Olvasói rovat - Anyák napja, munkatársak

2009/11/15. - írta: Modor Tibi

Derűs vásár- s ünnepnapot kívánok Mindannyiotoknak! :-)

Kicsit tanácstalan vagyok a mai olvasói írásnál - egy nem kaptok el élve művésznevű, rejtőzködő, ám annál rutinosabbnak és élesebb szeműnek tűnő illető küldte be nekünk az egész szöveget a legutóbbi felmérés alkalmával.

Nem kaptok el élve kicsit csapong a témák között, de többször is hangosan felröhögtem, tehát a libabőr megvolt - én remekül szórakoztam. Kivételesen a tartalmon is szerkesztettem egy kicsit, mert A nyelvtannáci után nem szeretném, ha politikai elfogultsággal és a kettős mérce alkalmazásával vádolnák meg szeretett blogunkat.

 

Modoros Iskolai ünnepségek

 

Konkrétan Anyák napjára gondolok, kedves Modor úr, Tibikém! Teltkarcsú, minidig mosolygós, kedves, combkarú tanítónéni szervezi az ünnepséget.

-Gyerkőcök, meglátjátok, milyen szép lesz ez. Mindenki egy szál virággal a kezében fogja énekelni az "Úgy szeretném meghálálni"-t. Aztán amikor ez megvolt, mindenki odamegy az anyukájához, és odaadja neki a virágot. A Kristóf, akinek nincs anyukája, majd nekem hozza oda. Ferike, ne húzzad a szádat, ha neked nem jó az "Úgy szeretném meghálálni" akkor nem énekled, aztán majd az anyukád meg ott ül a többiek közt, és látja, hogy egyedül az ő fia nem énekel. Mi az, hogy te akkor sem, hozzad ki szépen az ellenőrződet. Nem, a Kristóf, akinek nincsen anyukája, nem az apukájának, hanem nekem adja majd a virágot. A Balogh ikrek pedig közösen adnak egyet, hogy ne tűnjön kivételezésnek, hogy Baloghnénak két virágja van.

A következő osztályfőnökin megcsináljuk a meghívókat, nincs is szebb, mint a saját készítésű ajándék. Jó? Tehát ha mindenki kivágta a piros szívet, akkor, és felragasztotta, akkor beleírjuk szépen a szöveget, felírtam a táblára, másolni talán még a Gál Tamás is képes. Józsikám, a szép kezeddel írj, mert a ballal elmaszatolod az illatos tintát. Nem, nem lehet mást írni, a Kisherceg /esetleg Micimackó/-idézet nagyon szép, majd meglátjátok, hogy fog tetszeni édesanyátoknak.

 

Aztán ott van még a Modoros tudatlan.


Agyát még csak általános iskolai tudás sem terheli, de ettől függetlenül bátran hangoztatja: "több minden van égen és földön, mintsem elmétek felfogni képes..." Különben a nagy tudósok mindig eljutnak egy olyan pontra, ahol hívők lesznek. Ezt a megállapítást több olyan filmélményre alapozza, ahol a tisztességben megőszült professzor vall eképpen magáról, hogy eljutott oda, ahonnan már a hit veszi át a tudás helyét.

Életét Shefule Scefarka guru könyve változtatta meg - mióta olvasta, másképp látja a világot. Sajnos a mestert itthon csak kevesen ismerik, pedig Ámerikában a legnagyobb sztárok a követői. Szóval a mester útmutatásainak, a feng shui meg a homeopátia miatt lett egy új, jobb ember. Mióta a hawaii vulkánok hamujából készült homeopátiás szert szedi, nem is volt beteg. Leszámítva azt a megfázást, aminek szövődményeiből csak egy antibiotikum-kúra gyógyította ki, de az is csak azért segített, mert megtámogatta a vulkánhamus csoda szerrel.

 

Modoros rég nem látott kolléga


Sajnos emlékeiben csak a szép marad meg: nem vette észre, hogy már régen is utálta őt az ismerős, akivel most egy helyre kerültek. Kézfogással üdvözli, majd hoz egy széket magának. Leül, keresztbe teszi lábait, és felszólít.

-Na akkor mesélj, mi történt veled azóta!

Közben nagyokat kortyol valami iszonyat büdös gyümölcsteából.

