Kerülethatározó

2011/12/06. - írta: Modor Tibi

Számtalan panasz érkezett vidéki olvasóinktól, hogy nekik nem mondanak sokat a Körút, Pest-Buda-Óbuda, Belváros, csepeli HÉV, Kalef, Kőki és hasonló belsős, összekacsintós elnevezések - ma az ő kedvükben szeretnénk járni egy kicsit, hogy ezentúl ne érezzék magukat teljesen beavatatlanul, kényelmetlenül.

Nem mintha annyira számítana: nekünk, magyaroknak van talán a legkevesebb közünk a városhoz. Kelták, rómaiak, tatárok, itáliaiak, szerbek, törökök - hogy aztán osztrák pénzből szlovák munkásokkal felépíttessenek mindent, amire ma büszkék vagyunk. A huszonhárom kiskirályságra meg a BKV-ra, ahol a pesti ember bliccel, és amit a vidékiek adójából tartanak fönn még mindig.

Virtuális sétát teszünk hát a főváros 23 kerületében - abban a reményben, hogy hamarosan már ennél jóval kevesebb lesz.

budapest.jpg

I. kerület: Buda, Várnegyed, Víziváros. Szinte senki nem lakik ott, csak turistát láthatsz - mégis ők kapták mindhárom budai metróállomást. Fideszesek, pedig ők aztán a múlt rendszerben se éltek rosszul.

Egy értelmetlen rongyrázás, giccsaparádé az egész: barokk házak közé ékelt zsaluzott panelek, a Hilton barna ablakai, amish lovashintók és fényes lóherék, kéretlen idegenvezetők és utcazenészek, képeslapárusok, kőszáli kecskéket is kifullasztó lépcsők - de minek? A XXI. század Európájában mi szükség van egyáltalán várakra? A prágai Hradzsin különben is sokkal szebb. Ja, és erre a skanzenra, mozgólépcsőre meg a Várkert-bazár felújítására (bazár!) akarnak most megint a mi adónkból milliárdokat költeni, ahelyett, hogy a tényleg rászorulóknak adnák...

II. kerület: szintén fideszesek, pedig itt lakik az összes volt pártfunkcionárius meg a fegyveres testületek hajdani tisztjei - gyorsan elfelejtették, honnan jöttek. Meglehetősen gazdagok is ráadásul, a játszótéren az anyukák pedig rendre "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok"-kal köszönnek egymásnak. Ők igazi felső-középosztályiként meg is hálálták az egykulcsos adónak köszönhetően hozzájuk csatornázott további vagyonokat.

Feleslegesen kiirtott és beépített erdők, ízléstelen villák, magukat nagypolgári elitnek tartó Mártírok útjai bunkók - ennyi az egész, ráadásul a mai napig régi Ikarusok járnak fel a hegyre. Milyen cink már.

III. kerület: az összes közül a legbeképzeltebb, legfennhéjázóbb kerület, de tényleg. Ami Budapestnek Buda, az Budának Óbuda. -Pesti vagy? -Nem, budai. -Budai vagy? -Nem, óbudai. Felfoghatatlan: igazából tök csórók, de mindenkinél különbnek hiszik magukat. Olyan dolgokra büszkék, amihez közük sincs (kelták, rómaiak, Krúdy, Hidegkuti) - a svábokat kitelepítették, és most mindent a sajátjukként mutogatnak. Bár óbudainak vallják magukat, a kerület döntő többsége békásmegyeri, mocsárosdűlői, kaszásdűlői, Pók utcai, etc. Egységes arculatot így az egész kerületben soha ne is remélj: egy eklektikus bagolyköpet ez lakótelepekkel, sarokközértes faluval, téglagyár-maradványos csupasz heggyel, erdővel, izraeli lakóparkokkal, vezetékes víz nélküli zárkerti övezetekkel, penészes szükséglakásokkal.

Igazi szélkakasként mostanában mérsékelten fideszesek, de a lakótelepeken még kitart az MSZP-s réteg. Mindent elmond róluk, hogy Tarlóst is ők adták az országnak. Az egyhetes Sziget alatt hihetetlen hisztit tudnak levágni, de titkon büszkék rá.

 

IV. kerület: vidék, falu, Lápföld. Az igazi IV. kerület a Belváros volt régebben, de Rákosi Újpestet nem elég, hogy Budapesthez csatolta 1950-ben, még a belvárosi kerület számát is nekik adományozta. Minek? Ettől a falu még falu marad. Ez sem minden, még metrót is kaptak pár évtizeddel később, és most is további állomásokért sírnak. Focicsapatukért főleg még vidékiebbek rajonganak (Káposztásmegyer, Fót), az itt élők józan része nagy részben fradista Bár józan ember nem lakik a IV. kerületben. Labdarúgó köz!

V. kerület: a hajdani IV. (Belváros) és V. (Lipótváros) kerületek összevonásával született - tulajdonképpen az I. kerület pesti ikertestvére. Ott se lakik senki néhány expatet leszámítva, ám annál több metrómegállót és pénzt kaptak. Meg kapnak. Nevezetességeik nincsenek egy szökőkúton kívül, csak forintárakat dollárban kiszámlázó vendéglők, erőszakkal ledíszkövezett utcák, drága sablonüzletek, melegbárok, turistákat zaklató kérdezőbiztosok, zsebtolvajok, kurvák.

VI. kerület: Terézváros valamiért még mindig népszerű kerület a romantikára és metróra vágyó külföldiek meg a Budapestre költöző vidékiek körében, de mindenki más menekül innen, ha pénztárcája engedi. A nap nem süt be ide gyakran, a bajkeverő viszont rengeteg. Mindent elmond a kerületről, hogy szerintük előny az, ha valami közel van a Westendhez (eredetibbet nem találtatok ki?) meg úgy általában a Nyugatihoz.

VII. kerület: Erzsébetváros a VI. kerület ikertestvére, csak szűkebb utcákkal és több zsinagógával. Ahogy az óbudaiaknál, itt is remekül alkalmazzák a "telepítsd ki, majd mutogasd pénzért"-módszert. Akár troli-kerületnek is hívhatnánk az Erzsébetvárost: szinte minden (persze egyirányú) utcában ott himbálóznak ezek az ízléstelen vezetékek. Nyomasztó, koszos hely ez - kerüljük, ha tehetjük.

VIII. kerület: a Józsefváros ritka gusztustalan városrész, nem véletlenül lett fogalom a Nyolcker. Annyira lepattant egy környék, hogy a helyiek már erre büszkék. Ki érti ezt? A szemetes, kutyapiszkos utcákon, a szotyihéjas játszótéren lebzselő munkakerülőkön, az összefirkált, feketéllő házfalakon kívül mást nem nagyon találunk erre. Ja de, a Rákóczi teret.

IX. kerület: na itt, a Ferencvárosban koncentrálódik Budapest szinte összes elképzelhető mocska. Itt minden megtalálható, ami rossz: a Józsefváros macskahugyos, omladozó lépcsőházai, a rengeteg more, a leghírhedtebb gettó: a Dzsumbuj, rozsdálló gyártelepek betört ablakokkal, és Európa egyik legnagyobb teherpályaudvara.

A kerület egyetlen "büszkesége", az FTC pedig a vidéki emberek kedvenc focicsapata tele külföldivel: játszani nem tudnak, a zöld-fehér színösszetétel pedig minden jóérzésű emberben ellenérzéseket kelt. Na meg az Ifjúmunkás és a Lobogó utcák...

Mivel az előbb felsorolt négy városrész között semmi lényeges különbséget nem találunk az elnevezéseket leszámítva, javasoljuk a VI-VII-VIII-IX. kerületek összevonását az átláthatóság kedvéért.

X. kerület: ld. IX. kerület, csak itt nagyobb házak nincsenek néhány panelt leszámítva, és messzebb van. Kőbányán - a közhiedelemmel ellentétben - még laknak is (nem csak átszállnak), de itt leginkább csak - többnyire megszűnt - üzemekről és egyre terjeszkedő temetőkről tudunk.

Aki kételkedik: üljünk fel a 28-37-es villamosra: a VIII. kerület boulevardján, a Népszínház utcán túl, a Salgótarjáni utcán a temető és az MTK-stadion (hála Istennek kiestek) mellett elhaladva pár megálló után elérkezünk a remegve várt Kőbányára. MÁV X. kapu, Kőbányai Garázs, Pongrác úti lakótelep (Dzsumbuj II.), Élessarok, Sörgyár, Sírkert út, Új köztemető. Alternatív túra: 99-es busz a Fertő utcán, egész végig magas feszültség alatt haladva. Csak sajnálni tudjuk, aki errefelé él.

XI. kerület: újra Budára csöppentünk - ám aki azt hiszi, hogy őszintén fellélegezhet, annak csalódnia kell. Kelenföld, Őrmező, Szentimreváros - erre találták ki a szocialisták pár éve az Óbudától és Újpesttől összelopkodott Újbuda nevet. Ópest mikor lesz végre?

Budaian polgárias, jómódú? Korántsem. Van itt viszont lakó- és gyártelep dögivel: Galvani, Hengermalom, Vegyész utca. A Dunapartra az összecsalt, Disneyland-hangulatú, műanyag Kopaszi-gáton kívül ne merészkedjen le senki, mert kóbor kutyák fogják a gumiabroncsokkal, tarackkal és rozsdálló szögesdróttal szegélyezett földesúton szétmarcangolni. Annyi viszont szentigaz, hogy Kelenföld Magyarország egyik legtarkább lakótelepe (nem szép, csak tarka). Erre bezzeg van pénz!

Kételkedőknek: nézzetek körbe a Móricz Zsigmond körtéren (Angliában találóan Circus), és láttok egy kiírást: Községi Elemi Leánynevelde. Egyéb kérdés? És Albertfalva - ez valami város?

XII. kerület: Hegyvidék, jómód? Inkább úgy mondanám: az összeharácsolt-lopott vagyonok nagy részét valóban itt találod - ám a pénzmennyiség nem vonzott magával egyenes arányban kultúrát - annál inkább hivalkodó, tornyos-görbekorlátos palotákat belső lifttel, kamerával, oroszlánszobrokkal meg uszodával. Tudjátok, amilyeneket a Roccó-filmekben láthattok. Rákositól Úttörővasutat, Kádártól tiszti lakótelepeket kaptak, de valamiért még így is fideszes a többség. Hálátlanok - jobb szót nem találok rájuk.

Nem értem továbbá, miért jó dombon, hegyen lakni. A közlekedés egy agyrém - megállni, parkolni kurva nehéz, az emelkedőn erőlködő buszok pedig iszonyat füstöt okádnak. Friss, tiszta levegő? Ha ez nem volt elég, akkor az ide kiránduló pesti bunkók tesznek arról, hogy kiválóan tönkretegyék még azt is, ami valaha szép volt. Hajlandóak vagytok ezért százmilliókat fizetni? Egészségetekre.

XIII. kerület: egy szégyen az egész. Rákosi szépen elvette Óbuda-Újlaktól a Margitszigetet valamint az V. kerülettől Újlipótvárost, és tankönyvbe illően a prolikhoz (Angyalföld) csapta. Vegyük el a gazdagoktól, adjuk a szegényeknek - ugye ismerős? A választási eredményeket elnézve ezért a gyalázatos fővárosi Trianonért még a mai napig hálás a kerület amúgy meglehetősen heterogén lakossága.

Focicsapata nincs. Lakótelepek, lakóparkok, újlipótvárosi göndör órások, vas-üveg irodaházak, fogyatkozó szükséglakások, Dália kisvendéglő, Turbina presszó - ember legyen a talpán, aki itt kiigazodik. Egyetlen közös nevezőjük van: az MSZP a Kapitánnyal és Tóth Jóskával. Vannak továbbá olyan szavaink, amik annyira természetessé váltak, hogy fel se tűnik, mennyire hülyén hangzanak. Röppentyű?

XIV. kerület: Zugló tök jó hely. Zuglót szeretjük - halljuk gyakran. Valójában Zugligettel keverheti mindenki (nem mintha az jó hely lenne), mert ebben a kerületben semmi jó és érdekes nincs pár kocsmát leszámítva - ráadásul errefelé is jár troli.

Aki továbbra is úgy gondolja, hogy ez egy jó kerület, az menjen végig a Nagy Lajos Király útján, lehetőleg gyalog. A legrosszabb VIII. kerületi házakkal versengő romok és ötemeletes cimbalmospaloták bántó összevisszaságban. Na ugye. Nem biztos, hogy megéritek az ikeás modoroskodást odafelé.

budapest_keruletek.jpg

XV. kerület: újra vidékre érkeztünk, és Budapestre a poszt folyamán sajnos már nem is térünk vissza. Itt teljesedik ki igazán az a frankensteini borzalom, amit Rákosi Nagy-Budapestként 1950-ben elkövetett.

Rákospalota egy kedves kis messzi falu, ahová a villamos még kijár - ellenben (Békásmegyerhez hasonlóan) ideépítettek mellé egy irgalmatlanul ocsmány lakótelepet is, Újpalotát. Ennél nyomorúságosabb és nagyobb panelrengeteg az országban is alig van - ráadásul míg Békásmegyeren van HÉV, Duna meg hegy, itt csak a pusztaság, a 173-as busz és a reménytelenség van jelen. Utoljára Kis Recéék idejében sütött erre a nap, de akkor még csak épült az egész vesztőhely. Ne is próbáljuk megérteni, hogy ez így miért jó.

