A dohányos

2010/12/02. - írta: Modor Tibi

-Na, ez szimpatikusnak tűnik. Csapolt Engelfelder Indian Pale Ale meg Rotburger. Korsó 350, Maß 500 - a hülyének is megéri, hát még nekünk! Jó napot,  kezicsókolom, helló, sziasztok. Mi? Várj csak, Lackó. Nemdohányzó? Bocs, ne haragudjatok, az egész üzlet nemdohányzó? Akkor sajnálom, sziasztok. Keresünk valami vendégbarátabb helyet.

Most mit puffogsz? Mert most frankón, te maradtál volna? És elnézted volna, hogy mi nem tudunk rágyújtani és ott görcsölünk vagy ötpercenként kijárunk? Szerintem teljesen természetes, hogy étterem, kocsma, söröző, kávézó együtt jár a dohányzással. Kurvára utálom az ilyen hirtelen kitalált etikettet meg szabályokat, hogy megkérdezzük zavar-e vagy rágyújthatok-e. Úgyis mindenki azt mondja, hogy csak nyugodtan. Ha a társaságban csak egy cigis van, már akkor is magától értetődő, hogy a dohányzórészlegre megyünk. Amúgy ez az elkülönítés is mekkora kamu már. Olyan ez, mint a strandon, ahol egy medencén belül lenne belepisilős meg nem belepisilős rész, háhhá. Meg az étteremben úgyis kaja- meg olajszag van, úgyhogy a füst csak jót tesz. Nekem ne akarja megmondani senki, hogy hol gyújtsak rá. Jogom van ott dohányozni, ahol jólesik.

Ez az egész dohányzástilalom egy köcsögség. Tönkreteszik a vendéglátókat, a lázadozó pultosok meg csak maguk alatt vágják a fát. Nem veszik észre, hogy évszázadok alatt annyira összefort a vendéglátás meg a dohányzás, hogy ezt nem lehet csupán egy tollvonással megszüntetni. Itthon amúgy ez soha nem működne, annyi a bagós. Egyszerűen többen vagyunk, ha mi nem járnánk többet kocsmába, akkor senki nem járna többet. Tessék tudomásul venni, hogy ez is hozzátartozik a hangulathoz. Kérlek, én voltam Írországban a smoking ban előtt meg után is, és zongorázni lehet a különbséget. Míg korábban felszabadult, füstös, családias volt a hangulat - a ban bevezetése után pedig mintha egy ravatalozóban ültem volna. Alig volt ember, az a pár local pedig az Eastenderst bambulta az LCD-tévén. Bár lehet, hogy a válság is betett  nekik. Lehet, hogy ezért volt a válság!

Mi lesz a következő? Betiltják az ivást a kocsmákban vagy mi?

Amúgy a dohányzásnak rengeteg pozitív élettani hatása van, csak most valamiért ez lett bűnbaknak kikiáltva. Serkenti az agyműködést. Bebizonyították számtalan kutatással, hogy a dohányosok sokkalta produktívabbak és a munkájukban is jobban teljesítenek, mint a nemdohányzók. Mert ha lemész egy blázra mondjuk óránként-kétóránként, akkor egyrészt rá vagy kényszerítve, hogy lemenj  - amúgy ez is milyen faszság már, hogy nem lehet az irodában bagzani, régebben teljesen természetes volt -, így mozogsz. Nem tunnyadsz, mint a többi búvalbaszott absztinens. Tehát felébredsz, a lépcsőzéssel kondiban maradsz, és sokkal frissebben tudsz újra nekilátni a napi teendőidnek. Szóval kamu, hogy mi kevesebbet dolgoznánk. Én pl. ha lemegyek, csak egy szálat szívok el, és már jövök is fel. Nagyon ritka, hogy kettőt vagy hármat - szóval 5-10 percnél ez nem több. Általában. A sok alt+tab-bajnok internetfüggő meg csak ne magyarázzon, mert ők se dolgoznak többet.

Aztán ott van a közösségkovácsoló hatása. Most lehet itt hőzöngeni meg minden, de felesleges. Egyszerűen kurva jó dumálni egy-egy szecska mellett, és olyanokkal ismerkedsz meg, akikkel amúgy soha nem tudnál. Csoportvezetők, menedzserek... hülye, aki ezt a ziccert kihagyja.

Szóval hogy annyira egészségtelen lenne? Voltak erre kutatások, és a káros hatásokat borzasztóan eltúlozzák. Ha kimész az utcára - mondjuk a Rákóczi útra péntek délután háromkor, na akkor az felér két doboz Szimfi elszívásával. Úgyhogy nekem ne hipokritáskodjon senki, hogy mi károsítjuk az ő egészségüket. Akkor tessék betiltani az autózást meg a fingást is! Tiltsák be a kávét meg az alkoholt is már akkor. az sokkal károsabb. Nálunk a családban mindenki dohányzott a lakásban: nagymuter, Irénke meg muterék is - aztán semmi bajunk nem lett tőle.

Meg hogy büdös? Szintén bizonyított tény, hogy a dohányosok sokkal jobban adnak a higiéniára, mint a nemdohányzók. A dohányosok ezerszer gyakrabban mosnak kezet, hajat meg fogat, pont a füst miatt. Én is. És ez, hogy eldobálnánk a cigicsikket vagy hogy a hamut kiszórnánk a kocsiból, ez is csak egy marginális baromság. Egy felelőtlen kisebbség miatt bélyegeznek meg minket. Például én meg az összes dohányos haverom nagyon korrekten viselkedünk. Még a buszmegállóban is úgy gyújtunk csak rá, hogy ne fújja a szél másra a füstöt. Inkább gyaloglok kilométereket a kukáig, minthogy eldobjam a csikket - sőt, zsebhamutartóm is van, pontosan ebből a megfontolásból.

