Miért nem adok neked borravalót?

2011/08/23. - írta: Modor Tibi

 

Számtalan oka van - elmondom.

A borravaló korrupció, (mint már mondottam volt) az Oszmán birodalom és a kereskedőnépek idejéből ittmaradt csökevény: baksis. A bakshish perzsa szó, ajándékot jelentett eredetileg - de ma szinte az összes közel-keleti államban elvárt még olyan szolgáltatásokkor is, amik alanyi jogon járnak. Ilyen lehet bármilyen hivatalos ügyintézés: lejárt személyi igazolványunk meghosszabbíttatása, vagy akár vízum igénylése a repülőtéren. 

Ismerős, ugye? Ez sajnos alig rosszabb, mint az itthon is tapasztalható jatt, kenőpénz vagy a paraszolvencia. Külön fizetni valamiért, ami neked jár. Amit te már kifizettél, amiért a másik megkapja a fizetését, ami a másik dolga.

A borravaló megalázó mindkét félnek. Alá- és fölérendeltségi viszonyt sugall. Jattot szokás adni a postásnak, amiért a havi fizetéséért cserébe kihozza az ajánlott leveledet; a pultosnak, amiért pénzért elad neked egy pohár sört; a fodrásznak, mert pénzért levágja a hajadat; a taxisnak, mert pénzért hazahoz a buliból; az orvosnak, a nővérkének, mert hivatalból meggyógyít és ápol; a zenésznek, ha eljátssza a nótádat; a pincérnek, mert kihozza a pénzért vásárolt vacsorádat; a londinernek, amiért felcipeli a bőröndjeidet a harmadikra; a ruhatáros néninek, mert kiadja a kabátodat előadás után.

Nehéz munkát végeznek? Nehezet hát. Borravalót, csak mert a munkáját végzi? Te könnyű munkát végzel? Ugye nem. Te mikor kapsz azért pénzt, hogy bekönyvelsz egy problémás számlát, elviszed hétvégén a családjával kiránduló - akár bliccelő - utast a hűvösvölgyi végállomásra, beiktatsz egy bonyolult ügyet, elkészítesz egy bükkfaasztalt, esztergálsz ötezer csavart, kifestesz egy hatalmas belterű polgári lakást, segítesz az akadékoskodó vásárlónak felpróbálni a ruhát? Pedig lehet, hogy kisebb az alapbéred, mint a taxisé és keményebben-többet dolgozol, mint egy fodrász.

Nyugaton a borravaló marginálisan létező, idejétmúlt intézmény - szinte már csak iskolai olvasókönyvekben találkozhatunk vele. Az angoloknál például kifejezetten megalázó és sértő a kocsmárosnak jattot adni - ha mondasz egy felkerekített összeget, nem is fogja érteni, miről van szó. Fillérre - akarom mondani pennyre - pontosan visszaad. Villámgyorsan. És örülhetsz, ha nem töri el az orrodat, amiért szolgának nézted. Itthon mi van? Ha a 450 forintos sörre van pofád csak ötszázat adni, már grimaszolnak - a pultnál! A borravaló arra van, hogy ha nagyon - ismétlem: nagyon - elégedett vagy a szolgáltatással, akkor adható. Ismétlem: adHATó! Tehát nem kötelező.

A borravalót a zsarolás szüli. Egyszer s mindenkorra fel kell számolni Európában a korrupció minden formáját - ez alatt szigorúan értve a mi pénzünkön milliárdokért kiképzett orvosmaffiát - akik ha nem mennek hálátlan módon Svédországba nyerészkedni, akkor a zsebüket tartják azért cserébe, hogy ne öljék meg az anyádat. Ezt a zsarolást köszönjük meg? Hogy a postás nem lopja el a leveledet, hogy a pincér nem rejszol bele az eperkrémlevesbe, hogy a szállító nem töri össze az emeletre felfelé a méregdrágán vett és kifizetett hűtőszekrényedet?

A borravaló adócsalás. Míg az elvégzett szolgáltatásért jó esetben számlát, blokkot kapsz - rajta külön feltüntetett áfával -, addig a borravalót ezen felül adod: kézbe, zsebbe, adózatlanul, tisztán. Amíg a te béredet járulékok, adók és különadók sújtják, a pincér tekintélyes adómentes feketejövedelemre tesz szert mindennap. Fel se tudjuk fogni, hogy mennyit! Tudtad, hogy még a legjobb nevű éttermek is képesek arra, hogy az alkalmazottakat kizárólag a vendégek által befizetett, és a pincérek által önkéntesen összedobott borravalóból fizetik ki a hónap végén? Mi ez, ha nem modern rabszolgaság? Ki fogja pótolni az állam felé kieső milliárdokat, ha nem mi, az utolsó fillérig rendesen leadózott fizetésünkkel? Tudod, mekkora lyukat üt ez évről évre a költségvetésen?

Ezért nem adok neked borravalót. Mert nem állok be leszegett fejjel, birkaként ebbe a velejéig korrupt gépezetbe. Mert nem érdekel, hogy a vendéglős, szállodatulajdonos, fodrászbolt-üzemeltető - vagy akár az Állam - direkt nyomott fizetésekkel, minimálbéren jelenti be az alkalmazottait. "A jatt bele van kalkulálva", mi van? Oldják meg, ahogy külföldön is már rég megoldották. Mert nem támogatom a modern cselédség és rabszolgatartás, a szürke- és feketegazdaság cinkos összekacsintással megtűrt és fenntartott intézményét.

Mert Európát akarok és XXI. századot, nem Közel-Keletet és középkort.

 

A témához: Étteremlátogatási szájbarágó

 

250 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

666E 2011.08.23. 14:23:25

belegondolva valahol most már megértem a külföldre lelépő orvosokat, hisz nem azért tanult 6 évig, hogy utána annyit keressen mint a biztonsági őr a spárba, csak egy ...pöttyet nagyobb felelősséggel.
az a baj, hogy a lelkiismeretesek akik maradnak, mert tudják, hogy szükség van rájuk meg hipokrates-i eskü, azok tán csak késleltetik a folyamatot ami úgy is eljön.
nevezetesen az, hogy vagy beszar az EÜ, vagy valamivel méltóbb módon fizetik meg az orvosokat. egyszer ők is sztrájkolni fognak (bár az eskü ezt neme engedi), mindenesetre ha mindenki maradna akkor nem javulna a helyzetük, mert odafönt azt gondolnák, hogy "jó ezeknek a 135 bruttó is.. látod maradnak, akkor meg minek adjunk nekik még többet?"

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.23. 14:24:59

@Brother Love: az van kispajtas, hogy ertem en, hogy csip a pisi mert anyadek buncselekmenyekbol szerzett lovebol neveltek fel es ez kurva kinos ha egy kis gerinced is van, az en anyam viszont az istvanban dolgozott eleg sokaig, mint konyvelo..;-)

es csak szamolj utana..
vajon a szuleid legalis fizetesebol milyen eletszinvonalra tellett volna?;-)

es az, hogy keves nem legalizal semmit, mert akkor a ciganyoknak is szabad fat es femet lopni, ha az orvosoknak szabad halapenzt elfogadni.

nemecsek ernő áruló 2011.08.23. 14:27:36

Én minden további nélkül hajlandó vagyok az orvosnak fizetni... amennyiben ad róla számlát.

Arcturus 2011.08.23. 14:31:02

@qwertzu: Lehet úgy fizikailag külföldön dolgozni, hogy papíron Magyarországon dolgozol. Ez ugyan pénzt hoz, de az orvos nem lesz itthon. Mondjuk legalább lesz pénze az államnak a keletről jövőket foglalkoztatni. :)

Izo 2011.08.23. 14:34:35

@Herbert Putzenschramm: ZSKF a Zs Kategóriás Főiskola rövidítése? :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.23. 14:36:11

@666E: amellett, hogy örömmel hatalmaznám fel az államot, hogy adjon az orvosoknak tízszeres, a tanároknak ötszörös, a bányászoknak hatszoros, stb. béreket - mennyiben változott a helyzet ahhoz képest, mint amikor felvételt NYERTEK az orvostudományira? Akkor arányaiban jobban kerestek az egészségügyisek, volt perspektíva, jobbak voltak a körülmények?

Volt olyan, aki azért ment oda, hogy utána kimehessen külföldre - esetleg belekalkulálta a paraszolvenciát?

Hejj, mekkora OFFFF ez is. Isten áldja az orvosokat, mentősöket, nővérkéket - ne legyen velük dolgom (keresztet vet).

kútásó 2011.08.23. 14:37:03

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: bocs szerintem elirtal valamit. Nem az istvan dolgozott az anyadban veletlenul?

KovA 2011.08.23. 14:38:03

A kórházba kerülés - csakugyan túszul esés amire a személyzet még rá is játszik...
ha azt akarod, hogy magatehetetlen édesanyádat rendszeresen tisztába tegyék, fizetsz, ha azt akarod az orvos tegye meg érte a tőle telhetőt fizetsz.
Jól látod, a helyzetet, hogyha felisered: édesanyás túsz.

A baj eredete mélyen gyökeredszik...
Kezdve a borravaló fizetési hajlammal nagyon régről: az a valaki aki fizet a kötelezőn felül - urizálás.
Aztán jön a korrupció és a megszokott elvárása, ha elmarad csalódás és tudattalan passzív bosszú/hanyagolás/szabotázs.
Ez az egyik oldal.
A másik a közértékrend/közerkölcs/hatalom...
Az értelmiség osztályellenség - nem kell túlfizetni - örüljön neki, hogy nem esztergályosként bányászként dolgozik - aaaz munka...

