Modoros helyesírás - írjunk Nagybetűvel!

2009/03/30. - írta: Modor Tibi

Üdvözlök Mindenkit :-)

A túlzott tulajdonnevesítést visszavezethetnénk a magyar nyelvészek által oly' sokat hibáztatott német nyelvre is, de én az Angol nyelvet tartom minden rossz okozójának. Az ekezetek nelkul? c. bejegyzésemben már utaltam a magyar betűk és a mondatbeli írásjelek bántó mellőzésére, az amerikanizálódás persze nemcsak itt jelentkezik.

Nemzetek nevei:

Fantasztikusan feldühödtem a minap, ahogy a Magyar válogatott tiranai győzelme után elindult a szokásos esélylatolgatás. A hurráhangulat természetesen nem zavar, ez a szurkolói gondolkodásmód természetes velejárója. Meg hát a Remény hal meg utoljára. A hasonló mondatok viszont elszomorítanak:

Én nagyon bízok benne, hogy itthon Szeptemberben elkapjuk a Svédeket, de rengeteg múlik a Pesti Portugál meccsen is!

Hogy kapott volna görcsöt az ujja, miközben a shiftet nyomogatta...

Földrajzi nevek:

Az egyelemű földrajzi neveknél könnyű dolgunk van: kaposvári, győri, budapesti. Természetesen a fórumok ennek ellenére dúskálnak a hasonló beírásokban:

Az a baj ebbe az országba h a mi adónkat a Pestieknek adják meg Nyugaton fektetik be, ide Miskolcra meg nem adnak vissza semmit.

A több tagból álló neveknél szerintem már bocsánatosabb bűn, ha valaki éppen elrontja az "Új Egység cipészipari szövetkezeti" helyes alakját. Bízom abban, hogy ezen a téren az MTA-nak egyszer majd sikerül egy következetes szabályzatot kidolgozni, mert a jelenlegi, rengeteg kivétellel dúsított módszertan követhetetlen.

Hónapok, a hét napjainak nevei, ünnepek:

Helyesen mind-mind kisbetű, bármennyire is nagy a kísértés. Példamondatot lásd fönt.

Az ünnepeknél sokak számára meglepő módon szintén kis kezdőbetű dukál: karácsony és húsvét - bár úgy tűnik, hogy itt már a nagybetűs alak mindenképpen fel fogja váltani a régi, még hivatalos írásmódot.

A magyar helyesírás szabályai amúgy online is elérhetőek szinte minden létező szöveges formátumban, bár a sok példa egyértelműen még a gengszterváltás előtti időkre utal :-)

Hajrá Magyarok!

110 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.03.30. 12:14:32

@Bambano: aztán így lépnek ki a Nagybetűs Életbe. Hol van az már, hogy a Tudás Érték.
nemecsek mind, Én mondom

altero 2009.03.30. 12:16:11

Az Ön/Önök gondolom a németből ered, elég régóta így használják következetesen, és ezt az egyet el is tudom fogadni, de bizony az áludvarias nagybetűzés az halál idegesítő, és jól mondjátok, ezek közül a legdurvább az Én :D

tommybravo 2009.03.30. 12:16:14

@Bambano: Ne haragudj, de azok többsége, akik ezeket a hibákat elkövetik, nem a megújított iskolarendszerben tanultak, sőt. "Persze" teljesen igazad van: vissza a körmöst az iskolába, az kell a sok hülyegyereknek, attól majd jól megtanulnak írni/olvasni/embernek lenni.

tommybravo 2009.03.30. 12:16:50

@Bambano: Ne haragudj, de azok többsége, akik ezeket a hibákat elkövetik, nem a megújított iskolarendszerben tanultak, sőt. "Persze" teljesen igazad van: vissza a körmöst az iskolába, az kell a sok hülyegyereknek, attól majd jól megtanulnak írni/olvasni/embernek lenni.

tommybravo 2009.03.30. 12:17:32

Elnézést a duplázásért, a bloghu volt a hibás.

sertra linne 2009.03.30. 12:17:33

A "Hajrá Magyarok" kitételből ráadásul hiányzik a vessző (megszólítás), ami nem modoros, hanem sima surmóság szerintem. :)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.30. 12:20:25

Kedves Modoros Blog!

Köszönöm ezt a Remek Posztot!:-)


@Andie: ez az ún. nyelvromlás már jópárszor előkerült...

seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/61.html

OkoskaTo:rp 2009.03.30. 12:32:30

Ne felejkezzünk meg a Word automatikus helyesírás-elrontó funkciójáról sem, amiért az utóbbi időben szinte mindenki nagy betűvel írja a hónapok neveit...

tusko hopkins 2009.03.30. 12:33:24

a bejegyzesbol pont a legfontosabb es legelterjedtebb hiba maradt ki, a Te, Neked, stb nagybetuzese. Ilyeneknel csak azert nem nyilik ki a bicska a zsebemben mert tokban hordom az oldalamon es altalaban lezarom a viroblockal :)


@Andie: az ilyen szavakEgybenNagybetuzes termeszetesen ma is el, sok notacio hasznalja programozasban, amikor azonositot ugyebar egybeirunk, de az erthetoseg miatt gyakran hosszu nevuk van pl az objektumoknak, de az olvashatosag miatt azElsotKicsivelTobbitNaggyal irjak (az elso kicsi is inkabb konvencio, es a kod gyorsabban olvashatosaga miatt, mert van azonositotipus amit meg naggyal kezdenek es van a mit direkt nem :).

En, aki regi forumita vagyok rendesen fizikai fajdalmat okoz amikor valaki folyamatosan ordibal a neten es nem erti hogy a sok nagybetu az nem jo, hanem ugyanolyan illetlenseg mint tarsasagban obegatni. Igaz, ezek az emberek normal illemszabalyokkal is hezagosan vannak tisztaban, akkor ne kerjuk szamon a netikettet (akar alapveto reszeit sem sajnos).

2009.03.30. 12:33:34

Bambano@
"Egy csomóan azt sem tudják, hogy pl. levelek megszólításában az igazgató úr meg a hasonlók kisbetűsek..."

Ebben éppen nincs igazad, ugyanis a "Tisztelt Igazgató Úr!" helyes, de például már "Kedves szüleim!" esetében más a szabály. Ez a fent hivatkozott MEK oldalon olvasható 149-es példa.

Egyébként ez a mondat is megengedett: Szeretnék mindig Veled lenni. Én is borzongok tőle...

karom 2009.03.30. 12:33:53

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Király a linkelt írás, teljesen egyetértek vele nyelvromlás témában.