 

Modoros lógós


A modoros lógós valamiért kisfőnök lett, fél tizenegy előtt nem ér be a munkába, hiába is kell mindenkinek legkésőbb tízig megérkeznie. Beérkezés után még egy gyors reggeli, kávéval. Ha a főnöke kérdezi, hogy áll a munkával, vagy mi a helyzet, akkor a monitorból hirtelen riadva, adja elő:

-Ollálá, hát most az van hoooogy.... Hajtás pajtás van tehát ezerrel, de nagyon szeretném, ha meglennénk a határidőre, de ez nem rajtam múlik.

 

Modoros züllött


Iszik és dohányzik, munkaidőben is. Mivel a dohányosok le lettek száműzve a bejárat mellé, ahol a beérkező kollégák szinte csak le nem köpik őket, ezért csapatot kell gyűjteni a bagósoknak, hogy egységbe tömörülve testületileg szívják a füstöt.

Iroda körbejárása:

-Ki jön bagzani, etetni a rákot, gyújtunk Ferikém, kinek van gyújtója, és egy szál cigit is tudsz adni?

A bagózás közben elhangzó szövegeket már a Belga is megénekelte - így a jó ez a bőrkabátra most nem térek ki. A legdurvább dohányosok csesznek a szájszagra, ráadásul az előrehaladott hangszál-amortizáció miatt szeretik a kímélő, halk beszédet - ezért közelebbhajolva próbálnak beszélgetni, amitől viszont érződik a napraforgó-pörkölő szagot árasztó bűzük: az ember akaratlanul is hátrébb hajol, de erre a bagós közelebb.

A züllött koléga nem csak bagózik és büdös a szája meg a ruhája, hanem iszik is. Az íróasztal-fiókjában ott lapul a tömény, a láda sört nem kell eldugni - az csak az asztal alatt van. Előszeretettel kínálgatja a fiókból a pálinkát, de csak PÁLESZnek hívja.

Magyar ember ilyet iszik, nem whiskey-t, persze ha van whiskey-d, az is jöhet. Höhöhö.

 

Modoros Agitátor

 

Kb. olyan széles, mint amilyen magas. Hosszú, kemény munkával érte el ezt az állapotot. A feje nem nőtt a vállaival, így az viccesen kicsinek tűnik.

Szépen felöltözik, függetlenül a többiek farmer-póló ruházatától, ő élére vasalt szövetnadrágban és fényes hátú mellényben feszít, természetesen fehér inggel. Az orra alatt van valami, de bajusznak nem nevezném. Utálja a buzikat - ettől függetlenül, ha teli a lift, elsüti a "lázmérőzés"-poént, valamint a munkát úgy próbálja gyorsítani, hogy aki nem hajt, annak oda lesz a pöcse szögezve százas szöggel az asztalhoz.

Több gyermek apja, a család a mindene. Gyerekei közt legalább egy Koppány akad. Kibírhatatlan és erőszakos stílusa miatt körbejárt már minden céget, aki a szakterületén foglalkoztat. Sokáig sehol sem bírja, persze mert a főnökről tudjuk, milyen származású, vagy ha nem hát akkor idegenszívű és nem szereti a magyarokat. Szeret úgy élni, hogy mindig tudatában van: őt saját hazájában üldözik.

Ha állást keres, képes felvenni a kapcsolatot olyan emberrel is, akit korábban ő üldözött el a cégtől. Az illető - bár nem kedveli - tudja, hogy családja van, ezért megpróbál segíteni, de mivel a híre olyan, amilyen: a szakmán belül nem sikerül álláshoz juttatni. Ilyenkor a modoros agitátor ír egy levelet a főnöknek válaszul az elutasításra, amiben köszöni a választ és a segítő kollégának is üzen benne, hogy háromszor fogja ezt még visszakapni.

 Kimerítő volt és részletes, köszönjük szépen.

Jót ne halljak Felőletek!

38 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.15. 13:36:32

"Kibírhatatlan és erőszakos stílusa miatt körbejárt már minden céget, aki a szakterületén foglalkoztat. Sokáig sehol sem bírja, persze mert a főnökről tudjuk, milyen származású, vagy ha nem hát akkor idegenszívű és nem szereti a magyarokat. Szeret úgy élni, hogy mindig tudatában van: őt saját hazájában üldözik.

Ha állást keres, képes felvenni a kapcsolatot olyan emberrel is, akit korábban ő üldözött el a cégtől. "

PONTOSAN ILYEN VOLT AZ EXFŐNÖKÖM. Azóta, hogy kirúgták, mint macskát szarni, a vonásaim kisimultak, no stressz, van idő precízen, nyugodtan dolgozni (és érdekes, jobban halad a munka...) nem fröcsög az arcomba, nem üvölt velem vagy a kollégáimmal, vagy motyogja maga elé, hogy ezek a paraszt beosztottak....