Rááadásul a magyar kutyulós KOMPENZÁLÓS mentalitás:
kapnak azok úgyis zsebbe, többet mint a fizetés...
Mellette ott a törvény kifüggesztve: "Az orvos megkülönböztetett ellátásért pénzt nem fogadhat el, a beteg pedig ugyanezért nem fizethet."
De - azért mint adózó jövedelmet bevallhatja a hálapénzt - azaz bevallhatja hogy megszegte a törvényt, ha arról van szó, hogy adózna utána - mint egy maga ellen vallva. (Ilyen hülyék vagyunk - illetve ilyen ellentmondásos a gondolkozásunk)
Jön a liberalizmus : senki se tilthatja meg, hogy hálapénzt fizessenek vagy fogadjanak el...
Ezzel a dokik fizetésemelésproblémája megint meg is van oldva. Majd fizet a beteg.

No végezetül arra szeretnék kilyukadni, hogy a probléma kőkeményen megoldandő, de kőkemémny költsége is van - de annak ellenére is...

Mert lehet fújkászni, hogy egy nyomorgó ország taníttatja - de éhbéren tartani az orvost szégyen gyalázat. Az ország aki a mag átlagbérszintje fölött nem tudja eltartani orvosát - ássa el magát és tegyen magára sírkövet.
Aztán, ha legalább profitgazdaságban alkalmazott mérnökök szintjén megfizeti őket - akkor lehet követelődzni. Ahhoz pedig a 80000Ft-ra ráígért 100000 is édeskevés különösen, hogy időkorlátos.

Ez - kedves elvtársaim - egy régi adósság és mulasztás ami most a fejünkre szakad kamatostul és jogosan. 180000 nettó is kevés egy családfőnek, hogy önmagát mennyiségben és minőségben reprodukálja.
Az életösztöne jogán menekül, lábbal tiltakozik. Lelép.
A megoldást nekünk kell megtalálni - tetszik, vagy nem ezt ki kell csavarni magunkból - sokkal inkább mint a 4-es metrót meg az autópályát és más presztízsberuházásokat...
meglehet ezután nem csurran kövér jutalék zsebekbe - azért kevésbbé népszerű a döntéshozóknál.
Ne legyen addig pénz tüzijátékra augusztus 20-án amíg ilyen problémák nincsenek megoldva !

Számolj Templár 2011.08.23. 14:39:45

Ajjaj! Látom, tombolnak az indulatok!
Ez a helyzet hosszú évek alatt alakult ki ilyenre. A legnagyobb felelősei a mindenkori politikusok voltak. Ha arról kellett dönteni ki kapjon többet a közösből a kleptokrácia vagy az eü, netán az oktatásügy, mindig a saját zsebük javára döntöttek.
Úgyhogy most rájuk küldöm a rákot! Dögöljenek meg kínhalállal, meg a le,- és felmenőik is!
Már küldöm is!
Na, már rajtuk is van!
Nekik már annyi!

mrbateman 2011.08.23. 14:41:01

Na az a szitu, h. ha adsz pénzt, akkor jobb ellátást kapsz (ezt felesleges vitatni, így van), mert odafigyelnek rád és foglalkoznak veled,...ha előre felkeresed a főorvos urat, mert úgy ítéled meg, h. téged csakis ő tud rendesen megoperázni, mert a vakbélműtéted annyira komplikált, h. más azt nem képes kezelni, akkor megkeresed közlöd, h. szeretném, h. főorvos úr méltóztasson megcsinálni és adsz 40e-t és akkor főorvos úr megcsinálja...ha nem adsz semmit akkor nem ő fogja megoperázni, henem a kezdő orvos és kettejük közül nem ő a szemét geci, hanem te vagy a hülye, mert egy picsafüst rutinműtétről van szó (persze elhiszem, h. mivel rólad/hozzátartozóról van szó ez a legkomplikáltabb eset a nemzetközi szakirodalomban) és az egyszerűeket csinálja a kezdő, mert neki is rutint kell szerezni 20 év múlva ő lesz a főorvos.
Ha az eseted valóban komplikált, sok a rizikófaktor, akkor nem a kezdő fog megoperálni, henem a főorvos, nyilván ha adsz pénzt "azonnal" megcsinálják, ha nem adsz úgy akkor, amikor nekik belefér az idejükbe (de a beteget nem veszélyeztetve)
Nagyjából ez a valóság, mondom ezt úgy, h. az elmúlt 50 évben a családban mindenki EÜ dolgozó (az elmúlt 100 évre visszatekintve csak a 50%) és elhiheted, h. kibebaszottul elegem volt örökké a kórházi sztorikat hallgatni, vendégségben dettó. Tehát nem az ujjamból szopom a dolgokat.

Nem szent emberek!

De azt határozottan állíthatom, h. ilyen rémtörténetek, h. hagyják elvérezni, meg ott fogta a kezében a villamos által levágott karját és nem csináltak semmit, mert nem volt nála pénz, ezért láb nélkül kénytelen volt karral kicsúszni a bejáratnál lévő automatához, h. pénzt vegyen ki...na ilyenek NICSENEK!

A helyzet az, h. amit adnak azt elteszik, de alkludozásról, h. ennek ennyi a tarifája és akkor most fizess köcsög, vagy megdöglesz, ilyen NINCS! (a nincset kéretik úgy értelmezni, h. lehet, h. van 1% állat, de a 99% normális, márpedig ilyen aránynál tegyünk egyelőségjelet a 99 és 100% közé)

A "trükk" az, h. nem kell semmit sem kérni/követelni, mert a beteg magától ajánlja fel(lásd: hsz eleje), mivel laikusként nem tudja megítélni saját helyzetét és be van szarva, de ugyanakkor a tények ismeretének tökéletes hiánya nem gátolja a határozott véleményalkotását és ezért hisztizik, drámázik, túlreagál, nagypofával ostoba fasz módjára pattog...ezért az ő felesége csak a professzorúrnál szülhet és őneki nem lehet megmagyarázni, h. mijafaszt akarsz ember ez egy szimpla szülés, a kocsi hátsó ülésén is megszülhetne, csak azért kell kórházba jönni, h. ha 50-ből egyszer komplikáció van, akkor ottlegyen a műszer és a szakember (akár kezdő orvos, nem professzor), nem ez nem tréfa a haverom feleségének a vulvájából is ömlött a vér legalább 2,5 dl), majdnem elvérzett...Professzorúrkéremlegyenszíves!...Ja jó, hat ha ennyire kurvára jobban tudod, akkor itt a számom, ha majd szül az asszony hívjál fel 100rugó lesz!
Aztán hazamegy a józsi és azt mondja a kocsmába, h. azok a gecik le se szarták a problémájat addig amíg nem adott 100k-t!

Na kb. nagyvonalakban ez a szitu, bármennyire nem tetszik bármelyik oldalnak.

Az agyam eldobom attól, h. bemegy a laikus aztán majd neki van egy reális képe arról, h. ki, mikor, mit és hoygan? foglalkozzon vele. Aztán ha nem ez van, akkor irány a praxis.blog.hu

Ami az orvostársadalom egyértelmű hibája és felelőssége, h. nem képes megreformálni a saját ágazatát/intézményeit brutális párhuzamosságok vannak diagnosztikába, betegnyilvántartás IT-je katasztrófa, logisztika vicc, ja és minden picsa kisvárosban felesleges kórházak vannak, amiket lehetetlenség bezáratni (több okból ne menjünk bele), holott egy megye egy fasza, jól felszerelt intézmény kellene, mellette jól kiépített alapellátás, és kistérségi/járási szinten jól felszerelt szakrendelők(egynapos sebészetig bezárólag)

Hú de elkalandoztam, bocsánat!

666E 2011.08.23. 14:47:39

@Modor Tibi:
van benne valami, de sok lehetőség nincs. tényleg tanulnak, majd kimennek külföldre (a vendéglátósok egy része is, de szerintem sok szakma így van ezzel, sofőrök, mérnökök... informatikusok) muszáj valamivel itt tartani az orvosokat és a pénzen kívül nekem se jut eszembe más társadalmilag elfogadott javadalmazás.

qwertzu 2011.08.23. 14:48:33

@Arcturus: Azt, hogy itthon elég orvos legyen, csak reális fizetésekkel lehet elérni, máshogy nem.
De azt, hogy az akármilyen diploma megszerzése után, a befektetett pénzt ne külföldön hanem itthon kamatoztassa, vagy fizesse vissza, az könnyen elérhető lenne.

boróka. 2011.08.23. 14:54:17

@eino.: Bocsánat, ha bántó volt a megszólítás, egyáltalán nem annak szántam! Sértő az, hogy "Kedves Anyuka"? Amikor a gyerekeim kicsik voltak, a doktor néni engem is mindig így szólított. Soha nem éreztem bántónak!
Egyáltalán nem várom el a virágcsokrot sem, ha figyelmesen elolvasod az első hozzászólásomat, pont azt írtam, hogy mi ennek is örülünk. Szó sem volt elvárásról. Dehogy kell hálásnak lenni a szülőnek! A munkámat végzem. Ahogyan a fodrász is. Csak valahogy úgy alakult, hogy a fodrász kap borravalót, de ez nem jelenti azt, hogy én is elvárnám. Szeretek tanítani, szeretem a gyereket is, már nem lennék a pályán, ha nem így lenne! Légy szíves, ne ítélkezz úgy, hogy nem ismersz.
Az hozzászólásaimmal csak azt szerettem volna érzékeltetni, mennyire nem értek egyet azzal, hogy Magyarországon bizonyos munkakörben dolgozók kapnak borravalót, mások meg nem. De írhattam volna a tűzoltót vagy a bolti eladót is, ők is a munkájukat végzik kevés pénzért borravaló nélkül. Kb. ennyi, és nagyon félreértettél.

Arcturus 2011.08.23. 14:58:29

"Azt, hogy itthon elég orvos legyen, csak reális fizetésekkel lehet elérni, máshogy nem."

