Kedves szegény polgártársam!

2011/12/08. - írta: Modor Tibi

Előre le szeretném szögezni: nem hiszek az olyan fekete-fehér felosztásokban, hogy "szegény" vagy "gazdag". A világ ennél - hála Istennek - sokkal árnyaltabb és bonyolultabb. A "szegény" szót azért bátorkodom majd ma többször is alkalmazni, mert Te húzod magadra ezt a jelzőt úton-útfélen, saját magadat stigmatizálva - ezáltal mindenféle kiváltságokat, előnyöket remélve. Saját magadat és sorsodat determinálod ezzel. Bár Te talán ez ellen is majd vadul tiltakozol, de továbbra is polgárnak és polgárTÁRSamnak tekintelek - mert hiszek abban, hogy mindenki egyenrangúnak születik, és megfelelő motivációval kisebb eltévelyedések után is visszatéríthető a helyes útra.

Elegem van abból, kedves Szegény Polgártársam, hogy folyton az én pénzemre ácsingózol. Hogy lépten-nyomon azt lesed, mennyit keresek, mit vásárolok, hol élek, mit eszem, mit iszom, mit vezetek, kivel találkozom, mennyit adózom. Hogy minden szerencsétlenségedért engem okolsz, engem irigyelsz. Egészen egyszerűen el akarod tőlem venni, ami az enyém - elvitatod érdemeimet, tudásomat, tulajdonomat, a vagyonomat, társadalmi státusom igazságosságát.

Torkig vagyok azzal, hogy te úgy gondolod: neked minden JÁR, alanyi jogon. Hogy szerencsétlennek vélt helyzeted följogosít arra, hogy majd két oldalról nyúlunk a hónod alá - téged támogatva - hónapról hónapra, hogy neked könnyebb legyen. Hogy mi majd dolgozunk, adózunk - Téged és családodat felemeljük, etetjük, itatjuk, elszállásoljuk. Mert te elesett vagy, és ezért nekünk kutyakötelességünk folyton-folyvást Téged finanszíroznunk, ha bajba kerülsz. Márpedig mindig bajba kerülsz.

Persze az idő sokszor Téged igazolt: rendszerint megkapod, amit szeretnél. Mert visszaélsz a jóindulatommal, mert fenyegetsz, mert zsarolsz. Hogy ha nem kapod meg, akkor elveszed erőszakkal. Igen, félek Tőled, kedves Szegény Polgártársam. Mert engem kiáltasz ki bűnbaknak, pedig belőlem élsz. Az én hozzájárulásomnak köszönhetően járhatnak a gyerekeid állami iskolába, a háziorvoshoz, utazhatsz olcsóbban a vonaton, a buszon, kap új burkolatot az utcád, fűtéskorszerűsítést a panelházad, nyugdíjat a szüleid.

Nekem ezért jár-e bármilyen köszönet vagy megbecsülés? Nem jár, bár jólesne. Több jogom, több hatalmam lesz ettől? Korántsem. Az én szavazatom az pontosan ugyanannyit ér, mint a Tiéd. És ezért emeled kormányra sokszor azokat, akik rögtön engem akarnak keményen megsarcolni, hogy Neked már megint több jusson - de tenned ne kelljen érte.

Pedig valójában legtöbbször nem szerencsétlen sorsú vagy, hanem egyszerűen irigy és lusta. Tudom, hogy ez keményen hangzik, de sajnos ez az igazság. Panaszkodni, másokat hibáztatni, kifogásokat keresni kiválóan tudsz, de nem teszel semmit azért, hogy neked jobb legyen. Lusta voltál továbbtanulni, rendes szakmát elsajátítani, a munkádat becsületesen végezni - gyáva voltál a kellő pillanatban változtatni, elköltözni, szerencsét próbálni.

Panaszkodsz, hogy nincs a környéken munka. Na és? Mi tart vissza, hogy átköltözz abba a városba vagy abba az országba, ahol van? Panaszkodsz, hogy a szakmádban keveset fizetnek. Na és? Ki tart vissza attól, hogy újat tanulj, hogy továbbképezd magad? Hivatástudatból vagy nyerészkedésből választottad ezt a pályát? Voltak-e hosszú távú terveid? Látható volt-e előre, hogy ez egy kevésbé jól fizető terület? Akkor miért én tehetek arról, hogy Neked alacsonyabb a jövedelmed? Mennyivel könnyebb otthon ülni hátrányos helyzetűként, magadat sajnáltatni és ujjal mutogatni arra, akinek magasabb a fizetése? Az élet soha nem volt igazságos, most sem az. Tessék alkalmazkodni és tenni. De ne tőlem elvenni.

Elárulok egy nagy titkot: én sem születtem gazdag családba. Szerény, a rendszerváltáskor megingott - ám megújulni, alkalmazkodni képes, szorgalmas, kétkezi munkás szüleim vannak, akik a munka és a tanulás kompromisszummentes becsületét nevelték belém. Többen voltunk testvérek, és bizony a gyermekszobát is sokan laktuk, mígnem huszonegynehány-évesen el nem költöztem végre. Ha arról volt szó, már tizenévesen, iskola mellett is keményen dolgoztam, hogy támogatni tudjam a családot - nyáron pedig fizikai munkával teremtettem elő a zsebpénzre- és lakhatásra valót. Választhattam volna én is a könnyebb utat és várni a sült galambot, de én inkább TETTEM azért, hogy vigyem valamire. Munka mellett, főállásban végeztem el az egyetemet - és amikor úgy hozta a Sors, idegen földre se féltem kimenni hosszú távú céljaim érdekében.

És bizony, gazdagnak lenni se könnyű. Amit Te látsz az egészből: az elegáns éttermek, a divatos ruhák, csillogó autók, a szép otthonok - ez mind csak a felszín: a mi életünk rengeteg lemondással és gonddal jár. Nekünk - ellentétben Veled - tényleg nagyon keményen kell ahhoz dolgozunk, hogy ezt a színvonalat elérhessük és fenntarthassuk. Magasról mindig fájdalmasabb a zuhanás, és bizony a mi felelősségünk is sokkal nagyobb. A mi munkaidőnk nem hétfő-péntek 8-16, hanem folyamatosan, megállás nélkül dolgozunk. Te délután négykor eldobod a ceruzát-számológépet-kalapácsot, és minden gondodat ottfelejtve hazamész a családodhoz. Ezzel szemben nálunk a napi 2-3 túlóra elvárt, hétvégén és szabadidőnkben - amikor te a szeretteiddel üdülsz vagy szórakozol -  állandó készenlétben kell lennünk. Amikor azt hinnéd, hogy nyaralunk vagy pihenünk, mi akkor is dolgozunk: akkor hozunk felelős döntéseket vagy akkor tervezünk meg fejben egy új projektet, beruházást.

Én csak segíteni próbálok Neked. Megérné Neked így is? Biztos, hogy erre az életre vágysz Te is? Csináld utánam - nem ördöngösség! Egyet jegyezz meg: alázat, szerénység, kitartás és szorgalom. Ez a kulcs a sikerhez, nem más.

 

/A kommentek megvannak, csak néha eltűnnek. Kattints ide, ha nem látsz semmit./

 

404 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Publius Decius Mus 2011.12.08. 17:23:07

@combo: Én szoktam figyelni a Volán, a BKV és a MÁV utasait. 60% ingyen utazó nyugdíjas, 35% féláron utazó diák. Nem tudom mi lenne a megoldás, de emiatt annak aki egész áron utazik elképesztő összeget kell fizetnie. Számításaim szerint az sem fedezi a jármű útját, ezért komoly adóelvonásbeli támogatás is megy így rá a másik oldalról.

szgy 2011.12.08. 17:26:45

@Publius Decius Mus: "Én szoktam figyelni a Volán, a BKV és a MÁV utasait. 60% ingyen utazó nyugdíjas, 35% féláron utazó diák."

majd egyszer nézd meg reggel 8-9 előtt is.

Publius Decius Mus 2011.12.08. 17:29:15

@szgy: Az osztalék után 14 (!!!) %-ot kell fizetni. Ezt fizetik a valódi gazdagok. Se munkavállalói, se munkaadói járulék. A céges adó csak akkor magas ha valaki nyereséget mutat ki. Ezért nem szokás ilyet kimutatni. Ha nagyobb összegekről van szó offshore megoldások is rendelkezésre állnak legálisan. Akkor még nem beszéltünk a mindenféle költségelszámolásról és regisztrálatlan pénzekről.

