Olvasói rovat - A modoros politikusgyűlölő

2009/12/30. - írta: Modor Tibi

 

Mecsoda téma, kérem szépen, és még nincs vége! A mai produkciót acidszarka jegyzi, aki régi olvasóinknak A wannabe-zenész sikere után már ismerősnek tűnhet.

Na de olvassuk szépen a lényeget:

 

A modoros politikusgyűlölő (és a modoros politikusgyűlölő-gyűlölő)

 

A modoros politikus- (és politika-) gyűlölő (pgy) legfőbb ismérve, hogy minden lehetséges alkalmat megragad arra, hogy szidja a politikusokat és a politikát – a modoros politikusgyűlölő-gyűlölő (p2gy) pedig lehetőleg sosem szalasztja el szidni a pgy-t. Mivel a pgy csoport népesebb, ezért először ezt vesszük górcső alá.

Bár a legtöbb ember idegenkedik a politikától, pgy-nek az minősül, aki ezt hangoztatja is, és az egyszerű és népszerű véleménnyel szimpátiát ébreszt másokban maga iránt. A pgy egyik legfontosabb tulajdonsága a mindkettő ugyanolyan rossz-toposz köré csoportosul, ehhez jön még az enyhén gőgös kívülállás, amit ő felsőbbrendűségnek érez:

„Én nem tartozok egyik politikai oldalhoz sem, nem olvasok újságot, nem nézek tévét, max az Indexet nézem meg néha, egyébként is kinek van erre ideje?”

A függetlenség néha csak látszólagos:

-Hát nem tudom, öreg, szerintem egyik sem jobb mint a másik. A mi pénzünkön élősködnek, ott ülnek a Parlamentben, egész nap egymást szidják és nem csinálnak semmit. Ezek tették tönkre Magyarországot az elmúlt 20 évben!”
-Hát lehet, de azért mégsem ugyanolyanok, nem? Nem ugyanakkora a felelősség.
-Jó, persze, de lényegében ugyanazok, az egész egy színjáték, összejátszanak, vedd már észre!
-De azért elmentél szavazni, nem?

 

1. verzió (maszatolás):

-…hát… el, de valamelyik kispártot választottam.
-Talán a Jobbikot? Vagy az SZDSZ-t..?
-Ez maradjon az én titkom, de megsúgom, hogy nem.

 

2. verzió (diadal):

-NEM!

 

A pgy egyébként még baráti társaságban is ódzkodik minden politikai, világnézeti témától: „Jaj, gyerekek, ne politizáljunk már, mindenhonnan ez jön, úgy unom már!” Néha viszont helyeslést várva, instant messiásként erényt kovácsol belőle: „Beszéljünk már másról, ne politizáljunk, nem ezért jöttünk össze!” – akkor is, ha csak valaki éppen megjegyezte, hogy látta Pokorni Zoltánt a Tescóban.

Persze vannak politikusgyűlölő-gyűlölő emberek is, akik a pgy-ket megvetik, és egy ócska populista manipuláció áldozatainak tartják őket. Politikáról és gazdaságról csakis komolyan! És csakis más p2gy-k társaságában, mert más úgysem viselné el ezt a társalgást. Egyébként a p2gy-k nagyban megegyeznek az ifjú közgazdász-típussal, így erről ennyit.

Ja és van a modoros politikusgyűlölő- és politikusgyűlölő-gyűlölő-gyűlölő, aki megveti a pgy-ket és a p2gy-ket is, és ilyeneket ír a Modorosra.

 

Majd talán tavaszig én is hozzáteszek ezt-azt.

Kedvenceimet azért röviden: a "mértéktartó, középutas, tiszta múltú" politikus, aki igazi alternatívát nem kínálva bátran ekézi mindkét oldalt némi alamizsnaszavazat reményében - no meg az elmúlt évek kormánypártjainak hajdani hangos agitátora, aki mára rádöbbent, hogy - senkire nem szabad szavazni.

De hát az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz...


Figyelem! Tessék még gyorsan jelölni az idei Arany Farmermellényre!

Címkék: politika olvasói
31 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rózsa2 (törölt) 2009.12.30. 07:57:50

Modoros szilveszterező poszt lesz?

rózsa2 (törölt) 2009.12.30. 08:00:58

És a modoros szilveszteri bulizókat cikiző modorosokról szóló?

