A Dugovics-per

2011/07/19. - írta: Modor Tibi

1504. Budun (Buda)

A nemzetközi és a hazai sajtó kiemelt érdeklődése mellett kezdődött meg a Vilajeti Bíróságon a háborús bűnökkel vádolt Dugovics Titusz büntetőpere. Az egykori várvédő terrorista a vád szerint egy török felszabadító ellen elkövetett gyilkosságban működött közre a Szent Honszerző Háború idején végrehajtott Dar ul Dsihad-i (régi nevén: Nándorfehérvár) ostrom során. Dugovics Tituszt az Erkan Beyleroglu Központ nevű gyaurvadász szervezet "Son Şans"-projekt sztambuli vezetője, Zübeyde Hanım jelentette fel 1496-ban. Hanım maga is megjelent az első tárgyalási napon a Vilajeti Bíróságon.

 

Demonstráció a Dugovics-per előtt

A tanítási időben tartott tárgyalás előtt rövid demonstrációt tartott 30-40 - magát deáknak valló - fiatal, akik közül többen sárga félholdat és csillagot viseltek magukon, és transzparenseket tartottak. 9 órakor már a tüntetők is bementek a tárgyalóterembe. A tárgyalás negyed tízkor kezdődött, előtte az újságírók lerohanták Dugovics Tituszt – jelenti az KreuzbergTV helyszíni tudósítója.

Hakan Yakin bíró felszólította a teremben lévő fiatalokat, hogy vegyék le a félholdas csillagot. Dugovics Titusz elmondta, koholmány alapján van itt és ártatlan. Hozzátette, részt kíván venni a tárgyaláson, ahol az Oszmán birodalom magyar nagykövete is jelen van.

Janicsár Aladár ügyész ismertette a vádiratot, amely szerint azután, hogy Dugovics Titusz várvédő hadnagy 1456. július 20-án Dar ul Dsihadra érkezett, két elöljárója, Sibinjánin Jankó fő- és Szelezásán Mihai várkapitány egy eligazításon közölte, nem szabályszerű várvédelmet, hanem tisztogatást kell végrehajtani, amely keretében a jogtalan fegyverhasználat is megengedett. Az elhangzottakat Dugovics Titusz aggályosnak találta, ezért írásban kérte a parancsot, de ezt a kapitány megtagadta. A vád szerint az egyik, a Dugovics által irányított darabont négy embert is leszúrt, egy testvérpárt pedig megkínoztak Dugovics tudtával, majd kivégezték őket. A vádban az is olvasható, hogy Dugovics közreműködött harminc fogoly szállításában a kivégzőhelyre. Mindezek alapján a Budun Vilajeti Nyomozó Ügyészség Dugovics Tituszt háborús bűntett elkövetésével vádolja.

A védőbeszédben Czeydner-Szombathelyi Radován, Dugovics védője kiemelte, hogy védence háborús helyzetben, parancsra cselekedett - az időközben felbukkanó tanúk pedig személyes elfogultságuk okán nem megbízhatóak. A testvérpár megkínzása és kivégzése - valamint, hogy erről Dugovics tudott volna - nem bizonyított, a vallomások egymásnak ellentmondóak.

A ma 98 éves Dugovics Tituszt végül is - a jelen levő deák tüntetők és a nemzetközi sajtómunkatársak hatalmas felháborodása közepette - csak megrovásban részesítették, mivel csak kitalált történelmi személyiségről van szó, aki ráadásul 1456 óta halott.

 

Az Örökös Tartományokat is meglepte a Dugovics-ítélet

Elégedetlenül nyilatkoztak osztrák tisztségviselők azzal kapcsolatban, hogy a Vilajeti Bíróság nem jogerősen felmentette a háborús bűntett vádja alól Dugovics Tituszt.

Wolfram Warmhahn, a háborús bűnösök ügyében eljáró osztrák különleges ügyész a W56 viyanai tévé és rádió honlapja szerint úgy nyilatkozott, hogy az ítélet nincs összhangban a várakozásaival.

Cengiz Nichtnur, az Örökös Tartományok-beli türk közösségek szövetségének elnöke a W56-nak elmondta: nem lepte meg az ítélet. "Nem lehet mást várni egy olyan országban, ahol egy törökellenes párt sok szavazatot kap, és vannak arra utaló jelek, hogy terjedőben van a szeparatizmus" – hangoztatta.

96 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.07.19. 07:16:28

ez akár egy fekete-fehér dargay képregény is lehetne.

sdani 2011.07.19. 07:24:53

A zenit-es megkeresesrol szolo poszt ota elege durvan kuldod az ivet Tibi! (az az egyik kedvencem) Nagyon jok az irasok!

oldalazó gnóm 2011.07.19. 07:25:03

A tegnapihoz nem mertem hozzászólni, de - ahhoz hasonlóan - ez is egy zseniális poszt :)

Nadiposzi (törölt) 2011.07.19. 07:43:32

Gorzsy Géza,a Szent Honvédő Háború óta emigrációban élő történész professzor, a Dugonics-alapítvány elnöke örömét fejezte ki az ítélet kapcsán. Külön megemlékezett arról az örömteli fejleményről, hogy a per lezárultával egyidejűleg a Budai Gyaur Félautonom ulusz gyűlése határozatot fogadhatott el a nándorfehérvári (Dar ul Dsihad) emléknapról. inforadio.hu/hir/belfold/hir-443866
- Közeledik a nap, amikor mi, a Szent Honvédő Háború hősei is hazatérhetünk a Szent Szülőföldre, melyért a meghurcolt Dugonics is vérét hullatta.
Mausz Csausz, a díván brüsszeli követe élesen szavakkal követelte Gorzsy és a Strassburgba menekült árnyék-király kiadatását a nyugati hatalmaktól. A szöges ostorát pattogtató, magáról megfeledkezett diplomatát végül a biztonságiak vezették ki.
Kis János, a Budai Félautonom vilájet bírája is azonnal elhatárolódott Gorzsytól. Szereplését roppant károsnak tartja a normalizálódó magyar-török kapcsolatokban.
- Szép gesztus volt a padisah részéről az emléknap engedélyezése, mi budai gyaurok nem engedhetjük meg, hogy pár romantikus nacionalista hőbörgése árnyékot vessen a normalizálódó oszmán-magyar viszonyra. Ha így folytatódik, tán elhurcolt leányaink is hazatérhetnek nemsokára, fejezte ki sokunk reményét Kis János.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.19. 08:12:16

Gyerekek, most lett elegem belőletek. Tessék, lehet innentől rajtam is röhögni, hogy a hülye libsi bedőlt a provokációnak, meg félreértette a posztot (mostanában úgyis mintha ez lenne az legtöbb poszt célja), pedig egyszerűen arról van szó, hogy egyre kevésbé jó érzés Modorost olvasni. Na mindegy, ez legyen az én bajom. Képírót pedig nagy ívben szarom le.