Megismétel: Az SZJA emelése csak a középosztályt szivatja, mint minden más. Persze rohadt burzsujok, mert hitelből van autójuk, meg lakásuk és fizetik a részleteket minden erővel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.08. 17:29:22

@XtraP: Nya ezt nem bírtam én kinyögni :) Köszi!

szgy 2011.12.08. 17:33:09

@Dezsőjóska: "az ország fele csalni kényszerül a magas adóterhek miatt"

hányszor hallottam már ezt olyan adócsalóktól akik sokszor annyi pénzből éltek fényesen mint én. persze, rá voltak kényszerülve a csalásra mert semmi sem volt elég nekik. mint pl. a ma elkapott 1.2 milliárd adót elcsaló cégvezetők. az ilyenek sírnak hogy mennyi pénzből nem lehet megélni.

Publius Decius Mus 2011.12.08. 17:33:51

@szgy: 8-9 előtt a BKV-n tényleg jobb a helyzet, meg 5-6-körül is. A többin akkor is alig jobbak az arányok.

mundus 2011.12.08. 17:33:59

Bukó ilyen posztot kitenni, mert lusta, irigy emberekből sokkal több van, ráadásul nekik idejük is van kommentelni.

noirp 2011.12.08. 17:35:57

Az utolsó bekezdéshez: ezt a rossz rizsát a felelősségről rengetegszer hallottam már, és Tibi most egy az egyben hozta. (Tibor, tán nem alkalmazott vagy valahol?).

Ó, én szegény menedzser, értetek áldozom az életem, nem érted? A nagy felelősségemre nyalok föl annyi pénzt, amiből te egy évig élsz. A nagy felelősségem miatti keserű könnyeket hullatom az esti jávorszarvas-sonkás toastomra a szivarszalonban, míg te, te rohadék, odahaza gondtalanul zabálod a parizert. Hogy utállak érte, hogy csak havi 40-60 órát túlórázol ingyen! És még meg sem köszönöd nekem azt a sok érdekes kihívást, amit biztosítok neked, én, én, a kiégés felé tartó áldozat.

A könyökömön jön ki...

Nem a szerzőt hibáztatom a segélyesek és a havi 60-120 nettóért güriző kisállatok összemosásáért. Szerintem most azoknak tartott tükröt, akiknek a világképe tényleg ilyen leborult egyszerű, mert olyan magasra szopták föl magukat, ahonnét már nem lehet látni.

szgy 2011.12.08. 17:38:29

@Publius Decius Mus: "Se munkavállalói, se munkaadói járulék."

a cég amiben (rész)tulajdonos, feltehetően fizeti a munkaadói járulékokat. de nem értem miért kellene a (rész)tulajdonosnak a tulajdonolt cég munkavállalójának lenni? minden (pl. mol) részvény vásárlásakor jelentsenek be hogy ott dolgozok? ha nem dolgozok ott, munka nélkül hogy adjanak jövedelmet, mi után fizessek szja-t? dolgozd ki jobban ezt az elméletedet.

Gault 2011.12.08. 17:40:07

Nem tudom eldönteni, hogy viccnek kezeljem-e, vagy sem.
Na nem a kissé félrecsúszott kifigurázásra gondolok, hanem egyfelől rohadtul keserű viccnek (ahogy már páran említették is), ezért legszívesebben a szerzőt küldenénk másik éghajlatra, másrészt ha arra gondolok, hogy nincs kiforrott tüntető kultúrája sem a magyarnak, zseniális írás amiatt, hogy ez a helyenként bicskanyitogató stílus nagy atyai pofon a tiltakozáshoz túl magas ingerküszöbnek, attól függetlenül, hogy félreértik-e vagy sem.
(amúgy a legbutább trollkodás az ezt félreértőket szimplán lesajnálni/kiröhögni)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.08. 17:59:34

@noirp: "Szerintem most azoknak tartott tükröt, akiknek a világképe tényleg ilyen leborult egyszerű, mert olyan magasra szopták föl magukat, ahonnét már nem lehet látni. "

A blog eddigi dolgait látva, ez a valószínűbb.

Wolfhering 2011.12.08. 18:02:46

"Egyik ismerősöm pl mérnök és közgazdász diplomával 3 éve nem tud elhelyezkedni."

Annyi jó mese van itt a kommentek között.. Érettségivel végzek mérnöki munkát. Tehetem ezt, mert nincs elég mérnök. Majd pont a kétdiplomás mérnök nem talál munkát. hagyjá' má'

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.08. 18:04:51

@Wolfhering: Figyu, állítólag van vagy 80 ezer informatikusra igény.
Csak azt nem tudom, hol, mert állás, az nem nagyon van.

combo 2011.12.08. 18:07:46

@noirp: "Az utolsó bekezdéshez: ezt a rossz rizsát a felelősségről rengetegszer hallottam már, és Tibi most egy az egyben hozta. (Tibor, tán nem alkalmazott vagy valahol?)."

Ha annyira szar lenne, valszeg a szerző sem ezt az életformát folytatná, hanem önként beállna "szegénynek". Lényegében ugyanazt az érvelést lehet erre írni, mint amit ő írt a szegényekre, csak esetében könnyebb a váltás, kevesebb munka, akaraterő kell hozzá. :-P

Egyébként ez az előtted is ott áll ez a lehetőség, egy érdekes dolog. Ha már a vasutasokat szóba hozzuk, nekem kinyílt a bicska a zsebemben, amikor ezt olvastam (én is irigy vagyok, ugye):
hvg.hu/karrier/20110628_bkv_jarmuvezeto_fizetes_mozdonyvezeto
--
„A mozdonyvezetők átlagosan havi bruttó 340-350 ezer forintot keresnek”
- mondta lapunknak Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke, hangsúlyozva, hogy bérük jócskán elmarad az európai - de még a román - átlagtól is.
--
Na most, itt komolyan megfordult a fejemben, hogy elmegyek mozdonyvezetőnek, mert ez nekem álomfizetés a ***kus diplomával a zsebemben termtud. kutatóként. Aztán mégsem mentem el, mert szeretem azt csinálni, amit csinálok. :-(

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.08. 18:09:48

@Wolfhering: De mondjuk lehet pont azért nincs, mert sok helyen felveszik az érettségizettet mérnöki helyre (máshol meg beszopja magát, ez helyfüggő), mert megcsinálja ugyanazt, vagy ha nem, akkor megcsinálja helyette más.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.12.08. 18:13:10

"Na most, itt komolyan megfordult a fejemben, hogy elmegyek mozdonyvezetőnek, mert ez nekem álomfizetés a ***kus diplomával a zsebemben termtud. kutatóként."
Mert csak úgy "felcsapnál" mozdonyvezetőnek, mi? Úgy megy az. Aztán másnap már tolnák is a brt. 350ezres fizetést. He-he!
(Fogadjunk, hogy egyrészt alkalmatlan lennél, másrészt lehet, hogy meg sem tudnád tanulni azt ami egy modern mozdony vezetéséhez kell.) :P

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.08. 18:16:07

@Jenő_bácsi:
"Eddig kerti munkákat vállalt, de így december felé már csak néha favágás jut. Javaslat, kedves gazdag polgártársam?"
téli álmot kell aludnia, tavasszal meg úgyis jön a fáradság

combo 2011.12.08. 18:19:32

@Kóser Malac: ÁTLAGfizetésnek az a szám nem olyan rossz ám... Mellesleg kommentem melyik része alapján mersz fogadást kötni látatlanban, hogy "egyrészt alkalmatlan lennék, másrészt lehet, nem tudnám megtanulni"? :-)

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.08. 18:22:12

@szgy: hasonló végre jutottam, mint magácska. az értelme kérdőjeleződik meg naponta, hetekre. elég nehéz bírni ezt a pénzesítést, a hasonlítgatást, a harácsolni kötelező vagyont, a hülye vágyakat.
az úgymond naplopókkal szembeni ellenérzés főként a "rendes" emberek irigységéből táplálkozik.
Pedig a léhűtők csak Buddha tanait vitték spontánul tökélyre.

szgy 2011.12.08. 18:32:10

@Kóser Malac: "lehet, hogy meg sem tudnád tanulni azt ami egy modern mozdony vezetéséhez kell.) :P "

malacokat etetni, gombokhoz nem nyúlni :-)

Kerek négyszög 2011.12.08. 18:33:35

Az a hamis ebben a postban, hogy a mai Magyarországon a jómódhoz nagyon nagy mértékban kötődnek fekete jövedelmek. Korrupció, számlavásárlás, ÁFA csalás, bejelentett minimálbér, stb... De ezt mindenki pontosan tudja. Olyan elterjedt jelenség a gazdasági bűncslekmények ezen formái, hogy mindenki tömegével ismer a család, vagy ismeretségi körből ilyen példákat jócskán. Ott van a probléma, hogy 22 éve bár minden kormány pontosan tudja mi megy, szinte semmit nem tettek ellene, és akik két évtizede élvezik ennek előnyeit már szerzett jognak tekintik, és adott esetben nagy mellénnyel leszólják a másikat.