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.15. 13:47:58

Úbazmeg, agitátor kollégám nekem is volt, azt hittem, felvágom az ereimet.
Nagyon, de nagyon durva széljobbos volt abban az időben, amikor még vona gáborról azt sem tudtuk, eszik-e vagy isszák.
Ha véletlenül kettesben maradzunk valahol nemes egyszerűséggel megfogta a kabátomat, zakómat, mikor mi volt rajtam és rákezdte.
Általában 10 perc elég volt neki, hogy eljusson Gyurcsánytól az egész Habsburg ház lezsidózásáig. És ez nem vicc!!!
Bármikor előrántotta a nadrágja zsebéből a tatárlakai ősleletet, és állította arra támaszkodva, hogy a magyar írásbeliség hétezer éves.
Egyszer ketten kellett kimennünk egy kurva unalmas kiállításra, ahol reggel kilenc és délután öt óra között a kutya nem szólt hozzánk. A következő napon beadtam a felmondásomat.

virágelvtárs 2009.11.15. 14:01:05

@El Topo (Sgt. Elias): Jujjjj! Hát igen, akkor már inkább a Züllött kolléga, mint az Agitátor.
Én minden ebédidőben megiszom egy-két sört, ha egy feladat nehezebben megoldható, akkor lerohanok közben rágyújtani, bár a szám sosem büdös. És a dohányzás közben jönnek a legjobb gondolatok. Ja, és az új kollégákat is mindig én viszem el először inni. Mindig mondják utána: "Hát ez jó volt." Jó, arra nem mindig emlékeznek rögtön, hogy az velem volt.

scsaba1 2009.11.15. 14:07:10

@El Topo (Sgt. Elias):

Hát de hogy? Amikor Gyurcsány nem vót, akkor még Vona sem vót.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.15. 15:26:32

@El Topo (Sgt. Elias): a töritanárom volt még hasonló - ő még a kurucoknál is fel tudta hozni, hogy erről is a piszkos komenisták tehetnek...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.15. 16:32:41

@El Topo (Sgt. Elias): @Krisztinca: na majd hamarosan írok egyet az SZDSZ-MSZP-s agitátorról, én valahogy folyton őket fogom ki.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.15. 16:35:45

@Modor Tibi: olyan kollégám is van, aki folyton azzal jön (tudja, hogy kert-mániás vagyok), hogy "Kriszta, ugye neked a szegfű a kedvenc virágod?? Ne is tagadd, tele van a kerted vörös szegfűvel!" A virágnyelven-agitáló :-D

LyukasBogrács 2009.11.15. 18:54:18

Van a tyúkanyó kolleganő.

Nem feltétlenül családanya, de testalkatából ítélve akár nagycsaládos is lehetne. Feltett szándéka, hogy egyszer majd az lesz. Addig is a munkahelyén éli ki magát.

Szereti a munkahelyét, a kollegáit és ezt többiektől is elvárja. De tesz is érte!

-Születésnapok, évfordulók megünneplése
Tortát rendel. Tudja, hogy honnan kell, és betűre pontosan tölteti ki az áfás számlát, nehogy aztán a könyvelésről visszaszóljanak. Ő a karmester a "Happy birthday to you" nótánál.

-Ő a munkahelyi színházjegyüzér
Ebből kifolyólag a szereposztásokban is jártas. Ez azért jó, mert így a kiscsajok kedvenc színészük szerint választhatnak előadást, függetlenül a darabtól.

-Külön önkéntes munka keretében szervezi a céges bulikat.
Munkaidő után benntmarad, szervez, egyeztet, utasít, alkuszik, igen, áfás számla kell.

-Karitatív gyűjtést szervez.
Beteg gyerekek, Afrika, állatok, növények a kedvencei. Hajléktalanok, cigányok nem.

-Fennen hangoztatja, mennyire szeret itt dolgozni, és milyen jó itt a csapat.

-Aztán mégis lelép
Általában egy háromszor annyi fizető állásért, külföldért, de inkább a pasiját követi külföldre.

-Még nincs vége,
Búcsúbulit szervez magának, ahol könnyes szemmel, ölelésekkel búcsúzkodik jó hosszan.

