Kerülethatározó

2011/12/06. - írta: Modor Tibi

Számtalan panasz érkezett vidéki olvasóinktól, hogy nekik nem mondanak sokat a Körút, Pest-Buda-Óbuda, Belváros, csepeli HÉV, Kalef, Kőki és hasonló belsős, összekacsintós elnevezések - ma az ő kedvükben szeretnénk járni egy kicsit, hogy ezentúl ne érezzék magukat teljesen beavatatlanul, kényelmetlenül.

Nem mintha annyira számítana: nekünk, magyaroknak van talán a legkevesebb közünk a városhoz. Kelták, rómaiak, tatárok, itáliaiak, szerbek, törökök - hogy aztán osztrák pénzből szlovák munkásokkal felépíttessenek mindent, amire ma büszkék vagyunk. A huszonhárom kiskirályságra meg a BKV-ra, ahol a pesti ember bliccel, és amit a vidékiek adójából tartanak fönn még mindig.

Virtuális sétát teszünk hát a főváros 23 kerületében - abban a reményben, hogy hamarosan már ennél jóval kevesebb lesz.

budapest.jpg

I. kerület: Buda, Várnegyed, Víziváros. Szinte senki nem lakik ott, csak turistát láthatsz - mégis ők kapták mindhárom budai metróállomást. Fideszesek, pedig ők aztán a múlt rendszerben se éltek rosszul.

Egy értelmetlen rongyrázás, giccsaparádé az egész: barokk házak közé ékelt zsaluzott panelek, a Hilton barna ablakai, amish lovashintók és fényes lóherék, kéretlen idegenvezetők és utcazenészek, képeslapárusok, kőszáli kecskéket is kifullasztó lépcsők - de minek? A XXI. század Európájában mi szükség van egyáltalán várakra? A prágai Hradzsin különben is sokkal szebb. Ja, és erre a skanzenra, mozgólépcsőre meg a Várkert-bazár felújítására (bazár!) akarnak most megint a mi adónkból milliárdokat költeni, ahelyett, hogy a tényleg rászorulóknak adnák...

II. kerület: szintén fideszesek, pedig itt lakik az összes volt pártfunkcionárius meg a fegyveres testületek hajdani tisztjei - gyorsan elfelejtették, honnan jöttek. Meglehetősen gazdagok is ráadásul, a játszótéren az anyukák pedig rendre "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok"-kal köszönnek egymásnak. Ők igazi felső-középosztályiként meg is hálálták az egykulcsos adónak köszönhetően hozzájuk csatornázott további vagyonokat.

Feleslegesen kiirtott és beépített erdők, ízléstelen villák, magukat nagypolgári elitnek tartó Mártírok útjai bunkók - ennyi az egész, ráadásul a mai napig régi Ikarusok járnak fel a hegyre. Milyen cink már.

III. kerület: az összes közül a legbeképzeltebb, legfennhéjázóbb kerület, de tényleg. Ami Budapestnek Buda, az Budának Óbuda. -Pesti vagy? -Nem, budai. -Budai vagy? -Nem, óbudai. Felfoghatatlan: igazából tök csórók, de mindenkinél különbnek hiszik magukat. Olyan dolgokra büszkék, amihez közük sincs (kelták, rómaiak, Krúdy, Hidegkuti) - a svábokat kitelepítették, és most mindent a sajátjukként mutogatnak. Bár óbudainak vallják magukat, a kerület döntő többsége békásmegyeri, mocsárosdűlői, kaszásdűlői, Pók utcai, etc. Egységes arculatot így az egész kerületben soha ne is remélj: egy eklektikus bagolyköpet ez lakótelepekkel, sarokközértes faluval, téglagyár-maradványos csupasz heggyel, erdővel, izraeli lakóparkokkal, vezetékes víz nélküli zárkerti övezetekkel, penészes szükséglakásokkal.

Igazi szélkakasként mostanában mérsékelten fideszesek, de a lakótelepeken még kitart az MSZP-s réteg. Mindent elmond róluk, hogy Tarlóst is ők adták az országnak. Az egyhetes Sziget alatt hihetetlen hisztit tudnak levágni, de titkon büszkék rá.

 

IV. kerület: vidék, falu, Lápföld. Az igazi IV. kerület a Belváros volt régebben, de Rákosi Újpestet nem elég, hogy Budapesthez csatolta 1950-ben, még a belvárosi kerület számát is nekik adományozta. Minek? Ettől a falu még falu marad. Ez sem minden, még metrót is kaptak pár évtizeddel később, és most is további állomásokért sírnak. Focicsapatukért főleg még vidékiebbek rajonganak (Káposztásmegyer, Fót), az itt élők józan része nagy részben fradista Bár józan ember nem lakik a IV. kerületben. Labdarúgó köz!

V. kerület: a hajdani IV. (Belváros) és V. (Lipótváros) kerületek összevonásával született - tulajdonképpen az I. kerület pesti ikertestvére. Ott se lakik senki néhány expatet leszámítva, ám annál több metrómegállót és pénzt kaptak. Meg kapnak. Nevezetességeik nincsenek egy szökőkúton kívül, csak forintárakat dollárban kiszámlázó vendéglők, erőszakkal ledíszkövezett utcák, drága sablonüzletek, melegbárok, turistákat zaklató kérdezőbiztosok, zsebtolvajok, kurvák.

VI. kerület: Terézváros valamiért még mindig népszerű kerület a romantikára és metróra vágyó külföldiek meg a Budapestre költöző vidékiek körében, de mindenki más menekül innen, ha pénztárcája engedi. A nap nem süt be ide gyakran, a bajkeverő viszont rengeteg. Mindent elmond a kerületről, hogy szerintük előny az, ha valami közel van a Westendhez (eredetibbet nem találtatok ki?) meg úgy általában a Nyugatihoz.

VII. kerület: Erzsébetváros a VI. kerület ikertestvére, csak szűkebb utcákkal és több zsinagógával. Ahogy az óbudaiaknál, itt is remekül alkalmazzák a "telepítsd ki, majd mutogasd pénzért"-módszert. Akár troli-kerületnek is hívhatnánk az Erzsébetvárost: szinte minden (persze egyirányú) utcában ott himbálóznak ezek az ízléstelen vezetékek. Nyomasztó, koszos hely ez - kerüljük, ha tehetjük.

VIII. kerület: a Józsefváros ritka gusztustalan városrész, nem véletlenül lett fogalom a Nyolcker. Annyira lepattant egy környék, hogy a helyiek már erre büszkék. Ki érti ezt? A szemetes, kutyapiszkos utcákon, a szotyihéjas játszótéren lebzselő munkakerülőkön, az összefirkált, feketéllő házfalakon kívül mást nem nagyon találunk erre. Ja de, a Rákóczi teret.

IX. kerület: na itt, a Ferencvárosban koncentrálódik Budapest szinte összes elképzelhető mocska. Itt minden megtalálható, ami rossz: a Józsefváros macskahugyos, omladozó lépcsőházai, a rengeteg more, a leghírhedtebb gettó: a Dzsumbuj, rozsdálló gyártelepek betört ablakokkal, és Európa egyik legnagyobb teherpályaudvara.

A kerület egyetlen "büszkesége", az FTC pedig a vidéki emberek kedvenc focicsapata tele külföldivel: játszani nem tudnak, a zöld-fehér színösszetétel pedig minden jóérzésű emberben ellenérzéseket kelt. Na meg az Ifjúmunkás és a Lobogó utcák...

Mivel az előbb felsorolt négy városrész között semmi lényeges különbséget nem találunk az elnevezéseket leszámítva, javasoljuk a VI-VII-VIII-IX. kerületek összevonását az átláthatóság kedvéért.

X. kerület: ld. IX. kerület, csak itt nagyobb házak nincsenek néhány panelt leszámítva, és messzebb van. Kőbányán - a közhiedelemmel ellentétben - még laknak is (nem csak átszállnak), de itt leginkább csak - többnyire megszűnt - üzemekről és egyre terjeszkedő temetőkről tudunk.