Meg hát valamiben úgyis meg kell halni! Jogom van úgy károsítani az egészségemet, ahogy nekem tetszik.

405 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.02. 15:46:56

A feloldhatatlan ellentétek újabb példája, amikor mindenki a magáét fújja!:))

Nadiposzi (törölt) 2010.12.02. 15:48:17

És a nagyfater bazi nagy natúr dohánylevelekből pödört blázokat szívott, akkorákat mint egy interkontinentális rakéta, napi 20-30 darabot, ereiben 70 fokos szilvapálinka folyt, a tokaszalonnát küldte macskapöcsüvel. Úgy 116 éves kora körül, a harmadkor vége felé megunta és Nyugatra hajózott, s most boldogan pöfékel az eldák közt.
Na ugye, hogy nem is olyan borzasztó dolog ez.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.02. 15:48:43

@Nadiposzi: KÖSZÖNET!! :)

@Takony_fősámán: Öcsém, látod ezt! Idézem Nadiposzit:
"Az újabb kommenteket átfutva a fülzsír szagolgatás és a gerilla pú a legjobb a felhozatalból"

Szóval mi vagyunk a legjobbak Takony fősámán!!! :)

@Brother Love: ha nem is eredeti, de igen hatékony, és ez volt a cél. És VÉGRE valaki észreveszi, hogy komolytalan voltam, köszönet!

Agyalap 2010.12.02. 15:53:39

@laliclown: Igazad van. Én töltőtollal tintát szoktam szétspriccelni magam körül. Zavar, Miért állsz mellém...

2010.12.02. 15:53:44

@laliclown: Mit mondhatnék erre? Szídd még negyven évig, egészséggel! Nem tudjuk előre a sorsunkat, lehet engem nemdohányzással, sporttal két év múlva elvisz egy agydaganat (bár ha jobban belegondolok, ez - számottevő agyszövet hiányában - szinte kizárt), szóval lehet, hogy te is szívhatod még 40 évig, de az is a pakliban van, hogy öt év múlva földig ér majd a pöcsöd, mert tőből vágják le a lábad érszűkület miatt, de az is lehetséges, hogy élsz még negyven évet, de abból már 30-at betegen szarul. De döntésed, te kockázatod.

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.12.02. 15:56:22

@laliclown: Igazad van. Aki szívni akarja, szívja. De azzal ne szívassa, aki nem akarja szívni, ahogyan Te fogalmaztál - azt ne terrorizálja se füsttel, se csikkel.
Vagy oldja meg, hogy ne zavarjon másokat vagy a felvett szokásával... vagy
...bírja ki cigi nélkül.
Úgy, ahogyan az édesanyja méhében is kibírta, az óvodában sem voltak elvonási tünetei, és ahogyan az a pár százezer ember is kibírja, aki sikeresen leszokott, hogy azokat már ne is említsem, akik rá sem szoktak (nyilván tudatlanságból...) Szerintem próbáljunk az "alapállapothoz" közelíteni ne a felvett szokáshoz.
Én tudom, hogy ez egy konzervatív álláspont, de attól még így látom.

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.12.02. 15:58:30

@Takony_fősámán:
A dohányosokból él az állam?
Nem a magán-nyugdíjpénztárakból? :-D

Fánkevő Fáncsi 2010.12.02. 16:01:37

@purga: Amennyiben ez a mű irodalmi/művészeti kategória akkor az mindenképp ízlés dolga, és eszembe sem jut kommentet írni hozzá akár tetszik akár nem.(Nem vagyok kritikus ugyanis). Az mindenesetre nem túl jó jel, ha "használati utasítást" kell hozzá adni, hogy az emberek felismerjék, hogy ez itt most szatíra. A díjak pedig nagyon szép dolgok, (különösen a 2010 Goldelblog egy világszínvonalat jelentő, nemzetközi zsűri által odaítélt, nagyhírű díj) de nem igazán szokott az ízlésem ilyen dolgokhoz igazodni (magyarul leszarom a sznoboskodást). Ha egy művésznek/költőnek/írónak a díjaira kell hivatkoznia, az már régen rossz :) Mentségére szólva nem is ő teszi, hanem Te, helyette.

tejcsokoládé (törölt) 2010.12.02. 16:02:04

úgy őszintén, kinek van gusztusa megcsókolni valakit, akinek dől a szájából a cigiszag? meg a ruhájából, hajából, bőréből...
én speciel kitiltanám a dohányzást MINDEN zárt helyről...

stagolee 2010.12.02. 16:02:32

@MekkMester:

Most meg már buzizol is, kisköcsög?

Bede Robi rulez? Dunakeszin, mi? Bazmeg, te aztán tudsz élni!
No meg a szavaknak is igazi mekkmestere vagy, nomen est omen.

laliclown 2010.12.02. 16:05:08

@ap@tigris: Nincs alapállapot, mint látod. Mindenki szívja, vagy fújja a magáét. Éljünk egymás mellett békeségben, tolerálva egymás agybaját. Megyek, rágyujtok egy pipára, és tovább nem érdekel.

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.12.02. 16:11:26

@laliclown:
Azt látom, hogy itt páraknak elgurult a gyógyszere, és útszéli stílusban igyekeznek "túlüvölteni" a másikat; ami csak azért kár, mert mondjuk pont a véleménycsere lenne jó arra, hogy olyan épeszű, betartható de főleg a dohányzó és nemdohányzók által is támogatott szabályozást találjanak ki pl. a szórakozóhelyekre, közterületekre stb., amely rendezné ezt a kérdést, ahelyett, hogy keresztes háborúkat szítana.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2010.12.02. 16:11:37

Ma 19:30-kor a NASA be fogja jelenteni, hogy foldonkivuli eletet talaltak. En biztosra veszem, hogy amit talaltak, az dohanyzik.

