Futballszakma-szurkolói szótár

2013/09/18. - írta: Modor Tibi

Mindannyian tudjuk, hogy a magyar futball állítólag senkit sem érdekel, mégis mindannyian ismerjük a futballszakma ezerszer elpuffantott közhelyeinek széles tárházát. Sok hazai szakember azt képzeli, eredményesen vezethet félre ezekkel bennünket, ám a magyar leleményes nép, és az elmúlt évszázadok során könnyedén megtanult a sorok között is olvasni: a puszta szavak mögött a valódi jelentést játszi könnyedséggel dekódolja.

Összegyűjtöttünk Kurtz Ezredessel és Gudea Enszivel pár jellegzetes szót, kifejezést - és azt, hogy egy szélsőséges lelkületű olvasó mire asszociálhat rögtön. Szeretnénk rögtön az elején leszögezni: természetesen mélyen elítéljük a hasonló gondolattársításokat, csupán egy létező és aggasztó jelenségre szeretnénk felhívni a figyelmet a magunk szerény eszközeivel!

Köszönjük meg neki, amiért magánvagyonából ennyit áldozott már a hazai focira = Homályos hátterű üzleteiből származó milliárdjait nagymúltú fővárosi egyesület/ismeretlen alföldi kiscsapat megvásárolásával mossa tisztára.

A légtér ura = Labdát elfogadhatóan levenni képtelen, közepes védőt kicselezni esélytelen, reménytelenül darabos béna szar csatár.

Nemzetközi szinten bizonyított (játékos) = 13 éve kapufát fejelt az olaszok ellen, a négy kapott gól ellenére egyszer úgy átment Van Bommelen, hogy az csak faltolni tudta.

Nemzetközi szinten bizonyított (edző) = Katari, naurui, maldív bajnok, antarktiszi ligakupa-győztes. Két szavazat híján tavaly ő lett volna a türkmén szövetségi kapitány.

Durva egyéni hibák miatt veszítettünk = Mivel nem értem csapatom játékának működését, ezért fogalmam sincs a hibák valódi okairól sem. Azokat elfogadhatóan megtalálni és kijavítani nem tudom.

Kiemelkedő atletikus képességekkel rendelkező = Botlábú futógép, ész és technika nélkül rohangál a pályán. Az összjátékba láthatóan saját csapattársai is csak végszükség esetén veszik be.

Rutinból oldja meg = Sprintelni nem tudó és akaró 30+-os lomha szar hátvéd. Ügyesen megtanult térddel belerúgni a háttal álló ellenfél gyors csatárainak combjába/térdhajlatába, amit a magyar bírók kifejezetten tolerálnak.

Nem kell külföldi edző, mert ő nem ismeri a hazai viszonyokat = Nem rak be senkit azért a csapatba, mert az unokanővérének ángya jó pozícióban van az MLSZ-ben és már csak 3 válogatott meccs kéne neki ahhoz, hogy a menedzsere el tudja adni az Apoel Nicosiához.

Megyünk tovább a saját utunkon = Ugyanilyen kilátástalan szarok leszünk jövő héten, meg utána is. Azért fizess továbbra is, te szurkoló senki.

Együtt a rasszizmus ellen = Kurvára leszarjuk, de sajnos muszáj felolvasnunk ezt a szemetet, pedig olvasni se tudok rendesen.

Kell egy kis csibészség a csatároknál = Kamutizenegyes, színészkedés, diving, reklamálás, helyzetben is inkább elesés, mint kapura menés.

Válogatott = Szükségtelen rossz, a pénzt a kenyéradó gazdáimtól kapom, csak meg ne sérüljek.

A játékvezetőnek ott és azonnal el kell döntenie a szitut = Hazug, csaló, vakegér majom bíróink vannak, de mert én vagyok a Játékvezetői Bizottság elnöke, ezért kapjátok be!

Elítélünk minden szélsőséges megnyilvánulást = Igen, indul a vonat, és mi is utálunk minden férget, de lécci kussoljatok már, mert sokba kerül.

Nem tudom mit láthatott abból a szögből = Olyat fúj a barom, amit még mi se látunk itt a stúdióban, lepauzézva, kikockázva.

Fokozott érdeklődés mellett = 1200-an szétbasszák a szerelvényt és a metróállomást a Népligetnél, Újpest-központnál.

Pikáns párosítás = A minden logikát, koncepciót nélkülöző belterjes hazai játékos- és edzőkeringőnek hála a két csapat 10 év alatt már megfordult egymásban.

Szimpatikus kiscsapat = Noname, kilátástalan, múlttalan, ukrán harmadosztályból feltöltött nagyalföldi pénzmosoda. Jövőre kiesnek, 5 év múlva már a falujukban se fognak emlékezni rájuk.

Üde színfoltjai a bajnokságnak = Az előzetesen fix kiesőnek gondolt falábú társaság legalább bekkelni megtanult, így a még ezt a rendkívül szerény játékosállománnyal és kiismerhető taktikával felálló csapatot se bírja megverni pár, sokkal jobbnak vélt egyesület. Előrevágott labdáikra a nyáron szerváltak egy tök ismeretlen csatárt az NB III-ból, aki focizni kurvára nem tud, de legalább gyors, így a magyar középkategóriát képviselő hátvédek 80%-a ellen kontrából nagyon hatékony.

Élő legenda a klubnál = 40 évesen simán elfocizgat, közepes mezőnystatisztikákat produkálva év végére. Istenigazából sose bírják kiszorítani az Ifi A-ból felhívott cságeci diszkópatkányok, úgy vonul vissza, hogy talán még öt év múlva is beférne, ha nem áll neki a másik ~ presszójában fröccsözgetni.

Technikás (pengés) játékos = Baszik futni, közepes sprintet is idényenként láthatunk tőle, azt is leginkább idegenben. Esernyőzget, bőrözget a középpályán. Sajnos még így is ő az egyetlen a keretben, aki tud rendesen szabadot lőni és szögletet beadni, úgyhogy befér.

Albert óta ő a magyar futball legnagyobb tehetsége = Albert óta ő a hatezredik játékos, akire azt mondják, hogy Albert óta ő a magyar futball legnagyobb tehetsége. Tehát tehetségek dolgában Albert óta fokozatosan fejlődünk!

Szakkommentátor = Olyan, legalább 50 válogatottsággal bíró egykori legendás labdarúgó, aki ha pályafutása után rendes polgári foglalkozás után néz, soha nem derül ki róla, hogy ennyire fogalma sincs a futball szellemi oldaláról.

Fiatal játékos = 22-25 éves, futballt tekintve középkorú szar. Helyezkedni nem tud, esze nincs. Sárga után gólörömnél leveszi a mezét/reklámtáblát rugdos. Történelmi rekorder a két mezőnybeli értelmetlen sárga legrövidebb idő alatt történő beszedésében.

Vehemens játékos = Megtanult úgy felugrani fejelni, hogy könyöke a lehető leghosszabb ideig legyen a standard-orrmagasságban. Gólöröme kimerül a tábora előtti Heil Hitlerezésben. Eltiltása alatt az ultrák közé vegyül, és a stadion málló betondarabjaival dobálja a játékvezetői négyest.

Stabilitást ad a védelemben = Az ő lassúságához igazítják a másik három védőt.

A magyar foci jövőjéért! = Még pár évig hadd csináljam ugyanennyiért ugyanezt a semmit a szövetségben!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása