Olvasói rovat - A kéregető

2011/01/17. - írta: Modor Tibi

Noked-Lee (akitől az MSN-es modorosságok gyűjteményét kaptuk egy éve) csinált nekünk egy ilyet. Köszönjük szépen.


 

A csöves, aki igazából nem is csöves

- Jó napot, fiatalember!

- Jó napot!

- Elnézést a zavarásért, hadd mutatkozzam be, Grastyáni Timóteuszné vagyok, és én vagyok a siklósi báró lánya. 

- Üdvözlöm.

- És csak azért állítottam meg, mert képzelje el, hogy nagyjából egy órája mindhárom pénztárcámat ellopták!

- Nahát, mik vannak.

- Igen-igen. És csak azért állítottam meg -elég kínos is a szituáció-, mert sürgősen haza kéne jutnom Siklósra a férjemhez, de nincs pénzem buszjegyre.

- Rendben, megnézem, mennyi van a pénztárcámban.

- Ó, köszönöm, és higgye el, hogy én sosem szoktam kéregetni, csak az előbb lopták el mindhárom pénztárcámat.

- Persze, persze, megértem.

- Jaj, látom, hogy nem hisz nekem, de tényleg, a siklósi báró lánya vagyok, és sosem szoktam kéregetni!

- Jó-jó, tényleg elhiszem, itt egy kis apró.

- Jaj, köszönöm szépen, és tényleg, ha Siklóson jár, nyugodtan keressen meg, visszaadom a pénzét, Grastyáni Timóteusznét keresse, a siklósi báró lányát!

- Rendben, úgy lesz, viszlát.

- Viszlát, és köszönöm szépen!



A hálálkodó-alázkodó

- Jaj, jónapot, bocsánat, elnézést.

- Jó napot.

- Jaj, elnézést, remélem nem zavarom, bocsánat, hogy csak így megszólítom a nagyságos urat.

- Semmi gond.

- Ó jaj, köszönöm, hogy ilyen rendes velem, mert a többség meg se áll, csak megy tovább, de a doktor úron (tessék? mi vagyok?) látom már, hogy igazán jószívű. Kevés ilyen jó ember van már sajnos.

- Őőő. Köszönöm.

- És csak azért bátorkodtam megállítani -nem is tartom fel sokáig, mert látom, hogy siet-, mert én az utcán élek, és szeretném megkérdezni, hogy nem tudna-e kisegíteni egy pár forinttal, ha nem sértem meg.

- Nem sért meg, egy pillanat.

- Ó jaj, nagyon nagylelkű tetszik lenni az úrfi, hálásan köszönöm, és azt is, hogy egyáltalán meg tetszett állni, és szóba tetszett állni egy ilyen egyszerű hajléktalannal.

- Hát, nem tesz semmit.

- De-de, nekem sokat számít, bocsánat, hogy feltartottam, és köszönöm szépen még egyszer, az Isten áldja meg az ilyen jó embereket!

- Viszlát.

 

A cigány

- Hé, szevasz, szia.

- Ő, helló.

- Hallod tesó. Sajnáljál már meg egy százassal.

A) verzió

- Dehogy adok. (Két tesó felpattan, pillangókés-csattogtatás)

B) verzió

- Oké, tessék.

- Kösz, bratya.


A szívszorító történetes

- Szia, bocsáss meg, meg tudsz állni egy pillanatra?

- Igen, persze.

- Bocs, hogy csak így megállítalak, csak arról van szó, hogy én egy hajléktalan ember vagyok. Gépészként dolgoztam, csak feleségem kisemmizett a váláskor, aztán az utcára kerültem, és már 7 éve itt élek. A nagyobbik fiam pont veled lehet egyidős.

- Ühüm. Sajnálom.

- Igen, és most már harmadik napja nem ettem semmit, és azt szeretném megkérdezni, hogy nem tudsz-e adni egy pár forintot, csak hogy pár zsemlét vegyek itt a kisboltban.

- De, de egy pillanat. Tessék.

- Hm, csak 100 forint? Láttam ott papírpénzt is.

- Csak zsemlére kell, nem?

- De, de persze! Csak van egy kutyám. Aztán én tudod olyan ember vagyok, hogy ha egy falat ételt kapok, akkor először őt etetem meg, mert mindennél fontosabb számomra. Ő maradt nekem egyedül, tudod. Aztán tegnap született 6 kiskutyája, és nekik is kéne valamit vennem.

- Aha. Ha csak egy naposak, akkor nem szopniuk kéne?

- Jóvan bazmeg, most odaadod azt az ötszázast, vagy nem?

- Nem.

- Tetszik ez a kis kütyüke. Mi ez, tabi? Samsung Galaxy, mi? Promós szponzorcucc, mi? Egy pillanatra kikölcsönözhetem, csak mutiba a kezembe, hogy kiposztolhassak valamit a fácsécskámra?

-Sajnos azt sem.

- Akkor csá.

- Cső.



A humorzsák

- Helló, helló szia.

- Jó napot.

- Szevasz, bocs, hogy így megállítalak, csak az az igazság, hogy én az utcán élek, és -őszinte leszek- kurvára jól esne már valami folyékony pulóver, ez ellen a kibebaszott hideg ellen. Meg tudsz dobni egy százassal?

- Aha, pillanat.

- Hú te, köszi.

- Nincs mit.

- Várjál.

- Igen?

- Mondok cserébe egy jó viccet, ha gondolod.

- Persze, halljuk.

- Hát hogy aszonygya. Hogy izé. Miért nincs a vonaton bástya?

- Hm, nem tudom.

- Hát mert a vonat NEM VÁR! Höhöhöhö!

- Hehe. Ja, tényleg jó.

- Hehe. Ja, ja. Na, tényleg köszi, most menj, még utoléred azt a miniszoknyás szöszit, elég szép darab, hehe.

- Okés, viszlát.

253 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.01.17. 21:47:50

kicsit Szeszélyes Évszakokos, de jó :)

imiren 2011.01.17. 21:47:58

Ez még akkor jó, amikor ugyanezt ismerős játssza el.

Mitya Ivanov 2011.01.17. 22:12:32

lehet hogy nem megfeleő utcán élek, de hozzám ilyesmi szöveggel még nem közeledtek kéregetők. De biztos van ilyen is.
az én tapasztalataim olyanok, hogy:
- Uram, visszatolom a bevásárlókocsiját
-oké, egy százasért visszatolhatja, mert zseton van benne
vagy
-rendben, de azért kipakolok belőle, jó?

van olyan is, hogy ingyenes újságot akarnak rámsózni, aztán vagy adok érte valamit, vagy nem. Hangulatfüggő.

Illetve egyszer volt egy jópofa sztori, amikor reggel 7 kor egy tudatmódosult fiatal egy doboz gyufát akart nekem eladni egymillió Ft-ért, azzal a szöveggel, hogy gyerekkora óta keresi azt a valakit, aki megvesz tőle egy gyufásdobozt 1 milláért és akkor rögtön milliomos lesz nulla befektetéssel. Megdumáltam vele a témát, hogy az nem így megy, és adtam neki egy cigit.

medvedr 2011.01.17. 22:40:06

Jó lett az írás, szórakoztató. Nekem ilyen tapasztalatom nem nagyon van. Túlnyomó részt autóval járok, szinte nem közlekedek gyalog v. tömegközlekedéssel. Kéregető kétfajta talált meg: bevásárló kocsi visszatologatós, illetve a pirosban ablakon bebámulós miközben ingyenes újságot lóbál. Ezeket nem szeretem, mert félek hogy elcsapom őket. Néha ijesztő ahogy szambáznak az induló kocsik között. Jócskán fel tudják tartani a kocsisort, amikor a nagylelkű autós kaparássza nekik az aprót. Vagy valamelyik okos kidobja nekik a féldoboz cigit, aztán próbálják menteni a kocsik között.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.17. 22:42:32

Első típusból személyesen ismertem egyet. De volt olyan is, hogy a kelenföldi pályaudvaron vártam haverra, és közben láttam, hogy egyik srác folyton jegyre kér pénzt, pedig már sokszorosa összejött. Ő és az ismerősöm is szőke hajú, rendesen öltözött, cigánynak vagy csövesnek legkevésbé sem nézhető emberek voltak.

Második típusnak Szilveszterkor a tesco parkolóban adtam egy keveset, legyen miből innia.

A harmadik típust késsel még nem láttam, de volt olyan már, hogy elém állt és nem akart engedni, ha nem adtam neki pénzt. De nem adtam, kicsit elkerülve, kicsit ellökve folytattam az utamat, aztán kemény anyázást kaptam, de úgysem tudtak volna utolérni, ha akarnak.

Negyedik típusról általában a legnyilvánvalóbb, hogy nem rászoruló. Persze vannak kivételek.

Ötödik típussal még sosem találkoztam, de inkább szesszel kínálnám, mint pénzzel.

Jaguar 2011.01.17. 23:13:49

Erről jut eszembe az a szupermodorosság, hogy "én pénzt sosem adok, mert elissza, inkább veszek neki ennivalót, hogy ne alkoholra költse..."

Ja persze, ha ő az utcán lakna, akkor nyilván lakástakarékba fektetné a lét.

Travis Paymon · http://szervezdmeg.eu 2011.01.17. 23:18:35

modorosság továbbá:

"ne haragudj, de én nem adok ezeknek pénzt. ezért én dolgoztam meg és nem érzem úgy, hogy nekem kellene ezt a problémát megoldanom. szerintem ez az állam dolga lenne, nem az enyém"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.17. 23:32:01

Én semmit nem adok. A legnagyobb suttyók azok, akik cigit tarhálnak.

stulquec 2011.01.17. 23:37:05

Weisz, weisz.. jó lett a posztod. Szerdán megyek Szenes:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.17. 23:46:35

Én egyik ilyen szövegre sem adok. Arra se, hogy "figyelj megmondom a frankót, piára kell". Egyetlen egy szövegre adok: ha azt mondja, hogy "éhes vagyok". A szívem, az agyam és a gyomrom egyszerre forog, amikor látom az ugyanolyan írást a papírtáblákon, amelyeket kisgyerekkel kéregető nők, és nyomorékok kezében látok. Nem tudom ki írta rá a sablon szövegeket a betegséggel, a nyomorral. Van rá egy százalék esély, hogy létezik valahol egy táblagyártó ember, aki kartonpapírral és piros filctollal segít ezeken az embereken. Kilencvenkilenc százalék az esélye annak, hogy a pesti aluljárók táblagyártó embere nem holmi segítő jószándékból ír szívszorító szövegeket a táblába, hanem egyszerű, gránit-hideg anyagi megfontolásból. Remélem, hogy ez az ember egyszer majd egy rossz éjszakán azt fogja álmodni, hogy minden nyomor, amelyet ezekre a mocskos kartonlemezekre felírt, rázúdul. Nem kívánom neki, hogy élje át, csak azt, hogy egyszer álmodja meg.
Aki odalép hozzám és azt mondja: éhes vagyok, annak nem tudok nem adni. El sem merem képzelni azt az érzést, amikor oda kell menni egy másik emberhez és bevallani a nyomort, és az éhséget. A kutya, a jópofaság, a trükközés nem érdekel. A koldusokat futtatókat pedig rosszabbnak tartom a legkegyetlenebb striciknél is, mert a kurvafuttatás egy testi vágyra játszik, és annak szolgáltat ki embereket. A koldusfuttatás meg az irgalomra.

Richard Lenoir 2011.01.17. 23:47:14

Itt Pesten lépten-nyomon belefutok mindegyikbe futni.
Egyszer apámat állította meg egy ilyen hálálkodó-alázkodó típus a lámpánál, ő polgármester urazott, csak mert apámon öltöny volt, meg egy átlag középkategóriájú autóban ült.

Erről jut eszembe, 70-es, 80-as években íródott Ausztria útikönyvben - Panoráma sorozat - még írják - nem tudom, hogy azóta így van-e még - hogy a bécsi kávéházakban mindenki professzor úr, meg doktor úr, de minimum Herr Direktor. Hiába az osztrák és a modorosság elválaszthatatlan.

vangogh? 2011.01.17. 23:47:42

Én a cigányon kívül(0-106-ig egyiknek sem) bármelyiknek adok, ha úgy adódik...lefosom ha piára költi, vagy mesztic kurvát vesz rajta...Azért adom hogy, könnyítsek a lelkemen a sok nyomort látván, abban az illúzióban tespedve, hogy én is tettem valamit...Aztán vesz rajta amit akar.

Aki ilyenekbe még nem csúszott bele az vagy az 1-2-12 kerületek tengelyén mozog kizárólag autóval, vagy nem budapesti, bár nem tudom mi a helyzet vidéki városokban, mert ott meg én nem járok.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.01.17. 23:55:34

a humorzsákot reggelente az utamba kergethetné a sors. egy százast egy viccért simán megérné nekem hétköznap a dugóban.

Thresher 2011.01.18. 00:00:21

Neeee..... "Párforint, valami, buszjegy" nem volt senkinek? :)

2011.01.18. 00:01:08

cigányozol a kurva anyádat, hogy baszna seggbe a fővajda azzal a keserves tinigyászoló tekintetével

Thresher 2011.01.18. 00:03:24

@vangogh?: Na, ez jó kérdés, itt Pécsett aki sokat van a belvárosban, az pár nap után megismeri a környék kéregetőit, de érdekes módon vannak arcok, melyeket látsz egy darabig, de se előtte, se utána soha többé... Koldus migráció?

vangogh? 2011.01.18. 00:10:10

@Thresher: Nem tudom...talán ez a típus vándorol, utazik, de én ismerek Pesten olyan arcot aki 15 évvel ezelőtt is mindenhol feltűnt a városban (főleg oktogon környéke) és akkor is egészséges hapsinak tűnt, és a mai napig tarhál.Például nekem Ő már ilyen kabala, ha találkozom vele, adok neki zsét. Hátha tudja valaki kiről beszélek, viszonylag megtermett pali, és folyamatosan a jobb kézfejét ütögeti(mintegy fordított tapsolás) a bal tenyerébe és tolja? " Főnök van egy 20-as (50-es,100-as)?? Infláció na...

vangogh? 2011.01.18. 00:10:46

@f@szh@rcos: Ez nekem szólt csillagom? Mert ha igen akkor köszönöm szépen ;)

2011.01.18. 00:23:53

@vangogh?: a szerzőre gondoltam cimbora :)

vangogh? 2011.01.18. 00:24:23

@f@szh@rcos: Kár, már azt hittem betalált ;)

Ленина · http://szanalmas.hu 2011.01.18. 00:28:17

""@Thresher: Nem tudom...talán ez a típus vándorol, utazik, de én ismerek Pesten olyan arcot aki 15 évvel ezelőtt is mindenhol feltűnt a városban (főleg oktogon környéke) és akkor is egészséges hapsinak tűnt, és a mai napig tarhál.P""

Igen én is sokszor látom, egyszer engem is megállított, miközben csapkodta az öklét, mit aki be akar b@szni egyet ha nem adok zsét. Mondom neki: -Öreg gondod van?
-Nem, nincs
-Akkor meg ne csapkodd a kezed, mert mindenki azt hiszi hogy meg akarod ütni... (aztán persze kapott zsét)
csodálom, hogy még nem ütötte szét valami idegesebb társulat..

apátok faszát! 2011.01.18. 00:31:06

az megvan, hogy ugyanaz a csöves másnapra ugyanazzal a "pénz kell a vonatra, ha adsz egy százast még pont elérem", dumával jön?

vangogh? 2011.01.18. 00:32:06

@Ленина: Nem tudom, nekem inkább olyan "gazsuláló", megalázkodó gesztusnak tűnt mindig, a picit görnyesztett hátával...

Nem vagyunk egyformák ;)

fuakjs11 (törölt) 2011.01.18. 00:34:16

@Professor Pizka: Létezik ilyen táblagyártó, volt róla cikk (tán még interjú is) az Indexen. De persze nem ingyen csinálja, a koldusmaffia pénzeli.

vangogh? 2011.01.18. 00:36:31

@franc0: Jaja!
Valahol a népszínház utca környékén tevékenykedik az öreg, én is emlékszem a riportra...

Thresher 2011.01.18. 00:39:29

@franc0: Jézus, ugye nem arra a riportra gondolsz a zolivagyok.blog.hu-n? Mert az kamu! :)

vred kid 2011.01.18. 00:43:40

13. kerület, cigánygyereknek mindig egy liter benzinre hiányzik pénz... Legalább érti mi az hogy NEM..

vangogh? 2011.01.18. 00:47:09

@Thresher:

Most nem olvasom el ha nem bántalak meg vele, mivel készülök alvadni, de én a TV-ben láttam egy kisöregnek tűnő fazonnal, egy kb 15 perces riportot, ami nekem (lehet hiszékeny vagyok) hihetőnek tűnt...Lehet ugyan az a sztori...

