Új jövevény a céges konyhában

2014/09/23. - írta: Modor Tibi

És egyszer csak ott állt a konyha közepén, titokzatosan becsomagolva.

Falécek, hungarocell, hullámpapír, bandázs - a culágerek hanyagul békázták oda, aztán a fuvarlevél kitöltése után rutinszerűen mentek a következő állomásra.

És csak állt tovább, rejtélyes beburkolózásban - valami fura, hárombetűs jelzéssel, ami csak később fog szerephez jutni...

Ekkor lépett be a tüchtig, hands-on mérnökgyerek, és mint Leatherface, in medias res kezelésbe vette ezt az újdonatúj valamit, amit akár újdondásznak is hívhatnánk, ha nem teljesen mást jelentene. A tüchtig mérnökgyerek annyira tüchtig volt mindig is, hogy körmei szimmetrikusságára és tisztaságára is fokozottan ügyelt: sosem hagyta őket 1 milliméternél hosszabbra nőni, és nem szégyellte a körömpolírozó- és reszelőkészletet sem használni, ahogy a sarokreszelő sem ijesztette el. Csupa megmosolyogtató hóborttal bírt: kollégái folyton-folyvást megsomolyogták, ha mosdóra indult: ilyenkor rituálészerűen csatolta le karóráját és helyezte számlapjával 45 fokban felfelé az asztalra - és indult el azzal a boldog tudattal, hogy kézmosás közben az óra alá szivárgó vízcseppek így nem poshadnak be alig szőrös csuklóján. Majd dolga végeztével tüchtig módon, homorított háttal, két kézfejét egymással párhuzamosan helyezve az asztallapra foglalt helyet, hogy égszínkék szempárja a munkavédelmi előírásoknak megfelelő szögben meredhessen újból a tükröződésmentes monitorra.

De vissza a konyhába. Nekilátott. Érzékien bugyolálta ki a kis drágát a hullámpapír kényelmetlen szorításából; a hungarocellen vádló sebeket ejtő, kegyetlenül éles pántot kíméletlenül vágta át a sniccerrel, hogy egyre türelmetlenebbül fejtse le a hagyma rétegeihez hasonlatos csomagolást. Hozzáértő ujjai izgatottan tépték fel a kisajtót: a szokásos tartozékok, húsznyelvű felhasználói kézkönyv, bezacskózott, azonosítatlan műanyag tárgyak. Felsóhajtott. Erős, kérgesen szikár kezével most a konyhabútort vette célba: szakszerűen bontotta ki a 2. alsó elemet, és egy pillanatig se volt kétsége afelől, hogy a Jövevény ide márpedig pontosan be fog passzolni. Mindenki csak legyintett rá és kuncogott, de ő egy pillanatig se tágított. Hiszen TUDTA, a szabványt ismerte, már tolómérőre se volt szüksége. Megingathatatlan volt. Gyors, ösztönös mozdulatokkal távolította el a csavarokat, bilincseket - és persze az undok alsó elemeket, hogy aztán a kövezetre száradt mocskot egy enyhén nedves moppal tisztítsa fel. Viszonylag könnyen ment - csupán a leváló dzsuva meredt rá hányingerkeltően. Gyors szárítás, és máris következhetnek a vizes szerelvények: szorítógyűrű, bevezető, kivezető, kirámolás, próbamosás - és kész!

Egy noviúj mosogatógép, teljes pompájában, teljes üzemkészültséggel. Mosogató. Gép. Állítólag így hívják nálunk boldogabb, szerencsés kultúrákban.

Ekkor pillantotta meg a jövevényt az első szegényember. Igazából csak a tízóraiját akarta kivenni a hűtőből, de az újdondász keresztülhúzta számításait. Megrémült, mint mindig, amikor az emberek valami újat látnak, valami ismeretlent. Óvatosan lopakodott csak közelebb, fokozatosan lopva a távolságot. Riadtan méregette: -Mi lehet ez az ördögi macchina? Kissé oldalazva kerülgette, orrát - és ezáltal fejét - néha-néha közelebb dugva. Szimatolni próbált, de semmi. Felkapott egy darab papírgalacsint, és nekihajította a gépezetnek, de az nem moccant - a galacsin pedig csalódottan pattant le és gurult be a bútor alá.