Szerintem meg mindössze ennyi az egész. Trükközhetsz akárhogy, ha nem kapnak elég fizetést, megtalálják a módját annak, hogy vagy elmenjenek, vagy beszedjék a maguknak valót.

Fearzone 2011.08.23. 15:00:34

@Brother Love:Túl sokat olvasod a Praxist:)

Lord_M_ 2011.08.23. 15:01:53

Júj ez jó :) emberek gyilkolják egymást a poszt miatt. apróság ugyan, de valaki fent emlegette, hogy az orvosi ellátás (műtét, röntgen.. stb) egyes emberek esetében 1-2-3 évnyi befizetett eü járulékból jön ki.

Vegyük azt észre, hogy ez nem számít. Miután a TB biztosítási rendszer, így az a momentum lényegtelen, hogy neked 2 évig kell fizetned, hogy a vakbeledet kivegyék. Tessék csak az akármilyen biztosításra gondolni. Ha havonta 5 ezer forintos életbiztosításod van (negyedévente 15.000, évente 60.000) de fél évvel a megkötés után ér valami borzasztó baleset, és emiatt rokkant leszel, akkor a befizetett 30.000 forintod után kaphatsz 1-2-3-500.000 forintot is. Ahogyan a BKV-n (vagy más tömegközlekedési társaság járatain) a jegy árban van biztosítás, azaz egy 300 forintos jeggyel az utazás során biztosítva vagy, és ha megsérülsz akár 200.000 forintot is kaphatsz a baleset és annak kimenetelétől függően. És senki nem rója fel, hogy akkor utaztál életben először mondjuk buszon.

Én a magam részéről persze nem szeretem a borravalós kérdést, és ha modoros üzembe kapcsolok akkor felidézhetném a közértes nénit a pultból aki mosolyogva, pár kedves szót szólva szeleteli a parizert és esztétikus csomagolásban, udvarias elköszönés kíséretében adja azt át... miközben nem kap borravalót. Tessék megmondani, hol a különbség a pincér és e között? - miért több egy pincér mint a fent idézett kedves asszony?

Nem szoktam borravalót adni, nem azért mert köcsög, vagy sóher vagyok, hanem mert én nem érzem tőle jól magam. Egzotikus kivétel amikor tényleg különleges élményben van részem pl az étteremben, vagy a pizzafutár a szakadó esőben is megérkezik a pizzával időben. De ha a pincér robot módjára (mert fáradt, elege van, rosszul aludt... stb) leteszi elém a tápot majd távozik, akkor azt gondolom, egy darab munkaegység vagyok a számára, amit letudott, kész. Nem sértődöm meg, nem érzem magam rosszul tőle. De ebben az esetben én is csak leteszem a végösszeget, és egy darab "kötelezettség"-nek tekintem a kifizetést.

Ettől függetlenül, tisztelettel, udvariasan és odafigyeléssel beszélek, orvossal, pincérrel, fodrásszal.

Én hiszek abban, hogy mindenki annyiért adja a szolgáltatását amennyiért az neki megéri (haszonnal, rezsivel..stb). Az orvosok esetében persze kissé más a helyzet, de ott az alapellását leszámítva magánrendelést szoktam választani. Ott fizetni kell, de borravalót nem adok ott sem, lásd fenti érvelésemet, pl a gyökérkezelésért elkért 11.000 forintba (vagy épp 30) férjen bele az, hogy ennyiért neki megérte 30 percig túrni a fogaimat. Ha nem fér bele, emeljen árat, mondja azt hogy 15. Elfogadom, kifizetem. Ahogyan nekem is kifizetik az elvégzett munkámat.

Az természetesen vérlázító, hogy a tanárok és orvosok keveset keresnek, ezzel mélyen egyetértek. Azokat az embereket meg kellene fizetni, akik az életünkért küzdenek, illetve akik a jövőnk alapjait képező gyerekeket tanítják, nevelik. E két terület szerintem kiemelkedően fontos egy társadalomban, a jól kezelt, egészséges emberek kevés tb-t "fogyasztanak", és hosszú ideig munkaképesek, a jól tanított, képzett emberek pedig hasznos (társadalom és az állam számára is) munkát képesek végezni.

hosszú lett, fura lett...

amúgy ez volt az első bejegyzés amin nem sikerül őszintén nevetnem. :)

a komlói tanárnak meg kitartást :)

2011.08.23. 15:03:24

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Kispajtásod a hóhér, te szerencsétlen. A fölényeskedő-vádaskodó korlátolságaid helyett persze válaszolhattál volna arra is, hogy a haverod honnan tudta ilyen biztosan a halál okát, de hagyjuk ezt. Elég, ha te kinyiltkoztatsz.

Csak azt nem értem, ha anyád könyvelő volt, ő nem bűnöző? Hiszen - ezt mindenki tudja - a könyvelők azok, akik az adócsaláshoz, sikkasztáshoz, hűtlen kezeléshez stb. segédkezet nyújtanak, nélkülük nem menne.

El lehetne most itt arról is diskurálni, hogy anyám gyermekfogorvosként tetves alföldi tanyasi gyerekek szűrővizsgálatával, meg az SZTK rendelőben mennyi parát kapott, vagy az apám radiológusként mennyit, de felesleges. Indulatos, személyeskedő, korlátolt, ostoba, öntelt ember vagy - ezt már máshol is többször bizonyítottad, értelmes ember nem száll vitába veled, én sem teszem.

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.08.23. 15:09:50

Hálapénznél hány %-ot illik adni? Mennyi az, amivel az egyébként elfogadásra hajlandó orvost nem sérti meg az ember?

Bambano 2011.08.23. 15:12:51

@666E: az orvosoknak egy fillérrel sem kell többet fizetni, mint amennyiért elvállalják. de ez igaz az összes többi szakmára is.

ha az a bér, amit most kapnak, kevés, akkor hagyni kell őket kimenni, hagyni kell, hogy beboruljon az egész tetves eü, mert amíg nem halnak meg sorozatosan betegek, addig itt nem lesz rend. sajnos az eü problémáit csak akkor fogják megoldani, amikor egy társadalmi katasztrófa vállalhatatlanná teszi mindenki számára a mostani helyzetet.

hozzáteszem, azt sem hiszem, hogy minden orvos érdemes arra, hogy ott dolgozzon, ahol most van. hacsak nem ő adja a bigmekket.

polly graph 2011.08.23. 15:13:58

Azért én külföldön is tapasztaltam néhány fura dolgot.
Az USA-ban dolgoztam/tanultam, nem vetett fel a $$$, de egyszer "öngyilkos" módon betévedtünk egy pizzériába, ahol annyiba került egy pizza, amiből egy hétig ellettem volna egy gyorsétteremben. Mindegy, "egyszer élünk" alapon rendeltünk. A pizza nem érte meg az árát, ráadásul a pincérnő (erős olasz akcentussal) 5 percenként odajött közölni "Service is not included in the price" (Kiszolgálás nincs benne az árban.), ez még plusz 10% volt. Persze, zokszó nélkül kifizettük, de kicsit fura volt a szitu.

Egyszer szállodában (alsó középkategóriás) a londíner bizonyára kevesellte a borravalót, mert láttam, hogy a többieknek mesélt valamit röhögve az előcsarnokban, kezében tartva a dolláromat (ami tényleg nem volt nagy összeg, de a következő címlet, ami nálam volt, túl nagy volt.)

Szóval, azért máshol is kerülhet az ember kellemetlen szituba borravaló miatt.

Lygia 2011.08.23. 15:14:15

@mrbateman: Abszolút igaz, hogy sok esetben túlzás van a történetekben, viszont sajnos velem az utóbbi időben szerzett tapasztalat mondatja, hogy rengeteg tisztességtelen orvos van. Például egy tumor esetében nagyon nem mindegy, hogy két hét múlva, vagy fél év múlva lesz műtét. Amíg az orvos nem kapott pénzt, sajnos nem volt ideje megcsinálni, a boríték átvétele után lett. Még kb. fél oldalon keresztül tudnám sorolni azokat a dolgokat, amiket sikerült két-három családtag betegségén keresztül a magyar egészségügyről megtapasztalni, és hidd el, hogy ezek többsége emberi tisztesség hiányáról szól, nem túlterheltség miatti ilyen-olyan, laikusként tényleg nem minősíthető hibákról.

Számolj Templár 2011.08.23. 15:19:57

Emberek!
Szerintem betegség nincs is! Az egészet az orvosok találták ki! Összedugta néhány kuruzsló a fejét és azt mondta: Kitaláljuk ezt a betegséget, aztán jól megélünk belőle!
Betegség pedig nincs! Nem is volt, nem is lesz! Csak egészség van. Punktum!
Ittfáj-ottfáj!
Ugyanmá'!
Hipokondér vagy édes bátyám!
Az egész úgy hülyeség, ahogy van! Még hogy rák, meg nyavajakór!
Nem tudsz rendesen élni, ez azért van.
Újságot olvasol, tévét nézel, netezel, és meghallgatsz mindenféle baromságot a pártgyűlésen.
Felejtsd el!
Reggel éhgyomorra beveszel kicsi vizespohár pálinkát, utána jöhet a hagymás rántotta. Kimész a mezőre, nemám mindenféle koszos gyárba, lengeted a kaszát-kapát délig. Asszony kitojja biciglin babgulyást, fa alatt árnyékban megeszed, sok kenyérrel. Az aperitifet (páleszka) nem felejted! Megcsapkodod asszonyka farát, hazaküldöd a vacsorát csinálni. Alszasz egy cseppett a fa alatt, majd lengeted kapát-kaszát estélig. Közben folyamatosan iszod a kannából a fröccsöt, hogy ki ne száraggy!Hazamész, beállsz teknőbe, gyökérkefével Flóraszappannal lesikálod magad. Meggyakod asszonyt, eszel egy mákosgubát, iszol 3 deci vöröset, megsimogatod a purdék buksiját és alszol hajnalig. Vasárnap kiberetválkozol, elmész szépen templomba, megáldozol, felkeresed a kocsmahivatalt, beveszel 3-4-5 deci vöröset, lengeted a tekét, lezavarsz 10 ultipartit, meggyakod asszonykát (kétszer!!!) a hűvösben, megsimogatod purdékat, máglátogatod sógorod, bérmakeresztanyád, fát aprítasz télire, oszt hunyás. Így szépen eléldegélsz 97,5 évig, oszt meghalsz. Kerülöd az orvost, mert csak összekavar. A parát meghagyod a bloggernek.

mrbateman 2011.08.23. 15:29:45

@Számolj Templár:
Kedves Bátyám még sok ilyen kommentöt tessen írni!

