Olvasói rovat - Románuljunk!

2011/06/04. - írta: Modor Tibi

Jakováli Hasszán rejtélyes személyazonosságú partnerünk emlékezik meg egyik keleti szomszédunkról ezen a mai, kellemetlen évfordulón. Kicsit még csúszik a Gyulafehérvári Nyilatkozatban ígért jogok érvényesítése, de hamarosan most már tényleg 100%, hogy biztosítják őket.

Merszi (nem franciául).


 

Románuljunk!

 

"Bevallom magának, hogy irigylem szomszédaink megátalkodottságát, sőt nyelvét is, ezt a zord hangzású nyelvet, melynek szépségében nincs semmi emberi, melynek hangzása egy másik világegyetemből származik, ezt az erőteljes és megsemmisítő nyelvet, mely a poklokból kel, hogy megörökítse hangsúlyait és kitöréseit. Bár magyarul csak káromkodásokat ismerek, e nyelv szerfölött tetszik nekem, amelyet vég nélkül hallgathatok, mely megbűvöl és sóbálvánnyá dermeszt - mely igézetének és szörnyűségének nem tudok ellenállni, melynek nektáros és ciános szavait mintha csak agóniához teremtették volna. Az ember vagy magyarul lehelje ki lelkét, vagy meg se haljon!"

 

(Emil Cioran, filozófus)  

 

Hallod, nagyon gáz, be kéne végre fejezni ezt a „Mindent vissza!” nagymagyarkodást, úgyis ezért rühell minket minden szomszédunk, mint a szart. Legalább egy-kettővel próbálnánk meg tűrhető kapcsolatot kialakítani. Ez nem megalázkodás, igenis bocsánatot kell kérni, mert az elcsatolt területek a minimum, amivel ezeknek az általunk barbár módon elnyomott és kiszipolyozott népeknek tartoztunk. Na, nézzük csak: az osztrákok meg a szlovénok tiszta tragikomédia, az ukránok nem emberek, a szerbeket inkább hagyjuk, a horvátok dettó, csak unalmasabbak, de van tengerpartjuk, a szlovákok reménytelenek, azokkal még az úriember csehek sem tudtak mit kezdeni, de itt vannak a románok.

Ne fintorogjál, komolyan mondom! Az utóbbi időben egész korrektek velünk, és ne hidd, hogy csak Schengen miatt. Különben is, újabban miniszterelnökünknek az egyik legnagyobb puszipajtása, sőt tanítója Basescu elnök lett, Traian királyfi meg OV-s közös fotóval kampányolt Székelyföldön, hogy visszatért a hadak útjáról. Gondolj csak a hamburgeradóra, az állampolgársági törvényre meg az elnöki rendszerre, ugye hogy mégis keletről jön a fény? Nemsokára jönnek a cigisdobozok is a sokkoló fotókkal, meg hát Románia sem Román Köztársaság ugye. Be kell látnunk, hogy szégyenszemre már a lengyelek is cikinek tartanak minket Európában, úgyhogy vennünk kell egy mély levegőt és Bukarest felé nyitni. Nekik is van ám történelmük, igaz olyan amilyen, de speciel mi magyarok sokat tanulhatnánk belőle.

Például megkönnyebbülve vennénk tudomásul, hogy van még egy nálunk is frusztráltabb, pesszimistább nép errefelé, akik Nagy-Románia létrejöttének sem tudtak igazán örülni, és a Vasgárdista tömegek lázadásába menekültek előle. Na jó, a decebalos meséjüket én sem vettem be, de hol van az a mi turáni-sumer-szíriuszi identitászavarainktól? Hidd el, hogy hiába nyomatjuk a nagyvilágnak ezt az „átgázolt rajtunk minden pogány meg hódító hatalom, és mi mégis fennmaradtunk” - önigazolást, a románok is ugyanezt teszik, csak sikeresebben. Apropó, egyébként ők is vitézül harcoltak a török ellen, gondolj csak Sztefán csel Máréra, Moldva Szent Istvánjára, de úgyse tudsz, mert a román történelem neked csak Drakulából meg Csauseszkuból áll, oszt jónapot. Ja és Csau akármekkora zsarnok volt, nem vett föl nyakra-főre hiteleket, mint Kádár és a kisebbségi kérdés egy részét is megoldotta az NSZK-val és Izraellel kötött adásvételi szerződésekkel. Igaz, hogy kicsit átrendezte Bukarestet, jól lerombolta a Vacarestit, így viszont a román főváros megúszhatja a nagy romkocsma-divat átterjedését. A cujkával nem is borzolom az idegeidet, de azt tudtad, hogy a románoknak is van egy világhírű édes bora, a Cotnari, és Mihai Viteazul havaselvi vajda a székelyek támogatásával győzte le Báthory András fejedelmet, majd lett Erdély ura is többek között?

Eminescu népe nem félnomádoknak való sztyeppéken, hanem miorotikus térben él, álmodozik, világraszóló költészetet és filozófiát szül a nihilből. A közhiedelemmel ellentétben a román egy vendégszerető, békés nép, egyedül csak mi meg az oroszok tudtuk kihozni őket a nagy béketűrésükből. A románok ugyanis inkább felcuccoltak a hegyeik közé a hódítók elől vagy különbékét kötöttek, de nem hősködtek, nem hagyták megtizedelni magukat! Ez nem sunyiság vagy köpönyegforgatás, hanem előrelátás, pragmatikus gondolkodás, rugalmas, bizánci hagyományokra visszatekintő diplomáciai érzék! Mi még azt a túlvariált kiugrási kísérletünket is elcsesztük, de persze fújunk a románokra meg gúnyoljuk őket, hogy az ő átállásuk sikerült és elismerték. Itt az ideje bevallani magunknak, hogy miközben a magyar történelem zuhanórepülést vett, a románok hozzánk képest sikertörténetet írtak a huszadik században. Ezért is utáljuk őket, főleg Trianon miatt, de képzeld el kiskomám, hogy Erdélyben már 1848-ban is 60%-os román többség volt!

Folytatom ám: Hunyadiak, József Attila, Marosán György, Diótörő Irina, Azotei, Virgil Magureanu (Asztalos Imre), Gyula-Románváros, Árgyelán-Kalányos, Szamosújvár-Gherla-Armeniopolis, Elvira Spiridon bársonyos feneke, Gozsdu udvar, Irimiás, Ianceau, Nagyprodán, Mundrugiu… Hallottál már Mircseá Eliádról meg Emil Csoránról? Kártáreszkut és Joneszkót már meg se merem kérdezni, pedig a művelt nyugaton ők mind elismert művészek, gondolkodók, te meg azt hiszed, hogy a Steaua Bukarest kezdőcsapatát sorolom. Egyszer olvastam egy Csorán-interjúban, hogy kisgyerekként milyen páni félelmei voltak Szebenben, mikor meglátott egy kakastollas magyar csendőrt, na hát akkor szégyelltem hogy magyar vagyok, aztán még csodálkozunk hogy visszanyalt a fagyi?

Ha már Nagyszebennél, bocsánat Sibiunál tarunk (akkor maradjunk inkább Hermannstadtnál a píszí jegyében), most nézd meg mi lett ebből a nagy pécsi EKF-pályázatból? Bezzeg a kozmopolita „szász” Szeben megmutatta a nagyvilágnak, hogy mire képes a román! Amúgy meg igazán nem törik bele a nyelved, ha a Wass Albert nosztalgiatúrádon Erdély helyett azt mondod, hogy Transsylvania (azért mégse Ardeal), Nagyvárad helyett meg Orádéá, és ha angolul szólsz odaát, nem magyarkodsz mindig, akkor meglepően barátságos fogadtatásban is lehet részed. Ja és legalább olyan szép nőket (Nicoleta Luciu) fogsz látni, mint itthon, csak a román doamnák nincsenek annyira elszállva maguktól. Én meg is fogadtam, hogy nem megyek többet Szfüntu Gyorgyéba vagy Mierkuréá Csukba, mint a többi mélymagyar, hanem csak és kizárólag a Regátba: megnézem a festett monostorokat, aztán fölszedek egy legendásan szép, kiéhezett moldvai nőt, és vele együtt átruccanok a Duna-deltához, majd Mámájába, az oláh Miamiba, úgyis van ott nyaralója Jolticáéknak

 

"Európa és az összes kontinensek mit akarnak, hogy mi legyél, hogy érdemes mán égetni magadat, meg strapálni a lelkedet, hogy megmaradjon a nyelved és az emberi emlékezeted, vagy hipp-hopp legyél egy új ember, amilyen még sose vót! Mert itt románt akarnak belőled csinálni, még ha szentül megesküsznek rá, hogy eszük ágában sincs. Akkor is akármilyen új főnök jön, vagy rezsim, le akarják majd nyelni titokban vagy nyíltan ezt a több mint két milliót itt Erdélybe, még ha olyan gombóc, amibe bele is lehet fulladni."

 

(Páskándi Géza: A sírrablók, 1989.)

