Az áldozatokból elkövetőkön felháborodottak margójára

2014/11/29. - írta: Modor Tibi

Pár hét leforgása után már az egész világ - nagyon helyesen - kikéri magának (és rajtunk röhög), amit a baranyai rendőrség cinikusan hirdet, miszerint az áldozat is tehet róla, illetve ellene. Természetesen hazug és beletörődő az az - ún. halottkém-szemléletű - hozzáállás, miszerint már meglévő és adottnak vett problémák ellen el kellene menekülnünk - ahelyett, hogy magát a probléma GYÖKERÉT tárnánk fel és iktatnánk ki!

Ennek nyomán további tippeket adnék, kiket és hogyan kellene megcélozni hétköznapi veszélyforrásaink megelőzésének, elkerülésének, kivédésének érdekében - gyermekeink védelmében.

  • Drogprevenció: itt a termesztőket-tervezőket-terjesztőket kell megcélozni, hogy eszükbe se jusson eleve drogot teríteni. Rá kell őket ébreszteni, hogy amit csinálnak, az rossz. Szükségtelen a kisdiákokat, tinédzsereket arra uszítani, hogy ne fogadjanak el ilyesmit senkitől, ne hagyják szórakozóhelyeken poharukat őrizetlenül - hiszen azzal már azt az áldatlan status quót fogadjuk el, miszerint a drog az csak úgy van és hozzáférhető - mi több, a felelősséget széttárt kézzel a fogyasztóra helyezzük át. Nonszensz, ráadásul a drog az tök jó dolog, csak ésszel kell használni.
  • Biztonságos közlekedés: az a hozzáállás, hogy a gyerek vigyázzon magára a zebrán, nézzen körül zöld jelzésnél is, meghaladott és bűnös. Ezzel is csak azt sugalljuk, hogy a figyelmetlen, veszélyeztető, gondatlan vezető az egyfajta megváltoztathatatlan adottság, és a felelősség ezzel minden közlekedőé, még a gyengébbé is. Helyesebb volna inkább a száguldozó sofőröket megcélozni: egy sikeres kampány nyomán sokkal nagyobb hatásfokkal szűnnek meg a sebességtúllépések, elsőbbség-nemmegadások, ittas vezetéses esetek, hogy gyermekünk nyugodt szívvel szaladhasson át akármikor az úttesten, bármiféle erőltetett nézgelődés nélkül.
  • Biztonságos sex: eleve, hogy lányunk vigyázzon magára, és ne feküdjön le akárkivel, az elég ingatag , ósdi lábakon álló érvelés. Hogy fiunk óvszert húzzon, az pedig igazából az együttlét valódi varázsát, romantikáját teszi tönkre, és alakítja ki bennük azt a torz képet, hogy a másik csak ki akarja használni, beteg lesz meg terhes lesz meg ilyesmi. Miért nem nevelünk inkább tudatos, szerető (esetleg meleg) kisfiúkat, hogy eszükbe ne jusson szexuálisan inzultálni bármilyen lányt? Miért kell arra nevelni gyermekünket, hogy a világ szükségszerűen ROSSZ és beteg?
  • Utcai, szórakozóhelyi verekedések: rossz, feudalista berögződés tiltást és félelmet ültetni a gyermekbe. Még mindig látni olyat, hogy egy-egy vidám, barátságos, 10-20 fős, környezete által romának tartott csoport láttán még jól szituált fiatalok is inkább átmennek az utca túloldalára. Kérem szépen, kampányunk már rég szárba szökkent, és minden népcsoport belátta, hogy az erőszak nem vezet sehova. Tessék szépen békében megférni egymás mellett, az acsarkodásnak, félelemnek semmi haszna. Nem akarnak ők bántani senkit. Vegyük észre, hogy a mindenkori hatalom legerősebb eszköze maga a félelem. Félelmet generál, félelemmel teli légkört tart fent, és ezáltal erősíti és tartja meg saját befolyását. Semmi hatalmat senkinek!
  • Vigyázzunk értékeinkre! Ezt nem tudjuk elfogadni. Miért mi? Miért nem az esetleges elkövetők? Miért nyomják át ránk az ún. responsibilityt, holott a kormány, a rendőrség és a szervek feladata az pontosan a megelőzés lenne? Miért nem törekszünk egy olyan társadalom megalapítására, ahol a bűnözés, a nélkülözés, az erőszak nem létező fogalmak? Skandináviában már évszázadok óta sikeresen működik ez a modell, nálunk miért nem? A rendőr arrafelé inkább egy vicces, információs figura: bringával jár, Mikulásjelmezt hord, prospektusokat oszt, nem ütéseket meg paprikasprayt. Vegyük észre, hogy az úgynevezett "elkövetők" valójában a legnagyobb áldozatok, és segítségre van szükségük, nem bilincsre és börtönökre. Kivéve természetesen, ha a törvényesen megválasztott kormányt és a társadalmi rendet szeretnék megbolygatni olyan kormány alatt, akit mi kedvelünk.
11 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.11.29. 11:16:49

ha az áldozat viselkedése nem játszana szerepet az áldozattá válás folyamatában, akkor nem létezne az a fogalom, hogy viktimológia...
ez a libsi hiszti gusztustalan...
és persze iszonyat okos és aljas csúsztatás, mert az áldozatot felelőssé tevés nem = a viktimológiai alapesetek tisztázásával pl.