Kulacsfej 2011.01.18. 01:23:09

Amikor Miskolcon éltem egy pár évvel ezelőtt, volt egy "vak" hajléktalan a Búza téren az aluljáró tetején, ott ült egy kis sámlin, mellette egy rozzant kiskutya. Előtte egy tábla, hogy milyen szerencsétlen, ez meg az történt vele stb, stb. Délután rohanok át az aluljárón, a figura sehol. Blöki liheg a sámli mellett, tábla előtte a következő felirattal: "Ebédelni mentem, rögtön jövök!" Majdnem befostam a röhögéstől!

Jamal_Fraser 2011.01.18. 01:30:24

Szééép, bár igen ismerős volt, én már ezt láttam valahol :))

cso zsi 2011.01.18. 01:47:32

Pirosnál már volt olyan kéregető, aki azt mondta: "piára kell".
Kapott.
Az aluljáróban minden reggel megtalált egy időben az FN árus, aztán amikor felvilágosítottam, hogy nem én vagyok a mindennapi jótevője, már elfordul ha meglát.
"A fiam akkora lehet, mint te"
Mostanság egyre több fiam korú kéregetőt látok, nem import, hazai termésnek tűnik, mert érteni, amit beszélnek.
Mivel több okból kifolyólag olcsó ruházatban járok az utcán napközben, volt, hogy megemlítettem a kérőnek, hogy rajta tízszer akkora értékű gönc van, mint rajtam, úgyhogy lógva hagyhat.

bagaela · http://kremmarka.blog.hu/ 2011.01.18. 02:24:13

@Professor Pizka: én olvastam egy cikket egyszer egy urrol, aki rászoruloknak gyárt táblákat, azért van sok olyan tábla, ami ugyanugy néz ki. Mindhta a Blaha környékén lakna valahol, talán valami nyomdász vagy korrektor vagy hasonlo volt régen, és valami olyasmit mesélt, hogy zavarták a rosszul megirt, csunya táblák, és valakinek (gondolom egy 'ismerös' hajléktalannak) és azota egymás közt terjednek a hirek, hogy hol lehet elérni. Kedves cikk volt.

Googleztam, de nem találtam, nem is rudom hol olvastam, lehet hogy nem is neten, söt az is elöfordulhat, hogy valamelyik hajléktalan lapban.

De tetszik a blogbejegyzés, és sajnos tényleg rengeteg az undorito lehuzos kéregetö, a 'koldusmaffia' is meggyözödésem, hogy nem szobeszéd.

Viszont én azokat pl. nagyon tudom értékelni, akik különbözö hivatalos(!) hajléktalan lapokat terjesztenek (néha nem is rosszakat, jo cikkekkel, saját versekkel, irásokkal)de ezzel is vigyázni kell - a hivatalos terjesztöknek van sorszámuk, akár panaszt is tehetsz rájuk, és ök egyébként darabonként fizetnek a lapért, (a fedél nélkül azthiszem talán 30 forint) akiknek aztán annyit adsz amennyit akarsz.
Ök általában csendesek, nem másznak az arcodba, de nagyon hálásak ha veszel tölük egy lapot.

(Persze véletlenül sem a metro ujságot terjesztökre gondolok.)

bagaela · http://kremmarka.blog.hu/ 2011.01.18. 02:26:27

@cso zsi: persze az ujságárusok között is vannak 'érdekesek', de ök általában nem rendelkeznek számmal, vagy valahonnan 'szerzik' a lapot, vagy nemtudom...az viszont gáz, mert mindenkit, aki tisztességesen áll a dolgohoz, egy életre elintéznek a bunko viselkedésükkel annál, akit 'betámadnak'.

blueqkazoo · http://borbely.bplaced.net/ 2011.01.18. 03:36:58

Számomra az egyik legaranyosabb fickó Siófokon volt, kb. 20 éve. A Sió áruház előtt "dolgozott", csak nyáron. Személyesen ismertem, Kilitiben lakott, kis ház, Kispolski, csak éppen nem volt kedve a szakmájában melózni. (Asztalos volt, ha jól emlékszem.)
Minden reggel beült a kocsiba(!), leparkolt a Sió előtt, beült a bejárat mellé egy német/magyar táblával, este 7 körül vissza a Polákba, haza és ennyi. Akkor még ezzel a "nyári munkával" keresett annyit, hogy egész évre kihúzta.
Kérdeztem is Fatert, hogy mi miért nem csináljuk ezt, mert akkor neki nem kéne dolgozni menni és egész nyáron együtt lennénk... Gyerekszáj... "Sajna" apám nem ment bele!

virágelvtárs 2011.01.18. 04:09:23

Cigányos volt nekem is:
Számból lóg a cigi, utolsó szál, sőt egész nap már nem akartam rágyújtani.
- Szevasz tezsvérem adjálmá egy cigareTÁT.
Mondom neki, bocs, utolsó szál volt.
- PERSZEHOGY NEMADSZ OTT LÓG A SZÁDBÓL, DEUTÁLOMAZILYENEKET!!!

Most erre mit mondjak?
Semmit. A következő sarkon kértem tüzet.

Lumieres 2011.01.18. 05:09:27

Nyuszika beállít a vasútállomásra:
-Kezit csókolom állomásfőnökbácsi, kéremszépen adjon egy cigit!
- Tessék ittvan Nyuszika!
-Na de állomásfőnökbácsi, nagyonszépenkérem tessék adni egy kis tüzet is!
- Tessék itt a tűz!
Nyuszika szív egy slukkot a cigibol, majd odaköp a vasutas lába elé. :
-Na mi van köcsög vazze', asszed, te vagy itt a bakter?

Lumieres 2011.01.18. 05:28:39

(ne cigányozzatok vazze!!!) Ha már valamit el kell mondani, mondjátok el "nyuszikával"... Egyből vicces lesz és mindenki érti nyuszikával is...

2011.01.18. 06:40:13

@Lumieres: ez a kedvenc viccem, de én cigánnyal ismertem, de így is jó.

Csirke elmondaná, hogy 'németbeeee' ilyen nincs, pedig ajaj.

A legjobb, multkor Frankfurban: már a vonaton ültem, amikor egy fiú azzal tarhálta végig a szerelvényt, hogy otthon hagyta a Bahncard-ját és nem tud haza menni Hannoverbe. Megmodnom az őszintét, nem néztem ki belőle még a 25-öst sem, de jó duma.

A leszólítósokkal kezdetben a 'nem tudok németül' -lel próbálkoztam, de akkor csak azt értem el vele, hogy kitartóan mutogat a szájára, hogy éhes.

Volt olyan cigány aki nem átallotta azt kiírni a táblájára ogy ő egy magyar ember, és vonatjegyre kell neki a pénz haza. Nos ezzel beszédbe elegyedtem, hazudott mint a vízfolyás, ennek ellenére vettem neki sütit az Aldiban, nem mert olyan jó vagyok, hanem azt el tudom számolni a háztartáspénzbe (a kp-t nyilván nem).

Kedvenceim a pankok: ők csak üldögélnek a utcán, kutyákkal, együtt, jól elvannak, vidámak. Nekik szoktam adni kérés nélkül, mert írigylem őket.

zovar23 2011.01.18. 06:46:46

@Professor Pizka:
Személyesen láttam, mikor pár éve a Nyugati aluljáróban egy nem az idén barnult fiatalember egy notesszal körbejárta az összes csövit, - az ilyen táblásokat is - és azok odaadták neki a pénzt. A fickó pedig szépen, akkurátusan felírogatta az összegeket a noteszába.
Azóta nem adok senkinek.

2011.01.18. 06:47:19

@Kulacsfej: A vak Józsit imertem, mert én ott laktam az Ady hídnál, oda járt a házunkba Vámpír Icáékhoz héderezni.

Nekem előre köszönt.

Lumieres 2011.01.18. 07:08:28

@Frengi: Meséld inkább nyuszikával. A nyuszikák úgy is értik... Ők nevetnek rajta a legjobban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 07:20:09

@Modor Tibi: tibitibi, szociálisan érzéketlennek teszik lenni? ejnye. Mi ez a yuppie-mentalitás?:)

Peti8 2011.01.18. 07:22:53

Na így lettem egyszer 200 forintért tábornok úrból admirális úr :)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.01.18. 07:30:24

ismerősöm csaját spanyolországban elrabolta a koldusmaffia. mivel nem volt hajlandó kimenni koldulni, arra kényszerítették, hogy szemetet egyen, megverték, stb. nem tudom, hogy sikerült visszarabolni, csempészni, vagy mittoménmi, de én azóta nem adok egy tetves fillért egyetlen koldusnak sem. emberkereskedőket és emberrablókat nem támogatok.

az m5-ös könyveskálmán kereszteződésnél van egy olyan "sánta", aki az autók között őgyeleg befordított bokákkal. ezt a produkciót én is simán eljátszom, olyan lazák a bokaszalagjaim.

az ebédjegyre kéregető cigánygyerekek másnap is ott fognak állni, és ebédjegyre fognak kéregetni, és nem mennek iskolába.

ha valaki igazán jótékonykodni akar a koldusokkal és a hajléktalanokkal, az támogassa a hajléktalanokat éjszakára befogadó intézményeket, van belőlük egy pár, ugyanis most a hajléktalanszállók költségvetését is megvágta a kormány.

http://www.google.hu/search?hl=hu&source=hp&biw=1278&bih=666&q=hajléktalan+szálló+budapest&aq=0&aqi=g1g-s1g8&aql=&oq=hajléktalan+s

fzoli415 2011.01.18. 07:34:52

@Lumieres: de az említett pillangókéses verzióra is van szemelvény a filmből: :)
www.youtube.com/watch?v=SSQB90YRYrA

Murderface 2011.01.18. 07:49:14

A cigány:
C) verzió:
- Oké, tessék.
- Van ott több is, gádzsó! (Két tesó felpattan, pillangókés-csattogtatás)

D) verzió:
- Dehogy adok.
- Mocskos párásszt! Á szemed folyjon ki! Á Devla egye a májad!

E) verzió (személyes kedvenc)
- [szembeállni a cigóval laza terpeszben, egyik láb kicsit hátrább, kezeket szabadon hagyni]Menj el dolgozni.

Konklúzió: cigánynak nem érdemes adni (szerintem senkinek se, de ez magánvélemény), mert ha olyan kedvük van, így is-úgy is el leszel picsázva.

@Frengi: Jó múltkor Frankfurtban odafutott egy 6 éves cigánykölök (kiccsalád közben a kapualjban várakozott), asszongya németül: adjak pénzt. Mondom: nix dojcs. Asszongya honnan? Mondom Ungarn. Erre tökéletes magyarsággal elkezdett tarhálni. Kurva anyjukat.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.18. 08:02:18

@zovar23: A kúria utcában szoktak néha viháncolni a görnyedt, földön kuporgó öregasszonyból átalakult román cigánylányok (érzékenyebbeknek: nőstény nyulak, szukamacskák, jerketoklyók, süldő kocák, ikrás tükörpontyok). Nem volt még az a kategória, amelyik őrült, intézeti szökevény, OPNI-bezárási melléktermék.
Ezekről írtam is, de nem linkelem, mert ugye a policy :-)

erinaceus-concolor 2011.01.18. 08:13:01

Egyszer engem is megállított 2 cigányasszony, én meg két kisgyerekkel voltam. Adjak már nekik egy kis aprót... Mondtam, hogy nincs nálam. Erre elkezdik, hogy "de szép gyerekek, a rávátálozó kerülje el á csáládodat".... na inkább adtam egy kis aprót, nehogy megátkozzanak... Rémesek:(

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 08:15:05

@Professor Pizka: Az a legszarabb ebben, meg a koldusmaffiában, hogy az ember már ugzanolyan ótvarul érzi magát, ha ad, mint akkor, ha nem ad. Ha nem ad, azért mert egy szőrösszívű burzsuj, ha meg igen, akkor meg azért, mert egy hülye balek, aki aranyfuchszos maffiózókat ösztönöz arra, hogy még több szerencsétlent zsákmányoljon ki. Ráadásul nagyon nehéz megmondani, ki koldul magának, szükségből, és ki nem.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.18. 08:17:55

@altoid: ja, igaz, ami itt valaki írt, sokkal inkább ott van jó helyen a pénz, ahol főznek nekik egy kondér meleg levest.

Teaser: már elkészült Radzs Kumar Szingh első jelenete :-)

2011.01.18. 08:21:42

- Jó napot kívánok uram (belép az üzletbe) egy kis segítséget szeretnék kérni.
- Tessék, hallgatom.
- Ide szállítok gyümölcsöt, zöldséget a piacra (letehetem ezt a láda epret ide?), de most van egy kis gond… (határozott, de udvarias fellépés)
- Igen?
- A teherautóm – itt áll a sarkon – féltengelye eltörött. Még ma vissza kell érnem Bivalybürgüzdre, mert a gyerek beteg, (arckifejezésén átfut egy gondfelhő) de így nem tudok elindulni. Van itt egy szerviz a sarkon, már meg is beszéltem velük, ők megcsinálnák a féltengelyt.
- Értem, de miben segíthetek én?
- Csak kétezer forint van nálam (a pénzt felmutatja, demonstrálván, hogy ő nem egy nincstelen kéregető), de a javítás tizennyolcezer lenne. (enyhe rosszalló arckifejezés – micsoda rablók ezek az autószerelők!) Ha ki tudna segíteni, még holnap visszahoznám, meg itthagyom ezt a láda epret is…
- Sajnálom, nálam nincs ennyi pénz.
- De a kasszábó…
- A kasszából nem vehetek ki egy fillért sem.
- Jaj istenem, most mi lesz, a gyerek beteg, még ma haza kell érnem… Én minden nap erre járok, segítsen, minden nap behozok ezentúl egy kis friss zöldséget, gyümölcsöt… (a kétségbeesett hangsúlyozás keveredik a sapkagyűrögető alázattal, a bajba jutott ember szívszorító helyzetét demonstrálandó )
- Értse meg, nincs pénzem, nem segíthetek.
- Itt hagyom a személyimet… (a felajánlás már magában hordoz némi reménytelenséget)
- Nem kell a személyije!
- Akkor nem ad? (a hangsúly már támadó)
- Nem, nem adok.
- Hát nem tudom, akkor hogyan jutok haza… (megtört, egyben vádló tekintet) nagyon vár az asszony.
- Viszontlátásra!
- …

Megboldogult boltos koromból ez a volt a legkidolgozottabb mesével előálló, hivatásos tarhaművész. Megfelelő jelmez (kantáros melósgatya), kellék (láda eper), meggyőzően, gördülékenyen előadott szöveg, minden stimmelt. Csak azzal nem számolt, hogy én egy érzéketlen tapló vagyok, nyehehehe…

Andie 2011.01.18. 08:21:58

Még naív süldőmalac voltam, pár hónapja voltam itt Pesten, úgyhogy Szeged után sok érdekes, néha megdöbbentő dologgal szembesültem. Az egyik az volt, mikor a Mammut előtt egy 30 körüli, jólöltözött, jófej srác állított meg, hogy iszonyat szarban van, ellopták mindenét, és haza kéne jutnia mittoménhova. A vonatjegy 3000 ft. És megadja a báttya telefonszámát (mert ugye az ő telóját ellopták), nyugodtan csekkoljam le, meg minden. 2 nap múlva jön vissza, és visszaadja a pénzt, csak most segítsem már ki. Hát baze, kisegítettem - elmentem az automatáig, kivettem a 3000 pénzt, és odaadtam neki.
2 nap múlva persze hiába hivtam a megadott számot, lófasz se vette fel, előfizető nem kapcsolható.
Na, ez akkora tanulság volt, hogy évekig nem adtam senkinek egy fillért sem. Szerintem 100 ftjával számolva kb behoztam a tételt.

A minap ért a másik meglepetés, pedig már nem vagyok süldőmalac (asszony szerint csak símán malac). Moszkvatér, punkhaj-utánzatú sapkás, félrészeg, monoklis csávó: tesó, segíts már ki egy kis apróval. Najóvan, jókedvem van, nyitom a brifkót, hát baze, egy 20-as, meg egy 200-as van benne. Well, thats your lucky day, itt a 200-as, ne. Óóóó, tesó, nem tudnál még 40 ft-ot adni, mert akkor tudnék egy szendvicset venni itt a...
Nem vártam meg a végét, ilyen pofátlanságot még lereagálni sem tudtam... (várom a tippeket, hogy kellett volna :))

Egyébként engem rendszeresen kiszúrnak ezek. Ha 10 emberes tömegben haladok, akkor is hozzám lépnek oda. Asszony szerint azért, mert olyan joviális, naív, "gyertek, húzzatok le" kölyökképem van. Hát nemtom, biztos lehet benne valami, de már rohadtul unom. (mondjuk tényleg nehezen mondok nemet, ha amúgy megtehetem, hogy segíthetek)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.01.18. 08:22:50

én már mindegyikkel találkoztam:D egyébként a többségnek valóban szívszorítós sztorijuk van, pankos korszakomban sokat meghallgattam, és megelégedtek egy pár korty piával is:)

a jópofáknak mindig adok, kedvencem, amit eddig hallottam:

"-Üdvözletem, csak egy szót szeretnék mondani.