Bicikliző medve 2010.12.02. 16:12:21

@- SunDisc -: Amit en hallottam: a dohanyos is ugyanolyan ember, mint te, csak nem olyan sokaig :)

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.12.02. 16:13:28

Ja, amúgy azt nem értem, miért csak olyan reklámok vannak a neten, hogy "Leszokna a dohányzásról?"
Miért nincs olyan, hogy "Dohányozzon bátran, kockázatok nélkül!"
Nincs elég szakember?
:-)

laliclown 2010.12.02. 16:16:08

@ap@tigris: Na látod! Magyar kultúra napja :-)Ezért gyujtottam rá, megnyugtat.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.02. 16:18:45

@Fánkevő Fáncsi: aham... egyébként ott a "használati utasítás" oldalt, az a címe, hogy "mi az hogy modoros?" lám, megint mennyire körülnéztél:P

Augustin 2010.12.02. 16:39:53

Szerintem nagyon finom illata van a ciginek. Mondjuk én sem más haján, vagy ruháján szeretem.
A nemdohányzók meg annyit szoktak pont magukelé bámulni, mint amennyi időre a dohányosok kiugranak rágyújtani. Pihenni mindenkinek kell.
És inkább a dohányosok szoktak tekintettel lenni a nemdohányzókra, mert nemdohányzó már minenki volt élete során, dohányzó meg nem mindenki.
Egyébként a nemdohányzó ismerőseim egyszerűen unalmasabbak, mint a dohányzók, ezért felőlem mehetnek szórakozni, ahova akarnak, ha meg mindenhol betiltják a dohányzást, akkor csak házibulizunk mi dohányosok egymásnál. A piát meg olcsón bezerezzük...:)Jelenleg sajnos én sem vagyok dohányos!

egyittlakó (törölt) 2010.12.02. 16:45:37

poszter: "Ha kimész az utcára - mondjuk a Rákóczi útra péntek délután háromkor, na akkor az felér két doboz Szimfi elszívásával. Úgyhogy nekem ne hipokritáskodjon senki, hogy mi károsítjuk az ő egészségüket. Akkor tessék betiltani az autózást meg a fingást is!"

Alapvető tévedések áldozata vagy, amellett hogy beteg is. Először is az autók kipufogója lényegesen más jellegű égésterméket bocsát ki, mint a cigaretta. A hiteles méréseidről idecsatolhattál volna valami jegyzőkönyvet.
Másodszor, a fingás nem égéstermék, hanem természetes eredetű bűz, és akárcsak a lószarszagtól, ettől sem halt még meg senki.
Hogy jobban megértsed, amit mondok: amikor kimegyek az utcára, akkor tisztában vagyok vele, hogy káros anyagokat szippantok a tüdőmbe, pont ezért nem hiányzik hozzá a dohányfüst ráadásként (vagyis ez nem mentség a rossz szenvedélyedre).
Hogy még jobban érzékeld a különbséget: nem mindegy, hogy az eső áztat vagy valaki slaggal locsol tetőtől talpig.
Amúgy meg közhely, ha elmondom, hogy szerintem aki dohányzik, az mentálisan sérült. Egyszerűbben: aki pénzt is ad arra, hogy beteg lehessen és másokat is megbetegítsen, az hülye. Ez az igazság.

bőrmók 2010.12.02. 16:47:32

@Laci Today: Mondjuk az elég perverzen hangzik ha valaki a fingás "gondolatával játszik". Akkor már jobb ha fingik.

egyittlakó (törölt) 2010.12.02. 16:51:48

@MekkMester: "Miért nem lehet normális dohányzó helyeket kialakítani?"

A dohányzó hely eleve nem lehet normális, oda szenvedélybeteg, akarat nélküli emberek járnak.

"helyek ahol lehet szívni"

Magyarisztán. Itt csak szívni lehet...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.12.02. 16:57:45

Engem egyszer egy fehérvári taxis akart beszervezni szcientológusnak. Azt mondta, hogy a szcientológiával bármit elérhet, amit akar és én is, ha szcientológus leszek. Láncdohányos volt, bűzlött az egész kocsi, ő meg egyikről a másikra gyújtott rá. Kérdeztem tőle, hogy miért nem szokik le akkor a szcietológiával? Azt mondta, hogy azért nem, mert nem akar róla leszokni. De amúgy megtehetné.

egyittlakó (törölt) 2010.12.02. 16:57:58

poszter: "Ez az egész dohányzástilalom egy köcsögség. Tönkreteszik a vendéglátókat..."

A vendéglátókat a maffia teszi tönkre. Én évente kétszer megyek étterembe, de csak olyan helyre, ahol komolyan elszigetelik a betegeket. Volt már példa rá, hogy bár senki nem dohányzott látótávolságon belül, mégis büdös lett a kabátom.
El sem hinnéd, hány egészséges ember menne étterembe, ha ti nem lennétek.

Nadiposzi (törölt) 2010.12.02. 17:00:15

@Modor Tibi:
Annyira nem keményvonalas az öreg, inkább egy igazi, konzervatív antiwellnes hedonista.
Tudod az az idősebb fazon, aki a grillezéskor a nők tökömtudja milyen öntetes, fetás, oliva bogyós, mozarellás salátakölteményét az: - Ez mi? Saláta, papa. Saláta?! Akkor rágják a nyulak! Adjá má angyalkám egy kis savanyút, az erősebből! - párbeszéd keretében utasítja el.
Tényleg, ezek a 60 feletti koleszterin és kapsziacin függő arcok is posztot érdemelnének.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.02. 17:05:57

@Nadiposzi:

-Tibi bácsinak tetszik kérni valami zöldséget?
-Tudod, kislányom - nem nagyon eszem zöldséget, csakis a hüvelyeseket *kacsint*
-Jajj, ne tessék már csinálni, Tibi bácsi. Esetleg egy kis süteményt..?
-Süteményből - kislányom - én egyedül a pogácsát vagyok hajlandó megenni, de azt is csak akkor, ha húsból van!

Nadiposzi (törölt) 2010.12.02. 17:07:20

@Takony_fősámán:
Hé, neked meg a Laci kollegának nincs valami behegedt anál fixációs lelki sérülése? Én mint gyakorló anál pszihomókus arra következtetek, hogy esetetekben egy túlhordott poszt-kakiális endorfin túltermelődés állhat a háttérben.

KopaszMercis 2010.12.02. 17:08:50

@egyittlakó:
persze... ezt te el is hiszed.. aki akar most is jar etterembe. kis millio etterem van, ahol el van szeparalva rendesen a dohanyzo resz

bőrmók 2010.12.02. 17:10:16

@Nadiposzi: poszt-kikakiáli.. miii? Nem tudnál magyarul beszélni?

Nadiposzi (törölt) 2010.12.02. 17:18:13

@Modor Tibi:
"-Papa, kéri a mártáshoz a lábát?
-Hm, inkább a combját, galambom, de - szemguvasztás az éppen iperedő cicikre- legjobban a mellyit szeretem!
-Jaj, Tibi bácsi!
-Hát igen, Marcsi már nagy lány!
-Épp én voltam itthon, amikor megj...
-Feri! Muszáj most?!! Ne igyál többet. És a Tominak hogy jön be a kollégium? Istenem, mintha tegnap még itt tologatta volna a dömperét. Ma meg! Kész férfi! - Oh, nagyon jól érzi magát...
- Tomikám, az a lényeg, hogy a te korodban ne válogass, hallgass az öreg Tibi papára. Lyuk-lyuk, csak egér ne gyűjjön, hehehe!

noirp 2010.12.02. 17:18:48

szűzmária a lépcső tetején, mi állt itt össze egyetlen nap alatt :-O
amit hozzászóltam volna, már elmondták helyettem, nagyrészt.
30 éve dohányzom--passzívan. :PP
sztem gusztustalan, büdös, mocskos stb. De még egyetlen dohányos se szokott le szvsz azért, mert mások elmondták neki mindezt.

Nadiposzi (törölt) 2010.12.02. 17:19:49

Poszt-kakiális= szarás utáni

Mc_Fly 2010.12.02. 17:36:27

Az lenne a kérdésem, hogy az 50-100 évvel ezelőtt, vagy már annál is régebben élt embereknek miért nem volt ez probléma? Miért most, a XX. század végétől hangosodik egyre ez a 'tiltsukbe'mentalitás?

Egy lehetséges választ már találtam rá: az a fajta gátlástalanság, egymás leszarása polgáribb időkben a városban nem volt jellemző. Kb. mint a 'feltartóember': van aki direkt jön neked, hogy bizonygassa a dominanciáját (Pl. egy C-kategóriás ma a Blahán.) A másik fajta pedig az, aki nem is veszi észre, hogy zavar mást. Sose mondták neki, nem (erre)nevelték a szülei. Mint aki teli szájjal ásít, eszik, magánéletet él a buszon, mert sosem hallott róla, hogy nem illik. Na ez a két csoport a cigizést is ugyanilyen alpári módon csapatja, ugyanúgy, mint az autóvezetést, gyalogos közlekedést, sorbanemállást, stb. Sok a köcsög magyarán, és ezen a betiltás sem fog segíteni, max. tényleg nem lesz büdös a haja, aki erre izgul.

2010.12.02. 17:42:08

@Takony_fősámán: az én nagyanyám munkást szívott, 94 évesen halt meg végelgyengülésben, apám 54 évesen simphoniát szívott, és ha nem hal meg májcirhozisban akkor a tüdőrákja elvitte volna.

Lehet, hogy munkást kellene szívnom?

Fapuma (törölt) 2010.12.02. 17:42:36

Az volt már, hogy aki dohányzik annak büdös a szája? És tényleg, dög büdös, még akkor is ha azt hiszi, hogy fogmosással el tudja tüntetni.

Szerencsére itt a munkahelyemen ez nem kérdés, a büdös bagósok még az épület bejáratától 9 méterre sem dohányozhatnak. Sok baromarcú áll a -32 fokban ás szívja a 23 dolláros cigarettát. Mondjuk nem is látok annyi debil tizenévest aki egyik cigiről a másikra gyújt.

Ahol laktam korábban a szomszédban hárman szívták, na az a lakás maga volt a pokol, hallaltlanul büdös, függönyök sárgák, falak szintén. Persze akik ott laknak nem érzik, nem látják, de aki kintről jött, annak nagyon is látható.

Volt kollégám, aki miután végig köhögött 40 másodpercet és majd megdöglött, a tüdejét kiköpte, majd azt mondta 'ez nem a dohányzástól van', ja ökör, persze hogy nem!

Fánkevő Fáncsi 2010.12.02. 17:46:00

@purga: pont arról beszélek, te butuska. Azt mondtam, hogy az nem túl szerencsés. Szerintem egy irodalmi alkotásnak meg kell állnia a saját lábán, szóda nélkül, nem kell hozzá magyarázat, meg verselemzés. De lehet, hogy nincs igazam, én nem tudom.

2010.12.02. 17:53:07

@Fapuma: tudom, hogy büdös, hiába a tiktak, a kaubonbon, az eletkromos fogkefe, a fogfehérítő, a parfüm nem nyomja el. Legfeljebb mentholos bagó szagú lesz a lehelet.

Nyáron jobb. Meleg van, a gázoknak ez jót tesz, könnyebben szellőzik, de a tél átok nekünk.