-Mi ez? Mi ez?

-Ez egy mosogatógép, Géza bácsi. Kibaszod a csontokat a kukába, gyorsan elöblíted a tányért, és ide ni, beteszed. De még öblíteni se muszáj - a többit meg a gép elintézi.

-Én ezekbe a szarokba nem bízok...

Vetette oda morogva Géza bácsi, de már jöttek a többiek. Óvatosan, de már-már felbátorodva - némelyikük nemhogy hozzá mert nyúlni a géphez, de már az ajtaját is ki-becsukogatta. Hitetlenkedő, tamáskodó, meglepett, megdöbbent arcok. Kósza nevetgélés. Ez meg mi! Mennyibe kerülhetett! Bezzeg a cafeterián nem emelnének egy kanyit sem!

-Nézzétek csak! Ahelyett, hogy egy-egy poharat kineveznétek reggel magatoknak, azt egész végig a közös pulton tartva újrahasználva - esetleg csak elöblítve, és az edénycsurgatóba helyezve végeznénk a tisztítást - mi lenne, ha így, rendeltetésszerűen mindig a mosogatógépbe tennénk a bögréket, csészéket, poharakat, a gecikurvaanyátokat, na? A mosogató, az asztalok, a pult: minden felszabadulna, nem kellene kézzel mosogatni többet, higiénikusabb is lenne, minden.

-Nem, én így szeretem. Ragaszkodom a reggel kiválasztott ibrikemhez, és igenis a közös asztalon szeretném tárolni. És ha úgy tartja a kedvem, akkor a mosogatóba teszem be, vagy elöblítem, vagy a paprikás-zsíros közös szivaccsal mosogatom el három perc alatt a melegvízzel, mert sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint az áramot meg a vizet pazarolni. Szeretjük beletenni az eszcájgot, meg egyáltalán esztétikusabb, ha szem előtt van - legalább tudjuk, mi történik vele, meg olyan otthonos melegséget ad a konyhának, legalább látszik, hogy ÉLNEK benne.

És minden ment tovább a régiben. A szegényemberek használták a mocskos-zsíros bögréket, széthagytak, öblögettek, mosogattak, csurgattak - a gazdagemberek pedig nyomkodták és pakolgatták azt a szart.

Így fessen Picasso a halászoknak.

24 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trónkövetelő 2014.09.23. 23:01:50

Én nem használok semmit a céges konyhában. Azt sem tudom, hogy van-e mosogatógépünk. Kajálni kimegyek az irodából, kávét nem iszom, a napi betevő Vöslauereimet meg palackból szoktam vedelni :)
Az előző munkahelyemen viszont biztosan volt mosogatógép, mert ott közel volt az íróasztalom a konyhához, mindig hallottam, ahogy a jóseggű_koleganő_ kilibbent a konyhából, és a pohár-poháralátét-kávéskanál szentháromság mosása közben 4 órán keresztül zubogott. Mármint nem a jóseggű_koleganő_, hanem a mosogatógép.

ADIZS 2014.09.23. 23:02:00

Ez a modoros nyelvezet most a szokásoson is túltesz :D Zseniális.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.09.24. 06:44:45

Megvan ez a kibontós/üzembehelyezős típus. Önjelölt fasz, az első pár napban ott sündörög a masina körül: "légyszi ne olyan erősen, nézd, csak egy pattintás, pakk, már a helyén is van, stimmt?"
"
-Csabi gyere már, nem indul ez a szar!
-Jaj de ügyetlen vagy Brigi, nézdcsak, nem passzentos
a tablettalezáró kupak biztonsági retesze. Íggggy ni.
"

A Tyne folyó déli partja 2014.09.24. 09:50:38

Nálunk meg még konyha sincs, se hűtő, se mikró, nemhogy mosogatógép.

Cave Nick 2014.09.24. 15:41:54

Ez a sztori 1996-ban játszódik.

