A zöldségektől leszel olyan mélabús

2011/07/08. - írta: Modor Tibi

 

-Tessék, vegyél a fasírtból is. Vegyél, vegyél! Én csináltam, a legjobb karajt teszik nekem félre a piacon mindig. Nem eszel sertést? Ez valami vallási dolog? Büdös az eszed tokja büdös, ártalmas ám... nézd meg: ide leteszem, ártalmas? Bánt, megharap, tökön rúg?

Szóval csak úgy nem eszünk húst, de akkor te ilyen krisnás vagy, vagy buddhista? Bicsérdista, mi? Csak úgy? Elég fura egy kacsatojás vagy te, hallod. Jaj, kimondtam, hogy tojás! Az is állati eredetű, akkor tejet se isztok, túrót se esztek? Na azért, bár gondoljatok bele: szegény tyúkocskát is kihasználják: elveszitek tőle a kisbabáit, a bocinak meg a tejét. Ez eléggé embertelen dolog, nem gondoltatok még bele? Na jól van, csak szívatlak egy kicsit. Nem bántok én senkit - még egy legyet se tudnék agyonütni, nem hogy lelőni egy őzikét, ahogy a szemembe néz. Én csak a torkát szoktam elvágni, aztán meg kibelezem, höhhö. Gyere Apához, Bambi. Figyelj: ne legyünk már álszentek, jó? A férfi álljon készen mindig az ölésre, és bizony meg kell tanulni, hogy a tatárbifsztek sem a hűtőben terem, hanem bizony az egy kedves kis állatnak a húsa, amelyik előtte még ott legelt meg kérődzött. Ilyen az élet - nagypapám is mindig mondta, hogy a Jézuska azért teremtette ezeket az állatokat, hogy mi megegyük őket. Csapásokat adunk és csapásokat kapunk.

A múltkor is nekiálltak hőbörögni páran, hogy valami hentesgyerek a szopósmalackákat a Csarnokban felöltöztette napszemüveggel, hogy ízléstelen. Anyátok az ízléstelen, az. Szerintem meg tök jó poén. Gondolj bele, milyen nehéz szakmájuk van szegény henteseknek, és erre még egy kis vidámság se férhet bele? "Ne játsszunk az étellel" - persze, meg ne beszéljünk evés közben, mi? Kíváncsi lennék, ezek mit esznek.

Szóval persze, aranyosak, sajnálom őket én is, de hát mit csináljunk, ha egyszer olyan finomak? Ezt utálom a vegetáriánusokban, ezt a hipokritáskodást - "olyat nem eszem, aminek arca van", "én a barátod vagyok, nem az ételed", "I'm not a nugget". Meg aki nem eszik húst, csak halat. Bassza meg, a hal akkor mi, ha nem hús? Az nem él? És szerinted, ha a hal nekiállna visongani meg üvölteni, akkor is megenné? Ugye, hogy úgy. Mézet szereted? Nagyon helyes. Az méhecskehányás, tudtad?

Zöldségek, sütemények? Hát a hüvelyeseket szeretem, meg a pogácsát, azt. A hüvelyeseket inkább nem részletezném, mert gyerek van a társaságban - a pogácsát meg csak akkor szeretem, ha húsból van. És mivel bizonyítod, hogy mondjuk a karalábé meg a krumpli nem szenved, amikor kihúzod őket a földből, mi? Képzeld el, szegény krumpli ott éldegél nagy szeretetben, békében, mosolyogva - és jön valami barbár, és kiszakítja, kitépi az életteréből. Képzeld el, hogy a hagyma ott visít a fájdalomtól, ahogy kihúzod a veteményesedből, képzeld el! "Nem eszem olyat, ami élt" - mert szerinted a zöldség az nem élt? Egy aratás, gyerekek - az nem más, mint egy gépesített, módszeres és hatékony tömegmészárlás. Azt hiszem, indítok is egy mozgalmat a búzák élete védelmében, utána lehet pofázni.

Amúgy én második szintű vegetáriánus vagyok, bevallom: csak növényevő állatokat eszem, höhhö. Na jó, kivéve a süllőt meg a harcsát - azok szerencsés napokon még emberhúst is kóstolhatnak a folyóban. Pangáziusz, hmmm, a legfincsibb, szennyvízben nevelt halacska. És? A zöldség nem étel - a zöldség az, amit az ételek esznek! A csirke sem igazán hús még, csak szárnyas zöldség. Amúgy tudtátok, hogy a "vegetáriánus" szó egy régi dakota kifejezésből ered, és azt jelentette, hogy "béna vadász"? Nem tudjátok, mit hagytok ki... szalámi, egy jó rántotthús, pacal, velő, resztelt máj, sonka, kolbász, császárszalonna, halászlé... finom fehér kenyérrel, mmm.

Na, kóstold meg ezt a kis fasírtot, az nem számít. Sokat dolgoztam vele nagyon. Vagy egy kis párizsit, na. Abban úgysincs már semmi hús, hallod... víz meg szója az egész, max. porcok meg inak. Az nem árt. Nem kell? Hát jól van. Nézd meg, nézd meg, milyen szép, egészséges kis husi, hmmm. Várjatok, pszt! Hallottátok ti is? Figyi csak: beleszúrom a villát lassan - "áááá, ne egyetek meg, áááá", háhhá.

Amúgy a tréfát félretéve, az ember egyszerűen nem arra született, hogy zöldségen meg tejterméken éljen. Főleg nem ezeken. A fogazatod milyen? Gumós, bizony. Általános iskola, hatodik osztály. Az pedig, a mindenevők sajátja. Szerinted a Jóisten ilyen fogakat adott volna neked, ha azt akarja, hogy zöldségen meg magokon élj? Hát azt adjátok a kanáriknak, ha nem sértődnek meg. Azért adott nekünk tíz ujjat, hogy tudjunk vele gépelni, ravaszt meghúzni és autót vezetni. És ki vagyok Én, hogy felülbíráljam Őt? A vegetarianizmus pedig egy lépés vissza, az állatvilágba. Az emésztőrendszerünk sem arra lett kitalálva, hogy ne együnk húst. Ezért van a teheneknek négy gyomruk, nekünk meg csak egy. A vegetáriánusok folyton fosnak és finganak - én meg egy jó faggyús-zsíros pörkölttől nem.

Nem véletlenül tiltott a vegetáriánus táplálkozás az óvodai közétkeztetésben - egy rakat fontos anyagot a gyermeki szervezet csak állati húsból tud felvenni, se halból, se tejtermékből, se tojásból, csak húsból. Elég sok bizonyíték van arra, hogy a vegetáriánus gyerekek szellemileg és fizikailag egyaránt gyengébben teljesítenek hasonló korú társaiknál, illetve azon kellene még elgondolkodni, hogy amikor majom őseink lemásztak a fáról, akkor az emberré válás egyik alapja az volt, hogy a jobb agyműködéshez magasabb rangú fehérjét kezdtek fogyasztani, azaz más állatokat. Nem véletlen, hogy India is ilyen szegény ország. És ezt nálam sokkal okosabb emberek mondták, nem én találtam ki. A legjobbak ezek a celebritások, hogy a macskáját is spenóton meg sütőtökön neveli - szerencsétlen állat. Na ez az állatkínzás, nem a vágás.

Amúgy annak vagyok a híve, hogy mindenki csináljon, amit akar. Ehet felőlem fát is, fűrészporral. De azt kurvára utálom, hogy ezek a vegafasiszták osszák az eszet minden adandó alkalommal. Úgy gondolják, hogy nekik ezen a bolygón valamiféle küldetésük van, és hogy ők bizony mindenkit meg fognak téríteni - azonnal. Tudod, mi mindennek voltam már lehordva? Gyilkosnak, erkölcstelennek - plusz meg lett nekem mondva, hogy a csontjaimon, izületeimen majd szépen lerakódik a húgykő, aztán nézhetek. Köszvény, epe, koleszterin, szívzsírosodás - na persze. Ti meg éhenhaltok. Jó cipőd van, milyen bőr? Állatbarát vágással, és a bőr nyúzása közben "no animals were harmed", ugye? Milyen jó a hajad, zselés? Kiskutya csontjából főzték legalább? A következő az lesz, hogy összefirkálod muterom nercbundáját, mi?

Na jól van, készültem ám nektek is külön: finom rántott zöldségek. A fasírt után tettem be őket a zsírba, hogy jobb ízük legyen. Jó étvágyat mindenkinek!

 

/Ismét hálásan köszönjük facebookos közösségünknek a gyűjtést és a szövegeket/

166 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackflowerblossom 2011.07.08. 11:48:03

nem vagyok vega, de ezt a típust utálom

vincere 2011.07.08. 11:51:16

ó, hát ez az én témám :)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.07.08. 11:57:01

"azt adjátok a kanáriknak, ha nem sértődnek meg."

Köles? Azt kalitkában tálalják, vagy az ablakpárkányról kell fölcsipegetni?

Úgy látom Tibinnyóra is erősen hatott Bud Spencer és Terence Hill életműve?

Dzsoni Kráncs 2011.07.08. 11:57:27

Nem vagyok vega én se,de néha én is választanék délben hús nélküli menüt,mondjuk mert 40 fok van,vagy három napja rántott húst eszek,de általában nincs.
Ha van,akkor szar rántott gomba,ami szerintem már minden vegetáriánusnak a könyökén jön ki.
A másik,amikor csíp a pörkölt,mint a picsa,mert "mink úgy szeressük",nekem se az izével van bajom,de nem bírja a gyomrom.
A velő viszont nagyon finom,egyszerűen imádom,ahogy szétolvad a szájban,Erdélyben úgy van az étlapon,hogy:rántott agy.

vincere 2011.07.08. 12:14:35

nem tudok mit hozzátenni, minden benne van, amit az elmúlt 19 évben végig kellett hallgatnom :)

megkaptam már hitgyülis unokatesómtól, h. Isten azért teremtette az állatokat, h. mi megegyük őket. soha nem mondom senkinek, h. legyen vega (egyébként sztem ne legyen, egyenek húst, csak én már nem bírok rá visszaszokni), de számtalan kiselőadást kellett végighallgatnom, h. miért rossz, és hogy nekik ne papoljanak a vegák. nem is papolnak :)

valamint, aki vega, az "magokat zabál". egyszer pedig vega menüként egy tál rizst kaptam...

de a kedvencem az, h. ha vega vagy, miért iszol kávét, alkoholt és miért cigizel??

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.08. 12:19:08

@El Topo (Sgt. Elias): azaz! És még van másik négy húsvéti tojás elrejtve, ha jól emlékszem ;)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.07.08. 12:21:05

Bakker, ezért járok ide. Kenterbe veri az elmúlt hetek posztjait! Igen, vér kell az ember pucájába , nem gumók!
És egyébként is, a legnagyobb veganők igazi kannibálok, ezt figyeljétek meg. Rosszindulatú, agresszív, frusztrált fúrógépek! Ahogy a kínai mondja: mindent, ami kúszik, mászik, úszik, repül!

szellőláb 2011.07.08. 12:26:02

Hát ez nekem nagyon tetszett. Ahogy olvastam, izgultam, hogy ne legyen még vége. Semleges, üdítő téma, jön egy kellemes hétvége zsidózás és cigányozás nélkül :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.07.08. 12:29:19

@Modor Tibi:

Mondjuk én nem önerőből vagyok ilyen szemfüles. A két fiam egész nap T.H-B.S. idézetekkel szórakoztatja egymást.

Carola 2011.07.08. 12:31:51

Áááá, vega vagyok, a kedvencem vendégségben: megjött a nyuszitáp.

lárvalányhaj 2011.07.08. 12:34:33

Jahahaaaj, én is vega vagyok, és ugyanezt a legkülönbözőbb variációkban hallgattam már meg az elmúlt tizenegynéhány év alatt. Vicces, hogy a vegaság egy csomó emberből kihozza az önjelölt dietetikust, főleg azokból, akik ránézésre úgy 100 kilósak.

A legviccesebb az volt, amikor egy forma arról tartott nekem kiselőadást, hogy a vegetarianizmus a proletariátus kizsákmányolásának egy formája, tehát a jó kommunista zsíros húsokat és nagy, tejszínhabos sütiket eszik.

Fearzone 2011.07.08. 12:35:11

Már vártam post formában a fácsém lévő harc után...de láttom itt is alakul...viszont nem örülök neki, hogy az összes faxa közhely el lett lőve a postban. :)

moesko 2011.07.08. 12:41:50

ritka, hogy ne legyen kiforrott véleményem valamiről, de ebben a témában most nem is tudom, melyik felem erősebb. nyilván így nem pofáznék ilyesmiről egy vegának sem, hát mi közöm hozzá, hogy ki mit eszik.. de azért felfogásszinten mindig ezt a gumósfog/tápláléklánccsúcsa/etc-vonalat képviseltem.. aztán olyan körbe kerültem, ahol sokszor kisebbségben voltam azzal, hogy disznóhúst is ettem (pontosabban.. ehettem), és kicsit elgondolkoztam, hogy talán tényleg csak azért tartom hülyeségnek a nemhúsevést, mert nem igazán találkoztam még másféle táplálkozással. mondjuk a húst-nem-halat-igen-féléket én is tarkóncsapkodnám egy kicsit, még ilyen szörnyentoleránsan is.

Buci-Bigyo (törölt) 2011.07.08. 12:49:36

@vincere: "de a kedvencem az, h. ha vega vagy, miért iszol kávét, alkoholt és miért cigizel??" Azért ez elég furcsa, ha tényleg vega vagy, úgyhogy ennek a kérdésnek azért van némi létjogosultsága. :) Az egyik volt tanárnőm, aki vegetáriánus és bagós is erre röhögve azt válaszolja, hogy " a dohány is növény"! Bocs, de az ilyen vegákat én sem tudom komolyan venni!

2011.07.08. 12:50:21

Ez itt túl tömény volt, de a vegák is ki tudnak ám tenni magukért: a szegény kis állatokkal, meg követhetetlen hogy ki meddig megy el, van akinek a hal még belefér, van akinél már a tojás meg sajt sem.

Én az ellenkező véglet vagyok: semmi gabona, hüvelyesek, olajos magvak, növényi fehérje. Csakhogy amíg a legtöbb vegának semmi baja nincs attól, hogy lenyom egy rántott húst, addig én egy zsemlétől is szarul vagyok.

Innentől kezdve nekem egy vega már mondhat amit akar.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.07.08. 12:51:44

@El Topo (Sgt. Elias): Szófosónia grófnő fogadása.

Egyébként arra a filmre egy szavuk nem lehet a vegafasisztáknak, mert köles helyett mégiscsak babos rizst zabálnak két pofára.

Fearzone 2011.07.08. 12:55:45

@Buci-Bigyo: Miért kell a vegákat komolyan/komolyabban venni? Csak halálosan komoly emberek lehetnek vegák? Vagy társul hozzá valamiféle küldetéstudat?

2011.07.08. 13:01:50

Hát, ez oda lett rakva keményem! Amúgy jut eszembe!

"Asztán majd akkor pofázzon nekem a növényevésről, ha megfogta a 8 kilós samut, és azzal dolgozott 8-10 órát! Azt nem bírná ki sárgarépán!"

Mellesleg a vegetáriánusok egy része épp ugyanez, a másik oldalról. Van néhány vegán ismerősöm (semmi állati) mindegyikük jó 20-30 kiló súlyfelesleget visel, vagy az alultápláltság és vészes vérszegénység tüneteit mutatja - de nincs ezzel baj. Csak akkor, ha elkezdik megmagyarázni, hogy én milyen beteg vagyok, míg ők milyen egészségesek, fittek, erősek, stb.

Asszem ki is sütök magamnak vagy fél kiló marhahúst vacsorára!

Buci-Bigyo (törölt) 2011.07.08. 13:05:55

@Frengi: Glutén allergiád van vagy paleolit diétázol? Habár abban talán a magvak is benne vannak...Akkor azért nem sok mindent ehetsz.Ez hogy kivitelezhető külföldön,idegen háztartásokban?
@Fearzone: Többnyire igen.Ez egy életszemlélet, nem csak táplálkozás.Ha az egész az egészséges életmódról szól, akkor hogy jön hozzá a bagó?!

Két komment elküldése között várnod kell néhány percet! <------------ ezt másnak is kiírták? Csak ez már nem néhány perc,azért a két hozzászólásért nem dekkolnék a gép előtt egész nap....

lárvalányhaj 2011.07.08. 13:08:04

@Buci-Bigyo:

Nem feltétlenül azért lesz valaki vega, mert az egészséges. A férjem pl. azért az, mert buddhista, én meg azért lettem az, mert igen válogatós vagyok, és a vegakaják között sokkal több olyan van, amit szeretek/megeszek, mint a nem-vegák között. És az sokkal inkább elfogadható szociálisan, ha azt mondom, hogy "bocs, de én ilyet nem eszem, mert vega vagyok", mintha azt mondanám, hogy "ezt nem eszem meg, mert utálom" :P

lifeofmyown 2011.07.08. 13:08:46

Szépen egybeszerkesztetted a kommenteket.
Kellene végre valami modor-rendszertan. Ez például a kioktatós/nagyonhozzáértős modorosság.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.08. 13:09:48

@Fearzone: Sok esetben társul.

Nekem volt egy kollegám, aki elégé elmélyült a témában. Vega étrend, asztrológia, földcsakra és miazmás. Akkor küldtem el a fenébe, amikor napokig desztilált vízen élt, öntisztítás címen.
Egyébként a vega étrend nála azt eredményezte, hogy kb. 15 kilót fogyott a korábbi 65-70-ből és átlagban két három hetente volt beteg. Persze őt ez nem zavarta, mert hát "harmóniában" élt a természettel, meg "tudatosan" táplálkozott.

Na, de ha neki ez kell....

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2011.07.08. 13:15:58

nekem a vegaság olyan misztikus kategória, mint lemondani pl az orális szexről.

doszy 2011.07.08. 13:29:50

Nekem valahogy szimpatikus a fickó :), bár nem szoktam vegáknak kiselőadást tartani.

Ilyet viszont hallottam már: "Én még vidám vegával nem találkoztam, az összes olyan búval baszott. Mondjuk én is az lennék, ha nem ehetnék húst, höhö..."

Amúgy jól sejtem, hogy emberünk egyben Öblös is?

Fearzone 2011.07.08. 13:30:02

@Tromb74: Nah ez az ezoterikus maszlag a másik nagy kedvencem "harmóniában" élt a természettel".
Meg az egy hetes tisztító léböjtkúra. Soha nem értettem meg, hogy alapvetően értelmes emberek miért fizetnek komoly pénzeket azért, hogy egy hétig répalevet igyanak.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.08. 13:30:42

@Fearzone: A böjtnek van értelme, nem is kerül sokba :D
Viszont a desztilált vízre rá van írva nagybötűkkel, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan.

- SunDisc - 2011.07.08. 13:36:07

Erről mindig a Gárdonyi Géza-féle Füveskönyv elmélkedése jut eszembe, miszerint ha nem ennénk meg/vágnánk le a háziasított állatokat, akkor ők ennék meg helyettünk az összes többi növényt, amit magunknak termesztenénk az ő védelmükben...

2011.07.08. 13:39:41

@Fearzone: Ráadásul mentül több nőkollégád van, antul többször hallgathatod, hogy ki, miféle tisztító, léböjt, víz, stb. kúrára fogja éppen magát.
Természetesen ehhez gyakran 8990 Ft/454 g árú, valamiféle csodaszernek kikiáltott, ócska fehérjeturmixot használnak, míg az én kiváló és harmadannyiba kerülő proteinemre szent borzadállyal tekintenek, mert "én nem akarok olyan izmos lenni!"
Nők és táplálkozás, főleg fogyókúrás, egyebek: inkább hagyjuk!

Dubarry 2011.07.08. 13:40:08

Vega vagyok gyerekkorom óta, mert nem szeretem a húst. Ennyi. Szerintem a vegák nagy része ezért vega, vagy nem? Örülnék neki ha szeretném, de nem megy, pedig próbálkoztam:) Ja, és a hal is hús, mi más lenne?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.07.08. 13:49:00

A kollegám nem eszik húst csak "halat, okéj, de úgy vedel mint a kefekötő.

escargot 2011.07.08. 13:49:21

@Brother Love: Ugyanez áll az edzésre is. Súlyzóhoz nem érnének, mert attól izmosak lesznek, és a többi agyrém.

Fearzone 2011.07.08. 13:56:13

@Tromb74: De ez a hivatalos léböjt, nem a sima böjt "Reggeli előtt: keserűsó, 13 óra: csendes pihenő. (A máj működését segítő melegvizes palackokkal.)20 óra: Tv, video lélekmelegítő műfajban " Nah ez 100E Ft (csak kiragadtam pár sort) Szerintem ezt akarta kivitelezni házi verzióban kollégád.
Én meg most baromira elgondolkodtam, hogy vállalakozást alapítok :D

@Brother Love: Ezért nem járok velük ebédelni, mert kinézik a számból a falatot, mer' ő 3 napja káposztalevest eszik csak, vagy almát, vagy valami általad is említett vackot, és tőlem elvárja hogy megértsem őt mivel nő vagyok.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.07.08. 13:59:30

Felőlem mindenki azt eszik, amit akar. Az ember valóban mindenevő, de ez pontosan azt jelenti, hogy képes alkalmazkodni bizonyos táplálékfajták hiányához.

Amitől viszont herótom van, azok a "húsutánzó" vegetáriánus ételek. "Kóstold meg ezt a kis szójapörit, ugye hogy majdnem olyan, mint a marha?"

Ilyenkor persze általában csak annyit mondok, hogy "Hát izé, nem.", mert túl udvarias vagyok ahhoz, hogy azt mondjam, amit valójában gondolok: "Ha annyira kibaszottul vágysz arra, hogy marhát egyél, miért kínzod magad ezzel?"

Ha valaha is hústalanságra adom a fejem, nem akarok majdnemolyanmintha ételeket enni. Van millió olyan normális étel, ami vegetáriánus és nem próbál másnak tűnni, mint ami.

virágelvtárs 2011.07.08. 14:20:20

Aminek szeme van, nem eszem. Borsót se. :)
Humbukság.

sTormy 2011.07.08. 14:32:21

Nem vagyok, ha rajtam múlik, nem is leszek vega, több állításával még egyet is értek a posztban szereplőnek, de ha ezt a fülem hallatára adná elő, biz' Isten tarkón verném egy fagyasztott báránycombbal.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.07.08. 14:37:02

öblös jól előadta a tutit. zsírfagyit és kolbásztortát mindenkinek! de csak mértékkel ám.

be is dőltem az ebédre gyűrt gombás pörkölt után fél órára sziesztázni némi sörrel. most nem kívántam a zöldséget.

ultramodoros valakit, aki zöldséges diétát tart, vegánnak nevezni. a vegáról jött? biztos ufómagyar.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.07.08. 14:38:34

@Püspök utcai gombaszedő: Pont így gondolom én is. Húst mondjuk én sem eszem, de soha nem jutna eszembe "húsízű" vagy "húspótló" vega kajákat főzni.