XVI-XVII. kerület: tovább folytatódik a Rákos-kezdetű külterületek sora, de itt már nem igazodunk ki, még térképpel sem. Villamos nem jár erre, csak a HÉV - de gondoljunk csak bele, hogy Rákoskeresztúr-központból még indulnak tovább buszok! De hova..?

Az egyetlen érdekességet Akadémiaújtelep jelenti, ahol 500-tól 545-ig sorszámozták az utcákat, tereket. Főtere az 525. tér. Képzeljük csak el, ahogy útbaigazítást kérünk egy arrafelé sétáló nénitől:

-Kezit csókolom, nem tetszik tudni, hogy jutok el az 522. utcáig? 

-Sajnos nem.

-Köszönjük, és elnézést a zavarásért!

XVIII. kerület: na ezt speciell ismerjük, mert végre nem Rákos. Ez Pest(szent)lőrinc, amit az Antall-kormány visszaszentesített - a Vörös Hadsereg útját pedig üllőiutasította.

Pestszentlőrinc-Szentimre kedves, unalmas kis vidéki helyek, akárcsak a Budapest-környéki falvak többsége, bár ide is jutott lakótelep. Pár jó kocsma itt is található, de más nem nagyon jut eszünkbe - esetleg Csepregi Éva, Komlós Juci vagy Deák "Bamba" Ferenc mint a kerület büszkeségei. Na és? A legjobb brazil futballista-ígéreteket hol találod? Na ugye. Ahogy tehették, ők is elköltöztek innen, feltételezem.

És gondoljunk bele: amikor annyi, de annyi utazás után eljutunk a világ végén levő Határ útig, az sokaknak már Budapestet jelenti - a XVIII. kerületieknek leginkább!

XIX. kerület: Kispestről sokan nem tudják, hogy eredetileg a Gellérthegy lábánál volt, de már ők is égőnek találták ezt a nevet - aztán később, miután a Kelenföldet is inkább átruházták egy jóval szerencsétlenebb városrészre, megmaradtak a Tabánnál. Amit aztán szépen fel is számoltak, ahogy illik.

Na de térjünk vissza a mai Kispesthez, ami a mai napig szegény Puskás Öcsi bácsi nevéből próbál megélni, de az se nagyon megy neki - élő legendája, Détári Lajos pedig inkább egy szomszédos kerületben keresett munkát. Főutcája, az Ady Endre út egy földszintes házakkal szegélyezett kétsávos, vidéki kis utca - a Bozsik stadionnak hívott pálya folyton sztrájkoló, duzzogó szurkolóival pedig egy örök talány - futballcsapata valamiért nem is erőlteti a dolgot: inkább újra Honvédnak hívatja magát. Ők tudják. Nem csoda, hogy Miniszterelnök úr is méltóbbnak találta Felcsútot a Puskás-örökségre, mint egy lerobbant vidéki focipályát a kispesti temető mellett.

A kerület többi része? Pár lakótelep meg falu. Hangulatos, ha süt a nap és van innen hova hazamenni.

XX. kerület: szegény Liza, szegény... a Soroksárhoz tartozó Gubacspuszta helyén alapították, de voltak ők már minden. Erzsébetfalva-Kossuthfalva, Leninváros (1919), Pesterzsébet, Pestszenterzsébet, aztán újra Pesterzsébet. Kicsit mintha a jöttment országok között forró krumpliként dobált Kárpátalját látnám magam előtt. Ráadásul akitől még Soroksár is hajlandó volt elszakadni, hát nem is tudom...

Kedves falu lenne ez a Budapesten egyedülálló egyvágányos villamosjárataival, de társadalmi összetétele az utóbbi években drámaian felborult - a VIII. kerületben lebontott házak önkormányzati lakásaiból többnyire itt találtak ugyanis új otthonra az áthelyezett családok. Aki még mindig nem érti, az nézzen le hétvégén este az Arancsillagba zenés-táncos mulatságra.

XXI. kerület: Csepel, a sziget(spicc)i lét minden hátrányával. Annyiban jó ez nekünk, hogy legalább nehezen jutnak be a városlakók közé (és akkor is csak a Boráros térre, hála a modenai Szentszűznek) - több érdemlegeset nem nagyon tudok elmondani róla. Ja de: itt található Zámbó Jimmy síremléke is.

Nyuszi sétány, Cirmos sétány, Őz köz? Inkább számozták volna őket. Képzeljétek csak el: elkezded bárhol bediktálni a címedet - vagy kiröhögnek, vagy elküldenek a kurva anyádba, hogy mással szórakozz.

XXII. kerület: akár azt is mondhatnánk, hogy Buda, de inkább legyen ez Dunántúl, valahol Érd-Diósd meg Törökbálint között. Hogy mi van még erre a budafoki Törley-pincéken meg az ex-disznóhizlaldán kívül, azt talán az interneten megtaláljátok, de biztos nem volt fontos, ha nem jut az eszünkbe.

Szerencsére több autópálya is errefelé halad át, úgyhogy nem kell sokat látnunk ebből a szerencsétlen peremkerületből.

XXIII. kerület: hát ő a legújabb, a legkisebb fiú: Soroksár, aki nem akart az eredetileg hozzá tartozó Erzsébettel másodhegedűsként közösködni, ő majd megcsinálja a szerencséjét egyedül! Hát Soroksár nem lett egy Bezzegszlovákia, de biztos jobb így nekik. Pesti oldal, páratlan szám, legújabb kerület - csupa rossz előjel, és sejtésünk beigazolódni látszik. Soroksár annyira messze van, hogy szerintem még a soroksáriaknak is messze van. Egyedüli felüdülés az a soroksári Dunaág lenne, de az is inkább már Dunaharaszti. De oda még szívesen jár kikapcsolódni a fővárosi ember, ráadásul árvízveszély se fenyegeti.

Mentségük, hogy Galambos Grósz Lajos a városrészből származik, legalább végre valami karakteres.

Van itt is HÉV, templom, kocsma, földesút - az egyetlen érdekesség a XXIII. kerülettel kapcsolatban az Péterimajor. Major mint gazdaság. Elindulunk a pusztán, a szántóföldeken Pestszentimre irányába (bár nekem most sem világos, hogy miért tennénk így), és ott lesz valahol a táblák közepén ilyen utcanevekkel, mint pl. Telefondűlő út. Próbáltam ihletet nyerni a norc.hu-ról, de Soroksárra még a románok se merészkedtek ki, úgyhogy menjen arra, aki akar.

 

Reméljük, mindenki élvezte a kis rendhagyó városismertetőt, és legközelebb is csatlakozik hozzánk! Addig is olvasgassák Ingatlanos szószedetünket.

178 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donjon 2011.12.06. 06:34:28

Nos én a sznob 12-ben laktam, ott is a temető közelében és csak néha ereszkedtem le Budaörsre dolgozni, azt is csak Gazdagrét mellett érintőlegesen.
De már visszatértem vidékre, mert Budaörsre onnan is be tudok járni, de ettől még a lehet a közeljövőben beköltözöm újra, hogy melyik koszfészekbe, még rejtély, de a budai oldalt preferálom a munkahely miatt.

Fapuma (törölt) 2011.12.06. 07:43:19

Kellemesen olvasmányos kishatározó a fövárosi állatfajták meghatározásához. Tibor ügyes érzékkel hûzza elö a Pest -Buda, vidék-fôváros, kormánypárt-ellenzék kártyát. Well done.

2011.12.06. 07:47:29

Nem Körút. Kőrút.

2011.12.06. 07:53:09

Hianypótló Budapesgájd.Kõszõnjük Tibi.
Én Rakoshegyen laktam.Ngyon szar volt.Ugy pofara nem lett volna rossz:kertvaros kõzépen templom,de a kezem meg minden állandóan fekete volt.Idobe telt mire rajottem,hogy miert.
Igaz viszont,hogy10 prerc alatt hazaertem arepterrõl.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 08:05:54

1-2 havonta kell Budapestre mennem, viszont gyerekkoromban a "pestimamánál" sokat voltam, ő valamelyik szélen lakott, ahonnan az 1-es villamos indul, farönkökből rakott dombra szögelt csúszdák vannak és onnan mentünk tovább Pilisvörösvárra, ahonnan a pestimama származott (tegnap tudtam meg, ezek szerint sváb a család egy része: borzalom). Szval ez melyik városrész volt, ahol én sokat nyaraltam?

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 08:09:20

@vészmadár (pica pica): Az 1-es villamos a Bécsi úttól indul. Óbuda.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 08:19:01

@El Topo (Sgt. Elias): és az jó környék? úgy emlékszem, pestimamánál menő bedeco-t ittam mindig:)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 08:33:03

@vészmadár (pica pica): Jó, persze. Úgy értem, átlagos.
Nekem Budapesten minden környék jó.:) A Ferencváros az én fatornyos falum. Nekem kell a komfortérzetemhez, hogy éjjel halljam a ferencvárosi pályaudvart.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 08:40:40

@El Topo (Sgt. Elias): hátizé... sétálgattam párszor a postavonatra várva a keleti környékén, azt jó környéknek nem nevezném. elveimmel ellentétben ott kénytelen voltam meg is csapni egy jógyereket. Amúgy nem értem, az ott, a keleti pu környékén normális, hogy a mekdönciben boxeralsóban ÉS cowboykalapban rendel egy harcsabajszos ürge? mer' még ha panamakalapban, azt mondom, oké...

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 08:43:10

@vészmadár (pica pica):
A keleti környéke nagyon elkurvult. Összeborították ugye az egész kerületet a metróépítés miatt, meg hát a közrendvédelem sem úgy megy, ahogy kéne. Gyerekkoromban az még egy tisztes-polgári városrész volt.

eastern sugar 2011.12.06. 08:48:49

júúj, ez de jó lett, tisztára meglepődtem, hogy valami igazi kurva jót olvastam a reggeli műszak helyett! még az elején el nem tutam képzelni, hogy a tizenötödiktől a huszadik kerületig külön-külön mást fogtok írni mindegyikről, bár őszintén szólva a pestlőrinces részből erősen hiányoltam a repteret, főleg úgy, hogy még a ferencvárosi pályaudvar is szerepelt. és nwem igaz, hogy az ötödik kerületben senki nem lakik, mert én ott születtem, mondjuk most már a hétben lakom, és egy igazi trú erzsébetvárosi lettem, mint apám, aki írt erről egy könyvet is :) bár hát tényleg nem egy öröm a hely, munkás utca, peterdy utca, jósika utca, meg ezek a borzalmak, de azért a dob utca elején még jobb az élet :)

2011.12.06. 08:51:26

Óbuda nagyon jó környék, főleg, hogy (ez is) megfelel egy kisebb városnak, valóban van itt minden. A poszt méltánytalanul kihagyta a Pacsirtamező utca roma családokkal zsúfolt, lepukkant, hugyos, málló vakolatú gangos házait, amelyek csereszabatosak a Nyócker hasonló épületeivel.
Én még kiemelném Budapest legnagyobb kutyaszaratóját, a Flórián teret, a szocializmusból ittfelejtett, beton BMX-pályával(?) és földbe betonozott autógumikkal, továbbá a "Nők sétánya" nevű, számomra értelmezhetetlen nemtudommivel. Ez egy rövidebb szakasza a teret átszelő, murvával felszór (ám a jellegzetesen agyagos óbudai talaj miatt egy közepes esőnél már csatornává váló) útnak, két oldalán elfagyott vagy gondosan kitördelt-kicsavart facsemeték állnak, mindegyik tövébe egy-egy nagyobb kő helyezve. Ezekre ragasztották a támogató nők nevét feltüntető, rézutánzatú műanyag táblákat, amelyek legnagyobb részét már évekkel ezelőtt lefeszegették, lerugdosták a szorgalmas kezek és lábak. (JÓ érzés látni, hogy mindezt csak a pusztítás kedvéért végezték el: az értéktelen műanyag táblákat nem színesfémtolvajok lopták el.) A magyarországi autóbalesetek áldozatainak emléket állító, komor hangulatú, rothadt koszorúkkal felcicomázott szobor szomszédságában áll a tér egyetlen komolyabb méretű fája, ezt a Sziget fesztivál idején gyakran díszíti a játékos kedvű szigetelők által felhajigált, két petpalackból és némi zsinegből álló dekoráció.
A tér populációját az ebeket sétáltató nyugdíjaskommandók, a padokon fetrengő hajléktalanok, a BMX-pálya mellett lebzselő, cigiző-köpködő fiatalok és néhány elkeseredett, kisgyermekkel sétálni-játszani kívánó szülő alkotja, utóbbiak legtöbb energiáját a gyermekükkel barátkozni-nyalakodni kívánó Fifik, Alexek, Gömbik távoltartása viszi el.
Az ebek mellett telente még megfigyelhetők a peckesen sétáló, eleség után kutató vetési és dolmányos varjak, illetve az utóbbi időben őket kiszorítani igyekvő szarkák.
A téren vagy orkánszerű szél dühöng, az áthaladók képét porral és a McDonalcból származó papírhulladékkal televágva, vagy olyan töménységben áll fölötte a kutyaszarszag, hogy rá lehet könyökölni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 08:52:41

miért nem vettem én el egy csöcsös bezzeg-gyereket, a faszom sem érti, ehhh

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 08:55:07

@Brother Love: nem akarok magam ellen beszélni, de a szarkáknak nem sok esélye van a dolmányos varjak ellen. Hacsak nem társulnak egynehány dunnarécével, amire mindeddig semmilyen hajlandóságot nem láttam bennük.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 09:02:04

@eastern sugar: tudod, most kitárulkozik bennem az irigy, féltékeny proligyerek: nem az az idegesítő, amikor rájössz (3 évesen), hogy valaki egyszerűen jobb helyre született, mer' az apukája jónevű író/műfordító, mert nyelveket tanulhatott és külföldre járogathat, és tudja, mire jó a halkés, és ezt a hátrányt te soha nem tudod ledolgozni, aztán már dacból nem is akarod, szóval ez még hagyján, hanem az, amikor arra is rájössz, hogy tényleg meg is érdemli.

nemerről jutott eszembe, csak hirtelen, hehe.