 

71 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2011.06.04. 08:27:08

Ez mi ez a poszt???? Hallod, te anti-magyar senki, Jakováli Hasszán, vagy ki a phaszom... Neked szabad egyáltalán írni? Mert elvileg ugye nem dolgozhattok szombaton. Szégyen, hogy a Zsindex ilyet fog kitenni főoldalra, de persze tudhatjuk, hogy ők is csak lábbal tipornak a magyaron a nemzeti gyásznapon. Tankokkal kéne lemészárolni minden románt, téged is megtalálunk büdös palesztin. VESSZEN A KISTRIANONPALOTA! MINDENT VISSZA! ADJÁTOK VISSZA A HEGYEIMET!

TheFan · http://oradeanul.com 2011.06.04. 08:30:37

Mámájára ne mennyé, ott jobban lehúznak mint a Balatonon!

Fearzone 2011.06.04. 09:52:27

Jé Páskándi Géza könyvét én is olvastam.

Amúgy címlap lesz ez is...holnap szlovák ...esteleg az osztrákéknál jobb a munka post? :)

Noked-Lee 2011.06.04. 09:57:28

"rugalmas, bizánci hagyományokra visszatekintő diplomáciai érzék"
hehe, zseniális :)

2011.06.04. 10:30:33

sört kinyitottam, és indulhat a szórakozás hátradőlve, gyertek csak, gyertek csak, olyan mint a szandi még jöhet több, a legszórakoztatóbb... :)
Szerintem az előző balatoni poszt után átszakadhatott valami gát, mik lesznek még itt! :D

2011.06.04. 10:30:38

Ez már annyira übermodoros, hogy külföldön mindenki utálja a magyart. Ez minden posztban előjön.

Persze az meg sem fordul az ilyenek fejében, hogy ŐT és csak is őt, azért utálják meg egy sudri bunkó, más normális magyarokkal simán kijönnek.

TheFan · http://oradeanul.com 2011.06.04. 10:45:20

@sztrugackij: Mamajával konkrétan kevés... de a román tengerparton már jártam :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.04. 11:17:40

meghát Florin Raducu! Catalin Azoitei! Decebal-Codru Gradinariu! Radu-Mugur Gusatu! Miriuta Laci!

migueldiez 2011.06.04. 11:33:42

Hajlok rá, hogy az első komment egy jól sikerült miniposzt csak, és egy igazi csiszolatlan gyémánttal van dolgunk. Címlap meg csak nem lesz, mert annyi támadást a szevverek nem bírnának el.

@Frengi: Abszolút egyetértek. Bárhol voltam külföldön, sohasem éreztem hogy az, hogy magyar vagyok, jelentősen befolyásolná az emberekhez való viszonyom. Na jó, talán az esetek öt százalékában, :) de ezt is lehet kezelni. Inkább, az aktuális hozzáállásom, viselkedésem, cselekedeteim stb. alapján "ítéltek meg", ha használhatom ezt a szót. És én is ugyanígy viszont. Sőt, ha olyan a viszony, akkor simán belefér egymás ekézése is :) nekem vannak olyan hortvátH barátaim, akikkel rendszeresen megy az oda-vissza való oltogatás.

Dzsoni Kráncs 2011.06.04. 11:51:30

@Professor Pizka: Nicolae Ilea,Adrian Neagoe,Sorin Cigan,Claudiu Salagean,Liviu Bonchis...
Nézd meg,a fociban is,kimennek,agyonvernek mindenkit,mer a hazájukért küzdenek,ott még van becsület és hazafiság,nem jobbak,de megdöglenek a pályán a nemzeti mezben,nálunk meg csak folyik a pénz a sportba',oszt eredmény nincs,hol vagyunk már,Luxemburgót alig tudtuk megcsapni tegnap,csak a vizilabda,azt meg 20 országba' játszák világszerte,persze,hogy jók vagyunk... :-)

Mr. Winston Wolf 2011.06.04. 12:01:35

Dragomán György, Bodor Ádám, Bartis Attila, nézd meg, ők sokkal normálisabban látják ezt a problémát, pedig erdélyiek, a magyar irodalomban megjelenő román nőktől meg mindig heveny erekcióm volt olvasás közben. Noicát meg Sadoveanu Baltáját hozzátenném, ha már mioritikus térről van szó, az önjelölt zsidó témához meg Nicolae Steinhardtot. Ce fac?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.04. 12:08:07

@Dzsoni Kráncs: Oláhéknál ég a világ megverték a Szorin Cigányt :-D jaj, szólni kell Kurtz ezredesnek, hiogy a kilencvenes évek focijáról nosztalgiázni kellene :-)

"szaladj bazmeg figyel a Mészöly"

borgir 2011.06.04. 12:12:21

Még egyszer leírja valaki, hogy Kis-Trianon, én komolyan mondom, időgéppel visszatolatok tíz évet, veszek egy raklap Trianon étkészletet és egyesével hozzávágom.