EzVan:) 2011.07.19. 08:21:46

ez tényleg kemény... modoros irónia? :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.19. 08:25:32

@altoid: bocs tesó, tényleg nem mára terveztem, de a sors így hozta.

2011.07.19. 08:27:28

Ööö itten van egy kis gond, a várkapitány akkor Szilágyi Mihály volt, Országh Mihály és Juan Bastida pedig az alkapitányok.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.19. 08:36:10

@Modor Tibi: vadász, vadász, te szopni jársz ide... vedd át inkább a házasság előtti szexes posztot a blogomról :-)

Dugovicsnak, Képíróval ellentétben szerencséje lett volna egy ilyen szituációban, mivel hősi halált halt. Hogy mi értelme volt egy majd' száz éves embert így rángatni a bíróság előtt, nem tudom. Nem mintha nem érteném a motivációt, csak elég reménytelen volt az ügyben elítélést várni és még reménytelenebb azt hinni, hogy ez az egész bárkiben szimpátiát fog ébreszteni az ügy iránt. Sokkal inkább a görcsösséget éreztem, hogy mi lesz akkor, amikor (várhatóan 5-10 éven belül) az összes háborús bűnös halott lesz.

2011.07.19. 08:54:26

@Professor Pizka: nagymamám testvére egyszer azt mondta, hogy ő tényleg sajnálja a zsidókat a holokauszt meg más szenvedések miatt, de időnként aránytalanul sok ellenszolgáltatást várnak el ezekre hivatkozva. Itt is ez a túlpörgés jelent meg. Ha meg a háborús bűnösök meghaltak, keresnek magunknak más ellenséget.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.19. 09:01:39

@Professor Pizka: Én értem a motivációt, nagyon is. El szokás felejteni (és a poszt remekül csúsztat ebben), hogy az un. "háborús bűnösöket" olyan cselekményekért szokták bíróság elé citálni, amik hallatán Freddy Kruger vagy Jason Voorhes is sárgulna az irígységtől. Ilyen alapon Pándy Andrást is békén hagyhatták volna nyugdíjas korára. Az teljesen mellékes, hogy ilyen időtávlatból már nehezen bizonyítható a dolog, és adott esetben fel kell menteni az illetőt. A lényeg az üzenet a leendő követőiknek, hogy az ilyesmit nem lehet csak úgy megúszni. Ami az ügyben engem egyedül zavar, az a kettős mérce: Biszku Bélának ugyanúgy bíróság előtt lenne a helye!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.19. 09:16:24

@altoid: Félreértettél. Olvastam a Hideg napokat, van fogalmam arról hogy minek volt a részese ez az ember. Azt nem értem, hogy nem volt egy büntetőjogász, aki azt mondta volna, hogy hé, fiúk ebből magyar bíróság előtt úgyse lesz elítélés? Nem azért, mert a magyar bíróság hétpróbás nácikból álló ODESSA-kirendeltség, hanem azért mert kötve van bizonyos szabályokhoz, amely szabályok alapján ez az ítélet borítékolva volt. Sajnos vagy szerencsére a magyar bíróság jogbíróság, nem erkölcs- vagy vallásbíróság, így egy tettet a jog szabályai szerint ítélhet csak meg. Meglehet, hogy Rómában, ahol a ius mellett a mos és fas alapján is ítélkeztek, Képírót kivégzik, nem tudom ott mit döntöttek volna, de itt várható volt a felmentés, ami a bűnösöket üldöző szervezetnek egy nagy pofon. Ha az ő munkájuknak az ilyen pofonok bekapása várt és előre bekalkulált része, és vállalható ár az elítélt bűnösökért, akkor nem szóltam.

Mitya Ivanov 2011.07.19. 09:29:02

@Modor Tibi: van olyan magaslabda, amit nem feltétlenül kell lecsapni.
szerintem ez most ilyen helyzet.

Van markáns véleményem a Képíró-ügyben, ami sem nem fekete, sem nem fehér, mert beszínezi a Simon Wiesenthal intézet.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.19. 09:31:54

Tibi, ez már azért tényleg sok. Én itt fejeztem be a Modoros olvasását. Otromba és gusztustalan dolog ilyen írással meggyalázni a magyar-török háborúskodás sokmillió magyar halottjának az emlékét!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.07.19. 09:35:20

valami más hőst is találhattatok volna, mondjuk egy török bálintot, Dugoviccsal két baj is van: nem létezett ÉS meg is halt (avagy ahogy a magyar-magyar szótár fogalmazta meg Dan Brown-t: Jézus nem létezett És házas volt)

2011.07.19. 09:38:54

@vészmadár (pica pica): akkor már Kinizsi, aki a kenyérmezei tombolása után hullákkal táncolt...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.19. 09:50:15

@Mitya Ivanov: ja, a poszt a végét leszámítva már két hónapja készen pihent - arra meg nem volt idő, hogy körbekérdezzek mindenkit, kirakjam-e vagy sem.

@vészmadár (pica pica): jól mondod, ez volt a felmentő ítélet fő oka ("csak megrovásban részesítették, mivel csak kitalált történelmi személyiségről van szó, aki ráadásul 1456 óta halott").

Mitya Ivanov 2011.07.19. 09:54:07

@Gudea enszi: akarod mondani: sokmillió török halottjának az emlékét
(hány percet kell várni két komment között?)

_UnderCover_ 2011.07.19. 10:03:08

Adod az ívet Tibi!
Olyan jó lenne egy kicsit trollnak lenni, és elmondani a véleményemet, persze jó kis mindenkit-faszba-elküldésekkel.
Mégis visszatartom magam.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.07.19. 10:10:31

sztem amúgy az egész írásban az a lényeg, hogy rá kellene döbbenni, mennyire nehéz bármely ügyben elvonatkoztatni az előfeltevésektől, a kulturális beágyazódásoktól és a személyes elemektől. Ennyi az egész.

theo 2011.07.19. 10:16:07

@Professor Pizka: Elmondanád egy tudatlan IT-snek, hogy milyen szabályok azok, amik alapján boritékolhatni lehetett az itéletet? Egyébként az ügyészségnek van mérlegelési jogköre feljelentés esetén egy per megindítása elött?