Aki kételkedik: üljünk fel a 28-37-es villamosra: a VIII. kerület boulevardján, a Népszínház utcán túl, a Salgótarjáni utcán a temető és az MTK-stadion (hála Istennek kiestek) mellett elhaladva pár megálló után elérkezünk a remegve várt Kőbányára. MÁV X. kapu, Kőbányai Garázs, Pongrác úti lakótelep (Dzsumbuj II.), Élessarok, Sörgyár, Sírkert út, Új köztemető. Alternatív túra: 99-es busz a Fertő utcán, egész végig magas feszültség alatt haladva. Csak sajnálni tudjuk, aki errefelé él.

XI. kerület: újra Budára csöppentünk - ám aki azt hiszi, hogy őszintén fellélegezhet, annak csalódnia kell. Kelenföld, Őrmező, Szentimreváros - erre találták ki a szocialisták pár éve az Óbudától és Újpesttől összelopkodott Újbuda nevet. Ópest mikor lesz végre?

Budaian polgárias, jómódú? Korántsem. Van itt viszont lakó- és gyártelep dögivel: Galvani, Hengermalom, Vegyész utca. A Dunapartra az összecsalt, Disneyland-hangulatú, műanyag Kopaszi-gáton kívül ne merészkedjen le senki, mert kóbor kutyák fogják a gumiabroncsokkal, tarackkal és rozsdálló szögesdróttal szegélyezett földesúton szétmarcangolni. Annyi viszont szentigaz, hogy Kelenföld Magyarország egyik legtarkább lakótelepe (nem szép, csak tarka). Erre bezzeg van pénz!

Kételkedőknek: nézzetek körbe a Móricz Zsigmond körtéren (Angliában találóan Circus), és láttok egy kiírást: Községi Elemi Leánynevelde. Egyéb kérdés? És Albertfalva - ez valami város?

XII. kerület: Hegyvidék, jómód? Inkább úgy mondanám: az összeharácsolt-lopott vagyonok nagy részét valóban itt találod - ám a pénzmennyiség nem vonzott magával egyenes arányban kultúrát - annál inkább hivalkodó, tornyos-görbekorlátos palotákat belső lifttel, kamerával, oroszlánszobrokkal meg uszodával. Tudjátok, amilyeneket a Roccó-filmekben láthattok. Rákositól Úttörővasutat, Kádártól tiszti lakótelepeket kaptak, de valamiért még így is fideszes a többség. Hálátlanok - jobb szót nem találok rájuk.

Nem értem továbbá, miért jó dombon, hegyen lakni. A közlekedés egy agyrém - megállni, parkolni kurva nehéz, az emelkedőn erőlködő buszok pedig iszonyat füstöt okádnak. Friss, tiszta levegő? Ha ez nem volt elég, akkor az ide kiránduló pesti bunkók tesznek arról, hogy kiválóan tönkretegyék még azt is, ami valaha szép volt. Hajlandóak vagytok ezért százmilliókat fizetni? Egészségetekre.

XIII. kerület: egy szégyen az egész. Rákosi szépen elvette Óbuda-Újlaktól a Margitszigetet valamint az V. kerülettől Újlipótvárost, és tankönyvbe illően a prolikhoz (Angyalföld) csapta. Vegyük el a gazdagoktól, adjuk a szegényeknek - ugye ismerős? A választási eredményeket elnézve ezért a gyalázatos fővárosi Trianonért még a mai napig hálás a kerület amúgy meglehetősen heterogén lakossága.

Focicsapata nincs. Lakótelepek, lakóparkok, újlipótvárosi göndör órások, vas-üveg irodaházak, fogyatkozó szükséglakások, Dália kisvendéglő, Turbina presszó - ember legyen a talpán, aki itt kiigazodik. Egyetlen közös nevezőjük van: az MSZP a Kapitánnyal és Tóth Jóskával. Vannak továbbá olyan szavaink, amik annyira természetessé váltak, hogy fel se tűnik, mennyire hülyén hangzanak. Röppentyű?

XIV. kerület: Zugló tök jó hely. Zuglót szeretjük - halljuk gyakran. Valójában Zugligettel keverheti mindenki (nem mintha az jó hely lenne), mert ebben a kerületben semmi jó és érdekes nincs pár kocsmát leszámítva - ráadásul errefelé is jár troli.

Aki továbbra is úgy gondolja, hogy ez egy jó kerület, az menjen végig a Nagy Lajos Király útján, lehetőleg gyalog. A legrosszabb VIII. kerületi házakkal versengő romok és ötemeletes cimbalmospaloták bántó összevisszaságban. Na ugye. Nem biztos, hogy megéritek az ikeás modoroskodást odafelé.

budapest_keruletek.jpg

XV. kerület: újra vidékre érkeztünk, és Budapestre a poszt folyamán sajnos már nem is térünk vissza. Itt teljesedik ki igazán az a frankensteini borzalom, amit Rákosi Nagy-Budapestként 1950-ben elkövetett.

Rákospalota egy kedves kis messzi falu, ahová a villamos még kijár - ellenben (Békásmegyerhez hasonlóan) ideépítettek mellé egy irgalmatlanul ocsmány lakótelepet is, Újpalotát. Ennél nyomorúságosabb és nagyobb panelrengeteg az országban is alig van - ráadásul míg Békásmegyeren van HÉV, Duna meg hegy, itt csak a pusztaság, a 173-as busz és a reménytelenség van jelen. Utoljára Kis Recéék idejében sütött erre a nap, de akkor még csak épült az egész vesztőhely. Ne is próbáljuk megérteni, hogy ez így miért jó.

XVI-XVII. kerület: tovább folytatódik a Rákos-kezdetű külterületek sora, de itt már nem igazodunk ki, még térképpel sem. Villamos nem jár erre, csak a HÉV - de gondoljunk csak bele, hogy Rákoskeresztúr-központból még indulnak tovább buszok! De hova..?

Az egyetlen érdekességet Akadémiaújtelep jelenti, ahol 500-tól 545-ig sorszámozták az utcákat, tereket. Főtere az 525. tér. Képzeljük csak el, ahogy útbaigazítást kérünk egy arrafelé sétáló nénitől:

-Kezit csókolom, nem tetszik tudni, hogy jutok el az 522. utcáig? 

-Sajnos nem.

-Köszönjük, és elnézést a zavarásért!

XVIII. kerület: na ezt speciell ismerjük, mert végre nem Rákos. Ez Pest(szent)lőrinc, amit az Antall-kormány visszaszentesített - a Vörös Hadsereg útját pedig üllőiutasította.

Pestszentlőrinc-Szentimre kedves, unalmas kis vidéki helyek, akárcsak a Budapest-környéki falvak többsége, bár ide is jutott lakótelep. Pár jó kocsma itt is található, de más nem nagyon jut eszünkbe - esetleg Csepregi Éva, Komlós Juci vagy Deák "Bamba" Ferenc mint a kerület büszkeségei. Na és? A legjobb brazil futballista-ígéreteket hol találod? Na ugye. Ahogy tehették, ők is elköltöztek innen, feltételezem.

És gondoljunk bele: amikor annyi, de annyi utazás után eljutunk a világ végén levő Határ útig, az sokaknak már Budapestet jelenti - a XVIII. kerületieknek leginkább!

XIX. kerület: Kispestről sokan nem tudják, hogy eredetileg a Gellérthegy lábánál volt, de már ők is égőnek találták ezt a nevet - aztán később, miután a Kelenföldet is inkább átruházták egy jóval szerencsétlenebb városrészre, megmaradtak a Tabánnál. Amit aztán szépen fel is számoltak, ahogy illik.

Na de térjünk vissza a mai Kispesthez, ami a mai napig szegény Puskás Öcsi bácsi nevéből próbál megélni, de az se nagyon megy neki - élő legendája, Détári Lajos pedig inkább egy szomszédos kerületben keresett munkát. Főutcája, az Ady Endre út egy földszintes házakkal szegélyezett kétsávos, vidéki kis utca - a Bozsik stadionnak hívott pálya folyton sztrájkoló, duzzogó szurkolóival pedig egy örök talány - futballcsapata valamiért nem is erőlteti a dolgot: inkább újra Honvédnak hívatja magát. Ők tudják. Nem csoda, hogy Miniszterelnök úr is méltóbbnak találta Felcsútot a Puskás-örökségre, mint egy lerobbant vidéki focipályát a kispesti temető mellett.

A kerület többi része? Pár lakótelep meg falu. Hangulatos, ha süt a nap és van innen hova hazamenni.