@migueldiez: Amúgy annyira tömény, hogy sanszos :)

migueldiez 2011.06.04. 12:25:48

Mivel még nem volt, gyorsan lestipistopizom:
"Az Alföldi Robi is jól tette, hiába próbálják most elbuktatni, hogy a Nemzetibe szervezte a román nemzeti ünnepet. Most próbálják is kicsinálni, látod, próbálkoznak folyamatossan. Pedig egy nagyvonalú, elegáns gesztus volt, pont mint a Medgyessytől, hát az is egy igazi européer-úriember volt, nem úgy, mint ez a törpe c..., aki tele van mindenféle kisebbségi komplexumokkal - amúgy Oradeascuból magyarosította, nem tudom, hallottad-e, az van ezmögött."
@borgir:
A Trianon étkészlet az nagy fless volt, voltak róla felháborodott olvasói levelek, mindenesetre elég sajátos és ironikus történet (akár azt is elhiszem, hogy valakinek sértette az önérzetét, de nagyobb ügyet csinálni belőle, ami, teljesen felesleges volt szerintem).

2011.06.04. 12:45:09

Ráadásul ma már a Dacia jobb mint a Suzuki...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.04. 12:59:55

Hehe. Blokkolja a kommentemet. Pedig nem káromkodtam, sőt okosakat írtam volna.

eastern sugar 2011.06.04. 13:09:44

hú ez erős volt így reggel, de a román tengerpart, az tényleg menő, csak kurva messze van :)

A Tyne folyó déli partja 2011.06.04. 14:07:38

@Frengi: na me, ha esetleg kiköltözne élni valahova, rájönne, hogy fingjuk nincs Magyarországról, magyarokról. mondhatnál akármit, ugyanolyan egzotikum lennél, mint ha román, orosz, szlovák, cseh, akármi lennél.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.04. 16:18:21

-fijam, van jó román söröm, világhírű
-tényleg?
-áh, fenét

Hintz ezredes 2011.06.04. 16:27:47

Erről csak az alábbiak jutottak eszembe.

Románia jégkorong válogatottja:

Kapusok: Adrian Catrinoi (Steaua), Fülöp Rajmond (Brassó).

Hátvédek: Adorján József (Brassó), Flinta Botond, Góga Attila, Kósa Endre, Nagy István, Papp Szabolcs (HSC Csíkszereda), Jevgenyij Piszarenko (Arisztan Temirtau, KAZ).

Csatárok: Antal Zsombor, Basilidesz Tibor, Bálint Zsolt, Pál Zoltán (Brassó), Becze Tihamér, Bíró Ottó, Mihály Ede, Moldován Ervin, Molnár Zsolt, Petres Tivadar, Péter Levente, Virág Csanád (HSC Csíkszereda), Roberto Gliga (Tingsryd, SWE-U20).

moesko 2011.06.04. 16:37:10

gyurcsány szülinapi köszöntője meg valahogy mindig elkallódik ezen a jeles napon. milyméltatlan: )

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.04. 16:42:07

@moesko: hüpp, hüpp. Pedig épp ma lett ötven éves a "szentem".

2011.06.04. 16:54:40

Kolléganő rövidre zárta ezt az egész kérdést, a skyp adatlapján lényegre törően csak ennyi áll: F.H. Székelyudvarhely, Hargita, Magyarország.

Rákérdeztem, hogy akkor most mi van, lemaradtam valamiről? Á, dehogy, csak utáltam nézni a román zászlót a fejem mellett. (a zászló ugyanis nem opcionális, azt csak úgy oda teszi a rendszer)

Prophet 2011.06.04. 19:00:25

Meg még Mátyás is román király volt, aki a népe ellen fordult, és rajtaveszett. Ugye.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.04. 19:04:35

@Hintz ezredes:
Nekem meg a román film jut eszembe, amely az utóbbi években olyan lett, mint 5-6 éve az ázsiai film. Ha egy fesztiválon meghallják, hogy "román" , máris repül az Aranypálma, meg se kell nézni a filmet. Szenvedős-perverzkedős-társadalmidrámás-káeurópás. Ez most a nyerő képlet Európában. Tegyük, hozzá, a román színészek valóban jók, sőt nagyon jók.

Farkasokkal táncoló 2011.06.04. 19:11:29

Kurvára elegem van ebből a határon túli magyarok kontra magyarországi magyarok cirkuszból, no meg Trianonból is.
A 89-90 -es évek elején átéltem azt az eufóriát, mikor minden utunkba kerülő "erdélyi" hős volt, és mindenki azt se tudta hogyan tegye jóvá azt amit el se követett. Pár évvel később már csak annyi maradt, hogy szinte minden ismerősöm, aki "erdélyi takarítónőt fogadott" meg lett lopva, és azt mondta, hogy többet egy szált se.