Mitya Ivanov 2011.07.19. 10:17:51

@Modor Tibi: neharagudj, de csak engem kellett volna megkérdezned, megmondtam volna a tutit:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.19. 10:18:30

@Professor Pizka: "Ha az ő munkájuknak az ilyen pofonok bekapása várt és előre bekalkulált része, és vállalható ár az elítélt bűnösökért, akkor nem szóltam." - szerintem nagyjából erről van szó. A háborús bűnösök esetében már önmagában az is eredmény, ha egy nagy nyilvánosságot perben pellengérre állítják őket, és alaposan kivesézik, mit műveltek, hol és kivel. Ha ezek után a jogszabályok felmentést írnak elő, ám legyen, de a lényeg - hogy aki bűnt követ el, azt legalábbis bíróság előtt megvádolják - el lett érve. Köztörvényes bűnesetekben is születik felmentő ítélet "bizonyítékok hiányában", mégsem mondja senki, hogy csak azt kapja el a rendőrség, akit tutira el lehet ítélni.

A kedves antiszemitákat, akik ilyenkor mindig azzal jönnek, hogy "és az izraeli háborús bűnök, nekik szabad?" azt üzenem, hogy nem, nekik sem szabad. Találkoztam már olyan izraelivel, aki legszívesebben eltakarította volna az összes palesztínt Ciszjordániából, csak hát "nem engedi a nemzetközi jog, meg a nyugati közvélemény". Ha nem lenne Hágai bíróság, meg nemzetközi háborús jog, a palesztínok is SOKKAL rosszabbul járnának, higyjétek el. Nem kell a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.19. 10:34:19

@altoid: Izrael engem mondjuk nem különösebben foglalkoztat (hős palesztin nép meg a többi butaság), de a szerbiai megtorlások felidézése is tanulságos lehetne, ha már mindenki vájkálni akar.

Ja, és Biszku Bélát se csukatnám le. Van a közelmúltból-jelenből is elég bűnös :) Szerencsére viszont engem nem kérdez senki.

@Mitya Ivanov: imádlak!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.19. 10:46:40

Basszátok meg írtam egy féloldalas jogi szakszöveget és nem engedi mert tiltott kifejezést tartalmaz. A spamszűrő kitalálójának verje a faszát a radai rosseb egy ócska sajtreszelővel.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.19. 10:49:01

Azért furcsállom, hogy most nem törtek ki késhegyre menő, személyeskedéssel tarkított viták a magyar-török ügyről. Nem értem, hogy jönnek ide náci háborús bűnösök meg zsidók. Hát ez a poszt nem is róluk szól, hanem a törökökről!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.19. 10:54:20

@Gudea enszi: Jól van na, kezdesz unalmas lenni!

Disznó Úr 2011.07.19. 11:16:55

Na, ez marha jó volt. Mint a tegnapi. Tényleg, ott miért nem lehet már kommentelni? Talán ezt már többen megértik, mert a tegnapit nem nagyon sikerült...

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.19. 11:26:21

@altoid:
És hol van ez még a tegnapi rém unalmas, teljesen felesleges és alkalmatlan nyilas-zsidó szájtépéstől amit leműveltetek itt páran.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.19. 11:58:49

@theo:
Pizka a jogász, de én történészként annyit elmondhatok, hogy bíróság előtt hitelt érdemlően lényegében lehetetlen 70 évvel ezelőtt történt konkrét gyilkosságokat bizonyítani. Ez a vízentálos jóember nem tom hol él, de nincs olyan bíróság, ami múltban tett vallomásokra alapozva bárkit elítélne. Azt már csak csendben és történészként teszem hozzá, hogy az ismertetett vád alapján Képírót hát, erkölcsileg sincs nagyon miért.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.07.19. 12:09:26

@Kurtz ezredes: pacifista idealistaként persze mindenkit, aki bármilyen okból végülis ölt, azt be kell baszni rohadni valami tetves odúba, aztán ott elmélkedhet. A picikéket, akiknek ez volt az egyetlen választása, csak pár hétre, a nagyokat, akik a picikéket arra kényszerítették, hogy öljenek (és vastagon leszarva, milyen ideológia, vallás, hit, eszme vagy egyéb nyomingerség miatt, egybaromság), azokat meg jó hosszú időre. Sajnos amolyan potyautas-szindróma, hogy a militarista faszjankók megfékezésének egyetlen működőképes módja az lenne, ha ott, a helyszínen egymással lekaszaboltatnánk őket, hátha egyszer az összes agresszív, fegyverbuzi gén kihal végre az emberből. Mellesleg tudom, a dolog lehetetlen...

KürtiT (Tromb74) 2011.07.19. 12:55:25

@Kurtz ezredes: Zsidó (akármi) mészáros nélkül, náci vadásznak sincs sok értelme. A Wiesenthal-központ akkor is profitált a perből, ha egyébként felmentő ítélet született. Jobb híján az is bizonyítja létjogosultságukat, ha valami összetákolt, ingatag szar felett ugrándoznak.
Maguk sem gondolhatták komolyan, hogy ilyen vádirat megáll a bíroság előtt.

Ennek legalább két sajnálatos következménye van:
1. Tök feleslegesen rángattak egy öreg fószert és hozzátartozóit.
2. Ha bűnös volt, akkor most tényleg megúszta

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.19. 13:08:33

@KürtiT (Tromb74): Nem tudom mit nem lehet érteni azon, hogy ebben az egészben NEM csak a zsidó/náci vonal, meg a II. VH a lényeg?

Hadd legyek akkor most én provokatív egy kicsit: tegyük fel, hogy 2020-ban megvalósul a jobbikosok egyik álma, és munkatáborokat hoznak létre a "cigánybűnözők" megnevelésére. Természetesen csak olyanokat zárnak be oda, aki megérdemlik (meg esetleg a családjukat, de hát ezeknél úgyis genetikai hajlam van). Kis Pista Jóska, az Új Csendőrség ifjú tisztje lesz a táborparancsok.

Felettesei hivatalosan természetesen az internáltakkal szembeni emberséges bánásmódra szólítják fel, de mellesleg odasúgják, hogy a lényeg a termelési kvóta teljesítése, és ha eközben pár cigányt "munkahelyi baleset" ér, esetleg elcsattan pár "makarenkói pofon", ők nagyon megértőek lesznek.