Most megyek bekereteztetem a monitort!

Zibó 2011.08.23. 15:31:25

@Modor Tibi:

Lehet tovább szidni az orvosokat, éppenséggel orvos vagyok, a kezdő fajtából.
A kérdésedre válaszolva, hogy mi változott,előbb tennék egy kitérőt:
1, ha valakinek 12 éves korától az az álma, hogy embereket gyógyítson, annak hiába mondja bárki is 17 éves korában, hogy ne menj orvosnak, nincs benne lóvé, csak a para...
2, amikor felvételiztem, 2003-ban azt olvastam, hogy az orvosok átlagkeresete 200-250ezer huf, (ami akkor szép pénz volt, és valószínűleg ennyit is volt, az átlagos kereset, csak ebben benne volt már akkor is a para (és azt sem gondoltam át, hogy a kezdőké valószínüleg kevesebb..)

Tehát lehet, hogy semmi nem változott rohadtul, de azt egy 17 éves gyerek nem igazán vágja, hogy miből mennyire lehet megélni... Legalább életcéljuk van, más 17-18 évesen azt sem tudja miből fog megélni.. (én pl. 12 éves koromban döntöttem el, hogy én orvos leszek. Nem a szüleim nem azok.)

Egyébként pedig:
Soha nem fogadtam el hálapénzt (ugyan nem sokszor akartak adni, ahhoz én kicsi vagyok).
Nem akarok elfogadni hálapénzt, mert az állam fizessen meg, ne az emberek.

Ja és se kocsim, se lakásom.. Van viszont tudásom, szóval, ha ez a tudás nem kell a magyar államnak, csak egy utcaseprő pénzéért (www.hirado.hu/Hirek/2011/05/13/06/A_penz_az_utcan_hever__a_fovarosban.aspx), akkor márpedig én is el fogok menni oda, ahol megfizetik a tudásomat, a tudományos fokozatomat,ahol kíváncsiak rám, és ahol lesz pénzem gyereket nevelni..

Lehet utálni, vannak elegen, akik szeretnek.

p.s. vannak az orvosok között szemetek, ezt nem vitatom, de jó lenne nem általánosítani

Üdv

polly graph 2011.08.23. 15:34:12

@Bambano: Lehet, hogy kétszer jelenik meg a válaszom, mert az előbb "köddé vált", mindegy, leírom még egyszer.

Csak annyit akartam, hogy az általad említett társadalmi katasztrófa egyesek szerint a végcél. Azaz a gigantikus halálgyárrá silányuló egészségügy gondoskodik arról, hogy "halj meg időben, ne okozz gondot másoknak". Ez Susan George Luganoi tanulmány című könyvében szereplő gondolat. (Közgazdasági szemszögből írt összeesküvés-elmélet féle, de sok igazság van benne.)

Az, hogy mekkora gond máris az egészségügy, azt jelzi, hogy még itt a borravaló témában is kezdenek túlsúlyba kerülni az orvosi rémtörténetek, pedig ez nem a praxis blog.

Arcturus 2011.08.23. 15:37:58

@Zibó: Az egész probléma nem utálkozás kérdése.

Az a nehéz feladat van, hogy egy nagy, nehézkes, begyepesedett rendszert kell megváltoztatni, ahol a kielégített érdekek inkább a döntéshozók kezében vannak most is. A változáshoz ez kell:

1. A költségvetésből forrást elkülöníteni.
2. Megakadályozni, hogy a most magas pozícióban lévő orvosok a paraszolvenciájuk féltése miatt aláaknázzák a változást.
3. Leszoktatni a népet arról, hogy külön pénzből előnyt akarjon magának vásárolni ott, ahol nem kellene (menjenek magánkórházba, ha extrát akarnak).
4. Hozzászoktatni a népet ahhoz, hogy minden szolgáltatás pénzbe kerül, tehát ha nagy extrát akar, akkor fizetnie kell.

Lygia 2011.08.23. 15:42:02

@Zibó: Szerintem ezzel a hozzáállással nem leszel közutálat tárgya, és tedd el nyugodtan a hálapénzt, amit -tolerálva az állam által adott fizetés mértékét- a lelkiismeretes munkádért adnak azok az emberek, akik megtehetik, hogy pénzben fejezzék ki a hálájukat. Csak ne előre várd, és ne diszkrimináld azokat, akik csak szóban lehetnek hálásak.

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.08.23. 15:42:21

Kb. két hete volt a Kossuth Rádióban, hogy a következő gazdasági fellendülést a nyugatnak a keleti régióból történő agyelszívás fogja biztosítani. Azzal, hogy a képzett orvos-mérnök stb. munkaerő kiáramlik a képzést biztosító államokból sok-sok milliárd dollárral/euróval támogatjuk a nyugatot.

_té 2011.08.23. 15:47:10

@Aszteroida-bányász metal énekes: Megakadt a szemem az egyik szavadon: "mindig".
Volt már dolgod bármilyen közhivatallal? Ott levélben vagy személyesen biztos, hogy egy ügyintézővel találkozol, aki a jogszabályi lehetőségeinek keretei között megpróbál segíteni. Nálunk legalábbis ez a szokás. Én nagyon szívesen lennék az a bizonyos ügyintéző, akivel Te mint ügyfél találkozol, ugyanis jól jönne az általad "mindig" adott borravaló. Ha csak egy levél fejlécén látod is a nevemet, kérlek, hogy a mellette található telefonszámon vedd fel velem a kapcsolatot a borravaló miatt.
Remélem, hogy mindezidáig példátlan magatartásodat hamarosan nagyon sokan fogják követni. Persze csak akkor, ha mindenki olyan "jó fej" lesz, mint Te.

Zibó 2011.08.23. 15:47:50

@Arcturus:

Csak a nagy orvosellenes hangulatban kicsit megvédeni magunkat..

Egyébként egyetértek, azt akartam írni, hogy főleg a második ponttal, és a harmadikkal, de rájöttem, hogy igazából mindegyikkel...

polly graph 2011.08.23. 15:55:35

@Zibó: én pl. nem szidtam az orvosokat. Régen. Annak ellenére, hogy a családban voltak sokan, akik korábbi tragédiák és félig tragédiák miatt sokszor köszörülték a dokikon a nyelvüket. Még engem is szidtak, ha próbáltam megvédeni a "mundérotok becsületét". Aztán, az egész családban én koppantam a legnagyobbat. Elképesztően sok magát félistennek tartó ostoba tökfej van a szakmátokban, akik lekezelően bánnak velünk, ráadásul iszonyatos magabiztosságuk halálos tévedésekhez vezet. Az emberek keserűsége, megalázottsága, tehetetlensége az oka annak, hogy pl. ilyen blogokon kiadják a mérgüket.

Ha te nem ilyen vagy, hamarosan látni fogod, hogy ez az igazság. Ha ilyen vagy, akkor meg be fogsz állni a sorba.

Felmérések szerint a legtöbben a presztizs és nem Albert Schweitzer miatt választják a hivatást.

Számolj Templár 2011.08.23. 15:57:17

Édeskéim!
Basszatok má' ki azzal a sok orvossal! Éjjetek egészségesen, oszt felejtsétek el őket örökre! Hát nem eccerübb? Itt tépitek a szátokat, ahelyett, hogy megtanulnátok rendesen élni!
Amikor 97,5 évesen meghaltatok, hallgathassátok a koporsóban, hogy sipákolnak a hülye élők, hogy lám, milyen korán ment el ez az áldott jóember, mert szerette a vöröset, meg a fehéret, meg azt a rohatt pálinkát! Ha nem ivott volna, elélhetett volna akár 110 évig is! Tessék, most sirathatja 6 gyerek, 36 unoka, 216 unoka! (A dédunokák be sem férnek a temetőbe!)
Benneteket ki fog siratni? A biztosító? A bank?
Nem kell mindenféle bankba meg teszkóba-diszkóba járni!
A politikust meg az orvost kerülni kell! (Meg a biztosítási és porszívó ügynököt is!)
Ügyvédeket a Dunába, bírókat a Tiszába, ügyészeket a többi folyóba, hadd ússzanak!

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2011.08.23. 16:04:32

@_té: Természetesen, amint meglátom a "_té"-t bármely hivatalban (szép néven anyakönyvezhettek, nem irigyellek), repül is a borravaló. Természetesen két idézőjel között, ha már Te is így belejöttél.