G_P 2011.12.06. 09:04:47

GYEREKEIM,

nagyon óvatosak voltatok a VII. kerületnél. :)

2011.12.06. 09:06:33

@vészmadár (pica pica): Kérlek alássan - hogy OFF-oljak egy kicsit - a dolmányosok valóban elég kemény dögök. Épp a fent leírt téren voltam szemtanúja, amikor egy gazdítól elbitangolt, kis fehér kutyát bandába verődve szabályosan megtámadtak, csípték-vágták. A később észbe kapott gazda végül elhesegette őket, de nem mondanám, hogy nagyon egyszerűen.
Szép jelenet volt, Konrad Lorenz is elismerően csettintett volna.

eastern sugar 2011.12.06. 09:09:11

@vészmadár (pica pica): na és mi a faszomat ér vele, ha ugyanúgy százezerből él? nem tökmindegy? a halkés fasza, de azt se úgy tanulod meg, hogy fogadnak hozzá egy fräuleint is, hanem hogy a nagymutterod a szekrény mélyén őrizgeti a háború előttről maradt három halkést, és könyveket tesz a hónod alá evés közben ötéves korodban, hogy egyenesen ülj, és megfelelj egy hatvan éve kihalt ideálnak. cserébe az ugyanúgy százezret kereső többiektől megkapod hogy burzsuj gyerek vagy, mert helyesen írsz néhány rohadt mondatot, és nem szürcsölsz evés közben, azt, hogy büdös zsidó, azt csak a hátad mögött. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 09:11:05

@eastern sugar:

A nagy túróst. Bizonyos körökben a tűrhető helyesírás eleve magával vonja a büd. zsid. kitüntető címet.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 09:15:31

Yesss. Tökéletes dolgozat! És még visszafogott volt. 13-nál semmi zsidózás, 7-nél kis cigányozás?
Engedelmetekkel Zuglóiként néhány adalék:
150 éve még őserdő volt, vadállatokkal! Az ment oda, aki elunta az életét! De frankón!
Aztán idejöttek a kisnyilasok, tiszta nyilas környék volt ez az egész.
Most meg? Lefelé? Az Örs, meg a panelprolik. Középen? a Nagy Lajos úton végig a dzsipók. Törökőr? Csupa nyugger, kispolgár, megállt az idő, szoci vircsaft, vasárnap tömény zsírszag a lépcsőház, zabál mindenki, a zsíragyúak.
Herminamező? Na az összes sznob, akinek nem volt pénze a 12-be menni, itt rázza a rongyot!
Hősök tere, Felvonulási - egy tiszta komcsi panoptikum, olyan, mint a Tiemannen tér.
A Vidámpark? Oda már csak agglomerációsok járnak, igénytelen félig vidéki népség, vattacukron, törökmézen meg ladán szocializálódtak. Városligeti tó? Most mond meg, évek óta hogy néz ki? Egy hínáros betonkaréj. Azt a kurva jégpályát is csak mostanra tudták összehozni!
Hát röviden ennyit Zuglóról, és akkor a szőröslábú bolgárkertészekről, meg a büdös növényeikről nem is szóltunk.

lifeofmyown 2011.12.06. 09:22:54

7 kerből hiányoznak a romkocsmák! Amúgy a Hungária krt. mentén kellene húzni egy vonalat (illetve körívet) és ami azon kívül van az már nem BP.

2011.12.06. 09:26:25

@lifeofmyown: Na ja! Ráadásul a romkocsmák ugyebár tele vannak semmirekellő, unatkozó, narkós, bibsi hülyegyerekkel!

nincsbasten 2011.12.06. 09:34:24

Már hogy a porcukros lófaszba ne lenne a 13-nak focicsapata? És a Vasas micsoda, Tiborkám?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 09:35:15

@eastern sugar: én nagyon irigylem, ott mélyen belül, az ilyen hátteret, és nem az anyagi dolgokról beszélek, mert mint írtad, simán lehet, hogy netto 100ból vagy el ugyanúgy, hanem inkább az a neveltség, ami nekem nincs és már nem is lesz, és valszeg épp ezért már csakazért sem akarok. Aztán mégis valahogy egyre inkább ennek érzem a hiányát, így emberként, érted, nem?

én asszem szívesen lennék zsidó: azt mondják, a könyv népe, én meg szeretem a könyveket (kacsint). Persze az sem lehet mindig könnyű, gondolom.

lifeofmyown 2011.12.06. 09:35:24

@Brother Love: Alap, meg a sok hangoskodó külföldivel! Meg a sok biciGlisekkel.

G_P 2011.12.06. 09:38:08

Szegény XX. kerület, bizony. Tiszta Sao Paulo, kérem. Nem tudsz kimenni az utcára már délben sem - egészen ifjú korban kezdik errefelé már a kötözködést! :)))

2011.12.06. 09:47:35

@vészmadár (pica pica): Aha, irigyeld csak! Lehet, hogy másként értékelnéd, ha benne lettél volna. Mert szép dolog a kiművelt apa-anya, akik "úri" modorra tanítják a gyereket, de pl. az én apám kb. 10 éves koromtól már csak a kurva nagy tudománynak élt, anyám meg igyekezett helytállni a munka-háztartás-gyerekek iskolázása körben.
Egy rohadt meccsre nem vitt el apám soha, nem ért rá hülyéskedni, játszani, kirándulni, TV-t nézni velem, anyám meg pláne nem. Bármi, ami nekem fontos vagy érdekes volt, az "hülyeség", mert csak a tanulás és főleg az iskolai érdemjegyek a fontosak az életben.
KOmpenzációként a telepi proligyerekekkel játszottam, nőttem fel, ezért azután most faszán egyik társadalmi közegben sem vagyok otthon, egy jogásztársaság épp úgy lefáraszt 2-3 óra után, mint egy edzőtermi csapat.

Dzsoni Kráncs 2011.12.06. 09:48:31

@nincsbasten: Ahogy Gangsta mondta:"innen jött a Stefanov,meg a Nagy Tibi,angyalföldi gyerekek,haverok,csak ennyi."
Egyszer egy ismerős csaj meghívott magához Pestre.Karrier,jó fizu,pesti lakás,milyen jó neki ott...Ehhez képest a metróvégállomástól még fél órát buszoztunk mire kiértünk Pestlőrincre bazz!
Akkor már inkább a legeldugottabb tyúkszaros falu,bárhol az országban:másfél óra alatt bárhonnan Pesten vagy,csak Szentlőrincről nem.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 09:48:31

@nincsbasten:
Hát erre a magas labda, hogy az nem is csapat! De igen! Azért is hajrá Vasas, Angyalföld, zúgjuk Ihász Gabival!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.06. 09:57:10

@Brother Love: Tökéletes leírás. Tényleg úgy fúj ott a szél, hogy kiszippant az aluljáróból, valósággal kipenderít a szabadba.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 09:58:39

"amit a vidékiek adójából tartanak fönn még mindig."
Remek! És ha nem volna Bácska búzája, Hajdúság kondája, nem lenne Tokaj leve, Fonyód minerálja, éhen-szomjan halna ez a szibarita népség!

Donald Trump 2011.12.06. 10:02:52

@G_P: nem a te blogodon olvashattam a romkocsma népéről?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 10:05:26

@Brother Love: én meg csak olvastam, olvastam, olvastam és ha lett volna még 3 könyvtárnyi könyvem otthon, akkor még többet olvastam volna, a meccsek és a foci nem érdekelt, akkor sem, most sem, sem a játék, utáltam a gyerekekekt, már gyerekként is, mindig nagy és komoly és okos felnőtt akartam lenni, mondjuk mire az lettem, most meg úgy viselkedek gyakran, mint egy retardált 15 éves, érzelmileg meg 12 maradtam. Asszem mindenkinek az a szar, amit kap.

@El Topo (Sgt. Elias): a vallási rész nem érintett meg:)

mrbateman 2011.12.06. 10:14:26

@vészmadár (pica pica): Most nem tudom eldönteni, h. ez egy őszinteségi roham, vagy egy arcpirítóan gyenge - éppen ezért meglepő, h. sokszor mennyire hatásos - csajozási technika?:-)

Nem kell irigyelni senkit, mindenkinek megvannak a saját problémái, boldog akkor leszel, ha képes leszel megelégedni...ezt mások hajlamosak megmosolyogni, h. kispolgári, de bakaphatják.
A másik dolog, h. ez egy érzékcsalódás szerű valami, arra gondolok, h. az ember mindig a másik bőrébe akar bújni, mert az valami miatt jobb (persze mindig a pozitív dolgokat látja csak)...de nem feltétlenül jobb csak más.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.06. 10:23:35

@eastern sugar: a reptér - bevallom - eszembe se jutott, mert az nekem Vecsés, a másikra meg csak legénybúcsús angolok járnak. Planespottereknek ideális, másoknak egy újabb ok arra, hogy ne akarjanak arrafelé élni.

@Brother Love: a penészes szükséglakásoknál pontosan erre a tömbre gondoltam, drága barátom :)

@CraB: a Moszkva tér 3 (nem harmadik, hanem három) kerülethez is tartozik. Ahogy Korda Gyuri bácsi megénekelte: ez a föld a senki földje.

@Szocio Pata (kikvogymukblog): a göndör órások szerinted kik, négerek? Újpalotán Páger és Kis Recéék üldözési jelenete óta nem sok jó történt. Igaz, azóta felépültek a házak is.

@nincsbasten: reméltem is, hogy ráharap valaki. A Vasas nem Angyalföldé, hiszen mindenhol jelen voltak/vannak, még a Népligetben is. A Vasas az egész magyar munkásosztályé, tudjuk, kiknek a kedvenc csapata volt!

Donald Trump 2011.12.06. 10:33:04

@Brother Love: képzeld el, olyan edzőterembe járok, ahol meglepően sok jogász van. Onnan ismerem S. Ábelt,a majdnem tömeggyilkos eltést is.
Érdekes hely. V. kerület, de a zsinagóga majdnem szemben van, sok a külföldi vendég, meg az egyetemista, akiknek 90%-a vidéki. Én meg XI-ből járok át. Gyakorlatilag egy kis Budapest a hely. Van 30-nak plasztikázott 45-50 körüli anyuka, osztrák fogorvos kinézetű, többek véleménye szerint enyhén pedo hajlamú fickó, mindig mosolygó zongoratanár, wannabe Warren Buffet közgáz hallgató. Kedvencem egy apa-fia páros. Nem akarok sem sztereotip, sem rasszista lenni, de még egy megszállott LMPs is rögtön lezsidózná őket. Mindig tenisz cuccokban vannak. De megragadtak a 90es évek eljén. Vállalhatatlan rövidgatya -ami akkor is gáz volt amikor az volt a divat- sárgás, egykor fehér cipő és az igazi tenisz zokni, amire teniszütő van hímezve. Párszor kinyomják súly nélkül a fekvenyomó rudat és halálosan elfáradva elmennek.

Von Schwartz, ha kérhetem 2011.12.06. 10:38:00

A 13. kerületben ott a Vasas, de nem véletlen, hogy az NB I. (akarommondani OTP Bohócliga) legrosszabb budapesti csapata, tényleg olyan mintha nem létezne. Azért száz éves idén, mert annyi eszük sem volt, hogy tisztességgel feladják már húsz évvel ezelőtt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 10:38:39

@mrbateman: ha csajozni akarnék, akkor azzal kezdeném, hogy minden elérhető eszközzel jelezném, nem akarok csajozni. Meg bunkó is lennék, mert az jön be a csajoknak. Hát ez van.