Tulajdonképpen a kényszeres nyelvőrzést (jaj, az internetes szleng beszivárog, jaj, az idegen szavak, ó, mivé lesz szép magyar nyelvünk) még modorosnak is találom.

tusko hopkins 2009.03.30. 12:34:19

masik erdekesseg: aki regota van jelen neten, az kisbetuvel irja, hogy internet, aki nem regota van jelen, vagy nem erti, vagy ujsagiro, az Internetet ir :)

VonBraun 2009.03.30. 12:37:42

Jó a bejegyzés!
Szerintem az ilyen jellegű helyesírási hibák legnagyobb része tudatlanságból és hanyagságból ered - már tudniillik lusta volt megtanulni a magyar nyelv helyesírási szabályait az illető. Ugyanez a helyzet az igekötők használatával kapcsolatosan, pedig annyira egyszerű lenne helyesen alkalmazni. Nem kell messze menni, itt az Index fóruma, ahol az észt már osztják, és képesek magukat "meg találni" is, stb. Ez ellen lehet mondjuk védekezni, én egészen az első, láthatóan nem elütésből származó helyesírási hibáig olvasok el bármit.

Squazee 2009.03.30. 12:39:08

@Bambano: Hogy mi? A levelek elején, ha hivatalosak, pont hogy nagybetűsek, nem? Vagy a magánlevelekre céloztál?

Etalon 2009.03.30. 12:39:18

Ha jól sejtem a nyelvet az utca írja, nem az Akadémia. Az én családnevem végén a "c" még "cz"-nek van írva, de manapság már mindenki furcsán nézne, ha a kaposvári zsákos napfény zacskóján Czukor felirat díszelegne.
A váltást nyilván nem a nyelvtudósok kezdeményezték, hanem az utca emberének lett elege a feleslegesen írogatott plusz z betűből.

Más szóval én azzal értek egyet, hogy a karácsony hamarosan Karácsony, a húsvét pedig Húsvét lesz. Egy idő után az akadémikusok is belátják majd, hogy széllel szemben nem lehet...

A hónapok nevét tényleg hülyeség nagybetűvel írni (nem tulajdonnév), de a Te, Ön, Önök szavak nagybetűvel írva igenis nagyon udvarias formák és ha valaki így használja őket velem kapcsolatban, azt értékelem. Elismerem, hogy nem szabályos írásmód, de talán pont azért hangsúlyosabb így...

DrJohnson 2009.03.30. 12:42:00

@tusko hopkins: Sajnos a "Neked", "Te" és a hasonlók szabályosak. Hidd el, én sajnálom a legjobban. Agyfaszt kapok, ha ezt olvasom valahol.

Mostly Harmless 2009.03.30. 12:44:33

@Etalon: ha a nyelvet az utca írná, a muszájt már rég ly-nal kéne írni...

Squazee 2009.03.30. 12:48:11

@Mostly Harmless: Attól tartok eljön még az az idő. :D

DrJohnson 2009.03.30. 12:49:17

@Etalon: Erről jut eszembe, a másik kedvenc gumicsontom a három pont helytelen használata. Befejezestlen gondolatot jelölésére használjuk, nem arra, hogy bölcsnek próbálunk tűnni. A helytelen hárompontozást fel kellene venni a bűntető törvénykönyvbe.

DrJohnson 2009.03.30. 12:50:07

Büntető törvénykönyv természetesen rövid ü.

füredi (törölt) 2009.03.30. 12:51:51

Én attól mászok falra, hogy ÁFA. Miért? Általános fiorgalmi adó, ez egy köznév, vagyis áfa.

füredi (törölt) 2009.03.30. 12:53:04

@DrJohnson:
Valóban szabályos, de kurvára modoros. megszólításon kivül nem indokolt. Az a halálom, amikor sms-ben van, hogy Te, meg Neked.

karom 2009.03.30. 12:55:07

@Mostly Harmless: És kisbetűvel kezdeni a mondatokat ;D

Szerintem az nem baj alapvetően, ha az utca embere nem tud tökéletesen helyesen írni, az a lényeg, hogy funkcionális legyen, hogy át tudja adni a gondolatait. Ezzel együtt nekem is bántja a szememet, az tény.

Más a helyzet, ha valakinek az (lenne) a szakmája, hogy ír, újságírók, reklámszakemberek, stb. Az a nagy baj, amikor ők sem tudnak magyarul. Lásd index címlap napi harmincszor, vagy most eszembe jutott a kiváló Sárkány sör szolgenje (ha még az): "A legenda újra éled". Már megint, mondhatni.

Etalon 2009.03.30. 12:56:48

@DrJohnson: a három pont valóban arra jó, hogy arra késztessük az olvasót, hogy folytassa a gondolatmenetet. Az én írásom esetében olyan irányban, hogy talán egy-két nyelvtani szabálynak nem kellene annyira bebetonozva lennie, hanem bízzuk az íróra/beszélőre, hogy melyik formát használja, esetleg ezzel árnyalva a mondandóját.
(mert ugye abban egyetértünk, hogy minél árnyaltabb egy nyelv annál könnyebben és pontosabban használható gondolataink közvetítésére)

Azhát 2009.03.30. 13:00:41

Nem az a baj, hogy rengeteg ember így ír (holott ezeket általánosban tanítják), hanem az, hogy ha valaki figyelmezteti őket, akkor nem azt mondják, hogy "bocsika, tévedtem/elírtam" stb., hanem még nekik áll feljebb... merthogy nekik joguk van így írni.

HMS.NAGYSZINPAD 2009.03.30. 13:15:31

amire gondoltok, az a diszgráfia, nem a diszlexia. (és direkt kisbetű, megtehetem, ilyenekkel vesződjön az, aki nem tud helyesen írni)

Anonimama 2009.03.30. 13:16:32

Ma Magyarországon annyira kevesen tanulnak már németet, hogy a hatása elenyésző. Sokkal inkább az angolnak tulajdonítanám a posztban leírt hatást: a hónapok neveit, a nyelvek neveit, stb. az angolban is nagybetűvel írják, sőt a könyv- és filmcímekben minden szót. Tehát szerintem nem a német, hanem egyértelműen az angol.