Nadiposzi (törölt) 2011.08.23. 16:14:04

Én se adtam a sebésznek. Nem is kapkodta el a rutin vizsgálatokat, kb 1-2 óra volt míg sorra kerültem. Nem baj, volt nálam könyv. Amúgy vicces volt látni az egymást taposó jattolókat, akiket nyilván a boríték alapján rangsorolt a Doktor úr, kiemelve, nevén szólítva terelgette elsőként a legjobban fizető, csillogószemű delikvenst, akinek maga cserélte le a gipszet a kezén. (Nekem a betegtologató/ápoló, nem tudom pontosan ki csinálta meg.)
Valaki már elmondta fentebb, hogy miért fölösleges sokszor a hálapénz. Hát ezért. Rendes, korrekt ellátást kaptam, a doki szimpatikus volt, jól eldumálgattunk a kontroll alatt, szikét se hagyott bennem, máig szuperál a vállam amit összerakott. Csak több időmet vette el a kontroll, mert nem szálltam bele az agyatlan licitbe.

Számolj Templár 2011.08.23. 16:14:55

@Számolj Templár: 216 dédunoka akart lenni! Az üköket meg számojja ki valaki mérnök féle!

Lygia 2011.08.23. 16:18:06

@Nadiposzi: De ha már nem a gipszed cseréjéről lenne szó, hanem a túlélési esélyeid 50 %-ról mondjuk 80 %-ra való emeléséről, akkor sztem beszállnál a licitbe.

polly graph 2011.08.23. 16:26:46

@Számolj Templár: Igazad van, de hidd el az életet egyre inkább úgy formálják, hogy elhidd: sem megszületni, sem élni, sem meghalni nem tudsz orvosi segítség nélkül. Sőt, ha jól meggondolom, már megfoganni sem.

Ma az első dolog amit életedben meglátsz egy orvos és nagy eséllyel ugyanezt látod utoljára is. Halottan is az orvosokat kell szolgálnod, akik "rajtad" tanítják a következő orvosokat.

Szóval, az orvosokat nem tudod kikerülni. Amit írtál, az sajnos a múlt. A jövő inkább a "12 majom."

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.23. 16:38:55

@Naná hogy beleszólok:
Akkor onnan jön a Nyugati téri parkoltató szolgáltatás! Már értem.

Számolj Templár 2011.08.23. 16:39:31

@polly graph: Szerintem meg inkább a jövő!
De te higgyél nyugodtan azoknak, akik ezt súgják neked!
Én inkább abban hiszek, hogy (újra) meg kell tanulni egészségesen élni, vigyázni a fizikai és lelki környezetünkre. Inkább egészséges dolgokra költeni a pénzt, mint orvosra, gyógyszerekre.
Azzal semmi bajom, hogy szüljenek a nők biztonságos körülmények között, de azért annak is sok egyéb útja-módja van.
Józanodni kéne végre!
Az idén, az első félévben 25000-rel!!! csökkent "természetes úton" a magyar népesség. Plusz a kivándorlók! Na ezen kellene alaposabban elgondolkodni! Miért nem született meg az a 25000 gyerek, hogy legalább megálljon a népességfogyás?

kéne egy nick 2011.08.23. 16:53:10

Hát sok okosság elhangzott itten a belebrekegések között, de azért érdemes lenne megemlíteni talán, hogy nemcsak az orvosok meg a mérnökök fizetése szar Magyarországon, hanem mindenkié.

Egy magyar bolti eladó arányában kevesebbet keres egy nyugati bolti eladónál, mint egy magyar orvos egy nyugati orvosnál.

És a munkájuk legalább olyan fontos: nincs bolt, éhen döglesz.
Főleg télen, amikor nem tudsz elmenni gyümölcsöt meg zöldséget lopni a kertes házas városrészekre.

manualis mammografus 2011.08.23. 17:03:48

igy van, ne adjal halapenzt az orvosnak. csak majd sirankozzal, mikor apad-anyad megdoglik, mert mind elmentek mashova.

kéne egy nick 2011.08.23. 17:09:35

@manualis mammografus:

A repülőgép-szerelőnek adsz hálapénzt?
Akkor majd siránkozzál, mikor apád-anyád megdöglik - meg a többi 150 utas a gépen -, mert mind elmentek máshová.

Marha.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.23. 17:10:23

@Brother Love: hoboroghetsz, kicsirigo, de ebben a kurva orszagban - plane a szuleid generaciojaban - tulnyomoreszt a halapenz miatt mentek orvosnak.

egyebkent egy gyors vagyonosodasit csinaltal otthon?;-) tudod, mielott meg erzelmi kitores erot vesz rajtad elgondolkodhatnal, hogy vajon az annyit szidott gagyi orvosi fizetesbol hogy is nott az ezustkanal a seggedbe..;-))

polly graph 2011.08.23. 17:17:07

@Számolj Templár: Szerintem félreértettél, mert én neked adok igazat, de sajnos úgy látom, a legtöbbek agyát már úgy átmosták, hogy tényleg elhiszik, hogy sem megszületni sem meghalni nem tudnak orvosi segítség nélkül.

Egyébként ezt nekem nem "súgták", hanem üvöltötték, amikor pl. hivatalosan kerültem szembe a "hatalommal" a kötelező védőoltások miatt.

Úgyhogy hidd el, veled vagyok, de mi vagyunk kevesebben.

noirp 2011.08.23. 17:20:19

Hát öcsém, ha jattolsz (500 kézbe) akkor titrálok neked. Máskülönben hülye kommenteket írogatok egész nap.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.23. 17:28:30

@mrbateman:
Kösz a beszámolót. Így egy kicsit világosabb a helyzet.
Bár én ott majdnem embert öltem, mikor begyulladt bölcsességfoggal, lebénult állkapoccsal az sztk-s doki hozzám se nyúlt, hanem beutalt röntgenre, ahova CSAK időpontot kérni is 2 nappal később lehetett.
Aznap felhívtam maszekot, este 9-re már szépen rendbe is rakta -röntgen is volt-, még 2 kontroll és annyit se hagytam ott, mint egy heti bevásárlás.
Ismerős ugyanezzel a dologgal 2 hétig(!) járt sztk-s fogászatra.

Számolj Templár 2011.08.23. 17:51:43

Gyermekeim!
Ez a "hálapénz" az aktuális gitt, amit a szátokba adtak, hogy ezen rágódjatok. Hát rágjátok is rendesen!
Ez egy olyan dolog, amivel újfent meg lehet osztani a társadalmat, akár csak a pártokkal, az egyházakkal, és mindennel, ami alkalmas arra, hogy a nemzet atomjaira hulljon és jól manipulálható, irányítható legyen. Ezt elő lehet venni mindig.
Az egész orvos-szakma véres.
Az oktatásügyet most veri szét még jobban egy agyament vadbarom.
Az orvosok mellett a mérnökök is sűrű tömött sorokban vonulnak nyugatra (keletre).
ÁLLJ!
Ezt valahogy úgy kellene felfogni, mint a múlt átkos örökségét, amiért mindnyájan felelősek vagyunk, de leginkább a politikusok azok!
Az EU csatlakozás óta eltelt időt nem arra használta fel a kormány, hogy az árszínvonallal együtt a bérszínvonal is utolérje az európát. Európa mindennek megkéri az árát, csak mi nem kérjük meg a munkánkét, a földünkét, a vérünkét!
Ezen kellene elgondolkodni, és nem újabb törésvonal mentén tovább atomizálni a megmaradt társadalmat!
Megvan mindenhez a megfelelő érdekérvényesítő eszköz, csak élni kell vele!
A gazdag mindenből elveszi a jussát, szépen, bírósággal, végrehajtóval, erőszakkal. Itt az ideje, hogy a magyarok is elvegyék a jussukat, mert különben belepusztulunk! Nem lehet tovább véreztetni a nemzetet!
A bankok most megint kreáltak egy kis válságot, mert kezdett egy kicsit rosszul menni nekik.
Nekik nem számít se ember, se nemzet, se a természet, csak a profit.
Ja! De ne feledjétek! Reggel egy kis lélekerősítő pálesz, prevenció gyanánt! Egészséges életmód! Sok munka! Szeretni a hazai vöröset! (Szőkét, barnát, feketét!)
Nem egész nap a net előtt verni a f@szt, vakarni a pinát! Hanem tanulni, sportolni, családot alapítani, gyermekeket nemzeni, és normálisan felnevelni!
No meki!
No kóla!
No csipsz!
No pláza!
No ájfón!
A gyereknek mesélni kell, beszélgetni, tanulni vele, kirándulni vinni, színházba, táncházba, meccsre járni!
Spenót, sóska, tök!
Szalonna, libacomb, pörkölt!
Palacsinta, mákosguba, madártej!
Értve vagyok?

Iglukapitany (ra6380) 2011.08.23. 18:04:40

"" Az orvos a kórházban a beteggel, lekezelő, arrogáns, cinikus, ott nem jár a figyelem, a türelem, a megfelelő orvosi ellátás, csak a magánklinikán. Kívánom hogy éljék át azt a fajta orvosi ellátást amit a családommal elkövettek.Járjanak ök is a temetőbe a lányuk sírjához Mert Én az Édesanya túlreagálom a dolgot," nem tud mást csak bőgni".Nem kívánok nekik semmi rosszat, csak annyi figyelmet,annyi orvosi-ellátást, amit mi kaptunk.Ahol az osztályvezető főorvosnak csak vicc a beteg élete. Amikor meghalt a kislányom nem kért bocsánatot mert ö csak viccnek gondolta az én segitségkérö szavaimat sirásomat. ""

Bocs, hogy az egészet beidéztem. Én épp Bonnban töltöm a sebészet gyakorlatomat. Itt minden orvos kedves, törődik a beteggel, rászánja az időt, teszi a dolgát, tényleg felelősséget érez a betegért és nem kap hálapénzt. Pont az ellenkezője annak amit írtál, és ezért nem akarok otthon dolgozni, nem csak a pénz miatt. Otthon nem tehet mást az ember, mint beáll ebbe a rendszerbe. Épp elég lenne mindenkinek 5-6 év külföldön, hogy ezt a mentalitást tanulja meg és anyagilag is rendbe szedje magát. Végzés után vándorút, mint a középkorban. Csak hát az igaz, hogy ha mindenki ezt csinálja, addig otthon marad az ami van. (igaz, ha senki, akkor is, mert nem látják, lehet másként is)

polly graph 2011.08.23. 18:21:56

@juliska1960: Mi is hasonló veszteséget szenvedtünk el, részletekbe nem akarok most menni, csak annyit: a háziorvos anyám régi osztálytársa volt, ezzel próbálta anyámat vigasztalni (döbbenetes, aljas hazugságai mellett):
Majd találkozol vele a másvilágon!
Normális az ilyen?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.23. 18:31:44

@mrbateman: Valószínűleg teljesen igazad van, én is kb. így képzeltem el a paraszolvencia-hiszti mögött álló valóságot.

Viszont kb egy éve történt valami, ami "kissé" elgondolkodtatott. Az öcsém térdét operálták, tejelt is rendesen a sebésznek. A műtét jól sikerült, de az epidurális érzéstelenítésnél szivárogni kezdett a gerincéből a velő. Ez nem egy életveszélyes dolog, de olyan borzalmas fejfájást okoz, hogy egyszerűen nem lehetett megmozdítani sem a fejét, mert rögtön csillagokat látott és hányni kezdett. Az orvos meg csak a vállát vonogatta, hogy majd elmúlik, pár nap, esetleg pár hét (!!!) múlva.

Én totál laikusként megnéztem az interneten (kb 10 percembe telt) mi a rosseb ez a dolog, ott azt írták, hogy ha a beteg saját vérét befecskendezik a lyukba, a véralvadás eltömíti és a fejfájás elmúlik. Megkérdeztük a dokit, hogy nem lehetne-e ezt megcsinálni, mire újabb vállvonogatás után közölte, hogy éppenséggel lehet (mint mondtam, előzőleg szépen tejeltünk). Megcsinálták, az öcsém másnap (!!!) már sokkal jobban volt.

1, Ha nem fizetünk, még hetekig hagyták volna szenvedni

2, Ha nem vagyok "hülye tudálékos", még hetekig hagyták volna szenvedni

Akkor ez így most hogy?!

2011.08.23. 18:57:15

A Kutyaszorítóban c. filmet sejtettem, hogy már többen lelőtték előttem. A legjobb szerintem a McDonald’s-es indoklás (és ha belegondolunk, tényleg…).

A „bezzeg Angliában nem jattolnak” vonal hibátlan. :) Bezzeg Magyarországon sokszor még akkor is tartja a markát a pincér, ha ott van a blokkon a 10% szervízdíj. Meg egy belvárosi romkocsmában a „Thanks for tip” felirat, „finom” célzásként, hogy miért 560-ra van árazva a korsó sör. Amikor a csúnyácska pultos lány még csapolni sem tud. De a legvadabb, hogy már akkor is pofákat vágnak, ha a nonstopban megvárod a visszajárót a kakaós csiga után.

Bár nem ide tartozik, de a Kutyaszorítóban c. filmről jut még eszembe, hogy egyesek magabiztosan fel szokták hívni a figyelmet a „hibás” magyar filmcímekre, mert ugye a Fight Club az valójában harci klub (és nem, nem mindegy, hogy harcosok járnak egy klubba pl. kártyázgatni, vagy egy olyan klubról van szó, ahol harc folyik!), a Silence of the Lambs meg a bárányok hallgatása, _mint az köztudott_. A Reservoir Dogsot meg nem is kéne fordítgatni, mert akármelyik Tarantino-kvízből kiderül, hogy az csak egy értelmetlen szójáték. De persze a filmeket olyanok fordítják, akiknek még az „I will have a whisky in my study” mondatba is beletörik a bicskájuk.

petbecks 2011.08.23. 19:52:18

@kéne egy nick:

"Egy magyar bolti eladó arányában kevesebbet keres egy nyugati bolti eladónál, mint egy magyar orvos egy nyugati orvosnál."

ordas baromság.
számolni már csak tudsz?

petbecks 2011.08.23. 20:14:46

@kéne egy nick:

"igy van, ne adjal halapenzt az orvosnak. csak majd sirankozzal, mikor apad-anyad megdoglik, mert mind elmentek mashova."

"A repülőgép-szerelőnek adsz hálapénzt?
Akkor majd siránkozzál, mikor apád-anyád megdöglik - meg a többi 150 utas a gépen -, mert mind elmentek máshová.
Marha. "

szerinted a repülőgép szerelők is annyira alul vannak fizetve mint az orvosok?
látsz rá reális veszélyt, hogy a magyar repülőgép szerelők mind külföldre mennek, és emiatt emberéletek kerülnek veszélybe?
MARHA!

2011.08.23. 20:29:32

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: 1960 előtt nem éppen a hálapénz volt a motiváló tényező, de te nyilván ezt is sokkal jobban tudod (azért érdekelne, hogy honnan), mint ahogyan a családom/szüleim vagyoni helyzetével is nyilván tisztában vagy. Csak jó annak, aki ilyen már-már látnoki képeségekkel rendelkezik!
Nos, az az általad elképzelt ezüstkanál még kb. 20 év orvosi pálya után is egy lakótelepi panel és egy Skoda 120L volt. A későbbi "vagyon" (hahaha) pedig egyértelműen a fogorvosi magánpraxisnak és apám vállalkozói tevékenységének volt köszönhető (Ez egy 100nm-es családi ház és egy alsó középkategóriás autó). Persze nyilván erre is van válaszod: akkor adócsalók voltak. (Egyébként ha már annyira tisztában vagy a korral, akkor nyilván azt is tudod: a 80-as évek "gazdagjai" között sokkal inkább előfordultak a "maszek" autószerelő, fröccsöntő, kötödés, lángossütő, kocsmáros, stb. - a városban ahol éltem jellemzően nem az orvosoknak volt már ekkor nyugati autója, Mercury motoros mocsója, bazi nagy háza, stb., hanem a maszekoknak, gebineseknek.)Ezzel az ezüstkanál dumával meg - azt tanácsolnám - bánj óvatosan, mert sokan esetleg egy kicsinyesen irigykedő, rosszindulatú, lepukkant prolinak fognak tartani - épp elég neked, hogy ostoba vagy.
Benned az az elbűvölő, hogy a buta általánosításokból származó feltételezéseidet dogmaként nyilatkoztatod ki. Akár irigylésre méltó is lehetne ez a mérhetetlen önbizalom, ha nem találkoznék nap mint nap hozzád hasonló retardáltakkal, akik hallomásokból, tévhitekből, általánosításokból összetákolt "érvrendszrükkel" operálnak, ugyanakkor a konkrétumok, ellenvetések elől mindig kitérnek valami fÖlényeskedő ostobasággal.

Csak kívácsiságból kérdem: te nem olyan voltál általánosban, akit az egész osztály, mindig vert - ma sem érted miért. Nálunk volt egy ilyen hülye, a stílusod, reakcióid, üres szájalásod nagyban hasonlítanak hozzá.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.23. 20:29:47

@spontan: nem kell mindent elhinni. ahogy a feletted kommentelő kolléga is mondta, VAN Angliában borravaló. Egyáltalán nem sértődnek meg, ha adsz. @mrbateman: mondjuk, azt nem értem, hogy ha szar a kaja, akkor az miért a pincér hibája. nem ő főzte...@Behajtó70: kitaníttatták, mi? nyilván csak beült oda, aztán őt kitaníttatták, neki nem kellett ám semmit se tennie érte, á dehogy. mikor elkezd dolgozni, akkor se, nyilván. csináld utána, és legyél megelégedve a fizetésével.@boróka.: nem tudja, de hiába mondod neki, nem érti...fentebb írta valaki, hogy legyen 30 órájuk. bakker, nekem 26 volt annó, és az azt jelentette, hogy egy percnyi szabad időm sem volt, anyukám felháborodva jött be mindig a szobámban, hogy még mindig dolgozol? gyakorlatilag egyfolytában. és igazad van, csinálják a nagyszájúak csak egy hétig, az első nap üvöltve rohannának ki. azt (is) mindig elfelejtik (persze, mert sose tapasztalták), hogy 20-30 zsibongó gyerekkel/lázadó kamasszal kicsit más eltölteni pár munkaórát, mint a felnőtt kollégákkal.@eino.: ha te ezt olvastad ki boróka hozzászólásából, hogy jaj, sehogy se jó, akkor neked lett volna szükség még további tanárra. szövegértést tanítóra főképp.
pincéres példádhoz: azért hasonlítsd már össze, hogy mennyit kell tanulnia a tanárnak, és a pincérnek a szakmájához! a segédmunkás is kidöglik a munkája végére, akkor keressen annyit mint egy tanár, vagy egy orvos? @666E: ehhez csak egyetlen szemléltető példát. én anno a saját volt általános iskolámban kezdtem tanítani. tehát, a volt tanáraim lettek a kollégáim. és ők mondták,hogy míg a mi időnkben volt egy-két rendbontó az osztályban, manapság )és ez tíz éve volt) kb. a fele osztály az. nem gondolod, hogy jelent valamit? a tanár húsz évvel ezelőtt tudott fegyelmezni, most meg mára már nem?@yerico1: sőt, lehet, hogy nem is volt semmi hiba (mert az ember élete bizony véges, és összeszedhet mindenféle betegséget is). mégis rögtön ráugranak az orvosra, hogy biztos, hogy műhiba volt.

Fapuma (törölt) 2011.08.23. 20:40:35

Jajj, de kedvenc temam ez. Mult heten jottem vissza Kanadaba Orlandobol. Az orlandoi szallodaszobamban volt egy egesz tajekoztato (FAQ) a borravalo mechanizmusarol.