Személyesen "erdélyiekkel" úgy találkoztam, hogy kértek pénzt arra, hogy hazautazhassanak. Az első ötnek adtam, aztán ennyi.

Most annyi hasznom van belőlük, hogy valahonnan egy romániai Sántafalváról folyoamatosan itt vannak az uyganolyan sánták, akik a hónuk alá kapnak egy kibaszott alacsony mankót, amiben én is sántítanék, és kéregetnek. Meg anyák, akik a gyerekükkel együtt koldulnak, és magyarul írt kartonlapoz tartanak maguk előtt.

Ha tudnám, hogy maguknak koldulnak egy szavam se lenne, de tudom, hogy egy romániai koldusmaffia gazdagszik meg belőlük - hát én ehhez egy 5 ft-ossal se járulok hozzá.

És hagyjatok engem békén az erdélyi magasabbrendű, magyarságukhoz ragaszkodókkal, az a helyzet, hogy szarok rájuk. Már ők is EU tagok, nem a Csau idejében élünk....

Prophet 2011.06.04. 19:25:47

@Farkasokkal táncoló: Szerintem nagyon szépen tudnak énekelni azok a kisgyerekek. Igazi elhivatottság sugárzik belőlük, csak akkor hagyják abba, mikor az anyjuk csecsét szívják - a metróban. Ha így van, várom a medvetáncoltatókat is!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.04. 19:32:45

@Farkasokkal táncoló: Mondjuk azért nem abból a pár darab ingyenélő senkiháziból kéne leszűrni az erdélyi magyarokról alkotott sommás képet. Az anyaországiak között is van tolvaj-csóró-szemét nem is kevés. Ahogy mindenhol. Alapvetően egyébként ugyanolyanok vagyunk mindannyian, éljünk bár Budapesten, Szabadkán vagy Kolozsvárott. A sajátos magyar mentalitáshoz mindenütt hozzá tartozik a hibát másban keresés és a túlzott pesszimizmus, frusztráltság. Bár mondjuk a vajdasági magyarok egy része és Erdélyben pl. a szászrégeniek között van egy olyan (lehet, hogy a multikultiból, lehet, hogy másból) fakadó fanyar humorral fűszerezett mentalitás, ami nekem tökre bejön. Vagy a YouTube-on a Székely nyelvlecke magyaroknak -sorozat és az abból kinőtt dolgok:
www.youtube.com/watch?v=YQ-nqPIkr2k

2011.06.04. 19:40:48

@Farkasokkal táncoló: nekem vannak kolléganőim odaátról, nagyon irigylem őket, mert tudnak magyarul-románul-németül egyformám.
A cégnél neki mindenki honfitárs, a román csaj is meg mi is.
Szeretem ahogy beszélnek. Néha érdekes foglamakat használnak, ami nekem a magyar nyelvet egy más megvilágításba helyezi. (Gondolom ilyen lehet a különbség a svájci, meg az orsztárák német között.)
Amúgy én soha nem jártam Erdélyben a Fetete tói vásáron túl.

Az meg külön buli elmagyarázni a németeknek, hogy mi mind ketten magyarok vagyunk, de én aus Ungarn, ő meg Romanien.
De ha azt mondom, hogy mint nálatok Elsas-Loteringen akkor lesesik neki hogy mi van.

Beszéltünk az állampolgárságról, örülnek neki, legalább nem kell mindig magyarázkodni, hogy ők olyan románok, aki magyar, én meg úgy vagyok vele, hogy nem olyan nagy cucc ez a magyarállampolgárság, vegye aki akarja, jut is marad is.

2011.06.04. 23:05:24

hihi, nekem itt most kint van mindenféle nációjú munkatárs, német, román, olasz, portugál, angol, stb stb.. Mondjuk érdekes, egyedül a románok nem járnak ki velünk közösen zülleni időnként, meg egymás nemzetét ekézni, ez amúgy igen jó szórakozás (főleg a németeket jó tolni hitleres "poénokkal", igen szeretik). Persze ebből nem lehet statisztikát csinálni, 2 román nem csinál nyarat.
Tudom gonosz vagyok, de tök jó volt legutóbb paráztatni a német munkatársat Romániával, -mivel megy ki nemsokára fél évre-, szóval toltam neki, hogy ott az utcákon a kóbor kutyák turistákat esznek, a rablók meg a veséjét helyben vágják ki, míg vár a piros lámpánál :D
Erre nem sok reakció volt, de ez inkább hatott:
www.smartraveller.gov.au/zw-cgi/view/Advice/romania