@lifeofmyown: most beszéltem, he?

mrbateman 2011.12.06. 10:51:16

@vészmadár (pica pica): Ez is egy stratégia, de én azt hittem azt nyomod, h. a "te de csodálatos, tökéletes vagy én meg egy szerencsétlen kis pondró vagyok melletted" című lemezt raktad fel...ami ki tudja miért sokaknál működik...mindenesetre jobb, mint balfaszként előadni James Bond-ot!:-)

Na de ne csak a pináról beszéljünk állandóan...ha otthon 5000 kötetes házikönyvtár van (csak a legszükségesebb alapdolgok ugyebár), akkor sem biztos, h. többet olvastál volna, sőt lehet kevesebbet, az a bizonyos kamaszkori lázadás miatt: Ami van, ill. a szüleid csináltak azt semmit sem érő szarnak látod egy időben, és neked pont az ellenkezője kell. /én például így nem lettem orvos, amit azóta a lelkem méllyén egy kicsit sajnálok, de ott és akkor nem volt elég erős a család/

2011.12.06. 10:51:34

@Donald Trump: Azért nagyjából minden konditerem ilyem, ami kitört a szubkultúrából úgy 1988 után. 1-2 rövidnaci-póló, bokazoknis sporttárs pedig mindenütt alap. Szorgalmas, mert már 10 éve jár, ugyanakkor változó-rohanó világunkban ő testesíti meg az állandóságot: fizikuma jottányit sem változik soha.
Amúgy a kondi sokszor bejön a jogászoknak: precízkedő, tervezgetős edzésmódszerek, diéták nem állnak távol a gondolkodásmódjuktól. Ugyakkor kimagasló eredményt ritkán érnek el, mert hiányzik belőlük az az önpusztító primitívség, ami ehhez szükséges (sérülések kockáztatása, szteroidok használata, rengeteg unalmas, szar kaja szisztematikus zabálása, stb.).
Ebből a szempontból én kivétel vagyok, haha.

brutuska 2011.12.06. 10:59:57

@eastern sugar: Gyuloletes dolog a konyves enni neveles, fokozott esete, ha nagyatyad ketto darab venkisasszony novere egzeceroztat. Meg romizni veluk es a hasonszoru baratnojukkel. Es meg sorolhatnam.

Donjon 2011.12.06. 11:04:30

Emlékszem a régi túráimra, amikor számítógép alkatrészeket szereztem be a város különböző részeiről. Arra mindig jó volt, hogy kissé jobban megismerjem a várost. Mindig ott vettem meg ahol a legolcsóbb volt. Videokártya Csepelről, memória a Béke térről. (2 óráig utaztam Budaörsről érte.)
Alaplap a Nagyvárad téren. Mostanában Vateráztam és az is adott némi okot városnézésre. Így ismertem meg a Mexikói úti végállomást is. De vettem már fodrász széket a Szőnyi úton, mondjuk azt kimondottan szakboltból.
Üdülési csekk üzletelés a rakpartnál. Alapvetően bejártam már az egész várost keresztül-kasul, mindenféle termékekért.
12. kerület szerintem mindent visz, nincsenek nagy plázák, hipermarketek. (MOM Park talán mint pláza), de szerintem jól el van az ember. Főleg ha szeret idősekkel foglalkozni bulizás helyett. Cserébe rengeteg kirándulóhely van és a hajléktalanok és lumpenelemek aránya is kisebb.

eastern sugar 2011.12.06. 11:06:04

@Brother Love: te jó ég. rokonlélek, nagyon kemény, el kéne venned feleségül, és akkor nyavalyoghatnánk éjt nappallá téve egymásnak arról, hogy nem vagyunk se rendes burzsujok, se rendes prolik, mindkettő fáraszt, és mindkettőből ki is néznek :)

@vészmadár (pica pica): nem olyan kurva nagy buli wannabe-úrinők között élni, leginkább csak arról szól az egész, hogy legyen ötösöd mindenből, mert ha nem, akkor mit fognak rólunk gondolni, ugyanez érvényes a halkéssel bánásra, és tudod, jó részünk nem olvasott egyáltalán annyit, csak azt tanulta meg, hogy mit nem illik megkérdezni társaságban, illetve, hogy hogyan kell minél ügyesebben úgy tenni, mintha. ezért nem ciki ezekben a körökben pszichológushoz járni, mindenkinek szüksége van rá, csak pénze nincs :D

@Modor Tibi: jó, csak lehetett volna arról is nyavalyogni, hogy lőrinc egy rakás fos, mer' nincs egy perc csönd, és a fejed fölött húznak el a gépek, és ez mennyire kibírhatatlan.
amúgy a kis rece csodálatos. boldog nosztalgiahullámot ébresztettetek ezzel :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.06. 11:06:46

@vészmadár (pica pica): Nekem az egész családom echte Erzsébetvárosi proli zsidók, a Keleti környékéről (bennfenteseknek: Csikágó). Megnyugtathatlak, nálunk aztán nem volt se halkés, se lófasz. Apám konkrétan a nagyapám tudta nélkül járt gimnáziumba, mert az öreg azt akarta, hogy inkább tanuljon "valami tisztességes szakmát". Aztán meg nem vették fel az egyetemre "polgári származása" miatt.

Anyai oldalon kicsit más volt a helyzet, ott a nagyapám könyvelő volt a Külügyben, úgyhogy a négy polgárit végzett kiskunsági (zsidó) parasztlány nagymamám ugyan otthonkában főzte a kelkáposztafőzeléket a gangos házban, de közben olaszul nézte a RAI Uno-n a vetélkedőt, németül a SAT1-en a Komissar Rex-et, néha meg kínai kifejezéseket használt hétköznapi társalgásban (helyesen). Ráadásul ezt olyan igazi pesti nyuggernéni stílusban adta elő, hogy még modoros sem volt közben, inkább csak nagyon meghökkentő.

2011.12.06. 11:08:22

@mrbateman: még egy elfajzott orvoscsemete? :) Lehet, hogy én is itt b***m el? Lettem volna egy jó sebész (kötélidegeim és jó kézügyességem van), majd 10 év gyakorlat után elkezdtem volna a szilikonbetéteket gyömöszölni az ostobenkó picsák mellkasába, ma meg már nagyüzemben szabnám át a sok kretént (most már férfiakat is, ugye).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 11:13:29

@eastern sugar: az sosem okozott gondot, hogy mindenből ötöst kapjak, ha akarták, ha nem, azt kaptam, nincs ebben semmi teher.

2011.12.06. 11:18:21

@eastern sugar: :))))))))))))))))))))))))))))

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 11:20:17

@Brother Love: Ennyi, bazmeg! Azért konkrét házassági ajánlatot ritkán kap valaki így blogon eresztül.:D

Donjon 2011.12.06. 11:21:08

Amit nem értek, hogy Budörs és Törökbálint miért nem része a városnak.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 11:24:20

@eastern sugar: A hetedik kerület leírásából bántóan hiányolom a romkocsmákat, (egy igazi romkocsma van amúgy ami a Király utcából nyíló hogyishívják utcában van, ott a játszótérnél, narancssárga portálüveggel. Na az valami, az összes többi az lófasz.) tehát a romkocsmát, ami szarabb mint a rendes kocsma, csak drágább. Meg a nem rom- hanem stílus kocsmák, amelyek még rosszabbak és még drágábbak, noch dazu Várda Keserű sem kapható.
Vidéki ember számára a VI-VII-VIII kernek (főleg a régmúltban) van egy másik tulajdonsága. Genetikailag jó üzleti érzékkel megáldott lakossága miatt ezekben a kerületekben voltak a Szaküzletek, benne a Modoros Szaküzleti Eladókkal, akiknek egyik Jedi Hercege a modoros blog törzskommentelője. (Ráday? Villamosság?) A Modoros Szaküzlet olyan volt régen, hogy az egész országban csak ott lehetett kapni a Hitachi Raiden XYZ-123/T dekóderhez sávváltó relét. Ezért ha a műszerész mondjuk Hajdúszoboszlón azt mondta, hogy kéne egy ilyen, akkor az atyafi _felment Pestre_ abba a bizonyos Szaküzletbe, "a Király utcában a harmadik trolimegálló után az első utca balra, ott rögtön jobbra, sima Gelka, de tartanak ilyen cuccokat is..." ahol az Élet Császára várta. Az Élet Császára fennkölt, ugyanakkor unott arckifejezéssel hagyta, hogy a paraszt végignyökögje a keresett kütyü nevét, majd előre megfontoltan, különös kegyetlenséggel szakkérdést tett fel, pl. "hány ohmosat?". Ha a szoboszlói műszerész lelkiismeretesen felírta, hogy 4 ohmosat kell kérni, akkor az Élet Császára döntésétől függött az, hogy van-e újabb forduló (eredeti kell, vagy jó lesz a Krucifiximpexes is? Balmenetes kell? jackdugós vagy bajonettes? stb.) az újabb forduló kérdései vitték bele a parasztot a szánalmas önfeldarabolásba, amikor megpróbálta elmagyarázni, milyen kütyüt is hozott ő Bécsből. (Hja kérem, az szart se ér, vett volna Sonyt/Toshibát/Grundigot, az legalább szabványos és javítható, ezekhez a Hitachikhoz Bécsben se mindig kapni alkatrészt, de nekem van ismerősöm a Mariahilferen, tudunk hozatni, de hát tönkremennek ezek hamar...)
Ha vége az alázásnak akkor erre a politúros üvegpultos régimódi boltbútorra kitették, szigorúan barna papírzacskóban a kütyüt. Ma ezek a boltok, ha még léteznek egyáltalán, már csak merengenek a régmúlt dicsőségén, és különös kéjjel alázzák a néhanapján még betévedő parasztokat. Hát ez volt a hétker, mielőtt lettek volna romkocsmák :-)

a halkéshez: vagy évekkel később megtudod, hogy a magán-németórákról ezért késett mindig egy félórát a némettanárnő (a mamájához kellett menni), mert a mama az angolkisasszonyoknál nevelkedett, és meg volt beszélve, hogy legfeljebb rövidebb lesz a németóra, de addig a gyerek megteázik a mamával, és tanul egy kis társasági modort. Azért micsoda merényletekre képesek az anyák a gyerekeik ellen, a némettanárnővel konspirálva :-)

@vészmadár (pica pica): meg lehet ám ezt a tempót utálni és csakazértis kopott pólóban farmerban járni és bunkulni. Valaki így mesélte, legalábbis :-) Amúgy meg, ahogy mondani szokták: Nektek még tán a pina is büdös :-)

@Brother Love: Pacsirtamező utcai cigányok ó igen. Lakik ám ott igazgatósági tag is, csak szólok. Cégsüllyesztés, a magyarok egyik nemzeti sportja...
Csoportok között tengődés: na igen. Másodikos voltam, mikor megtudtam, hogy Détári és Kovács Kálmán nem egymás ellen küzdenek, hanem a focit gólra kell játszani...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 11:25:11

@Modor Tibi:
A következő lehetne a modoros kerületi.

Pld: az újpalotai: 20-30 közötti férfi, surranóban,vagy kapucnis kenguruban. Újpestre jár szurkolni (pedig ott a Reac!), esténként biliárdozik. Tanulmányok: 8 év kontyfa utcai, aztán valami szakközép szintén Újpesten. Hátköznap a helyi kocsmában iszik, szombaton "bemozdulás" van, ez nála a Ráday klub, wigwam, közgáz, zöld pardon stílust jelenti. Hamar gyereke születik, akkor zárul rá végleg a panelajtó. Utána már csak a piachoz jár le inni, legfeljebb a Pólusba.

rettentó 2011.12.06. 11:30:28

Újpesttel, bocsánat Ujpesttel kapcsolatban nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a kerület vezetése, legalábbis a Dercze-kurzusban egyszerűen nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy Budapesthez tartozik, ezt sugallta a kerületi lap, a polgármesteri nyilatkozatok, beszédek stb.
Tipikus helyi kiskirály volt, harcban a fővárossal, akiknek ugye nem lehet fogalmuk arról, mi zajlik a provinciában.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 11:31:22

@Professor Pizka:

Bizony, a Ráday utcáról külön megemlékeznék egyébként. Abban az időben a Ráday utca gyakorlatilag önálló köztársaság volt. Fedett uszodán kívül minden megtalálható volt, ami a kulturált életvitelhez kellett, a szabolcsi Jonatántól a marhafelsálon keresztül a könyvig és a rozsdamentes mosogatóig. Volt egy kolléganőm, aki ott dolgozott velem, ott is lakott, két házzal odébb, és gyakorlatilag rosszul is érezte magát, ha a Csarnokig el kellett mennie.

2011.12.06. 11:31:59

@eastern sugar: előbbi, természetesen! :)

brutuska 2011.12.06. 11:34:57

@El Topo (Sgt. Elias): Hja, en most elek itt. Kocsmafelhozatalban jo hely.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 11:35:54

@Professor Pizka:
A romkocsmák addig jók voltak, amíg be nem kerültek a bédekkerekbe. Most olvasom, hogy a Szimpla benne van a világ legjobb 5 kocsmájában. Nóóóóóómális?! A világ legjobb kocsmájába biztos nem járnak turisták, fapados munkanélküli legénybúcsúsok pláne. Az Ellátó a Klauzál téren még tartja magát, de az nem is igazi romkocsma.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 11:37:40

@brutuska: tebazmeg szerintem mi rokonok vagyunk. Az idős rokon nénikkel römizés nekem is megvan :-)Plusz elmesélése annak, hogy mi van a munkácsi rokonokkal, a debreceni rokonokkal, azzal, amelyik Odesszába ment főiskolára és hozzáment egy oroszhoz, de elváltak és most Beregszászon lakik de a fia Németországban dolgozik, az amelyik Markotabödögén (frankón!) a körorvos (iskolaigazgató? rég volt) felesége lett, amelyik "lányt szeretett" ezért elköltözött a férjétől, amelyik disszidált, satöbbi. Sajnos már egyik se él ebből a klubból. De egyikük rám hagyta a könyveit.