2011.07.08. 14:48:35

"Csapásokat adunk és csapásokat kapunk."

Az élet nem habostorta, Tibi.

hyperborea 2011.07.08. 14:48:57

Én például kizárólag veszélyeztetett állatokat fogyasztok. Marha helyett jávai orrszarvú, csirke helyett koala.
Ha többen tennénk így, talán megmenthetnénk ezeket az állatokat, hiszen az élelmiszeripar igyekezne kielégíteni a keresletet. Gondolatok bele, tehén helyett pandát tenyésztenénk és ennénk. Az állatvédők meg izgulhatnának az utolsó életben maradt kétszáz fős szarvasmarhacsordáért :)

Erzsebet 2011.07.08. 15:20:20

A rendszerváltás utáni években jelentek meg nálunk a Krisna-hívők. Az embereknek még újdonság volt. Részt vettem egy előadáson, ahol gasztronómiai bemutató is volt. Nem voltam elájulva a kajáiktól. A mi éghajlatunkon az ember nem élhet csak édességekkel. Magamról, én tartok böjtöket kb 20 éves korom óta. Ilyenkor, húsmentes ételeket készítek zöldségekből. Ez nem pénztárca kímélő. Olcsóbban kijövök, ha nincs böjt. Találkoztam már olyan illetővel, aki teljesen vega, csak magvakon él, rettenetesen sovány.

Infomaker 2011.07.08. 15:22:04

Az a baj, hogy semelyik "extra" életmódra nem lehet rámondani, hogy "igen, ez az!"

Mert mondjuk ha a vegák átlagéletkora 100-120 év lenne, míg a többieknek jóval kevesebb, akkor lehetne látnia, hogy ez a tuti...

De sajnos úgy néz ki, hogy a genetika számít a leginkább egy embernél.

(lásd: "Nagyapám 90 évig cigizett, mégsem lett baja" c. opusz)

horika 2011.07.08. 15:25:51

ÓÓÓ, hogy az elmúlt évtizedekben mennyit hallottam én ezeket, ugyanezekkel a fordulatokkal! Ezek az okoskodások a legjobb hangulatomat is képesek elbaszni. Néhány adalék:

a) "De akkor MIT ESZEL?" (reakció arra, amikor megtudják, hogy vegetáriánus vagyok)

b) "Ha egyszer megkóstolnál egy jó kis pacalt / téliszalámit / libamájat, akkor megváltozna a véleményed!" (ha egyszer eltörhetném a csigolyáidat, a Te véleményed is megváltozna)

c) "Naaa, de most az egyszer tegyél kivételt, a kedvemért!"

d) "Hát, én biztos nem tudnék hús nélkül élni! (és ki a pék náthás faszát érdekli ez?)

e) "Nem tudod Te, hogy mi a jó!" (de, szeneslapáttal agyonverni)

f) "A növény is élőlény!" (és nálad fejlettebb)

g) "És nem is kívánod a húst?" (de, a lépedet itt az aszfalton)

A legjobb poszt! Soha senkinek nem szóltam bele a táplálkozásába, az enyémbe miért akarnak???

escargot 2011.07.08. 15:35:19

@Erzsebet: A krisnás diétán azon a ponton akadtam ki, amikor kiderült számomra, hogy nem elég a növényevés, de egyes fajtákat alantasnak tekintenek, ezért szintén kerülik. Például az összes hagymafélét.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2011.07.08. 15:48:24

Ezt az Öblös bácsit magam is fejenbasznám egy nyolcágú létrával :D

Érdekes dolog, hogy az az egy-két vega ismerősöm, aki van, valami hihetetlen fensőbbséggel tudja kiejteni azt, hogy ő vegetáriánus, kábé mintha a királyi család tagjának vallaná magát, legalábbis eddig így gondoltam; most kezdek gondolkozni azon, hogy ez lehet egy sima védekező reakció, mert tartanak attól, hogy a fenti szóáradatot fogják megkapni részben vagy egészben és próbálják előre lezárni a témát.

@horika: lehet Te is ezért vagy ennyire antiszociális :D

Motorpenis 2011.07.08. 16:07:50

Én nem vagyok vegetáriánus, viszont nem eszek húst, nem eszek állatokat, több, mint 10 éve.
Persze ez elején jött a sok szar duma, hogy belehalok, fehérjehiány, vashiány-aztán tessék, virulok, és nem vagyok vashiányos, nem úgy, mint a húsevők.

Van az elvetemült kioktatós fajta, aki szerint az ember ragadozó. Könyörgöm, melyik az a ragadozó, amelyik húsboltba megy táplálékért, aztán megfőzi, megsüti?

oldalazó gnóm 2011.07.08. 16:11:53

@horika: nyilván van, aki bele akar szólni, én nem, ellenben kb. fél éve kaptam fészbukon egy ilyen invájtot, hogy csatlakozzak a petícióhoz, hogy a húsokra "környezetvédelmi" adót vessenek ki, fő támogatók a PETA meg a hasonló sötétzöld gecik. Rájuk is terjesszed ki a dühöd, ha lehet:)

Noked-Lee 2011.07.08. 16:17:55

sokáig húztuk, de most már ideje szembenézni az igazsággal, és kimondani a nyilvánvalót: aki vega, az buzi.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.07.08. 16:29:21

Volt egy ilyen vega barátnőm, egyszer kikúrta a fakanalat a kukába, mert belekevertem vele valami pörköltbe, és onnantól már nem volt elég kóser a fakanál. Vagy mi.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.08. 16:44:43

Phoebe a Friends-ben: "Nem eszek meg semmit, aminek arca(!) van."

Én meg az állati fehérje hiányától leszek depis. Külön poén volt, mikor egy elmeroggyant épp tápolás közepette kezdett kiselőadásba hogy a virsli, amit eszek az így meg úgy. Én meg ettem tovább, még jóízűbben. :)))

horika 2011.07.08. 16:53:31

@oldalazó gnóm: Van egy vega kolléganőm, az ebédlőben rendszeresen szokott olyat csinálni, hogy leül egy húsevővel szemben, amint az éppen egy kirántott hússal küzd, majd rábök, és megkérdezi: "Tudod te, hogy mit eszel?" - majd egy 20 perces kiselőadás a húsevés aljasságáról. Na, őt is ütném... :))

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 17:01:43

@vincere: csatlakozom, én se mondom soha senkinek, hgoy ne egyen, nekem viszont már milliónyi kiselőadást kellett végighallgatnom.
ja, a "bizonyított, hogy szellemileg kevésbé fejlettek a vegetáriánus gyerekek", akkor elmagyarázhatná az illető, hogy miért is voltam én a legjobb tanulók közt a suliban, mikor akkor se nagyon ettem már húst...soha nem bírtam megenni, nekem nem lemondás, az lenne a szenvedés, ha meg kéne ennem.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.08. 17:05:17

Én már annyi helyen éltem a világban, hogy gyakorlatilag bármilyen étrenden elvagyok, megeszek bármit. Nyers hal, tengeri alga, yamgyökér, manióka, strucc, akármi. Nagyon népszerű tudok lenni ezzel vendégségben!

baliquez 2011.07.08. 17:08:33

A vegetarianizmus terjesztése évezredes kulináris hagyományok arculcsapása, nem veszi figyelembe az emberiség egyik legnagyobb értékét, a konyhaművészetet. Nagyjából egy színvonal a ludditákkal.

Indiában sem fennkölt szakrális okokból adódóan terjedt el a vega életmód, hanem egyszerűen azért mert jóval olcsóbb csórikáméknak mungbabon, lencsepürén meg kovásztalan lepényen túlélni mint bélszínen. Később gyártottak hozzá színes-szagos ideológiákat is, de szánalmas magyarázkodás az, nem több. Fogamzásgátlásban persze messze nem akkora nagyhatalom mint észosztásban.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.07.08. 17:13:49

Vajon így megy ez az élet más területén is?

-Na, jössz a partra stírölni a csajokat?
-Nem kösz, én homoszexuális vagyok.
-Nem mondod.
-De, mondom.
-Jó, de hát én is megnézek egy-egy jobb férfisegget, ne mondd, hogy nem létezik olyan bikinis szépség, ami megdobogtatja a ... hehe, szíved.
-Nem, köszi. Menjetek nyugodtan nélkülem.
-Nézd azt a szöszit ott például, nézd hogy ringanak neki. Mmmmm.
-Nagyon kedves, de tényleg nem. Én majd iszom egy sört amíg ti odavagytok.
-Hát én semmiképp nem hagynám, hogy a seggembe dugdossa bárki bármijét. Az nem természetes.
-Nyugodj meg, közülünk se mindenki szereti. Például én sem.
-Szóval csak szopkodjátok egymást? Na de ha úgy igazán dugni akartok, érted, akkor hova dugjátok?

És így tovább.

noirp 2011.07.08. 17:15:01

Édes Istenem, ez tömény műélvezet volt.
A kolbászzsírtahó és az összes vega-sztereotípia is előfordul az ismeretségi körömben. Tökéletes leírás volt, na.
Sírtam-röhögtem. Taps jár érte.

"Isten azért teremtette a háziállatokat, hogy..."
Irigylem, aki pontosan ismeri a jóisten gondolatait. Hadd kérdjem már meg akkor, tudja-e Ő egyszerre mérni az elektron helyét és impulzusmomentumát s ha igen, hajlandó-e elárulni, hogyan...ne maradjunk már ilyen hülyék.

Krisnás logika, növények és hagyma: ez is gyönyörű útvesztő, mit mondjak. Tegyük hozzá, ők _az állatok_ közt is szelektálnak: a kutya, macska előfordulhat, hogy lélekvándorlásilag menthetlen démont tartalmaz; jele ennek, h ragadozók. Ezért nem baj, ha szenvednek (!). (Nem hülyéskedem, ezt szóban magyarázta nekem egy, kommentálta a sok eszével a szent iratukat, a Gítát.) Köszönöm az ilyen humanizmust.

Még egy: növényt is lehet kínozni (csak --tényleg!--nem visít). Nézzetek rá a szupermarketben árult "brojler" élő fűszerekre. Na, azok konkrétan kínozva vannak.

Utsó megjegyzés: én nem ideologizálom, mit eszem, se pró, se kontra. Mindenből mértékkel. Oszt jónapot. Ne legyen már a tányéromon is eszmerendszer.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 17:16:47

@Brother Love: kibírná. speciel én tudok olyat, aki vegetáriánusként simán végigcsinálta az Iron Man-t...
meg pár taekwondóst, beleértve a tesómat.(ja, a fenti is az.is.)
a másik megjegyzésre: önmagában az, hogy nem eszik húst, nem jelenti azt, hogy egészségesen táplálkozik, lehet, hogy tésztán meg csokin él. akkor meg el fog hízni, ez nem garancia a szuperfittségre. ahhoz mást is kell tenni.@lárvalányhaj: én is válogatós vagyok! szerintem te a reinkarnációm vagy:) még életemben:)@Dubarry: végre valaki sorstárs...@bikmakk: ne is mondd, a múltkor, életemben először vettem valami műszalámit. eddig még soha. nem igazán jött be,és tudod, miért? túlságosan hasonlított az igazira...büdösnek is éreztem. @Infomaker: "De sajnos úgy néz ki, hogy a genetika számít a leginkább egy embernél."
néz meg pl. Etka anyót (elfelejtettem a vezetéknevét), hogy mennyire is számít a genetika, és mennyire nem az életmód...de mondhatom anyukámat is, ő is alig tudott mozogni 40 alatt. aztán változtatott az életmódján, érdekes módon, a korabeliek közül neki nincs semmi baja...ennyit a "csak a genetika számít"ról.@horika: IGEN, EGYETÉRTEK, már rohadtul unom én is ezeket a litániákat.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.08. 17:22:24

@Püspök utcai gombaszedő: Leszbikusoknak szokták mondani: "Az a te bajod, hogy még nem voltál olyan istenigazából megbaszva!".

Mondjuk ezt simán el lehetne sütni egy homofób felé is: "Az a te bajod, hogy még nem kúrtak seggbe úgy istenesen! Nem is tudod, miből maradsz ki!"

V69 2011.07.08. 17:23:08

@Frengi: „Csakhogy amíg a legtöbb vegának semmi baja nincs attól, hogy lenyom egy rántott húst”
De. Nekem például van. És akkor a köripöri meg a pacal még szóba se került.
De az igaz, hogy a mélyzöld vérvegák tudnak olyan marhaságokat beszélni, hogy kettéáll az ember füle. Részben ezért is szoktam tiltakozni, amikor levegáznak: én csak simán nem eszem húst, ideológia nélkül.

horika 2011.07.08. 17:26:07

@Möff CAT:

"tartanak attól, hogy a fenti szóáradatot fogják megkapni részben vagy egészben és próbálják előre lezárni a témát"

Szerintem jól gondolod. Nem egyszerű a posztbéli reakciókkal, kioktatásokkal együtt élni, főleg Magyarországon. (És akkor jöhet a bezzegezés pl. Németországgal.)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.07.08. 17:28:53

@altoid: Tényleg, ez nem is jutott eszembe. Szóval tényleg így megy ez mindennel. "Mi, hogy te nem iszol? Akkor csak egy pikkolót hozok neked."

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 17:32:27

@Frengi: ezt miből gondolod, hogy nem lesz baja? én pl. simán kihánynám. tekintve, hogy soha életemben nem bírtam megenni. @noirp: erről most az jutott eszembe, hogy szerintem a háziállatokat nem is isten teremtette, hanem az ember háziasította a vadakból, nem?

V69 2011.07.08. 17:38:18

@Püspök utcai gombaszedő: E... Nem csak hogy húst nem eszem, de alkoholt sem iszom. Képzelheted, mit hallgatok vendégségben...

necroticism 2011.07.08. 17:41:15

@V69: "Részben ezért is szoktam tiltakozni, amikor levegáznak: én csak simán nem eszem húst, ideológia nélkül. "

Úgy-úgy, én is így vagyok ezzel. Nem szerettem soha a húsokat, régóta nem ettem. Nem lenne bajom tőle, de egyáltalán nem kívánom, idegenkedek tőle.

Itt kell megjegyeznem, hogy amit az éttermek "vegetáriánus menü" alatt értenek, az borzasztó. Mindenhol a szokásos rántott sajt, rántott gomba, rántott karfiol, és ennyi.

Intizar 2011.07.08. 17:42:33

@Buci-Bigyo: Az ivás egyenesen a vegetarianizmus legmagasztosabb foka.
@Fearzone: Két oka van. Az egyik, hogy hiába ihatna otthon üres répalét két hétig, nem képes megoldani, mert az akkora szívás. Kell hozzá a KZ, ahol vigyáznak rá. A másik pedig a jó öreg kognitív disszonancia. Ha egyszer ennyi pénzt kifizettem érte, akkor nagyon klassz és fantasztikusan jót tesz nekem.
@noirp: Krisnás logikával nekem azt magyarázták, hogy az ember olyan lesz, amit eszik... khm. Tényleg jobban óhajtsak karalábéra hasonlítani, mint pl. malacra? Ilyen logikával embert kéne enni. Minél jobb fajtát. Pl. gurut! Én persze meg is teszem, lévén gyakorló katolikus.

sTormy 2011.07.08. 17:43:18

@V69: "Ne már! Csak egyet a kedvemért! Megsértesz!"

Még jó, hogy én iszom, különben már sok ismerősömet megsértettem volna. De nem a nem ivással.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 17:50:29

@V69: velem a múltkor azt közölte valaki, hogy én biztos azért nem eszem húst, mert így láttam otthon. ja, tök elterjedt volt a 80-as évek elején....mikor én már nem voltam hajlandó megenni. én se nagyon iszom alkoholt. és tudod, mi az érdekes? hogy ezzel abban a társasában, ahol kb. mindenki ivott, a szokásos kocsmában, soha, senkinek, semmi gondja nem volt. bezzeg a múltkor meglátogattam itteni barátokat, ott a lakótársuk (akit akkor láttam először), de miért nem iszol, (többet, mert egy kevés valamit ittam) igyál már. ki nem állhatom ezt az erőszakolást.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.07.08. 17:51:08

@horika: Nehéz megmondani, hogy ki kezdte, de nem is hiszem hogy számít. Nekem egyformán elegem van a táplálkozási hittértőkből, bármiről is próbálnak meggyőzni.

M.V. 2011.07.08. 17:54:23

Én vegán vagyok, és az elmúlt 10 év legjobbjai lettek felsorolva. Különben már halott vagyok, mert ugye nem eszem semmilyen "rendeset" :D
Azért hozzátenném a biztonság kedvéért, hogy a legtöbb vega azért lesz az, mert sajnálja az állatokat. Értelemszerűen a nagyipari állattartással van a baj (érdemes videókat nézni, mit szenved egy állat, amikor a vágás már csupán elméleti jelentőséggel bír, mert alapvetően élőhalott). Persze azért más oka is van. Ugye a FAO jelentés szerint óvatos becslések alapján (vszínűleg több) 51%-a a globális káros anyag kibocsájtásnak a Live stock industry azaz a nagyüzemi állattartásnak róható fel.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 18:06:25

@sTormy: a megsérteszre: én vagyok olyan bunkó, hogy közlöm, hogy leszarom...sértődjön csak meg, nyugodtan.

noirp 2011.07.08. 18:09:54

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Hű, _a teremtésit_, de jó kérdés! Én bizony nem tudok rá válaszolni. Olyat kérdezz, aki percpontossággal, élesen látja a teremtő gondolatait...mondjuk valami kreacionistabloggert :)

@M.V.:Az állatot sajnálod, a tápkockás üzemi növényt nem?? Mert nem néz vissza rád nedves tekintettel?!

Live stock industry: belinkelnéd ezt?
Méla intuícióm szerint a közlekedés finghat ennyit+a hőerőművek+finomítók, lerohadtabb vegyigyárak. (S mi az h "káros kibocsátás"? széndioxid? mustárgáz?)

@sTormy: Mondhatod te, h nem szereted, noch dazu nem szabad, kész a sértődés. Még a reakció is lehet ugyanaz: "dejszen én főztem" :)
Hogy mekkora kínos situlációkba keveredem néha mint egri lakos, mikor kinyögöm, h "de nekem nem szabad", nem, a dűlőszelektált csillaghugyot se...jaj.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 18:22:42

@M.V.: ja, meg hogy nem viszel be tápanyagot, stb. a legjobb, hogy ez jellemzően olyanoktól jön, akiknél a menü hús hússal, esetleg mellé krumpli. az aztán marhára vitamindús, változatos, tápanyagban gazdag táplálkozás. egyébként a tesóm szokta közölni a "mit eszel" kérdésre, hogy nézz már körül a boltban, egy sor húsféle, öt sor zöldség.

egyébként, írtam a facebookon is, szerencsére egyre kevesebben akadnak fent rajta, és próbálnak meggyőzni, hogy egyek húst. még anno a nagymamám nővére lehordott a sárga földig, hogy én ezt hogy képzelem, és mi az, hogy majd a férjemnek nem csinálok húst? (mert az ugye elképzelhetetlen, hogy ő főz, az meg főleg, hogy nem eszik húst...)

escargot 2011.07.08. 18:35:15

@noirp: Eger? Nem valami balatoni borvidékben utaztál a közelmúltban?

noirp 2011.07.08. 18:40:11

@escargot: Egerben lakom, de ja, cserszegi fűszerest ittam fröccsnek a veszprémi egyetemen. hát így.

jegyzem meg: egyetlen más városban se láttam soha annyi seggrészeg embert az utcákon, mint itt. Szimplán undorító. na mindegy, ne offoljak.

Clarimonde 2011.07.08. 18:50:51

"és akkor soha nem veszel a szádba semmilyen húst, höhöhöhö" - ütni amíg mozog, igen

2011.07.08. 18:51:07

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): A barátnőm évekig vega volt, de soha nem csinált "lármát egy rántottáért". Tizen akárhány év után visszaállt a hús evésre.

Szerintem a katolikusok húsvéti böjtjének is inkább gyakorlati okai vannak (mint a legtöbb vallási regulának.)

Tartsa be aki akarja, én nem nagyon szoktam, mert valamelyik kivételbe mindig beleférek.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 18:57:17

@noirp: én is azt hittem, hogy a Veszprémi Egyetemen dolgozol...ott láttál sok részeg embert? utcazene csak a jövő héten lesz:P és megyek!

Müszélia 2011.07.08. 19:07:51

@KürtiT: a földcsakrától és társaitól simán kidobom a... a nagy fogyás jól hangzik, sajnos van egy csomó vega ismerősöm, akik gurulnak, mint egy hordó. érdekes, hogy az ételkérdés mindenkiből kihozza az állatot. pörkölt egy hagymával, hárommal, hagyma nélkül, és persze mindenkinek örökké igaza van.

noirp 2011.07.08. 19:22:53

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Nem. Egerbe gyere, ha igazán mata részeget akarsz látni csapatostul.
Hej, Veszprém, iszen ha ott lehetnék :)

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 19:26:36

@Frengi: és? attól, mert neki nem lett baja (nyilván mert nem azért nem evett, mert utálta), attól én még simán kihánynám.
de jó, hogy órákat kell várni egy-egy komment elküldésére...

lárvalányhaj 2011.07.08. 19:28:03

@baliquez:

Ez tényleg nagy előnye a vegaságnak: hogy olcsó. Ha kevés pénzből húsos kajákat akarunk főzni, akkor olyanok jönnek be a képbe, mint a párizsi, a virsli, a darált hús -- csupa húsipari hulladék, amibe mindenféle fost beledarálnak, és eladják a valódi ár sokszorosáért. Ennél tényleg sokkal jobb, hogyha az ember zöldséget eszik.

Az indiai kaják pl. sokkal finomabbak, mint amit ugyanannyi pénzért húsból elő lehetne állítani.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 19:47:54

@lárvalányhaj: jaj, erről eszembe jut egy sztori. tesóm elment taekwondótáborba, közölte, hogy ő vegetáriánus. nem is volt semmi gond, csináltak neki. első nap reggeli, hozzák neki a vegetáriánus kaját. másnap hárman kérték inkább azt, amit ő kapott, mert azt sokkal finomabbnak találták...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.07.08. 19:50:58

@lárvalányhaj: Nem is tudom, mennyire olcsó. Minimálkivitelben biztos az, de ha elég változatosan akarsz enni, akkor szerintem kb. ugyanott vagy.

A lényeg, hogy fölösleges racionalizálni. Az a szöveg, hogy azért nem eszel húst, mert így kevésbé ártasz a bolygónak, ugyanolyan baromság érvként, mint az, hogy az ember márpedig mindenevőnek született. Pedig mindkettő igaz.