Nyúlontúli 2009.03.30. 13:17:33

Nekem a modoroskodás csúcsa amikor mondjuk a "hazudok"-ot kijavítja vmi modoros "hazudom"-ra, hogy az ikes ige.
Holott ha jól tudom ikes igérek szántszándékkal nincs helyesírási szabály, csak amolyan sznobkodás, meg megszokás, de javítson ki vki, ha tévedek.

altero 2009.03.30. 13:18:52

@DrJohnson: Tökéletesen igazad van, egy időben a Nemzeti Sport minden cikkének minden második mondata 3 ponttal végződött teljesen funkciótlanul. Mert az újságíró mindig úgy gondolta, hogy marhajól sikerült az adott mondata. Hihetetlenül ostoba szokás.

a katona fehérben 2009.03.30. 13:41:09

Minősített alesetként felvenném azokat a lelkesedéstől duzzadó csetelőket és jellemzően tizenéves bloggereket, akik modalitástól függetlenül minden mondat végére felkiáltójelet tesznek. Legalább egyet.

Andie 2009.03.30. 13:41:48

@Nyúlontúli: Hamár ikes ige. Ez meg nekem nagy hiányosságom. Világitsatok már fel, hogy mikor mit kell használni?
Pl.: Hetente rendszeresen úszok.
Vö.: A 400 métert 2 perc alatt úszom.

Avagy?

bekbórd! 2009.03.30. 13:46:14

A _minap_ ezt olvastam egy fórum hsz-ban: ...a Magyar Állam. Ez is szép.

Én se szeretem a modorosan nagybetűs névmásokat, de ilyenkor azért így szoktam válaszolni, hiszen a másik fél meg van győződve arról, hogy ezt így illik.

T1GRIS 2009.03.30. 13:54:21

Nagyon örülök a postnak, ugyanakkor letaglózott a meglepetés, hogy éppen itt akadtam rá - azt hittem, helyesen írni modorosnak számít. :) (Lásd, alig három kommentet kellett várni, hogy megjenjen - itt: megjelenjék - a helyesírásnáci - itt: egybeírandó - kifejezés, bár azóta DrJohnson kommentjeiből kiderült számomra, hogy a "jó oldalon" áll.)

Az utolsó bekezdéshez: a magyar helyesírás már mégonlájnabb módon is jelen van, címe magyarhelyesiras.hu/ Magyarázat nincs a szócikkekhez, de a hülyéknek gyorscheckre jó. Persze a hülyéknek nincs igényük a gyorscheckre sem, tehát a kör bezárult.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.30. 14:01:57

nem tom mija faszé pattogtok itten...
ez van, baszkikáim..., és kész...
teccetek vóna hamarébb nyelvúlyító forradalmat csinyáni..., ez az Én véleményem..., és akkor nem menne itt ez a töketlen jajjvessszékelés...
mer a Szlovákok meg tutták csinálni..., IGAZ? akkor mi mijért ne tudnánk...?

KopaszMercis 2009.03.30. 14:16:40

Nemtom mondjuk a rossz hejjjesiras es az ekeztek nelkuli iras koszono viszonyban sincsen egymassal.

Az ekezetek hianya csak a n00bokat zavarja.

Akinek nem tavaly fizetett elo anyuci a Zinternetre annak ez nem gond.

T1GRIS 2009.03.30. 14:25:49

A Te, Neked, Veled nagybetűsítésével szembeni - meglepően egyhangú - elutasítással nem tudok egyetérteni.
Ámberek, ez egy GESZTUS.
Ugyanúgy nem kerül semmibe, mint azok a gesztusok, amelyektől szintén úgy óvakodik a magyar ember, mint a tűztől. Ilyenek a "köszönöm", a "kérem", illetve az, hogy nem a vállunkkal vagy a táskánkkal való tuszulással jelezzük a leszállási szándékunkat a buszon-villamoson, hanem egyszerűen annyit mondunk, "elnézést, megengedi?"

A múltkor olvastam az autózz blogon egy bejegyzést, ami kábé arról szólt, hogy Európában nem köszöngetik meg az egyértelmű közlekedési helyzeteket, csak idehaza dívik a nagy kézemelgetés, vészvillogózás. A postíró konklúziója: ne köszönjünk meg semmit, mert az természetes!
De miért is ne? Ha egy abszolút tét nélküli gesztussal megtehetünk annyit, hogy levelezőtársunk vagy a másik autós egy kicsivel jobban érezze magát, akkor mi szól ellene? Természetesen tudjuk megválasztani a kontextust, és a nagybetűzés valóban ne áludvariasság legyen, ahogy fentebb egy kommentelő írta. (Erre igyekszem figyelni, például, ha elküldök valakit a kurva anyjába, ügyelek rá, nehogy nagybetűs "Te faszszopó köcsögöt" írjak, hanem kis téset. ;) Másrészt meg talán eddig még azért nem rótt meg senki a nagybetűs személyes névmások miatt, mert általában tényleg udvarias vagyok, így nem lóg ki a stílusból. Vagy azért, mert megtisztelve érezte magát. És szerintem ennyi a lényeg: ha 100 emberből 1-nek jobban esik olvasni, már megérte.)
Ha az udvariasság felesleges hívság lenne, nem dolgozott volna ki a társadalom ennyi formát rá. Ez is az egyik formája. (A nagybetűs Én, Mi, Nekem pedig a belső sötétség csalhatatlan jele. :)

Összegezve: egyes szám második személyben nagybetűzés, én így szeretlek! :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.03.30. 14:29:38

@karom: Azért a Neked, Kedves, stb. még sokszor indokolható.

De amúgy én is úgy tudok röhögni sokakon akik minden sz*rt nagybetűvel írnak... Köznév-tulajdonnév régen volt már mi :D

Ja meg a kötőjel és a szóköz hülye használata, stb.

Siralmas a magyarok helyesírása... :(

KopaszMercis 2009.03.30. 14:36:28

@ColT:
Mondjuk geci nehez a magyar helyesiras eleve, keveset olvasunk amit meg olvasunk azt meg helytelenul irjak mar le elve

ordogi kor

T1GRIS 2009.03.30. 14:37:40

@Nyúlontúli: Kijavítalak, tévedsz. :) Az ikes igék helyesírására van elfogadott szabály: egyes szám első személyben k helyett m végződést "illik" kapniuk. Azért fogalmazok így, mert valóban lassan kikopik az élő nyelvből, és szerintem ma már nem is életszerű megkövetelni. Hibának már elenyészően kevesen tartják, ugyanakkor egy biztos: már a puszta beszéde alapján is jó benyomást tesz, aki nem kázik. Az "itt dolgozok, itt lakok" messziről árulkodnak.