"Unom már a sok részeg embert, meg a tömeget. Meg a vendégeket lehúzó vendéglátósokat. Abból a pénzből rendesen eszünk-iszunk otthon, aztán hajnalban nem kell a hidegben hazamenni. Kényelmesen leülünk a fotelban, aztán ha elálmosodunk, szépen lefekszünk aludni."

bekbórd! 2009.12.30. 08:54:05

@rózsa2: -Ez már megint ilyen KÖTELEZŐ bulizás, pedig ugyanolyan nap, mint a többi.

A kezdő kommentek szerint ez egy pgy blog :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.30. 09:16:12

olyan gusztustalan dolog ez a politika. leül az ember karácsonyozni, és öt percen belül már ott van a fa alatt a pol. :/

Blackrock (törölt) 2009.12.30. 09:17:41

@rózsa2: ja, az a halál...meg a "Jaj, hagyjuk már ezt a szilvesztert. Este összbújunk a drágámmal, nézzük a tv-t, éjfélkor koccintunk egyet és eltesszük magunkat jövőre" Tragikus.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.30. 09:32:52

én a p2gy inkább pgy2-nek írnám, elvégre a gyűlölő van a négyzeten:)

jah, és az SZDSZ-re szavaztam:) ők adták a legjobb környezetvédelmi minisztert eddig (ha Persányi mégsem szadeszes, akkor 8 évig tévesen szavaztam:)

amúgya poszt minden szava arany:)

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.12.30. 09:46:30

Ezért jó, ha az embernek "egyszerű" rokonsága van - a szó jóértelmében - akit nem érdekel a politika, még annyira sem, hogy szidja, akiknek első a család, a munka, a gyerekek, és akárhová fordul a világ, valahogy megteremti magának a javakat, igyekszik mindig munkát találni (ha el is veszti esetleg), és továbbörökíteni a kis vagyonkáját. Nálunk nincs a karácsonyfa alatt politika, soha nem is volt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.30. 09:51:57

@rózsa2: jó ötlet, meglátom, hogy lesz időm - késve meg ugye szinte felesleges lenne. Amúgy ismeretlen társaságba menni valami "szuper buli"-ba nálam mindig hatalmas bukás volt, annál még az általatok megénekelt pizsamabuli Bajorral meg Kabossal is szórakoztatóbb.

@Blackrock: azért Budapest belvárosát én is inkább kerülöm 31-én - bár anyaggyűjtés szempontjából hasznos lenne :)))

@Krisztinca: nagyon ritka egy család az ilyen.

Gumineaux 2009.12.30. 10:07:27

@Modor Tibi:
"nálam mindig hatalmas bukás volt" - bizony.
Eddigi életem összes szilveszteri bulija közül alig 3-4 volt említésre méltó, pedig nem vagyok már naposcsibe. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.30. 10:27:23

@Gumineaux: ennek sztem az az oka, hogy a részegek idióták, márpedig ilyenkor abból van halmozott mennyiség...

cd-r 2009.12.30. 10:31:03

@Gumineaux: a szilveszter mindíg szar buli. ez alap. viszont otthonmaradni és nézni a tévében az irigy hónaljmirigy évvégi rutinműsorát, hát annál frusztrálóbbat meg nem tudok elképzelni. át kéne ugrani valahogy ezt a napot.

Zorita 2009.12.30. 10:41:44

Szerintem, akinek a politika nagyon központi téma az életében, annak általában más bajai vannak, és ezen vezeti le :)
Legalábbis aki képes nagyon beleélni magát, arról előbb-utóbb mindig kiderült, hogy valami nem stimmel a családi életében, karrier-vágyálmát nem tudta elérni stb.
Szilveszterről meg: mennyivel jobb lenne, ha át lehetne tenni az évfordulót nyárra, lehet, hogy sokkal jobb bulikba keveredhetnénk. Vagy BE KÉNE VEZETNI szilveszter szintű ünnepként a Szent Iván éji mulatságot, de akár meg lehetne reformálni picit augusztus 20-át is (ez mondjuk lehet, hogy egy kicsit provokatívabb - ha már amúgy politikai témájú a poszt).