Kérdés: mikor lesz Kis Pista Jóska emberségesebb - ha egyedül a parancsnokait kell kielégítenie, vagy ha azért a fejében motoszkál, hogy neki ebből akár egyszer még baja is lehet?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.19. 13:18:10

@vészmadár (pica pica):
Te nyugodtan vegzáljad csak. Halálra csikizheted, zacskót durranthatsz a füle mellett, de a magyar állam tulajdonképpen most azért vegzálta, mert 70 éve megparancsolta neki, hogy olyasmiben vegyen részt, mi neki láthatóan nem különösebben tetszett. Nem azért mert ott kirívóan gusztustalanul, a saját kéjére öldösött volna embereket - sőt ennek kifejezetten az ellenkezője látszott még a vízentál kp által összesegített vádiratból is - hanem lényegében azért, mert végrehajtotta a magyar állam azon parancsát, aminek megtagadásáért akkor a magyar állam halállal fenyegette. Hogy modoros is legyen kissé, mindezt természetesen a mi pénzünkből, és a vízentál kp erős anyagi érdekeltségével, akik ráadásul - azon állammal karöltve, ami ezeknél a bűnöknél rendszeresen 10-20 nagyságrenddel nagyobbakat követett el még a Reszkessetek Betörők 2 elkészülte után is - párat még a magyar államba is rúghat, sőt lényegében beléd meg belém is rúgtak tegnap azzal a szöveggel, hogy képtelenek vagyunk szembenézni saját bűneinkkel és blablablabla.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.19. 13:27:02

@Kurtz ezredes: Lényegében ezt írtam volna le, ha a spmaszűrő átengedi. De nem engedte. A hetven évvel ezelőtti vallomások alapján is el lehetne ítélni, ha a vallomások születési körülményei nem lennének aggályosak és kétséget kizáróan bizonyítanák Képíró bűnösségét konkrét cselekményekben.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.19. 13:35:02

@altoid: Mielőtt felkapnád a vizet, vedd észre, hogy egyet értek veled!
Viszont azt nem tartom szerencsésnek, hogy megalapozott, kidolgozott vádírat nélkül kavarják a szart.
Nem azért, mert elveszítik a pert, az ennél komolyabb bizonyítékok esetén is előfordulhat, hanem azért mert pont a "pellengérre" állítás nem nagyon teljesedik be.
Kis Pista Jóska esetével pedig az a helyzet, hogy nem nagyon számol a meszemenő következményekkel. Pont ezen tulajdonsága miatt kiváló fegyőr a múltbéli, és a jövőben épülő táborokban.
Kis Pista Jóskát a feleteseinek való megfelelés rugója mozgatja, az hogy közben kiéli szadista, perverz hajlamait csak hab a tortán. Ebben az aktuális vezetésnek még csak támogatnia sem kell, elég ha elnézi neki a kisebb-nagyobb kilengéseit.

Nem tudom, ki volt közülettek sorkatona, én voltam. A sorkatonák közötti hierarchia roppant egyszerű alapokon nyugszik. Fogj egy ostoba, frusztrált szaralakot, adj neki feladatot, némi hatalmat. Pillanatok alatt beindul a folyamat. Innentől kezdve csak arra kell figyelni, hogy a szadizmus ne öltsön olyan mértéket, amit már nehéz irányítani.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.19. 13:36:22

@Professor Pizka:
Ha ez tényleg így van, az elég aggályos nemcsak itt, de máshol is, mert a háború utáni igazságszolgáltatás súlyosan befolyásolva volt különböző politikai érdekek mentén. Az akkor tett, és esetlegesen így-úgy szerkesztgetett vallomások alapján úgy általában bárkit elítélni egy mai eljárás során nem szabadna.

2011.07.19. 13:49:04

Magamtól is arra az álláspontra jutottam - és ezt később neves történeszek is megerősítették - hgy az egész cirkusz nem szól másról, mint a gyaurvadász szervezet leitimációjáró.

A terészet erjétől fogva, elfogynak a Dugovicshz hasonló gyaur kutyák - ő maga is agg korú, már már azt gondolná az ember, hogy az Isten csak azért tartotta meg eddig, hogy be tudják perelni.

Mi van ha elfogynak a gyaurok? Oda a jó kis állás, az alapítványi pénzek, a hitsorsosok adományai (mert azok se hülyék teljesen).

Hát ez most nem jött be. Több gyaur nem lévén ideje lenni más meló után néznie a szervezetnek.

lárvalányhaj 2011.07.19. 13:49:39

@vészmadár (pica pica):

Azt nem értem, hogy hogy képes bárki eljutni oda, hogy embereket tömegesen meggyilkoljon vagy megkínozzon. Nem igaz, hogy nincsenek elágazási pontok a döntési folyamatban, amikor ki lehetne szállni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.19. 13:52:07

@KürtiT (Tromb74): "Kis Pista Jóska esetével pedig az a helyzet, hogy nem nagyon számol a meszemenő következményekkel." - ha ilyenek nincsenek, akkor biztosan nem. Ha viszont vannak, akkor embere válogatja. A pedofilokat is megbüntetik, pedig őket is szadista, perverz hajlamok mozgatják, és ez gyakran erősebb a büntetéstől való félelemnél.

Végezetül még egyszer: szarok Képíróra, nem zavar hogy felmentették. Az zavar, hogy ennek ürügyén megkérdőjelezzük a Wiesenthal központ létjogosultságát, sőt a "háborús bűnök" üldözésének egész intézményét.

Akinek nem inge, ne vegye magára.

theo 2011.07.19. 13:53:51

@Professor Pizka: Csak kiváncsiségból offolva, ha a 70 évvel ezelött felvett valomások során olyan kikérdezési módszereket is használtak, ami ma már törvényellenes (körömletépés, telefonkönyv, neadjisten 24 óráig nem volt joga védőügyvédhez) az a jelen pillanatban felhasználható a bíróságon?

KürtiT (Tromb74) 2011.07.19. 13:55:09

@Kurtz ezredes: Amúgy keresztapád munkássága elég jó példa a fentiekre. A parancs végrehajtására nem nagyon van értelmes alternatíva. Ha nem teljesíted akkor hadbíróság, ha maradéktalanul teljesíted hadbíróság, esetleg utólag valamiféle nemzetközi bíróság. Humánusan kibaszott nehéz embert ölni, háborúban pedig ez a feladat. Megoldás egyelőre nincs.

Fapuma (törölt) 2011.07.19. 13:55:46

Kafa lett. Előre félek mikor a nyári szabadságomra elutazom és nem lesz internetem, akkor elvonási tünetekre kell számítanom?

Ellenben hiányolom, hogy nincs kivesézve a következő: Erkan Beyleroglu Központ nevű gyaurvadász szervezet "Son Şans"-projekt sztambuli vezetőjének, Zübeyde Hanımnak az önigazolási kényszere miatt indult az egész per.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.19. 14:04:52

@Kurtz ezredes: Iustitia istennő nem véletlenül vak a római hagyomány szerint. Persze hogy a háború után beszerzett bizonyítékokat nem lehet összeegyeztetni a a normál civil ügymenettel, nem várható el ugyanazoknak a garanciális (a vádlott jogait garantáló) szabályoknak az alkalmazása. Nem véletlenül voltak erre külön, rendkívüli bíróságok alapítva.
Ahol civil hatóságok és bíróságok jártak el ilyen ügyekben, ott vélelmeket állítottak fel, hivatalosan meghatározták ki náci, ki nem, történészek nagy nehezen konszenzusra jutottak hol történt háborús bűncselekmény és hol nem. Ilyen "mankókkal" már el tud járni civil, rendes bíróság is, és aggálytalanul mondhatja, hogy aki X helyen, Y szervezet tagjaként Z időpontban jelen volt, az bűnös, akkor is, ha a felvett tanúvallomások nem a megfelelő okirati formában vannak, mert társadalmi konszenzus van arra, hogy ott szörnyűségek történtek és aki ezekben részt vett, az bűnös. Az ilyen konszenzus kialakítása áldozatokkal jár. Ott van Werner Mölders, aki vadászpilótaként világéletében vadász- és bombázópilóták ellen harcolt, mindkét fél a harc szándékával, hadi jelzést viselő repülővel, felfegyverkezve volt a levegőben. Mégis, mivel részt vett a spanyol polgárháborús Condor légióban, nem viselhette tovább a nevét a Mölders repülőezred, törölték a német katonai panteonból, több évtizeddel a háború után.
Annyiban igaza van a Wiesenthal intézet képviselőjének, hogy nálunk nem alakult ki az a konszenzus, amely alapján Képíró ügyében a bíróság ítélkezhetett volna. Nálunk 45-48 folyamán statáriálisan elrendezték a dolgokat, és máig nincs világos értékítélet arról, hogy a negyvenes években ki viselkedett hősiesen, férfihoz és katonához méltóan és ki volt a közönséges gyilkos.
A bíróság ezt a konszenzust nem alakíthatja ki, a bíróság kötve van a saját szabályaihoz, amelyektől nem térhet el.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.19. 14:23:24

@altoid: "Embere válogatja" Ebben lényegében igazad van. Amúgy nem ingem. A létjogosultságot nem vonom kétségbe, csak annak ilyesfajta bizonygatását bírálom.

Az embere, aki válogatja pedig többnyire úgy dönt, hogy neki a jelenben fontosabb, hogy a nyakán maradjon a feje. Akkor is ha a kellő tekintélyt néhány rabosított janicsár megkínzásával tudja elérni. A jövőbeni elszámoltatástól korántsem fél ennyire. Nagyon ritka az az ember, aki hasonló helyzetben megtagadja a parancsot, mert ez lényegében saját halálos ítéletének aláírásával egyenlő.

Persze vannak hősök is, csak kibaszott kevesen.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.19. 14:39:14

@Professor Pizka:
ja jó akkor ilyen konszenzust ne is alakítsunk ki, inkább legyünk fasiszta bűnös nemzet
@altoid:
a vízentál kp nemcsak létileg jogosult, de kifejezetten üdvözítő dolog is volt, hiszen nagyrészt olyan nácikat leplezett le, akik helyett általában a beosztottaik vitték el anno a balhét, főleg azért, mert - megintcsak általában - az amerikai hatóságok hasznosnak vélték őket a későbbiekben, ezért mindenféle valódi tényfeltáró eljárástól megkímélték őket. Mára ilyen egyének valószínűleg nem maradtak, úgyhogy a nácivadász központnak évi x millió dollárért kreálnia kell párat. Ha valami akkor ez sérti az áldozatok emlékét, sőt Simon Wiesentahlét különösen.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.19. 14:44:35

@Kurtz ezredes: Én nagyonis elvárnék ilyen konszenzust, akkor is, ha az utolsó érintett halála után születik meg. Nem igaz, hogy 2011-ben nem tudjuk megmondani, hogy 1944-ben ki védte igaz magyarként a hazáját és ki volt akasztófára való gyilkos. Ha ezt sem tudjuk, akkor mégis mitől várjuk, hogy egyszer majd a 3/3 iratanyag nyilvános lesz?

KürtiT (Tromb74) 2011.07.19. 15:01:57

@Professor Pizka: Elvi szinten eldönthető, bár egész nemzetünket átívelő konszezust nehezen bírok elképzelni. A gyakorlatba átültetés az már bajosabb, a bizonyítékok sokfélesége folytán. Persze ettől még a "szabályokat" le kéne fektetni.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.19. 15:05:26

@Professor Pizka:
Én meg történészként azt tudom mondani, hogy attól mert valaki X helyen, Y szervezet tagjaként Z időpontban jelen volt, nem lehet nemhogy büntetőjogi de még erkölcsi következtetést sem levonni. Mölders nyilván remek példa erre a teljesen képtelen baromságra. Azt pl meg tudom mondani, hogy Hans Ulrich Rudel egészen haláláig szimpatizált a náci eszmékkel és vezérekkel, Adolf Galland meg még a nácik hatalma csúcsán is erőlteljes antipátiával viseltetett irántuk, és nem is nagyon tartózkodott ennek kimutatásától, de abból, hogy mindketten a Luftwaffénél szolgáltak, semmiféle általános következtetést nem tudok levonni. Ez még az olyan szervezetekre is igaz lehet, mint az SS, sőt a Gestapo vagy az ÁVH.
Teljes nonszensz, hogy alakulatban vagy szervezetben való részvételért automatikusan ítélet jár.

2011.07.19. 15:32:22

Ma inkább csak beleolvasni van időm, de két példát azért elmondanék. A családunkban volt valaki, aki a háború után elment rendőrnek, az maradt a kommunista fordulat után is, aztán amikor a Nagy Imre féle padlássöprés elkezdődött a második ilyen kivezénylés után kérte a leszerelését. Utána többet rendes munkát már nem nagyon kapott.

Egy ismerős mesélte, hogy a 70-es években járt ki egyetemistákkal NDK-ba nyári munkára. Összejött egy kinti lánnyal, akinek az apjával is jóban lett. Egyszer amikor sokat ittak, az öreg elővett háborús fényképeket, amin büszkén feszített akasztott civilek mellett.