XX. kerület: szegény Liza, szegény... a Soroksárhoz tartozó Gubacspuszta helyén alapították, de voltak ők már minden. Erzsébetfalva-Kossuthfalva, Leninváros (1919), Pesterzsébet, Pestszenterzsébet, aztán újra Pesterzsébet. Kicsit mintha a jöttment országok között forró krumpliként dobált Kárpátalját látnám magam előtt. Ráadásul akitől még Soroksár is hajlandó volt elszakadni, hát nem is tudom...

Kedves falu lenne ez a Budapesten egyedülálló egyvágányos villamosjárataival, de társadalmi összetétele az utóbbi években drámaian felborult - a VIII. kerületben lebontott házak önkormányzati lakásaiból többnyire itt találtak ugyanis új otthonra az áthelyezett családok. Aki még mindig nem érti, az nézzen le hétvégén este az Arancsillagba zenés-táncos mulatságra.

XXI. kerület: Csepel, a sziget(spicc)i lét minden hátrányával. Annyiban jó ez nekünk, hogy legalább nehezen jutnak be a városlakók közé (és akkor is csak a Boráros térre, hála a modenai Szentszűznek) - több érdemlegeset nem nagyon tudok elmondani róla. Ja de: itt található Zámbó Jimmy síremléke is.

Nyuszi sétány, Cirmos sétány, Őz köz? Inkább számozták volna őket. Képzeljétek csak el: elkezded bárhol bediktálni a címedet - vagy kiröhögnek, vagy elküldenek a kurva anyádba, hogy mással szórakozz.

XXII. kerület: akár azt is mondhatnánk, hogy Buda, de inkább legyen ez Dunántúl, valahol Érd-Diósd meg Törökbálint között. Hogy mi van még erre a budafoki Törley-pincéken meg az ex-disznóhizlaldán kívül, azt talán az interneten megtaláljátok, de biztos nem volt fontos, ha nem jut az eszünkbe.

Szerencsére több autópálya is errefelé halad át, úgyhogy nem kell sokat látnunk ebből a szerencsétlen peremkerületből.

XXIII. kerület: hát ő a legújabb, a legkisebb fiú: Soroksár, aki nem akart az eredetileg hozzá tartozó Erzsébettel másodhegedűsként közösködni, ő majd megcsinálja a szerencséjét egyedül! Hát Soroksár nem lett egy Bezzegszlovákia, de biztos jobb így nekik. Pesti oldal, páratlan szám, legújabb kerület - csupa rossz előjel, és sejtésünk beigazolódni látszik. Soroksár annyira messze van, hogy szerintem még a soroksáriaknak is messze van. Egyedüli felüdülés az a soroksári Dunaág lenne, de az is inkább már Dunaharaszti. De oda még szívesen jár kikapcsolódni a fővárosi ember, ráadásul árvízveszély se fenyegeti.

Mentségük, hogy Galambos Grósz Lajos a városrészből származik, legalább végre valami karakteres.

Van itt is HÉV, templom, kocsma, földesút - az egyetlen érdekesség a XXIII. kerülettel kapcsolatban az Péterimajor. Major mint gazdaság. Elindulunk a pusztán, a szántóföldeken Pestszentimre irányába (bár nekem most sem világos, hogy miért tennénk így), és ott lesz valahol a táblák közepén ilyen utcanevekkel, mint pl. Telefondűlő út. Próbáltam ihletet nyerni a norc.hu-ról, de Soroksárra még a románok se merészkedtek ki, úgyhogy menjen arra, aki akar.

 

Reméljük, mindenki élvezte a kis rendhagyó városismertetőt, és legközelebb is csatlakozik hozzánk! Addig is olvasgassák Ingatlanos szószedetünket.

178 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.06. 12:04:42

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Amikor én gyerek voltam, az Erzsébetváros gyakorlatilag egy falu volt, komolyan mindenki mindenkit ismert. A körorvosunk a nagyszüleimtől kezdve a szüleimen át a tesómig mindenkinek az összes nyavalyáját betéve tudta, nyugdíj után is bármikor fogadta a "régi" betegeit. Bármelyik lakásba becsöngettem, mindenki tudta ki fia-borja vagyok, rögtön mentek az üzenetek, kóstolók a nagyszüleimnek, naprakész voltam az összes család magánéletének legintimebb részleteiből is. Sajnos a nagyszüleim generációjából már csak egy-kettő él, velük végleg eltűnik majd ez a világ is, mint annó a Monarchia...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 12:07:32

@Donjon:
"Ja nálunk is a többség vidéki a melóban," Netán a Kontrollban szerepeltél? :) @Modor Tibi: Jaja, a szolizott bőr az alap. Ha még szappanra se telik, akkor is alap. Tudod, ki ilyen észak-pesti arc? (persze lehet, hogy nem is azok) A Rajczi meg a Kabát Peti, és a Schobert Norbi. Van bennük valami közös genetika.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.12.06. 12:07:44

jajjbazmeg, rákosborzasztó, meg norc-ot lerománozni!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.06. 12:12:58

@Szocio Pata (kikvogymukblog): "Beszarás, ebben a kibaszott városban minden jó arc vidéki! " - tökéletesen mondod, kivéve a "jó"-t.

"Jaja, a szolizott bőr az alap." - ezeket hívja Kurtz barátom cságeciknek. Amúgy őszintébb, jobb fejek sokkal, mint a modoroskodó, poncsós, vastegkeretes eltések.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 12:16:12

@Modor Tibi: Már-már buddhista harmóniaélmény. Szolizott kisgecinek látszik, aki szolizott kisgeci, aki szolizott kisgeci szeretett volna lenni és szereti a szolizott kisgeciséget. A nirvána is erre lesz valahol.Legtöbbje amúgy valóban jóindulatú, egyszerű ember.

GoodGolly 2011.12.06. 12:20:48

@Donjon: Tudod cimbora, Pesttel nem lenne semmi baj, ha:
1.
1950-ben az a <<tehetséges>> Rákosi judeokommunista bagázs ki nem akarta volna bővíteni, ugató kutyákkal, kapirgáló tyúkokkal,retardált sík alkesz vidékről beimportált munkásokkal...akik itt is idegennek érezték magukat, sőt érzik a mai napig..A <<híres- nevezetes>> mátyásföldön, kispesten,soroksáron, etc.csak úgy hemzsegnek az ilyen, első generációs Pesti Parasztok.

2.
Szarvashiba volt a panelprogram is, amit mindenki szid, szidott és fog is...Ezek a <<csodák>> 1962-ben kezdtek el épülni, csak mi a kutya faszának...
Lélekromboló már a jelenlétük is,az itt kifejlődött mikroközösségek sivár kultúrától teljesen izolált életéről szerintem hallhattál már valamit.
3.
Ennél is nagyobb vétek volt a sok <<MEXIKÓI>> betelepítése, mert tudod kisfiam, ezek nem voltak sehol még a hetvenes évek közepéig, csak kádárelvtárs gondolt egyet magában.

Mindent megtettek hogy Pest-Buda elveszítse a lehető legteljesebb mértékig régi identitását, és renoméját.

PS Én negyedik generációs Pesti vagyok, és semmi bajom a nyíltszívű, és őszinte vidékiekkel.Én így ismertem meg őket.
Viszonzásul higgyétek el, nem minden pesti csúnya-rossz-gonosz.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 12:21:21

@Modor Tibi:
Még vitatkoztam is volna veled, de ez a "poncsó" mindent vitt. A poncsó a legalja, akkor már tényleg cságeci. Poncsóban még jóérzésű indián se jár, csak az Astoria aluljáróban a pánsípjaikkal gyilkoló emberevők.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 12:26:02

@mrbateman: "Ez is egy stratégia, de én azt hittem azt nyomod, h. a "te de csodálatos, tökéletes vagy én meg egy szerencsétlen kis pondró vagyok melletted"

kizárt, hogy egy nőnél ez a stratégia beváljon, a nők nem szeretik a gyenge faszikat, sztem, emancipuncikáció ide vagy oda. Oké, esendő lehet, de gyenge nem. Én sem pondrónak gondolom magam, csak jeleztem, pont kapott valami olyat, amit én úgy érzek, hiányolok a neveltségemből (sok mást meg persze nem). És persze kiderült egyből, másnak mega foci és a sport hiányzott, amit én többet is kaptam, mint amennyit igényeltem:)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 12:26:52

@GoodGolly: Gyorsan csekkoltam a címlapot...

2011.12.06. 12:31:48

@Professor Pizka: Én úgy fogalmaznék, hogy a szolizott kisgecit általában könnyebb elviselni. Ha nem kezd el okoskodni, bölcselkedni, megmondani a frankót, akkor nincs velük semmi gond.
A vastagkeretes kiskancsók viszont szükségszerűen modoroskodnak, okoskodnak, ráadásul nem értenek semmihez.
Egy szolis kisgeci meg lehet, hogy megjavítja az ajtódat, megberheli a mobilod, stb. - sok esetben használható emberek.
A baj ott kezdődik - és itt visszatérek terhelt gyermekkorom máig ható következményeihez - ha az emberi, közvetlen hangon fellelkesülve barátként kezdenek tekinteni rám. Mert addig rendben van, hogy megmutatta, elmagyarázta és segített megjavítani a kapunyitó automatikát, de azért sok közös témánk nincs (semmi), így kár erőltetni a társalgást, barátkozást. Sokszor félreértik, hogy az OK, hogy a konditeremben elhülyülünk 1 órát, de ez nem jelenti azt, hogy közös szombati programot (elmegyünk a Dokkba, bebaszunk-beszívunk, szopatunk a szemétégetőnél) akarok.
Igaz, ami igaz: egy entellektüell már 10 perc után untat és idegesít, ráadásul szófecsérélése merőben felesleges, semmi haszonnal nem jár.
Akkor inkább váltót hézagolok a zseléhajú, álmotorosdzsekis-teremcipős sráccal az utcából.
Szerintem a Modoros rendkívül intelligens és művelt törzskommentelőit is csak azért bírom, mert sohasem láttam őket. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 12:38:58

@Brother Love: az utolsó mondatig igaz. Az utolsó meg igaz, és kőbe vésendő :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 12:40:56

@Brother Love:

Látod, bazdmeg a nyomomba se érsz. Én univerzális mizantróp vagyok.

eastern sugar 2011.12.06. 12:41:40

@Brother Love: csodálatos ez az egyezés, de komolyan mondom. azt hittem, ez csak az én keresztem. a szolizott kisgeci és az okoskodó vastagkeretes között van egyébként egy kategória, amelyik a modorosblog posztjainak jelentős részében szerepelt, csak nem ilyen néven, ő az arany középút eközött, és ő az, aki a lelke mélyén szolizott kisgeci, de túlzottan szeretne vastagkeretes okoskodó lenni, na, ők a valamilyenszinten-emberek /valahogy túl gyakran használják ezt a kifejezést, és ilyen nyújtott orrhangon/, na azok a hölgyeket kényeztetnék meg /nyújtott orrhang/...a párod megengedi hogy sörözni jáááárj? típusú alakok. ezek is felbasznak, csak hogy mondjak valami újat. a szolizott kisgecik kevésbé, az legalább egyszerű és őszinte dolog, és egy csomó ilyen alaknak sokkal inkább megvan a magához való esze, mint a vastagkeretesnek, csak ez is rohadt fárasztó egy óra után, kb pont ahogy mondtad.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.06. 12:51:00

Hiperművelt értelmiségi vagyok, de amúgy utálom a beképzelt értelmiségieket, sokkal jobban bejönnek az őszinte egyszerű EMBEREK, a lelkem mélyén én is csak egy őszinte egyszerű EMBER vagyok, de közben kurvára művelt és okos is, úgyhogy az átlagos őszinte egyszerű EMBEREK untatnak, mert valójában suttyó prolik mind.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 12:54:13

@Brother Love:
Ez ma a nagy kitárulkozások posztja.
Előbb Bateman elüzletiesedett gyerekkoráról, majd Altoid Poldi bácsi, Égigérőfűs hétkeres gyerekkoráról, most meg a benned rejlő kisgeciről. Mi van itt, ennyire közel van a karácsony?
@eastern sugar: Mondjuk én is valahol a cságeci és a poncsó között érzem magam.

2011.12.06. 12:54:41

@eastern sugar: valahol igazad van, helyileg hol van, hétfő magasságában, ez mellett, az miatt, a rossz idő végett, nagyon fogyassza az áramot....
BRooooáááááffffffffffffff!
Egyébként az ilyen középutas okostojás megfigyelésem szerint a legtöbb esetben Laci, esetleg Pista.
Bármikor bármilyen témához hozzá tud szólni, legyen szó az atomtengerattjáróról vagy a szilvalekvárfőzésről és az a vicc, hogy egy-két alapfogalommal tisztában van, mert afféle magazin- és internet-moly, vagy pl. néhány évig dolgozott egy adott területen. Ezt a csekélyke tudást persze meggyőző, lehengerlő stílusban adja elő a nálánál sokkal hülyébbeknek, előadását pedig a hajmeresztő, csikorgó magyartalanságok és néha az idegen szavak helytelen használata színesítik.
No ez az a kategória, akit szívem szerint tüstént agyoncsapnék.

eastern sugar 2011.12.06. 12:58:18

@altoid: jó, igazad van. tényleg egy fasz vagyok. úgy értem, komolyan.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.06. 13:09:31

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Nem is annyira Égigérő Fű, mint inkább Szeleburdi Család.

@eastern sugar: ugyanmár, nekem kifejezetten szimpatikus vagy, csak volt itt egy-két kihagyhatatlan modor-gyöngyszem... Otthonkás-kelkáposztafőzelékes hiperművelt nagymamám úgy volt vele, hogy attól hogy tudja, hogy van kínaiul a banán, valamint bennfentesként tud vásárolni Rómában a Farnese palota előtti piacon, még ugyanolyan "egyszerű vénasszony", mert hát az ottani prolik is ugyanezt tudják.

eastern sugar 2011.12.06. 13:09:36

de azért mielőtt eltűnök a cságecibe szégyenemben /fontolgatom/, azért még megjegyzem, hogy "a cságeci és a poncsó közt életem tételmondata.

GAbica 2011.12.06. 13:13:34

Pesterzsébet hibátlan leírás, anyámék mai napig ott laknak. Ferencvárosból pedig hiányolom a helyet ahol élek. :)
Viszont a Belváros örökre a szívem csücske marad életem első hat éve, majd a következő húszból minden olyan nap, amikor választott szüleimmel tölthettem). És soha nem fog a számra jönni a Ferenciek tere, az örökre Felszab tér marad.

mrbateman 2011.12.06. 13:15:05

@Brother Love: Az emberek 98%-a ilyen, mint amit leírtál...a maradék 2% meg valami szocifóbiás barom, akinél "matematikai értelemben vett zérus" (az egyik személyes kedvencem, csak eddig tartogattam) az interakció!

Megmondomén neked a frankót tesókám: itt senki nem ért semmihez...csak ahhoz a kis_részszegmenshez_ amit a napi 8 órájában csinál...ha nem a munkádról beszélsz valakivel, akkor szakmai szempontból laikus vagy, így pontatlan faszságokról fogsz kicserélni infókat egy másik laikussal, ha jó napotok van, akkor egyetértetek, vagy úriember módjára eldiskuráltok a dolgokról és kialakítotok egy közösnek tekinthető véleményt egy olyan dolgoról, amihez nem értetek...rosszabb esetben össszevesztek és nem is tudjátok, h. nem tudjátok min vesztetek össze...hogyan is tudhatnátok, hisz igazából nem értetek hozzá.
Oder sugar beszél a légi áruszállítás nehézségeiről, te pedig szimultán vmi jogi (büntető?) problémáról, szarkavári a közoktatáról, pizka meg a pináról/jogról (na ti még akár beszélgethettek egymással)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 13:17:19

@eastern sugar: ha erre most a szarka azt írja, hogy á dehogy akkor Eszter kezdhet féltékenykedni :-)

2011.12.06. 13:23:43

@mrbateman: Hát erről most vitatkoznék, de túl sokat kellene írni és nincs kedvem hozzá.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.06. 13:24:17

Az a baj baszki, hogy mire megtanultam, kaki előtt szólni, aztán hogy kinek, mikor csókolom, vagy jó napot, máris jöttek a késsel-villával evéssel, aztán a kollégiumba azzal, hogy fürödjek mindennap (mi a fasznak?), majd persze illett tudni ki a faszom az a Monthy Python, meg a Lovasi mire gondolt, amikor azt énekelte hogy, meg felzárkózásképp olvasni a Mancs kultúrrovatát, és úgy tenni, mintha tudnám hol van a Tilos az Á és kicsoda a Pina Bausch, és nem röhögni még befelé se, ha meghallod ezt a nevet, most meg már cipőpucoló automatát is láttam egy 4 csillagos hotelbe, ahol mozgásérzékelős lámpa volt a budiba, mer' többet lengettem a karom mint egy árja a N.-i párt napon, hiszen kaksi közben a legjobb olvasni, már kéne tudnom angolul, németül, és el kéne már valahogy fogadnom, hogy mindig új lecke van, bassza meg, talán nyugdíjas éveimre utolérem magam, és tudni fogom a választ arra is, hogy mi az a három betűs, vízszintes feladvány, hogy jég, németül.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 13:30:53

@Professor Pizka: Őt előbb ismertem, mint Esztert:)

@Brother Love: az ideális partnered minden szempontból az ún. műszaki értelmiség, csak barátilag szólok. Én egy szolíd gépészmérnököt javasolnék, de ha bírod a strapát, akkor egy Veszprémben végzett vegyipari gépész is jöhet:)

eastern sugar 2011.12.06. 13:32:33

@Professor Pizka: ki az az eszter? :)
@Nadiposzi: na most, ez zseniális. mérmindig másokból jönnek ki az ilyenek, és mérnem belőlem??
@mrbateman: a matematikai értelemben zérus gyönyörű, ezt is plagizálom. egyébként ebben van igazság, én is vitatkoztam már össze valakivel azon, hogy azt vágta a fejemhez, hogy olyasmiről nyilvántok véleményt, aminek nem ismerem minden részletét, én meg mondtam, hogy ha mindenki csak olyasmiről nyilvánítana véleményt, aminek minden részletét ismeri, akkor még mindig a barlangban hörögnénk és krákognánk.

noirp 2011.12.06. 13:36:30

@vészmadár (pica pica): jövök, bár jegyzem meg, hogy minden vagyok, csak gépész nem :D sőt, előszeretettel őrjíti egymást az én szakom a gépészekével. De jövök. Azonnal!

2011.12.06. 13:42:19

@vészmadár (pica pica): hát, azt hiszem tanácsod kissé későn jött, amikor még esetleg lehetett volna jelentősége, te - ha jól számolom - 13 éves voltál, így nem párkapcsolati tanácsadással, hanem olvasással és jelesek begyűjtésével múlattad az időt.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 13:42:26

@Modor Tibi:
Krakkóban volt egyébként még egy erős északpesti flash-em, unalmamba kitujáztam Nowa Hutába. Ötvenes évek, Vasember, kb száz méter széles sugárút, és a házak... a reneszánszot keverték a szocreállal. És nem viccelek! Timpanonok, freskók, árkádok, ilyet 1-2-őt az Árpád hídnál látsz a Róbert Károlyon! Az út végén egy mesterséges "tavacska", kb. akkora mint a Velencei tó, itt szórakozhattak a munkások. Most csak leélt arcok. A tó mellett kies focipálya, a Hutnik Krakow, igazi lelkes-zúzos negyedligás kiscsapat, nem egy Polonia vagy Wisla, de sokan vannak a meccseken.

lárvalányhaj 2011.12.06. 13:46:51

Sokszor olvasok Budapestet fikázó, a várost élhetetlennek nevező írásokat. Sose értettem. Én imádok itt élni, a kerületet, ahol lakom, különösen szeretem. Szabadidőmben nagyon szívesen sétálgatok a környéken. A metróvonalak közül a hármas metró a kedvencem, szeretem a külső metrómegállók jellegzetes metrómegálló-szagát.

@vészmadár (pica pica):

Szerintem túl sokat görcsölnek ezeken a dolgokon az emberek. Valójában ezek a különbségek nem érdekelnek senkit. Egyrészt, én se halkéses családból származom, és sokat mozgolódok olyan közegben, akik igen, de még soha senki nem szólt be emiatt. Komolyan, még utalást se tettek arra, hogy lenéznének vagy ilyesmi, pedig ilyenek közé jártam középiskolába is például. Másrészt, ha okosabb vagy, mint a halkéses arcok, és több mindent teszel le az asztalra (meg elő is tudod adni magad), akkor az emberek úgyis meghajolnak a tehetséged és a képességeid előtt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 13:47:47

@eastern sugar: mérnöki zérus a jó elnevezés, mert pont az a lényege, hogy matematikailag nem zérus, ellenben gyakorlatilag az (azaz a matematikai zérus az a zérus és pont. Amire meg ti gondoltok, az a mérnöki zérus) Jah, ez is az volt, amiről írtál? apicsába...

@Nadiposzi: a kés-villa kérdés malackarajon felvetődött (általam, naná), azt a parasztlázadást hallottad volna, hehe:)

noirp 2011.12.06. 13:48:06

@vészmadár (pica pica): Ó, az arrafelé tök megszokott (egy Győr-Debrecen, Eger-Keleti utazó kunkog itten)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 13:51:41

@lárvalányhaj:

A Budapest fikázók többnyire pártbrossurát adnak elő. Nem kell törődni velük.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.06. 13:56:01

@vészmadár (pica pica):
A Malackarajon kifejtett munkásságodnak nagy csodálója vagyok. A parizervédő harcod, ami miatt kitiltottak, az csodára méltó volt. A jövő kommunikáció szakos egyetemistái annak a posztnak a kinyomtatott kommentjeit fogják elemezni a troll szemináriumon:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 14:03:51

@El Topo (Sgt. Elias): azt hiszem, amid neked van, az pont az, ami miatt van azod, amid van: ellenségkép.

Asszem én még értem, mit akartam ezzel mondani. Ja mégsem.

lárvalányhaj 2011.12.06. 14:05:24

@vészmadár (pica pica):

Nekem is ez a nagy bajom, hogy a műszaki vonalon mocorgó emberek egyszerűen jobb arcok, mint a bölcsészek. Pedig az utóbbiakkal kell napi szinten érintkezni.
A bölcsészekben elsősorban a modoros affektálás és a belterjes, egymás faszát szopkodó mentalitás zavar.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 14:15:07

@lárvalányhaj: sztem ok-okozatilag inkább fordított a dolog: a jó arcok gyakrabban választják a műszaki pályát.

amúgy én is csatlakoznék a nemlettemorvos-csapathoz: sztem máig az egyetlen vagyok, akit felvettek az ÁOK-ra, de nem oda ment, hanem környezetmérnöknek, hehe:)

@El Topo (Sgt. Elias): oké, lefordítom: neked ellenségeid vannak, meglehetősen sablonosan viselkednek, ezért könnyű őket felismerni: jellemzően azt csinálják, hogy téged besorolnak egy csoportba, és azt gondolják rólad, hogy sablonosan viselkedsz és az ellenségük vagy.

Nehéz dolgok ezek. Amúgy egy nugátmikulást ettem, de sztem nem ártott meg.

666E 2011.12.06. 14:16:00

Tudom off, de mit hirdetnek újabban a metró ablakán?

Fejős Éva - Karácsony New Yorkban

Édy, aki Endre 2011.12.06. 14:17:23

Napközben Újpest - reggelenként élmény látni a rövidnadrágban és mislendzsekiben szipuzó élményharcosokat és a mellközépig érő nyakkendő-műbőr dipótáskás kombóban nyomuló, reggeli ampullahörpintgetőket -, este pedig Pasarét, ahol újgazdag surmók nyomatják az éj csöndjében a motorjaikkal. A hétvégeken a motorokat felváltják a nagyteljesítményű és nagyértékű személyautók - zúgatásilag.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.06. 14:26:20

Nem értem én ezt az állandó bölcsész toszongatást. Én is az vagyok, és nem vagyok belterjes. És nem olvasok Proustot. Persze elméletben nagy vonalakban tisztában vagyok az ellenáramú buboréksapkás lepárló működési elvével. A gyakorlatban éjszakánként gyakran másztam fel rá, hogy az üzem fényeinek elszavaljam valamelyik kedves versemet.