Az emberek túlnyomó többsége egyszerűen azért eszi azt, amit, mert ettől érzi jól magát. (Ez alól az allergiások kivételt képeznek, ők szenvednek is sokszor eleget.)

És a kémia vastörvényei után nagyjából ez a legfontosabb része a táplálkozásnak.

barbie83 2011.07.08. 20:00:07

Én kizárólag pránát eszem. Se állat, se növény, se víz.

Jim 2011.07.08. 21:16:06

Oszt az első bekezdés, csak szpídre lefordítva a torrentében hangzott el, jobban is ütött;)

hairless chicken 2011.07.08. 21:39:21

érdekes kérdés ez a vega vendégüllátása. ha kiakadok azon, hogy ő miért vega, akkor minek hívom meg? ha meg meghívtam, akkor nyilván fel vagyok készülve rá, nem? minek kell még utána csesztetni? én eszek mindent a nyers húson kívül (szusi jöhet), de eszembe nem jutna a másikat azzal basztatni, hogy nyomjon le egy kis velőt is. ha engem hív vega vendégségbe, akkor meg tudom, hogy nem fogok húst kapni. ennyi. hazafelé pótolom, ha kell :)
bottom line: szerintem nekem nagyon jó, mert én sokkal több mindent meg tudok kóstolni, mint egy vega. ennyi. mindezt úgy, hogy elismerem, rettenet jó vega kaják léteznek.

Erzsebet 2011.07.08. 21:39:44

@escargot: Olvastam is Krisnás kiadványokat. Ők nemcsak hagymát, de gombát sem fogyasztanak. Sok szekta, pl. a mormonok és adventisták még kávét és teát sem isznak. Nehéz lehet krisnásként élni nálunk. Sok általuk fogyasztott élelmiszer drága. Egy műsorban láttam, hogy nagyrészük a gazdag, zsidó fiatalok közül került ki, ők megengedhetik maguknak. Amúgy Somogyvámoson igen puritánul élnek.

2011.07.08. 21:40:39

@Buci-Bigyo: Azért paleo, mert cöliakia.

Nagyon egyszerűen, és jobban mint itthon, mert az idegen háztartást én vezetem, én főzök és én is vásárolok, de a költségeket nem én állom. A munkaadóim általában nem szűkmarkúak, az élelmiszer árak meg alatta vannak az itthoninak. A németek amúgy is könnyebben elfogadják a más bolondériáját, hogy ki mit eszik magán ügy.

Mind e mellett a legtöbb étterem kinál cöliákia menüt is, de bármelyik török büfével már meg vagyok, a Vinzenzmurrt is nekem találták ki.

csodalámpa 2011.07.08. 22:13:34

ohhó, megszületett a poszt, ami rólam szól, bár én nem térítek senkit :) viszont gyakorlatilag nincs olyan étkezésem, amiben nincs hús/hal, a sárgadinnyét is sonkával eszem XD, ellenben lisztes-cukros dolgokat, rizst gyakorlatilag nem. Nem vagyok se Norbi, se Atkins hívő, bár én jól tudtam fogyni a minimális szénhidrátbevitelre alapuló diétával, de nekem így jó. Én, mióta azt eszem, amit kívánok, teljesen érdektelenné váltam a péksütik, a csokik-cukrok, egyéb édességek iránt, ami szerintem nem baj. Kb. kéthavonta veszek egy túró rudit mert más édesebb dologra nem bírom rákényszeríteni magam, megeszem a felét (egyébként ízlik), és annyi épp elég. A vegákkal meg nincs semmi problémám, mivel nagyon szeretem a zöldségeket, a top 3 a sárgarépa-cukkini-padlizsán, és szuper vega receptek vannak a zöldségek elkészítésére, nálam annyi a differencia, hogy köretként funkcionálnak. :) Ja, és tojást nem eszek, mert a gondolatára is hányok, egyéb tejtermékeket meg - a laktóz allergiám miatt - mértékkel (pedig imádom a tejet). És vessetek meg, de imádom a rántott dolgokat - hús, hal, sajt, karfiol, cukkini, patisszon, sárgarépa (igen, és nagyon finom), hagyma, padlizsán - csak legyen, aki megcsinálja, mert panírozni utálok.
ps.: Tényleg tiltott az óvodai étkeztetésben a vega menü??

Dzsoni Kráncs 2011.07.08. 22:32:10

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Az erőszakolásnál idegesítőbb hazai társadalmi szokás nincs:pálinkát,saját bort,zsírban tocsogó húsokat,vajkrémes süteményt tukmálnak főleg és általában egyazon étkezés keretein belül.Érdekes,hogy ez már gyerekkorban elkezdődik,az egyet a mama kedvéért mondókával,viszont dögmelegben üdítővel sosem kínálnak.Erről jut eszembe a másik étkezéshez-vendégséghez köthető ökör szokás:elsőre ha vattát köpsz is,vagy kopog a szemed,akkor is illik nemet mondani a felajánlott ételre italra,viszont harmadszorra,akkor is enned-innod kell ha már öklendezel.
Normális országokban megkérdik kérsz-e valamit,azt mondod igen,megkapod-azt mondod nem,várhatsz órákig, másodszor nem kérdik meg.
De nem furkóság szólni,hogy kérsz.

csodalámpa 2011.07.08. 22:34:29

@Müszélia: mert a cukorka-sütike-csokika is vega kaja :)

TH 2011.07.08. 22:42:35

Jó a poszt. A másik véglet is megvan, a húsevőket térítő vega, az pont ugyanilyen bicskanyitóan irritáló tud lenni. :-)

csodalámpa 2011.07.08. 22:49:07

@Dzsoni Kráncs: ez tényleg így van, bár az alkoholt és a vajkrémes szörnyedelemeket ki lehet védeni avval, hogy cukorbetegnek mondod magad, és persze nincs nálad adebit/inzulin. Ez mondjuk dől, ha a háziak között van egy tényleg cukorbeteg, de őt meg - ha ügyes vagy, magad mellé tudod állítani :)

kacsa. 2011.07.08. 22:50:50

Jó poszt :) Magamban én is hajlok erre a véleményre, de ált. megtartom magamnak. Én sem szeretem, ha téríteni próbálnak.

@lárvalányhaj: Nem tudom, hogy olcsóbb-e, de a múltkor kicsit gondban voltam. Kirándulást szerveztem, több napra. Tippeket kértem a résztvevőktől, mi legyen a táp (olcsó, gyors és könnyen elkészíthető). Egyik kedves barátnőm kitalálta, hogy ő mostantól nem eszik húst, úgyhogy visszaírt, hogy mindegy, csak vega legyen. Kösz... én meg megrögzött húsevő vagyok. Az egyik nap grillezett zöldség volt (szeretem, csak 500 helyett 800 Ft/fő/napba került a táp), másnapra sajtos tésztát terveztem ("kreatív", de legalább lehet rá húst tenni) meg is vettem a hozzávalókat, erre kitalálta, hogy előbb hazamenne. Majdnem elküldtem a ... de egy "hobbivega" barátnőm megelőzött.

Legközelebb a kész menüt közlöm, akinek meg nem tetszik, az hozzon magának tápot, mert meghaladja a képességeimet, hogy vega, gomba-, hal-, stb. mentes, de tápláló és olcsó ételt válasszak. Ha tudsz ilyet, szólj ;)

Lehet, intoleráns vagyok, de feladtam, hogy mindenki hóbortját figyelembe vegyem. A gond csak az, hogy más sem veszi figyelembe az enyémeket ;)

Dzsoni Kráncs 2011.07.08. 23:02:38

Nekem a gomba a fő ellenségem,elég egy kis darab és...Pedig gyerekkoromban szerettem,aztán valahogy allergiás lettem rá.
Persze mondják:ebben csak egy kevés van,majd kiszedegeted,stb.A sörödben is csak egy csepp cián volt,nem fogsz érezni semmit!

gyilkos fűegér 2011.07.08. 23:02:54

@Buci-Bigyo:

A paleolit-diétában van mamut is? (Érdekes, eddig azt hittem, hogy a mamut középen két m, de aláhúzta...)

kicsibuta 2011.07.08. 23:09:34

Az ilyen Öblösöket én is ütném - de azokat a vegákat is, akik téríteni próbálnak, és minden második mondatuk az, hogy "a húsnak dögszaga van".

csodalámpa 2011.07.08. 23:13:32

@Dzsoni Kráncs: én nem vagyok allergiás rá, de egy nanométernyi méretűt is ki szoktam piszkálni a kajából...

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 23:18:02

@Dzsoni Kráncs: hát, én azzal a részével, hogy illik nemet mondani, még nem találkoztam. viszont a tukmálással sokszor, sőt, anyukám járt úgy még lánykorában, hogy falubeli néni tukmálta rá a süteményt, hogy egyél, egyél, még még, aztán rosszul is lett tőle, ki is hányta. érdemes volt? másik, mikor ráderőszakolják, hogy "ugye, anyu milyen jól főz" (mondta volt az egyik exem). nos, anyu olyan nehezeket főzött, hogy egy kanáltól rosszul voltam (nem igazán vagyok hozzászokva, szerintem pont a vegetarianizmus miatt is).

A Tyne folyó déli partja 2011.07.08. 23:34:08

@kacsa.: én közölni szoktam, hogy nekem nem kell kaja, elég lesz a kávé, meg a keksz, vagy ropi. azt hiszed, oda szoktak rá figyelni? ragaszkodnak, hogy jaj, de rendesen kell ennem, meg akkor mit is főzzenek? ezért utálok olyan vendégségbe menni, ahol központi téma a kaja, mert én a társaság miatt mennék, de egyeseknek ez a mániája, hogy de vacsorára kell menni, enni kell, és jaj, akkor mi legyen, mit főzzön, meg milyen recepteket tudok. @Dzsoni Kráncs: ezt a kiszedegetést utálom. teljesen nem tudod kiszedni, és az ilyeneknél bizony számít az is, hogy a kajával együtt készült. (speciel én imádom a gombát). ja, majd teszünk a sörébe ciánt, azt se fogja érezni. esetleg beleköpünk? abba nem is fog belehalni, meg se érzi...

warrenbarton 2011.07.08. 23:39:04

Londoni szakács lakótársam isteni vega kajákat csinált, ha kínált, azonnal rácsaptam a lehetőségre. Ellenben soha nem felejtem el, hogy amikor haverral rántott húst sütöttünk, csillogó szemekkel sertepertélt mellettünk, és adta a tanácsokat, hogy mivel dobjuk fel.