MIT gondolt az a félrészeg tinilány aki BEÜL 4 ismeretlen srác mellé akik felajánlják, hogy hazaviszik a szomszéd városba???
felelős a helyzetért? naná. rossz döntést hozott? naná? életveszélybe került sitysuty? naná.

fitymacsattogas 2014.11.29. 11:49:02

@FILTOL: igy van, a kisribanc miért nem lakik bépén? akkor nemkéne másik városba stoppolnia dákóslukkolásért cserébe

2014.11.29. 18:11:22

Ugyan már, nem lehet elvárni egy fiatal nőtől, hogy ha elmegy bulizni akkor ne igya magát matt részegre, hisz joga van egy kis lazuláshoz, ha már nincs nála annyi sem hogy taxit hívjon, már jó hogy elfogadja annak a kedves ismeretlen fickónak az ajánlatát hogy haza viszi.

Trónkövetelő 2014.11.29. 23:36:52

Szerintem át kéne venni az amerikaiaknak azt a szokását, hogy a több millió dolláros perek miatt mindenhol mindenre feliratokat helyeznek el, ami minden, még a magától értetődő körülményekre is felhívja a figyelmet. Szegény jóravaló állampolgárokra igenis tessék úgy vigyázni, mint a csecsemőkre, a konnektrorra rá kell írni, hogy ha belenyúlsz egy gombostűvel, agyoncsak az áram, a mikrosütőre, hogy ha macskát teszel bele száradni, akkor a macska felrobban, ha ételt melegítesz benne, akkor az forró lesz, és a kezedet megégetheti, ha felrázod a kólát, akkor az kinyitáskor a pofádba fröcsköl, stb-stb. Ugyanígy a buliba készülő leányoknál sem az a megoldás, hogy öltözzenek kevésbé kihívóan, igyanak kevesebbet, hanem olyan ruhákat kell gyártani, amin jól látható, sötétben fluoreszkáló felirat olvasható, mely szerint: "nem vagyok prostituált, csak bulizom és be vagyok rúgva". Hogyhogy a ruhagyártók felelősségét még nem firtatta senki, miért nem gyártanak ilyen ruhákat!?
További konfliktusforráshoz, félreértésekhez, szórakozóhelyi verekedésekhez vezethet az, hogy nem egyértelmű, hogy a leány éppen pártnerkapcsolatban van-e vagy sem. Sajnos a szórakozóhelyen tőlünk férfiaktól sem elvárható, hogy amúgy önmegtartóztató, józan életmódunkat ilyenkor is fenntartjuk, ezért nem biztos, hogy képesek lennénk egy bizonyos bonyolultsági foknál nehezebb szöveget értelmezni alkoholos, drogos befolyásoltság alatt. Ezért javasoljuk, hogy a köznyelvben ún. "foglalt" nőket törvény kötelezze a nyakukban kolomp hordására, mely egyben a párkapcsolati összetartozás és hűség kedves szimbólumává is válhat.

innye 2014.11.30. 09:57:43

...csak lányotok szülessen...

Celtic 2014.11.30. 15:37:11

Koszi. Bar liberalis vagyok, engem is nagyon duhitett ez az ellenkampany. Es kb. a tobbirol is hasonlo a velemenyem, bar asszem en a szarkazmussal eddig nem mereszkednek :) (Tul sok emberbol hianyzik az ironia-erzekelo, ahogy eszrevettem)

Linkelem is a postot az eppen aktualis vitaba, unalmas mar a "hazad sem hagyod nyitva, ha elmesz otthonrol, mert anno megtanitottak ra" -fele ervekkel jonni. A Fentiek pont jok lesznek.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.12.03. 07:46:49

@CheTamás: Majd ha a kutyásöblös nem lesz valetudós...

flakk 2014.12.03. 07:47:08

Akik úgy gondolják, hogy a nő provokálja ki, hogy megerőszakolják, azok úgy is gondolják, hogy ha egy férfi rövidnadrágban kocog, testhezálló nadrágban bringázik vagy feszesebb farmerben van, akkor bármelyik nő farkon ragadhatja, és megerőszakolhatja, függetlenül attól, hogy tetszik-e a pasasnak, vagy sem, mert a férfi felhívta magára a figyelmet? Komolyan, aberrált barmokat kell mentegetni? Milyen ember az, aki egy magatehetetlen embert szexuálisan vonzónak talál? Vagy aki annak ellenére élvezi a szexuális együttlétet, hogy a másik fél undorodik tőle, kapálózik, sikoltozik vagy reszket a félelemtől?

SpéCica 2014.12.06. 10:00:13

@flakk: "azok úgy is gondolják, hogy ha egy férfi rövidnadrágban kocog, testhezálló nadrágban bringázik vagy feszesebb farmerben van, akkor bármelyik nő farkon ragadhatja, és megerőszakolhatja, függetlenül attól, hogy tetszik-e a pasasnak, vagy sem, mert a férfi felhívta magára a figyelmet"

Én tökéletesen így gondolom. Csak nem azt akarod mondani, hogy e nem így van?

flakk 2014.12.08. 12:44:25

@SpéCica: hát eddig azt gondoltam, hogy nem lenne szép rávetni magam egy-egy izmosabb kocogóra a Bikás Parkban, de hajlamos vagyok módosítani az álláspontomat...
süti beállítások módosítása