WC-használati utasítás

2013/04/13. - írta: Modor Tibi

Kedves nagykorú Embertársam!

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy már kiskorodban megtanítottak otthon, az óvodában és az iskolában rendesen használni a vécét - ám természetesen azt is jól tudjuk, hogy az önállósodással párhuzamosan a hasonlóan szerzett tudás bizony megkopik idővel. Így tekintsd ezt a kis leírást egyfajta tudásfrissítőnek, amellyel az újrafelfedezés örömmé válhat.

Isten ments, hogy túlságosan belemenjek mindenféle módszertani részletbe és ezáltal talán gunyorosnak tűnjek, úgyhogy igyekszem kerülni mindenféle szakzsargont és tudálékoskodást.

És tudjuk, hogy amikor az ember ilyesmit hall, akkor mindig látványosan undorodik, pedig ő maga is általában hasonló bűnöket követ el.

Útmutató pisiléshez:

Itt látszólag könnyű dolgunk van, mivel napjaink értékrendje szerint a vizelés "kisdolognak", és egyúttal tisztább ürítési formának számít. Családban, iskolában, munkahelyen, alig ismert embereknek is őszintén, viccesen bejelentjük, hogy elmegyünk pisilni. Mehetünk együtt, beszélgethetünk közben - nem kell hozzá túl intim nexus.

Ha fiú vagy: most meg fogsz rökönyödni, de próbálj meg ülve pisilni, mint a kislányok! Természetesen a vécére ülve, bele. Sokkalta higiénikusabb így, kedves párodnak is örömöt szerzel ezáltal, ráadásul közben lehet játszani az okostelefonnal is. Pár dologra figyelnünk kell azonban: pisilés közben végig szorítsuk le kukinkat, hogy tényleg a fajanszba csurgassunk, mivel a vizeletsugártól komoly szerkezetváltozáson átmenő kuki megtréfálhat bennünket. Várjuk meg, míg az utolsó csepp is távozik, ezután kezdjük el kukinkból a hüvelyk- és mutatóujjunk közé csípve módszeresen, egészen a tövétől kezdve, a makk irányába történő mozgással kimasszírozni a maradékpisit. Ha végeztünk, papírral, zsebkendővel, vagy a helyiségben található textilek bármelyikével itassuk le kukink végéről a felesleges nedvességet. Ügyeljünk, hogy felállás közben se csöppenjen a padlóra vagy a deszkára vizelet - ha mégis, töröljük föl, illetőleg tisztítsuk meg makkocskánkat ismételten! Még egyszer vizsgáljuk meg a csésze peremét a deszkát felhajtva, és alaposan töröljük körbe valamilyen kedves papírral.

Ne lepődjünk meg: kis gyakorlás és szoktatás kell az ülvepisilésnél, hogy ne induljon be nálunk azonnal a kakilási inger (ld. a következő részt) - és persze amúgy se töltsünk az indokoltnál több időt ülve, mert nem egészséges a popsinknak.

Ha lány vagy: te viszont kérlek, ne próbálj meg állva pisilni, mint a nagyfiúk, bármennyire is erre vágytál egész életedben! Nyugodj bele, hogy neked másképp nem fog menni. Ülj le, pisilj, majd szépen törüld ki a puncidat, ahogy még anyukád tanította. Fontos: ezután öblíts (mármint húzd le a vécét), és csak aztán öltözz és moss kezet! Figyelem: attól, mert lány vagy, attól automatikusan még nem leszel tiszta. A pisis-töröletlen puncogó bizony bepállik, meg különben is. Távozás előtt vess még egy pillantást a vécédeszkára, és az esetleges pisicseppeket, bodorodó fanszőr-szálakat diszkréten távolítsd el.

Útmutató kakiláshoz:


Itt szerencsére nem szükséges a nem szerinti bontás - a kakilás mindkét nem számára nagyjából azonos kihívásokkal és örömökkel jár - bár csak fiúknál vicces, lányoknál egyszerűen gusztustalan.

Tehát rakj gondosan fészket: ágyazz meg vécépapír-darabkákkal a deszkán - ki tudja, ki ült oda előtted - majd helyezd magad kényelembe! Fontos: mindig legyen kéznél mobilnettel ellátott okostelefon (jókat lehet majd kuncogni az azt nyomkodni kölcsönkérő kollégákon-ismerősökön később), és a deszka elülső részén legyen egy ún. "kukivédő" papír is, ami nemiszervünket védi a deszkával történő esetleges nemkívánatos találkozástól spontán mozgás esetén.

Kakiljunk bőségesen, majd töröljünk alaposan, körkörös mozdulatokkal, fokozatosan befelé haladva, kurkászó-kotró ujjmozdulatokkal: előbb papírral, majd higiéniai kendővel, végül megint papírral. Vigyázat: a higiéniai kendőt ne a vécébe, hanem a szemetesbe dobjuk, lehetőleg ízlésesen, hengerformájúra becsomagolva!

A sikeres és alapos törlés után boldogan öltözködjünk, és tegyünk módszeresen rendet magunk után. Húzzuk le a vécét akár többször is, majd győződjünk meg arról, hogy sehol nem maradtak kakinyomok! Vigyázat: ha a lefolyóban lévő víz esetleg túl habos mindenféle illatosító- és tisztítószerek használata miatt, attól a hab még  idővel elillan, és a kakicsík sajnos előbújik. Így mindig használjuk a vécékefét is lehúzás közben, majd újra húzzuk le végül. A deszkát is gondosan töröljük le, figyelem: esetleges hasmenés esetén se maradjon az alján se visszacsapódó fosicsöpp, ezt sajnos rutinos felnőttek is elmulasztják ellenőrizni az aktus végeztével.

Újfent győződjünk meg róla, hogy mindent a legnagyobb rendben hagytunk ott: nem látható semmi nyoma az iménti ürítésnek, és a deszkán vagy környékén se maradtak kósza szőrszálak, vagy rajtuk élősködő atkák, szöszmöszök, piszkocskák, bolyhok. Akár otthon, akár közös helyiségben történt mindez.

Tudom, ezek maguktól értetődő dolgoknak tűnhetnek, de ahogy a magyar felnőtt lakosság 90%-a nem tudja helyesen leírni azt, hogy "játssza", úgy bizony a pisiliés-kakilás kellemetes kultúrájára is árnyékot vet néhány bosszantó, elemi hiba.

Sok sikert! ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása