Szeretem a bőröd illatát

2012/06/27. - írta: Kurtz ezredes

-    Van apród Jancsi bácsi?

-    De valami jót rakjál, és három-ketteset hozzál a rizlingből! Jó meleg volt egész héten, locsoltunk is sokat. Te, ez micsoda?

-    Matyi és a Hegedűs.

-    Ilyeneket hallgattok? Ez van előirányozva a Jobbikban? De csak azért, mert magyar, ugye? Milyen kár, hogy magyar zene nem létezik. Nézd meg, miről szól ez az úgynevezett „magyar” mulatós. Sváb harmonikás sramli, cigányprímás, olasz táncdalok a hetvenes évekből. Bizony, engem nem vernek át ezzel. Mi sokszor voltunk Klári nénéddel még Jugóban, amikor ezek voltak slágerek. Persze, ha körbenézünk, arrafelé teljesen más a helyzet. Tüzes, ropható dallamok, valódi nemzetkaraktériummal. Tavaly volt nálunk a Mihály haverom Бачко Градиштe-ből, hozott igazi autentikus szerb zenéket hazulról. Megdöbbentő a különbség. Sikeresen ötvözték a modernitást a tradíciókkal. Varázslatos dallamok. Nem hallasz ám olyan majomkodást, mint Geszti Péter. Semmi ilyen fellengzős, nyugatos művésznevek mint Lexi meg Chocky Ice, az van a borítón, hogy „Срђан, a tigriskölyök”, meg ilyenek. Állatok ezek a szerbek, hihetetlenül tökös, karakán nép. Nagyon ki tudnak állni saját magukért.

Emlékszel még, amikor a NATO bombázta őket? Nagyon csodáltam őket akkor, és azóta is nagyon büszkék a lelőtt amerikai lopakodóra. Emlékszel még, milyen mulatságot rendeztek ott? Vidáman ugrándoztak a roncson, itókával meg trombitálással együtt. Nemhiába no, nagyon tudnak azok mulatni, a vérükben van. De persze ahogy mesélte a Miska, nincsenek ám ezzel egyedül, mert ugyanilyen különleges zenéje van a krajnai szerb, a horvát, a szlovák, a szlavón, a macedón, a bosnyák, a crnogorác, a bunyevác, a sokác, a dalmát, a hercegovinai, a szandzsáki és a szlavón népeknek is. Mind-mind ügyesen ráéreztek arra, hogyan ötvözzék modernen a csakis rájuk jellemző karakterológiát. Őrületesen népszerű is arrafelé ez a műfaj. Ne tudd meg, hogy még ma, az internet korában is mennyi cédé fogy ezekből. Minden távolsági buszban ez szól. Lagzi, keresztelő, temetés elképzelhetetlen nélküle.

Albániában, Bulgáriában, Görögországban mind-mind hasonló a helyzet. A szkipetárok dallamait még a szerbek is rettegik. Az Aranyhomok legjobb klubjaiban Tiesto legfeljebb futottak még a plakát alján. A húzónevek mind-mind hazai lemezlovasok, akikért megőrül még a külföldi nyaralók közönsége is. Athénben érdektelenségbe fulladt a Lady Gaga koncert, a legnépszerűbb helyi táncdalénekes Tánosz Voszkopulosz vakbélműtéte miatt. Hallottál már román vagy moldáv modern dallamokat? Megpezsdíti a vért az ereidben, nekünk meg marad a műgagyi Nox. Nem csoda, hogy Európa sokadszorra sem kér belőlünk, és immár a politikai garnitúránkkal együtt zavar minket haza minden egyes dalfesztiválról. Ez van, szembe kell néznünk végre vele. Mikor jutott el magyar a világot jelentő deszkákig? Legnagyobb eredményünk, hogy Ralph Fiennes Az angol betegben Sebestyén Márta siratóénekére haldokolhatott, amit egyébként is arabnak gondolt mindenki.

Verjük a mellünket, közben azt hisszük, hogy a verbunkos meg a cigányzene magyar. Elárulom: nem. Nem az, még a népzenekincsünk jórésze sem az. Leginkább a szlovákoktól és románoktól csentünk előszeretettel, de nem vetettük meg a szlovén vagy ukrán népi kultúrát sem. Ezt próbálja magyarizálni a te drágalátos kormányzatod különféle nyilasokkal együtt a Nemzeti Alaptanterv részeként. Röhej. Nem csoda, hogy lassan az egész régiónak csak a fenekét nézhetjük. Eljön majd még az a szép nap, amikor mi fogunk kuncsorogva nézni Röszkénél az EU-s állampolgárok sávjára. Meg is értem, hogy megvetnek, lenéznek, leköpnek bennünket szomszédjaink. Igazuk van. Én sem szeretnék magyarokkal együtt élni…

136 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LenaLondon 2012.06.27. 11:36:10

@Firestarter18: "A barátnőmnek már bejelentettem, hogy ha az esküvőnkön megszólal egy ilyen szám is, én hazamegyek.
Nem lesz egy hétköznapi lagzi Metallicával, Disturbeddel, Sabatonnal meg Rammsteinnal, hehe."

Én ezt már annyiszor hallottam, és mindig tinik (felnőtt testben) voltak az elkövetők. Azért ha nem is mulatóst, de valami táncolós zenét is vigyetek majd. Vagy a nagyi is pogózni fog?

vernarancs 2012.06.27. 11:39:45

@Emmanuel Goldstein: nem azert jobb mert spanyol, hanem azert mert nem olyan szar mint a mulatos. Plane, hogy pl. galambos egy zeneileg komolyan kepzett ember. Es megis inkabb a szart csinalja, mert az jobban fizet.
A kommersz nem szitokszo, csak unalmas. En elfogadom, hogy van akinek arra van igenye. Hallgassa azt, ha az boldogga teszi.