-Folyton visszajár.
Már másnap emailt küld mindenkinek, fényképpel, szirupos szavakkal, az új hely szidalmazásával.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.11.15. 18:56:15

Uhh, ez nekem most kicsit kavarcos volt, így vasárnap estefelé... Valahogy nem vettem fel a fonalat :)

Az anyáknapja mindig ugyanolyan, virág, ajándék, kornyika, versek, bőgés.

A büdös kolléga meg menjen a sunnyásba, volt, akinek egy csomag rágót szántam karácsonyra, de aztán nem érte meg ott a karácsonyt, így megúszta. Ráadásul sík paraszt is volt és nem értett a melóhoz sem, amit kiosztottak neki. Ej, de nem hiányzik!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.15. 21:06:30

@Krisztinca: nah, a virágnyelvről... amit a világról gondolok, az nagyjából liberalizmusnak nevezhető, és bevallottan ateista vagyok.

A mélymagyar kolleganő (tipikus kompenzáló egyébként: Szerbiában született, most ő a legmagyarabb) megjegyezte párszor, a nevem (i-re végződik) alapján gyanús a vallásom:)

makako (törölt) 2009.11.15. 21:45:24

ez egy rakás szar volt, nem igazán értem, hogyan lehetett post.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.11.16. 00:15:34

@LyukasBogrács: Hát igen, ilyen van legtöbb munkahelyen. Ezt a bennmaradást és céges eseményszervezést nem értettem soha. :)
@Blassius: Mikimaki !!!! :DDD

2009.11.16. 05:48:21

Nekem az anyáknapja ütött, bár az iskolai ünnepségek megérdelemlnének egy külön posztot:

3 gyerek legyalább 24 anyáknapja, ugyanannyi évzáró, és mikulás műsor. Jó ha jut egy ovodás szék, a padba már nem férsz be, levgő nincs, lelkes apukák veszik videóra a műsort, tehát garantáltan nem látsz semmit.

De leglább átérzed gyermeked sanyarú helyzetét: neki napra nap itt kell feszengeni ezen a kényelmetlen székeken, elviselni ezt a tantó nénit.

A mododros ünepségekhez csatolnám még a szalagavatót - na az még egy aranybánya a modorvadásznak., de a ballagás sem semmi ám.

Tul vagyok rajta: még egy diploma osztó van hátra, de ahogy most a dolgok állnak, nem aggódom miatta.

2009.11.16. 05:50:14

Sőt a mododros kollégák sem érintenek már, de azért rájuk ismerek: egy egy példánynál nevek jutnak eszembe.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.16. 06:49:04

@Frengi: a diplomaosztóról annyi maradt meg, hogy előttünk 3 sor üres volt, mert a teljes angol egyszak (kevés kivétellel) megbukott mint Rottenbiller, meg hogy megkértem a csoptársam apját, hogy engem is fotózzon le, mikor átveszem és kezet fogok a dékánnal (nekem nem bumlizott el a családom 200 km-re), de a képet azóta sem kaptam meg. Felejthető kis semmiség volt a 4 év vizsgázás után.

GAbica 2009.11.16. 08:52:24

Agitátorról az jut eszembe, hogy ugye tudja mindenki, hogy mindenért AZOk a hibások. Vagy AZOKnak a bérencei.
Uhh, hányszor, de hányszor hallottam már ilyet...

haifisch 2009.11.16. 10:12:45

@LyukasBogrács: Nyehehe! Ismerek egy ilyet. Aranyos csajszi, egy az az egyben leírtad minden jellemző vonását.

nadivereb 2009.11.16. 10:44:43

Norosseb, de új ez a kinézet. Vov.

nadivereb 2009.11.16. 10:45:47

@nadivereb: Most meg már mégse. Fenese érti.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.16. 10:47:39

@nadivereb: tesztüzem van, IE 6.0. alatt vannak még gondok.

Most kicsit csapongani fogunk a bőrök között, minden észrevételt szívesen fogadunk.

Nagyon szépek LESZÜNK! :-))

Blackrock (törölt) 2009.11.16. 10:47:50

@Modor Tibi: Tibikém, őszintén szólva jobban szeretem azokat a posztokat, amelyeket te jegyzel...mert ez egy kissé erőltetettre sikeredett. Hirtelen azt sem tudtam, hogy miként kerül össze az iskolai ünnepség a munkahelyi "állatfajokal"? Amúgy arra kíváncsi lennék, hogy milyen munkahely az, ahol a "Zűlött kolléga" egy láda sört tart az asztala alatt?:))) Alkesz kollégám már volt, de azért ilyenre még ő sem vetemedett. A többi "típus" meg valahogy olyan semmilyen.

