15 pirinyó kérés egy biciglis sráctól

2012/08/28. - írta: Modor Tibi

Bejegyzés alcíme...

 

Kedves Nem-Biciglisták! Kedves négykerekű, két-és négy lábon járó Embertársaim! ;-)

Nektek szól ez a mostani kis szertelen szösszenet.

Lépten-nyomon hallhatjuk-olvashatjuk, hogy elszemtelenedtek a kerékpárosok, túl sok van belőlük, divatoznak, hülyén öltöznek, száguldoznak, nem tartják be a szabályokat, ön- és közveszélyesek. Összegyűjtöttem most pár kardinális pontot, hogy Ti is megtapasztalhassátok, picit átérezhessétek, Mi hogy látjuk a másik oldalról. Célunk nem más, mint a mi kis fura szubkultúránk szélesebb körű megismertetése, elfogadtatása - a két/három/négy... fél közötti párbeszéd felerősítése. Bízva bízunk abban, hogy talán majd mi is kicsit hozzájárulunk a kölcsönös elfogadáshoz.

1. Kedves Gyalogos Embertársam! Igen, tudjuk, hogy Te vagy a közlekedési táplálékpiramis legalján, s mint ilyen, fokozottan oltalmat élvező, megértést automatikusan megkapó. Ám kérlek, gyengeségeddel ne élj vissza. Ahol azt a közúti jelzést látod, hogy kerek kék táblán fehér bicigli, oda kérlek, ne tedd be a kis lábodat. Bármennyire is aszfaltozott, akadálymentesített és járdának néz ki, az bizony a mi területünk. Nem, nem érdekel, hogy Te húsz-harminc éve még ott sétáltál apukádékkal a Margitszigetre, bizony változnak az idők, és az már csakis a mienké. Kérlek, ezt tartsd maximális tiszteletbe, és ne nézz szemrehányóan, ha kicsit - jelzésértékűen - kicentizlek, rádcsöngetek, esetleg 1-2 agresszívabb bringatársam beszól vagy fizikai erőszakot alkalmaz. Utóbbiakért nem vállalok bármifajta kötelezettséget! Mi sietünk, nem érünk rá a korzózó családokat, kutyusokat, kocogókat kerülgetni. Vegyétek tudomásul, hogy a kerékpár is jármű - adjátok meg Neki ugyanazt a tiszteletet, amit az autóknak, buszoknak is megadtok. A saját érdeketekben mondom. Ja, és a járdaszegélyen nem azért van a kis akadálymentesítés, hogy a te üszkös lábaidnak jólessen, hanem azért, hogy ÉN le tudjak hajtani az útra leszállás vagy padkázás nélkül. Ha gyermekkocsid van, kérlek vedd a fáradságot, és emeld meg szépen a kerekét, amíg lehajtok.

2. Járdázás. Igen, egyes túlzott túlkompenzáló hajlammal rendelkező biciglisbarátunk már külön mozgalmat is indított "Ne járdázz!" címszóval, de ez barátok között is badarság. ADI: a KRESZ explicite megengedi a járdán való tekerést, amennyiben a forgalmi viszonyok ezt indokolják. Namost hadd döntsem el én, hogy mikor indokolják úgy a forgali viszonyok, jó? Másrészt ADII: ha teszem azt, példának okáért egy egyirányú utcában lakok, akkor nehogy már megkerüljek két háztömböt azért, hogy elmenjek az 50 méterre - ellentétes irányban - levő sarki közértbe... Ha éppen hazamegyek, akkor parkoljam le az út szélén a bringát, és onnan sétáljak haza? A tárolóba hogy vigyem be, hm? Remélem, ez most már tiszta.

 

Kedves Autós Embertársam!

Elöljáróban: te folyamatosan mérgezed a környezetemet, mérgezel engem, lassan, de biztosan megölsz és a gyerekeimet, családomat is. Lusta vagy, önző és megfontolatlan. Ellenben én meghosszabbítom a Te és gyermekeid életét, helyetted is szívom a füstöt-gázokat, hogy neked jobb legyen. Az adókat én is ugyanúgy befizetem, mint Te bármikor. Ráadásul jobban is nézek ki, mint bármelyikőtök.

3. Egyirányú utcák. Lásd eggyel följebb. Meg kell érteni, hogy a gyalogos és a biciglista MINDIG arra fog menni, amerre a legrövidebb, mert saját erőforrásait veti be közlekedéskor. Éppen ezért ne dudáljatok, villogjatok, magyarázzatok. Nagyon jó oka van annak, hogy mi pont szemből hajtunk be - és ez általában nem elsősorban az, hogy Titeket bosszantsunk. Arra volt dolgunk éppen, rendicsek? Elférünk így is szépen, ráadásul a KRESSZ is már megengedőbb e tekintetben.

4. Iszik és bringázik. Tessék megfigyelni, hogy egy kerékpáros mekkora kárt tud okozni egy autóban, és egy autó mekkora kárt a kerékpárosban. Miről beszélünk? IMHO annak teljesen normálisnak kell legyen, hogy az ember a családjával a hétvégén kikarikázik mondjuk a Rómaira, vesz a gyerekeknek 1-1 Mountain Dew-t, saját magának pedig egy jól megérdemelt sört. Senki nem gondolhatja ép ésszel, hogy annyi kilóméter után még egy sörről is lemondok? Annyi bőven belefér, ráadásul elég megnézni a romkocsmák közönségét: MINDENKI biciglivel érkezik! Gondoljuk csak bele, milyen bevételkiesést okozna, ha hirtelen ezek a fiatalok elmaradoznának, és otthon sörözgetnének inkább. 

5. A kerékpár is ugyanolyan jármű, mint a többi, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá. Hát a nagy büdös lófaszt, hogy finoman fogalmazzak (excuse my French). Ha ugyanazok a szabályok vonatkoznának ránk, akkor ezek szerint mehetek a Balcsira az M7-esen, tekerhetek nyugodt szívvel a Szentendrei úton, nem szabadna ráhajtanom a bicigliútra? Azért a jobbkezet megadhatnátok, mert ha Bennetek és a KRESSZ-ben bíznék folyton, bizony a Farkasréti temetőben hédereznék pár méter mélyen.

6. Zebrázás. Ezt rendkívül sokan hozzátok fel szemrehányásként, de ez tényleg nem más, mint kötözködés. Nincs jobb dolgotok? Mi is csak ugyanúgy átkelünk, mint bármelyik gyalog. Semmi több. A zöld lámpa nekünk is szól, vegyétek úgy, hogy leszálltunk. Tudjátok, milyen fárasztó minden kibaszott zebránál leszállni, várakozni, áttolni a mamikák között, visszaszállni, majd tekerni tovább a járdán?

7. Piros lámpázás. Ld. eggyel följebb. Mi nem véletlenül tekerünk folyton. Azért tekerünk, mert sietünk, mert minél gyorsabban és olcsóbban - hatékonyan - el szeretnénk jutni úticélunkhoz. Nekünk nem szól az autórádió, nem szórakoztat az asszony vagy a gyerek, nem tudunk csak úgy rágyújtani menetközben. Leállni, megállni, visszaváltani, elindulni hatalmas idő- és energiapocsékolás. Legyetek megértőbbek. Nyugi, rendesen körbenézünk, és csak akkor megyünk át, ha tényleg nem nagyon jön már senki. Veszélyeztetésről tehát szó se lehet.