GépBalta 2012.06.27. 11:41:09

@Anti Anyag: Valahol az óperenciás tengeren és az üveghegyeken is túl létezik egy Irónia nevű oszág.

pitybull 2012.06.27. 11:43:35

Ezredes úr! A tendencia tényleg ez, meg kell csak nézni részegen hazafelé nyomuló fiatalokat. Én pár ilyet direkt követtem egy ideig, a repertoár szégyenletes volt. Elég régóta a népzenei szakmában forgok lépten-nyomon, és rengeteg fiatal van itt is. Érdemes folkkocsmát látogatni, vagy táncházat ahhoz, hogy kicsit megnyugodj: itt is van népzenei élet. Nemcsak a feldolgozások terén, hanem autentikusan is rendben vagyunk, bár még mindig nem vagyunk elegen. A 40 éves magyar táncház mozgalmat pedig az uneszkó felvette a követendő módszerek regiszterébe (röviden írom, kurvahosszú lenne). Magyar mintára indultak be a környező országok táncházai, mi vagyunk a követendő példa, nem a szomszédok. És ha megbeszélünk egy találkozót, olyan helyekre is vihetlek, ahol egy magyar népzenét kultiváló társaságban simán elférnek nagyszerű román vagy szlovák muzsikák is. Nézzetek el, a folkrádió honlapján majdnem minden esemény fent van. Köszönök... :)

Yatumux 2012.06.27. 11:45:58

Bocs a nyelvtan ért ez a Kiba iPod mindent átírt kivéve az iPod-ot

levike999 2012.06.27. 11:55:31

@GépBalta: "létezik egy Irónia nevű oszág"
Csak ne úgy ironizáljon, mint egy tíz éves!

Ernoke 2012.06.27. 11:56:39

@Firestarter18: a kelbimbófőzeléket NEM BÁNTANI, vagy velem gyűlik meg a bajod, kb. másfél éves koromtól rajongok érte!

@vészmadár (pica pica): a RAmmsteint sem bántjuk, az egyik legjópofább együttes szerintem, bár tényleg mulatós-kategória. vicces diszkómetál "kenyeret és cirkuszt a népnek" típusú színpadi show-kkal, ha ez nem király, akkor nem tudom, mi az:)

mulatósban a szerbet én azért szeretem jobban a magyarnál, mert nagyon tetszik ez a félhangos-nyekergős keleties jellege. de a szerb tigrisek tökösségével (meg lövöldözési mániájával) nem szívesen ismerkednék meg közelebbről, egészségére, akinek ez tetszik...

KürtiT (Tromb74) 2012.06.27. 11:59:59

@Yatumux:
...
Tuddd gi:
A Dörrög Zuldán, te hűjje!

@LenaLondon: Rockabilly pl. kiváló, lehet rá táncolni, meg zúzós is.
Egyébként mi is akartunk néhány cigány muzsikust a lagzira, csak nem jöttek elfoglaltságuk okán.
Másrészről meg bár egyéni ízlés kérdése, de szerintem elsősorban azok szórakozzanak jól egy lagzin, akikről szól a mulatság.
Kívánság az nálunk is volt bőven a násznép részéről, de ha mindenkinek kedvezni akartunk volna, akkor a Volt Fesztiválon rendezzük meg a lagzit.

hümhüm 2012.06.27. 12:03:46

Ezredes úr!...
A blog első részében írtakkal teljesen egyet lehet érteni, sajna, vérgagyi, igénytelen "mulatós" zene dívik, amely zeneileg gyökértelen is. Ilyen a közönsége...
De amit írsz a vége felé..:
"Verjük a mellünket, közben azt hisszük, hogy a verbunkos meg a cigányzene magyar. Elárulom: nem. Nem az, még a népzenekincsünk jórésze sem az. Leginkább a szlovákoktól és románoktól csentünk előszeretettel, de nem vetettük meg a szlovén vagy ukrán népi kultúrát sem."
Az ősi cigányzene tényleg nem magyar, hanem inkább a nyugat-ndiai zenekultúra talaján áll. Az ú.n. "magyar" cigányzene egy része alapos magyar zenei hatást tükröz (az indiaihoz képest, másrészt műzene, nem népzene.
A többi, amit írsz ebben a bekezdésben, az egyszerűen sült baromság, láthatóan semmi különös ismereted nincs az egyes népek zenéjéről. Meglepődhetsz, de pl. a szlovákiai népzene területileg változik: a régebben magyarok által sűrűbben lakott részeken (déli területek) természetesen a magyar zenei hatások erősek (variáns-ismétlő dallamszerkezet, dúr és moll hangsor, régi pentaton dallam beszűrődés), a szepességi területeken a német zenei hatások is megjelennek, míg a szlovákok által régebben is többségben lakott területeken (hegyvidékek) jellemzőek a dór ill fríg végződésű dallamok, miként a lengyel hegyvidéken is. Ott a két népség zenei kölcsönhatása figyelhető meg.
Ha ismernéd az erdélyi népzenét, nem írtál volna ilyen orbitális hülyeséget, hogy a románoktól kölcsönzött a magyar népzene, ez kizárólag a régóta románlakta területnek számító csángók zenéjére igaz, de egyébként fordítva figyelhető meg: az erdélyi területi románok zenéjében a magyar népzenei hatások mutatkoznak. A kétféle hatás különbségét nem nehéz fölfedezni: műveld magad egy kissé, és te is hallani fogod.

Mitya Ivanov 2012.06.27. 12:09:35

@Firestarter18: nagyon menő vagy, le is borulok előtted, ha ezeket mind berakják az esküvődön.
Én is úgy képzeltem, hogy roots és dub reggae fog menni a lagziban, pont ilyen kemény voltam, de aztán rájöttem, hogy ez úgy baromság ahogy van. Lagzi közben is azon gondolkodtam, hogy van az a helyzet, ahol a mulatósnak van helye. És ez részegen éjfél után + a Vonat nem vár

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2012.06.27. 12:11:51

öröm látni,hogy egyesek milyen komolyan veszik a témát a címlap áldásos hatása :)

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.27. 12:15:35

@vészmadár (pica pica):

Egy amerikai humorista mondta: ha valaki dühöngő őrült módjára viselkedik, akkor azt elmebetegnek mondják, de viszont ha az illető vagyona 10 millió dollár felett van, akkor már az "excentrikus" szó használatos.