Édy, aki Endre 2011.12.06. 14:30:38

@666E:

Használja ő is már a címgenerátort. :)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 14:39:23

@Nadiposzi:
Toszogasd vissza őket. Hülyeműszakisok, műszakishülyék! Kardigános, katonasztorizós, introvertált horda! A legjobbak a tanulatlan, jámbor külvárosi emberek. Az ő egyetemük az élet egyeteme, ami meg nem csak 4-5 évig tart...

Donjon 2011.12.06. 14:59:33

@666E: Hintenhoffer Delila: Hanuka Tel Itshakban.

lárvalányhaj 2011.12.06. 15:08:01

@Nadiposzi:

Én is bölcsész vagyok, úgyhogy a modoros alcsoportot elég közelről tudtam megfigyelni :) (Öngyűlölő bölcsész vagyok, evvan.)
Aki szerényen adja elő magát, és nem próbálja a felületes tudását egymilliószorosként feltüntetni, az jó arc. Meg te is az vagy a hozzászólásaid alapján :)

A Proust-olvasással nincs gond, azzal van gond, hogyha valaki olvasta és utána arcoskodik vele. Vagy ha nem is olvasta, és úgy arcoskodik.
Tipikus gyűlöletes bölcsészviselkedés az, ha valaki a szemináriumon csak azért szólal meg, hogy mindenki lássa, hogy ő mennyire nagyon képben van. És minden, de minden szeminárium róla szól, le se lehet lőni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.06. 15:23:02

@lárvalányhaj: az előadáson-szemináriumon okoskodó, szereplő hallgató szerencsére szakmafüggetlen típus.

Na de hogy a témához is szóljak valamit: a gödöllői HÉV egy vicc még, hazánk egyetlen, még mindig bal oldali közlekedésű vonala. Életveszélyes.

Donjon 2011.12.06. 15:26:29

@Modor Tibi: Basszus, tényleg. Egyszer utaztam rajta, felejthetetlen volt az 1 óra mire kiértünk Gödöllőre. Akkor még rutintalan voltam és nem jutott eszembe a vonat.

noirp 2011.12.06. 15:27:00

@Nadiposzi: Na, végre egy rokonlélek!! Én a Külvárosi éjszakát a szűrőprésnek. Hangosan. Persze hogy késő este, egymagam, pucebálás közben, könyékig mocskosan. Ha hiszed, hiszed, ha nem, nem. Volt egy hangulata. Az éj komoly, az éj nehéz. Na.

A hülyebölcsész-toszogatás meg asszem azoknak szól alapban, akik--mondjuk--nem tudják olvasni a római számokat (mert azt matekból is tanítják, de azért "iparos"-nak nevezik a ttk-s és műszaki oldalt.

Béke belétek.

brutuska 2011.12.06. 15:38:43

A mi karunkon a bolcseszt, muszakist es kozgazost is illett baszogatni. Mivel barati tarsasagom foleg ezekbol allt mar akkor is, meg egy szociologus, ezert inkabb nem vettem reszt a szidasukban. Annyira

évuska 2011.12.06. 15:40:09

Újpalota tényleg Novoszibirszk külvárosára emlékeztet, döbbenet volt 2006-ban, öngyilkossági faktor.

Jaj, mennyi minden még, de szétfeszítené e dolgozat kereteit: Tabán, Sasad, Farkasréti temető, Gellérthegy, biciklisek, Batthyány, Blaha, Váci utca, "Lipócia" név, Toldy gimnázium, BAH csomópont, Gresham, Király utca, hetes buszCSALÁD, Ráday Mihály, utcanévtáblák és telefonfülkék, fogaskerekű, ott közelharc a bicósok és az ellenőrök között, libegő, Margitsziget, Osztapenkó... Bojár Iván András tervei és szőlői.

Én a mái napig szorongok Pesten. Húszévesen ültem először trolin, döbbenet volt. A tesóm szerint egyébként le kéne zárni a hidakat, hogy a pesti prolik ne jöhessenek át (biztos idézet).

Anyám meg azt a továbbtanulási tanácsot adta, hogy "ott jó a levegő"... (agglomeráció)

Én lehet, hogy most ezt az egészet elküldöm a városvédők levelezőlistájára.

noirp 2011.12.06. 15:42:11

Ja. Kérdésem volna: a Hős utca még mindig az a hely, ahová "a csendőr is csak párban mer bemenni"?

Édy, aki Endre 2011.12.06. 15:59:15

@évuska:

Hejj, az az agRomeLáció! :)

Nadiposzi (törölt) 2011.12.06. 16:19:13

Az hogy éjjel szavaltam, az hagyján. A kutya se járt a blokkba, a saját műszakom meg tisztába volt vele, hogy a Gyuszi bácsi /Figyelem, felvett név!/ kicsit fura arc, de nincs vele nagyobb gond. A probléma a délelőtti nyüzsgős műszakokkal volt, diszpécserek, lakatosok, laboránsok. Na most jön egy ilyen kis nyüzüge bauhelmes arc egy pufajkában, kezében ftálsav-anhidrid mintától gőzölgő kémcsap, és azt dörmögi félhangosan, hogy "vagyok aki vagyok, férfi, kihez méltatlan a sírás, és a kérés és megbocsátás is talán..." Asszem hülyének néztek.
@noirp: ez most olyan volt, mint egy nagy slukk triklór-etilén, zsongító és felkavaró érzése az egy húron pendülésnek!:)

noirp 2011.12.06. 16:32:07

@Nadiposzi: Ha szavalsz, hangulatba jössz. És nem alszol bele fejjel a szennyvíziszapba, amiben turkálsz. Hülyéskedést félretéve, tényleg volt hangulata. :)
Zsongulás: Megpróbálhatok kevésbé noirp lenni, de nemigen megy.

eastern sugar 2011.12.06. 17:19:00

azért a műszakis arcok se mindig az igaziak...legtöbbnyire azok között lehet megtalálni a legmézesmázosabb hímsoviniszta alakokat, csak ha már általánosítunk. a bölcsészt azt én is betéve tudom, mert az lettem volna ha nem lépek le még idejében, szerintem egyébként a tudós-aspiránsok között vannak a legjob formák, én valamiért nagyon sok biológust ismerek, és valahogy még ott a legjobb a merítés

2011.12.06. 18:27:58

@CraB: A Keletiből csak indulni jó, hazafelé már nagyon gáz.

(Egyszer jöttem haza Drezdából, na mit látok? Német felirat horogkersztes zászlók. Mi van itt? eltévesztettem az irányt? )

Nem csak azért trágya a Keleti mert Németorszában dolgozom, ez trágya volt 74-ben is. Emlékszem nekem akkor már a Dresden Hbf is sokkot okozott, de amikor véletlenül elvetődtem Lipcsébe , hát ott kis hijján elszédültem, mert én még akkor olyan hatalmas pályaudvart nem láttam (most is akkora, csak most ugy néz ki mint egy pláza).

A Nyugati egy horror, Kelenfölnél leszálltam a múltkor, többet nem teszem.

De ha már túl vagy az első pályaudvar okozta sokkon, Budapest már egészen elviselhető, bár okoz még néha gondot, még akkor is ha ismerem a nyelvet, és nem először járok a városban.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.06. 19:07:34

@vészmadár (pica pica): kinek jön be a bunkóság? nekem ugyan nem. ugye a fiúknak se? mert akkor taktikát váltok:) (a leszerelésre, mármint.)

nattydread88 2011.12.06. 19:37:39

@eastern sugar: hidd el köztünk is akad rengeteg balfasz, de azért köszönjük:)

Lassan hat éve lakom Pesten (nem tudom azt mondani, hogy élek). Utálatos dolog a nagyvárosban, hogy kényelmessé tesz. Mikor először feljöttem Pestre, simán elgyalogoltam Kelenföldről a Lágymányosi crampusig (bocs!), most megy az Arany Jánostól a Deákig lusta vagyok gyalog menni!
Ugyanakkor még mindig csodálattal vegyes ellenszenvvel kezelem a 4 méter magas nagypolgári lakások népét.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2011.12.06. 20:11:26

@lárvalányhaj: sokkal jobb az, aki úgy okoskodik, hogy nincs képben. Szeminárium vagy előadás, nem számít, csak szerepelhessen, az ilyeneket össze kéne zárni, hadd boldogítsák egymást

a_fater 2011.12.06. 20:23:20

Óbudai vagyok, egy utcával az izraeli lakópark fölött, na az tényleg Óbuda :-)

gmarc 2011.12.06. 21:35:11

Szerintem ez a poszt a Gyűlölt Ellenségeink blogban is simán elfért volna.