Rendeget ilyen példa van még, és emiatt minden esetet egyedileg kell vizsgálni, alaposan feltárni és minden körülményt feltárni, hogy megfelelő ítéletet lehessen hozni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.19. 15:41:37

@KürtiT (Tromb74): "Az embere, aki válogatja pedig többnyire úgy dönt, hogy neki a jelenben fontosabb, hogy a nyakán maradjon a feje." - Ez igaz. Viszont még a köznáciknak is volt valamennyi mérlegelési lehetőségük, hogy mennyire bánnak rosszul a foglyaikkal (nem csak zsidókról beszélek). Az esetleges jövőbeni felelősségre vonástól való félelem szerintem legalábbis mérsékelni tudja az elkövetett atrocitásokat. Ha egy ember megmenekül ennek köszönhetően, már megérte.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.19. 16:08:06

@altoid: Lehet, hogy így van, sőt valószínű.
Én azt tapasztaltam, hogy egyenruhába bújva egy viszonylag szűkebb réteg minden további nélkül neki esne zsidónak, cigánynak, szőkének, barnának, abban az esetben, ha vezérkari oldalról ezt a hajlamukat akár csak paszívan is támogatnák.
Egy nagyobb réteg pedig automatikusan megpróbálna szembe menni az új trendnek, korlátozott lehetőségeiket kihasználva.
A kettő között feltehetőleg van egy csoport, aki a későbbi felelőségrevonástól való félelem miatt fogná vissza magát.

Az arányok persze történelmi kortól, társadalmi környezettől függően változnak. Viszont az ilyen eseményeket azért sokszor pont olyan folyamatok előzik meg, amik az utóbbi réteget szűkítik.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.19. 16:24:43

@altoid: Na mindegy. Mégha csak elviekben is igaz, amit gondolsz, akkor is megérte.

A sors furcsa fintora, hogy zsidók (s.t.b.) tömegeinek legyilkolását pont a felelőségrevonástól való félelem ihlete. Szóval nem könnyű okosnak lenni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.19. 17:04:51

Se magukat vaskorbáccsal véresre sebző tüntetők, se fenyegető feliratok a minaretek oldalán? Hát ezek a gyaurok se a régiek. Nem csoda, hogy így a nyakukba mászott néhány koszlott közel-keleti perverz olajosképű.
No és ugye a világ közvéleménye.... pápai enciklikát követelek a Szentszék állásfoglalásáról az ügyben. Dugovics keresztény, csakis keresztény bíróság hirdethet felette ítéletet!

killercsiga 2011.07.19. 18:23:01

1. ez szerintem nem modoros téma (de nem enyém a blog)
2. 1504-ben törökök még csak az 1-2 hetes nyári vakációban tévedtek Budára
3. előbb-utóbb túl kéne lépni a 60-70 éves eseményeken, érdekesebb lenne a 10-20 éves dolgokra koncentrálni (vagy még frissebbekre...)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.19. 20:18:16

@KürtiT (Tromb74): "Az arányok persze történelmi kortól, társadalmi környezettől függően változnak. Viszont az ilyen eseményeket azért sokszor pont olyan folyamatok előzik meg, amik az utóbbi réteget szűkítik" - pont ezért nem jó szerintem legyinteni, és futni hagyni gyilkosokat azzal, hogy "régen volt". Mert megint lehet olyan helyzet, és olyan folyamatok...

Wiesenthalék sem ELSŐSORBAN bosszút állni akarnak, hanem megakadályozni, hogy megismétlődhessenek ezek a dolgok (nem csak a zsidókkal, másokkal sem). Lehet, hogy nem fog sikerülni, de megpróbálni muszáj, különben nem vagyunk méltóak a "civilizált ember" megnevezésre.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.19. 22:03:19

@altoid: Oké, értem én. Meg egyet is értek.

SvenH. (törölt) 2011.07.19. 23:37:59

nehez ez amikor a modorossagnak vege van...

ezt az emberek cca 1 ezreleke erti hogy pontosan kirol is szol, es hogy erezze at...

bezzeg a telkes az tutti volt :)

v2peti 2011.07.19. 23:38:27

Miért nincs egy Alexander Dubcek vagy egy Nagy Imre központ is? Komcsi bűnözők is vannak szabadlábon!
Nem kell messze menni, ott van Biszku Béla.

"Wiesenthalék sem ELSŐSORBAN bosszút állni akarnak, hanem megakadályozni, hogy megismétlődhessenek ezek a dolgok"
60-70 évvel későbbi, sok esetben jelképes büntetés szvsz nem rettent el senkit. Hanem pl. a zsidóknak és a muzulmánoknak kölcsönösen jobban kellene tolerálniuk egymást, ha már egy helyen élnek. Akkor jóval kevesebb ember utálná a zsidókat és az muzulmánokat. Mindjárt kisebb lenne az antiszemitizmus.

alien 2011.07.20. 00:24:45

hú de humoros ez már igen, hinye no

B3NZiN 2011.07.20. 00:41:36

Értelmetlen 97 éves embereket vegzálni, korábban kellett volna ezt. Így már csak arra alkalmas az egész, hogy még jobban utálja mindenki wiesenthálékat.

R_Gábor 2011.07.20. 00:45:07

@killercsiga: "2. 1504-ben törökök még csak az 1-2 hetes nyári vakációban tévedtek Budára"

Igen, én is kicsit zavarba jöttem, mert Budát csak 1541-ben foglalták el. De attól még nyilván jó a poszt, csak egy pillanatra elakadtam.

finalNmbr 2011.07.20. 00:51:09

Hülyeség az egész.. ítélethez kellett volna egy holoka... ahh semmmi :)

Amúgy kiváncsi leszek mikor fogják a mostani izraeli vezetőket/katonákat bíróság elé cipelni a palesztin holokausztért..

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.20. 03:36:16

@KürtiT (Tromb74):

"Persze vannak hősök is, csak kibaszott kevesen."

Hát igen, egy Teleki Pál lemondása elég nagyot durrant... sajnos csak az ő személyét felnemesítve, mert befolyással az események alakulására ugye nem volt.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.07.20. 05:57:31

Képírónál és Zentainál is a Casino tárgyalásjelenete jutott eszembe az oxigénmaszkokkal, a nővérkékkel meg a botokkal. A bíróság öregít :)

Nem vagyok amúgy meggyőzve semmiről, csak gyanús a dolog. Nem tudta, hogy mitől kéne megmenteni a zsidókat, de azért megmentette őket. Nem tudott a tömeggyilkosságokról, évekkel később hallott róluk először. Amúgy a tisztogatásról csak egyetlen ember nem tudott Újvidéken: egy csendőr, aki egyébként hozzá szállította az alapanyagot. A Horthy-vezetés 10 évre ítélte, a nyilas puccs után, amikor a csendőrökre megint nagyon számítottak, eltörölték ezt az ítéletet.