Nem azt mondom hogy akinek van mit a tejbe aprítani az mind fekete jövedelemből dőzsől, de a nagy többségnél bizony ez a helyzet. Évente 3000 milliárd fekete jövedelem keletkezik, ezt szinte minden kormány elismeri, és bevallja. Ez olyan brutálisan nagy összeg, ami túlmutat minden szociális jellegű kiadáson. Vajon ez a ménkű nagy összeg kihez jut nagyrészt? Ugye nem a lenézett szegényekhez. Lehet hogy a post írója nem csal adót, de a munkahalye, vagy a fővállalkozójuk vagy a megbízóik stb... szinte biztos hogy stiklizik valahol, tehát a jól kereső büszke emberekhez is nagyon valószínű, hogy fekete eredetű pénz jut el.

Tehát nem kéne annyira leszolni azokat, akik ebben nem vesznek rész. Így aztán nem ítélem el azokat akiket Tibi leszól. Mindenki tudja mi megy ebben az országban. Tisztelet a kivételnek mindkét oldalon.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.12.08. 18:34:17

@combo: Statisztika alapján. Úgy tudom, hogy nagyon szigorú orvosi alkalmassági vizsga kell hozzá, sokan "elvéreznek" rajta. A műszaki vizsgát is elég gyakran kell újítani, nem úgy van, hogy egyszer megtanulod, oszt'jónapot... :)

Wolfhering 2011.12.08. 18:40:54

@ColT: Látod, te is amolyan igazi jó magyar vagy, mint a többi síró fröcsögő. :) Az fel sem merült benned, hogy esetleg simán csak szorgalmas vagyok, jól végzem a munkám, nem ritkán jobban mint diplomás kollégáim. Hát ez az amiért reményeim szerint már nem sokáig élek ebben az országban, úgyhogy hajrá, hamarosan felszabadul egy mérnöki poszt. Viszont egy rossz hírem van, nem fizetnek annyit, mint a mozdonyvezetőknek. ;)

Én mondom ez a cikk már csak azért is kiváló, mert a hozzászólások gyönyörűen mutatják az ország legnagyobb problémáját: a magyarok balkánt megszényenítő mentalitását.

Gault 2011.12.08. 19:09:10

A magyar és a mentalitás szó összefüggésbe kerülésének olvasásakor mindig azon feloldhatatlan dilemmába kerülök, hogy a jobb vagy a bal végtagomat használjam arctenyér formázására.

KaPé 2011.12.08. 19:57:39

@combo: Azt ugye tudod, hogy a mozdonyvezetők folyamatos műszakban dolgoznak, tehát nincs vasárnap meg karácsony meg hasonló marhaságok. Amikor meg otthon van, akkor is bármikor csöröghet a telefon, hogy menni kell. És akkor a fizikai meg a pszichológiai megterhelésről még nem beszéltünk. Nem tudom, ültél-e már mozdonyon, elárulom, kib..ott kényelmetlen menet közben, még az újak is. És sosem tudhatod, mikor hajt be eléd egy iskolabusz és teszi tönkre az életedet. Én a 350-nek a dupláját sem sajnálom tőlük, a vasutasoknak pont az egyik olyan (kis) csoportja, akik tényleg megdolgoznak a fizetésükért. Úgyhogy menjél, hajrá, csak aztán ne gyere vissza sírva és rokkantan.

Don Quixote de la Ferko 2011.12.08. 20:23:01

@fakopács:

Persze, hogy lesz. Ezzel semmi gond. Velem van a baj, mert ezért nem nézem le őket.

Don Quixote de la Ferko 2011.12.08. 20:28:59

@butalo01:

1 Mi ebben a csoda? A magyar vállalkozó kinti befektetései után kinthagyja?
2 Akiket én ismerek, azokra ez sajna igaz.
3 Van ilyen is.

Don Quixote de la Ferko 2011.12.08. 20:31:42

@légycsapó:

"Ott van a probléma, hogy 22 éve bár minden kormány pontosan tudja mi megy,..." bolond lesz tenni ellene, hiszen ebből élnek.

---------------

(Modoroska. Megértem, hogy szűrni akarjátok a hozzászólásokat, de ezt az elborult, buta gondolkodásra valló időkorlátot jó lenne visszavenni. Próbáljátok meg megérteni, hogy van olyan, akinek nem kell 3 perc ahhoz, hogy megfogalmazzon két hozzászólást.)

szellőláb 2011.12.08. 20:39:20

@Spiritmonger: Igen. "A gazdagság nem reagál a kívánságokra, csak a pontos, meghatározott tervekre" Az emberek 98%-ának nincs előre megfogalmazott, világos célja, hogy pl. hol akar tartani 5 év múlva. Sodródnak az eseményekkel, minden problémára csak tűzoltásszerű válaszuk van, és ha nem jön be, akkor mindenki hibás. Nyilván nem mindegy, hogy ki, hová születik, de 40 évesen a nehéz gyerekkorral magyarázni minden kudarcot, és felmentést várni azért, mert az utolsó 20 évben semmit,de semmit nem tett azért, hogy jobb legyen neki, meg a családjának, szerintem gáz. Ez most látszik igazán, mert tényleg kurva nehéz helyzet van, de elenyésző az, aki ténylegesen próbál tenni valamit a siránkozáson kívül.

janper 2011.12.08. 20:39:35

@ColT: barmennyi (!) jo informatikusnak es programozonak tudnek munkat szerezni. Dobbenetesen keves van beloluk.

Ja, hogy az otthoni szamitogepszerelo informatikusnak kepzeli magat? Sajnalom..

Beygir Gücü 2011.12.08. 20:43:07

@KaPé:
Szép szakma a mozdonyvezetés, én is szeretem, de van három nagy hátránya:
1. Éjszakázás. Nem este hatra mész, hanem egyszer 23-ra, másszor hajnal egyre, stb. Megszokhatatlan. Tapasztalat szerint egy tízest jelent mínuszba a megélhető korból. Nagyon sokan nem élik meg a nyugdíjkort, vagy 2 évvel utána már a föld alatt vannak. Pedig a többség 55 évesen már az adófizetők vérét szíjja. Sajnos nem sokáig.
2. Egészségügyi alkalmasság. Vasembernek kell lenni, szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Elég egy magas vérnyomás, vagy cukor, vagy egy rosszullét, már körön kívül is vagy.
3. Öngyilkosok. nem árt, ha a jelölt látott már valami durvább disznóvágást, de nem a vér látványa a legszarabb, hanem mikor életben marad a majom, és neked kell tenni valamit, mert más nincs a közelben. Vagy ha ott rinyál a család az áldozat mellett... Na az durva. Ha civilizált helyen esik meg a dolog, a mentősök neked is tolhatnak egy bátorító szurit, az nem rossz, de egyszer annak is elmúlik a hatása...
Hát, kábé ennyi szarságot kell felvállalni az átlagnál kicsit magasabb bérért. Csak a pénzért nem érdemes ezt választani szerintem. Nem is ismerek senkit aki emiatt került volna be masinisztának.

szellőláb 2011.12.08. 20:52:37

@Frengi: Ebben a mai őrületben megint tőled olvastam valami emberit, de hát ilyennek szeretünk. Mondjuk, abban nem vagyok biztos, hogy ha a szegény meggazdagszik, emlékezni fog a korábbi segítőire.
Ilyet többet láttam: "Tedd a szart a polcra, és mindjárt vajnak képzeli magát"

sdani 2011.12.08. 20:58:20

Visszatero motivum a hozzaszolasokban az, hogy a "self-made-man" kommentelo azzal fenyeget(?!), hogy majd jol itthagyja az orszagot! Csucsszanalmas.... ennel gazabbat el sem tudok kepzelni: ott ul a szerecsetlen idiota a monitora elott, arrol rinyal, hogy itt mindenki ilyen meg olyan, mert oaztan mekkora ubermensch, es itthagyja az egesz kuplerajt! :-D

Sajnos csak elvetve talalkoztam (de volt!) olyan hozzaszolas, miben azt irja a kommentelo, hogy mit csinal, hogy a helyzet itt, ahol van jobb legyen.

sárkányfő 2011.12.08. 20:58:45

@szgy: az általad beidézett szöveg egy percig sem cáfolja, hogy akinek van tartaléka, és ki tudja váltani a hitelét, az az adott feltételek közepette nyereséget ér el. Hogy a feltételek milyenek, az egy más kérdés, és Rónának igaza van, de attól még a nyereség létezik, és csak a gazdagoknak, akik ezt meg tudják maguknak engedni. Magyarország támogatja a gazdagokat, a szegények kárára.

Gaius Plinius Secundus 2011.12.08. 21:41:44

@sdani:

Sok mindent nem tudsz tenni, bármilyen idealista is vagy, még mindig el kell tartanod 8 millió embert az adódból, plusz ne felejtsük el hogy cserébe még le is néznek mert "gazdag köcsög" vagy.

Ezt sohasem értettem, pontosan mire gondolnak az emberek amikor azt mondják "nem elmenni kell hanem itthon kell a dolgokat jobbá tenni". Pontosan hogyan is képzelitek ezt? Mert valahogy ezekbe soha sincs benne az egyébként szabadpiaci felfogás szerinti dolgok, pl. szüntessük meg a segélyeket, vagy esetleg töröljük el a minimálbért, stb.

Tehát ok, a gazdagok vállaljanak x dolgot, de mit vállaljanak a szegények? Mert nekem úgy tűnik, hiába dolgozol 12 órát akár, értéket nem teremtesz, egy cégnek csak addig vagy hasznos amíg ki nem vált egy robot (lásd pl. kifutófiú esete az emaillel), és persze semmi mást nem tudsz adni csak azt az alacsony képzettséget igénylő munkádat?

Szerinted ez fair play akkor?

Édy, aki Endre 2011.12.08. 22:27:48

Ki mit tanácsolna a következő helyzetre?

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

„A kemsei Schmitt Anita két óra alatt két zsákot gyűjtött tele bodzavirággal. A mérleg 19 kilót mutatott, s ezért – mivel a nyers virág kilója 90 forint – 1710 forintot kapott. A 31 éves asszony élettársával és 9 éves kislányával él együtt. Ő és párja egyaránt munkanélküli, segélyük és a családi pótlék nem egész 70 ezer forint. Amikor arról kérdezem az asszonyt, miért nem folytatta a szedést, a fekete hajú, vékony teremtés ennyit felel:

– Egyedül voltam, talán holnap a párommal visszamegyek.

– Ha ketten napi 5-6 órában szednek, akkor havonta együtt 150–200 ezer forintot megkereshetnének – jegyzem meg.

Az asszony úgy néz rám, mint aki ennek még sosem számolt utána. Hosszú hallgatás után megszólal:

– Annyit nem lehet megszedni.

– Nincs annyi bodza?

– De, van. Csak az sok idő.

– Van más, jobban fizető munkájuk?

– Nem, csak ez van.

(…)

A kérdezett gyógynövénygyűjtők többnyire csak bodzára mennek, és általában akkor ballagnak vagy bicikliznek ki a határba a fülledt illatú virágot termő bokrokhoz, ha anyagilag már nagyon megszorulnak. Vagyis két-három naponta. (Most értem meg Váradi József bevezetőben idézett figyelmeztetését.)

Csányoszrón Kisfali Károlyné – egy vajszlói vállalkozó megbízásából – vásárolja fel a helybéliektől a gyógynövényeket, miközben maga is gyűjt. A 61 éves, nyugdíjas asszonytól megtudom, hogy a 770 lelkes faluban – ahol az aktív korú lakosok fele állástalan – alig 4-5 ember gyűjt gyógynövényt.

– Szóltam az egyik utcabeli férfinak, akinek nincs más jövedelme csak a segély, hogy próbálja meg, mégiscsak bejön neki egy kis pénz – mondja Kisfaliné. – Azt morogta, hogy ilyen kevés pénzért szégyen dolgozni, inkább elvan otthon.

– Az itteni emberek közül sokan, mintha elfelejtették volna az ormánsági ősöktől kapott leckét, ami arról szól, hogy a pénzt meg kell fogni. Aki elmegy növényt gyűjteni, az is csak addig dolgozik, amíg összejön neki 1-2 ezer forint.”

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.09. 01:10:39

@sdani: persze, mert akinek van elég esze, az itthon is meg tud élni. Ha meg arra büszke, hogy kint lapátolja a kohósalakot sok pénzért, azt is kell.

Mindegy, régi téma ez.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.09. 01:12:38

Ja és ajánlott olvasmány, szintén halálosan komolyan írtam, nem tudtam rajta nevetni.

modoros.blog.hu/2010/04/06/a_dolgozo_ember

évuska 2011.12.09. 01:45:06

@WildBear: és akkor mindenki eggyel feljebb lép: a közalkalmazott beül a cégekbe, a szakmunkás közalkalmazott lesz, a munkanélküli meg a nyugger elmegy szakmunkásnak, mindenkinek lesz munkája, mindenki jól jár, a segg BMW-iteket nem kell kerülgetni a járdán a babakocsival, már várom!

csi szi 2011.12.09. 05:32:07

@szobatars:
"A vállalkozó is 400.000-et kap, amiből kifizeti a lakásrezsit (mert az az irodája, természetesen) fenn tart egy autót (mert az munkaeszköz) majd ezeket költségként elszámolja és a maradék összegből megállapít önmaga számára egy fizetést (tipikusan a minimálbért) és abból adózik."

Fel lehet mondani, el lehet menni vállalkozónak, ha ez szerinted olyan királyság.
Ja hogy nincs havi fix, nincs fizetett szabi, túlórapénz, stb. ha fórumozol munkaidőben, azért nem fizet neked senki órabért? Akkor mégse?

Nem, nem azt mondom, hogy nem csal sok vállalkozó, gyakorlatilag mind csal, max. esetleg az evás meg az ekhós nem. De másképp nem is tudna megélni a nagy többség, a sok kényszervállalkozó sem azért gyűjti a számlát, mert ő az élet császára.

2011.12.09. 08:17:33

@szellőláb: nezd,ez olyan mint a lotto,vagy bejon vagy nem.Azt minden esetre nagyon tudon javasolni minden gazdag modoros tarsamnak,hogy legyen ksebb az orca, mert elszegenyedni olyan gyorsa lehet hogy ido sincs eazbe kapni.Meg csak nem is kell kulonosebben hulyenek lenni hozza,es ott van.

Édy, aki Endre 2011.12.09. 09:54:31

@Frengi:

Te mit tanácsolsz a fentire (2011.12.08. 22:27:48)?

WildBear 2011.12.09. 10:18:01

@El Topo (Sgt. Elias): "A Kurva Istent lehet teljes az élete, baszdszájba!"

Akkor meg ereszd magadra a kénhidrogént, de ne a mások (szorgalmasabbak, tehetségesebbek) anyagi javai után ácsingózz !!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.09. 10:22:48

@Modor Tibi: én mentálhigiénés szempontjok alapján döntöttem annak idején idestova 10 éve hogy muszáj eljönnöm. Úgy éreztem magam mint egy Fejős Éva és Coelho közös gyermeke a Százhúzezer magányos pillanatban.
Ezekben a napokban viszont pont egy ellenkező előjelű érzés kerített hatalmába. Egy Vass Virág regényhez hasonlatos, olyasmi mint A titokzatosan libbenő szoknyanadrág főszereplőjének vívódása a 323. oldalon.

WildBear 2011.12.09. 10:45:01

@évuska: Azt megnézném, hogy melyik közalkalmazott megy a külföldre lelépő orvos, és mérnök helyére.. mert róluk volt szó !! Nem az újgazdagokról !!

Styxx 2011.12.09. 10:50:41

@Blassius:
Monszun alatt kabrióban?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.09. 13:10:44

@Styxx: valami olyasmi, egy felszabadult lélek zsibongása az emlékek lepkeházában

Nadiposzi (törölt) 2011.12.09. 13:28:45

Ha ez paródia, akkor Sas Józsi csasztuskái viccesek, a Retek Klubon meg tényleg a humor nagyágyúi ülnek össze vasárnap esténként. Szóval minden betűje arany, de nem vicces. Inkább szomorú.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.09. 13:39:17

@Blassius: szívből remélem, hogy szerény kis blogunk is némiképp hozzájárulhatott a részleges hazavágyáshoz.

Itthon, a szocióban a legjobb, ez 100%.

Styxx 2011.12.09. 13:47:23

@Modor Tibi:
Fapuma már menedékjogot kért Magyarország ottawai nagykövetségén. Nem élet, ha az időzónák miatt késik a Modoros, meg mellé költözött egy antiszociális eszkimó nagycsalád. Kemény ez a Kanada.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.09. 14:07:56

@Modor Tibi: Pizka vagyok, modorfüggő. Tudjátok, a modorosblog olyan, mint a heroin. Undorító anyag, gyűlölöd de kell. Parancsol. Ilyen a modorosblog is. Csúnyák vagytok, hülyék vagytok, lovaitok sánták, különben is, az ilyenek szarják le a vécédeszkát is. Mégis, kell kell kell :-D

Styxx 2011.12.09. 14:12:35

@Professor Pizka:
Mi a (tiszta) heroinban az undorító? Bár még nem próbáltam (felütöttet sem) de az egy korrekt, tiszta vegyület. Nincs tele mindenféle kátránnyal, stb, mint mondjuk a cigaretta. Kár, hogy olyan erős függőséget okoz. Na, mivel nincs orvosi heroinom, megyek rágyújtani.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.09. 16:31:26

@Wolfhering: Semmi rosszat nem mondtam rád, vagy a képességeidre, te mégeis magadra vetted.
A visszásságokra meg hadd világítson rá az ember (nem a diplomás témában).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.09. 16:37:15

@csi szi: Azért a jobban menő vállalkozókon nem látom annyira, hogy megszakadnának. Ha túl nagy a hajtás, akkor meg nem kötelező vállalkozni sem.

2011.12.09. 17:04:29

@Édy, aki Endre: Ezen vitatkoznak a szociológia nagyágyúi évek óta: azért szegények, mert ilyen az életmódjuk, vagy azért ilyen az életmódjuk mert szegények.
Nem én fogom eldönteni, de azért a véleményem meg van. (Megoldást is tudnék erre - na nem szívlapát, meg gázkamra, sokkal humánusabb, innen nézve, onnan lehet hogy kínzásnak minősülne.)

évuska 2011.12.09. 20:39:52

@WildBear: gondoltam, leegyszerűsítem én is.

Az élet eme elkívánkozó császárai, akik jól keresnek és szorgalmasak voltak, olyan kulturális tőkébe születtek bele, ahogy itt már többen írták, ami kivételes szerencse. Nagyon sok hozzájuk hasonló képességű, de teljesen esélytelen, vissza-visszarugdosott honfitársuk van. Az úgynevezett "élelmesség" pedig nem tehetség. Most a sok szerencsefi, aki a nagy szorgalmával a közös pénzekből finanszírozott egyetemeken, állami pályázatokon jutott előre, vagy a közös utakon szállítja az áruját (stb.), egészen pofátlanul néz le másokat, és vesz el a világból olyasmit, mert "ő megdolgozott érte", ami egyszerűen nem jár. Ökológiai és társadalmi értelemben nem jár, hiába törvényes esetleg.

Közben látom és sajnálom a sok síró-rívó, középszerű polgárt, az áruházi akciók által dróton rángatott, hitelcsapdában vergődő funkcionális analfabétát is. Viszont tény, hogy nem lehet mindenki feltaláló, cégtulajdonos és felsővezető. Ha a közös dolgok jobban működnének, mindenki boldogabb lenne, lent is, fent is.

Nekem az a luxusom, hogy nem irigylek senkit.

röhhencs 2011.12.09. 23:46:04

Jelentős részben igazad van, tényleg tehettem volna többet a boldogulásomért. Tényleg vannak emberek, akik nagyon sokat tettek érte, és most élvezik a gyümölcsét. Megérdemlik, rájuk nincs egy rossz szavam se. A gondom csak azokkal van, akik csak ügyesen helyezkedtek és jó időben jó helyre térdeltek, akár a delikvens elé, akár mögé, majd így lettek "az élet császárai". Semmi többet nem tettek le az asztalra, mint én, nem is tehetségesebbek, csak jobban értenek a gazdagok/hatalomban levők kényeztetéséhez, lásd Lázár János, az eklatáns példa. Az ilyen emberekre valahogy nem tudok követendő példaként tekinteni.
Ja és tudom, hogy a Modoroson vagyok.

röhhencs 2011.12.10. 00:46:52

@ursus artos: nagy tévedés, van egy kis százalék, akit hiába tanítasz. Egyszer angolra próbáltam okítani egy középkorú fűtőt, de egyszerűen képtelen volt utánam ismételni a szavakat. A 'secretary'-t pl. végig következetesen 'szekrötyi"-nek mondta, de nem poénból. A többivel sem nagyon boldogult, pedig azok egyszerűbbek voltak. A munkáját elvégezte, de többre nem futotta. Jelenleg évek óta nincs állása. Pedig nem lusta ember.

hallari 2011.12.10. 01:06:02

@fofofo: részben igazad van, de azt ne felejtsd el, hogy az élénkebb szóképek, harsányabb komikum miatt könnyebben beazonosítható volt a poszt célja.

hallari 2011.12.10. 02:11:29

@Dezsőjóska: csodásan elmagyaráztad. Így már értem, miért a társadalom leggazdagabb rétege vesz tizen-huszon milliós járgányt szlovák rendszámmal. Miért viszi ki a pénzt az országból (offshore). Miért van egy csomó milliomos minimálbérre bejelentve. Aki meg nem minimálbéres, az meg nagyon rosszul jár, mint volt főnökeim, akiknek az adó után alig maradt 2-2,5 millió Ft a zsebükben, miközben akkor jártak be, amikor akartk, azt a recepcióst húzták meg, akit akartak stb. A valóság kedves dezsőjóska, hogy a legnagyobb terheket az a középosztály viseli (valaki említette a 15 %-ot) javarészt, amely nem bújik ki az adófizetés alól, egyrészt mert nem is tud, másrészt pedig ő ütné meg a legjobban a bokáját, hiszen a törvény csak a legfelső tízezer számára kijátszható. Amint ezt 20 (vagy ezer?) éve látjuk is.

hallari 2011.12.10. 02:46:32

@háteztnemhiszemel: miért, te hogy látod? Mesélj.

hallari 2011.12.10. 02:54:26

@butalo01: nyilván NEM MINDEN vállalkozó adócsaló. A multi viszont kiviszi a pénzt (ha nem is mindet), MIVEL PROFITALAPÚ, és a részvényeseik ezt elvárják. A fő felelősök amúgy ezért a rendszerváltó politikusok, akik jelképes összegekért kiárusították az országot, csakhogy legyen, aki átveszi az elavult üzemeket, modernizálja azokat, az embereket pedig foglalkoztatja. Az alkalmazott ha nem is rabszolga, de 20 évvel a rendszerváltás után lehetne jobb helyzetben is, s ez nem feltétlenül az ő hibája. MÁV, Volán, BKV - nettó bukta, mindig is az volt, talán az első időket leszámítva. Más nyugati államban RÉG szanálták volna őket és a helyüket profitorientált vállalatok vették volna át, vagy ha nem, akkor nagyon rövid pórázon lennének. Mi nem stimmel?

hallari 2011.12.10. 03:09:53

@Wolfhering: öcsém feleségének két diplomája van, tanári és vegyészmérnöki. Képzeld el, nem talált jól fizető munkát (pedig nem keveset keresett), részidős tanárként dolgozik nettó 70-ért Bp.-en, és még örülhet, hogy egyáltalán fölvették!!! Nem tudom, te milyen mérnöki munkát végzel érettségivel, de nagyon hálás lehetsz az égnek, hogy ilyen jó helyed van! A MOL-nál egy meghirdetett helyre több, mint 2000-en jelentkeznek! Anyám most tavasszal ment el nyugdíjba és a helyére diplomást vettek föl havi nettó 80-ért (önkormányzat, Bp). És még több ilyen hely is volt, mivel sokan éltek az előnyugdíjjal és jópár diplomás örömmel ment oda, mert nem volt máshol hely! Így szóld le mások problémáit!

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2011.12.10. 09:37:36

@Jenő_bácsi: igazából itthon már a másfél milla/hó is jónak számít, de Németországban ez az alja. Ott ilyen keresetnél a szomszédok becsöngetnek, és meleg ételt valamint takarót adnak ajándékba, plusz kolbászt a kerítéshez. Közben természetesen mosolyognak, ahogy azt alapesetben is teszik.

Egyébként a témához hozzászólva, nem az a szegény, akinek kevés pénze van, hanem akinek nem lakik elég melegség a szívében. Közeledik a Karácsony, lepjük hát meg egymást az Ádvent ideje alatt apró kis szeretetcsomagokkal. Nem kell nagy dologra gondolni, egy mosoly, egy ölelés, hogy a szürke hétköznapokat csillámporral hinthessük be...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.10. 12:31:01

Bővebb információk a www.elfelejtettemhogyhonnanjovok.hu wboldalról vagy az ugyanolyanparasztvagyokcsakmostsokpénzemvan.com-ról szerezhetők.

Szalonnassy Albin urfi 2011.12.10. 16:20:20

@Modor Tibi:
Baszki Tibor, ez mar annyira kifinomult h a torzskommentelok is komolyan veszik?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.10. 16:24:52

@alecwolf: ezt most ne vicceljük el, ez nagyon érzékeny egy téma..!!!

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2011.12.10. 19:47:47

Tibi, te is csak egy köcsög vagy, aki dolgozik, pénzt keres és még csak nem is szégyelled érte magad. Gyalázatos a viselkedésed hogyrohaggyámeg:DDDDD

Celtic 2011.12.11. 14:02:22

@fpcjvoye: +1.
Ez szamomra ma mindent vitt :)

Celtic 2011.12.11. 14:13:48

@danesdzsu2: Fontom, fontom. Klasszikusokat csak pontosan :) Mondjuk, itt az idozites hianyik, tessek a ... helyere egy masodperc s szunetet bekepzelni :)

"
Amikor megalapítottam a Reinholm Iparvállalatot, nem volt másom, mint egy álmom,
...
és 6 millió fontom.
"

IT Crowd 2. evad, 2. resz
Return of the Golden Child

mojoking77 2011.12.12. 14:37:43

(Vastaps,vastaps,vastaps....)
Gyonyoru. Hetek ota nem olvastam ennyire talaloan modoros postot, amivel ennyi szerencsetlennel sikerult kivagni a biztositekot. Sajnalom, hogy mult hetvegen szabin voltam.
Amugy, csak a vegere valami, bar a csapat nagyja mar ugysem fog reagalni.. Jelenleg Magyarorszagon a sajnos alapvetoen a kozeposztaly tagjait nezik a legtobben "gazdagnak". Ez a par szaz ezer forintos netto fizetesi kategria, amiert igenis kurva kemenyen meg kell dolgozni, es rengeteg mindent feladni.
Ja, es tenyleg, magyarazza mar el nekem a sok okos honfitars, hogy mi az az indok, ami lehetetlenne teszi az elkoltozest ket varos (nehezebb esetben orszag kozt)? Jo, az egyedul elo beteg szuloket apolni kell, ez mondjuk teny. Ezen kivul kernek meg egy ket, nem 100% modoros hazugsagot.....

Nadiposzi (törölt) 2011.12.12. 16:43:42

@mojoking77:
Az 5. albérletemben élek, ugyanabban a városban. Szerinted mi a faszét nem költözök el mondjuk Pécsről Győrbe? Ha csak egy táskám lenne, persze, de gyerek van, kiságy, állatok, bútorok. Egy városon belüli költözés, váltás kb. 50 ropi. (Költözés, kaució). Ugyanez párszázezer lenne két nagyváros között. Mondj olyat kicsi huszár, amiért ezt felvállalnám. (Mondjuk nincs is miből). A másik, hogy nincs is miért. A szakmámban (régészet) projektek kapcsán van meló, ez azt jelenti, hogy 3 hónapnál hosszabb szerződést nem nagyon látott senki az ismeretségi körömből. A gyakorlatban persze ezek hosszabban működnek, de azért egy ilyen fecniért nem szívesen hagynék itt csapot-papot.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.12. 17:10:03

@mojoking77: Van egy olyan indok is, hogy a költözéshez pénz kell. Tegyük fel, hogy egy istenhátamegetti kisvárosban vagy tanár, tanító, közalkalmazott vagy akármi. Ez azt jelenti, hogy van rendszeres fizetésed, talán használható nyelvtudásod. Keresel cirka 100 000 pénzt. Laksz valahol egy albérletben, táplálkozol, van egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező feleséged, 1 v. 2 gyereked. Ha ezt kimatekoztad, akkor a maradékból utazz ki NÉMETBE, bérelj lakást, perkálj le háromhavi lakbért, és már dolgozhatsz is.
Ha ez sikerült, akkor próbáld újra, kicsit más adatokkal. Város helyett falu. Valamilyen munka. 100 000 helyett 78 000, maradjon a két gyerek, de cserébe gazdálkodj ki egy féléves intenzív nyelvtanfolyamot, mert mondjuk a középiskolai német kicsit kevés lesz. Mission változatlan.

Ha még így is megy, akkor gondolj arra, hogy ez még bőven nem a legalja.

Mondjuk képzeld el magad 15 éves gyerekként. Te vagy a 7. a családban. Anyádat Kolompárnak, apádat Lakatosnak hívják. Képzelj el mindent, ami ezzel jár. Barátom, előtted a világ, csak akarni kell. Áldozatos munkával akár a 8 általánost is elvégezheted 10-11 év alatt. Ha többre nem viszed, csak magadat okolhatod.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.12. 19:51:51

@KürtiT (Tromb74):
Na ugye. Ajánlott olvasmány a hétvégi Nemzet magazinjában a cigány tehetséggondozásról szóló riport. Tanulságos olvasmány. De én nem is ezekre a szélsőségesebb példákra gondoltam. Az a helyzet, hogy a Jabil, Flex, etc tipikus munkaadó könnyebben hurcibálja ide-oda az országban (Európában) a termelését, mint ahogy az alkalmazottjai követni tudnák. Könnyebb átpakolni egy szalagos termelést egy más városba, mint egy családot. Akinek meg esetleg mégis akkora arca van, az ne felejtse el, hogy azt, amit most egy pesti irodában végez mint sales-controlling lófasz, azt kevesebb kabátgombért utána csinálja egy kicsit kiműveltebb harmadik világbéli, vagy uram bocsá' ha így megy tovább, tök feleslegessé válik ő is, és az egész szar úgy omlik a fejére, mint Fateréknak a szocialista ipar. Uff.

Celtic 2011.12.12. 20:15:07

@KaPé: Baszki, egy ember, akinek sikerult kihoznia a sodrombol, gratualok!

