Magyarország – 2016

2012/10/26. - írta: Kurtz ezredes

Hat, kínkeserves év telt el a harmadik köztársaság bukása óta. Az elnyomó államhatalom két éve újabb választásokon biztosította be egyeduralmát. Minden eddiginél durvább eszközökkel kezdte üldözni a hajdani szabadság megmaradt híveit. A keserűséget, nincstelenséget és nemzetközi elszigeteltséget nem pótolta semmi más, csak némi hamiskás, önbecsapó nemzeti pátosz. Mégis, akadt még egy maroknyi bátor patrióta, aki a fojtogató légkörben is igyekezett Ember maradni. Róluk szól ez a történet.

- Maradj szorosan mögöttem, ha befordultunk a körútról! Sötétek errefelé az utcák, Tarlós megspórolja a rendes közvilágítást.

Ádám ritkán ütött meg ilyen ellentmondást nem tűrő hangot. Rendszerint intelligensen szeretett vitázni, más véleményét udvariasan végighallgatva. Egyedül ilyenkor volt más, ha veszélyben érezte magukat. Judit őszintén szólva még élvezte is a helyzetet, bár a gyerekek jelenléte miatt mégsem mutathatta ki, hogy kissé felizgult a határozott férfihangra.

- Itt a sarkon majd kettéválunk! Vigyázz, mert hiányos a járda burkolata. Látod, ott a 28. és a 26. szinte egymás mellett, utána viszont foghíjtelek. A következő kapualj elég messzi, és nem túlságosan tágasak, úgyhogy ügyesen! Azért elfértek ti ott ketten.

Judit szíve a torkában dobogott. Most jött jól a nyálkás köd, ami barátként takarta be őket kislányával a túlságosan kíváncsi szemek elől. Cipősarka viszont árulkodóan kopogott a kövezeten, pedig órákig ráspolyozta délelőtt, mindhiába.

A serdületlen leány csimpánzkölyökként kapaszkodott ölébe. Érezte, ahogy anyja reszket a sekély kapualjban. Nem mert kimenni oda, a veszélybe. Pláne nem a gyerekkel, de az idő szorít Judit! Ádám és a kis Peti már várnak rátok. Még egy utolsó pillantást vetett maga mögé, de a tejfehér ködben nem látszott semmi. Nagyon halkan a messzi távolból talán mintha lépteket vélt volna kihallani. Erélyesen megmarkolta Hannát, és továbbsietett a kapualjból.

Az utca végén jobbra, és máris itt az a nagy, kékesszürke bérház, amelynek negyedik emeletére igyekeztek ily elszántan. Peti már bement és a negyedik emeletre igyekezve ismételte magában a tananyagot, csak Ádám várta őket, türelmetlenül.

- Na végre! Már azt hittem, hogy valami… szóval valami történt. Megvan mindened bogárkám? Tolltartó? Itatós? Szolidaritás szalag? Megjegyeztél mindent a múltkoriról? Mert Gazsi bácsi nem szereti, ha ismételni kell. Horthy szerepe a Holocaustban? Fehérterror? Valamint biztosan kérni fogja, hogy indokold meg, miért nem létezik a szabadkőművesség. Na puszi, ügyes legyél! Anyuval itt várunk az olvasóban.

Olvasónak azért túlzás volt nevezni, egy szerényebb előszoba volt a hall mellett. Ádám egy Süddeutsche Zeitungba temetkezett a bőrkanapén, miközben egy melegpár érkezett, tündéri kis fekete gyerkőccel. Krisz és Olivér Kamerunból fogadta örökbe. Gazsi bácsi nagyon szerette, mivel imádta francia nyelven tartani a rögtönzött történelemórát. Ez afféle személyes kis fricskája volt Hoffmann Rózsával szemben. Ma amúgy is ingerültebb volt a szokásosnál. Késében volt, még tizenhét kis értelmiségi útját kellett aznap elegyengetnie. Hadarva magyarázott a polgári fejlődésben úttörő szerepet betöltő Nagy Francia Forradalomról, és váratlan villámkérdéseket tett fel a gyerekeknek. Jaj volt annak, aki ilyenkor nem Károlyi Mihályt tartotta a legnagyobb magyar államférfinak!