Mondjuk, ahogy elnéztem az öregfiút, egy ideje álmatlan éjszakái lehetnek. És szerencsére még lesznek is, mert a kiváló bírói döntések miatt csak az az ítélet tuti itthon, ami ellen már nem lehet fellebbezni. Részbüntetésnek fel lehet fogni.

bájgúnár 2011.07.20. 07:33:38

Félek és rettegek mikor kerűl rám is a sor.Apámat kivezényelték sok más sorstársával együtt a frontra.Harcolt sőt lőtt is.Lehet hogy leis lőtt valakit.Lehet hogy épp zsidó volt az illető.Apám már meghalt.Most akkor én jövök?

indapass90210 2011.07.20. 07:42:46

@bájgúnár: benne van a bibliában, hogy hetedíziglen, úgyhogy inkább ne csinálj gyerekeket, mert azokra is ráhúzhatják a vizeslepedőt (vagy mai nyelven a szopóálarcot) a nagyfater cowboykodása miatt!

bájgúnár 2011.07.20. 07:50:17

@Dövan:
Így van ez.Bezzeg izraelben minden zsidó hős aki palesztin gyerekeket,nőket,polgári lakosokat gyilkol!Na megyek metéltetni és áttérni míg lehet.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.20. 08:07:23

Tibi, remélem büszke vagy az új kommentelőidre, lesznek még egy páran ilyenek a címlapról. Azt hiszem, most egy ideig hanyagolom a Modorost...

csi szi 2011.07.20. 08:14:18

Túlságosan elment ez a blog politikai irányba, nem kellett volna. Többek között az volt a jó ebben a blogban, hogy egyébként erősen eltérő politikai nézetű kommentelők is tudtak kommunikálni normálisan egymással, mert nem a politikára volt kihegyezve a téma.
Egyébként meg önmagában nincs bajom az utóbbi két-három poszttal, csak így együtt, egymás után erős lett. Főleg ez a mostani, azért a Képíró-Dugovics Titusz párhuzam talán mégiscsak kemény volt, én nem csodálkozom rajta, ha van, akinek nem veszi be a gyomra. Nem beszélve arról, hogy a címlap bizony idehozza azokat, akik csak felböfögnek vmi anyázást és mennek.
Szóval jobb lenne talán levenni ezt a posztot most, talán nem késő.

bájgúnár 2011.07.20. 08:14:28

@altoid:
Vaze ha te a saját véleményeidet akarod olvasni nyiss egyet és zárj ki mindenkit kinek más a véleménye.Nektek úgyis ez a demokrácia!

fatia-negra 2011.07.20. 08:25:40

képíró nem bűnös... hisz akkor már kinyírták volna ugyanazok akik most bíróságra küldték...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.20. 08:31:40

@altoid: azért a jobbos kocsmatörténész és a kommentjei annyira nem zavartak, lásd be :) csak hát az nem került ki a ketrecbe, ez meg igen.

És nagyon szeretnénk olyan intelligens, PC humort csinálni, mint a Brian élete, de ahhoz még sokat kell gyakorolnunk.

Hamarosan majd lesz modoros esztergályos, közalkalmazott, terhes, punk, snapszeres, és mindenki örülhet, aki még ide mer jönni :)

Kurt S. Earp 2011.07.20. 09:02:13

@altoid:" Lehet, hogy nem fog sikerülni, de megpróbálni muszáj, különben nem vagyunk méltóak a "civilizált ember" megnevezésre."
Ez tévút, Altoid úr, kérem.
Nincsenek civilizált emberek.
Soha nem is voltak.
Soha nem is lesznek.
Erről már beszéltünk korábban, amikor egy agresszív autós miatt önben is gyilkos indulatok támadtak. És ezen nem segített az sem, hogy ön hat nyelvet beszél. Mondom ismét: ne áltassa magát. Alacsonyhomlokú emberek róják az utcákat öltönyben, nyakkendőben. Álca ez, semmi több.
A porcelánvékonyságú civilizációs máz egyetlen másodperc alatt lehámlik az emberről -és ehhez bőven elég, ha kellőképpen éhes.
Ha fenyegetik a szeretteit.
Ha egy kutyát odaszaratnak a háza elé.
Ha összekarcolják az autója fényezését.
Ha Újvidékre vezénylik, háborús időkben.
Ha vízentálos nácivadász.

hááááát 2011.07.20. 09:06:46

Kíváncsi vagyok az emberek hogy kommentelnének akkor ha valmelyik rokonukat kísérte volna Képíró a sportpályához, csak mert szláv, zsidó, cigány, stb. származású.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.20. 09:08:27

@fatia-negra: Kézenfekvő :D Nem bűnös, hiszen él.

@Modor Tibi: "És nagyon szeretnénk olyan intelligens, PC humort csinálni, mint a Brian élete, de ahhoz még sokat kell gyakorolnunk."

Azért az még a gyűlölt ellenségeinken sem sikerült maradéktalanul.

budai zöld 2011.07.20. 09:15:55

@Tibor
Marha rossz és csúsztató az analógia. Tito Dugovityet pl. nem ítélte el magyar bíróság 1459-ben, ha érted, hogy mondom.

Viszont nagyon király az alternatív valóság/történelem - bár azért láthatóan van, aki nem érti, mit kerestek a törökök 1504-ben Budán, és akkor a viyanai türk közösséget észre sem vette.
Olvasásra ajánlom az Ezüst félhold bluest, Gáspár Andrástól asszem. Megtudhatjuk belőle, hogy a törökök még 1989-ben is Budán voltak.

HitetlenTamaska 2011.07.20. 09:23:56

1. Szaz eves aggastyanok birosag ele hurcolaszasa fiatalkori tetteikert termeszetsen politikailag sulyosan kontraproduktiv otket.
2. A post mindazonaltal szar es gusztustalan: Kepiro egeszen biztosan nem hos, hanem egy parancsot vegrehajto hoher-seged, ami lehet -esetleg - szigoruan vett jog szempontbol aggalytalan, vagy aggalyos, de bizonyithatatlan, es mindenkeppen buntethetoseg tekinteteben elevult tevekenyseg, DE semmikeppen nem dicseretes.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.20. 09:53:14

@KürtiT (Tromb74): aranyos vagy, de csak vicceltem. A politikai korrektség egy tévút, és szerencsére egyre többen jönnek rá erre. A Gy. E-t csak olvasom.

@budai zöld: nem ítélte el? De viyanai tévé és rádió csak volt?

@HitetlenTamaska: ha valóban a polfórumról ismert Tamáska vagy, akkor megtiszteltetés, hogy látlak. Remélem, akiktől annyi inspirációt kaptam úgy 10 éve - pl. soltika, PuPu és Derek - is benéz ide már egyszer.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.20. 10:09:59

@Modor Tibi: Ja, nem a PC-re gondoltam, hanem a Brian életére. A PC nyilván zsákutca. A nagyobbik baj vele, hogy a humorral meg sehogy se fér össze.

