Hogyan blicceljünk sikeresen?

2012/02/15. - írta: Modor Tibi

Nem vitás: történelmi időket élünk, és bizony a bérletpénznek: a havi, fejenként 4-10 ezer forintnak a családi költségvetésben sokkal jobb helye is lehet. Ennyi pénzből elvihetjük kedvesünket egy romantikus vacsorára a környéken, de a gyerekeket is elküldhetjük moziba, ha éppen párunkkal kicsit kettesben szeretnénk lenni. A hatékony költséggazdálkodás első teendője, hogy felmérjük: mit faraghatunk le és mit nem. Itt most nem arról beszélünk, hogy illik vagy érdemes - hanem arról, hogy 100%-ig elkerülhetetlen-e befizetnünk ezt az összeget. 

Mielőtt belekezdenénk a rendszeres bliccelésbe, nagyon fontos lépés megnyugtatni a lelkiismeretünket és igenis felismerni, hogy amit cselekedni kényszerülünk, az a belénk sulykolt propagandával ellentétben igenis helyes.

1. A BKV díjszabása más, nyugat- és kelet-európai városok vállalataihoz mérten is aránytalanul drága. Pozsonyban és Krakkóban ennek töredékéért világszínvonalú szolgáltatást kapsz - pontos, sűrűbb járatokat, tiszta szerelvényeket, friss napisajtót -, Berlinről, Dublinról vagy Barcelonáról nem is beszélve. Amíg a 4-6-os villamoson a Király utcától a Nyugatiig ugyanannyiba kerül egy vonaljegy, mint a 923-ason Békásmegyerről a Dél-Pesti Buszgarázsig, addig nincs miről beszélnünk.

2. A BKV köztudottan a pártok kifizetőhelye, gondoljunk csak a 4-es metróra vagy a hírhedt nokiásdobozokra. Te rábíznád havi 10 ezer forintodat egy ilyen cégre? Jó érzés azt látni, hogy az ezerszer leadózott, keservesen megkeresett pénzed megélhetési politikus urambátyámék zsebében landol? Ugye nem? A politikusok is lopnak, ráadásul sokkal nagyobb pénzeket.

3. A BKV alkalmazottait mi fizetjük. Te és én, a vállalkozó nászod meg a versenyszférában dolgozó sógorod. Ők tehát nekünk SZOLGÁLTATNAK, hiszen ezért kapják tőlünk a fizetésüket. Kevesen tudják, de a miniszter szó eredeti jelentése: szolga. Ezek után amíg a jegyellenőr, a pénztáros vagy a buszsofőr úgy érzi,  hogy neki joga van bármilyen - ismétlem: BÁRMILYEN körülmények között kioktatni téged, lekezelően bánni veled, neadjisten utasítani bármire, addig ezekre egy fillért se szabad költeni. Amíg a pénztáros - miközben téged próbál kiszolgálni - dohányzik és közben telefonál, pofákat vág a bankkártyára és odabassza a jegyet - amíg az ellenőrök seftelik el a hamisított jegyeket, ártalmatlan turistákat szívatnak, amíg a buszvezető is a kisbarátnőjével mobilozik vezetés közben, addig pénz helyett tőlem csak feljelentést kaphatnak.

4. A BKV tudatosan veri szét saját magát. Felszámolják (eufemisztikusan csak "szüneteltetik" úgy 30 éve) a kötöttpályás közlekedést, a járatokat szétszabdalják és ritkítják, az árakat meg folyton csak emelik.

5. A BKV a jegybevételekből képtelen fenntartani magát, így a végén folyton az adófizetők pénzéből segítik ki őket, a csődöt elkerülendő - így duplán-triplán fizetsz.

6. Az idióta kormányrendeleteknek köszönhetően már boldog-boldogtalannak, külföldi nyugdíjasnak meg diáknak csupa kedvezmény meg ingyenutazás jár, csak neked nem. Te nem érdemelnéd meg? Te nem tettél annyit az országért, mint egy jólétben megöregedett, Hévízen meg Hajdúszoboszlón üdülő nyugatnémet nyugdíjas?

 

Tehát majd akkor veszünk bérletet, ha nem lopnak-csalnak, megoldják az arányos (szociálisan is arányos!), zónás tarifarendszert, a szolgáltatás színvonalán pedig ugrásszerűen javítanak. Ha sikerült ezen a pár vitális ponton keresztül meggyőzni saját magunkat is, csapjunk bele a lecsóba és folytassuk a módszertannal! Egyszerű tippek és trükkök, hogyan élhet túl egy budapesti blitzmann a főváros forgatagában.

1. Lehetőség szerint mindig a felszíni közlekedést válasszuk. Ez valószínűleg mindenkinek tiszta, hogy miért - itt nincs ki- és beléptetéseknél jegykontroll, a megfelelő járatokon meg szó szerint soha nem fogunk ellenőrökkel találkozni.

2. Ezt persze nem választhatja mindenki szabadon, de igyekezzünk a periférikus járatokat használni. Külső kerületekbe nem szívesen merészkednek ki az ellenőrök - ha mégis, akkor meg könnyedén kicselezhetjük őket akár még menetközben is.

3. Az első ajtós felszállási rendszer ne ijesszen el senkit! Egyrészt szinte sehol nem tartják be, másfelől igény esetén felmutatunk a vezetőnek valami alig használt jegyet, majd azt teátrális csattogással érvényesíthetjük is rögtön. Soha nem fogja megnézni utána.

4. Utazzunk mindig állva! Ha mégis felszállnának az ellenőrök (általában hármasával járnak, bár mostanában sajnos a közterület-felügyelet is betársulhat), akkor alattomos, nem túl feltűnő mozdulatokkal próbáljunk meg elsasszézni a legközelebbi ajtóig és zsupsz, leszállni. Kergetni valószínűleg nem fognak a járművön belül, és addigra már általában mindig találnak valami más balekot, aki nálunk is pofátlanabb, mert kényelmesen leült és nekiáll vitázni meg alkudozni.

5. Ha mégis elkapnának: erre az elszigetelt esetre mindig legyen nálunk pár ezres. Az ellenőr sem a havi nettó béréből fog megélni, a papírmunkát meg örül, ha megússza. Általában 2-3 ezresért örömmel eltekint a helyszíni bírságtól - a legemberségesebb tamásbátyáktól akár jegyet is megpróbálhatunk vásárolni vagy másik jegyet bemutatni, ez sokszor működő trükk. Ha havi négyszer elkapnak, még akkor is olcsóbban kijöhetsz, mintha bérletvásárlással bajlódnál.

6. Ha metrózni kényszerülünk: mostanában csak belépésnél ellenőrzik a jegyeket, kifelé vagy az állomások-járművek területén szinte soha. Meg lehet próbálkozni egyszerűen faarccal besétálni az ellenőrök között, de ha európai, kulturáltabb megjelenéssel és rasszjegyekkel rendelkezünk, akkor ez nem mindig sikerülhet. A megoldás ismét a dummy-vonaljegy. Lehet már használt vagy érintetlen - még az automata fénye is felvillanhat, a számok-betűkódok értelmezhetetlen és alig olvasható hieroglifái pedig lényegtelenek. Vészhelyzetre otthon előkészíthetünk egy jokerjegyet is: az automata által vágotthoz hasonló kis téglalapot ollózunk bele - arról meg nem tehetünk, ha az a rohadt festék mindig kifogy a gépből..! Vigyázat: a metrók és a buszok automatái más-más mintában vágják be a jegyeket.

7. Ellenőrfelismerési technikák felszíni közlekedésnél: párfős csoportjuk a megállóban együtt álldogál, majd hirtelen szétszéled és külön ajtókon száll fel. Csak kistáskát (általában hasitasit) hordanak, öltözetük és frizurájuk ódivatú. Messziről ki lehet őket szúrni a rutinos utazónak.

8. Hop-on, hop-off technika: csak kalandvágyó, fitt versenyzőknek ajánlott. A lényeg, hogy minden megállónál bravúros mozdulattal átszállunk egy másik kocsiba - ezáltal elkerülve a kellemetlen helyzetet, hogy a felszálló ellenőrök MÁR ott találnak minket. Itt lesz időnk pepecselni, jegyünket keresgélni, majdnem érvényesíteni, aztán sajnos pont le- és átszállni.

9. Szabotázs: a jegykezelő automaták üzemen kívül történő helyezése. Mechanikus lyukasztóknál megteszi egy-egy forgalomból kivont egyforintos - bélyegzővel ellátott bélyegzőknél pedig egy négyrét hajtott papiros, aztán se ki, se be. Mi megpróbáltuk, de hát Istenem, ha nem működik...

Ne feledjük: mi nem csalunk vagy lopunk. Éppen ellenkezőleg. MINKET lopnak meg és vernek át többszörösen is! Mi tulajdonképpen csak egy nagyon keveset tudunk visszavenni abból, ami nekünk valójában JÁRna.

Bliccre fel, kellemes utazást Mindenkinek! :-)

440 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.02.15. 06:29:24

:D
A hibalista harmadik pontjánál felnyerítettem, eszembe jutott a Csapd le csacsiból az ominózus jelenet, amikor a Galla megpróbál jegxet venni a Pap Verától a kisföldalatti megállójában... :D:D:D
- Givmiatiketplíz!
- Haggyonmá, nem látja, hogy a Központtal beszélek???

Pan Modry 2012.02.15. 07:44:48

Utalom ezt a fajta mentalitast. Tipikusan leirja azt az ocsmany viselkedest ahogy egy tolvaj megideologizalja hogy lop.

Sajnos Magyarorszagon tulsagosan toleralja a kozvelemeny ezt a fajta parazitizmust, Becsben vag Pragaban a tobbi utas legszivesebben lekopne a csalot es az ellenor pattjan all.

Peti8 2012.02.15. 08:07:00

a "miniszter" müvelt társaságok alaptételeinek egyike politikai beszélgetésekben. jajj :) bliccelés.. amikor az ösztöndíjból nem futotta és a 150 centis ellenőrnéninek háttal állva mentem percekig a megállóig ,szép idők :)

2012.02.15. 08:29:22

Ez egy kirekesztő írás! Más települések is vannak az országban közösségi közlekedéssel! Az ottani bliccelésről miért nem esik szó?

Drago Brutic 2012.02.15. 08:31:18

Lényeg, hogy legyen nálad mindig egy jegy a végső esetre. Ne jegytömb, mert az kitépi a kaller a kezedből és pótdíj helyett elkobozza.
2. praktika. Mobil---kezdj el lazán mobilozni, mert akkor kevésbé jönnek oda hozzád. A parás arcú, izgulós fazonokat szúrják ki.
Csinálj gyereket. - a kisgyerek olyan, mint a bérlet, soha nem jönnek oda. Ez még a metrón is működik: felkapod a "minimanót", és magadhoz húzod, eltakarva a fejedet is. Egy kaller sem szól.

lárvalányhaj 2012.02.15. 08:32:34

Egyetemista koromban nyomtam ezt, de egy ideje semmi kedvem "kommandózni" az ellenőrök elől...

Celtic 2012.02.15. 08:40:21

Valoszinuseg-szamitas technika: atlagban masfel havonta jon ellenor. Ha kifizetem a buntetest, az ugye 15e (masfel havi berlet) helyett csak 8e. De kozel vannak a megallok, tehat le is szallhatok, mire odaerne. Mittomenmilyen eloszlast feltetelzve (talan Gauss?), ha ma lattam ellenort, kb. 25 napig nem fogok, aztan naponta no a valoszinusege.

Eddig az elmelet, gyakorlat meg az, hoyg megveszem a berletet szepen, legfeljebb 1-2 napot hagyok ki (amugyis heti 4, vagyis havi max. 18 alkalomra kell, pontosabban oda-vissza, tehat havi 36 alkalom, majdnem ott vagyok, mintha mindig jegyet vennek)

galoooshka 2012.02.15. 08:44:08

A metrónál egyébként felfedeztem én is egy módszert még annak idején...Az áljegyet feltűnően bedugod, aztán még időben ki is veszed, ellenőrhöz közeledve felveszed a szemkontaktust, mosolyogva köszönsz (lóbálva a jegyet).A köszönésen és hogy embernek nézed őket annyira meglepődnek, hogy míg elhaladsz, csak egy visszaköszönésre jut idejük, a jegyedre rá se néznek :)

2012.02.15. 08:51:51

Kérem szépem, én a menetjegy hiányából eredő, utas-ellenőr konfliktus megoldásának legprofesszionálisabb módját egy idősebb, elhízott, 5-6 év körüli rajkót a metrón szoptató(!) roma asszony esetében figyeltem meg.
Az asszonyság többszöri "Menetjegyet, bérletet kérem felmutatni!" felszólítást is rezzenéstelen arccal tűrt, ám kb. a harmnadik után felháborodottan gesztikulálva, rekedt hangon ordítozni kezdett: "Szopnád ki a picsámat, nem látod, hogy gyerekkel vagyok?!?", s a felajánlott opciót elősegítendő, szabad kezével a szoknyáját kezdte felrángatni.
Az ellenőrök pironkodva ismerték el tévedésüket és szó nélkül odébbálltak.

mrbateman 2012.02.15. 08:51:51

'92-ben Józsikával (az osztálytársam) kitaláltuk a tökéletes bűncselekményt.
Pécsi tömegkölekedés, a jegyen 9 szám, ebből random 3-at lyukaszt a gép, kiszámoltuk az összes lehetséges permutációt, persze gyalog, mivel akkor még nagyon nem tartottunk ott matekból, majd a nagy számot látva elhatároztuk, h. a saját jegyek összegyűjtése mellett a megállókban fellelhető hátrahegyott példányokra is szükség lesz. A terv az volt, h. logikusan szépen egymás után rendezzük őket, majd a buszra felszállva egy papírfecnivel mintátveszünk, majd blazírt pofával előkeressük az összegumizott jegyek közül a számunkra az adott desztinációban relevánsat.
Ördögi tervünket a gonosz busztársaság és a nehéz gazdasági helyzet (inflációs nyomás) keresztülhúzta, mivel egy tolvonással 4 Ft-ra emelte a korábban egy bélásért árult jegyet. Mit ne mondjak én egy nyugodt ember vagyok, de akkor, ott akasztani lett volna kedvem!

Zorita 2012.02.15. 08:59:13

Kiválóan elcsípted ezeknek a mostanában oly divatos tényfeltáró eszmefuttatásoknak a stílusát! A kérdés formájában történő kiszólások, nagy igazságok felvillantása ("miniszter = szolga" még ilyet!?) stb. Aztán lehet megosztani fácsén ilyen szomorú szmájlis megjegyzésekkel kísérve :))

2012.02.15. 09:03:35

@mrbateman: baszod, ezt nem ti találtátok ki:) Valamikor a 80-as évek vége felé volt egy kabaréjelenet a Mikóval, aki ugyan ezt magyarázta egy haverjának a buszon. Egy üres papírfecnit lyukasztott, és egy bélyegalbumból kikereste a hozzá tartozó jegyet. Csak ott a végkifejlet az volt, hogy lerobbant a busz:)

Mizantrop 2012.02.15. 09:08:06

@mrbateman: Méghogy Józsikával, 92-ben! :) Tőletek függetlenül én is feltaláltam az atombombát. :) Teljesen járható út, nekem külön kis rendszerezett mappám volt erre a célra, úgy 10 éve. Az én számításaimat pedig a bevezetett automata lyukasztók húzták át, pedig a jegyek nagy része már megvolt. Ma már az általam bejárt vonalakon nagyrészt megszűnt a klasszikus lyukasztós rendszer.... De akkoriban mindenki nekem gyűjtött. Aztán - úgy emlékszem - éles bevetésre talán már nem is került sor.

belekotyogok 2012.02.15. 09:11:30

@Drago Brutic: Szerintem pont nemigaz. A babakocsi kifejezetten ellenőrmágnes, a gyerek is, pont azért, mert egy babakocsival nem tudsz lepattanni a buszról, a gyereked előtt meg nem biztos, hogy bevállalsz egy jó kis ellenőranyázós jelenetet.

mrbateman 2012.02.15. 09:15:55

@Hadrian77: Nem láttam, nem emlékszem...ahogy arra sem, h. melyikünk és milyen körülmények között fogalmazta meg az ötletet, egyáltalán sajátként tűntettük fel, vagy hallottuk havertól, láttuk tv-ben, stb. Csak arra emlékszem, h. beleéltük magunkat, h. egyszer a kicsi győz és túljár a mamut eszén, beleöltünk egy csomó melót, aztán nagyot kellett csalódnunk. Fiatal gyerekek kiábrándulása az innováció szükségszerűségéből, óriási károkat okoz a nemzetgazdaságnak...ha még mindég egy bélás lenne a jegy, lehet, h. magyar lenne az Apple, oszt azt bármikor eladhatnánk, h. fedezzük az ingyenes tömegközlekedés miatti államadósságot!

2012.02.15. 09:16:13

@mrbateman: Debrecenben a nyolcvanas évek közepe táján egy ideig bevezették a villamosjegy-automatákat. Az egyforintos bedobása után egy kart körbeforgatva lehetett a jegyet kivenni, a készülék egy tekercsről vágta le a jegyet.
Szájhagyomány útján szereztünk róla tudomást, hogy nagyon finom, ide-oda tekergetős módszerrel elérhető, hogy a készülék ne vágja le a jegyet, így lehetséges volt többet is kibányászni. Tehetséges/türelmes cimborák egész tekercseket kifejtettek.

Ernoke 2012.02.15. 09:18:48

@Pan Modry: namost akinek nincs pénze bérletre (10ezer ft nagyon nagy pénz), az hogy menjen munkába, vigye a gyereket iskolába...? ha van erre egy épkézláb javaslatod, örömmel fogadom.:)

2012.02.15. 09:23:27

@mrbateman: nem kell államadósság, majd az autósok megfizetik az ingyenes tömegközlekedést:)

Mala Suerte 2012.02.15. 09:24:43

@mrbateman: Apámék ugyanezt csinálták a '80-as évek közepe felé, pont Pécsen!

2012.02.15. 09:27:52

Áh, ez nekem nem jön be, nekem már rongyosra koptak az idegeim.
Nem régen Újpesten szálltam fel a metróra, a jegyet már 2 héttel előtte megvetettem, nehogy baj legyen. Igen ám, de hiába dugdostam nem tudtam pecsételni, ott szerencsétlenkedtem. Egész végig frászban voltam, mert persze bemonták, hogy készítsük a jegyet ellenőrzésre.
A Keletinél kontroll. Godnoltam nem cicózok én kifizetem amit kell, de azért bepróbálkoztam, hogy jaj, nem pecsételt a gép.
-Hol szállt fel?
-hát a metróállomáson.
-de hol?
-Jaj hol is?
-Újpest városközpont- még jó hogy az ex velem volt és segített.
-jó renben van, tudunk róla. - és eltépte a jegyeket.
Na megúsztam, gondoltam a nehezén túl vagyok, most már csak Nürnbergbe kell eljutnom, egy Linzi átszállással, de az már gyerekjáték ehhez képes.

Más alkalommal a Ferihegyről jöttem KÖKi éritésével, jegy nélkül, a Ferenczieknél vettem egy napi jegyet, utólag.

Telejesen olyan volt, mit Robert Graves-nél amikor megtudta az apja, hogy jegy nélkül utaztott, kiment a Viktóriára, vett egy jegyet és eltépte.

Mindig arról olvasok, hogy az ellenőrök agresszívak, meg is verhetnek, elveszik az irataidat, de azért gondolom nem lehet mégsem olyan tragikus, hiszen a gyereknek most fizetem a BKV büntetését havi 6000 ft-os részletekben egy ügyvéd számlájára.

belekotyogok 2012.02.15. 09:29:53

@Ernoke: ettől függetlenül azért az tény, hogy sokan valóban szeretik megideologizálni a tetteiket. (hogy miért szabad neki bliccelni, miért szabad megcsalni a párját, miért szabad lógni a munkahelyéről stb. stb.)

Wilika · http://wilika.hu 2012.02.15. 09:31:44

Ha nagyon faszán ellenőrizve volna az egész, és olcsóbbak is volnának a jegyek, akkor lehet, hogy nagyobb volna a kedv. Nem tudhatom.

Én még gimis éveim végén (2004-2005) csináltam azt, hogy bescanneltem egy lejárt bérletet, és nyomtattam egy vékony papírra egy dátummezőt (olyan színűt pont, mint az eredeti bérleten persze), és ráragasztottam az eredetire, majd ráírtam az új dátumot. Azt a bérletet még adtam tárcástul (a zavaros bérlettartó fólia sok tökéletlenséget elfedett) az ellenőr kezébe is, nagyon megköszönte és további kellemes utazást kívánt.

Amikor 2008 környékén egy kis ideig fehér volt a bérleteken a dátummező háttere, akkor csináltam még olyat is barátnőmnek (akkor még csak udvaroltam neki :D), hogy borotvapengével lekanalaztam az írást és új dátumot írtunk rá.

Egyszer emlékszem nekiálltam különféle oldószerekkel is kísérletezni, hogy vajon ki lehet-e oldani a tintát a bérletszelvényből. Megfigyeltem, hogy valami spéci tollal írják rá, mert minden bódéban ugyanolyan toll volt, és míg a tesztpapíron pl. a hipó sok tintát feloldott (igaz, kicsit megsárgult tőle a papír) addig a bérletből nem lehetett kivenni.

További trükk volt még (amit viszont már nem próbáltam) hogy a vonaljegyet vízlepergetővé kellett tenni (szőlőzsír, kézkrém, impregnálófolyadék) és kezelés, majd ellenőrzés után a bélyegzőt lemaszatolni róla.

mrs.starkey 2012.02.15. 09:35:14

én nem merek bliccelni. vagy ha mégis megteszem, akkor végigparázom az utat. :( még kamudiákjegyet sem merek kérni a távolsági buszokon, pedig még mindig szemtelenül fiatalnak nézek ki, ha lusta a sofőr és nem kér diákot, akkor akár meg is tehetném.

2012.02.15. 09:47:18

A legjobb amikor az ember tudta nélkül bliccel és még fizet is érte, mert a sofőrnél vesz jegyet, az meg olyat ad, amit a megállóban szedett össze:)

Wilika · http://wilika.hu 2012.02.15. 09:48:38

Mi hétfőn fél várost végigmetróztuk kollégámmal, több helyen kiszállás, intézkedés, visszaszállás, őröknek mindenhol bérletvillantás ahogy azt kérik, aztán a végén egyszer csak nézi a bérletét;
"Te... ez már több mint egy hete lejárt"

oc 2012.02.15. 09:57:34

A 19/41-es vonalon nem nagyon érdemes bliccelni, mert általában 2-3 kétajtós szekrény méretű roma fiatalember alkotja az ellenőr gárdát.
Nem bunkók, abszolút tisztelettudóan beszélnek azzal, akinek van jegye.
Nem szeretném kipróbálni, milyen, ha valakinek nincs... :)

mrbateman 2012.02.15. 09:57:48

"Rákosi elvtársank nincs jegye?! Akkor fizessen büntetést!"
Mámameg szógálati ódi, meg a fazsom, a zén adómból!

Riley 2012.02.15. 09:58:15

@Drago Brutic: a második nem mindig jön ám be : egyszer megpróbáltam, de az ellenőr kedves, türelmes arckifejezéssel megvárta a mintegy 20 perces telefonbeszélgetésem végét, majd a táskám fülét megragadva még le is szállt utánam. Amikor ezt szóvá tettem neki, közölte, hogy mivel én egyedül utaztam a buszon, az ellenőrök pedig csoportosan, a kis spanjai úgyis bizonyítani fogják, hogy ő ugyan nem ért hozzám! Ekkor a végső eszközhöz, a pityergéshez folyamodtam, az bevált :D

2012.02.15. 10:07:21

@Riley: Hmmm, ezt az utolsót én is kipróbálom! Őzike tekintet, pityergés a kopasz-körszakállas-bőrdzsekis kigyúrt taplótól! talán a meglepetés ereje hatna.

Hadrian77: Az igazi rutinróka Volán söfőr, akinek ismerőse vagy, cinkosául fogad. 240 Ft-os jegy helyett beéri egy százforintossal, de jegyte nem ád. Azt nem tudom, hogy van-e fülesük arról, hogy mikor jönnek ellenőrök, mert elvileg jegy-bérlet nélkül fel sem szállhatnék, tehát ha az esetleg feltűnő ellenőröknek aszondom, hogy a sofőr nem adott jegyet, valóban zűrbe kerülhet.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.15. 10:13:45

Hát, én korszerűtlen vagyok. Bérletet vásárolok, sőt MÁV Start Klub kártyám is van. Éves. Érettségi előtt meg kb hatszor ültem életemben helyi járatú buszon, Nyíregy az a metropolisz, amit nem nagyon kilépve másfél óra alatt bármelyik átlóján keresztül lehet gyalogolni, ráadásul nincs az a sok meredek hegy se.

mrbateman 2012.02.15. 10:15:17

@Riley: Mindenestre jó, hogy nem kellett elmenned addig míg szegény Zsanettnek a Múzeum-körúton!:-)

Na mára befejeztem, szar poszt volt a mai is, nem értem Tibit miért nem ír jókat, ha egyszer tud!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.02.15. 10:16:08

aki 2012-ben csak miniszterelnök, az sikeres ember nem lehet.

Ernoke 2012.02.15. 10:16:47

@Riley: mindig érdekelt, h hogyan lehet magadat az ilyen trükkökre rávenni, de tényleg, hogyan? én soha senkinek nem tudtam könyörögni semmiért, még kérni is jelentősen nehezemre esik, pedig még őzikeszemeim is vannak...

Styxx 2012.02.15. 10:21:30

Eddig tujáztam, de most új módszer után kell néznem. Egy friss rokkantnyugdíjas.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.02.15. 10:24:31

@Professor Pizka: Igen, ez egy olyan dolog, amihez ténylegesen gyerekszoba kell - nem azért veszünk jegyet, mert olyan sok pénzünk van, hanem mert tudjuk, hogy hosszabb távon azért lesz sok pénzünk, mert nem az ilyeneken spórolunk.

@ndtomas 2012.02.15. 10:25:46

Bangkokban vannak ingyenes buszok. pont az ilyen hátrányos helyzetűeknek. de oda nem fog eljutni aki már az ilyen piti csalásnál leragad. minő paradoxon

vincere 2012.02.15. 10:27:35

boldogult pályakezdő koromban (már a 90-es évek végén sem tudtam megélni 47 ezer forintból...) rá voltam kényszerülve a bliccelésre. valóban ki lehet ismerni a technikákat. metróval csak a legvégső esetben utaztam, max. 3 megállót, h. szakaszjegy még beleférjen. egyébként jobbára trolival, mert azon még az életben nem láttam ellenőrt. közismert technika volt még a bélyegzés nélküli lyukasztás, "én megpróbáltam2 alapon...
haza is vonat helyett inkább Volánbusszal jártam, a sofőr már ismert látásból, soha nem kérte el a diákot, így jártam hosszú évekig.

aztán idegileg belefáradtam az állandó éberségbe, és lassan az az idő is eljött, amikor a bérlet kifizetése már nem sodort az éhhalál szélére. igazából büszke is voltam magamra, amikor már úgy tudtam élni, h. mindennek kifizetem a rendes árát.

az érme másik fele: vidéken a helyijáratok sofőrei nagy svindlerek. a mai napig ugyanaz történik mindig, mikor hazamegyek. a késő esti (tehát 8 után) járatokon alig van utas, ők meg biztos tudják, h. ellenőr már nem jöhet. a sofőrök elenyésző kisebbsége elveszi a pénzt és ad rendes jegyet. a többi vagy újrahasznosított (már használt jegyet félbetép) jegyet ad teljes áron, vagy jegy nélkül enged fel féláron. és van egy darab bácsi, aki csak úgy felenged, se jegy, se pénz - úgy néz ki, mint a Télapó, és esküszöm, eddig kétszer volt hozzá szerencsém, mindkétszer karácsony környékén :)

Riley 2012.02.15. 10:31:17

@Ernoke: hát, végül is nem kellett nagyon megerőltetnem magam, ugyanis épp két nappal azelőtt hagytam el az éves bérletemet, ami elég nagy érzelmi megrázkódtatás volt számomra. Plusz, valami nagyon szomorú dologra kell gondolni és megy az, mint a karikacsapás :D :D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.15. 10:31:31

@altoid: Egy kollega mesélte, hogy kirendelésben védett egy pasast. A bűncselekmény abban állt, hogy berakta a százforintost a mélyhűtőbe a pasas, majd a két fémötvözet eltérő hőtágulását kihasználva kinyomta a sárga közepét és belerakott egy pont beleillő egyforintost (kétforintost? amelyik beleilleszthető) ezt megcsinálta több százforintossal, aztán elment vásárolni, ahol jól legbukott. A bíróságon nem tudta megmondani, h mi volt ebben a buli, ő nagyon rafkósan pénzt hamisított. Ott ment a tanakodás hogy mi a picsáért is kéne elítélni a fószert, a hülyeség ugyanis nem büntetendő.

Ami amúgy a BKV-val folyik, az viszont büntetendő. Én simán Malévosítanám.

torzi 2012.02.15. 10:33:05

én érdekesen viszonyulok a blicceléshez: vonaljegyet nem vagyok hajlandó venni, mert irreálisan drága. a havi bérlet (szerintem) nagyjából megéri azt amit kapok érte, én elég sokat mászkálok tömegközlekedve, nincs kedvem prosztó ellenőrökkel harcolni.
viszont egy megállóra bármire nem vagyok hajlandó jegyet venni, ha éppen lejárt a bérletem.
inkább gyalog vagy bliccelek.

viszont: otthon vidéken eszembe sem jutna lógni. normális buszok, normális sofőrök, és egy vonaljegy áráért kivisznek keszthelyről a falumba.

vincere 2012.02.15. 10:48:27

azt elfelejtettem írni, h. egy haverom rendszeresen utazott úgy, h. a metróban egy papírzsebkendőt (!) mutatott fel bérletnek látszó tárgyként. simán átengedték...

egyébként meg a zenei aláfestés:
www.youtube.com/watch?v=5AVG0xVnpJU

escargot 2012.02.15. 10:52:14

@Brother Love: Nem kell hozzá ismeretség a Volánon - vagy még emlékeznek az arcomra jó évtizeddel ezelőttről. Ellenőrt meg a kaller-rendszer megszűnése óta ha kétszer láttam a vonalon.
Cserébe manapság már nem a fél állóhelynek örülsz a buszaikon, ahogy a körüllakó népek rászoktak az autóra.

nemértekhozzá(m) 2012.02.15. 10:57:49

a metróba már egyszerűbb bejutni, mint ha felszállnak pl a villamosra ellenőrizni... baszki, egyszer egy narancsot mutattam fel bérlet helyett és le se szarták.

2012.02.15. 10:58:20

@altoid: Ez így van. A bliccelők 99% meg hozza a minden szarra magyarázatot kreáló, primitív átlagot (amit a poszt azért szépen ostoroz), holott jóval többel elkölt baromságokra, mint egy havi bérlet, vagy egy jegy ára.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.15. 11:09:07

@Brother Love:

szar a békávé ---> nem fizetek
szar az igazságszolgáltatás --->piacos szamurájkarddal lemészárolom a birtokháborító szomszédot
szar a szülés szabályozása --->bírósági ítélet ellenére szülesztek
szar a kormány/parlament --->nem fizetek adót

Átjön a szomszéd a szamurájkarddal, valami gyümölcsfáról meg az árnyékban elfonnyadt hónapos retekről hadovál és hadonászik azzal a szarral ---> a kibaszott lusta disznó rendőrség a 'zénadómból nem képes megvédeni? Különben is, miért nem jár gyakrabban a busz? Ez a szar békávé...

Riley 2012.02.15. 11:10:25

@mrbateman: ennek én is módfelett örülök :D

Wilika · http://wilika.hu 2012.02.15. 11:13:37

@Brother Love: Persze, csak az ember általában szívesebben költ a baromságaira (legyenek azok sokmagos telefonok, méregdrága, prémium eledel Mircinek, transzszexuális kurvák, vagy az esti sör), ha tudja, hogy máshol le tud faragni.

2012.02.15. 11:17:38

@Brother Love: sofőrnek addig van infója, amíg belső ellenőrök dolgoznak. Egyszer Sopronban a Kisalföld volán külsősöket bízott meg, na akkor kirúgtak pár sofőrt.

évuska 2012.02.15. 11:33:36

@Ernoke: És mit egyen, miből tankoljon, fizesse a hitelt, kölcsönözzön dévédét szegény... ááá. Tán ne már a békávé oldja meg mindenki elhibázott döntését! Érdekes, hogy a moziba, múzeumba, étteremből nem akarsz be/ellógni, pedig sokkal drágább. Én úgy sajnálom a sok lúzert, akik a minimálbérükért vicsorogva próbálnak udvariasak lenni a sok önjelölt, hőzöngő, ingyen utazó ájfonozóval.

Ja és én biciklizem. A fogason fölfelé kettőt lyukasztok. És elrémültem, amikor utánanéztem, hogy mennyibe kerül az olyanok downhill biciklije, akik egy nap tízszer is fölmennek, és dulakodnak az ellenőrökkel, mert basznak egy diákbérletre meg egy ötszáz forintos biciklimatricára költeni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.02.15. 11:39:41

Ha lyukasztós a busz, megállsz a lyukasztó mellett, beleteszed a jegyet, és megkapaszkodsz benne. Ha jön a karszalagos ember, érvényesíted. Ha nem jön, akkor te nyertél. Csak arra kell vigyázni, hogy ne kelljen feladni a helyed.

Az nem működik, hogy amikor jön az ember, akkor rá sem nézve közlöd vele, hogy "Megszakítom az utazást." ? (mondjuk rajtam nincs táska, amiben megkapaszkodhat, hogy maradásra bírjon a megállóban)

Az nem működik egyébként, hogy a leszálló utasok átadják a kezelt jegyeket a felszálló utasoknak?

2012.02.15. 11:41:47

@Wilika: Szerintem szar a földgáz fűtőértéke, holnap megvágom a csonkot az óra előtt és onnan vételezem, kell a pénz egy új kiröffenőre a Hárlihoz, itt a tavasz. Ezér a szar gázér' fizessek? Hátanagyfaszt!
A húszméteres úszómedencémet meg nehogy má' feltöltsem egy csomó pénzér azzal a szar kemény vízzel, kikötjük a vízórát okosba', azt a pénzt inkább ráköltöm a Hummera, ki kell pofozni eladás előtt, Értem én, persze.

2012.02.15. 11:43:22

Münchenbe hónapokig jártam egy Streifenkarteval, ugy hogy csak 1 csikot pecsteltem (az csak 2 melállóra lenne érvényes)mert persze nem olvastam el, hogy mi van a hátuljára írva. Jött az ellenőr, nyugodtam mutattam neki a jegyet, elfogadta.

Miután rájöttem, hogy mit művelek soha többé nem mertem így utazni, és hálát adtam, hogy egyszer sem kellett 40€-os büntit fizetni, mindig vetem Isarcard9Urt, ami nem egy nagy összeg olyan 50-körül van, és nekem az bőven elég volt, mert 9 előtt nem igen szoktam felkelni.

Itt ez számít nyugger jegynek, de a napi jegy sem kerül több mint 2 vonal jegy (amivel át lehet szállni persze) sőt ha 2-3 személy utazik egyszerre akkor még olcsóbb, a harmadinak már majdnem ingyen van.

Ennek ellenére láttam már Schwarzfahrereket megbüntetni, de valahogy nem a kaukázusi rassz jegyeit hordozták, de ez persze merő véletlen, ebből álltalánosítani nem szabad.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.15. 11:58:37

Ettől függetlenül én felkoncolnám azokat a barmokat, akik a békávétól üzemi és pénzügyi nyereséget, de legalább nullszaldót várnak. Nem lesz. Akkor se lesz, ha mindenki bérletet vesz, ha minden busz napelemes szuperhibrid lesz. Belementek ebbe az ördögi körbe, és lassan tényleg az lesz a racionális döntés, hogy felrúgják az egészet és átveszi valami Simicska-filiálé.

2012.02.15. 12:02:54

minden szava arany!

2012.02.15. 12:04:42

@Frengi: Egyszer szemtanúja voltam (elejétől végéig) ahogy egy afrikait letessékeltek a metróról az ellenőrök, mert nem volt jegye. A kallerek nyugisak voltak, nem is nagyon törődtek volna vele, de valamiért elkezdett hőbörögni és "Polísz, polísz!"-t kiabálni. Erre a kallerek hívták a rendőröket, mire a feka meggondolta, el akart sétálni. A kallerekkel együtt lévő biztonsági megfogta, nem engedte, mondván, ha már te akartad a rendőröket, várd meg őket, mindjárt itt vannak! Erre a négus elkezdett üvölteni, a saját ruháját letépni, magát földhöz verni.
No most a jellemző az volt, hogy rögtön odagyűlt vagy 10-15 birka és elkezdték az ellenőröket szidalmazni és a negrót sajnálni, egy eszement vénasszony még egy jegyet is ott lobogtatott, hogy ő odadja, csak eresszék szegény ártatlant, és igaztottan tárgyalták, hogy "köcsög ellenőrök, csak azért, mert külföldi".
Azután jöttek a röndőrök, telefon, idegenrendészet, elhurcolták a csávót. Én meg járhattam tanúskodni, fasza volt háromszor elmondani ugyanazt.

2012.02.15. 12:05:42

@Professor Pizka: úgy általában közösségi közlekedés (tömegközlekedés komenista terminológiával) dotáció nélkül veszteséges, azzal is max. nullszaldósra jön ki, ilyen pályán nyereséget remélni baromság.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.15. 12:14:27

@Hadrian77: na igen de a dotációval kapcsolatban jelenleg az a helyzet, hogy:
- a kerületi önkormányzatok, ahol a budapesti bevételek nagy része keletkezik, nem szállnak be, fizesse az a renitens Tarlós
- az utasok nem fizetik mert szar
- a főváros nem fizeti, mert lassan mindene rámegy, és egyre szarabb
- az állam nem fizeti, mert szar, senki nem utazik rajta, aki igen az se fizet, az a szemét renitens Tarlós reformálja meg előbb, de úgy hogy új eszközre pénzt nem kap és rokon gyereket se rúghatja ki családostul olyan ívben, hogy az ijedtében ráharapjon a MASAT1-re.

Mc_Fly 2012.02.15. 12:15:02

Bezzeg Nyugaton ...