-Igen?

Egyébként kimaradt a "jós": aki "ingyen" tenyérből vagy kártyából jósol neked, aztán persze előkerül az

a.) a jósláshoz szükségem lenne egy papírpénzre -nincs- megteszi egy százas is.

b.) ha már ilyen szép jövőt jósoltam, igazán adhatnál egy kis pénzt, hiszen nagy gazdaságban lesz részed.

-Segítség:)"

:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 08:25:37

@erinaceus-concolor: most modoros materialistaként megkérdezném: és ha elátkoznak, akkor mi van? semmi?

jajmár...

2011.01.18. 08:28:43

További alfajok:

Rézgyűrűvel próbálkozó cigányember (Erdélyből jöttem, utaznék haza, de nincs pénzem, ez egy régi családi ékszer, adjon érte valamit…)

Recepttel handléző alkoholista öregasszony (Nem tudom kiváltani a szívgyóccert, kedveském, segíccsen ki…)

Auchan parkolóban ténfergő punk Sziget idején (Ma este lesz a Deviant Boiled Snail koncert, segíts már ki beugróra…)

A Déliben még várakozó vonaton végigcaplató hülyegyerek (Valami nagyon gyenge, hazautazós sztorival…)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.18. 08:30:11

@Professor Pizka: ugyan már, kérlek. Linkeld csak bátran.

2011.01.18. 08:31:54

Egyébként a _receft_ a tarhálók ellen egyszerű: napszemüveg, MP3 fülbe, zord tekintet, határozott tempójú haladás - így a legritkább esetben szólítanak le.
Mondjuk én már a próbálkozóra úgy nézek, hogy elmegy a kedve.
A gyerekkel koldulóknál felmegy a pumpa, azokat legszívesebben rúgnám.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.18. 08:32:47

@vészmadár (pica pica): engem a vámház körúton, a zebrán félúton akart megátkozni egy cigányasszony, (hogy éppen egy fehér furgon előle menekülve fogok egy fillért is adni...) hogyaszongya hogy hívják a barátnőmet, jósol nekünk. Aztán, miután látta nem is lassítok, elkezdett átkozódni, én meg elküldtem a cigány kurva anyjába. Miután ezt az átkot a bakancs átok is követni szokta (ritkán szólnak nekik vissza), elszaladt, pedig tárgyalópizsama (öltöny) volt rajtam. Most akkor én kortárs magyar sámán vagyok?

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.01.18. 08:32:54

ja igen, többen is említették a hazautazós kéregetőst, erről is van egy jó sztorim:

Ülök a nyugatinál, várom a páromat, egyszercsak odajön egy 16 éves forma kis lázadó tini, h neki vonatjegyre kell a pénz. Erre én: "figy, én is voltam pank, ismerem már az összes trükköt, szal nem adok". A legdurvább, h semmi szabadkozás, sértődöttség nem volt, egyszerűen tovább ment...

Egyébként azt az 1 %-nyi réteget sajnálom, akinek TÉNYLEG vonatjegyre kell.

Horst 2011.01.18. 08:33:11

és van még egy vállfaj: a Kompos Barnabás :) a mester! akit lehúzott már, tudja kiről van szó

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 08:35:04

@Brother Love: Jó téged újra itt látni! Látom az a negyedik hely meghozta a kommentelőkedvedet... :)

@Modor Tibi: Pizkától mennyit gombolsz a reklámfelületért?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 08:36:21

e tekintetben azt gondolom, néha kicsit túlragozzuk a kéregetőkérdést. Ha éppen van nálam valamennyi, akkor adok egy keveset. Akkor is, ha tudom, hogy piára megy vagy maffia vagy valami. A lényeg az, hogy neki így is, úgy is valami azért leesik belőle, egy kicsi. Ennyi az egész.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 08:36:21

e tekintetben azt gondolom, néha kicsit túlragozzuk a kéregetőkérdést. Ha éppen van nálam valamennyi, akkor adok egy keveset. Akkor is, ha tudom, hogy piára megy vagy maffia vagy valami. A lényeg az, hogy neki így is, úgy is valami azért leesik belőle, egy kicsi. Ennyi az egész.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 08:40:02

@vészmadár (pica pica): Ja, lehet, csak például a Párizsban a jéghideg utcán babával ücsörgő román cigányasszony valószínűleg nem önszántából van itt, és minél többen adnak neki, annál inkább fogja a stricije bővíteni a biznicet. Így azért már nem olyan egyértelmű...

eino. 2011.01.18. 08:41:37

Még a gimis időkben ültem egy padon, kiflit ettem felvágottal. Odajött hozzám egy cigány ember, mondta, hogy éhes, nem adnék-e neki egy kis kiflit. Adtam, akartam adni felvágottat is, de azt nem fogadta el. Ott ültünk ketten a padon, ettünk, aztán elköszönt és elment :) Mai napig jó élményként gondolok vissza erre, érdekes volt. Azóta persze belefutottam egy csomó tarhálóba, akiknek azért általában adtam. Mára megtanultam felismerni a szemétládákat. Viszont ha valaki nem tarhál (nem jön a nyakamra ,,kiskeziccsókolom, buszra/gyerekre/kutyára kell" dumával), csak kukázik vagy látom rajta, hogy rászorult, szoktam adni ételt vagy pénzt is.

GiveltAway 2011.01.18. 08:41:50

- Elnézést, hogy megszólítom, Csikós Juhász Imre vagyok.
- Üdvözlöm.
- Én itt most el akarok indítani egy békefolyamatot. Nemrég adtam be a papírokat a köztársasági elnöknek. 19 vármegyében lehetne túrista centrumokat létrehozni.
- Pontosan mi is az, amit szeretne?
- Feltaláltam egy építőanyagot, ami hőálló, tűzálló, vízűálló, ütésálló és toll hozzáadásával még golyóálló is. 3x2 méteres táblákban lehetne gyártani. Magyarországon azért frága a gátépítés, mert olyan sokat kell utazni. Egy házat 3 óra alatt, egy várost meg egy nap alatt fel lehetne építeni. Csak ledarált műanyag és papír kell hozzá meg ...
- Műgyanta? És ez akkor ez majdnem olyan, mint az üvegszálas műanyag?
- Nem, ez teljesen más.
- De ez is ilyen kompozit anyag lesz, nem?
- Nem, ehhez pillanatragasztó kell. Megoldána a hajléktalanok problémáját és a szemét is eltűnne. Már csak 500.000 forintra lenne szükségem, hogy az anyagot kiküldhessem tesztelésre amerikába, oroszországba és németországba, hogy megmérjék mekkora a szilárdsága és a terhelhetősége. Tudná támogatni ezt az ügyet?
- Sajnos pénzzel nem. Sőt nem is látom értelmét miért nem lehetne magyar intézetben vizsgáltatni az anyagot? Ha már magyarország fellendülését várjuk tőle.
- Mert bejegyeztetni egyszerre kell mindenhol a világon, és az nagyon drága.
- Hát igen, egy világszabadalom nem olyan, amit egy feltaláló komoly támogató tőke nélkül megléphet.
- Keressen rám youtube-on, fent van egy videóm. Keressen rá a nevemre: Csikós Juhász Imre. Viszont látásra.
- Viszlát.

Január 14-én pénteken, kb 15:00-kor az Erzsébet téren.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.18. 08:41:53

@altoid: elmésztea a jóbüdös kalmárszellemű... :-)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.18. 08:44:06

Én minden reggel szoktam látni egy nőt az Árpád hídi metró lejárónál, aki egyedül neveli az árva(!) gyerekét.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2011.01.18. 08:44:08

Ja, a Keletinél jön a fazon hogy "vonatjegyre kéne, nem tud hazamenni Esztergomba".
Mondom okés, de oda a Nyugatiból megy, baszod...

Andie 2011.01.18. 08:47:22

Ja, van egyébként egy hatalmas arc itt a János kórház előtt. Az autók között korzózik, igazi rejtői figura, vékony, szálkás testalkat, állandó vigyor, jókedv, szinte táncol a kocsik között, úgy penderül oda, hogy az ember nem tud nem oda figyelni, és a szövege?? Komolyan, ha filmrendező lennék, adnék neki valami szerepet, akár Fülig Jimmyét is. Na, neki szoktam tolni pénzt, mert "megdolgozik" érte. Viccet mond, löki a sódert, napi hírek, aktualitások, a Heti Hetes elmehet a sunyiba a srác mellett.

A gyerekkel kéregetők (főleg mióta nekem is van) mélységesen felháborítanak. December elején napokon át láttam egy nőt egy kb 2 év forma kislánnyal a Mammut melletti tarhálós sarkon kuporogni a földön, valami kis táblával. Az ilyet hogy nem veszi elő a gyermekvédelem? -10 fokban ott ücsörög a kisgyerekkel a földön...

A sántáról nekem is van egy sztorim: vártam valakit egy ilyen kereszteződésnél, és volt időm megfigyelni a 04-es komát, aki iszonyatosan kicsavart lábbal bicegett (szinte kúszott) egyik kocsit a másikig, egy kb méteres botra támaszkodva. Azt hitte volna az ember, hogy ilyen láb nincs is, ez inkább akadály, mint előny... Aztán ahogy a kocsisor elindult, faszi kiegyenesedett, botot a vállára dobta, és lazán, ruganyos járással visszasétált a lámpáig, ahol mielőtt az első kocsi odaért volna, ismét felvette a Quasimodói testtartást. Hát kínomban röhögtem...

Mitya Ivanov 2011.01.18. 08:51:30

A Népligetnél vannak olyan kéregetők is, akik pár száz forintért leszopnak, de meg is lehet őket dugni. Férfiak (?) természetesen.
Én már beszéltem olyannal, akinek az ismerősének az unokatestvérének a falubelijének az ángyának a férje majdnem adott, de a kéregető túl mocskos volt így nem lett az egészből semmi.

Straight 2011.01.18. 08:52:58

Velem egyszer szegeden esett meg:
Látom kinézett magának egy csöves és már elkerülhetetlen a találkozás.
Lesütött szomorú fejjel a csöves:
- Helló! Ne haragudj hogy téged zavarlak a saját problémámmal... de... a vasas cigányok ellopták az űrhajómat és leadták méh telepen és már egy hete nem tudok hazamenni. Kéne egy kis pénz kajára. És ne aggódj tényleg kurva éhes vagyok kajára költök mindent. Majd déltől gyűjtök kannásborra.

DenisaM 2011.01.18. 08:55:24

Istenem mennyi jótékony ember van! Hogy lehet az, hogy a társulat nagy része nem az adóban megfizetett sarcot sokallja, hanem még pluszban juttat nekik?!
Amennyiben ezek a kedves aranyos bűnözők, mert azok a nagy része (maffia, stb.) nem lenne az utcán, hanem mondjuk sitten, otthon, rehabilitáción hogy megszabadítsák a szenvedélybetegségétől, talán tőlünk se vagyonokat vonnának le a semmiért...

qwertzu 2011.01.18. 08:56:11

Hogy én mennyire rühellem ezeket. Ha tudnám, hogy valakinek tényleg 50 forint kell a jegyéhez, adnék neki szívesen, de ezek miatt nyilván nem adok senkinek, mert az azért nem fasza, hogy ebből élnek. És fordítva is, ha az életben egyszer véletlenül szükségem lenne egy húszasra, tutira senki se fog adni.

Gyáli úr 2011.01.18. 08:58:04

Mostanában a Nyugati mellett, a Körút és a Visegrádi út környékén járkál egy dagadt bálna, aki azt hazudozza, hogy épp most lopták el mindenét, és sürgősen szüksége lenne xezer forintra, aminek majd a dupláját adja vissza, csak vissza kell szereznie a kocsiját meg a táskáját meg a mobilját, és ahhoz kell a pénz.

Ez a faszi legalább 4-5 éve nyomja ezt a sódert, már négyszer összefutottam vele. Régen még embernek nézett ki, viszonylag ápoltnak és viszonylag jó ruhái voltak. Azóta kicsit alkesz feje lett, egy sima, kopott fekete sapkát hord és egy világos műirha kabátot.

Régóta tervezem, hogy lefotózom, és felteszem a képét a netre, de mostanában csak sötétben találkozom vele.

Ugyanez a fajta az ELTE lágymányosi kampuszánál hazudozó, angolul folyékonyan beszélő (!) cigány, aki egy rózsaszín mobiltelefon feltöltésére akarja rábeszélni az egyetemistákat. ("Van egy bankautomata a közelben.") Aztán Isten tudja, mi történik a diákkal az automatánál! Utóbbi külsejére sajnos nem emlékszem, csak ennyit láttam és hallottam belőle, amennyit leírtam.

Bokorványi Bábolna 2011.01.18. 09:02:09

Az "éhes vagyok, éhesek a gyerekek" szövegre a legjobb válasz, hogy gyere, itt a bót, bevásárolunk tartósélelmiszerből. Egyszer a Deák aluljárójában találkoztam egy erdélyi asszonnyal, az is ezt mondta, csak ő tényleg el is jött velem a boltba, lisztet, cukrot, morzsát, konzerveket, száraztésztát kért kb 1500 forintért, remélem, néhányszor jóllaktak vele.

Gyáli úr 2011.01.18. 09:02:09

@GiveltAway: Ez a Csikós is nyomja úgy 6-7 éve. Régen még nem volt MAGYAR mázzal leöntve az egész, akkor még csak egy szegény de gógyis juhászt vagy mit játszott. Aztán a 2006-os változásokkal elkezdte ezt a vármegyés faszságot, és rosszabb stílusban beszél, mint egy tévéshopos... Most is a fülemben van a hangja, meg ahogy osztogatja a fénymásolt papírjait önmagáról.

cd-r 2011.01.18. 09:02:34

@Thresher: jól mondod. csomóan lejönnek csövesek bpről,meg mindenhonnan az országból, mert itt (állítólag) jó az ellátás a hajléktalan szállókon, meg nyugis, jó a közbiztonság.

noirp 2011.01.18. 09:06:03

Egerben annyi ilyen alak van, nem igaz.
Legtöbbször finoman lerázom őket, tekintve h engem se "Lócsild" finanszíroz, de (szánombánom) másfél éve egyet konkrétan elküldtem a picsába.
Ülök a főutcán egy padon, odajön hozzám kis elektromos kocsikán (EL-GO: vmi mopedféle kis jármű) hogy adjak már neki egy kis aprót vagy egy szál cigit. Jólszituált pasasnak látszott. Kérdeztem, h hogyhogy kocsika van, cigire meg nem telik?
Azt mondja erre (itt nyögte ki a varázsigét, amivel az agyamra lobbantotta a gőzt) hogy _hát, tetszik tudni, ez nekem ingyen jár._
Erre már felhördültem: tényleg? látja, nekem semmi se jár ingyen, még az aprópénz se. És elküldtem.
Azóta se tudom, ki lehetett, de ha tényleg _ingyen_ bulizta ki magának a vélhetően méregdrága herkentyűt (gondoljunk bele, h a szimpla rokkantkocsi is mibe van) és ezután még van arca tarhálni, hát nagyon pofán tudnám kapni.

Infomaker 2011.01.18. 09:09:38

Az én sztorim:

Ugyan soha nem néztem a Mónika show-t.. (hahahaha) :) de egyszer pont elkaptam, hogy egy hajléktalan nő ordibál már nem is tudom kivel.
Másnap megyek a Rákóczi úton a Blahánál, és pont ez a nő kéreget. Úgy megörültem neki, mintha kb. egy sztárt látnék, és mondom nem maga volt a tévében? :)
De azt mondja igen, hú akkor adok egy százast :D

(ja, a modoros vidéki önérzetesek kedvéért Budapesten történt Rákóczi, Blaha téma :) )

cd-r 2011.01.18. 09:11:33

nemigen adok általában senkinek, egyedül néha azoknak, akik nem kérnek, nincs előttük semmilyen szívszorongató tábla és öregek. kinnt ül a fater a kereszteződésben, ha szimpi, néha megdobom egy kis pénzzel vagy cigivel, ha épp rám jön a jótékonykodhatnék, de aki betalál, feltart, sztorit próbál előadni, az tuti nem kap egy kiba vasat sem.

2011.01.18. 09:12:52

@Mitya Ivanov: Az nem kéregető, végül is szolgáltatást nyújt...

2011.01.18. 09:13:49

Tkp. a gagyizó cigány sem kéregető, más kérdés, hogy mennyire jó üzlet egy rézgyűrű néhány ezer forintért.