A kedvenc ellenpéldám a helytelenül m-végződéssel mondott "könyörgöm", ami legalább annyira elterjedt tévedés, mint az ly-os muszáj. Szerintem a "könyörgöm", ha már ezen a blogon vagyunk, a modorosság egyik legjobb példája, hiszen egyfajta sosem volt-sosem lesz előkelőséget akarna sugallni, ezzel szemben rosszul használ egy elég egyszerű ökölszabályt, innentől már borul is a mutatvány,és mosoly tárgya a műelőkelősködő. Kábé, mint a zakó ujján kívül rajta hagyott márkacetli. :D
Könyörgök, ne használjuk így! :)

füredi (törölt) 2009.03.30. 15:09:50

@T1GRIS:
Ez az ik kérdés nagyon érdekes.
Illik m-ezni, csak azt felejtjük el, hogy az m-ezéssel elveszik a magyar nyelv egyik legszebb sajátossága az alanyi, és a tárgyas ragozás közti különbség. Van ismerősöm, aki szabáloysan vét az ik szabály ellene, tehát: "Mit csinálsz? Eszek!" De: "megeszem az almát."

DrJohnson 2009.03.30. 15:38:57

@T1GRIS: Hát nem tudom, a könyörgöm azért elég necces. Én mondjuk könyörgököt mondanék de nem idegesedek be ha valaki könyörgömot mond, mert annyira elterjedt és igazából nem zavaró (számomra).

T1GRIS 2009.03.30. 15:47:18

füredi: Az tényleg furcsa lenne, ha tárgyas ragozásnál meg kázna. :))

DrJohnson: Jól látod, nagyjából ezen a véleményen vagyok én is. Annyira elterjedt, hogy szélmalomharc lenne rajta változtatni próbálni. Ha valakinek van rá igénye, saját magát leszoktathatja róla (én páldául régebben "deviszontoztam", uramisten, mennyi energiámba került elhagyni!), de igazából soha senkinek nem fog feltűnni, hogy ő könyörgököt vagy könyörgömöt mond, olyan általánossá vált a helytelen alak.

FAQlyás Menyét 2009.03.30. 16:47:34

Kicsit idekapcsolódik a mostanában divatos, és nagyon zavaró sok szót egybeírás. Pl.: olyan mindenkitletorkoloknagyhanggalember volt. Elég lenne idézőjelbe tenni mindazt, amit egybeírnának, de szóközökkel elválasztani, vagy legfeljebb kötőjelekkel (nem mintha úgy szabályos lenne, de könnyebben olvasható). Ha ilyet meglátok valahol, tovább se olvasom már ha nem muszáj.

mjollner 2009.03.30. 17:05:44

Nálam az azonnali tarkólövést az áthúzott szavak használata jelenti.

lárvalányhaj 2009.03.30. 17:07:37

@karom:

a "kedves" mint megszólítás kisbetűvel is, és nagybetűvel is undorító... :S

lárvalányhaj 2009.03.30. 17:12:54

@lárvalányhaj:

(már nem úgy, hogy "Kedves Tibi!", hanem úgy, hogy "Tegnap átjött hozzám a Kedves".)

FAQlyás Menyét 2009.03.30. 18:16:41

Úgy meg pont nem megszólítás. Meg nem is undorító.

vasziljevics 2009.03.30. 19:14:04

T1GRISsel értek egyet.

nem tudom, de én ha Vele beszélek, mindig nagybetűvel írom Őt - oké, ez valószínű sznobéria, de Ő megérdemli. egyébként meg szimplán lusta vagyok lenyomni a shift-et.

MakoG 2009.03.30. 19:29:38

@sertra linne: Engem meg pont az idegesít, ha vesszővel írják. Mondjuk a nyelvtani magyarázatra kíváncsi lennék.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.30. 21:43:34

Átlapoztam Burget-Kovácsvölgyi Hogyan viselkedjünk? címü könyvét, hátha találok a témához kapcsolódó érdekes adalékot és valóban.
Lássuk csak mit üzen a szocio modorduó ezerkilencszázhatvankettőből.

"Hogy kit hogyan szólítunk meg levelünk elején, az
mindig ismeretségünk fokától függ. Ennek megfelelően lehet a megszólítás bizalmas, családias, hivatalosabb jellegű vagy tartózkodóan udvarias.
Általában az alább következők a leggyakoribbak
(használatukat jó érzékkel kell eldönteni):
Kedves Tóth Elvtárs!
Tisztelt Igazgató Elvtárs!
A Textilipari Vállalat Igazgatójának!
Kedves Kovács Kartárs!
Tisztelt Nagy Kolléga!
Kedves Szaktársnő!
Tisztelt Asszonyom!
Igen Tisztelt Uram!
Drága Szüleim és Testvéreim!
Édes Fiam!
Drága Kis Menyasszonyom!

Ezek a megszólítások variálhatók a foglalkozástól, egymáshoz való kapcsolattól függően, az illem és a
jóízlés határain belü."

RoFä 2009.03.31. 06:51:30

ÓH TIBI!

KÖSZÖNÖM!!!! KÖSZÖNÖM! JAJ MESTER MIÓTA VÁRTAM ERRE!!!

(Ez most nem modorosság volt, hanem üvöltözés...)

RoFä 2009.03.31. 06:56:15

Ja még: céges levelezésben naponta hasonlok meg. Ugyanis kvázi elvárás, hogy "csatolva küldjem Nektek a legutóbbi projekt..."... stb. Különben bunkónak néznek. Még nem tartok ott, hogy kultúrmisszió, leszoktatás, beszólás... De érik

Enok mester (törölt) 2009.03.31. 08:47:15

@Nyúlontúli: Ez nem feltétlen modoroskodás, hanem a tárgyas és alanyi ragozás alkalmazása, avagy keverése is lehet. Ugyanis a "hazudom" és "hazudok" egyaránt helytálló, de nem keverendő:

"Most éppen azt hazudom, hogy én soha nem hazudok."

Miss Marple 2009.03.31. 08:52:31

Jajajajajajjjj! De jó poszt! Mennyire idegesítő és félművelten nagyzoló tud lenni az a sok nagybetűzés! Az a legszebb, ha a levélíró a címzettől is számon kéri, hogy miért nem írja nagy kezdőbetűvel a személyes névmásokat - hát hiszen azt úgy kell.