Én otthon a saját lakásomban sem dohányzom,
ez télen úgy néz ki, hogy van külön erre a célra rendszeresített ócska bunda, kucsma, sál, kínai hótaposó (zokni nélkül is könnyű beleugrani,)

A falu egyetlen kocsmájában sem lehet dohányozni, de van forralt bor, mehetünk a teraszra. (úgy érzem magam otthon is mint németbe)

Autóban megint nem lehet dohányozni, meg kell állni egy kicsit dideregni. Ha vonattal megyek, az éjszakai vonat azért is jó, mert ha alszom akkor nem akarok dohányozni, reggelre meg már ott vagyok.

Nem könnyű élet ez.

2010.12.02. 17:57:19

@Mc_Fly: mert régen nem szívtak annyit, csak rikán, napi 3-4 spangli, azt is sodorva.

A mama szerint a régi szép időkben volt Mirjam, meg Hercegovina, na és simphonia cigaretta, az már maga volt luxus, drága is volt, nem lehetett úton útfélen pöfékelni.

kasu 2010.12.02. 18:00:49

Sajnos baromi káros az egészségre. Lehet szokás, meg jó, nekem a pipázás szenvedélyem volt... de gyerekem született és nem lehetett. Ami rendben is van. Szóval káros, a környezetre is, másokra is. Ráadásul nem rövid életem eddigi láncdohányosai rendre fiatalon/öregebben elmentek. Nem tréfa.

Fapuma (törölt) 2010.12.02. 18:04:00

@Frengi: magam, aki soha az életében nem dohányzott, csak sajnálkozva tudok azokra gondolni, akik rászoktak és soha sem tudnak majd leszokni róla, ugyanakkor nevetségessé teszik magukat azzal, hogy azt mondják 'bármikor abba tudnám hagyni, de nem akarom'.

Volt olyan cimborám, aki kéthetente leszokott 1-2 napra. Biztosan szar dolog, de mindenki maga választotta.

Ezért tisztelem azt, aki bevallja, hogy szar dolog, egészségtelen, de képtelen vagyok abbahagyni és nem hazudik még akár magának is.

Tita nick 2010.12.02. 18:05:03

jaja. És a nem dohányosok ugyanúgy meghalnak, mint a dohányosok és mindkét csoport évmilliárdokig lesz halott. Ergo dohányzom, iszom és finom husikat eszem. minden le van kakkantva.

2010.12.02. 18:13:15

@Fapuma: ez ellen egyetlen orvosság van: nem rá szokni, nem lehet leszokni róla, vagy ha nagyon modoros akarnék lenni:

a dohányzásról leszokni? Nincs ennél könnyebb. Magam is megtettem már vagy hússzor.

klezmerRs 2010.12.02. 18:39:02

Apa már akkor is dohányzott, amikor gyerek voltam. A nővérem és én kértük, ne tegye, büdös volt, s ártott neki. Ahogy teltek az évek, egyre többet szívott, egyre több kellett neki.Elkezdett köhögni, fuldoklott MINDEN nap, kb 20-30 percet. Nem tudott gyorsan menni, büdös volt, a család elhidegült tőle. Aztán 2 éve, 55 éves volt, a tüdőszűrő eredménye nem lett jó. Kiderült, kissejtes tüdőrák. Az tolsó 2 hetet nem ajánlo senkinek. Üvöltött, mint egy állat, menekültünk előle. Folyton hányt, nem bírt járni, az utolsó 3-4 napban már csak 35 kg volt. Úgy nézett ki, mint egy kiéheztetett patkány. Nem ismertél volna rá, ha 2 hónapig nem láttad volna. Elborult az agya, vett néhány karton cigit, úgyis bele kell halni vmibe ): Meglopta a nővéremet, elvette a fizetését és eljátszotta.Utoljára hadd élvezze az életet, mi?
Érte kellett menni a metróhoz egyszer, mert nem talált haza, annyira rosszul volt. Az egész hazautat végighányta. Tejet kért, inkább nyögött, s ez nem volt emberi. Rá 2 napra meghalt. Így írjon a nagyfejű dohányos. Apa halála előtt megbánta az egészet, de már későn. S a dohányos ember akaratán kívül ilyen fájdalmat okozhat egy olyannak, aki ettől távol tartja magát. Így legyen a szátok nagy, ajánlom, hogy nézzétek végig egy tüdőrákos haldoklását, az leszokat.
Egy áldozat lánya

Fapuma (törölt) 2010.12.02. 19:55:47

@klezmerRs: hú, ez nagyon rossz végszó volt ehhez a poszthoz. Szomorú, tanulságos történet, kár hogy senki sem fog tanulni belőle, mert tudod, minden szamár a maga kárán tanul.
Nagyon sajnállak azért, amit átéltél.

vincere 2010.12.02. 19:58:20

@Morgan LeFay: már én is csak úgy élvezem a kocsmázás közbeni dohányzást, ha szabad levegőn, tehát kiülős helyen lehet lenni. sajnos ez pár hónap az évben.

emlékszem, régen még a munkahelyen dohányoztunk, az irodában. el se tudom képzelni ma, hogy voltam rá képes.

vincere 2010.12.02. 20:02:32

@Vad.Korte: az egyik barátnőm régen nem ült mellém a buszon, mikor együtt utaztunk, ha előtte rágyújtottam. azért ez már túlzás szerintem...

vincere 2010.12.02. 20:15:40

@Augur: szerintem a legnagyobb külső kényszer, h. valaki abbahagyja, az az ára. így, h. félévente 20 forinttal emelnek, az ember észre se veszi, nem érzékeli az áremelést. de ha hirtelen mondjuk kétszer annyiba kerülne, sokan elgondolkodnának. egyetemista koromban Dániában voltam egy félévet, nem is vettem egy doboz cigit se...
ma meg otthonról hozom. biztos vagyok benne, h. ha mondjuk Angliában élnék, nem költenék 6-7 fontot egy dobozra. ez lenne az egyetlen külső motiváció, ami hatna is rám, amíg nem lesz vki tüdőrákos, fel se merül benne, h. az lehet. bennem legalábbis fel se merül.
belső motiváció kell - gondolom én, komolyan még nem próbáltam leszokni, egyelőre még élvezem...