Everything about tipping - valami ilyesmi. Meglehetosen oszinten leirta, hogy a pincerek 4,80 dollart keresnek orankent es ra vannak szorulva a borravalora. Ha elegedetlen vagy a szolgalatatassal akkor is KELL 10% borravalot adnod, de menj a managerhez panaszkodni. Egyebkent a borravalo merteke 15-20%, de kotelezo.

Kulon kitert arra is, ha az ingyenes shuttle buszt hasznalod akkor is adj borravalot a sofornek, mert o is keveset keres. Ennek megfeleloen ki is volt teve a sofor melle egy papir doboz es rajta nagy betukkel Thank you for your tips. Kulon hatraforditotta a szeket mikor az emberek szalltak le, hogy lassa van-e valaki olyan bator, hogy nem ad legalabb 1 dollart.

Bementem etterembe, ahol a pincerek 'Tips are cool' feliratu kituzokkel rohangaltak. Mit ne mondjak hanyingerem volt ekkora meretu zsarolastol/lehuzastol.

Szoval szerintem van szarabb helyzet, mint ti azt gondoljatok.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.23. 20:47:04

@polly graph: hát nekem az élés eddig egész jól megy orvosok nélkül. a megszületésbe meg nem volt hozzászólásom, valószínűleg a halálba se lesz, hogy lesz-e ott orvos, vagy sem.

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.08.23. 20:48:10

Aki keményen (napi x órát hajnaltól késő estig), vagy pótolhatatlan munkát végez attól nem kell sajnálni még az ezüstkanalat sem szerintem :)

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Nálunk ez úgy volt, hogy aki tudott rendet tartani, annak az óráin rend és fegyelem volt, aki érdekes órákat tartott, annak különösebb erőfeszítést sem kellett kifejtenie annak érdekében, hogy néma csend és figyelem legyen az órán, aki egyiket sem tudta megoldani, annak az órája káosz volt, elég volt egy 30 fős osztályban 2-3 fiatal, hogy a többi egyébként normális gyerek óráját tönkretegye. Hozzá kell tegyem, nem a város legrosszabb környéken lévő legrosszabb iskolájáról van szó, ott biztos hogy reménytelen lenne a helyzet.

polly graph 2011.08.23. 21:06:01

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Helyes. Egyébként remélem nem fogalmaztam félreérthetően, én nem örülök annak, hogy mindenütt ott lebzselnek az orvosok, épp ellenkezőleg!

2011.08.23. 21:11:28

@Fapuma: Odabasz! MIndez a kemény kapitalizmusban egy gazdag országban! Furcsa, no.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.23. 21:33:00

@nem akar az ökörcsorda legelni: olvasd el rendesen. magyarázd meg, hogy ha egy tanár X. évig tudott rendet tartani, akkor hogy lehet, hogy 15 év elteltével (amikor a kollégám lett az egykori tanáromból) már nem? útközben határozatlanná vált, vagy mi? nem, hanem sokkal több problémás gyerek lett. a szülők meg szarnak rájuk. volt, akit behívtak a suliba, visszaüzent, hogy nem érdekli. akkor mit vársz a gyerektől?@polly graph: hát, én nem sokkal találkoztam eddig.

boróka. 2011.08.23. 21:49:24

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Köszönöm a megerősítést, te érted, mert te is pedagógus vagy. Szerinted is sértő a "Kedves Anyuka!" megszólítás?

nem várt fordulat 2011.08.23. 22:27:56

ilyenkor este már nem fogom végigolvasni a hozzászólásokat, de én vállalom, hogy egy önérdekű, sunyi fasz vagyok, aki félig félelemből, félig önérdekből ad borravalót. nálam fordítva van, én akkor nem adok, ha valaki paraszt. nem értek a pénzhez, mindig el is fogy, olyankor kölcsönkérek, de még akkor is adok borravalót.

a csaposnak, még ha a pultnál kérem az italt. a taxisnak, ha semmi extrát nem csinált. a pincérnek, ha csak kihozta az ételt.

cserébe a pultos a tömött helyen is engem fog kiszolgálni, leszarom alárendeltség vagy sem, szivacs vagyok, nem szeretek 10 percet álldogálni egy sörért, a pincér is valamiért nekem hozza ki legközelebb a kaját, és a taxisok is valamiért nyomnak rám mint az ördög.

ez semmi más, csak egy kis kenőpénz.

a poszttal lelkiekben egyet értek, elítélendő, szánom magam, de nem én fogom elkezdeni a megváltást. azt kezdje a kormány normális terhekkel a vállalkozó számára, és a megfelelő jogokkal, védelemmel a munkavállaló felé.

666E 2011.08.23. 23:04:17

@Fapuma:
sajnos ez van. szomorú, hogy a borravalót beleépítik a fizetésbe s így az utas napjától/kedvétől/jóindulatától függ a kereset és nem a jól végzett munkától.
@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
várok egyszer egy olyan megváltóra aki képes saját maga vállalni a felelősséget ahelyett, hogy másra hárítana folyton. igaz, azok nem is követik el azt a hibát, hogy hagyják elfajulni a helyzetet ezáltal megnehezítve a saját mindennapjaikat, de hát ha így kényelmesebb...
@tff:
azok az emberek akik a sok fordítók közül megkapják a munkát, sokszor a legbénábbak, vagy csak simán hanyag munkát végeznek. mozifilmek feliratai, könyvek szövege egyre többször van telehalmozva hibákkal. látszik, hogy egyes esetekben még csak nem is értelmezik a szöveget.
emlékszem amikor egyik filmben egyszer csak valami csaj elkezdett kiabálni, hogy "Holiday! Holiday!", majd odajött a kutyája akit így hívnak (kutyanévként már én is hallottam már). erre az van kifeliratozva, hogy "Vakáció, Vakáció." a filmbeli adott jelenetben és helyzetben teljesen irreális volt ilyeneket kiabálni, látszik, hogy a nagydiplomás, angol szakos idióta csak áttolta az egész szöveget a google fordítón majd futólag átnézte a fennmaradt helyesírási hibákat, egyáltalán nem értelmezve a szöveget vagy akár összevetve a filmbeli eseményekkel. ha magyarul Morzsinak feliratozzák a kutyát, sokkal jobban járunk.
No ezzel csak annyit akartam mondani (amellett, hogy hatalmas szar munkáért zsebelnek be pénzt egyes fordítók, fordítóirodák), hogy vannak helyzetek, amikor jobb megmásítani egyes szavakat ha az a magyar nyelvben nem olyan értelemben van jelen. Persze ettől függetlenül itt előfordulnak indokolatlan változtatások is, de nem mind az.

2011.08.23. 23:19:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

"magyarázd meg, hogy ha egy tanár X. évig tudott rendet tartani, akkor hogy lehet, hogy 15 év elteltével (amikor a kollégám lett az egykori tanáromból) már nem?"

Gondolom, 15 év alatt elég sokat változott a világ, és nem biztos, hogy az akkori pedagógiai módszerek most is működnek. Nálunk a legtöbb tanárnak a fegyelem fenntartása az általánosban kimerült az ordítozásban, megalázásban, verésben és írásbeli figyelmeztetésekben. Tény, hogy ez ma már nem nyerő, mert a diák visszaüt, visszaaláz. Pl. megszégyenítették a Petikét, mert hülye, nem tanul, rossz a magatartása stb., jaj, mi lesz belőle, börtönben fogja végezni. Amit mindenki tudott az osztályban, hogy Petike apja súlyos alkoholfüggő, az anyja rákos beteg, már valahogy nem érdekelte a tanárokat. (Petike azóta külföldön él, egy világelső cégnél középvezető, szóval mégsem volt ő olyan reménytelen eset.) Pedagógusi végzettséggel nem gondolod, hogy jelent valamit, ha egy gyerek "rendbontó"?
Arról, hogy a mai fiatalok problémásabbak, tapasztaltam egy érdekes történetet. Vonattal jöttem, amikor felszállt egy kb. 25 fős, haspólós, szájpírszinges, 15 év körüli libuskából álló diákcsapat, akik arról beszélgettek, hogy ki milyen jót hányt meg milyen drogot tolt múlt hétvégén. Volt velük egy 30 körüli, fiatal férfi (valószínűleg) tanár. Volt egy gyanúm, hogy itt gondok lesznek, de nem lettek. Ha kezdtek volna zajongani a kiscsajok, a tanár normális hangnemben rájuk szólt (magázva), nem megalázóan, és rögtön csend lett. Mit tudhatott ez a tanár, amit a kolléganőd nem? (Csak kérdezem, nem tudom.)

Azt tudom, hogy nekünk a középiskolában volt egy tanárunk, aki nagyon szigorú volt, mégsem megalázó, és azért már akkor is tudott egy 40 fős, 15 évesekből álló fiúosztály kalamajkát csinálni, nemcsak most. Nála is elég volt, ha csak kérdőn odanézett, és mindenki jól viselkedett hirtelen. Mondjuk valószínűleg az lehetett az oka, hogy őt tiszteltük a tudása miatt, az elhivatottsága miatt, amiatt, hogy a feleltetés mellett az is érdekelte, hogy milyen emberek vagyunk, és milyen problémáink vannak.

petbecks 2011.08.24. 00:38:18

@kéne egy nick:

hmm..
komolyan akkora baromságokat írtál, hogy kezdek elgondolkozni, talán tényleg csak valami eltúlzott irónia lenne, és nem gondoltad komolyan?..
ennyire hülye ember nem létezhet..

SCSA 2011.08.24. 02:20:25

Ha már borravalónak hívjuk, miért nem veszünk rajta bort magunknak? Miért tömködjük munkájukat végző pógártársaink zsebébe?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.24. 09:59:24

Egy ideális világban mindenki jól meg lenne fizetve, nem kéne jattolni.

Nem élünk ideális világban. Egyelőre.