A kommentek is jók, sok egyéb dolgot fölvetnek; lehetne például egyszer posztot írni a vesszőhasználatról is? (Amikor előszeretettel tesznek vesszőt a mondat alanya után, de a vonatkozó névmás elé lehetőleg sosem: "A kiadó garázs, a ház hátsó udvarából nyílik ahol a tároló is van.")

retroflexus 2009.03.31. 08:57:52

Munkahelyem 2007-től régiós átalakuláson esett át, megyei szervezetből regionális lett. Kedvenc PR-osunk kiadta, hogyan kell elkészíteni a fejléceket, megrendelte a bélyegzőket. Valamennyit úgy, hogy a Nyugat-dunántúli helyett Nyugat-Dunántúli szerepel rajtuk. Állítólag győzködték, hogy ez így nem az igazi, a válasza az volt, hogy jobbak vagyunk mi annál, mint hogy kisbetűvel írja a Dunántúlit... Jó Szakember

Steve the Great 2009.03.31. 09:29:36

Én a nagybetűzések közül a névmásokat illetve talán egyes nemzetneveket (ld. Magyarok) érzem klasszikus, európai értelembe vett modorosságnak. :-) Ilyenkor (többnyire teljesen fölöslegesen) akarnak valami érzelmi töltést hozzáadni, amikor pedig a szövegkörnyezettel remekül ki lehet fejezni minden ilyesmit.
Aztán ez szépen átszivárog az egyéb esetekbe is (pl. Én, Mindenki, Valakinek, ill. Svédek, Románok), ami már nem modorosság szerintem, hanem sima műveletlenség. A többi fent felsorolt eset dettó.

Steve the Great 2009.03.31. 09:32:14

@Steve the Great: Ja, legutóbb a nővéremet igyekeztem leszoktatni a Benneteket, Nektek stb. használatáról emailekben (is).
De hát ő csak meg akar tisztelni minket, mondja... Node minek!? Ehh, nehéz a kultúrmisszió... :-)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.31. 09:59:09

Az olvasás kötelezővé tétele nem csak az írást rontotta meg, hanem a gondolkodást is.

Balfake 2009.03.31. 10:40:08

A rossz helyesírás mitől modoros? Tán jobb lenne várni egy ideig, ha ennyire nincs anyag.

butatót 2009.03.31. 11:06:37

@Andie:
A második példát akkor használhatod, ha kurva nagy tálentum vagy úszásban. A legjobbak két perc alatt alig 200 métert tudnak :)
Egyébként meg igazad van, ezekben az esetekben az ige alakja megegyezik a tárgyas ragozású alakkal, ami zavart kelthet az erőben, én emiatt sem erőltetném a kényszeres -m végződést, meg a modorossága (finomkodósága) miatt sem.

butatót 2009.03.31. 11:10:50

A "Tiszelt Igazgató Úr! Szeretném megköszönni Önnek, hogy...." és társai meg bizony helyesek, ahogy többen írták is, a hivatalos levelezésben (emailt is beleértve) bizony tiszteletlenségnek számít a kisbetűs írás. A Te, Neked, Veled valóban modoros, hacsak nem valami régivágású szerelmi vallomásról van szó, abban elmegy.

butatót 2009.03.31. 11:28:14

Könyörgöm-ügyben:
Nem vagyok nyelvész, de szerintem a "könyörgöm" szónak sok esetben semmi köze a "könyörögni" jelentéshez, hanem egyfajta indulatszó vált belőle.
-Könyörgöm, hogy lehet valaki ilyen hülye?
-Hogy lehet ilyet csinálni, könyörgöm?
-Mit nem értesz ezen, könyörgöm?
Ezekben a példákban simán helyettesíthető egy bazmeggel, persze akkor kevésbé elegáns. :)

butatót 2009.03.31. 11:44:12

Annak meg, aki a word meg egyéb programok helyesírás-ellenőrzésére bízza magát, egy történet:
Egy régebbi munkahelyemen az egyik kolléga jóban volt az egyik részlegvezető titkárnőjével (dugtak, mint a nyulak). Egy idő után a csaj nagyon durván lapátra tette, a srác bosszút esküdött. Hosszas gondolkodás után arra jutott, hogy szakmailag fogja beégetni a lányt, a word szóhelyettesítő funkciója tűnt a legjobb megoldásnak. Először arra gondolt, hogy beállítja a csaj gépén, hogy bizonyos szavakat trágár szavakkal helyettesítse a word, de rájött, hogy az túl feltűnő lenne, így megelégedett az "igazgató" "izgató"-val való átírásával. A két szó tényleg hasonló, ki is ment egy csomó levél "Tisztelt Izgató Asszony", "Izgató Úrhölgy", sőt, "Izgató Úr" megszólítással, persze mind a részlegvezető ("gazdasági izgató") aláírásával, mire kitört a botrány :)

butatót 2009.03.31. 11:51:55

Még egy utolsó, aztán eldugulok:
Mi a tanult kollégák véleménye az "Úrhölgy" megszólításról? Olyan középkori hangzása van, mindig a "Márssal társalkodó Murányi Vénus" ugrik be, nem mondjuk egy pénzügyi vagy értékesítési vezető :)

T1GRIS 2009.03.31. 13:02:51

@Yamamoto Isoroku: Hát persze, hogy inkább indulatszóként használják, épp erről beszéltünk fentebb, hogy mennyire általánosan elterjedt. De ettől még nem válik kétfelé a szó alakja. Az igaz, hogy funcióban gyakran ugyanazt látja el, mint egy kissé prosztóbb "bazmeg", vagy egy teátrálisabb "az Isten szerelmére", de attól még nem lesz különálló szó a magyar nyelvben.
Márpedig egy nem ikes igét m-végződéssel ellátni nemcsak helytelenebb, de cikibb is, mint egyáltalán nem megkülönböztetni az ikes igéket, és folyamatosan kázni. Mert az előbbi műmájerségből fakad, semmi indok rá, míg az m-ezés elhagyására legalább félig védhető érv az alanyi és tárgyas ragozás megkülönböztetése, ld. fent.
Mit nem értesz ezen, könyörgök? :))

sys 2009.03.31. 13:11:36

engem a helyesírási hiperkorrekciók közül a mindent elöntő *külön írás* idegesít a legjobban, a sztriptízelő *német tanárnő* meg ilyenek. főleg, mer csomószor külön írva mást jelent, mint egybe.

jó, mondjuk azt elismerem, hogy az a helyesírási bizottság, amelyik képes volt a vajaskenyér vs. zsíroskenyér szintű baromságra (egyik egybe, másik külön, fogalmam sincs, melyik melyik), az ne is nagyon várjon el senkitől semmit.

hoel 2009.03.31. 13:20:21

Én csak azt szeretném kérdezni, milyen állat a reményhal?

