Kedves, hajamat pénzért nyíró tróger Embertársam!

2022/12/29. - írta: Modor Tibi

Tudjuk le ismét a kötelező köröket, hogy ha esetleg megint ügyvédi felszólítást, tüntetőket meg aktivistákat akarna bármi felháborodott fasz küldeni:

  • a világ egyik leghasznosabb, legfontosabb munkája a fodrászé, borbélyé;
  • elképesztően bizalmi pozíció ez, akárcsak a bejárónőé, orvosé: fogorvosé, urológusé... életünk, szépségünk a kezedben van;
  • a jó fodrászra sose sajnáltuk a pénzt, csak a rosszra - amiből viszont rengeteg van.

 

Vagyis a nagy hatalommal nagy felelősség jár!

Szóval a faszom kivan veled, de most már komolyan.

Én óramű pontossággal, havonta mindig visszatérek és bőkezűen fizetek, és te egyszerűen egy dolgot képtelen vagy normálisan elvégezni:

a saját munkádat, méghozzá egy megbízható, kiszámíthatóan elfogadható, következetes minőségben.

Értem, tényleg értem, hogy kibaszottul nehéz ezt csinálni: mindennap látástól mikulásig tetves, korpás, zsíros, mosdatlan emberek smegmás, levedző fejbőrét baszkurálni, mocskos, csövesszagú haját mosni (félreértés ne essék, amúgy rendkívül kedvelem a csöveseket, sok csöves barátom is van, sőt: bennem is csöves vér csörgedez - de fogdossa őket valaki más, ne én!). Egész nap egyik emberről repülsz a másikra, megfizetni egyik főnök se akar, a bevételt el kell titkolnod, mindenféle betegséget elkapsz, a telefonodat se tudod rendesen nyomkodni munka közben, a vendégek tahók (nem veszik ki a fülhallgatót, nem köszönnek, napszemüvegben próbálnak beszélgetni) ráadásul be is kell járnod - én ezt mind-mind maximálisan átérzem.

Ezért is megyek hozzátok, ugyanis ez azon kevés dolgok, szolgáltatások egyike, amit bizony nem tudok rendesen magamnak, a saját testemen elvégezni. Ide most képzeljetek egy hatalmas, kacsintós szmájlit, ilyet e: ; - )

Szóval nehéz, de ezt is meg kell csinálnia valakinek, ez a valaki pedig te vagy, aki ezt állítólag még akarta és tanulta is - szóval nem csak úgy kerültél ide, mint valami rabszolgaságra kényszerített tanyasi csicska vagy a hirtelen beugró árufeltöltő diákmunkás, akinek még az utolsó hétre hiányzott pár tízezer forint.

Namost ezek után ti elkértek 2000, 3000, 5000, most már lassan 6000 forintot - mindezt ugye blokk és jatt nélkül, ráadásul a kártyát se kedvelitek. Hogy az Isten rohassza rá az eget arra, aki még mindig arra kényszerít, hogy támogassam a pitiáner adócsalásotokat, hogy havonta csakis miattatok kerüljek még a bankautomata felé, mert ugye erre egy teljes logisztikai kihívás rákészülni. De mindegy, megoldjuk - az összeg meg hát nem akadály amúgy se.

Mosás és vágás.

Ugyebár ha van nálatok egy fix ára meg módja annak, hogy márpedig a mosás az kötelező (érthető) és benne van az árban, akkor légyszi ezt hadd használjam ki! Természetesen ÉN nem fogok odamenni ekcémás, váladékozó, keléses, csöves fejjel, de ha esetleg volt pofám utoljára két napja hajat mosni - és még mondjuk konyhában vagy étteremben se jártam azóta, hogy szagom legyen -, akkor azt tessék elfogadni és rendesen megmosni. Ha olcsóbban adjátok mosás nélkül, és ennek feltétele az x órán belüli otthoni hajmosás, akkor tessék szólni, de hadd ne mossam meg előtte két órával és sétáltassam meg a jéghideg téli levegőn azért, hogy veled jót tegyek, hogy utána otthon úgyis újra ki kelljen mosnom megint mindent. Vagy te is mosd meg a beavatkozás után, ha már benne van az árban.

A felnyírás.

A férfihaj az biztosan a világ legnagyobb szakmai kihívása! Ha azt beszéljük, hogy rövid legyen, esetleg ki is van mondva, hogy nullás, netán bőrátmenetes, akkor légy szíves, tartsd magad ehhez. Ilyet nekem ne szólj be, hogy 

-Juj, hát akkor ki fog látszani a fejbőröd...