Nekem nincs problémám a jattal. Ezzel is kifejezem, hogy meg vagyok elégedve a szolgáltatással. Postás is kap kétezret januárban, ha nem volt nagy gebasz az elmúlt évben.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.24. 10:41:17

@SCSA: Aztakurva! Én hülye meg évekig tömködtem a pénzt a kémiatanárom zsebébe, mert egy gépelési hiba miatt azt hittem, hogy az "bórravaló".

SCSA 2011.08.24. 12:13:16

@altoid: Ezek szerint a kémia tankönyvet Schmitt Pál írta…?

Infomaker 2011.08.24. 13:07:03

Két élmény: Tihanyban a nemtom melyik étteremben a seggünket is kinyalták, és nagyon kedves volt a pincér, nem túlnyájadzó hanem tényleg baráti. 7ezerre kapott egy ezres borravalót, és utánunkhozta az utcán, hogy dehát ez túl sok, mondom köszönjük, elégedettek voltunk.

A másik a kedvenc hamburgeresem, ahol szívesen adok megint, mert nagyon lelkes a fiú+lány aki kiszolgál, meg ők a tulajok is egyben. (persze ott 80ft-ot nem kértem vissza)

tehát szívesen adok, ha vabn miért.

Ellenpélda anyukámmal:

Hozattam egy maszekkal töltőföldet, 13ezret kért. Anyukámmondja, hogy adjak neki 14-et.
Mondom miért? Ha kell neki egy ezres, akkor majd 14et fog kérni.
Saját maga ura, ő mondja az árat, én kifizetem.
Ha egy alulfizetett volántefus lett volna, akit a cége szegényt kizsákmányolja, az más helyzet.

Jakab Andor 2011.08.24. 13:27:53

Én már voltam Amerikában, Romániában, Japánban, Németországban, Svájcban, Angliában, Horvátországban, Kínában és sehol sem adtam borravalót. Csak itt elvárás, kis hazánkban. Szép, mondhatom.

2011.08.24. 14:08:40

@Jakab Andor: Andorrában mi újság?

Jakab Andor 2011.08.24. 17:27:33

@Hadrian77: Ott még nem jártam, de ha megyek, nem adok borravalót. Nem szoktam. Nem hiszek benne.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.24. 19:16:42

@tff: a fent említett kolléganőt mindenki imádta, mikor mi tanultunk nála... nem kellett fegyelmeznie, és nem volt megalázó. a későbbi tanítványokkal sem. egész egyszerűen tényként mondta, hogy sokkal több a problémás gyerek, mint akkor.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.24. 19:36:02

@Jakab Andor: Akkor ne menj kétszer igyanabb az étterembe, mert a pincér beleveri a farkát a levesedbe.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.24. 19:41:10

@SCSA: mert az ő borukra való, nem a tiedre.

janomano 2011.08.25. 01:32:08

Szerintem dögöljön meg mindenki.
(Érdekes, hogy mindig a pénz körüli témákban
megy az anyázás)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.25. 08:00:02

@janomano: Igen, a magyar ember egyik nagy baja az, hogy nem szereti a pénzt. Ez lehet, hogy kicsit paradoxul hangzik de igaz. Inkább úgy van vele, mint a frusztrált omegahím a bombanővel: vágyik rá, recskázik rá, de közben mélységesen gyűlöli és lebüdöskurvázza, azt meg pláne utálja, aki meg tudja szerezni. Tessék példát vennni a zsidókról: a zsidó gátlások és bűntudat nélkül szereti a pénzt, a pénz meg viszontszereti őt. :)

dzzzzz 2011.08.25. 09:12:13

@SCSA: miért nem adunk borravaló helyett bort?
Mindenkinél legyen 1-2 üveg bor, 1-2 pohár. Ha a csapostól kapsz egy sört, cserébe adsz neki fél deci bort.
Nagyobb értéknél, mint egy étteremben, az egész üveget odaadod bor(ravaló)nak.

caixa 2011.08.25. 18:30:39

ez hülyeség, hogy külföldön marginális dolog a borravaló

én dolgoztam az USA-ban legálisan, gyógymasszőrként és mindig kaptam borravalót, sőt, nagyon is szépen hozzátettek az összeghez

aki credit card-ot használt, az gratuity címszóval még rárakatott 10-15 dollárt, mások borítékban hagyták ott vagy a kezembe nyomták

étteremben mindig, mindenki szokott hagyni az asztalon illetve a credit card használatakor aláírod az összeget ill. van alatta hely borravalónak is, külön sor

keep the change - mondod a taxisnak is meg 1000 másik helyen

idegenvezetőknek pedig mindig adnak a külföldiek, sok-sok nemzet, tehát máshol is szokás....bizonylat nélkül

csi szi 2011.08.25. 22:34:46

@caixa: Azért viszont az orvos nem borravalós szakma másfelé (mert megfizetik). Na jó, a volt szoci országokban szintén nem ismeretlen fogalom a paraszolvencia, sőt olyan helyeken, mint pl. Oroszország, még durvábban is megy.

janomano 2011.08.26. 16:15:52

@altoid: Na ugye, hogy emögött is a zsidók állnak. (igazából minden mögött) Sejtettem okos parasztésszel. Viszont az még jobb, mikor ezt tudományként adják elő.

janomano 2011.08.26. 16:37:56

@caixa: Még mindig nem jöttetek rá, hogy ez a blog azért van, hogy rajtatok röhögjünk?

Daenerys 2011.08.27. 03:19:05

Steve Buscemi ezt jobban előadta.

Egyébként én se adok senkinek, baszódjon az összes pincér, taxis, benzinkutas, ez a munkájuk.

És olyan ritkán járok étterembe, hogy úgysem fog emlékezni rám senki, az egyetlen hely, ahová rendszeresen megyek, svédasztalos. Ott aztán pláne nem adok. Azért, mert kihozza a szakémat? Pláne hogy nem is a pincérnél, hanem a pultoscsajnál kell fizetni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.27. 07:28:21

@Daenerys: "Svédasztalos", szakéval? Tabehoudai lesz az. Egyébként Japán az egyetlen ország, amiről tudok, ahol TÉNYLEG nem fogadnak el borravalót. Ha akarsz adni, akkor sem. A taxisok meg fehér kesztyűben vezetnek. Az iskoláslányok pedig, ha pénzre van szükségük, eladják a használt bugyijukat szexshopoknak. HIába, OTT még tudják, mi az a szolgáltatás!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.27. 14:36:53

@Daenerys: az biztos, meg a Beatles is jobban zenélt, mint én írok :)

Jerky_Master 2011.08.31. 11:37:29

@Daenerys: 10-ből 10 pont jár neked. totally agreeeeeeed

@altoid: mind a 13.000.000, a Földön élő zsidó szereti a pénzt? mind a 10millió vagy mennyi magyar büdösbunkótulokszarházi, vagy csak sokan Budapesten?

kéne egy nick 2011.09.02. 01:31:05

@petbecks:
Én tudok számolni, de te nyilvánvalóan nem.

Egyébknt nem kellett volna nagybetűkkel aláírnod, akkor is nyilvánvaló lenne, hogy marha vagy.

De azért nem baj, hogy nem akarsz senkit kétségek közt hagyni.

Mellesleg ha az orvos nagyot hibázik, 1 ember hal meg.
Ha a repülőszerelő, akkor 150.

Maisie MacKenzie 2011.09.02. 10:47:27

Nálam az az elv, hogy akiről azt gondolom, hogy nálam jobb anyagi helyzetben él (nagyobb az autója, a háza, többet tud költeni luxusra) azoknak nem adok jattot, de akiről azt nézem ki, hogy nálam szarabb helyzetben van, annak adok.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.09.15. 09:49:42

Ha bélszínt kérsz, az kb 2-3 eFt egy közepes étteremben. 2 perc az egyik, két perc a másik oldalon. só bors, fonnyad saláta köret, dolgozott vele a szakács, a pincér talán 6 percet. Elvárt jatt: 300-450 Ft.
Rántott sajt: 1000 FT. Panírozni, ésszel kisütni, hogy ne égjen le, ne follyon ki. Hozzá sültkrumlpli. Az elkészítés ideje, kb 10-15 perc. Elvárt jatt 150 Ft .

Hogy is van ez a 10-15 % irányelv?

DonPoe 2012.03.22. 14:12:50

a pincérek leginkább minimálbért kapnak, valahol annyit se, dolgoznak napi 12-14 órát, heti 4-5 napban. Ha kiszámolod, átlagban 300 forintos órabérért... A munkáltató mindig úgy kalkulál, hogy borravalóval. Ez van, nem ajándékba mosolygok, és vagyok tündéri, számomra tök idegenekkel, akiknek nagy része még csak nem is szimpatikus...

XCat 2012.03.22. 14:55:01

A posztnak úgy egyébként sok mindenben igaza van, szóval ez tényszerű volt, nem modoros. :)

@Fakabeat: Én meg nem ajándékba ülök be valahová, és nem azért fizetek ki 3 deci naturaquáért 420-at, mert nem tudom hogy a boltban ötször annyit adnak 89-ért. Azzal együtt adok borravalót még a bunkó pincérnek is, de bazmeg nehogy már te tegyél szívességet azzal, hogy kedves vagy. Én is kedves vagyok, és fizetek meg jattolok is mellé.

Hajdú Peter 2014.07.05. 19:31:09

A borravalo nem adassal egyetertek. Mert az egy ki nem mondott zsarolas, szinte tuszejtes. Hogyha nem fizetek akkor beleszarik, fosik, hany a kajaba, rosszul vagja le a hajam, falnak vezeti a taxit.
Ilyet Gvantanamora kene kuldeni, tobbi mocskos TERRORISTAVAL egyutt.
süti beállítások módosítása