Madridban voltam egy fél évet, ott elég örömteli lenne a 10k-s bérlet a 14 ezres helyett:D Ja, és nincs diákkedvezmény sem, csak 21 éves kor alatti.

A vonaljegy viszont tényleg olcsóbb, és a metrók is hamarabb készülnek el.

A beléptetőrendszer olyan szintű volt, hogy nem hogy hajléktalan nincs a járműveken, de még egy bebombázott haveromat sem engedték fel, nehogy összehányja a járműparkot.. én azt mondom, szívesen kifizetnék 14 ezret havonta azért, hogy ne kelljen mindenhová kocsival vagy biciklivel járnom, és csövesszag se járja át az aurámat. És sajnos pont ezt nem látják meg a posztban leírt formák, hogy miattuk sem fog ez megvalósulni sokáig.

escargot 2012.02.15. 12:31:22

@Professor Pizka: És pont úgy is néz ki az egész, mint a hozzászólásodban felvázolt csatatér. (Néhány kiglancolt részlet kivételével.)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.15. 12:32:00

@Mc_Fly: a tragédia a dologban az, hogy a békávé amúgy jó. Persze, nyilván ezer dologban lehetne jobb, de a nagyon nagy területen elterülő Budapest (lakott)területének 95%-ról maximum negyedóra sétával elérhető valami csotrogány ami lassan és büdösen de bárhova elvisz. Vannak rosszul ütemezett járatok, ócska buszok, kosz, meg minden, de a város útrendszere infrastruktúrája ahhoz igazodva fejlődött, hogy kiterjedt tömegközlekedés van, nem sikátorokban és kapualjakban kanyarog a villamos mint pl Prága egyes részein. Nem kell feltalálni semmit, ott a sín, ott az utca, közlekedni kell rajta.
Vagy ott vannak az éjszakai járatok. Aki próbált már este 11 kor egy amerikai nagyvárosban eljutni valahová gyalog, annak nagyon tud hiányozni a 9xx buszjárat orkokkal, büdös hajléktalanokkal, részeg gimnazistákkal is akár.

vernyul 2012.02.15. 12:36:45

Én anno jeggyel utaztam anno, de csak a hetesen meg a hatos villamoson lyukasztottam, mert ugye ott jártak. Másfelé meg nem kellett mennem. A lyukasztott jegyet otthagytam a gépben, következő felszálló kartárs nagyon orült neki. Persze nekem soha nem hagytak :)

Drago Brutic 2012.02.15. 12:39:30

@Riley: Na jó, de írtam, hogy ez csak (félig)tömött buszon működő taktika. Ha úgy mobilozol egyedül, hogy 10 kaller magaslik feletted rád várva, akkor már csak az imádkozás marad (1 miatyánk+ 1 kabbala+ 1 harekrisna kombó).

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.02.15. 12:53:29

gecijó volt ez most Tibcsi. A fingós-szaros-hugyozós gusztustalankodások után, ahol a poszt, és a kommentelők modorosabbak voltak, mint egy Müller Péter-Fejős Éve-Paulo Coelho aranyháromszög, igazi felüdülés ez. A blitzmannért pedig beírok egy zöld, karikás ötöskét a naplóba.

Mc_Fly 2012.02.15. 13:10:27

@Professor Pizka: "Munkámból kifolyólag" elég sokat járok éjszakai buszokkal. Mérnökként én valami aranycsillagot adnék a nyakába, aki ezeket a vonalakat meg menetrendeket megtervezte, sőt, rábíznám a BKV, vagy akár az ország vezetését:D Soha nem kellett egy átszállásnál több sehonnan sehová, fél percre pontosan jönnek, ha még fűtenének is rajta, akkor maga lenne a földi paradicsom:D

És emiatt viszolygok attól az embertípustól, aki bliccel. Biztos én vagyok elitista, de valahogy nem érezném jól magam, ha az üvöltős-szoptatós roma famíliák meg a melegítős sportemberek szintjére süllyednék azzal, hogy nem veszek jegyet..

Riley 2012.02.15. 13:19:13

@Drago Brutic: :D:D

a vicc amúgy az volt, hogy pont félig tömött buszon történt, reggel, Astorián, és az ember miattam képes volt 10 másik utasnak nem elkérni a jegyét, bérletét.

Richard Lenoir 2012.02.15. 14:02:44

Berlinben láttam egy könyvet, hogy hogyan éljünk meg minél olcsóbban Berlinben, ott a fentiekhez hasonló konkrét tippek jelentek meg nyomtatásban, a könyvet ráadásul az egyik hivatalos Berlin-marketing kiadó gondozásában.

Már a "derék, becsületes németek" is erre vetemednek... (sokkal inkább szólt a könyv egyébként mindenféle berlini expat-nek, de ott már egy nem berlini német is lassan annak számít)

2012.02.15. 14:03:19

@Professor Pizka: van erről egy kurva jó könyv, E. J. Mishan: Költség-haszon elmezés

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.02.15. 14:05:38

@Brother Love: Szerintem az igazán nagy szívás az, hogy a pitiánerség egy olyan életmód, amiből nemigen lehet kitörni. Nota bene, többen is leírták már micsoda idegmunka és energiabefektetés bliccelni, és ugyanez igaz az összes fillérbaszó kis stiklire. Holott ha a delikvens kifizetné rendesen ezeket az alapdolgokat, és a kreativitását valami értelmesebb és jövedelmezőbb dologba ölné, valószínűleg előbb-utóbb telne neki okostelóra/Hummerre/karibi nyaralásra, így viszont marad mindenből a "középszar, de legalább nem került sokba".

keptelen kepkeret 2012.02.15. 14:14:38

3 hete voltam otthon,5 napot vegigblicceltem egy lejart jeggyel es egy ket naja lejart berlettel:-)))A BKV-nak M.o-n en alabol nem fizetek.Anno amikor diak voltam,akkor egy tetemes osszeget halmoztam fel birsagokbol,volt h az ellenor kergetett(de sosem kaptak el)Hianyzik a BKV-s adrenalin.nagyot valtozott a vilag,leven eleg volt a lejart berletemet bemutatnom es bevetnem a huuuu tetszel nekem bebi nezest,iil.a rohanos business women nezes is sikeres volt,leven azt hittik h roppant elfoglalt vagyok:-))A metrohoz lemenet az orsnel,csak siman kikerultem a sort,ill a villamoson elobb leszalltam:-))a nap tovabbi reszeben taxiztam,de gyerekes modon,nekem meg mindig roppant nagy elmeny kicseszni a BKV-val:-)))Masreszt elkapni nem tudnak,leven angol-magyar allampolgar vagyok,a magyaron a leanykori nevem van,az angolon a ferjem neve.A 90 es evekben amikor megalitottak eloadtam h francia vagyok,legjobb,a vegen tokre elfaradtak azert elkertek a nevem,mondtam Marie antoinette,lelekben keszultem a "velem ne szorakozzal hulyegyerek"reakciora,de nem,tok komolyan elfogadta:)))Persze anno az is mukodott,h riogatni probaltak a "hivom a rendoroket"en pedig mindig hihetetlen nyugalommal mondtam,h joo nalam akkor sincs igazolvany,igyhat varjuk egyutt.5 perc mulva elengedtek,leven a rendornek jobb dolga is van mint az en jegyemet csekkolgatni.regi szep bliccelos idok,imadtam:-)))

Főtruista 2012.02.15. 14:19:28

@Mc_Fly: +1.
Sajnos a többséget a tények nem befolyásolják a valóságképük kialakításában.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.15. 14:23:43

hátugye nem vagyok pösti, de nálunk az van, hogy eleve mindenre csak elöl lehet felszállni. Amúgy meg nem vagyunk szarfaszú kis nyominger faszariak, ha nincs pénzünk bérletre - és általában nincs - akkor megyek gyalog, ez van.

escargot 2012.02.15. 14:24:58

@altoid: Ebben ellent kell, hogy mondjak: _kishazánkban_ igen gyakori a fillértoszás befutott körökben, úgyis mint politikus, topmenedzser, vállalkozó. (A celebeket nem számítom ide, ők jellemzően hitelből élnek.) Talán egyszerűen hozzászoktak, hogy nekik minden jár, okosba' vagy ingyen.

2012.02.15. 14:25:06

@altoid: amit megspórol a bliccelésen, azt utána elkölti a plusz stressz és idegeskedés miatt gyógyszerre.

a_fater 2012.02.15. 14:28:19

hop-on, hop-off a legkirályabb játékok egyike :-) Lehet, hogy súlyos adóforintokba kerül nekünk a BKV, de mindemellett rendkívül szórakoztató :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.15. 14:40:30

@keptelen kepkeret: nos, nem cizellálom, személyeskedés vagy sem, igazi szarrágó magyar gyökér vagy, sajnálom.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.02.15. 14:45:41

@escargot: Igaz, de éppen ezért ők is mindig pitiáner kis senkik maradnak (legalábbis nemzetközi mezőnyben). Ezt kicsit nehéz elmagyarázni annak, aki nem ebben nőtt fel (újlipóciaiak itt tényleg előnyben vannak), de a valódi polgári értelemben vett "burzsoá" mentalitás nem annyira következménye, hanem előfeletétele az igazi gazdagságnak. Ezért marad pl Beló a húszmilkás BMW-jével mindig is büdös proli, és soha nem fog tudni elköltözni a mamájától.

keptelen kepkeret 2012.02.15. 14:46:32

@vészmadár (pica pica): BKV adrenalin vadasz:-))))De nyilvan mindannyian mas szotart hasznalunk,masok a nezeteink es foleg mas az ertekrendunk:-))))))))En nem sajnalom,h ezt mondtad,megertem,kimondottan epito jellegu kritika volt:-))

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.02.15. 15:26:31

@keptelen kepkeret: A te esetedben az "értékrend" erős eufemizmus. Hadd ajánljam neked Tibi egyik legjobb posztját, aminek te vagy a főhőse:

modoros.blog.hu/2010/09/22/servus_aus_munchen#more2265299

escargot 2012.02.15. 15:42:43

@altoid: Deal. Viszont megfelelő nemzetközi kitekintés hiányában a kis Pistike csak Belót fogja látni, mint szerepmodell és életcél, ennek okán a mentalitás újratermeli magát. (Akadnak azért pozitív példák, de elvétve, és sokkal kisebb nyilvánosságot is kapnak - vagy kérnek.)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.02.15. 15:59:43

@escargot: Mostanában szerencsére egyre többeknek megadatik a nemzetközi kitekintés. Persze van akiről lepereg, mint a teflonserpenyőről, lásd a keptelen kepkeret nevű mérsékelten intelligens létformát...

vakaranka · http://marmegintcsakaza.blog.hu/ 2012.02.15. 16:00:17

Nekem mindig van bérletem, nem mintha ez bárkit érdekelne, mert az ellenőröknek mindig a csukott pénztárcámat mutatom fel. Évek óta. Soha nem szóltak.

Egyszer kaptak el a villamoson, akkor mondtam a kallernak, hogy bocs, bulizni megyek, ilyenkor nem viszem magammal a bérletem, nehogy elhagyjam, de amúgy van olyanom. Simán elengedett. Nyilván rendkívül jó emberismerő volt, és kapásból tudta, hogy igazat mondok. Mert tényleg.:)

Szóval nekem nincs tapasztalatom igazi bunkó ellenőrökkel. Pedig valamennyire meg is érteném, hogy miután órákat áll a kurva hidegben fülig becipzározva a minimálbérért, megpróbálja lekeménykedni a frusztrációját az első arra járón. Még mindig veszélytelenebb, mint amikor pl. buszvezetők meg kamionsofőrök csinálják ugyanezt.

2012.02.15. 16:04:47

@vakaranka: Az ellenőrökre is igaz, ami a rendőrökre. Annyire nem várják a kulturált, emberi, ne adj' isten barátságos hangvételt, azt, hogy valaki azt mondja "Uram, önnek igaza van, hibáztam, de kérem... stb." hogy teljesen zavarba jönnek és engedékenyek, nagyvonalúak lesznek.

combo 2012.02.15. 16:46:27

@Pan Modry: "Sajnos Magyarorszagon tulsagosan toleralja a kozvelemeny ezt a fajta parazitizmust, Becsben vag Pragaban a tobbi utas legszivesebben lekopne a csalot es az ellenor pattjan all."

Fejlettebb nyugati országokban nem trendi villát lopni az étteremből vagy beállni a hajléktalanok közé ingyenkajáért, és ezzel utána fennhangon hencegni. (Ez az attitűd a hozzászólásokból is kiérződik.) Legfeljebb megszégyenülni, ha esetleg kitudódik. Nálunk ezzel szemben erre van egy szép magyar szó is, hogyaszongya élelmesség. Az. Valószínűleg ez a szocializmus öröksége, amikor valóban menő volt túljárni az állam(=közösség) eszén.

Egyébként tudjátok, hogy mi a leggázabb lopás, amivel találkoztam? Megmondom én nektek. Az egyik (összes?) megyeszékhely Tescojának WC-jében azt tapasztaltam, hogy a WC-kefe a falhoz van láncolva. Gondolom azért, mert már elloptak néhányat... Ezzel a mai pisi-kaki adagunk is megvolt.

Kockás Zebra 2012.02.15. 16:58:11

Egy romantikus vacsora kedvéért egész hónapban parázni meg izzadni, lesni az ellenőröket? (:

Másrészt meg: legyen nálunk pár ezres elkapás esetén. Hát, ha nem elég neki a 2 rugó, vagy többször is elkapnak, akkor már ugyanott van az ember, mint bérletvásárlással.

Amúgy a felháborodás teljesen jogos, már csak az utazási színvonal meg más országok jegyárai miatt is.

Pan Modry 2012.02.15. 16:58:34

@keptelen kepkeret:
Gondolom a kulfoldi ferjed is egy kulfoldi semmirekello. Meghogy adrenalin, muhahaha, fos magyar fos kulfoldi part valasztott ez a ti sztoritok.

Ernoke 2012.02.15. 17:03:17

@Wilika: "prémium eledel Mircinek" - erre én szoktam, na és?:D (na jó, zacskós whiskas volt eddig a legdurvább kilengésem:D)

@évuska: tudom, h nehéz elhinni, de van, akinek _tényleg_ nincs rá pénze, és nem az autó (nyilván arra sincs) meg a mozi (arra sincs), meg a dvd (még arra sincs) miatt.

@Mc_Fly: én is nagyon sokat bkvzom, szerintem is kurvajó. nem bírom felfogni, mit vár el az, aki szidja, teleportert...?

Kockás Zebra 2012.02.15. 17:17:28

@mrs.starkey:
Ezt félretudod, mert vannak sofőr-ellenőrző ellenőrök, random szállnak fel a városokban és kérik a diákot.

2012.02.15. 17:20:52

Münchenben sokhelyen kint van egy plakát: Este 9 órától személyesen üdvözüljük önt! Az első ajtón legyen szives felszállni. (áhh de finoman van mondva)

amúgy nem veszik nagyon szigorúan, én bőröddel simán felszálltam a középső ajtón, nem fafejek, ugyan akkor egy pasi közölte, hogy nincs aprója (a buszon is van automat) madj a metróállomáson vesz jegyet, simán engedte felszállni, mert ha a buszon veszi a jegyet az az Ubahnra is érévényes még, és viszont.

Pan Modry 2012.02.15. 17:31:55

@Ernoke:
Nos, neheaen hiszem hogy nincs ra penze, csak mashol is meg kell vagni a kiadasokat. Olyan egyebkent sincs, hogy egy citrombol nem lehet tobbet kifacsarni.

De a bkv kivalthato gyalog vagy biciklivel.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.02.15. 17:37:07

@Ernoke: Ha nincs pénze hát nincs pénze, akkor érthető. Azért kíváncsi vagyok, hogy a bliccelők hány százalékára érvényes ez...

Kockás Zebra 2012.02.15. 17:58:04

Volt egy egyetemista barátom a fővárosban még ezer évvel ezelőtt, évekig járt bérlet/jegy nélkül, kiokosított engem is, pl, hogy nagyon csúnyán kell rájuk nézni, meg ilyenek. XD 50 kg-mal nézhetek csúnyán...
Jó, nyilván az egyetemista csak alkoholra költ, ha még éhes, lefekszik aludni, de akkor is fura volt, hogy megvehetné, de elvből nem veszi meg, rendes ideológia volt mellé legyártva.

Styxx 2012.02.15. 18:41:44

@Wilika:
"transzszexuális kurvák" nem értek hozzá, de ez feláras szolgáltatás? Nem kényszerülnek inkább jelentős árelőnyt nyújtani a "hagyományos" versenytársakhoz képest?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.15. 19:05:28

@Styxx: Tudtommal ez olyan feláras ferdeség, mintha valaki kakiszexet, félig törölt ánuszt vagy teszem azt, a Feldhernnhalle hadosztály főtisztjeinek egyenruháját rendelné meg a hölgyre.

Celtic 2012.02.15. 19:14:52

@Professor Pizka: Kesz, most nem birom tovabbolvasni :)))) Ennyire nem lehet "furcsa" valaki...

combo 2012.02.15. 19:32:55

@Ernoke: "namost akinek nincs pénze bérletre (10ezer ft nagyon nagy pénz), az hogy menjen munkába, vigye a gyereket iskolába...? ha van erre egy épkézláb javaslatod, örömmel fogadom.:)"

Gondolom akkor is ennyire szoktad tolerálni a megélhetési bűnözést, amikor egy éhező brazil randalírozik a lakásodban...

Egyébként a csalás elsősorban nem az anyagi helyzettel van összefüggésben, hanem a neveléssel, a lebukás valószínűségével és az azzal járó kár mértékével.

Celtic 2012.02.15. 19:33:02

@altoid: Kollegina 130-at keres. 20 km MAV - 16e, Nyugati-Ferenc korut 9800.

Tehat 27e havonta, a fizetese negyede, csak azert, hoyg a munkahelyre eljusson es haza. En megertem, hoyg bliccel.

mrs.starkey 2012.02.15. 19:41:22

@Kockás Zebra: na de vannak olyan sofőrök is, akik bemondják jegyvásárlás közben hirtelen, h 1600 helyett elvisz 1100 forintért és nem ad jegyet, mit szólok hozzá? először azt sem tudtam mit akar, aztán megkérdeztem h tuti nem fogunk-e lebukni, mondta h nem, hát azóta már többször utaztam így a sok kilométeres utakon. ő tudja, neki is baja lehet belőle.

Wilika · http://wilika.hu 2012.02.15. 19:42:47

@Styxx: Az átalakításuk egy befektetés volt, aminek meg kell térülnie, nem gondolod? Mellesleg kevesebben vannak a standard kurváknál (olyan szívesen írtam volna hosszú U-val :) ), ezáltal megtehetik azt, hogy feljebb emelik az áraikat.

Styxx 2012.02.15. 19:51:51

@Wilika:
Nem mondod, hogy te vagy a bábÚs gyerek? kicsi a világ:-)

Mutter 2012.02.15. 19:55:16

a teátrális csattogáson úgy röhögtem, hogy könnyes lett a szemüvegem:-)

egyébként autóval járok, mer kiszámoltam gondosan, hogy bérlet 10 rongy, benzin 16 rongy a melóhelyemig meg vissza, hát, 6 rongyért nem éri meg napi 2x1 órát rázatni az embernek a petefészkét a villamoson a 2xnegyedóra autókázás helyett

vidékre: gondoltam, lemegyek pestről győrbe busszal, jó az, ja, csak győrben nem szállsz fel a helyi buszra jegy nélkül (ott a teátrális csattogtatás meg ezek se jönnek be:-), aminek az ára 400 Ft, a buszpályaudvartól a gyárvárosig meg azért nincs akkora kedvem gyalogolni, meg ha elmegyünk este valahova, akkor is meg kellene veszegetni a 400 Ft-os jegyet. meg a -13 fok napközben. szóval megint autó.

balaton: vonatjegy kettőezer Ft-al olcsóbb, mint a benzin+autópálya matrica, de ahhoz, hogy eljussak a délibe, fel kell szállnom a piros metróra. meg visszafelé is. tehát 2 jegyet kellene venni. továbbá vonattal: 2x majdnem 4 óra. autóval: 2x1 és háromnegyed óra.

azt gondolom, azér mindez - valahol - odabasz.

combo 2012.02.15. 20:00:39

@mrs.starkey: Ezt hívja a szakzsargon maxizásnak.

A Tyne folyó déli partja 2012.02.15. 20:06:01

@Hadrian77: hámert nálunk csak az első ajtón lehet felszállni, így bliccelés kizárva:) bár egy ismerős szerint a buszjegyeket normál papírra nyomtatják, és az ő munkahelyén simán tudott párat nyomtatni..

@Professor Pizka: Veszprémet is át lehet annyi idő alatt gyalogolni, de mikor az ember reggel munkába/suliba siet a város másik felére, akkor valahogy nem nagyon van ingere másfél órát kutyagolni. elég volt nekem éjjel, bulik után hazafele..@Frengi: hát itt simán szoktak bliccelni a metrón. nem kaukázusi nem nagyon van, volt kollégát (tejfehér angol) el is kapták, mert nem volt jegye, másik (szintén tejfehér angol) lejárt bérlettel utazott (nem vették észre), a múltkor meg valakit ketten fogtak a padlón, a metró kijáratánál. az se volt színes. buszra felszállni itt csak az első ajtónál lehet, nála kell jegyet venni, viszont a közlekedés bizony hülye drága.
ja, és a múltkor a Metro újságban (stílszerűen) egy levélíró kritizálta a londoni közlekedést, és tudjátok, mit hozott példaértékűnek? a pestit..merthogy nemrég járt ott, és az milyen jó volt.

Mutter 2012.02.15. 20:14:39

@Wilika: közeli hozzátartozóm ezért a kivagdosós-aláragasztgatós módszerért egy idézést kapott a postaládába
magánokirat-hamisításért:-)
aztán több tízezer ft volt a büntetés
ott bukott le, hogy már rég ezeregyszáz akárhány forint volt a diákbérlet, meg másképp is nézett ki, ő meg még mindig u. azt a kilencszázhetvennyolc forintos szelvényt update-elgette:-)))

Wilika · http://wilika.hu 2012.02.15. 20:17:13

@Kockás Zebra: Azt hiszem a bkv-figyelőn olvastam egy tag kommentjét, hogy valami két méter felett van, és széltében is igyekszik arányulni hozzá, aminek az a folyománya, hogy elkerülik az ellenőrök, és mindig ő hajkurássza a bérletével őket, hogy de hát nézzék már meg! :D

Nekem amúgy egyik kedves élményem, mikor felszálltam álmosan, betegen a négyeshatosra, odamentem egy random nőhöz, és megmutattam neki a bérletemet, majd ő nagyon meglepődve rám nézett, bólintott, benyúlt a zsebébe – közben csukódtak az ajtók –, és elővett egy ellenőri karszalagot, amit fel is vett hamar. Sajnos más megnyilvánulása nem volt szuperképességeimnek. :(

@Brother Love: Hja, legtöbb ember ilyen, illetve pont így ideologizálja a bűneit.

@Celtic: Negyede? o_O

@Styxx: Az nem tudom ki. :) Amúgy grammárnáci is szoktam lenni, de valahogy most olyan szívesen írtam volna a kurvát >>kúrvának<< :)

no mail, no problem 2012.02.15. 20:23:56

@Ernoke: munkahely megveszi? szerintem a bérlet még mindig része a cafeteria rendszernek, ha nem full geci/csóró a cég, akkor ki szokták fizetni. legalábbis az ismerettségi körömben ez a pálya.

Celtic 2012.02.15. 20:31:39

@Wilika: Nem tudom, szamold ki, lehet, hoyg csak az otode vagy a hatoda. Nem volt kedvem szamologepet ragadni es pontosan kiszamolni. Lenyeg, hoyg a fizetesehez kepest aranytalan az az osszeg, ami mindenkeppen szukseges ahhoz, hoyg a fizeteset megkeresse (nyilvan az elethez is kell, tehat enni meg ilyen sallangokat muvelni, ha esetleg ez is gondot okozna)

Mutter 2012.02.15. 20:39:29

@Modor Tibi: jaa nem csalnak, mert 1. ötezer forint a bérlet (Győrben annyi) 2. NEM LEHET. jegy nélkül nem szállsz fel a buszra, pont.

(OFF: immáron félórája el kellett volna indulnom zuhanyozni, de még mindig a teátrális csattogáson röhögök:-)))

Kockás Zebra 2012.02.15. 20:40:39

@mrs.starkey:
Nem tudom, hallottam már ilyet, de részedről 500 forintért kockáztatni egy 10ezres büntetést, részéről meg az állását? Mert mi van, ha új tag jön ellenőrizni vagy feldobja egy utas? Meg az ezzel járó állandó para eléggé leamortizálja az embert, nem beszélve arról, hogy akkor még az ellenőr-bűntársak is kérnek a haszonból.

@Wilika:
Ha 2 méter magas és 140 kg lennék, én nem vennék bérletet. XD Komolyra fordítva, én azt vallom, aki megteheti, az vegye meg, nem lehet mások szar viselkedésével alátámasztani vagy igazolni a saját szar viselkedésünket.
Mondjuk, nyilván helyzetfüggő, volt, hogy Budapesten blicceltem, mert kilátszott a malacpersely bordája, meg volt, hogy Münchenben véletlenül közelebbi zónába vettem jegyet olcsóbban, de messzebbre utaztam és szabályosan rossz érzés volt, hogy "bliccelek".

A Tyne folyó déli partja 2012.02.15. 20:58:42

@Kockás Zebra: hajaj, én egyszer úgy jártam, hogy volt bérletem két zónára, viszont egyszer tovább kellett mennem. nos, én bizony leszálltam a zónahatárnál, onnan vettem jegyet (csak úgy lehet, előre nem), és megvártam a következő metrót...mert jókislány vagyok.

sdani 2012.02.15. 21:17:28

Mindenki elmeleteket gyart a bliccelest megideologizalando. Az en velemenyem szerint bliccelok kellenek, mert ok tartjak el az ellenoroket. Ha senki nem bliccelne, akkor nem lenne munkajuk. En, hacsak tehettem nem vettem jegyet, berletet. Kiszamoltam, hogy 4-5 nap alatt megterul, ha addig nem kapnak el, akkor veszek gyorsan egy diakberletet, akacfa utcaban bemutatom, es 400Ft-tal meguszom. Tiszta sor.

Viszont olyan szamomra az "extremsport" velejaroja, hogyha nem vagyok ugyes, akkor vallalom. OK, nincs jegyem, nem voltam eleg ugyes, kiszurtatok. Olyat sose tudtam volna elkepzelni, hogy elfutok, vagy nekiallok kotozkodni, vagy fenyegetni, sirni... (egy uriember uriemberkent bliccel, es uriemberkent is bukik le! :-)

pocaklakó minimanó 2012.02.15. 21:46:19

A hobbiból és ideológiákból bliccelőknek teljes szívemből kívánom, hogy amikor ők nyújtanak másnak szolgáltatást, hasonló "okos és élelmes" módon kapjanak a vevőtől javadalmazást.

Talán hasznos lesz. :)

pocaklakó minimanó 2012.02.15. 22:02:55

@sdani:

"egy uriember uriemberkent bliccel..."

Az úriember ismérve még véletlenül sem ez. A tajtparasztoké igen, de hát ők genetikusan nem úriemberek.

évuska 2012.02.15. 22:14:45

@Professor Pizka: "bírósági ítélet ellenére szülesztek" -- orvosként volt eltiltva, nem is csinált olyat (nemet mondott rá), szülésznőként praktizált csak, a másik per meg most, február 10-én zárult le ítélettel és égbekiáltó igazságtalanságokkal, kettős mércével.

mrs.starkey 2012.02.15. 22:22:19

@Kockás Zebra: hát nemtom, nem hiszem hogy a sofőr csak az én 500 forintomból akar meggazdagodni, tehát valszeg az utasok 60%-ának nem lesz jegye. ez azért több mint gyanús lehet az ellenőrnek. hát nem mondom hogy nyugodtan tudok aludni a buszút alatt ilyenkor, de mivel sokszor teszem meg azt a hosszú utat, így nekem megéri, a kis fizetésemmel. :)

@combo: maxizás? sose hallottam még, de mivel utálom a buszsofőröket, ezért nem is szeretném megtanulni a szakzsargonjukat. :)

@Modor Tibi: neeem, ááá nem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.15. 22:45:32

Nekem is van egy jó módszerem! Elég az előző havi lejárt bérletet lobogtatni az ellenőrök előtt. A sok apró betű között az életben ki nem szúrják, hogy érvényes-e a bérlet vagy sem. Egyszer egy hónapig csináltam ezt, lebukás nélkül:

nivo.blog.hu/2011/08/10/tomegkozlekedes_az_ellenorok_elbliccelik_a_munkat

Persze az érvényes bérlet ott lapult a lejárt mögött.. ;)

Kockás Zebra 2012.02.15. 22:45:44

@mrs.starkey:
Nem mondtam, hogy a te 500 Ft-odból fog meggazdagodni. Azt mondtam, hogy azon az 500 Ft-on is repülhet az állásából vagy kaphatsz te is többezres büntetést.

Ha gyakori és nagy távolság, javaslom a telekocsit, általában buszjegy/vonatjegy feléért lehet utazni, kényelmesen, több száz hirdetés szokott lenni, még válogatni is lehet.

évuska 2012.02.15. 22:52:31

@Celtic: egy jó BKSZ egyesített bérlet? Mindenre van ideológia, komolyan. Az nem zavarja, hogy a fizetése fele, teszem azt, albérletre megy? Azon miért nem trükközik? Boltból miért nem lop?

Nekünk nem telt saját lakásra, NEM VETTÜNK. Hitelt sem fel. Kocsira sem, mert annak ára és fenntartása miatt olyasmiről kéne lemondanunk, amiről nem szeretnénk. Biciklizünk, gyalogolunk és jól élünk.

Magyarnaba 2012.02.15. 22:54:08

Kis kiigazítás: jokerjegyet nem ollóval készítünk, hanem úgy, hogy egyszerre kettőt dugunk az automatába, így az mindkettőt átlikasztja, de csak a felsőre nyom feliratot.

Egyetemista koromban (majd' 10 éve) láttam Szegeden egy ötletes bliccelésellenes plakátot: egy óriási szemű, láthatóan riadt törpe lajhármaki volt ráfotosoppolva egy buszkapaszkodóra, a felirat meg valami olyasmi lehetett, hogy ne várd rettegve az ellenőrt, hanem vegyél jegyet és utazz nyugodtan. Persze én könnyen röhögtem ezen, hiszen az egyetem ingyen adta a bérletet.

fda 2012.02.15. 22:56:15

Jaja kedves cikkíró te tényleg nem lopsz. Neked jár az ingyenes közlekedés. Sőt, ahogy írod, még több is járna. Bár ezt nem értem: mire gondolsz? Mikor leszállsz a buszról, pénzt kéne kapnod?

2012.02.15. 23:04:32

Míg metróztam, azt csináltam, hogy a jegyet fénysebességgel dugtam be és húztam ki a gépből, így a vágást megejtette rajta, de a pöcsét lemaradt. Ezt aztán addig használhattam, míg ellenőrbe nem futottam, aztán fejcsóválva, de mindig elfogadták, mondtam, hogy biztos rossz volt a gép, de láthassák, én érvényesítettem, hogy tinta nem volt benne, arról nem tehetek. Később, mikor bevezették a levefe ellenőrzést, akkor egy ideig szakaszjegyet vettem mindenhova, mert kifele szinte sehol se voolt ellenőrzés, persze ez már kockázatosabb. Most villamossal nyomom, retek járaton, évente 5ször van ellenőr, de mindig van nálam jegy, ha gyanús arcot látok, eldurrantom. Hozzáteszem, ha lenne mondjuk felszíni bérlet, vagy dedikált villamosbérlet, olya 3-5 ezer környékén, akkor megvenném, én ugyanis mindösszesen egy villamost használok (melóbajáráshoz) napi 7-7 megálló oda meg vissza, ez nem ér taz rongyot, vastagon leszarom, hogy tolvaj vagyok. Máskor nem békávézok, vagy jegyet veszek, tavasztól őszig meg bicaj.

évuska 2012.02.15. 23:10:15

@keptelen kepkeret: Nagyon szimpatikus ezzel hencegni is, de a lévén használatának mindenesetre nézz utána, mert lefordulok a székről, korrektor lévén.
index.hu/velemeny/eheti/korrektor/

Gerilgfx 2012.02.15. 23:10:37

Jó cikk. Minden békés ellenállás jogos ez ellen az illegitim, imperialista rezsim ellen, amelyet magyar államnak csúfolnak.

laci_52 2012.02.15. 23:13:20

@Kockás Zebra: "Ha 2 méter magas és 140 kg lennék, én nem vennék bérletet."

Erről hallottam egy párbeszédet:

Ellenőr: jegyet vagy bérletet kérek!

2 méter magas és 140 kg súlyú utas: egyik sincs!

Ellenőr: igazolványt kérek!

2 méter magas és 140 kg súlyú utas: az sincs! Akkor most mi lesz?

Ellenőr tanácstalan.

2 méter magas és 140 kg súlyú utas: megmondom mi lesz: valamelyikünk leszáll.

Találós kérdés: ki szállt le?

Etniez 2012.02.15. 23:14:43

@A Tyne folyó déli partja: Itt a buszjegy 1.35 Font ha egy megállót mész, ha ötvenet.
Én nem tudom, hogy a Metrón ti hogy lógtok, hisz a beengedésnél és a kilépésnél is csippantani kell az Oyastert vagy a jegyet. És vannak ott figurák...
Te biztosan Londonról beszélsz? :)

mrs.starkey 2012.02.15. 23:19:17

@Kockás Zebra: na most direkt rákerestem az én relációmra a kövi hazautazásnál, hát volt 4 darab lehetőség és mindegyikkel órákkal később értem volna haza mit busszal, szóval kösz nem. :)
és ha a hülye képes az állásával játszani és én meg jól járok vele pénzügyileg, akkor legyen.

Pistike_ 2012.02.15. 23:21:26

A szolgáltatás minőségéért illetve a BKV helyzetéért az reklamáljon, aki normálisan fizeti a jegyet meg a bérletet és nem a járművek rongálásával tölti az unatkozó idejét !

Aki nem fizet és bliccel az legyen inkább csendben és húzza meg magát !

2012.02.15. 23:23:25

@Pistike_: én nem is panaszkodom:)

Schakaal 2012.02.15. 23:26:23

@sdani: A második bekezdéseddel tökéletesen egyetértek :)
Bár pont emiatt az úriemberes viselkedés miatt kellett anno egy használt autó árát kicsengetnem egy K. Sebestyén Ügyvédi Iroda részére... :)

combo 2012.02.15. 23:27:15

Könnyeimmel küszködve olvasom a "nem ér ennyit a bérlet" okfejtéseket. Olyan verziót sajnos nem olvastam, hogy akkor 3 havonta veszek egyet, mert szerintem harmadannyit ér.

dr. Bubó 2012.02.15. 23:28:34

egyetértek a poszttal... ha az összes közpénzt ellopják, akkor nem érdemes adózni...

ugyanis az adófizetés célja nem az hogy pár gerinctelen alkalmatlan lusta buta fidesznyikk a rózsadombi villáját építgesse ahova "ingyen" audi Q7 S8 "ingyen" sofőr viszi...

hanem a közösséget szolgáló azaz KÖZSZOLGÁLTATÁSOK...

ha nincs szolgáltatás, akkor minek érte fizetni?

évuska 2012.02.15. 23:30:25

@Mutter: és mennyi még a kocsi amortizációja, olaja, parkolása, egyebe? Nem szeretem, ha csak a benzint számolják a békévéval való összehasonlításban.

Berkut 2012.02.15. 23:33:05

nem fizetni egy igénybe vett szolgáltatásért nem lehet helyes.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.02.15. 23:41:09

@Celtic: Na most itt egy gondolatkísérlet. Elfogadom, hogy van akinek tényleg komoly gondot okoz az, hogy kifizesse a jegyet-bérletet, viszont muszáj közlekednie. Na most ha ők bliccelnének, viszont MINDENKI MÁS rendesen megvenné a jegyet (és nem bliccelne sportból, lustaságból, brahiból, szarrágásból, hülye ideológiából), akkor a rendszer simán elbírna annyi potyautast. Sőt, kevesebb ellenőrre lenne szükség, és így a valóban rászorulóknak is könnyebb lenne a bliccelés. Így viszont, hogy szinte senki sem fizet, mindenki szarul jár: rengeteg a bunkó ellenőr, nagy a lebukás veszélye, romlik a színvonal, rohadnak a buszok, mindenki ideges, ördögi kör. Szóval ha nekem valaki azzal jön, hogy ő "helyesen cselekszik", amikor bliccel, pofánröhögöm.

HgGina 2012.02.15. 23:42:29

Az esetleg valakinek eszébe jutott már, hogy a nagyjából azonos útvonalon közlekedők 4-5-en egy autóba üljenek, és összedobják a havi benzinpénzt? Csak mert ez 20 km-en belül olcsóbb, kényelmesebb, tisztább megoldás, mint az a BKV nevű állatfajta.

Kutato · http://varsanyipeter.hu/ 2012.02.15. 23:42:36

Két dolgot tennék hozzá ehhez a BKV-s témához.

1. Az egy dolog, hogy a közösségi közlekedés sohasem lehet nullszaldós, de könyörgöm, 78 milliárdos mínuszt, azaz 78.000 millió Ft-ot, azaz kb. 244 millió (!) BKV jegynyi hiányt hogyan és hogyan lehetséges összehozni alig pár év alatt? Erről nem pár száz bliccelő tehet!

2. Régen éves bérleteket vettem, de aztán elterjedtek városszerte a Protokon nagy, érintőképernyős jegykiadó automatái. Történetesen szakmámba vág, így pontosan tudom, milyen totálisan értelmetlen pazarlás volt azoknak a méregdrága és semmivel sem indokolható automatáknak a telepítése. Akkor döntöttem el, hogy éljen a BKV kenyéren és vízen, ha erre van pénzük! És megtehetném, hogy újra visszatérek az éves bérletre, még el is tudnám számolni az egyéni vállalkozásomban, de azóta is lépten-nyomon visszaélésekbe botlom a BKV kapcsán. (Dr. Szalainé esete, stb., nem is sorolom...) Van nálam mindig jegy meg 6.000,- Ft, ha mégis elkapnának, de 20 év alatt eddig egyszer kaptak el, akkor is a saját hibámból. Szóval nálam elvi kérdés, hogy a BKV előbb tanúsítson ráutaló magatartást, hogy takarékoskodni fog, és ésszerű irányban fejleszti a rendszerét (vagy legalább ne csináljon bicskanyitogató dolgokat), és majd akkor én is értékelni fogom ezt egy éves bérlet megvételével. Épp eleget hiteleztem már nekik eddig is...

dr. Bubó 2012.02.15. 23:47:57

@altoid: bulsit

"van akinek tényleg komoly gondot okoz az, hogy kifizesse a jegyet-bérletet, viszont muszáj közlekednie. Na most ha ők bliccelnének, viszont MINDENKI MÁS"

mindenki az elsőbe sorolja magát... vagy hogy gondolod lesznek igazolások? a fidesz politikusoknál lehjet pénzér venni? mint a rokikártyát?