Amúgy Kőbánya igenis jó hely. Óhegy park és környéke pl. elég élhető hely és nincs is messze a bevárostól.

2011.12.06. 22:21:20

Tökéletes leírása a VÍZFEJnek. Gyerekek, ez van, mióta Rákosi és Kádár felszaporította Budapestet.
Sírás helyett VIDÉKre kell költözni, ott van az életminőség.

Persze az is igaz, hogy vidéken úszkálhatsz a szarban, semmi. De ha Pesten elfingja magát valaki, az mindjárt benne van a híradóban!

Bandibacsi34 2011.12.06. 22:43:59

Szerintem jo a poszt, se ettol meg a videki nem tusj meg, mi az a
Moszkva ter
Rakoczi ter
Rumbach Sebestyen utca
Deak ter es nemzeti godor
Szecska (Szecsenyi Furdo)
Fradipalya
Nyocker-Matyas ter st.
Negytigris/Novak piac fele borzalmak
Margitsziget/zenelo kut
Hosok tere(Miep tuntetesek anno)
Milenaris/Mom Park,
Dunakorzos tuzijatek
Budapesti bucsu
Alagut
Fogaskereku
Vasarcsarnok
Keleti/Nyugati pu /Lehel ter
Ors vezer tere
stb
.
.
.
Ezek a fogalmak, nem a keruletek..

Intizar 2011.12.06. 23:40:42

@Professor Pizka: Tiltakoznék.
Nemtom, hogy magasabb körökben mi szokás, biztos úgy van, mint ahogy Shaw mondja, hogy az angol úriember olyankor hiszi magát erkölcsösnek illetve kifinomultnak, mikor gyötrelmesen unatkozik.
Ennek fényében elismerem készségesen, hogy Proust igen unalmas, Konrád pedig még lehangoló is a tetejébe, de a Buddenbrookot nem hagyom! Én igazán nem vagyok egy posztmodern ízlésű olvasó, Jókai az egyik legnagyobb kedvencem, de a Buddenbrookot egy-két évente újraolvasom, pedig senki nem parancsolja.

Intizar 2011.12.07. 00:10:04

@Professor Pizka: Ah, ne. Ebben a korban már alattomban támad a lumbágó.

@eastern sugar: Csak ne bizonygatnák állandóan a műszakiak, hogy dehogyis olyan tahók ők, amilyennek a bölcsészek hiszik. (És ezt olyan közegben, ahol nem hogy egy rossz szó nem hangzott el róluk, de a hülyebölcsész mind fölnéz rájuk, mint valami Supermanra.)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.12.07. 01:41:29

Most modoros leszek:

én angyalföldi gyerek vagyok és nagyon is szeretek itt lakni, nem cserélném el semelyik másik kerületre. Mondjuk a Szabolcs utcában meg a Tatai úton nem laknék, de itt a kertváros határán, ahol a 105-ös (régi 4-es) busz jár (Gyöngyösi utca, József Attila tér), itt gyakorlatilag minden rendben van. 5 percre a metró (meg a Duna Plaza, mondjuk az nem annyira érdekel), és az éjszakai buszokat is úgy oldották meg, hogy mindegy, hogy a 914-esre vagy a 950-esre száll fel az ember a Belvárosban; így hajnalok hajnalán is max negyed órát kell várni a következőre, de persze csak akkor, ha épp az orrod előtt ment el valamelyik. Tóth Jóskát meg nem ér szidni. Tudvalevő, hogy az itteniek nem azért szavaznak rá, mert MSZP-s, valószínűleg függetlenként is megválasztanák minden ciklusban, amíg ki nem purcan szegény. És ezt most nem azért mondom, mert véletlenül megadatott, hogy kezet foghassak vele (jó rég volt már, a kitűnő érettségi miatt hívtak el egy kerületi buliba...), de meg lehet nézni, hogy mit tett ezért a kerületért és hogy honann hová fejlődött a városrész az elmúlt 15 évben. Na befejezem a nyáladzást, míg mielőtt Tibi kibannol. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.07. 09:03:05

@bikmakk: :)) nagyon szép, szinte kedvet kaptam, hogy odaköltözzem. Amúgy ennek vagyok én is a híve: mindenki érezze ott jól magát, ahol van, ezért se fog ide beköltözni.

Amióta nincs Tabán, Angyalföldön élnek a szerbek? :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.12.07. 10:35:21

Az angyalföldieknél kifelejtődött a lokálpatriotizmus, ami az "elitista lét a prolinegyedben" érzésre épül, mindván, hogy "elit vagyok, híres vagyok, színész, zenész, művész, de innen indultam, én már itt maradok, itt halok meg.... Angyalföldi gyerek vagyok, az is maradok..." Mondja mindezt a Szent István Parki 265m2-es, Dunára néző polgári lakásból.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.07. 12:08:49

@Urban Gorilla: magam szabadszállásról indulva, némely pécsi, soproni, budapesti és szegedi kitérőkkel eljutottam a komlói senki szintjére, ami valljuk be, utazásnak szép, de eredménynek nem, habár immáron tudom, hogy a tao nem cél, hanem maga az út, így végső soron elégedett vagyok.

Ernoke 2011.12.07. 12:38:07

@Frengi: Szerintem túl régóta vagy Németországban, én semmi horrort nem látok egyik pu-n sem, pedig gyakran járok a környékükön. Bár lehet én meg túl budapesti vagyok, mert én lassan az orczy téren sem látok semmi horrort… (azon azért kicsit röhögtem, h az arany otthon nyugdíjasotthonok reklámja ilyen rózsadombi fíling, aztán az egyik a Mátyás téren van, szegény öregek, akik oda mennek…:D) De a horrormentesség ellenére annak mindig örülök, h kelenföldön lakom, az egy békés, szép hely. (És Toponak igaza van, vasút mellett lakni király, én imádom a zaját.)

@noirp: Úgy hallottam, h igen. Azért csak hallottam, mert én az igazi gettóba még sosem merészkedtem, és soha nem is akarok – a hős utcán kívül a diószeghy-tömő utcás háztömbök azok még. Ami ott van, attól még a pasim is megszeppent, pedig az nagy szó…

@Szocio Pata (kikvogymukblog): én szeretem a romkocsmákat (sőt, igazán csak azokat), nekem otthonosak, tetszik a berendezés és a légkör is. de a szimpla meg az instant már rég nem azok... ami jó hely szerintem, az az r33, de az nem igazán kocsma, meg az örök cökxpon, ami nem igazán rom.:)

theo 2011.12.07. 12:48:23

@Urban Gorilla: Szent István tér az nagyon nem Angyalföld de a Marina part az az ;)

nemértekhozzá(m) 2011.12.07. 14:45:13

ez az eddigi legjobb poszt az egész blogon, sokszor és nagyon röhögtem, és még a saját kerületemén is, grat!