Elmmennek a mozdonyvezetok a sirasukkal a retkes nyavalyaba! Akarhanyszor mentem a felvigyaozohoz, mindig ott ult es sakkozott/rejtvenyt fejtett/beszelgetett 20-25 mozdonyvezeto (rendes berert persze). 10-15 eve ha a vasutasokrol volt szo, sose hallottam mast, csak a mozdonyvezetok, szegenyek, meg futes sincs a visszapillanton, de majd kisztrajkoljak jol! Mintha a vasuton rajtuk kivul mas se lett volna.... En meg fekudtem a hoban a kocsi alatt (mert persze fedel minek az egyszeri lakatosnak) es azon gondolkodtam, vajon mennyi penzbol lehetne, ha futest nem is, de legalabb tetot tenni ide. Vagy amikor az egyik kocsiban osszeegett a futesvezerles es onos esoben voltam tobb oran keresztul, mire nagyjabol szetvalogattam a vezetekeket....Az tenyleg nagy nulla volt a szegeny mozdonyvezetokhoz kepest...

Celtic 2011.12.12. 20:18:53

@Celtic: Jaigen, amikor otthagytam 17 ev utan, 2005-ben, volt 92000 a bruttom... Nembaj, legalabb a mozodnyvezetok megkaptak, ami jart, ezert erdemes volt.

Celtic 2011.12.12. 20:27:12

@Beygir Gücü: Nyilvan a palyamunkas meg a kocsivizsgalo plusz 10 evet el. Hiszen nincs csodasabb, mint terdig ero hoban kutyagolni vagy fekudni, kimondottan jot tesz az izuleteknek.
Hagyjuk mar ezt a sirast, felfordul tole a gyomrom :(

Celtic 2011.12.12. 20:35:47

@mojoking77: Kezdotoke. Amig nem talalsz allast, addig is elned kell. Namost, ha elotte havi 80 nettod volt es senki sem tamogat, akkor egyaltalan allasinterjura is nehezen jutsz el, nemhogy valahol megtelepedj....

Beygir Gücü 2011.12.12. 20:46:09

@Celtic: Sírt az Öregisten f***a! Csak vázoltam néhány kockázati tényezőt. Amit szerintem nem érdemes csak azért a plusz 30 ezer pénzért bevállalni. Aki meg nem akar térdig érő hóban vizes gatyában kocsit javítani/vizsgálni/rendezni, az még mindig mehetett mozdveznek, jóval könnyebben mint egy külsős, de általában nem szívesen adták fel az aránylag kényelmes négyes túros munkarendet, vagy lusták/hülyék voltak tanulni. (Érintettek elmondása ill. tapasztalat alapján.)

Celtic 2011.12.12. 20:59:35

@Beygir Gücü: Osztalytarsaim nagy resze mozdonyvezeto lett. Biztos olyan szar sorsuk volt, hogy szivesen csereltek volna velem, de nem akartak velem kibaszni.
(Bevallom, semmi gondom nem volt a mozdonyvezetokkel, amig a '90-es evek kozepen-vegen nem _csak_ roluk olvastam, mintha az egesz MAV csak beloluk allna es nekik lenne a legrosszabb sorsuk a vilagon. Azota nem kedvelem oket)

KürtiT (Tromb74) 2011.12.12. 21:27:37

@Nadiposzi: Ha lesz még időm, írok pár valódi sztorit is. Csak azért, hogy kicsit másképp csengjen az ÖNERÖMBŐL lettem azá, aki vagyok strófa.

Beygir Gücü 2011.12.12. 21:29:55

@Celtic: Kár általánosítani. Az akkori béremelős sztrájkokhoz tudtommal más szakszervezetek is csatlakoztak. Meg azt se tette kötelezővé senki senki, hogy a többi vasutas százfelé húzzon. Meg azt sem tiltották meg, hogy a más által kiharcolt előnyöket a részt nem vevők is élvezzék... Most modoros leszek: Tetszettek volna valami szakmaspecifikus gittegyletet alapítani, és akkor én irigykednék, ha olyan családból származnék.

Celtic 2011.12.12. 22:22:50

@Beygir Gücü:
"Aki meg nem akar térdig érő hóban vizes gatyában kocsit javítani/vizsgálni/rendezni, az még mindig mehetett mozdveznek, jóval könnyebben mint egy külsős, de általában nem szívesen adták fel az aránylag kényelmes négyes túros munkarendet, vagy lusták/hülyék voltak tanulni."

"Kár általánosítani."

En vallalom, hogy a legtobb mozdonyvezetot arrol ismertem fel, hogy az orrlyukaba esett az eso, olyan magasan hordta. Altalanositok, mert ez volt a tapasztalatom. Ha en sztrajkoltam mondjuk egy hetig, csak annyi volt a latszata, hogy elfogyott a felhazsnalhato kocsi. (Egy napig vagy ket oraig meg semmi ertelme nem volt). Nagyon nem egyezo poziciobol indultam azzal, aki az egesz fogalmat megbenithatta.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.12. 23:40:53

@mojoking77: @Nadiposzi: No, talán még lesz időtök elolvasni. Blog gazdik, most ne figyeljetek!

Képzeljetek el egy szép 13 éves lányt, átlagot jóval meghaladó értelmiképességekkel, intelligenciával (mindkettőt felmérések igazolják). Némi erőfeszítés árán sikerült elérnie az éppen csak hármas átlagot. Bizonyára csak az akarat és a szorgalom hiányzik a képeségeinek megfelelő eredmény eléréséhez. Persze azért van még néhány apróság.
A szüleivel egy megörökölt borospincében lakik, fűtés, ivóvíz, telefon, internet, gáz nélkül. Kellemes 10 fokos melegben élik a mindennapjaikat, az egyetlen modernkori találmány a villany, ami kiemeli őket a középkori állapotból, ezzel viszont spórolni kell. A településen hetente egyszer megnyitják a főtéri közcsapot, így ők és a hasonló sorsú szomszédok feltankolhatnak annyi ivóvizet, amivel valahogyan kihúzzák a következő alkalomig. A borospincék meletti kútból tudnak felhúzni mossásra, mosakodásra alkalmas, de fogyasztásra alkalmatlan vizet. A melegvízhez, főzéshez fát kell gyűjteniük. A szülők alkalmi munkákból össze tudnak szedni annyit, amennyiből a legalapvetőbb élelmiszereket megveszik, hetente kimossák a ruhákat, elküldik a gyerekeket az iskolába.
Ez a 13 éves lány ilyen körülmények között teljesíti a közepest az iskolában. Nem az jut eszébe, hogy ezt ő önerőből érte el, hálás a szüleinek, hogy egyáltalán iskolába járhat. A helyszín nem India, csak egy kis település a fővárostól 25 km-re, a dátum pedig 2011.

Helyszín változatlan. Harmincas évei elején járó családapa elveszíti az állását. Több szakmája, diplomája, jó angol és közepes német nyelvtudása van. Néhány hónap elegendő volt hozzá, hogy a megszűnjön a mobil előfizetése, internet előfizetése. Az önéletrajzában már csak a felesége mobil számát tudta megadni, az e-maileket csak két-három naponta tudta nézegetni, ha valakitől sziveséget kért.
Szerencsére tudtunk neki néhány hónapos munkát szerezni. Napi 12 óra, reggel 6-tól este 6-ig. A meló 20 km-re, egy másik településen volt. Az első két hétben semmi probléma nem volt, nem késet, dolgozott tisztességgel, elégedettek voltak vele. Egyik nap fél nyolckor telefonálnak, hogy nem ment be dolgozni, mit tudunk róla. Hát valahogyan sikerült elérni. Az ember bőgött dühében, mert ellopták a 15 éves kocsiját, amivel dolgozni járt. A két, szinte szomszédos falu között a legrövidebb tömegközlekedési megoldás pedig természetesen Budapesten keresztül oldható meg, röpke 2,5 óra alatt.
A lopásnak voltak szemtanúi, ismerték az elkövetőket, de a verda mégse került elő, a rendőrség tehetetlen.
Valahogyan elintéztük, hogy a fickót reggelente, kisebb kerülő árán felvegye valaki, eljuttasa a munkahelyére.
Most ott tartunk, hogy vége lett a pár hónapos munkának, kifizette tartozásainak egy részét, szegényebb lett egy autóval, kb. 1 hónapig nem halnak éhen. És minden kezdődik előről.

Kb. 15 hasonló esetről tudok, ami ezen a 6000 fős, alapvetően jó adotságokkal rendelkező településen történ(ik)t.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.13. 07:59:26

@KürtiT (Tromb74):
Januártól nincs melóm. Mit mondjak, fel vidítottál.