Ernoke 2012.06.27. 12:19:57

@Mitya Ivanov: hát ha nekem lesz esküvőm, a magyar slágereket teljes mértékben száműzni fogom róla, nem lesz bikini, illés meg ilyen iszonyatok, ezektől rosszul vagyok. a magyar nóta tökéletes, színvonalas is, szépek a szövegek is, azok a cigányzenészek pedig, akiket ismerek, nagyon állatok, úgyh biztos jó bulit csinálnának 67es úton-féle horrorzenék nélkül is.

LenaLondon 2012.06.27. 12:22:36

@KürtiT (Tromb74): Igazságod vagyon valahol, de azért elég különös látvány, amikor csak a friss házasok meg két-három elborult haverjuk rázza.
Néha rákattanok házasulós műsorokra (Don't tell the bride, Four weddings) ott látni ilyen humoros és elcseszett esküvőket.

A mienken egy szintis volt és folyton a CocoJambot akarta játszani (ha felidézem röhögőgörcsöm lesz), de nem is emlékszem a többi zenére, túlságosan elfoglalt voltam.

kida 2012.06.27. 12:30:15

Balkánon a gagyi-mulatóst turbofolk-nak hívják :DDD
jobban elviselem mint a magyart, mert idegen, tehát különlegesebb, érdekesebb stb., de attól még gagyi. És igen, pont egy esküvőn tudom én is leginkább elviselni az ilyesmit...
Minden zenéből van jó és rossz, általában a rossz az ismertebb, de ez nem jelenti, hogy ne lenne minden országnak jó, autentikus népzenéje és ugyanilyen kortárs zenéje is.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.27. 12:31:44

Alapvetően az a helyzet, hogy a Balkánon, s a Közel-Keleten a magyarul "mulatós zenének" hívott zene a fő zenei stílus, s hozzá képest a nyugati pop, rock zene másodlagos helyet foglal.

Legjobban a bolgár helyzetet ismerem. Ott kb. 70 % ez a stílus, s 30 % a nyugati. Lásd erről röviden: ottlentmessze.wordpress.com/2012/05/12/bolgar-zene/

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.27. 12:42:02

@KürtiT (Tromb74): Amit ma cigányzenének hívnak, az egész jól lefedi a 19. század második felében, 20. század elején írt népies jellegű műdalokat. Cigány zenészek játszották magyar zeneszerzők műveit, de ez egyáltalán nem népzene.

j.gabi 2012.06.27. 12:47:04

@Dr. derelye vágó: Szerintem szólni kéne Dobszay tanárúrnak is, hátha innen valaki ismeri, mi a véleménye ezzel kapcsolatban.

KürtiT (Tromb74) 2012.06.27. 12:50:49

@LenaLondon: Hát az elfoglaltság nekem is rémlik, viszont lényegében mindenki ropta reggelig, kivéve persze néhány múmiát a rokonságból.

@online távmunkás: jól beszélsz.

manes 2012.06.27. 12:51:16

"Én sem szeretnék magyarokkal együtt élni…" Van rá egy megoldás...el lehet menni..tessék,tessék.
Rammstein,Sabaton jó de nem esküvőre. Egy kerthelyiségben pl.nem igazán alkalmas egyikük se a brassóihoz:)

moophlander 2012.06.27. 12:59:13

A gagyi mulatós én úgy látom, zömmel a kiöregedett munkásőr típusú brigád favorizálja! Rendezvényeken szoktam hangosítani A-tól Z-ig mindent! Tapasztalat!

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2012.06.27. 13:06:50

Sajnos erről az egészről a magyar társadalom tehet, hogy ilyen semmilyen, jellegtelen zenei műfajokat befogad... Vagy tán mégsem?

2012.06.27. 13:12:03

@j.gabi: Tekintve, hogy tavaly nyáron hunyt el az öreg, ez talán már aktuális...

kicsibuta 2012.06.27. 13:15:48

Imádom a címlapos postokat! :D

gazell16 2012.06.27. 13:16:03

A Miheztartast vegett: Nem smerek jobbikost aki Bunyos iytut hallgatott volna eleteben, altalaban es nagy valoszinsueggel elmondhtao h valamiylen hangszeres zenet hallhgatnak szivesen: rock metal vagy nepzene
Ezeknel jobban senki nem gyuloli az igenytelen mulatost.

Erre meg nem reagalok mert minek, ekkor abaromsagot meg nem olvastam index fooldalon. Tied a dij
"Nem az, még a népzenekincsünk jórésze sem az. Leginkább a szlovákoktól és románoktól csentünk előszeretettel,"

bvb09 2012.06.27. 13:28:02

mekkora egy faszság ez a poszt, úgy ahogy van

j.gabi 2012.06.27. 13:30:26

@Brother Love: Nabaz... :-( Tavaly még volt egy cikke a székely himnuszról, asszem a hvg-ben.

Kullancs1983 2012.06.27. 13:30:59

Jó látni ezt a sok zeneszakértőt..:D Amúgy az még senkinek sem tűnt föl hogy a sokat dicsért balkáni turbófolk egyrészt inkább török mint szerb, másrészt pedig csak annyira áll közel az eredeti népzenéhez mint a magyar mulatós? (Az őrült lövöldöző szerbek sztereotípiáról is le lehetne már szállni, rég nem aktuális...)
És ha már itt tartunk, minden lakodalom nélkülözhetetlen kelléke:
www.youtube.com/watch?v=82sAVCDyKGc
(Persze csak a legvégén mikor már mindenki részeg. :P)

LenaLondon 2012.06.27. 13:37:02

@gazell16: Egyébként ja. Én sem ismerek olyat aki szeretné a mulatóst.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.06.27. 13:39:42

De hát nem hallgathat mindenki klezmert!