Ádám nagyot szippantott az ódon polgári lakás levegőjéből. Érezte a cigaretta, ma már különlegesnek számító illatát, és rögtön tudta, hogy a másik szobában István kvízmester lázasan készül a természettudományos ismeretek átadására a Darwin-mellszobor társaságában. Fél hét volt. A gyerekek a mindennapos orbáni terrortestneveléstől már hullafáradtak voltak. Dopemannek meg is gyűlt a baja, ahogy a konyhában reppeltette nebulóival az Örömódát. Igyekezett nem káromkodni, de nem szerette volna, hogy betiltott daltól zengjen ennek a bátor kis magániskolának minden zuga. Félelme nem volt indokolatlan, hiszen az alattuk levő lakás plafonján épp Hajdú tábornok sztetoszkópja kutakodott. Rettegett terroralakulatával előszeretettel vegzált különféle oktatási intézményeket, ennél jóval kevesebbért…

Ádám idegesen dobolt hosszú, csontos ujjaival. Késő volt. Judit már haza is indult a kislánnyal, nem akarta megvárni, hogy utolsó óraként Tóta W Árpád testnevelés helyett valami hasznosat csináljon a gyerekekkel. Inkább elkérte Petit, és meleg, baráti kézfogás keretében köszönte meg Gazsi bácsinak a mai foglalkozást.

- Szívesen, máskor is. Tudod, mi az elvem: „A Tudásért mindent!”– mondta mosolyogva az őszes szakállú tanárember.

Jó hangulatban kanyarodtak ki Petivel a folyosóra, Ádámnak ezért nem is szúrt szemet, hogy az alsóbb emeleten az egyik lakás összes ablakában égett a villany…

Másnap reggel Judit lélekszakadva rohant be a nappaliból.

- Bemondta a CNN és a BBC is… Most mi lesz velünk, mondd!

- Nem tudom… Nem! Talán csak internálták őket.

- Tudod jól, hogy ez mit jelent! Mégis mihez kezdünk most, mi??? Nem tanulhatnak magyar tankönyvekből, az isten szerelmére!!!

- Talán csak néhány hetet kell kibírni, megpróbálom Spirót vagy Magyar Bálintot, nyugodj meg kérlek! Addig gyújts rá vagy játssz egyet a nyerőgépen!

Ádám szomorúan jött vissza a telefontól. Bálint nagyon borsosan mérte, Gyuri pedig félt még egy gyereket vállalni. Glatz Feri bácsi nyaralóját ajánlotta, de őt még Ádám is szenilis vén baromnak tartotta. Mi lesz így a gyerekekkel? Aki kíváncsi a történet végére, egy vacsorameghívás után szívesen elmeséljük neki személyesen.

30 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

la paloma de la rosa 2012.10.26. 21:11:26

Tiszta Csillagok háborúja :D

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.10.26. 21:15:59

kiütöd a vinszentet a nyeregből? szerintem ezt a sci-fit már ők is tervezték megírni. Vagy legalábbis Gazsi bácsi :D

2012.10.26. 21:19:52

Addig gyújts rá vagy játssz egyet a nyerőgépen! - szerinted 2016-ra visszavonják az ezekre hozott törvényeiket?:)

paszki 2012.10.26. 22:15:40

A naczivadasz két kézzel kapkodna egy ilyen hiteles antifa író után! :)

Zorita 2012.10.26. 22:16:04

kiváló stílusbravúr! :D most, hogy újra beizzítottátok ezt a bestseller-generátort, majdnem én is írtam egy regényt, hasonló hangnemben, csak lusta dög vagyok.

Demszky 2012.10.26. 23:05:23

"...miközben egy melegpár érkezett, tündéri kis fekete gyerkőccel. Krisz és Olivér Kamerunból fogadta örökbe." Vizuális típus vagyok és ennél a résznél gyakorlatilag rosszul lettem. Köszönöm a szép estét!

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2012.10.26. 23:56:55

Dr. Karoly Preturbanyi irasa 2010-bol:

magyarjovo.blogspot.com/2008/08/2010-sttsg-ve.html

CBrosi 2012.10.26. 23:58:55

@Demszky: "vizuális típus vagyok" ez a modorosság csimborasszója. Mindenki elképzeli azt, amit hall/olvas. Ettől senki nem lesz más, mint a többi ember. Bocs, amúgy nem akarok nagyon kötekedni. Amúgy jó a poszt.

eastern sugar 2012.10.27. 00:30:19

nem is lenne baj, ha így lenne, mert akkor legalább kurva nagy hős lehetnék :D

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2012.10.27. 04:11:48

Néhány körúti zseni már most így látja maga körül a világot...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.10.27. 07:41:20

nem akarok itt brennelmátyáskodni, de 11 lájk az nulla. Ezredes, írjál valami bukszagyalázót, mer' áll a bolt.