Mitya Ivanov 2009.03.31. 13:41:16

"Szeretnélek újra látni Téged." ez modoros?

hoel 2009.03.31. 13:56:01

@Mitya Ivanov: Igen, nagyon. Szeretnélek látni téged. Ennyi.

T1GRIS 2009.03.31. 14:13:45

Igen, Mitya, lesznek, aki szerint vérlázítóan az - Téged ez meg kurvára ne érdekeljen. ;)

Nem vagyok régi olvasója a blognak, ezért fenntartom a lehetőségét, hogy kezdetben valóban jó postok születtek, megszívlelendő tanácsokkal, hogy hogyan kerüljünk el egy-két valóban népbetegséggé vált kilsét. De, ahogyan annak törvényszerűen be kell következnie, mintha mostanra kifogyott volna a muníció.
Persze lehet, hogy arról van szó, hogy már az elején sem értettem meg a blog célját, ami természetesen az én hibám.

Szoktam nézegetni a bevezetőkben dőlttel szedett szavakat, kifejezéseket. (Ugye jól vettem le, hogy ezek lennének a modorosak, vagyis a tűzzel-vassal üldözendők?) A mostaniban olyanok is kiemelve szerepelnek, mint a "minap" és a "dukál".
Háát... nem is tudom. Tisztában vagyok vele, hogy vékony a határvonal a választékos és a "választékoskodó" beszéd/írásmód között, mégsem gondolom, hogy jó irányba tartunk, ha ezeket - "öld meg mindet, Isten majd szétválogatja"-alapon - kategorikusan modorosnak bélyegezzük. (Persze, nyugodtan bélyegezzék csak egyesek, én attól még nem fogok másképp beszélni/írni.) De azért gondoljunk már bele, mi lenne, ha mindenki elfogadná ezt iránymutatásnak. Vesszenek a rokonértelmű szavak, az eufemizmus, körülírás? Irány az ötszáz szavas szókészlet? Valóban a dél-amerikai szappanoperák nyelvén akarunk pár évtized múlva beszélni?
Ha a nem szokványos formulákat, az egyéni beszédízt cikizzük, akkor errefelé taszítjuk a nyelvet. (Oké, tudom, ennek a blognak szerencsére nem akkora a súlya, hogy képes legyen formálni az élő nyelvet, de tudjuk, hogy éppen elég hatás rombolja egyébként is a magyart, ez csak egy a sorban.)

Nem vagyok annyira csőlátóan nyelvvédő, hogy azt gondoljam, a nyelv önálló változásait bármilyen önjelölt forradalmár (akár én) befolyásolni tudja, de egy biztos, én sajnálni fogom, ha ciki lesz választékosan fogalmazni. A modorosságot szerintem nem önmagukban a használt szavak, de még csak nem is olyan formai elemek határozzák meg, hogy valaki nagy kezdőbetűvel írja-e a második személyű személyes névmásokat vagy sem. A legeredményesebb módja a modorossá válásnak az, ha a beszéd- vagy írásmód nem illeszkedik a használója stílusába, vagyis, ha "kilóg" a karakteréből. El tudok képzelni olyan személyt, akitől már egy "minap" is modorosnak hat, ugyanakkor szerencsésnek érzem magam, hogy a közvetlen környezetem nem ilyen.
Bocs az elkanyarodásért, de ez már érett. :)

T1GRIS 2009.03.31. 14:15:44

(hopp, lehagytam egy k-t az első mondatból, ja, és modoros is vagyok. :)

Mitya Ivanov 2009.03.31. 14:19:34

@hoel: de miért?
azért irom nagybetűvel azt, hogy "téged", mert félek attól, hogy ha kisbetűvel irom, akor nem fogja elhinni, hogy nekem Ő fontos.

T1GRIS 2009.03.31. 14:30:31

Hallgass rám, Mitya. :) Hoel magánvéleményétől még nem leszel modoros. Ha a nagybetűzés egyébként ordítóan kilógna az általános kommunikációs stílusodból, akkor lenne baj. De ezt meg egy mondat alapján nem tudjuk megmondani.
Valószínűleg egy nagy t-kezdőbetű önmagában még nem képes közvetíteni azt az üzenetet, hogy te tiszteled a címzettet, ha egyébként a levél többi mondata nem ezt sugallja. Ha viszont a levél többi része rendben van, akkor erősítheti ezt a hatást, és nem kell mindenáron kerülni, nem hiba. Mint ahogy az előbb írtam: minden a kontextuson múlik.

Amúgy meg valójában ízlésen vitatkozunk, arról meg tudjuk, hogy mennyi értelme van. :) Ez az a pont, ahol a blog célja véleményem szerint meg is baszódik, mert kinek ez tetszik, kinek meg az.

T1GRIS 2009.03.31. 14:42:06

A postban található egyik példamondatban ("Az a baj ebbe az országba h a mi adónkat a Pestieknek adják meg Nyugaton fektetik be, ide Miskolcra meg nem adnak vissza semmit.") sokkal jobban kiveri nálam a biztosítékot a -ba-be-ban-ben szabály elleni súlyos vétek, meg a "hogy" rövidítése - persze ezektől a hibáktól a nagy kezdőbetűzés nem válik semmissé. Az első példában pedig a "bízok" baszott hirtelen retinán. Annak ellenére, hogy leírtam korábban, nem tartom súlyos hibának a kázást, szerintem manapság már meg sem lehet követelni. Mégis, nem tehetek róla, nálam a prosztóság csalhatatlan jele, az én ízlésem ilyen. (Megjegyzés: pár mondattal később Modor Tibi is "bízom" formában írja. Akkor most Modor Tibi modoros? Nemá'... :) Szerintem meg csak arról van szó, hogy nemcsak helyesen, de szépen is használja a nyelvet.)

Elnézést az agymosásszerű kommentekért, de ez a téma a szívügyeim közé számít. Mert szerintem a magyarság nem zászlólengetéssel kezdődik.

Mitya Ivanov 2009.03.31. 14:44:31

@T1GRIS:
ezt magyarázd meg, amúgy egyre inkább elterjedt a médiában az ilyen fogalmazás: "Az volt a céljuk, hogy megmutatják az erejüket"
Ez hibás mondat, netán modoros, vagy helyes?

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.03.31. 14:50:40

@sys: ez a "külön írás" nem az angol nyelv hatása? A vesszők rossz helyre tevése vagy inkább a totális kihagyása szintén... Egyszer olvastam egy könyvet a német nyelv és a német helyesírás kérdéseiről (Bastian Sick: Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod 2), az egyik része pont a vessző használatáról szólt. A németek sem biztosak benne...:D
Amúgy ez szerintem nem modorosság, csak simán helyesírási hiba.
Egyébként helyesírás-náci vagyok és germanofil is, szóval mikor lesz németességeket fikázó post?:D Vagy volt már?

T1GRIS 2009.03.31. 15:23:28

Mitya, arra gondolsz, hogy "megmutassák" lenne a helyes? Igazad van, de erre a megfogalmazásra sem sütném rá, hogy helytelen. Szerintem két helyes mondatról van szó, amelyik közül az egyik sokkal szebben hangzik. (Azzal kapcsolatban pedig, hogy "modoros"-e, tőlem ne várj állásfoglalást. :) Mint írtam, szerintem ez leginkább ízlés kérdése, és az itt kommentelők zöme egyszerűen kinyilatkoztat. Annál meg nincs is egyszerűbb dolog a világon.) Nem biztos, hogy az írójának egyáltalán feltűnt, az sem biztos, hogy nekem feltűnne, ha olvasom. Én is hivatásszerűen írásból élek, de ha egyszer leírtam valamit, akár helytelenül, nem biztos, hogy visszaolvasva észreveszem.

Engem, ha már a médiánál tartunk, sokkal jobban zavar a mindent elborító "kerül". Akarom mondani, köznyelvünk "elborításra került" a kerül által... (GRRRRRR!) A falat szét tudnám baszni fejjel, amikor ilyesmit hallok, olvasok. (Kedves Tibi, igazán szép gesztusnak venném, ha egy post erejéig csatlakoznál a "Kerüld a került!"-kampányomhoz! :)
Az ilyen ún. terpeszkedő kifejezéseket sokkal károsabbnak tartom a magyar nyelvre nézve, ráadásul, ha ez nem modoros, akkor nem tudom, mi az. Felesleges szócséplés, finomkodónak és műveltnek tűnő szósszal nyakonöntve. Mi a faszom az, hogy "megrendezésre kerül"? Azt "megrendezik". Mi indokolja az "átadásra került", "bemutatásra került", "elfogadásra került" szószerkezeteket az egyszerű múlt idő többes szám harmadik esettel szemben? És hogy kerül a nyelvbe olyan szószörny, mint az "intézkedést foganatosít"??? (Persze, tudjuk, honnan - hivatali nyelv. Az sem értem egyébként, hogy ha valaki szóvivő lesz egy hatóságnál, akkor miért azt érzi feladatának, hogy úgy beszéljen, ahogy a csökött kollégái, egyfajta nyelvi minótauruszként? Neki úgy kellene beszélnie, ahogy az utca emberének, mert HOZZÁJUK beszél, és nem az lenne a feladata, hogy olyan mondatokat puffogtasson az éterbe, mint "a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható kiskorú személy felkutatására tett nyomozati cselekmények mostanáig nem vezettek eredményre". Hádebasszameg! Az egyszerűen csak "Még nem kaptuk el a kis suhancot" - ennyi!)

Azt hiszem, Uj Pétertől olvastam egyszer, hogy egyik mentora így okította erre: "Fiam, te baszol, vagy baszást folytatsz?" - Touché! :)

Na, kösz, hogy kidühönghettem magam. :)

Mitya Ivanov 2009.03.31. 15:35:45

@T1GRIS: igen, erre gondoltam, és szerintem ez nem helyes. Felszólító módú alakot kell használni. És aki nem azt használja, az annyira fél a suk/süköléstől, illetve attól is fél, hogy azt hiszik, hogy milyen tanulatlan, pedig pont emiatt lesz nevetséges

hoel 2009.03.31. 16:56:18

@Mitya Ivanov: Szerintem a nagy "t " től nem fogja a nagy ő fontosabbnak érezni magát, csak levonja a konzekvenciát, hogy az ő élete párja nem tud helyesirni. Én " mű" nek érzem, olyannak, mint az angolból átvett " legyen szép napod". Kedves kivánság, de köszönésként a magyar nyelvtől tök idegennek érzem. Természetesebb a viszlát, a helló meg stb..

hoel 2009.03.31. 16:56:21

@Mitya Ivanov: Szerintem a nagy "t " től nem fogja a nagy ő fontosabbnak érezni magát, csak levonja a konzekvenciát, hogy az ő élete párja nem tud helyesirni. Én " mű" nek érzem, olyannak, mint az angolból átvett " legyen szép napod". Kedves kivánság, de köszönésként a magyar nyelvtől tök idegennek érzem. Természetesebb a viszlát, a helló meg stb..

Mitya Ivanov 2009.03.31. 16:59:36

@hoel: na jól megkaptam, a "legyen szép napod" nálam sztenderd/standard/default elköszönés, Neki drótpostán:)

vasziljevics 2009.03.31. 21:45:11

T1GRIS megmondta. többszörösen is. akár be is zárhatjátok a blogot.

ps. azért néha jó volt.

Steve the Great 2009.03.31. 21:58:16

@Mitya Ivanov:
Nincs Neked ezekkel szerencséd... :-)

:)

T1GRIS 2009.03.31. 22:30:36

@hoel: "Szerintem a nagy "t " től nem fogja a nagy ő fontosabbnak érezni magát, csak levonja a konzekvenciát, hogy az ő élete párja nem tud helyesirni."

Nos, ezzel a kijelentéssel egy emberről már biztosan kiderült, hogy nem tud "helyesírni", de az nem Mitya... ;)

Royaljerry · http://be.net/royaljerry 2009.04.01. 00:17:20

@Yamamoto Isoroku: Nálam úrhölgy = teltkarcsú = szűzkurva. Űbermodoros, "ki is akarjuk fejezni az igazságot, de azért ne bántódjon meg"-stílus. Igazi gyáva kifejezések. (Oké, a harmadik nem, az csak az analógia miatt.)