@Kutato: +1

sdani 2012.02.15. 23:49:29

@pocaklakó minimanó: Nem frusztralt itt valaki egy kisse? :-D

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.02.15. 23:56:19

@combo: Segítek. Amikor beszerelték a mai NEFMI épületében (még egy elődminisztérium idejében) azokat a méteres átmérőjű guriga budipapírokat, akkor valaki azzal nyitott, hogy ellopta az egyiket az 5. emeletről. A szerencsétlen portás nem tudott teljesen napirendre térni afelett, hogy A) hogy az isten haragjába tudta levinni észrevétlenül a malomkerék méretű budipapír-tekercset B) hogyan vitte ki a beléptetőrendszeres kapun (ki lehet, csak neki kell készülni és szinte biztos, hogy csak minisztériumi ember tudta csak megcsinálni) C) mi a büdös fenének kell valakinek ezer méter smirgli finomságú ipari budipapír (pláne ha köztisztvis)?

@Modoros: tudod ugye, hogy amit leírtál ebben a formában nem sajtószabadság, meg véleménynyilvánítás, hanem bűncselekményre felbujtás (ráadásul nem is egyre)? Szokott tetszeni, hogy mindenki hörög mi nem tetszik neki és hogyan protestál ellene, de közben sokszor a másik oldalon ezek okozzák a problémákat. Az egy dolog, hogy bliccelsz, de amikor majd nem lesz BKV akkor majd mész kövezni az államot, hogy elkúrta? Ez az ország összefüggés vonalon nagyon gyenge...

combo 2012.02.16. 00:08:33

@Politizátor: Miután Styxx lebuktatott, hogy én vagyok Pizka, muszáj megjegyeznem, hogy ez a poszt nemcsak felbujtás, hanem pszichikai bűnsegédlet (tanácsadás). Olyan, mintha arról írt volna, hogy "Hogyan öljünk úgy embert, hogy ne bukjunk le?" (mondjuk egy átlagos krimi hozza ezt).

Alig várom a modoros posztokat a börtönből.

dr. Bubó 2012.02.16. 00:19:14

@Politizátor: "bűncselekményre felbujtás"

nem figyeltem leszállították 300 forintra a bűncselekmény határt? és kiterjesztették polgárjogi szerződés szegésekre is?

akár a háromcsapás is van? 3 bliccelés az ÉLETFOGYT ?

vagy HALÁL ????

a 80millás vég/önkielégítés meg tévedés nem? mindenkinek joga van hüjének lenni...

mégis mijjen bűncselekményre gondoltál?

2012.02.16. 00:21:29

@Kutato: 1. tudjuk mindannyian hova lett a pénz, úgy hívják, hogy pártkassza. A bliccelő meg úgy kell a BKV-nak, mint egy falat kenyér, nélkülük elég nagy gondban lennének, amikor a hiányzó pénzekről van szó, így viszont lehet köpködni, hogy azé' mer' a bliccelők.
2. a hatezred mellé most már tégy egy tizest is, felemelték a büntit.
plusz: nem értem én ezt az egész kormány-főváros-BKV huzavonát a ki nem fizetett pénzekről. A tömköz az nem biznisz, az közszolgáltatás, úgyanúgy az állam reszortja a rá háruló egyharmad kifizetése, mint mondjuk a nyugdíj. Ezért (is) van az adó, ezt kapjuk (részben) a befizetéseinkből, a tömköz sehol sem kifizetődő, sőt, még nullszaldóra se jön ki sehol, ez egy állami feladat, a várossal karöltve pengetik a kétharmadot, a maradékot az utasok, aztán emiatt tudnak százezrek melóba járni, amiből adót fizetnek, meg boltba járni, ahol szintén adót fizetnek.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.02.16. 00:25:03

@dr. Bubó: Ja, tudom én azt. Csak akkor nem kell azon nyavajogni, hogy miért nem élünk úgy, mint a svájciak. Hát ezért.

2012.02.16. 00:25:17

@Politizátor: anno a koleszban a konyhából a mikrosütőket lopták. Egy idő után oda lettek láncolva a falhoz, akkor is kilopták az éjjel-nappali porta mellett. A komári Perlosban meg régen úgy lopták a telefon előlapokat, hogy bent behajigálták a csatornába, kint meg egy fémhálót tettek a kifolyóhoz, és műszak után kihalászták onnan. Lopásban nagy a találékonyság. A BKV-t meg leszarom, én fizetek adót rendesen, nem minimálbér után, köcsög csicska vagyok, és bliccelek.

2012.02.16. 00:27:36

@Politizátor: @Politizátor: mellesleg a bliccelés tényleg nem bűncselekmény, a Ptk hatáskörébe tartozik, max a hamis bérlet, vagy az ellenőr pofánvágása bcs.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.16. 00:31:01

A mozgólépcső egykedvűen zakatol felfelé amikor megszólal az ismert hang: Állomásunkon jegyellenőrök dolgoznak. Kérjük készítsék elő jegyeiket, bérleteiket ellenőrzésre.

Bőr aktatáskáddal a kézben emelkedsz a kijárat felé. Tudod hogy a fentiek közül egyik sincs a birtokodban.

A superbowl negyedik negyedében vagyunk, 27-26 az állás. A Giants támad. 30 yardra vagy az end zone-tól. A stadiont a feszültség néma várakozása tölti meg. 25 másodperc a támadóidő. A quarterbacknél a labda. A runback lelki szemei előtt a handoff, a másodperc tört része alatt nála a bőrtojás.

Közeledik a mozgólépcső vége, szűkülő pupillával követed ahogy a fém fésűk egymásba simulnak. Fent tucatnyi kaller várja az első érkezőket. Hónod alá szorítod az aktatáskád.

Összecsattannak a sisakok. Megindul a századmásodpercek végtelennek tűnő pergése. Észleled a kézjelet, 65-ös támadás, a runback neked passzolja a labdát. Most nincs interception, magabiztosan markolod a bogyót. Megindulsz, minden izmod megfeszül, mint a rakéta, lendületet veszel. Tudod hogy ez az utolsó támadás, kétszázmillió szempár szegeződik rád a stadionban és a képernyőkön.

Ahogy a mozgólépcső kisimul vízszintesbe, megszorítod a hónod alatt az aktatáskát és előrelendülsz. Az idő szeletei lassított felvételként követik mozdulatod, ahogy utánad fordul az első majd a második, kabátod ujjába markol a harmadik ellenőr, de elcsúszik a márványon. Végül a kijáratnál dolgozó két nagydarab veti rád magát.

A defenderek gyűrűjén átrohanva érzed ahogy egy, majd két kéz ragadja meg mezed a 20 yardos vonalnál. Egyszerre hárman vetődnek rád, de egy század másodperc késésük elég hogy még egy lépésen lendületet végy. Még 10 yard. A lendületedbe mindent beleadsz, még ez az utolsó lépés és a levegőben úszol mint a szél, érzed a mezedről lecsúszó kezeket, érzed a közelítő föld illatát, 24”:88”’:01”” …Touchdown!!!

Érzed hogy ez az utolsó esélyed, megszorítod a táskát és előreszegett fejjel a kijárat felé ugrasz, pont amikor a két nagydarab összefejel feletted. Bal-jobb, jobb-bal, ritmusváltás ahogy gyakoroltad, Lábaid kalimpálnak alattad, de a fehér csíkon túl vagy amikor újra megtalálod egyensúlyod. Felemeled a tekinteted a Széll Kálmán téri órára: 14:24, fehér felhők rohannak az égen. Elérted a kijáratot, a két dromedár lemondóan legyint utánad.

Megint te nyertél.

csucsu007 2012.02.16. 00:31:12

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
"Az nem működik egyébként, hogy a leszálló utasok átadják a kezelt jegyeket a felszálló utasoknak?"

nem megy, mert senki nem lyukaszt... :)

ubu1 2012.02.16. 00:33:53

Nagyon jó a post! Csak így tovább!
Én eddig egy módszert próbáltam ki gyakran: Faarccal besétálni az orkok között a metróba. 90%-ban működik! Ha utánad szólnak, szimplán le kell szarni.
Kéregvezetésű szakaszokon pedig (tehát ahol a bejárat és pálya egy szinten van) egy orkok által nem látható kanyarban/falnál kell figyelni a beérkező szerelvény hangját. Aztán a kellő pillanatban futni az éppen elkapható szerelvény után, keresztül mindenen! Ez nekem 100%-os hatásfokot mutatott.

2012.02.16. 00:35:59

@Karmadealer: ez aztán a modoros! Gratula!

ubu1 2012.02.16. 00:36:30

@Karmadealer: Nagyon jó az írás, de a végén a Moszkva térre gondoltál, csak elírtad, ugye? :-)

_who_am_i · http://shifthappens.blog.hu/ 2012.02.16. 00:37:16

@Modor Tibi

ezt a Pozsonyos megjegyzést ugye nem gondoltad komolyan :D

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.16. 00:44:42

@ubu1: Hát persze. Van-e modorosabb mint a Széll Kálmán terezés??? :-D

Esperes úr 2012.02.16. 00:45:52

Tökéletesen egyetértek, a tetves BKV-nak egy fillért se! 30 évig fizettem tisztességgel a bérletet, de tavaly azt mondtam: vége!

a módszerek közül a szabotázst kivéve mindent alkalmazok, az ellenőröket messziről felismerni. (ha nincs hasitasi, akkor a kabáton keresztbe átvetett táska, tollakkal megtűzdelve, túlöltözött viselet, festett, lenőtt haj, full igénytelen kinézet, 80 százalékuk 45-60 közötti nő, nyakbanláncos olvasószemüveg, rothadó fogak, vagy protkó).

Ha elkapnak, és nem küldted el a kurvaanyjába, soha ne hidd el, hogy rendőrt hív! (mert ugye ezeknek semmit nem adunk oda!!!) eljátsszák a szánalmas telefonhívást, de nem szabad bedőlni! Én már többször mondtam, hogy megvárom a rendőrt. Ekkor magadra hagynak, majd visszasunnyognak: "hát kell magának a baj?". Aztán előbb-utóbb otthagynak a francba. (ha még nem sétáltál el magadtól el).

Volt olyan is, hogy egy féreg ellenőr azt mondta, hogy elsétál velem egy ATM-hez, ha van nálam kártya. Esküszöm, mint a szutyok bárokban azoknak a turistáknak, akiknek 150 ezret számláznak le egy üveg borért!

Donjon 2012.02.16. 01:12:30

Én vegyesen utaztam. Metro-ban jeggyel, bérlettel, de felszínen ha nem volt bérlet akkor nem lyukasztottam.
Egyszer buktam le, nagyon benéztem az ellenőröket, egyszerre szálltuk fel, de csak kövi megállónál kezdtek vizsgálódni. Vettem elő a jegyet, de a kezét már odatapasztotta az automatához. Így 2500 volt a bírság, helyben kifizettem, kaptam érte egy napijegyet.
Máskor a feleségemet büntették, én mentem az Akácfa utcába, hogy bemutassam a bérletet. Így 700 ft+havi bérlet (kb. 7000 Ft) vásárlása volt a bünti. Mondjuk akkor 50-60 ezer volt pl. a keresete.
Tanuló koromban volt családtagi ingyenjegyem ország összes Volános buszára (Apám buszvezető). Hallgatólagosan korlátlanul elfogadták a társaságok. Viszont volt egy Fehérvári habzószájú helyi-járatos sofőr aki kikapta a kezemből, hogy ez így tökre nem szabályos. Szóltam apámnak és következő héten már a kezemben volt a jegy, mert a főnökeit nem zavarta. Azzal jött, hogy vegyek bérletet számlára és mutassam be a Volánnál, ahol visszaadják a pénzt. De ugyanaz lett volna a végeredmény, csak bonyolítva.
Ugyanez Győrben, csak ott már nem hagytam, hogy elvegyék. A jegyet így is kifizetették. Szerencsére idővel kaptunk ingyen bérletet az egyetemtől.
Viszont egyszer elhagytam órán az ingyenes jegyemet, 1 hónapig fizetősben utaztam, mert nem adtak másikat. Az ellenőrök találták meg egy diáknál és szerencsére visszakaptam.

SvenH. (törölt) 2012.02.16. 01:30:58

en ontudatos agglobunkokent amugy hasznalnam a BKVt, de hogy tegyem, ha sehol a varoshataron SEMMI P+R!!! jovok fel fehervarrol es egy kibaszott P+R sincsen! nem jutna eszembe a sajat varosomban felszallni az amugy is SZAMOMRA ingyenes legkondis uj vonatra, meg biatorbagyon sem ledobni az otot, meg meg a budaorsi osan parkolokban sem jut eszembe atszallni, hiszen az eppen 8 km konel van
nekem midnenkeppen P+R kell a varos hataran!!!
jol latjatok a szandekomat, a budon pestiek penzen taroljak csak az automat!

de amugy ha lenne P+R akkor sem hasznalnam mert budos koszos hugyos otvar ruhes geci ami a jarmuveken van! ezt nagyon jol tudom, hiszen a multkor a tobbiekkel kitargyaltuk amikor a zold hippik korlatoztak a mi alkotmanyos ingyenes parkolasi jogunkat, hogy hat nem szep dolog az sem hogy a budos pesti prolik kozott utazzunk meg az sem koscher hogy este 6-ig fizessunk a parkolasaert?

cser palko

FeroxX88 2012.02.16. 02:03:22

uhh. aranyosak itt a kommentek "1 hónapig használtam az előző havi jegyet" meg hasonlók :D

Hát én félárva vagyok, egyetemista, heti egy napot melózok is, de anyám szar keresete miatt így is diákhitelre szorulunk, és akkor amit össze keresek egy hónapra költőpénznek 15k-t abból nincs szívem elverni 4k-t bérletre. szal nekem ez lenne az ideológiám, valamit az, hogy ha a BKV-nak érdekében állna a bliccelés megszüntetése, már réges rég megtették volna (de szerintem nem az, mert így sokkal könnyebb kilopni belőle a pénzeket) meg hát ott van az is, hogy nem opció sajnos, mert a belvárosból necces lenne 2-3 órával előbb ébredni minden nap, hogy elsétáljak Óbudára a suliba :D

én már évek óta bliccelek igazából, egyszer egy augusztusi bérlettel szinte következő év augusztusáig mentem, metroban felmutattam és meg se nézik, azt hiszik rendes bérlet, ha néha-néha megfogtak (1-2 havonta 1x) meg volt/van nálam mindig 1-2 tartalék jegy járulékos veszteségként (ugyan ez villamos-busz-ra is). de belevan kalkulálva a büntetés is, de még azzal együtt is rettentő hamar visszahozza az "árát" a dolog. és hát most nem azért de az évek alatt ezen vagy 200k-t spóroltam már. azért nem mind1. jah meg azért év elején szoktam 1-1 bérletet venni, hogy legalább az év dátum stimmeljen. bár újabban már kísérletezgetem a régi bérletről kivágott dátum rublika átragasztással is, így már teljesen olyan érzésem van mintha nem is bliccelnék :D bár amúgy se, mert már annyira megszoktam.

bár nem mondom, kb 4-5 év alatt volt 2db necces szitum, egyszer amikor többen körbeálltak villamoson, én meg a "nem látok, nem hallok, nézek ki az ablakon" módot választottam :DD és jöttek a szóbeli ostorozások amíg le nem szálltam, illetve egyszer egy közterületis konkrétan lefogott, hogy ne menjek el :D na az azért már megütötte az inger küszöböd, bevallom, ha több ilyen közterületissel találkoztam volna, biztosan rászokok a bérletre, de hát azóta se volt ilyen (gondolom nincs rájuk pénz) szal..

sad story, de hát ez van.

FeroxX88 2012.02.16. 02:14:16

de amúgy nem is értem azokat a kommentelőket akik a tinta mentes jeggyel meg ezekkel jönnek, régi bérletet felmutatsz a metró lejáróban, ha nem fognak meg win, ha megfognak max veszed a legolcsóbb szakaszjegyet. gyakorlatilag zéró a kockázat. és lehet csak személyes szerencsém, de már időtlen idők óta nem botlottam felfelé jövet ellenőrzéssel, ha meg igen, határozottan felmutatni a használtat, köszönni! és egyenletes sebességgel (véletlenül se lassítva :D) elmenni mellettük. villamoson-buszon, meg ahogy meglátod a kallert, vagy hallod a tépőzár hangját (na emiatt mondjuk tényleg kicsit paranoid lettem :D) mész lyukasztani, nem fogják azt mondani, hogy "hé öreg, ez már nem érvényes hogy most lyukasztasz" látják, hogy van jegyed, lyukasztottál, nekik ennyi elég.

am amit írtak már előttem, valójában létező effektus, ha szemükbe nézel és illedelmesen köszönsz, meglepődnek, és az a pár tizedmásodperc kiesés bőven elég, hogy átjuss :D

jah meg még noob koromban szarakodtam én is azzal, hogy látványosan úgy csináltam mintha lekezelnék egy új jegyet, (persze minden oldalán ide oda lyuggatott jegy volt) a necces részek marokba, a még nagyjából ép rész felülre, és úgy mentem be. csak ez sok időt vett igénybe, ezért álltam át, a parasztabb, szimplán régi bérletet felmutatós módszerre :D

FeroxX88 2012.02.16. 02:20:49

jah am ezt sem értem (és tudtommal régen így volt), hogy miért nem változik hónapról hónapra a bérlet színe, ok tudom a pecsét szín változik, de az séta közben elég kivehetetlenné válik. Ha az egész bérlet más színű lenne minden hónapban, az én több éves bliccelésem pl azonnal meglenne lőve. na pl az ilyen triviális dolgok miatt hiszem erőteljesen, hogy igazából itt az eredendő szándék sincs meg rá, hogy visszaszorítsák a bliccelést. valakinek nem áll érdekében egyszerűen. (valamint nem hiszem, hogy akkora plusz költséget jelentene midnen hónapra, más alap színű bérletet nyomtatni..)

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.02.16. 02:23:22

@dr. Bubó: @shitgun: A cikkben nem a bliccelésre felbujtás a probléma, hanem a hivatalos személy megvesztegetésére felhívás (BTK 253.§ (2)), ebben az esetben ráadásul minősítve...

VeteranKabal 2012.02.16. 02:36:30

Megkérdezhetem, hogy mitől várja el a sok ingyenélő azt a magasabb szolgáltatási színvonalat, amit annyira hiányolnak? A jegybevételek (amit ugye nem is vesztek meg) az üzemeltetési költségek kb. 1/3-át se fedezik. Magyarul, minden harmadik buszt, metrót, stb. kellene csak járatni, ha pusztán a jegybevételek lennének. Ezek után természetes, hogy a maradék pénzt az önkormányzatnak kéne odatenni. De csak kéne, mert a megrendelt szolgáltatást a rendszerváltás óta még 1x sem fizették ki teljesen. Cserébe a Bkv vehetett fel hitelt működésre, önkormányzati garanciával. Ez, illetve a mindenféle kiszervezések kis kft-be vezetett oda, hogy mindig kurva nagy adósságot termel a cég. (a kft-re a pártkifizetések miatt van szükség) Visszatérve rátok, ingyenélőkre, ti minden adót, járulékot befizettek rendesen? Mert ha esetleg nem, akkor mi alapján várjátok el az önkormányzattól, államtól, hogy korrekt legyen? De azért nektek jár...

Egyébként szerintem a bkv-nak ingyenesnek kellene lennie, mert az össztársadalmi hasznát (ami még jelen körülmények közt is elvitathatatlanul van) nem a pénztárnál termeli meg. Valahol hallottam, hogy BP. Magyarország GDP-je 40%-át termeli meg. Ez viszont tömegközlekedés nélkül elképzelhetetlen lenne. Ezért én egy mozdulattal megoldanám a nyugdíjas vs dolgozó, bliccelő vs fizető közti problémákat és még ellenőrt meg jegyárust sem kéne fenntartani. Ingyen bkv-t állami pénzből!

Mike36 2012.02.16. 02:54:08

@shitgun: nem
csak 16 van kiirva, de a helyszini 6 maradt
ott van az, apróbetüvel

Mike36 2012.02.16. 03:03:15

Egyébként nem ördögtől való az kvázi ingynes BKV, pl. Fro-ban van pár város ami ilyen. De ki lehetne számolni azt is, ha nem költene a BKV jegy és bértletgyártásra, ezek eladására, készpénzkezelésre, a jegyek ellenőrzésére akkor mennyit tudna spórolni. Lehet az is, hogy az egészre többek költ mint amennyit behoz. A turisták után fizesseneke a szálllodák, éttermek, és vmennyivel hozzájárulhat a vidék is, hiszen ők is használják. Mellékesen meg minek a BKV-nak 12 ezer ember? A mostani cég mehetne a süllyesztőbe, és mellette csinálni kéne nulláról egy optimálisan szervezett társaságot, ami csak annyi munkaerőt vesz át emnnyi kell.

anon789 2012.02.16. 05:51:43

A cikk mély érzelmeket váltott ki belőlem, nagyon felzaklatott. Ezért írtam egy levelet a szerzőnek, melyet most ide bemásolok. Hátha felébresztek vele néhány gondolatot. A hangvétele meglehetősen durvára sikerült. Remélem, hogy a szerzőn kívül ezzel mást nem fogok sérteni, de mint írtam, nagyon komolyan felzaklatott ez az írás.

"Véletlenül tévedtem erre a blogra, és kíváncsiságból elolvastam a bliccelésről szóló bejegyzésedet. Már a legelején éreztem, hogy itt valami nincs rendben, de reméltem, hogy a végén jön a csattanó, és kiderül, hogy csak poén volt az egész, vagy valami ilyesmi.
De nem. Csupán az derült ki számomra, hogy gusztustalan féreg vagy, egy semmirekellő, akasztanivaló rohadék. Egy olyan "ember", aki azért született, hogy romlásba taszítsa a társadalmat, egy alattomos kis csúszómászó, aki alulról bomlasztja a nemzetet. Aki értelmiséginek és jól informáltnak láttatva magát cinikusan és szánt szándékkal gyakorlatilag tarkón lövi az emberekben rejlő és már alig-alig meglévő jóhiszeműség agonizáló szellemét. Hát inkább az olyat kéne tarkón lőni, mint te. Kegyetlenül, hideg vérrel, de igazságosan. Mert az a cinikus gaztett, amit te véghez viszel, sokkal nagyobb bűn, sokkal veszélyesebb, mint egy ilyen szarrágónak a likvidálása lenne. Könyörgöm, akaszd fel magad! Máris egy lépéssel közelebb kerülnénk egy szebb jövő felé.

Nagyon sajnálom, hogy egy ilyen levelet kellett írnom. Soha nem írtam még ilyen gyűlölködő levelet, és nem is esett jól most megtenni. De felelős magyar emberként egyszerűen nem voltam képes szó nélkül elmenni egy ilyen fertő mellett. Az ilyen emberek, mint te teszik tönkre nemzetünket, az ilyenek miatt vagyunk most ott, ahol. Az ilyenek miatt nincs olyan szinten a gazdaság, mint lehetne, és emiatt nincs olyan szinten a szolgáltatás sem, mint amilyenre te oly hőn áhítozol. Ha olyan nagyon hiányolod a nyugati színvonalat, miért is nem disszidálsz? Ha már nem akasztod fel magad, még ezzel is segítenél Magyarországon. Mehetnél mondjuk Londonba a milliónyi betelepült arab, indiai meg kelet-ázsiai mellé. A büdös, teleszemetelt utcákra, a szintén büdös és zsúfolt metrókba, a hébe-hóba közlekedő buszokra.

Remélem, sikerült felfognia a végtelenül egyszerű agyadnak, hogy alapvetően nem az ellen szólaltam fel, hogy bajod van a magyar tömegközlekedéssel. Hanem a vérlázító hozzáállásod az, ami végtelenül felzaklatott. Az a cinikus, tenyérbemászó jellem, ami süt a sorok közül. Tisztában vagyok vele, hogy mit sem ér az, amit leírtam, sőt valószínűleg el sem olvasod a levelemet. De elküldöm, mert egyrészt megnyugtat, másrészt van még bennem egy hajszálnyi remény, hogy talán felébred benned egy gondolat, hogy ha egy értelmiségi képes ennyire lealacsonyodni, hogy egy ilyen hangvételű levelet írjon, akkor valószínűleg baj van veled, mégpedig igen súlyos. Rendkívül mély jellemhibáid vannak, melyeket nem könnyű orvosolni. Ha csak nem - mint írtam - önakasztással."

anon789 2012.02.16. 05:59:38

@Politizátor:
Tökéletesen egyetértek veled, és nagyon örülök neki, hogy vannak még olyan tisztán látó emberek, akik felveszik a kesztyűt, és hallatják a hangjukat.
Csak így tovább, kell az ellensúly ebbe a mélységesen értékvesztett, eltorzult országba!

Szűcslaci 2012.02.16. 06:05:33

@anon789: Szerintem felmerül a büntetőjogi felelősség lehetősége - szabálysértésre ( vétségre) való felbujtásért.

Donjon 2012.02.16. 06:23:51

@anon789: Vagy esetleg olvasol még pár bejegyzést itt a modoroson és kicsit tájékozódsz és akkor nem kell ilyen hosszú levelet írnod.

Szűcslaci 2012.02.16. 06:24:48

@Mike36: yeah, a 12 ezer embert pedig sorsolásos úton meghívatják velünk vacsorára minden nap.

dvhr 2012.02.16. 06:26:44

Azt mikor irjatok le, hogy hogyan lehet konyvesboltban lopni?

prérikutya 2012.02.16. 06:39:44

1. Attól, hogy adót fizetsz, még nem vagy jogosult semmire. Ennyi erővel beülhetnél a miniszteri autóba is, mert az is az adódból van, vagy beköltözhetnél a Sándor palotába. Kíváncsi vagyok, ahhoz volna e bátorságod.

2. Ha nem tetszik a BKV, lehet járni gyalog, kerékpárral, autóval. Nem kötelező használni.

3. Ha belefutsz egy közterület-felügyelő-bkv ellenőr párosba, akkor cseszheted a leszállást, sőt igazolnod is kell magad. Ha nem, jön a rendőr.

4. Ami pedig tévedés: az ellenőrök a büntetések alapján kapják a fizetésüket, 1-2 ezerrel nem lesznek kisegítve.

Amiben igazad van, hogy ennyi pénzért nem ilyen szolgáltatás járna, de attól, hogy mindenki lóg, nem lesz jobb a helyzet.

2012.02.16. 07:01:51

@FeroxX88: A bérlethamisítással csak óvatosan, mert az már bűncselekmény, arra már hívják a rendőrt az orkok, aztán egy éves hercehurca, meg pénzbünti (vagy enyhébb valami), az meg priusz.

2012.02.16. 07:05:39

@anon789: váháháhá, te modoros majom, iróniát nem érted? Olvass vissza posztokat, hátha majd derend valami! Pontosan betalált nálad a poszt, pont az ilyen hülyék miatt jó olvasni a kommenteket, gyökér vagy.

2012.02.16. 07:11:30

@dvhr: az mondjuk engem is érdekelne.

Zolito67 2012.02.16. 07:13:21

@Pan Modry: Egyetértek és továbbmegyek.

A bliccelés szabálysértés, de az arra való buzdítás, mi több szabotázsra felbujtás már bűncselekmény.
Az Index ilyen értelemben ezúttal bűnsegéd.

Az meg végtelenül szánalmas, és szomorú, hogy a post író vsz. ugyanazzal az érvrendszerrel menti fel magát, amivel az általa hivatkozási pontnak tekintett Hagyó Miklósék. A post író és a vele egyetértők ily módon válnak sok kicsi csaló hagyó miklóssá és sajnos - milyen rossz ezt leírni !!! - az a legnagyobb baj ezzel az országgal, hogy a sok kicsi, pitiáner csaló országa lett.

Celtic 2012.02.16. 07:19:54

@altoid: Igen, valahogy en is igy gondolom. Nem mondtam, hogy helyeslem, hogy a kollegina bliccel, viszont megertem es nem itelem el miatta. Ambivalens erzes. Foleg, ha azon gondolkodok, hogy mondjuk hany embernek kell hany honapig csak azert venni berletet, hogy abbol xy 100millios vegkielegiteset fizethessek es mennyi megy bizonyos partkasszakba abbol, amit en befizetek berlet cimen. De mikozben ezen duhongok, kozben szolgaian megveszem a berletet.

Celtic 2012.02.16. 07:29:42

@Mutter: Igy van. Volt elettarsam is inkabb autoval jar Kelenfoldrol a Margit korutra, mert kozben a gyereket is bolcsibe kell vinni (ket atszallas) es egyszeruen penzben ugyanugy jon ki, mintha BKV-berlete lenne, viszont az, hoyg nem kell egy 2,5 eves gyerMeket hurcolnia atszallassal, az megfizethetetlen...

dumb1 2012.02.16. 07:38:18

Szerintem sokunkat az zavar a legjobban az ilyen BKV - féle cégeknél, hogy rájuk nem érvényes a versenyszférában megszokott evolúció, hogy aki tönkremegy az bezár, pályázatot / támogatást meg az kap, akinek nincs tartozása.. szerintem.

kolcsak 2012.02.16. 07:45:27

Nem a 4-10 ezer ft spórolásról van szó, hanem hogy mennyiből teszed meg. Mondjuk a 35 e munkanélküli segélyből aligha úri sport a bliccelés. Persze gyalogolok, viszont a gyereket el kell juttatni a suliba reggel valahogy. Igaz minek gyerek egy munkanélkülinek?

2012.02.16. 08:04:01

Vidéken ez blitzelés is szervezettebben működik, itt nálunk nincs kivétel, ha akarsz sem tudsz nem blitcelni.
Van ugye a városból - ami egyébként falu - a faluba tartó járat, kérsz egy jegyet Dughagymafalvára.
-Egészet?
-...?
-Kéri a jegyet?
És akkor még ez egy jó eset, van amikor nem is kérdik, tehát a 3 száz meg valamennyi jegyért fizetsz 200-at, jegyet nem kapsz, mert mindek az neked paraszt, a 200 a buszsöfőr zsebébe vándorol, tehát minden úton megvan neki a 2-3 ezer, és fordul tizet naponta, tehát ki lehet számolni, ki jár jobban.
Tartok tőle, hogy kihasználatlanság miatt járatokat fognak megszüntetni, de ezt mindenki leszarja.

Celtic 2012.02.16. 08:05:10

@Mike36: 8 a helyszini. Aprobetus resz.

Jaffar 2012.02.16. 08:10:32

@Modor Tibi :

A poszt ismét szuper, viszont az elsö bekezdésben a 3. pont valahogy nem illik a képbe, hisz az szóról szóra a valóságot írja le :)

Semper Fidelis 2012.02.16. 08:13:00

Szerintem nem szép dolog a bliccelés. Én is megveszem a bérletet.

ChessCharles 2012.02.16. 08:14:11

>"Tehát majd akkor veszünk bérletet, ha nem lopnak-csalnak, "

nem tartom jónak ezt a gondolatmenetet ..
- Mert ha az orvosok csak akkor fognak téged rendesen meggyógyítani, hogyha ...
- A szerelők rendesen megjavítani, hogyha ..
- A Tanárok és az Óvónők rendesen tanítani, hogyha ..

és még lehetne folytatni..
akkor szétesik a társadalom.

Kecsbit 2012.02.16. 08:18:43

Én azt nem értetem soha, hogy miért kell a bérletre ráírni az igazolvány számot!
Miért kell a bérletet egyáltalán 1 személyhez kötni, hiszen egy adott pillanatban csak egy ember tudja használni, tehát ha egyik nap én, a másik nap a párom megy tömeg közlejkedve miért ne használhatná ugyan azt a bérletet?!?!?!

Ez nem tiszte, vagyis ez sem tiszta nekem.

2012.02.16. 08:23:37

@Zolito67: ha nem ismered a modoros blogot, ne irkálj, meg húzd fel magad. Nevetségessé válsz, ugyanis az írás szokás szerint gúny, paródia, ráadásul pont a az ilyen hozzászólásokat karikírozza, csak most ellenkező előjellel történt. Mellesleg semmiféle bcs nincs itt (a vesztegetés más, de nehogy komolyan vegyük már az egészet), lehet, hogy erkölcsileg nálad kiveri a biztosítékot, de ne hülyéskedj már itt bűncselekményekkel meg felbujtással.

iqlightblondiee 2012.02.16. 08:26:14

Én jegyet szoktam lyukasztani és a múltkor felszálltam és odajött az ellenőr. Vettem elő a jegyem, mondom neki, most szálltam fel az előbb. Elkezdi, ne magyarázkodjon, majd a bíróságon.
Némelyik olyan, mintha nem lenne százas.
Amúgy nagyjából normálisak :)

tutti 2012.02.16. 08:27:53

Én nem értem. Van egy szolgáltatás, van egy ára. Ha használni akarom, fizetek érte, ha nem, nem használom.

Kivlov 2012.02.16. 08:28:13

Nem tud valaki olyan jegyárusító helyet, ahol "trükkös" jegyek-bérletek vannak???

dr. Bubó 2012.02.16. 08:30:51

@tutti: ez közös KÖZcégünk... mivel az adónk a működési kölcség 2/3-a ezért aki adózik, az joggal mondgya, hogy a rossz minőségű szolgáltatás miatt 1/3-ot visszatart...

egyébként vicces amit monc... a közszolgáltató cégeket sem kötelező igénybevenned (+gáz +csatorna +víz +villany stb), megdögölhecc anélkül, hogy fizeted a horribilis PÁRTPÉNZEKET

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.02.16. 08:31:56

@anon789: "Már a legelején éreztem, hogy itt valami nincs rendben, de reméltem, hogy a végén jön a csattanó, és kiderül, hogy csak poén volt az egész, vagy valami ilyesmi. De nem. Csupán az derült ki számomra, hogy gusztustalan féreg vagy, egy semmirekellő, akasztanivaló rohadék. "

Nagyon helyes, hogy pislákolt benned a gyanú lángja, hogy hátha csak poén az egész. Nem lehet elég óvatos az ember these days. Szerencsére résen voltál.

Azt hittem, hogy a múltkor kaptam pályafutásom kommentjét, de az pünkösdi királyságnak bizonyult. Köszönöm Neked.

Kivlov 2012.02.16. 08:55:10

@tutti:
Fordítsuk meg a dolgot: ha fizetek egy szolgáltatásért (nem is keveset!), akkor elvárok egy bizonyos színvonalat. Ami itt nincs meg! És ez nem olyan, mint a fodrász, hogyha nem tetszik elmész másikhoz. Mert itt nincs másik! Ergo marad a blicc, meg a trükk. :D

Jimbo75 2012.02.16. 09:04:23

"vállalkozó nászod "

Nyihihi, már itt hibás az érvelés, ha a vállalkozók által befizetett összegből kellene léteznie a BKV-nak akkor 2 percen belül csődölne be...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.16. 09:06:50

"Véletlenül tévedtem erre a blogra"
- Uram, nem tudja véletlenül, merre van a zsinagóga?
- Persze, VÉLETLENÜL!?!

HAnonymus 2012.02.16. 09:10:55

@anon789: Én ugyan ritkán olvasom a blogot, de szerencsésnek érzem magam, hogy éppen ezt a cikket láthattam, megtámogatva a te hozzászólásoddal.
Én is szeretném neked megköszönni a közreműködést!

KissGecihuszár 2012.02.16. 09:13:04

@dr. Bubó: Totálisan egyetértek veled, hiszen a BKV-ra történő felszállás is egyfajta szerződéskötés, mely ugyebár a ráutaló magatartással következik be. Nomármost, ha valaki "megköti" ezt szerződést, akkor ugyebár ki kell csengetni az ezért a szolgáltatásért járó, kétségkívül aránytalanul magas költséget,azaz a viteldíjat. Természetesen, én mint aki 20 éve konstans basztatom a BKV-t, no én mélységesen nem értek egyet ezzel az aránytalan -tehát ugyanannyit csenget,aki 2 megállót megy a 7.-busszal, mint aki "ütközőtől ütközőig az 1-es, vagy a 3-as villingerrel, netán az 5-ös busszal (l: BKV térkép, hogy miről is beszélek)! Persze, hogy idáig jutottunk a BKV terén is, nos ezt csak magunknak köszönhetjük, mert 22 éven át kellemesen hátradőlve a karosszékünkben elnéztük tisztelt politikusaink kisded játékait,ahelyett, hogy már olyan '91 környékén elkergettük volna őket a bús pics@ba! Azzal a megoldással viszont nem értek egyet, hogy blicceléssel oldjuk meg a nyilvánvalóan értékaránytalan szolgáltatást, mert az üzemanyagért is csengetünk a kútnál, hiába szarok az utak és ez tönkrevágja a kocsink futóművét, sőt a télen sokszor pocsék minőségű gázért is,stb...