:D

LOL

2011.06.04. 23:30:05

"Rabies is endemic in Romania. Feral dogs roam city streets, often in packs, and can be vicious. Dog attacks are not uncommon. You should seek medical help immediately if bitten. "

Mr. Winston Wolf 2011.06.05. 06:34:49

"Irinát dög boszorkánynak nézik. Megátkozzák, űzik és megalázzák.Diótörő Irina elszántan hiszi, hogy a pinahúsa mindent megroppant, dió héját, mandulát, fagolyót, üvegdarabkát, szöget, hím rátarti büszkeségét. Egyszer az egyik kárpáti polgárvárosban egy német piacfelügyelő hüvelykujját töri, aki hamis garast keres a szoknyája alatt. Giorgo basta generális katonája is megerőszakolja, hanem örökre nyomorék marad a nyomorult, és még a sírjában is fáj neki a fasza."
(Darvasi László: A könnymutatványosok legendája)

Styxx 2011.06.05. 10:38:52

A poszt minden szavával 205%-al egyetértek, kivéve Marosán György románok általi kisajátításával
Buci Gyuri, a XX. század Spinozája egyben az egyetemes magyar kultúra Gőtéje is!
@Hintz ezredes:
Minden társadalomban a hokisok a legkeményebb macsók. A romániai jégkorong-válogatott listája egyben a legtökösebb romániai FÉRFIAK listája.
@bikmakk:
A szászrégenieket nem ismerem, de szerintem a vajdasági magyarok humora erőltetett, trágár, magyartalan, és telespékelt olyan rejtett poénokkal, amit még a humor olyan rutinos nagyágyúi, mint az Irigy Hónaljmirigy kezdőcsapata, Sas József és Fajkasházy Tivadaj sem értene meg.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.05. 12:07:10

Hogy hívják, amikor egy ember szeret lopni? KLEPTOMÁNIA!
És azt, amikor egy egész ország szeret lopni? ROMÁNIA!

Hahaha, értitek: Ro-mánia! :DDD

2011.06.05. 12:37:02

Románia egyetlen világhírességet adott, ő az akit mindenki ismer, és tudja hogy román, ha nem tudják, hogy Románia hol van, és milyen, elég ez az 1 név, és az arcok felderülnek, az elmék megvilágosodnak: Drakula.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.05. 13:03:22

@Frengi:
Volt szerencsém a kastélyában is járni, ahol nagyon nagy történelmi hitelességgel élt és vért szívott, és 10 dolcsiért majdnem megvettem a házipapucsát, amelyet nagyon nagy történelmi hitelességgel hordott.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.05. 13:35:37

@Frengi: speciel a Bram Stoker's Dracula filmváltozatában székelynek mondja saját magát. pedig az biztos nem volt. (de amúgy szerintem a könyvben nem.(

2011.06.05. 14:16:14

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ez nagyon szar :) Holnap reggel el is mesélem a román kollégáknak, biztos fog nekik tetszeni :D

maxwell murder 2011.06.05. 15:18:29

azt az O-Zone-nal meg mivan? világhírű zenészeket is kinevelt magából "Európa segglyuka", mi meg csak egy Neoton Famíliáig jutottunk, azt az se lett világsiker!

maxwell murder 2011.06.05. 15:46:25

@Szandeeekahh: te most ez frankón komolyan vetted?

Jakováli Hasszán 2011.06.05. 17:42:50

@bikmakk: @Styxx: @zsanka: Köszi a linkeket meg mindent, azért megkönnyebbültem, hogy akiket semmiképp nem akartam bántani vagy megfricskázni az írással, ők értékelték és helyén kezelték. A múlkor voltam a Novi Sad-i halpiacon, ahonnan hazafelé menet Szabó Rozáliát agyonbaszta a villám. Én is szeretem a humornak eme különleges fajtáját, Orbán János Dénes alias Johann von Kronstadt is előszeretettel alkalmazza. Marosán Bucinak meg komoly dumái vannak, az egyik kedvencem: "Ha 1919-ben Vitéz Nagybányai Horthy Miklósnak joga volt behívni ide a szerbeket, a románokat meg a szenegáli franciákat, akkor nekem is jogom van igénybe venni a szovjet fegyvereket a munkás-paraszt hatalomért..."

zsanka · http://csombor.blog.hu 2011.06.06. 00:11:11

@maxwell murder: és ott van még a pánsíp királya, Gheorghe Zamfir is.

