Jancsi bácsi a tengerentúlon

2012/03/30. - írta: Kurtz ezredes

- Szervusz Jancsi bácsi! Mesélj, milyen volt a nagy vízen túl?

- Szevasz Zolikám! Hát megjöttünk. Nagyon jó volt minden, még a röpülőn is tudtam aludni.

- És mesélj, merre voltatok meg mi volt?

- Onokaöcséméknél kérlek, Penszilvánia állam, foreszt krík. Hát jó volt meg minden, de tudod, azért ez a nagy amerikamánia is furcsa dolog ám. Odakinn sem fenékig tejfel ám az élet. Nem kolbászból van ám a kerítés. Rengeteg szegényembert látni mindenfelé, és a gazdagoknak se könnyű ám. Sok furcsa dolog van ott, de nem akarok panaszkodni, úgyis mindig panaszkodunk mi magyarok.

De azért vannak itt dolgok, amiket sosem tudok megszokni. Állítólag nagy autós társadalom, és a kocsijuk nélkül nem mennek két utcánál messzebbre, vezetni mégsem tanulnak meg igazán. Ott vannak azok a fenenagy lavórjaik, zabálják a benzint – mert dízellel csak a mozdonyok mennek – és mindben ott az automata váltó meg a hasonló ketyerék. Tudod, áldom a sorsot, hogy én még ezerkettes zsigán tanultam a fortélyokat. Az még autó volt a javából, ott nem lehetett elmismálsolni semmit. Együtt kellett lélegezzél a géppel. Ezek meg csak ülnek benne a nagy bőrfotelekben, és még a vezető oldalán is van sminktükör a napellenzőn! Indexelnek a féklámpával. Pár éve mondták, hogy törvénnyel kellett letiltani azt a barom gyárat, aki tévét szerelt a kormányba! Ilyenek ezek sajnos, nagyon egy elkényeztetett, bamba népség.

Aztán az ételeik is megérnének egy misét. Tudtuk már előre, hogy nagyon szeretik ezeket a gyorsételeket meg mirelitTet, de három hét után már minden ételükből nagyon elegem volt. Nem ismerik ezek az igazi kifinomult, fifikás konyhát. Marhahús, sültkrumpli, nyerssaláta öntettel, ennyiből áll az étkezésük. Ünnepekkor is ugyanez, csak még mentaszósz is jár hozzá. Szörnyű, mintha fogkrémmel ennéd. Hálaadáskor behoznak egy szteroidokon és antibiotikumokon kutyaméretűre felfújt szerencsétlen pulykát, ami nagyon gusztusos, de sajnos semmi ize sincsen az az igazság. A palacsintájuk vastag, a többi édességük meg ehetetlenül édes és mindenféle rikító színe van. El nem tudják képzelni, hogy egyszerű dolgokból milyen finomakat lehet készíteni. Úgy megettem volna már egy jó kakasherét vagy körömpörköltet, de amikor az öcsém apósáék itt voltak, született amerikaiként remegve ették a rántottlevest meg bundáskenyeret, hogy mennyire marvelúsz. Náluk ez teljesen hiányzik sajnos.

Néztük a televízióban a sportjaikat is, hát… A focijuk inkább birkózás. A sok rögbis ott gyömöszköli egymást, hatalmas négerek mind, a labda meg tojásalakú és nem rúgják. Mi ebben a foci, kérdezem én. A nézők meg ott ülnek a népstadionszerű betonteknőkben, de semmi szurkolás, a fradipályán nagyobb a hangulat háromezer emberrel, mert azok legalább szurkolók! A bézbólt nem értem, nem is nagyon érdekelt. Bár úgy vettem észre, az amerikaiakat se nagyon, mert a meccsek nagyobb részét a büfében töltik és hotdogoznak. A hokiban nem látni a korongot, az NBA-ben meg mindenféle négerek majomkodnak. Verik a mellüket zsákolás után, meg mutogatnak. Ha már a tévénél tartunk, abban sincs semmi érdekes. Sehol egy Antal Imre, egy Kudlik Julival. Mindenhol csak agyonplasztikázott, gumimosolyú műsorvezetők. A humoruk is egy vicc te, én olyan jókat tudok nevetni mindenfélén. Mindig le kell tegyem a Hócipőt, mert gurulok a nevetéstől, de itt nem nevettem egy poénon se, amit lefordítottak.