Mitya Ivanov 2011.01.18. 09:15:22

@Brother Love: ha így nézzük, akkor az ingyenes METRO újság osztogatását kéregetéssel összekapcsoló személy tevékenysége is kölcsönös előnyökön alapuló árukapcsolás

cd-r 2011.01.18. 09:15:25

legjobb, mikor kinnt ül a tolókocsis tag, az út másik oldalán meg egész véletlenül egész nap hesszeli egy susimelegítős cigány forma. yardok ott köröznek egész nap, de valahogy nem úgy tűnik, hogy rajtam kívül ez bárki másnak feltűnne.

noirp 2011.01.18. 09:15:45

@altoid: Nézd, én is azt mondom, h légy szőrösszívű burzsuj--oszt ha adsz, adj valamelyik menedékhely üzemeltetőinek, de koldusnak kézbe semmit.

DenisaM 2011.01.18. 09:16:07

A gyerekeseknél meg csodálkozom, vajon a gyermekvédelmi szolgálat hol leledzik? A szociális munkások is csak úgy lazán elmennek mellettük? Hol van a gyerek normális élethez való joga? Jobban járna a társadalom, ha legalább az esélyét megadnánk, hogy ne Maugli jellegű undormány (Blaháról a román gyerek), hanem normális felnőtt válhasson belőle...

Nekrológ · http://nekrolog.blog.hu 2011.01.18. 09:16:25

És tényleg, pedig annyira szürreális, hogy azt hittem egy remek mikroposzt:
www.youtube.com/watch?v=2M0VKMt_hSM

Egyébként külön posztot érdemelne.

noirp 2011.01.18. 09:18:31

@Brother Love: Hogyhogy hogy jut haza? busszal baszki.

Nekrológ · http://nekrolog.blog.hu 2011.01.18. 09:19:57

@Nekrológ:
2:15-től: "Eladósodott, 4-5 gyerekes család, vag yegyedülálló családanya nem tud elmenni nyaralni. Házépítés mellett, dolgozva nyaralna. Uborkabetakarítás, vagy éppen meggyszedés (gyönyörű zárt e-hang)közben, bográcsozhatna, és a házat is felépítené"

noirp 2011.01.18. 09:20:30

@DenisaM: A gyermekvédelmi szolgálat akkor se lép közbe, ha otthonról kéne kiszabadítani a naponta kékre-zöldre nevelt, netán éheztetett kölyköt. ("Háde nem hótt az éhen. Dehogy halt éhen. Há attunk neki mindennap csukros vizset.")

2011.01.18. 09:22:25

@Mitya Ivanov: Jójó, de amíg Metro újságot a közvetítő nélkül is megkaphatok (elveszem a helyéről), addig annak kicsi a valószínűsége, hogy valaki csak úgy jártamban-keltemben leszop csupán azért, mert megkérem. :)

Mitya Ivanov 2011.01.18. 09:24:38

@Brother Love: jójó, de pénzért elhozza neked az ingyenes újságot, nem kell neked elmenni, míg a másik esetben meg éppen elmehetsz, ha akarsz:))

GiveltAway 2011.01.18. 09:28:46

@Gyáli úr: Nekem főleg az volt benne a kemény, hogy meg vagyok róla győződve, ő komolyan hisz ebben a találmányban.

Kinizsi tagállomás 2011.01.18. 09:31:27

Mivel a munkámba vág:

Pestet az ún "koldusmaffia" tagjai felosztották egymás között. Csak az koldulhat, akinek ők engedélyezték. Ha más valakit meglátnak, akkor azzal modorosan mondva testi-lelki jó barátságba kerülnek. Amit az emberkék keresnek, annak nagy részét le kell adniuk. A koldusokat is rendszeresen rotálják, adják veszik, mint a lányokat itthonra és külföldre is. Beszélni nem nagyon mernek, mert csúnyán végzik és kikeresne egy hajléktalant.

Az Őrs vezér terén 5-6 óra alatt átlagban 7-8.000 Ft-ot keresnek meg. Nem tévedés. A Fogarasi úti hipermarket parkolójában a legkisebb is számít, itt ugyan ennyi idő alatt 3-4.000 pénzt lehet keresni.
Ha ezeket megszorozzuk több helyszínnel és a folyamatos munkavégzők számával egészen csinos összegeket kapunk. Nagyon sok szép ház és drága autó ebből vagyon. Havi általánydíjért jól menő ügyvédek és verőlegények állnak a főnökök rendelkezésére.

A kifordult bokájú koldusnak nincs kifordulva a bokája, csak a cipője van úgy átalakítva, hogy a cipő befelé eső részére ragasztják a talpbetétet. Nagyon gyorsan tudnak futni egyébként előlünk, csakúgy mint a féllábúak. ( Ez is milyen hülye szóhasználat: féllábú, amikor nem is fél, hanem csak egy lába van ). Az egylábú másik lába szépen fel van kötve hátra. Egyébként némelyik alakítást és jelmezt holywoodban is megirigyelhetnék.

Alkalmi kéregetők mindig is voltak-vannak-lesznek, csak ha rontják az üzletmenetet, akkor finoman elbeszélgetnek velük. Ezen a téren tömören ennyi a nagy magyar valóság.

2011.01.18. 09:34:37

@Kinizsi tagállomás: És hol van a budapesti Csodák Udvara? :)

Andie 2011.01.18. 09:35:17

Ami igazán félelmetes, és egyre sűrűbben tapasztalom, hogy a nagyszámú tarhálás, kéregetés, zaklatás miatt az emberek már nem bíznak egymásban, és mindenkiben potenciális vegzálót látnak.
Nem egy alkalommal esett meg velem, hogy kerestem egy utcát, egy boltot, akármit, és meg kellett szólítsak valakit. Nem nézek ki csövesnek, szeretem a visszafogott eleganciát, a jó márkákat - de szinte mindig azt érzem a leszólított félben, hogy fél tőlem, tarhálónak, lehúzósnak néz, vagy ha nem is annak, de biztosítási ügynöknek. Múltkor egy babakocsis kismamát céloztam be a Gellérthegyen, mert a környéken nem volt rajtunk kívül élő ember, én meg rohadtul eltévedtem, nem találtam egy utcát. Odaálltam mellé, ő gügyögött a babának a babakocsiba behajolva, és köszöntem, megszólítottam, de látom, hogy fel sem mer nézni, a szeme sarkából sandít, szinte rettegve... mire végigmondtam a mondanivalómat, és megkönnyebbült, szinte mosolygott. Szinte átéreztem a helyzetét, kiszolgáltatva, gyermekével, sehol egy lélek a környéken...
Rémes ez gyerekek...

Sand Lover 2011.01.18. 09:36:01

Elvből nem adok koldusnak, mert ezzel továbbra is fenntartom az „ipart”.
Kivételt képeznek az öreg nénék akik virágot árulnak az aluljárókban. Őket nagyon sajnálom, mert sejtem, hogy mennyi a nyugdíjuk (szoktam beszélgetni a házbéli idősekkel).
Régebben a Kálvin téri aluljáróban mindig ugyanaz a csapat hajléktalan riogatta a járókelőket (utáltam is lemenni már) de amikor Oli és „szétbasz az ideg” Juci házaséletet élt az egyik telefonfülkében, akkor konkrétan hetekig elkerültem az aluljárónak még a környékét is.

T mint T 2011.01.18. 09:36:06

Hát, hál'Istennek, mi nem nyomorgunk (egyelôre). Úgyhogy a kocsiban mindig csörög egy marék százas, kétszázas (márcsak parkolás miatt is). Ha benéznek az ablakon, akkor higiénés alapon szoktam dönteni. Ha tartok a kórokozóktól, akkor bunkó vagyok és nem húzom le az ablakot. Ha olyan állapotban van az ipse, hogy - legalább - szemmel láthatóan megúszom egy TBC nélkül, akkor adok neki aprót.

Illetve mindig megengedem, hogy elvigyék a bevásárlókocsit. Csak valamikor hallottam, hogy kitiltják ôket az áruházak parkolójából, hogy ne molesztálják a zembereket. Mondjuk, nekem néha, ha rohanok, külön jól is jön egy önkéntjelentkezô, úgyhogy szvsz nem kéne ôket kitiltani.

Amit gyûlölök az a gyerekkel koldulás! Az durva. Ott valamit tenni kellene.

Mondta egyszer ismerôsöm, aki egyébként nagyon jól el van eresztve, hogy ö elvbôl nem ad, mert nem gyarapítja a maffia zsebét. Hát, igen, ebben is van valami. Csak egyszer beszélgettem egy hajléktalan nôvel. Bevallotta, hogy az élete olyan, hogy ha visz haza pénzt, akkor kap egy kis kaját este, meg alhat melegben. Ha nem, akkor még jól meg is verik.
Szóval, akkor ne az én 200-asomon múljon, hogy aznap megverték.
De valóban durva a helyzet!

Valamit tenni kéne központi szinten. Én elég szabadságpárti vagyok, de ez télleg már nem tartható, hogy egyeseknek az utcán kell (vagy szabad) élni, mint a tuaregek. Ahol meg gyerek van, ott segíteni, hogy normális körülmények közt együtt maradhasson a család és nevelkedjen a gyerek. Ha a szülô meg bizonyította alkalmatlanságát, ott meg el kell venni a gyerkôcöt, sajnos.

T mint T 2011.01.18. 09:40:53

Még annyit, hogy ismertem egyszer valakit, akinek az anyukája beteg lett. talán agydaganat vagy alzheimer lehetett, mert szellemileg épült le a nô (bár elég lassan).
A lány akkor velem egyidôs volt (kb 18), és volt egy 16 év körüli öccse is.

Mikor a mûtét/beavatkozás(?) nem nagyon hozott sikert, akkor az apa fogta a 2 gyereket és elvitte ôket. Anyu meg maradt a panelban, azt legyen neki.

1 év múlva az ecseri piacon láttam, hogy az agyonhasznált melltartóit meg bugyijait árulja, le van fogyva és tök gáz állapotban van.
19 éves voltam és hezitáltam, hogy felvásároljam-e tôle a készletet, hogy egy pár napig ehessen, vagy ne merjem megszólítani, hátha emlékszik rám és cikinek találná. Utóbbi mellett döntöttem... Azóta sem láttam, lehet, hogy már meghalt...

Felmerül a kérdés, hogy ghol volt ekkor a férje és a 2 gyereke, de ôket sem tudom már, merre fújta a szél.

Szóval ilyen eset is van...

zizou76 2011.01.18. 09:42:21

Ehh, Csikós Juhász, vele kábé 5-6 éve futottunk össze a Ráday utcában, már nem emlékszem, hogy akkor mit hirdetett... Ez a szuper építőanyag nem rémlik, de már akkor is beszélni akart mindenféle nagyhatalmakkal, meg tele volt összeesküvés-elméletekkel.

-Z

Fortresse 2011.01.18. 09:44:46

A Király u. sarkán szokott lenni egy szakállas emberke, táblával a kezében, rajta a felirat: "Éhes vagyok."
Ha alkalmam volt rá, mindig adtam neki pénzt. És ahogy tapasztaltam, élelmiszerre költötte.

Fortresse 2011.01.18. 09:50:32

@Kinizsi tagállomás:
Pár hónapja a Blahán tapasztaltam: egy roma nő ült a lépcső tetején és kéregetett. Megjelent egy idősebb, molett egylábú (ha már nem féllábúnak kell mondani...) férfi - többször láttam már ott - , és alpári kifejezésekkel tarkított ordítással elzavarta.

Lehet, hogy az az ő "bérelt" helye volt?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.18. 09:50:49

@Morgan LeFay: én, a viráglelkű poéta egyszer kénytelen voltam durváskodni a kálvin aluljáróban. Hót kómásan ballagok a Ráday utcában, jön szembe a húgom, hót sápadtan. Mivel nálam hatszor elvarázsoltabb egyed, hagyta h körbeállják az aluljáróban, alig szabadult el. És még volt pofájuk aztán is odajönni, amikor ketten mentünk át.

A kálvin aluljáróban a kutyás bácsi az érdekes a két dagadt tacskóval. nem csöves, meg semmi, egyszerűen azzal a két liszteszsák méretű kutyával pénzt keres.

2011.01.18. 09:55:10

A komolyabb kommentelők figyelmébe: azért nem árt elhatárolni a kategóriákat.
Más a hajléktalan, más a sérülést mímelő, vagy gyerekkel kolduló, megint más a tarhálós punk, a lehúzós nagydumás, stb.

Tavaly két gót csaj próbált meg pénzt kérni tőlem. Nem vagyok egy erkölcscsősz, de nem adtam: annyira se kép, se hang volt már mindkettő, hogy attól tartottam, ha még (a pénzemből) ráisznak/szívnak valamit, még a végén komolyabb bajuk lesz.

Amúgy, ha épp nincs olyanom, miért is kellene pénzt adnom életerős, fiatal férfiaknak? Nyomorult öregeknek már inkább, bár bevallom: nálam az adakozás nem valamiféle szigorú elvekhez kötött dolog, abszolút hangulatfüggő.

Még az egyetem alatt babonából a vizsgák előtt mindig adtam egy Margit hídi kutyás koldusnak, (ez a rituálé része volt, éppúgy, mint a reggeli háromszori fosás, a vizsganyakkendő, stb.), míg sikeres keményebb vizsgák után a nagylelkűségem is fokozott volt, akkor könnyen adtam piára valót, néha még meg is kérdeztem, mennyi egy kannás bor, és annyit adtam.

Madg 2011.01.18. 09:56:45

noirp: Az EL-GO mopedben a legszebbb, hogy édesapámnak nem járt, mert ugyan egyik lába amputálva volt, de a keze elég erős a tekeréshez (dombvidéken)...
Amúgy 300e-500e körül van.

noirp 2011.01.18. 10:01:17

@Madg: Gondoltam...Egyre kevésbé szégyellem, h a fickót elküldtem dél felé: nem volt amputált tagja, nem volt botja stb., semmiféle kóros tartás, izomsorvadás jelei sem, sehol.
De az EL-GO _jár_ neki. Jár ám neki a...amit a népdal szerint fölnyergelünk oszt azzal megyünk haza.

labi 2011.01.18. 10:05:17

Eddigi "legszebb":

Róna utcán évek óta ugyanaz a csóka.
Ha lehúzott ablakkal érkezel akkor elcseszted, mert megáll melletted és nem ereszt, szóvá teszi ha nem köszönök előre, stb. :)

Múltkor lehúzott ablakkal érkeztem, csóka közeleg, na mondom inkább adok mert hosszú a piros és semmi kedvem hozzá. Körülnézek, csak egy ötvenes van a pohártartóban, azt odaadom neki.

- Ötvenes?
- Igen, most csak ennyi apróm van.
- Aha, bezzeg drága kocsira, házra meg kurvákra futja, mi?!

Éppen váltott a lámpa, a jelenet meg annyira groteszk volt, hogy csak nevetni tudtam. Amúgy a "drága kocsi" egy Dacia. :)

yerico1 2011.01.18. 10:08:21

Nem koldustéma, de hasonló utcaileszólítós.
Éppen végeztem a bevásárlással, mikor a bolt előtt elkapott két dekoratív leányzó, az egyik kezében egy parfümös dobozzal, hogy "Szia, elfogadsz tőlünk egy ajándékot?" "Hogyne, köszi". Meg se álltam, csak elvettem a kezéből, és toltam tovább a kocsit. Hát volt egyfajta lefagyás az arcukon, aztán a megkésett reakció, hogy ők azt nem úgy gondolták. Visszaadtam utána, de már csak az arcberendezésükön lejátszódó folyamatokért megérte. Azóta valamiért nem akarnak megajándékozni.

Kinizsi tagállomás 2011.01.18. 10:12:13

@purga: abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy részese lehettem annak a pár ezer embernek, aki a nagy vezető kérésére két hét alatt megvalósította szeretett gyermekét Közbiztonság Szilárdot:) ( Az idézőjeleket nem tettem ki, ha nem baj... )

galoooshka 2011.01.18. 10:14:26

Az volt már, hogy "Ha már annyi pénzed volt, hogy vegyél egy doboz cigit, adjál már egy szálat!"...?
Gondolom mindenki sejti, ez melyik fajtából jött...

Ernoke 2011.01.18. 10:16:47

én biztosan kőszívű meg sóher zsidóskót vagyok (öcsém szerint amúgy tényleg), de senkinek nem adok semmit. az én pénzemre nekem van a legnagyobb szükségem. mondjuk kb. soha nem szoktak hozzám odajönni, ha előttem 10 emberhez igen, akkor sem. biztos mert szarul, olcsón öltözködöm, vagy mittudomén. a 4-6-oson pedig azt a dagadt jabba-némbert, aki a senkit nem zavaró ücsörgő hajléktalant leordítja a villamosról (szerencsétlen amúgyis megalázott ember meg iszkolt is), aztán mindenkinek ocsmány módon az arcába mászik, szétrugdosnám.