Dr.Rekettyés László 2012.02.16. 09:23:06

Értem én az iróniát...
De akkor is tele van a tököm. Frankón én is tudnám másra költeni a 9800 Ft-ot. De megveszem a bérletet, mert egy ilyen barom vagyok, akit arra neveltek, hogy csak olyan szolgáltatást vegyek igénybe, amiért fizetek. Aki nem fizet, az ne utazzon, sajnálom. Ezzel az erővel a boltból is távozhatunk fizetés nélkül, mert nincs rá pénzünk?
A legundorítóbb az, amikor a fél busz leszáll a következő megállónál, ha felbukkan egy-két ellenőr. Aztán rágyújtanak a megállóban (hiába tilos, őket senki se szabályozza), és simán megvárják a következőt.
A metrónál is csak áll a sok díszpinty, de ha nincs kedved, simán lesétálsz. Semmit sem tehet, hozzád sem érhet.
A közteresek is csak bámészkodnak, ők sem tarthatnak vissza erővel.
Én minden ellenőr mellé odatennék egy rendőrt, aki elöl nem tudsz meglógni, ha meg nem tudod igazolni magad, akkor irány a kaptár.

dr. Bubó 2012.02.16. 09:25:55

@KissGecihuszár: igen igen. ERKÖLCSI VÁLSÁG alja felé közeledünk...

felelős a TÉTLEN PASSZÍV független értelmiségi polgár is (a többi is csak kevésbé, mert ők nem "beszámíthatók")

"A legforróbb hely a pokolban azoknak van lefoglalva, akik az erkölcsi válság idején megőrizték semlegességüket."

de azért a maffiszervezetben szándékosan elkövetett politikus bűnözés felelősségét ne csökkencsük !

szerintem a myanup álamosítás az HALÁLBÜNTETÉST érdemel !

ursus artos 2012.02.16. 09:28:51

A bliccelés egyszerű szerződésszegés. Ha úgy tetszik: nettó lopás. Aki ezt teszi, bármennyire is modoros, nem más mint egy tolvaj.

Mike36 2012.02.16. 09:37:26

@anon789: a féregig olvastam
aki férgez, arról meg nekem van meg a véleményem
a kedves szerző annyit írt: ne fordítva üljünk a lovon
előbb a szolgáltatás, aztán kérjünk érte pénzt. Mert itt magyarhonban, előbb a markukat tartják, aztán elfelejtenek szolgáltatni. Túl drága, túl ócska, a vezetőség, a pártok síbolnak, aztán az ilyen együgyüek mint te, megeszik, hogy a sok bliccelő hozta össze a 78 mrd-t. Megsúgom: NEM

2012.02.16. 09:37:43

@Dr.Rekettyés László: A közteresek visszatarhatnak erővel, pont ezért van újabban, hogy ellenőrök mellé teszik őket. Én meg három három izmos, forró tekintetű nigériai fószert tennék melléd, és akkor mi van?

Dr.Rekettyés László 2012.02.16. 09:42:17

@shitgun: Ja, akkor csak azért nem tartják vissza a bliccelőket, mert azok nagyobb darabok, tezsvírek, vagy csak egyszerűen nincs kedvük. Ezt nem tudtam, hogy a közteres visszatarthat.
A második mondatot sajnos nem értem.

komplikato 2012.02.16. 09:45:18

A 3-as ponthoz azért egy gondolat. A BKV-n állítólag naponta 2.5 millióan utaznak. Persze ebben benne vannak átutazók, turisták és van akit többször számolnak, mert pl. 3x metrózik aznap. Állítólag az utasok 40%-a bliccel. Na most ha csak fél millió bliccelővel számolok és beszorzom bérlet árakkal, akkor egy irgalmatlan nagy összeg jön ki havi és éves szinten amit nem kap meg a BKV. És ahhoz az összeghez képest ami most hiányzik nekik a működéshez, annak is a többszöröse amit elbliccelnek. Ez tényleg senkit nem zavar?

Az 5-ös pont meg érdekes, nem sok hely van ahol a tömegközlekedés, vasutat leszámítva, nem vesztességes. Nem tudom igaz vagy sem, de BKV sztrájknál írták, hogy az államnak 12-14 milliárd a kiesése naponta ha leállnak. Ehhez képest legutóbb 36 és 60 milliárdos "piti" összegen ment a vita, ami miatt nincs alkatrész hónapok óta busz vagy HÉV szereléshez ...

A 6-os pontot meg akkor tudnám megítélni ha tudnám hány EU nyugdíjas veszi igénybe a BKV-t valóban ingyenesen és azt, hogy a mi nyugdíjasaink megtehetik ugyan ezt teszem azt Bécsben vagy Münchenben?

2012.02.16. 09:45:33

@Dr.Rekettyés László: a második mondat amolyan tréfa volt.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.16. 09:48:01

Tibikém. Akadjon a torkodon a szűrőprogramod. Na. Átfogalmaztam.

komplikato 2012.02.16. 09:50:16

@Mike36: A BKV mindig is vesztességes volt. állítólag elmúlt éveket úgy vészelte át, hogy a sokat köpködött Demszky felvett egy irgalmatlan nagy kölcsönt nekik 10 évre. Csak az a pénz elfogyott, viszont fizetni meg kéne vissza. Az most lehet vita tárgya, hogy volt értelme így "megmenteni" a BKV-t egy évtizedre vagy inkább nem. A jelenlegi kormány viszont már a 2011-re beígért pénzt sem adta oda, ami eleve kevesebb mint előtte volt, az idein is kekeckedik. Ami érdekes hozásállás, ha már odaszervezték a tök felesleges, de drága BKK-t.

Szolgáltatás minőségét akkor lehetne növelni, ha kidobnák összes régi buszt, trolit, amiknek a harmada robban le naponta. Kicserélnék összes régi villamost, ja és a Metro szerelvényeket. Meg 20 év késés után bevezetnék az istenverte elektronikus jegyrendszert ... Csakhogy ezt nem lehet "vatikáni valutában" fizetni.

dr. Bubó 2012.02.16. 09:54:30

@ursus artos: ja ja... igazad van...

és a HÚGYSZAGÚ BKV szállítás az nem szerződés szegés ?

vagy az órákon át nem működő szolgáltatás, vagy a millió zsúfolódó utas... stb stb...

ez a korekt szerződésszerű teljesítés...

ha a poggyásztérbe zárva visznek el azért is fizetni fox?

Etniez 2012.02.16. 09:57:04

@évuska: Egy kisautó éves költsége, ha semmi komoly nem megy tönkre, akkor biztosítással együtt 50.000-ből kijön egy autó éves fenntartása. És akkor ehhez már csak a benzin jön, átlag hat literes fogyasztással 440-es benzinnel számolva évi 2600 km. Ez napi 10 km.

És ismétlem, ez csak a bkv bérlet árából kijön. Nem a fenntartás a drága, hanem megvétel. Egy üzembiztos kisautó úgy 350-500-ból megvan névre írva. Utána alig kerül többe, mint a tömegközlekedés, de sokkal használhatóbb. Ha meg agglomerációból jársz be és venni kell kinti bérletet, akkor egyenesen olcsóbb. Ez a legnagyobb gáz a magyar tömegközeledéssel. Ha van közlekedési eszközöd, nem éri meg lerakni, szinte soha, semmilyen körülmények között.

Pan Tau 2012.02.16. 09:59:48

@KissGecihuszár: Jól látod Brother, de nem volt kifüggesztve a megállóban (akadálymentesen) az ÁSZF, így a köztünk lévő szerződés érvénytelenítését kérem, akárcsak az eredeti állapot visszaállítását, szállítsanak vissza a Ferenciek terére MOST!

Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz.

Szevasz Tibi! Bateman vagyok, segíts már nekem, ez a fenti mondat jelenti azt, h. kitiltottál?:-)
Tibor, Tibor mosolygok rajtad, és a híres humorérzékeden...Istenem, ha Makarenko megérte volna a technikai haladás mai szintjét, nem bajlódott volna rohadt almákkal!

évuska 2012.02.16. 10:04:58

@Kutato: miért pár száz bliccelő? Pár tízezer az. És ha ők megvették volna, akkor sem lenne nullszaldós. Közben ötpercenként jön a hatvanegyes, és éjjel is eljutok a Svábhegyre, ez nem kis teljesítmény. Újabban nem dohányoznak a sofőrök.

dr. Bubó 2012.02.16. 10:10:25

megjegyzem a fenti kommentyeimet nem UTASKÉNT írtam... (nem is utazok Balkáni Közlekedési Válallattal)

hanem mint a cég TULAJDONOSa mondtam el a véleményemet...

ezúton jelzem is a szolgáimnak (politikusok) hogy ki vannak rúgva... hűtlen kezelés és alkalmatlanság címén, bár manapság nem is kell indok sem...

vfun (törölt) 2012.02.16. 10:11:57

1. Légy magabiztos és határozott, mert "félig" bliccelni, néha jegyet venni nem érdemes.

2. Mindig legyen nálad egy darab vonaljegy, amit vészhelyzet esetén kezelni tudsz.

3. Ha az adott hely metróval/villamossal/busszal is megközelíthető, akkor ezeket fordított sorrendben válaszd. A metrón gyakran, a villamosokon kevésbé gyakran, a buszokon pedig ritkán ellenőriznek. A metrót és a körúti villamost lehetőleg kerüld...

4. 1-2 megállóra nem érdemes felszállni, 3-400 métert mindenki tud gyalogolni.

5. Végállomáson lehetőleg ne szállj fel buszra/villamosra, mert nem tudod, hogy ki az ellenőr. Ha egy megállót legyalogolsz, addigra az odaérkező járművön már előkerülnek a karszalagok:), amit a megállóból láthatsz.

6. A megállóban mindig a beérkező jármű végénél állj meg, így végig tudod azt nézni, hogy kik vannak rajta.

7. Felszállás után menj előre, mert onnét pedig a megállóban várakozókat tudod végignézni, így ki lehet szúrni az ellenőröket.

8. Ha egy vonalon pl. többféle jármű is közlekedik, akkor mindig a több kocsiból álló villamosokat, illetve a nem csuklós buszokat válaszd. Két-három ajtónál könnyebb a felszállókat szemmel tartani, mintha nyolc-tíz ajtaja van valaminek.

9. Ne légy feltűnő bliccelés közben. Az ajtónál/lyukasztónál reszkető utast rögtön kiszúrják...

10. Ha ellenőr kerül esetleg a járműre, akkor viselkedj természetesen. Mérlegelj, hogy milyen közel van a következő megálló. Attól függően készülődj a leszálláshoz, végső esetben pedig lyukassz:).

11. Ha ketten vagytok, és az útitársadnak van jegye vagy bérlete, kérd meg, hogy "szerencsétlenkedjen" amikor előveszi, így addig időt nyerhetsz.

12. Időbélyegzős pecsétnél többször is felhasználható a jegy, ha nem vág ki belőle. Vészhelyzetben volt már többször is, hogy rápecsételtem az ellenőre orra előtt és nem nézte meg.

13. Tapasztald ki, hogy hol nincs szinte soha ellenőrzés, ott nem kell parázni feleslegesen.

13+1. A megtakarított pénzből vegyél sütit/gyümölcsöt/bármit ami jólesik magadnak vagy a családodnak:)!
Sok sikert!!!

Cerkamatyi 2012.02.16. 10:12:03

Hát igen. Azért nem véletelen, hogy elnézve a békávéról kiszivárgott ügyek tömkelegét (és ez még csak az, amit tudunk), miért ilyen nagy a bliccelési hajlandóság. Nem azt mondom, hogy addig nem fizetek, amíg nem lesz nyereséges a cég, de az biztos, hogy ennél sokkal hatékonyabban is lehet ezt csinálni, ha az egészenk az a célja, hogy legyen ésszerű tömegközlekedés, nem az, hogy legyen honnan nyúlni a nagy pénzt. A rendszer kifejezetten ösztönöz a bliccelésre azzal, hogy a felszínen gyakorlatilag töredékében kapsz mondjuk jegyet a megállóknak, így ha ad-hoc jelleggel hirtelen igénybe szeretnéd venni a szolgáltatást, akkor először elvileg el kéne gyalogolnod egy olyan helyre, ahol andak jegyet. Az az ember érzése, hogy ezek nem korrekt jegyárakból akarnak bevételt, hanem büntetésből akarják befoltozni a hiányokat.

Szerintem ha valami ennyire szarul működik, akkor menjen is csődbe (lásd malév), ami helyette lesz, az már nem lehet rosszabb ennél.

komplikato 2012.02.16. 10:17:35

@vfun: 12-es pont nem működő képes. Én nem szoktam bliccelni, de egyszer megszívattak a Deákon, mert otthon hagytam a bérletem és a jegyre mind a három lyukasztó csak egy fekete csíkot volt hajlandó húzni. Hiába tudtam bizonyítani, hogy szar az automata, simán megbüntettek. Mondjuk nem fizettem volna ki, de vidéki rokonokkal voltam és ők meg kifizették helyettem, pedig ha beviszem a csekket, akkor ugye a fele lett volna.

laci_52 2012.02.16. 10:19:25

@Etniez: Hibás a számolás. Az autót kétévente vizsgáztatni kell, ami egymagában nemigen jön ki 50000
forintból. Az 500-ért vett tizenéves kisautón már igen gyakran elromlik valami és maximum még 4-5 évet bír ki, utána cserélni kell és csak szarér'-húgyér' lehet már eladni. Nem hiszem, hogy a pesti dugókban hat liter a fogyasztás, télen az legalább 8. Napi 10 kilométerből nagyon keveseknek jön ki a munkába járás és ekkor a bevásárlásról és a gyereknek óvodába vagy iskolába juttatásáról még nem is beszéltünk.

Összegezve: a bérlettel járás biztosan olcsóbb az autózásnál. Ennél olcsóbb már csak a bliccelés.

évuska 2012.02.16. 10:19:32

@anon789: azért azt hiszem, ez a modoros történetének leg-leg-legebb kommentje. Köszönjük! "Ha egy értelmiségi ilyen levelet ír, akkor elgondolkodhatnál" rotfl

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.02.16. 10:19:43

teny hogy en nem jarok gyakran bkv-val, de egy par jegy arat ki lehet kohogni.
en spec. gyalogolni szoktam :)

iorek 2012.02.16. 10:21:43

A BKVt én fizetem és te használod te nyomorult bliccelő. Szarjon mindenki sünt, aki képes elhitetni magával, hogy ha valami gyenge és sokba kerül, akkor az neki ingyen jár. Te vagy az a tipikus magyar ember akit gyűlölök a primitív gondolkodásáért. Te szavazol nekem ilyen kormányt, te teszed számomra élhetetlenné ezt az országot.

évuska 2012.02.16. 10:22:11

@Celtic: Na ne már, én három gyerekkel nyomom autó nélkül, mi baja lesz a 2,5 évesnek a békávén???!

komplikato 2012.02.16. 10:24:50

@Cerkamatyi: Na jah, ott vannak a megállókban az alibi automaták, amiket működni szinte soha nem látott senki, ha meg külföldi vagy akkor 95%, hogy pont a többnyelvű használati utasítás kopott le először róla ...

dr. Bubó 2012.02.16. 10:26:38

@iorek: ÉN tartom fenn a bkvt. bemutatkozom neked: ÉN vagyok az ADÓZÓ...

a bliccelés vagy nem bliccelés sajnos nem sokat oszt szoroz... soxorosát ellopják a politikus "barátaink"

bliccelj nuygodtan... annyira mindegy amikor 80millákkal horgyák a lét (talicskán)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.16. 10:27:01

Kedves Modoros Utazók.
Tudtátok-e hogy pl. a Budapest, XII. Királyhágó térről a Bp. V. ker. Vigadó térre olcsóbb taxival eljutni mint BKV-val? (Bérlet nem ér, de szakaszjegyet venni ér!)
BKV: 59-es tuja, M2, 15-ös busz. 320+260+320= 900 Ft
Taxi: Taxi2000, telefonos tarifa. Kb. 840 Ft.
Aki nem hiszi, járjon utána, illetve keressen hasonló érdekes viszonylatokat.
www.utvonalterv.hu
www.taxitarifa.com

dr. Bubó 2012.02.16. 10:28:52

@évuska: a húgyszagú hajléktalan ráköhög... gondolom erre is kiterjedt az az utasbiztosítás amit épp most szüntetett meg a BKV... pár millát megspóroltak...

gabcigirl 2012.02.16. 10:32:49

Nem helyeslem a lógást-de a múltkor például beszéltem olyan hölggyel, aki 50 ezer(!!!) forintot keres havonta. Na, vele csak valami csicska politikus mindenáron bérletet...nem csoda, ha annyi pénzből nem futja neki.

bőrmók 2012.02.16. 10:33:20

@dr. Bubó: doktorúr, még ha el is kapja a húgyszagot, tudnia kell, hogy az ma már egy igen olcsón gyógyítható betegség

évuska 2012.02.16. 10:34:21

És a "volt élettársam"ért külön köszönet!!!

Segédmunkás (törölt) 2012.02.16. 10:34:29

Az elmúlt évezredben, 1964-ben egy vonaljegy 0,5 forintba került, akkor az 500 Ft-os (az átlagos kereset 1200Ft volt) havi fizetésemből 1000 db jegyet vehettem (fiatalkorú segédmunkás voltam napi 6 órában!) akkor minden kocsin volt kalauz! Most egy átlag magyar egy átlag fizetésből (125 000 Ft!!!!!!) 375 jegyet vehet! Igaz akkoriban Eleonóra nem vehetett fel a nyugdíjaztatása előtt 100 milliót végkielégítésként.

gnme 2012.02.16. 10:38:18

felénk nincs bkv

csak a hagyó család zavar, szégyent hozott a városra

laci_52 2012.02.16. 10:40:07

@Karmadealer: Ez nem így van! Felszállok a 105-ös buszra az Ugocsa utcában, leszállok a Lánchíd pesti hídfőjénél és besétálok a Vigadó térre. Még akkor is olcsóbban jövök ki a taxinál, ha felszállok a 2-es villamosra egy megálló erejéig, hogy kevesebbet kelljen gyalogolnom.

dr. Bubó 2012.02.16. 10:42:12

gykorlatilag arról szól a poszt hogy a BKV menetdíjadat már úgyis kifizetted a kenyér ÁFÁjában... így már külön könyöradományra (ércsd: jegy) már nincs szükség...

a BKV menetdíjat tekinthettyük önkéntesen adható BORRAVALÓNAK

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.16. 10:42:28

@Segédmunkás: nem, csak 30ezren végezték 12ezer ember munkáját...

Mutter 2012.02.16. 10:43:40

@évuska: nem tom, mennyi az amortizáció, eddig mondjuk nem olyan sok. olajcsere évente huszonegy-kettő.

te egyébként mit kompenzálsz?:-) ezt úgy értem, hogy ezzel a stílussal?:-)

iorek 2012.02.16. 10:43:50

@dr. Bubó: Lehet, hogy Te adózó vagy de nagy valószínűséggel én adózóbb.
Nyomaszt, hogy senki nem érti, a BKV nem alapjog, bliccelni lopás, és elvek nélkül élni káoszt szül.
Csak együttműködve lehet értelmes társadalmat építeni. A bliccelés nem praktikus kérdés, megspóroltam a jegy árát és nyertem..., szánalmas.
Én nem bliccelek és megvetem ezt a gondolkodást.
Aglomerációból járok a város közepébe, nincs autóm, volt, lehetne. Nem használok BKV-t, mert rossznak tartom. Ezt csinálom 5 éve, tehát lehet.
Nőljetek fel, legyetek már emberek.

komplikato 2012.02.16. 10:47:13

@dr. Bubó: "a bliccelés vagy nem bliccelés sajnos nem sokat oszt szoroz ..."
Évi 80-120 milliárd tényleg nem számít sokat ....

9-143 2012.02.16. 10:47:32

Szegedi születésűként, ha éppen hazajutottam 1-1 hétvégére, akkor az utóbbi 7-8 év a tömegközlekedés fejlődőséről szólt. A trolik, villamosok cserélődtek, sokszor nem újakra, használtak voltak, de Szegeden felújították őket a használat előtt. Trolikat meg 2-4 éves használt alacsonypadlós buszokból építettek házilag, amely így olcsóbbra jött ki. A buszok terén a TV pedig fejlesztett, újakat vett néhány évente.
A külömbség a szolgáltatás árának kifizetésében rejlett. Az SZKT megkapta a parkolást is, az ebből kapott bevételek mentek a járműpark megújítására is.

Bp-en a BKV nem kapja meg a költségeit. A többi város sem annyit kap, csak esetleg az önkormányzat többlet támogatást ad.

gondolatkisérlet: a fodrászat minden nyugdíjasnak és gyereknek innentől ingyenes. A fodrász köteles ingyen megcsinálni mindent, amit ők kérnek, és megkapja a bejelentett bevételei utána a 30% árkiegészítést, mert annyi % a lakosságból az ingyenes ember. (a fodrász a saját könyvei alapján látja, hogy minden 2. vendége ingyenes volt, ezt nem tudja az államon behajtatni, illetve eddig elvétve adott csak számlát a vevőkörnek, így a kiegészítendő bevétele is kevés). Az állam még ezt a pénzt is sokallja, így hasra állapítja meg a kiegészítés összegét. A fodrász max bezárhat és átképzi magát. - Ez a helyzet a tömegközlekedéssel is

komplikato 2012.02.16. 10:51:37

@dr. Bubó: Az adódból BKV-nak járó pénz az amit nem kapnak meg 1.5 éve. Az adóból nekik járó pénz és a nem bliccelő utasok által beadott pénz nem fedezi a költségek felét sem, ...

@Karmadealer: Lehet így van, de eddig 3x volt szükségem taxira, hogy időben odaérjek valahová, egyszer sem sikerült mert minden alkalommal sokkal tovább tartott mint BKV-val még az átszállási várakozásokat is beleértve. :(

évuska 2012.02.16. 10:51:44

@Etniez: és a nem kisautó fenntartása, ha az kell, mert sok a gyerek?

És mennyibe került a kisautó? Vagy annak frankhitele összesen? Ne tévesszük szem elől az externáliákat. Gyerekülés?

Beleszámoltad az autópályamatricát? A parkolást? A risztót, a mos(at)ást, a műszakit, zöld kártyát, súlyadót? Időnként egy-egy bírságot? Mert szépe z így elméletben, de igazából sokkal többet fizetnek az autósok.

És mi van, ha szervizből elhozva (addig marad a békávé) még aznap betörik az üvegét? Vagy következetesen szarakodik a váltó? Ha nem és nem indul a fagyban?

Én meg sem tanultam vezetni, ezt megspóroltuk. A helyzet az, hogy az autózás öngerjesztő folyamat, aki eljuthat könnyen bárhová, az inkább megy is, és állítom, hogy többet is vásárol, mint ha nem autózna. Röhej, hogy havonta tíz-tizenötször taxizom, plusz jó bicajom van és bérletet is veszek, és töredékébe kerül mindez az autózás összköltségének, és nem is idegeskedem meg vállalok felelősséget, nem az én dolgom. Ja, nem a belvárosban lakunk, és messze a busz.

kalevaleez 2012.02.16. 10:52:38

azzal, hogy a mostani kormány erőből átnyomott alkotmányellenes, majd alkotmánymódosítás után már támadhatatlan törvényeket, visszamenőlegesen törvénykezett, adhoc módon rángatja a jogszabályokat, szórja a pénzt a csókosoknak (simicska, csányi, lázár tesók, stb), amíg a támogatások a csütörtökönkénti lévai anikó, lázár feleség bridzs partiján dőlnek el sajnos az egyszeri ember is jogosan úgy gondolja, hogy akkor ő is kijátszhatja a törvényeket.

egyébként bliccelni lopás, de ha a fidesz is, ő miért ne.

és ezzel sajnos egyet kell értenem.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.16. 10:54:47

@laci_52: Ha ezt veszed mehetsz végig is gyalog! :-) Annál semmi sem olcsóbb. Persze, életszerűen igazad van, a Krályhágó térről le tud mindenki kolbászolni az Ugocsába, de azért jelzésértékű hogy három vonaljegy árából belvárosból belvárosba gyakorlatilag bárhová elvisz a takker.
Vagyis: vagy a taxi iszonyat olcsó, vagy a BKV drága.

Segédmunkás (törölt) 2012.02.16. 10:54:59

@vészmadár (pica pica): A 100 millióból annak a 18 000 ezernek néhány évig tellett volna fizetésre!

Bernáth Tarján, 4914 Olcsvaapáti, Nyár utca 40. (t 2012.02.16. 10:56:06

@Zolito67: én mint egy igazi pesti gyerek azt tudom erre mondani,hogy csókold meg a seggem! Meg te is @Pan Tau!
Meg az osszes lúzer aki "én nem bliccelek,mert az olyan mintha lopnék" szoveget tolja. Na ezért tart itt az ország,mert tele van ilyen beszari/lúzer/metroszexuális/vén/selejtes/farokkal!

……………▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
…………▄▄█▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█▄▄
………▄▀▀▓▒░░░░░░░░░░░░░░░░▒▓▓▀▄
……▄▀▓▒▒░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▒▓▀▄
…..█▓█▒░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▓▒▓█
..▌▓▀▒░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▀▓█
..█▌▓▒▒░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▓█
▐█▓▒░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▓█▌
█▓▒▒░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▓█
█▐▒▒░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▒█▓
█▓█▒░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▒█▌▓█
█▓▓█▒░░░░▒█▄▒▒░░░░░░░░░▒▒▄█▒░░░░▒█▓▓█
█▓█▒░▒▒▒▒░░▀▀█▄▄░░░░░▄▄█▀▀░░▒▒▒▒░▒█▓█
█▓▌▒▒▓▓▓▓▄▄▄▒▒▒▀█░░░░█▀▒▒▒▄▄▄▓▓▓▓▒▒▐▓█
██▌▒▓███▓█████▓▒▐▌░░▐▌▒▓████▓████▓▒▐██
.██▒▒▓███▓▓▓████▓▄░░░▄▓████▓▓▓███▓▒▒██
.█▓▒▒▓██████████▓▒░░░▒▓██████████▓▒▒▓█
..█▓▒░▒▓███████▓▓▄▀░░▀...▄▓▓███████▓▒▒▓█
....█▓▒░▒▒▓▓▓▓▄▄▄▀▒░░░░░▒▀▄▄▄▓▓▓▓▒▒░▓█
......█▓▒░▒▒▒▒░░░░░░▒▒▒▒░░░░░░▒▒▒▒░▒▓█
........█▓▓▒▒▒░░██░░▒▓██▓▒░░██░░▒▒▒▓▓█
........▀██▓▓▓▒░░▀░▒▓████▓▒░▀░░▒▓▓▓██▀
............░▀█▓▒▒░░░▓█▓▒▒▓█▓▒░░▒▒▓█▀░
...........█░░██▓▓▒░░▒▒▒░▒▒▒░░▒▓▓██░░█
............█▄░░▀█▓▒░░░░░░░░░░▒▓█▀░░▄█
.............█▓█░░█▓▒▒▒░░░░░▒▒▒▓█░░█▓█
.............▐█▓█░░█▀█▓▓▓▓▓▓█▀░░█░█▓█▌
...............█▓▓█░█░█░█▀▀▀█░█░▄▀░█▓█
.............. █▓▓█░░▀█▀█░█░█▄█▀░░█▓▓█
................█▓▓█░░░░▀▀▀▀░░░░░█▓▓█

komplikato 2012.02.16. 10:57:31

@Segédmunkás: Ööö, szerintem számolj utána mer még egy heti sem jön ki belőle.

bőrmók 2012.02.16. 10:57:33

@kalevaleez: Jó, de én ELVBŐL lopok a BKV-tól, míg egy politikus a pénzért lop. Ez a különbség, hoppá!

komplikato 2012.02.16. 11:00:20

@̢̲̳͍̫̹͗̀̾̏͆̑̀̇͋ส้้้้้้้้้้้้้้้้้้: Nem, azért tart itt, mert a kommunizmus rászoktatta az embereket a lopásra, a tulajdon leszarására, és 22 évvel gengszterváltás után még mindig itt tartunk. Azért tartunk itt, mert az ország jelentős hányada bátor tolvajokból áll, akiket te itt istenítesz ... És pont ezek okán nem volt 10 percig sem érdemi demokrácia, mert az sem abból áll, hogy elmegyünk szavazni 4 évente. Hanem vannak a jogok mellett kötelességek is, amire itt túl sokan szarnak.

kalevaleez 2012.02.16. 11:00:26

@dr. Takony_fősámán: tréfás, de mennyivel jobban hangoznék így:

én ELVBŐL nem lopok, de megértem ha a szükség rávisz valakit.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.16. 11:04:08

@anon789:
Nagyon nagy ez a komment. Már ezelőtt olvastam a cikket, de még visszalátogattam a kommenteket elolvasni, hát megérte :-)

Ezt nem neked szánom, hanem minden kommentelőnek, aki ezt olvassa. Mit jelent manapság az, hogy értelmiségi? Régen könnyen be lehetett határolni, hogy a diplomások, mert még nem volt olyan sok diplomás, ma viszont ha azt mondanám, a diplomás az értelmiségi, akkor bele kellene vennem az összes kamuszakost is. Akkor kiindulhatnék abból, hogy a nem kamu szakokon, nem kamu egyetemeken végzettek az értelmiségiek. De hát lehet egy kamuszakos vagy diploma nélküli is tájékozottabb, műveltebb, mint egy jó szakon, jó egyetemen végzett, hiszen ez nem iskola függő. Definiálhatom az értelmiségit úgy is, hogy tájékozottság, műveltség, csakhogy akkor azt is definiálni kellene, ebbe a műveltségbe és tájékozottságba mi tartozik bele. Viszont ma már akkora az emberiség felhalmozott tudása, hogy ezzel is gondban lennénk, és ha én meghatározom, hogy kb. mi az az általános műveltség, általános tájékozottság, akkor elfogult leszek, a saját ismereteimet helyezem előtérbe, ahogy mindenki más tenné. Éppen ezért, szerintem az, hogy értelmiségi, mára értelmetlenné vált. Csak nagyképű, öntelt emberek használják magukra.

Segédmunkás (törölt) 2012.02.16. 11:05:10

@Kompli: Számszakilag igaz! Azt kellene megvizsgálni, hogy a sok fölösleges munkáskézből (30/12 arány) 1968-1990 között két metrót építettek. 22 év alatt? És most 23 év alatt 1989-2012 között?

bőrmók 2012.02.16. 11:05:14

@̢̲̳͍̫̹͗̀̾̏͆̑̀̇͋ส้้้้้้้้้้้้้้้้้้: azért tök kíváncsi lennék mennyit loptál össze a békávétól, szerintem ilyen kezdő kis nagyszájú lehetsz. Félmillát elblicceltél már, kispálya, hm?
Elárulok egy trükköt, sok van nekem, de csak most egyet. Fölszállsz a buszra, elméysz végállomástól végállomásig, és közbe minden leszállónál leszállsz, geci.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.16. 11:06:38

@anon789:
Egyébként, hogy a szavaiddal éljek, próbáltam a te kommentedben felfedezni a gúnyt(igazából iróniát, de ez most mindegy), de nem sikerült. Nem baj, így is jót röhögtem :-)

komplikato 2012.02.16. 11:07:54

@kalevaleez: Én elvből nem lopok, mert amúgy sem rózsás személyiségem még inkább toprongy lenne, de megértem aki nem tudja megfizetni és bliccel ...
De soha nem értem meg azt, aki "elvből lop", akin 20 kiló arany fux van és bliccel, aki nem tudja megfizetni ezért bliccel, de ezzel még dicsekszik is. Szokott valaki azzal dicsekedni, hogy napi szinte lopja a zsömlét vagy a gyereknek a csokit a boltban???

évuska 2012.02.16. 11:10:08

@Karmadealer: de gyík vagy, 105-ös busz áll meg az Ugocsa utcában! Nem bírom a demagógiát.

slowMotion 2012.02.16. 11:10:13

Naponta várom hogy becsődöljön végre BKV...lesz helyette 5 kisebb, tisztább, irányithatóbb, pénzügyileg áttekinthetőbb. Ezt az adóssághalmazt ugyanúgy képtelen kitermelni, mint a Malévét vagy az országét. Utána jöhet a MÁV.

DuplaDD · http://napimereg.hu 2012.02.16. 11:14:37

A legjobb dolog ez a járatritkításosdi téma. Ha megteszik, lázadni kell. Vagy írok én is Tarlósnak hogy menjen a ....

Más már írt neki...
napimereg.hu/legujabb-bejegyzesek/tarlos-szerint-jogos-volt-a-bonuszok-kifizetese-a-bkv-nal

Mutter 2012.02.16. 11:14:43

@Celtic: há, nekem nem kell gyereket hurcolni, de el tudom képzelni, a húszkilós babakocsival fellépegetni a hetes buszra...
jaa egyébként tavaly kellett költeni a kocsira, 244 ezer forintot, mondjuk előtte 5 évig semmit nem költöttem rá. a 244 ezerből vonjuk le a zárcserét, mer arról nem tehet, meg a két új gumit, mer arról se tehet a kocsi, hogy szöget kaptam. na és marad 147 ezer Ft, ami nem olyan kurva szar egy 8 éves kocsira, hogy rá kellett költeni. nyilván nem haltam éhen, nem erről van szó, de azért elég sok mindent nem vettem meg magamnak emiatt. ami egyáltalán nem baj mert egy fillért nem sajnálok az autóra. 32 évig békávéztam meg mávoztam, ELÉG VOLT. inkább innék csapvizet és öltözködnék a turkálóból, amire egyébként volt példa, mint hogy visszaszálljak a békávéra. há.

évuska 2012.02.16. 11:15:57

@Mutter: én is ezen tűnődtem a kakis topikban. De nem kerülöm ki a kérdést: nehéz gyerekkor? Vagy az autósok napi agressziójának, agyatlan csőlátásának, "az autózás mint norma" jelenség megelégelése? Hogy olyan osztálykirándulást szerveznek, ami 35 km tőlünk légvonalban, de négy és fél óra tömegközlekedve (és autóval is jó másfél)?

Én régen az egyes emberekre haragudtam, de rájöttem, a rendszer maga (a sebesség lehetősége, az utcák állapota, a stresszes élet, közhangulat) borítékolja a gázos, veszélyes vezetést, mások leszarását, nagyon nehéz ez alól kivonnia magát a jó szándékú sofőrnek.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.02.16. 11:17:09

Én már vagy 2 éve bliccelek. Ha jön az ellenőr felmutatok neki egy lejárt bérletet, amit a haveroktól kérek el. Általában ez működik,még metrónál is. Ha geciznek ,akkor annyit beadok, hogy leszállok a köv megállónál. Hiába ugat,leszarom, hallgatom a zenét nyugodtan. 2 év alatt megspóroltam 240 ezret. Majd ha jó lesz a szolgáltatás fizetek. Addig meg basszák meg!

Pan Tau 2012.02.16. 11:17:45

@̢̲̳͍̫̹͗̀̾̏͆̑̀̇͋ส้้้้้้้้้้้้้้้้้้: Értem én ezt gazda, de én akkor sem fizetek! Ezért?Ezeknek? Hátanagyfaszt!

Ha a Hagyó lophat akkor én is, én nem is haragszom rá, mindenki úgy boldogul ahogy tud!
Nem kell valakinek nagy tételben ilyen pirosnyelű üvegtörő kalapács...gyüjtöttem az évek során!:-)

'90-es évek elején újítottak a pécsi tömegközlekedésnél, ennek keretében lecserélték a buszokon a műbőr üléshuzatokat (szarbarna alapszínen, diszkrét és igényes fekete bemélyedéses minták)...na ezzel egyidőben - gondolom valaki a közel volt a húsosfazékhoz - okosított egy jókora mennyiséget ebből az anyagból, majd szinte egyidőben az ülésekkel megjelentek a korabeli divatnak megfelelően a derékban össszehúzott denevérujjú bőrkabátok.:-) Híjj, mecsoda idők!

évuska 2012.02.16. 11:20:23

@Karmadealer: közelebb van a Királyhágótól az Ugocsa utcai 105-ös megálló, mint az 59-es moszkvatéri megállójától a metró!!!

ABA587 2012.02.16. 11:20:30

Remélem privatizálják mihamarabb a buszokat, később a többi felszíni járatot is, a buszvezető akár egyéni vállalkozó is lehet, mint a taxisoknál, és a családtagok mint kalauzok, ellenőrök ott lesznek folyamatosan a járművön. Jegyet is lehet nálunk majd venni. Szóval véget érhetne a kánaán drága beléptető meg chipes kártyák bevezetése nélkül is, a sofőrök se keresnének kevesebbet, sőt még az asszonynak meg a kölyköknek is lenne legalább egy (minimálbéres)állása! Az emberi munka itt észak_Balkánon egyre olcsóbb. Mire várnak?

évuska 2012.02.16. 11:22:46

@Zabalint: nem pontos a definíció, de szerintem értelmiségi az, akinek a kultúra szükséglet, másrészt van kedve, ambíciója a közügyekbe is bevonódni (akár tájékozódás, akár szerepvállalás formájában).

évuska 2012.02.16. 11:25:14

@Mutter: épp a hetes BUSZCSALÁD alacsonypadlós, de ha nem jársz vele, akkor nem tudod. Én kicsi gyereket hordozok, a nagy meg jön a lábán. Nem, nem szeretném, ha most elkezdenél címkézni.

Mike36 2012.02.16. 11:25:50

@ursus artos: naja
ellopok 320 forintot
de az adófizetőknek spórolok közel 640-et mert minden egyes jegyvásárlást ennyivel támogatja az állam (illetve mostanában baszik, de szerződés kötelezi erre)
bérlet dettó
szal lehet, hogy jófiúnak hiszed magad, ellenben az adófizetők zsebéből kihúzol 20k-t
ha nem veszel bérletet akkor semmit
max a fenntartási költségbe nem szállsz be, bár ez sem igaz, mert adófizetőként te fogod kicsengetni a 78 mrd-t, nem a télapóbácsi
szal aki bliccel, az is fizet, nem is keveset a bkv-nak

balfa 2012.02.16. 11:32:40

a piros metró kossuth téri állomásán soha nincs ellenőrzés, még befelé sem, tehát ha metrózni akarsz, csak odáig kell eljutni, onnantól bent vagy a rendszerben

Bernáth Tarján, 4914 Olcsvaapáti, Nyár utca 40. (t 2012.02.16. 11:33:10

@Pan Tau: "mindenki úgy boldogul ahogy tud!" látom`zé nem vagy teljesen bugris.Így van, akinek meg nem tetszik, hogy bliccelek az (mondjuk egyutt) megcsókolhatja a segunket! Meg beveheti a végit!
Egyébként a mubor lecserélése szovetre, a pesti járatokon (is) a legagyobb okosság volt,mert ha lehugyozza egy hommless legálább nem szedik ki belole.Ézért is van "pár" járaton diszkrét hugyszag!

Pan Tau 2012.02.16. 11:40:02

@̢̲̳͍̫̹͗̀̾̏͆̑̀̇͋ส้้้้้้้้้้้้้้้้้้: Ezért nem ülök én le soha, én mindég állok!
Namost akkor kérdezem én jogos lenn, hogy ugyanazt a pénzt fizeném a jegyért, mint aki ül?!
Hát egy frászt! Majd ha lesz állójegy olcsóbban, akkor beszélhetünk róla, h esetleg veszek belőle!

