nézi! Kivétel nélkül. Vagy ha mégsem, akkor közben irigykedik és nyugtalanul forgolódik álmában, mert fúrja a kíváncsiság. Mégis, milyen szar lehet, ha a munkahelyen mondjuk elkezdenek a többiek beszélni a Lost legújabb epizódjáról vagy hogy mi történt a Szülifeliben, és te csak hápogsz? Azért vannak bizonyos fokú társadalmi elvárások, ahol illik képben lenni.

De ugyanez van a Blikkel meg a Borssal is - valójában mindenki olvassa, mondhat bárki bármit.

És ez a fellengzős szöveg, hogy "bocs, nem nézek tévét"... mintha valami felsőbb kasztból származó ember lenne... ugyanaz, mint a bringás- és vegetáriánusfasiszták, komolyan mondom. Meg a büszke dohányzásellenesek. Lassan már a saját lakásomban se lesz szabad rágyújtani, beszarás. Az ilyenek a legerőszakosabb, legtolakodóbb emberek, akik valami magasztosnak beállított ideológia mögé tömörülve folynak be a magánéletedbe. Na de mindegy, a dohányzáselleneseket majd a közvetkező posztban veszem górcső alá, he.

Amúgy ha most előadod nekem, hogy te megnézel 1-2 dolgot a neten, esetleg letöltesz, kiröhöglek. Akkor buzi vagy. Mert a monitor az egyenlő egyszemélyes tévé, tehát szinglitévé. A tévé elé viszont le tudsz ülni a pároddal vagy a családoddal, az még igazi társasági élmény - ott még tudtok beszélgetni, megvitatni a látottakat, kommentálni a híreket. Neked már ez se jutott. Nálunk még ott van a vibráló izgalom, a tévé adta felüdülés, a közösségi élmény. Mást meg ugye rohanó világunkban már nem is nagyon lehet csinálni a másikkal - namost hazajövünk melóból 7-8-9 körül, holtfáradtan ágyunkra rárogyunk, eszünk valami gyorskaját, kinek van ott kedve bármi máshoz? A tévé meg pihentet, szórakoztat, kikapcsol - talán ez a kulcsszó. És igenis vannak nagyon igényes műsorok is, főleg az ismeretterjesztők meg a gazdasági elemzősök - utólag mindig tök közérthetően elmagyarázzák, hogy miért dőlt be ez meg az, és miért kellett volna aranyba fektetnünk, és miért nem kellett volna felvennünk azt a fránya jelzálogot.

Van egy haverom - az is ott pöffeszkedik, hogy nem néz tévét. Tudod, mit csinál? Azért a választási műsorok miatt átjött sörözni. 1-2 meccset is eljött megnézni. Namost akkor hogy is van ez? Most akkor vagy tévézünk, vagy nem.  Bort iszunk és vizet prédikálunk? De ilyen, hogy általában nem, de néha mégis - hát milyen dolog ez? Kicsit nem lehet megdugni az asszonyt, vagy?


 

 

És a végére kivételesen egy kis öncélú, véleményblogos rész (én szóltam):

Állítólag a comment:com-ra sokan beírogatják, hogy "nem nézek tévét" - na, az ilyen tényleg köcsög. Életemben eddig talán csak egy comment-posztra kattintottam rá, de ugyanezt elmondhatom a panaszfórumos, párkapcsolatos témájú blogokról is. Az internetben mindig is ez volt a legszebb, hogy arra használjuk, amire akarjuk. Velünk párhuzamosan hihetetlen tömegeket vonzanak az autós, kismamás, gamer vagy vallási portálok - talán észre se venném őket, ha egy-két kedves olvasónk nem lenne odaát egyben szerkesztő is.

Sokan még mindig nem hiszik el, de a tévé egyre több embernek egy távoli vagy távolodó, furcsa szubkultúra. Nem dacból vagy sznobságból, különcködésből nem nézünk tévét, hanem azért, mert nem érdekel bennünket az, ami ott megy. És tényleg nem nézünk. Nem kell a fent említett vegeterianizmus, dohányzásellenesség, kerékpározás, megyeimeccs-nézés mögött sem feltétlenül ideológiát vagy protestmozgalmat keresni.

A modoros tévét nem néző ember egyben valószínűleg inkább internetfüggő, mert tudja, hogy ott ugyanazt megtalálja - amikor éppen kedve van hozzá. Filmet-sorozatot moziban, DVD-n, letöltve néz - esetleg valóban tévékészüléken, de ez lehet monitor vagy projektor is. Egyedül, társasággal, barátnővel, baráttal, családdal.

De sokakat a mozgókép is hidegen hagy, mert a betűk, a szöveges tartalmak foglalkoztatják. Hírek, blogok, mikroblogok, kommentek, fórumok, szöveges közvetítés - a filmek ott hevernek nézetlenül a vásárolt és írt lemezeken, a többkilós szórakoztatóelektronikai berendezések pedig évek óta csak kihasználatlanul porosodnak a szobában.

Ez van, ettől még rengeteg rádió- és tévéadó virágzik - ahogy a bakelitlemezeket is még mindig szívesen vesszük kézbe. Lényeg a tartalom, nem a hordozó.

167 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chilis csokoládé 2010.11.02. 14:00:39

@szellőláb:

Háromkor ne keressetek!

A Viasat3 ad egy CSI-t :)

2010.11.02. 14:05:39

Néha szégyenszemre rá kell kérdeznem, hogy pl. mi az a bikicsunáj, mi a bánatért mondják folyton otthon.

Az X faktort tudom mert az itt is megy, és legtöbb műsor megy az összes német csatornán, meg persze a lengyel tévékben, a törökről már nem is szólva.

Ahol most dolgozom ott nincs tévé (van de rossz, és nem akarnak újat). Itt a panzióban van a szobában, de még nem volt időm bekapcsolni.

A kedvenc műsorom reggel az Alpen panoráma, most mindenütt köd van, de azért nézik mint állat.

Vannak a sorozatok, azok felejthetők, van a Birgit, a Mónika németül, van a bírónő, hát az teljesen gáz.
Persze a Promi diner, de nem ismerem az itteni Promikat, persze a felállás mindenütt ugyan az, 1 buzi, 1 kövér, 1 sajtó, 1 énekes.

Aztán a Paraszt feleséget keres, meg az Asszony csere, meg a kivándorlók, de ez otthon is van, ha jól tudom.

A betegeim sajnos nézik, és az a tapasztalatom hogy a tévével eltöltött idő fordítottan arányos a végzettséggel.

A mostani betegem bölcsész doktor, angol és francia tanár volt fénykorában, ő olvas.

A Pilavát (az itteni vágót) ha nézem csak a 10000€ kérdéseknél tudok beszállni, mert nem tudok olyan jól németül, hogy a szójátékokat megértsem.