A városaik is ilyenek. Nagy baszom üveg felhőkarcolók, mellette meg parkoló. A belváros szívében autópálya! El tudsz ilyet képzelni? Persze a belvárosban nem lakik senki. Éjjel kihalt sivár pusztaság az egész. Az épületek egymás mellett össze-vissza. Az egyik telken húsz emelet, a másikon meg egy. A stílus nem számít. Emlékszel, itt milyen botrány volt a Nemzeti Színházból? Jó mondjuk joggal, de ott nem is értenék, mi a baj. Igaz színházuk sincs. A nép meg a külvárosokban él, gipszkarton meg farostlemez házakban. Onnan jön be minden reggel a nyolcsávos autópályákon! Meg kell őrülni! Tömegközlekedés semmi. A buszok minden sarkon megállnak. Vonat, villamos, troli semmi, és ezek beszélnek spórolásról meg elmaradottságról.

Az emberek mind kövérek. Alig érteni, mit mondanak angolul. Magyarországról mégcsak nem is hallottak, mindenki azzal viccelt, hogy éhesek vagyunk-e. A legtöbbjük annyit tud, hogy két óceán közt vannak, de más országot nem ismernek, sőt még a szomszédos államokat se nagyon. A házakon mindenhol ki van téve a zászló, tudod, ami nálunk csak ünnepekkor szokás. Nem is értettem, hogy mire ez a nagy nemzetieskedés, amikor csak kétszáz évesek. Minden kisfiút szokás körülmetélni. Amikor erre megkérdeztem, hogy miért kellett ezeket a zsidó szokásokat átvenni, akkor nagyon furcsán néztek. Mondták, hogy nem szabad ilyeneket mondani, mert ez náluk illetlenség. Amúgy is, most nekünk magyaroknak a Fidesz miatt nagyon rossz a megítélésünk. Még azt is hiába mondtam, hogy de a Miniszterelnök nálunk is cigány, ezt sem vették jónéven. Furcsa népség annyi szent. Nem is megyek oda többet, pedig jól éreztem magam.

40 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2012.03.30. 06:56:45

Jancsi bácsi, a tájékozott és elfogulatlan kritikus. :)

Infomaker 2012.03.30. 07:55:30

Éltem Pennsylvaniaban, kertvárosban, imádtam azokat a dolgokat, amit a mai magyar vidékben gyűlölök.

-Nincs kutyaugatás állandó jelleggel
-Nincsenek kupacok, szemét, mocsok
-A házak szépek, rendezettek (mind)
-Nincsenek igénytelen kerítések
-Nincs télen-nyáron (fűtés, levélégetés) olyan füst, hogy meghalni tőle

Valóban persze mindenhez kell autó, kerékpáros nincs sehol.

Kaja:
Egyszerűen nem megy a fejembe az a fajta ember, (ismerek ilyet), hogy mindenhol a magyar ízeket akarja. Eheti itthon egész életében, nem unja még? Én odakint direkte az ottani kaját akartam enni, legyen az noha akár "ottani kínai" is, mert az is más mint itthon. De azért az ottani hambik sem a mirelit gyíkhúsról híresek.

Bicepsz Elek77 2012.03.30. 08:10:38

Jo a poszt. Kinek van penze ott normalis kajara? Max. Az elitnek. De az is muzlit eszik reggelire, hambit/pizzat ebedre es este zabal sokat, igy ettol hizik. Vagy zoldet eszik, mint a nyulak. Megijednek ezek a zsiroskenyertol, koromporkolttol, zsirszalonnatol, csirkenyaktol, kocsonyatol, vereshurkatol, pacalporkolttol, vesepecsenyetol stb stb.

2012.03.30. 08:34:58

Zsír, csak azt nem értem a szegény vidékekre miért nem megy el soha senki, pl. Kentuckyban olyan jó lepukkant helyek vannak.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2012.03.30. 08:35:23

"Mindig le kell tegyem a Hócipőt, mert gurulok a nevetéstől, de itt nem nevettem egy poénon se, amit lefordítottak."

Egy mondaton belül két touchdown, hogy stílszerű legyek :D

S.O.A. 2012.03.30. 10:05:31

"A sok rögbis ott gyömöszköli egymást,"
Amerikai focit lerögbizni 10 pontos modorosság, gratula :)))

Styxx 2012.03.30. 10:18:16

"Még azt is hiába mondtam, hogy de a Miniszterelnök nálunk is cigány, ezt sem vették jónéven. "
:-)LoL a köbön. meg a néger NBA-sok is. Jancsi bácsi for prez + 1 vót

Az amcsiknak szólt-e valaki, hogy kuss nekik, magyar gyarmat lettek, mert a Rakonczay partra szállt?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.03.30. 11:11:54

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: megjegyzem, rögbinek mégis inkább rögbi, mint focinak foci, esetleg találhattak volna neki egy saját nevet, és akkor nem lenne ez a faszakodás a nyominger sportrajongó-táborok között, hogy gyítemár, nédda, kinyírom a1 életét, mer' focinak nevezi a rögbit. Édesapám, faszér' nem mész olvasni, nem szóltak még, hogy a versenysport übergyíkság? NÉZNI a sportot meg szánalmasabb, mint a mentaszószos bárányról posztolni húsvéttájt? Szerezzél könyvet aztán tanulj, hehe.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.30. 11:29:13

szép kis bédekker, szalonna mellé csomagolva. az amcsik meg hülyék, mint az angolok.