Menjünk beljebb a kocsiszekrénybe, ne álljunk meg az ajtóba ott a sok hely! Vigyáztam! Hoppá-hopáá, tessen kapaszkodni, idegesek a lovak!

ABA587 2012.02.16. 11:44:58

Valaha voltak beléptetőkapuk a metrón, 1 ft-ost kellett bedobni. Ezt most is vissza lehetne állítani, csak magasabb kapukkal, hogy ne lehessen átugrani. A bérlet itt nem lenne érvényes, (ki kell szervezni a BKV-ból, ahogy az induláskor sem tartozott még oda!) mindenki bedobna egy 200-ast. Viszont nem emelném a bérlet árát. A kedvezmények rendszerét is át kellene vizsgálni, pláne a 65 éven felüliek totál ingyenes utazása, beleértve minden EU állampolgárt... Ilyen nincs még egy Európában!!!!!!!
Ha az autópályamatrica csak 10 naptól kezdődhet, akkor ebben is alkalmazkodni kellene az EU-hoz, feltéve hogy jóváhagyják....

Bernáth Tarján, 4914 Olcsvaapáti, Nyár utca 40. (t 2012.02.16. 11:47:22

@dr. Takony_fősámán: olvasd el figyelmesen amit írok,mert látom nem értetted meg a fenti írásom, pedig rád is vonatkozik a jelek szerint!

M-e-g-c-s-ó-k-o-l-h-a-t-o-d - a - s-e-g-g-e-m!

"Fölszállsz a buszra, elméysz végállomástól végállomásig, és közbe minden leszállónál leszállsz," és ezt te próbáltad már fasznyaku?

Pan Modry 2012.02.16. 11:52:34

@Mike36:

Na te is egy parazst lehetsz, ingyen mi vazze.... Fizetni mar budos a szolgaltatasert, jarj akkor gyalog te bunko!

Etniez 2012.02.16. 11:56:22

@évuska: Egy régi Swift 1.0-val 300e-ből megvan. Hitelt ilyenre nem nagyon adnak. Akinek nincs ennyi pénze egyáltalán, az ne kezdjen autózni sem. Abba belefér 2 felnőtt, két gyerek. A két gyerek manapság már soknak számít...
A két gyerekülés Teszveszről beszerezve húszezer és öt évig jó. Tehát évi lebontásban elenyésző.

Munkába járáshoz nem kell autópálya matrica. Súlyadó nincs, helyette van teljesítményadó, azt beleszámoltam már. Zöldkártya sincs, műszakiztatni két évente kell, kb 30.000 Ft. Évi 15.000

Bírságot nem számoltam, mert én 7 éve vezetek, de nem büntettek meg még semmiért. A kocsik üvegét nem szokták betörni, kevesebb az esélye, mint hogy bent égsz a Metróban :)

Ha két felnőttel számolsz, akkor éves szinten már spórolás az autó :)

Egyedül a parkolás kérdése számít az írásodból, úgy kell munkahelyet keresni. Az biztos, hogy a belvárosban havi 20.000 a parkolás, de munkahely ugye nem csak ott van.

Bernáth Tarján, 4914 Olcsvaapáti, Nyár utca 40. (t 2012.02.16. 11:58:16

@Pan Tau: és ne felejtsd el a 250kilós hízókat se. Ok is uanyit fizetnek, mint a raklapok!...hát hol van itt az igazság??? Felhaborito, elfogadhatatlan, pimasz, és egyben gyalázatos ez a hozzá állás a bkv részérol! Na ezé`nemveszek jegyet! BKV ba_d meg!!!

komplikato 2012.02.16. 12:06:36

@slowMotion: "Ezt az adóssághalmazt ugyanúgy képtelen kitermelni, mint a Malévét vagy az országét."
Az ugye meg van, hogy új légitársaság indítása negyedébe került volna, mint annak hiányában kifizetendő kb. 1000 milliárd?

komplikato 2012.02.16. 12:10:24

@Mike36: Te se vagy matekzseni, akkor nem "hagysz" 640-et az adófizető zsebében, hanem 640 helyett 960-at húzol ki. Gratula.

Mike36 2012.02.16. 12:16:11

@laci_52: az autó fenntartási költségét ne számold bele, ugyanis akinek van autója ezt akkor is fizetnie kell, hogyha bkv-val jár, ergo irreleváns ebben az esetben

évuska 2012.02.16. 12:20:19

És ha nincs? Vagy megválik tőle?

Mike36 2012.02.16. 12:24:46

@Pan Modry: akkor még egyszer, hogy te is megértsd:
mindenki fizeti a bkv-t, ha nem utazik rajta akkor is, ugyanis a 78 mrd-t te meg én, meg ők, vagyis mi, adófizetők fogjuk kicsengetni
a bérlet, jegy árának 2/3-át (pontosabban az általad fizetettnek a 2x-sét) akkor mit lopok én el?

1vidéki 2012.02.16. 12:25:40

www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/polgari-engedetlenseg-indult-a-varsoi-bkv-jegyarai-miatt-354623

Varsóban, amikor 2011 augusztusában emelték a tömegközlekedés árát, (ami sokkal olcsóbb, mint a budapesti) akkor széles körű tiltakozás, engedetlenség bontakozott ki. A jegyek 2 zloty (135 forint) helyett 2,60 zlotyba (175 forint) , a bérletek pedig 8 zlotyról (5250 forint) 90-re (6050 forint) emelkedtek.

Aktivisták a közlekedési eszközökön körbejárva röplapokat osztogattak, felszólítva az utasokat, hogy ne váltsanak jegyet, és eligazítva őket, hogy mit kell tenniük a bírságok elkerülésére. A kezdeményezés az utasok tetszésével találkozott.

Az aktivisták többféle megoldást ajánlanak az ellenőrökkel szembeni védekezésre. Javasolják internetes oldal nyitását az ellenőrök fényképével, továbbá azt, hogy aki felismeri őket, hangosan kiáltson "ellenőrt", ha látja őket felszállni a buszra, villamosra... Azt is tanácsolják, hogy a buszról leszállva ne dobják el még érvényes jegyüket, hanem hagyják ott valamilyen jól látható helyen, hogy mások felhasználhassák.

Valami hasonlót kellene szervezni itthon is!

Egyetértek Modor Tibivel!
Kivéve a vesztegetést. Nem kell kenőpénzt adni az ellenőröknek (lófaszt nekik!), személyi igazolványt, iratot, dokumentumot soha. Maximum, ha közterületfelügyőkkel jönnek, de azokat messziről ki lehet szúrni!

Szabotázsra (lyukasztótömítésre) és bliccelésre fel! Már régen itt az ideje!

Mike36 2012.02.16. 12:27:37

@Pan Modry: arról nem beszélve, hogy milyen régóta tépem a számat fórumokon arról, hogy legyen fele ennyi alkalmazott, legyen időalapú tarifarendszer és ne legyen drágább mint Pozsonyban, Prágában

Mike36 2012.02.16. 12:30:14

@Kompli: igen? és hogy méred, hogy én mennyit közlekedek, ha nem vettem jegyet? ha nem veszel jegyet, nem létezel, ergo fizetnie sem kell az államnak.

Celtic 2012.02.16. 12:38:10

@évuska: Semmi. De tegyuk fel, hoyg van egy autod. Fizeted ra a kulonfele adokat. Namost, ha egyszer kb. annyit mesz vele, mint egy BKV-berlet, akkor miert vegyel pluszban BKV-berletet es kinlodj a BKV-n? Fix koltsege mindenkeppen megvan az autonak, lefaraghatsz a valtozo koltsegbol - amit aztan BKV berletre koltesz? Van ertelme? Ha en megyek erte a bolcsibe, akkor BKV-val utazunk. Ha az anyja, akkor autoval.

A Fórum Trollja 2012.02.16. 12:44:22

"Lehetőség szerint mindig a felszíni közlekedést válasszuk"
"igyekezzünk a periférikus járatokat használni"
"Ha mégis felszállnának az ellenőrök ... elsasszézni a legközelebbi ajtóig és zsupsz, leszállni"
Ezzel egy gond van, ha így közlekednék akkor napi plusz egy órát minimum rá kellene számolni az utazásra! És itt el lehet gondolkodni kinek éri meg az, hogy még több időt álldogáljon megállóba vagy töltsön egy koszos külvárosi buszon miközben napi 325 forintból (gyk. 325*30=9800) ezt megúszhatja és azt a "megnyert" egy órát hasznosabb dolgokkal töltse!

ursus artos 2012.02.16. 12:45:48

@Mike36: ragozhatod, de ettől még tolvaj vagy, ha nem veszel jegyet.

dr. Bubó 2012.02.16. 12:55:11

@Kompli: "a bliccelés vagy nem bliccelés sajnos nem sokat oszt szoroz ..."
Évi 80-120 milliárd tényleg nem számít sokat ...

biztos nincs annyi... de tökmindegy... a pártkorrupció maffiapénzei ennek soxorosa...

ha egy főre vetíted akkor meg több ezerszeres a lopás hatékonysága...

akárhogy igyexel, nem tucc anynit lopni aminta pártok...

dr. Bubó 2012.02.16. 12:58:16

@Kompli: "Az adódból BKV-nak járó pénz az amit nem kapnak meg 1.5 éve."

nem baj! SZŰNNYÖN MEG A PICS@BA mint a malév

majd a tesco ingyen viszi az utasokat... mert nekik a legkisebb is számít...

@ursus artos: baromság... nem tolvaj... ez egy polgárjogi jogviszony... ő nem szolgáltat te pedig visszatartasz pénzt... ez simán majd a fides bíróság 15 év mulva megmondja hogy arányban állt e a szolgáltatás minősége az árral... jobb ha nem fizeted, addig nálad vana pénz...

dr. Bubó 2012.02.16. 13:00:12

@Kompli: "Az adódból BKV-nak járó pénz az amit nem kapnak meg 1.5 éve."

érdekes...

én pedig befizettem az adókat... nem értem miért nem kapták meg...

ursus artos 2012.02.16. 13:03:33

@dr. Bubó: egy szerződés. A BKV szolgáltat: elvisz a A-ból B-be. A bliccelő, viszont nem fizeti ki a viteldíjat, azaz szerződést szeg. A megkötött szerződés után járó pénzt a BKV-nak nem fizeti ki. Tovább lehet csűrni, csavarni, de végsősoron a bliccelő egy aljas tolvaj.

komplikato 2012.02.16. 13:03:45

@Mike36: Nem tök mindegy ha az összes bejövő pénz a negyede a BKV fenntartási költségeinek? Ha meg nincs pénzük és nem is lesz és a kormány sem ad, de te sem fizetsz, akkor mi a kénköves ménkűtől lenne JOBB a szolgáltatásuk színvonala?

komplikato 2012.02.16. 13:11:16

@dr. Bubó: "én pedig befizettem az adókat... nem értem miért nem kapták meg..."

Azt hiszem egyetértünk benne, hogy szeretnénk tudni hová tűnik el amit adóba befizetünk, meg járulékban, nem igaz? Engem érdekelne, hogy valóban miért nem fizetnek a BKV-nak, mert a kamu nem érdekel, de nem fizetnek, nem igaz?
Lehet az egész csak egy Tarlós elleni puccs miatt van a Rogán részéről?

Mutter 2012.02.16. 13:15:12

@évuska: OK... na szóval, kakis topikban: eddig négy nőgyógyászati műtétem volt, mind a felszálló fertőzés okozta kismedencei gyulladás és szövődményei miatt. há, ezér nem ülök rá a közös wc-re.

a sebesség lehetőségén felröhögtem, 55 lóerős az autóm, azzal ugyan nem száguldozol:-)))

nem szarok le senkit.
mindig, mindenkit elviszek mindenhova, aki megkér. akár kitérővel is. hétvégente immáron ingyen hordom a barátokat a balatonra. már ha jó nekik, amerre én megyek. 32 évig békávéztam meg mávoztam, tudom, hogy milyen. ezért.

Pan Tau 2012.02.16. 13:17:22

@Professor Pizka: Jaj hagyjuk már az ilyen konkrét, száraz adatokat, ez csak arra jó, h. közben az igazi felelősök megúszhatják! Érdekes, h. aki százmillókat lop az mindig megússza, bezzeg velem ki akarják fizettetnmi a büntetéseimet. Hát a faszom, majd akkor leülöm, én ezeknek egy fillért sem! Múltkor saját szememmel láttam, h egy súlyos cukorbeteg örgeasszonyt leszállítottak, mert nem volt nála flekó, rátérdeltek a háta közepére, a karját meg beszorították combtőbe, mint a kommandósok! Mocskos szemetek!
Az én kisfiammal is tiszteletlenül beszéltek, amikor jött haza a hajógyáriról, egy hét után a diákszigetről...pedig a Ricsi rendes gyerek, egyetemre fog menni. Amint leszigorlatozik rómaiból, beperli az egész köcsög bandát az ENSZ-nél!

Na a lényeg a lényeg én ezeknek egy fillért sem, mert itt magyarisztánban a bkv-nál mindenki - ismétlem MINDENKI - lop, ebből elegem van, én befizetek mindent, most fizettem 25 millió ÁFA-t (a kombájn után amit rizlingelek) ezek meg ellpoják!
Szétzavarnám az egész bandát, menjenek el dolgozni, aztán majd meglátják!

Mutter 2012.02.16. 13:18:37

@évuska: én nem láttam, hogy alacsony padlós lenne a hetes busz... pedig van, hogy elhúz mellettem.
amint azt fentebb is írtam, nagyon sajnálom azt, akinek a húszkilós babakocsival kell a buszra fel-le lépegetnie.

őszintén remélem, hogy ez nem marad így, és nemsokára neked is lesz autód.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.16. 13:20:59

@Pan Tau: ENSZ, ugyanmár. Engem egy néne egyszer személyesen Azurák Csabához akart feljelenteni...

dr. Bubó 2012.02.16. 13:21:13

@ursus artos: "A BKV szolgáltat: elvisz a A-ból B-be."

halottál már pl a KÖTBÉR szóról... ha nem a menetrendszerinti időben visz el... vagy másképp okoz kárt

vagy a szolgáltatás minősége stb...

pl neked mindegy lesz amikor nemsoká a piroshetes megállójába a rabszolgának visszavett sofőrök tolta riksa gördül be és egy felvesz majd 30 utast... és pár óra -20 fokbani sétával elér veled a következő megállóig?

neked minden mindegy? csak legyél A ból B be?

mert akkor inkább ágyóból lőlek ki... annak olcsóbbak az üzemeltetési költségei...

a jegy amit fizecc az meg ugyananyni... mert te eléred a célod és fizecc tisztességesen...

hogyan képzeled hogy a fizetés szent a szolgáltatás meg alternatív... te mivel foglalkozol? ültél már BKV n?

vagy svájcban van óraszalonod és mazaretivel mész garázsból garázsig?

1vidéki 2012.02.16. 13:22:43

@oc: "A 19/41-es vonalon nem nagyon érdemes bliccelni, mert általában 2-3 kétajtós szekrény méretű roma fiatalember alkotja az ellenőr gárdát.
Nem bunkók, abszolút tisztelettudóan beszélnek azzal, akinek van jegye.
Nem szeretném kipróbálni, milyen, ha valakinek nincs... :) "

Már láttam őket én is. Agresszívak voltak..Felszállásuk után lyukasztottam, nem fogadták el, sőt ellopták a 10-es gyüjtőjegyemet is, azóta nem veszek gyüjtőt.
Aztán a Döbrentei téren leszállitottak, még a villamosvezető is beszólt, hogy szálljak le, mert vitatkoztam. Elég néptelen volt,a megálló. Az egyik eljátszotta, hogy rendőrt hív. A másik megfogta a karomat, amikor elakartam menni a helyszínről. Necces szitu volt, felvoltam készülve a bunyóra is. De, miután többször határozottan elismételtem nekik, hogy Nincs nálam pénz, nincs nálam igazolvány, nem várom meg a rendőrt, sietek!
Hárman körbeálltak, de aztán hamar feladták.
A véleményem az, hogy mindenáron pénzt akartak, zsebre dolgoztak, és elképzelhető, hogy álellenőrök voltak. Viszont van elég lehúznivaló áldozatuk, nem akartak botrányt, belátták, hogy nem tudnak mit kezdeni velem.

Legfontosabb alapszabály, hogy ellenőrnek soha, semmikor, semmilyen körülmények között nem adunk át semmiféle igazolványt, okiratot, és pénzt sem természetesen! Nincs se igazoltatási joguk, és nem tartóztathatnak fel a mozgási szabadságomban sem.

Pan Tau 2012.02.16. 13:28:03

@ursus artos: már bocsánatot kérek, de ez nem valósítja meg a 316. szakasz 1 bekezdés tényálladékát...lévén, hoyg nem vesz el semmit, semmilyen szándékból, így a tolvaj jelzővel csínján bánjunk, tartózkodjunk a prejudikációtól.

Lassan 300 komment van, így világosan látható a társadalomra veszélyesség, ezért javaslom, h. kriminalizáljuk a bliccelést, vagyis kapjon önálló tényállást a Btk-ban. Minősített esete a bűnszövetségben elkövetett bliccelés (hivatalosan: tömegközlekedési jármű jogtalan igénybevétele), majd itt adjuk egymásnak a bérleteket, jegyeket mi?

Celtic 2012.02.16. 13:30:51

@Etniez: +1.
Es ugyebar ketfelekeppen lehet novelni a tomegkozlekedes es az egyeni kozlekedes ara kozotti kulonbseget:
a) tomegkozlekedes arat csokkenteni
b) egyyeni kozlekedes ara novelni

Navajon merre indul az a kormany, amelyik sose a kiadasokat csokkenti, hanem a beveteleket szeretne novelni (es ez vonatkozik az utobbi 20 ev minden kormanyara, leszamitva 1995-ot)

Pan Tau 2012.02.16. 13:33:52

@Professor Pizka: Ez egy ilyen visszatérő elem lehet, úgy látszik a népnek mindig szüksége van egy képernyőképes Robin Hood-ra (Ilkei Cs./Ablak szerkesztőség/Juszt majd Azurák Cs.)

Egyszer engem is megfenyegettek, h. majd szólnak a Csabinak (érted a Csabinak, éreztetve, h. országos cimborák), hosszabb udvarias verbális ütésváltás után derült csak ki számomra, h. Azurák Csabáról beszélünk. Na akkor fogtam csak fel az ügyfél panaszának súlyát.
érem én egy szívbeteg ember vagyok!

Celtic 2012.02.16. 13:39:30

@évuska: ?
Mi a gond vele. Letezo szemely, de mar nem az elettarsam. Mondjuk, mondhattam volna azt is, hoyg "egy baratom" vagy "egy ismerosom", nem oszt, nem szoroz.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.16. 13:42:28

amúgy őszinte és leplezetlen örömmel gondolom, hogy a sok pesti köcsög hadd szopjon, ahogy csak lehet, majd rájönnek egyszer, hogy ha a fele elköltözik, élhető lesz a drága jó székesfővárosotok, hehe

2012.02.16. 13:45:17

Én egyet nem értek. Elfogadom, hogy vannak, akik nem tartják megfelelő színvonalúnak a BKV-t, tolvaj banda, stb. Nem is akarok itten erkölcsi kérdésekről papolni, csak azt nem foghatom fel, hogy felnőtt emberek szánalmasan sunnyognak, trükköznek, árgus szemekkel az ellenőrt lesik, menekülési útvonalat keresnek, stb.
Ez annyira pitiáner, szánalmas viselkedés, pláne, hogy a legtöbb esetben bevalottan nem arról van szó, hogy nem lenne 9800 Ft bérletre, hanem csak a "hánehogymáfizessek!" filozófia vezérli. Ennél csak az a "tanult" ember gusztustalanabb, aki a nyilvánvaló szellemi fölényével visszaélve elkezd okoskodni a tanulatlan ellenőrrel, fölényeskedik, magyaráz, provokál. Na, az ilyenek tényleg megérdemelnék, hogy jól pofánbasszák őket.
Ha annyira nem jön be a BKV, járok gyalog, biciklivel, motorral, taxival, stb. azt a pár téli hónapot meg ki lehet fizetni.

2012.02.16. 13:45:23

@vészmadár (pica pica): na ja, baszod, csak ne hozzám, hogy hozzád költözzenek.

Okami 2012.02.16. 13:46:01

Aranyközépút? Én legalább is csak félig érzem magam "mocskos", "aljadék", "tolvajnak", mivel ahol a pénztárcám engedi kezelem a jegyem. Két megállóra viszont biztos nem fogok 320 forintot kicsengetni. A mínuszokban meg gyalogoljanak a mazochisták.....

[Egy biztos, közlekedni ilyen árak mellett, (fizetés meg ugye nem nő) lassan luxussá válik, és ez azért elgondolkodtató. Főleg, ha az ár/érték arányt nézzük.]

ursus artos 2012.02.16. 13:48:20

@dr. Bubó: naponta bkv-zok és a fizetésemből veszem a bérletet. A buszvezetők, mindig megvárnak, a villamos tisztább és szebb is lehetne, ha a köcsög utasok nem graffitiznék tele, meg ilyenek...
A többi kérdésed, felvetésed válaszra sem érdemes.

Okami 2012.02.16. 13:52:14

@ursus artos: Magánügy tudom, de gondolom nem minimálbérből éldegélsz. Másnál sajnos van jobb helye is annak a 9800Ft-nak.....(Tudom, akkor meg járjon targoncával, szekérrel vagy amivel akar :) )

2012.02.16. 13:55:38

@1vidéki: Óóóó, hát ez gyönyörű!

"Felszállásuk után lyukasztottam, nem fogadták el, sőt ellopták a 10-es gyüjtőjegyemet is, azóta nem veszek gyüjtőt."

Tehát nem tartod be a szabályokat, de persze ahhoz gyáva vagy, hogy egyszerűen ne lyukassz, mert a három ellenőrtől azért beszartál. Majd "ellopták" tőled a gyűjtőjegyet, no persze... Hogyan? Kizsebeltek? Kicsavarták a kezedből? Fegyvert nyomtak a fejedhez: Ide a tömböt! Na haggyá má'!
Mindezt megfejeled azzal, hogy _ezért_ nem veszel gyűjtőjegyet azóta. Nem azért, mert egy fillérbaszó, pitináner, szarfacsari, gyáva alak vagy, nem, dehogy is!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.16. 14:00:56

@Brother Love: amúgy párhuzam, de ugyanezek várják el, hogy a modoros miért nem arról és úgy ír, ahogy ők akarják. Pedig azért sem fizetnek.

Pan Tau 2012.02.16. 14:09:35

Na jó, akkor másképpen kell megközelítenia kérdést!

Ki a felelősebb állampolgár?

Adva van a BKV, amit 5-10 évente esetileg konszolidálgatni kell pár száz milliárd értékben, vagyis ha hosszabb ideig működik, akkor nagyobb veszteséget termel_súlyos lyukat ütve_a költségvetésen, amit aztán a zénadómból kell kipótolni, így kevesebb jut játszóterekre, lélegeztetőgépre, gyógyfürdőépítési támogatásra.

Aki jegyet vesz, az ennek az utolsó szocialista nagyvállalatnak az évek óta tartó dicstelen agóniáját hosszabbítja meg...egyfajta financiális vastüdőt biztosít. De azt látni kell, h. ez senkinek nem jó, mert meggyógyulni nem fog, a gyógyszer meg drága, arról nem is beszélve, h. az örökösöknek már tervei vannak.

Aki nem vesz jegyet, az egy józan, a közpénzügyek iránt felelős magatartást tanusító, nehéz döntéseket meghozni képes igazi hazafi, aki nem fél feláldozni napi nyugalmát és kényelmét az ellenőrökkel vívott fronton. Ez az ember ugyanis pontosan tudja, h. a BKV EBITDA-ja siralmas és reménytelen, h. nincs már választás, cselekedni kell és nem venni jegyet, ezáltal levágni a beteg, fekélyes kart, de a test megmenekül!

Ne azt kérded, h. mit tehet érted a BKV,...TE MIT TEHETSZ A BKV-ért! Ne vagyél jegyet!

ursus artos 2012.02.16. 14:10:44

@Okami: sajnos ez van. Aki nem tudja megfizetni ne járjon BKV-val. Gondolom a MALÉV gépre sem engedtek fel annak idején jegy nélkül.

2012.02.16. 14:10:57

@vészmadár (pica pica): Szeretem én ezt a manapság divatos "kuruckodást": ellenszegülök, nem tartom be, de persze sunyi, alattomos és gyáva módon, mert azért féltem a seggem, annyira azért nem vagyok vagány, hogy nyíltan, a következményeket felvállalva szembeszálljak a hatalommal/erősebbel. Mindehhez hülye ideológiát gyártok, s ha végül mégis rajtam csattan az ostor, televinnyogom a világot, hogy milyen ország ez.
Pfff...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.16. 14:17:28

@Pan Tau: édesapám, ugyanazt mondom amit tegnap másnak: igazi szarfaszú magyar görény vagy. Az egész elméleted meg levezetésed tudod, hol sánta? Ott baszod, hogy te nem veszel jegyet (felelősen meg hogy bedöntsd az utolsó szocsta vállalatot), de a szolgáltatását igénybe veszed. Tényleg nem érted? nem hát, tudom...

Celtic 2012.02.16. 14:32:08

@Pan Tau: AAA, en pont Sziget utan talalkoztam eletem legbunkobb ellenorjevel. Del-dunantuli lakoskent megerkeztem a Delibe, vettem 3 BKV-jegyet, egy oda, ketto vissza (mert az ember meg elsetal Sziget _elott_ a Batthyány-ra, de vissza, utana, mar nincs az az isten), szoval kis seta, aztan HEV, Sziget vege, ho'tt faradtan idnulok haza, felpresolodok a HEV-re lyukasztok, Batthyányn atszallok a metrora, vagyis csak szallnek...Mert a tajtparaszt azon gorcsol, hoyg miert ugyanazt a jegyet lyukasztotam ki ketszer. Magyarazom neki, hogy nem figyeltem, kialvatlan vagyok, nagyon faradt, itt a szemelyim, evente max. 2x jarok szep fovarosunkban, nem egy BKV-jegyet akarok megsporolni, csak NEM FIGYELTEM. Nem erdekli. Mondom, itt a szemelyi, irjon fel, leszarom. De nem...Akkor meg nem volt utemes menetrend a MAV-nal, szoval reggel elment ot perc alatt harom vonat, aztan 3,5 ora mulva megint egy, ra masfel oraval megint ketto es hasonlok...Ha ez miatt lekesem a vonatot es tobb orat ott szobrozok a Deliben, megut a guta. De hiaba magyarazok neki, se el nem enged, se fel nem ir. Vegul kikaptam a kezebol a szemelyimet es megprobaltam elszaladni...Nos, ez huszkilos hatizsakkal, egy het Sziget utan nem volt egyszeru :) De erdekes modon, ezutan meg elengedett, fel sem irt. Ma sem ertem, mire volt ez jo.

Viszont lattam ellenort, aki a kisfoldalattirol leszallo vak embert segitette es a lepcsoln is felkiserte, vagy a masikat, aki metroban segitett beszallni a kismamanak a babakocsival.

Pan Tau 2012.02.16. 14:37:27

@vészmadár (pica pica): Köszönöm megtisztelő szavaid, bóknak veszem!
Mindenesetre hiába heveskedsz, a számok nem hazudnak, bármennyire is fáj ez a pőre igazság!

Más:"@Brother Love: amúgy párhuzam, de ugyanezek várják el, hogy a modoros miért nem arról és úgy ír, ahogy ők akarják. Pedig azért sem fizetnek. "

Akkor még egy párhuzam: szerinted akkor a szex csak egy kurvával lehet olyan amilyenek a te igényeid, mert azért fizetsz? vagyis ha az ember a barátnőjével van, akkor nincs beleszólása a dologba, mert nem fizet érte!

Celtic 2012.02.16. 14:37:56

@vészmadár (pica pica): Hat, momentan ugy erzem, Komlora sem tul sokan koltoznek a konnyu elet remenyeben. Es most nem arra gondolok, hoyg nehez a banyaszelet...

2012.02.16. 14:42:59

@vészmadár (pica pica): No, látszik, hogy nem érti...

Nadiposzi (törölt) 2012.02.16. 14:51:46

Lassan érik egy olvasói poszt mindannyiunk kedvencéről, a fillérbaszóról.
Tudod, az az arc, aki szerint a téli gumi a gumigyártók lobbija, mer vezetni kell tudni, aki szerint minden bor sznobizmus, ami literenként több mint 300 forint, és semmi gáz a teszkó parizerel. Namost van az úgy, hogy valamire nem futja (bliccelni egy félórás parkolást - 150-00 Ft, majd tízezrekért levelezni a Dunántúl rendőrkapitányságaival, újabb és újabb fellebbezéseket körmölgetve) de baszod, az amikor ehhez süket ideológiákat gyártva megosztják veled amolyan, na figyú, az a tuti hogy leereszkedéssel. Befele kénytelen vagyok röhögni az élet ezen császárain, pedig nekem se megy valami jól mostanában.

ZBR 2012.02.16. 14:59:54

@iorek:
Hoppá! Nagyon jól látod!
Nem reméltem volna, hogy a 300-nál is több komment között egyáltalán rátalálok a tiedhez hasonlóra, de sikerült! Van remény!

@Pan Tau:

Helytelenül:
"Adva van a BKV, amit 5-10 évente esetileg konszolidálgatni kell pár száz milliárd értékben"

Helyesen:
Adva van a BKV, aminek ki kéne fizetni azokat a szolgáltatásokat (egyébként gazdaságtalan járatok, kedvezmények), amiket mi (kormány, önkormányzat) fontosnak tartunk szociális okokból kifolyólag. És ha ezt megtesszük mindig, akkor nem kell működésre hitelt felvenni, sem pedig ezt később konszolidálgatni. Így mi, az állam és az önkormányzat jól bánunk az adófizetők pénzével, hiszen az nem a kamatra fog elmenni.

Helytelenül:
"Aki nem vesz jegyet, az egy józan, a közpénzügyek iránt felelős magatartást tanusító"

Helyesen:
Aki nem vesz jegyet, az nem csak a BKV-t károsítja meg, hanem a közpénzeket is lopja. A BKV ugyanis kap közpénzeket (soha sem annyit, amennyi JOGOSAN JÁRNA). Mint egy potyautas, aki lelopja a hajóról az egyetlen mentőcsónakot és elhajózik vele.

Celtic 2012.02.16. 15:00:01

@Brother Love: Nyilvan veszmadar kivetelesen a cimlaprol tevedt ide :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.16. 15:00:26

@Celtic: előszor fonetikusan banya-szeletnek olvastam (aszittem valami sütemény), de rájöttem, hogy bányászélet.

Igen, itt nehéz. Spec én sem kapom a teljes fizetésem, játszanom kell a számlákkal, és 15-én 1500 forintom van elsejéig, kettőnknek. Csakhogy ennek ellenére SEM bliccelek sehol. Igaz, sajnos nem voltam még a rohadt Pécsen sem vagy két hónapja, az már nem jön ki, de ez a szarfaszúság, meg még hogy mellé hülye magyarázatokat is gyárt, ide sosem szeretnék lealjasodni...

combo 2012.02.16. 15:00:38

Kérem alássan, átnyálaztam a kommenteket. Azt kell mondjam, nem gondoltam volna, hogy ennyi kispályás cigónál (és trollnál) vezették be az internetet...

Az én tuti módszerem a következő: Mindig hordok magamnál egy pillangókést és egy maroklőfegyvert. Ha keménykedne valamelyik full retard ellenőr, akkor még a családjának kiirtásával is megfenyegetem. Ennyi. Ez működik már 40 éve. Mivel a matek soha nem volt az erősségem, ki sem tudom számolni, mennyi lóvét spóroltam meg eddig. A pitiáner bliccelők és impotens bérletvásárlók kinyalhatják a seggem. (Az a bliccelés kérem szépen, ha kézcsókkal köszön az ellenőr.)

1vidéki 2012.02.16. 15:08:43

@Brother Love:

Hát az úgy volt barátom, hogy eleve csak akkor lyukasztok, ha jönnek az ellenőrök, különben nem. Ez alap. Mivel viszonylag ritkán használom a BKV-t,bérletet venni nem érdemes.Persze majd minden átszálláskor kezelem a 320 Ft-os jegyet, aztán 6-8 átszállás után már lesz belőle 8*320, azaz 2560 Ft.(egy nap alatt) Majd az Anyádnak a fillérekért megkapható picsáját!

Az ominózus esetben pedig elkérte az ellenőr a 10-es tömböt, jóhiszeműen odaadtam neki, gondoltam megvizsgálja, hogy kezelve van, nos ekkor közölte, hogy csak akkor adja vissza, ha fizetek neki 6 ezret, vagy személyi igazolványt adok, mivel szerinte lett későn lett érvényesítve.
Na, innentől kezdve ellenőrnek kezébe semmit nem adok, csak megmutatom neki távolról. De, azért szeretnék találkozni az ellenőr-patkánnyal, aki ellopta a gyüjtőmet!:)

Pan Tau 2012.02.16. 15:11:22

@combo: Nekem egy ellenőr ne ugasson, tőlem kapja a fizetését baszki, a zénadómból!
Hát mit termel egy ellenőr baszki? semmit!
örüljön, h. van munkája...egyébként az sem lenne, ha én nem bliccelnék!
Tessék adózok és még munkahelyeket is teremtek! Nincs erre valami támogatás?

Celtic 2012.02.16. 15:22:03

@vészmadár (pica pica): Tudom, en sem azert koltoztem el a kornyekrol, mert minden vagyam volt egy budos, koszos nagyvarosban elni (20 eve meg vonzott a fovarosi elet, ma mar nem). De ha egyzser itt olyan munkam van, amit szeretek es meg is fizetnek erte, akkor itt elek. Meg mindig jobb, mint otthon negyven eves alkoholista munkanelkulikent szapulni a kocsmaban a kormanyt vagy nyitni egy szamtech bolto es mindenfele cuccokat arulni, raktarkeszlet nelkul, hetente Pestre autozva. Szoval a lehetosegek hianya uldozott el. Minthogy a fizetesem 10%-nal kevesebb a BKV-berlet, igy megveszem. Ha tobb lenne, nem vennem meg. Nalam ennyire egyszeru (meg annyira, hoyg nem veszem meg mindig, amikor az elozo lejar, neha hagyok ra par napot. Megtehetem, egy heten negy napot utazok, akkor is egyetlen vonalon , asszem het megallot, de most nem szamolom ki. Eppen ott vagyok, hoyg a berlet ugyanannyi, mintha csak jegyet vennek, parszaz forinttal olcsobb. En is orulnek felearban egy vonali berletnek....)

Egyebkent mindent elmond szamnomra, amit az egyik tizemeletes panel bejaratanal lattam: "Kerjuk a lakotarsakat, NE ontsek ki az ablakon az etelmaradekot". Ha ezt otthon elmeselem a videki suttyo paraszt haveroknak, csak nagyot neznek es nem ertik...Kb. ugy vannak vele, mint a 100 evvel ezelotti villamos feliraton: "padlora kopni tilos"

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.16. 15:22:59

@Pan Tau: ott bukik, hogy kevés olyan hülyekuruc van, aki szerint EBITDA nem egy sváb kurva :-) Pedig női fogalom. Ear-rings Before...

2012.02.16. 15:29:01

@1vidéki: "eleve csak akkor lyukasztok, ha jönnek az ellenőrök, különben nem. Ez alap. Mivel viszonylag ritkán használom a BKV-t..."

Tehát ritkán használod, de még akkor sem fizeted meg (csak ha muszáj, akkor persze meghajolsz az erő előtt), plusz hagyod, hogy csak úgy elvegyék tőled a jegytömbödet.

Tehát úgy van, ahogy mondtam: pitiáner, fillérbaszó, sunyi, gyáva, magatehetelen kis pöcs vagy.

Pan Tau 2012.02.16. 15:39:12

@Professor Pizka: mi a vége Deep Ass?:-)
/nem ismertem, de így legalább megjegyzem, mert a TD-t hajlamos vagyok felcserélni a DT-vel/

Én bízom a magyar zsenialitásban, ha 10 forintért kell lemenni kutyába, akkor megteszi...simánérzésből megmondja hol van a fedezeti sé az üzemszüneti pont!

1vidéki 2012.02.16. 15:48:43

@Brother Love:

Te viszont egy nagyvonalú,drágán baszó, dúsgazdag és nagypályás,ritka bátor, bivalyerős, nyílt tekintetű, és igazságos,tehetős, nagy FASZ vagy!
Gondolom, bkv-ellenőr-barátaid értékelik ezutóbbi adottságodat a Bosnyák téri féfi wc-ben!:))

2012.02.16. 15:49:50

@1vidéki: meg amúgy:
www.bkv.hu/hu/napijegy_tipusu_jegyek

1550 Ft-ért 24 órán át korlátlanul, minden járműre, tényleg mekkora kiadás, pláne, ha ritkán van rá szükség!

Ekkora kiadás helyett inkább az ellenőröket lesni, és kitenni magad olyannak, mint amit leírtál, hát büszke lehetsz magadra apám!

Celtic 2012.02.16. 16:07:16

@vészmadár (pica pica): "előszor fonetikusan banya-szeletnek olvastam (aszittem valami sütemény), de rájöttem, hogy bányászélet."

Errol meg egy hazibuli jut eszembe, amikor a haver faterjanak a konyvespolcat nezegettem es megakadt a szemem a "Munka sör élet" cimu konyvon. Aztan persze amikor belelepoztam, kiderult, hoyg "Munkásőrélet" a cime, csak tul idiota betutipus van a boriton - vagy csak en dolgoztam es eltem sokat...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.16. 16:22:44

@Nadiposzi: ennek két fajtája van. Az egyiket irigylem mert kiböjtöl jó dolgokat. Egész évben félzsemlét félmargarinnal, aztán három hét síelés Chamonix-ban. A másik viszont élete végéig összeszorított fogakkal spórol, őt nem irigylem.

Ernoke 2012.02.16. 16:41:17

nem tölti be a kommentet, de
@combo: "Gondolom akkor is ennyire szoktad tolerálni a megélhetési bűnözést, amikor egy éhező brazil randalírozik a lakásodban..."
te is egy szerepével jól azonosuló Budai Polgár lehetsz, aki cigányt csak a tvben látott eddig:D de tudod mit, másfél éve egy éhező fehér brazil randalírozik a lakásomban, és jól tolerálom:) úgyhogy ez pont nem talált. mondjuk arra még mindig nem válaszoltál, h mit tegyen az, akinek a rezsi, az étel (spórolós szegénykaják többnyire) és a lakbér/diákhitel kifizetése után nem marad semmi, és egy normális cipőre sincs pénze. gyalogoljon beázós cipőben télen, hát gondolom te sem voltál még negyed órát mínusz tíz fokban szabadban.:D a tipikus úri jóltartottság szól belőled, semmi más.

@vészmadár (pica pica): így is élhető és szép. a számlákkal trükközéssel pedig kifizetetlen szolgáltatást használsz, úgyh lényegében ugyanaz a kategória, mint a bliccelés.

@Celtic: nekem legutóbb évekkel ezelőtt volt ellenőrrel dolgom, amikor benne volt elsején az aktuális havi éves bérletem a tokban, csak valahol a többi közé keveredve. én meg elfelejtettem, és az előző havit mutattam fel. a drága hölgy majdnem eltörte a karomat, úgy kicsavarta (látszott az ujjainak a nyoma), a kezemből meg kitépte a bérletet. nagyon kellett üvöltenem ahhoz, h méltóztasson megnézni, benne van-e az aktuális bérlet vagy sem, majdnem agyvérzést kaptam. azóta előítéleteim vannak a metrónál álló ellenőrökkel kapcsolatban.

@Mutter: azért remélem, azzal tisztában vagy, h a gyulladásokért nem a közös wc-k a hibásak, hanem a gyenge immunrendszered... nekem kora gyerekkorom óta rossz a gyomrom, bizonyos ételektől fájdalmaim vannak, de attól még nem gondolom azt, h pl. az alma vagy a tej egészségtelen...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.16. 16:48:53

@Ernoke: te nagyon jól érvelsz, meg kell hagyni. Részben igazad is van, bár én befizetem, csak később.

almamag92 2012.02.16. 16:50:58

Hölgyeim és Uraim, csak egy friss tapasztalat egy -hogy is mondjam- bizonyos dolgokban azért nálunk fejlettebb országból, ahol már egy ideje elhatározták, hogy bliccelni mármost NE lehessen (USA):
Bostoni villamoson (HÉV-villamos egyben):
- jellemzően két kocsis, felszállni csak az első ajtóknál lehet, ahol a vezető ellenőrziu a bérleteket, ill. lehet egy automatából jegyet is venni
- a 2. kocsi vezetőülésében IS ül egy ember, olyan kalauz-féle, akinek semmi más dolga, csak hogy felszálláskor ellenőrizze a bérleteket és ott is lehet jegyet venni

NY elővárosi vonat:
- MINDEN megállás/állomás után végigmegy a kaller a vagonon és ellenőrzi a jegyeket (kb. két vagononként van egy kaller).
- metróba csak egyenkénti áteresztő kapukon lehet bejutni (mint hajdanán Bp-en is)
- a kietlenebb állomásokon este/éjjel (amikor nincs az állomáson már ott a felügyelő) CSAK rácsos forgóajtós beengedőn keresztül lehet bemenni, ami a jegy betevésére enged csak be.
Szóval a nálunk gazdagabb ország nem engedi meg a bliccelést, ami itthon tömegsport.

Ernoke 2012.02.16. 17:09:30

@vészmadár (pica pica): amúgy nem volt igazam, csak szeretek itt trollkodni és emberek szavait kiforgatni.:)
(én az elművel szoktam trükközni, akkor jelentem be, ha bejön plusz melóból pénz, mert akkor tudom kifizetni a különbözetet a valós és a becsült fogyasztásom között)

2012.02.16. 17:43:18

@Ernoke: én egyszer használtam ki a gázóra hibáját, elromlott, bejelentettem én hogy rossz, de hát nem jöttek ki rögtön csak napok múlva, de addig ingben-glóriában járkáltunk otthon. Nem tudtam a kísértésnek ellenállni. Ugye az alkalom, meg a tolvaj esete.

Mutter 2012.02.16. 17:45:14

@Ernoke: a gyulladásokért a baktériumok a hibásak, meg én, mer minden ilyet elkapok jaa végül is az én immunrendszerem az. velem ez van. viszont nem vagyok reumás, se asztmás, jó a szívem, tök jó az emésztésem és még sose volt herpeszem. nem tudom, milyen az. de a céges budira akkor sem ülök rá. há, ez van.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.16. 17:48:00

@almamag92: St. Louis: az ellenőrnél egy szép kiasuvickolt forgótáras ránézésre kb .375 Magnum lehet...

1vidéki 2012.02.16. 18:41:47

@almamag92:

Figyelj, számold ki légy szíves, hogy az USA-ban, Bostonban mennyi az átlagkereset, és mennyibe kerül a havi bérlet, és a mi kettő aránya?

És milyen kedvezmények vannak például a gyerekeknek/diákoknak?

Mert Budapesten egy átlagos négytagú család 28.000 Ft-ot kellene, hogy fizessen a BKV-nak, akkor is ha minimálbért keres a két szülő, vagy esetleg munkanélküli az egyikük!

Ne csodálkozz azon, hogy nálunk 10-szer annyian bliccelnek mint másutt.

Nézz körül Kelet-Közép Európában, Bukarestben, Szófiában, Varsóban, Kijevben mennyibe kerül a tömegközlekedés, hasonló átlagbérek mellett!
Mert a tömegközlekdési dolgozóknak fizetett bér összege is jelentősen befolyásolja az árakat.

/tmp 2012.02.16. 18:46:20

@almamag92: Nemtom konkrétan melyik New York-i elővárosi vonatról beszélsz, de LIRR-en max. kétszer szoktak végigmenni, Jamaica előtt és után, ha ott megáll. Ha nem, csak egyszer.

Viszont mindig mindenkitől elkérik a jegyet, attól is, akit minden reggel látnak, és akinek nincs jegye, és nem is hajlandó/tud venni, ahhoz mindig kihivják a rendőröket, múltkor négyen várták már a peronon a delikvenst, minden ajtónál kettő. El is mondták, hogy utálják, de muszáj kihivniuk őket, mert a fizető utasokkal nem tehetik meg, hogy elengedik a bliccelőket.

2012.02.16. 18:48:08

Basszus, több részletben végigolvastam a kommenteket, de az én régi, zseniális ötletemet senki nem említette, pedig olyan magától értetődő. Bővíteni kell a bérletek körét. Legyen metróbérlet, busz-troli bérlet és villamos bérlet. Rengetegen (én is) csak egyféle eszközt használnak, azt se sokat. Én csak melóbajáráshoz használok egy szem villamost, 7 megálló oda, 7 vissza. A belvárosban lakom, a melón kívül minden gyalogtávolban van, meg ott a bicaj is. namármost, ha lenne villamosbérlet 3-4 ezer forintért, azt megvenném, annyit megérne a nyugalmam, főleg, hogy így is eljegyezek 1000-2000 forintot havonta (a többi blicc, igen). Na, lenne a három bérlet (az összvonalas mellett) mondjuk jól elkülöníthető színekkel, busztroli kék, vili sárga, metró piros. Ezeknek lehetne páros variánsa, a kettő árának 70-80%-ért. Az ellenőröknek se lenne nagy kihívás szín alapján azonosítani őket. Meg lenne a fullos bérlet, a mostani ár 120-130%-ért. Jegyből egyfajta, egy órás, a mostani vonaljegy áráért. Plusz beléptetőkapu és kemény ellenőrzés. Kibaszottul jól működne. De vegyük észre, hogy a BKV-nak, a fővárosnak, a kormánynak nem érdeke rendezni ezt a helyzetet, mert a BKV az elsőszámú kincsesbánya, ahonnan markolóval lehet kitolni a lóvét. Így marad az állami szintű zavarosban halászás.

1vidéki 2012.02.16. 18:57:21

Ismerek egy hölgyet. Világéletében törvénytisztelő, becsületes volt, egészségügyben dolgozik, felelősségteljes beosztásban, közalkalmazotti fizetésből él. Elvált, két gyermekét egyedül neveli.

Hónapról hónapra él, hó végén sokszor anyagi problémákkal, számlaelmaradásokkal, lakásán jelzáloggal. Nem tudott mindig BKV-bérletet venni a két tanuló fiának. A nagyobbikat emiatt több éven keresztül többször megbüntették az ellenőrök.
Aztán történt egy lakcím-változás. A kiegyenlitetlen, pótdíjas csekkek elmaradtak.
Majd nemrégiben a bkv-s pótdíj behajtással megbízott ügyvéd megtalálta őket, és 500 ezer Ft-os (!!!) csekk jött ki az éppen nagykorúvá lett, 18 éves fiú nevére.(a több év alatt felhalmozott, többszöri büntetés miatt. A család kétségbe van esve...
Ez Budapest, ez Magyarország.
Rothadjon meg a BKV! Az is hülye aki jegyet, bérletet vesz!

para_noir 2012.02.16. 19:00:43

@1vidéki: @1vidéki: az egy éves elévülés nem volt meg?

Medalla 2012.02.16. 20:06:15

Én komolyan megértem azokat, akik úgy bliccelnek, hogy VALÓBAN nincs pénzük bérletre, vagy jegyre. De szerintem ez a bliccelők kb. húsz százalékát teszi ki. A többieknek szívesen megnézném a havi kiadási listáját, mire, és mennyit költenek, miközben a bérletet/jegyet nem veszik meg.

A munkám miatt naponta többször használom a BKV szolgáltatásait, és járom a várost (ingatlanozom). Naponta 5-6 alkalommal megyek oda-vissza valamelyik BKV járattal, így nekem valószínűleg nem is érné meg a bliccelés, mert a nagy számok törvénye alapján kb. naponta belebotlok ellenőrökbe (ha más nem, a metron). Plusz, mivel járok szórakozni is, így az éjszakai buszokon sem kell félnem az UV mellényesektől. Nekem ez a szolgáltatás megér havi 9800 forintot. Naponta 5-10 kilométer utazás, éjjel kettőkor 15-20 percenként közlekedő járatok, amikkel hazajutok max. fél óra alatt Pesten belül. Ezt sehogy máshogy nem tudnám megvalósítani 10e forint alatt... Persze más a dolog, ha valaki a Király utca és a Nyugati közt használja minden nap, de az a táv gyalog is húsz perc, bringával meg öt.

A másik dolog: beszélgettem a múltkor egy éjszakai járaton dolgozó ellenőrrel (6-os vili). Ő mesélte, hogy óránként nettó 425 forint körül keresnek (mivel ők igazából nem is ellenőrök, hanem egy biztonsági-vagyonőri cég alkalmazottai, aki a BKV szerződéses partnere), mindezt éjszakai műszakért. És az ő buszuk sem fűtött, ők is várnak a járatokra 10-15 perceket, és az ő ülésük sem tisztább. Tehát maximálisan megértem, ha néha igerültebbek a kelleténél. olcsó húsnak híg a leve...

Harmadszor meg: Szerintetek, ha mostantól mindenki úgy cselekedne, mint a posztban, és senki nem venne jegyet/bérletet, akkor mi történne? Elárulom, ugyanaz, ami így is esélyes: leállna a BKV. És itt nem 3000 dolgozó van, mint a Malév-nél, hanem sokkal több ember lenne munkanélküli... Plusz kb. másfél millió ember nem tudna munkába menni, vagy csak rohadt nehezen.

A Tyne folyó déli partja 2012.02.16. 20:12:15

@Etniez: nem. ki mondta, hogy Londonról beszélek? tudod, a UK nem csak Londonból áll. itt pont ugyanúgy jönnek az ellenőrök, mint Pesten. automata nincs, volt régen, de már nem üzemelnek. amúgy meg, én sose blicceltem, ha tudnál olvasni, megérthetted volna, hogy a volt kollégáim, és mindenféle idegen emberek. egyzónás single metrójegy 1.60, kétzónás 2.40, háromzónás 3.10. ezen kívül csak napijegy van, a returnt megszüntették, a napijegy meg függ attól, hogy 9 után vagy előtte vetted-e meg (utána olcsóbb, ez persze nem segít azon, akinek addigra munkába kell érnie). buszjegy legolcsóbb 1.30, de az csak egyzónás, és csak az egyik járaton.

Medalla 2012.02.16. 20:22:48

Kiegészítés az előzőhöz még, hogy legyen a PRO mellé Kontra is:

Azzal viszont mélységesen egyetértek, hogy a BKV is lehetne sokkal rugalmasabb a jegy-, és bérletkonstrukciókat illetően. Értelmetlennek tartom a 320 forintos jegyet három megállóért, és azt is, hogy vagy mindenre veszel bérletet, vagy semmire. A buszokat sem ártana takarítani, plusz jó lenne, ha fizető utasként nem a csöveseket, és a szotyizó suttyókat kéne kerülgetnem a járatokon, csak azért, mert az ellenőrök őket nem "bántják".

Okami 2012.02.16. 20:28:37

@ursus artos: Annyi különbséggel, hogyha MALÉV-re nincs pénzed még mindig van lehetőséged olcsóbbat választani (álá fapados járatok)...ez azért megint nem mindegy :) Mellesleg akinek nincs repülőjegyre pénze majd valószínű BKV-ra lesz.....

A megoldás meg valahol az ablakban, de legalább egymásra tudunk puffogni. "Bliccelő kontra becsületes utazó."

mzgldr 2012.02.16. 21:19:52

A kommentekről csak ez jut eszembe: Cigányország. Pedig gondolom nem Vinetuk meg Gyekszonkák szóltak hozzá a poszthoz.

Pizka! Ez a hehézés már a faszomtudja melyik könyvben is kurva unalmas volt, nálad meg aztán egyenesen KIBORÍTÓ!

váj mí 2012.02.16. 21:26:01

@Frengi: Hú de ismerős! Eleinte Bécsben én is átvertem a wiener linient. Akaratlanul, és tudatlanul persze. Nekem az ellenőr szólt, hogy biztos vagyok-e abban a 90 centes jegyben? Nem volt tapló, türhő paraszt, nem akart rögtön megbüntetni, hanem elmagyarázta szép nyugodtan a rendszert, és további kellemes utazást kívánt azzal a megjegyzéssel, hogy a következő megállóban gondoljam át a tömegközlekedési terveimet. Átgondoltam, és milyen igaza volt. A helyszíni bírság egyébként 70 euró. Alku nincs.
Viszont, tudom, hogy divat szidni a BKV-t, de nem rosszabb, mint a sokat emlegetett nyugaton. Már ami a lefedettséget illeti, az éjszakai járatokról nem is beszélve. Persze a járműpark állapota már más kérdés. Egyébként, szeretek nyugodtan utazni.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.02.16. 21:53:12

@shitgun2: Pénzkövetelések esetén öt év.@1vidéki: Gondolom a teszkóba is elvárod, hogy az ötgyerekes tanítónéninek a biztonsági őr kinyissa az ajtót, majd csak válogassanak nyugodtan, majd itt tolják ki az árut mondattal nyisson?

Celtic 2012.02.16. 22:08:16

@Ernoke: Olyanok, mint az emberek altalaban, ugy latszik. Ki ilyennel talalkozik, ki olyannal. En mondjuk mult heten elfelejtettem kicserelni a szelvenyt (elozo nap jart le, de kivetelesen nem hagytam "koztes napokat", rogton masnaptol megvolt az uj), egy darabig vart, amig elokotrom a frisset, aztan tovabbment. 49-es villamos amugy (atlag masfel havonta ellenor)

Celtic 2012.02.16. 22:29:01

@Ernoke: Na, az szep baleset lesz :( Hivatalosan juniusban vettem a lakast, elotte ures volt, igy en hiaba kertem havi 300 KWh-t, oktoberi leolvasas utan szepen levittek 50-re es nem hajlandoak ujra visszatenni 300-ra :(

Fogaz hasonlo, gyonyoru a weblapjuk "MAR AZ INTERNETEN IS FOGLALHAT IDOPONTOT AZ UGYFELSZOLGALATRA" (kb. mint a kormany meg a magannyugdij-nyilatkozat esete), de ott irtam egy mailt es ket honap utan beallitottak havi 50 m3-re (atlag annyi megy el). Az mas kerdes, hoyg negy honap utan most jott meg a szamla, le is nullazta a forgotokemet, szoval a fogorvos megint a kovektkezo honapra csuszik :( Vagy a berlet arabol kb. kijon egy fel fogpotlas talan, akkor egy honapig bliccelek :)

1vidéki 2012.02.16. 22:35:29

@hajdul: Ne keverd a szezont a fazonnal. BKV-n jegy nélkül utazni NEM LOPÁS ,azt a rizsát csak a leghülyébb bkv-ellenőrök szajkózzák. Nem lepnék meglepve, ha Te is közéjük tartoznál, és az Akácfa utcai mantrát hajtogatod. Nem lopás, max.szerződésszegés jogi értelemben, bár ha akkor lukaszt valaki, amikor épp jön az ellenőr, még az sem.
Azon elgondolkodhatnál, ha lenne eszed, hogy a Balkáni Korrupciós Vállalat jegy és bérletárai 220-szorosára nőttek az elmúlt 30 évben (miközben 35-szörösére nőtt az átlagfizetés), hogy a közép-kelet európai régióban a budapesti tömegközlekedés tarifái a 2-szerese a prágai, varsói, 3-szorosa a szófia, bukarestinek és sokszorosa a kijevinek. De, Te ezen ne gondolkodj el -ész híján - nagy elvárások nincsenek, nézd az RTL Klubot, a TV2-t, Eve Lunát,a Barátok közt, a Győzike-showt! És fizess, fizess, a szolgáltatásért..primitív BIRKA!

www.youtube.com/watch?v=v-x3LlAB4QQ
(Bogár László közgazdász professzor előadása, BKV -ról a 41.perctől a 44.percig)
________________________________________________

shitgun2 : Az egy éves elévülés részben megvolt, de voltak friss büntetések is. A BKV (és zugügyvédei) a követelést fent tartják elévülési idő után is, de bíróságra vinni nem tudják az ügyet.

combo 2012.02.16. 22:39:53

@1vidéki: Bogár László a közgazdászok Győzikéje. Csak gondoltam, szólok.

Pan Tau 2012.02.16. 22:47:04

Tanult barátaim már több, mint 10 éve felhívták a figyelmet a közösségi közlekedés problémáira, sajátos keserédes kis magyar tragédia, h. a felelős posztokon ülő döntéshozók nem hallották meg a társadalom jajkiáltását!

Az elmúlt két nap rövid összefoglalása alant, vigyázat a szöveg irodalmi igényességű!

"Jó, Jó, Jó, szevasz, szevasz, szevasz Brékó brékó
A központ beszél, a forgalomirányító
Lököm az infót a mixpult mögül, kibaszottul fontos munka az enyém
Jobb lesz, ha nem kötsz belém
Mert felemelem a buszjegy árát
Vagy lecsökkentem a járatok számát
Tudod a vállalatnál mögöttem százak állnak
És én vagyok itt az óriási eszetlen nagy király
De az ica az ica az ica,a nyolc általánosost végzett Ica
A jegy árusítását abbahagyja
Hátra csalogatom a budiba és meghívom egy túrós fagyira
Nem pofázik vagy harmincan állnak a sorba
Mindegyiknek egyenként a kurva anyja
De faszomat kolbászol ott az az öreg tata
Az egy biztonsági sáv, na húzz onnan a faszba
Vén hülye buzeráns bunkó, hogy baszna el a hármas metró
Yo béke minden ellenőrnek, buszsofőrnek BKV-s testvérek egyesüljetek!

MC kékruha piros karszalag a bőrötök alá nyúl meg van-e érvényesítve?
Walkie-talkie szevasztok gecik
Itt állok, jönnek a faszszopó pitiáner tetvek
A mozgólépcsőn utasok nesze geci
Baszott nagy a tömeg mindig, de a BKV-ra sajnálják a lét
Beugatnak, visszaszólnak, praktikáznak és fikcióznak
Pudvából a retkek így nyomulnak
Tiki-taki taktikát árulok itt el
Hanem azok a stressznacis, holdjárós, púderes, rojtosra kúrt pinák, ha jönnek
S a faszom egész nap feláll
Tiszta megfolyás a kisgatyám
Jegyük, bérletük meg ugye nincsen
Szó nélkül még be sem nyalnak
Pláne, hogy nem ingyen és bő nyállal
Na meg a sok üszkös hajléktalan
Kivan a picsájuk és az összeaszalódott nyeszlett faszuk
De legalább ők nem pofáznak és az utasokkal egyszer-kétszer análizálnak
Leköpködik őket, odahugyoznak, szarnak
A sok tahó geci tőlük hányingert kap
Na végre már megint beesett valaki a metró alá
Elgázolta a halálba ,picsába szevasz
Tiszta pánik, hőbörög a tömeg
Úgysem hívunk mentőt időben
Áááó walkie-talkie kapcsollak!

Rálépek a fékre, kirepül egy csecsemő
Rámegyek a busszal vagy kilóhússzal
Na gyere ide azt, mondd a szemembe
Mé nem lehet megfogni azt a kibaszott kapaszkodót
Tanuljátok meg, hogy itt kapaszkodni kell
Ne csak középen szálljatok fel
A többi ajtó meg dísznek van nem?
Te meg ne bámulj tapasztalt nyugdíjas
Gyere, Lyukaszd ki a jegyed, találd meg a helyed
Mert kanyarodok és felborul a szatyrod
Jelezzél időben, mert becsukom az ajtót
Bazzeg mi ez a büdös
Egy hajléktalan bökdös fürdőköntös vagy mi a
Fasz ez rajta szerintem ma már telibe szarta
Folytál volnál le apád térdén, amikor még folyékony voltál
Ne képzeld a hátsó ülést a hajlékodnak
kemény ez a munka, szétbasz az ideg
Buszsofőr vagyok, közben mindenkit elviszek
Váltok ötösből kettesbe
Mit csinálsz a földön? Szarok.(U)
Azért mert vak vagy még kapaszkodni lehet
Hányszor szóljak a kutyák miatt
Mehettek a dögökkel gyalog a picsába, a picsába
Úristen fagyizol ott, mit képzelsz kisfiam ki vagy te itt?
Azonnal szálljál le a kurva mindenit.
Sok hülye utas mindennap felbassza az agyam
Pedig ki van írva minden szabály.
Az egyik odajön hozzám, megkérdezi hol van a Pilóta utca?
ne legyek ideges? Ott van bazze a táblán faszfej, az is ki van írva.
Hülyeséget kérdezgetnek
Akadályozzák a záródó ajtót
Bömböltetik a rádiós magnót
Összefirkáják az üléseket
Baszom az anyátok, aki kiszült a világra titeket

Ha nem tudod mit akar az élet tőled, gyere el te is jegyellenőrnek
Állati nagy buli hidd el
Beszélhetsz akár a legjobb nővel
Például szevasz bébi a jegyedet adjad
Mondod neki és érzed, hogy nagy vagy
Elegáns kék ruha piros karszalag
A jármű ura, tutira az vagy
Úgy szállsz föl, mint az áramütés, a kék villám és indul a pörgés
Jegyeket, bérleteket mondod
És a kabátod lazán kibontod
És figyeled a neked szóló tiszteletet
Az arcokon a rémületet
Hogy otthonhagyták, nem vettek, vagy elfelejtettek lyukasztani.
Neked mindegy csak ki tudd őket akasztani
Hisz nekünk a hivatás a szívatás
És egyáltalán nem érdekel engem a mentegetőzés, hazudozás
Mint más a Blahára vagy a Nyugatihoz én az utasokra utazom
Mig okostojások az antitestet én a potyautast kutatom
Ezt a parazitát a BKV testén
Aki azt hiszi, hogy ezen a szép kis estén jól jár
Ha jegy nélkül jár
Hát nem mer én kifigyelem
Hogy kinél hibádzik a dokument
És a bliccmen már lépre is ment
Teszek felé néhány sportos lépést
Megigazítom a válltömést
És megvárom, míg a pirosba beállunk
Kezdődhet a játszma
A mi kis barátunkkal
Aki már kezdi is a vakert nyomni:
Bérletem van de a bátyám Sanyi
A kisöcsinek annyi, mert szétgyalázom egy sárga csekkel
Az én kabátomban ment el reggel
A bérlet meg ott van a zsebében a jeggyel
Vagy a zsebébe bepattintott pótjeggyel
A picsába elszámoltam magam
De figyi itt már jó lesz nekem
Na szevasz faszkalap nyald ki a seggem!
Megáll a járgány a bliccmen lepattan
És nem marad más csak üvölteni?!
Dögölj meg bliccman te rohadt geci!!!!
Dögölj meg bliccman te rohadt geci!!!!"

Mutter 2012.02.16. 23:56:58

@Etniez: hmm nem tudom, szóval nekem azt mondták anno, hogy ne vegyek roncsot, mer megszívom... hogy ott fog állni a kocsi a szerelőnél havi harmincér, én meg békávézni fogok... és inkább írjak alá valamit a banknak... és akkor aláírtam havi 20 rongyot 5 évre. és megvettem a VW-t, ami akkor volt 3 éves, és amivel szerintem jól jártam, és immár hatodik éve nem békávéztam/békávézom.

ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden 300 rongyos kocsi egy KIBASZOTT RONCS, a tulajdon anyám 17 éves Opelje sem az, távolról sem, de azért hmm én legalábbis alaposan átnézetném azt a 300 rongyos kocsit, mielőtt megvenném... (kiv. az anyámét, ami 17 éve meg se nyikkangat, és valódi 122 000 km van benne, na, azt mondjuk nem nézetném át, de ő meg nem adja el ehhehhe majd hülye lesz eladni:-)))

1vidéki 2012.02.17. 08:24:14

@combo: Kösz, hogy szóltál..
Hogy a közgazdászok Győzikéje lenne? Ez lehet, hogy csak a Te véleményed. De, attól még a belinkelt videóban BKV-jegy áremelés kérdésében abszolút igaza van. 30 évvel ezelőtt 2400 darab BKV-jegyet, addig ma a 128 ezres átlagbérből kevesebb, mint 400 db bkv-jegyet lehet vásárolni. Egyhatodára esett vissza az átlagfizetés egy egészen szokványos (nem luxus) árucikkben kifejezve. És persze, mi van, ha valaki még ennyit sem keres. Minimálbérből él, vagy elveszti az állását, vagy csődbe megy a vállalkozása. Bliccelni fog a BKV-n,természetesen!
Miközben a BKV hihetlen pazarló módon müködik, szórja a százmilliókat, milliárdokat értelmetlen tanácsadói szerződésekre,projektekre, vezetői prémiumokra, stb
www.bkv.hu/ftp/fajlok/hatalyos_szerzodesek.pdf
Lehet tanulmányozni, hogy mennyi marhaságra van pénze a BKV-nak(madárriasztástól kezdve évi 140 milliós szódavízig mindenre)
Nos, én nem veszek jegyet, sem bérletet. Ha rövid távon utazom,mondjuk egy Oktogon-Blaha Lujza tér távolságot, akkor figyelem az ellenőröket/közterületfelügyelőket. (az is hülye,a ki ilyen távért fizet 320 Ft-ot) Ha meg hosszabb távon utazom, akkor aprópénzzel(papírfecnivel) eltömítem a jegyérvényesítő készüléket, amely a közelben van. Te miért nem teszed ezt?

Off. Amúgy meg,ami a Bogár László közgazdász-professzort illeti: Bogár László (Miskolc, 1951. április 22.) magyar közgazdász, politikus, volt országgyűlési képviselő, egyetemi oktató, publicista.Általános- és középiskolai tanulmányait Miskolcon végezte. 1969-ben érettségizett a Kilián György Gimnázium francia tagozatán. Felsőfokú tanulmányait a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kereskedelempolitika szakán folytatta, ahol 1973-ban közgazdász diplomát szerzett. 1986-ig Miskolcon élt és az államigazgatásban dolgozott. Ugyanezen évben doktorált, és családjával Budapestre költözött. 1990-től 1998-ig országgyűlési képviselő. 1991-től a politikai tudományok kandidátusa. 2002-től a Károli Gáspár Református Egyetem docense. Alapvető kutatási területe a globalitás hatalmi rendszere.
1988 szeptemberétől tagja volt az MDF-nek is (a lakiteleki alapítók egyike), s részt vett a párt gazdasági programjának kidolgozásában. Az 1990. évi országgyűlési választásokon az MDF Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listavezetőjeként került be a parlamentbe. 1990 és 1994 között a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok minisztériumának politikai államtitkára volt. Az 1994. évi országgyűlési választásokon ismét bejutott a parlamentbe. 1996-ban a Magyar Demokrata Néppárt frakciójához csatlakozott. A Fidesz hatalomra kerülésével 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, az Orbán-kormány Stratégiai Elemző Központjának vezetője volt.
Munkássága elismeréseként 2011. november 17-én a Fővárosi Közgyűlés Pro Urbe-díjjal tüntette ki.
(egészen biztos, hogy a közgazdászok Győzikéje volna???)

lárvalányhaj 2012.02.17. 08:56:33

@1vidéki:

Igazad van, Bogár László nem a közgazdászok Győzikéje, hanem egy retard.

1vidéki 2012.02.17. 09:03:03

@hajdul: Személyemben nem bántottál meg. Az egy másik kommentelő volt, bizonyos Brother Love. Tőled elnézést is kérek, fent tartva azt, hogy a bkv-ellenőröktől megszokott érvelést hoztad fel, miközben a bliccelés sem jogi, sem erkölcsi értelemben nem lopás, ellentétben a Tesco-s példával.

Ha megengeded,egy pár idézetet másolnék elgondolkodtatóul a téma nagy szakértőjétől.

Sir Ritter Teodor alaptézisei a BKV-ról, (példákkal illusztrálva)

Vegyünk egy embert, akinek havi 75000 Ft-os fizetése van, s emellett nincs lakása. Az albérlet fenntartására a közüzemi díjakkal együtt ki kell fizetnie havi 40000 Ft-ot, amiből egy nyomortanyán húzhatja meg magát, vagy egy öregasszony mellett egy félszobában. Marad 35000 Ft-ja. Ebből kell élelmet vásárolnia, ruházkodnia, takarító- és tisztálkodó szereket vennie, hogy a kulturális szükségleteiről ne is beszéljünk. Ez az ember hogyan fog kifizetni havi 9800 Ft-ot a bérletért?
Vagy vegyünk egy másik embert, aki ugyan 90000 Ft-ot keres és van lakása, de emellett van két gyereke és egy munkanélküli felesége. Ő hogyan fogja kifizetni akárcsak a saját bérletének árát, nem is beszélve az esetleg már iskolás gyerekeiéről?

Márpedig azzal, hogy körülményeiből adódóan ingyen utazik valaki egy járművön, még csak olyan értelemben SEM OKOZ KÁRT MÁSOKNAK, mint az, aki éhségében fizetés nélkül viszi el a kenyeret. Az ugyanis, hogy a jármű őt is elszállítsa, nem kerül több pénzébe a közlekedési vállalatnak, fizetni viszont semmiképpen sem tud, sem akkor, ha bérlet nélkül utazik, sem akkor, ha egyáltalán nem utazik, ami a legtöbb esetben a munkahely és a hivatalok miatt is képtelenség.

Eközben a közlekedési vállalat lumpenproletárokat és egyéb kétes jellemű embereket bérel fel a fizetni nem tudó utasok terrorizálására, olyan figurákat, akik bandába verődve alázzák meg azokat, akik pénztelenségük miatt kénytelenek szembeszállni az elnyomó jellegű díjfizetési szabályokkal.

Igazából a BKV nem fizetők elleni propagandájában tudatosan végigvonul az az elem, hogy a magas közlekedési díjak és egyéb elnyomottságaik miatt frusztrált emberek dühét a nem fizetők ellen fordítsa, úgy állítva be azokat, mintha ők lennének felelősek a fizetők szenvedéseiért. Pontosan ez a pszichológiai háttér az, ami a legvisszataszítóbb az ellenőrök tevékenységében.
Az ellenőröknél gyakran ismerhető fel ugyanaz a pszichológiai képlet, melynek lényege, hogy a banda szabályaival azonosulva és a banda erejét maguk mögé állítva, személyes frusztrációikat mások megalázásával próbálják kompenzálni.

Mindez egy olyan társadalmi környezetben érvényesül, ahol az emberek jövedelmi szintje az Európai Unióban a legalacsonyabbak egyike.
Miközben Európa tömegközlekedési rendszerei közül a budapesti a legdrágábbak közé tartozik (különösen szembetünő az irreális különbség, ha Prágával, Varsóval, Bukaresttel, Szófiával vagy Kijevvel végezzük az összehasonlitást)

Videó: www.youtube.com/watch?v=5Q92LldcM0I
Erőszakos, hatalmukat a gyengébbek ellen érvényesítő, agresszív BKV-ellenőrök törvénytelen cselekedeteiről.

2012.02.17. 09:24:12

@1vidéki: Olyan szép, ahogy félinformációkat, tévedéseket és az abból leszűrt téves következtetéseidet sorolod itt.
Ugyan mennyi értelme van a 30 évvel ezelőtti átlagkeresetet, 4651 Ft (www.mszosz.hu/files/1/64/301.pdf) és az akkori BKV buszjegy árat 1.50 Ft (hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_K%C3%B6zleked%C3%A9si_Zrt.) összevetni a maival? Tudod, szocializmus, tervgazdaság, kapun belüli munkanélküliség, stb. Az igaz, hogy a BKV ma sem piaci alapokon működik, no de 30 éve semmi sem úgy működött, úgyhogy az összevetés több, mint felrevezető és demagóg. (A kenyér meg 3.60 volt, ugye, volt olcsó SZOT-üdülő, stb...) Arról nem beszélve, hogy egyáltalán nem lehet az életszínvonalat kizárólag a kereseti indexekkel (pláne nem egyetlen szolgáltatás árával) jellemezni.
Amúgy te egy szórakoztató, bár korántsem eredeti figura vagy, olyan meggyőződéssel adod elő a zöldségeidet. Az észjárásod az átlagos, primitív gondolkodás, tények ismerete nélkül, hamis feltételezésekből kiindulva érvelsz.
"bár ha akkor lukaszt valaki, amikor épp jön az ellenőr, még az sem." (szerződésszegés), írod, hát tanulmányozd a BKV üzletszabályzatát, elég egyértelmű: felszállás vagy a jármű elindulás után _haladéktalanul_ érvényesíteni kell a jegyet. (V.1.1. pont) Persze a magadfajta mindent megmagyaráz.
A zugügyvédek meg akár bírósági úton is behajthatják (és be is hajtják a követelést), elévült követelés (meg néhány sajátos) az, amit nem lehet bírósági úton érvényesíteni, de hát nyilván ezt is jobban tudod.
De mondom, nem egyedülálló ez az észjárás, ami a tényektől nem zavartatja magát, sem az, ahogy a mentéségeket, magyarázatot gyártod a pitiánerségedre.
Uramatyám, eltömöd jegykezelő készüléket, _mert_ pazarló a BKV gazdálkodása... pfff...

mrgumby1 2012.02.17. 09:39:38

@anon789: kár volt hozzátok bekötni azt az internetet, nem gondolod?

Pan Tau 2012.02.17. 09:52:22

Nem értem én ezt a nagy hájpot!
A BKV-nek van egy menetrendje, ami jó előre beszabályozza a járatok mozgását...namost a villamos elindul ha rajta vagyok, hanem, sőt ha egy utas sincs, akkor is megy, vagyis költségbe kerül, termeli a veszteséget.
Az, h. én utazok rajta nem változtat semmit, mert nem kerül többe...akkor igen, ha fizető utas nem tudna felszálni, de amíg van üres hely a buszon, addig semmi probléma nem van.

almamag92 2012.02.17. 10:02:44

@/tmp: A Princeton-Penn Station vonalra gondolok

1vidéki 2012.02.17. 10:19:19

@Brother Love:
Az összevetés lényege az volt, hogy kb 35-szörösére nőtt az átlagbér, és kb. átlagban 35-szörösére nőttek az árak is az eltelt 3 évtizedben. A BKV jegyárai viszont több, mint 200-szorosára nőttek, elképesztő és példátlan mértékben! Egyébként utazz a környező, volt szocialista országok fővárosaiba, és nézd meg ott a tömegközlekedés árait. Pl. Kijevben ma is kb.50 Ft-ba kerül a metrójegy,és 2000 Ft egy havi metróbérlet, és jobb a metróhálózat, jobban lefedi a várost, nem füstöl a metró, stb.
Igaz, hogy reklámbevételeikkel is hatékonyabban gazdálkodnak.
Nézz róla képeket:
englishrussia.com/2009/01/12/advertisement-hell/

Nekem az a véleményem, hogy nem lett volna szabad birkaként tűrni azt, ami a BKV-nál folyt, beleértve a korrupciót és a jegyáremeléseket is. Az Akácfa utcai székházat már rég meg kellett volna ostromolni, mint 2006-ban az MTV székházat, rendet tenni,épületet felgyújtani, bkv-vezéreket az ablakon kidobálni. (egy kommentelő másutt azt írta, hogy az ott dolgozókat is jól megverni..hát ezzel nem értek egyet, egy titkárnő pl. nem tehet semmiről)

Na, de a lengyel példa is tetszett: látod azok a "fillérbaszó" varsói polgárok, hogy fellázadtak már azért is, mert az átszámolva 5000 Ft-os havi bérletüket 6000 Ft-ra, a 130 Ft-os jegyet 170 Ft-ra emelték. Pedig 20%-kal magasabb ott az átlagfizetés, mint nálunk, jobban élnek, mint Bp-en.
Varsóban aktivisták a közlekedési eszközökön körbejárva röplapokat osztogattak, felszólítva az utasokat, hogy ne váltsanak jegyet, és eligazítva őket, hogy mit kell tenniük a bírságok elkerülésére. A kezdeményezés az utasok tetszésével találkozott.
Az aktivisták többféle megoldást ajánlanak az ellenőrökkel szembeni védekezésre. Javasolják internetes oldal nyitását az ellenőrök fényképével, továbbá azt, hogy aki felismeri őket, hangosan kiáltson "ellenőrt", ha látja őket felszállni a buszra, villamosra... Azt is tanácsolják, hogy a buszról leszállva ne dobják el még érvényes jegyüket, hanem hagyják ott valamilyen jól látható helyen, hogy mások felhasználhassák.

Milyen remek dolog lenne ez itt is.

De, ha Neked tetszik ez a tarifarendszer, akkor fizess nyugodtan, ki tart vissza. Bár valszeg BKV ellenőr vagy, vagy BKV dolgozó..lehet, hogy még van ingyen bérleted, és azzal ugatsz, Te "fillérbaszó"!