Nincs tévém, de ha mindig otthon lennék, akkor lehet hogy lenne, de arra a kis időre nem érdemes.

szellőláb 2010.11.02. 14:09:48

@chilis csokoládé: én meg sétálok egyet, hátha belebotlok valakibe :-)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.02. 14:32:47

@Frengi: a vege en is. meg egy csomo ismerosom. erdekes, ertelmes tarsasagban meg sose volt gond, hogy nem ismerem a szappanoperak meg a valosagshowk tagjait. es igen, minek a teve, mikor minden ott van a neten? akkor, amikor akarom. es ha filmet monitoron nezek, azt miert is nem lehet kettesben? vagy ha elolvasom a hireket a neten, akkor azt mitol is nem lehetne megvitatni massal?

nyílméregbéka 2010.11.02. 14:34:08

Sokat gondolkoztam, hogy én tévés vagy anti-tévés vagyok-e? Folyton a tévé előtt kotlok ugyan, de 99,5 %-ban filmeket nézek, ezen belül 90 %-ban DVD-t, 10 %-ban a tévében esetleg vetített jó filmeket. Tegnap este pl. leültem sírni az Édesek és mostohákon. Jó, DVD-t nézhetnék a számítógépen, de a tévé előtt kanapé és dohányzóasztal van, elnyúlok, felteszem a lábam, szétvetem a tagjaimat, mint a napozó macska.
Híradót nem nézek, mert minden fent van a neten, még több is a kelleténél. A kurva sóműsorok meg szar tehetségkutatók nem érdekelnek, nekem a tévé csak egy filmeket sugárzó eszköz.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.02. 14:40:02

@tblv: de nem csak az a gond vele, hogy ott van a kapcsolo. hiaba van ott, nem tudod porgetni, visszaporgetni, ha reklam van, meg kell varnod, plusz idohoz kotott. (tudom, van video. de ugyanigy net is).
amugy meg, pont ez az, hogy rengetegen egyszeruen el se tudjak kepzelni, hogy mit lehet csinalni, ha nincs teve, lasd a csoportvezetom, panaszkodik, hogy a nyari musorok nem olyan jok, mint a teliek, unatkozik....idiota.
a masik, egyik volt lakotarsam. (meg egy masik) hazajott munkabol, megcsinalta a kajat, leult a teve ele, es bamulta estig. holt buta pofat vagott hozza, latszott rajta, hogy fingja nincs, mi is megy a dobozban. soha nem is meselte el, hogy mit latott, mi tortent a filmekben, amiket "nezett", mit mondtak a hirekben, semmit. csak leult, es bamulta. a volt baratom meg aludt rajta, es o is ugy adta elo, mint ha ez egy tarsasagi elmeny lenne, serelmezte, hogy en kozben viszek rejtvenyt, hogy lefoglaljam magam. mert szerinte a tevet egyutt kell nezni. kit erdekel, hogy engem halalra untat a musor...(raadasul forma 1 volt az ominozus. alapban nem szeretek semmit se nezni, filmeket is ritkan, nincs hozza turelmem, de azt, hogy felpercenkent elmenjen a kepernyon egz auto, hat remek.)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.02. 14:46:06

@El Topo (Sgt. Elias): szerintem meg marha. sot, en mindjart el is asom magam, se tevem nincs, se nem eszem hust, alkoholt meg evente ketszer iszom...kepzeld, van ilyen.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.02. 14:48:39

@Püspök utcai gombaszedő: mikor idejottem, volt teve, negy darab csatornaval (a Channel 5ot nem fogta) gondoltam, majd nezem. musor: reggel talkshowk, delutan szappanoperak. normal film este 11kor kezdodott. a bbc-n. akkor en mar alszom, plane, mikor koran kezdtem reggel.
ja, aztan elkoltoztem egy masik hazba, ahol voltkabelteve, 40 valahany csatornaval, egyik unalmasabb volt, mint a masik, a radiot hallgattam rajta.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.02. 14:55:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Szerintem kurvára mellébasztál a cimbalomnak.
Nem attól gyanús valaki, hogy nem iszik, hanem attól, ha antialkoholista. Vágod a kettő közti különbséget?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.02. 15:06:37

Én nem nagyon nézek TV-t, de évente párszor van egy-egy pár napos időszak, amikor leülök és nézem. Azonban ma már szinte egyáltalán nem találok érdekes műsorokat. Mikor 10 éve még többé-kevésbé rendszeresen néztem, akkor voltak délután érdekes filmek. Annak ellenére, hogy elvben netről mindent le lehet tölteni, azért most is örülnék az ilyennek, mert akkor nem én választom ki, azaz random kapok egy filmet, amit amúgy ha válogatnék a neten, lehet meg sem nézném. De nem, ma már ilyen nincs, van 1-2 tematikus film csatorna, amelyek nem jönnek be mindenütt, lásd pl. Film+, de az rtl klub és a tv 2 totál érdektelen műsorokat ad. Úgy érzem talán ez azért is van, mert a bulvárt nem érdeklő emberek már rég nem nézik a TV-t. De persze én nem ezért nem nézem, egyszerűen csak így alakult, az mellékes, hogy a bulvár nem érdekel. Ami meg az ismeretterjesztő csatornákat illeti, régen szerettem őket, ma meg ha belenézek egy ilyen műsorba, 100% szenzációhajhászás, 0% érdekesség, 0% ismeret.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 15:08:57

Ééééljen!

Comment.com-on inkább azért gond a sok "nincs TVm, nem is nézek" alak, mert ugye a vizsgált blog alapötlete a TV műsorokról való tájékoztatás, azokról folyó eszmecsere. Így az ilyen mozgalmárok offolnak is, nomeg értelme sem sok van a hsz.-üknek. Kb. mint egy gitárosfórumra bekotyogni, hogy én biza kongán játszok.
Konstans NatGeo-t bámulók, arra hivatkozók meg lebuktak, mióta tudom, hogy NatGeo este Xtől átvált hardcore humán párzásba. Természetfilmek, mi? :DDD

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.02. 15:09:40

Amúgy meg tény, hogy a TV a fiatalabb generáció körében egyre inkább kimegy a divatból. 20 év múlva már csak középkorú és idős emberek fogják nézni. Egyébként szerintem ennek köze van a felsőoktatás túlduzzasztásához, egyre kevesebb aki nem megy felsőoktatásba, ott pedig semmi sem motiválja a TV nézést. Idő sincsen nagyon rá, szórakozás megvan másképp(akár buli, akár egész napos netezés), koleszosoknál meg eleve nincs is TV a szobában.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.02. 15:16:51

@neccharisnyás útonálló:
Én egyszer kommenteltem olyat oda, amelyből kiderült, hogy nem nagyon nézek TV-t. De nem tehetek róla, ha egyszer az index címlap odacsábított egy érdekesnek tűnő címmel, és a cikk arról szólt, hogy panaszkodtak a TV nézők a sorozatok téli(vagy nyári, már nem emlékszek) félbehagyásával kapcsolatban. Nekem meg azelőtt volt egy olyan élményem, hogy 1 hétig rendszeresen néztem, illetve próbáltam nézni a TV-t, és 50% bulvár, 50% gyenge sorozatok fogadtak. Az baszott ebben fel, hogy fikázták a sorozatok megritkítását egy cikkben, miközben totál jó üzletpolitika a csatornák részéről, ha néha leállnak a sorozatok, és helyettük filmet is adnak, mert a sorozatfüggők úgyis visszatérnek a TV nézéshez, a kocatévénézőket viszont pont ilyen időszakban lehet megfogni. Szóval egy ilyen szövegkörnyezetben miért is gáz, ha leírom, hogy csak ritkán nézek TV-t? Vagy csak az szólhat hozzá, aki bulvár vagy sorozatfüggő(utóbbiak többsége se néz egyébként TV-t, hanem a netről szedi).