Ernoke 2011.12.07. 15:42:14

@nemértekhozzá(m): tényleg a modoros egyik legjobb posztja, párszor majdnem megfulladtam rajta, annyira találó és igaz. "a 8. kerület boulevardja a népszínház utca" -> :D:D:D "újra vidékre érkeztünk, és Budapestre a poszt folyamán sajnos már nem is térünk vissza." - mikor évente ellátogatok családi vendégségbe a 17. kerületbe, mindig megunom az életemet, mert az örstől 30 buszmegállónyira van! harminc. sokkoló.
amúgy pedig minden bekezdés eszembe juttatta, h mennyire elvakultan szerelmes vagyok ebbe az egész hülye városba.:)

nemértekhozzá(m) 2011.12.07. 15:50:31

@Ernoke: a legjobb: 'Hangulatos, ha süt a nap és van innen hova hazamenni.' nem is tudom hányszor mászkáltam haza kispestről délelőtt másnaposan vagy félrészegen. a másik kedvencem ebből "itt csak a pusztaság, a 173-as busz és a reménytelenség van jelen"

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.12.07. 17:06:36

@theo:
A Szent István tér az nem, de a Szent István park, amit én írtam, (csak félreolvastad), az igen. ;)

Riz Ottó 2011.12.07. 18:58:49

@Urban Gorilla: a Szent István park nem Angyalföld, hanem Újlipótváros :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.07. 19:36:29

@Urban Gorilla: pontosan ezen röhögök egy jó ideje, ahogy a PARKI - és általam nagyrabecsült - Fenyő Miki az angyalföldi pálmafákról énekel :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.12.08. 12:25:42

@Modor Tibi:

Aminek a címét egyébként én találtam ki, csak akkor még "Kőbányai Pálmafák" volt. Egyébként annak ellenére, hogy Fenyő a Szent István Parkban él, és arrafelé is született, a fiatalkori élete egész Angyalföldet behálózta, a haverjai, a szerelmei, tehát gyakorlatilag azért ő egy angyalföldi figura.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.12.08. 12:30:23

@Riz Ottó:
Bár kerületrészeket nézve a Szent István Park valóban Újlipótváros, a köznyelvben az egész XIII kerület Angyalföld. Én is Zuglóban lakom, mert a XIV kerületben, a Stadionnál van a lakásom, ez Zugló, valamint az Erzsébet Királyné úton születtem, arra is azt mondtuk, hogy Zugló, de ahol most lakonm az Istvánmező, az Erzsébet Királyné útja meg Alsórákos. A kerületnek mindőssze kb az 5%-át hívják Zuglónak a Bosnyák tér mögött. (Kis Zugló, Nagy Zugló) Mégis az egész XIV kerület Zugló, és az ott élők zuglóinak vallják magukat, az Önkormányzat Zuglói, (zuglo.hu), a Zuglói újságot az egész kerületben terjesztik. Szóval az Angyalföld vs újlipótváros kirrogálás egy ordas modorosság volt, szalmaszálaseggben fontoskodással és tudálékoskodással egybekötve.

Etniez 2011.12.08. 17:53:00

Én óbudai voltam :)

hallari 2011.12.10. 21:47:44

@Donjon: Budaörs jogos, T.bálint azért már messzebb van. Akkor Érd, Vecsés, Üröm, Nagytarcsa, Csömör, Budakeszi is lehetne. Ez utóbbi még sanszos is.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.01.03. 23:16:22

Szerintem a hetedik kerület Varosligethez közelebbi része nagyon is élhető: szélesebbek az utcák mint a Körúton belüli rész – ezeket mostanában dézsákban kitett fácskák is díszítik, kevesebb a kutyakaki (arra ott van a Liget), emiatt valahogy a nap is szebben süt. Parkolóhelyet is könnyebb találni….

A nyolcadik kerület Tisztviselőtelepé is egész jó, hasonlít Zugló Törőkor-városrésze: sok a kertes családi ház, alig van társasház, ráadásnak el van szeparálva mindentől. Szinten könnyű találni parkolóhelyet, ami meg ingyenes is.

Anegytech 2012.03.09. 01:45:59

Kíváncsi lennék, hogy a cikk szerzője hol él, ha Budapesten, akkor melyik kerületben. Ha itt él, szar lehet neki, mert ezek szerint az egész város szar, ami jó benne, az meg mind a gazdag köcsögöké.
Én ötödik kerületben nőttem fel, és egyáltalán nem tartozom a felső tízezerhez és mégcsak turista sem vagyok, de gazdag sem. Ja és nagyon sokan laknak itt az ötkerben, ne keverjük össze az I. kerülettel, ami szinte tényleg csak turistalátványosság.
De pl 11. kerben tanulok, én a Feneketlen tavat szeretem, de a Gellért hegy is szép hely. A külváros (amúgy most 16. kerben lakom) valóban vidék, kertváros, de ezzel sincs baj, csakhát ide inkább aludni járnak haza az emberek (de nem akarok általánosítani, mint a cikk szerzője az egész irományban). Pontosan itt a baj. Kiemeli azt, hogy Pesten de sok a bunkó csóró panelproli és itt aztán minden bűzlik és koszos és omladozik. Zugló gusztustalan, mert ugye itt csak a Nagy Lajos király útja van, a Városligetről hirtelen meg is feledkezett, ami nyilván nem is érdemel szót, mert ez egy színfoltja a városnak.
Nem tudom, hogy miért jó akár pestiként akár nem pestiként kiemelni Budapest összes mocskát és csak arról beszélni. Én szeretek itt élni, habár a Józsefvárosban nem szeretek sétálni én sem, meg Kőbánya sem a szívem csücske, de hozzá tartozik a városhoz. Ettől függetlenül rengeteg szép hely van itt, a "műanyag" kopaszi gát nem tudom miért műanyag, valószínűleg azért, mert szépen fel lett újítva. Aki egész életét Kőbányán vagy Óbudán tölti, az lehet utálja ezt a várost, pedig én már sok részén jártam és éltem, és szerintem egy abszolút sok lehetőséget kínáló város, és a szép helyen sem csak a gazdagok élnek és léteznek.

2012.07.07. 19:54:23

Visszajutott az MTK,
Bekaphatod Modor bá'!

Mellesleg: MINDIG KELENFÖLD, MINDIG ÚJBUDA!
Hajrá, hajrá FTC!

Super aGyuri 2012.08.21. 22:19:50

Zseniális poszt.
Soha életemben egyetlen napot nem aludtam önszántamból Pesten. III. és II. kerületben gyerekeskedtem (nagyrészt olyan környéken, ahová építészhallgatók jártak külföldről házakat csodálni), első önálló otthonom a XI. kerületben volt (szegény pályakezdő Budája), majd az I., pár éve pedig a XII. kerületben lakom. Kétféle ember van ugyanis: aki ott élhet és aki élete végéig arra vágyik, hogy ott élhessen :)
Hat nyomorúságos (Pesten töltött) év után a cégünk is átköltözött az I. kerületbe, a Széll Moszkva tér közelébe, a Vár aljába. Váralja, Viziváros, csodálatos.
Mindez persze nem érdem, hanem állapot. Többnyire a nagyszüleimnek, szüleimnek, az utóbbi években apósomnak, feleségemnek, kis mértékben talán már magamnak is köszönhetem.
Ja és nem lettem hálátlan módon fideszes, mert soha nem éltünk olyan jól, mint a nyolcvanas években. Minden vasárnap étterem, vagy a Paksi Halászcsárda a Mártírok útján (most Margit körút), vagy a legendás Náncsi néninél Hűvösvölgyben.
Ha Buda megsemmisülne, az öngyilkosságot választanám - vagy kiköltöznék Keszire ;) :D
Jó éjt mindenkinek!

beeni 2013.01.16. 19:18:54

ááá ez rohattjó! :D

csak egy dolog: XIII kernek hogy ne lenne focicsapata, a vasas!!!!

anyadmajma 2014.02.08. 11:49:37

Pesti vagy?
a hát.
hol laksz?
munkásszálláson
kell zsíros kenyér?
ühü.

Na, ennyit a beképzelt Budapestiekről.

Trónkövetelő 2014.02.08. 17:40:28

@anyadmajma:
Én budapestiként vidéken jártam egyetemre, úgyhogy éveken keresztül naponta kóstolgattak engem ilyen kis viccelődésekkel. Viszont megtanultam leoltani ezeket az embereket, úgyhogy bevetem ellened is a tanultakat: :)
Mi a gond? Lerobbant a traktor? Vagy ma reggel csúnyán nézett be a ló az ablakodon? Én megértem, hogy ez frusztrál téged, de ennek mi köze a városomhoz? :D haha
És nem pesti vagyok, hanem BUDAI, ezt is megtanulhatnátok végre :D

Intizar 2014.02.11. 07:26:55

@anyadmajma: A "Budapestieket" ezen az egzotikus magyar nyelven úgy írjuk, hogy budapestiek. Hogy ez a kis párbeszéd mit is mond róluk, azt nem sikerült megértenem. Hogy vannak szegénysorú, nehéz életű, ne adj isten, primitív budapestiek? Mit mondjak, meg vagyok lepve. Vagy hogy képesek a "budapesti" kifejezést felelőtlenül "pestire" rövidíteni? Repülősót, elájulok.
süti beállítások módosítása