Amit mindig tudni akartál, de sose mertél megkérdezni: A gazdagokról

2013/03/02. - írta: Modor Tibi

Egy fura, ám bántóan mellőzött, régi-új témát járunk ma körbe, ugyanis Magyarországon még mindig tabunak számít a gazdagság, a vagyon. Talán valami szocializmusból örökölt berögzülés ez, talán a hirtelen begyűrűző vadkapitalizmus és gyülevész kalandorai által okozott rossz emlékek élnek tovább - pedig már idestova huszonhárom éve, hogy megtartották az első szabad választásokat az egyenszürke Kádár-korszak leköszönte után.

Feltűnt, hogy míg itthon még mindig illetlenségnek - mit illetlenség: ordenáré pofátlanságnak számít rákérdezni, hogy ki mennyit keres egy hónapban, addig nálunk boldogabb társadalmakban teljesen elfogadott, hogy mindenki nyílt kártyákkal játszik. Míg itthol  egy álláshirdetésben legföljebb azt írják, hogy versenyképes a jövedelem (és még azt se tudod, mire jelentkezel), addig pl. a UK-ben már a legelején, írásban megadják az elvárható sávokat. Minek fárasszák egymást fölöslegesen? Angliában a lottónyertesek büszkén pózolnak a bulvárlapok címlapjain - egyfajta nemzeti hősökké válnak -, addig Magyarországon mindenki titkolódzik, csak nehogy bárki kérni merészeljen tőle. Fura. A franciáknál a felső 10 ezer büszkén fizeti a luxusadókat - sőt, maguk kérik a szolidaritási adókulcsok emelését -, Magyarországon még azt a keveset is inkább letagadják, ami valójában van. Brazíliában a favellák népe megbabonázva bámulja a dúsgazdag birtokosok, mágnások palotáiról és belharcairól készült szappanoperákat, felnéz rájuk, imádja őket - itthon marad a Szomszédok és az irigykedés.

Pedig kár, hiszen olyannyira keveset tudunk a felső rétegek világáról, gondjaikról-bajaikról, mindennapjaikról, hogy fájó - rengeteget tanulhatnánk belőle mi is. Ha jobban megértjük őket és megtanulunk tőlük többé nem félni, talán ez az örök szegény-gazdag szembenállás is kicsit oldódhatna az évek folyamán.

No de lássuk, hogy élnek Magyarországon a gazdagok? Hogy tengetik napjaikat ott a felső decilisben azok, akik az adóbevételek 90%-át biztosítják évről évre? Nehezebb, netán könnyebb a vagyonosok élete?

A válasz valójában az, hogy nincs jó válasz. Hiszen van közöttük is magas, alacsony, filigrán, vagy éppen molett. Éreznek, gyűlölnek, szeretnek, félrelépnek, gondolkodnak, alszanak és fekszenek - ahogy mindenki.

 

Hol élnek a gazdagok?

Rendszerint a belvárosi és budai kerületekben találhatjuk meg őket, de mostanában rendkívül népszerűek a XIII. kerület új építésű lakónegyedei is, mint pl. Marina-part, Teve utca vagy a méltán irigyelt River Estates. Bámulatos igényességgel megkomponált komplexumok ezek saját portaszolgálattal, wellnessközponttal, modern, nyomógombos liftekkel.

A lakások alaptartozéka a hatalmas, néhol akár 20-30 nm-es (!) terasz, a legmodernebb LCD-tévé és a beépített, gépesített konyhabútor. A páratlan igényességgel berendezett fürdőkben találhatunk ízléstől és igénytől függően Jacuzzi-képes sarokkádat, keverős csaptelepet, dobozolt higéniai kendőt, motoros fogkefét, valamint eredeti olasz csempét és járólapot.

 

Mit esznek a gazdagok?

A vagyonosak számára külön élelmiszerüzleteket tartanak fenn ezekben a - kívülálló számára szinte bástyaként megközelíthetetlen - kerületekben (ugye emlékszünk az ún. "dollárboltokra"?): ilyenek többek között a Manna, a British Store, a CBA, vagy a Culinaris prémium üzletei csupa import és hazai ételkülönlegességgel.

Természetesen a felső kasztok között is van szórás - nem mindenki étkezik folyton otthon. Aki megengedheti magának, hetente egyszer-kétszer eljárhat étterembe is (nem gyorsétterembe!). Ilyenek - a teljesség igénye nélkül pölö a Kiskakukk, a Mosselen, a Pastrami, a Symbol vagy az örökké kedvelt budai Remíz. Aki hajlandó el-ellátogatni ilyen helyekre néhanapján, bármikor megleshet 1-2 gazdagot vagy hírességet.

 

Hova járnak a gazdagok?

Többeknek meglepetés lehet, de a gazdagok is csak emberek. Olyanok, mint bárki. Mint te vagy én. Bár moziban a süllyedő látogatószínvonal miatt már kevésbé fordulnak meg (illetve hát: azonnal megfordulnak), a prémium fitnesztermekben (pl. Oxygen Wellness vagy a legendás Dózsa György úti Gilda) gyakran találkozhatunk Velük. Ha sport, akkor telente-késő tavasszal ausztriai sípályákon - nyaranta pedig olyan egzotikus, tengerparti célpontoknál lelhetőek fel, ahova a plebsz már kevésbé juthat el: ilyen pl. Egyiptom, Tunézia vagy Leszvosz.

 

Mit dolgoznak a gazdagok?

Vagy hogyan lesz valaki gazdag? A kérdés, ami az emberiséget örök idők óta foglalkoztatja. Hány, de hány könyvet adtak már el ezzel a mottóval? És valójában csak a szerző gazdagodott meg belőle. Hát így.

A válasz ennél valójában összetettebb. 

Bizony, sokan úgy születnek, hogy megadatik nekik a biztos családi háttér - vagy netalántán házasság révén sikerül tetemes vagyonra szert tenniük. Ám senkit nem szeretnék olyan ábrándokba ringatni, hogy majd őt bárki megmenti és vagyonossá teszi, nem. Hiszen a gazdagok csak kivételes esetben párosodnak rangon alulival.

Ami a többséget összeköti: a vérrel-verejtékkel megszerzett közgazdász vagy informatikai oklevél, és a szerencsés munkahelyválasztás. Egy corvinusos diplomával a zsebünkben nem elérhetetlen a bruttó 400-500 ezer forintos álomfizetés sem, de a legszerencsésebbje akár bekerülhet a milliósok szűk táborába is!

 

Összességében a vagyonos elit ugyanolyan bonyolult és nem rendszerezhető réteg, mint bármelyik más. Bár elsőre távolságtartónak, ijesztőnek tűnhetnek, próbáljuk meg őket is emberként kezelni. Lehet, hogy ők is csak félnek.

Kalandra fel!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása