A netfüggő

2012/01/18. - írta: Modor Tibi

Hogy is kezdődött? A hőskorban, modemmel, MindenkiNettel, lassú-lassú letöltésekkel - Grespik kenyeret dobál, Csisztu-videó, Dallas, fastest man in the universe, Napster, Kazaa, DC++, hubok, torrentek... Egyetlen mérce a letöltési sebesség - 3-4 kB/s, királyabb magyar oldalakról akár 5 ká felé is kúszhat néha. Ne tudd meg, Muterom munkahelyén egyszer egy mp3-at 400 ká fölött húzott le, de azóta se sikerült megismételni! De durva. És aztán egyre inkább elterjed a szélessáv mindenhol. 384-es, 512-es ADSL, kábelnet, műhold, üvegszál, 3G.

Célunk eleinte a sebesség és a birtoklás maga - böngészéskor perckig töltődik az oldal, kattog az Explorer. Outlook Express konfigurálása jöttment szolgáltatóktól kapott mailcímekre, mert az profi. SMTP, POP3. Számítógépünk egy 24 órán át szakadatlanul működő le-és feltöltő-megosztóállomássá alakul át - az éveken-évtizedeken át lázasan keresett számokat, filmeket, kölcsön soha nem adott kazettákon (a Gyalog Galoppot kisfiam, ezt nem adhatjátok kölcsön SENKINEK! - még apuka vállalkozói bélyegzője is rajta van a címkén, hiába, örökre kölcsön lett adva) őrzött ritkaságokat azonnal megszerezzük digitális formátumban is. Hiába a pluginek, a KMPlayer meg az egyre több felirat - az újonnan megszerzett többterányi filmet már úgyse tudjuk soha megnézni. De nem baj, csak osztunk és töltünk, tárolunk, archiválunk, sütünk. Nézzük a letöltések állapotát: gyönyörködünk a kilobájtokban, a növekvő megákban. Emeljük kicsit a megosztási rátát, jut is, marad is. Tettünk a közösségért, segítettünk más jó embereken. Napi jótétemény. Nekünk nem kell, de hátha valakinek mégis. Ha nem, akkor is rátukmáljuk. Vigye, ezt is vigye, azt is vigye. Hoztál pendrájvot? Nem? Akkor adok. Sütök. Ezt mindenképpen nézd meg, hallgasd meg. Kurva jó. Ezt is.

Aztán ez is alábbhagy, hiszen minden ott van a neten, a felhőben készen. Minek letölteni, bármikor elérhető. Az mp3-ak letöltésétől, a könyvtárak kóros rendezgetésétől és a Winamp állandó babrálásától ellustulunk és áttérünk a YouTube lejátszólistájára, a borzasztó hangminőségre. De hát ott van egy gombnyomásnyira, nem kell keresgélni sem...

Az igazi drog azonban az élő kommunikáció, az azonnali visszajelzés lehetősége. Freemail, vendégkönyvek, indexfórum - először itthon, majd külföldön hatalmas csetbarátságok szövődnek több órás, napos beszélgetésekkel. (m)irc, ICQ, MSN, gtalk, Facebook - hazalátogatáskor személyes találkozók, sörözés - hazaköltözés óta semmi. Csetszobákban, fórumokon hatalmas virtuális ismeretségek és levelezés - személyesen szinte megint semmi, csak hümmögés, kényszeredett poharazás, viccmesélés. Hol van ez a féreg? Biztos megint bújkáló üzemmódban nyomja, ráírunk. Nem ír vissza, ez hazudik. Láttam, hogy a huszadik identitásával valahol aktív volt meg kommentelt. Milyen már, hogy nem velünk foglalkozik, az igazi barátaival..? Ha valaki nincs online, ott valami baj van, aggódunk érte.

Új és egyre több ál- és alszemélyiség kialakulása, lelkünk hamarosan szinte már csak a virtuális térben létezhet és teljesedhet ki - fizikai valónk fegyelmezetten megtermeli a létfenntartáshoz szükséges erőforrásokat, hogy a virtuális én tovább virágozhasson. Doom, Secondlife, WoW hajnalig, munkahelyen késés, kialvatlanság, vöröslő szemek, romló teljesítmény, Neo-szindróma.

F5, F5, semmi. CTRL+Tab, F6, cím első pár betűje, Enter. F5, hátha ez még a cache. Váltás másik netes személyiségre: Alt+Tab, ott ugyanez: F5, CTRL+Tab. Gmailes billentyűzetkombinációk: j, k, g-i, g-t, SHIFT+/, g-b, j, k, o, x, s. A Readert is megcsinálták közben, áldja meg őket a santiagói szent Baltazár.

Szimultán netezések, laptop + telefonon Youtube, Google Maps, Apps. Csetelés a gépen, olvasás a telefonon. Állatoknál fordítva. Gazdasági hírek, CHF/HUF, EUR/HUF, EUR/CHF. Jobb ez már nem lesz, a kurva anyjukat. Netbank. Nem kaptam-e véletlenül közben pármilliárd forintot a kis kontómra? Megint nem. AdSense. Na ott viszont igen, gazdagok vagyunk, felmondok.

Mobilnetes áldás: végre ki merünk mozdulni itthonról nyugodt szívvel. Szinkronizálás, adatforgalom-mérő, Analytics, Naptár, Koordináták, Plusz, kommentek, levelek. Bejelentkezési kényszer, térképnézegetési kényszer, útvonaltervezési kényszer, fényképezési kényszer. Az SMS-nek csengettek, MMS sohase volt. Kifejlesztjük a séta közbeni netezés művészetét (hidegben speciális ujjatlan kesztyű!), hírfolyam-felolvasó appokról álmodozunk. Csak az a kibaszott akku bírná négy óránál tovább, ha ezt egyszer megoldanák, csak ezt... bocs, kicsike áramot lophatok? XXXX töltője van valakinek?

Család, ismerősök nem értik. Mit nyomkodod már megint azt a szart? Nézz már ide legalább egy percre! Pedig igazán értékelhetnék, hogy akár pár percig is képesek vagyunk magunkat kiszakítani a csodálatos internetről az ő kedvükért. Másokért nem. Megunjuk a vitát, inkább nem is találkozunk velünk, ne szóljanak bele. Ha internet van, minden van. Az internet közmű, alanyi jog, létszükséglet. Ha van net, van szórakozás, művelődés, szabadság, társaság, vannak barátok, van boldogság. És nincs szükség unalmunkban arra, hogy kocsmázzunk, kiránduljunk meg hamis cimborákkal üssük el az időt. Nyaralni? Külföldre? Te hülye vagy. Tudod, mennyibe kerül az adatroaming? Itthon, Galyatetőn? Hát... milyen gyors arra a mobilnet?

Á... végre itthon vagyok azzal, akit a legjobban szeretek: Magammal. És azt csinálom, amit a legjobban szeretek: internetezem. És Neked írom a Dalt.

147 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldalazó gnóm 2012.01.18. 07:57:17

IRC-opok: mekkora hatalmuk volt, de így utólag belegondolva valószínűleg a legnagyobb lúzer senkik, akiket a net a hátán hordott :D

2012.01.18. 08:19:55

Szép lett, elmorzsoltam egy könnyet a szemem sarkában:)

mrbateman 2012.01.18. 08:34:23

Bámulatos mennyire nem értem ezeket az informatikai alapkifejezéseket, összefüggéseket. Itt szörfölgetek naponta az információs szupersztrádán és közben nem értem, h. mi ez az egész buziskodás és hogyan is működik.

Mindenesetre erre az itteni kommentelgetésekre - amit sokszor csetelésnek fogok fel - kezdek rákattanni. Rosszabb ez, mint a heroin.

Drago Brutic 2012.01.18. 08:47:07

Ez fasza volt, már vártam egy igazi Tibi-klasszikust. Mind közül a FB-függő a legalja. Tegnapelőtt egy sportanyuci kitett néhány mobilfotót a törött sípcsontú, kifordult térdű csimotáról. Persze ment is rá a sok lájk a többi anyucitól. Na ez az apokalipszis.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.18. 08:48:22

@Drago Brutic: Köszönöm. A Facebook-függő valóban a netfüggők legsuttyóbb rétege. Én már a csicsás-kékes-tarka dizájntól is szemhéjrángást kapok.

clfo 2012.01.18. 09:33:45

Kiegészítés:

- Ekkora pinggel ne használj railgunt!
- LAGG LAGGG LAGGGG! ÍRTAM, HOGY LAGZOK MIÉRT LŐTTÉL LE????
- Találtam egy jó szervert, 250 alatti a ping.
- "Nem játszok vele, 80-as pingje van, LPB" (low ping bastard). "Tuti német ISDN-es köcsög." "Was? Englisch bitte" "Mondtam, baz! GO HOME DEUTSCH!!"
- Faszomat, már megint szétbontott a modem. Nem hiszem el, hogy nem bír el 1999-ben a telefonhálózat egy 56k-s modemet!
- Modem: az analóg-digitális átalakítás szörnyszülöttje.

- Ja, már elindítottam. Szerintem holnaputánra lent lesz, majd írok msg-t, ha lejött.

IRC: Sziasztok! Tud valaki adni botot? Fizetek is érte, ha kell!!444!!

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 09:37:06

Meg az innen-onnan okosított net elérések a betárcsázós korszakból.

Username:
apehpecs
password:
✖✖✖✖✖✖

gyalogló chat, HIX
Netscape Navigator

2012.01.18. 09:53:16

@KürtiT (Tromb74): szokás volt jó 11-12 éve jelszólopókkal bejelentkezési nevet és jelszót szerezni, matáv honlapon megnézni kihez tartozik és azzal netezni.

