Arany Farmermellény 2008: 4. Fábry Sándor

2009/02/16. - írta: Nyelvész Józsi

 

Köszönjük szépen, köszöntöm mindanyjukat a ma esti zavarkeltés alkalmából, van-e kérdés? :-)

Itt megint a Józsi küldi neki izomból, mint a Rudika a Freestylert Horizontban szombaton.

A modorosság-elméletem kialakulását erőteljesen meghatározta iskolatársaim és kollégáim Fábry Sándor és humora iránti rajongása. Egyszer a szüleim kuckójában bekapcsolódtam egy kis tévézésre, a fotelban összegömbölyödve, finom zöld teával a kézben, ahogy kell. Nem nagyon értettem, miért kellene nevetni a figurán vagy a poénjain. Azóta, mivel se Tibinek, se Józsinak nincsen otthon már sok-sok éve televíziókészüléke, arra támaszkodom, amire emlékszem meg persze a YouTube.

Fábry amúgy kolega: hallgatott germanisztikát, ami valószínűleg elindította a manírozott beszéd / viselkedés irányába. A nagyközönség elsősorban az Esti Showder Fábry Sándorral című műsorból ismeri. A modorpecsétet és az előkelő negyedik helyet toplistánkon is ezért kapja. Itt vannak a laboreredmények:

 

  • A Mellény, a modoros öltözködés alapköve.
  • Viccmesélés. A Józsi alapból sem viccrajongó, de a többéves tréfáktól feláll a hátán a szőr. Amúgy a Társaságnak vicceket mesélő modorvezér gondolom mindenkinek megvan.
  • Mesterkélten szaggatott hanghordozás, amit valószínűleg a poén miatt sajátított el Fábry, és azóta is sikeresen csapatja, ebből él.
  • Úri allűrök, amiket spontán (sic!) alpárisággal próbál jófejséggé alakítani. A "kérlek szépen" kifejezés bármilyen körülmények közötti, szívből jövően őszinte használatát simán követheti egy modoros felcsattanás, például "megy ez, mint az ágybaszarás".
  • Csípős humor, írják róla sokan. Aki ezzel rendelkezik, az már alapból modoros. Céltáblái között egyébként ott figyel a hazai politikusok és hírességek többsége, ami sok embert érdekel, de a Tibit meg Józsit nem nagyon köti le az ilyesmi.
  • Hasonmásversenyt kitalál, megszervez, támogat, lebonyolít, "szabotálni elmulaszt" (most nyúlom a Hammer Ferit - kommentezd be, hogy az egész blog egy cikken alapul). Műsorában megfordult Chuck Norris, Catherine Zeta-Jones, Lady Diana és Marilyn Manson alteregója. Az utóbbi csávót magas szinten csicskáztatta, a modoros közönség nagy örömére.
  • "Köszönjük, hogy jelenlétükkel emelték az est fényét, kezeket a paplan fölé, éljenek a csajok! Továbbra se igyanak mosatlan gyümölcslevet, és ne feledjék, hogy Beethoven a zene Mozartja." Aki ilyet egy ország előtt rendszeresen elmondani képes, és nem jön rá sokadszorra sem, hogy ez erőltetett, az a modorosság apostola. Nem véletlenül figyel pont ő a fejlécünkben. ;-)

     

    Én nagyon meglepődtem, hogy Fábry Sándor, ez az idegesítő hanglejtésű, mellényes pók, ez az erőltetett poénokkal kufárkodó forma csak a negyedik lett. A hátralévő három versenyző személye viszont mindent megmagyaráz.

    Én kérek elnézést a felszín mai karcolgatásáért. A távozás mezejére lépek, csoki! :-)

23 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balfake 2009.02.16. 09:31:33

Közszereplőket vagy filozófusokat bennfentesen, névelővel becézgetni (a Hammer Feri, a Heidegger, az Arisztoti) rohadt modoros, még nem mondta senki?

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.02.16. 10:12:23

Sokat vívódtam, vajon az-e. Kösz, hogy kioktattál. ;)

Louis de Menyét 2009.02.16. 11:16:48

@Balfake: Én is meglepődtem először, de szerintem csak viccből csinálja :-)

Dr. Panasz Muki 2009.02.16. 11:26:19

Nem véletlenül figyel a léc pont az ő fejükben.
Véletlenül félreolvastam.
Egyébként meg, buzizás mint "humor" szintén egyfajta modorosság.

Miss Marple 2009.02.16. 12:10:20

Hát én a dizájncenterért - aminél hasznosabb népnevelést nehezen tudok elképzelni - még többet is hajlandó vagyok megbocsájtani neki. A jó modor nála otthonról származik, a modoros trágárkodás valóban felvett manír. Viszont sajnos intelligens, akkor is, ha egy nárcisztikus, gőgös hólyag. Na, akkor most jöhetnek az ütlegek.

valint 2009.02.16. 12:38:42

én biztos egy humor bon-bonnal indítottam volna a post-ot :-)

pixelatedbear 2009.02.16. 15:11:08

Ez a "felszín mai karcolgatása" ez magyarban tényleg megy? Oké, hogy dőlt betű, tehát ún. poén (with bunny-rabbit ears) de akkor is.

Amúgy fasza a jellemzés.