B-rocker (törölt) 2012.06.27. 13:43:23

A gyökér szlávok még rusok voltak a románok meg hegyi kecskét kergeték bocskorba amikor már volt magyar népzene.

Kőtőkálmán 2012.06.27. 13:47:30

@Keresztény szellemiségű luxuskurva:
"Igaz magyar csak Bartók Bélát és VHK-t hallgat felváltva, ez közismert."

Nem VHK-t, hanem VCS-t !

Ernoke 2012.06.27. 14:01:19

@Kőtőkálmán: VCsSz!

@Kullancs1983: teljesen mindegy, mi mennyire eredeti, a balkáni (vagy török, vagy akármilyen) gagyi fülbemászó, a magyar fajtája ugyanennek meg unalmas.

@chipanddale74: a klezmer is fülbemászó. szerintem nekem tulajdonképpen a pentatonnal van bajom.

esküvőre meg képzett cigány jazz-zenészek kellenek, szívesen játszanak magyar nótát, tangót és rage against the machine-t is, ha arra van igény, ha pedig mondjuk letiltanám őket a szuicid magyar reménytelenség-vonulatról, szerintem még örülnének is neki.:D

Reggie 2012.06.27. 14:17:58

A ciganyzene valoban nem hungarikum, hanem ciganyikum.

2012.06.27. 14:27:59

@Firestarter18: én meg vettem, mert dedikálta. Igaz azóta sem sikerült meghallgatnom, ahhoz minimum egy falunap kell. A kettő összetartozik mint a tojásos nokedli meg fejes saláta. Csak együtt jó.
Külön nem ér semmit.

Elijah_Baley 2012.06.27. 14:45:49

@Frengi: ha szeményesen kínálja megvételre, egy pillanatig sem gondolkodnék rajta, az ember testi épsége minden pénzt megér :)

2012.06.27. 14:53:54

Nem is túl régen egy piacon saját szememmel láttam, hogy egy ember 10, azaz tíz darab lakodalmas kazettát(!) válogatott ki magának az árus kimeríthetetlennek tűnő kollekciójából, majd felismerve a nagy mennyiségből fakadó kedvező pozícióját, kialkudott magának még kettőt, ajándékba.
Vakon vezessenek a népkonyhára, ha nem így történt!
Amúgy milyen szerencsések a lakodalmas-zenészek! Az ő műveiket valószínűleg nem töltögeti le ingyen a célközönségük, meg kell venni a kazettát, CD-t!

Dzsoni Kráncs 2012.06.27. 14:54:34

A kiscsávó a második videón hatalmas arc,faja az öltönye,és a zenéje is jó,persze lehet mindent fikázni,de pl.lagzin vagy egy olyan bulin ahol a fele ember 50 fölötti(falunap)a mulatós is jó.
Ami megbocsáthatatlan:Gedeon bácsi,Petróleumlámpa,67-es út,Apostol,meg,amikor a harmincas évek slágereit éneklik újra,Lesz maga juszt is az enyém,meg effélék.Ja és a filmslágerek,ponyvaregény zenéjét is beleértve!

[c] 2012.06.27. 15:02:13

@KürtiT (Tromb74): Ez a "Kadlott" olyan, mintha a "kadlani" ige múlt idejű alakja lenne.

Eclect 2012.06.27. 15:08:05

@Dzsoni Kráncs: Egy falunapon volt szerencsém torzításig feltekert hangerőn végighallgatnom kettő darab komplett 100 Folk Celsius albumot, ismétlem teljes albumot....

[c] 2012.06.27. 15:23:01

@Void Bunkoid: "lagzin lagzizene szól"
Má' mér'?
A legutóbbi 4 lagzi közül, amelyen részt vettem, csak kettőn szólt lagzizene. Már amennyiben lagzizenén a mulatóst értjük.

2012.06.27. 15:28:53

A magyar nótát nem szabad keverni a mulatóssal! Liszt is Brahms is lopott belőle. Én szeretem ha a magyar táncokat ha Jákó Vera énekli, hogy csendül a nóta hajlik a lány.

A Kaji Jagot is szerettem, de ami utána jött már csak olcsó Varga Guszti koppintás, na de ők sem mulatósak. Szerintem a világon nincs annyi autentikus cigányzene amit ma játszanak, az egész kb felfért arra a 2-3 cd-re. (azt is ki kellett egészíteni román és bolgár gyűjtéssel, de jó én kek vagyok, fikázok mindet.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.06.27. 15:31:39

Ehhez az egészhez csak annyit mondok, hogy Radio Steiermark. A poklok pokla.

KürtiT (Tromb74) 2012.06.27. 15:34:55

@tea fan: Upsz, ráadásul tényleg tt-re végződik. :D

Én meg még soha sem voltam lagzizenés lagzin, pedig...
A legdurvább formáció a szinti + gitár volt, de azok se játszottak lakodalmas tematikát.

@Eclect:
Nekem meg a Nothing else matters-t szlovákul.

2012.06.27. 16:04:04

@De gustibusaut bene, aut nihil: én birom az ilyen tipusú fazonokat, tudod, egy bizonyos kor után már csak a külső számít.