Egyébként tényleg kicsit hasonló ez, mint a melegek esetében: amíg nem akar megváltoztatni, és nem akarja bemagyarázni nekem, hogy amit csinál, az jó és természetes és én vagyok szűk látókörű, addig semmi problémánk nem lesz...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.07.08. 23:46:48

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): nédd má, há kiszedegette, hát te, éted az én időmben meg vótunk te hülyülve ha egy kis gomba került az asztarra, és te milyen jókat csinált belőle a Piri (te őtet nem ismered, nagyapádnak volt a legkisebb unokanővére, meghótt rég)

kacsa. 2011.07.09. 00:05:35

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Egy több napos kirándulásnál fontos, hogy ne csak párizsis vagy lekváros kenyéren éljen az ember. Túl lehet élni, 1 hétig biztosan, csak éppen nem jó. Ezért ha szervezek valamit, akkor nálam ha nem is központi, de fontos kérdés a táp.
Ha valakinek különleges igényei vannak és hoz magával ennivalót vagy megoldja máshogy, az számomra nagy könnyebbség. Csak kérés nélkül mosogasson el maga után, mert én nem fogok egy vendéget ilyesmire megkérni, viszont nem szeretek kétszer annyi edényt elmosni ;).
A másik: vendéglátóként szégyellném magam, ha a vendégek korgó gyomrát kellene hallgatnom. Ha nem is tukmálok, de meg szoktam kérdezni, hogy mit ehet, mit nem szeret stb. Van, aki rossz néven veszi, de nincs kedvem szakkönyveket bújni, hogy mit ehet pl. egy cukros.

etruszk 2011.07.09. 01:16:33

Itt valaki említette, hogy ha vegához megy vendégségbe, akkor a húst pótolja valahol máshol később.
Ezen elgondolkodtam: Vajon miért gyakoribb az ismerőseim körében, hogy a vega vendégnek külön főznek a húsevők, mint az, hogy a vegák külön főznek a húsevő vendégnek? Én legalábbis ezt tapasztaltam. És a vegának külön főzés alatt nem azt értem, hogy a vegyes-zöldség köretből többet tesznek az asztalra, hanem rendes menüt.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.07.09. 01:33:53

Hát csak egye a zöldséget a sok pitypangzabáló, tündekomplexusos, borderline krisnás álszent. Én meg eszem a jó marhát, birkát, vadat, nyers halat. A zöldség maximum kiegészítő. Nekem egy ideális ebéd, ha dolgozom, valami sűrű gulyás, halászlé vagy tartalmas főzelék (kolbásszal!) és hozzá jó sok kenyér. Zöldséggel nem lehet jóllakni.

Vega nálam tutira rántott gombát/sajtot/cukkinit kap, mert már ötletem nincs. Egyébként meg a gomba nem is növény, mert nem fotoszintetizál!

Ha olyan süti van, amit utálok (bármi, amibe gyümölcsöt sütöttek vagy linzer, vagy nugátos), bármikor be lehet dobni, hogy "vigyázok a vonalaimra", pedig faszt vigyázok, akkor se tudnék meghízni, ha zsíronbödönbe esnék.

Én leginkább a kávékínálást gyűlölöm. Miért képzeli mindenki, hogy egy felnőtt ember automatikusan kávézik? Utálom. Keserű szar, ha meg telenyomom cukorral, édes szar.

Azt megértem, ha valaki nem eszik disznót, én is meglennék nélküle, ha a marha olcsóbb lenne és a birka nem oylan nehezen hozzáférhető. Nagyjából a szalonnán kívül nincs olyan része, aminél valami más állaté ne lenne jobb. És a szalonna is csak a stercbe meg a túrós csuszába kell.

SLacc 2011.07.09. 07:00:51

Attól vagyok beteg, hogy sokan, még a vegetáriánusok is azt mondják: vegán. Az hol van?

midnight coder 2011.07.09. 07:32:04

Azért én megnéznék egy postot az ellenoldal képviselőiről is.

2011.07.09. 07:59:37

@Donna Anna: A disznó hús evés nálunk történelmileg alakult így. Ugye a törökök itt baszták a rezet egy ideig, és vittek mindent ami mozog: marha, birka. A disznót nem. Hát célszerű volt egy-két disznót beállítani, ha nem akartak éhen halni.
Pedig a diszó nem gazdaságos, nem lehet hosszan terelni, könnyen romlik, és olyan buta mint a kacsa: egynek sok, kettőnek kevés,de ezalatt egy családot kell érteni. Év közben nem is lehetett fogyasztani, csak télen érdemes disznót vágni, szemben egy bikával, amit egy család könnyen elfogyaszt.

Nem is a húsa miatt tartották leginkább, hanem az olcsó zsír miatt, a hús csak a másodlagos haszon volt. A szalonna könnyen eltartható, szállítható, gyors energia forrás, szemben az olajjal.

Ha magyar vagy, disznóhúst eszel. Miért? Hát mert így szoktad meg.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.07.09. 08:00:38

rövid véleményem: a - önkéntes - vegák emberi mivoltukat tagadják meg és ezekhez így is kell hozzáállni

_B_ 2011.07.09. 08:05:20

2 féle vega van.
- Az egyik nem szereti a húst, ez nagyon ritka. Velük nincs is baj.
- A másik meg a meggyőződéses, bigott fajta, akinek ez a vallása, mert más értelmes dologgal nem tudja kitölteni az életét. Ezek esznek tofut gabonakolbászt szójatejet szójafasírtot és egyéb hús/tejtermék utánzó kemikáliákat, és osztják az észt a mindenevőknek. Meg terjesztik a tévhitet hogy aki húst eszik az nem eszik zöldséget-gyümölcsöt... bullshit. Nem szabad a szervezetet megfosztani tápanyagoktól. Ha mindent "megmutattunk" neki, majd jelzi, hogy mire van szüksége. Amikor elkap egy úgybetolnékegymarhapörköltet, vagy lezabálnékháromgyümölcsfét érzés, az egy ilyen jelzés. Ha étterem/büfé/anyukonyhája közelében tartózkodsz, az nem ér:)

rekszem 2011.07.09. 08:05:29

Azért a vegetarianizmusban elgondolkodtató, hogy adott égövön vajon ki lehet-e egyáltalán vitelezni az ember számára természetes módon, pl. Magyarországon télen, vadon élő növényekből (gyümölcs, zöldség)egyáltalán lehetne-e hónapokat kihúzni. Mert ha nem, akkor ez elég messze van a természetes táplálkozástól.

Kedvencem mikor vega, és télen is olyan kajékat eszik, amik 3000 km-rel odébról jön, és az eszenciális zsírsavakra is kizárólag a szója a válasza.

Szerinte mindíg azt kell enni, ami egyrszt éppen terem adott vidéken, másrészt amit kívánunk. Én nyáron sokkal több zöldséget, gyümölcsöt eszem, mint húst. Télen viszont fordítva. És azt gondolom, hogy ez így van jól.

hairless chicken 2011.07.09. 10:16:21

@etruszk: én voltam. szerintem azért, mert amíg a húsevő eszik zöldséget is, addig a vega a házába sem szívesen enged be pl. disznóhúst. ha bele van pistulva (sötétzöld analógiára sötétvega), akkor ott már szinte vallási szinten megy. most te megkérnél egy muszlimot, hogy süssön neked egy jó kis karajt? :)
ha a potenciális vendégnek gondot okoz, hogy elviseljen egy estét hús nélkül, akkor mondjon nemet, ennyi.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.09. 10:29:34

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): A sitten egy időben mindenki mohamedán volt, mert azok mócsingos disznótokány helyett csirkecombot kaptak. Aztán jött a ramadán...
@altoid: Egyszer egy évig volt szikh lakótársam. A koli szikh közösségének főguruja volt egyben, mindig ott beszélték meg nálunk a konyhában, ha Kender Szingh szakított Slarityhriyával, ha valaki nem tudta hogy kell kitölteni az autó-adásvételit, és így tovább. A pasas igen vallásos volt, ennél fogva a tejen kívül állati táplálékot nem vett magához. Volt ellenben egy szekrényre való fűszere, és valami elképesztően húdekurvajó kaját tudott főzni. Karfiolételből ismert szerintem kétszázat. Divali alkalmából megfőzött egy hagyományos szikh vacsorát, öt fogás, ceremoniális kaja, desszertek... mire a koliban lakó többi szikh lelépett a sima hindukkal Birminghambe divali-discoba. Arra értem haza, hogy Mr. Kulvinder Szingh szomorkodik a konyha sarkában. Kérdezem, mi van. Elmondja, hogy mindenki lelépett és itt van egy nyolcszemélyes ceremoniális szikh vacsorával. Megettük. Életem egyik legjobb kajálása volt. Egy gramm hús nélkül.

@noirp: Én meg tudom határozni az elektron mindkét tulajdonságát egyszerre. Csak a macskám nem találom. Azt hiszem ott van abban a dobozban...

@Dzsoni Kráncs: Nálunk az a népszokás, hogy másodszorra nincs kínálás. A tukmálás viszont tényleg a legidegesítőbb magyar szokás. Meg a húsleves ötven fokos melegben.

@Donna Anna: a disznóhússal nem az a baj, hogy szar, hanem hogy a leggyakrabban fogyasztott húsállatunk elkészítési kultúrájának teteje jelenleg a teszkós sajttal megtöltése. Pedig a disznóhús, ha jó, akkor nagyon sokféle módon variálható, jól tűri az ízesítést, nagyszerű mártásokat lehet hozzá kitalálni, lehet főzni, sütni, pirítani... de nálunk van pörkölt, meg vasárnapi hús, na meg a flekken...

@Frengi: zsírban eltett lesütött hús, de jó is az. friss lila hagyma, zöldsaláta, almaecetes dresszing, kis kocára vágott fokhagymával, olaszrizling, cserszegi fűszeres vagy ezerjó, szódavasszerrel. Kenyér.

Taréa (törölt) 2011.07.09. 10:52:59

Barbie83

Avass már be, mi at a prána?
Azt eszed? Vagy mi?
Én is olyat akarok!

Dzsoni Kráncs 2011.07.09. 11:03:07

-Én nem eszek döglött állatot!
-Akkor élve tálaljam?

ad3423324 2011.07.09. 11:06:43

én 1 évig voltam vega, de sajna nem bírtam tovább a totális húsmegvonást. ezalatt az idő alatt soha senkinek nem mondtam, hogy ne egyen húst, én viszont napi rendszerességgel kaptam a savat. most akkor kik az önjelölt hittérítők?

etruszk 2011.07.09. 11:37:01

@hairless chicken: "addig a vega a házába sem szívesen enged be pl. disznóhúst."
Persze ha a húsevő már padlizsán szagától és érintésétől is émelyeg, az ízétől rosszul van, (ismerek ilyet, konkrétan hány tőle) akkor ő a hülye, mert "nem tudja, mi a jó". Emiatt kerüli is a konyhát amíg készül a kaja - és még csak nem is ő készíti - evés közben meg kerüli a tekintetével a padlizsánkrémes tálat. De jó képet vág hozzá. Hiszen ő hívta meg a vega vendéget.
Fordítva ez nem megy, és te is remek példával szolgáltál rá, hogy miért.

lárvalányhaj 2011.07.09. 12:45:14

@etruszk:

De ha ő hívja meg a vega vendéget, akkor miért padlizsánkrémet készít? Annyiféle zöldséges kaja van...

chilis csokoládé 2011.07.09. 13:09:00

gyilkos fűegér!
Helyesírási mellékszál: a mamut szó helyesírását megváltoztatta a Tudományos Akadémia nyelvtudományi bizottsága. (A bevásárlóközpontra attól még hosszú m-mel írták ki.)