@eastern sugar: naná, a hoch értelmiség ott kezdődik, hogy ha franciák vagyunk, órákig bírunk Proust jelentőségéről értekezni, holott a hatvanadik oldalnál, amikor az kis köcsög még mindig nem bír elaludni, holott Guermantes úr épp teát tölt, legkésőbb feladtuk azt a kurva könyvet. Ha ellenben magyarok vagyunk, akkor Konrád Györgyöt tartjuk nagyra, holott a Városalapító tizenötödik oldalánál már náci pártot alapítanánk kínunkban, oly borzasztó az a könyv... Németeknél Thomas Mann és a Buddenbrooks ugyanez.

mrbateman 2011.12.06. 11:40:59

@Brother Love: engem telibekapott a rendszerváltás, vagyis csak úgy éreztem (79-es vagyok)...azon frusztrálodtam, h. hirtelen mennyi lehetőség én meg itt vagyok gyerekként és elszaladnak a legjobb zsugák. Sajnos ez komoly, engem tényleg ez érdekelt 14 évesen (múltkor megtaláltam papír alapú feljegyzéseimet házi sörfőzdék beker áráról+alátámasztó prospektusok a gépészetről, önköltségszámítások, lehetséges eladási árak...mai szemmel, tudással nézve nagy lukak és csúszások vannak benne, de akkoris érzésből, egy álatlános iskolástól nem rossz)
Na ehhez képest otthon a totál pénzügyi analfabétizmus és a fennkölt szakmai elgondolások...súlyosbítva azzal, h. apám (nem is tudom hogyan gondolta az öreg) azzal "motivált", h. ő amikor az egyetemre járt vizsgaidőszakban napi 16 órákat tanult, de szorgalmiban is legalább 8-at, úgyhogy én még ne sírjak itt a házi feladat miatt...na hát ezzel annyira meghozta a kedvemet a PTE-AOK irányába, h. még.
Aztán 18 évesen haverral összehoztunk egy reklámcéget (még gimnazistaként)...volt egy grafikus osztálytárs, aki 96-ban már számítógépen dolgozott/rajzolgatott...mi meg hajtottuk a melót, poénra vettük az egészet, semmi gátlás (ég a pofám, de ciki, mit gondolnak) hisz poén, blazírt pofával felhívni a legnagyobb cégeket is és tárgyalni velük (utána persze egy sör mellett vinnyogva röhögtünk, h. mi volt, mit mondott, hogy nézett már ki, a kávéfőzőt láttad de gáz, azt se tudtam mit kérdez, de hogy kivágtam magam, akkor azért fostam, h. pofánröhögöm, jaja nem is mertem rádnézni, stb)...na lényeg a lényeg, h. még az érettségi évében csináltunk 4,8M árbevételt...sozt következő évben volt egy kis kaland az APEH-el, felnyomtak, mert túlságosan berobbantunk (mi sem gondoltuk egyébként, de ez egy ilyen időszak volt és egy változó piac, minket meg nem kötöttek a múlt szarságai...mondjuk nem is tudtuk, h. ennyi adminiszrációs szarság van, az APEH-nak igaza volt, de jellemző volt a lendületünkre, h. még az APEH-os ellenőr csajokat/néniket is ledumáltuk, meg nem is akartak megszivatni két 18 éves gyereket) én elmentem egyetemre, a haver elvesztette a szüzességét és csak a csajnak élt, de legfőképpen - mivel mondom poénból volt az egész - meguntuk a viccet, a céget eladtuk a 2. év vége felé egy faszinak a lét meg képességeinknek megfelelően elbasztuk egy-két év alatt!

Na engem akkor ez érdekelt...a faszom sem akart 6évet+a bukások tanulni, majd utána 4 évig a szakvizsgáig szopni, meg ügyelni.

eastern sugar 2011.12.06. 11:42:33

@Szocio Pata (kikvogymukblog): az ellátó nem is romkocsma, és irdatlan drága lett már pár éve, az instant szerintem viszont nem rossz, de az már egy akkora konglomerátum, hogy nem is hasonlít az eredeti célhoz.
@Professor Pizka: gyönyörű ez a hosszú eszmefuttatás, másokból mért tudnak ilyen szépek kijönni? a némettanárnős sztori azért erős, bár nem állítom, hogy nekem nem kellett a nagyanyám ondolált hajú sztrák barátnőivel teáznom kiskoromban, na de neurotikus is lettem. ez utóbbinak talán van köze a hetedik kerületi származáshoz, az előbbinek kevésbé, ez az úrhatnámkodás nem feltétlenül zsidó szokás, hanem inkább ilyen horthysta nosztalgia operettel meg herendi csészékkel. mondjuk inkább az ötödik vagy a hatodik kerület nagypolgári lakásaiban figyelném meg, meg néhol újlipótvárosban. viszont újlipótváros mindezek ellenére is túl barátságios hely szerintem, és nincs baj a tótjóskával se :)

brutuska 2011.12.06. 11:46:38

@Professor Pizka: Gyerekkorom ezen resze Beregszaszott zajlott, a nagy-nagynenik is ott eltek. Tiszteletes ozvegye, meg cseh-nemet tanarno venkisasszony (azert ez a SZU-ban igencsak fura volt, de meg a Csehszlovak elso koztarsasagban tanult, mentsegere szolva) akik egyutt eltek a dedapai hazban. Majd egyszer valami blogtalalkozon egyeztetunk rokonsagilag:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 11:52:52

Azért változik a város.
20 éve ez volt a párbeszéd:
Tényleg, palotai vagy?
Ja.
Akkor a Blonski Ferit ismered a Páskomligetből!
Nem, én az Erdőkerülő felé laktam, aztán átköltöztünk a nyolcba.
A nyolcba! Akkor a Fáklya Évit biztos ismered!

Ma ugyanez:
Tényleg Diósgyőri vagy?! Beszarás!
Ja, Avas!
Én a Kilián! Nyolc éve jöttem fel.
Beszarás, ebben a kibaszott városban minden jó arc vidéki!

eastern sugar 2011.12.06. 11:54:48

@Professor Pizka: na meg arra is fogadnék, hogy esterházyt hányan olvasták, akik azt nyomatják, hogy mekkoa irodalom. nem úgy értem hogy nem az, csak az ő imádásában is van ilyen műsor. én azt tanultam amúgy a suliban a magyartanáromtól, hogy hogyan írjak burjánzó szóvirágokkal teli négyoldalas fogalmazásokat nulla információtartalommal, és mivel ebben a fingfestésben kétségkívül tehetségesnek bizonyultam, odavolt értem, hogy milyen okos vagyok. haha. majd mikor átkerültem egy kevésbé hülye palihoz, az első ilyen esszémre egykettedet kaptam, a végére pedig annyit, hogy heroikusan eredménytelen próbálkozás. kilógott a pofa a belterjes suliból finoman szólva :)de tényleg, vészmadár, ezek a jelenségek kéz a kézben járnak, és nem hiszem, hogy túlzottan irigylésre méltóak, bár, igen, megértem, hogy annak tűnhet.

Donjon 2011.12.06. 11:59:06

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Ja nálunk is a többség vidéki a melóban, több szó esik disznóvágásról mint a halkésről meg angolkisasszonyokról. Meg a kockákon kívűl mindenki igyekszik kifele mozogni a városból.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.06. 12:00:35

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Észak-Pest (persze Dél-Pest) is nagyon kemény. Az Árpád híd metróállomásnál mindig egyből megmondom, hogy ki utazik Észak, és ki Dél felé.

A dzsoggingos, fésültzselés, fülbevalós-jasszozós arcok mennek Újpestre (Bródy Sportgimnázium = egyetemistajelöltek gyülekezete), a normálisabban öltözöttek a Belváros irányába.

@rettentó: támogatom a szegregációt, de akkor a metrón is lyukasszanak kétszer, illetve a Városkaputól ne járjon semmi a sárga buszon kívül. Odáig is csak azért mehet a metró, hogy a pilisi svábok tudjanak zavartalanul vonatozni meg a budapesti szurkolók idegenbe meccsre menni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 12:00:52

@mrbateman: én elhittem az ősöknek. most üzletelnék, de mostanra sok vonat elment. Vannak ennek előnyei is.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.06. 12:04:42

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Amikor én gyerek voltam, az Erzsébetváros gyakorlatilag egy falu volt, komolyan mindenki mindenkit ismert. A körorvosunk a nagyszüleimtől kezdve a szüleimen át a tesómig mindenkinek az összes nyavalyáját betéve tudta, nyugdíj után is bármikor fogadta a "régi" betegeit. Bármelyik lakásba becsöngettem, mindenki tudta ki fia-borja vagyok, rögtön mentek az üzenetek, kóstolók a nagyszüleimnek, naprakész voltam az összes család magánéletének legintimebb részleteiből is. Sajnos a nagyszüleim generációjából már csak egy-kettő él, velük végleg eltűnik majd ez a világ is, mint annó a Monarchia...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 12:07:32

@Donjon:
"Ja nálunk is a többség vidéki a melóban," Netán a Kontrollban szerepeltél? :) @Modor Tibi: Jaja, a szolizott bőr az alap. Ha még szappanra se telik, akkor is alap. Tudod, ki ilyen észak-pesti arc? (persze lehet, hogy nem is azok) A Rajczi meg a Kabát Peti, és a Schobert Norbi. Van bennük valami közös genetika.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.12.06. 12:07:44

jajjbazmeg, rákosborzasztó, meg norc-ot lerománozni!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.06. 12:12:58

@Szocio Pata (kikvogymukblog): "Beszarás, ebben a kibaszott városban minden jó arc vidéki! " - tökéletesen mondod, kivéve a "jó"-t.

"Jaja, a szolizott bőr az alap." - ezeket hívja Kurtz barátom cságeciknek. Amúgy őszintébb, jobb fejek sokkal, mint a modoroskodó, poncsós, vastegkeretes eltések.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 12:16:12

@Modor Tibi: Már-már buddhista harmóniaélmény. Szolizott kisgecinek látszik, aki szolizott kisgeci, aki szolizott kisgeci szeretett volna lenni és szereti a szolizott kisgeciséget. A nirvána is erre lesz valahol.Legtöbbje amúgy valóban jóindulatú, egyszerű ember.

GoodGolly 2011.12.06. 12:20:48

@Donjon: Tudod cimbora, Pesttel nem lenne semmi baj, ha:
1.
1950-ben az a <<tehetséges>> Rákosi judeokommunista bagázs ki nem akarta volna bővíteni, ugató kutyákkal, kapirgáló tyúkokkal,retardált sík alkesz vidékről beimportált munkásokkal...akik itt is idegennek érezték magukat, sőt érzik a mai napig..A <<híres- nevezetes>> mátyásföldön, kispesten,soroksáron, etc.csak úgy hemzsegnek az ilyen, első generációs Pesti Parasztok.

2.
Szarvashiba volt a panelprogram is, amit mindenki szid, szidott és fog is...Ezek a <<csodák>> 1962-ben kezdtek el épülni, csak mi a kutya faszának...
Lélekromboló már a jelenlétük is,az itt kifejlődött mikroközösségek sivár kultúrától teljesen izolált életéről szerintem hallhattál már valamit.
3.
Ennél is nagyobb vétek volt a sok <<MEXIKÓI>> betelepítése, mert tudod kisfiam, ezek nem voltak sehol még a hetvenes évek közepéig, csak kádárelvtárs gondolt egyet magában.

Mindent megtettek hogy Pest-Buda elveszítse a lehető legteljesebb mértékig régi identitását, és renoméját.

PS Én negyedik generációs Pesti vagyok, és semmi bajom a nyíltszívű, és őszinte vidékiekkel.Én így ismertem meg őket.
Viszonzásul higgyétek el, nem minden pesti csúnya-rossz-gonosz.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 12:21:21

@Modor Tibi:
Még vitatkoztam is volna veled, de ez a "poncsó" mindent vitt. A poncsó a legalja, akkor már tényleg cságeci. Poncsóban még jóérzésű indián se jár, csak az Astoria aluljáróban a pánsípjaikkal gyilkoló emberevők.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 12:26:02

@mrbateman: "Ez is egy stratégia, de én azt hittem azt nyomod, h. a "te de csodálatos, tökéletes vagy én meg egy szerencsétlen kis pondró vagyok melletted"

kizárt, hogy egy nőnél ez a stratégia beváljon, a nők nem szeretik a gyenge faszikat, sztem, emancipuncikáció ide vagy oda. Oké, esendő lehet, de gyenge nem. Én sem pondrónak gondolom magam, csak jeleztem, pont kapott valami olyat, amit én úgy érzek, hiányolok a neveltségemből (sok mást meg persze nem). És persze kiderült egyből, másnak mega foci és a sport hiányzott, amit én többet is kaptam, mint amennyit igényeltem:)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 12:26:52

@GoodGolly: Gyorsan csekkoltam a címlapot...