@T mint T: az hagyján, h utcán. a legjobb, amikor ilyen hegyi vendégházakban meg pici fogadókban rabszolgák dolgoznak (mondjuk építkezésnél). a rabszolgát szó szerint értsd. napi 12-14 óra nehéz fizikai munkáért cserébe annyit kapnak, h ehetnek és alhatnak, meg némi zsebpénzt. a munkahelyük területét soha nem hagyhatják el, ha szükségük van valamire (tea, kávé, cigi), akkor felírják, és a kisfőnök lemegy a faluba megvenni. aztán levonja a fizetésükből. mosóport, szappant, mindent a fizetésükből vonnak le, van, akinek erre már nem is telik. este 10 után pedig nem szabad égetni a villanyt, olvasni, semmit, mert először csak szólnak, másodszor pedig repülsz (merthogy aki este nem alszik, az másnap hajnalban kevésbé munkaképes). ha a vendégház kerítésének irányába közelítenek, a kisfőnök azonnal ordít, h azt nem szabad, mert a főnök nem szereti. és hiába van csomó feljelentés ezek ellen a helyek ellen (mert az emberek többsége pár napig bírja csak, aztán jó esetben tesz valamit ellene), soha nem történik semmi.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 10:18:09

@noirp: Tobben emlitettek, hogy erdemesebb a hajlektalanokat tamogato egyleteknek adni. Igaz, en viszont tudok egy meg jobbat is. Vannak olyan szervezetek (talan Magyarorszagon is letezik), amik kifejezetten nagyon szegeny sorban elo gyerekeket segitenek, altalaban fejlodo orszagokban.

"Orokbefogadhatsz" egy, vagy akar tobb ilyen gyereket, es havonta atutalsz egy meghatarozott osszeget a szervezetnek. Ebbol ok segitik a gyerek csaladjat, hogy etethessek, iskolaba jarassak, orvoshoz vigyek. Termeszetesen a szervezet nagyon szigoruan ellenorzi, hogy tenyleg arra megy a penz, amire kell. Te meg, mint "keresztapa", rendszeresen kapsz hireket a lurkorol, sot neha fenykepeket, leveleket is.

Dragabb, mint neha odavetni nemi apropenzt egy koldusnak, de legalabb erzed, hogy tenyleg segitesz valakinek!

2011.01.18. 10:20:49

Főnökömnek szép ősz szakálla volt, nyugodjék békében. Vasárnap reggel, ha begyógyult szemekkel, mackóban lement vásárolni, a bevásárlókocsit valaki mindig a kezébe adta tartsa meg a 100-ast jelszóval.

Egyszer vitte vissza az üres üvegeket hasonló reggelen. Valaki veregeti a vállát, hátranéz, ott áll egy hajléktalan:
- Hé haver, hol találtad az üvegeket?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 10:29:03

nekem az a meglátásom, hogy az "adok vagy nem adok" témára az gyárt ideológiát általában, akinek amúgy van mit adni. Kb. ugyanaz a jelenet, csak koldussal, mint a Kutyaszorítóban elején a borravalós vita. Nem az a kérdés, hogy szociológiai nevelő hatása milyen meg ilyen faszságok, ahogy a borravalóra ideológiát gyártani is nevetséges: egyszerűen annyi a lényeg, hogy

borravalót nem adni faszariság
50 forintot nem adni faszariság

a többi szöveg meg mese.

jah, a zsidóskót az angyon komoly kifejezés, lájkolom:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 10:32:03

@vészmadár (pica pica): Na es aki nem ad 50 forintot piara, viszont havi 10000 Ft-ot jotekonykodik, az micsoda?

2011.01.18. 10:34:04

@altoid: A szüleim "örökbefogadtak" ilyen módon egy csángó gyermeket, évente meghatározott összeget fizettek, ami fedezte (pontosabban kipótolta, lehetővé tette) a magyar nyelvű taníttatását érettségiig.
Szóval akinek ilyen indulatai vannak, az akár még egy tényleg rászoruló magyar gyermeket is segíthet, ellenőrizhető módon, értelmesen, ráadásul nem valami afrikai hadúr zsebébe tölti a pénzét valami korrupt segélyszervezeten keresztül...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 10:36:16

@altoid: attól függ. ha bálnamegmentés ürügyén koktélokat iszogató nagyvilági dámák szervezte egyesületeknek adja, akkor szimplán hülye.

én nem tudok 10ezer ft-ot jótékonykodni. De sztem a koldusnak adni nem is jótékonykodás. Szimplán annyi, hogy nekem ennyi még van, annyira nem hiányzik, és neki adom. Mondom, 50 ft nem tétel, és pont azért nem, mert így is szarul élek meg, úgy is, ezen nem csúszik el semmi.

2011.01.18. 10:37:04

@vészmadár (pica pica): van igazság abban, amit mondasz, magam is épp ezért vallom be, nálam legfőképp hangulat függvénye, hogy adok-e, vagy sem.
Legtöbbször persze nincs olyan hangulatom...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 10:38:22

@Brother Love: Nagyon helyesen tettek. Mondjuk azert az afrikai gyerekeket istapolo segelyszervezetek sem mind korruptak, csak meg kell valogatni, melyiknek adsz. Raadasul ott konkretan az ehhalaltol mentik meg a gyerekeket. De a lenyeg az, hogy ez is, az is jo.

Ernoke 2011.01.18. 10:38:41

@vészmadár (pica pica): nekem másokhoz képest lenne mit adnom (bár a fizetésemből ketten neccesen élünk meg), de nem adok. és akkor mi van? a családommal és a barátaimmal nagyvonalú vagyok, de idegenekhez semmi közöm.

noirp 2011.01.18. 10:40:30

@altoid:@Brother Love: Hát igen, ez is megoldás. A hajléktalanegyletekre sztem csak elsőre asszociáltunk, az _utcán_ kéregetőkről.

Tkp a _döntés_ a fontos: nem a napi kannás acetonra/cigire/a Ducestyo Márió Rivaldínyó és t.cs. aznapi védelmipénz-bevételére adsz pénzt, hanem értelmes, konkrét és lehetőség szerint _ellenőrzött_ célra.
N. B. segélyszervezet: konkrétan sztem a baptistáknak érdemes adni. Nem örökbefogadásra, frászt, élelmiszerre, takarókra, felszerelésre.
Aztán persze kiderülhet itt is, h tévedtem.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 10:41:20

@vészmadár (pica pica): "attól függ. ha bálnamegmentés ürügyén koktélokat iszogató nagyvilági dámák szervezte egyesületeknek adja, akkor szimplán hülye." - na ez meg egy kurva modoros indoklasa annak, hogy te miert nem jotekonykodsz... :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 10:51:01

@altoid: nem. Én azért nem jótékonykodom, mert annyi nincs. Ennyi. 50-100 forint azért néha akad.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 10:54:57

@Ernoke: "és akkor mi van?" semmi. Véleménye másoknak erről, legfeljebb, ami irreleváns.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 10:55:53

@vészmadár (pica pica): Az is jotekonykodas, meg ha nem is ugy hivod. Ha nagyon keresztenyiek akarunk lenni: mindenki annyit adjon amennyit tud nelkulozni. Viszont azt belathatod, hogy ha 100 Ft-nal lenyegesen nagyobb osszeget adomanyoznal, azt megsem nyomhatod a sarki hajlektalan markaba!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.18. 10:58:00

@altoid: nem akarok nagyon keresztény lenni, még egyszer mondom, sztem túlmagyarázzátok a dolgot. Nem azért adok, mert (itt jöhetnének indokok). NEm. Nincs oka, miért adok, azért adok, mert anyám ilyennek nevelt, ha kér a büdös ember, általában adsz egy százast, kész. Olyan, mint hogy van, aki nem tudja nem összehajtani a ruháját, mert ezt tanulta. Túl sokat agyaltok ezen, nah.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 10:59:07

@vészmadár (pica pica): Te meg ugyanazt mondod, mint mi, csak kevesbe cizellaltan.

Thresher 2011.01.18. 10:59:07

Végig vajaztam a kommenteket, van még egy típus: A parkolós.

Gurulsz be a parkolóba, látod is a szabad a helyet, már tolatsz, amikor jön egy emberke, és kalimpál hogy "gyeregyere-állj-mostbalra-gyeregyere-mostjó" A poén persze az, hogy pont miatta nem látsz semmit, aztán ha már olyan jófej volt, te is lehetnél az...

A szopófaktor viszont ott van, ha megpendíti hogy vigyáz a kocsira. Értsd: nem karcolja össze. Innentől kezdve vagy agyonvered, vagy védelmi pénzt adsz neki.

milike47 2011.01.18. 11:03:15

Én is vonzom a kéregetőket. Nyugatinál a BKV pénztárnál egy srác éppen "el akart jutni Kőbányára de nem volt jegye" vettem neki egyet. Látni kellett volna az arcát :)) A másik: Örsön áll egy férfi " Éhes vagyok" táblával. Szendvicset eszik a szütyőből és szentkirályi ásványvizet iszik hozzá. A pankok tisztelettudóan kérnek. Sajnos mindig sietek de holnap adok nekik. Tényleg.

Sand Lover 2011.01.18. 11:10:20

@Professor Pizka: Igen, ott szokott üldögélni a lépcső tetején és egy virágot áruló öregasszonnyal barátkozik.
Szerintem csöves, de a normális, ártalmatlan fajta, nem erőszakos és nem követelőzik.
Van viszont egy hihetetlenül agresszív nő, a legváratlanabb pillanatokban rázendít, hogy „Éhes vagyok!” Egyszer adtam neki pénzt, aztán rájöttem, hogy minden nap az Astoriánál kezd és estére ér a Kálvin térre, útközben leordítja a mit sem sejtő járókelők fejét.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.18. 11:13:43

nekem a legnagyobb ilyen story-m Budapesten a Déli pu.-nál volt anno 8-10 éve.

Haverokkal mentünk a Sziget-re, természetesen megfelelő volt már a hangulat.. Rengeteg fiatal utazott még a vonaton.
Amikor leszálltunk a déliben (értsd az elsőnek leszálló lába éppen érintette a talajt) egy 20 év körüli roma jött oda hozzánk a következő szöveggel:
"tesókám, adj már egy százast, kajára gyűjtök"

Haverom azzal a lendülettel fordult meg és az éppen mögötte leszállóhoz szólt:
"Tesókám adj már egy kis aprót, Sziget jegyre gyűjtök!"

A vicc az, hogy a fél vonat adott neki egy-egy százast erre a dumára. :-))

Abrash1965 2011.01.18. 11:23:18

hát a mellett, hogy ez egy humortalan poszt, még mélyen tapló is...

Potyoló 2011.01.18. 11:26:31

A Blaha Lujza téren régebben gyakran ült az egyik lépcsőn egy nagyon fiatal, viszonylag szép arcú romániai cigány nő egy csecsemővel. Egyszer szemtanúja voltam, amikor nekiállt ököllel ütni a fejét, hogy hallgasson el. Ugyanis feltehetően elmúlt a alkohol/altató hatása, szegény gyerek magához tér, és nyöszörögni kezdett.

Ugyanez a nő volt az, aki karácsony táján a metró peronon kornyikáltatott óvodáskorú kölköket, és így koldult.

A Blahán egy kb. másfél méteres, magát menő digó maffiózónak tartó, gusztustalanul öltözött lófaszcipős cigány szokta beszedni a pénzt a lejmolóktól.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 11:27:29

@Abrash1965: Bezzeg, ha ugy tennenk, hogy a problema nem is letezik, mennyivel szebb lenne a vilag, mi?

hal1fan 2011.01.18. 11:28:11

Ez az adakozás többnyire hangulat kérdése. De az erőszakosság mindig visszatartó erő. Nem a szükség dominál a helyzet megítélésében, azon kisebb összegekkel nem lehet segíteni; nagyobb pénzt adni viszont egyszerűen ostobaság.

ilovecooking 2011.01.18. 11:48:04

@Morgan LeFay: Arra a nőre gondolsz, aki mindig azt kántálja, hogy "Éhes vagyok, segéllyenek!"? (Bocsi a hülye helyesírásért, de pont így mondja, elhaló hangon, habár ilyen szó persze nem létezik)

2011.01.18. 11:52:48

@hal1fan: a legtöbbjüknek hiába adsz lehetőséget, hogy kiemelkedjen, nem él vele, ne mis érdekli. Kevesen vannak, akik megpróbálnak bejutni valami szállásra, hogy legyen egy fix pont és munkát keresnek, megpróbálnak elérni valamit.

EvilHedgehog 2011.01.18. 11:54:15

@Zabalint: Az Etele téren már 3 éve van egy fazon aki haza akar jutni Tatabányára és arra kell neki a pénz... Ebből is látszik hogy drága a MÁV.

csillámpóni 2011.01.18. 11:58:09

Tőlem a wikipedia kért. Azt mondták pénzt kell adnom, hogy ingyenesek maradhassanak.

2011.01.18. 12:03:23

@EvilHedgehog: ebből Rejtő milyen jó sztorit tudna faragni:)

2011.01.18. 12:08:54

Nálunk a kerületben egy időben volt egy kifejezetten jól szituált, idős úr, aki mindig azt mondta, hogy nagyon éhes, segítsenek rajta...

Azután egyszer láttam, hogy egy középkorú (szintén nagyon jólöltözött, rendes)nő vezeti az utcán és jól lebaltázza, hogy "Papa, már megint megszöktél, ráadásul kéregetsz is, pedig megbeszéltük százszor, hogy nem szabad..."

Add Uram, hogy idejében haljak meg és ne legyek terhére gyermekeimnek!

venator 2011.01.18. 12:11:06

Lehet, hogy ez volt már:

Pár éve a Ferenc körúti metró környékén csámborgott egy és azt a dumát lökte, hogy:

A terhes nővéremmel a vak apámnak gyűjtünk a szemműtétre. :))

Eddig ez volt a legjobb szöveg amit hallottam. :))

Az amikor a Fedél Nélkült árusító hajléktalan beszól a kabriósnak, hogy "szintén fedél nélkül?" az gondolom megvolt. Bár azt hiszem ez mintha egy Fábry poén lenne.

Ernoke 2011.01.18. 12:11:13

@Hadrian77: sok olyan csöves van viszont, aki nem kéreget, hanem fenntartja magát. csak őket nem vesszük észre, mert ápoltak és normálisak. minden tiszteletem az övék, iszonyú dolog lehet az utcán élni, de ők katonai fegyelemmel viselik és megpróbálnak talpon maradni. nekik néha adok cigit-sört-kaját, mert felnézek rájuk.

felka 2011.01.18. 12:20:42

gyűrűs cigány nekem is megvolt. még úgy is intézte hogy én találjam meg először a járdán...majd kérte érte a jattot..akartam adni 200ft.-ot...neeem ez kevés...pár ezrest legalább...na hát csak úgy koppant a tenyerében...egyébként jó hamisítvány volt.

róma külkerület, forgalmas szeletpizza-bár: odajön hozzánk a rasztás fekete srác hogy adjunk aprót.
mondtuk az nincs, de megkínáltuk egy szelet pizzával.
immel-ámmal elvette, meg se köszönte, kiment.

mondja a párom, kinéz utána lehet még ki is dobta.. azért már ki fog kapni..hát nem láttuk.

az a fajta kimaradt, aki megállít hogy ennek-annak gyűjt, meg képeslapokat adogat.

JohnHenry 2011.01.18. 12:23:32

egyszer régen, nagyon régen összeveszés miatt alíg párszáz forinttal a zsebemben elrohantam otthonról és céltalanul sétáltam a lenin kőrúton, amikor megszólított egy kéregető. mondtam, hogy hasonló szituban vagyunk, azonnal visszakérdezett, tud-e segíteni.

egyébként szánalmas, hogy - tisztelet a kivételeknek - ennyire lenézitek a másik embert, csak azért, mert nem volt annyi szerencséje az életében, mint nektek.

nothing.at.all (törölt) 2011.01.18. 12:30:34

egyszer adtam egy csövesnek pénzt, mert el akartam olvasni a fedél nélkült, de nem adta ide, mert csak 1 volt neki.:(

csavargo 2011.01.18. 12:36:42

@purga: Én már "égtem" be így. Srác odajött hozzám, hogy mittomén 134Ft kellene neki a hazautásra. elküldtem, de később megtudtam, hogy tényleg a jegyre kellett neki a pénz.

cd-r 2011.01.18. 13:00:11

@Ernoke: ők többnyire olyan csöviszállókon élnek, ahová kizárólag azok a hajléktalanok mehetnek, akik melóznak. igen van ilyen. jártam is egy ilyen helyen már: nincs bűz, tisztaság van, tisztára olyan mint egy munkás szálló. gyakorlatilag az is. ha az utcán élnének, nemigen lenne módjuk tisztán tartani magukat.

escargot 2011.01.18. 13:08:45

Én ipari méretű lúzer vagyok a témában, és általában nemzetközileg szívom meg: a rézgyűrűs sztorit egy kocsinyi arab játszotta el velem franciául Budán (cash plusz egy tank benzinbe fájt), Bécsben pedig egy indiai jógi volt elég drága, de tőle meg egy "korall"láncom van emlékbe.