2012.01.18. 09:57:31

Csak azért nem voltam netfüggő a hőskorban, mert nem volt rá pénzem, de a melóhelyen rákanntantam.

itt meg? hát 4 év alatt ez a 3. gépem (az előző levetett gépeket megkapják a fiak, már erre is szemet vetett valaki, de meg is kapja, mert a Vaio után ez a szar PB tényleg fos). Mióta teló is van, azonnal rákanttanok, ha felszállok egy tömegközlekedési eszközre, bár az androiddal még küzdök kicsit.
szemet vettem egy almás gépre, de a család óva int töle,de még gondolkodom rajta.
A gép szinte állandóan megy, a 2 éves Vaiónal buktam le, a fiam nem akart hinni a szemének, hogy 452 napot volt bekapcsolva a gép, mire lejárt a garanciája és neki adtam.
Pesze azért mert a sokol rádiót is ez pótolja nálam, bekapcsolom és hallgatom a Kossuth rádiót, szerintem ez már nem nomális.
De erre a kis időre ami még hátra van, már nem fogok változni.
Sajnálom, vessetek meg, de ez van.

Csodálkoztam magamon, hogy amikor legutóbb Nürnbergbe utaztam, és fényes nappal, elő sem vettem a gépet, valami krimit olvastam amit a keletiben vettem, na jó a telót már megnéztem Passau után.

(megjegyzem mellettem egy csaj végig valami exel táblában dolgozott a laptopján, később elővett egy táblagépet, mert gondolom nem volt mobil netje a gépre,néha telefonált angolul, aztán elmerült az asztalra készített Fejős Éva regényben.Úgy látszik ezt még nem tudta letölteni.)

alma_ata 2012.01.18. 10:01:18

és mennyien magunkra ismertünk.... :)

theo 2012.01.18. 10:03:29

Este 10-től reggel 5ig tartó kedvezményes időszak, ahol 9:58kor betárcsázok, hogy a néhány tucat ugyan azt a jelszót használó emberből tuti én nyerjek....valaki megelőzött :(
Speciális modemek levadászása, ami nem csak 33.6-ot tud hanem akár a rettenetes 40+-t is birja.
És a TV-Netes kánaán. :)

Hullamosó Papagáj 2012.01.18. 10:10:28

Anno a koliban 133-as PI-essel nyitottam és feltett szándékom volt videókat is nézni rajta. Hetekig bűvészkedtem a megfelelő kodek kombinációkkal, hogy ne csússzon a hang, ha megvolt, pénzért kiírattam CD-re, nehogy elvesszen.

A Hatodik érzék első 30 másodpercét (azt a kurva tavat, meg a távcsövet) kb. egymilliószor láttam, mert ott már kiderült, hogy csúszik-e a hang a képhez képest...

2012.01.18. 10:22:47

@Hullamosó Papagáj: én az első filmemet 97-ben egy PI 133-on láttam, MIB első része volt:)

laffer 2012.01.18. 10:38:42

@Hadrian77: es milyen formatumban? Emlekeztek a vivo formatumra? Ubertomor, beletekerhetetlen, 320x200-as felbontas mar csucs volt.
Hajj, 90'es evek vegen volt a legjobb egyetemen rencergazdaskodni.

2012.01.18. 10:42:49

Hova tűnt a hozzászólásom?

@Hullamosó Papagáj: nem emlékszem, hogy csúszott volna, a monitor volt kevés, meg a videókártya miatt kicsit kockás volt a kép.

@laffer: ha jól emlékszem avi volt.

Mitya Ivanov 2012.01.18. 10:53:33

máig nem értem, hogy miért gondoltam azt a 90-es évek közepépn-végén, hogy egy IRC OP vagy egy egyetemi számítógépteremben ülő szemüveges pattanásos arcú valaki hatalommal bíró ember, miközben ők csak egy kis köcsögök. Emlékszem arra, hogy ötödévesként írtam a szakdogámat word 2.0-n, 3.1 es windowson, és ha valamit elcsesztem, akkor kb 5 percig gondolkodtam azon, hogy hogyan fogalmazzam meg a kérdésemet a bejáratnál ülő elsőéves, nálam tehát fiatalabb kiscsávónak, aki már akkor egész nap netezett meg CD-t írt és zenéket "szedett le". Eleve azt sem értettem, hogy mi az a Cd írás, miközben nem láttam a kezében semmiféle íróeszközt, meg honnan jön a zene, ha nem a gépen van.
Na én így viszonyultam a nethez és a számítástechnikához a kezdetekben.

laffer 2012.01.18. 11:00:02

@Mitya: ismerek professzorokat, akik csokival es colaval felszerelkezve kozelitettek meg az infos kollegat, szal ne szegyelld magad :)

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.01.18. 11:18:27

IRC az iskola számítógéptermében. IRC-n mindenki 18 éves csinos lány meg fiú. internetezés délután "apa munkahelyén". ipari mennyiségű kép és szöveg letöltése floppy-ra, ha a floppy-k megteltek, képek kinyomtatása fekete-fehérben, otthon körbevagdosás, technokollal füzetbe beragasztás (mint az újságcikkeket).

Mitya Ivanov 2012.01.18. 11:32:21

@laffer: ehhez képest nyomokban hozom a posztban leírt típust. Pl ADSLes kezdő torrentezőként reggel is képes voltam megnézni, hogy hogyan áll a letöltéses cucc.
Ma már az van hogy letöltök valamit, mondjuk egy sorozatot, aztán kis idő múlva rámjön, hogy fel kéne szabadítani helyet a merevlemezen, mert régen azt hallottam, hogy ha a fele megtelik, utána már lassul az egész (?), szóval nagyság szerint listázom a fájlokat, és letörlöm azt a sorozatot, amit előtt nem sokkal letöltöttem, persze közben nem is néztem meg. Nem tudom eldönteni, hogy ez már mentális probléma-e?

Továbbá kifejezetten rosszul vagyok ha reggel nem tudom megnézni a met.hu animált csapadék radartérképét és a legfrissebb műholdfelvételeket Magyarországról.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 11:33:51

@dobozoló: Öcsémnek volt egy haverja, aki hatalmas filmarchívumot birtokolt. Viszont a film listát rövid tartalommal, stáblistával, tetszési indexekkel(!!!) kockás füzetekben vezette. Amolyan offline IMDB-re kell gondolnotok.
Sokszor PestiEstből kiollózott adatokkal, képekkel egészítette ki az adatbázist. Jegyzetelte, hogy mit, kinek és mikor adott kölcsön, de azt is, hogy az illetőnek mennyire tetszett a film.

gibson 2012.01.18. 11:34:13

@Frengi: "szemet vettem egy almás gépre, de a család óva int töle,de még gondolkodom rajta. " - miért intenek óva tőle vajon?

[c] 2012.01.18. 11:34:48

@Modor Tibi: "Én már a csicsás-kékes-tarka dizájntól is szemhéjrángást kapok."
Hm... Ez érdekes, mert szerintem a Facebook minimáldizájn. Na jó, a timeline már nem az.

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.01.18. 11:59:45

@KürtiT (Tromb74): na az remek! nekem már excel-ben volt, de egy fokkal sem használhatóbban (pl. egy cellában többféle adat).

aztán már nem nyomtattam ki mindent, hanem netkapcsolat nélkül is nézegethető oldalakat szerkesztettem belőlük, aztán újraírható cd hurcolása mindenhová; fórumokon regisztrálás, vajon ki a fiú, ki a lány, ki hány éves; fórumtalálkozón meglepődés, barátságok szövődése, nahát én nem is gondoltam, hogy ő élőben ilyen. ezek kifejezettem tanúságos évek voltak. :)

belekotyogok 2012.01.18. 12:05:05

@dobozoló: hát, azért floppykra tölthető mennyiség nem épp ipari... :D

bár ki tudja, nekem egyszerre mindig csak 10 volt max...de ebbe már a fontosabb dolgokról készített másolatok is benne voltak...jójó, akkor még kezdő voltam.

@Mitya Ivanov: ez még nem probléma...a gond ott kezdődik, amikor valaki a DVDrent szolgáltatásait igénybevéve (persze szigorúan úgy, hogy 2-3 ember összedobja a díjat) méterben kölcsönzi-másolja-írja ki a filmeket. A kiírt filmek aztán hatalmas kartondobozokban várnak az apokalipszisre, mert az illetőnek persze nincs ideje megnézni mindet...

A Tyne folyó déli partja 2012.01.18. 12:05:42

@Mitya Ivanov: hajaj, mikor nekem először meséltek az internetről, nem értettem, hogy ez nekem mire jó, nem akartam semminek se utánanézni. most bezzeg...

a facebook függőt meg én sem értem, szoktam látni, hogy hú, egyesek egész nap a facebookon vannak: és mi a tököt csinál rajta egész nap? mert ok, megnézem én is, hozzá is szólok egy-egy hírhez, képhez, videóhoz, beszélgetek régi ismerősökkel, még játszom is néha, de egész nap??? mit lehet vele egész nap kezdeni?

brutuska 2012.01.18. 12:10:00

Ez kicsit fáj. Vannak jegyek, amik. De lássuk be, hogy egy két tagú háztartásban teljesen normális, hogy egy asztali gép, két laptop, egy netbook, két okostelefon és egy táblagép legyen, nem? Vagy nem:)

vernyul 2012.01.18. 12:20:06

Cimbi a hőskorban nem kevesebb, mint nyolc hónap alatt szedte le GPRS feltárcsázós nettel (Voda) Carl Perkins egyik élő fellépését (500 mega). Azóta is tiszteljük érte.

belekotyogok 2012.01.18. 12:20:21

@A Tyne folyó déli partja: ez egy rossz szokás...én is állandóan be vagyok jelentkezve, de a tényleges használattal eltöltött időm kb 5 perc/nap, nem nézegetem, nem játszok, csak meg van nyitva.

Nekem volt egy ilyen időszakom (azaz most is ez van, de már le tudom küzdeni), hogy képtelen voltam egy légtérben tartózkodni egy kikapcsolt számítógéppel. Még ha nem is csináltam rajta semmit, mert pl nem volt internet, vagy nem volt még kedvezményes időszak :), akkor is bekapcsoltam.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.18. 12:24:14

@Mitya Ivanov: egyetemi gépteremben ismerős volt a beengedő, a mai napig nem tartja munkának...meg kellett mutatni a kártyádat, hogy tényleg egyetemista vagy, és jogosult vagy használni, de a két emberke sose figyelt oda, megzavartad őket játék közben.@belekotyogok: bekapcsolva nekem is be van, ha itt vagyok, de én gyakorlatilag "állandóan" netezek, ugyanis, onnan szól a rádió is. úgyhogy, ha nem vagyok a gép előtt, akkor is "netezek".

kozi001 2012.01.18. 12:26:05

Bezony!
A mostani fiatalok nem is tudják milyen jó dolguk van!
Amilyenek ma a gépárak és az internet díjak, sávszélek és voltak anno!

Manapság már annyi fáradtságot se nagyon veszek ha filemket letorrentezzem, megnézem streamen nemhogy még ki is írjam...!

Bezzeg amikor utoljára kiköltöztem a koliból és úgy gondoltam h vége az aranykornak akkor még kiírtam egy guriga(100 dvd) fimet, játékot...!

Azt már gondolom le se kell írni milyen sok idő telt el amíg az ember az első gépét megszerezte kb az egyetem közepén. Ma meg már a 8 éves kis srác elé le lehet rakni a tescóból 60k-ért...!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.01.18. 12:38:53

Mindenkinettel kezdődött? Tacskók.

Budapest 2 BBS (10 vonalas, az igazi bennfentesek tudták a direkt melléket minden vonalhoz) meg FidoNet, Kispál dalszövegek és diskmagok letöltése, TerrorNews és Kendermag, benne a hónap menyecskéjével.

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.01.18. 12:41:12

@belekotyogok: azt hiszed! 320x240-es jpeg-ből azért elég sok fért rá ;)

egyetemre még úgy mentem, hogy nem tudtam, mi az a pendrive, de az évfolyamlevelezőlistán jöttek a vicces képek, aztán ájszikjú, érted, I seek you, msn-en átszólni a szomszédnak a koliban, hogy otthon van-e, van-e ilyen és ilyen jegyzete, mert akkor átugranék érte; jaj nem kell, már tolom is át, negyedóra és lejön. wiw. myvip-re a dedósok regisztrálnak, tele van a sárga logós, pózolós képeikkel a legalja. fészbuk. hírportálok helyett ismerősök állapotfrissítéseiből tájékozódás. nálam így történt. játékok tekintetében valahol a mahjongg-nál és a mászkálós-ugrálós játékoknál leragadtam, pedig a fentieket olvasva a hálózatos játékok is izgik lehetnek.

pruntyike 2012.01.18. 12:43:54

@Drago Brutic: Mondd meg nekem azonnal, mi az a csimota

szmoker (Homo Trollicus) 2012.01.18. 12:49:07

1998, 14.4-es Dialcom kulso modem, matavnet zold szam.
Aztan ISDN, 64kbit, de orul mint majom a farkanak, hogy legalabb nem szakad meg.
150 forint egy ejszakara per csatorna, advanced user 2 csatornan, 128kbiten.
Aztan 2001-ben ADSL, 384kbit. Ennel tobb soha nem fog kelleni.
2012, digi 90mbit, jajjdelassu, mikor lesz mar gigabit?

Kozben autoban, dugoban tablagepen emilt ir, meg elolvassa a zindekszet.
Lassu a 3g, akad a hd video letoltes.

belekotyogok 2012.01.18. 12:55:03

@dobozoló: ezek szerint 2-4 évvel lehetsz nálam fiatalabb: én harmadévesként hallottam azt az utópiát, hogy egyszer majd egy kicsike, hordozható valamin tudsz adatot tárolni, meg zenét hallgatni, egy csomó album elfér rajta stb. stb...:D
ICQ= (nem kevésbé modorosan) icuka, üzenetváltás a 107-es szobával ("hozzátok át a bornyitót"), a már említett gyaloglós chat, egon, tétovateveclub, atyaég, de szép is volt...:D

2012.01.18. 12:56:16

@gibson: mert szerintuk hulye vagyok hozza,szerintem meg azert mert ha megoroklik nen tudnak majd vele mit kezdrni, es addig sem tunak bele pofazni a dolgaimba

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.01.18. 13:00:41

@belekotyogok: teve, a virtuális tamagocsi :D
ismerőssel órákig msn-ezés koliban, aztán közös automatakávézás/cigizés az előtérben, aztán vissza a szobába, msn folytatása. ismerősök olvashatatlan üzenetei msn-en, mert tele vannak emotikonnal (nah megyek, "megyek" helyett zöld menőmanó figura, "szép" helyett villódzó rózsaszín-lila gif-elt szöveg, stb.)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.01.18. 13:06:20

Hűha, a fejlődés része igaz rám, igaz a facebookra annyira még nem kattantam rá és okostelcsim sincs. Ja és élek közösségi életet :D

Az online multiplayer játékok nekem is hiányoznak: laggolás, nagy ping, ilyen szerver, olyan szerver. A köcsög admin kibasz róla mert sikerült lelőnöd (headshot), meg a "te rohadt csíííter!" szajkózása minden egyes sikeres találat bevitele után. Na meg a "szleng": afk, omg, wtf, lol meg a társaik.

Film kiírása 2 CD-re, akár mozisat is. Hozzá fénymásolni borítót, néha csak annyit, hogy a Word-ben ráírod egyedi betűtípussal.

Zenei albumok kiírása sima audio formátumban. Vicces volt, amikor hasonszőrűek dicsekedtek, hogy "nekem megvan az összes Metallica album", persze csak írottan. Kb. ekkortól kezdett elértéktelenedi a CD vásárlás, majd az ember hülyének nézése, hogy "te ezt megvetted eredetiben?! Megtudtam volna neked szerezni ennyiért az összes lemezüket!"

Játékoknál dettó. A mai napig megy a macska-egér játék: "fizetős? Anyád, inkább megyek tört szerverre, ugyan olyan jó!" Aztán sipákolás, hogy az adminok isteneknek képzelik magukat, nagy a lag, elakad a játékmenet, bugos, és hiányoznak egyes elemek az eredetiből.

Na meg a tömeges csettalik! Aki neten szószátyár, az általában élőben visszafogott. Aztán külön viccesek a sarokban csendesen ülők, akikről kiderül, hogy már a chaten se volt mindig túl aktív a közös falon. A legjobbak azok, akik ráadásul csak havi egyszer-kétszer voltak láthatóak. Pár év után meg ment a sopánkodás, hogy "de hiányzik a régi gárda, már csak mi maradtunk Sanyikám, meg a Klára, de őt is ritkán látni."

No, egy élmény volt azért:)

2012.01.18. 13:07:08

@pruntyike: Kenddel sohasem mondattak anyák napi verset az óvódában?

Federicó Garcia Lorca: Buba nóta

Anyukám,
ezüst leszek én, igazán
Csimotám,
megfázol ám!

Patak leszek én, igazán
Csimotám,
megfázol ám!

Anyukám,
Párnádba hímezz engem, igazán.
Csak ez kell?
Hát szaporán!

Penya_ 2012.01.18. 13:12:44

@Püspök utcai gombaszedő:
AZAZ!!! Terror News rulez!! Mikor Tomcat meg nem politizalt... Mondjuk a tn-t akkor megerte inkabb lemezen kapni postan mint letoltogetni.

kozi001 2012.01.18. 13:14:52

Most h így belegondolok az irc, esetleg korai chat közösség és a mai facebook közösség között mekkora különbség van...! :)

Drago Brutic 2012.01.18. 13:24:17

@pruntyike:
Olyan mint a csemete. Csak csimota.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 13:25:08

@Frengi: Kezelni gyorsan megtanulod. Apámnak pár óra volt. Hátránya, hogy sokára kerül a lecserélős kategóriába, így tovább kell várni az örökösöknek. A másik gond, hogy kevés játék jelenik meg rá, ezért ha a csimóták játszani is akarnak majd rajta, gondban lesznek. Tehát a lebeszélés mögött önző érdekeket sejtek.

Macskond 2012.01.18. 13:27:50

Yahhooooo! Ez életem története is lehetne a Gyaloggaloppal együtt...
Pluszban nekem még egészen a hőskorban volt egy kitérőm X.25 csomagkapcsolt hálózatra is, ahol floppyról bootolt linuxból leveleztem a Pegazus mail fejlesztőjével újzélandon, és nagyon meg voltam lepődve hogy egyáltalán válaszolt a levelemre.... Akkor nagyon nagy embernek éreztem magam hogy valakivel ilyen távolban emberszámba véve levelezhetek....

Styxx 2012.01.18. 13:27:50

@Blassius:
És ha megszerzed, told fel a blogodra. Hijjánypótló retrócska
@KürtiT (Tromb74): A nyolcvanas években, ZX Spectrum, Commodore 64, még nagyobb volt a kockáspapír-körítés, mint ami a gépen ment. Kazik felmatricázása, kódok a kockás füzetekben, stb. De az a füzet tényleg fasza lehet ilyen fanzinszerű Pesti Est kivagdosással.

érdektelen 2012.01.18. 13:28:30

Németországban voltam cserediák a Napster korszak csúcsán. Újonnan felújított kollégiumi házban 80 gigabyte-ot töltöttünk le egy páran, mígnem szóltak a számítógépközpontból, hogy valószínűleg vírus van a gépünkön, az okozhatja az adatforgalmat.

Kicsit visszavettük magunkat.

Pedig csodás volt. Villamoson alufóliába csomagolt floppy, mobil rack (master-slave jumperelés), filemk ki cd-re, hatalmas gyűjtemények, zenék, aztán mikor kezdet véget érni a Napster időszaka, szorongatták az ügyvédek, először még "Madonna", aztán "Madunna", majd semmi.

Penya_ 2012.01.18. 13:31:34

@kozi001: Szegeny irc. 1996 ota toltam, meg most is fennvagyok, de mar total kihalt az egesz enis mar csak hagyomanytiszteletbol vagyok ott.

BO, Netbus szopatasok? Esetleg NUKE?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.18. 13:36:01

Hijj, kicsit felülsúlyoztam a nosztalgiavonatot, úgy látom.

belekotyogok 2012.01.18. 13:37:50

@Styxx: c64... a magnó tekergetése csavarhúzóval, a magnó számlálójának figyelése, a jobb játékokat becsukott szemmel is belőttük...:D
ja, meg anyámmal hadakoztunk, hogy ki üljön a gép elé, nemrég bevallotta, hogy alig várta, hogy elhúzzunk aludni és az övé lehessen egyedül... :D

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.01.18. 13:41:08

tegye fel a kezét, aki egyet is megnézett később a cd-re kiírt filmjeiből. mert én csináltam sokáig a letölt-megnéz-kiír műveletet, de utána sosem néztem meg újra semmit. de nincs szívem kidobni őket.

amúgy mi otthon azt jegyzeteltük kockásfüzetbe, hogy ki hány percig netezett (tárcsázós), mert valami 8 óra per hónap csomagunk volt. na ezek után elmenni kollégiumba, hát tényleg szó szerint kinyílt a világ!

kozi001 2012.01.18. 13:47:28

@dobozoló:
A kolesz kánaán volt akkoriban!

A filmekből azért java részét végig is néztem, de én nem voltam olyan cdíró relatíve!

Arra emlékszem h amikor a koliból végleg kiköltöztem vennem kellett egy dvd írót 20k-ért még gyorsan! :)

Főtruista 2012.01.18. 13:50:04

@Püspök utcai gombaszedő: ó igen, Kendermagok végigolvasása az utolsó betűig! :)

Mitya Ivanov 2012.01.18. 13:50:13

@dobozoló: ez annyira így van, hogy egy havertól lemezenként megvettem 50 Ft ért egy több százas filmgyűjtemény egy részét, hogy de jó filmek vannak benne, és megvettem, de ugyanott vannak a CD tartóban, amiben elhoztam.
@Modor Tibi: ez azért van, mert a vastagbetűs bevezetőt és ez első 3 bekezdést olvasták el, a Google apps-ig már nem jutottak el.

Silent Bob 2012.01.18. 13:55:44

@belekotyogok: "képtelen voltam egy légtérben tartózkodni egy kikapcsolt számítógéppel"
Ez kurvajó, én is ilyen vagyok. :D Sőt, én az egeret is mindig megpöckölöm, ha elindul a képernyővédő.

rio.pete 2012.01.18. 14:22:49

Első netes élmény a havernál, cset orrvérzésig. Közben lerészegedés, majd hányás (abból is az első). ICQ incoming message-hangjelzés (o-óóóó), mIRC, mai napig tartó barátságok: #3ker, #forma1 szobák. MindenkiNET, freestart, mely egy idő után óránként kidobott -> 17 ezres telefonszámla.

Este bekapcsolva hagytam a gépet, reggel felkelek, majd örülök -> lejött hat szám, kb. egy fél album, azonnal írom ki CD-re, hogy azt hallgassam suliba menet. Közben haver átjön valamit megnézni a neten, addig nyomogatja a gépet, míg az egyik letöltést 99%-nál kilövi, anyád.

A pornóvideókhoz még nem elég széles a sáv, viszont a képeket aránylag gyorsan betölti, nosza, nézzünk körül, mi újság a világhálón. Priceless.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.18. 14:22:55

@dobozoló: ajaj, te nagyon fiatal vagy. én úgy egyetem tán negyedévében kezdtem el netet használni, addig könyvtáras kutatást ment. pendriveot már jóval az egyetem befejezése után ismertem meg.

Fapuma (törölt) 2012.01.18. 14:26:30

Nagyon fasza, sajnos magamra ismertem a vegere. Ilyenkor mindig elszegyellem magam es megfogadom, SOHA TOBBET. Aztan...

Belegondolok, hogy lennek meg telefonrol torteno bankolas, on-line check in, olcsobb benzinkut kereses, hol van utlezaras stb. nelkul. Hat, sehogy.

Kiskaresz 2012.01.18. 14:36:28

@vernyul: emule nevű progival 2 év alatt jött le Oggy és a csótányok összes része ~10 giga... még a kóterben kezdtem el de már otthon fejeződött be a letöltés :D

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2012.01.18. 14:37:55

Jaj, gyermekeim, miért nem mentek egy kicsit a friss levegőre? Most még szmogriadó sincs…

Fapuma (törölt) 2012.01.18. 14:46:07

@vészmadár (pica pica): nem is erre gondoltam, de praktikus es hozzaszoktunk, valojaban nem is tudom elkepzelni az eletem nelkule.

Eppen ezert utalom azokat a szarokat, amik tobbszor korbejarjak a FB-ot, hogy tedd ki ie is, ha gyerekkorodban nem volt telefonod megis felnottel stb. Masszal vissza a fara es egyel banant, akkor is jo lesz baszod!

Infomaker 2012.01.18. 14:48:56

400k-val jött anyád melóhelyén?

Áh, szerintem kesből jött, azért volt annyi.

Thresher 2012.01.18. 14:54:47

Na nem éppen netes cucc, de nekem a betárcsázós, általános iskolás korszakból világítótoronyként sejlik fel egy név:

Comenius Logo.

Libabőrös lettem.

2012.01.18. 15:04:52

Locsogtok itt letöltésről, Kazaa-ról, betárcsázósról... még a Commodore 64 is felmerült a g**iszagú megemlékezésekben. De ha már fostos nosztalgiázásról van szó, az beszéljen, aki játszott ilyenen:

lh6.ggpht.com/-AWWg-a880d0/Tp1sduD_SGE/AAAAAAAAE3Y/b9udM7st_5A/20111012VideotonTVFociDobozos.jpg

2012.01.18. 15:06:42

@Brother Love: te nekem ilyennel ne is gyere, nekem a 80-as évek elején holland meg ámérikai tévéjátékaim voltak.

ThufirHawat 2012.01.18. 15:06:45

Istenem, kb. 1996 lehetett, mikor az egyetemi koliban földig lógó állal néztem a Wolfeintsein-t futni egy 386DX gépen.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 15:09:18

@Modor Tibi: Faszt, mi súlyoztuk felül.
A jelenkor feldolgozása kicsit nehezebb, de essünk neki!

Pár hete láttam egy párt, akik a kocsmában egymással szemben ültek, mindkettőnél laptop. Facebookoztak persze.

Na jó, bevallom a saját bűneimet is.

Nyáron a 20 km-re lévő munkahelyemre bringával jártam, félúton gyakran megálltam inni, meg belekukkantani a hírekbe. Sőt előfordult, hogy a modorosra is kommenteltem közben.

Múltkor offline turistatérképet töltöttem le a telefonomra, majd a helyszínen összehasonlítottam a hagyományossal. Pontos volt mindkettő.

Két hete online vásároltam múzeum belépőt, de nem nyomtattam ki az igazoló oldalt, hanem pdf-et kreáltam belőle és a telefonomon mutattam meg a pénztárosnak. (mondjuk ez inkább kütyü buziság)

Thresher 2012.01.18. 15:20:51

Azért vicces lesz 10 év múlva, amikor röhögünk majd a Foursquare-en, a mobilos axn playeren meg a 2GB-s adatcsomagokon.

Koromnál fogva is inkább a mobilkorszak maradt meg bennem, Westel900, az első sms-ek, nokia 3310 meg a space impakt, infrán áttolt vicceske csengőhangok, aztán a szülők első színes, 20 forintosnyi kijelzős mobilja...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.01.18. 15:21:04

Internettót mondta már valaki?
Hercules (zöld-fekete) monitor korabeli vicc:
CGA a monitor?
Nem, saját...

EGA 16szín.. Xenon Blaster.. Budapest2 BBS .. Vágd ki a DD-s lemez szélét és lesz HD lemezed... Qformattal meg 1,5Megára megy a HD-s lemez, 800K-ra a DD-s. Tungsram márkájú is volt :)

DOS 3.3,5,6 Doublespace... Volcov és Norton commander, de zenében még nem is volt MP3 csak Midi, MOD, S3M - De Scooter-t meg lehetett hallgatni :)

2012.01.18. 15:26:57

@KürtiT (Tromb74): Elfogadta a pdf-et?

A minap egy fiatal (olyan harmincas) pár telepedett mellénk a kávézóba. Leül, okostelefonok elő, nyomkodás. Időnként a képernyő megmutatása a másiknak, nyugtázó pillantás, majd tovább nyomkodás-tapizás. Egy óra alatt egy szót nem szóltak egymáshoz.

Hát, kinek a pap, kinek a papné.

Hadrian77: kérlek alássan, azért ZX Spectrum 48K-n "Raid over Moscow"-t, Atic Atac, egyebek nyomatása orrba-szájba. Eszpresszóban Space Invaders, Pacman, Asteroids, Donkey Kong, Phoenix, Moon Patrol, insert coin: osztálypénz eljátszása, otthon "elvesztettem" hazudása. Fémhulladék korongokkal kísérletezés 5 Ft-os helyett, keményebb telepi srácok által gépajtó felfeszítése és érmeérzékelő kézzel nyomkodása 99 játékig. Videojátékok, flipperek "cérnázása", senkinek nem sikerült, de állítólag a Totesz belevert így 25 játékot a Time Machine-ba. A félkarú rabló kifosztása a telepi menők által, 4-5 db ötforintos kapása: "Nem láttál semmit, öcsi!"

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.01.18. 15:29:49

@Brother Love: Jelen, bazmeg. Zseniális játék volt, a pöccintős fémkapcsolói pedig olyanok, mint egy repülőgépen. :)

bélabácsi2 2012.01.18. 15:31:28

Nagyon jó írás, már küldöm is a gyerekemnek msn-re vagy facebookra... ;)

noirp 2012.01.18. 15:39:25

@Mitya Ivanov: öhm...te is a veszprémi N épület géptermében...? szép is volt az.

2012.01.18. 15:43:23

@Püspök utcai gombaszedő: Még egy vénember, helyes. :) És a hang? Pöckölős kapcsolóval váltás ütő: nagy/kicsi, labda: lassú/gyors, stb. Hosszas könyörgés után kaptuk meg, mert hiszen csak Egry János "Lehet egy kérdéssel több" c. vetélkedőjében lehetett _nézni_ néha, mint spéci feladat.
Persze ezek a mai fiatalok már nem tudják, honnan ered az "Átnyújtok egy hangszórót." szállóige...

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 15:45:27

@Brother Love: Elfogadta természetesen. Egyébként azért is fura az egész, mert egy névvel és egy sorszámmal is simán azonosítható a vásárló. Nem is értem ezt a - nyomtasd ki, hozd el magaddal - vonalat.

jah, ez a tapizási kényszer kemény dolog. Pár hete egy celeb-némber mellett ültem egy kávézóban. A hölgy felváltva kaparászta az Iphone-t és a Blackberry-t a műkörmeivel. Asztaltársasága hasonlóképp. Ha nagyritkán kontaktusba kerültek egymással, akkor is csak a telefonon mutogattak valamit.
- Nézzd csak! hihi
- Cukee! hihi
- ... és ez? hihi
- aham, de jóóóó! hihi

Nekem már azzal bajom van, ha valaki kávézóban, étteremben az excájg mellé kibassza a mobájlt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.01.18. 15:50:29

@Brother Love: Meg mintha lehetett volna azt is állítani, hogy milyen szögben pattanjon vissza a labda.

Nagyanyáméknál volt ilyen (fene se tudja, hogy került oda), és szünidőben mindig addig rágtam a fülüket, amíg ünnepélyes mozdulatokkal lehozták a padlásról. Az egész olyan volt, mint egy vallási szertartás, leginkább böjt persze, mert így nem nézhették a tévét estig.

noirp 2012.01.18. 15:55:08

@dobozoló: az első pendrive-om tán 2005-ben vettem. Addig tizesével bedobozolt floppykkal a zsebeimben járkáltam.
Nem is néztek hülyének a pendrive-os kollégák :)

Marha drága volt a kis piszok az én büdzsémhez, de aztán milyen bódottá' is volt a tudat, h 500 floppy elfér a nyakamban lógó kantáron...
@belekotyogok: ttc! hát arra is emlékszik valaki? píha, az igen :)
@KürtiT (Tromb74):"Nekem már azzal bajom van, ha valaki kávézóban, étteremben az excájg mellé kibassza a mobájlt" Nekem is. A mostani 18 évesek szerint ez már borzasztó kőkonzervatív hozzáállás ;) öregszünk.

aFx 2012.01.18. 16:01:53

isdnnel fix 28Mb / óra, egyszer 35öt is sikerült valahogy, de soha többet nem tudtam megismételni. kapcsolódások számának követése, túl kevés nincs kihasználva a sávszél, túl sok: overhead. napstert amennyire támadták, kb annyira volt használhatatlan (nincs folytatás ha szakad a vonal), audiogalaxy jobb, kazaa határeset, slsk (csomó ismerős, későbbi barátnő is a gyönyörűen rendszerezett és szisztematikus mappáival vált szimpatikussá), végül adsl, a megváltás. 384kbps, 1mb, 2mb, 4mb, 8mb, 40mb, 8mb, optikai 120mb. jelenleg 6megabit, ami kell megveszem, steamen meg nem halok bele, ha két órát müttyög egy full netes installal.

2004 januárjában 5510es használtan majd 30kért, 64mega belső memória, onnantól nem használtam a cdt. jelenleg a 8 gigát keveslem a DHDmen, 32es kéne.

orion tv + c+4 @'89, 14es monitor, 800x600@50Hz max, mindez 1991ben. 17"es monitor. 1024x768, királyság. 19"es tft főleg, végre nem sütötte ki a szemem. jelenleg három kijelzőm van gépre kötve, érzésre ennél már tényleg nem kellhet több. bár 98ban a 17"essel is pont így éreztem.

köszönöm a ikkírónak is, kommentelőknek is:).

2012.01.18. 16:02:50

@KürtiT (Tromb74): Jaja, ez a "Nekem is van ájfónom, ezért mindég mutogatom" a halálom.
Mivel én kávézóba nem járok túl gyakran, azt lehetne hinni, hogy kevesebb jut ilyenből, de nem.
Természetesen erre is van edzőtermi példám: egy csóka valahányszor megérkezik, leül az öltözőbe és 10-15 percet simogatja az ájfónt. Edzés végeztével megint leül, és 10-15 perc simi, és csak utána zuhany.
Másik a hülye pitsa, aki a p**alegyező gépen fél órákat ülve, a sorozatok közti szünetben taperolja a képernyőt.
Talán nem kell részleteznem, hogy a magmfajta hardkór-ősbunkó testépítőt mennyire felbőszíti az efféle viselkedés.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 16:05:02

@noirp: Hát öregszünk, ez nem vitás. Egyébként én se tudnék épkézlább indokot összeszedni, miért is zavar. Persze a feszt nyomkodás, tapizás az más tészta.
A fiatalabbak meg alakítsák ki a saját társasági szabályaikat. Ha egymás társaságában csinálják, akkor nem zavar, max viccesnek találom.

2012.01.18. 16:12:45

@noirp: amikor bejöttek az első 128 Mb pendrájvok, rábeszéltem a főnökömet, hogy nekünk olyan kell, valahol még most is megvan:)

warp 2012.01.18. 16:20:27

Nm tudom volt-e mar?
Parrot lemez !:)

combo 2012.01.18. 16:29:13

Gyerünk a gépterembe, enyém lett a Pentium 2, így jártatok. A yahoo.com kurva lassú, próbáljunk altavizslát, most olvastam a CHIP magazinban, hogy ilyen is van. Itt az ideje, hogy a SAC mellett netről is beszerezzünk valamit. Fúj, Microsoft, mi cool arcok vagyunk, Netscape Navigatort használunk. Minden jöhet, ami magyar (doksi, mp3), akkor is, ha szar. Háttérképek(!), DOS-os játékok, gagyi windowsos progik, xxx. Az én gépem még nem viszi az mp3-at, marad a modulzene, a Gravis az isten. Végre lecsorgott ez a játék, nem fér rá egy floppyra, rar-ral tördeljük szét. Jut eszembe, képzeljétek, CD-író érkezett a suliba, itt az ideje bizniszelni a rendszergazdával.

Apu, tök jó ez a modem. Persze, csak éjszaka fogok netezni. Freemail, játékok, xxx. Voice modemen keresztül telefonáljunk, ezzel a számítógépes progival, ez marha hasznos. Serialt kér, csak a 2.2 verzióhoz van astalavistán. Nem baj, próbáljuk meg, elfogadja, hurrá. Hívjuk fel a mamát. Hmm, kiírta, hogy "Congratulations, you've just dialed the FBI. Let them know, how you got the registration code". Gyorsan lerakni, ezek tök szemetek, a q anyukat.

IRC. Itt mindenki tök bunkó, mindenki aláz mindenkit. De gáz, hogy 1 szem csaj bejön a kockacsatornára, és azt várja, hogy mindenki körbeudvarolja, biztos nincs önbizalma, én csak azért sem fogom, jusztse. 1 hét múlva: Sírd ki magad anyuci vállán, de ne gyere vissza, köcsög. Kickbant neki. Wow, rámmsgzett a csaj, remélem, tényleg lány, valahogy ki kellene deríteni.

Skype, MSN, fórumok, blogok, iwiw, Facebook. Uncsi, most már mindenki netezik.

A fentieket olvasva traktoros bloggazdánk pedagógiai intelmeit ideje lenne megfontolnom.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 16:38:36

@Brother Love: Hehe. Ez az ájfón tapizás egyébként nem feltétlenül a user hibája. Nekem is volt. Oké, társaságban nem taperoltam önncéluan, de egyébként nagyon gyakran. Egyszerűen pofátlanul jól működik a rohadék, és itt nem a műszaki paraméterekről beszélek. Sokkal nehezebb volt nem buzizni, mint a mostani androidos kütyüt, pedig ennek minden paramétere kedvezőbb, mint az akkori Iphonoknak. Egyetlen hátránya az indokolatlanul magas ára és az ebből táplálkozó közmegvetés.

@warp:
Iomega Zip Disc (25/100/250MB)
Seagate Disc
Levilágítóba utolsó pillanatban indulás, izzadva adatvesztéstől rettegés. Általában nem ok nélkül, ezért sérült fájlok gyorsan újra elhozása ígérés.

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.01.18. 16:39:17

midi zene. 8+3 karakteres címek, pl. YESTERD~.MID
a nagy parrot-os floppytartóban meg jól elférnek később a CD-k is.