A Tyne folyó déli partja 2011.07.09. 14:49:11

@etruszk: gondolom a vegetáriánus nem fog húst főzni. merthogy undorodik tőle. főleg, ha ezért vegetáriánus. visszafele viszont nem szokott ez lenni. a másikra: és miért készít pont padlizsánt, ha nem bírja? készítsen mást.
amúgy meg, mi ezen a hú, de nagy nehézség? megcsinálod a köretet, rizs, krumpli, zöldség, akármi nem adod hozzá a húst, roppant bonyolult...úgyhogy ne igazán tud meghatni ez a "jaj, külön kell nekik főzni" téma. szed a köretből, el van intézve.@hasznavehetetlen régensherceg: rövid véleményem: hülye vagy.
@Donna Anna: "Zöldséggel nem lehet jóllakni. " de. erre milliónyi bizonyíték van, de ne zavarjon. kávéval meg nyilván azért kínálnak, mert az a szokás, honnan a tökből kéne tudniuk, hogy te nem kávézol?
@Professor Pizka: a szikh vacsorához: na látod, erről van szó. egész pontosan arról, hogy a legtöbb embernek - míg nem találkozik vele- fingja nincs arról, hogy mennyiféle kaját is lehet csinálni hús nélkül. mikor a tesóm leszokott a húsról (pedig ő imádta, csak akkor pont kiskamasz volt, és ki akarta próbálni), azt mondta, és mondja is azóta, hogy amióta nem eszik húst, sokkal finomabbakat eszik..13 évesen kezdte, most 34, és nem hiányzik neki. nem gyenge, nem beteg, se semmi. @ad3423324: bizony! nekem is ez a tapasztalatom.

666E 2011.07.09. 15:10:30

amúgy én húsimádó vagyok. egyszerűen nem bírok ki két napot anélkül, hogy bele ne zsibbadjon az állkapcsom egy nedvező színhúsba.

viszont ismerek egy nőt aki ilyen abszolút mega-vega. a hús tele van méreggel és halálfélelemmel amit nem visz be a szervezetébe. (amúgy ebben van igazság, hutána lehet nézni, de most nem megyek bele). szóval olyan szinten vegetáriánus, hogy nem, hogy halat meg tojást se eszik, hanem semmit KIZÁRÓLAG NYERS NÖVÉNYT.
ezt értsd úgy, hogy kenyeret se, mert az nem nyers.
saláta? az már preparált. nincs benne az ami egy natúr termésbe van. almát és magokat ebédel. fehérje, cukor, minden megvan azokban, sőt..
tea? nyilván nem. CSAK VÍZ, de előtte fél óráig átszűretni a házi víztisztító berendezésen. és szerinte frankón más íze van ennek a víznek. valahogy be van programozva a nyelve. számára ízorgia a zöldség és a a gyümölcs. magába megeszik egy kígyóuborkát. mondom, na ez az a zöldség aminek egyáltalán nincs is íze csak állaga. már hogyne lenne? és frankón többször ki lehet szúrni ahogy evés közben becsukja a szemét és szélesedik a mosoly az ajkán.. séta közben elővesz egy barackot és azt veszem észre, hogy lemarad mellettem, hátranézek és azt látom, hogy ott áll, kezében egy harapott gyümölcs, ő meg valahol a fellegekben.

és ő sose akart megtéríteni senkit. néha én faggatom, hogy mégis miért jó ez és miért mondja, hogy a méz márpedig rossz, de nem nagyon megy bele a magyarázkodásba.
viszont azt meg kell hagyni, hogy ilyen szép bőrt és hajzatot nőn még nem láttam, tapintásra is olyan, hogy komolyan megdöbbenek.
amúgy imádni való teremtés, valahogy neki jól áll ez, hitelesen adja.

2011.07.09. 16:19:58

@lárvalányhaj:

"Ez tényleg nagy előnye a vegaságnak: hogy olcsó."

Ha teljes értékű és változatos vega táplálkozást akarsz, nem pedig zsömlén-mackósajton élni, akkor tapasztalatom szerint sokkal drágább, mint a mindenevő táplálkozás, legalábbis Magyarországon. Az indai konyha meg valóban finom, de jó tudni, hogy a világ egyik legegészségtelenebb konyhája, pláne a krisnások által képviselt változat.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.09. 16:36:59

miért egészségtelen az indiai konyha? én úgy tudtam, hogy tök egészséges, pl. csicseriborsót esznek hús helyett, mert magas az energiatartalma.

lárvalányhaj 2011.07.09. 16:44:28

@tff:

A zöldségek lényegesen olcsóbbak, mint a hús, a rizs stb. szintén. A búzasikér, amiből szejtánt lehet készíteni (lisztérzékenyeknek mondjuk nem pálya, mert színtiszta glutén), szintén nagyon olcsó, egy kb. 150 forintos csomagból fél kilónyit meg lehet főzni. Ami drága, az a tejtermékek (főleg a sajtok).

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.09. 17:15:24

@tff: Olyan, hogy indiai konyha, nincsen. Kínai konyha sincs. A nemzetközi standard indiai konyhának pont annyi köze van Indiához, mint a kicsit csípős hagymásöööööööö csikkének Kínához. Van ott is millióegy tájegység, sokféle vallás, sokféle tabu, sok fűszer...

FEjlődni kéne ennek az országnak abban, hogy legyen sokféle zöldség-gyümölcs, csak ezek egyelőre nagyon drágák.

Intizar 2011.07.09. 17:41:44

@SLacc: A "vegán" nem egy másik szó a vegetáriánusra, hanem egy külön típusú hobbista, aki tojáshoz, tejhez és hasonlókhoz sem nyúl. Így hívják, más neve nincs.

SLacc 2011.07.09. 19:16:42

@Intizar: Köszönöm, így már értem.

panoz (törölt) 2011.07.09. 20:58:42

Amúgy az a kurva gomba mióta zöldség?
Meglepően közel állnak a gombák genetikailag az állatokhoz.

"Olyan mintha" szójaszarokat enni (elég szar) olyan mintha E-betűs ízpótlót, tejpótlót, mindenpótlót ennénk.

Krisi 2011.07.09. 20:58:59

atyaég, magamra ismertem, én is ezeket szoktam magyarázni. tudom hogy ultimate modorosság, de vállalom :)
mentségemre szóljon, hogy magamtól sose kezdem osztani az észt meg lehülyézni a vegetáriánusokat, csak akkor kezdek bele amikor elkezdik nekem mondani a hülyeségeiket meg próbálnak győzködni.
tudom hogy perverz, de ilyenkor külön jól esik magyarázni, hogy amikor pl. pár hete a mongol étteremben lóhúst ettem az biztos előtte egy kislánynak volt a kedvenc pacija, csak eltört a lába és le kellett vágni - nem a kislányt, hanem a lovat -, én pedig most ebből a lovacskából lakok jól.
de azzal is jól meg lehet botránkoztatni a népet amikor felvágom a medium-ra sült bélszínt és egy deci húslé+vér folyik ki belőle (amibe még külön bele is tunkolom a krumplit)

amúgy inkább az szokott lenni a jellemző, hogy a vegák kezdenek el támadni és térítgetni, de a hozzászólások alapján úgy látszik ez csak az én ismeretségi körömben van így. tőlem mindenki azt eszik amit akar, de amikor elkezdenek térítgetni meg lehülyézni amiért húst eszem akkor kénytelen vagyok visszavágni :)

escargot 2011.07.10. 02:57:45

@noirp: Villány is kemény, igaz, zömmel a borturisták miatt. A jólnevelt germán(os) borászok csak csendben, a pincéjük magányában nyomnak be, legfeljebb azon töprengenek, az asszonyhoz hogyan merjenek hazamenni.

hairless chicken 2011.07.10. 09:02:29

@etruszk: én nem vagyok vega, ezt szögezzük le. de tiszteletben tartom mindenki étkezési szokásait.
amúgy a kérdés számomra még mindig az, hogy ha tudom, hogy ez feszültségforrás az én számomra, vagy a vendégem számára (vendéglátóm számára), akkor mi a rákért megyek el (hívom meg)? jó este lesz az, amelyik ilyen feszkóval indul? nem. akkor meg nem kell csinálni. ennyi.
ha a vega nem főz húst, akkor a húsevő nem főz olyan alapanyagokkal, amitől rosszul van. elég egyszerű a képlet.

Attan 2011.07.10. 17:44:03

Al Bundy is megmondta: egy igazi férfi nem eszik zöldséget!

Faith Black 2011.07.10. 20:29:33

Zseniális írás! Vegaként hányszor megkaptam ezeket, pláne, hogy a barátom rockzenész, én meg gyakran elkísérem a fellépéseire, a különböző motoros találkozók meg nem éppen arról híresek, hogy toleránsak lennének a vegetáriánusokkal.
"Egyél már virslit/felvágottat, nincs is benne hús, na gyerünk már!" Nagyon utálom, ha tukmálnak és próbálnak megtéríteni, pláne, hogy én meg nem pofázom bele az ő étrendjükbe. A nagyon húsos barátaimnak viszont szívesen főzök néha valamit(pl.: indiai), hogy rájöjjenek, hogy nem nyúltápot eszem.

nyílméregbéka 2011.07.10. 20:33:46

Én antivegetáriánus vagyok. Én még a családi kutyára is csorgó nyállal nézek, ha nagyon éhes vagyok. Egy-két napig azért kibírom hús nélkül, de van kifejezetten húsfüggő haverom, ő mesélte, hogy egyszer elhatározta, hogy nem eszik húst egy napig, de 11.00-kor összeesett :-D

Gugyerák Lalyos 2011.07.10. 22:29:56

Kedvencem a bálnazsíroskenyér. Ha nagy néha hozzájutok ehhez a csemegéhez, mindig felveszem a pandamackónadrágomat. Egyszóval nem a Vegáról jöttem.

Pan Modry 2011.07.10. 23:17:22

Szerintem a legtöbb húst nem szerető vega egyszerűen nem próbálta a minőségi húsokat.
Én ha jó étterembe megyek nem hagyom ki a húst soha, vega kaját kétszer kértem eddig életemben, mindkétszer egy hetes tréningen voltam és nem bíztam abban hogy azok az éttermek megfelelő minőségű húst tudnak beszerezni.
Ja, és az indiai konyha mióta vega?

Ernoke 2011.07.11. 09:49:17

"A férfi álljon készen mindig az ölésre":D
egyszer Dolph Lundgren mondta az egyik filmjében, h "Minden férfi gyilkos. De én vagyok a legjobb."

a húspótlók amúgy semmit nem érnek. engem anyám kínzott velük egy ideig kiskoromban (nagyon húsos voltam, próbált leszoktatni), de miután minden egyes alkalommal minden szójakockát stb-t szép aprólékosan kipiszkáltam, abbahagyta.

egyébként vendégségben mindenki megkapja a magáét, aki ezt vagy azt nem szereti, amit az emberek többségének szeretnie _kell_. engem az édességek miatt szoktak cseszegetni.

Dzsoni Kráncs 2011.07.11. 11:03:27

@Ernoke: Mi?Te nem eszel hájast,pedig ez nem bóti ám,ilyent nem kapsz Pesten.Mit esztek ti ott mekdonáldszot,meg csak azt az édes lónyálat isszátok.
Kóstolj bele a Pista bácsi borába...jóvanna savankás,savankás,de saját,ü csinyáta...nem tanúta,nem tanúta,mit köll ahhoz érteni,kipréseli a szőlőt ad hozzá borként meg porcukrot azt jóvan.
Mit hogy meleg van?Jó az a kis húsleves meg a fasírt ilyenkor,én annak idején mikor a libákat őriztem papsajtfüvet szedegettem az árokparton,hogy örültem vóna ilyen úri edédnek,este,akkor kaptunk egy szelet kenyeret oszt annyi.
Kocsival?Ugyan már,azér egy feles csak lecsúszik,idei,szomszéd Laci főzte ki a mi cefrénket.Mér-mér?Mer a mi főzönket tavaly ellopták a cigányok azé'.

ligeri 2011.07.11. 11:25:30

Most jöttem vissza edzőtáborból, ahol vegakaját kértem, hogy ne legyek kiütve a délutáni edzéseken a sok husi miatt.
Egyik este kihoztak (disznó) sonkát vacsira, amit visszaküldtük értelemszerűen.
Cserébe kaptunk egy kis (disznó) májkrémet :).