Mert szerintem ez 2023 ajtaján kopogtatva már teljesen elfogadott, de igazából 10-20 éve se kellett volna faszságokat kérdezned, hiszen én így szeretem, imádom, amikor nácis arcélemet a félkopaszra igazított, egyenes szálú szőke hajam egészíti ki azúrkék szemekkel. Ráadásul nincs kedvem hetente járni hozzátok igazításra, bármilyen aranyosak és haverjaim szerint kúrnivalóak is tudtok lenni.

És igen, most már tudom, hogy ha nincs bent "az a kolléga, aki tud nullás átmenettel felnyírni", akkor tényleg nincs - csak tudnám, hogy mi a tökömet tanultatok ti az iskolában?

Bár tudom, hogy a fő bajod nem ez, hanem hogy egy rendesen röviddel felnyírt frizurához kellene úgynevezett SZAKÉRTELEM, alapvető kézügyesség és józan ész, ami neked szemmel láthatóan nincs meg, elemeiben sem. Tudom, tudom, túl sokat várok el ebben a pozícióban azért az 5-6 rugóért, olyan ezres körüli adómentes jattért, tudom. Annyiért mások fel se kelnének, én sem.

Nos, ezek után már tényleg csak nagyon félve, remegő, elfúló hangon merném hozzátenni, hogy a fülem mögött meghagyni pár kósza hajcsomót biztos egy friss, bátor trend, mint az előrenyalt, bedauerolt juniorfocista-frizura, de én öregecske vagyok már, engem ilyenekkel nem fogsz felizgatni - sőt, éppen ellenkezőleg. Szóval tessék szépen a fülem mögét is rendesen, konzekvens módon lekezelni, ellenkező esetben hirtelen mozdulattal csikorgó fültisztító pálcikát dugok fel a húgycsőnyílásodba, csak úgy finom nevelési célzattal. De tényleg elhiszem, hogy ilyesmit már nem tanítanak az alsó hangon is félmihályba kerülő borbélyiskolában, miért is tennének ilyet - meg hát az ilyesmi miért is jutna eszedbe alapból.

Értem én, hogy ez nem a te hajad, meg inkább fifáznál otthon meg ilyesmi, de azért annyit még hadd említsek meg, hogy én 96-ban Békáson, amikor a telepen nekem volt egyedül hajnyírógépem, valamiért ingyen is jobbakat vágtam a szomszéd dzsoggingos suttyógyerekeknek, mint te. Igaz, ők még adtak érte 1-1 üveg kólát, tehát volt kellő motiváció.

És a végére jöjjön egy jó kis vicc, most találtam ki:

-Mi a különbség a taxis és a fodrászborbély között?

-A taxisnál lehet kártyával fizetni (kivéve persze a nyugatias, szinte már-már osztrák Sopronban)!

Szóval foglaljuk össze: 

  • Sajnálom, ha utálod a munkádat, fáradt vagy stb.
  • A pénz részemről nem akadály, de tényleg nem.
  • Csináld meg rendesen, nem kérek sokat - eskü.

 

Áldás, BÚÉK! Jó munkát! :-)

13 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2022.12.29. 13:21:17

Nagyon pörögsz, Tibériusz, csak így tovább! :)

szeme közé, laposan! 2022.12.29. 13:46:31

LASSAN 6000-be kerül? Lassan 3 éve, hogy utoljára 6000-be kerültem (óradíjba ne szorozd fel!), azóta a rezsicsökkentés miatt jattal adok 3000-et (óradíjba azért ezt se szorozd fel!), persze ehhez kellett egy kis kutatómunka, hogy ki és hol vállal ennyiér’. Jah, utalással fizetek…

ADIZS 2022.12.29. 15:15:26

Kolosszál, minden bekezdés aranyat ér!

Nekem kedves hobbim minden alkalommal elmondani ugyanazt a hajzat kívánságot és megfigyelni, hogy ebből havonta/kéthavonta mindig más eredmény kerekedik ki.

Kedélyes Paraszt 2022.12.29. 16:44:32

hát, sajnállak. Én idestova 22 éve, 4 hetente ugyanahhoz a lányhoz járok _bőrátmenetes_ (ez miez már?) fél-ska frizurát vágatni. Mostmár 1500-at is elkér érte.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.30. 08:22:21

a smegma másfajta bőrön alakul ki, nem a fejbőrön.