?syntax terror~ 2012.10.27. 08:50:28

cimkék: rettegés, kopipészt, alternatív tankönyv, (diklexika)

SzuperKiraly 2012.10.27. 10:57:47

Szarazteszta

- Majdnem sikerult nyernunk, majdnem! Csak meg par csomag szarazteszta. Talan, ha eladom a MacBookom, talan akkor hozunk meg par csaladot.

Ostorozta magat Miklos. Ket eve mar, hogy a kelet-magyarorszagi kampanyban dolgozott, es most, ennyi harc utan ugy erezte, mintha oregebb forradalmar lenne mint Castro.

- Meg kellett probalnunk, meg kellett probalnunk nyerni. A civil kurazsi, az osszefogas ereje felvillanyozott bennunket. Es legyoztuk a Fideszt! De jajj, gondoltuk is hogy igy meg nagyobb bajt hozunk a nyakunkra? Fidesz-Jobbik koaliciot? Vona Gabort mi tettuk meg belugyminiszternek...

- Ne ostorozd magad Miklos! Mifelenk van egy mondas: "annak a papnak szol a harang, kinek elkelt a lanya!"

Hunor videki paraszt gyerek volt, kunfajta, nagyszemu legeny. Foldjeiket oligarchak kaparintottak meg, igy kerult a Fovarosba. Egyszeru, jo szive meleg cserepkalyhakent sugarozta be a romkocsma felreeso sarkat.

Miklos ugy tett, mintha nem is hallotta volna. Uveges szemekkel beletemetkezett az Elet es Irodalomba.

Dobogas hallatszott az uton. Szabalyos, utemes leptek. Elhalkult a zene. Nem felelem volt ez, inkabb az uzott vad figyelme. Ozora ota olyan edzettek voltak a filozofusok, szociologusok, andragogusok idegei, mint a keleti front veteranjainak.

"Gaudeamus igitur. Iuvenes dum sumus."

- Ez latin! Tan katolikusok? Mit akarnak a "Juden"-nel?

- Ne ess panikba Zsofi! Ezek "csak" ballagok.

Zsofi nem tudta mi az a ballagas. Underground altalanos iskolaban vegzett tavaly, meg a regi tankonyvekbol.

Ahogy elhaladt a kapualjban a tomeg, hallani lehetett a muszalas iskolakopenyek susogasat.

- Ideje indulnom - emelte fel fejet Miklos - holnap van a Hidlezaras evforduloja. Tudodm hogy hiaba valo, de amig hatalmon vannak, kovetelnunk kell a szavazatok ujraszamlalasat!

- Tessek Milos, egy Magyar Nemzet a honod ala. Igy talan nem igazoltatnak.

Miklos, bar kerulo utakon, de nagyjabol egyenes vonalban indult meg lakasa fele. Am szive, a sziveben tombolo igazsagerzet felulkerekedett vegtelenul racionalis elmejen, s fittyet hanyva a veszelyre, a Ferenciek tere fele vette az iranyt.

- Felszabadulas ter - izlelgette az ujra aktualissa valt elnevezest.

Kabatzsebebol elovette a reggel ota rejtegetett szegfut, es finoman, atyai gonddal fektette a Jegbufe elotti kore. Az ellenallas csak ugy hivta ezt a helyet: A Nevtelen Orrbavert Hipster Sirja. Mert, bar senki nem halt meg ott 2012 oszen, de ujabb halalos sebet kapott aznap a sajtoszabadsag.

Miklos korbe nezett, es ijedve konstatalta, hogy egy terfigyelo kamera szegezodik ra. - Ideje hazamenni - mormolta, es elsietett.

Utkozben megallt egy CBA-nal. Keseru az az etel, ami a szelsojobboldal motorjait tankolja, de mara csak ez az egy uzletlanc maradt az orszagban, nem volt mit tenni. Szegenyes vacsorajanak alapanyagai zorogtek a piros-feher zacsko melyen.

Am a zacsko csorgese sem tudta elnyomni a Rumbach Sebestyen utca egyik kapualjabol hallatszo pityergest. Egy hajlektalan hullatta konnyeit, es Miklos, bar ket napja nem evett, megallt, es visszasetalt.

- Csak egy kis szaraz tesztam van, meg amit osszekaparok a spejzbol - kereste a kifogast szegyenkezve - de szivesen megosztom veled, hajlektalan testverem. Gyere, itt lakom nem messze, megfozom par tekercs Magyar Hirlapon.

- אנחנו נעשה את זה שוב במארס

Dunnyogte a bozontos arc. Ismeros szemek neztek Miklosra: Szegedi Csanad volt az.

2012.10.27. 12:09:36

Petike?! Az meg ki?