2012.03.30. 11:39:45

@vészmadár (pica pica): De szép is az, amikor jön a "hülyebunkó amerikajiak", mert hát ugye az amerikai fodbal, meg az a hülye pankráció, stb.
Halkan szoktam megjegyezni, hogy bezzeg egy UTE-Fradi, az maga a megtestesült értelem és magaskultúra, hozzátéve, hogy azok a hülyebunkó amerikaiak 50-80000 nézőszámos sporteseményekről hazavonulnak úgy, hogy egy kukát nem borítanak fel, nálunk meg 200 tuskó fradista szétverhet vonatot, metrót, utcát, ha olyan kedvük van.
Sajnáltos módon még nem vezették be a drága bérletes-kmarás beléptetést a magyar stadionokba, pláne nem az éleslövészetet a hőbörgő-randalírozó, úgynevezett szurkolókra.

pocaklakó minimanó 2012.03.30. 11:48:54

Jani bácsi, a magyar Torrente. :)

Pan Modry 2012.03.30. 11:56:29

Birom azt amikor elkezdik leszolni az amcsi kajakat. Szerintem eppen Amerikaban a legegyszerubb egeszsegesen etkezni.

Hol van MO-on egy whole food market?

2012.03.30. 12:13:55

@Pan Modry: Te is leszólnád, ha ismernéd a sok kiváló, ízletes magyar ételt, amit itt fogyaszt a legátlagosabb pógár is.
Parizer, virsli, szafaládé, zsíros kenyér, vizeszsemle, grízes tészta, trapistá(nak nevezett) sajt, egy jó perkűtt, tőtött káposzta, nem csak, hogy ízletes, de rendkívül tápláló étek is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.03.30. 12:57:17

@Brother Love: amennyi innen látszik amerikából, az nekem bejön, mondjuk spec a sport az ott sem érdekelne, ez van...

Demszky 2012.03.30. 12:59:42

@Pan Modry: Bazzeg, lezsibbadtam tőled, de jól esett. Mondj még ilyeneket légyszi! Köszi.

KürtiT (Tromb74) 2012.03.30. 13:07:54

@vészmadár (pica pica): Nekem a déli, redneck élet jönne be. Egész nap mocskosan köpködni meg lövöldözni,az ám az élet. A country mondjuk elég szar zene, de szórakoztató.

2012.03.30. 13:11:58

@vészmadár (pica pica): ha innen tetszik, akkor inkább ne menj közelebb:)

@KürtiT (Tromb74): már a countrynak melyik ága? bluegrass, redgrass?:)

Donjon 2012.03.30. 13:28:11

Nos igen Amerika, változatos ország. :)

Az én rokonaim pl. a vallási élet miatt mentek ki. Sok féle okból lehet szeretni és utálni is.

2012.03.30. 13:38:12

@Donjon: ők is fenn voltak a Mayfloweren?

Magyarnaba 2012.03.30. 14:30:20

Így teljesüljön minden kívánságom! Most kértem enerváltan az utolsó címlapos posztnál egy igazi Jancsi bácsit, és erre tessék.

Az már szomorúbb, hogy egyes részletekben egyetértek Jancsi apóval. Van egy haverom, aki fél évet itt, felet ott él és mindig kicsit meghízva jön haza. Elég sportos a csávó (már amikor itthon van) és egész hihetően ecseteli, hogy nem lehet egészségesen élni odakinn. Korsó sörnyi időket képes átkeseregni az agyoncukrozott és zsírozott kajákon.

Magyarnaba 2012.03.30. 14:40:01

Ja, köszönöm a posztot, egy felüdülés volt!

Pan Modry 2012.03.30. 14:41:06

@Magyarnaba:

ezt tenyleg nem hiszem el... Amerikaban sokkal egyszerubb valtozatosan es egeszsegesen etkezni, mint Magyarorszagon.

Annyi hogy nem a Walmarban kell vasarolni a szart.

Magyarnaba 2012.03.30. 15:09:01

@Pan Modry: Lehet, majd ha arra járok, megnézem.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.03.30. 16:11:02

@Pan Modry:

Mivel Amerikában minden könnyebb, egészségtelenül étkezni is könnyebb, tehát elhízni is. Mit nem lehet ezen elhinni.

pocaklakó minimanó 2012.03.30. 18:04:06

@Hadrian77:

"már a countrynak melyik ága?"