A Brian életében azt bírom, hogy mindkét (akárhány) oldalt kifigurázza, de nem azért mert PC, hanem mert van mit kifigurázni.

Ezzel a poszttal sincs semmi gondom. nem hinném, hogy kerülni kéne a témát, csak azért mert, konfliktus forrás a kommentelők között.

...így magunkon is tudunk röhögni.

budai zöld 2011.07.20. 10:34:23

@Modor Tibi: Nem ítélte el, és kész, pláne nem tíz évre. A legkomolyabban mondom.

A viyanai tévével kapcsolatban nincs vita köztünk, felelős és lojális állampolgárként az ükapám is mindig a W58-at nézte annak idején. Nem is szavazott soha törökellenes pártra.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.20. 11:13:34

@lárvalányhaj: dehogynem. elég, ha más utasít rá. akkor rögtön nem a tied a felelősség.
a másik: vagy te ölsz, vagy téged ölnek. szerinted olyan egyszerű mártírhalált halni? nem hiszem.

2011.07.20. 12:00:14

Nem értem a kommentelőket.

A poszt nagyon jó kis munka, az előző is az volt.

Ebben a témában felveszi a versenyt a hasonló témájú Örkény egypercesekkel, sőt még Csurka is nagyon jó volt ebben a témában. Királyhegyi meg olyanokat írt, hogy az ember fuldoklott a röhögéstől.

Miért van az, hogy ha ilyen téma előjön, az egyébként jó humorú, minden poenra vevő olvasóknak elsavanyodik a szája?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.20. 12:17:19

@Frengi: köszönjük szépen - valójában a metélőshöz hasonlóan ez is egy cikk átvétele, kicserélt nevekkel és helyszínekkel.

Sajnos vannak olyan témák, amikre érzékenyebb a társadalom - illetve a törzskommentelők - egy része, ez van.

Mindenesetre igyekszünk magunkat több oldalról bebiztosítani, és egyben mindenkit kicsit megsérteni. Csak hát mindenkinek a sajátja fáj a legjobban - normál emberi reakció.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.20. 12:22:08

@altoid: ugyan már ne játsszad itten nekem a sértődős zsidót. Gondolj arra, hogy hány napot bírnának ezek a kommenterek a Cáhál alapkiképzésén :-D

@Kurt S. Earp: na igen, a tömeges megerőszakolásnál szoktak jönni ezek a kérdések, hogy dehát nem hallották, hogy könyörög szerencsétlen? De, hallották. Csak akkor épp nem voltak emberek.

@budai zöld: most is Budán vannak, és ha az ember pofája nem szimpatikus nekik, akkor az ecettel és csapvízzel hígított erőspityuból dupla adagot nyomnak a csincsilla (más helyeken nutria)-dönerre.

raerunk.blog.hu/2008/05/01/nutriarkista_kialtvany

@Modor Tibi: soltika??? Ugye ez csak vicc volt???

/tmp 2011.07.20. 13:32:59

@Frengi: "Ebben a témában felveszi a versenyt a hasonló témájú Örkény egypercesekkel"

Legfeljebb a leütések számában. Igyekezzünk megőrizni józan itélőképességünket.

/tmp 2011.07.20. 13:50:06

@Modor Tibi: Ezzel a kicserélősdivel az az egyik baj, hogy azt sugallja, hogy a két dolog párhuzamba állítható. Ha az olvasó is így gondolja, akkor működik, nem túl szellemes, nem túl eredeti, de elmegy. Ellenkező esetben csak bosszantó.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.20. 14:03:58

@/tmp: értettem. Szíves visszajelzésedet köszönjük.

Brushy 2011.07.20. 14:23:22

Ej, az előző kettő poszt is odabaszott, jó lett volna beszállni a nácizás-zsidózás közé egy kicsit trollkodni, de nélkülem is volt elég nagy flame. Mondjuk az már tényleg röhej, ami itt megy egyesek fejében.

Szvsz ez az egész háborús bűn egy rohadtul meg nem ítélhető dolog. Az én logikám szerint a háború maga bűn. Tehát embert ölni bűn, így minden katona, aki a harctéren harcol bűnös... izé... vagy mégsem? Az a katona, aki védi a hazáját és embertársát megöli, az bűnös? Az a katona, aki parancsot kap, hogy hatoljon be az ellenséges frontvonal mögé és útközben csendben elnyisszant néhány torkot az bűnös? Az a katona, akinek azt mondják, hogy hallgasson ki egy foglyot és erőszakhoz folyamodik az bűnös? Az a katona, aki parancsra kivégez ellenállókat, foglyokat az bűnös? A katona, aki parancsot teljesít bűnös? Aki azért teljesít parancsot, mert ha megszegné ott helyben lelőnék, a családjának meg ugrott minden amit még adhat az élet. Persze vannak, akikből előjön az állat és ott élik ki magukat, ahol csak tudják. Emberkínzások, nemi erőszak, ok nélküli kivégzések.

Nem lehet esetleg, hogy azok az igazi bűnösök, akik fentről kiadják a parancsot? Akik pénzelik a hadigépezeteket, akik kitalálják, hogy márpedig nekünk kell ez az ország és annak erőforrásai. Nem ők a bűnösök igazából?

Kérdem én, hogy vesszük a bátorságot, hogy békeidőben próbáljuk meg józan ésszel és erkölccsel megítélni azokat a háborús cselekedeteket, amibe az emberek bele lettek kényszerítve? Nem mind, persze, de a legtöbb embernek nem volt választása. Vagy borzalmas dolgokat művelt, vagy vele tettek volna borzalmas dolgokat. Képíró lehet bűnös, de nem ítélem el, mert nem volt választása. Ha ártatlan, akkor sem tapsikolok. Csak a kötelességét tette, parancsra. Nem védem és nem támadom, nem tudom megítélni.

Ha még élnek a nagyszüleitek kérdezzétek meg milyen elbaszott, kifordított világ volt akkor. Ők tudják, és nem ítélnek.

medvedr 2011.07.20. 14:38:49

Ez mekkora faszság.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.07.20. 17:31:35

@altoid: Seconded. Faszomat érdekel, hogy börtönben vagy öregek otthonában döglik-e meg az a vén náci...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.20. 17:45:22

Na jól van. Megyek, be is perelem a Türk Hava Yollarıt.

2011.07.20. 19:08:20

@Modor Tibi: Hágába ne menj, oda most viszik a harmadik szerbet idén, el vannak foglalva.
süti beállítások módosítása