Elijah_Baley 2012.06.27. 16:20:23

@Frengi: kíváncsi vagyok, milyen kor lehet az, ami után nekem is kezdenek tetszeni a mackósabb küllemő férfitársak :)

podiumocska79 2012.06.27. 16:37:21

Én részben egyetértek részben nem! Kezdem ott hogy zenei intelligenciának kell ahhoz lenni hogy valaki a zenéről főképp a Magyar zenéről beszéljen! Hogy mi Magyar és hogy mi nem. arról lehet vitatkozni és nagyon szívesen benne is vagyok mert párszor volt benne részem amikor felnyitottam a szemüket olyanoknak akiknek semmilyen rálátása nincs a Magyar zenéhez azok nézik a zenét és nem hallgatják! Persze én sem vagyok 100%-san mint ahogy senki sem de azért sokkal tágabban tudok beszélni ilyen dolgokról mint egy hozzá nem értő laikus ember! Először is aki a verbunkosra azt meri mondani hogy nem Magyar az szégyellje el magát! aki a Magyar hozzá teszem még egyszer aki a Magyar cigányzenére azt meri mondani hogy nem Magyar az megint csak! és miért is ? Kezdem ott hogy az 1400-zas évek óta feljegyzések vannak a cigányzenészekről Magyarországon! hozzá teszem aki félre értené nem az oláh vagy a beás cigányokról hanem a cigányzenészekről akik már akkor asszimilálódtak a Magyar társadalomban ! akik az akkori elitnek is már muzsikáltak! Mitől Magyar a cigányzene? ez alatt értem a hagyományos cimbalom, hegedű,vagy is az akusztikus hangszereken játszó zenészeket! és nem a kannás verziót! a Magyar cigányzenészeknek nagyon sokat köszönhetünk sőt annál is többet! ha valaki Ismeri a zenei stílusokat akkor észre veszi hogy hasonló se nincs más országokban ha van akkor lopták mint pl Szlovákia !a csárdást , a Magyar-nótát,népdalt nem cigányok írták! röviden csak a cigány tudja jól játszani és ők tették világhíressé és ezért is lett a neve cigányzene!a folk világban úgy nevezik hogy kávéházi muzsikusok! igen mert később éttermekben,szállodákban,és csárdákban játszottak.sokan jönnek avval hogy a cigányzene műzene mivel hogy van szerzője,igen van de 99.9%-ban Magyar írta és nem cigány!és ami nagyon fontos hogy Magyar alapra Magyar Népi ütemekre és dallamok sablonjaira lettek írva!ha bele gondolunk egy kicsit a Magyar autentikus népdaloknak is volt szerzője valamikor mert hát magától ne születhetett volna meg csak hát az nem volt le jegyezve és szájhagyomány útján terjed mivel hogy nem ismerték a kottát!így tájegységenként változott is mert ki ki hozzá rakta a maga sajátját is! Cigány szerző nagyon kevés volt de a leghíresebb ugye a Dankó Pista ő is a zenéit Magyar alapokra helyezte !Miért a Magyar cigányzenészektől lett híres a Magyar zene a csárdás stb? jogos a kérdés ha valaki rendelkezik zenei intelligenciával akkor tudja hogy miért! röviden azért mert tökélyre fejlesztették a harmónia világát amit mai napig is csodálnak és tanulják tőlük nagyon sokan bele értve a népzenészeket is! mert tisztelik őket! különben a népzenét is Erdélyben cigányoktól tanulják de ez más kérdés. ha valaki meg hallgat egy ilyen jellegű zenét az rögtön rá jön hogy ez nem lehet más csak Magyar cigányzene! mert ki alakult egy olyan fajta stílus ezalatt értem pl a zenekari kíséretet pl Bőgős játékát illetve a zenei betéteit illeti persze ki ki a maga stílusában hogy az Magyaros én nem összetéveszthető semmilyen más náció zenéjével ! a hegedűst vesszük akkor ugyan ez de még inkább kiváltak a Magyar cigány hegedűsök illetve prímások a technikai tudásukról és őket nem úgy hívják hogy hegedűs csak így szimplán hanem Magyar cigány hegedűs!!!!!!!!!! Szóval ott van a Magyar jelzőőőő ! akiket csodál az egész zenei világ! akkor kérdezem hogy mire fel mondják egyes emberek hogy a Magyar cigányzene az nem Magyar? a Brahms megírta a Magyar-táncokat konkrétan 21 darabot! azt Magyar cigány zenészektől hallotta és ő csak át dolgozta ha nem hiszed olvass utána! de ide sorolhatnám Lisztet,vagy Sarasatét stb rengeteg zeneszerzőt motivált a Magyar cigányzene még Erkelt is mert a Himnusz alapja az 1 verbunkos volr amit a cigányzenészek játszottak ! ha nem hiszed olvass uttána ! vegyük az operettet,nincs olyan Magyar operett de Külföldiben is nagyon sokszor előfordul amiben ne lenne egyszer is a megemlítve a cigány szó !a Magyar cigányzenész a leghíresebb a világon és ők tettek le legtöbbet az asztalra!de miért is? mert ők a legszínvonalasabb előadok! hogy mit értek ez alatt? hát azt hogy más ország cigány vagy nem cigány zenészei illetve folk zenészei csak is az adott országnak a zenéiben vannak otthon és persze művelik nagyon jól!Pl a a Spanyol flamenco zenészek csak is azt a fajta stílust tudják! de ugyan így vehetném a Románt,a Szerbet,a Macedónt stb Így a Magyar cigányzenészek akik a Magyar zenei kultúrát képviselik,ők az mellet színvonalasan játszanak akár nyitányt,örökzöldet, filmzenét,és más országok népi zenéjét is!Lásd:100 tagú,Rajkó zenekar vagy csak ülj be olyan helyre ahol van cigányzenekar.de sok Magyar nem hogy büszke lenne a cigányzenészeinkre hanem még azt merik írni hogy nem Magyar zenét játszanak!Más nép büszke a zenéjükre és a zenészeire akik ápolják ! ahogy azt említi is az aki írta ezt a blogot.egyes emberek össze tévesztik a szezont a fazonnal és a kultúrában is megjelent a rasszizmus! pedig ott sosem volt csak a mai időkben! sok mindenbe bele lehet kötni hogy mi Magyar! még az ételekben is pl a Gulyás,palacsinta, rétes, a Gulyást nézzük akkor eleve nem lehet magyar mert piros fűszer paprika van benne amit a Törökök hoztak be és nagyon sokáig török bors volt a neve! de attól még Magyarnak számít mert a Magyarok fejlesztették ki a Gulyást! szóval mindenbe bele lehet kötni de értékelni és védeni kell azt ami a Magyar jelzőt hordja!
HA VALAKIT MEG BÁNTOTTAM ELNÉZÉST !!!!
Tisztelettel Lukács Róbert!

