A vendéglátós - 1. rész: a tanulmányok

2009/01/16. - írta: Modor Tibi

Kézcsókom a kishölgynek, ajánlhatom esetleg a friss somlói galuskánkat? ;-)

Nem bírom tovább, ki kell írnom magamból. Kocsmáros Rudi kiskátéja olyan emlékeket lökött a felszínre Tiborotokban, hogy úgy érzi, idekívánkozik - mi több: némi modorosságot is bele tud csempészni.

Hogy juthat egy 13 éves kiskamasz arra az elhatározásra, hogy ő bizony vendéglátóipari szakközépiskolába szeretne jelentkezni?

  • Családi hagyományok v. kényszer.
  • Megtetszett neki a brifkós bácsi talpraesettsége, ahogy elviszi a 3 tányért egy kézben, meg hogy egyidejűleg a másik kézzel képes a sztárosüveget az asztalra állítva hiba nélkül kinyitni.
  • Megirigyelte a család egyik ismerőse, Pici bácsi bámulatos hagyma- és zöldségvágó készségét, és csodálja legjobb barátja édesapját, ahogy a tatárbélszínt lazán, anekdotázva kikeveri rutinból.
  • Állítólag jó a jatt.

 

Emberünket persze fel is veszik, és elképesztően várja már a szeptembert, mert ő mindent tudni szeretne már a gasztronómiáról. A modoros rokonság már séfuramozza, kikérik a véleményét minden fogásnál, hogy szakmailag megfelelő-e, Csáky rostélyosról és dekantációról álmodozik a strandon is.

Ám ősszel a derék nebulót kapitális sokkok érik (akárcsak majd pár évvel később, miután bekerült a felsőoktatásba): a szakoktatókat ő nem feltétlenül ilyennek képzelte. Ő finom úriemberekre számított gyermeki hiszékenységgel. Mit kap? Sunyi, mélyen ülő rókaszemű, elhízott, rossz fogú, trágár, perverz, politikailag inkorrekt senkiházi ügyeskedőket, akik ütik-vágják és ahol érik, megalázzák.

Nem alaptalan a "feltételezés", hogy a szocializmusban kiterjedt besúgóhálózat alakult ki a vendéglátóiparon belül - csodálatosan értékes információkhoz lehet jutni 1-1 kapatosabb vendégtől, na meg a boxokból is kihallatszik ez-az. A gengszterváltás után a szakemberek maradtak, a nagy túlélők pedig megcsinálták a KVIF-en a szakoktatóit, elmentek tanárnak, hiszen privát rendezvényszervező cégükhöz az ambíciózus tanulók olcsó (ingyen) munkaerőként szolgálnak.

Modoros zsargon a vendéglátósoknál is van, nem kicsit, nagyon :-)

Kis szószedet:

  • Zsuzsi: bármilyen nőnemű tanuló. Őket annyira nem bántja a szakoktató, max. meg szeretné dugni. Ez nem ritkán sikerül is. Ha Zsuzsi csúnya, akkor mégis inkább bántja.

-Zsuzsi, a csévinghez hozzátok már ide a spirituszoségőket is! Anyukám, ez neked spirituszoségő? Ez a citromszeletprés-csipesz! És keressétek meg nekem a pezsgőkeverőt meg a sörmelegítőt is, buzi nácik jönnek a ma esti rendezvényre.

  • Hülyegyerek, Jóképű: bármilyen hímnemű tanuló.

-Hülyegyerek, csukd be az ajtót kívülről! Jóképű, te meg mit nézel ott, kis diverzáns? Anyád nem mondta, hogy a pattanások ellen legjobb a szappanos langyos víz? Ha nem teszed le azonnal a Solingen késemet, a hátadból műtik ki mindjárt a Nagyvárad téren! Hagymavágó szemüveget is csomagolt anyád?

  • Szemüveg: ld. hülyegyerek-jóképű, csak szemüveget is hord. Vesztére munka közben is.

-Hé te, Szemüveg! Az isten bassza már meg, szedd már a lábad, a birka vendégek zabálni akarnak! Ahogy visszaértél a placcról, azonnal készíts elő nekem 2 kiló lisztből rántást! A forró gőzzel meg vigyázz, mert bepárásodik a szemüveged! Ja, és a recepcióról meg kérd már el a haszonkulcsot meg a vízfüggöny-tisztítót, jó? Mondd meg nekik, hogy a Majsai Tanár Úr küldött.