IDKFA 2012.10.27. 12:32:38

Ez de szar, még mindig fizet valaki a rettegésért?

s.g.l. 2012.10.27. 12:37:42

IDKFA 2012.10.27. 12:32:3

Te még mindíg ilyen hülye vagy, még mindíg nem látod: a király meztelen?
Még mindíg hiszel a hazug férgeknek?

Styxx 2012.10.27. 13:03:47

Esztétikailag fasza, bár Gazsi bácsi helyett Dani bácsi ütősebb, hisz Kohn-Bandit EP-képviselő úrnak volt ilyen ovóbácsis-taperálós múltja.
Tartalmilag nem értek vele egyet, a töritanítást homogenizálni, egynyelvűvé tenni tényleg faszság.
DE, nálam nincs kettős mérce, tőlem aztán düböröghetne a kreacionizmus is. Mindenkinek kell egy szélsőjobber népnemzeti barát, nekem Kurtz Ezredes az (legalábbis így virtualice) és egy ortodox liberális barátnő, aki az anyaországban olyan virtuálisan bánna hadkötelesként az UZI-val, mint itt a szájzáras viktatúrában a kommentekkel.
@eastern sugar:

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.10.27. 13:43:44

pakisztán - 2012

malala halkan kisurrant a házból a testét és fejét jótékonyan elrejtő fekete köpenyben. a köpeny alatt néhány papírt szorongatott félve, mert tudta, hogy ha megállítják, ez könnyen az életébe kerülhet. vagy még rosszabb, megerőszakolják, megkínozzák, és megölik.

bár apja támogatta, hogy a lány iskolába járjon, mindennap gyakoroltak önvédelmi fogásokat, bár mindketten jól tudták, hogy a 14 éves lánynak esélye sem lenne egy támadóval szemben sem, nemhogy többel. márpedig ezek csoportosan jártak, felfegyverkezve.

malala tudta jól, hogy vadásznak rá, hiszen az interneten a legszörnyűségesebb dolgot tette, amit csak egy pakisztáni pashtu nő elkövethet: kinyitotta a száját, és elmondta, mit élnek át sorstársai a tálib uralom alatt. ekkor még csak 11 éves volt. valódi személyazonossága gyorsan kiderült, miután blogot írt a bbc-nek. innentől kezdve nem volt megállás. politikai szerepet vállalt kora tinédzserkorában, amit az elnyomók főbenjáró bűnnek tekintettek egy nőtől.

csak reménykedhetett benne, hogy az iskolabusz időben jön, és nem támadják meg. aztán lövések dördültek, és elsötétedett előtte a világ.

Mitya Ivanov 2012.10.27. 17:06:41

topik van erről az index fórumban. Ilyen se volt még, vagy igen. Most ott megy a téma, hogy ez most vicc, vagy paródia, vagy hardxcore rettegés vagy maga a sötét jövő, vagy egyik sem

Bell a Donna 2012.10.27. 18:28:30

@Mitya Ivanov:
Megesett már, bár nem a Modorosról.
Valami "Romák kalandjai Kanadában" történetről, az egy az egyben valamelyik blgról lett átemelve.
A post kemény, Kurtznak gratula.

SzuperKiraly 2012.10.27. 19:00:08

@Mycroft Holmes: orulok, hogy megosztottad irodalmi munkassagom egyik csucsteljesitmenyet a Polidili kozonsegevel, de hat disznok ele uveggyongyoket ugye..

Ha nagyon beszolnanak, akkor az arcukba nyomom az 1999-es otjegyu regszamomat, abbol ertenek, abbol megtudjak majd mi a Magyarok Istene!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.10.27. 20:38:31

Az eleje fergeteges, viszont dópmennel kár volt higítani, mert ő csak szimplán egy tapír. Mondjuk egy olyat még beleírtam volna, hogy :" az ajtón bekukucskált Ági néni is, ha azon a tűzvörös hajkoronával övezett okos arcon átfutó millió ránc mesélni tudott volna!"

eastern sugar 2012.10.28. 01:27:30

@Styxx: ki a te ortodox liberális barátnőd? :) bár imádlak, és biztos tudnék bánni az uzival is, de liberális nem vagyok, már feltéve hogy rám gondoltál:)

KürtiT (Tromb74) 2012.10.28. 23:32:34

Egészen hangulatos kis iromány. Nyirő-díjra kéne jelölni.

sírjatok 2012.10.29. 19:45:03

@CBrosi: "Mindenki elképzeli azt, amit hall/olvas. "

Csak nem attól lesz valaki vizuális típus.

en.wikipedia.org/wiki/Visual_thinking
süti beállítások módosítása