A Tyne folyó déli partja 2010.12.02. 20:18:45

@Lord_M_: nekem az tetszik, hogy mindig az az érv, hogy "jaj, esik a bevétel, mert nem megy be a dohányos" egyrészt, miért, kimenni nem tud cigizni? másrészt, azt valahogy mindig elfelejtik, hogy előtte meg esetleg azok nem jártak oda, akiket zavart a füst? merthogy elkerülni nem tudták, most viszont szívesen mennének?

A Tyne folyó déli partja 2010.12.02. 20:20:44

@Avarka: a legjobb, ezt már megfigyeltem, hogy kb. az összes dohányos bőszen bizonygatja, hogy ő mennyire tekintettel van másokra. a legjobb, mikor a kolléganőm azt fejtegeti nekem, hogy ő mindig megkérdezi a mellette lévő nemdohányzót, és mondja ezt nekem úgy, hogy közben fújja felém a füstöt. mert egyszerűen fel sem tűnik neki.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.02. 20:28:38

@d'oh: a városi legendához: nekem meg egy vagon ellenpéldám van, kezdve apámmal, akinek a 31 éves kori szívinfarktusához (meg a halálához) bizony a cigi játszott a leginkább szerepet. plusz a többi dohányos rokon, akiknél meg pl. súlyos érelmeszesedést okozott.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.02. 20:32:24

@Szocio Pata (kikvogymukblog): de akkor még nem tudták, hogy káros, nem? már, amikor ezek a művészfilmek készültek. egyszer azt olvastam, hogy csak valamikor a 70-80-as években jöttek rá.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.02. 20:38:35

@Püspök utcai gombaszedő: csődbe mennek az angol kocsmák? errefele nem hiszem, mert akárhol jártam, akkora tömeg volt, hogy alig fértek be az emberek. pedig itt aztán van szórakozóhely....kint az utcán is, meg az összes kocsmában, egytől-egyig. pedig nem is lehet bent dohányozni.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.02. 20:45:37

@ap@tigris: én azt a kérdés szoktam még feltenni (választ még sose kaptam),hogy, ha egy csomót zavar a füst (mármint, a dohányosokat),akkor ő miért is csinálja? nem tűnik fel neki, hogy miatta keletkezik az őt zavaró füst?
egy volt lakótársam volt ilyen, hívtam szórakozóhelyre, mire ő: az nem jó, füstös. és ő dohányzott, én meg nem.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.02. 20:54:02

@tejcsokoládé: és a slusszpoént, hogy ezzel vannak így dohányosok is...én teljesen meglepődtem, amikor két nagyon régi ismerősöm (füstöt kocsmából való, dohányó ismerősöm) is csatlakozott a "tiltsuk be a dohányzást nyilvános, zárt helyen" mozgalomhoz.

trmno 2010.12.02. 21:13:27

@Frengi: Én otthon a saját lakásomban sem dohányzom,
ez télen úgy néz ki, hogy van külön erre a célra rendszeresített ócska bunda, kucsma, sál, kínai hótaposó (zokni nélkül is könnyű beleugrani,)

Roppant hangulatos lehet, de legalább hülyén nézel ki.

Lehetne még erre a célra rendszeresített ócska disznóól, ahová be tudsz állni.

vincere 2010.12.02. 21:15:29

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): a beltéri füst zavarja a dohányosokat. én is emlékszem olyan kocsmázásra, h. azóta se voltunk ott, évek óta, annyira nem volt szellőzés

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.12.02. 21:34:37

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Pedig országszerte százával zárnak be, itt a mi környékünkön (West Yorkshire) is.

www.guardian.co.uk/business/2010/jun/06/bars-pubs-bust

De semmi köze nincs az egésznek a dohányzáshoz.

Mitya Ivanov 2010.12.02. 21:39:05

@klezmerRs: ha egy film készül abból, hogy napi egy doboz cigi és 1 hónap masszív dohányzás után hogy néz ki egy addig nem dohányzó tüdeje, nos akkor kb nyer a sundance filmfesztiválon egy díjat, egy ideig tapsol és szörnyülködik mindenki, aztán ennyi. De hogy így leírtad ezt a valóban szörnyű dolgot, még ennyi sem fog történni, hiszen velem úgysem történhet meg.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.02. 22:02:15

@vincere: na de pont ez az, hogy a beltéri füst, ami zavarja őket, mitől keletkezik szerinted? de eddig már nem jutnak el.@Püspök utcai gombaszedő: hát, itt nem zárnak be, az biztos. egymás hegyén-hátán vannak a pubok, másból sem áll a belváros. és mindenhol tömeg van.

dr. trafik nomac 2010.12.02. 23:11:54

A dohanyosoktol nem kell varni sokat, a legdurvabb kabitoszert fogyasztajak, megis mit kellene tenniuk, persze, hogy telejsen kivannak. En utaloma dohanyt, de jartam ugy, hogy elszivtam egy spanglit, es amikor megkerdezte haverom, hogy akarok egy pipabol szivi, mondtam, hogy inkabb a cigis, ekkor dobbentem ra, hogy milyen durvan addiktiv, a cigihez keppest a marihuana gyerekjatek, lehet nem vagyok ezzel nepszeru, de minden kutatas ezt igazolja, es megdobbento, hogy mennyire igaz. Engem nem zavar ha valaki dohanyzik, ugy hogy az masokat nem zavar, de azt viszon tusdnia kell, hogy a legdurvabb drogfuggok taboraba tartozik onnatol.