Ernoke 2012.06.27. 16:51:02

@KürtiT (Tromb74): most sikerült belehallgatnom, hát ezzel így semmi, de türelmetlen vagyok kivárni, amíg lesz benne vmi érdekes, vszeg mert vénasszony vagyok:)

LenaLondon 2012.06.27. 17:01:48

@De gustibusaut bene, aut nihil: Én már régóta rajongok Bud Spencerért, pedig még csak harminc múltam.

Styxx 2012.06.27. 17:04:35

@gazell16:
"Nem smerek jobbikost aki Bunyos iytut hallgatott volna eleteben, altalaban es nagy valoszinsueggel elmondhtao h valamiylen hangszeres zenet hallhgatnak szivesen: rock metal vagy nepzene"
mondjuk azt benézted haver, hogy ez egy ironikus blog, lásd jobbra fönt a ketrecben a definíciót, abban viszont speciel igazad van, hogy a jobbikosok korszerű arcok. Nem rajongok a Jobbikért (a többiért se igazán),de ők és az LMP a trendkövetők, bármennyire furán hangzik mindetz sokaknak. Elég megnézni Vona Gábor honlapját: egyik kedvence a Nirvana, szvsz ez is olyan Huba+, mint a Csanád nagymamája.

Ernoke 2012.06.27. 17:09:15

há, most látom csak, h ez kedvenc billentyűsöm a viskikolában:D kell belőle gif! a mozdulatoknak meg annyi köze van a zenéhez, mint itt
www.youtube.com/watch?v=8upJ9c8ynyM
(fú, de retek igénytelen zene ez amúgy, ki is kapcsoltam)

vitaygeorgina 2012.06.27. 17:12:55

@podiumocska79: Engem elégggé bánt a caps lock indokolatlan használata, meg az is, mikor valaki a közneveket gondosan nagy kezdőbetűvel írja, bezzeg a vesszőket nem teszi ki. De a nyelvtannácik már csak ilyenek.

de murányi 2012.06.27. 17:15:20

@Yatumux: a védelmi politikus az milyen? olyan, mint a védelmi ember?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.06.27. 17:33:37

@podiumocska79:
Óriási ez a komment. A részemről megválasztanám minden idők legjobb kommentjének.
Tisztelettel: Dengelengi Boldizsár

Kullancs1983 2012.06.27. 17:49:45

@Ernoke: Mert azt sokat hallod, emezt meg nem? Én pl. inkább buliznák bódigusztiékra mint a hegyitangóra. (De néha pl. arab zenét is szoktam hallgatni, igazán üdítő tud lenni. :P)

A Tyne folyó déli partja 2012.06.27. 19:50:58

@Firestarter18: én is azt mondtam, hogy ha nekem egyszer esküvőm lesz, lakodalmas rock, cigányzene kizárva. ki nem állhatom. ismerős erre azt mondta, hogy "de nem nekem kell, hogy jó legyen", én meg erre azt kérdezem, hogy na de ki mondta, hogy a vendégeim meg imádják? hogy az összes vendég szereti? lehet, hogy a többség pont ki nem állhatja, mégis annak kéne szólnia, csak mert ez a szokás? na nehogy már. abba belemegyek, hogy az IS lehet, (az azt szerető/amit én szeretek, nem szerető rokonok, vendégek miatt), de hogy CSAK az legyen, kizárt.@mojoking77: miért elhagyhatatlan? és ha senki nem szereti, akár a 200 emberből?@Max val Birca: hehe, ezt most láttam képregényben. vagyis, ilyen cartoonban, na. ilyen egy csíkosban.

johnny rottenbiller 2012.06.27. 20:00:18

@Styxx:
"a jobbikosok korszerű arcok. Nem rajongok a Jobbikért (a többiért se igazán),de ők és az LMP a trendkövetők, bármennyire furán hangzik mindetz sokaknak. Elég megnézni Vona Gábor honlapját: egyik kedvence a Nirvana,"
Atyaég! Tényleg, milyen korszerű! :D

baliquez 2012.06.27. 20:27:58

"szlovákoktól és románoktól csentünk"

Rendes jobbikos nem mond ilyet, max azt hogy "új-tót" meg "szőröstalpú móc". Egyébként sincs olyan hogy szlovákia, románia is alig.

Styxx 2012.06.27. 20:40:04

@bélukám:
minden relatív. Hungáriától, Szécsi Palitól mérve:-)

2012.06.27. 20:58:58

@Firestarter18:

Ha nem szokványos lagzit akarsz, akkor mindenképp be kell játszani Szántó Faszi kultikus remekművét, a legjobb bevonuló zenének:

www.youtube.com/watch?v=phYWLOotC7M

(Egyébként ha azt gondolod, hogy neked férfiként lesz egy szikrányi beleszólásod is az esküvőd részleteibe, akkor szerintem nagyon nagy csalódás fog majd érni... :) )

KürtiT (Tromb74) 2012.06.27. 21:30:02

@tff: Ugyanmá' amikor felmerült a hibernált pillangók reptetése ötletként, én is a sarkamra álltam :D
A menyasszonyoknál a lagzi szervezése néha pszichózis-szerű tüneteket okoz, tehát szükségük van a FÉRFI segítségére.

vitaygeorgina 2012.06.27. 21:32:37

@Firestarter18: van egy kis beteges beütése annak, hogy olyan esküvőt akarsz szervezni, ahol olyan zene van, ami feltehetőleg csak neked meg pár haverodnak tetszik, a többiek, például a szülők, akik majd az esküvőt finanszírozzák, meg mehetnek a fenébe az igényeikkel, hogy esetleg majd egy jót táncolnak.
Szerintem amíg ennyi szolidaritásra nem vagy képes, a zenei ízlésedtől függetlenül, még korai a házasság.