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.02. 15:18:34

@neccharisnyás útonálló: comment:comnál pontosan így értettem én is. De ugyanez a jelenség akár nálunk is megfigyelhető :)

szellőláb 2010.11.02. 15:21:49

@neccharisnyás útonálló: ezt kifejtenéd bővebben? Hol vált át, mert nálunk tuti, hogy nem.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 15:27:45

@Zabalint:
Akkor egy példa, hogy érthetőbb legyek, mert ahogy nézem mellémentél a mondanivalómnak.

Cikk: Új évada XY sorozatnak ekkor látható a TVben (de lehet akár az Oscar-gáláról összefoglaló is, ha jobban tetszik)
Általam emlegetett troll no.1: "Nincs TVm, nem is lesz!"
Troll no.2: "Minek nézzek ilyen xar sorozatokat, olvasok inkább, nektek is javatokra válna, véglények."
Ennyi. Témához szóltak hozzá?

Kérdés: Így, pontosítva is még a saját ingednek érzed a hsz.-emet?

2010.11.02. 15:32:20

Nekünk 9 éve beszart a TV-k, oszt azóta nem vettünk újat, pedig szeretem. A nyaralónkban (ahol van) mindig megnézem a Spongya Bobot, továbbá a lányaimmal VIVA-TV-t szoktam nézni, együtt savazzuk SP-t meg a többi hulladékot. (Ennek köszönhetően hajlott koromat meghazudtoló tájékozottsággal bírok SP, Rihanna, BNF, Adam Lambert, stb. ügyekben...)
A különböző ismeretterjesztő műsorok meg legtöbbször rakás szar, felületes, téves infok, könnyen fogyasztható formában. Ha valaki olyan műsort néz, ami pl. a hobbija és ezért jobban elmélyedt benne, általában a fejét fogja a diszkoveris ökörségektől - igaz, ez is jobb a semminél.
Amit végképp nem értek: kit érdekel a 17. természetfilm a Közép-Kaledóniai gyűrűsgallérú lápi selyemmajmok vadászati-párzási szokásairól?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 15:37:48

@Modor Tibi:
Nemár, olyan viccesek a népek, akik véresen komolyan veszik az itteni posztokat! Néha olyan jókat derülök. :)
Bocs Tibi, cinikussá nevelt az élet.

@szellőláb:
DigiTvnél. Viasat History este 11-től (tegnap Mindenszentek-Halottak napján MÁR 10től!) Viasat Explorer vagy Discovery vagy Natgeo mittomén is este 11-éjfél felé már nyuszisTV, egyik zenecsatorna 11től meg Pirner Alma "klasszikusait" vetíti.

Én meg éjjeli bagoly, kapcsolgatok, keresek valami értelmeset. A History-t meg a zenét igazán hagyhatnák -zenére jól tudok aludni, az meg roppant bizarr, mikor II. Károly élettörténete közepén átvált a cucc úgy ahogy van egy nyifogó, vonagló, kiélt ribire, aki hangosan nyög egy habszifon látványától.
Hát csodálkoznak ezek után, ha a Madarak-at nézem román felirattal????

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 15:42:29

Mellesleg TV ügyben odáig jutottam, hogy mivel a sorozatok, amiket követek csak neten érhetők el, az adók amikért bekapcsolom a dobozt, meg bőven a 6 csatornás alapcsomagban benne vannak, kerTV már oda süllyedt, hogy egy képregényt szívesebben veszek a kezembe, vissza fogom kéretni magam a szigorúan alap-alap alapcsomagra.
Pedig állítólag benne vagyok abban a korcsoportban, amire minden TV csatorna vadászik a nézettségi mutatók tologatásával. Valahol ez a helyzet nagyon morbid.

szellőláb 2010.11.02. 15:45:23

@neccharisnyás útonálló: Kösz. Igy már értem.Már azt hittem, hogy a natgeo-nak is vannak ilyen lájtos felvilágosító műsorai.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 15:46:18

@Brother Love: Gyűlölöm mikor párzó állatokat mutatnak. Abban konkrétan mi az érdekes vagy informatív? Valaki egyszer felvilágosíthatna már.
Főleg, hogy az emlősöknél egyezik a folyamat, ergo amikor az oroszlánokat bámulja, annyi erővel magát is bámulhatná az asszonnyal.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 15:50:31

@szellőláb: Azokat a TV2-n tolják, médiaribancok/bohócok főszereplésével! ;P

szellőláb 2010.11.02. 16:07:24

@neccharisnyás útonálló: Aha. Van két tévénk, csak én ritkán nézem:-)
Az előző kommentedhez: néhány hónapja késő éjjel láttam egy albán!!! filmet a dunán. Ilyen falusi néptanítós. Tetszett. Utána napokig azon spekuláltam, hogy talán mégis inkább tanítónak kellett volna mennem, meg hogy milyen nyelv ez az albán? Tuti, hogy nem finnugor, de milyen?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 16:11:00

@szellőláb:
srbija.blog.hu
Ottaniak tán többet tudnak mesélni az albánokról.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.02. 16:19:31

@neccharisnyás útonálló:
És ez hétköznapi jelenség? Csak azért kérdezem, mert egy csomó ember meg úgy írta meg, hogy nem néz TV-t, hogy volt köze az adott cikkhez, pl. ha azt írja, hogy "az ilyen műsorok miatt nem nézek TV-t", az már belefér?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.02. 16:23:05

@Brother Love:
Ismeretterjesztőket azért néz sok ember, mert nincs hobbija, ezért nézi. Rengeteg embert ismerek akik annak a Bears-nek vagy mittudomainhogyhívjáknak a műsorát nézik, miközben soha ki nem mozdulnának a természetbe. Az ilyen műsorral szemben még mindig 1000-szer érdekesebb a sokadik "17. természetfilm a Közép-Kaledóniai gyűrűsgallérú lápi selyemmajmok vadászati-párzási szokásairól" jellegű természetfilm, hiszen olyan helyen, olyan élőlényekkel nem találkozik az ember. Ilyet sem nézek, de jobban meg tudom érteni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 16:34:58

@Zabalint: Ha az ember egy ideig követi a blogot, kismillió példát lát arra, amiről írtam.
És valahol kezdi érteni, miért ugrik egyik-másik cikkíró már lassan a legapróbb dolgokra is. Évekig kitenni magad, az írásaid ennek...

Fapuma (törölt) 2010.11.02. 17:08:58

@szellőláb: Ki a rohadás akarta ellopni, hogy őrizni kellett? Vagy otthon tényleg akkora a recesszió?