2010.12.03. 07:34:04

Amiért nem szeretem a bagósokat:
1. Buszra, villamosra szállás előtt még egy utolsót szívnak a csikken, felszállás közben eldobják, és belül a tömegben kiengedik a finom, rohadt büdös füstjüket.
2. Ahol épp végére érnek a dekknek, ott elhajítják. Ezért nem lehet egy lépést se tenni közterületen anélkül, hogy csikket ne találnánk. A kocsiból kidobják, mert nehogy már az ő tiszta kocsijukat összepiszkolja az a csúnya csikk, ugye? Az utcán combhoz szorított kézzel diszkréten, óvatosan elejtik, oda se nézve. Ők azok, akik tisztában vannak vele, hogy ők most tulajdonképpen bunkók, de hátha nem veszi észre senki, és akkor olyan, mintha meg se történt volna.
3. Jogot formálnak rá, hogy bárhol, bármikor fújják a füstöt az orromba, és ha szóvá teszem, vérig sértem vele őket. Mi az, hogy menjen arrébb? Menjek el én, ha nem akarom szagolni.
4. Vendéglőben, szórakozóhelyen egyszerhasználatosak a ruháim, mert telefüstölik. Elvárják, hogy én vágjak jópofát és szagoljam a büdöset. Ha szóvá teszem, hamar megkapom, hogy menjek máshová. Ez bunkóság. (Egyszer ki kéne próbálni, hogy rápi...lok a kabátjukra. A szitu hasonló. Azt is mosni kell, ugyanúgy, mint az enyémet.Kiváncsi vagyok, mit szólnának hozzá.)
U. i. : Debrecen, Casablanca étterem, dohányozni csak az udvaron lehet. És minő csoda! Működik, nem zárt be! És egy füstölgőnek se kopott le a lába, amíg kiment bűzölögni.

2010.12.03. 07:40:02

@trmno: Teljesen mindegy, hogy hogy nézek ki, mert nem látja senki.
A disznóólat sajnos lebontottam, de nem rossz ötlet.

Ennek ellenére nem dohányzom a lakásban. Nem azért mert másokat zavar, mert a férjem is dohányzik, és ő is kint a teraszon.

Elég büdös ez így is, nem kell ezt még fokozni.

2010.12.03. 07:49:24

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Bebizonyították, hogy a dohányzás harmadlagos károsító hatása a falakból és a kárpitoktól visszaáramló mérgező anyagokból keletkezik.

A füst sajnos beleveszi magát mindenbe kimoshatatlanul. Ezt semmilyen szellőző nem oldja meg.

Egyszer egy családi házban voltam vendég az. Amikor az udvaron elmentünk egy kiszögellés mellet, ott szoktak dohányozni, érezni lehetett, de szerencsére ott senkit nem zavart.

2010.12.03. 07:50:18

@Frengi: Le lehet szokni. Én 8 évig szívtam napi kb. 1 dobozzal. 10 éve tettem le. Eszembe se jut. Csak olyankor, mikor a fentebb említett szituk bejönnek. A módszerem egyszerű volt. Kijelöltem jó előre egy időpontot, amikor amúgy is történt egy változás az életemben. Ez egy vizsgaidőszak vége volt. És összekötöttem a leszokással. Az utolsó dobozomat elszívtam mint rendesen, aztán többet nem vettem. Kész.
Nem kívánom meg a cigit. Viszont borzasztóan zavar a füst, holott a rászokás előtt még egész kellemesnek találtam. Azt hallottam egyébként, hogy más leszokottak is így vannak vele.

2010.12.03. 08:11:55

@kermi: tudom, 8 évig nem dohányoztam, most szoktam vissza 2 éve.

Engem is zavart a füst,és ami a legjobban zavart az a függőség, hogy akár mit csinálok időnkét fel kell állni, otthagyni, kimenni rágyújtani, a cigit beszerezni, gondoskodni róla.

Tudom, voltam mind a két oldalon.
De azt is tudom, hogy az egész az agyban dől el, és most még nem vagyok kész rá.

MekkMester 2010.12.03. 08:57:52

@stagolee:
Drága töppedtagyú kommentelő!
Hogy klasszikust idézzek:

It was early, early one mornin',
When I heard my bulldog bark,
Stagolee and Billy Lyons
Was squabblin' in the dark.

Szóval te is csak ugatsz, mint szegény bulldog, de civakodni senki sem fog veled, mert az IQ-d kisebb, mint a lábad mérete.
Mivel semmi értelme nem volt annak, amiket eddig az én kommentjeimre reagáltál, hanem csak egyszerűen fikázni és kötekedni akarsz, ezért amit ezentúl írsz, én nagyívben, ballisztikus pályán leszarom, mert te csak egy osotba kis mitugrálsz pöcsfüggő cerkófmajom vagy.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.12.03. 10:03:30

ki maradt hogy:
- különben is az autósok sokal jobban szennyezik a környezettet
-a részegek sokal rosszabbak

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.12.03. 10:34:31

@VUVUZELLANÉNI:

amit most csinálsz, az verbális erőszak.

nem tudom, hogy mitől van benned ennyi erőszakosság, hogy verbálisan kell kiélned a neten, de tudok nagyon jó pszichológusokat, akik megtaníthatnak a düh erőszakmentes levezetésére, és reflektálni tudnak az érzéseidre.

Fapuma (törölt) 2010.12.03. 15:44:41

Azt megfigyeltétek, hogy minden dohányosnak van egy nagyapja/keresztapja/ismerőse aki 95 éves volt mikor elütötte az autó, addig mindennap 2 doboz Munkást szívott és semmi baja nem volt?

Ez olyan, mint a kevés kilométeres, doktornő által birtokolt eladó autó.

2010.12.03. 15:51:55

@Fapuma: ha visszanézed, én a papát sem hagytam ki.

stagolee 2010.12.03. 17:18:12

@MekkMester:

mekk-mekk-mekk...