  • Lörám: játékos elnevezése az asztalok letakarításának, lerámolás. Többnyire a tanuló végzi.

-Hülyegyerek, fáradj csak ide hozzám. Fakassz ebbe a pohárba drága jó Nyeső tanár uradnak egy kis friss forrásvizet. És utána lesz számodra egy szép, nemes francia feladatom: lörám. Ne feledd, ez suskás buli, koponyánként 2 Bartók!

  • Levespostás: felszolgáló, a Konyha ellensége.

-Mert fiatalok, ez itt a Balkán! Az ám! És az oroszoknál meg pestisjárvány van, mint a középkorban, és ezeket majmoltuk mi negyven évig! Itt meg mi lesz belőletek? Pultoskurva vagy levespostás, azt csókolom. A büdöslábú pincérje meg majd hajlong a birka vendégnek. Na let's go, mondja a német! Lacikám, verd rendesen azt a majonézt, mint buzi a farkát!

  • Húspocsékoló: szakács, a felszolgáló örök ellensége.

-Lajos úr, az a húspocsékoló tanuló srác miért tartja olyan furcsán azt a kést?

-Tudja Imikém, a múltkor elmosattunk vele egy kecses kóláspoharat. A hülyegyerek azt hitte, az üveg valami rugalmas anyag, ezért megpróbálta körömmel lekaparni belülről, a pohár aljáról a foltot. A Béla úr vitte be az SZTK-ba összevarratni, kapott is vagy 8 öltést meg tetanuszt bele.

  • Lisztpocsékoló: cukrász, aki saját értékítélete szerint mindenen kívül és felül áll.

-Bazmeg apám, ne tudd meg, hogy jártam a múltkor. Belógtam a lisztpocsékoló szentélyébe, hogy torkoskodjak egy kicsit a tiramisuból, vágod. Erre ahogy kinyitom a hűtőt, kizúdul onnan 2 tálcányi minyon, de mind a földre. Úgy kapkodtam össze, mint a nyolckarú gyapotszedő nigger, erre belép az Armand. Annyira megijedtem, hogy azt hazudtam neki, porcukrot kerestem a hűtőben. Elhitte az állat, de azóta hülyének néz mindenki a Tiroliban.

Nyájas Olvasóim, látjátok hát, hogy vidám élete van a vendéglátós tanulónak. És ez még csak az iskola... mi történhet vajon a nyári gyakorlatok során, netán külföldi tapasztalatszerzés közben?

Tiborotok hamarosan megírja ;-)

-Maga meg hogy van felöltözve? Így akar kimenni a placcra, makkos cipőben, fehér frottírzokniban, ezt készítette ki az édesanyja? Erről a Homoky tanár úr intése jut eszembe... Na menjen haza hirtelen átöltözni, mert berakom 3 hétre a söntésbe mosogatni!

36 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.01.16. 09:16:34

Amikor elkezdtem olvasni a blogot vegyes érzéseim voltak, utána jót röhögtem.
Mindezt azért, mivel én is a vendéglátásban dolgoztam 12 évig. A dumák, jók és mondhatók életszerűeknek is. Az utóbbi években kicsit "modernizálódott" a szleng, persze nem mindenhol.
Az utolsó mondatokkal teljesen egyetértek, bizony vidám élete lehet egy vendéglátó ipari tanulónak. Feltéve, ha bírja a kiképzést, és nem válik az állandó basztatás hatására 20 évesen piássá, vagy drogossá! :-)
Ja és akkor a átlag 12-14 órás műszakról még csak nem is írt a posztoló. Sejtésem szerint az is lassan közkincsé válik!

Ferragamo 2009.01.16. 09:45:56

- Kadét úr! Nincs órája? 6.01 van! Reggel hatra járunk! Esti Hírlapot hozott?
- Geridon fiam! Tanult franciául? Akkor lörám!
- Bassza meg! Nekem mondja mi a szakma? Amikor annyi idős voltam mint maga, akkora placcom volt mint a Hősök tere! Először leakasztottam az office ajtót és azt használtam tálcának, utána oldalkocsis motorral hordtam ki a lecsót! Figyeljen már oda mert maga miatt elmegy a haszon. HK? Nem harckocsi, nem hülye Király(csókolom Tanár úr) hanem haszonkulcs!