Előfizetek tv-re, van egy halom /talán több száz/ csatorna és szinte sohasem nézem. Hibásnak érzem magam hogy fölöslegesen költök annyi pénzt minden hónapban, de úgy érzem társadalmi elvárás, hogy legyen tv-m, plusz ha van interneted és telefonod, KELL hogy legyen tv-d is. Csomagban adjak ugyanis és úgy olcsóbb. Néztem korábban a How it's made-et, de már nem köt le, nem azért mert értek a forgácsoláshoz és felbaszom magam a szinkronon, hanem, mert már mindent láttam korábban.

Jó is hogy nincs magyar tv, mert tiszta szívvel mondhatom, hogy fogalmam sincs /de van/ ki a fasz az a majomember pákó névvel, de alapvetően minden jóból kimaradok.

Patrick Bateman 2010.11.02. 17:33:36

@Brother Love: Amit a Discovery és a NatGeo művel, az szimplán dokupornó, a legtöbb műsoruk effektíve nézhetetlen, és ebbe a formátum és a témaválasztás is beleértendő. A szövetségesek egy átlagos este nagyjából ötször nyerik meg a második világháborút, és - tekintve, hogy erről az archivumokban összesen kb. 30 percnyi filmanyag áll rendelkezésre - hetvenkétszer nézhetjük újra ugyanazokat a karcos, ugráló filmkockákon rögzített hangyafitymányi pálcikrepülőket, amint mérges darázsként köröznek, ezeket követi a lerongyolódott katonák 12 frame/sec sebességgel ugráló szomorú fekete-fehér menete egy rommálőtt város utcáin, miközben az utcára tódult, lesoványodott kelet-európai arcú emberek szigorú pillantásokkal méregetik őket. Ha a gátbombázásról vagy az Enigma kód feltöréséről meg kellene néznem még egy feldolgozást, inkább elmennék felszopólánynak egy Kovi egészestésbe.
Mindehhez az egész dramaturgia az adó formátumára van kialakítva, ami nagyjából negyven perces adásidőt jelent három darab ötperces reklámblokkal. Ez még önmagában nem lenne gond, de minden blokk végén van egy kétperces feszültségfokozó szakasz: "és a reklám után végre kiderül, hogy ki kerül ki győztesen a mezozoikumi velociraptor és a pleisztocén ádáz csúcsragadozója, a kardfogú tigris titáni párviadalából! Ne feledjék! A reklám után a 450 kilopond per négyzetcentiméter harapóerő a tizennégy centiméteres borotvaéles szemfogak ellen! Mindez a harmadidőszak vulkánjának kráterében! A reklám után!"
Ezután reklámblokk, három hónapon keresztül tökéletesen azonos tartalommal és szekvenciákkal, ugyanazok az ajánlók ugyanabban a sorrendben követik egymást, szerencsés esetben üvöltő lengyel hangalámondással (és még hálát adhatunk a Nagy Manitounak, hogy az manx népitáncos celebrating diversity kislányt valaki végre tengerbe fojtotta, nem hiszem, hogy épp lelkű ember kettőnél többször végig tudta volna a produkcióját), majd back to the show.
Ekkor jön egy nagyjából ötperces felvezető szakasz, amely azoknak a nézőknek szól, akik esetleg később kapcsolódtak be az adásba, és részletesen, szájbarágósan elmagyarázzák, mi is az, amiről ezidáig lemaradtak. Ennek megfelelően a nettó adásidő valahol a húsz perc környékén mozog, ami az elviselt lelki gyötrelmek fényében távolról sem értékarányos. A fordításokat mások már méltatták, én már rezzenéstelen arccal teszem túl magam a DNA-n és a potassziumon, de lehetne azt kérnem, hogy egyszer, csak egyetlenegyszer azt, hogy "someone might get hurt" ne rendőrnyelven "valaki megsérülhet"-re, hanem emberül "valakinek baja eshet"-re fordítsák?

szellőláb 2010.11.02. 17:38:08

@Fapuma: nem akart az már sehova se úszni, meg ellopni sem akarták, de meg kellett várni a rendőröket. Ők meg ugye nagyon nem siettek, mert mondjuk 100 forintot kaptak a halott levetkőztetéséért, utána meg átvették az őrzést, amíg meg nem jött a halottkém.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.02. 17:54:28

A TV nem nézést manapság úgy kell érteni, hogy az ember már nem ül le fix időben megnézni valamilyen műsort, hanem ha hallja valamiről, hogy jó, akkor kikeresi később az archívumban és megnézi.

Szóval tv nézés = megnézem a TV újságban, hogy mikor kezdődik a film, és leülök megnézni. Szerintem így már csak bizonyos életkor felett csinálják az emberek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.02. 17:55:24

@Patrick Bateman:

Még a Celebrating diversity hagyján. Én a mafatei helikopteres ökobalfaszoktól kaptam már idegrohamot, meg a hős berlini gerillakertészektől.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.02. 18:00:21

3 tv-nk van legalabb egy allandoan megy
hatter
a 2 compter is
van amikor nezunk valamit a tv-ben van nem nezzuk, de megy
ja es negdtessek meg szeretek nehany sportot, azt hogy a faszba nezzem tv nelkul?
es tok igaz az rtl a tv2 ugy viragzik, ogy senki sem nezi
senki nem nezte gyoziket ettol lett tobbszoros milliomos

fakof 2010.11.02. 18:01:15

Nincs tévém, nem értem mit írsz. Mi az a Lost?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.02. 18:03:01

@agyvihar:
nalad
nalam megy es h avalami erdekeset hallok elkezdem nezni
fix musorokra pedig
football, baseball donto igenis keszul az ember
sorokkel
de az amerikai sportok ugy vannak kitalalva hogy nem kell ratapadni a kepernyore
mondjuk az europaiak is, csak ott a holtjatekot nem reklammal toltik ki hanem passzolgatnak a felpalyan:)

mizie 2010.11.02. 18:04:59

Daubneres Symbolos? Ez a kettő szubkultúra közel sem fedi egymást. Inkább írtál volna Wasabi és Symbol-t, Jam Pub és Symbol-t vagy bármi mást de a Daubnert ne :)

2010.11.02. 18:09:52

A Specktrumon volt egy film, amit ki nem hagytam volna, megnéztem a műsorujságban, hogy mikor kezdődik, és vártam mint a hülye, megnéztem az ismétléseket is: Az 57-es számú ház, ez volt a címe.(de hát én sosem voltam normális tévéző)
Letölteném de nem találom sehol.

Most néztem meg végig a Surdát. Annyiszor ismételték már, de mivel rögön a film kezdődik, csak később jön a főcím, kiderült, hogy egy csomó jelenetet nem is láttam. (Egyébként szezációsan jól megcsinált, megunhatatlan)
De így voltam a Csengetett Mylorddal is, mert amikor a tévében néztem, valami mindig adódott, jött valaki, vagy lemaradtam az elejéről, vagy elaludtam a reklámon.

A tévé nem nézhető, persze vannak mostmár csoda készülékek, meg lehet állítani a műsort, de én még nem tartok ott.