2011.01.18. 13:14:26

Ha emlékszik rá valaki: a 70-es években lejmolni volt szokásban, haver, adj egy bélást!

A csövezés sem azt jelentette, mint most.Ez nem jelentett fetétlenül koldulást, vagy hajléktalanságot.

A bélás egy egy db 2Ft-os érme volt, a dal is csak azért volt kétforint, mert a bélásra nem jött volna ki a rím.

A bélás nem volt nagy pénz, ennyiért lehetett telefonálni, vagy egy fagyi, vagy egy szám a zenegépben.

Hogy miért volt bélás? Hát mert csak.

2011.01.18. 13:19:16

@JohnHenry: azért ez nem általános, többnyire inkább ellopják, lenyúlják egymás cuccait, éjszakai szálláson nagyon gyakori.

2011.01.18. 13:20:49

@Frengi: basszus, 96-ban érettségiztem, de a nyelvtan könyvben a stílusokat taglaló résznél volt egy ilyen példamondat:
- Hé haver, adj egy bélást!

2011.01.18. 13:23:16

@escargot: úgy látszik ez a rézgyűrűzés nem megy ki a divatből, pedig a trükk ősrégi.

Van erre egy szó is: ez hívják gagyizásnak.

Úgy látszik a fiataloknak ez új, és őket még meglehet ezzel etetni.

Bár az anyám is vett rezeket 'erdélyi menekültektől, hiába a kapzsiság, meg a jól járni akarás.

2011.01.18. 13:25:00

@Hadrian77: ehhez a hosszú haj, trapéz farmer és az alföldi papucs atributum.

2011.01.18. 13:28:40

Egyszer én is megszívtam, de megérdemeltem, az orgazda elnyerte méltó büntetését.

Miskolcon egy asszon unikumot kínált nekem az utcán eladásra, zárjeggyel, na ná. Az ár a fele a boltinak, gondoltam hogy lopta, de elkapott a móhóság.

Valami kóla szerűség volt benne.

escargot 2011.01.18. 13:29:00

@Frengi: Na, pont ez volt: anyám teljesen elszörnyedt, hogy "de hát ezt már harminc éve is bemutatták a tévében, és akkor is csak demenciás mámikák dőltek be", mire én, hogy na, akkor ez nálam ezért maradt ki, túl régen volt. Amúgy a segíteni akarás miatt fizettem, a rezeket ők tolták rám, biztosítékképp.

noirp 2011.01.18. 13:31:01

@Frengi: állítólag vmi III. Béla korabeli érmére hasonlított--direkt.
Nekem is van egy. 1989-ben verték; én 2008-ban találtam egy fehérvári buszmegállóban, szép vörös patinája volt már :) :)

2011.01.18. 13:33:23

@Frengi: fatert is verték át rézgyűrűvel anno. Nagyanyám öccsét meg valutaváltásnál a 80-as években, amikor hazajött Hollandiából. Köteg két széle kóser volt, de belül újságpapír volt, számolni meg nem volt idő mert rendőrök grasszáltak feléjük:)

2011.01.18. 13:38:30

Persze ez még a miskolci lét kezdete volt, utána 5 évet laktam az Adyhídon (ez a Búza környéke), minden trükköt ismerek, a házban egyedül én voltam fehér ember.

A ház ahol latam átjáróház volt. A nagy lehúzások színhelye. Láttam én ott már mindent forma embert sírni, kinek telefont ígértek, kinek kristály cukrot, cigit, petárdát, adja ide a pénzt, rögtön hozom a cuccot.

Amikor egy féllábú fiatal cigánygyereket húztak le (telefon) na azon minenki nagyon fel volt háborodva, de a többi megérdemelte.

A brifkókat is ott szokták elhajítani, azokat leadtam a Zsolcai kapunál a jardon, ha már a lóvé nincs meg, legalább az igazolvány megkerüljön.

2011.01.18. 13:53:21

No, ezek az utóbbiak már csalások, azonban bármennyire régiek, mindig akadnak áldozatok.

A gagyizás (rézgyűrű) alap, ilyen a pénzváltós lehúzás (hilózás), de régebben árultak vákumcsomagolású kávét aluljáróban (valójában kukorica volt benne), illetve cigarettát kartonban (itt meg hullámpapírral tömték ki a csomagolást). Kinézetre, tapintásra nagyon megtévesztő volt, de úgy kell annak, aki utcán ilyesmit vásárol (a bennem nem szunnyadó rasszista inkább azt mondaná: aki ilyenektől vásárol).

ISmert még a kínai piacos Rolex, Omega, Breitling, stb. utcán árusítása, árcédulával, cinkos kacsintással kínálva: "Most nyúltam le, főnök, aggyá' érte valamit!Frankó az óra, hidd el!"

Olaszországban eredeti lujívitton táskákat kínált egy néger csábító áron, vagy száz darabból álló kollekcióját magára aggatva hordozta, eltakarva egész testfelületét, úgy nézett ki, mint egy két lábon járó táskabokor, aminek egy fekete feje van.

2011.01.18. 13:55:43

@Brother Love: Azért aki kínain vesz Rolexet, az jól tudja mit vesz:)

Olaszoknál meg már azért is büntetnek ha hamis cuccot hordasz.

Sir Zet 2011.01.18. 13:56:09

@vangogh?: Elég alacsony, fekete a haja (általában összefogva), és nagyon ostoba arca van, ugye? Kib..ottul rühellem azt a csókát, tényleg vagy 15 éve látom rendszeresen. Régebben - nem akartam elhinni -, de még a Wigwamban is láttam!

noirp 2011.01.18. 13:57:24

@Frengi: uram atyám! Mesélhetnél, hogy élted arrafelé a mindennapjaidat :O :O

kicsibuta 2011.01.18. 14:01:50

A Fedél Nélkül darabját 70 forintért veszik meg azok a hajléktalanok, akik árulják, és tényleg van hozzá sorszámos igazolványuk is. (Szociológiai szakdolgozatot gépeltem nemrég, onnan tudom.)
Nagyon kövér, nagyon szőke, nagyon szemüveges vagyok, iszonyúan naivnak nézek ki, úgyhogy sokszor megtalálnak a tarhások. Nem adok pénzt, slussz. Fél üveg kólát, egy szem narancsot, dobozban árválkodó utolsó szál cigit viszont simán - a közeli közlekedési csomóponton dekkoló idős hajléktalanoknak. Érdekes: ők örülnek, és nem visítanak, hogy inkább pénzt adjak.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 14:11:33

@Brother Love: a felesegem vett egy ilyentol Romaban egy "Prada" taskat 15 euroert. Azota is hasznalja, elnyuhetetlen. :)

2011.01.18. 14:12:55

@noirp: mesélek folyton.

Egyébként nem volt annyira rossz, nagy előnye volt 3 perce laktam a meló helytől.

Addig volt jó, amíg a cigányok, meg az önkényesek is ott laktak az udvarban, de amikor egyedül maradtam na az már gáz volt.

Érdekes egy hely volt, néha visszanézek, mert a Szivapark Web kamerájával pont oda látni, semmi nem változik.

Egyszer beszóltam a jardra, hogy jöjjenek már mert az ékszerüzlet riasztójától nem tudok aludni.

-Ha kinézne az udvarra, láthatná hogy már ottvannak a kollégák.
- Ha nem egyedül laknék itt nő léttemre, akkor kinénék az udvarra (b+).

Kinéztem: mint a filmeken: kezeket a falra, jogában áll hallgatni... tényleg ott voltak a fekete ruhás kollégáik, már intézkedtek...

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.18. 14:25:49

A hilózásról jut eszembe:
Nagyanyám (a trafikos, naná) egyszer svéd koronát akart venni, valamikor a hetvenes években, de meghilózták, és valami izlandi vagy milyet vett svéd árában. Hát persze nem ért semmit, viszont nagyon szép bankjegyek voltak.
Kiraktuk őket egyenként a Thököly útra, és néztük, hogy örülnek az emberek, mikor találtak egy szép, nagy, lepedő méretű százkoronást. Azt hitték, gazdagok.

2011.01.18. 14:27:58

@El Topo (Sgt. Elias): nem lett volna jobb egyenként eladni? kárenyhítésnek.

2011.01.18. 14:28:11

@Hadrian77: Félreértetted. A dolog úgy működik, hogy a csávó megveszi a kínaitól a Rolexet. Utána ráraknak egy árcédulát (178.000 Ft), majd az utcán keres egy gádzsót, akinek előadja: "most csórtam ezt az órát, nédd, ennyibe kerülne, de nekem gyorsan pénz kell. Odaadom egy ötvenesért." Ha a madár ráharap, némi alkudozás után odaadja - még akkor is jól jár, ha egy tízesért viszik el, tekintve, hogy ő a kínaitól kb. 3000-ért vette...

2011.01.18. 14:36:59

@Brother Love: így még nem hallottam, pár éve nekem arany Geneve órát akartak csak eladni.

noirp 2011.01.18. 14:38:42

@Frengi: azannya.
Hát, ö. Biztos volt benned valami, amit a veled egy udvarban lévő önkényesek tiszteltek. Azt elhiszem, h egyedül még rosszabb lehetett.
"Semmi se változott"=Mária Valéria-telep?

"-Ha kinézne az udvarra, láthatná hogy már ottvannak a kollégák.
- Ha nem egyedül laknék itt nő léttemre, akkor kinénék az udvarra (b+)."
bocs, de ezen csak felröhögtem.

Azé' néha irigyellek, leginkább az idegeidért. Már azon is nagyot néztem, mikor leírtad, h arra ébredtél: egy vadidegen csóka matat a fiókodban (Eger?). Ha én ébredek ugyanerre, összeszarom magam. Nem azt mondom hót higgadtan, hogy "ilyen itt nem lakik" hanem visítani kezdek.

off
Amúgy egy "verőfényes" szombat éjjel én is láthattam, h a lakásom alatt lévő, tök csöndes kis kávézót ellepték a rendőrök és 5 csávó támasztja a falat arccal előre, miközben motozzák. De egy hang nem volt! A forgófényekre ébredtem, kinéztem az ablakon és ezt láttam. Kaptam vissza a burám az ablakból ész nélkül.
na off off
mesélhetsz még :)

2011.01.18. 14:40:48

Az ilyen "őszinte leszek, tesó, piára kell" jellegű tarhálók nem is értem, miben reménykednek. Pont azért nem adok, mert piára kell, ezt egyébként anélkül is tudom, hogy mondaná.

A kéretlen szolgáltatók megvannak?

- Erőszakos ablakmaszatolók (pl. Stadionok, Lurdy): "Koszos ez, főnök! Perc alatt lekapjuk, főnök!"

- Önjelölt parkolóőr, többnyire hajlékony, aki olyan fontoskodva navigál, mintha te nem vennéd észre azt az üres parkolóhelyet, vagy nem tudnál egyedül beállni. ("Ha gondolja, főnök, figyelek a verdára, sok itt a feltörés, meg rongálás. Ez egy ilyen világ, sajnos.")

- Üdvözlőember, szintén hajlesz, aki pl. üzlet bejárata előtt minden betérőnek hangosan, udvariasan köszön. Kezében persze a FN alapfícsör, leheletfinom célzásként, hogy ez azért nem egészen önzetlen udvariaskodás a részéről.

2011.01.18. 14:52:04

@noirp: Jaj, mert Egerben a belvárosban laktam, és állandóan nagy volt a forgalom nálam (ha bele godnolok, hogy kik jártak oda aludni,hát szép egy lista lenne, még jó, hogy látom őket néha a tévében, na ők is megemberesedtek azóta)

Öszinte leszek: nem voltam egészen egyedül, velem volt Rozi, az 50 kilós újfundlandi keverék társam, de neki is csak a termete volt ám nagy, mert egy éjjel kirámolták az alattunk lévő kocsmát, és meg sem nyikkant, bár nem az volt a dolga hogy a kocsmára vigyázzon, de utána erőskönöm kellett a rendőrnek, hogy nem, a kutya nem ugatott, nem hallottam semmit.

(Drága Rozi, 1 éve már hogy nincs, szerettük egymást)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.01.18. 14:56:29

én egyetlen koldusnak sem adok pénzt. nincs lelkiismeretfurdalásom.

meggyőződésem, hogy a koldusmaffia van, létezik, és én maffiát nem támogatok semmilyen módon, mert azzal elősegítem a rendszer fenntartását (emberkereskedelmet), mint fogyasztó (hiszen pénzt adok azért, hogy jól érezzem magam, mert "jó" dolgot csináltam egy emberrel) és meggyőződésem, a segítségnyújtás nem átváltható pénzre, és nem egy százasért megvehető árucikk. (ahogy a nők teste és szexualitása sem lehet árucikk, és a fizetőképes kereslet meg a kliensek tartják fel azt az elnyomó rendszert, amelyben a prostik ekvivalense a másik rendszerben a koldusok)

lehet a nehezebbik, pénzért nem megvásárolható utat választani a segítségnyújtásból:

el lehet menni önkéntesnek egy csomó szervezethez, ahol tényleg azzal foglalkoznak, amivel:
kutyákat mentenek,
lelkisegélyszolgálatot működtetnek,
öregek otthonába visznek kaját,
hajléktalanszállót üzemeltetnek,
vagy csak egyszerűen elmennek kolontárra egy gulyáságyúval.

tény, hogy ebbe energiát kell ölni, mélyen bele kell magunkat ásni mások nyomorába, képződni kell, támogatni kell másokat, és nem érzed magad tőle jobban. ahogy a százassal, ezzel sem váltod meg a világot.

és ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha nem adsz sem egy százast egy koldusnak, és arra sem érzel erőt, hogy önkéntes munkát végezz, mert ez nem mindenkinek való. nem a te felelősséged a világ megváltása.

noirp 2011.01.18. 14:57:00

@Frengi: hja...így könnyű [;)] Ha meglehetősen elkésve is, szívből üdvözlöm Rozit.

noirp 2011.01.18. 14:58:31

Am írtad akkor is, h komplett átjáróház voltál, azért fenntartom a véleményem, h én biz' becsináltam volna adott helyzetben :) (Legalább lett volna, ami eltántorítsa a fickót)

2011.01.18. 15:07:35

@noirp: Egerben nem ez volt a legneccesebb sztori. A fő utcán laktunk, egy salátabár volt alattunk, első emelet.
Békésen kávézgatok a bartánőmmel a hallban, a gyerek a szobában játszanak, nyár, délután szép idő, lent tele az utca, amikor csengetnek.

-Tudja-e asszonyom, hogy a gyerekek a falpárkányon mászkálnak?

-Nem tudom, nekem nem mondták.

- Mi a fasz van? Mit akartok? Börtönbe akartok juttatni?

- De anya, csak kipróbáltuk, hogy tudunk-e úgy mint a filmeken, széles az a párkány, nyugi anya, ne parázzál, csak a Dani volt, ő meg átjött, mert ő ügyes (egyik ablakból a másikba). Itt van nézd meg, nincs semmi baja, jók vagyunk, csak játszottunk.

Egyszer arra jártunk, mondom a gyereknek, na megpróbálnád-e mégegyszer? Most már nem mernél átsasszézni a 46-os lábaddal ugye?

Na ez gáz volt, ekkor ideges voltam kissé.

Köldökszösz (csodalampa) 2011.01.18. 15:12:36

Szólingeni acélkések kaphatók mostan nálam. Ott dolgozunk a gyárban, és ezzel fizettek ki minket. Bótban van 70.000 is a készlet, de nekünk sietnünk kell, ezért 20.000-ért odaadom. Jajj, csókolom, már várnak nagyon, csak magának 15.000.

Köszönöm kiskezitcsókolom!!!

Eredeti króm-nikkel edénykészlet nem érdekli? Jobb, mint a cepter! Ez is szólingeni acél! 450.000, ha bótban veszi. Jó lesz stafírungnak is, hogy fog örülni a kislány neki.
Na, tessék megnézni!
Mondom én. Na, magának odaadom 100.000-ért a késekkel együtt.

...

2011.01.18. 15:59:34

@csodalampa:

Gyapjú ágynemű, pamut zokni, ehhteléder bőröv nem érdekli, főnök? Esetleg itt ez a zoriginált stílfűrész, hatvanezret megér, de magának odaadom húszér, csakazér, mer szimpatikus, haljakmeg!