Toymao 2009.01.16. 10:48:10

Nagyon jó, bár van egy sejtésem, hogy nem teljesen friss tapasztalatok. (Hol hívják ma már az ezrest Bartóknak? Mr becenevet sem érdemel. :D )

Munkaügy 2009.01.16. 11:09:20

Szerintem a :-) az modoros.
Főleg, hogy minden bejegyzés után van.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.16. 11:20:53

@Munkaügy: az.
:-)


ugyanis mnár az orrnélküli :) is trenditlen(sic!;)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.16. 11:29:28

de a poszt tetszik a nyájas olvasónak, minden archaizmusával együtt is

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.16. 11:51:11

@Munkaügy: Modor Tibitől mit vársz? ;-)

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Ohh, megtisztelsz, dánke.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.16. 12:31:16

@Ferragamo: gyönyörű, gyanúsan ismerős szövegek, szíves engedelmeddel még kellő forrásmegjelöléssel fel is használnám a jövőben!

égafater 2009.01.16. 13:24:30

nagyon jó post! várom a folytatást!

feltételes reflex 2009.01.16. 14:59:08

hát ez egy nagyszerű, igazán informatív poszt lett, hálás köszönet érte! :-) az ember mindig tanul valamit...

volt szakács-tanonc ismerősöktől én csak annyit tudok, hogy 'nagyon nem mindegy ám', hogy ki hová kerül szakmai gyakorlatra: már itt megmutatkozik, hogy kicsoda ki fia-borja, s mi lészen jövője ;)

feliccia 2009.01.16. 15:06:17

naháááát... nem is tudtam, hogy a vendéglátós lét ilyen szubkultúra...

csak így tovább!!! sok-sok szakmát ki lehet így vesézni modorilag...

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.01.16. 20:45:38

Hogy van mindig, Béla Úr? Kori vagy pohár? Leveske után a szokásosat vacsorára, vagy volt személyzetiben lecsós szelet nokival, vagy beszóljak séfuramnak, üssön össze valami speciált Béleuramnak?
Séfem, Bélaúrnak egy Újházy, rotinak meg dobjon össze egy flekkent a friss tarjából hasábbal. Koviubi jó lesz mellé!
Ági egy kisváltást vigyél Bélaúrnak, én dobok fel egy hordót. Hatos hagyott tippet, nézd már meg a csárót! Eléggé fogaztak a hajszál miatt, de vittem nekik somlóit grátiszba.
Ja, megírtam a beót, kedden pultba jössz, szerdán pályára, hétvégén csak ültetned kell.

MortálWombat 2009.01.16. 21:29:40

Annyira gyönyörű ez a blog, hogy minden alkalommal könnybelábad a szemem... szipp

LyukasBogrács 2009.01.16. 22:39:50

Na, ezért hagytam én fel a vendéglátással és lett belőlem multis: tetszik, hogy még világosban hazaérek.

e_e 2009.01.16. 23:14:48

szerintem nathanp viccesebb, mint a tobbi kommentelo. irjon meg tobbet!

a post se kutya.
szemüveg--->hemü mint megszolitas. zsenialis.

hitomi 2009.01.16. 23:31:13

ezen a poszton most konkrétan sírva röhögtem :D

subductisupercilicarptrix 2009.01.17. 08:34:55

hmm, ez nekem kicsit szlengblogos... amúgy ajánlom mindenki szíves figyelmébe (!) a következőt:

hachier.blogspot.com/

érdemesebb a régi bejegyzéseket olvasni inkább, modorilag

scarlet ruby blue 2009.01.17. 11:27:56

@subductisupercilicarptrix: Úúú. Ez fájt.
Egy gyakós-gyilkolós játékról le bírja írni, hogy "Nem bűvölt el". Kész. :) A novelláiba belekezdtem, de pár mondat után elfogyott a lelkesedésem.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.01.17. 12:12:06

Kedves kommentelő @scarlet ruby blue!

Bárdos Dávid igen remek író, hiszen még egy érettségi feleletnél is említették nevét, mint kortárs íróét! Ez penig igen nagy elismerés és nem kicsiny dicsőség. Bár az én nevem is előfordulna már egy - egy fizikatételnél! Bár elnézve az elmúlt hónapok történéseit: azt hiszem a nagyérdemű inkább számít rám közíróként, semmint kinetikusként. (Bár ez öröm, hiszen én nem vagyok kockafej, mivel a kinetikán kívül érdekel a csillagászat és a botanika is.)
Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.17. 12:55:15

@subductisupercilicarptrix: a fellelt párhuzam nem véletlen! Csak hát a szlengblog ugye Jóska sajátja, ez meg az enyim (részben). És mivel lelki ikrek vagyunk, ezért nem szégyen tanulni a másiktól :-)