8. Jobbról előzés. Igen. Előzünk néha jobbról, néha balról, ha úgy esik éppen jobban kézre. Sajnos nincs érkezésünk ide-oda kacsázni, cikázni Közöttetek. Mivel a KRESSZ is kifejezetten engedi mostanra a jobbról való előzést, ezért legyetek kedvesek, már csak a szabályok betartása végett is hagyjátok meg azt a min. egy métert a padkától számítva, hogy el tudjunk szépen csorogni Mellettetek. És ne sértődjetek meg, hogy ha mindezt nem tartjátok be, akkor finom jelzésként kicsike kárt teszünk a jobb tükrötökben, okés? ;-)

9. Világítás. Természetesen villogunk, ahol tudunk. A múltkor olyanokat olvastam valami autósfórumon, hogy 10-ből 8 biciglista nem használ lámpát. Ez egész egyszerűen hazugság. Legrosszabb esetben ellopják a lámpát, gyenge-lemerült az elem, vagy éppen annyira rövid az út hazafelé, hogy lusták vagyunk bekapcsolni. Kérünk Titeket, figyeljetek rendesen - egy sünire vagy egy átkúszó kisbabára is vigyáztok, még ha nincs is kivilágítva, ugye? Ne feledjétek: a KRESZ szerint úgy kell megválasztani a helyes haladási sebességet, hogy bármilyen várható esemény esetén időben meg tudjatok állni. Felelősséggel, Hölgyeim és Uraim!

 

Kedves Buszvezető Embertársam!

10. Tessék tudomásul venni, hogy az ún. "buszsáv" nem csak a tiétek. Bizony, ahogy mondom. Most már a taxisokon kívül mi is behajthatunk, ha úgy tartja kedvünk. Kérlek Benneteket, viseljétek méltósággal a rátok nézve méltányos döntést, és ne toporzékoljatok. Ne akarjatok leszorítani az útról, rámhúzni a csuklós busz hátulját - egyáltalán: ne akarjatok megölni, de még ezzel ijesztgetni se nagyon. A BKV működési költségeit és a te fizetésedet is én, mi fizetjük, dobjuk össze. Több tiszteletet, több megértést!

Hát dióhéjban ennyi volna a kis szösszenet. Remélem, mindenki - nemre, korra, vallásra, sexuális beállítottságra való tekintet nélkül ;-))) - örömét lelte az olvasásban, és egy pöppet jobban át tudta érezni mindennapi gondjainkat, búnkat-örömünket. Hiszen minden nagy megbékélés alapja nem más, mint a párbeszéd és az empátia.

Safe Home! ;-)

327 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2012.08.29. 15:48:07

@Don Quixote de la Ferko: Tényleg nem sikerül kiverni az a pici bögyörőt, hogy ilyen frusztrált vagy? :D
Mondjuk ilyen kis idegesen nem is lehet.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.08.29. 15:49:35

Legjobb post eddig. Tudtam hogy modoros, tudtam mire szamitsak, megis felbaszta az agyam. De csak azert, mert a tobbseg TENYLEG igy ertelmezi a KRESSZ-t :)

godless 2012.08.29. 15:52:36

Vazze, Tibi!

Az elején nem tudtam eldönteni, hogy mi a jobb? A blog vagy a kommentek? De végül be kellett látnom, hogy a kommentek mindent visznek!

ityirimityiri 2012.08.29. 15:52:39

Úgy kezdtem el olvasni, hogy egyet fogok vele érteni, mivelhogy én is mindenhova biciklivel járok. De nem megy. Ezek mik?

1. "Ha gyermekkocsid van, kérlek vedd a fáradságot, és emeld meg szépen a kerekét, amíg lehajtok" - NEM, GYEREKKOCSI MINDÍG ELŐNYT ÉLVEZ, ÉS NEM A KRESZ SZERINT!

2. "Ráadásul jobban is nézek ki, mint bármelyikőtök." - HONNAN TUDOD?

3. "És ne sértődjetek meg, hogy ha mindezt nem tartjátok be, akkor finom jelzésként kicsike kárt teszünk a jobb tükrötökben, okés? ;-)" - DE IGEN, SÉRTŐDJETEK MEG!

4. "kicentizlek, rádcsöngetek, esetleg 1-2 agresszívabb bringatársam beszól vagy fizikai erőszakot alkalmaz." - MI VAN?

5. "Nyugi, rendesen körbenézünk, és csak akkor megyünk át, ha tényleg nem nagyon jön már senki." - AKKOR SE!

Valamelyik kommentelővel teljes mértékben egyetértek (most nem találom, talán tmm, vagy ki) Okos. Sajnos aki a blogot írta nagyon nem az. Csak egy Biciklista Fennsőbbrendűség-tag. Néha olvasni is kellene, hogy legyen stílusa. Mert most nincs, hiába is gondolja.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.08.29. 16:00:54

kár volt betenni most ezt a posztot, várhattatok volna még egy hetet. most mindenki idejön és beír ide fasságokat. a modoros blogra.

az írás kiváló amúgy

Nevem Earl 2012.08.29. 16:11:05

@ityirimityiri: Ez egy ilyen ironizálós blog, így tessen kezelni. Humorérzék, így hívják azt a képességet, amellyel a fenti írás értelmet nyer. Egyébként nem véletlenül került ez se Index-címlapra, az örök autós-bringás háború jelentős mennyiségű kattintást generál.

mysisterstheslayer 2012.08.29. 16:13:06

Nincs az átlagember tisztában a modorosság jelentésével. Ez a kisebbik baj.
De volt ennek az Adorno bácsinak egy kutatása a fasisztoid személyiségről. Egy pont volt megragadható: nem értik az iróniát. Sem önmagát nem képes kívülről látni, sem humorral megkérdőjelezni az imádat tárgyává fogadott dolgot. (Imádat nemegyenlő Igazság) Nem jó hogy az ország ilyen lényekkel van tele (nincs köze pártálláshoz, ez egy embertípus)
A blog tök jó, Isten állatkertje nagy, a kerítés meg alacsony.

élhetetlen 2012.08.29. 16:28:45

@toreki: Igen, mi kocsival voltunk, állunk a pirosnál, mellettünk jobboldalt egy biciklis, zöld, induluk, a bringa is, és az orrunk előtt bedobta a "balra nagyívbent", jelzés nélkül. Át, az orrunk előtt. Hát azt a totálféket, és frászt de tudd ki!
Más, a görkorisok, megyek haza gyalog, két görkoris elhúz mellettem a járdán, a két oldalamon. Ha befordultam volna éppen a bejárat felé, merthogy hazaértem, lezúz a baloldali. Nem tudom, kinek kellene megmagyarázni ezeknek az embereknek, hogy a másik ember is ember, akinek joga van élni. (az már csak adalék, hogy elgázoltak egy zebrán, és életem végéig csak botorkálok, nem tudok már senki elől elugrani).

Cpt. Flint 2012.08.29. 16:30:23

@Unknown User: a humor sosem öncélú. Hofinál sem volt az. Az valami más, amire te gondolsz. A paródia, irónia meg aztán végképp nem öncélú. És bármily meglepő, leginkább a társadalom jobbítását szolgálja.

NA YA! 2012.08.29. 16:42:17

Hát Tibcsi, a kommenteket olvasva nagyot lendítettél a kerékpáros réteg elfogadottságán! Még egy két ilyen poszt, és a népharag által betiltják a kerékpár használatot kis hazánkban! Jobban megy,(ment)neked a "zeeemúúútnyóóócévezés"!:)))

vernarancs 2012.08.29. 16:51:02

@ityirimityiri: inkabb szet kene nezni hol vagy mielott kajabalsz bele az eterbe.

Zorita 2012.08.29. 17:12:44

@vernarancs: mondjuk azt megértem, hogy azon főháborodik, hogy esetleg a kedves posztoló jobban néz ki nála :D

johnny rottenbiller 2012.08.29. 17:27:46

@Cpt. Flint: "a humor sosem öncélú. Hofinál sem volt az. Az valami más, amire te gondolsz."
Ja. Hofinál pláne nem volt az. Nem baj, ha a kedves olvtárs nem tud nevetni Hofi poénjain, nem mindenki értheti. :) Van nekünk Kató nénink is. :)

Unknown User 2012.08.29. 17:29:29

@Cpt. Flint: Ez a szép a világban. Te így gondolod, én meg nem. Megbeszéltük. Nem győztük meg egymást. Ennyi! Ugorgyunk!
Én majd továbbra sem nézek TV-t, továbbra is csak a Bartókot és Klasszikot hallgatom a rádióban és továbbra is csak akkor olvasom ezt a blogot, ha véletlen idebasz az index főoldalról valami link.
Aki meg jó tud nevetni azon amikor valaki jó fizetésért vagy reklámbevételért mindenből szar és öncélú viccet csinál, az meg hallgassa, nézze és olvassa azt. Nem kívánok ebben senkit megakadályozni.

beked 2012.08.29. 17:33:13

@Balint133: kedves Bálint.

"Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda."

"Gyalogút: jelzőtáblával gyalogútként megjelölt út, illetőleg olyan út, amely kizárólag a gyalogosok közlekedésére szolgál és az úttesttől tartós fizikai akadály (árok, korlát, kerítés, sövény, stb.) vagy két méternél nagyobb távolság választja el."

idézet a KRESZ könyvből aminek a végét vélhetőleg sosem olvastad élőben."

Ez pedig a modoros blog. olvasd is úgy.

Beke Dávid

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.08.29. 18:18:55

De mi a faszomért írnak biciklikről egy motorosblogon?

Don Quixote de la Ferko 2012.08.29. 18:19:22

@monddazigazatmar:

Nagyon odavagy azért a pici bögyörőért, de mint azt már említettem, pedofíliás érzelmeidre máshol keress partnert.
Egyre betegebb vagy. Láthatóan nagyon kiborultál azon, hogy butaságot mondtál, és erre felhívtam a figyelmed.
Ez van komám, ha hülye vagy, viseld egészséggel, rajtad kívűl senkit sem zavar. Speciel engem a legkevésbé.

De ha rám hallgatsz, játszod még az eszed, mulattatsz.

Ritka nagy állat vagy, igazán színes pontja vagy a blognak.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.08.29. 18:24:47

Pihenésképpen átrágtam magam ezen a kupac lószaron, amit kommentfolyam ürügyén összehordtatok, és meg kell mondanom, cseppet sem véletlen, hogy az utóbbi hetekben csak a régi posztok Vészmadár-, Bateman- és Professzor Pizka-kommentjeit olvasgatom.

ityirimityiri 2012.08.29. 18:39:09

@Nevem Earl: Gondoltam komoly az írás, mert viccnek durva lett volna. Nekem ez olcsó, "humorban nem ismerek tréfát".

Unknown User 2012.08.29. 18:42:33

@Cpt. Flint: Ja még egy szó az öncélúságról.
Hány olyan biciKlisre számítasz, akit ugyan a fent leírt viselkedésforma jellemez, de a görbe tükörben meglátván magát, hirtelen megváltoztatja a hozzáállását. Ezen felül, hány olyan négykerekű, kétlábú honfitársunknál számítasz arra, hogy a görbe tükör hatására felszabadult kacajjal fogja nyugtázni, dühkitörés helyett ezen biciKlisek viselkedését.
Ha az eredmény szerinted is nulla, akkor márpedig ez az írás öncélú. Hogy a lájkgyűjtést, a reklámbevételt, vagy egy újabb index címlapra kerülést szolgál, vagy csupán "szellemi racskázás", az már mindegy...

ityirimityiri 2012.08.29. 18:56:23

@vernarancs: Mer' akkor igaza van a cikknek? Akkor is égbekiáltó hülyeségeket ír, és azt is rosszul sajnos. Ha gondolod, szételemezhetjük, és nem csak tartalmi szempontból.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.08.29. 18:58:43

@Unknown User: valójában nagyon is vicces azt figyelni, egy felfújt hólyag milyen sokáig képes önerőből lebegni.

Unknown User 2012.08.29. 19:17:51

@vészmadár (pica pica): Részemről az öröm, ha sikerült hozzájárulnom ahhoz, hogy ha már a gondolkodásban nem is, de legalább a viccelődésben örömed legyen.

évuska 2012.08.29. 19:55:41

Itt zokogok. Gyönyörű. Stílusbravúr.

Nem is az, hogy a felháborodók most voltak itt először, de ennyi stílusérzék azért... Örkény nem volt gimiben?

A szegény Magyari Pétert is (Gyurta és Én) hogy kiosztották. Mindenki megőrült?

Igen, jobban fogják utálni a bringásokat ettől, de úgyis mindegy, nincs hova romlani, én úgyis kikerülöm az utálkozókat, sose érnek utol. Viszont az egyetlen, amit az apokalipszis ellen tehetünk, a stílusbravúr.

2010. január 1-től az osztott (középen csík) gyalog-bringaúton nem akadályozhatja a gyalogos a biciklist és nem is zavarhatja.

Ehelyett ott nézelődik, és ha megyek, márpedig megyek, akkor beszól és anyázik.

Mivel szemből a gyalogrészen jönnek, én maradok és centizni vagyok kénytelen, mert az ilyen mindig öten van.

2012.08.29. 20:37:26

Pesten ma már kerékpárral csak a romkocsmában merengő, szőrös hónaljú belvárosi értelmiségiek, meg a multis patkányverseny elől a konzumspiritualista jógastúdiók füstölőködébe menekülő, veganáci, 38 évesen is gyerektelen szingli "lányok" járnak.

évuska 2012.08.29. 22:12:21

Meg a jó édesanyád. Hát én mi vagyok?
De úgy, hogy soha nem vezetek, nincs is kocsi.

combo hadnagy 2012.08.29. 22:46:57

Mivel a vidék, a magyarság megtartó ereje, méltatlanul alulreprezentált e helyütt, itt az ideje, hogy plasztikusan ábrázoljam, hogy nekünk nem az a fő problémánk, hogy a 200.000 ft-os fixis bringánkkal az aerodinamikailag megfelelő cáparuha viselésekor elérjük-e a 80 km/h-t dombon lefelé. A pontok felét nem is értem, egyirányú utca, lámpa mifelénk nincs.

Az én falumban példának okáért csak nemrégiben épült kerékpárút a Fő utcán. (A Fő utca mindig a falu felezővonallal ellátott utcája, a szerk.) Magunk között szólván teljesen fölösleges volt, jobb helye is lett volna annak pénznek, de most már mindegy. Tudniillik egy faluban még a 80 éves Bözsi néni is felteker pezsgőszínű Csepeljével a 12%-os emelkedőre, egy kapával és egy gázpalackkal megpakolva; hát akkor csak nem fogja holmi kamionuraság elcsapni, tud vigyázni magára, a kövesút meg elég széles. Nem? De. Fiatalok meg nincsenek, amióta megszűnt a téesz.

No de a kivitelezés, kedves barátaim! Természetesen községünk építési vállalkozó Karcsija nyerte a közbeszerzést (minő véletlen), de brigádjával sajnos nem sikerült szabványos kerékpárutat építtetni, így a közútkezelő nem vette át. Én nem értek hozzá, de az ok talán ott keresendő, hogy a Miklaiék bejárati ajtaja a (pszeudo)kerékpárútra nyílik, na meg aztán ott van egy baromi beláthatatlan derékszögű kanyar is a házuk sarkánál. Továbbá zavaró az is, hogy a nagy kocsma mellett a pálya egy villanyoszlop lába és a srégen álló tartóoszlopa között van elvezetve, ami egy háromszög alakú akadálykaput képez. Mondanom sem kell, a falunak elfogyott a pénze, ennek folyományaként ezeket az apró hibákat nem tudták kijavíttatni. Ámdeviszont happyend lett a sztori vége, ugyanis fondorlatosan kirak(at)ták az úttestre a kerékpárral behajtani tilos táblát, ilyenkor állítólag szabad a kerékpárútnak készült járdán is tekerni.