Most néztem meg a Fábri schowt, hát szerintem nem maradtam le semmiről, most letudtam 5 db-ot, de a gépre nem töltöm le, és nem is cipelem tovább.

Nem nagy veszteség senkinek, ha nem nézek tévét, mert a célközönség a 18-49 éves korosztály, tehát éngem már leírtak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.02. 18:11:52

amugy melo utan ,it lehet hetkoznap csinaln otthon?
jo hetente egyszer kimegyunk vacsorazn, de nem minden nap
7 vegen lehet kirandulni de nem minden 7 vegen
OK eszunk iszunk dugunk
ez is OK
utobbi nem minden nap
beszelgetni siman lehet tv nzes es netezes kozben
na most azzal ne gyertek, hogy olvassak jokait
akozben nem lehet beszelgetni
/ egy 40-es kirepult gyerekekkel a szeretett felesegevel/
telen begyujtunk a kandalloba, kocsit nem mosok
szoval mit is kellene csinalnunk?

az mas lerdes hogy minden szart nem nezunk meg hatterkent sem
200 csatornabol legalabb egy nezheto film, vagy show csak akad

majomkutya 2010.11.02. 18:16:24

Én tényleg nem nézek tévét. Évek óta. Ezt most megírtam, tehát köcsög vagyok. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.02. 18:18:53

@majomkutya: dehogy vagy/bar mittudom en nem ismerlek/
tv helyett is netezel
en akettot egyutt ha eppen van szabadidom, ergo nem dolgozom, vagy dugok csaladlatogatok, vasarlok stb.//
bar most pl kimehetnek futni egy kort a to korul
de semmi kedvem hozza

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.02. 18:20:12

@agyvihar:
vazze ez tegnap jutott eszembe
es teljesen komolyan
lehet hoknap belevagok az alapok lefektetsebe csak elegg lama vagyok
sot nagyon
a fiam meg lusta es nem segit

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.02. 18:27:49

@Patrick Bateman:
Modoros NatGeo-függő posztot belőle!!! Kééérlek! :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.02. 18:37:29

@hagyma:
"ja es negdtessek meg szeretek nehany sportot, azt hogy a faszba nezzem tv nelkul?"

Egy eléggé elavult megoldás:
Kimenni a meccsre.
Egy már nagyon ósdi megoldás:
Nem nézni, hanem űzni.

Egyébként Győzikét már főleg csak a 30 év fölöttiek nézték, az alatt egyre kevesebben kíváncsiak a TV-re. Minek, ha neten keresztül sokkal többféle cuccot lehet elérni? A jövő az, hogy a meccset is neten keresztül fogod nézni.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.02. 18:39:29

Mijafaszom bajotok van a Daubnerrel? Budapest egyetlen normális cukrászdája (volt, amíg lehetett kapni Malakoff tortát :D )

A Tyne folyó déli partja 2010.11.02. 18:54:48

@agyvihar: Szóval tv nézés = megnézem a TV újságban, hogy mikor kezdődik a film, és leülök megnézni. Szerintem így már csak bizonyos életkor felett csinálják az emberek.

pont ez a baj, hogy elég sokan nem így csinálják. hanem úgy, ahogy fentebb említett lakótársaim.hazajöttek, tévé bekapcsol és leültek elé, aztán lefekvésig bámulták. tökmindegy, hogy mi ment benne.

chilis csokoládé 2010.11.02. 18:57:01

@Patrick Bateman:

Manitouról jut eszembe: a mai gyerekek olvasnak indiánregényeket?

(Én faltam gyerekkoromban.Meg odavoltam Gojko Miticért.)

Tévében,neten vannak indiánfilmek?

A Tyne folyó déli partja 2010.11.02. 18:58:55

@hagyma: amugy melo utan ,it lehet hetkoznap csinaln otthon?
olvasni, pl...
de lehet kártyázni is, sakkozni, társasjátékozni, esetleg játszani a gyerekkel. én még szoktam rejtvényt fejteni is:) sportolni is el lehet menni. vagy süthetsz sütit, akármi. barkácsolhatsz is, nők meg kötögethetnek, hímezhetnek, ha már annyira unatkoznak.
nehogy már úgy állítsuk be, hogy a tévé nélkül megunja az ember az életét. arról nem is beszélve, hogy pont arról beszélünk, hogy a net totál helyettesíti, keress valami filmet, aztán nézd azt. de hogy valaki csak úgy bámulja agyatlanul, és ha megkérdezed tőle, hogy mit látott, fingja nincs róla, na az a gáz.

MacPhisto 2010.11.02. 19:02:09

TV?

Nekem monitorom sincs :D

2010.11.02. 19:08:52

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): én azóta nem kötögetek, hímezgetek, mióta nincs tévém.
Valahogy nekem a kettő mindig együtt járt párban.
(igaz, a sima dzsörzét tudom úgyis kötni, ha nem nézek oda)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.02. 19:13:55

@Zabalint: 30 alatt egyre kevesebben kíváncsiak a tévére. hát, én afölött vagyok pár évvel, mégse nézem. tesómék (lakótársaim) se. igaz, ahhoz képest, hogy nincs tévé, ők folyamatosan filmet néznek (a számítógépen).

A Tyne folyó déli partja 2010.11.02. 19:16:21

@Frengi: ja, anyukám is úgy szokta. már, tévénézés közben kötött. de ha pl. ezt elkezdtem volna a volt barátomnál (aki ugye reklamált, hogy miért foglalom le magam, míg ő tévét néz, nézzem vele, de én halálra untam), akkor is baja lett volna.
meg a másik: azt mondják sokan, hogy tévénézés közben beszélgetni. na de ha érdekel a műsor, akkor nem tudok rá figyelni, ha beszélgetek, illetve, nem hallom, pedig érdekelne...ahhoz meg, hogy beszélgessünk, minek menjen a tévé?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.11.02. 19:24:47

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): ebben sok jogos van.
1. Én utálom a "háttérzaj" koncepciót. Ha tévét nézek, akkor AZ az elsődleges, a többieknek kuss.
1b. Egy bölcs mondás szerint azok kerülik a csendet, akik félnek meghallani a saját gondolataikat.
2. Én nem fáradok annyira el a munkában vagy egyébben, hogy szükségem legyen arra, hogy valami kikapcsoljon. Ez nem kikapcsolás, hanem kábítószer. Elnyomja az agyad normális működését.
3. Tényleg nincs semmi értelmes a tévékben, meg nincs is időm: vagy dolgozom, vagy netezem.
4. Egyébként évek óta nincs tévém - most troll vagyok? De csak otthon porosodott, hát eladtam.
5. Fentebb volt egy komment, hogy minden műsort azzal próbálnak eladni, hogy valakinek a személyes sorsán keresztül mutatják be a történetet. Ez nagyon jó észrevétel, tudat alatt valószínűleg ez idegenített el a tévétől, amellett, hogy modoros sznob vagyok :)
6. Az antidohányosság mellett igenis vannak érvek, hiszen a bagózással másnak is ártunk, igen főleg a saját otthonunkban, azoknak, akik a legfontosabbak számunkra.