2011.12.06. 12:31:48

@Professor Pizka: Én úgy fogalmaznék, hogy a szolizott kisgecit általában könnyebb elviselni. Ha nem kezd el okoskodni, bölcselkedni, megmondani a frankót, akkor nincs velük semmi gond.
A vastagkeretes kiskancsók viszont szükségszerűen modoroskodnak, okoskodnak, ráadásul nem értenek semmihez.
Egy szolis kisgeci meg lehet, hogy megjavítja az ajtódat, megberheli a mobilod, stb. - sok esetben használható emberek.
A baj ott kezdődik - és itt visszatérek terhelt gyermekkorom máig ható következményeihez - ha az emberi, közvetlen hangon fellelkesülve barátként kezdenek tekinteni rám. Mert addig rendben van, hogy megmutatta, elmagyarázta és segített megjavítani a kapunyitó automatikát, de azért sok közös témánk nincs (semmi), így kár erőltetni a társalgást, barátkozást. Sokszor félreértik, hogy az OK, hogy a konditeremben elhülyülünk 1 órát, de ez nem jelenti azt, hogy közös szombati programot (elmegyünk a Dokkba, bebaszunk-beszívunk, szopatunk a szemétégetőnél) akarok.
Igaz, ami igaz: egy entellektüell már 10 perc után untat és idegesít, ráadásul szófecsérélése merőben felesleges, semmi haszonnal nem jár.
Akkor inkább váltót hézagolok a zseléhajú, álmotorosdzsekis-teremcipős sráccal az utcából.
Szerintem a Modoros rendkívül intelligens és művelt törzskommentelőit is csak azért bírom, mert sohasem láttam őket. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 12:38:58

@Brother Love: az utolsó mondatig igaz. Az utolsó meg igaz, és kőbe vésendő :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 12:40:56

@Brother Love:

Látod, bazdmeg a nyomomba se érsz. Én univerzális mizantróp vagyok.

eastern sugar 2011.12.06. 12:41:40

@Brother Love: csodálatos ez az egyezés, de komolyan mondom. azt hittem, ez csak az én keresztem. a szolizott kisgeci és az okoskodó vastagkeretes között van egyébként egy kategória, amelyik a modorosblog posztjainak jelentős részében szerepelt, csak nem ilyen néven, ő az arany középút eközött, és ő az, aki a lelke mélyén szolizott kisgeci, de túlzottan szeretne vastagkeretes okoskodó lenni, na, ők a valamilyenszinten-emberek /valahogy túl gyakran használják ezt a kifejezést, és ilyen nyújtott orrhangon/, na azok a hölgyeket kényeztetnék meg /nyújtott orrhang/...a párod megengedi hogy sörözni jáááárj? típusú alakok. ezek is felbasznak, csak hogy mondjak valami újat. a szolizott kisgecik kevésbé, az legalább egyszerű és őszinte dolog, és egy csomó ilyen alaknak sokkal inkább megvan a magához való esze, mint a vastagkeretesnek, csak ez is rohadt fárasztó egy óra után, kb pont ahogy mondtad.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.06. 12:51:00

Hiperművelt értelmiségi vagyok, de amúgy utálom a beképzelt értelmiségieket, sokkal jobban bejönnek az őszinte egyszerű EMBEREK, a lelkem mélyén én is csak egy őszinte egyszerű EMBER vagyok, de közben kurvára művelt és okos is, úgyhogy az átlagos őszinte egyszerű EMBEREK untatnak, mert valójában suttyó prolik mind.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 12:54:13

@Brother Love:
Ez ma a nagy kitárulkozások posztja.
Előbb Bateman elüzletiesedett gyerekkoráról, majd Altoid Poldi bácsi, Égigérőfűs hétkeres gyerekkoráról, most meg a benned rejlő kisgeciről. Mi van itt, ennyire közel van a karácsony?
@eastern sugar: Mondjuk én is valahol a cságeci és a poncsó között érzem magam.

2011.12.06. 12:54:41

@eastern sugar: valahol igazad van, helyileg hol van, hétfő magasságában, ez mellett, az miatt, a rossz idő végett, nagyon fogyassza az áramot....
BRooooáááááffffffffffffff!
Egyébként az ilyen középutas okostojás megfigyelésem szerint a legtöbb esetben Laci, esetleg Pista.
Bármikor bármilyen témához hozzá tud szólni, legyen szó az atomtengerattjáróról vagy a szilvalekvárfőzésről és az a vicc, hogy egy-két alapfogalommal tisztában van, mert afféle magazin- és internet-moly, vagy pl. néhány évig dolgozott egy adott területen. Ezt a csekélyke tudást persze meggyőző, lehengerlő stílusban adja elő a nálánál sokkal hülyébbeknek, előadását pedig a hajmeresztő, csikorgó magyartalanságok és néha az idegen szavak helytelen használata színesítik.
No ez az a kategória, akit szívem szerint tüstént agyoncsapnék.

eastern sugar 2011.12.06. 12:58:18

@altoid: jó, igazad van. tényleg egy fasz vagyok. úgy értem, komolyan.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.06. 13:09:31

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Nem is annyira Égigérő Fű, mint inkább Szeleburdi Család.

@eastern sugar: ugyanmár, nekem kifejezetten szimpatikus vagy, csak volt itt egy-két kihagyhatatlan modor-gyöngyszem... Otthonkás-kelkáposztafőzelékes hiperművelt nagymamám úgy volt vele, hogy attól hogy tudja, hogy van kínaiul a banán, valamint bennfentesként tud vásárolni Rómában a Farnese palota előtti piacon, még ugyanolyan "egyszerű vénasszony", mert hát az ottani prolik is ugyanezt tudják.

eastern sugar 2011.12.06. 13:09:36

de azért mielőtt eltűnök a cságecibe szégyenemben /fontolgatom/, azért még megjegyzem, hogy "a cságeci és a poncsó közt életem tételmondata.

GAbica 2011.12.06. 13:13:34

Pesterzsébet hibátlan leírás, anyámék mai napig ott laknak. Ferencvárosból pedig hiányolom a helyet ahol élek. :)
Viszont a Belváros örökre a szívem csücske marad életem első hat éve, majd a következő húszból minden olyan nap, amikor választott szüleimmel tölthettem). És soha nem fog a számra jönni a Ferenciek tere, az örökre Felszab tér marad.

mrbateman 2011.12.06. 13:15:05

@Brother Love: Az emberek 98%-a ilyen, mint amit leírtál...a maradék 2% meg valami szocifóbiás barom, akinél "matematikai értelemben vett zérus" (az egyik személyes kedvencem, csak eddig tartogattam) az interakció!

Megmondomén neked a frankót tesókám: itt senki nem ért semmihez...csak ahhoz a kis_részszegmenshez_ amit a napi 8 órájában csinál...ha nem a munkádról beszélsz valakivel, akkor szakmai szempontból laikus vagy, így pontatlan faszságokról fogsz kicserélni infókat egy másik laikussal, ha jó napotok van, akkor egyetértetek, vagy úriember módjára eldiskuráltok a dolgokról és kialakítotok egy közösnek tekinthető véleményt egy olyan dolgoról, amihez nem értetek...rosszabb esetben össszevesztek és nem is tudjátok, h. nem tudjátok min vesztetek össze...hogyan is tudhatnátok, hisz igazából nem értetek hozzá.
Oder sugar beszél a légi áruszállítás nehézségeiről, te pedig szimultán vmi jogi (büntető?) problémáról, szarkavári a közoktatáról, pizka meg a pináról/jogról (na ti még akár beszélgethettek egymással)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.06. 13:17:19

@eastern sugar: ha erre most a szarka azt írja, hogy á dehogy akkor Eszter kezdhet féltékenykedni :-)

2011.12.06. 13:23:43

@mrbateman: Hát erről most vitatkoznék, de túl sokat kellene írni és nincs kedvem hozzá.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.06. 13:24:17

Az a baj baszki, hogy mire megtanultam, kaki előtt szólni, aztán hogy kinek, mikor csókolom, vagy jó napot, máris jöttek a késsel-villával evéssel, aztán a kollégiumba azzal, hogy fürödjek mindennap (mi a fasznak?), majd persze illett tudni ki a faszom az a Monthy Python, meg a Lovasi mire gondolt, amikor azt énekelte hogy, meg felzárkózásképp olvasni a Mancs kultúrrovatát, és úgy tenni, mintha tudnám hol van a Tilos az Á és kicsoda a Pina Bausch, és nem röhögni még befelé se, ha meghallod ezt a nevet, most meg már cipőpucoló automatát is láttam egy 4 csillagos hotelbe, ahol mozgásérzékelős lámpa volt a budiba, mer' többet lengettem a karom mint egy árja a N.-i párt napon, hiszen kaksi közben a legjobb olvasni, már kéne tudnom angolul, németül, és el kéne már valahogy fogadnom, hogy mindig új lecke van, bassza meg, talán nyugdíjas éveimre utolérem magam, és tudni fogom a választ arra is, hogy mi az a három betűs, vízszintes feladvány, hogy jég, németül.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 13:30:53

@Professor Pizka: Őt előbb ismertem, mint Esztert:)

@Brother Love: az ideális partnered minden szempontból az ún. műszaki értelmiség, csak barátilag szólok. Én egy szolíd gépészmérnököt javasolnék, de ha bírod a strapát, akkor egy Veszprémben végzett vegyipari gépész is jöhet:)

eastern sugar 2011.12.06. 13:32:33

@Professor Pizka: ki az az eszter? :)
@Nadiposzi: na most, ez zseniális. mérmindig másokból jönnek ki az ilyenek, és mérnem belőlem??
@mrbateman: a matematikai értelemben zérus gyönyörű, ezt is plagizálom. egyébként ebben van igazság, én is vitatkoztam már össze valakivel azon, hogy azt vágta a fejemhez, hogy olyasmiről nyilvántok véleményt, aminek nem ismerem minden részletét, én meg mondtam, hogy ha mindenki csak olyasmiről nyilvánítana véleményt, aminek minden részletét ismeri, akkor még mindig a barlangban hörögnénk és krákognánk.

noirp 2011.12.06. 13:36:30

@vészmadár (pica pica): jövök, bár jegyzem meg, hogy minden vagyok, csak gépész nem :D sőt, előszeretettel őrjíti egymást az én szakom a gépészekével. De jövök. Azonnal!

2011.12.06. 13:42:19

@vészmadár (pica pica): hát, azt hiszem tanácsod kissé későn jött, amikor még esetleg lehetett volna jelentősége, te - ha jól számolom - 13 éves voltál, így nem párkapcsolati tanácsadással, hanem olvasással és jelesek begyűjtésével múlattad az időt.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 13:42:26

@Modor Tibi:
Krakkóban volt egyébként még egy erős északpesti flash-em, unalmamba kitujáztam Nowa Hutába. Ötvenes évek, Vasember, kb száz méter széles sugárút, és a házak... a reneszánszot keverték a szocreállal. És nem viccelek! Timpanonok, freskók, árkádok, ilyet 1-2-őt az Árpád hídnál látsz a Róbert Károlyon! Az út végén egy mesterséges "tavacska", kb. akkora mint a Velencei tó, itt szórakozhattak a munkások. Most csak leélt arcok. A tó mellett kies focipálya, a Hutnik Krakow, igazi lelkes-zúzos negyedligás kiscsapat, nem egy Polonia vagy Wisla, de sokan vannak a meccseken.

lárvalányhaj 2011.12.06. 13:46:51

Sokszor olvasok Budapestet fikázó, a várost élhetetlennek nevező írásokat. Sose értettem. Én imádok itt élni, a kerületet, ahol lakom, különösen szeretem. Szabadidőmben nagyon szívesen sétálgatok a környéken. A metróvonalak közül a hármas metró a kedvencem, szeretem a külső metrómegállók jellegzetes metrómegálló-szagát.

@vészmadár (pica pica):

Szerintem túl sokat görcsölnek ezeken a dolgokon az emberek. Valójában ezek a különbségek nem érdekelnek senkit. Egyrészt, én se halkéses családból származom, és sokat mozgolódok olyan közegben, akik igen, de még soha senki nem szólt be emiatt. Komolyan, még utalást se tettek arra, hogy lenéznének vagy ilyesmi, pedig ilyenek közé jártam középiskolába is például. Másrészt, ha okosabb vagy, mint a halkéses arcok, és több mindent teszel le az asztalra (meg elő is tudod adni magad), akkor az emberek úgyis meghajolnak a tehetséged és a képességeid előtt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 13:47:47

@eastern sugar: mérnöki zérus a jó elnevezés, mert pont az a lényege, hogy matematikailag nem zérus, ellenben gyakorlatilag az (azaz a matematikai zérus az a zérus és pont. Amire meg ti gondoltok, az a mérnöki zérus) Jah, ez is az volt, amiről írtál? apicsába...

@Nadiposzi: a kés-villa kérdés malackarajon felvetődött (általam, naná), azt a parasztlázadást hallottad volna, hehe:)

noirp 2011.12.06. 13:48:06

@vészmadár (pica pica): Ó, az arrafelé tök megszokott (egy Győr-Debrecen, Eger-Keleti utazó kunkog itten)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.06. 13:51:41

@lárvalányhaj:

A Budapest fikázók többnyire pártbrossurát adnak elő. Nem kell törődni velük.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.06. 13:56:01

@vészmadár (pica pica):
A Malackarajon kifejtett munkásságodnak nagy csodálója vagyok. A parizervédő harcod, ami miatt kitiltottak, az csodára méltó volt. A jövő kommunikáció szakos egyetemistái annak a posztnak a kinyomtatott kommentjeit fogják elemezni a troll szemináriumon:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 14:03:51

@El Topo (Sgt. Elias): azt hiszem, amid neked van, az pont az, ami miatt van azod, amid van: ellenségkép.