vernarancs 2012.08.30. 03:47:16

@Zorita: szerintem is ez a legfobb problema. Merhat ugye ki nem szarja le a babakocsit, node hat hat hat hat nalam jobban nez ki???? WTF! :DDD

vernarancs 2012.08.30. 04:17:15

@ityirimityiri: Elemezzuk szejjel. Te masodik nekifutasra sem erted mi ez a blog. Egbekialotan szenne egeted magad ha powerkedni akarsz a cikkben leirtak igazsagtartalmarol. Egyebkent tudnod kene, hogy a biciglisnek mindig igaza van. Ez 2011 ota bene van a KRESSZ-ben. Ha meg nem koveted a KRESSZ valtozasat azzal buncselekmnenyt valositasz meg.
De azert erdekelne, hogy mi a turo bajod van azzal, hogy pl. a babakocsis senkihaziak huzodjanak felre a gyorsabb kozlekedesu biciglistak elol?

vernarancs 2012.08.30. 04:37:59

@combo hadnagy: lofaszt! a magyarsag csak pesten letezik. Videken tothok, meg egyeb hazafiatlanok elnek!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2012.08.30. 08:50:33

vérnarancs szerintem még harmadik nekifutásra sem értetted meg mi az a hozzászólás

egyébként is biciKli nem bicigli !!!

ityirimityiri 2012.08.30. 09:01:36

@vernarancs:
Jól van. Alapvető bajom a cikk tartalmával, hangvételével az, hogy miközben a végén toleranciát kér, ő semmit olyat nem ad. Megtudhatjuk a szerzőtől, hogy a biciklista mindenhol mehet, úgy ahogy ő akar, semmi szabály nem kötelező rá. Az autósok mind rá vadásznak, a gyalogosok meg a "közlekedési lánc legalján lévő üszkös lábú véglények" hogy kissé szabadon idézzek. Nos: én vezetek autót, biciklizem a városban, van motorom, és még gyalogosan is közlekedem. Úgyhogy minden nézetből látom a problémát, nem olyan egyoldalúan, mint elvakult kerépáros társaim. A motoros jogosítvány miatt nem olyan régen tettem újra kresz vizsgát. Egy szó mint száz, van egy rossz hírem: a biciklistának nincs mindíg igaza.
1. Járdán 10 kilométeres sebességnél többel nem hajthat. Ha elütsz valakit, nem lesz igazad.
2. Egyirányú utcában csak akkor mehetsz az ellenkező irányból, ha azt tábla jelzi. Ha elütnek, nem lesz igazad.
3. Piros jelzésnél az úton nem hajthatsz át. Ha elütnek, lásd mint fent.
Most nagy hirtelen ennyi.
A stílusával meg az a bajom, hogy lesajnáló, nagyképű, próbál valamiféle pesties-szlenges stílust nyomni, miközben kicsinyítő jelzőket használ, úgymint pöppet és társai. Egyszerűen pongyola, nem humoros, én eznnél jobbakon szocializálódtam.
De ez mind nem lenne baj, a gond az, hogy tartalmában nem is pc.

Végezetül drága Vérnarancs: egykoron a te mamád is ugyanolyan babakocsis senkiházi volt, (remélem) mint amilyenekről beszélsz. Ezennel befejezem a diskurzust, sem tartalmilag, sem stílusában nem elég ez nekem.

Dr.Agon 2012.08.30. 09:06:24

@KürtiT (Tromb74): "A kiejtésnek sajátossága, hogy nem (mindig) tükrözi a helyesírást. idegen szavaknál pl. gyakran előfordul:
röntgen-röngen, technika-teknika, bicikli-bicigli (l hatására a k zöngül, ha igaz)
Tehát az igazán modor mentes kiejtés inkább a biciGli, de a bicikliért sem jár halálbüntetés."

Na ki ne találjuk már, hogy a ciGli a norma, a ciKli meg az anomália! Semmi kiejtési nehézséget nem jelent K-val mondani, pl. Reisz András se mond ciGlont, meg te se céGla salátát kérsz a vendéglőben.

KürtiT (Tromb74) 2012.08.30. 09:41:27

@Dr.Agon: Pedig de, Ajánlom figyelmedbe:

www.helyesiras.com/a_reszleges_hasonulas

A lényeg belőle:

A zöngétlen mássalhangzók:
p, t, k, ty, c, cs, s, sz, f, h

A zöngés mássalhangzók:
m, n, ny, j (és ly), l, r, b, d, g, gy, dz, dzs, z, zs, v

Amikor egy zöngés és egy zöngétlen mássalhangzó találkozik egymással, akkor megfigyelhetjük, hogy az első mássalhangzó hasonul a mögötte álló mássalhangzóhoz. Így jön létre a zöngésség szerinti hasonulás.

...De Ahogy mondtam, nem jár halálbüntetés az egyedi megoldás miatt, csak ne nézzük már le azokat, akik véletlenül helyesen beszélnek.

KürtiT (Tromb74) 2012.08.30. 10:00:07

@Dr.Agon: És itt hangsúlyozandó a MEGFIGYELHETJÜK kifejezés, tehát, különleges anatómiai adottságokkal vagy némi erőlködéssel elérhető, hogy az a "K" ne zöngüljön "G"-vé, de azért én ebbe nem fektetnék túl sok energiát.
Jó az céglának, ciglonnak, biciglinek.

renz 2012.08.30. 10:03:32

A cikkírónak hiányzik egy kereke. Minimum.

vernarancs 2012.08.30. 10:52:13

@Pascal: leulhetsz, egyes. Te vagy az az ember akinek a Hofi eloadas utan kell egy 2 oras kulon oktatas ahol el is magyarazzak a poenokat? A biciglit meg g-vel kell irni. Lathatod, hogy en is ugy irtam.

vernarancs 2012.08.30. 11:22:54

@ityirimityiri: Neked elgurult a humorerzeked. Nem baj, nem kell mindenkinek ertenie mi az a cinizmus, vagy mi az ironia. Persze ez itt nem a humor csimborasszoja, de akkor is egy viccnek szant blog es viccnek szat poszt. Elkezded itt taglalni mik a szabalyok, ki nem szarja le? Nem errol szolt a poszt, csak ezt te eszre sem veszed, mert azt sem veszed eszre, hogy mirol szol a modoros blog. Megprobalsz okoskodni egy vicces blogon. Nem erzed kinosnak? Itt a biciGlis stilus volt kifigurazva es teljesen szandekos es tudatos az intolerancia mindenkivel szemben. De inkabb nem magyarazom el, felesleges. Inkabb idezgess a KRESSZ-bol, hogy bebizonyithasd, hogy a poszter mekkorat tevedett.

erol 2012.08.30. 12:29:55

Kedvenc szórakozásom a Szabadság híd járdájáról lezavarni a bicikliseket. Ez így is fog maradni.

Szép életed lehet...

KürtiT (Tromb74) 2012.08.30. 13:03:01

@erol: ugyan má? Olyan ez, mint a macska etetés vagy az erkélyről kényszeresen csikk ledobás. Mégjobban hasonlít a portáseffektusra, amikor az illető saját, szabályokról alkotott nézeteit próbálja a világgal betartatni.
A demencia szokványos velejárója ez, nincs benne semmi különös.

AczélGyuribácsi 2012.08.30. 13:10:04

"Ez a modorosblog idiótak, nehogy már felbaszátok z agyatokat! Itt röhögni szokás marhák!"

MIN???

Szerintetek ezek az írások viccesek?
Ez például egy komoly társadalmi probléma, ami az emberekből indulatot vált ki.
A modoros blog - valószínűleg nem keresztény - provokátorai bedobnak egy témát, majd jókat röhögnek az emberek JOGOS reakcióin.
Ha röhögni kell, amikor akár egy kitalált kerékpáros szavaiból süt a rasszizmus, a kirekesztés, akkor az elég gáz!
Valaki elmesélné, hogy az alábbi bekezdés (akár valódi, akár kitalált) miért vicces (ha már itt nevetni kell..):
"Ja, és a járdaszegélyen nem azért van a kis akadálymentesítés, hogy a te üszkös lábaidnak jólessen, hanem azért, hogy ÉN le tudjak hajtani az útra leszállás vagy padkázás nélkül. Ha gyermekkocsid van, kérlek vedd a fáradságot, és emeld meg szépen a kerekét, amíg lehajtok."
Ez legfeljebb indexes szinten vicces, olyan szilylacis!
Magyarán "hótbunkó"!
Itt akkor Szaddam Husszein kivégzése is nevetgélésre ad okot és ha valakinek a tömeggyilkos jut az eszébe, akkor kinevetik!
Javaslom majd anyátok emlőrákján is vagy, ha lesz nejetek, akkor annnak spontán vetélésén is nevetgéljetek!
Igazi indexes neoliberális zsidróblog!
Ne sértődj! Hiszen "Itt röhögni szokás marhák!"