Blackrock (törölt) 2009.12.30. 10:52:28

@Modor Tibi: Bp belvárosában utoljára középiskolás koromban szilvesztereztem. Botrány szar volt, ráadásul ki Azóta kizárólag házibuli vagy egyéb rendezvény. Ahogy mondani szoktam; öreg vagyok én már bohócnak.:)

Blackrock (törölt) 2009.12.30. 10:56:43

@cd-r: abszolút egyetértek. A szilveszteri buli, pont azzal, hogy annyira erölteti az ember a bulizást, szinte mindíg gagyin sikerül. Bár tavaly mákunk volt és egy beszott jó kis bulit kerekítettünk.

Az IrígyMirigy helyett én mindíg a Gálvölgyi showal jövök. Annál egyébként sincs gázabb, mint amikor az ember a tv-ben azt nézi, ahogy mások lerészegednek és véletlenül jól érzik magukat.:)

Gumineaux 2009.12.30. 10:57:28

@cd-r:
"hát annál frusztrálóbbat meg nem tudok elképzelni"
Dehogynem. Éjfél után a Dáridó-egyveleg. :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.30. 10:59:31

Na jó, még tessék kicsit politizálni, de közben megírtam a SPONTÁN szilveszteri posztot, ebéd után ki is nyomom :))

Hiszen a spontán bulik (posztok) a legjobbak, nem?

Zorita 2009.12.30. 11:08:59

@Modor Tibi: pláne, ha van benne egy kis nosztalgia: Ricsike félelemmel vegyes izgalommal tartotta kezében élete első petárdáját a játszótéren. Roli is remegő kézzel kotorászta elő zsebéből az otthonról lenyúlt hosszú, gázgyújtó gyufákat. A nagyobb fiúk közben már a mászókáknál adták körbe a szintén otthonról nyúlt pezsgősüveget, közben egymást püfölték a papírtrombitákkal, HANGOSKODTAK stb...

Motorpenis 2009.12.30. 11:26:26

Én p2gy vagyok, de elhatárolódom az ifjú közgazdászoktól.

A pgy-k annyira jól tudnak mindent a fotelből, mégsem csinálnak semmit helyzet javításáért.

Styxx 2009.12.30. 11:44:34

"„Beszéljünk már másról, ne politizáljunk, nem ezért jöttünk össze!” – akkor is, ha csak valaki éppen megjegyezte, hogy látta Pokorni Zoltánt a Tescóban."enne

aaa, nekem ez volt benne a csúcs, főleg mert tegnap este láttam Rogán Tónit a Kiskörúton taxiba szállni. Ez remélem csak 1/2Off.
@Zzz_:
Még jó, hogy Modor Tibi írta és nem én, mert akkor gyanítom, hogy valahogy így végződne:
"A szalonspicces baleseti helyszínelők kajánul vigyorogtak az anyázó életvédelmisen,aki Ricsikét még valahogy körül tudta rajzolni, de Roli bal karjánál teljesen elfogyott a jelölő kréta."

Zorita 2009.12.30. 12:24:36

@Styxx: ne má', szegény GYERKŐCÖK

amúgy én Katona Tamást szoktam látni, néha tüntetőlegesen használja a BKV-t :)

Jaguar 2009.12.30. 12:57:06

@Zzz_: Ez nagyon odabasz!! PONT ilyet én is átéltem kb. 20 évvel ezelőtt.

@rózsa2: 20 évvel ezelőtt - tizenévesen - fasza volt a szilveszter. 10-15 elbaszott buli után én is inkább itthon szeretek maradni. De- Broáf:

"... a párommal meg a gyerkőcőkkel activityzünk, kártyázunk, néha egy kis spontán tánc - csak úgy négyesben - éjfélkor, vagy ha afáradtak vagyunk előbb koccintás, aztán uzsgyi a paplan alá. hm. fincsi." Broáf

Blackrock (törölt) 2009.12.30. 12:57:06

@Styxx: Én kb. 8 évvel ezelőtt egyszer egy diszkóban buliztam együtt Deutsch Tomikával. 3 bulával volt, akiket permanens módon fogdosott, közben pedig igen csúnyán bebaszott.