Ahogy a klasszikusnál szerepel... :)

"Elwood: What kind of music do you usually have here?
Claire: Oh, we got both kinds. We got country AND western."

Donjon 2012.03.30. 18:21:14

@Hadrian77: Lehet így hívták, nem tudom. :) szerencsére nem üldöztetés miatt mentek ki, csak az ottani közösséghez akartak csatlakozni.

GoodGolly 2012.04.01. 14:31:26

Figyelj kicsi fiam,
eins: amerikában marhahúsból van a marhahús, nem 50 éves szarokat vágnak le...menj el egy BoB Evans-be , vagy akármelyik steak house-ba, és átgondolod mit írsz legközelebb.

zwo: ha csak pár penny van a kis zsebedben, mint mondjuk neked volt, azért nagy csodákat ott se várj...

drei: meg kell nézni mondjuk a Rákóczi út V. kerületi rész! - tankcsapdáit, aztán lehet köpdösni a downtown areat akárhol Amerikában.

Oh, igen , és Infomakerhez csatlakozva, én is voltam egy kicsit Pennsylvaniaban.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.04.01. 16:26:48

muhahaha... az vót mán, hogy viszont ha bármi bajod van, itthon ellátnak, kint meg akár meg is dögölhetsz a kórház előtt, ha nincs biztosításod? minimálbér felét kitevő bizti megvan? pre-existing condition megvan? előre engedélyeztetés megvan? elutasított kezelések megvannak? mert nem szükséges? hát az megvan, hogy ha a dokinak bármiféle "lelkiismereti" problémája van az ellátásoddal, akkor akár hagyhat is szépen megdögölni (pl. méhen kívüli terhesség, abortusz, nem köteles megmondani, ha a magzatod beteg) ott helyben, max annyira kötelezhető, hogy átküldjön egy másik kórházba? amire lehet, hogy nem lesz pénzed, vagy nem lesz annyi időd, mielőtt elvérzel?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.04.01. 17:12:10

@GoodGolly:
Azt se feledjük el, hogy sokkal toleránsabbak, főleg a melegekkel, más bőrszínűekkel és szdszesekkel. Leckéket vehetnénk tőlük európaiságból!

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.04.01. 17:26:25

@Kurtz ezredes:

jah, a büdöstaplókéknál még szokásba van a "corrective rape", hogy lezbikákat erőszakolnak meg, hogy tuggyák, milyen az igazi jó kemény fasz, hátha attú megjavúnak, oszt heteropina lesz belőlük.

ez a kedves szokás egyébként még a toleranciáról és erőszakellenességéről híres dél-afrikában van még divatban.

pfoájj (kiköp)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.04.01. 18:25:58

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:
Ha még emlékszel, őket az onthespotos András is golyóérettnek találta, ki is kapott a nőjétől érte.

samuelfisher 2012.04.01. 22:34:28

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Hát, ilyesmit még a "fag" gyanús gyengébb egyedekkel is elkövetnek a seregben az alfahímek, ettől persze ők nem lesznek melegek, dehogy. Viszont kiszelektálják, -szekálják (pl. öngyilkosságba kergetik) a "nem oda valót". Nem biztos, hogy jó ötlet volt a DADT bevezetése.

Prophet 2012.04.01. 23:28:39

Ha a Hócipőt szerette, a Hírcsárdára is rá kéne néznie Jani bácsinak! Vagy ha nem fizetett még be az internetbe, akkor az unokája kinyomtathatná neki a Szíjjártós cikkeket!

Ernoke 2012.04.02. 09:27:18

@KürtiT (Tromb74): én szeretem a countryt, meg úgy általában az amerikai kultúrát, egy ideje rájöttem, h szinte minden kedvenc filmrendezőm és zenészem amerikai. az irodalmukat pedig különösen kedvelem, Maugham kivételével csak amerikai és magyar íróktól olvasok.

szerintem igenis jó ott a kaja. bírtam, h kértem reggelire fél adag szendvicset (ez volt ráírva az étlapra), és kaptam 2 db hatalmas zöldségekkel-hússal teli pékárut sültkrumpli körettel:) viszont akkor még kávéztam itthon sokat, keserűt és sűrűt, és az ottani kávénak nevezett mosogatólétől a hideg rázott.

mojoking77 2012.04.21. 20:35:31

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: Ezt a veretes faszsagot melyik ujsagban olvastad tunderem? Gyorsan mondd vissza az elofizetest.
süti beállítások módosítása