nyílméregbéka 2010.11.02. 19:33:48

@Frengi: nekem a vasaláshoz kell a tévé (vagyis nem a tévé, hanem film). Én vasalok, lusta vagyok, összegyűjtöm, így majdnem egész napos program - olyankor a tévé elé állítom a deszkát, és megy a Keresztapa- vagy Gyűrűk Ura-trilógia. Ha még mindig vannak gyűrött rongyok, akkor pluszban a Leon, a profi, vagy az új Batmanek.
Különben lódítottam, volt egy igazi sorozat, amit tényleg néztem hetente, mert szerepelt benne egy fontos színész; erre most az RTL Klub évad közepén!! puff, abbahagyta. No hát, innentől tényleg nem fogok az RTL hangulatán izgulni, hanem megkérem a havert, aki okos és ért hozzá, hogy töltse le nekem a netről. Így állok bosszút! :-D

KürtiT (Tromb74) 2010.11.02. 19:36:40

Én modorosan próbálok tévézni, de nem megy. Másfél éve költöztünk jelenlegi lakóhelyünkre. A kábelt megoldottuk okosba a szomszéddal. Miután az előző lakásunkban nem volt tévé, most sem az volt az első dolog, amit beszereztünk, így több, mint egy évig magányosan fityegett a madzag. Két hónapja ránk erőszakoltak egy kisebbfajta lapos tévét az ősök (nekik már nem kellett, van helyette nagyobb). Nagy lelkesen rá is csatlakoztattam a készüléket a kábel végére, beállítottam a csatornákat, majd lázasan elkezdtem kapcsolgatni. Na ezzel el is ment egy este, de nem vált szokásommá a tévézés, azóta be se kapcsoltam. Hozzászoktam a reklám mentes film nézéshez, a különféle showműsorok pedig nem igazán kötnek le. Az interneten egyszerűen azt nézem meg, amit akarok, akkor, amikor kedvem van hozzá, ez sajnos a televizión nem lehetséges. Egyébként a tévével semmi más baj nincs azon kívül, hogy természeténél fogva ugyan széles réteget szolgál ki, de azért nem mindenkit. A modoros blog jó példa erre. Az internetnek köszönhetően eljut ahhoz a pár ezer emberhez, akinek igénye van rá. Tévéműsort nem lehet néhány száz v. ezer ember kedvéért csinálni (még közszolgálati csatornán sem), mert ott a nézettség az atyaúristen. Rengeteg érv szól az internet mellett, ezért ideológiát már fölösleges is gyártani.

bajor gizella 2010.11.02. 20:20:37

Én meg jobbára TV műsorok utómunkálataiból élek. Asszem ebből a körből kimaradok:)

KürtiT (Tromb74) 2010.11.02. 20:35:07

@bajor gizella: Akkor neked munkaköri kötelességed végignézni őket, ez roppant kellemetlen :)

Prophet 2010.11.02. 20:40:47

Morfológus megmondta az igazat a tévéről... www.youtube.com/watch?v=Z4gO4mb1FGY és a megoldást is megadta (2.00-kor). Kérdés, vagytok-e elég bátrak:)

2010.11.02. 20:45:35

@nyílméregbéka: a vasalás is jó, bár én most rádióval vagyok kénytelen, de az ilyen dög unalom melókhoz áldás a tévé.
Varrni nem jó, mert ha rálépek a pedálra akkor nem hallom az adást, de a többinél igen.

2010.11.02. 20:48:17

@peetmaster: ezt nagyon jól megírta Szolzsenyicin a Rákoszályban, bár ott csak egy hanszóró volt, de az éjjel- nappal nyomta, hogy ne gondlkozzon az ember, mert még eszébe jut valami.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.11.03. 07:18:04

@Frengi: nem a 17-es szamu haz (Hitchock)? Mert az nekem megvan, szolj, ha erdekel!

Louis Theroux-t ismeri valaki? A BBC2 riportere es annyira jo riportfilmeket csinal, hogy (most modoros leszek) _besza-behu_.
Hetvegen megneztem a filmjet az amerikai nacikrol, a szinten Amerikaban elo fekete nacionalistakrol, a gangstar rapperekrol, a swinger clubokrol es a nevadai sivatagba jaro UFO nezokrol. Es meg van egy csomo jobbnal jobb tema.

Toeck Filkow 2010.11.03. 08:02:26

Az gáz, ha én csak a kocsmában nézek tévét, és ott is csak focit?

Augur 2010.11.03. 08:53:03

Nálam szinte egész nap megy a tévé, háttérzajként, nyilván kurván nem egészséges és nem eléggé értelmiségi, viszont a paprika főzőműsorainál nincs jobb relaxáció a sok okosság után. A tévé a látszat ellenére és elvileg nemcsak agymosásra való, viszont aki tanulni, nevelődni akar, az se a tévét válassza pásztorául. Gyerekekben és befolyásolható, labilis emberekben rengeteg kárt tesz a tévéből ömlő bulvár szenny, mert olyan mintákat közvetít, amiknek köze sincs a valósághoz; lásd a magukat szakadt kurvának maszkírozó kislányokat, akik 13 évesen platformcipőben bukdácsolva csak a tévében látottakat majmolják . A tévé olyan mint a dinamit. Jó dolog, de rosszra használtuk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.03. 09:11:02

@Mitya Ivanov:
Nem Pákóról, Mónikáról, Józsi barátról van szó, de pl. mikor egyszer nyáron bekapcsoltam a TV-t, végig röhögtem, mert valami bulvár műsor ment, és 95%-át a neveknek akkor hallottam először, de mindegyiknek a dolgait úgy adták elő, mint ha legalább egy májkell dzsekszonról lenne szó. A betelefonálós kérdés meg az volt "Hol nyaralt Balogh Edina?". Nem ám, hogy mi Uruguay fővárosa, vagy hogy milyen messze van a Hold, esetleg ki találta fel az izzót. És akkor nekem most műveletlennek kellene éreznem maga, mert nem tudom ki az a Balogh Edina(egyébként utána kigugliztam, és azóta már nem is emlékszek kicsoda, csak a névre)?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.03. 09:15:06

@Mitya Ivanov:
Az internetről pedig senki sem mondta, hogy mostantól akkor senki sem fog buta sorozatokat nézni. Viszont nem kényszerül rá a TV nyújtotta kínálathoz alkalmazkodni, így pl. lehet hogy olyat néz, amit sosem láthatna a TV-ben. Ugyanez zenénél is igaz. És ami lényeges, sokkal nagyobb kínálatból választom, ezért sokkal inkább hozzám közelebb állót tudok találni. Ellenben pl. én most blogra kommentelek, a blogszféra is átvett a TV szerepéből, ez is idő az életemből.