Miss Marple, szerintem nem kell ütlegelésre felkészülnöd, ugyanis amiket leírtál Sanyiról, azt nem kérdőjelezi meg szerintem senki :)

e_e 2009.02.16. 15:33:21

szerintem fabry s. szemelyet mint olyat felreertitek -no nem mintha jomagam kicsit is kedvelnem, ugyanakkor egeszen masmilyennek latom ot, mint ti.
sajnos mondandomat nem all most modomban reszletesen kifejteni, hiszen nemregiben adtam eletet masodik csemetemnek (igy most mar ket kis eletre vigyazok) es a kis hercegno epp itt szuszog a bal karomon. (mig a tronorokos a szobajaban alussza az igazak almat).
koszontem a figyelmet, tovabbi modoros udvozleteimet kuldom a hatterbol: egy csaladcentrikus modoros

ja es engedtessek meg alfoldi roberttol egy kis szosszenet, ami talan megmagyarazza modorosnak valo jeloleset (bar nem en jeloltem) es az elert helyezest:
"en sajton es gyumolcson el tudnek elni!"
-hat nem remek(be szabott) eme felkialtas?
ágyő, ágyő

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.16. 15:49:51

Fábry úr a modorosság bajnoka.

Ha figura lenne, vagyis a show-ban egy szerepet játszana, ti. a modoros öregedő férfiét, akkor vicces lenne. De sajnos kiderült, ő pontosan önmagát adja. Ez elég ciki. Mínuszpont, hogy nemcsak gonoszkodik, hanem gonosz is. Kár, mert tényleg nem hülye.

Klárensz 2009.02.16. 21:32:31

a csípős humor modoros? akkor elmentek a sóhivatalba ;)

egyébként szerintem is modoros, nagyon kevesen vannak akiknek ez tényleg benne van az egyéniségében, kb 100 csípős humoros emberből 99 csak wannabe csípős humoros

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.16. 23:50:10

Fábry úrnál nekem főképp a germanisztika iránti rajongása az, ami minden modorosságát megmagyarázza és megbocsáthatóvá is teszi.

Leginkább azt csodáltam benne mindig, ahogy a hölgyeket "Kegyed"-nek szólította, aztán azok meg már zsezsegtek is a nagydumás, jó humorú Sanyira :-)

jacks_colon (törölt) 2009.02.17. 13:10:58

jó ebédhez szól a modorosblog. Izzz nájsz. Áj lájk.

jacks_colon (törölt) 2009.02.17. 13:39:40

Off, de létfontosságú, mondhatnám drámai információ birtokába jutottam ma:

sportgeza.hu/futball/2009/02/17/tovabbra_is_a_bayern_a_bundesliga_eselyese/

jacks_colon (törölt) 2009.02.17. 13:41:45

modoros iwiw adatlapok rovat nem lesz (a subba mintájára)?

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.02.17. 14:18:59

@jacks_colon: Ha küldtök, akkor elvileg lehet, de ezen a blogon a Tibi a főnök, és ő nem tudom, hogyan vélekedik erről. Ha nem tetszik neki az ötlet, attól még meríthetünk ihletet a modoros profilokból, ha le nem is közöljük azokat. Szóval küldjétek.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.02.17. 17:26:19

@Balfake:

"a Heidegger" miért becézés? végülis így hívják a pókot, vagy nem?

egyébként meg Fábry szerintem nagyon nagyot alkotott a korai hócipős dizájn (Dasein? ha már Heidegger :P ) centereivel. a showja viszont szerintem már lényegesen alacsonyabb színvonalat hoz.
mi a vőlegényemmel egyébként arra a véleményre jutottunk, hogy ő eleinte csak viccből viselkedett úgy, ahogy, csak aztán később annyira rajta ragadt ez a stílus, hogy már képtelen volt levedleni.

jacks_colon (törölt) 2009.02.17. 18:08:47

Leközölni szerintem is faszság, még akkor is ha személyesen Kiszel Tünde adatlapjáról van szó (bár ő inkább subba kategória). Mindenki küldözgetné nektek azoknak az adatlapját, akinek a pofáját a legkevésbé bírja (és van olyan, aki pont az én pofámat nem bírja :) ), a nép már csak ilyen egybites. De szerintem érdemes lenne ott "szemezgeni", mert valódi "kincsesbánya". Sok tipikus "magamról" séma van, és némelyik nagyon vicces, főleg ha kicsit mélyebben átlátjuk mit is takargat az illető.
A képaláírások is bőven "megérnek egy misét".

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.02.17. 18:21:53

Azert a nemetes modorossagok, mert regen egy polgari csaladban az volt a masodik nyelv. Persze beszel nemetül is. De ezeket a kifejezeseket amiket ö elejt, a nagyanyam is hasznalta, pedig ö noch da zu semmilyen idegen nyelven nem beszelt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.17. 19:55:11

@Nyelvész Józsi: ugyan már, főnök, miket nem mondsz.
De a wiwes adatlapok linkelését nem támogatom, előbb-utóbb szerintem szerénységemével találnám szemben magam :-)

Idézni viszont bátran lehet.

nácivadász tűsarkúban 2009.02.17. 21:31:37

már aludni sem bírok, ki lehet az első három, ha a modorkirály csak negyedik :-)

Maestro 2009.03.03. 01:02:43

ezek után vajon ki a szar lehet az első? Ernyei Béla?

MeMyselfAndI 2009.06.23. 00:31:33

"Amúgy a Társaságnak vicceket mesélő modorvezér gondolom mindenkinek megvan."

Nincs meg, ellenben hallottam róla és/vagy láttam már.
A "megvan" szintén beférne a 80-as toplistába.

kM 2010.03.31. 17:50:20

Kurvajó, 100%-ban igaz, hangosan röhögtem rajta és abszolút Fábry-fan vagyok, a csávó, hasonlóan Nagy Feróhoz, képtelen hibázni, ennyi. :D
süti beállítások módosítása