Erzsebet 2011.01.18. 16:04:41

Én is Miskolc belvárosában nőttem fel. 70-es évekből gyerekkori élményem volt egy Rozi nevű kiöregedett prostituált. ez egy szolíd külsejű kendős nénike volt. A Centrum áruház előtt szólította le a járókelőket, hogy elvesztette a pénztárcáját, nem tud haza utazni. Egyszer a barátnőmmel heccből gyűjtöttünk neki, elküldött bennünket a francba, hogy nem vesztett el semmit. Koldusok, hajléktalanok is csavarogtak ezen a környéken. Kiemelkedő volt közülük egy Gizi asszony nevű, nagykabátos bolond nő. A Centrum előtt kéregetett még egy Karcsi bácsi névre hallgató kihízott, féllábú cigány ember. Így szólította meg az arra sétálókat: Erőt, egészséget! Áldja meg a Jóisten! Ő hadirokkant volt, a Békeszálló cigánytelepen élt jó módban. Nagyon sajnáltuk még az Ady hídi posta oldalában a földön ülve kolduló vak cigány asszonyt. Őt rokonai ültették ki. Télen-nyáron a járdán ült, dolgát is maga alá végezte. Volt még egy tolókocsis lábnélküli nő is, aki a rövidáru bolt előtt koldult. Kocsiját cigány gyerekek húzták. Jelenleg a belvárosban sok a hajléktalan ők a templomok előtt koldulnak, zaklatják a lakosságot.
@Frengi: Az Ady-hídi cigány házakban is jártam a 90-es évek végén, mint lakástakarék üzletkötő, ez is megérne egy posztot. Most új koldusok is élnek a városban. Lacikáról egy bolond fiúról már itt is írtunk.

ellenszenvesfigura 2011.01.18. 16:28:22

Kétméteres kopasz szekrény, fénymásolt fecnikkel: "Ne haragudj, vennél egyet a világ legszarabb újságjából, hogy segíts seggberúgott embertársaidon?"

(ez tízből tízes szöveg, csak mikor ötvenedszerre hallod, már nem üt annyira.)

GERI87 2011.01.18. 16:39:59

@altoid:

"De a lenyeg az, hogy ez is, az is jo. "

Szerintem meg nem...

Ha felnő (ha egyáltalán..) annak is lesz 8-10 porontya aki majd ugyanúgy éhezik meg éces lesz meg átmegy a légy a szemén....és akkor jön a fehérember és ad neki enni...erre az is felnő..és így tovább.

Csak pont annyira elég hogy tudjon gyereket csinálni ogy majd azok is éhezzenek...

Mi meg majd sírunk hogy jajj milyen sok az éhező...hát ha elősegítjük hogy legyenek akkor ja.

Ennek van értelme?
Nincs.

Többet árt mint használ, így csak fenntarjuk a szegénységet, nem megszüntetjük.

Afrikának meg a hasonló helyeknek munka kell, befektetés nem segélyszállítmány...

Tegyük fel felnő a gyerek a Torontói házaspár adományának a jóvoltából, iskolába jár stb..

Hol fog dolgozni és mit?
Na hát ez az!

Ugyanúgy ül majd a porba a 8 gyerekével éhesen mint az akit nem támogatott senki, mert munka meg lehetőség az továbbra sincs.

Pár négert Londonba Párizsba járatni egyetemre meg nem megoldás.
1.mert vagy ott marad és akkor köze nincs afrikához
2.hazaérkezve kizsigerelni az irástudatlan tömeget mint hadvezér, politikus vagy kiskirályként él a mittomén gyémántbiznisz afrikai összekötöjeként....

szellőláb 2011.01.18. 17:26:30

Elszorul a torkom, amikor ilyen lepusztult, idős embereket látok az utcán tengődni. Azt hiszem, hogy a Nagyításban hangzott el, hogy "valamikor ők is valakinek a dédelgetett kisbabájuk voltak". Mindegy, miért, hogyan kerültek abba a megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe, Nekem most jobb, mint nekik. Nem hiányzik az, amivel időnként levesznek. Amúgy meg a fasz tudja, nem kerülök-e hasonló helyzetbe valamikor. Ugyanúgy sajnálom a csóró gyerekeket is, mert ők aztán végképp nem tehetnek semmiről.

Abrash1965 2011.01.18. 17:31:24

@altoid: mindenki maga válogatja meg, min röhög, hű tükre a kultúráltságának.

dzzzzz 2011.01.18. 17:58:16

@GERI87: ez teljesen igaz, de borzalmasan hangzik.

2011.01.18. 18:07:26

Azt monja a názáreti mester, hogy ne tudja a jobb kezed mit csinál a bal. Úgy adjál, hogy ne vegyék észre, mert ha látváyosan adakozol azzal már meg is kaptad érte a fizetséget.

Ide idézhetném még az özvegy asszony garasát, ugye ő adta a legtöbbet, mert ez is relativ.

Ha tudsz adni, akkor ne nézd, hogy miért, kinek, adjál hálát a jóistennek, hogy megengedheted magadnak. Mert adni jó érzés, ezzel megvásároltad magadnak arra a napra azt a kellemes érzést, hogy te jó vagy, és megtehetted, hogy adtál.

Ha nem tudsz vagy nem akarsz, nem baj, a baj az, amikor elkezdesz hozzá ideológiát gyártani, mert neked elveid vannak. (pedig csak zsugori vagy, a zsugori mindig meg tudja indkolni, hogy miért nem, az adakozó, meg csak ad, mert ad és kész, neki nincs indok)

Na ez aztán übermodoros, talán még a kéregetésnél is rosszabb.

daito 2011.01.18. 18:16:22

Az utcán a "most találtam-loptam ezt a dolgot" áruló szélhámosok külön témakör, nem kéregetők.
Ugyanis ezekben az esetekben konkrétan hamis árut adnak el neked nagy haszonnal, gyk. csalást követnek el. Nem szemétségből írom, de ők bűnözők.

Nekem konkrétan láncfűrészt (kamu Stihlt) akartak eladni a Mester utcai villamos megállóban, akciós volt. (Mittomén, 20-30 ezret kértek volna érte, már nem emlékszem a mesére.)

Gyk. egy ok miatt sajnálom, hogy kihagytam. Megnéztem volna az irodaházban dolgozók arcát, amikor pl. beszállok vele a liftbe, vagy bemegyek az irodába.

szellőláb 2011.01.18. 18:19:30

@Frengi: Hát én nem tudom ilyen emelkedetten megfogalmazni, de egyetértek veled. Ha ő kér, én meg adok, akkor valószínűleg neki jobb lesz. Ha már odaadtam neki mondjuk egy százast, vagy mindegy mennyit, akkor az már az övé, és arra költi, amire akarja. Mi jogon osztom én be az ő zsebpénzét? Cigit, vagy piát vesz rajta? Nekem mindegy, mert ő tudja, hogy mitől lesz neki jobb. Van úgy, hogy a kocsmában is fizetek ilyesmi fazonoknak valamit, ha olyanom van. Egy fontos: ne próbálja meg kikövetelni, mert azt nem szeretem. Ha adok, nem kell hálálkodni, megköszöni és el van intézve.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.18. 18:39:45

Ha menet közben szólítanak meg, meg se állok. Ha várok valakire, pl. pályaudvaron, és megszólítanak, akkor hangulattól függően a "diák vagyok, nincs pénzem"-et alkalmazom (még elég fiatal vagyok, hogy annak nézzenek), vagy nekiállok olasz szavakal kevert halandzsanyelven hadarni. Ha valami gyanús fazon jön oda (bárki, aki harmincnál idősebb és hetvennél fiatalabb, és hímnemű) a "tűnjön el/tűnjél el bazmeg, mert rendőrt hívok" módszertől általában gyorsan lekopnak. Persze, a Keletiben van is ügyeletes tiszt, úgyhogy hívhatok.

Eh, feketében kéne járni, vámpíros sminkkel, sátánista jelképekkel, a kutya nem jönne oda. De egy édes, csupafodor lolihoz? Mondjuk tévednek, nem vagyok se adakozós, se kedves.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.18. 18:47:41

Egyszer Győrben odajött egy nem hajléktalannak néző középkorú férfi. Sírt és elmondta, hogy most hívták, hogy meghalt a gyereke meg a gyerekének a párja autóbalesetben. Írtó kellemetlen volt, ahogy előttem is leírták, nem mehettem biztosra, mi van ha tényleg igaz a történet. Nem akartam megsérteni, nem zavartam el és egy darabon velem jött az albérletig. Mesélt az életéről én meg hallgattam. Pénzt nem kért, gyakorlatilag semmit, csak mesélt.
Mai napig nem értem és nem tudtam napirendre térni felette, próbáltam vígasztalni, de adott helyzetben ez semmi volt.
Ha meg hazudott és hátsó szándéka volt akkor nagyon jól csinálta, de célozni sem célzott semmire, így érthetetlen az eset.
A kéregetők támája, nem vicces, egyénileg csak kis mértékben tudunk segíteni. Én pl. jó ötletnek tartom a Fedél Nélkül-t, néha szoktam venni, ha beléjük futok. Volt úgy, hogy azt mondtam, hogy az újságot nem kérem, de becsületesen mindig odaadták.

2011.01.18. 18:48:34

@szellőláb: az exemhez egyszer bejött egy ügyfél
-Jaj drága ügyvéd úr, segítsen,mert a gyereket bevitték, előzetesben van.
- Mivel gyanúsították meg?
-Jaj, dárga ügyvéd úr, ártatalan az a gyerek, nem csinált az semmit.
- Még is, mit mondnak a rendőrök?
- Hát csak hogy kéregetett.
- Ugyan már, kéregétésért senkit nem csuknak előzetesbe.
- Hát egy kicsit erőszakosan kéregetett.
- Mégis mit?
-hát a csávónak a bőrkabátját, meg a telefonját.
- ja, szóval rablás.
- de nem egyedül volt a gyerek, a haverok is ott voltak, azok kéregettek jobban.
-Szóval akkor csoportosan elkövetett erőszakos kéregetés.

Pizka, már mondaná hogy mennyi a vh tól-ig.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 19:03:41

@GERI87: Igazad van, úgy lehetne a leghatékonyabban megoldani a szegénység problémáját, hogy leatomozzuk az összes nyomorultat, akkor legalább nem kéne a beesett pofájukat bámulnod a tévében. Tóta W ezt már szépen ki is fejtette:

w.blog.hu/2007/02/27/a_modest_proposal

Persze az sem lehetetlen, hogy ha minél több afrikai (indiai, roma, stb.) gyerek nő fel úgy, hogy megvannak az alapvető létfeltételei, iskolába jár, stb., akkor előbb-utóbb az országuk is túllép a kolera-gyémántcsempészet-gyerekkatonák szentháromságon. Ja, és munkát is ott lehet teremteni, ahol a leendő munkaerő nem a saját mocskában haldoklik, és esetleg méd írni-olvasni is tud. Persze tény, hogy az atombomba egyszerűbb és kényelmesebb.

szellőláb 2011.01.18. 19:26:53

@altoid: Lehet, hogy nem mérted fel, kit kóstolgatsz?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.18. 19:32:09

@szellőláb: GERI87 meg én régi ismerősök vagyunk. :)

felka 2011.01.18. 19:37:26

@noirp:
"Ha meglehetősen elkésve is, szívből üdvözlöm Rozit."

édes vagy...

szellőláb 2011.01.18. 19:42:51

@altoid: Gondoltam, mert a háttérből figyelem a munkásságotokat (kacsintva köhint)

A Tyne folyó déli partja 2011.01.18. 20:31:11

@apátok faszát!: annak azt kell mondani, hogy ok, na hova akarsz utazni, megveszem neked a jegyet...

A Tyne folyó déli partja 2011.01.18. 20:46:45

@Andie: én egyszer erről a témáról (a kéregetésről) tartottam vitafórumot (az kötelező volt, a témát én választottam hozzá). na és ott mondta az egyik csoporttársam, hogy mivel ő is kapásból elutasít, mert azt hiszi, kéregetnek, járt úgy, hogy ült a vonaton, valaki odahajolt hozzá, hogy "ne haragudj, nem tudsz adni" ő rögtön "nem" , a másik meg befejezte a mondatot, hogy "egy zsebkendőt?"

A Tyne folyó déli partja 2011.01.18. 21:04:37

@altoid: ha 15 euróért vette és elnyűhetetlen, nem tökmindegy, mi rajta a címke? a sznobokat meg, akik azt hiszik, hogy eredeti, jól ki lehet röhögni.

gyilkos fűegér 2011.01.18. 21:46:18

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Én több mint 10 éve vettem 200 (azaz kettőszáz) HUF-ért egy bőrpénztárcát a Nyugatinál egy standról. Azóta használom, képtelen voltam rajta bármiféle kopást, szakadást, vagy bármi egyebet felfedezni. Mintha nem is használnám. Hogy ez hogy a picsába' lehetséges, képtelen vagyok megfejteni. Lehet, hogy ha el akarnám pusztítani, sérthetetlennek bizonyulna, mint az Egy Gyűrű.

GERI87 2011.01.18. 22:02:08

@altoid:

Én csak azt mondom hogy az odadobott aprópénz nem megoldás...megnyugtatja a lelkiismeretünket és ennyi, másra nem jó.

Megmentünk néhány néger kisgyereket...ámen..azt ennyi.

DE milliárdnyi embert nem lehet örökbefogadni, meg segélyezni.

Ez a dolog ugyanúgy fenntartja a jelenlegi állapotot, nem változtat semmin.

egyszerű példa:

Ha van egy drogos gyereket és sajnálatból pumpálod pénzel (mégha nagyon kevéssel is..) akkor ugyanúgy elbassza drogra amig csak él...csak épp nem 25 évesen hal meg a saját hányásába egy WC ben letolt szaros nadrágban..hanem 42 évesen szülök fizette albérletben az ágyába hugyolva...(és a kapott +17 évben lehet még többeknek ártott mintha elöbb elpatkol)

Na kb ez is olyan...

"ha minél több afrikai (indiai, roma, stb.) gyerek nő fel úgy, hogy megvannak az alapvető létfeltételei, "

Ja de ez csak akkor megy ha ök is AKARJÁK és rend van meg kormány meg béke meg ilyen klasssz kis dolgok...

De az hogy odabasznk 6 tonna segélyt egy nyomorban polgárháborúban diktatúában senyvwedő írástudatlanoknak....nos ettől még semmi nem fog változni, max 3 nappal tovább él a kis lurkó...

Sőt! lehet megéri a 13-at és még gyerekkatona is lehet belőle vagy akár szülhet is párat..had éhezzen az is.

Ezen feltételeket meg nem nekünk kell megoldani.
ennyi erővel hozzánk is jöjjön ide a svájci kormány azt majd lesz jólét meg minden...

GERI87 2011.01.18. 22:05:09

@szellőláb:

I'm Nikki, I play Bass...

Noked-Lee 2011.01.18. 22:06:54

fedél nélkülhöz pécsen is nagyon ragaszkodnak. egy bácsitól már vagy háromszor akartam venni, de mindig azt mondja, hogy ez az utolsó darabja, és nem adja el. pedig nem hinném, hogy sok újdonságot talál a 2009es karácsonyi számban.
ja, amúgy kösz tibi, hogy kiraktad!

yenoee 2011.01.18. 22:26:47

"- Fater, meg tudnál dobni egy ezressel?
- Majd ha kőből lesz!"

szellőláb 2011.01.18. 23:34:53

@GERI87: Ezt nem fogtam. De a biztonság kedvéért: Gratula! vagy Jobbulást!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.18. 23:50:24

@csodalampa: Óbaz, ezt el is felejtettem. Megy az ember hajnali negyed tízkor félkómásan a Lónyay utcán, ott ahol jobra lenézve az iskola pincjében cselgáncsozókat látni . Valami zene szól, de egyébként nincs külvilág, elvagyok a gondolataimmal,
a robotpilóta vezet.
Erre egyszercsak a tudatomba hasít egy hang, hogy nem kell stilfűrész ócsón?
Nem tudtam még tudatos irányításra kapcsolni, úgyhogy kiszakatt, egy "bazmeg ezt hol loptad gazsi" belőlem. Megsértődött és odébbált, ráadásul tíz perccel később, nagyjából a kisgazdák és a buzibár környékén még egy pasas szintén láncfűrésszel. Amúgy valami márkátlan gagyi, ahogy meg tudtam ítélni.
Azt nem tudom, hogy milyen üzleti megfontolásból hiszi azt valaki hogy a Bem rakparton vagy a Lónyay utcában igény van lopott benzines láncfűrészre. Illetve miért nem gyűjtik be őket. Én valami forgatókönyvíró helyében állnám a cehet, csak három ilyet három helyre vigyenek be, és az "ezt meg hol loptad gazsi" kérdésre meghallgathassam a választ.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.18. 23:55:08

@Donna Anna: "olasz szavakkal kevert halandzsanyelv" Gratulálok a román nyelvvizsgádhoz :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.19. 00:02:58

@Frengi: ezt de jó h olvastam. hazahoztam a btk-mat, de aba a szatyorba tettem, amibe a túrót, amit vettem. Most kivettem a btk-t a hűtőből.
Csoportosan 5-10 év, tehát üldögélős.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.19. 00:06:04

@Professor Pizka: kiszakadt. mostmár a klaviatúrát is a robotpilóta kezeli. lefekszem.