Beygir Gücü 2011.12.13. 11:06:41

@Celtic: Tipikus. Ti-pi-kus. Valószínű, hogy lehet valami elfojtott, lerendezetlen konfliktusod, ahol önmagad tehetetlenségével szembesültél, egy adott csoport néhány tagjával szemben, akik szintén látták saját esélytelenségüket a veled való problémamegoldásban és a béke kedvéért lezárták a dolgot egy hümmögéssel. Valószínű félsz ezzel az érzéssel konfrontálódni, ezért próbálod a nyűgödet "ámblokk" egy csoportra kivetíteni.
Én eltekintek a bántó általánosítás feletti bazmegolástól, és megpróbálom közérthetően, egyszersmind pedagógiai célzattal a legérthetőbben elmagyarázni, hogy egy-két undorító állat miatt egy csoportot elítélni cúnya dolog, rendes ember ilyet 6 éves kor felett nem tesz. Ha rám rúgod a mozdonyajtót és azzal fogadsz, hogy "hülyefarkas bazmeg a porszívódat", hát nem biztos, hogy megkínállak a szülinapi süteményemből. Bár azt nem tudhatom, hogy ezzel mi a célod, de ha az, hogy orrbaveresd magad, vedd az eszmefuttatásomat tárgytalannak. Néhány ökörállat miatt nem fogom utálni az összes lakatost, különben nem lesz kivel menjek hegyet mászni a Biharban, jövő héten. Nálunk nem jellemző az ellenségeskedés, az érdekeink azonosak, nekünk nem egymást kéne gyepálni.

Beygir Gücü 2011.12.13. 11:11:31

@Nadiposzi: Gyere masinisztának, ne csak engem utáljanak! Nem akkora buli már, mint régebben, de szerethetőbb meló az átlagosnál.

Celtic 2011.12.13. 12:18:48

@Beygir Gücü: Nagyon jo :) Ez tetszett. Hat, az elfojtas talan abbol eredhet, hoyg amikor a sulival vegeztem, engem is csak mozdonyvezetonek vettek volna fel, jartam fel evet a tanfolyamra, betoltottem a 18-at, orvosi vizsga es ott az egyik szemem miatt nem feleltem meg. Mondtak, hoyg harom honap mulva (asszem, vagy fel ev, passz) mehetek ujra, akkor mar nem leszek ujfelveteles. De akkor eppen irodaban ultem, mint kozel es tavol az egyetlen szemely, aki ert a szamitogepekhez, nem mentem ujra orvosira. Ha ugy nezem, hosszu tavon ezert lettem informatikus, nem mozdonyvezeto (de ez hosszu volt). Viszont ugy a '90-es evek kozepeig semmi bajom nem volt a mozdonyvezetokkel, talalkoztam ertelmessel es tahoval is. Valamiert onnan kezdve csak tahokkal....(jo, persze, volt kivetel, de nagyobbreszt nagyon furcsa arcok voltak ott...ugy viselkedtek, mintha meg mindig a XIX. szazadban elnenk, ahol a mozdonyvezeto nagyobb ur, mint az ispan+jegyzo egyutt a faluban)

Celtic 2011.12.13. 12:20:50

@Beygir Gücü: :) Nem azert, de Te pont kilogsz az altalam ismert mozdonyvezetok kozul :) Mondjuk, akkoriban (Kadar-korszak vege-'90-es evek kozepe) eleg sok 50 folotti mozdonyvezeto volt, az a korosztaly furcsa volt...Az en korosztalyom lehet, hoyg teljesen normalis, csak ritkan talalkozok veluk.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.13. 14:23:15

@Beygir Gücü:
Tibi bácsi, gyerekkorom hőse masiniszta volt. Ha mentünk a bunkihoz a Kotróra, mindig megállt a Kavicsbányánál, akkor is, zöld volt a szemafor. Megvárta míg lekászálódik a család, és én pápát intek. Vidám, nagyhangú ember volt, mígnem féléjszakát töltött az M62-es (jól írom?) fülkéjébe, deréktól lefelé beszorulva, mert egy pótos Liaz elnézte a fénysorompót. Szerencsésen felépült, bár járni azóta csak bottal tud.
Szóval, hogy belekotyogjak a vitátokba, nem akkora királyság az a masinisztaság. Persze értem én, hogy krampácsoló se akar lenni senki. De hogy vidám perceket okozzak, odébb gurítva a viszály almáját, eléneklem nektek azt, hogy:
Az én rózsám vasutas, vasutas, és ha nincsen sok utas hát rögtön megölel!

Celtic 2011.12.14. 07:05:45

@Nadiposzi: Nincs itt viszaly szerintem :) En ugy latom, hogy ket kulon nezpontbol megneztuk a kerdest es peldaul esetemben maris maskent tekintek a mozdonyvezetokre. Nyilvan ebbe belejatszik, hogy az utobbi evekben nincs veluk kozvetlen kapcsolatom, de az is, hogy egy erintettel erdemi tarsalgast tudtam folytatni. Mint a bevandorlok: amig tavolrol figyeled, addig altalaban rossz, ha osszeismerkedsz valamelyikkel, akkor valtozik a velemenyed.

Masreszt en amugyis a regi vezerekbol indultam ki (tehat a 1930-1950 kozott szuletettekre), akik ugye a Kadar-korszakban voltak a csucson. Az en korosztalyom (1960-1980 kozott szuletettek) konnyen lehet, hogy egeszen mas mentalitassal rendelkeznek.

De ehhez a felismereshez (szamomra) kellett a fenti beszelgetes is, szoval en ugy erzem, haszna volt.

Beygir Gücü 2011.12.14. 10:53:45

@Nadiposzi: Béke van itt, nincs gond. Egyébként a különböző szolgálati ágak egymást basztatása egyidős a vasúttal. Meg különben is: az egészséges adok-kapok edzi a jellemet, szélesíti a látókört, ez egészséges vasutas testi-lelki támasza. (Lélekbonbon?) Különösen egy olyan helyen helyen, ahol amúgy sem mennek a szomszédba egy lebuzizásért.
A másikról, meg egy Regős Bendegúz idézet jutott eszembe, miszerint: " Tökéletesen boldog lettem vóna, ha a Jóisten eefelejt parasztot teremteni, mert azok rontották meg az én életemet." A parasz helyére tetszőlegesen behelyettesíthető a kamionsofőr, traktoros, autós stb.
@Celtic: Ismerős a korosztály, bár már a fiatalabbja is 8 éve nyugdíjban van. Abból a korosztályból sokan hajlamosak voltak úgy értelmezni a viszonyukat a többiekkel, hogy minden más dolgozó azért van, hogy ő elindulhasson a vonatával, és ezt rettentő arrogánsan érezette is mindenkivel. De akkora emberek azért mégsem voltak, hogy egy esetleges arctúltengés után a következő kocsmázáskor/búcsúban számukra ne üthettek volna ki balul az események. Sokkal veszélyesebb volt az ún. pártbunkó. Akiket frekventált fordában, ill. jó gépen volt ajánlott foglalkoztatni. Főtt is a feje a vezénylőknek még a beosztott gépes rendszerben, hogy meglegyen az egy gépre ajánlott 4 + 1 hülye elosztás, mert ezt még bírta a rendszer. Szerencsés esetben az élmunkás szakmailag jó volt, de ha nem akkor csak a szerencsén múlott minden. Ráadásul ehhez szükség volt egy olyan kasztra, akik értettek minden géphez, ugraszthatók voltak bármikor, mikor a dzsörzékardigános, lábszagú, fogatlan, tüdőfejű pártfaszfej éppen munkásőr lőgyakorlaton, vagy szemináriumon volt... Vagy csak nem volt kedve a legbudibb gépen egy szar fordulót abszolválni. Na ezektől az arcoktól lehetett a vasutat kitanulni.
Amúgy a mozdonyvezető presztízs (és arc) jeletősen összement, miután megjelentek a szakszervezetmentes magáncégek, akiknek a Máv-tól gázolajlopás, meg alkoholizmus miatt kirúgott vezérurai gombért bevállalják az egyhetes műszakokat, meg az előírásokat páros lábbal taposva húzgálják a túlterhelt vonatokat... Más világ van már. na.
süti beállítások módosítása