NeoExDeath 2012.01.18. 16:51:21

- bármilyen film beszerzése, bármilyen minőségben, soha megnemnézés
- cdcovers.cc -ről borító letöltés, tintasugaras nyomtatóval kinyomtatás a4-es papírra, papír elázás, hullámozás, cd tokba berakás
- final fantasy the spirits within film letöltése kb 1 hónapon keresztül, kis felbontás, jó minőség, meg nem nézés
- outlook expressz első telepítés, levél nemkapás, hetekig internetezés, regisztrálás, levélvárás, nemkapás. Pár hét után Levelek küldése Fogadása gomb felfedezés, megnyomás, sok levél érkezés, örülés
- icq felfedezés, külföldi emberekre keresés, külföldiekkel jótbeszélgetés
- első mp3 megszerzés jóbaráttól, rongyosra hallgatás, Winamp nagyon régi verzió, zene néha szaggatás
- bulivonal.hu mikrofonos hangchat felfedezés, beszélni nemmerés
- counter strike-ról olvasás, online játékot korábban nemismerés, belelkesülés. Csak ezért HL1 rendelés, házhozszállítás, még aznap érkezés, nagy dobozból cd tok kiszedés, telepítés, CS beta 6.6 telepítés HL menün keresztül, órákig töltés frissítés, folyamatos figyelés, izgulás, működés, játszás, bejövés.
- 56k-s modemmel CS-hez csak patch-ek letöltése, minden reinstall után órákig tartó telepítés, rengeteg patchelés.
- klánozás, klán war, klántársakkal összeveszés, megsértődés, klánból kilépés, másikba belépés
- netes fórumos barátkozás, gyalogló chatelés, internetes szociális élet élés. Személyes találkozás, sörözés, mindenki sokkal idősebbnek levés, hallgatás
- isdn bevezetés, dupla csatornán 11-12 k letöltés, dupla havidíj, megszüntetés
- 19 colos monitor kapás, túl nagy, lehetetlenség átlátni az egészet :D

combo 2012.01.18. 16:52:07

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Azaz. :-D Bár egyesek a DOS Navigatorra esküdtek, de én maradtam az nc-nél. Cubic Player, axelf.mod.

Általánosban a "vezérgép" egy narancssárga Hercules monitoros XT, Prince of Persia. A Commodore-on Street Rod volt a menő (ha jól emlékszem, ez írta ki, hogy fordítsd meg a floppyt; otthon persze magnós C64 volt csak), Videoton TVC-n gombócfaló, Mr. Alex.

NapiKamuhír 2012.01.18. 16:52:20

@Thresher: ááá az a teknősbékás cucc, be lehetett pörgetni, mint az állat. Olyan volt a suliban a 386-os gépeken, meg Dyna. :D

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 16:55:07

@KürtiT (Tromb74): Jáj. Már megint miket, pláne hogyan írtam? Bocsi, mint mindég.

Tényleg nosztalgikus buzulásba csapnak át a kommentek. Írjatok már frissebb élményeket! Nekem semmi nem jut az eszembe.
A nyilvános Ipad/táblagép basztatás még nem éri el az ingerküszöböt?

Styxx 2012.01.18. 17:08:07

@KürtiT (Tromb74):
kb 1-2 éves.

Egy nagyon szerény látogatottságú honlapon lehetett hírlevél-szerűségre regisztrálni és lehetővé tettem, hogy aki nem kéri, az töröltesse magát a delete.......@gmail.com-ra küldött e-mailen
(a delete után a pontok a honlap neve)

A honlap tartalmának köze nem volt a Google-hoz, gmail-hez, meg semmilyen más internetes, vagy bármilyen számtech szolgáltatáshoz. Csak ugye gmail fiókot regisztráltam, mint még többszázmillióan.

Két-három ember írt, hogy akkor töröljem ki a gmail e-mail fiókjukat!
Bcs, ha nem ilyesmire gondoltál.

noirp 2012.01.18. 17:11:52

@Brother Love: az mi az a pi...legyező?
@warp: mit Parrot. Cobra floppy!!! Atomálló műa. csomagolásuk volt bennük a pozitívum.
@KürtiT (Tromb74): "A fiatalabbak meg alakítsák ki a saját társasági szabályaikat. Ha egymás társaságában csinálják, akkor nem zavar, max viccesnek találom."
Magunkban vigyorgunk, és nem szólunk bele, elvégre nekünk is voltak idióta szokásaink ifjúkorunkban :)

@Hadrian77: :) 128 mega akkor komoly dolog volt.
ha belegondolok, az a bizonyos első pendrive-om (egy Kingston és nem emlékszem, mekkora) fél év alatt leégett. A következő, az máig megvan. Névtelen darab.
A harmadik, szintén Kingston (talán 4 gigás?), na, azt két hete elhagytam...Vissza kéne térnem a floppyhoz, ha vónának még floppymeghajtók :)

Még egy emlék: a kollégák látták a kezemben a floppytartót és kérdezték, mi az. Utána lógó szemekkel nézték, ahogy felnyitom a körmömmel. Majd jött a szokásos _vegyél már egy pendrájvot_ kórus :D

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 17:12:47

@Styxx: Hát nem rossz, bár nem kifejezetten a netfüggő modorossága jut eszembe róla :D

2012.01.18. 17:15:21

@noirp: 98-ban használtunk szalagos tárolót is, akkora volt mint egy fél videó kazetta és asszem 80 mega fért rá:) Az első digitális fényképezőt is 98-ban kezdtük használni, egy Sony volt. 1,44 kislemezt kellett belerakni és ráfért vagy 20-30 kép:)

noirp 2012.01.18. 17:32:29

@Hadrian77: 2001-ben apám feszített egy digitális kamerával, kiemelvén, h ez 250 000 Ft ám :)

Még emlékszem a 80-as évekből a nagy bölöm szalagegységekre is muter munkahelyéről, akkora szalagtekercsek futottak rajtuk, mint egy kerti asztal. A szalagegység idegesítő, messzehangzó, ritmikus trittyogással dolgozott.

Manatwork (törölt) 2012.01.18. 17:36:59

Nameg persze az igazi játék forradalom!
4 megás 3Dxf Voodoo 1 !!!

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.18. 17:37:07

Ide csupa harmincas fiatal gyerek írogat, aki azt hiszi mindig volt net...

Nekem még kazettás Spectrum ZX-em volt. Majd az első PC-knél annyiba került egy PC, hogy manapság egy kisebb irodát be lehet rendezni vele a legmodernebb gépekkel.

Aztán az első laptopom egy 386SX volt. Mindenki nagyon irigy volt. De többen kiröhögtek, hogy hülye voltam belevenni +2 MB RAM-ot a meglévő 2 mellé, mert ezt képtelenség kihasználni.

Aztán elsők között volt CD-íróm is. Ára kb. mint ma egy komplett gépé. Végül üres cd-kre már nem maradt pénzem, így 10 db üres CD helyett kettőt tudtam venni. Az egyikre rámosoltam az összes floppimat, s mindenkinek büszkén mutogattam, hogy nekem ezen van minden fájlom együtt.

A régi net előtti időkből származó történetem, hogy amikor immár harmadszor szakad meg a
vonal egy 800 KB-os fájl átküldésekor, cseng a telefon és beleszól egy ismerős: "Figyelj,
maxval, itt vagyok lent a megállóban a házatoknál, hozd már le a fájlt egy floppin, mert
két és fél órája szarakszunk a modemmel!".

combo 2012.01.18. 17:44:43

@max val, a bircaman:

1. 30 alatti vagyok, és sok újdonságot nem találtam a kommentben.
2. Csipkebokor vessző.
3. Ez a bejegyzés a netfüggésről szól.

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.01.18. 17:46:21

@max val, a bircaman: 30 alatt vagyok szintén, ugyanezt átéltem, amit írsz, csak szemlélőként, apukám szerencsétlenkedésének tanújaként (pedig műszaki ember ő is, meg én is az lettem).

escargot 2012.01.18. 17:55:11

@noirp: Pi...legyező alatt a tanult kolléga valószínűleg a külső, ill. belső combizmok megdolgozására szolgáló lábösszenyomó/ -terpesztő gépre gondolt. Nők szeretik, férfiak egyszer kíváncsiságból kipróbálják, utána három napig félnek tőle, hogy nem lehet többé gyerekük. Utána megszűnik a fájdalom, de többet nem mered. :)

mrbateman 2012.01.18. 18:21:52

Nekem egy olyan problémán lenne, hogy van ez a 3,5-es lemezem (aminek a tetjén van ez a huzigatós alamínium biszbasz...3,5-es ugye jól mondom?)...na és rá van írva a papíros részére - saját írásom - h. "FONTOS". De nem tudom megnézni sehol sem, mert nincs már ilyen meghajtó. Még egyetemi, aktív füves koromból származik...lehet, h. rajta van a rák ellenszere, v. a Kennedy-gyilkosság, netán Petőfi sírhelyének pontos koordinátáit álmodtam meg...és nem tudom megnézni sehol!
Mi a megoldás?
Segítségüket előre is köszönöm, maradok tisztelettel: (név és cím a szerkesztőségben)

Más: treu story 2005 (nem elírás)
vidéki önk., 50-es picsa kolleganők+én, új modern személyi számítógépeket vásárolt a vezetés, könnyítendő az ügyviteli munkát (előtte már használtak un. kompjútert, de azért kitapintható volt a feszültség...bár az aktákból kitűnt, h. 2002 előtt ÍRÓGÉPPEL ÍRT HATÁROZATOK VOLTAK)...naszóval elég az hozzá, h. megjöttek a gépek, megkezdődtek az óvatos nyomogatások, amikor a kolleganőnek sikerült megnyomni a cd meghajtó gombját az előbújó tálcát pedig "JÉÉÉ, POHÁRTARTÓ IS VAN BENNE!" felkiáltással üdvözölte.

a rettegett drótos 2012.01.18. 18:40:13

Net? Nekem csak 6 éve van, a teljes szocializáció lepergett 4 év alatt. Jelenleg túlságosan is sokat foglalkozok a nettel... lévén isp alkalmazott. De a netfüggőkön legalább már tudok röhögni.
(bár sokszor inkább szétverném a fejüket valami tompa tárggyal. Röhögve. :D)

bélabácsi2 2012.01.18. 19:01:49

@Brother Love: @Püspök utcai gombaszedő: Jelentkezem. A helyzet az, hogy nekem nem volt meg a játék ilyen szép dobozban, mint a képen, de egy zseniális TV szerelő, elektrotechnikus ismerősünk összerakta! Tekerőgomb, kis kapcsolótábla, meg marha sok lógó vezeték, rá a TV-re, a fél iskola hozzánk járt.