Enok mester (törölt) 2009.04.01. 08:29:54

Az is jellemző korunkra, hogy úton-útfélen mindenki "amely"-t használ, mert azt gondolja, az szép és stílusos. Az "ami" kezd kikopni, pedig van létjogosultsága.

szamócaábris (törölt) 2009.04.01. 09:10:42

Diszgráfiás is mek tudja tanulni a helyesírást, csak felcseréli a betűket, töbnyire a zönkéseket a zöngétleneggel, és ezzel ugyan nem hág át semmi törfényt, csak a szavakat nem írja betű szerint.

hoel 2009.04.01. 12:51:37

@T1GRIS: Ne kötekeggyé Tigris, mert a kecskék elé vetlek. Nem bántani akartam Mitya Ivanovnát, honnan tudtam volna, hogy hogy köszön el. Ez csak az én izlésem, te meg nyugoggyá le szépen.

T1GRIS 2009.04.01. 16:39:25

Pont nem az elköszönésről beszéltem, azért is idéztem be a kommentnek azt a részét, amire reagálok. Lenyűgöz, hogy még így is sikerült félreérteni. :)
Kifejtve: ha valaki azt állítja, hogy a nagybetűs személyes névmással az író helyesírási hibát követ el, abból az következik, hogy épp az illető nincs tisztában a helyesírási szabályokkal. Hiszen pont azok - konkrétan a 149. pontja a jelenleg érvényes, tizennegyedik kiadásnak - teszik lehetővé a nagybetűsítést *bizonyos esetekben*. (A "bizonyos esetekben" igen fontos a mi szempontunkból.) Mitya esetében ez megvalósul, hiszen ő valóban a megkülönböztetett tisztelet jelzésére használja - és kit különböztessen meg az ember, ha nem élete párját, nem igaz? (Kísérteties, hogy a helyesírási szabályzatban szinte pontosan ez a példamondat szerepel - nagybetűvel -, mint amit Mitya leírt és te modorosnak bélyegeztél.)

Tehát, a hangsúly a bizonyos eseteken van, és ebből a szempontból, azt hiszem, értem, a többségnek mi a baja vele. Vélhetően az, hogy itt egy nyelvi hiperkorrekciórólvan szó, vagyis a köznyelv "túlhasználja" ezt a nyelvi lehetőséget. De ettől még távolról sem lehet helyesírási hibának tekinteni.
(Magyarázat - a Wikipedia szerint: "A hiperkorrekció vagy túlhelyesbítés a kvalitatív túláltalánosításnak az a válfaja, amikor egy alacsonyabb presztízsű nyelvváltozat beszélői a magasabb presztízsű változat formáit átvéve tévesen elemzik a két változat közötti különbségeket, és a megfigyelt megfelelések alapján túláltalánosítják őket.")

A tegnapi hozzászólásom ennek ellenére valóban túl offenzív lett, nem személyedben akartalak megsérteni, csak úgy véltem, butaság azt leírni, hogy az idézetből Mitya rossz helyesírására vonatkozó konzekvenciát lehetne levonni,hiszen pont ő az, aki helyesen ír.

hoel 2009.04.01. 20:00:33

@T1GRIS: Te is érted, hogy Én ( természetesen) mitakartam,, Én és értem, hogy Te mitakarsz. Nekem változatlanul nem tetszik, neked attól még tetszhet. A nyelv egyébként is változik, akár úgy is, hogy Nekem nem szimpatikus az irány, vagy akár úgy, hogy szimpatikus. Tökmind1. Nem akadémiai értelemben vett helyesirási hiba, tehát nem olyan, mintha azt irnám, hogy "fojó". Viszont számomra nyálas, és nyalós.Attól még Te használhatod, ha Neked tetszik.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.04.02. 21:22:32

@Yamamoto Isoroku:
Jaj, de jó hogy felhoztad, a régi cégemnél ez volt a szokásos megszólítás, nagyon utáltam.

Nem értettem hogy miért nem jó egy sima asszonyom uram.

A németeknél mindenki - ha csak nem szemmel láthatóan tizenéves - asszony, és a tiszlelt vagy kedves, mindenhol elég.

Csak hogy Márait idezem: Liebe Bank!

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.04.13. 15:00:13

1) A legutálatosabb a levelek angol szerinti kezdése, avagy:

Kedves Levente,
.... .... ...

2) És persze a nagybetűzés érvényes a nemzeti motívumokra is: a Magyar Föld... stb.
3) Vannak tipikus helyesírási hibák, mint a muszály, egyenlőre... stb., de ezek csak apró hibák a fentiekhez képest.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.13. 15:17:58

@PerverzBabi: nos, én is azt hittem, hogy ez anglicizmus, de ennyire nem egyértelmű a dolog.
A hivatkozott kb. 20-30 éves helyesírási szabályzatban ott van, hogy nem hivatalos szövegkörnyezetben írhatjuk vesszővel is. És valahogy nekem a felkiáltójel tolakodónak tűnik, de ez is persze szokás kérdése.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.04.13. 21:22:00

@Modor Tibi: Köszi, mindig tanul az ember... (vagy inkább mindíg :) Azért gyanítom, hogy a mi első, rosszmájú gondolatunk igaz.

artzinia 2009.05.05. 04:18:26

Engem(et) pedig a tárgyraghoz való merev ragaszkodás zavar. Az ikes igék kás ragozásán kívül. De, amint már utalt itt rá valaki: Illések és pofonok. Avagy: ahány ház, annyi szopás. Ööööö, akarom mondani: szokás.

Krogshöj 2009.05.06. 16:00:28

Emlékszem, a Magyar Demokratában egy "hazafias szabóság" sokáig ezzel a szlogennel hirdette magát: "Szeretem mert Magyar!" Háromszavas mondatban két nyelvi hiba, és ő a nagy hazafi.

Ouaid (törölt) 2009.06.27. 05:05:48

Jó poszt, de a nagybetűs népnevek már a rómaiaktól eredeztethető.

@Bambano: az helyesírási joghézag. Helyesen lehet, hogy kisbetűvel kellene írni, de a legtöbb önérzetes igazgató elvárja, hogy nagybetűvel szólítsák meg. Régebben is sokszor nagybetűvel írták le azt, hogy Excellenciád, pedig már akkor is hibásnak számított. Egy megengedőbb helyesírás simán felvenné tiszteletkifejezőnek.

phaemoor 2012.03.07. 12:33:05

@Bambano:
Nem, helyesen ugyanúgy nagybetű (lásd 2. példa):
149. Levelekben és hivatalos iratokban a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül
nagybetűvel szokás kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is (de a mellékneveket,
kötő szókat már nem): Drága Ilonka Néni! Osztályvezető Kartárs! Tisztelt Kovács Úr! Mélyen
tisztelt Asszonyom és Uram! Stb.

Tehát "Tisztelt Igazgató Úr!"
süti beállítások módosítása