Ami pedig az ősi trükköt illeti (a jegykezelő eltömítését), ha az ember hosszabb távra utazik, és nem akarja az ellenőröket figyelgetni, akkor érdemes alkalmazni ezt a módszert.

De, hát ezt a BKK tanulmányában is leírták, a 2014-ben bevezetendő elektronikus jegyrendszer projekt tanulmányában.
www.bkk.hu/wp-content/uploads/2012/01/eticketing_megvaltan.pdf

Idézet következik:

“ az érvényes bérlettel utazókon kívül a többi utas alig-alig motivált abban, hogy minden egyes utazása során ÖNKÉNT érvényesítsen egy jegyet. Érvényesítésre gyakorlatilag csak és kizárólag akkor kényszerül, ha az ellenőröket nem tudja elkerülni, azaz a metróhálózat legnagyobb részén. Ezt erősíti, hogy a város és a közlekedési hálózat szerkezetéből adódóan sokszor elkerülhetetlen az átszállás, így – jeggyel utazva – például egy órán belül befejezett, kétszeri átszállásos utazás irreálisan sokba, akár három jegy árába, 2011-es és 2012-es tarifaszinten csaknem 1000 Ft-ba kerül.

Az ellenőröknek a járműfedélzeten sem a mechanikus, sem a pecsételő készülékek ideiglenes kiiktatására nincs módjuk. Ha tehát megjelennek egy járművön az ellenőrök, a szemfüles bliccelő utasok, akik már eleve az érvényesítő készülék közelében tartózkodnak, csak előveszik a jegyet és kezelik. Mire odaér az ellenőr, már van érvényes jegye, így nem büntethető. De ismert az a régi trükk is, hogy eltömíti az utas az érvényesítő készülék nyílását – ez esetben nem büntethet az ellenőr, az utas magának megspórolt egy jegyet, míg a közlekedési szolgáltatót járulékos kár is érheti azzal, hogy a nap későbbi részében jegyet érvényesíteni szándékozó utasok nem tudják használni a készüléket."

Bár, ha Te ilyen járművel utazol, ahol hatástalanítva van a jegykezelő, akkor ott lehetőséged, hogy saját magadnak eltépd a jegyed az utazás végén.
Bár, szerintem Te bkv-ellenőr hiéna vagy, jól gondolom, Brother?

HAnonymus 2012.02.17. 10:37:39

@1vidéki: Na, ezzel a hozzászólásoddal kíváncsivá tettél!
Kérhetek egy top10-es listát a megostromlandó intézményekről?

combo 2012.02.17. 10:59:26

@1vidéki: Nos, a belinkelt Bogár László életrajzból azt azért megtudtuk, hogy nem professzor. (Egy Foxi Maxi egyetemen docens, de az nem ugyanaz.) A "1986-ig az államigazgatásban dolgozott" rész nekem kicsit hiányosnak tűnik, de sebaj, ő legalább következetes, hiszen a rendszerváltás után is a gaz imperialisták kérlelhetetlen ellenfele.

Lopás vagy nem lopás a bliccelés? Szavak jelentésén rugózni olyan (akár jogi, akár erkölcsi értelemben), mint késhegyre menő vitát folytatni arról, hogy a hokedli és sámli fogalmak határmezsgyéjén található objektum hokedli vagy sámli-e (esetleg kis asztalka). Akármelyikben állapodunk meg végül, ez csak a szavak (olykor szubjektív) definícióján múlik, és a szóban forgó székecske fizikai valóján nem változtat.

Celtic 2012.02.17. 11:08:16

@1vidéki: Ugy emlekszem, jogasz. Erdekes modon, az itt kommentelok nagy resze jogasz. Alig akad mutatoba 1-2 bolcsesz vagy mernok.

1vidéki 2012.02.17. 12:05:16

@HAnonymus: Top 10-es listám most nincs.

Pár évvel ezelőtt,amikor kirobbant a Balkáni Korrupciós Vállalat óriási botránysorozata a 100 milliós végkielégítések, tanácsadói szerződések, Renomé KFT + offsfore cég 10 milliárdja, stb..stb
Lehetne sorolni reggelig, dr. Schmidt Gábor könyvében gazdagon le van írva... nos az időtájt indokolt lett volna rendet tenni az Akácfa utca környékén. + a Városházán is defenesztrálni (ablakon kihajigálni)a városatyákat, mint anno Prágában.
" Jan Žižka lovag (1378-1424) vezette tömeg benyomult a városházára, a bírót, a polgármestert s a tanácsosokat kidobálták az ablakon" Dicsőséges tett volt, itt is az lett volna, mondjuk 2009-ben, vagy 2010-ben. Szebb, mint a tv-székház!

Tüttő Kata nevü prostituált, MSZP-s politikus Leisztenger Tamás milliárdos vállalkozó élettársa,meg hasonlók..megszavazták a magasabb pótdíjakat a BKV-n, és hogy az Akácfa utcában utólag bemutatott bérlet büntetése is magasabb legyen. Akkor milliárdos kurva azt mondta, hogy "azért mert Ő sem felejtette otthon a bkv-bérletét soha."

Mai helyzet sem tetszik, a Városházán sem, de még várnék ezzel az ostrommal. Tarlós István szerepe nem egyértelmü.

Viszont, ha már mindenáron lista kellene, hát akkor . 1 Akácfa utcai székház, 2.Bosnyák tér környékén van valami bkv-ellenőrközpont, 3. Vannak ezek a zugügyvédek (Kovats Sebestyén László) nekik is van irodájuk valahol....csak úgy gondolatébresztőnek..

Amúgy én a varsói megoldás híve vagyok. Polgári engedetlenség, jegy és bérletvásárlás megtagadása, szabotázs, ellenőrök lefényképezése, adatbázis létrehozása róluk, segítség konfliktusok esetén a bajbakerült utasnak, bliccelőnek, turistáknak az ellenőrökkel szemben. Az ellenőrök ignorálása, semmibe vétele, erőszak esetén önvédelem velük szemben.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.17. 12:32:11

@1vidéki: a villanás, amit láttál, egy holló volt.
Az automata eltömésével rongálást követsz el. A képek kipakolásával az ellenőrök személyiségi jogait sérted meg (bizony a barlangi orknak is van olyan, hidd el, ha lenne könyvtári pedellus állás, nem állna sötétkék Michelin-babának öltözve a lépcsőnél) konkrétan visszaélsz a személyiségi jogaival. Mivel valószínűleg ezen a honlapon se törne fel belőled a rejtezkedő Tóth Árpád (ő egy költő volt, annak elég középszerű, ám nagyon választékosan, finoman tudott fogalmazni. Abban a könyvben volt, amit a szakmunkásképzőben elcseréltél két üveg lóbányaira) szóval miután ezen a honlapon is mosdatlan szavakat használnál, még a becsületsértést is elkövetnéd. Ezek pitiáner büncsik, azonban ha csak elindultok székházat ostromolni, az már kísérleti szakba fogja juttatni a közérdekű üzem működésének megzavarását, és az már öt évből indul. Ne félj, ebben az esetben a hatóságok nem fogják csoportos garázdaságnak minősíteni a dolgot. Szóval minimo calculo (ez latinul van, azt jelenti, legalább, nyelvtani értelemben szép példája az ablativus absolutus-nak de ez most nem érdekes) 7,5 évből indulsz, halmazati büntetésként.

Ha bátran ellenszegülsz az ellenőrnek és az esetleg odahív valami hivatalos személyt, szintén szarban vagy, mert vele szemben a hivatalos személy elleni erőszakot tudod elkövetni, ráadásul ha jogszerű intézkedésének állsz ellen, akkor még a monoklikra sem fizet senki. És hidd el, a rendőr tud ütni ha akar. Nagyot. Meg sokan vannak. Tonfával.

Egyebekben ma ültem egy öt-hatéves Volvón, 7E buszjárat, Blaha-Bosnyák és vissza. Pont ugyanolyan retek van rajta, rágó a kárpitban, összetaggelve. Persze nyilván ezért én majd most nem veszek jegyet. Mert micsoda köcsög szemét banda ez a BKV, hogy hóban-fagyban-latyakban, tíz perc alatt átvisz a fél városon, annak ellenére, hogy az utasok nagy része a golyót nem éri meg, amivel meg kéne szabadítani a bolygót tőle.

@Celtic: másnak nincs ideje napközben lustázni...

1vidéki 2012.02.17. 12:45:47

@Professor Pizka:

Vajon az MTV székház ostromlói közül hányan kaptak letöltendő szabadságvesztést? Pedig ott rendőrverés is volt, vízágyú lefoglalás, autó-gyujtogatás a közérdekű üzem megzavarása mellett. 7,5 évről indultak a büntetések ? HAHAHA...

Nem tudom Egyiptomben ezt mennyivel mérik, hány évvel fenyegetik, de amikor a napokban felgyújtották az adóhivatalt a dühödt tüntetők...valahogy nem zavarta a tüntetőket.

hvg.hu/vilag/20120205_gyujtogatas_kairo

Eljöhet Budapesten is ez a pillanat, lehet, hogy hamarabb, mint gondolnád. És a történelmet a győztesek írják..lehet, hogy börtön lesz utána, bár van olyan élethelyzet, amikor az sem számít, de lehet, hogy kitüntetés, majd utólag kiderül. De, élmény lenne!:))

Te jogtudor!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.17. 12:55:39

@1vidéki: érdekes kérdést feszegetsz, amikor a magad fűszoknyás jogérzékével rákérdezel, hogy mi a picsáért is nincs még a műanyag lakat is rározsdállva arra az emberre, aki csoportosan, felfegyverkezve egy-vagy több, vezénylés és parancs alapján, jogszerűen intézkedő rendőrt, majd egy országos közintézmény épületét felgyújtja.
Viszont ez legalább megadja a rendszerváltás kezdőpontját. Az akkor lesz, amikor egy ügyész kiáll, hogy ezek után miért csoportos garázdaság a vád, majd őszinte válaszát követően bemegy a háta mögött levő ajtón és főbelövi magát.
Azon az éjszakán isteni szerencséje volt az országnak, hogy egyik rendőrnek sem remegett meg a keze, amikor magukra hagyva álltak a tévészékház lépcsőjén. Ha egy is olyan gyáva lett volna, mint az ellenük támadók, akkor a fegyveréhez kap és rásüti az első emberre aki felé jön. Mire kifogytak volna a tárak, lett volna két tucat halott és vérfürdő Budapest utcáin. Ezt a pár tucat rendőrt nemhogy kitüntették és előléptették, hanem törvényt hoztak arról, hogy minden szavuk hazugság. Holott az, hogy pár évvel később választások voltak és viszonylagos rend van az országban, az nagyrészt annak a pár tucatnyi közrendőrnek köszönhető. De ők rossz emberek, a rájuk támadók meg jók. Szerintem ez nem jól van így. Szerinted?

1vidéki 2012.02.17. 13:05:58

@combo: lopás vagy nem lopás?

Nem minősíti lopásnak a Btk azt, ha valaki elfelejti lyukasztani a jegyét a villamoson. És az sem probléma, ha nem áll szóba az ellenőrrel, nem igazolja magát, stb.
Az viszont már bűncselekmény, amit az általam belinkelt videóban az ellenőrök elkövettek a Batthyány téren a hölggyel szemben.

www.youtube.com/watch?v=5Q92LldcM0I

Meg amit a turistákkal szemben elkövetnek rendszeresen. Visszaélve a 16.000 Ft-os matricákkal, plakátokkal 8000 Ft helyett ennnyire büntetik meg őket, a reptérre közlekedő buszon például!(és ez általános eset)
Erről van véleményed?

Visszatérve a lopáshoz...ugye 14 év alatti gyermek nem is büntethető a kora miatt. (pl.lopás miatt)
De ez nem lopás, hanem CSEKÉLY szerződés, amit egy 10 éves kisgyerek is megköthet ráutaló magatartásával.
És az ombudsman minden tiltakozása ellenére a BKV ragaszkodik a kiskorúak pótdíjazásához, amiből sokszor több tízerer Ft-os bírságok lesznek.

www.bkv.hu/hu/kozlemenyek/nem_ert_egyet_a_bkk_es_a_bkv_az_ombudsman_allasfoglalasaval

Másutt, például Londonban a 16 éven aluliak ingyen utazhatnak a buszokon. Vagy Bécsben hétvégén és tanítási szünetekben ingyenes a 14 év alattiaknak a tömegközlekedés.
Így aztán amíg egy osztrák diák a nyári szünetben ingyen utazik a Práterba, hogy szellemvasúton szórokozzon..nálunk nem kell a gyereket vidámparkba vinni...lehet, fogócskázni és bujócskázni a villamoson a rosszarcú, ellenőr- tahó bácsikkal és "lenőtt hajú, full igénytelen kinézetű, 45-60 közötti, nyakbanláncos olvasószemüveges, rothadó fogakkal, vagy protkóval rendelkező" ellenőr nénikkel. Minek akkor a szellemvasút! Még izgalmasabb is.:)))

2012.02.17. 13:14:49

@1vidéki: "erőszak esetén önvédelem velük szemben."

Mondja ezt az, akitől elvették a jegytömbjét, majd megvert kutyaként elódalgott és ellenőrt les, ahelyett, hogy szimplán közölné: nincs jegyem, csináljatok amit akartok! Röhejes alak vagy.

Csöppet se zavarjon, hogy ellenőrökről adatbázist létrehozni, azt közzétenni jogszabályokba ütközne. (Csak, hogy tudd: akik intézkedő rendőrök képét közzétették pl. a weben, utóbb nem egyszer kényszerültek fizetni egy polgári per után. Pont egy ilyen hozzád hasonló szarfacsarinak jönne jól, ha ki kellene csengetnie pár százezer forintot a személyhez fűződő jogok megsértése miatt.)

Egyébként talán halottál róla, sok-sok éve még Csurka István hirdetett polgári engedetlenséget efféle tartalommal, ami teljes kudarc volt. A felvetéseid kb. annyira életképesek, mintha az UFO-kat hívnánk segítségül a gaz ellenőrök ellen.

Amúgy meg ha lehiénázol, ne használj egyidejűleg a személyes névmásnál nagy kezdőbetűt, mert roppant hülyén jön ki.
Buta tapló.

1vidéki 2012.02.17. 13:23:54

@Brother Love:
Nocsak..nocsak. A BKV-ellenőr ellen nincs kifogásod? Csak a hiéna fáj, Brother?
Lehet, hogy főellenőr vagy...kicsit visszaolvastam a kommentek között. Nagyon képben vagy! Túlzottan is. Ismered a dörgést, meg nagy tapasztalattal is rendelkezel.

2012.02.17. 13:37:01

@1vidéki: Akadj már le erről az ellenőr témáról hülyegyerek! Az, hogy valaki képben van valamiben, annyit jelent, hogy - veled ellentétben - nem hallomásokra, pletykákra, hülyeségekre építve érvel, hanem tájékozódik.
Amúgy tévedsz, a primitív piszkálódásod csöppet sem fáj, még csak nem is érdekel, viszont szórakoztató, mert most is kibukik, mekkora ökör vagy valójában.
Nem a hiéna volt a lényeg, hanem, hogy sértegetni próbálsz s közben a (rám vonatkozó) személyes névmást nagy kezdőbetűvel írod, ami a szövegben csak akkor indokolt, ha a másik iránti tiszteletet, megbecsülést, szeretet, stb. kívánjuk kifejezni.
Te tényleg annyira buta vagy, hogy nehéz rá szavakat találni. Nem csak az a baj, hogy tájékozatlan vagy, de az értelmi képességeid is csekélyek, még helyes feltevésekből sem nagyon jutnál helyes következtetésekre, egyszerűen nem értesz meg dolgokat, amit nem fogadsz el, arra csak infantilis tagadás, vagy szánalmas sértegetés-kísérlet a válaszod.
Na, menjél bliccelni, hülyegyerek!

1vidéki 2012.02.17. 14:18:32

@Brother Love:
Na, tényleg mennem kell, és tényleg bliccelni is fogok. Kell a pénz, mert szeretnék este inni néhány korsó jóféle sört, még nem döntöttem el, hogy maradjak a kiváló csapolt pilseni-nél, vagy Edelweiss búzasörrel ünnepeljem meg a BKV-ellenőrökkel vívott csata újra papírforma-biztos győzelmét és a mai bliccelés hozadékát...:))

Nagy kezdőbetüvel meg azért írom a neved, Brother, mert valóban a tiszteletet, és a megbecsülést kívánom kifejezni Veled kapcsolatban. Okosságod, még ilyen egyszerű, primitív, buta lélekhez is -mint én - kedvesen lehajoló és tanítani igyekvő bölcsességed, valamint nemes és tiszta, mondhatni makulátlan jellemed okán. És nem utolsósorban a tájékozottságod miatt is!

Csak egyetlen kifogásom maradt, még pedig, hogy elfelejtetted konkrétan megírni, hogy melyik érvem volt hallomásokra, hülyeségre vagy pletykákra építve.

Mert: 1. A BKV jegyárai viszont több, mint 200-szorosára nőttek, elképesztő és példátlan mértékben az elmúlt 30 évben.

2. Prágában, Szófiában, Bukarestben és főként Kijevben tényleg sokkal olcsóbb a tömegközlekedés. Utaztam, mindegyiken..Kijevben tényleg 50 Ft a metró, és jobb, mint a budapesti. És még idén bővítik is új állomásokkal.

3.Varsóban valóban engedetlenség volt, amikor a BKV árakhoz képest még mindig nagyon kedvező áremelést hajtottak végre. Ott javasolták az ellenőrök fényképes adatbázisának létrehozását..amit valóban meg kellene csinálni itt is..akár külföldi szerveren. Az, ha mobillal lefényképeznek egy ellenőrt -észre sem veszi.

4. Az idézett BKK tanulmányban valóban benne van, hogy az utasok ÖNKÉNT -ezen a jegyárak mellett - nem motíváltak jegykezelésre, sőt a régi trükk szerint még a lyukasztót is eltömitik. (helyesen)

5. Hogy nálunk miért bliccelnek 10-szer annyian, mint más országokban? Az legyen költői kérdés.

6. Javaslom újraolvasni az eredeti cikket, Modor Tibi írását, az is 6.pontból áll, és minden mondata színigaz!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.17. 15:10:03

@1vidéki: te, drága trollom a kies rohani mezőkről, azzal senki sem vitatkozik, hogy a békávénál egy alapos ciánozást kéne csinálni. Pusztán arról volna szó, hogy akkor is ha a békávé szar, lassú és büdös és nagyon drága, akkor nem kell rajta utazni.
Hogy egy közérthető példával világítsam meg: elmész kurvázni. Nem kötelező, lehet próbálkozni ezer más módon is olyan nőt találni aki szétteszi neked, de tegyük fel, valamiért pont a kurvázást választod. Köztudomású, hogy kurvázni nem olcsó, amint az már ebben a blogban többször is ki lett tárgyalva. Ráadásul a kuplerájban, ahova betérsz, nem is olyan jó a felhozatal, nyoma sincs a hirdetésben látott szende lánykáknak, akik ma reggel töltötték be a tizennyolcat, hanem a szomorú valóság az, hogy viszonylag jó alakú, de negyven éves, kissé már itt-ott megereszkedett, csupa ránc, leharcolt, csüggedt tekintetű obsitos ribancok kelletik magukat. Két dolgot tehetsz. Sarkon fordulsz és keresel másik kuplerájt, netán kikéredzkedsz a wécére és rárántasz, a másik dolog meg az, hogy mivel feszít az érzés, kinézed még az aránylag legjobb csajt és felmész vele szobára. Na most képzeld el, hogy közlöd vele: 1. nekem nagyon kell már baszni, szabályosan fájnak a golyóim a túltöltöttségtől 2. te egy obsitos vén kurva vagy, aki kurvára nem olyan szép feszes gimnazistalány, mint amilyenre én vágytam. 3. ehhez képest van pofád elkérni tizenötezer forintot egy komplettért, natúr előjátékkal. A fenti premisszák alapján én most jól megduglak és nem fizetek egy fillért se. Ezen a ponton a kurva emelt, rekedtes, borízű hangján elzavar a kurva anyádba, majd belép két akkora barlangi troll, akikhez képest egy BKV ellenőr kistermetű hobbit, és miután kaptál két taslit és elvették a pénzed és a karórádat-telefonod, arccal előre-lefele kidobnak a kupiból. És igazuk lesz.

Dereng már?

HAnonymus 2012.02.17. 15:42:49

@Professor Pizka: Ez egy borzasztó király hozzászólás, de őszintén!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.17. 16:25:38

@Professor Pizka: azért az egész képet NÉMILEG (bár alapelvében nem annyira, de picikét) árnyalja az a tény, hogy a BKV KÖZpénzből kap igen-igen sokat (ez nem mentség, csak talán némiképp az egyszerű "nem tetszik, ne használd" kapcsolatnál bonyolultabbá cizellálja a kérdést.)

Celtic 2012.02.17. 16:47:14

@Professor Pizka: Speciel nem erre gondoltam :) Az logikus, hogy spc. blogon a szakmaba vagok ulnek (mittomen, "kemiai kiserletek blogon" vegyeszek, "armanitaska blogon" szoke leankak, infoblogon informatikusok), de altalanos blogon (mint a modoros) nem altalanos az osszetetel, elsopro a jogaszszakma kepviselete. De ez csak szamomra erdekesseg, nyilvan nem jelent semmit.

Celtic 2012.02.17. 17:10:53

@vészmadár (pica pica): Tudom. Meg tanar is, halmazatikent :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.17. 17:21:09

@Celtic: mentségemre szóljon, hogy ennem kellett. Én nem akartam, de hát ENNEM KELLETT!!!

Celtic 2012.02.17. 17:30:35

@vészmadár (pica pica): Ezt majd a birosag elott...En ertem, megertem, de akkor is...hogy nem szegyelli az orcajat :(

évuska 2012.02.17. 18:33:45

@Celtic: Persze, egyébként nekem is van volt élettársam, meg gyerekem is tőle, csak valahogy nyelvileg, ez a "több késszúrással megölte"-fíling jutott eszembe a kifejezésről, nagyon jól jellemezhetnék vele egy figurát, aki folyton a volt élettársáról beszél. Az ex sem vállalhatóbb szó, nem azért. Bocs.

Celtic 2012.02.17. 18:46:12

@évuska: Ja, ertem. Talan azert lehet, mert nincs tul sok ismerosom itt. Konkretan a munkatarsakon es a volt ellettarsamon kivul nem tartom massal a kapcsolatot, szoval elegge beszukult terben vagyok. A baratok mind otthon vannak, roluk nehezebben beszelek, mert felevente talalkozunk jo esetben.

Mondjuk, en a "parom", "kedvesem" kifejezesektol kapok kiutest. De okat nem tudom adni.

évuska 2012.02.17. 18:55:09

@Mutter: Nem, nem lesz, és a férjemnek sincs, és neki se lesz. Így döntöttünk, ezt megspóroltuk magamnak és mindannyiunknak. Biciklizem, buszozok, gyaloglok a gyerekekkel, jól élünk a megspórolt pénzből. Olyat is ismerek, aki letette az autót hasonló megfontolásból, az azért nehezebb, én el sem kezdtem. Lemaradnék egy csomó élményről, ott stresszelnék közöttetek a dugóban, keringenék reményvesztetten parkolóhelyet keresve, félteném a kocsim meg a bónuszaim vagy mik azok, bajlódnék a rengeteg betartanivalóval és az áremelkedéssel. Dugódíj vagy behajtási díj is lesz hamarosan. És ezen kívül rengeteg teher van, amit mindannyian viselünk a tömeges és életvitelszerű autózás miatt.

De nem csak bajom van az autósokkal, ne hidd. A múltkor a vízszintes hóesésben megállt mellettem egy vadiúj hófehér BMW, benne egy ázsiai diplomata, és elhozott hazáig a lányommal (messze lakunk a busztól). Én meg, milyen vicces, honfitársát, egy couchsurfing vendéget tandembiciklin szállítom a busztól hozzánk.

Celtic 2012.02.17. 19:11:41

@Celtic: Opsz, meg a masik oka lehet az informatikus voltom es majdnem-mernok vegzettsegem, hogy igyekszem szabatosan megfogalmazni a gondolataimat. Nincs annal rosszabb, mint amikor munkatarsbol vagy ugyfelbol probalom kihuzni, megis mire gondol, inkabb igyekszem megelozni.
(Es igen, ez a fenti "majdnem-mernok" is innen fakad, bar itt meg az elmeny eleg friss, februar elejen adtam be az iskolanak az elbocsatasi kerelmet, viszont nem vagyok politikus, hoyg nemlezeto diplomarol beszeljek. Ha meg nincs diploma, az ember nem is mernok)

Mutter 2012.02.17. 19:16:52

@évuska: értem. hát, az biztos, hogy nagyon viszi a pénzt, főleg, ha kifogsz valami roncsot. az enyém - lekopogom - nem roncs, és így kerül olyan havi 40 000-be. az, hogy autóval járok. rómain lakom, mégis szeretek 20 perc alatt odaérni mindenhová, így számomra jelenleg ez a megoldás.
egyébként itt, a kertvárosban alap, hogy mindenki mindenkit felvesz a buszmegállóból. én a nagynéném anyósának a kb. kétszer látott barátnőjéig bezárólag felveszem a néniket. de nem csak én, sokan.
tegnap 422-ért tankoltam hmm ez úgy kezd sok lenni. de szerintem 600 ft/liter alatt még marad az autó. azért, mert békávéval egy óra lenne oda meg egy vissza. a munkahelyem. a többiről nem is beszélve. és nagyon fáradt vagyok.
a beszálldogálással azért vigyázz ám! idegen kocsikba. szerintem. vadidegeneket én se veszek fel, csak akiket legalább látásból ismerek.

évuska 2012.02.17. 19:30:16

@Mutter: Nem vitatom a tapasztalataidat, csak a saját oldalamról írtam. Nekem nincsenek fertőzéseim.

A sebességet meg evolúciós szempontból gondoltam, tehát az emberi agy, idegrendszer szerintem nehezen birkózik meg azzal a lehetőséggel, képességgel, hogy egy, a testének sokszorosát kitevő tömegű szerkezetben hasít a maga vezérelte módon a gyaloglás tempójának tíz-tizenötszörösével, mindezt naponta sok kilométeren át. Már a biciklitempó is veszélyes üzem, egy időben én is 55-tel mentem lefelé, aztán ezt abbahagytam, és inkább lassabban megyek, rászánom az időt, nézelődöm, és nem termelek annyi adrenalint. Ez szerteágazó téma, mert az is idetartozik, hogy mennyire etikus napi szinten/egyedül autózni, ezt feltételező életvitelt folytatni ökológiailag-társadalmilag, meg az is, hogy próbálom nagyon alacsonyan tartani a gyerekek ingerküszöbét.

évuska 2012.02.17. 21:51:02

@Mike36: de visznek, kapacitás vagy, megáll miattad a busz -- használod, csak bevétel nem vagy.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.17. 21:57:16

@évuska: Megszokás kérdése. Egy időben rendszeresen kellett mindenfle autópályákon kilóötven-kétkiló körüli sebességgel sietnem. Utáltam, de simán meg lehet szokni és uralni, igaz, hogy figyelni kell. Mondjuk nekem szerencsém van. Igaz, óvatos duhaj vagyok, de mai fejjel tudom, hogy milyen idióta voltam, mikor a szüleim valamelyik autójával időnként közúton, éjjel, kilinccsel előre közlekedtem. Aztán rájöttem, hogy Bartókot hallgatni és nyugisan gurulni sokkal jobb. Időnként azért még beszabadulok egy-egy gokart pályára nosztalgiázni. És nincs saját kocsim :-)

Pan Tau 2012.02.17. 23:04:02

@Professor Pizka: Nade doktor úr! egy diesel lexussal kilincsel előre? mégiscsak benzines bajor lesz az!...bár létségkívül kitűnő antré, ahogy a Mark Levinson® Premium Surround-ból üvöltő Wagner-nyitányra TJ Hooker farolással beérkezik a T.Városi Bíróság parkolójába - közvetlenül a bíró lízingasztrája mellé - a folyosón felkapva a a Bateman-jelmezt, a felperes jogi képviselőjeként az utolsó pillanatban beesve, ám mégis könnyed magabiztossággal csak lazán: "Tisztelt Városi Bíróság! Keresetemet az írásban beadottakkal egyezően, változatlan tartalommal fenntartom és kérem az örökhagyó cselekvőlépességét kizáró gondnokság alá helyezését!" Teljesítési igazolás, számla...squash, szauna, kurvák, cocain...running around my brain.:-)

na félre a tréfát: ez a kilóötven feletti tempó, csak úgy működőképes, ha az összes többi szereplőt egy racionálisan működő tereptárgynak vesszük, csak sajnos a Sanyi bácsi - akinek a körzeti 70 évesen megadta még 4 évre a jogsit, mert rossz a lába - nem egy nikilauda, vagy csíkos bólya. Mondjuk egy jó autóval rá lehet kattanni a real-time videojátékra, csak ha belegondolunk sokszor hazárdjáték az egész. Ahogy egy művelt kollegám megjegyezte volt, aki alapítványt, vagy autót vezet, az fél seggel mindég a börtönpriccsen ül.

évuska 2012.02.17. 23:18:04

@Etniez: "akinek nincs ennyi pénze" -- erre nincs. Illetve mivel nem erre költöm (és hitelünk sincs), másra több marad.

Egyébként három gyerekünk van, mi nem érezzük soknak, hogy mások miért, rejtély.

Pan Tau 2012.02.17. 23:30:05

@évuska: abszolut tiszteletre méltó a hozzáállásod/otok. Valahogy az én ('79) sőt az előttem lévő generációk is felnőttek saját autó nélkül (anyám mondjuk menőnek számított az osztályban mert volt_saját taxijuk_) pusztána tömegközlekedésre, vagy ami még jobb a saját lábukra hagyatkozva.

Ma ez már elképzelhetetlen és az emberek úgy adják elő, mintha Alaszkában laknánk, ahol létszükséglet az autó...ennek érdekében akár eladósodnak (mertakkormárújautókell) színházjegy, könyv helyett kuplungtárcsát vesznek havi nettó százból! Aki pedig ebben nem hajlandó részt venni, arra szánalommal tekintenek, h. úristen ezek mennyire csórók lehetnek, h. még a suzukit sem tudják megvenni 120 hónapra!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.17. 23:33:46

@Pan Tau: meg ne tudja a fater akkor még új is volt a gép, egy kis Dobogókő-Visegrád-Transzpilis program volt (ez utóbbiról később tudtam meg hogy így hívják) megkapta rendesen szegény autó, pedig kifejezetten provokálni kell, hogy tegye a seggét. Bíróságra gyalog v vonattal, ügyfelet ki szoktam oktatni, hogy én örülök hogy összejött neki egy ABT Q7-re vagy egy Lorinser S-Klasse-ra, de nem közelítjük meg látótávolságon belül a bíróságot vele.

A kilóötven feletti tempóban egyetértünk, írtam is h nem szeretem, stresszel, akármilyen jó kocsi is a bimmer vagy bármi más. Főleg hogy egy Hegyeshalom-Záhony úton kb egy-másfél óra különbség van a szabályok megtartása +10% és az elvtelen padlógáz között. Illetve, mióta megcsinálták a 4-est Záhonytól Nyíregyig elkerülősre, azóta annyi se.

évuska 2012.02.17. 23:46:45

@Professor Pizka: Meglep, hogy amire sok-sok ezer éven át finomodott az agy, annak tökéletes felborítását, roncsolását ennyire meg lehet szokni, valóban. Mint a hüvelykujj anatómiájának meg az őt irányító agyterületnek a változása a sok okosozás miatt, egy generáció alatt, állítólag. De csak akkor szokod meg, ha megúszod: hogy milyen következményei lehetnek, ráadásul a sebességgel exponenciálisan, az megszokhatatlan. Úgy van, ahogy Pan Tau mondja.

A statisztikához: tanár, korrektor, ha beszólsz, megbuktatom a gyerekedet az érettségin, autóm nincs, biciklim bambusz, de lám, mennyi érintkezési pont: squash, szauna, prostitúcióellenes mozgalom, a pereskedés pedig az én költséges hobbim. :D

Pan Tau 2012.02.17. 23:51:39

@Professor Pizka: érdekes dolog ez az átlagsebesség, egy jó hugyhólyag és egy kellően nagy tank párosítás sokszor megközelítheti az 540I eredményeit.

Nekem ez a Bartók téma nem jött be, pedig próbáltam ideggyógyászati megfontolásokból, de a 2,5 órás távon 10 perccel javítottam

csi szi 2012.02.18. 01:29:54

@Professor Pizka: Na de miért hagyták őket cserben, amikor állítólag odább várakoztak a jobban felszerelt kollégák? A "törvényt hoztak, hogy minden szavuk hazugság" meg erősen necces dolog volt, de nyilvánvalóan nem a székház védői ellen hozták, hanem a 23-i bosszúhadjáratban magukat kitomboló, majd egymást fedező kollégák ellen.
A többiben igazad van, bár szerintem civilizált országban nem szokás _halomra_ lőni még erőszakos randalírozókat sem (feltéve, hogy azok nem lőfegyverekkel támadnak). Az ilyesmi mondjuk Egyiptomban szokott megtörténni (vagy Szíriában, ahol a tömegoszlatásra az éleslőszert és a mesterlövészeket tartják alkalmas eszköznek, kevésbé halálos cuccal nincsenek is felszerelve a biztonsági erők, mert minek), de pl. Londonban nem.

évuska 2012.02.18. 02:23:56

@Pan Tau: Köszönöm, ritkán kapokilyen reakciót.

Mutter 2012.02.18. 07:31:39

@évuska: a sebesség evolúciós szempontból: az 55 biciklivel nagyon sok, nem csodálom, hogy féltél.
én ezzel a kocsival 160 fölött kezdem magam kényelmetlenül érezni. más, nagyobb kocsival 170-től.
világéletemben rendkívüli módon szórakoztatott a vezetés, az első másodperctől. már nagyon vártam, hogy elkezdhessem a tanfolyamot. eszembe se jutott, hogy esetleg nem fog menni; valahonnan tudtam, hogy menni fog. nem is kellett megtanítani semmire, beültem, a pasi megmutogatta a pedálokat, én meg elindultam, körbe-körbe, hatvannal.
ez arra volt jó, hogy feleannyiból lett jogsim, mint a többieknek. ennek is nagyon örültem.
szóval engem így kikapcsol, főleg hazafelé, de bárhová.
igen, ez így nem túl környezettudatos, egyedül furikálni.
most írhatnám, hogy de én meg szelektíven gyűjtöm a hulladékot, meg hogy de nekem nincs tévémvcédélejátszómdévédém, nem cserélgetem évente a telefonomat, nem eszem és nem kenek magamra műanyag szart stb. nem írom.
igen, szennyezem a levegőt:-( ezt sajnálom, ha lenne pénzem ilyen elektromos/egyéb autóra, akkor vennék egyet. de nincsen. gyereket szülni meg nem tudok, hogy bepakolgathatnám őket a kocsiba. nem esem teherbe.

Mutter 2012.02.18. 07:56:14

@Pan Tau: nekünk ('74) '78-tól volt kocsink. de csak vidékre jártunk vele, mer a városban minek. nem azért tartok autót, mert innen, ahol most lakom, minden kurva közel van.
a színházat utálom, koncertjegyet ma veszek 24 000-ért. egy kuplungtárcsa ennél sokkal drágább.
eddigi hozzászólásaimban hangsúlyoztam, hogy nem fél tucat ukrán kényszerített kalasnyikovval, hogy vegyek egy autót. nyilván el lehet lenni a békávén is. én kurvára meguntam a napi kétszer egy és egynegyed óra békávét gyakorlatilag mindenhova, ez történt.
arra se kényszerített senki, hogy egy, az átlagnál 1 gurigával drágább autót vegyek. vehettem volna suzukit. nem vettem, mer ez tetszett. nagyon szép, főleg, amikor le van mosatva, és kedvesen néz azokkal a kis, kerek lámpáival. ezér.
a jelenséget, amiről te írsz, már hogy ordít, hogy neki kötelező volt megvenni a suzukit százhúsz havi részletre, úgy hívják, hogy a kognitív disszonancia csökkentése.
a másról, mint százvalahány rongyos okostelefonról az élettársamat felhívni, hogy hozzon már egy liter tejet a sarkiból hazafelé, nem lehetséges, meg a nekem mint bolti eladónak az iPad kétszázér elengedhetetlen, meghalnék nélküle ugyanez a kategória. ezt nem csak a kocsival kapcsolatban szövik, már akiknek erre minimális hajlamuk van.
a nettó százat meg szorozd meg minimálisan kettővel.
nettó százból te akkor tartasz autót, ha valaki eltart jaa. ha van kitűnő, pénzes csávód/akárkid, aki fizeti a rezsit meg kajáltat meg utazgattat, a nettó száz meg a te kis zsebpénzed, amiér bejárogatsz az alagsori bt-be alibi titkárnősködni. ez esetben vagy az ebédedet, vagy a hó végi utolsó tankolást is apuci fizeti. már a fent részletezetteken (gázművek, bevásárlás) felül. há, ennyi.

1vidéki 2012.02.18. 11:26:50

@HAnonymus: Pedig borzasztó barom hozzászólás volt!

@Professor Pizka: A kurvás hasonlatod több szempontból is nagyon rossz volt. Egyrészt, mert ha rájuk lenne szükségem,és bekövetkezne a szituáció, amit leírtál, akkor csak átsétálnék (vagy átbliccelnék villamossal) a következő kuplerájba.
A BKV-nak viszont nincs alternatívája.

Másrészt a BKV,a közös KÖZcégünk... mivel az adónk a működési költség 2/3-a ezért aki adózik, az joggal" igénybeveheti. Vagy a kurvát is adónkból finanszirozzák??
Egyébként én, mint nagy sörivó, csak a felemelt áfa és jövedéki adó formájában is sok adót fizetek. Továbbá sok éven keresztül megvettem a bérletet, sok pénzt fizettem a BKV-nak közvetlenül,és a villamost is (a Combinót is) a sajátomnak tekintem, az én pénzemből (is) vették, meg a Tiédből is. (mégha EU támogatás, akkor is)
A vonaljegyet pedig a borravalónak tekintem, és amikor jönnek az ellenőrök közterületfelügyőkkel, akkor kezelem, és átadom nekik. Bár még ebben az évben nem volt szerencsém találkozni velük, a havi bérletként használt jegyem ott gyűrődik a zsebemben lassan két hónapja.
Szóval a BKV közszolgáltatás! Bár nem kötelező igénybevenni, ahogy a többi közszolgáltató céget sem (+gáz +csatorna +víz +villany stb). Gondolkodom is, hogy a jövőben nem fizetem a víz és csatornadíjat,a közös költségben, mint minálunk, a társasházban más lakótársak sem fizetik. És vödörben végzem el a szükségemet, és majd odahordom a Te házad/lakásod elé.