Egérfogó 2012.01.18. 19:41:10

Tanár úr: -Írjátok be Print "Hello World!"

... és ekkor a hátsó sorban megszólalt a Boci-boci-tarka, a gép belső csipogóján :D

csi szi 2012.01.18. 20:06:06

@mrbateman: Floppymeghajtót ma is vehetsz, USB-s külsőt biztosan, pár ezerért.
A pohártartós sztori 2005-ben már kb. 10 éve közszájon forgott. :)

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 20:14:41

@csi szi: na de 3,5"-os meghajtót is? ...mer háromfeles még az én pécémben is van, amit már két éve be se kapcsoltam.
A pohártartós sztorit én is hallottam, tehát tuti igaz ;)

mrbateman 2012.01.18. 20:23:09

@csi szi: Nadebasszátok meg ezesetben a kolleganő zseniális színésznő (Mártika a kistérségi Dolly Buster) és/vagy jó humora van/tájékozott a netes szubkultúrában.

Esküszöm, h. ez így elhangzott...holnap megyek közjegyzőhöz (a fizetési meghagyás mellett nyilatkozni is fogok)!

Viszont mi a tököm lehet az a +FONTOS"?

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 20:31:02

@KürtiT (Tromb74): Ja, elbosztam. :D Háromfelesről beszélt bateman is, az nem is olyan nagy ritkaság. 5,1/4"-ra gondoltam :)

@mrbateman: Ha gondolod, a kedvedért bekapcsolom újra a PC-met. Szerintem még működik. Némi felárért diszkréciót is garantálok a lemezek tartalmát illetően.

combo 2012.01.18. 20:35:03

@mrbateman: Egyet se búsulj, a "naszóval elég az hozzá"-n felnyerítettem (és erről még 3-4 hasonszőrű szóvirág eszembe jutott, amit majd sunyin belecsempészek modoros hozzászólásaimba), négyes alá.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 20:49:31

Bár csak lazán, de kapcsolódnak a témához az informatikus viccek (vagy micsodák).

Ízelitő:
Faszikám épp nekikezdene a jólmegérdemelt pizzájának. Csöngetnek. Nyolcévesforma kislány az ajtó előtt:
- Hány lakosa van Ugandának?
Becsapja az ajtót, visszabattyog a konyhába. Megint csöngetnek. Ezúttal egy öltönyös fószer.
- Meddig vemhes egy teve?
Mérgesen rávágja az ajtót erre is. De ekkor megint szól a csengő. Az ajtó előtt egy rasztahajú srác, narancssárga pólóban, hóna alatt broadband router.
- HÁNY BÁJTIG KORLÁTLAN, VAZZEG?

(én egy meglepett kérdőjelé változtam az elolvasása után)

Aki bírja, annak link is van:
www.vicceskalandok.eoldal.hu/cikkek/informatikus-viccek.html

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.01.18. 21:16:26

@csi szi: Olyannyira, hogy valamikor 2000 magasságában egy debreceny demopartyn mi tényleg annak használtuk, a sztorin felbuzdulva. Remekül passzolt bele a kis kávéspohár, csak nehogy valaki megnyomja a rezet gombot.

Nadiposzi (törölt) 2012.01.18. 21:37:39

Akkor egy egészen friss adathordozós sztori, előre szólok, hogy meglepő és mulatságos lesz.
Na kérem, a cimborámnak elveszett két éve a pendrájvja. Ugye, van ilyen, na. Aztán meglett. A kemence előtt volt az udvaron, beletaposva a földbe. Tiszta rozsda lett neki a pöcke (nem a cimbié, hanem a technikai eszközé, hihi) meg el is görbült (a pendrájv, hah nem a cimbi pöcke, haha), és figyelem ha olvassa még valaki, most jön a vicces:
még mindig rajta van a Morricone mp3 és szól!
Hát mik vannak.
Namost ezt megpróbálom előadni élőszóban is a csincsilláimnak, ha nem fordulnak fel akkor még lehetek sztendáp humorista is, ugye?

A Tyne folyó déli partja 2012.01.18. 21:41:10

@Fapuma: akartam is mondani, hogy az ilyen listák kb. háromnegyed része jobb is, hogy elmúlt. most nem jobb, hogy ha mondjuk kétezer kilométerre laksz a családtól, barátoktól, akkor rögtön tudsz neki levelet írni (már,rögtön odaér), és nem hetek múlva, pl? vagy hogy gps van, és nem kell folyton megállni, térképet böngészni? és még sorolhatnám.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.18. 21:57:17

@noirp: én is arról beszéltem fent nevezett géptermi felügyelőknél. ok, mondjuk én protekciós is voltam:)
@KürtiT (Tromb74): hát, én tudom, miért zavar. tesóm most vett egyet, nincs még két hete (újdonság a számára), megyünk az utcán, nyomogatja, vonaton nyomogatja, tök idegesítő...

floppy témához: tőlem 2005-ben kérdezte meg az itteni angol kolleganő, hogy hát nincs a gépedben floppy meghajtó? (2005-ös laptop volt.) mondtam, az nincs, de van pendriveom, nem hozhatnám el az anyagot azon? nem, azt ők nem rakhatják be a gépbe. írjam ki cdre.

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2012.01.18. 22:25:07

Nálam (nem időrendi sorrendben csak ahogy fejembe jut):
-14.4-es modem 150Ft ér reggelig net (ha nem szakadt meg persze)
-külső hardweres 54-es modem, ment mint a távirat, ez sosemszakadt le, a mai napig a tudom fütyülni a betárcsázás alatt szóló csipogást :)
-icq
-quake.pganet.hu
-mportal.hu
-quakeworld multipartik 200-as pinggel
-első 3D gyorsító beszerelése: 3DFx Voodoo1 !!! az istencsászááárrrr voltam vele lan partin.
-quake 1 multiplayer pályák készítése
-tétovateveklub
-danubius chat (cimbi 3 hétig fűzött egy vadidegen csajt, majd felkelt a gép mellől és felutazott hozzá bp-re,a mai napig együttvannak :DD)
-oltári quake 2 lan partik, a rekord 6-nap ébrenlét és játszás egyhuzamban, alvás nélkül, utána 3 napig hullaközeli regenerálódás
-kib@szott szutykos BNC-s lan véglezárók forrasztgatása, cserélgetése, majd a win95-ök megadott sorrendben való indítása, hogy mindenki lásson végre mindenkit a lanon.
-első pentium proci beszerzése
-első pentium kettes proci beszerzése
-első amd proci beszerzése, majd örökre elátkozása
-első pentium hármas proci beszerzése
-első merevlemez 850 mb wd, kb 4 hónap alatt csurig lett bad sectorral
-internetto olvasgatása
-cd írós emberhez elvándorolni három haverral (egy autózásból megvan) a negyedik faluba, vinni a vinyót majd 650mb-onként 2500 Ft-ért kiíratni és imádkozni hogyha hazaérsz olvassa a te cd olvasód a lemezt.
-haverhoz menés játék másolás céljából, de a falu két vége közt a franc futkozzon 10 floppyval (a játék asszem 30-ra fért volna el) ezért kiszedtem a vinyót a gépéből, és elvittem hozzánk átmásolni a cuccot. Már épp raktam vissza a gépébe, mikor benyit az anyja és kérdi: szétszedtétek a Robika gépét???, Teneked ez a szakmád? Montam neki: természetesen, másképp hogy tudnám szétszedni??? :)))

Maddness69 2012.01.18. 23:00:37

Kolesz gépterem. Mellettem a srác 386-oson valami world doksit szerkeszt, én egy C64 játszom valamiféle játékot. Csak ez a 2 gép van a teremben. A srác rám néz és annyit mond: "Magyik!". Első éves voltam, mi még csak C64-et tanultunk 2 évig. Dos, windows, world, excel tanul keményen. Mindent tud a 386DX-ről. Később a kolesz gépterem felügyelője. Állandó kulccsal, nálam kell kérni a kulcsot. Első csaj, szex a számítógépteremben. Anál szex a számítógépteremben. Csupaszra borotválás a számítógépteremben...
Mindjárt bőgök. Talán igaz sem volt.:'(

KürtiT (Tromb74) 2012.01.18. 23:22:29

@Nadiposzi: Én csak azon gondolkodtam el agy pillanatra, hogy minek az udvarra kemence. Aztán rájöttem, hogy a házat nyilván később építik köré.
Másik tanulsága az egyébként (én és a háziállataim szerint) színpadképes történetnek, hogy Morriconén nem fog az idő vasfoga.