A linkre nem is tudom, mit mondjak... 10 mp elég volt, de még biztos visszanézek, most fel kell dolgoznom.

kisebbik rokk 2009.01.17. 15:29:15

@subductisupercilicarptrix:

Na, ő az évfolyamtársam!
Furi emberke.

bornonheels · bornonheels.blog.hu 2009.01.17. 19:31:45

@subductisupercilicarptrix: jajj, milyen kis szellemes úriember, hiszen az első bejegyzéseit átdátumozta 1985-re! hahaha! hát, meg kell veszni ezért a fiúért! (L) puszcsimuszcsi

scarlet ruby blue 2009.01.18. 10:32:15

@ifj. Farkas Gyula:
Kedves Gyula,
Sajnos mindig kemény dió volt számomra a kortárs irodalom értő elemzése, hiányosságaimat igyekszem majd pótolni.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.01.18. 11:14:20

@bornonheels: Kedves Kommentelő!

Bizony, B. Dávid igen sziporkázó elme (sőt egyszer azzal tisztelt meg, hogy blogomat kommentálta, miszerént viccesek a történeteim).

Scarlet ruby blue kommentelőnek is ajánlom tanulmányozását.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

noirp 2009.01.18. 13:27:26

@ifj. Farkas Gyula: Kedves Gyula! El tetszett hanyagoskodni a névaláírást, így sose tudom meg, milyen szakirányon nyomja uraságod!

bekbórd! 2009.01.18. 19:13:40

-Gyere Kukker fiam, ma te leszel a Dani! Tudod, kihordani-behordani. A konyhamalacok kiszórták a csumit, ki kéne vinni a betegeknek. Hány tányért tudsz fölpakolni? ...öt, és mégegy, ejha! Vigyek valamit én is? Söprűt, lapátot?

bekbórd! 2009.01.18. 19:22:15

-Hé, hordárok, vigyétek má' a lecsót, nem melegítjük újra! Itt vagytok négyen, plusz a droid, mi meg ketten megúsztatunk titeket? Áhh, mindig mondom, a miénk az "szakma", a csálingerség csak "foglalkozás".

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.01.18. 23:28:32

Levespostás modorosan: "Pláttentáxi", hogy egy újabb germanizmussal szaporodjunk...

váj mí 2009.01.19. 12:43:22

-Vega napitápot akar? A franc az ízlésébe... A Robit merre eszi a fene? Nála van egy plusz vega, hát cseréljétek ki, vagy szedjétek le a húst a lecsóról. Ezt is én oldjam meg? Ti vagytok a csálingerek!

váj mí 2009.01.19. 12:46:09

Ja, mindezt a menüétkeztetés kellős közepén, amikor kábé 10 másodperc/kedves vendég az átlag. És a húsos kaja valami szaftos izé nem grill, amit le lehet kapni ;)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.19. 14:34:39

@Eltiron72: Tellertaxi néven ismertem, lesz vendégmunkás poszt is :-)

@bekbórd: állat vagy! Dani :D
@nathanp: szintén!

bekbórd! 2009.01.19. 20:06:26

Konyhán nagy csörömpölést hallanak a "pálya" felől:
-Jó a kiejtésed!

-Gyerekek, holnap halnap. Úszni fogunk, mint állat, délben két busz jön alakáró!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.20. 23:05:09

Úgy érzem, összegyűlik lassan egy újabb poszt a tanulmányokról, még nem megyünk gyakorlatra!

Csak sajnos hamarosan élelmiszerkémiából vizsgázom, úgyhogy naon kell tanulnom addig ;-)

Rezső úrnak a négyesről fizettek egy feles unikumot, légyszi öntsd ki neki a szokásosat! (kólát)

2009.10.30. 18:48:39

nagyon nagyon igaz a poszt! én is vendéglátóipari suliba jártam, következő szitu : kicsi oktatószoba, ablak nincs, egész délelőtt elméleti oktatás. osztálytársam ásít egy nagyot, vesztére.
oktató úr odaáll elé, tornyosul, szúrósan néz, majd egy perc múlva megszólal : kolléga... légszomj?
modorosnak modoros-e? :))

sorica123 (törölt) 2009.10.30. 20:27:10

@Humbino: és nem szabad visszakérdezni, hogy tanár úr tisztelt mamája jól van-e... és tőle örökölte-e tanár úr a kopoltyút. mert nálunk az nem öröklődik.
süti beállítások módosítása