KürtiT (Tromb74) 2012.08.30. 13:35:49

@AczélGyuribácsi:
Már én is régóta gyanítom, hogy ez a Modor Tibor nem igaz keresztény. Egyszer se futottam vele össze a vasárnapi misén a Batthyányi téri Szent Anna templomban, pedig figyelem ám, hogy ki mikor jár istentiszteletre (mer' én buzgó keresztény vagyok).
Persze ettől függetlenül is gyanús, hogy zsi_dó ez a Tibi gyerek.
Tud írni - ez jellemző a zsi_dókra.
Érti az irónia, paródia kifejezések fogalmát - tipikus
A blog fejlécében domináns a kék szín - no comment

Celtic 2012.08.30. 13:53:22

Tibi, eskuszom, a blog egyik legjobbja. Egyszeruen zsernialis, le a kalappal.

Ha megjon a GyES, nem is viszem a jatekgepbe, inkabb veszek egy Csepelt!

Celtic 2012.08.30. 14:11:33

@sdani: "Nyugi, rendesen körbenézünk, és csak akkor megyünk át, ha tényleg nem nagyon jön már senki."

"nem NAGYON" !!!
Egy szotol rogton idegesito lesz a duma :)

Boban 2012.08.30. 14:19:37

@combo hadnagy: Azt tudod, h. nagy balhé van odabent a hivatalba...huhúú komám áll a bál, múltor a testületin nekiment a Katkóné meg a Szigecsán Pisti, az a két rohadt emeszpés a Gézának (polgármester), hogy nem kellett volna eltérni a jóváhagyott tervektől, csak azért mert az unokaöccse másodéves Pesten a Műegyetemen és szerinte rossz a nyomvonal...akkor most nem kellene visszafizetni a LEADER-es pénzeket...vagy legalább akkor észretérhettek volna amikor az MVH kérte a tervezői nyilatkozatot a paraméteregyenértékűségről. Neked nem kell mondanom, h. azt sem tudták mi ez, eszik, vagy isszák...még az a MISS picsa (tudod az a jóseggű körjegyzőcsaj a városból azzal a kolbászzsírsárga Suzukival) se tudta, pedig valami doktor.

Na most ott tartanak, hogy - hát volt egy kis puffer a tervezői költségvetésben - a Karcsitól követelnek 15 milliót, az meg azt mondta akkor fölbontja az egészet és utána megöli magát, de előtte még f.szrahúzza a jegyzőnőt...és az meg is csinálja te ismered, meg én is láttam, hogy néz arra a kis szajhára!

Még az is lehet, h. időközi választás lesz! Nem indulsz?
Egyébként lebeszélnélek, nem könnyű, mondta a Géza, h. nem a nyomvonal a szar, hanem a zs_dók baszakodnak már megint, el akarnak minket lehetetleníteni a saját hazánkban! És igaza van! Hát mi közük van azoknak a metéltpöcsűeknek ott, h. mi merre építjük a kerékpárutat, hát úgysem jönnek erre! Szubszidiaritás, persze!
Persze tudjuk a föld kell nekik, h. lerombolják a falut és kaszinót építsenek a helyén! A rohadtak!

ityirimityiri 2012.08.30. 14:21:54

@AczélGyuribácsi: Igazad van, de ne légy rasszista. Azért mert valaki szélsőségesen és provokatívan – állítólagosan ironizálva – paraszt, ne tévedj ilyen utakra. Az említett népcsoportnak ennél azért jobb a humora és stílusérzéke. És ennek a posznak ehhez semmi köze.

KürtiT (Tromb74) 2012.08.30. 14:34:46

@Modor Tibi: a SÁRGÁT már le sem mertem írni, a csillagokra emlékeztető kis izékről nem is beszélve.

Gondolom, ha rázoomoznék még szabadkőműves jeleket is találnék néhányat, de inkább ne feszegessük. Családom van meg biztos állásom, szóval befogom a pofámat.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.08.30. 17:46:01

a köcsög brinkások úgy hadarnak a szilágyi erzsébet fasz soron mint a zállat amíg jól állcsúcson nem baszom őket a kupecbottal

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2012.08.30. 18:05:05

Mindig jót röhögök a látszólag komolyan vevő kommentelőn folyamatosan kiakadókon. Ez itt a modorosblog te Vérnarancs !!!

(pl. Kurtz ezredes 2012.08.29. 10:43:10 nézd meg :)

Persze kivételek azokon akik modorosságból akadnak ki látszólag a látszolag komolyan vevő kommenteken.

combo hadnagy 2012.08.30. 18:10:06

@Boban: "Még az is lehet, h. időközi választás lesz! Nem indulsz?"

De. A postás Ancsa nénit és a fodrász Ildit már sikerült megnyernem, szóval a faluban már arról pletykálnak, hogy a Géza veri az asszonyt. Sajnos a kocsmáros Lali a Géza haverja, erre kell még valamit kitalálnom, mert a kocsmai propaganda a leghatékonyabb. Különbenegyébként nem kellenek ide flancos kampánytechnikák, öcsém. Elég sok haverom van itt a faluban, van érettségim is, az emberek fel vannak háborodva a kerékpárút és a körforgalom miatt, szóval jók az esélyeim. De most komolyan, mire föl kellett ide ez a bazi nagy körforgalom? Azért mert erre adta a pénzt az EU? Nem Ausztriában vagyunk! Szerencsére, teszem hozzá. Na de elég az hozzá, hogy tegnap délután saccperkábé fél órát beszélgettem ott a központban, hát annyi idő alatt egy kocsi nem sok, annyi se hajtott bele a Kossuth utca felől.

Szóval ha nyerek, én nem fogok egy fillér EU-s pénzre se pályázni, az hótziher, nekem elhiheted. Eleve, csak baromságokra adnak pénzt, az önrész és a rengeteg papírmunka miatt az egész hajcihő nem ér annyit. Na meg ha nyerünk, nagyítóval ellenőriznek mindent havonta, hát a kurva anyjukat ellenőrizzék, azt, bazmeg. Megnézheted azt a játszóteret is az óvoda mellett. Minek kellett az oda? Egy városba még megértem, hogy kell, de egy faluba minek? Itt van friss levegő, lehet fára mászni meg simsonozni. 6 éve épült pályázatos pénzből. Emlékszem rá, mert abban az évben húzták ki a bölcsességfogamat. (Ej, el se hiszem, hogy olyan rég volt már, mintha csak most lett volna. Hogy repül az idő...) Ja, persze mindent fából kellett csinálni, valami nagyeszű kitalálta, nehogy Gusztika beverje a kis buksiját a fém mérleghintába, meg az a trendi, bukolikus idill, tudod. Szét is rohadt az egész 5 év alatt. Na, tavaly újjáépítették a Karcsiék szintén EU-s pénzből (mert ugye a falu legnagyobb gondja az a kibaszott játszótér), most már csúszda meg mászóka sincs, csak ilyen rugós gumikacsák, vagy mi a tököm; szerintem egy bölcsődés is körberöhögné.

PS. A körjegyzőcsajnak tényleg díjnyertes segge van. Csöcskabátban felül se néz ki rosszul, ha érted, mire gondolok.