Bliccelésről: az önkéntes együttmüködést a BKV-val felmondtam. Ha megoldják, hogy minden villamoson lesz ellenőr,és biztonsági őr, és közterületfelügyelő, és nem lesz lehetséges bliccelni, akkor gyalogolni fogok. Úgy mint, ahogy a kisföldalattit sem használom, mióta minden állomáson ott vannak a Di-Sec Security emberei. Vagy átsétálok az Oktogontól a Deák térig, vagy az ingyenes 105-ös busz elvisz, de 320 Ft-ot nem fizetek a BKV-nak a 3 megállóért.

Mindenki saját maga eldönheti, hogy azokon a járatokon, amelyet használ, mennyi esélye van ellenőrrel találkozni, mennyire éri meg bliccelni. Ha valaki a reggeli órákban utazik, biztos nem jön ellenőr, vagy este amikor, hazamegy, akkor sem. Ha megbüntetik minden 2. hónapban, akkor megéri bliccelni. Ha egy hónapban viszont elkapják 2-szer, 3-szor, akkor veszteséges a dolog, vegyen bérletet.

És akkor most Rólad egy pár szót!
Bevallom őszintén, ritka nagy, degenerált barmot volt szerencsém megismerni a személyedben.
Mindent elmond Rólad ez a mondat, idézlek: "az utasok nagy része a golyót nem éri meg, amivel meg kéne szabadítani a bolygót tőle."
Ahogy a nácik is azért vezették be a Zyklon–B használatát, hogy a golyót megspórolják azoktól, akiktől szerintük meg kellett szabadítani a bolygót.

Vagy szimpatikusabb Neked, Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij, aki közlekedési népbiztos korszakában Szibériába deportáltatta a jegy nélkül vonatra szállókat. Sztálin alatt volt még olyan is, hogy a legkisebb lopást is hazaárulásnak tekintették, és halállal büntették (de az már Jezsov idejében) Született is pármillió halálos ítélet. De, szép korszak volt, igaz?

Zárásként, ha nem tetszik, hogy bliccelek, akkor jelentkezzél bkv-ellenőrnek, és próbálj meg elkapni vagy megcsókolhatod a seggemet! Azért írom így, mert szakmunkásban elcseréltem a tankönyvemet, Tóth Árpádról nem is hallottam, két magyar költőt ismerek, Arany Jánost, aki megírta a Nagyanyám tyúkját,amiben az van,hogy "hej, mi a kő, tyúkanyó kend", meg József Attilát, akinek a szobrát, mostan akarják elvinni a parlamentből egy másik helyre, mert trippert, azaz vérbajt kapott Csinszka nevü szeretőjétől, és ezért a metró alá aláugrott..pedig de szép verset írt a mamájáról, hogy "röpült felém anyám" vagy valami hasonló.

Viszont a Svejket olvastam:

"Tudja mi az, ha valakiről azt mondják, hogy degenerált?
-Minálunk a Bojištĕ meg a Kateřina utca sarkán, lajtnant úrnak jelentem alássan, szintén volt egy degenerált ember. Az apja egy lengyel gróf volt és az anyja egy bábaasszony. Ez az ember utcát söpört, és a kocsmákban nem hagyta magát másképpen szólítani, csak gróf úrnak.

Kb.így vagy Te, jogász, meg professzor! Utcaseprőnek is alulképzett vagy, barom!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.02.18. 12:04:35

@csi szi: én sem azt mondom hogy szándékosan akartak ott halomra lődözni, hanem hogy mennyire kevésen múlott az, hogy nem tört ki a beszorított rendőrök között a pánik. Akkor kontrollálatlan lövöldözés kezdődött volna. Amúgy ott kb az egész ország leszerepelt. Borzasztó dühös tudok lenni az egyszerű embereket heccelőkre, a huligánokat irányítókra, a rendőröket irányítókra, évekig, de lehet hogy évtizedekig okozó kárt csináltak, most pedig tolják egymásra a felelősséget.

@1vidéki: Pedig ennyi erővel ismerhetnéd Mikszáth Kálmánt, aki a Kőszívű ember fiait írta, nem is beszélve Moldova Gyuri bácsi egyperceseiről. Ha már vérengző bolsevik, akkor Ordzsonikidze elvtárs :-) Nem akarok én senkit lelövetni, de azt gondolom, hogy ha a hat-hét éves Volvón csak rendes fizető utas lenne, nem pedig bliccelő horda, akkor nem nézne ki úgy mint a húszéves kigyulladós fajta 400-as sorozatú Ikarus. Békávézni meg ugyanúgy nem muszáj, mint kuplerájba járni. Valóban, sétálni, bicajozni, kocsizni drágább és fárasztóbb, csakúgy mint udvarolni, moziba vinni. De a választás szabad, csak a ha könnyű, gyors és fizetős módszert választod, ki kell fizetni. A békáv baja egyébként pont az, hogy évtizedek óta nem adják oda a "teadódat"

Kockás Zebra 2012.02.18. 14:13:43

Nem igaz, hogy a bliccelő utas nincs semmibe a cégnek és olyan, mintha ott sem lenne. Van a BKV nevű nagy cucc, üzemeltetni kell és minél többen állnak át az ingyen utazásra (akár elvi, akár anyagi okokból), annál drágább lesz az utazás a fizető utasoknak, akik hajlandók és kénytelenek fizetni. Lehet még akkor is fizetnének, amikor már 18 ezer lenne a bérlet. Viszont, ami meg nagyon gáz, hogy őket (is) ugyanúgy b@*~tatják az ellenőrök (ismerve a rengeteg sztorit, hogy elveszik az érvényes jegyet, bérletet, ilyesmi...).

Nagyon tompa eszűnek kell lenni ahhoz, hogy valaki igazolva lássa a bliccelését. Valószínűleg ők azok, akik a sarki kisboltból is kisétálnának fizetés nélkül, ha eladó-, őr-, kameramentes lenne, lévén a kenyér iszonyú drága és tele van térfogatnövelővel.

csi szi 2012.02.18. 16:04:29

@Kockás Zebra: A bliccelés olyan, mint a szoftver, zene, film "lopás", sokan nem érzik bűnnek, mondva, hogy drága, meg úgysem érzi meg a cég (csak hát a Microsofttal meg Hollywooddal ellentétben a BKV csőd szélén áll), meg amúgy is túl egyszerű és viszonylag kockázatmentes, valamint "mindenki" csinálja (legalábbis bőven sokan ahhoz, hogy szégyellné bárki is, ahogy az adócsalást ("adózni, ezeknek?") sem). Pl. ahogy egy letöltéssel is csak elméleti kárt okozok, mert úgy sem venném meg, a BKV-ra sem szállnék fel sokszor, ha minden utazás egy jegy árába kerülne (és nem lehetne megúszni), 2 megállót is. Viszont ha megoldható lenne, hogy mindenki fizet, de így olcsóbb is lenne a szolgáltatás (mondjuk 100-200 Ft egy utazás, vagy egy film megnézése, vagy 2-3 eFt egy program, 10-20 Ft egy nagyobb szoftver (na ilyen úgyse lesz, mert ez nem kerülhet kevesebbe csak mert mi csóróbbak vagyunk, mint az usákok), akkor kifizetném örömest.
Na de én is szoktam bliccelni időnként (metróban mindig lyukasztok, mióta komoly ellenőrzés van, felszínen, nappal nem mindig), sosem fizettem vindózért, ofiszért (1-2 játékot megvettem), vettem már számlát, mint vállalkozó stb. Szóval én is sz.ralak vagyok, de nem tudom nagyon rosszul érezni magam miatta. :) Ráadásul láthatóan a BKV-nak nagyobb gondjai vannak, mint a bliccelés, ha márciustól elküldik a biztonsági cégeket, akik azért valamennyire komolyabbá tették az ellenőrzést.
Mondjuk én a BKV buszokat kiadnám gebinbe maszek üzemeltetőknek, oldják meg, hogy fizessenek az utasok. Mondjuk kapnának némi állami támogatást, de csak annyit, hogy azért önmagában ne érje meg a biznisz. A metrót meg külön cégbe szervezném, rácsos kapukkal stb.

évuska 2012.02.18. 19:49:06

@Mutter: A nevedből azt hittem, van legalább egy gyereked.

A menetszél fokozza az érzést, de az 55 km/h látványa, az elsuhanó táj, a csattanás ugyanolyan lesz autóban (sőt), mint biciklin. És nem is féltem, csak nem éltem át a biciklizéssel azt, amit előtte vagy utána, a normál 22-35-ös tempómban.

Nem kell versenyezni ökoügyben, de tény, hogy a fűtés és a húsevés mellett az autó a legnagyobb lábnyomnövelő tétel, ahhoz képest fittyfene a szelektív gyűjtés, a tévétlenség meg a többi, persze műveljük azt is buzgón.

adlibrum.hu/tulelokonyv/

Mutter 2012.02.18. 20:42:37

@évuska: nem, nincs gyerekem, fogalmam sincs, mért nem esem teherbe, Mutternek a kollégáim hívnak. az 55 km/h-val az a baj, hogy az autóban nem nagyon érzed, hogy gyorsan mennél, sőt, de már nem áll meg azonnal, ha rányomsz a fékre. 110 fölött meg gyakorlatilag kurvára nem áll meg, csak x tíz méter megtétele után. biciklivel meg sztem simán bele lehet halni, ha 55-el eltaknyolsz hmm.

a könyv jónak tűnik, köszi! mindjárt belenézek. én azt gondolom, hogy ami nálunk (angol multi) már alap, tehát hogy háromféle szemetes van, lassan, de a rendes magyar háztartásba is át fog szivárogni. hogy kárált itt mindenki anno 15 éve, amikor x és y házassági szerződést kötöttek egymással, most meg minden huszonéves fiú kollégám közli, hogy de hát az alap. akár van valamijük, akár nincs. a huszonéves lánykák meg bólogatnak. na, szerintem a szemetesekkel is ez lesz, lévén nincs más választásunk. már az emberiségnek.
én külön gyűjtöm a papírt meg a pet palackokat, mert megszoktam a munkahelyemen, meg mert mért ne, a családtagjaim még nem. hát, lassan majd számukra is kötelezővé teszik. egyszer majd jön a rendelet, akkor mindenki vinnyog majd egy kicsit, aztán belejönnek. mint amikor betiltották a dohányzást a sulik meg a kórházak területén, volt nagy kárálás. én egyébként egyetemistaként még dohányoztam a folyosón. simán. most sztem megölnének (maguk az egyetemisták), ha rágyújtanék. még jó, hogy leszoktam ehhehhe

azér nem gáz 3 gyerekkel autó nélkül? tudsz vezetni?

évuska 2012.02.19. 10:11:47

@Mutter: A szelektív gyűjtés olyasmi, mintha letakarnál egy nagy szarkupacot, illetve naponta egy-egy evőkanálnyit vinnél el belőle. Nem fogyasztani el azokat a dolgokat, amiknek aztán a csomagolása, maradéka szelektív szemét lenne, az már döfi. A szelektív hulladékgyűjtés ugyanúgy energiát, üzemanyagot, pénzt, időt igényel, mint ami ellen küzd, nem más, mint nagyon költséges ártalomcsökkentés, és egy kicsit zavarban vagyok, ha értelmes emberek minden ökotevékenysége ebben merül ki, és nyugodt a lelkiismeretük. Alap kéne hogy legyen, de az is, hogy ezzel nincs elintézve a környezetvédelem.
Ugyanaz a szerző:

dolgaink.tk/2011/06/02/a-szemetdomb/

Nem, nem tudok vezetni, ezt is megspóroltam. Sőt, még az első szál cigaretta sem volt meg.

A nagy már egyedül jár suliba, ősszel a fogasig biciklizett, de azt a bicajt sajnos ellopták. Meg van nekik apjuk, nem csak én cipelem-terelgetem őket.

Ma ideális bicikliidő van.

évuska 2012.02.19. 10:35:53

@vészmadár (pica pica): Önkormányzati lakásban lakunk (nem szociális, hanem költségelvű), ősöreg épület, afféle kastély király helyen, és nincs csatorna, és a szerződést böngészve felfigyeltem rá, hogy ez így nem összkomfortos, mert az teljes közművesítettséget jelent, de velünk az összkomfortos bért fizettetik, plusz a szippantást, meg mindenféle pótlékokat (jó levegő, kevéslakásos épület stb.). Már akartam is kérdezni az itteni szakikat, mit gondolnak erről. Van már minket alátámasztó szakérői vélemény is.

Mutter 2012.02.19. 12:29:24

@évuska: nézd.
anélkül, hogy túlszőném sanyarú sorsomat, mert azért elég jól keresek, amiből mondjuk félre is lehet tenni, azt mondanám: cseréljünk.
én lemegyek balatonra, ahol félig-meddig felnőttem, úgy is mint úrilány (tényleg az vagyok); felmegyek a hegyre a három gyerekkel, úgy is, mint környezettudatos úrinő, a pince-présházba, amit valaki vegyen meg nekem, előre is köszönöm; ha pénzre van szükségem, felhívom apucit, hogy utaljon. eldödörgök konyhakertemben, veszek egy-két kiskecskét (nagy szeretem őket:-), kutyákat, szívom a jó levegőt. felrakogattatok 4-5 napelemet a tetőre (több nem kell), fúratok egy kutat, és osztom az észt, környezettudatosan.

te meg idejössz, bemész helyettem holnap a multiba (arcüreggyulladással, mert nekem most épp az van, mégpedig a kurva légkondijuktól), szóval bemész a multiba, ahol a beledet kitapossák, fizeted a kedves szüleid évi hatszáz rongyos, kibaszott gázszámláját, mert az ő aláírásuk nélkül a kurva hodályt eladni nem lehet; bevásárolsz magadnak ott, ahol akarsz, abból, amiből akarsz, szóval lényeg az, hogy bejársz a kurva multiba, minden egyes áldott nap, pontosan úgy, ahogy akarsz.
há, legalább hadd ne békávézzak.
meg hadd gyűjtögessem a szemetet külön, ha úgy érzem, ezáltal egy lépéssel közelebb kerülök ahhoz, ahogy tulajdonképp élni szeretnék.

A Tyne folyó déli partja 2012.02.19. 15:15:27

@évuska: a gond csak az, hogy hiába nem akarom megvenni a sok csomagolású akármit, a gyártók mániája a sok csomagolás. legalábbis errefele. totál feleslegesen van becsomagolva egyenként a dolog, aztán még egy nagyobb dobozba, aztán még azon nejlonfólia. viszont itt nagyon is sok mindent bele lehet rakni a szelektívbe, egyre többet, a normál kukámba alig megy. viszont hülyeség itt is van, (bár igyekeznek megoldani). nevezetesen pont a kocsival kapcsolatos. anno a kartont még a szelektív kukába nem lehetett rakni, vannak ilyen bring site-ok, ahova el lehet őket vinni. csakhogy azok kint vannak a préri közepén, ahova hogy lehet eljutni? kocsival. vagy jó sokat gyalogolsz. mi gyűjtöttük itthon a kartont, mert tudtam, hogy vannak ezek a helyek. megkerestük, kutyagoltunk jó sokat, kocsi már akkor nem volt. emberke első kérdése a kapuban: nincs autótok? ha azzal viszem, pont annyira károsítom a környezetet, mint amennyit megspóroltam a szelektíven. sőt. ugyanez most a régi mikrómmal, azt is el lehetne vinni oda, de kocsim most nincs, a biciklin meg nem tudom elvinni, viszont az egy szem mikróért nem fogom - még - megkérni a barátaimat. majd ha nekik is lesz vinnivalójuk, visszük együtt.

A Tyne folyó déli partja 2012.02.19. 15:36:35

@évuska: ja, meg elég "viccesen" fogják fel itt az egészet. konkrétan, igyekeznek, van is lehetőség sok, de a másik oldalról meg totál pazarolnak. a munkahelyi klotyóban olyan csap van, hogy x. idő után magától eláll. na de, ha előbb végzel, el is lehetne zárni. na, ezt a kollégáim 90%-a nem teszi meg, hagyja folyatni a vizet, hát úgyis majd eláll. hogy ott pazarlódik, nem zavarja őket. hasonló volt az egyik suliban, ahol dolgoztam, kisgyerekekkel. ott volt a recycling kuka a papírnak, be is rakták, de odáig már nem jutottak el, hogy a másik oldalára még simán lehet rajzolgatniuk, azért, mert az egyik felét már összefirkálták. ja, kollégáim ugyanígy, papír egyik fele teljesen üres, de kidobja, és külön noteszt rendel, amire írhatja a telefonüzeneteket, feljegyzéseket. most a lenti tárolót ürítjük ki, egy csomó papírtól meg kell szabadulni, amit ugyan újrahasznosítanak (firkapapírnak továbbra se használnak fel semmit, indok mondjuk az, hogy bizalmas info). viszont ki kell(ene, én meg megtartottam párat) dobni az összes, simán felhasználható dossziét is, meg gemkapcsot, stb. hogy aztán újat kelljen rendelni...és közben folyton arról kérdezgetik a népet, hogy hogy lehetne spórolni, mert gáz van. hát pl. úgy, hogy nem pazarlunk. egyszerűen nem látják. anno a mozgássérült otthonban is azt tanították, hogy a megmaradt kaját dobd ki, nehogy megmelegítsd másnap, mert jaj, mi lesz. hát semmi. bezzeg most már egyre-másra alakulnak az olyan oldalak, hogy love food hate waste, mert a válság miatt rájöttek, hogy tán nem kéne a tökéletesen jó kajától megszabadulni, csak mert nem etted meg rögtön aznap.

Kotyomfitty 2012.02.20. 09:36:09

@FeroxX88: talán azért, mert most sima havibérlet helyett 30napos bérletek vannak, tehát egy hónapban mindig legalább 2, de akár 3féle szín is lehetne egyszerre érvényes.

Kotyomfitty 2012.02.20. 09:57:58

@Kecsbit: Ez nekem is nagy szívfájdalmam, külföldön több helyen számnélküli a bérlet. De gondolom, erre megint a jó balkáni-magyar mentalitás miatt van szükség: ha nem kellene rá szám, minden család/baráti kör/lakóközösség venne egy db bérletet közösen, mindenki bliccelne (vagy egyvalaki nem), és amikor valakit elkapnak, akkor szépen bemutatja a közös bérletet :P
Mondjuk külföldön, ahol nincs szám a bérleten, azt hiszem, nincs ilyen utólagos bemutatási lehetőség, vagyis ott akkor sokkal drágább az otthonfelejtés.
Ezzel együtt szerintem lehetne ilyen bérlet IS, azzal a rizikóval, hogy azt nem fogadnák el utólagos bemutatásra. De azért nem szüntetném meg a bemutatósat sem, az én szétszórtságommal elég sokba kerülhetne nekem egy idő után ez a buli, hiába veszek mindig (ha épp nem felejtem el, hogy lejárt) bérletet...

évuska 2012.02.20. 11:42:16

@A Tyne folyó déli partja: tök jó, hogy ilyen szempontjaid vannak, és elképesztő, hogy nagy, profi, nyugati cégekben is még milyen tartalékok vannak. Az én VOLT ÉLETTÁRSAM szívat engem (?) azzal, hogy miután ált. isk. fiunkat remekül rászoktattam, hogy fogsikálás közben nem zubogtatjuk a vizet, csakazértis kinyitja, mert milyen hülyeség. Mi soha nem dobunk ki kaját szinte, majdnem mindig sikerül jó mennyiséget főzni vagy lefagyasztani, nagyon végső esetben, ha neki való, megeszi a kutya. Meg ha már megvettem az igényesebb csirkét, zöldséget, sajtot, csak nem dobom ki. Az autós nagyonnagybevásárlás sok helyen vezet a bontatlan cuccok kukába dobásához.

Hallom, a jueszéjben valóságos mozgalom, hogy a középosztály ínyenc tagjai a legjobb éttermek kukáiban keresgélnek.

évuska 2012.02.20. 12:02:09

@A Tyne folyó déli partja: van azért megoldás: piac, őstermelő, nagy kiszerelés, hülyeség (készételek) meg nem vétele, egyes dobozok újrahasználata ételfagyasztáshoz, kreatívkodáshoz (ajándékdoboz!), de legalábbis saját szatyor mindig (a SPARban 160 lett a nejlon). Fölösleges csomagolás lehántása, otthagyása a boltban -- ez világos jelzés, ha mások is csinálják.

1vidéki 2012.02.20. 12:22:52

@Kotyomfitty: Nem a jó balkáni-magyar mentalitás miatt van rá szükség, hanem azért, hogy még több bőrt lehúzzanak rólunk, már aki hagyja magát, és fizet a BALKÁNI KORRUPCIÓS VÁLLALAT-nak!
www.vg.hu/gazdasag/draga-a-pesti-buszjegy-253492

Például Münchenben 42 euró a havibérlet, a bruttó kb. 3000 eurós havi átlagfizetés mellett. Ott kerül kb. annyiba (csak kicsivel többe), mint Bp-en. Ráadásul a müncheni havibérlet ÁTRUHÁZHATÓ (tehát nem személyhez kötött, mint a pesti) délelőtt használja az asszony, délután meg este a férj,vagy elkéri a szomszéd havertól.
eletemmuenchenben.blogspot.com/2011/03/atlagfizetes-nemetorszagban.html (fizetés Münchenben)

Münchenben a nettó átlagfizetés: (2000 euróval számoltam) 2,1 %-az ÁTRUHÁZHATÓ, több személy által is használható havi bérlet ára, persze a metró, villamoshálózat azaz a szolgáltatás is sokkal jobb!

Budapesten: az átlagfizetés 7,8% megy el BKV-ra.
(Nem beszélve a szociális hálóról, az ottani és itthoni munkanélküli segélyről, stb)
Bp-en aki elveszíti az munkahelyét,és új munkahelyet keres,akkor az gyalogoljon,ha BKV-ra nem telik neki?

Aki meg elhiszi, ráadásul szajkózza a hülyeséget, hogy ha senki nem bliccelne, akkor eljönne a Kánaán, és felújítanák/lecserélnék a járműveket,stb..az a BKV eddigi milliárdos pazarlásai, stb fényében, hát az magára vessen.

vastagbor.blog.hu/2012/02/10/premiumeso_a

"Nagy huzavona után a Fővárosi Közgyűlés január végén megszavazta, hogy 9 milliárdos kölcsönt és 6 milliárd támogatást adjanak működésre a BKV-nak, azért, hogy ha lehetséges, akkor ne csődöljön be februárban. Ezt a pénzt csak úgy tudta előteremteni a Főváros, hogy a fővárosi intézményeknél tízszázalékos zárolást rendeltek el, óvodák, iskolák, kulturális intézmények kerültek nehéz helyzetbe, a BKV miatt.
A BKV-nál pedig úgy megörültek a hirtelen jött segítségnek, hogy az összes vezetőnek kifizetették a 2011-es év harmadik és negyedéves prémiumát....Körülbelül félezer, jobbára vezető beosztású BKV-s kapott a napokban kétszer negyedéves prémiumot, művezetőtől vezérigazgató-helyettesig"

Aki, meg ezek után is a bliccelők ellen ugat, mint pl. Brother Love, Professor Pizka és még jópáran,
tőlük megkérdezem Petőfi Sándor szavaival:

"Ha már kutyákká aljasodtok:
Miért nem jártok négykézláb?"

múvemáccsó 2012.02.20. 12:44:00

Londonban gecidrága a közlekedés (még az itteniek is hőbörögnek a metrójegyek miatt).buszjegy okés. itt is mindenki bliccelne, ha nem lenne durván ellenőrizve. ja és a rendszer néha elszámol (persze nem lehefelé ;)), így beregisztráltam az oyster kártyámat és nyomon tudom követni az utazásaimat, és hogy mi mennyi volt.hetente kéne lecsekkolnom, néha észre is veszem, h megint le lettem húzva. akkor megy az e-mail, h "nemáhéhőőőő", és ők méltóztatnak ráküldeni a kesst a kártyára.ha észreveszem.

1vidéki 2012.02.20. 12:57:13

www.youtube.com/watch?v=x2XwFic4_LE

1962-ben, amikor még kalauz volt a villamoson, illetve kezdtek átállni az utólagos, szurópróba szerű ellenőrzési rendszere, mert "az utasok megérdemlik a bizalmat:)", akkor amikor még "ilyen olcsó tömegközlekedés mellett igazán nem volt teljesítmény a bliccelés" nos, akkor még valóban hihető, hogy 6 db vadonatúj villamoskocsit vásároltak a "váratlan" pluszbevételből, mert - a film végén látható-, hogy addigi bliccmenek-Gobbi Hildával az élen- belátták ezt!:)))

De, ma sokan -köztük én is -nem látjuk be!

Ezért bliccelésre, szabotázsra fel!

Egyébként rongálás az, ha a zsebből kihúzott jeggyel VÉLETLENÜL egy 5 forintos is belekad a kezünkbe, és az a jeggyel együtt, egyidőben, mindenki számára láthatatlanul belekerül a lyukasztóba?

Elektronikus jegykezelő készülékek eseti hibajavítása, karbantartása (ADIS KFT, évi 25 millió 252 ezer Ft), vonaljegyek érvényesítéséhez szükséges 9 lyukú jegykezelő-készülék javításának elvégzése, V-Mobil Kft, évi 27 millió, 264 ezer Ft -mint felhasználható keretösszeg.

Mert az nem engedhető meg, hogy szegény V-Mobil Kft, Dabason, megrendelés, megbízás, munka, és így bevétel nélkül maradjon!

Mert látni kell ott a "dolgozót is, ki dolgáért remeg".

A V-Mobil Kft-nek sok megrendelést és 2012-ben különösen sikeres esztendőt kívánok!!:)

A Tyne folyó déli partja 2012.02.20. 21:43:06

@évuska: na, a kajakidobásról: otthon volt cica, aki simán meg tudta enni a maradékot, mikor már emberi fogyasztásra alkalmatlan volt, az ő gyomra elbírta. aztán elköltöztem otthonról, és jártam úgy, hogy túl sokat főztem, nem fogyott el napok alatt se, megromlott. a halálom volt, hogy ki kell dobni, nincs egy állat, ami megeszi..addig ahhoz voltam szokva.

a másik:saját szatyorral járok, sose hozok el zacskót (a tesómék mániások voltak, az összeset hazahordták a boltból (a barátnője főleg), miután elköltöztek, el is vittem a recyclingba mind. nagy kiszerelést veszek, mert az olcsó, de azt is agyon csomagolják, mondom, egyesével mindegyik, azokra egy doboz, arra fólia...a múltkor vettem többfajta zöldséget, beraktam egy darab zacskóba őket, a pénztáros viszont kiszedte, mert neki le kell mérnie.
piacra nem tudok menni, mivel a közelemben nincs, több kilométeres kerülővel tudnék menni, és pont a munkaidőm alatt van nyitva...a munkahelyre jön a zöldséges, kedden-pénteken, de egyrészt nem őstermelő (konkrétan a boltból hozza), másrészt igen vérszegény a választék. úgyhogy marad a Tesco, elérhető távolságban az az egyetlen bolt itt erre. és az is bezár márciusban, mert épp átépítik a belvárost.

Ernoke 2012.02.21. 09:39:29

@A Tyne folyó déli partja: a kajakidobásról csak annyit, h ahol lakom, a kukák mellé papírdobozokban lerakva rendszeresen találok bontatlan (!) drága teákat, csokikat, vitaminokat, konzerveket. persze örülök neki, h így olyan kajákhoz jutok, amikre soha nem volt pénzem, másrészt viszont fogyasztható ételt csak pszichésen beteg ember dob ki, úgyhogy kicsit megijedtem, h kik között lakom.:s

A Tyne folyó déli partja 2012.02.21. 18:42:24

@Ernoke: akkor itt szinte mindenki pszichésen beteg...de szerintem csak túlságosan hozzászoktak a jóléthez. kibontjuk a csipszet, aznap még nem fogy el, munkatárs erre kidobja, merthogy szerinte megpuhult. nem megromlott, nem lett semmi baja, megpuhult. ezért ki kell dobni...a másik, mikor csütörtökre esett a szülinapom, aznap vittem be sütit (száraz, kekszféleséget, szóval semmi olyat, ami romlandó), pénteken is maradt még, persze hétvégén ugye nem dolgoztunk, hétfőn már csak én voltam hajlandó megenni, mert "már régi". na és? megenni meg lehetett, nem volt annak semmi baja. majd bolond leszek kidobni.

pocaklakó minimanó 2012.02.23. 21:34:24

@FeroxX88:

"Hát én (...) egyetemista, heti egy napot melózok is, de..."

Lassan jó lenne már olyan modorost olvasni, amelyben azokat az egyetemistákat figurázzák ki, akik felsőfokú végzettségre hajtanak úgy, hogy közben nem tudnak tisztességesen írni. A stílusról pedig ne is ejtsünk ekkora még szót.

Xezs 2012.02.26. 13:59:42

Csak a szabotázshoz: Légyszi ne. A legtöbb embernek nincs ideje az ellenőrnek magyarázkodni és egyáltalán nem hiányzik neki az általatok felvázolt extrémsport.

Blicceljetek ahogy akartok, de örülnék neki, ha a lyukasztót nem tömítenétek el. Mert van jobb dolgom is, mint elbaszni az időmet a magyarázkodással.

Köszi.

évuska 2012.02.26. 21:16:47

@Mutter: nana, álljunk meg. Egyrészt, ha a balatoni présházat megveszi valaki neked, és onnan osztod az észt, akkor nem velem cserélsz. Hanem valamilyennek (ellenszenvesnek, könnyű életűnek, könnyen dumálónak, úrilánynak) elképzelsz, és azzal. Aki nem megy le a sűrűbe a multihoz naponta. De hisz ez nem a sors ajándéka, én választottam, hogy ne menjek, és megfizetem az árát!

Én nem az észt osztom, hanem úgy élek, hogy nem kötöttem fontos témákban kompromisszumokat. Például nem veszek fel hitelt, abszolút kiiktatom az életemből azokat, akiktől csak igazságtalanságot kaptam, a gyerekszámomat nem a környezet szörnyülködése szabja meg, és nem dolgozom multinál, nem ejt csapdába az életszínvonal, lépek, ha kell, van, hogy drasztikusat, és bár többnyire nem vagyok népszerű, nem panaszkodom. Hogy engem te valami ráérősen okoskodó, dologtalan valakinek látsz, akinek házat vettek, az eléggé meglep.

És nem cserélnék veled, hát épp erről van szó, hogy úgy választottam, azért harcoltam, hogy ne kelljen senkit irigyelnem. Noha tény, hogy autóval legurulni az oviba vagy bevásárolni kényelmesebb volna, és jól jönne egy 300+ irodai havi fix a kóstolgató középiskolások meg a végtelen korrektúrák helyett. És persze ha neked volnék, sok mindenben valószínűleg nem úgy döntenék, ahogy te (például vidáman kakilnék a munkahelyen).

De azért tekintsük át, mikre céloztál.

Nekem nincs ingatlanom, önkormányzati lakásban élek, meseház, öt évig mégse kellett senkinek, igen nagy macera, valóságos jogi egyetem volt reális feltételekkel és legálisan bérbe venni, most omlik ránk, a bérleti díj folyamatosan emelkedik. Kéred?

Van egy szorongató exem, a fél gyerekem apja, hát, kemény volt.

Van egy férjem, aki olyan, hogy megérje minden érte, vele, de tény, hogy egyrészt az egész korábbi családja durva (örökösödési) hadjáratot indított ellenünk, páriaként élünk, másrészt nyugdíjas lesz májustól, és van egy jól fejlett, ritka, inoperábilis daganata igen rossz prognózissal. Kéred?

Van három gyerekem, ez hibátlan, csak a legidősebb egy fél gyerek, lásd fent.

A szüleimről most nem írok, nem nagyon értjük egymást. Nem vagyok úrilány, koldusszegény látszatértelmiségi családból származom.

Ez is a présházzal jár. Kéred ezt mind?

És nagyon-nagyon rosszul keresek: H4-es, jövő évtől 5-ös besorolású közalkalmazott vagyok. De nem sírok, mert arra költök, ami fontos és örömteli. Autóm nincs, mert csak durva áldozatok árán lehetne, de ez a körülmény engedett rájönnöm, hogy mennyire jó biciklizni. Az, hogy nincs arcüreggyulladásom, nem valami isteni szerencse. Elnehezedtem? Futom a tíz-tizenötöket. Nem sírok, örülök annak, ami van. Közben mindenki sír körülöttünk. Ezért tényleg cserélj velem.

Mutter 2012.02.27. 06:07:31

@évuska: szia!

a nyelvtanítás bukdácsoló középiskolásoknak meg a korrektúrák ismerős. meg a fordítások. aztán egyszer bezárt a nyelviskola nyárra, és ott maradtam nulla forinttal. és nem volt kit baszogatni, hogy adjon pénzt. mert nekem pénzt a szüleim nem adnak. se egy tányér levest (a haszonélvezetükkel megspékelt, általam fenntartandó, luxus családi hodályt a villanegyedben, azt igen). ezt szó szerint értelmezd. 11 kilót fogytam. akkor adtam el a nagyszótáraimat (májkrémet vettem rajta). na, akkor mentem el a multihoz. nem keresek 300-at, valamivel kevesebbet keresek, amit nem költök el a piacon meg a benzinkúton, félreteszem. présházra gyűjtök.
megjegyzem, nekem jelen pillanatban még nincs választásom, hogy bemegyek-e ma dolgozni vagy sem. vagy bemegyek, vagy három-négy hónap múlva itt kurva komoly gondok lesznek. akkor még eladhatom az autót, abból kihúzhatnám mondjuk 8-9 hónapig. aztán nem tudom, mi lenne.

senkinek nem egyszerű. neked jól jönne egy autó, nekem jól jönne valaki, akinek azt mondhatnám, tartson el három-hat hónapig, amíg találok valami mást, mert már nem bírom.
tartson el=fizesse a rezsit, és etessen.
én az életben nem voltam terhes, nem tudni, miért. most már valószínűleg nem is leszek.
mindegy; per pillanat a legkisebb gondom nagyobb annál, hogy nekem nem lesz gyerekem.

borzasztóan sajnálom, hogy a férjed ennyire beteg.
ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. nagyon remélem, hogy rendbejön.
köszönöm, hogy írtál.

lárvalányhaj 2012.02.27. 10:11:01

@Mutter:

menj ki albérletbe, és zárd el a pénzcsapot. ha a szüleid rájönnek, hogy nem tudják saját zsebből fizetni a budai hodály költségeit, akkor lehet, hogy könnyebb lesz meggyőzni őket, hogy adják el.

Mutter 2012.02.27. 10:57:08

@lárvalányhaj: két évig laktam albérletben, az összes pénzem ráment. most otthon lakom, meg jobban is keresek, így tudok félrerakni. ha összejött a kezdő részletre való, a kedves család engem a kurva életben nem lát. egyébként nem csak a kurva hodályt tartom fenn, hanem a nyaralót is (ami szintén a jogos tulajdonuk és a haszonélvezetük).
semmit nem fognak eladni, in any circumstances. kiadni se. mondjuk a nyaralót. mondjuk a kolléganőimnek, egy hétre, baráti áron, hogy bejöjjön az ingatlanadó költsége (kb. 40 000 Ft/év). nem, baszd meg, fizessem be. én.
de nem sokáig fizetem már a szaraikat. reményeim szerint áprilisban egy lépéssel közelebb kerülök a balatoni házacskám kezdő részletéhez. áprilisra talán össze is jön teljesen:-) és akkor baszhatják a hodályaikat ehhehhe

lárvalányhaj 2012.02.27. 11:26:28

@Mutter:

nagyon helyes :)
remélem, hogy mielőbb összejön a pénz.

Mutter 2012.02.27. 12:01:41

@lárvalányhaj: :D kedves vagy, köszönöm szépen!

Xezs 2012.02.27. 19:53:57

@Mutter: Nem teljesen értem: két hodályt tartasz fenn, és ezek nagyon sokba kerülnek.

Nem akarom elhinni, hogy ha elmennél albérletbe, akkor nem lenne kevesebb a kiadásod.

Amúgy meg meg kell mondani a szülőknek, hogy vagy eladják a hodályokat vagy te kiszálltál ebből. Ész nélkül nem szabad megtartani semmit (és senkit) sem, bár sokan nem hajlandóak megszabadulni a problémás dolgaiktól.

évuska 2012.02.27. 22:40:10

Mutter, megrázó, amit írsz, nem is vájkálok.

De hidd el, nagyon jó nekem autó nélkül. Egyrészt élhető az élet, remek biciklim van, jó a levegő, másrészt nem szeretnék pénzcsapdába kerülni. Olyan, mintha arról fantáziálnék, hogy megtanulok repülni. Teljesen irreális, hogy autónk legyen, sok olyasmiről kellene lemondanom a költségei miatt, amiről nem tudnék, ja, és meg kellene tanulnom vezetni. Eddig ér a takarónk, de szép takaró nagyon.

Celtic 2012.03.05. 14:07:39

@Celtic: Megjegyzem, ez akkor nem mukodik, ha
- elhagytad a berletet
- nem akarsz egy napra berletet venni (csutortokon jar le es minek vegyen az ember hetvegere)
- otthon felejtetted a berleted
-stb

Fenti esetekben 100%, hogy rogton az elso nap ellenorbe botlasz.

évuska 2012.03.12. 21:12:23

Mármost mi kipróbáltuk az Oystert, és nagyon korrektnek tartom. Drága, de egyértelmű. A repülőtér fele mondjuk volt egy autóhirdetés: Because Oyster is not your world. Ez azért szarul esett, mert pont azt néztem, hogy a metró és busz elemi része a normális, jól öltözött londoni életének, nincs depresszió, lepukkantság. Az is tetszett, hogy 11 éves korig ingyen lehet közlekedni, három gyerekkel voltunk, a legnagyobb 10. És amikor ez utóbbi elveszett, irtó rendesek voltak az inspectorok.
süti beállítások módosítása