Hintz ezredes 2011.01.19. 07:55:20

@GERI87: Abszolút így van. Utána meg jön a sok zsákruhás-tarisznyás seggarc, hogy milyen bunkó vagy és rasszista meg az ilyenkor megszokott jelzők. Ilyenkor szoktam halkan megérdeklődni: és ha az vagyok, mi a fasz van?

Stiel 2011.01.19. 08:43:33

@csavargo: ez miért beégés? Ha igaz a sztorija, akkor sem kötelező, hogy adj neki. Szerintem még csak nem is elvárható.

Mindenesetre... remélhetőleg mások összeadták, és akkor nincs nagy baj.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.19. 09:57:05

@Hintz ezredes: mi lenne? rasszista vagy. Átlagos vagy nagyobb intelligenciájú ember szájából ez egy negatív töltetű jelző. másoknál meg egy sima, semleges jelző, mint az, hogy szőke vagy 42-es lábú. A világ kerek.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.19. 12:08:29

@GERI87: Ezen az alapon ne fizess adot, bliccelj a BKV-n es szarasd a kutyadat a jardara, hiszen ugy is rohad az egesz orszag, es nem te fogod egyedul megvaltani a vilagot. Ha jol emlekszem, az egyik multkori kommentedben panaszkodtal a "balkani magyar mentalitasrol". Na hat pontosan ez az. Egyebkent otven eve Kina sem volt jobb hely, mint most Fekete-Afrika. Ugyhogy nem biztos, hogy arrafele is orokre igy maradnak a dolgok.

GERI87 2011.01.19. 14:46:35

@altoid:

Ez nem balkáni mentalitás csupán realista gondolkodás:)

Ha odaszaratom a buksit büdös lesz, ha adok nekik segélyt max 3 nappal tovább él...

Kína pont nem jó példa, mert az sem azért jutott oda ahol most van mert Brangelináék +fél Hollywood örökbefogadtak egy tucat kínai árvát és a nyugat tolta a segélyt ezerrel....

Volt rend, béke, akarat, (egyáltlán kormány) meg tőkebeármlás...ez kéne afrikának is nem pedig celebek meg lélekmentő aprópénz...

GERI87 2011.01.19. 14:50:36

Még annyit hogy nem lesz ott semmi változás ha 2 hetente új kormány van és az esetlegesen vállakozó néger kisvállakozó ződségárus boltját másnap államosítják majd jön az új kormány és 2 hét múlva meg kivégzi mert ő Hottentota a kormány meg Zulu...
Aztán meg kis idő múlva ki is ássák mert keresztény földben muszlim nem nyugodhat...

migueldiez 2011.01.19. 18:12:16

Az megvolt már, a Szakadt Csöves '88 nevű PC-s alapjáték?
Struktúrájában megegyezett a "Kaland-Játék-Kockázat" típusú könyvekkel. Alapszituáció, hogy egy Marx téri (_fiatalabbak kedvéért_ mai Nyugati tér) csöves vagy - ez a játék szóhasználata - és gyakorlatilag a túlélésre játszol. Vannak választható opciók, hogyan kéregetsz (ha jól emlékszem, a skála "Bácsi, ki kellene váltanom ezt a receptet, 20 forint kell hozzá" és a "Néni, 10 forint kellene, éhes vagyok" egészen a "Bácsi, az apád faszát adjál pénzt" típusú fordulatig terjedt.). De lehett ennél is durvábban "kéregetni".
De téged is lehúzhattak, ("odaáll egy cigány eléd - Adj már egy bélást gyógyszerre") és ha nem adtál, az életerőpontjaid estek, mert addig nem hagytak, míg nem adtál, vagy nem zavartad el őket.
Mindenesetre a játék erőssége nem a politikai korrektség volt, ha értitek hogy mondom.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.19. 18:39:31

@altoid: Kína igen kis részén van civilizált rend, nagy része elmaradott.

GERI87 2011.01.19. 18:51:48

@Judea:

Az elmaradott és a kormányzat nélküli anarchikus állapotban lévő az nem ugyanaz...

Szabolcs megye is elmaradott de oda is elér a kormány keze...( vagy nem:) )

Kínában mindenhol a komcsi párt van hatalmon....nem egymást csesztető, váltó kiskirályok és helyi hadurak rendezik az életet...ne keverjük a dolgokat.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.19. 19:27:00

@GERI87: Igazad van, persze ettől még őket nem vigasztalja, hogy nem jobb nekik mint a csóri afrikaiaknak.

nyílméregbéka 2011.01.19. 21:55:57

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): így én is jártam, a házból kilépve rögtön elém toppant egy húsz év körüli srác, hogy ne haragudjak, egy kis segítség kellene ... pléhpofával kikerültem és mentem tovább, mire kiderült, hogy csak egy virágboltot keresett (a sarkon túl van) - akkor meg már magyarázkodhattam, hogy vazzeg, öcsi, úgy fogtál neki, mint egy lejmoló :-(

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.19. 22:17:45

@GERI87: Megint csak azt tudom mondani, mint Latin-Amerikával kapcsolatban. Afrika egy egész kontinens, többszáz millió lakossal. Vannak közöttük azért egy páran akik normálisan élnek, és vannak viszonylag normális országok is. Az emberek pedig mindenhol emberek. Élni szeretnének, és kik vagyunk mi, hogy megmagyarázzuk nekik, hogy miért nincsen pont rájuk szükség?!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.19. 22:20:45

@Professor Pizka:
Ezekkel a román cigányokkal én is találkoztam, az M3-as autópálya egyik pihenőjénél, valahol Gödöllő előtt vagy után. Járták a parkolót, ha új autó érkezett, egyből mutatták és berregtették, hogy olcsóér van meg minden. Egyébként Stihl volt rájuk írva, nem tudni hogy hamisítvány vagy lopott, esetleg egyszerre a kettő. De komolyan, ki az aki ilyenektől vásárol? Márpedig biztos vannak, akik vásárolnak, mert különben pár nap múlva abbahagynák a próbálkozást.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.19. 22:26:47

@altoid:
Nem fogtad fel, amit GERI87 mondott. A kérdésem akkor, te azt szeretnéd, hogy inkább 10-szer annyi ember haljon éhen? Mert ha tovább nő a létszámuk a segélyeknek köszönhetően, nagyobbat borul a bili.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.19. 22:39:52

@Zabalint: Te meg azt nem tudod, hogy az egész vita honnan indult: azt mondtam, hogy szerintem jó kezdeményezés az, amikor bizonyos segélyszervezetek szegény országbeli gyerekeket iskoláztatnak, orvosi ellátást és alapvető létfeltételeket biztosítanak nekik (amivel mellesleg az is sanszosabb, hogy nem fognak ész nélkül szaporodni, mert pl megtanítják nekik, hogy kell az óvszert hasznélni) Ezzel szemben GERI87 álláspontja (sarkítva) az, hogy jobb lesz mindenkinek, ha hagyjuk őket megdögleni.

GERI87 2011.01.19. 23:03:31

@altoid:

Afrika megsegítésének módszeréről volt szó nem arról hogy sajnálom e őket.

"jobb lesz mindenkinek, ha hagyjuk őket megdögleni."

Nem. Csak azt mondtam hogy az odadobott aprópénz csak minket nyugtat meg, rajtuk meg hosszútávon nem segít.

Ez olyan mintha a drogos anyja a fia halála után szavatkozna sírva hogy ő mindent megtett...szerette, adott neki pénzt...
Berakta az elvonóra? Tények elé állította? NEM ?
Akkor nem tett meg mindent...

"mert pl megtanítják nekik, hogy kell az óvszert hasznélni)"

Jó kap egyett..kettőt..talán használja is..és utánna?

Hol vesz majd? Miből?
Nincs mindenhol segélyszervezet...meg akarat.

A kölök legalább valami boldogságot ad neki nyomorult életéhez...ezt is nézni kell..na meg munkáskéz, meg feszkolevezető a gyerkőc...meg szokás, hagyomány, kúltúra..stb.
Megint csak csúnya gonosz realista szarság de igaz.

A túlnépesedést az életszinvonal növekedése hozza el, nem a vöröskereszt.
Az meg nem jön csak segély által...

Pár megsegített, felkarolt Párizsban nevelt egyetemista négerre egyfajta messiásként tekinteni hogy majd ők prófétaként elviszik a megváltást...meg a nyugati életszinvonalt...hát eléggé hiábavaló dolog.

GERI87 2011.01.19. 23:05:22

"A túlnépesedést az életszinvonal növekedése hozza el, nem a vöröskereszt."

Bocsánat..nem növekedés.
A túlnépesedés 'megállítását'..így akart lenni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.19. 23:15:03

@GERI87: Akkor hallgatom az alternativ javaslataidat...

GERI87 2011.01.20. 11:46:19

@altoid:

Na már vártam hogy ez jön...oldjam meg én a problémát:)

A lényeg szerintem hogy olyan állapotot kell teremteni hogy érdemes legyen oda tőkét beáramoltatni...
Én se pumpálnék pénzt olyan helybe ahol nem tudhatom hogy holnap államosítják, felgyújtják, lédózeróljak e a Tescómat...

Semmitöbbetnemtok mondani kéremkapcsoljaki..

Születésszabályozás:

Amúgy meg Bp-től néhány tizen kilométerre rahedli olyan 13 éves cigány lány van akinek hiába beszélsz a fogamzásgátlás fontosságáról....megesküszi mindenre hogy vigyáznak...mire 3 év múlva a Kókusz stábjával visszamész már 3 poronttyal az oldalán, terhesen áll vigyorogva a küszöbön..."hácsak meggyöttek sorba...tehetek én rolla...szerelemgyerek"

ÉS ez Európa meg, unió, meg szívcsakra meg minden...

Tele vagyunk örömbodogtá miaaháomévleütia gutaütöttekkel meg zoxigén Szalacsikkal...meg más jómadárral akik itt a modoroson is voltak már téma...de mondhtanám az egyszerű öblöst is:)

Na most Afrika is ilyen, csak 1000-szer ennyi ilyen ember van de 3szor hülyébbek...

Ha 10 köbméter kotonnal rakod tele a kunyhóját 9 hónap múlva babváró törzsi mulatságra vagy hivatalos...

Az ilyen embert a 100 méterre arrébb lévő önkormányzat, meg demokratikus kormányzati forma nem képes integrálni....mit vársz az afriaki segélyszervezetektől???

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.20. 13:15:27

@GERI87: Téged eddigi hozzászólásaid alapján értelmes srácnak tartottalak, de ezzel most nagyon nem tudok mit kezdeni. Felsoroltad nekem a világ nagy problémáit, majd közölted, hogy nincs megoldás. Ilyen alapon nem csak, hogy Afrikát atomozzuk le, de utána még akasszuk is fel magunkat, nem? Most komolyan, mi a jobb: megpróbálni tenni valamit, még ha tudjuk, hogy nem tökéletes az eredmény, vagy szétteni a kezünket, azt "utánunk az özönvíz"? Ráadásul, az oktatásnál jobb módszert eddig nem találtak ki arra, hogy kevesebb Szalacsi szaladgáljon a világban, nem?

Képzeld el a következő helyzetet. Halálos beteg vagy, de van egy gyógyszer, amivel meg lehetne téged gyógyítani. A baj csak az, hogy a gyógyszerből nincs annyi, hogy az összes betegnek jusson. Ekkor szerinted az a megoldás, hogy SENKINEK nem adunk belőle, mert úgyis lesz, aki meghal?

GERI87 2011.01.20. 14:58:22

@altoid:

Van megoldás. leírtam hogy szerintem mi...
Hogy ezt hogy kéne elérni nem tudom pontosan...de a jelenlegi segélyezési módszerben nem hiszek, és nem is működik.

Te meg hiszel.
Nincs ebben semmi szörnyű.

Oktatás? Igen ez a kulcs.
De ez olyan hogy Mo sem lesz Jehova attólmég hogy ideküldenek pár térítőt...megpróbálni persze megpróbálhatják.
Afrika sem változik csak attól hogy egy külföldön tanult jogász lesz az új elnök.
De abban igazad van hogy a semminél jobb.

Én abból indulok ki amit látok (pl hasonló magyar állapotok) és olvasok és ez alapján nem hiszek ebben....

A pozitív példák (Kína, India, Korea..) pedig nem ilyen segélyezési módszer alapján jutottak előre...ezért sem.

"Ekkor szerinted az a megoldás, hogy SENKINEK nem adunk belőle, mert úgyis lesz, aki meghal? "

Adni kell, csak máshogy és mást.

"mi a jobb: megpróbálni tenni valamit, még ha tudjuk, hogy nem tökéletes az eredmény, vagy szétteni a kezünket, "

Évtizedek óta nem ért el komoly eredményt a dolog, szerintem bebizonyosodott hogy nem működik.

GERI87 2011.01.20. 15:02:28

"Ráadásul, az oktatásnál jobb módszert eddig nem találtak ki arra, hogy kevesebb Szalacsi szaladgáljon a világban, nem?"

Itt azt is kell nézni hogy ha nem tudja alkalmazni a megszerzett tudást, mert pl nincs olyan munkahely ahová kéne akkor nem fogja fontosnak tartani hogy a gyerekeit taníttassa és nem is lesz miből...

Párhuzamosan kéne futtatni a dolgot: Oktatás ÉS Munkateremtés...ebből egy nem elég.

kakóbabot kézzel szedni analfabétán is tud, de pl egy gépet kezelni már nem....

A baj az hogy nincs gép.
érted mit akarok?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.20. 18:52:29

@GERI87: Értem, sőt, ha hiszed, ha nem, van amiben egyet is értünk. Éppen ezért mondtam, hogy meg kell válogatni, hogy milyen segítséget ad az ember, és nem csak odavetni pár fillért a koldusnak vagy afrikai éhezőnek (bár az is sokkal jobb, mint a semmi). A program, amiről beszélek, pont úgy működik, hogy egész kis közösségeknek, falvaknak segít a gyerekeken keresztül. A gyerekeket pedig nem európai egyetemeken tanítják, hanem helyi kisiskolákban, írni-olvasni, alapvető higiéniára, meg emberi jogokra. Amit ők tovább is adnak a szüleiknek, akik általában nagyon büszkék rá, ha a gyerekük bekerül a programba, és a kapott pénzből megengedhetik meguknak, hogy a kicsi tanuljon, és ne dolgozzon, mint az összes őse. És adott esetben képes legyen szqkmunkásként, vagy annál is magasabb szinten. Egyébként Afrikába az utóbbi időben özönlik a (főként kínai) befektetés. És kénytelenek még a munkásokat is importálni, mert nincs elég képzett helyi. Most már elhiszed, hogy nem teljesen hülyeség a dolog?

GERI87 2011.01.20. 19:07:39

@altoid:

"Amit ők tovább is adnak a szüleiknek, akik általában nagyon büszkék rá,"

Ha így van akkor valóban használ valamennyit.

"Egyébként Afrikába az utóbbi időben özönlik a (főként kínai) befektetés."

Tudom. Etiópiai gátépítés Níluson vagy Szudán pl..

Ha ez stabilan megmarad akkor van értelme.
Hosszútávon csak a segély tehát nem segít, de látom ezt te is tudod...
Ez egy jó példa volt.

"És kénytelenek még a munkásokat is importálni, mert nincs elég képzett helyi."

Igen én is erre utaltam hogy munka is kell a képzettséghez mert akkor nem lehet meggyőzni hogy fontos a tanulás...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.20. 19:26:12

@GERI87: Na, akkor azt hiszem eljutottunk arra a pontra, ahol jólesően berekeszthetjük a vitát. :)

^Clown (törölt) · http://logout.hu/blog/clown_2/index.html 2011.01.20. 21:26:40

Találkoztam már az összessel, még a késes tarhálóval is.
A legdurvább mégis az volt, amikor a Móriczon a hajlékony, nem viccelek, 5 percen belül háromszor jött oda, hogy tudnék-e pár forinttal. Mivel nem volt szomjas, nem adtam neki (plusz le is voltam égve). Másodjára odajön, van-e pár forint, mondom figyelj öregem, előbb már megbeszéltük. Ja persze. Harmadszorra is odatántorog: na idefigyelj, te most szórakozol?! Többet nem jött oda.

^Clown (törölt) · http://logout.hu/blog/clown_2/index.html 2011.01.20. 22:32:17

@Zabalint: Ismerősöm vett egy ilyen lopott fűrészt ötezerért a cigányoktól. Azóta is megy hiba nélkül, évek óta :)

Stiel 2011.01.20. 23:04:25

@^Clown: lehet, hogy olcsó volt, de a pénz akkor is rossz helyre ment.
süti beállítások módosítása