KürtiT (Tromb74) 2012.08.30. 18:17:44

@Pascal: Vannak olyanok is, akik látszólag kiakadnak a cikket nem értőkön, miközben ők is csak látszólag értik a cikket, látszólagos kiakadásuk pedig csak látszólag látszólagos.
Mégis azok a legmulattatóbb kommentelők, akik a humorérzék látszatának érdekében elkezdik bizonygatni, hogy a poszt csak látszólag humoros, de valójában komoly társadalmi problémákat feszeget, annak a látszatát keltve, hogy ezek a problémák csak látszólag problémák és csak látszólag társadalmiak, miközben a posztolónak a helyzet komolyságát figyelembe véve még a humor látszatát is kerülnie kéne.

Dákini 2012.08.31. 00:03:04

Hát a biciglisek nagy része igenis szörnyen közlekedik. Épp ma este majdnem elcsaptam egyet aki a kivilágítatlan kerekén tekerészve telefonált és csalinkázott egyszerre az utca közepén! Értsétek meg drága bicajosok, az autóstársadalom nem érett még meg az ilyesmire!

devilstrueface 2012.08.31. 15:33:13

@peelou75: "Olyat nem-e lehetne-e, hogy aki komolyan veszi a modoros-t és hülyeségeket kommentel, annak ugrik a szavazati joga? Némileg aggasztó a hörgők túlsúlya... "

:DDDDDDDDDDDDDDDDD nalam ez a nap kommentje (kar, hogy tegnap irtad:DDD)

Egyebkent szerintem ez az egesz (poszt+kommentek) ugy epig, ahogy van.

**ADAM** 2012.08.31. 23:29:15

BiciGli????? G-vel????? Kilóméter, hosszú ó-val???

Innentől egyáltalán nem érdekel, mi a cikk a tartalma. Tessék legalább egy word helyesírás ellenőrzőt ráengedni a szövegre, ha már az általános iskolában lógott a kedves szerző a nyelvtan órákról.

KürtiT (Tromb74) 2012.09.01. 08:48:47

@**ADAM**: Tibor tehetségét dícséri, hogy már a címbe beépített egy remek trollszűrőt. Ha valaki veszi az első akadályt, az még nem jelenti azt, hogy képes egy szöveget teljes egészében elolvasni, értelmezni, felmérni annak tartalmát, mondanivalóját, esetleg a kettő között rejlő ellentmondást.
Ez csak annyit jelent, hogy lehetőséget kap mindezekre.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.09.01. 09:51:32

@**ADAM**:

1. formai hibák miatt - még ha volnának is itt ilyenek - mellőzni a tartalmat: butaság.
2. Mi köze a nyelvtanórának a helyesíráshoz?
3. A Word nem tudja ellenőrizni a helyesírást, ugyanis spellchecker, nagyjából arra elég, hogy az elgépeléseket jelezze (meg marha nyelvvédő javaslatokat tegyen, plusz összetettebb szavaknál a helyes helyett tegyen egy helytelen javaslatot.)

Bejgli 2012.09.01. 12:30:32

Már a poszton is elég sokat röhögtem, full modoros, de a kommentek!!!! Sírok :D

2012.09.01. 13:37:42

@Somló November:

Na igen, fejenként 200 rénes ojró reményében odadobta "valaki" az ország becsületét.
Nem mondom meg, ki volt az.

EsoxLucius 2012.09.01. 16:13:09

Attól tartok itt szó sem volt iróniáról hanem komolyan gondolta amit írt. Ma hazánkban ez a meghatározó hozzáállás mindenhez. A törvények addig betartandóak, amíg rám nézve nem kellemetlenek. A poszt írója pedig arrogáns primitív faszfej.

pocaklakó minimanó 2012.09.01. 19:16:07

Tibinnyó! Csábítsd vissza Brendel Matyit! :)

porkolt 2012.09.01. 20:34:09

@Balint133: te, hogy a többire ne is reagáljak, az nem tolókocsi, hanem kerekesszék. te izé.

dubai tennis 2012.09.01. 20:39:22

hehhe, szórakoztatóan tapló írás :D

hogy leoszt mindenkit kétkerékről :D

szegéééény

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.09.01. 22:42:41

Úgy is van, bazmeg!

Ezért tart itt ez az orszg!!!

Hány lélegeztetőgépet lehetne venni ennyiből??? Hányat?

Hány kis beesett arcú éhes gyerMeknek lehetne ebből meleg tejet adni reggelire???

Úgyhogy akit érint, monnyon le!!!

viper73 2012.09.01. 23:52:32

Te idióta gyökér! És ez finom volt!
Ott kezdem , hogy a biciklit k-val írják nem g-vel.
Kellett volna iskolába járni. Sötétség!
Az ilyen cikkekkel azt éred el, hogy még jobban megutálják a bicikliseket. Én is biciklizem , autózom és gyalogosan is közlekedem.
A francért képzeled, hogy te felette állsz a társadalomnak?
Amit leírsz , hogy tudatosan szeged meg az összes kresz szabályt, gyönyörű mondhatom. Ha téged is 50.000 ft-okra büntetne a rendőrség , nem játszanád az eszed.
Nem is folytatom mert csak idegesítem magam egy suttyón, remélem maholnap jól szájbavág valaki és szemüvegkeretet hajtogat a biciggglidből!

KürtiT (Tromb74) 2012.09.02. 01:51:28

@Somló November: Háát az még kiteljesedőben van. Egyelőre úgy néz ki, hogy ezt a nagyon átgondolt és érett döntést, böszme nyilatkozatokkal próbálják súlyosbítani.

Na de van a történésnek pozitívuma is. Secperc alatt szereznek ösmereteket országunk polgárai Örményországról, Azerbajdzsánról. Ha ehhez hozzá rakjuk, hogy éppen tanév kezdésre időzítették ezt a kis geget, nem nehéz belátni, hogy drága jó Miniszterelnök Úrunk (áldassék a neve) Hoffmann Rózsával közösen dolgozik egy metóduson, amely a történelmet, földrajzot, állam és jogtudományokat kézzelfoghatóvá, testközelivé teszi.
Az első kísérlet azt demonstrálja hogyan lehet eladni állampapírokat félázsiai módszerekkel, illetve ugyanezen lépéssel indulatokat szítani két szomszédos állam között. A kísérlet egy másik, a kémia tudományát érintő célja, azon megállapítás bizonyítása, hogy a pénznek valóban nincs szaga.

Prophet 2012.09.02. 03:33:35

Korábban is kiadhatták volna, akkor jövőre itt rendeznék az Eurovíziót!

2012.09.02. 12:46:33

Na most lehet ezt ragozni, de a lényeg a lényeg, hogy bekerültünk két ország egymás közti konfliktusába, mint Pilatus a Credoba.

2012.09.02. 13:13:32

@viper73:

"a biciklit k-val írják nem g-vel."

Na végre valaki!

Egyébként van erre tisztességes magyar szó is: kerékpár.

magyar bucó 2012.09.03. 07:41:29

BiciKli, mert a két kerékből származik a neve.

vernarancs 2012.09.03. 10:24:51

@viper73: A biciklit tenyleg k-val irjak. A biciglit viszont g-vel. Nem ertem mi a problema.

2345 2012.09.03. 18:04:37

A kerékpár tipikusan a falvak, a kistelepülések, az üdülőkörzetek közlekedési eszköze, nagyvárosok főútvonalain, országutakon semmi keresnivalója.

Ha nem kizárólag a kijelölt kerékpáros útvonalakon haladnak, a biciklisek számára a következő követelményeket kell állítani mindannyiunk biztonsága érdekében:

1. Orvos által aláírt bizonyítvány a szemészeti, belgyógyászati és ideggyógyászati alkalmasságról

2. Érvényes KRESZ-vizsga és műszaki ismeretek

3. Egyedi azonosító a kerékpáron

4. Kötelező felelősségbiztosítás

5. Kétévente kötelező műszaki vizsga

Amig ez nem lép életbe a kerékpárosok és a robogók esetében, addig közlekedési morálról, törvény előtti egyenlőségről, jogállamiságról felelősségről stb. felesleges beszélnünk.