@Maddness69: Nyugtass meg, hogy ezt nem a számítógépteremből írtad!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.01.19. 02:52:21

@Nadiposzi: van egy ugyanilyen édes sztorim. Dióhéjban annyi hogy a nejem egy mosómedve, lol. Kimosta a gatyámat is pendriveostul, az volt az első, béna 256 megás kis fos. A pendrive meg befészkelte magát a mosógép ajtajánál található nagy gumitömítés egyik lebernyegébe és ott volt fél évig. És egyszer tökvéletlenül megtaláltam, de jó azóta is. Habár akkor már volt 1 gigásom is meg 4 meg mostmár 16gigásom is van tele tökállat filmekkel, ha akarod tesóm kiírja neked bluréjre.

csi szi 2012.01.19. 05:47:43

@KürtiT (Tromb74): Enyémben is, sőt vmikor 2004-ben vettem még, mondjuk talán 2x volt benne lemez, bios frissítés meg vmi memóriateszt futtatásához :)
(nem is az 5,25-ösre gondoltam, olyat már csak bontottat kapsz az tuti)
Emlékszem '99 körül páran kitalálták, hogy CD toknak használják az 5,25-ös floppyk tokját (mármint a fekete műanyagot, nem a papírtasakot amiben tartották), el is adtam az sok száz lemezemet ilyen célra valakinek gyorsan bagóért, másra már úgysem voltak jók.

Donjon 2012.01.19. 06:55:54

Nekem az egyik klasszikus kezdeti netes élményem az volt, hogy egy barátom bátyja polg. szolgálatos volt a veszprémi egyetemen a könyvtárban és rengeteget netezhetett.
Egyszer bevitt minket is és MUD-oztunk 1-2 órát. Ez amolyan ős karakteres MMO (ős WOW) telnet protokollon. Hatalmas élmény volt 90-es évek végén.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.01.19. 07:39:14

HD pornófilmek letöltése helyett szexújságok CD-melléklete, ú, anyád, ezen vannak kisvideók is, nem csak képek, nem olvassa, a kurva anyját, akad, persze a legjobb résznél mindig... :D:D:D

Nadiposzi (törölt) 2012.01.19. 08:21:45

@KürtiT (Tromb74):
Kérlek, az egy ilyen nagy kenyérsütő kemence, akkora mint egy mozdony, szóval hogy maradjunk a humornál, képzeld, olyan nagy, hogy még az anyóst is belesuttyanthatod, ha rátudod venni, hogy üljön rá a pék... lapátra, hova gondolsz. HAHA (függöny)
A sztori másik olvasata (Nők Lapja edition):
„ Gondosan metszett fák, a parányi zöldségeskert, a gondosan felépített sziklakert a domboldalban megbúvó kicsi, cseréptetős ház körül – egy élet munkájaként felépített kicsiny sziget a rohanó világban. Jaj de szerették a kis unokák is! Egy emlékezetes napon a lányomék körbe is fotózták a vígan ugráló gyereksereget a büszke papaát, majd a vőm a képeket egy ilyen hordozható kis kütyüre mentette le, és azt mondta, hogy ezzel a kis pendriveal (remélem jól írom!) menjek be majd az OFOTÉRTbe, ott majd előhívják. Igen ám, de kis mütyür elveszett. Kerestük a papával égen-földön, kérdeztük a lányomékat is, de a képek nekik sem voltak meg. Úgy tűnt, hogy ennek a csodálatos nyári délutánnak az emléke örökre elveszett. Telt-múlt az idő, az unokák cseperedtek, és hát sajnos a kor legyűrt bennünket is – el kellett adnunk a kis házikót. Egy napon aztán egy kis csomagot hozott a postás a szimpatikus fiatal pártól, akik megvették tőlünk a kis házikónkat. - Kedves Ida néni ezt a kemence előtt találtuk az udvaron, képzelje, valami képek vannak rajta, működik! És a csomagból ki hullt egy parányi meggörbült végű műanyag lapka. Nosza, szaladtam vele a lányomékhoz, és csodák csodája, tényleg láthattam a kisházikó előtt az unokáimat a papával, aki sajnos azóta már örökre elhagyott. Köszönöm a kedves fiataloknak a figyelmességüket, már tudom hogy életünk munkája méltó emberek került.” Özv. Kovács Pálné, Ida néni
A hét levének íróját ezúttal is Parker tollal jutalmazzuk.

Ernoke 2012.01.19. 08:47:34

@Penya_: Tomcat-től a legjobb a "Revenge on..." sorozat, a legjobb játék evör.:) a school-t még véletlenül meg tudtam csinálni, az army-t csak több cheat-tel (barátnő szállította az infót, h "a harmadik szobában nyúlj bele a konnektorba, akkor kórházba kerülsz, és onnan már meg tudsz szökni, egyébként nem lehet továbbjutni" - tényleg így volt:D), de a revenge on police napalmjának titkára soha nem jöttem rá, és szerintem már nem is fogok.

Penya_ 2012.01.19. 08:49:53

@Ernoke: En a policet is vegigtoltam, az armyt mar csak leirasbol. Igaz a policere is rament egy teliszunetem :) Ja es a szakadt csoves '88at ismered?

Mitya Ivanov 2012.01.19. 09:52:41

@noirp: jaj nem, ez a pécsi egyetem számtektermében (szigorúan Kval) történt.
Abban az időben a veszprémi egyetem még mérnöki vonalon mozgott, így hiába laktam tőle 200 méterre, nem oda jártam

KürtiT (Tromb74) 2012.01.19. 13:51:27

@Nadiposzi: Kicsit dolgozol még rajta, oszt jó lesz Oscar-díj gyanús forgatókönyvnek.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.19. 21:42:34

@KürtiT (Tromb74): dos, windows, excellel egy mondatban? na meg, tanulással emlegetve? erősen kétlem:)

Celtic 2012.01.19. 21:52:34

@dobozoló: En. Kb. a negyedet. Aztan, amikor megjelent DVD minosegben, letoltottem ugy. De se ujra nem neztem a 25%-ot, se a maradek 75%-ot nem neztem meg most mar DVD-n. Majd egyszer, ha nagyon sok idom lesz.

Celtic 2012.01.19. 21:55:05

@Brother Love: Jatszottam. Asszem, fater kolcsonozte ki az X-bol (ez volt a jele a kolcsonzonek) Vagy nem tudom, honnan szerezte, tizeves voltam.

Celtic 2012.01.19. 21:58:20

@Brother Love: Bevallom, en sem tudom. En mar akkor kidobtam a tevemet....

Ernoke 2012.01.20. 09:06:10

@Penya_: azt csak hallomásból, de ha már ittt tartunk, megoszthatnád velem is az igazgató titkárnőjét kicsinálni hivatott molotov-koktél titkát. én mindig ott véreztem el.:D

Penya_ 2012.01.20. 09:25:53

Bofogni kell a titkarnonel 2x :)

Ernoke 2012.01.20. 10:54:17

@Penya_: több mint 15 éves hátborzongató rejtély végére tettél most pontot, köszönöm! milyen kár, h ha meglenne a floppy, akkor sem tudnám már használni, mert még nagyalakú volt:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.01.21. 21:37:28

@Ernoke: töltsed tomcattől, a bombagyáras blogján még fent van a web.archive.org-on, valahol a "he?" menüpont körül.

és akkor a szagok/illatok: lyukkártyáké és rendszerezőé, nagyfloppié, 3m-es floppis dobozé, számítóközponté (bagófüstös amperszag), brutalia mud-ozások közben a papírpohár kávéé, az első leégett vargánya-jnc tápé, lesarkazott-elfüstölt amd procié, az asszony illata icq-n képzeletben, az asszony illata élőben.

Celtic 2012.01.21. 22:20:59

@Ernoke: Itt is fent van
www.ingyenjatek.hu/main.php?kkod=3

Bar nekem sose jott be, Maniac Mansion volt a nagy isten a kalandjatekok kozott (meg persze Ratkai atkai :)

Ernoke 2012.01.23. 09:29:46

@Bachterman: @Celtic: köszönöm!:) bár játszani biztosan nem fogok vele, azért lehet letöltöm, csak a nosztalgia miatt (életemben 2 számítógépes játékkal bírtam játszani úgy, h nem untam meg fél perc után, ez volt az egyik).

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.01.23. 15:28:45

Hejj, én még emlékszem, amikor az egyetem alatt azon fantáziáltunk, hogy ketten összedobunk egy CD-íróra valót (volt vagy 30-40.000 Ft 2000. táján), és hülyére keressük magunkat 200 Ft/cd alapon a kollégiumban...

csi szi 2012.01.23. 21:52:57

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: '95-ben még 300.000 Ft volt egy CD-író (SCSI vezérlő kellett hozzá) az írás pedig 2000/cd. Jó, persze a lemezzel együtt. Ismertem 1-2 arcot, akik ebből éltek akkoriban, visszahozta az árát elég hamar.
Én csak floppyn terjesztettem a warezt akkoriban postán, utánvéttel, de már elévült :)

Mbraun 2012.01.26. 19:19:50

C64 korszak... Paperboy, es Saboteur,kazettas magno, fejbeallitas csavarhuzoval. Ketfele hiba, Syntax error es Load error :)
286-386os korszak UFO>..Internet elso meglatasban 1998, persze suliban, egy weboldalra 20-30percet is kellett varni. Msn live regisztracio 2000ben. 2001ben ADsl elofizetes 512es kozel 9eFt/ho.
Az osszes melom idaig az internetrol horgasztam ossze. Londonban a net fos volt, traffic shaping miatt neha delutan olyan lassu volt hogy meg a youtube-ot sem tudtam nezni.Aldom a magyar szolgaltatokat hogy pl. a Digi 20Mbites alap internetje szupergyors es barmit tolthetek a torrentrol.A facebook monngyon le, remelem majd lecseng egy ido utan, es visszajon az instant msg korszak....

bookmyface · http://hackerkepzes.hu/blog/ 2012.11.25. 23:05:41

a végén emlegetett problémákkal kifejezetten együtt tudok érezni :D
süti beállítások módosítása