2012.06.27. 22:36:28

@KürtiT (Tromb74):

Pillangóreptetés mint olyan, bazmeg. :D

Utánanéztem, az internet is megírta, hogy tényleg van ilyen, fel kell melengetni őket, és elrepülnek. Hirdetik, tehát valószínűleg fizetőképes kereslet is van rá, pedig nem olcsó. Természetesen angolszász eredetű szokás ez is.

Gonoszság volt a részedről ezt elszabotálni. Gondolom, azóta is megkapod a családi vitáknál _ultima ratioként_, hogy "persze, mindig az van, amit te akarsz, a pillangókat se engedted!".

A Tyne folyó déli partja 2012.06.27. 23:29:17

@vitaygeorgina: miért, honnan tudod, hogy ez csak neki és pár haverjának az ízlése? a rockzene elég idős ahhoz, hogy nemhogy szülő, de nagypapa korú rajongóik legyenek. egy Metallica is harminc éve nyomja, és akkor még hol van az Ac/Dc, Black Sabbath, Deep Purple, Rainbow, stb...nézd meg a tagok korát, átlagéletkor kb. 60 év. a másik meg: és az miért is egyértelmű, hogy a lakodalmas zene meg bejön a násznép többségének?

KürtiT (Tromb74) 2012.06.27. 23:47:36

@tff: Azért csak kósza ötletként merült fel, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni :D

@A Tyne folyó déli partja: Pont ezt akartam én is reagálni. Apámék Rolling Stoneson meg Led Zeppelinen nőttek fel, mijafasznak kellet volna meghíni az öblös duót, Hogy mindenkinek az idegeire menjenek a szintetizátoros bénázásaikkal?

podiumocska79 2012.06.28. 00:12:26

@Kurtz ezredes: nagyon köszönöm csak is az Igazságot próbáltam le írni bár tudtam volna még mit írni de elég volt ez is szerintem :) te amúgy mivel foglalkozol csak nem antropológus vagy ?

lárvalányhaj 2012.06.28. 00:40:58

@vitaygeorgina:

ha meg mindenben a szülők döntenek, akkor nem az ifjú párról fog szólni az esküvő, hanem a szüleikről és az ő igényeikről.

podiumocska79 2012.06.28. 00:45:16

@vitaygeorgina: köszönöm szépen a válaszodat ! lehet hogy nem vagyok nyelvtan tanár de úgy érzem hogy helyesen írok úgy mint egy átlag Magyar! na és mit szólsz ahhoz amit írtam ? inkább erre várom jobban a válaszodat mivel hogy nem a nyelvtan és a helyes írásról van szó! :)

j.gabi 2012.06.28. 08:12:03

@tea fan: Ráadásul Moulroughsbenny sapkája sincs a parasztnak.

LenaLondon 2012.06.28. 08:45:24

@KürtiT (Tromb74): Jajj, ez nagyon fájt.
"A menyasszonyoknál a lagzi szervezése néha pszichózis-szerű tüneteket okoz,"

Úgy gondoltad ugye, hogy a hülye picsáknál?

[c] 2012.06.28. 10:31:11

@tff: Vannak nők, akik nem az esküvőt, illetve a férjhez menést (értsd: "elkeltem, bebee") tekintik Életük Csúcspontjának.

[c] 2012.06.28. 13:22:51

@KürtiT (Tromb74): Ez csúnya általánosítás, kérem.
Sokszor az örömszülők erőltetik, hogy legyen "hagyományos" lagzi háromszáz vendéggel, húslevessel, rántotthússal, vőféllyel meg menyasszonyrablással. Nálunk kizárólag apám erőltette volna ezt a hülyeséget, tudniillik hogy hívjunk meg kétszáz rokont, akinek a 99%-át életemben nem láttam, de közöltem, hogy kizárt dolog.

Kőtőkálmán 2012.06.28. 17:16:55

Jancsi bácsi, te biztosan emlékszel még a 80-as évek elején becsempészett Bjielo Dugme kazettákra, meg a mohácsi talponállóban sírva-üvöltve dalolt
"Jugóószlááávia, Jugóószlááávia" nótára.
Azok voltak ám a régi szép idők!
A délszláv nemzetek testvéri egyetértésben kolóztak a nagy Tito árnyékában.
Sig transit gloria mundi! - ahogy a művelt japán mondaná.
Könny futotta el a szememet, be is fejezem.

A Tyne folyó déli partja 2012.06.28. 20:06:28

@Kőtőkálmán: a japán biztos így mondja, a latin az SIC -kel kezdi...

KürtiT (Tromb74) 2012.06.28. 22:15:09

@tea fan: 50%-50% a rokonok és haverok ideális aránya, legalábbis ezt lehet kiharcolni.

2012.06.29. 00:34:29

@tea fan:

Bár a hivatkozott hozzászólásomban szó sem volt ilyenről, de ha már szóba került: igen, vannak. Fehér holló lehetne a jelvényük.
(Vagy csak simán arról van szó, hogy a kutya sem akarja őket elvenni feleségül, ezért önigazolnak, hogy á, nem is olyan fontos az. :)

[c] 2012.06.29. 00:59:32

@tff: De földhözragadt vagy...
Nem ezt írtad, persze. De olyan nőket említettél, akik nem engednek beleszólást a _férfinak_ az esküvői előkészületekbe. Márpedig ha egy nő ennyire mániákus az esküvőjét illetően, az arra utal, hogy a férjhez menést tekinti Élete Legfontosabb Teljesítményének.
Szerintem nem mennek "fehérhollószámba" azok, akik nem ilyenek. Egyenjogúság van, vagy mi a túró. Persze nem mindenki kér belőle, na, ők a férjhezmenésmániákusok.

lárvalányhaj 2012.06.29. 11:02:39

@tff:

én már túl vagyok egy esküvőn, de a szervezést kifejezetten terhesnek éreztem. a legkínosabb talán a _menyaruha_ próbálása volt. ugyebár az ember nem tudja egyedül felvenni, ezért egy csapat alkalmazott sürgölődik körülötte, ami zavarbaejtő és irritáló. viszont a férjem el volt ájulva az eredménytől, úgyhogy végül is megérte :)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.06.29. 12:54:36

"A barátnőmnek már bejelentettem, hogy ha az esküvőnkön megszólal egy ilyen szám is, én hazamegyek.
Nem lesz egy hétköznapi lagzi Metallicával, Disturbeddel, Sabatonnal meg Rammsteinnal, hehe."