Viszont a politikai agitátor kollégához volt szerencsém, méghozzá Fidesz ill. mélymagyar vonalom...tragikus és röhejes egyszerre.:))) Majd kommentelem tapasztalataim, ha lesz ilyen jellegű poszt.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.16. 10:54:36

@Blackrock:

Nem lehetetlen, hogy elkezdek kidolgozni egy posztot a politikai hívőkről. Mindkét oldalnak megvan a maga bája.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.16. 10:59:35

@Blackrock: áá, én hangosan felnyihogok még mindig, valahogy bejött. Főleg a büdös gyümölcstea a keresztbetett lábakkal, ez van.

@El Topo (Sgt. Elias): de nekem aztán próbáld meg legalább az elfogulatlanság látszatát fenntartani :-)))

Blackrock (törölt) 2009.11.16. 11:55:47

@El Topo (Sgt. Elias): újjjuj, ismerős a széljobbos kolléga típusa. Nekem is volt egy "ilyenem", eleinte csak ebédidőben nyomta nekem privátban a balfaszságait, aztán amikor elkezdett szórólapot, meg egyéb "kiadványokat" osztogatni ill. ajánlgatni a többi kollégának akkor rá egy hétre, merő véletlenségből "kirúgodott".:)

Styxx 2009.11.16. 12:00:31

@Blackrock:
"Amúgy arra kíváncsi lennék, hogy milyen munkahely az, ahol a "Zűlött kolléga" egy láda sört tart az asztala alatt?:)))"
állítólag a Matávban a "hőskorban" (kilencvenes évek) volt ilyen középvezető figura. Korsó sör mellett írta a beszámolókat.

Amúgy a sörözés valahola legpofátlanabb pia, ha munkával/vizsgázással keverjük. Mert ha mondjuk töményezel, akkor max szerencsétlen alkesz vagy, esetleg nagyon stresszes. Bor vagy pezsgő, muszáj volt koccintani valamilyen okból. De sör?

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.11.16. 12:03:13

Hirtelen azt hittem, eltevedtem.
Megmondom oszinten, ami most, 12:02 perckor van skin, nekem nem tetszik. Viszont otletem sincs. Majd ebed utan lehet, hogy lesz.

Ez utan az epito jellego, konstruktiv hozzaszolas utan kivanok mindenkinek jo etvagyat! :)

Zorita 2009.11.16. 12:13:10

@Frengi: igen, és az összes iskolai ünnepség :) meg most jönnek a szalagavatók is "Gyerekek, mit táncoljunk? - Tarantellát, az olyan jópofa, unokatesómék is azt ropták, nagy siker volt, valahogy így volt, nézd: -ugrik hármat, lábemelés, stb-; Jó, és a palotáshoz mit szóltok? stb..."

Blackrock (törölt) 2009.11.16. 12:23:06

@Styxx: ha az ember épp szobafestő, kőműves stb. akkor még nem is csodálkozom a meló közbeni sörözésen, de azért egy irodában már tényleg brutál - lenne - ha valaki egy teli láda sörrel szerelkezne fel nap közben.:)

Blackrock (törölt) 2009.11.16. 12:24:01

@Zzz_: a mi időnkben boldog-boldgtalan bajor sörtáncot lejett szalagavatón. Mi is. Gáz volt.

GAbica 2009.11.16. 12:28:17

@vészmadár (pica pica): na igen. :)

érdekes ez az új kinézet, de majd megszokom.

Styxx 2009.11.16. 12:30:49

@Blackrock:

Ja, a fizikai munkánál teljesen OK. többek között ezért is irigylem őket. Szerintem az ideális állapot az lenne, ha heti 4+1 vagy még jobb, ha 3+2 nap alapon végeznénk szellemi + fizikai munkát, de ez már nagyon OFF. Bocs.
Az egyik kedvenc apróhirdetésem: "Alkoholmentes kőművest felveszek."

Blackrock (törölt) 2009.11.16. 12:39:27

@Styxx: "Alkoholmentes kőművest felveszek." Van ilyen kőműves?:)

Styxx 2009.11.16. 12:53:11

@Blackrock:
hitgyulekezet.hu-n nézz körül:-)

Chewbaca · http://pallas70.hu/tanfolyam/merlegkepes-konyvelo-tanfolyam.php 2009.11.16. 15:46:38

tényleg jó kis poszt lett... a végén az agitátornál már én is eljutottam a felröhögésig, de addig is el-el mosolyodtam :)
süti beállítások módosítása