Amig a biciklis társadalom esetében nem lesznek az autósokat sújtó büntetésekhez hasonló arányú szankciók, (pl. ittas vezetés, tiloson áthajtás stb. esetében), addig ne csodálkozzunk, hogy évente egyre több kerékpáros leli halálát az utakon.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.03. 20:00:10

@2345: "A kerékpár tipikusan a falvak, a kistelepülések, az üdülőkörzetek közlekedési eszköze, nagyvárosok főútvonalain, országutakon semmi keresnivalója."

baromság.

magyar bucó 2012.09.03. 20:01:18

@A Tyne folyó déli partja: Akkor te kerékpározz az autópályán. Lehetőleg forgalommal szemben.

2345 2012.09.03. 20:56:38

@A Tyne folyó déli partja:

Megjött a szokásos elmebeteg kötekedő, a maga 13 ezernél is több kommentjével.

Érvekkel nem vesződik, a poszthoz érdemben nem szól hozzá, röviden mocskolódik a szánalmas pszichopata.

Orvos látott már ma, szegénykém?

A Tyne folyó déli partja 2012.09.03. 23:22:56

@2345: mi volt benne a mocskolódás, de agyalágyult? csak hogy legyen benne az is.

neked mi az érved amúgy? az, hogy szerinted, nem érv.

Perillustris 2012.09.03. 23:43:39

@2345: "ne csodálkozzunk, hogy évente egyre több kerékpáros leli halálát az utakon"

Ennek tényszerű forrását belinkelnéd?

Veg_ 2012.09.04. 09:15:59

"Kedves" bicajos!
Nem szeretnénk elütni, ezért tőlem is pirinyó kérés:
1. Ha kihajtasz a munkahelyedről, bele a forgalomba, kérlek, nézz hátra. Az autó nagy, nehéz (hozzád képest) megállitani, és ha körülnézés nélkül ráállsz a pedálra, s rollerezve 0,1 km/óra sebességgel elémgurulsz, vagy megáll az autó, vagy nem. Ez esetben ne neheztelj a temetéseden.
2. A bicaj, mint irtad, közlekedési eszköz. Ahogy az autó, a bicaj is egysoros vonalban haladjon közlekedés közben. Ugyanis hiába a két sáv, oldalt kiálló, müszak után hazainduló autókkal (amikre piszkosul kell figyelnem, mert komoly sérülést okozhat, ha összeütközünk), ha közben jobb oldalon kerülök egymás mellett kerekező három-négy bicajost, balra szembejön velem másik kettő egymással szemben, és még háttal nekem (tehát szemben a forgalomnak) is beszédül egy bolond melléjük harmadiknak... Ha választanom kell, hogy karambolozzak egy gallytörős terepjáróval, vagy elsodorjak ilyen szituban egy bicajost, nem a terepjárónak fogok nekimenni. Ugyanis én is azért ülök autóba, mert gyorsabb a gyalogjáratnál, és ha bicajtempóban, 5-10 km/óra sebességgel kell gurulnom, ideges leszek.
3. Állitólag közlekedési eszköz vagy. Akkor miért tekersz egy épület takarásából, az ut bal oldaláról a sávomba szembe a kocsival egy bekötőútról, intenziven hegyes szögben, mikor ott van neked a macisajt (ÉN vagyok főutvonalon), és a sötét, ködös időben tuti látod a ködlámpáját a kocsinak. Ha ilyenkor vészfékezéssel ugy tudok megállni, hogy nem sérül senki, de eldől a bicaj, akkor ne állj még neki hisztizni, huzd be füled farkad, és legközelebb SZABÁLYOSAN hajts rá az utra. Vagy sétálj (a sok hasonló eset miatt már 25tel megyek ott, igy sikerült a gyorsan elémhajtót ellökni egy ködös hajnalon)
4. Tévedsz. NEM azért kell leszállni a zebránál, mert állva nem birsz a zöldnél elindulni, hanem mert ha nincs lámpa, vagy keresztut van, az autós körülnéz, és megy. GYALOGOS sebességre számitva látja a forgalom hiányát, nem arra, hogy egy balettos kamasz 40nel eléteker a csucscangájával, aki egészen odáig vele párhuzamosan tekert, csak hirtelen kitalálta, hogy ő most keresztben át fog menni, a kocsi meg majd megáll. A kocsi NEM fog tudni megállni.

Ko.La 2012.09.04. 10:09:55

Mint gyalogos, kerékpáros és autós olvastam ezt az agyszörmedvényt. Íróját minimum a közterületen való tartózkodástól tiltanám el.
Javaslom a Közlekedés REndészeti Szabály (új kori nevén: közúti közlekedés szabálya) Tanulmányozását:
A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei
5. § (1)6 A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni,
c) amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek;
(2) A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését), továbbá a hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] meglétét, állapotát - az adott körülmények között indokolt módon - ellenőrizni.
A fentiek szerint a kerékpárnál (bicikli „bicigli”) is ellenőrizni kell a világítást, mivel az is jármű.
54. § (2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
E szerint valóban lehet néhol, de nem mindenhol, és nem úgy mint egy agyatlan barom.
Nem folytatom a kopizást.
Egyébként gondolkodtam hasonló stílusban válaszolok, de nincs ilyen hosszú kötelem, hogy ilyen mélységbe leereszkedhessek rajta.
Beültetném az ilyen embert az autóba és élje át azt, amit az autósok élnek át az ilyen kerékpárosok miatt. Tapasztalatom szerint pont az ilyen kisebbségben lévő kerékpárosok miatt vannak általánosítások és ezért ítélik el az összes kerékpárost, valamint emiatt nem segítő készek, sőt néha direkt akadályozók. Egyébként én igyekszem figyelni a kerékpárosokra, és aki rendesen közlekedik, azt segítem, de minimum nem akadályozom. Aki viszont olyan, mint az iromány szerzője azt próbálom nevelni. Kerékpárral pedig igyekszem mindent megtenni, hogy a rendes csoportba tartozzak. Érdekes módon szintén néhány kisebbségben lévő bunkó autóstól eltekintve engem is úgy kezelnek, ahogy elvárom. De az is lehet az illető autós agyát előttem egy renitens kerékpáros felhúzta a miatt volt bunkó velem.
Summa summarum Mindenki igyekezzen úgy viselkedni a másikkal úgy, ahogy elvárja, hogy vele viselkedjenek, és akkor egész élhető és közlekedhető lesz ez a kis medence.

Ko.La 2012.09.04. 10:32:37

@sdani: Gyere csak akkor is ha én jövök a kamionnal, max nem taposom majd annyira a féket, mert a 10T nehezebben áll meg akkor is ha bele taposok.

Celtic 2012.09.04. 13:09:25

@Moncsfeleség: Juheee, mondd, hogy Tibi irta es elozetes volt a kovetkezo posztbol :)

imittto 2012.09.04. 14:17:58

@Eltévelyedés: Ha hiszed ha nem, tök szabályosan közlekedek gyalog, bringával és autóval is. Meg ismerek még pár hasonló arcot. Simán vállalnám hogy kövess egy tetszőleges napon mondjuk munkába tekerve, és számolgasd a szabálysértéseket... Hasonlókat lehetne írni autós/gyalogos kapcsán is, csak őket nem divat fikázni - pl. a Móricz Zs. körtérnél számold meg, hány gyalogos megy át zöldön és mennyien ballagnak át a piroson. Autóval teljesen természetes az épp pirosra váltó lámpán még hárman átmenni ("nem kockáztatom meg hogy hátulról belémjönnek"), 50 helyett 65-el menni ("fel kell venni a forgalom ritmusát"), nem átengedni a gyalogost ("nem csalogatom le hogy a mellettem jövő elüsse") stb.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.04. 14:22:04

@Veg_: 5-10 km per oras sebesseg kicsit keves a biciklihez. gyalog is 4 km/oraval megyek.