Der Beste 2010.11.03. 09:58:45

Itt is s a comment.com-on is azzal jönnek, hogy a tv-ben a Lost (Hősők, Dexter, stb) tele van reklámmal, meg hetente van csak, a netről viszont leszedi reklám nélkül az egész évadot, s megnézi egybe.
Csak azt felejti el a sok okos, ha nem nézték volna meg a tv-ben milliók, reklámmal, hetenkénti leadásban, akkor nekik nem lenne mit letölteniük, mert a netes letöltésekből nem jönne össze még a pilot költségvetése sem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.03. 10:07:04

@Der Beste: ja. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kedvenc filmeimet-sorozataimat megvettem DVD-n - nemcsak lelkiismereti alapon, a minőség miatt is.

Der Beste 2010.11.03. 10:37:00

@Modor Tibi: Mindig is tudtam, hogy te egy rendes ember vagy, Tibikém.

Der Beste 2010.11.03. 10:37:43

Mindig is tudtam, hogy te egy rendes ember vagy, Tibikém.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 12:43:34

@chilis csokoládé:
Néha adnak. Én személy szerint örülnék neki, mondjuk ha csak minden MÁSODIK Bud Spencer-Terence Hill film helyett beraknának egy TVre adaptált Karl May sztorit. Az se izgatna, hogy az indiánok jól láthatóan olaszok vagy jugoszlávok. Leányként anno végignyálaztam a Nagy indiánkönyvet és imádtam! Csingacsguk fiába meg tiszta szerelmes voltam. ;P

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.03. 12:45:58

@neccharisnyás útonálló:
Bud Spencer kultusza valljuk be: hihetetlen.
Nemrég egy héten belül kétszer sikerült úgy bekapcsolnom a tévét, hogy éppen a =Ha kicsi a tét, a kedvem sötét" mondat jött.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 12:48:56

Példa TV, mint háttérzaj témakörben:
8 kiló zöldbab, ami lefagyasztásra elő kellene készíteni. Ugye a végei lenyírbálása, nomeg a feldarabolásuk sima mechanikus folyamat, oda se kell nézned, miközben csinálod. Ugyanakkor jó időre helyhez vagy kötve. Hát ilyenkor szinte megváltás egy Pauly Shore film, vagy bármi, ami eltart minimum 2 órát.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 12:51:24

@El Topo (Sgt. Elias): Te szegény!
Azt figyelted, hogy ünnepek másnapján is micsoda sláger? Bármely ünnep! Karácsony alap, de húsvét, Pünkösd..... "Kincs, ami nincs" Feltámadáskor. Végülis, valami eszement kitekert logikával stimmel is.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.03. 12:56:16

@neccharisnyás útonálló:

Évek óta az az érzésem, hogy a karácsony nem Jézus Krisztus születésének az ünnepe, hanem Bud Spenceré.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 12:59:12

@El Topo (Sgt. Elias):
Él még egyáltalán? De most komolyan.

Terence Hill-nek van valami sorozata a TVben. De ő jóval fiatalabb.

2010.11.03. 14:04:15

@afromagyar: Köszi aranyos vagy, de nem.
A film egy ház története, hogy kik és hogyan éltek benne századokon át, egy angol ház, hogy mit főztek, hol volt a konyha, hogyan rendezték be,mivel fűtöttek, világítottak, meg ilyenek. Mondtam, hogy - ez nem normális.

Egyszer egy Duna túrás filmet nézve, elkezdtem kiabálni: szedd alá, tarts ki jobbra, mindjárt megvan...Nem tudom miért mondta a család hogy hülye vagyok, amikor ha ők meccset néznek ugyan úgy kiabálnak.

Kinek mi... jedem das seine.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 14:09:56

@Frengi: Ebből én láttam részletet. A viktoriánus tapétákat magyarázták, meg hogy mennyi poratka és élősködő lakott rajtuk, amiket a porolással levertek, ezért beteges volt az összes gyerek akkoriban.

nyílméregbéka 2010.11.03. 14:35:27

@El Topo (Sgt. Elias): te, én százszor inkább Bud Spencert nézek, mint hülye vacsoracsatákat meg Y-faktorokat (Terence Hillről már nem is beszélve, aki nagyon tetszett tinikoromban, és most is :-)
@neccharisnyás útonálló: asszem, pont 10 év van köztük. Egyszer hallottam valami interjút Bud Spencerrel, és iszonyú fura volt, mert Hillt folyton úgy emlegette, hogy "Mario".

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 14:42:39

@nyílméregbéka: Hát mert ezek felvett nevek. Nehezebb lenne a világnak megjegyezni a 2 keresztnévből plusz a 2 családnévből,LOL, álló, 48 szótagos anyakönyvi azonosítójukat.

rdi 2010.11.03. 15:34:19

@Mitya Ivanov: "Meggyőződésem, hogy ha valaki társaságban kijelenti, majd szemforgatva, a hatást megvárva körbenéz, hogy ő nem tudja, hogy kicsoda Pákó, Maunika, Józsibarát, vagy Berényi miklós, annak valami baja van. Vagy burokban él, vagy remete, vagy süket és vak egyszerre. Vagy a Holdon lakik és látogatóba érkezett. Vagy csak egyszerűen nem mond igazat."

Vagy sznob.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.03. 16:43:48

@nyílméregbéka:

Bud spencer eredetileg Carlo Pedersoli néven futott, igen eredményes vizilabdázóként. Utolsó meccét egyébként 1967-ben a Szigeten játszotta a legendás magyar válogatott ellen. Máig igen kedvesen emlékszik erre a meccsre.

2010.11.03. 18:01:22

@neccharisnyás útonálló: nagyon jól megcsinált film volt, nagyon odatettek mindent, épp azért megnézném még egy párszor.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.03. 18:05:39

@Mitya Ivanov:

"Meggyőződésem, hogy ha valaki társaságban kijelenti, majd szemforgatva, a hatást megvárva körbenéz, hogy ő nem tudja, hogy kicsoda Pákó, Maunika, Józsibarát, vagy Berényi miklós, annak valami baja van."

Én TUDOM mindegyikről, hogy ki, de még egyiket sem néztem. S én tévépárti vagyok.

Olvastam egy felmérést az USÁ-ból azzal kapcsolatban, hogy hogyan hat a tévé a kisgyerekekre. Három csoportot néztek: 1. tévéellenes szülők, akik tiltották a gyereknek a tévét, 2. mindent engedő szülők, ahol a gyerekek napi 7-8 órában bámulták a tévét, 3. napi korlátot felállító szülők.

Az eredmény: a legjobban teljesítő gyerekek a 3. csoport lett, mert ők megtanultak választani a műsorokból. Legrosszabbul a teljes tévétiltás alatt élő gyerekek lettek. Azaz a teljes tiltásnál még a mindent engedés, az állandó tévébámulás is jobb.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.03. 19:26:54

@neccharisnyás útonálló: én ezekhez a tevékenységekhez a rádiót szoktam használni:) vagy a saját zenéimet. de az, hogy szövegeljenek hozzá, engem idegesít.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.03. 19:32:36

@Birca Maxval: hát ez lenne a normális. mármint, a hármas csoport.

egyébként meg, nem kell ahhoz tévét nézni, hogy halljon valaki Pákóról, stb. bemész egy boltba, elmész az újságospult előtt, ott üvölt a címlapon. rákattintasz a neten egy híroldalra, ott is lesznek. de az, hogy tudja, kik ezek (vagy nem tudja, de hallotta a nevüket), nem jelenti azt, hogy rajongója az illető a műsoraiknak.