Dzsoni Kráncs 2011.06.06. 08:49:05

@Mitya Ivanov: Georghe Pena,Cornel Casoltan...@maxwell murder: Az O-Zone moldáviai volt,amúgy persze román,egyesülhetnének az anyaországgal,a Dnyeszteren-túliak legyenek önállóak,Erdélyt meg vissza.

driopios 2011.06.06. 10:21:54

Mi a különbség a román és a zsidó kereskedő között? Mind a kettő eladná az anyját is, de a román az le is szállítja.

Mr. Winston Wolf 2011.06.06. 14:19:22

Ne feledkezzünk meg a gicces, gregorianizált lounge műfaj modorkirályáról, Michael Creturól, alias Enigmáról sem, meg a dadaista Drakuláról Tristan Tzaráráól. A román tornászcsajok téma már lerágott csont, de Kőműves Kelemen balladája Manole mester címmel a román folklórban is fellelhető. Öreg Mircea és Stefan cel Mare úgy elsikkad a magyar történelmi tudatban, mint Dusán István vagy Szent Száva, bezzeg a iasi mészárlás nem annyira. Mióta 2009-ben Románia volt a magyar könyvhét díszvendége, azóta szép számmal képviselteti magát a román szépirodalom hazánkban. Ion Grosan: Vaslui megye a NATO-ra gyúr c. szatírája például nagyon tanulságos olvasmány, Cartarescu: Miért szeretjük a nőket? c. eposzáról nem beszélve. A román nők nagyon fontos szerepet játszottak az ország történelmében.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2011.06.07. 19:52:01

@Mr. Winston Wolf: Enigma, tényleg! ha már írók: Filip Florian.

Maisie MacKenzie 2011.06.08. 15:43:02

"Románia sem Román Köztársaság ugye"

:-D

"Na jó, a decebalos meséjüket én sem vettem be, de hol van az a mi turáni-sumer-szíriuszi identitászavarainktól?"

A román mindenesetre egy neolatin nyelv, a hun nyelvről meg senki sem tud semmit.

Maisie MacKenzie 2011.06.08. 16:57:16

@Ottlaki Kababám:

Rábasztak a vallásukkal, mert erőteljes szláv hatás érte őket a keleti kereszténység miatt, ha Róma alá kerülnek anno, akkor lehet, hogy "Si" lenne a válasz, de a nyelvtani szerkezet - igeidők - így is latinosak. Nem a szókincs a lényeg, hanem a nyelvtan!

Szerintem egy mai román hamarabb megtanul spanyolul, mint szerbül!

Maisie MacKenzie 2011.06.08. 17:06:45

bună dimineaţa buenos días

Fonetikai jelekkel leírva, még nagyobb a hasonlóság!

Ottlaki Kababám 2011.06.08. 17:13:19

@Maisie MacKenzie:
Az biztos, szerkezetileg latin, ez a Da viszont jó példa arra, hogy ők sem kerülhették el a szláv tengert :)

Maisie MacKenzie 2011.06.08. 17:24:21

@Ottlaki Kababám:

Ezért is tartom baromságnak a románulást! :-)

Szláv nyelvnek nagyon jó a szlovák, latin nyelvnek meg az olasz! :-)

Amúgy az angol is jobban megy a románoknak. :-(

Talán mert az is egy kevert indoeurópai nyelv, mint az övék! :-)

Jakováli Hasszán 2011.06.08. 22:56:18

@Maisie MacKenzie: A kevert indoeurópaisággal egyetértek, elég érdekes kentum-szatem viszonylatban a suta is (most nincs kedvem kikeresni azt a jópofa, ökörszarvas a betűt). Én Cioranhoz kapcsolódva irigylem őket abban, hogy sokkal könnyebben meg tudnak tanulni nyelveket. Csau és Enver Hoxha azért a kizsigerelés, leszedálás mellett annyi jót tettek a népeikkel, hogy jó sok nyelvet taníttattak velük. Ha már itt tartunk, a latin eredetet sem vitatom, de a romanizált illír, albánnal távolról rokon verziót én reálisabbnak tartom, és a fiatal román értelmiség egy része se veszi már komolyan ezt a dáko-románulást. A lováriból meg közvetve elég sok román szót lehet tanulni. :) Noapte buane!

lárvalányhaj 2011.06.09. 01:29:57

@Jakováli Hasszán:

az is érdekes, hogy a "szeretni" igét is a szlávból vették át (a iubi, eu iubesc stb.) -- fura, hogy az alapszókincs egyik legfontosabb szavát is "lecserélték".

Maisie MacKenzie 2011.06.09. 08:24:12

@lárvalányhaj:

Tuti egyházi hatás.

A magyarban a "malaszt" az ilyen egyházi szláv eredetű szó.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.09. 13:24:32

@borgir: Linket róla! Én mindig mindenről lemaradtam.