Veg_ 2012.09.05. 07:17:31

@A Tyne folyó déli partja:
Elvben igazad van. Akikről beszélek, azoknál még többet is mondtam. A km óra sose megy mögöttük 10 km fölé, közben trécselnek, csalinkáznak... Gondolom a gyalogostempójuk lehet ugy fél km óránként meg 20 kirakat és 5 kocsma...
Melósokról van szó, munkából hazafele, kétharmaduk 45 feletti sportot max a kényelmesen bebicajozásként ismerik, hazamenetel elött 2-5 sört meg esetleg még pár felest bedobnak, mert a gyárkapu elött közvetlenül van három kocsma... Csakhogy nekem köztük kell hazafelemenni két utcányit, mielött igazából szétspriccelnének...

sdani 2012.09.10. 08:10:25

@Ko.La: "Gyere csak akkor is ha én jövök a kamionnal"
ezaz apu! Mutasd meg, kinek van nagyobb! Yeah!

Celtic 2012.10.18. 12:15:42

a post tiszteletere ma bicajjal jottem munkaba. Rohadt egy izomlazam van, talalkoztam par paraszttal es lattam megszakado majd 100 m utan folytatodo bicikliutakat, csodalatos gyalogosokat, akik csak egymas mellett tudnak menni harman a jardan es olyan udvarias autost, aki ugyan az utolso volt, megis atengedett (holott ha 12-t kivartam, a 13. mar nem szamitott volna). Aztan olyat is (vmi gyorsposta volt), aki baszott arra, hoyg bicikliutra kanyarodik ra, surgos neki, tehat kicsit surolva, de elment. Erdekes tapasztalokat lehet gyujteni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.10.19. 11:48:10

én járnék bringával, de sajnos nem alföldi szülőföldemen élek már, hanem egy tetves hegyen. Na most, kérem, hegyvidéken meg bringázzon a louis armstrong vagy ki, meg az a halszemű vak körösztanyja, az...

Celtic 2012.10.31. 07:53:02

@vészmadár (pica pica): Hehe :) Eccer emlitettem, hogy a Te varosodtol par kilometerre szulettem es nottem fel, szoval en jartam rendesen bicajjal anno. Reggel legurultam a meloba, delutan hazatekertem hegymenetbe. Ez csak akkor nem jott ossze, amikro delutanra terdig ero ho esett. Reggel a par centis hoban meg elmentem, delutan a vallamon cipeltem haza a biciklit...

Aztan amiota gyonyoru fovarosunkban elek, nem jartam bicajjal, most jutottam el arra a sporolasi szintre, hoyg nincs penzem BKV berletre, logni meg utalok, valami sport sem artana, igy bicajozok.
Es ugy kb 10 oda-vissza volt eddig, egesz sok normalis emberrel talalkoztam, bar az idiota eltuno-feltuno bicikliutak meg mindig zavarnak, akarcsak az, hoygha torvenytisztelo akarok lenni, akkor osszevissza tekerek Ferencvaros utcain, mert harom parhuzamos utca is egyiranyu, de szo szerint egyiranyu, vagyis mindegyik csak delre egyiranyu...Aztan valahol el tudok fordulni, onnan megint nicns tovabb, mert megint rossz fele egyiranyu :( Ilyenkro megunja az ember es jardan megy.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.31. 18:49:55

@vészmadár (pica pica): pedig én is dombok közül jöttem, meg most is azok közt vagyok, és akkor is, most is bicajoztam.

Iza Béla (törölt) 2012.11.01. 12:21:47

@Celtic: Persze ha valaki ezt autóval követi el, akkor hú, de szörnyű. Tessék szépen, szabályosan közlekedni. Ha túl hosszú kerülni, lehet a járdán - tolni.

Celtic 2012.11.01. 13:51:54

@Iza Béla: Valtozatos. Egy reszen tolom, egy reszen biciklizek. Beszereztem egy KRESZ-konyvet, most mar tudom, hoyg nem szabad behajtani egyiranyuba a masik iranybol (nem tudom, honnan jott ez a marhasag), igy ott a jardan megyek. Ha nem jon senki, akkor biciklin. Ha jon, legfeljebb tolom. Igy legalabb dupla helyet foglalok, de szabalyos vagyok.
Amugysem szoktam szaguldozni (oreg vagyok mar hozza), szoval nyugodtan tudok biciklizni a gyalogos _mogott_ nincs kenyszerem, hoyg midnenaron megelozzem. Az az egy zavar (de az gyalog is), ha szembejon a haromszemelyes jardan harom arc egymas mellett. Vagy ketszemelyesen ketto. Vagy a buszmegalloban keresztben allnak, holott meg jo tiz perc, mire a busz odaer. De mondom, ezek gyalog is zavarnak. Meg kulon imadom a biviklisavon veszvillogval megallo arcokat. Probalom kikerulni, imadkozva, hoyg valami idiotanak ne akkor legyen kurva surgos dolga.

Szoval, lehet ebben a varosban biciklivel kozlekedni, de nagyon nem egyszeru. Igaz, szulovarosomban amugyis nagyon furcsan viselkedtek az autosok: ha raleptem a zebrara mar fekeztek. Megszoktam, Pecsen meg parszor majdnem elcsaptak ez miatt, mert folyamatos volt a forgalom (persze akkora tavolsagot hagytak egymas kozott, hoyg eppen ne erjen at az ember, de annyira gyorsan nem jottek, hoyg mondjuk egy lampa megfogja az elozot). Ehhez kepest sztem itt a fovarosban kicsit jobb a helyzet, van, amikor megallnak, ha az ember gyalog/biciklivel atmenne.

Mar csak azt a helyezetet varom, amikor a Fehervarin mennek at keresztben, a bicikliuton, de a Fehervarin villamos is megy kozepen, ketoldalt meg ketiranyu forgalom. Namost, ha az egyik irany el is enged, me'g ott a villamos meg a masik irany es ha egyszer beszorulok, az kurva szar helyzet lesz :( Viszont a parkolo autoktol nemigen latja az ember, mikor jon a villamos.

Iza Béla (törölt) 2012.11.01. 15:50:19

@Celtic: " Fehervarin mennek at keresztben" Ha a vasúti híd melletti átvezetésre gondolsz, akkor leszállsz és a zebrán rögtön elsőbbséged lesz.

"tem egy KRESZ-konyvet, most mar tudom, hoyg nem szabad behajtani egyiranyuba a masik iranybol"
A KRESZ letölthető és az a hatályos és hivatalos.

Celtic 2012.11.01. 21:31:32

@Iza Béla: "A KRESZ letölthető és az a hatályos és hivatalos. " Nahat. Nem pont ezt mondtam?

Fehervari: tok mindegy, hogy elsobbsegem van vagy nincs ha valami idiota miatt beszorulok akar biciklivel akar gyalog. A zebra mellett visz a kerekparut is. Marpedig ott nem nagyon szeretnek megallni, akar gyalogos jon, akar biciklis. Masreszt ott volt egy terelotabla a jardaszigeten (asszem, ez a neve) Sose lattam, hoyg rendesen allna, valami baromnak mindig sikerult kidonteni. Ha meg azt kidonti, onnan egy meter a zebra/bicikliut....aligha csak a tablaig jutott.

Iza Béla (törölt) 2012.11.05. 21:12:40

@Celtic: "Nem pont ezt mondtam?" "Beszereztem egy KRESZ-konyvet"
Nem.

"Marpedig ott nem nagyon szeretnek megallni, akar gyalogos jon, akar biciklis."
Ez nem szerelem kérdése.

Iaci 2012.12.04. 14:20:17

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!: durva belegondolni hogy ezek számára a cikk modorossága tök természetes, fel se tűnik :D

aquamarineblue 2013.01.01. 20:50:23

@VonBraun: És ez bizony így van. Lehet a blog/poszt szerzője az oktató, csak időközben lakhelyet változtatott.

Csigáknál ez hogyan működik? Simán lehet egy ilyen csúszó-mászónak másik (csiga)házba költözni? Mindegy.
süti beállítások módosítása