Cave Nick 2014.09.24. 17:36:31

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: emberek, akik unboxing videókat készítenek

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.09.24. 20:32:58

@Cave Nick: Övön aluli. És az a munkahely megvan ahol a konyhában frissenvasalt hipszter gyerek hetente cseréli a frisszöldfűszeres kosarat? Rajta "Vágod?" feliratú jópofa fricska.

Cave Nick 2014.09.25. 22:28:40

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Szerencsére office témákban nem vagyok jártas. De amúgy frenetikus humor és nagyon eredeti. (volt 10 éve)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.09.25. 22:31:09

aztán majd géza bácsi egyszer felbátorodik, és első kipróbálásakor só helyett folyami kavicsot önt a gépbe, amin utána nem fog fogni a garancia.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.25. 22:31:13

@A Tyne folyó déli partja: Valamint napi 29 órát dolgozol, és még te fizetsz érte a főnöknek? ;)

www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo

Trónkövetelő 2014.09.25. 22:31:16

@Cave Nick:
Ez maga a szomszédok 236454. része, ahol a végén a felcsendülő főcímzene alatt Vágási Feri - Nemcsák Károly (névvel kiírva a képernyőn) elmondja, hogy nagyon jó, hogy a cég, ahol dolgozik, beszállt ebbe az új indesit/gorenje mosogatógépbe, hiszen lépést kell tartanunk a nyugattal, nem kell félnünk az új dolgoktól, hiszen ezek kényelmesebbé teszik az életünket, mindössze 40 ezer akkori forintért, Ivancsics Ilonának például már ínhüvely-gyulladása van a sok sikálástól, majd, hogy a _kedves_nézőt meggyőzzék az indesit/gorenje hűtőgép 40 ezerért történő megvásárlásának szükségességéről, a következő szereplőnek, akinek fikáznia kell egy kicsit a dolgot, a szomszédok egyik ellenszenves szereplőjének kell lennie, pl. Sümeghy Oszkár - Palócz László, aki elmondja, hogy a mai nők már nem olyanok, mint a régiek, már mosogatni sem akarnak, és feltaláltaják maguknak a mosogatógépet, amikor az ő édesanyja a háborút zokszó nélkül végigmosogatta, miközben repeszgránátok húztak el a szivacs mellett, erre rákontráz Kutya Úr - Raksányi Gellért, hogy a mai fia fiatalok már azt sem fogják tudni, hogy milyen jó dolog a nőnek mosogatás közben hátulról jól a babos szoknyája alá benyúlni.
@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Nálunk a cégnél dolgozó nők a baromfiudvaron káráló tyúkok módjára egymás torkának estek még tavaly a hűtőben található dobozok, megy egyéb szir-szarok miatt, ezért azóta bármit csak öntapadó matricával, azon a tulajdonviszonyokat egyértelműen jelző felirattal lehet a munkahelyi hűtőben elhelyezni, ezt köremailen tudatták mindenkivel. És sosem tartottam ott semmit.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.09.26. 21:28:40

@Trónkövetelő: Feri elfordul a személyi számítógéptől, amelyen épp a win95 fut, majd odajön hozzá a neje és közli vele, hogy mostantól fogva több ideje lesz rá meg a gyerekre és a keze se lesz vörös és fölázott mint egy suttyó mosónőnek, és Ferinek is jobb lesz mert a klór nem csípi ki a faszát.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.09.26. 21:28:51

@Trónkövetelő: Feri elfordul a géptől amelyen win95 fut miközben Jutka hátulról átöleli és azt mondja: -Mától több időm lesz rád is és Matyira is.

A Tyne folyó déli partja 2014.09.26. 21:28:54

@danialves: viszont ez anyám, egész életemben azt hallgattam, hogy bezzeg ők mennyit dolgoznak, mennyi gondjuk van, ha bárki, bármit mond, bezzeg nekik még rosszabb, stb. stb.

A Tyne folyó déli partja 2014.09.26. 21:29:00

@danialves: nem:) de hűtő, meg mikró, stb. tényleg nincs. konyha is csak teakonyha, egy mosogató van, és kávégép.