Celtic 2011.01.17. 20:37:04

Ezt is jokor olvasom...
En az elso Big Brothernel szoktam le a teverol. Addig elofordult, hogy este nyolckor jo film ment, de attol fogva csak tizkor kezdodott film, reggel otos kelessel ez nem volt az igazi.
Filmeket, sorozatokat letoltom es megnezem alkalomadtan (a Lost-ba bele sem kezdtem, holott mar veget is ert a 6. evaddal). Bevallom, se a BB, se a VV egyetlen evadjanak egyetlen reszet sem lattam, de megis tisztaban voltam az elso szeria szereploivel. Mostanival mar szerencsere nem...

Joshi Barat, Monika, Balzs meg ezek megvannak, Monikabol regen lattam is par reszt, azt hittem, valami parodia. Mikor kiderult, hoyg nem az, abbahagytam.

Most itt all legalabb husz sorozat meg otven film, arra varva, hoyg egyszer megnezzem (meg par sto'c konyv az agyam mellett, arra varva, hoyg egyszer elolvassam). De teny, sokkal jobban izgatnak a blogok (holott harom eve azt sem ertettem, mi lehet benne a poen, elvegre a nevebol kiindulva (NAPLO) ez olyan marhasagnak tunt. De aztan rajottem, hoyg inkabb a tematikus forumokra hasonlit, csak itt a posztolo mond valamit es a tobbiek kommentelik, neha a kommentek jobbak, mint a poszt, neha nem)
Meg persze idonkent tanulnom sem artana, ha nem akarom most befejezni az iskolat a sokadszorra is sikertelen szigorlat miatt.
A gyerMekkel sem art neha foglalkozni (sot, nagyon kellemes tevekenyseg), ugyhogy a tevenezesre nemcsak kedvem, idom sem igen van.

Jaigen, a postban felsorolt celebek ismerosek, de pl. multkor nem ertettem a Hircsarda poenjat, amikor egy bizonyos Damu Rolanndal viccelodtek. Az ki a nyavalya?
Multkor bedobtak a postaladaba egy ingatlankozvetito szorolapjat, amin ez van:
"Emese, Zoltan, sot meg Nyuszomuszo is nalunk vasarol" Az elso ketto remlik vmi bank reklamjabol, de hogy a harmadik ki lehet?

X-faktor: jodarabig nem tudtam, mi az, mig valaki felvilagositott, hoyg az RTL-es Megasztar. Arrol meg szinten annyit tudok, hogy valami tehetsegkutato musor, affele modern Ki mit tud.

Szoval ha nem nezek tevet, akkor sem vagyok elzarva ezektol a csodalatos dolgoktol, de igy kb. en szabalyozom, hogy mennyit tudok roluk.

sorica123 (törölt) 2011.01.17. 21:31:03

@szellőláb: illír. Azt hiszem. Hogy mi az illír? Kérdezd meg öregapádat, gőzöm sincs (de mentségemre szolgáljon, hogy nem vagyok büszke rá).
@Birca Maxval: én is tudom, én se nézem. Viszont nem kérdezek rá kivétel nélkül minden ismeretlen névre olyan stílben, hogy: 'Kialófasz ezanő/ezapasi, annnyit emlegetik!!!' Mert lehet, hogy nem humán levélnehezék az istenadta, hanem nem is rossz színész vagy teszamazt versenytáncos.

Celtic 2011.01.17. 21:40:25

@sorica123: Illir az nem spanyol? Vagy legalabbis olyan nep, aki valamikor a Pireneusi-felszigeten lakott (kelta, ofkoz :)

sorica123 (törölt) 2011.01.17. 21:43:22

Én nem tudom, de hogy a Balkán-félszigeten elterjedt eredetterória volt az illírizmus, és valóban kulturális hatásokban fellelhető, az tény (pl a román nyelvben itt-ott feltünedező régi albán szógyökök)(az más kérdés, hogy van abban a latintól a szlávon keresztül a törökig-görögig minden, ezért nehéz bármivel is összekeverni).

Celtic 2011.01.17. 21:57:45

@sorica123: Nyertel, tenyleg Balkan:
en.wikipedia.org/wiki/Illyria
hu.wikipedia.org/wiki/Illyria
Tobb nyelven nem neztem :)
Ugy nezem, kb. vaskorszaki torzsek gyujtoneve volt, Gorogorszagtol nyugatra.

Celtic 2011.01.17. 21:58:49

Es megvan, Iberia volt a Pireneusi-felsziget. Majdnem talalt :)

Celtic 2011.01.17. 22:01:15

Es folytatom a tudakoskodast: Hispania volt a felsziget, az iberek csak az egyik nep ugy 12-bol :)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kategória:Ókori_hispániai_népek

De ezt ma mar nem olvasom vegig, asszem.

Mitya Ivanov 2011.01.17. 22:20:17

@Celtic: ehhez wikipédiázni kell?

eastern sugar 2011.12.20. 12:05:14

éljen a való világ. jó az. de tévét azt nem nézek, csak neten, úgyhogy nem is számít. :)

eastern sugar 2011.12.20. 12:23:15

basszus. csak most veszem észre, ez hogy került ide? azt hittem hirtelen, hogy ez a mai poszt.

Celtic 2014.03.29. 19:05:05

@Celtic: Na, igy utolag. Ugye szetkoltoztunk (talan 2012-ben, ha jol szamolom) es a sajat lakasban UPC triot vettem, net eros, teve kozepes, telefon minimal.

Egy ev utan lemondtam a tevet, mert akarhoyg szamoltam, 10 percet nem ment az elofizetes ideje alatt. Ecceruen nem tud erdekelni.
(De a letoltott filmek es megvasarolt konyvek is csak halmozodnak....)

Odaig jutottam, hogy ma nemcsak a tevemusor nem erdekel, hanem a letoltott filmek sem. 2-3 reszletben tudok megnezni egy filmet, mert untat (jo, Tronok harca kivetel). Elfaradok tole. (Lehet persze a napi 12+ ora monitorbamulas is az oka)

Vettem egy Kindlet es vegre tudok olvasni (evek alatt letoltottem par giga ebookot). Nem farad el a kezem a konyv tartasatol, nem farad el a szemem a teve nezesetol, szoval most ez az, ami idealis nekem.

Aztan par ev mulva ujra meglatom, mindenesetre biztato, hogy a Kindlen allithato a betumeret :)

Narancskommunista (törölt) 2014.04.03. 18:28:28

@Celtic:
Hehe, én is sokszor szembesültem vele, hogy XY-al poénkodtak, én meg azt sem tudtam ki a tököm. De igazán akkor szoktam mosolyogni, mikor egy ilyen után rákeresek egy-egy celebre, hogy mégis mitől ismert, találok is róla egy wikipedia cikket, de nem értem.
süti beállítások módosítása