...1 év múlva...

és az eskövőn megszólalt a Duplakávé, és a kőrocker othagyta az ifjú arát, és a násznépet, és hazament a barátnőjéhez...

KürtiT (Tromb74) 2012.06.29. 13:26:49

@Hurrá Torpedó: Még inkább csatak részegen üvöltötte a szöveget. Az esemény alatt készült, majd facebookolt kompromittáló képeken még sokáig röhögtek a haverock.

Nadiposzi (törölt) 2012.06.29. 19:55:35

@tff: Nálunk ez a gratuláció alatt ment. @podiumocska79:
Ne hagyd magad!mi MAGYAROK fogjunk össze, és se ne foglalkozz különböző szélsőségekkel, úgy mind a nyelvtanilagos okoskodók.
100%ban öllel és csak így tovább üdvözít:
Nadiposzi

2012.06.29. 22:47:46

@lárvalányhaj: ki kell ábránditsalak: az esküvő nem a nászpárról szól, ők csak atributumai egy lakodalomnak, szerintem mindenki sokkal jobban érezné magát nélkülük, de hát ez már igy van kitalálva.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.06.30. 08:45:47

Héjj, kotonájdzsóra dzsiggelni hajnali kettőkor kottarészegen modoros-e? :D
Amúgy egyszer mi is játszottunk esküvőn (alter-rock-punkrock-bluesrock a banda fő irányvonala), az ifjú pár kifejezett kívánsága volt, hogy toljuk el a nagyjából egy órányi saját számokból álló repertoárt, plusz az elején a Fejbőrtől az Angyal szállt a földre c. dalt, hát nagyon komoly volt, hogy elöl az ifjú házasok és még öt ember ugrál, mint állat, a többi nyolcvan-száz ember meg dermedten ül és zabálja a süteményt :D pedig nem egy OTEP a zenénk.
Ja, nem, két hat év körüli kiscsaj még ugrált az asztalok között, amíg nem kaptak egy laskát az anyjuktól, hogy nyugodjanak már elfele.
Bezzeg a Demjénrózsi alatt mindegyik vonatozott, de ezt azért inkább kintről néztük :D

lárvalányhaj 2012.06.30. 09:32:55

@Frengi:

a mi esküvőnk külföldön volt, és csak a 2 tanú meg az örömszülők vettek részt a dolgon. nem kis részben azért lett ez így kitalálva, hogy elvegyük a család többi tagjának a kedvét a részvételtől... hú, a nagymamák enyhén szólva nem lájkolták, nagyon komoly anyázáscúnami volt az eseményt megelőzően.

2012.06.30. 09:42:27

@lárvalányhaj: ezt ugysem erti meg az ember csak ha oda kerul. En mar most ugy nezek minden estelyi ruhara.kalapra es kiskosztumre.hogy vajon jo lennek e benne mint oromanya.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.06.30. 10:24:22

@Kőtőkálmán: arra a Juuugooooszlaaaaaviaaaaaaa cimu rettenetre sajnos emlekszek. "te, micsoda jo fulbemaszo dallam voot az te"

pincze 2012.07.01. 09:52:49

A lagzi zenekarok minél nagyobb hangerővel , torzítás nem érdekes alapon játszanak , hogy lehetőleg két utcányira hallható legyen a művészetűk .3-5 üveg sör után már eltompulnak a hangok .

noirp 2012.07.02. 16:46:47

@Frengi: @lárvalányhaj:
Istenem...Ha valaha megházasodom...csak megnevezem a szerzőket, akiknek a dolgai szóljanak jelenlétemben, és máris szétszalad a násznép... :) :) Tiszta haszon.

Kőtőkálmán 2012.07.03. 09:17:13

@Somló November:
Gondolom a "rettenet" helyett rettenetesen csodálatosat akartál mondani.
Akkor még nem szégyenlették az emberek az érzelmeiket!

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.07.10. 01:13:57

@Hurrá Torpedó: én voltam olyan esküvőn is, ahol a szerencsétlen kőrocker faszi kedvéért a nyájas ara az újpesti házasságkötő teremben Rammsteint kért a ceremóniamestertől a "kedvéért" (beetetés), majd a Duna palota báltermében uszályos fátyolban (ara) és damasztabroszokat megszégyenítő zsakettben (férj) ropták a kacsatáncot, közvetlenül az után, hogy a (férj) derékára kötött madzagon a lába közé lógó kanállal bele kellett találnia egy cumisüvegbe, miközben a Surda dala szólt.
De ő nem volt annyira fasza gyerek, hogy lelépjen. Meg is érdemli.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.08.03. 14:29:32

Most mivan? Nyáron 40 fokban jól esik a manele? Brittudósok megállapították, hogy kevésbé van tőle melege az embernek?
Horvátban volt eccer olyan nyaralásom, hogy a felettem lakó cseh -hát szerintem kisebb-nagyobbsági- egy teljes héten keresztül mulatósra karaokézott. Érthető okokból boldogabb voltam, mikor automata vezérlésen volt a cucc. Hapikám nem volt egy Kodály, az énektanári képességeit illetően.
süti beállítások módosítása