Plumper_ 2011.07.11. 14:32:44

Ez tényleg mennyire így van, hogy ha elutasítom a sertéshúst, rögtön - minimum gondolatban - LEzsidóznak (érted: le), és ha nem eszek húst, akkor legalábbis gyanút fognak, de a felháborodás garantált.
Imádlak Hunnia.

@warrenbarton: egyik baj, hogy a zöldség (éttermi megnevezés: saláta) majdnem ugyanannyiba kerül, mint a hús. kérdem én: mert miért?

Plumper_ 2011.07.11. 14:52:21

@Frengi: ez iszonyú érdekes. honnan van ez a történet?
rettenet gusztustalannak tartom, anmikor az emberek MINDENT, vagy szinte mindent megesznek, és pont a sertésből! mintha folyton az éhhalállal kéne küzdeni. a háborúk, főleg a két nagy háború az emberekbe programozott egy csomó automatizmust: egyél meg mindent, ne hagyj semmit a tányérodon, ne játssz az étellel stb.

Ernoke 2011.07.11. 15:44:55

@Plumper_: szerintem meg ez az egészséges szemlélet... aki válogatós, valószínűleg még soha nem volt igazán éhes. ez gyönyörű bezzegnyugger-modor, de nem érdekel.:D

Fapuma (törölt) 2011.07.11. 16:22:51

Szerintem fasza lett a poszt, minden szava arany. Szinte eleven a kep, mikor a Big Fat Greek Weddingben megkinaljak a csavot, mire o: aaaaa, az nem jo en vegetarianus vagyok. Csend es hullaszag, majd megszolal a nagyneni, nem baj majd baranyt keszitek...

2011.07.11. 17:04:07

@Plumper_: mert így vagyunk programozva. Az a tied amit megeszel. És ezt nyugodtan szó szerint lehetett venni, mert csak az utóbbi pár év - még százat sem mondanék - hogy táplálék korlátan áll rendelkezésre.

A háborúkban nem azért gyűjtottak fel városokat, gyikoltak le polgári lakosságot, mert kegyetlenek voltak, azért hogy az ellenségnek megszüntessék az utánpótlást. Amit nem tudtak elvinni felgyújtották.

EGy nő csak akkor volt termékeny, ha rendelkezett megfellő (zsír)tartalékkal (az anorexiások nem is menstruálnak), a magzat valamit a szoptatás során az anyai szervezetet is képes lebontani.

A zsir raktározásának képessége az életben maradás záloga volt, voltak persze, akik "alkatilag" soványak voltak, de azok nem adták tovább ezt a gént, mert egy járvány, háború, éhínség alkalmával elpusztultak.

Ösztönösen vonzódunk a magas kalória tartalmú ételek iránt, minden amit "finomnak" tartunk az ilyen.

Lehet hogy ez meg fog változni, ha a dolgok igy alakunak, és lesz táplálék bőven, nem kell raktározni, és az ideál a kevés zsírszövet marad akkor talán 8-10 ezer év mulva nem leszenk kövér emberek.

bőrmók 2011.07.11. 17:52:19

Nagyapám egész életében csak szalonnán és kolbászon élt. Állandóan zsíros volt a pofája, látnod kellett volna. Nem is volt semmi baja soha. Egyszer úgy bebaszott hogy belefagyott a háza előtt a saját vizeletébe, másnap kicsit tüsszögött. De más semmi, még a dereka sem fájt soha. Én ugyan nem ismertem, mert negyvenöt évesen elpatkolt gyomorrákban, de addig legalább nem a faszom salátákat ette, hanem normális, emberi kaját.

Pernilla 2011.07.11. 18:14:57

Tegnap krisnásékhoz voltam hivatalos vacsorára. Idejét nem tudom, mikor ettem utoljára ilyen ínyencségeket.

Nadiposzi (törölt) 2011.07.11. 20:22:14

Én a múltkor megkóstoltam egy vegán haverom, a Duci lucerna karikáját. Ilyen kis színes préselmény, hát nem volt egy élmény. Mondtam is neki, hogy baszd meg, ezt a szart nem fogom elenni előled. Ennyibe maradtunk, nem kezdett el téríteni.

killercsiga 2011.07.11. 21:46:39

Múltkor elmentünk pajtásokkal humuszt enni. Eleinte nem vágtam, valami húsosat akartam kérni, aztán rájöttem mi van, és kértem babbal.
Iszonyú finom, fűszeres kaja volt, nagyon bejött.
Aztán meglátogattam szüleimet, és ettem sűrű szaftú, cuppogós csülökpörköltet. Boldogan zabáltam, imádtam.
Kár lenne bármelyiket kizárni az életemből.

Hogy más mit mond, az egész addig nem zavar, amíg nem próbálja elrontani az étvágyam, mert akkor jön apu fortyogó epéje.

nandras01 2011.07.11. 22:20:44

@M.V.: rendben van, vega vagy - a magánügyed.
de könyörgök, ne akard meg is indokolni, főleg hülyeségekkel ne, mert akkor semmivel sem különbözöl a posztban méltán kifigurázott nemvega hittérítőtől.

Intizar 2011.07.12. 04:02:40

@nandras01: Nem tudom, miért volna akkora ostobaság, amit mond. Nem igaz talán, hogy a nagyüzemi állattartás brutális kínzás? Én húsevő vagyok, de úgy gondolom, hogy az állatnak tartozunk állathoz méltó élettel. Hát a környezetromboló hatása? Az meg mitől "hülyeség"? Nem mondhatod, hogy nem igaz. Tehát megpróbálod egy szóval lesöpörni. Elegáns.

nandras01 2011.07.12. 07:07:01

@Intizar: mitől hülyeség?
nem vagyok híve az állatkínzásnak, sőt elítélem és a jelenleginél súlyosabban és következetesebben büntetném azokat, akik ezt a bűnt elkövetik, de a nagyüzemi állattartást nem nevezném állatkínzásnak.
annak tartani pont olyan álságosság, mint a szelídtekintetű őzikének a könnyes sajnálata, akit a gonosz vadász kegyetlenül lemészárol. (életemben nem vadásztam és nem is vonz ez a tevékenység...)
a környezetromboló hatásról meg annyit, hogy a növénytermesztés aztán abszolút környezetbarát- különös tekintettel a növényvédő és gyomírtó szerekre, meg a műtrágyára- igaz?
semmi bajom a vegákkal, de abban a pillanatban, hogy tériteni kezdenek, vagy akár csak elkezdik megideologizálni a táplálkozási szokásaikat, kitör belőlem az állat :-)

Dásza 2011.07.12. 09:25:14

a krisnás ételek íze leginkább a szakács tudományától függ:) persze ezzel nem mondtam újat!
évekig krisna-völgyben éltem és gyakrabban ízlett az étel, mint sem. életmódunk része a vegetáriánus táplálkozás, de nem csak ennyiből áll az egész. vannak krisnások, akik nem tartják ezt a szabályt, na bumm.

bőrmók 2011.07.12. 09:51:38

@Dásza: Vannak, de azok aztán a krisnapokolra jutnak. És az egy szar hely. Az idők végezetéig tologatják a gurulós bőröndjüket föl egy hegyre, de az mindig visszagurul.

lárvalányhaj 2011.07.12. 10:19:59

@nandras01:

Azért érdemes lenne megnézned, h a nagyüzemi tojásgyárakban a tyúkokat milyen körülmények között tartják.

Ernoke 2011.07.12. 11:26:02

@lárvalányhaj: nagyüzemi állattartás nélkül azért kíváncsi lennék, honnan lenne elég hús az emberek táplálására.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.12. 11:32:38

@Ernoke: így is túl sokat esznek, azt szokták mondani.

bőrmók 2011.07.12. 11:33:47

@lárvalányhaj: ja, az mondjuk durva.. meg sem mozdulhat egész életében

Dásza 2011.07.12. 15:07:29

@Takony_fősámán: amúgy is mélabús vagyok, kérlek, ne riogass pokollal

O.o_o.O 2011.07.12. 15:37:52

Nem a cikk szomorít el, hanem inkább az itt látható kommentek. Tipikusan tükrözki magyar valóságot és tudatlanságot. Lásd.: csak azért lehet vega/vegan valaki, hogy egészséges legyen, azért vagyok ember, mert felsőbbrendű vagyok, mindenki sovány, biománia, egészségtelen ez az életmód. Barátaim gratulálok klisékirályak/nők vagytok.

Nem kezdek nagy véleménynyivánításba, mert nincs értelme. Nem akarok megyőzni senkit. Ignorance is bliss. Táncoljatok a tűz körül, ősi magyar dalokat kánonban énekelve , miközben lókolbász lóg ki a szátokból. Klisés kommentekre klisés válasz.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.12. 15:46:09

@O.o_o.O: "Barátaim gratulálok klisékirályak/nők vagytok." - ezek szerint a Modoros még mindig a kategoria legjobbja! :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.12. 15:49:41

@Takony_fősámán: Krisnapokol, gurulós börönd. :)))
Kíváncsi lennék, Xenu mivel bünteti az eretnek szcientológusokat.

Celtic 2011.07.12. 21:17:39

@Modor Tibi: Lehet, hogy mas mar mondta, de nekem ketto ugrott be:
"Csapasokat kapunk..." - Tanu
"Es ki vagyok En, hogy felulbiraljam Ot" MP, Hollo-jelenet.

Aztan majd talan elolvasom a tobbi commentet is, ma ennyit sikerult...

Celtic 2011.07.12. 21:40:35

@noirp: Ha nem lett volna valasz (tenyleg nem olvasom tovabb :), tudomasom szerint a metan igen nagy reszeert felelosek a tehenek, kecskek, juhok, masreszt valahol olvastam, hoyg melyik kaja elkeszitese mennyi vizet igenyel (beleertve a "nyersanyag" elkesziteset is, tehat allatneveles es buza-termesztes), szoval vagy 30x tobb viz kell egy kilo hushoz, mint egy kenyertesztahoz.

En azt vallom, hoyg azert tenyesszunk allatot, hoyg lehetoleg minden reszet felhasznaljuk (kaja, ruha, csonbol enyvet, stb), de azt igen ruhellem, amikor szerencsetlent csak azert tartjak, hoyg a szormejebol bunda keszuljon :(

Toll (törölt) 2011.07.14. 14:06:41

@Frengi: a diszno jo! En meg a gulyas levest is disznobol csinalom, mert a szaraz disznohus finomabb es gyorsabban is fol, raadasul meg masnapra sem valtozik meg az ize. A marha nagyon lassan fol, van valami eros mellekize, a csirke pedig masnap mar majdnem ehetetlen, szoval eljen a diszno!!!

kozi001 2011.07.21. 09:27:55

Van ennek egy vállfaja "az etetős" minden munkahelyre jut egy-egy barom, aki fennhangon kínálgatja a disznótorosát és mindig szóváteszi ki-mit eszik és miért csak azt gyerekadagot, miért nem vmi finom "disznóságot" (böööö...)!

Gyerekként is jut egy nagymama és nagynéni, aki csak zabáltatni akar és megsértősik ha fogyózol!

Felnőttként hálistennek az ilyenekkel már minimális kapcsolata van az embernek! Az édesanyám már rég feladta h ilyen kajákkal próbálkozzon...!
A munkahelyivel persze nem lehet mit kezdeni!

Illetve újabban a malackaraj blogon gyülekezik pár!
süti beállítások módosítása