Cave Nick 2014.09.27. 19:13:43

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: miután beszállt az internetbe, egész biztos több időt fog szánni a matyira.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.09.29. 20:52:29

Az ilyen öregedő nők meg odagyűlnek az üzembehelyező faszi köré és adnak neki pilótakekszet, megdícsérik a nagy kötött pulcsiját aztán a háta mögött lesajnálják hogy milyen dagadt és biztos az anyja öltözteti.

Trónkövetelő 2014.09.29. 20:52:46

@Cave Nick:
Sajnos akkoriban egyetlen kép betöltése vagy negyed óra volt, ebből a szempontból sokkal hasznosabbak voltak a tematikus színes újságok, mint az ÖKM, TFP, Spéci, Bizarr és társai :) Sőt, még az MTV videoklipjei is használhatóbbak voltak erre a célra. De erről már volt poszt is itt a modoroson :)
Úgyhogy Ferinek Jutka kezei e téren többet nyújthattak, mint az 1996-os internet.

internal_combustion 2014.09.30. 06:54:08

úúúúúúúúristen, ez mekkorát ütött most. Tejóég, hogy én mennyit magyaráztam embereknek egy időben, hogy a mosogatógép nem a vörössegű ördög, hanem egy jó dolog. Szegény édesanyám vett egyet még kb 7-8 éve. Egy darabig lelkesen mesélte mindenkinek, hogy milyen jó és már elérhető áron megy, aztán egy idő után már szerintem direkt titkolta, mert annyit hallgatta a fent leírt hülyeségeket. Én ebben nem bízok, én már így szoktam meg, azt a pár tányért nehogy már ne tudd elÖBLÖGETNI, stb. Hogy baszná meg ez a sok gekkó. Parasztnak nem való csokoládé.

Cave Nick 2014.09.30. 06:54:27

@Trónkövetelő: 56k modemmel már értékelhető volt a felhasználói élmény. :)

Trónkövetelő 2014.09.30. 06:55:07

Fontos szempont a szegényemberek elhatárolásához a gazdagemberektől az irodai légkondi használatának módja. A szegényember egyszerűen kinyitja az ablakot az iroda két végén, és ún. "cúg"-ot hoz létre, ami szétfújja az iratokat, bekúrja az ajtókat stb. A sehova nem tartozó, se szegényember, se gazdagember, csúszómászó, seggnyaló, megalkuvó gyáva férgek meg becsukják az ablakokat és bekapcsolják a légkondit. A gazdagemberek viszont bekapcsolják a légkondit, de kinyitják az ablakot, mert fingszag van a szegényemberek tojásos nokedlijétől, fokhagymás házipörköltjeitől (a gazdagember leugrik street kitchenezni, pho levesezni, utcai hamburgerezni, így legalább nem csinál kifőzdét az irodából), viszont a nyitott ablaknál alig érezni a légkondiból valamit, ezért tökig fölcsavarják.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.09.30. 19:11:59

@internal_combustion: Vágom. Ezek azok a háziasszonyok akik úgy mosogatnak, hogy orrán-száján ömlik a csapból a víz elfele, mit neki környezetvédelem, szarik ő priznicelt bálnabébikre Alaszka partjainál, különben is az olyan úri huncutság. Szóval nyomatja 5 báron kifele a vizet a csapteleből közben magyaráz, lefőzi a kávét, vasal, otthagyja a vizet folyni. 2 tányért meg 1 kávéscsészét annyi vízzel most el, hogy egy teli mosogatógépnek se kell annyi.

@Trónkövetelő: az utcai kajától garantált a permetezős óriásfosás

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.10.02. 15:40:01

nem tudom, hogy valaki észrevette -e de van egy olyan színházas nagyon modoros plakát amin egy ilyen piros szemüvegkeretes néni valami hülyeséget ad elő, de pont úgy ahogy egy ilyen milf tanítónéni akit épp nem makkol senki, szóval arra gondoltam hogy
süti beállítások módosítása