Styxx 2009.12.30. 13:18:57

@Blackrock:
Tomika a Fidesz csődöre, mint az öreg bukszavadász Kovács Laci bá', meg a "minden 40 fölötti szoknyapecér bűnronda" szabályt erősítő Drazsé a Maszopban, csak nekik legalább nem kell mindezt összeegyeztetni a pártideológiával: "A Fidesz képviselőcsoportja jelezte,hogy az előterjesztés nem tartalmazza a házassági hűség fogalmát"

Styxx 2009.12.30. 13:23:08

@Zzz_:
Áááá, Katona Tamás bátyja hófehérre őszült, félhosszú apródfizurájával bármely Süsü a sárkány várjelenetbe vígan beférne a bábok közé:-)
Katona bácsit egyszer véletlenül hallgattam a Lánchíd Rádión (ugyanolyan ritkán hallgatom, mint a Klubbot, most akkor melyik PGY2 vok?) és meglepően érdekesen, egyben nívósan beszélt a negyvennyolcas szabadságharcról.

Zorita 2009.12.30. 13:49:28

@Styxx: történésznek nagy kísértés a politikai pálya, amúgy "értékelem, mint embert", és csapjon szájon a láthatatlan kéz, ha rossz szót szólok róla, de tovább nem is mennék a témában. politika - bleh-pfujj :)

pothia 2009.12.30. 13:58:46

Nohát,ez is egy remek kis írás lett. Nagyszerűt derültem rajta. Bár a téma kb háromszor ennyit megérdemelt volna. Hogy ne mondjam: KIMERÍTHETELEN.

Mc_Fly 2009.12.30. 15:04:26

p2gy jelen. A politika érdekvédelem. Ha nem politizál valaki, akkor nincsenek érdekei. Bár pártok mellé állni és kritika nélkül beszopni mindent, amit x vagy y mond, ugyanolyan "modoros", vagy inkább balfaszság. A keretfeltételek szarok, azokon meg úgysem fog sajnos se a pgy, se a p(gy)^2 változtatni.

Mondjuk úgyis jön elvileg a madmax világ hamarosan, amikor kis ideig gecire mindegy lesz, hogy mennyi pénzed volt azelőtt, ha vadászni meg ivóvizet szerezni kell menni, esetleg a fosztogató hordákat elzavarni (bár az utóbbi szabadidős elfoglaltság már most is játszik egyes vidékeken, csak most még tilos)

váj mí 2009.12.30. 16:17:15

@Modor Tibi: Hmm... nem is annyira, nálunk legfeljebb választások környékén merül fel a politika családi fronton, akkor is max. olyan formában, hogy "Jössz szavazni?", ha igen "Mikor menjünk?". A "kire" nem szokott téma lenni. Ezen kívül legfeljebb akkor kerül szóba, ha valamelyik példány valami oltári baromságot tesz vagy mond. Szórakozni is kell-alapon ... ;)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.30. 16:45:21

@Mc_Fly: madmax világ, bazz. tina turner lesz az elnökünk?

mattah 2009.12.30. 18:46:52

En is inkabb p2gy-nek erzem magam, bar annyira nem mozgat a tema. Kb. hirado, neha napilapok szintjen. Ennyi tajekozottsag egyszeruen kell.

Toleralok en mindenkit a kommerektol a nacikig, egyedul nehany ilyen "nem mondom meg kire szavazok" meg a "megvan a velenyem de inkabb megtartom" arc borit ki. Ugy tudjak mondani mintha azt kerdeztem volna mekkora a ferjed farka, vagy hogy mennyit keresel.
Ilyen stresszelos, mintadolgozo kisemberek, szinte latom rajtuk, hogy azon paraznak milyen baj lehet belole ha megnyilatkozik:DD Na elottuk lehet aztan egy alkalmas pillanatban elohozni a temat, teliszajjal nyomva valami direkt elfogult dumat, es kb. ket perc utan tudom hogy jobbos, balos, vagy ugyse megy el:)

irrelevant 2010.01.01. 20:57:37

Tegyük hozzá az álfüggetlen pgy-k legidegesítőbb érvét: "mindkettő ugyanolyan, de ha már muszáj választani, akkor inkább a szocik maradjanak, mert azok már megtömték a zsebüket!" brrrr...
süti beállítások módosítása