Szekrényszagú néni 2023.01.01. 09:19:14

Kb. 4-5 havonta le szoktam vágatni csutkáig, oszt annyi. Ennyit nagyjából bármelyik fodrász meg tud csinálni, szerintem még egy tanuló is.

Mondjuk az kopernikuszi fordulat lenne a szakmában, ha észveszejtő módon esetleg nyírás UTÁN baszakodnának a kötelező mosással, akkor nem kéne az embernek a nyakában, hátán, mindenhol szúró kis szőrszálakkal elmenni hazáig, ahol úgyis megmossa még egyszer, mert úgy nem lehet megmaradni.

Kedélyes Paraszt 2023.01.01. 10:30:04

@Szekrényszagú néni: az otlet jo, de sajnos mar keso. addigra nem csak a fejeden lesz aj, hanem a nyakadban, hatad kozepeig bemegy, meg az arcodon. nekem szerencsere gyalog 3 perc a fodrasz, ugyhogy hazaig kibirom. telen a gazabb, amikor pulcsi, kabat is van rajtad, es az is olyan lesz. az en eljarasom: alapvetoen rovid haja van. a fodrasz elott egy nappal mosok hajat. ezzel elerem azt, hoy nem a teljesen friss, full szaraz hajat vagja le, ami aztan szorodik mindenfele. van direkt egy fodraszpolom, mindig abban megyek, ez egy honapban egyszer van rajtam, ebbol ugysem lehet tokeletesen kimosni a milimeteres hajszalakat. fodrasz leturja 0-1-essel. utana haza, hajmosas, polo megy a szennyesbe. utana 4 hetig nem mosok hajat. nem is kell, esti tusolas utan elegendo a nedves torolkozovel megtorolni. 4 het mulva ugyanez ismetlodik.

Kedélyes Paraszt 2023.01.08. 10:54:59

@Lorrh: holnap este megyek, kerjek blokkot? persze ebben nincs mosas, csak vagas.

Milgauss 2023.01.09. 11:38:29

Pesten kétfajta helyen vágattam, egyik rosszabb, mint a másik. Modorosságokat elrejtettem a komiban. ;)

A BARBERSHOP: bár majdnem 10 rongy a full service (hajvágás, borotválás stb), kilóméteres sorok állnak az utcán téli hidegben is, mindenki ott akar vágatni. Amúgy nagyon hangulatos, HAVERI stílusú hely, még sörrel is kínálnak meg minden. Sőt, még Dopeman-ék is odajárnak, így hírességekkel is találkozhatsz

OLCSÓ CHAIN: Bio Hair meg társai. Előnye, hogy tényleg olcsó, meg ha jókor mész, még várni se nagyon kell. Éngem mondjuk pont nem érdekel, hogy futószalagon jönnek-mennek a kuncsaftok, legalább hamar megvan! Kedvenceim ott a nagyvonalú vendégek, aki busás jattot ad (háromezres hajvágásra ötezret), ha már ilyen májer, miért nem megy igazi fodrászhoz. :)

IGAZI FODRÁSZ: én még nem vágattam ilyennél, csak asszonyt kísértem el, 14 ezer volt egy sima hajvágás, wtf! De ez a legmacerásabb, időpontot foglalni muszáj, ráadásul a belvárosban olyan helyen van, ahol parkolni sem tudsz, kész tortúra. De legalább szép hajat csinálnak, na.

Kedélyes Paraszt 2023.01.10. 10:25:15

@Lorrh: begyuruzott ide is az inflacio. 1700-et kert a fodraszom.

Szekrényszagú néni 2023.01.12. 07:56:05

Mi az isten kerülhet egy hajvágáson 14000-be? A tyúkeszű nők mondjuk bármekkora összeget képesek eltapsolni ilyen szabad szemmel érzékelhetetlen beavatkozásokra és még ők vannak megsértve, ha tesz rá mindenki közel-távol, na de azért na.

Celtic 2023.02.28. 21:36:06

Uh, nem volt egyszerű ennyi év után előkeresni a blog.hu userpasst :)

Csak annyit akartam mondani, hogy a "Csak hajvágás" nevű hely egész olcsó - volt. Most nézem az árlistát és ez fogad:

Érvényes 2022. Szeptember 1-től a jelentős energia áremelkedés miatt
Üzletünkben Az E-ON Október 1-től 1 kW Áram díját 38 Ft-ról 237,5 Ft-ra + jövedéki adó + Áfa emelte

www.csak-vagas.hu/arlista
süti beállítások módosítása