Trianongyalázásban akkor is a csúcs a Hadtörténeti Múzeum padlójára kiterített francia zászló, felette egy plexihíd, amin a rajta átgyalogló jelképesen megtapossa a zászlót. Ha nem látom saját szememmel, el se hiszem. Az agyament kurátora meg képes volt történészgárdának ajánlani ezt a remek szórakozást...

Amúgy is már azon filózok egy jó ideje, hogy vajon ha felszívom magam, előkaparva a vérmes k-európai nihilt, dolgokba beletörődést, nem csodálkozni a falon növő penészen, a kórházon, ahol épp bedöglött az egyetlen röntgengép -szal ezt a k-európaiakba zsigerileg beléoltott lelki pajzsot a valóság realitása ellen, vajh életben bírnék maradni Romániában? Bizisten, egyszer kipróbálom.

Jakováli Hasszán 2011.06.09. 18:59:09

@Maisie MacKenzie: Az is érdekes, hogy az oszmán időktől kezdve a görög hatás is erőteljes volt a román ortodoxiában, hiszen ott nem volt Ipek, hanem a konstantinápolyi pátriárka adta az irányvonalat, ez inkább csak olyan tulajdonnevekben érződik, mint Pantalimon, Ciprián, és akkor még a fanariótákról nem is beszéltünk.
@neccharisnyás útonálló: Trianon kapcsán a magyarországi magyarok javarészt területekről, antantokról, békediktátumokról vitatkoznak, és legtöbbször hajlamosak elfeledkezni azokról(HTM), akiket Trianon leginkább érintett, és rosszabb pillanataikban előszeretettel jugózzák, románozzák, tótozzák vagy éppen ukránozzák őket, főleg ha munkáról van szó. Nekem így utólag ez fáj a legjobban Trianonban, pedig én Magyarországon születtem, csak erdélyi volt a gimnáziumi magyartanárom meg az egyik legjobb barátom.

Jakováli Hasszán 2011.06.13. 11:14:52

@Szandeeekahh: Szia Szandika, te kis csiszolatlan gyémánt, a tankok még egyelőre nem jönnek, de többek között a te kedvedért is ma megpróbáltam egy cikkben kifejteni, hogy ki is vagyok én, ha érdekel olvasd el. Amúgy szép gól volt, akkor most 1-1 az állás. Hosszabbítás vagy iksz? 90es.blog.hu/2011/06/13/harcosok_klubja_2013

borgir 2011.06.14. 22:06:37

@neccharisnyás útonálló: Itt van a bűnös konyhai finomság: toro.109.hu/?aid=411

Így hirtelen korabeli forrást nem találtam, de már elég régi történet 2002-2003. környékén volt talán az első igazi "balhé" ebből. Akkoriban egy jellemzően az újság hasábjain soha meg nem jelenő embertípusról elnevezett sajtótermék népszerűsítette. De azért újabb hivatkozás van: kuruc.info/r/20/37502

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.15. 12:50:32

@borgir: Vazze! Ilyennel van tele a konyhaszekrény! 8O Csak én még azért vettem, mert bírja a mikrót, és nem törik. Na, hogy én is milyen látens mélymagyar vagyok! Tudtam én, hogy nem kellett volna egy szablyát lengető bronzcsirke alá születni. Éjszaka megvuduzott a beste kuruckanárija az évek alatt.

Bár magyarkodó lehúzásban még mindig az a szögedi csongrád -janem- csanád boltja az etalon. Egyszer ránéztem a honlapjukra. Hogy ott mik vannak! És mennyiért! Egy vésett fatálért 25 rugó???? Merhogy állítólag Erdélyországból hozzák (biztos nagy a vám) Hát bizisten, kedvem támadt felülni a brassói gyorsra, azt keresni amott a csücsökben egy rendes, dolgos fafaragót, hogy csináljon nekem különbet.. vagy akár egy komplett konyhabútort.
És nem vicc! Tényleg ki vagyok akadva, hogy ezek a nyomi nyerészkedők ismét megtalálták a maguk hiszékeny fejősteheneit. Ugyanolyanok, mint a tévéjósok, csak épp a társadalom más szegletéből húznak hasznot. Felfordul a gyomrom!

borgir 2011.06.15. 16:06:16

@neccharisnyás útonálló: Valahogy úgy, ezekkel Dunát lehetne rekeszteni.

Viszont a dolgok előjele pont fordított volt. Nagy volt a felháborodás, hogy a szemét franciák, meg úgy általában a Tuskó, hogy képzeli, hogy ily módon érzéketlen a Nemzeti Tragédiánkkal, hogy egy étkészletet nevez el róla.
süti beállítások módosítása