Asszem én még értem, mit akartam ezzel mondani. Ja mégsem.

lárvalányhaj 2011.12.06. 14:05:24

@vészmadár (pica pica):

Nekem is ez a nagy bajom, hogy a műszaki vonalon mocorgó emberek egyszerűen jobb arcok, mint a bölcsészek. Pedig az utóbbiakkal kell napi szinten érintkezni.
A bölcsészekben elsősorban a modoros affektálás és a belterjes, egymás faszát szopkodó mentalitás zavar.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.06. 14:15:07

@lárvalányhaj: sztem ok-okozatilag inkább fordított a dolog: a jó arcok gyakrabban választják a műszaki pályát.

amúgy én is csatlakoznék a nemlettemorvos-csapathoz: sztem máig az egyetlen vagyok, akit felvettek az ÁOK-ra, de nem oda ment, hanem környezetmérnöknek, hehe:)

@El Topo (Sgt. Elias): oké, lefordítom: neked ellenségeid vannak, meglehetősen sablonosan viselkednek, ezért könnyű őket felismerni: jellemzően azt csinálják, hogy téged besorolnak egy csoportba, és azt gondolják rólad, hogy sablonosan viselkedsz és az ellenségük vagy.

Nehéz dolgok ezek. Amúgy egy nugátmikulást ettem, de sztem nem ártott meg.

666E 2011.12.06. 14:16:00

Tudom off, de mit hirdetnek újabban a metró ablakán?

Fejős Éva - Karácsony New Yorkban

Édy, aki Endre 2011.12.06. 14:17:23

Napközben Újpest - reggelenként élmény látni a rövidnadrágban és mislendzsekiben szipuzó élményharcosokat és a mellközépig érő nyakkendő-műbőr dipótáskás kombóban nyomuló, reggeli ampullahörpintgetőket -, este pedig Pasarét, ahol újgazdag surmók nyomatják az éj csöndjében a motorjaikkal. A hétvégeken a motorokat felváltják a nagyteljesítményű és nagyértékű személyautók - zúgatásilag.

Nadiposzi (törölt) 2011.12.06. 14:26:20

Nem értem én ezt az állandó bölcsész toszongatást. Én is az vagyok, és nem vagyok belterjes. És nem olvasok Proustot. Persze elméletben nagy vonalakban tisztában vagyok az ellenáramú buboréksapkás lepárló működési elvével. A gyakorlatban éjszakánként gyakran másztam fel rá, hogy az üzem fényeinek elszavaljam valamelyik kedves versemet.

Édy, aki Endre 2011.12.06. 14:30:38

@666E:

Használja ő is már a címgenerátort. :)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.06. 14:39:23

@Nadiposzi:
Toszogasd vissza őket. Hülyeműszakisok, műszakishülyék! Kardigános, katonasztorizós, introvertált horda! A legjobbak a tanulatlan, jámbor külvárosi emberek. Az ő egyetemük az élet egyeteme, ami meg nem csak 4-5 évig tart...

Donjon 2011.12.06. 14:59:33

@666E: Hintenhoffer Delila: Hanuka Tel Itshakban.

lárvalányhaj 2011.12.06. 15:08:01

@Nadiposzi:

Én is bölcsész vagyok, úgyhogy a modoros alcsoportot elég közelről tudtam megfigyelni :) (Öngyűlölő bölcsész vagyok, evvan.)
Aki szerényen adja elő magát, és nem próbálja a felületes tudását egymilliószorosként feltüntetni, az jó arc. Meg te is az vagy a hozzászólásaid alapján :)

A Proust-olvasással nincs gond, azzal van gond, hogyha valaki olvasta és utána arcoskodik vele. Vagy ha nem is olvasta, és úgy arcoskodik.
Tipikus gyűlöletes bölcsészviselkedés az, ha valaki a szemináriumon csak azért szólal meg, hogy mindenki lássa, hogy ő mennyire nagyon képben van. És minden, de minden szeminárium róla szól, le se lehet lőni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.06. 15:23:02

@lárvalányhaj: az előadáson-szemináriumon okoskodó, szereplő hallgató szerencsére szakmafüggetlen típus.

Na de hogy a témához is szóljak valamit: a gödöllői HÉV egy vicc még, hazánk egyetlen, még mindig bal oldali közlekedésű vonala. Életveszélyes.

Donjon 2011.12.06. 15:26:29

@Modor Tibi: Basszus, tényleg. Egyszer utaztam rajta, felejthetetlen volt az 1 óra mire kiértünk Gödöllőre. Akkor még rutintalan voltam és nem jutott eszembe a vonat.

noirp 2011.12.06. 15:27:00

@Nadiposzi: Na, végre egy rokonlélek!! Én a Külvárosi éjszakát a szűrőprésnek. Hangosan. Persze hogy késő este, egymagam, pucebálás közben, könyékig mocskosan. Ha hiszed, hiszed, ha nem, nem. Volt egy hangulata. Az éj komoly, az éj nehéz. Na.

A hülyebölcsész-toszogatás meg asszem azoknak szól alapban, akik--mondjuk--nem tudják olvasni a római számokat (mert azt matekból is tanítják, de azért "iparos"-nak nevezik a ttk-s és műszaki oldalt.

Béke belétek.

brutuska 2011.12.06. 15:38:43

A mi karunkon a bolcseszt, muszakist es kozgazost is illett baszogatni. Mivel barati tarsasagom foleg ezekbol allt mar akkor is, meg egy szociologus, ezert inkabb nem vettem reszt a szidasukban. Annyira

évuska 2011.12.06. 15:40:09

Újpalota tényleg Novoszibirszk külvárosára emlékeztet, döbbenet volt 2006-ban, öngyilkossági faktor.

Jaj, mennyi minden még, de szétfeszítené e dolgozat kereteit: Tabán, Sasad, Farkasréti temető, Gellérthegy, biciklisek, Batthyány, Blaha, Váci utca, "Lipócia" név, Toldy gimnázium, BAH csomópont, Gresham, Király utca, hetes buszCSALÁD, Ráday Mihály, utcanévtáblák és telefonfülkék, fogaskerekű, ott közelharc a bicósok és az ellenőrök között, libegő, Margitsziget, Osztapenkó... Bojár Iván András tervei és szőlői.

Én a mái napig szorongok Pesten. Húszévesen ültem először trolin, döbbenet volt. A tesóm szerint egyébként le kéne zárni a hidakat, hogy a pesti prolik ne jöhessenek át (biztos idézet).

Anyám meg azt a továbbtanulási tanácsot adta, hogy "ott jó a levegő"... (agglomeráció)

Én lehet, hogy most ezt az egészet elküldöm a városvédők levelezőlistájára.

noirp 2011.12.06. 15:42:11

Ja. Kérdésem volna: a Hős utca még mindig az a hely, ahová "a csendőr is csak párban mer bemenni"?

Édy, aki Endre 2011.12.06. 15:59:15

@évuska:

Hejj, az az agRomeLáció! :)

Nadiposzi (törölt) 2011.12.06. 16:19:13

Az hogy éjjel szavaltam, az hagyján. A kutya se járt a blokkba, a saját műszakom meg tisztába volt vele, hogy a Gyuszi bácsi /Figyelem, felvett név!/ kicsit fura arc, de nincs vele nagyobb gond. A probléma a délelőtti nyüzsgős műszakokkal volt, diszpécserek, lakatosok, laboránsok. Na most jön egy ilyen kis nyüzüge bauhelmes arc egy pufajkában, kezében ftálsav-anhidrid mintától gőzölgő kémcsap, és azt dörmögi félhangosan, hogy "vagyok aki vagyok, férfi, kihez méltatlan a sírás, és a kérés és megbocsátás is talán..." Asszem hülyének néztek.
@noirp: ez most olyan volt, mint egy nagy slukk triklór-etilén, zsongító és felkavaró érzése az egy húron pendülésnek!:)

noirp 2011.12.06. 16:32:07

@Nadiposzi: Ha szavalsz, hangulatba jössz. És nem alszol bele fejjel a szennyvíziszapba, amiben turkálsz. Hülyéskedést félretéve, tényleg volt hangulata. :)
Zsongulás: Megpróbálhatok kevésbé noirp lenni, de nemigen megy.

eastern sugar 2011.12.06. 17:19:00

azért a műszakis arcok se mindig az igaziak...legtöbbnyire azok között lehet megtalálni a legmézesmázosabb hímsoviniszta alakokat, csak ha már általánosítunk. a bölcsészt azt én is betéve tudom, mert az lettem volna ha nem lépek le még idejében, szerintem egyébként a tudós-aspiránsok között vannak a legjob formák, én valamiért nagyon sok biológust ismerek, és valahogy még ott a legjobb a merítés

2011.12.06. 18:27:58

@CraB: A Keletiből csak indulni jó, hazafelé már nagyon gáz.

(Egyszer jöttem haza Drezdából, na mit látok? Német felirat horogkersztes zászlók. Mi van itt? eltévesztettem az irányt? )

Nem csak azért trágya a Keleti mert Németorszában dolgozom, ez trágya volt 74-ben is. Emlékszem nekem akkor már a Dresden Hbf is sokkot okozott, de amikor véletlenül elvetődtem Lipcsébe , hát ott kis hijján elszédültem, mert én még akkor olyan hatalmas pályaudvart nem láttam (most is akkora, csak most ugy néz ki mint egy pláza).

A Nyugati egy horror, Kelenfölnél leszálltam a múltkor, többet nem teszem.

De ha már túl vagy az első pályaudvar okozta sokkon, Budapest már egészen elviselhető, bár okoz még néha gondot, még akkor is ha ismerem a nyelvet, és nem először járok a városban.

A Tyne folyó déli partja 2011.12.06. 19:07:34

@vészmadár (pica pica): kinek jön be a bunkóság? nekem ugyan nem. ugye a fiúknak se? mert akkor taktikát váltok:) (a leszerelésre, mármint.)

nattydread88 2011.12.06. 19:37:39

@eastern sugar: hidd el köztünk is akad rengeteg balfasz, de azért köszönjük:)

Lassan hat éve lakom Pesten (nem tudom azt mondani, hogy élek). Utálatos dolog a nagyvárosban, hogy kényelmessé tesz. Mikor először feljöttem Pestre, simán elgyalogoltam Kelenföldről a Lágymányosi crampusig (bocs!), most megy az Arany Jánostól a Deákig lusta vagyok gyalog menni!
Ugyanakkor még mindig csodálattal vegyes ellenszenvvel kezelem a 4 méter magas nagypolgári lakások népét.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2011.12.06. 20:11:26

@lárvalányhaj: sokkal jobb az, aki úgy okoskodik, hogy nincs képben. Szeminárium vagy előadás, nem számít, csak szerepelhessen, az ilyeneket össze kéne zárni, hadd boldogítsák egymást

a_fater 2011.12.06. 20:23:20

Óbudai vagyok, egy utcával az izraeli lakópark fölött, na az tényleg Óbuda :-)

gmarc 2011.12.06. 21:35:11

Szerintem ez a poszt a Gyűlölt Ellenségeink blogban is simán elfért volna.

Amúgy Kőbánya igenis jó hely. Óhegy park és környéke pl. elég élhető hely és nincs is messze a bevárostól.

2011.12.06. 22:21:20

Tökéletes leírása a VÍZFEJnek. Gyerekek, ez van, mióta Rákosi és Kádár felszaporította Budapestet.
Sírás helyett VIDÉKre kell költözni, ott van az életminőség.

Persze az is igaz, hogy vidéken úszkálhatsz a szarban, semmi. De ha Pesten elfingja magát valaki, az mindjárt benne van a híradóban!

Bandibacsi34 2011.12.06. 22:43:59

Szerintem jo a poszt, se ettol meg a videki nem tusj meg, mi az a
Moszkva ter
Rakoczi ter
Rumbach Sebestyen utca
Deak ter es nemzeti godor
Szecska (Szecsenyi Furdo)
Fradipalya
Nyocker-Matyas ter st.
Negytigris/Novak piac fele borzalmak
Margitsziget/zenelo kut
Hosok tere(Miep tuntetesek anno)
Milenaris/Mom Park,
Dunakorzos tuzijatek
Budapesti bucsu
Alagut
Fogaskereku
Vasarcsarnok
Keleti/Nyugati pu /Lehel ter
Ors vezer tere
stb
.
.
.
Ezek a fogalmak, nem a keruletek..

Intizar 2011.12.06. 23:40:42

@Professor Pizka: Tiltakoznék.
Nemtom, hogy magasabb körökben mi szokás, biztos úgy van, mint ahogy Shaw mondja, hogy az angol úriember olyankor hiszi magát erkölcsösnek illetve kifinomultnak, mikor gyötrelmesen unatkozik.
Ennek fényében elismerem készségesen, hogy Proust igen unalmas, Konrád pedig még lehangoló is a tetejébe, de a Buddenbrookot nem hagyom! Én igazán nem vagyok egy posztmodern ízlésű olvasó, Jókai az egyik legnagyobb kedvencem, de a Buddenbrookot egy-két évente újraolvasom, pedig senki nem parancsolja.

Intizar 2011.12.07. 00:10:04

@Professor Pizka: Ah, ne. Ebben a korban már alattomban támad a lumbágó.

@eastern sugar: Csak ne bizonygatnák állandóan a műszakiak, hogy dehogyis olyan tahók ők, amilyennek a bölcsészek hiszik. (És ezt olyan közegben, ahol nem hogy egy rossz szó nem hangzott el róluk, de a hülyebölcsész mind fölnéz rájuk, mint valami Supermanra.)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.12.07. 01:41:29

Most modoros leszek:

én angyalföldi gyerek vagyok és nagyon is szeretek itt lakni, nem cserélném el semelyik másik kerületre. Mondjuk a Szabolcs utcában meg a Tatai úton nem laknék, de itt a kertváros határán, ahol a 105-ös (régi 4-es) busz jár (Gyöngyösi utca, József Attila tér), itt gyakorlatilag minden rendben van. 5 percre a metró (meg a Duna Plaza, mondjuk az nem annyira érdekel), és az éjszakai buszokat is úgy oldották meg, hogy mindegy, hogy a 914-esre vagy a 950-esre száll fel az ember a Belvárosban; így hajnalok hajnalán is max negyed órát kell várni a következőre, de persze csak akkor, ha épp az orrod előtt ment el valamelyik. Tóth Jóskát meg nem ér szidni. Tudvalevő, hogy az itteniek nem azért szavaznak rá, mert MSZP-s, valószínűleg függetlenként is megválasztanák minden ciklusban, amíg ki nem purcan szegény. És ezt most nem azért mondom, mert véletlenül megadatott, hogy kezet foghassak vele (jó rég volt már, a kitűnő érettségi miatt hívtak el egy kerületi buliba...), de meg lehet nézni, hogy mit tett ezért a kerületért és hogy honann hová fejlődött a városrész az elmúlt 15 évben. Na befejezem a nyáladzást, míg mielőtt Tibi kibannol. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.07. 09:03:05

@bikmakk: :)) nagyon szép, szinte kedvet kaptam, hogy odaköltözzem. Amúgy ennek vagyok én is a híve: mindenki érezze ott jól magát, ahol van, ezért se fog ide beköltözni.

Amióta nincs Tabán, Angyalföldön élnek a szerbek? :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.12.07. 10:35:21

Az angyalföldieknél kifelejtődött a lokálpatriotizmus, ami az "elitista lét a prolinegyedben" érzésre épül, mindván, hogy "elit vagyok, híres vagyok, színész, zenész, művész, de innen indultam, én már itt maradok, itt halok meg.... Angyalföldi gyerek vagyok, az is maradok..." Mondja mindezt a Szent István Parki 265m2-es, Dunára néző polgári lakásból.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.07. 12:08:49

@Urban Gorilla: magam szabadszállásról indulva, némely pécsi, soproni, budapesti és szegedi kitérőkkel eljutottam a komlói senki szintjére, ami valljuk be, utazásnak szép, de eredménynek nem, habár immáron tudom, hogy a tao nem cél, hanem maga az út, így végső soron elégedett vagyok.

Ernoke 2011.12.07. 12:38:07

@Frengi: Szerintem túl régóta vagy Németországban, én semmi horrort nem látok egyik pu-n sem, pedig gyakran járok a környékükön. Bár lehet én meg túl budapesti vagyok, mert én lassan az orczy téren sem látok semmi horrort… (azon azért kicsit röhögtem, h az arany otthon nyugdíjasotthonok reklámja ilyen rózsadombi fíling, aztán az egyik a Mátyás téren van, szegény öregek, akik oda mennek…:D) De a horrormentesség ellenére annak mindig örülök, h kelenföldön lakom, az egy békés, szép hely. (És Toponak igaza van, vasút mellett lakni király, én imádom a zaját.)

@noirp: Úgy hallottam, h igen. Azért csak hallottam, mert én az igazi gettóba még sosem merészkedtem, és soha nem is akarok – a hős utcán kívül a diószeghy-tömő utcás háztömbök azok még. Ami ott van, attól még a pasim is megszeppent, pedig az nagy szó…

@Szocio Pata (kikvogymukblog): én szeretem a romkocsmákat (sőt, igazán csak azokat), nekem otthonosak, tetszik a berendezés és a légkör is. de a szimpla meg az instant már rég nem azok... ami jó hely szerintem, az az r33, de az nem igazán kocsma, meg az örök cökxpon, ami nem igazán rom.:)

theo 2011.12.07. 12:48:23

@Urban Gorilla: Szent István tér az nagyon nem Angyalföld de a Marina part az az ;)

nemértekhozzá(m) 2011.12.07. 14:45:13

ez az eddigi legjobb poszt az egész blogon, sokszor és nagyon röhögtem, és még a saját kerületemén is, grat!

Ernoke 2011.12.07. 15:42:14

@nemértekhozzá(m): tényleg a modoros egyik legjobb posztja, párszor majdnem megfulladtam rajta, annyira találó és igaz. "a 8. kerület boulevardja a népszínház utca" -> :D:D:D "újra vidékre érkeztünk, és Budapestre a poszt folyamán sajnos már nem is térünk vissza." - mikor évente ellátogatok családi vendégségbe a 17. kerületbe, mindig megunom az életemet, mert az örstől 30 buszmegállónyira van! harminc. sokkoló.
amúgy pedig minden bekezdés eszembe juttatta, h mennyire elvakultan szerelmes vagyok ebbe az egész hülye városba.:)

nemértekhozzá(m) 2011.12.07. 15:50:31

@Ernoke: a legjobb: 'Hangulatos, ha süt a nap és van innen hova hazamenni.' nem is tudom hányszor mászkáltam haza kispestről délelőtt másnaposan vagy félrészegen. a másik kedvencem ebből "itt csak a pusztaság, a 173-as busz és a reménytelenség van jelen"

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.12.07. 17:06:36

@theo:
A Szent István tér az nem, de a Szent István park, amit én írtam, (csak félreolvastad), az igen. ;)

Riz Ottó 2011.12.07. 18:58:49

@Urban Gorilla: a Szent István park nem Angyalföld, hanem Újlipótváros :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.07. 19:36:29

@Urban Gorilla: pontosan ezen röhögök egy jó ideje, ahogy a PARKI - és általam nagyrabecsült - Fenyő Miki az angyalföldi pálmafákról énekel :)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.12.08. 12:25:42

@Modor Tibi:

Aminek a címét egyébként én találtam ki, csak akkor még "Kőbányai Pálmafák" volt. Egyébként annak ellenére, hogy Fenyő a Szent István Parkban él, és arrafelé is született, a fiatalkori élete egész Angyalföldet behálózta, a haverjai, a szerelmei, tehát gyakorlatilag azért ő egy angyalföldi figura.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.12.08. 12:30:23

@Riz Ottó:
Bár kerületrészeket nézve a Szent István Park valóban Újlipótváros, a köznyelvben az egész XIII kerület Angyalföld. Én is Zuglóban lakom, mert a XIV kerületben, a Stadionnál van a lakásom, ez Zugló, valamint az Erzsébet Királyné úton születtem, arra is azt mondtuk, hogy Zugló, de ahol most lakonm az Istvánmező, az Erzsébet Királyné útja meg Alsórákos. A kerületnek mindőssze kb az 5%-át hívják Zuglónak a Bosnyák tér mögött. (Kis Zugló, Nagy Zugló) Mégis az egész XIV kerület Zugló, és az ott élők zuglóinak vallják magukat, az Önkormányzat Zuglói, (zuglo.hu), a Zuglói újságot az egész kerületben terjesztik. Szóval az Angyalföld vs újlipótváros kirrogálás egy ordas modorosság volt, szalmaszálaseggben fontoskodással és tudálékoskodással egybekötve.

Etniez 2011.12.08. 17:53:00

Én óbudai voltam :)

hallari 2011.12.10. 21:47:44

@Donjon: Budaörs jogos, T.bálint azért már messzebb van. Akkor Érd, Vecsés, Üröm, Nagytarcsa, Csömör, Budakeszi is lehetne. Ez utóbbi még sanszos is.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.01.03. 23:16:22

Szerintem a hetedik kerület Varosligethez közelebbi része nagyon is élhető: szélesebbek az utcák mint a Körúton belüli rész – ezeket mostanában dézsákban kitett fácskák is díszítik, kevesebb a kutyakaki (arra ott van a Liget), emiatt valahogy a nap is szebben süt. Parkolóhelyet is könnyebb találni….

A nyolcadik kerület Tisztviselőtelepé is egész jó, hasonlít Zugló Törőkor-városrésze: sok a kertes családi ház, alig van társasház, ráadásnak el van szeparálva mindentől. Szinten könnyű találni parkolóhelyet, ami meg ingyenes is.

Anegytech 2012.03.09. 01:45:59

Kíváncsi lennék, hogy a cikk szerzője hol él, ha Budapesten, akkor melyik kerületben. Ha itt él, szar lehet neki, mert ezek szerint az egész város szar, ami jó benne, az meg mind a gazdag köcsögöké.
Én ötödik kerületben nőttem fel, és egyáltalán nem tartozom a felső tízezerhez és mégcsak turista sem vagyok, de gazdag sem. Ja és nagyon sokan laknak itt az ötkerben, ne keverjük össze az I. kerülettel, ami szinte tényleg csak turistalátványosság.
De pl 11. kerben tanulok, én a Feneketlen tavat szeretem, de a Gellért hegy is szép hely. A külváros (amúgy most 16. kerben lakom) valóban vidék, kertváros, de ezzel sincs baj, csakhát ide inkább aludni járnak haza az emberek (de nem akarok általánosítani, mint a cikk szerzője az egész irományban). Pontosan itt a baj. Kiemeli azt, hogy Pesten de sok a bunkó csóró panelproli és itt aztán minden bűzlik és koszos és omladozik. Zugló gusztustalan, mert ugye itt csak a Nagy Lajos király útja van, a Városligetről hirtelen meg is feledkezett, ami nyilván nem is érdemel szót, mert ez egy színfoltja a városnak.
Nem tudom, hogy miért jó akár pestiként akár nem pestiként kiemelni Budapest összes mocskát és csak arról beszélni. Én szeretek itt élni, habár a Józsefvárosban nem szeretek sétálni én sem, meg Kőbánya sem a szívem csücske, de hozzá tartozik a városhoz. Ettől függetlenül rengeteg szép hely van itt, a "műanyag" kopaszi gát nem tudom miért műanyag, valószínűleg azért, mert szépen fel lett újítva. Aki egész életét Kőbányán vagy Óbudán tölti, az lehet utálja ezt a várost, pedig én már sok részén jártam és éltem, és szerintem egy abszolút sok lehetőséget kínáló város, és a szép helyen sem csak a gazdagok élnek és léteznek.

2012.07.07. 19:54:23

Visszajutott az MTK,
Bekaphatod Modor bá'!

Mellesleg: MINDIG KELENFÖLD, MINDIG ÚJBUDA!
Hajrá, hajrá FTC!

Super aGyuri 2012.08.21. 22:19:50

Zseniális poszt.
Soha életemben egyetlen napot nem aludtam önszántamból Pesten. III. és II. kerületben gyerekeskedtem (nagyrészt olyan környéken, ahová építészhallgatók jártak külföldről házakat csodálni), első önálló otthonom a XI. kerületben volt (szegény pályakezdő Budája), majd az I., pár éve pedig a XII. kerületben lakom. Kétféle ember van ugyanis: aki ott élhet és aki élete végéig arra vágyik, hogy ott élhessen :)
Hat nyomorúságos (Pesten töltött) év után a cégünk is átköltözött az I. kerületbe, a Széll Moszkva tér közelébe, a Vár aljába. Váralja, Viziváros, csodálatos.
Mindez persze nem érdem, hanem állapot. Többnyire a nagyszüleimnek, szüleimnek, az utóbbi években apósomnak, feleségemnek, kis mértékben talán már magamnak is köszönhetem.
Ja és nem lettem hálátlan módon fideszes, mert soha nem éltünk olyan jól, mint a nyolcvanas években. Minden vasárnap étterem, vagy a Paksi Halászcsárda a Mártírok útján (most Margit körút), vagy a legendás Náncsi néninél Hűvösvölgyben.
Ha Buda megsemmisülne, az öngyilkosságot választanám - vagy kiköltöznék Keszire ;) :D
Jó éjt mindenkinek!

beeni 2013.01.16. 19:18:54

ááá ez rohattjó! :D

csak egy dolog: XIII kernek hogy ne lenne focicsapata, a vasas!!!!

anyadmajma 2014.02.08. 11:49:37

Pesti vagy?
a hát.
hol laksz?
munkásszálláson
kell zsíros kenyér?
ühü.

Na, ennyit a beképzelt Budapestiekről.

Trónkövetelő 2014.02.08. 17:40:28

@anyadmajma:
Én budapestiként vidéken jártam egyetemre, úgyhogy éveken keresztül naponta kóstolgattak engem ilyen kis viccelődésekkel. Viszont megtanultam leoltani ezeket az embereket, úgyhogy bevetem ellened is a tanultakat: :)
Mi a gond? Lerobbant a traktor? Vagy ma reggel csúnyán nézett be a ló az ablakodon? Én megértem, hogy ez frusztrál téged, de ennek mi köze a városomhoz? :D haha
És nem pesti vagyok, hanem BUDAI, ezt is megtanulhatnátok végre :D

Intizar 2014.02.11. 07:26:55

@anyadmajma: A "Budapestieket" ezen az egzotikus magyar nyelven úgy írjuk, hogy budapestiek. Hogy ez a kis párbeszéd mit is mond róluk, azt nem sikerült megértenem. Hogy vannak szegénysorú, nehéz életű, ne adj isten, primitív budapestiek? Mit mondjak, meg vagyok lepve. Vagy hogy képesek a "budapesti" kifejezést felelőtlenül "pestire" rövidíteni? Repülősót, elájulok.
süti beállítások módosítása