Stagolee told the devil:
“Say, come on and have some fun!
You stick me with your pitchfork,
and I’ll shoot you with my fourty-one"

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.12.03. 18:20:54

nem baj vettem magamnak egy kisüveg konyakot, van dohányom azt a hétvégén itt a hidegben elleszek

A Tyne folyó déli partja 2010.12.03. 18:45:53

@Frengi: csak azt nem értem, hogy ezt miért nekem mondod:) ha arra, hogy őket saját magukat is zavarja, akkor továbbra sem válasz arra a kérdésemre, hogy odáig nem jutnak el, hogy miattuk keletkezik az őket zavaró tényező.

a másikra, hogy nem látja senki, hogy nézel ki a gumicsizmában, stb.: na és, ha látná? dohányozni ugyan nem szoktam, de per pillanat itt harminc centis hó van, meg mínusz tíz fok, a munkahelyen viszont öltözködni kell, ezért úgy megyek be, hogy csinos szoknya, vastag harisnya, meg hótaposó csizma. leszarom, ki látja, meg mit gondolnak, a lényeg az, hogy megfeleljen az időjárásnak. (amúgy, mindenki ezt csinálja. de ha nem csinálnák is, hol érdekel, ki látja?)

A Tyne folyó déli partja 2010.12.03. 18:49:43

@Frengi: a volt barátom részt vett ilyen leszoktató konzultációkon, meg ilyen cd-t hallgatott a kocsiban. és tök büszke volt rá, hogy leszokott, kint volt a szobája falán a poszter, hogy már hány hete nem cigizik, és ennek mi a hatása.
egy előzőnél meg azt tapasztaltam, hogy szimplán unatkozott, azért dohányzott...(plusz az egész család). mikor belefeledkezett a számítógépes pasziánszba, pl. észre se vette, hogy órák óta nem gyújtott rá...

A Tyne folyó déli partja 2010.12.03. 18:51:45

@derelye vágó: á, volt az is,csak elveszett a sok hozzászólásban. egyébként meg, ez az autós érv nagyon is sántít (a részeges is, azt kikerülheted), mivel csak akkor állná meg a helyét, ha egyik dohányos se járna autóval. meg fordítva.

Mc_Fly 2010.12.03. 21:12:39

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Azért nem hülyeség ez az autós hasonlat. A sok lusta geci ember inkább panaszkodik a 350 forintos benzinre, de 50 métert nem tud gyalogolni. Egyfajta státusszimbóleum lett ez, nem is alaptalanul, mert sokan nem engedhetik meg maguknak.

A dohányossal ugyanolyanmértékben szarja le a másik embert. A saját kényelme érdekében koszolja a várost, rontja a levegőt, növeli mások tüdőrák-kockázatát.

'Bulidohányosként' azt mondom, hogy ezerszer inkább fagyoskodnék kinn a diszkóu előtt, ha megtizedelnék az autók számát, mert engem sokkal jobban zavar, mint a füst. Az IS zavar, de mondjuk szórakozni nem kötelező járni, munkába viszont sajnos még igen. Sőt, a csövesszag is jobban zavar a bkv-n, de ugye emberi jogokat sértene lerugdosni őket a járművekről. Ehelyett majd szépen betiltják a dohányzást. Nem baj, betegebb biztos nem lesz tőle senki, de ha már modoroskodunk: az általam felsoroltak szerény véleményem szerint egy város élhetőségét jobban befolyásolják, mint az, hogy lehet-e cigizni a szórakozóhelyeken..

A Tyne folyó déli partja 2010.12.03. 21:26:38

"szórakozni nem kötelező járni, munkába viszont sajnos még igen."

pont ezért sántít.
plusz, azért is, mert aki dohányos ezzel jön, hogy "bezzeg az autók", csak akkor jöhetne ezzel, ha ő soha nem autózna.

Mc_Fly 2010.12.03. 22:14:58

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): én meg pont fordítva látom ezt az érvet:

az a dohányos a bunkó, és az az autós a bunkó, aki a saját kényelme érdekében mindenáron használja a szenvedélye tárgyát.
Nincs tekintettel arra, hogy az ő füstje az én egészségemet is rombolja. Nem azokra gondolok, akik munkába járnak autóval. Az én elveimbe ez sem férne mondjuk bele, de ez elég extrém hozzáállás, megértem, hogy periférián vagyok a véleményemmel. Meg a mostani bkv-ra szerintem fel sem férne még annyi ember, aki most kocsival jár.

ellenben aki azon sír, hogy a diszkóban füstszagú lesz, valahogy nem tudom annyira sajnálni. Tudom, hogy igaza van, de nehogy már ennyire default szórakozás legyen a kocsmázás meg 'bulizás', hogy még ha ott szar is, pl. a füst miatt, azért erőből megy, és kiharcolja a tiltást, miközben sokkal idegesítőbb dolgok meg maradnak a régiben.

Az, hogy érvként ki használja, persze már nem mindegy. Tőlem akár be is zárhatnának a dohánygyárak, az átlag heti egy szálammal:D

A Tyne folyó déli partja 2010.12.03. 22:48:27

@Mc_Fly: szerintem elbeszélünk egymás mellett. akkor nem áll meg az érv, hogy bezzeg az autók, amikor a dohányos egyben autót is vezet. mert ezzel a mondattal akarja magát felmenteni, de csak akkor tudná, ha ő gyalog járna, vagy biciklivel. kocsival soha. az meg elég hihetetlen, hogy az összes dohányos utóbbiakkal jár, és soha nem vezet.

GERI87 2010.12.04. 00:06:53

A legdurvább amikor az onkológián a betegek kopaszon haj meg bármiféle szőrzet nélkül kinn szívja a cigit:)

Vagy mikor egy orvos egy fárasztó nap után rágyújt:
-szar napom volt, muszáj rágyújtanom...meghalt egy betegem
-miben?
-tüdőrákban...(mindezt hörgő hanggal..)

GERI87 2010.12.04. 00:27:46

@godin:

Az a TB amit befizetsz nem akkora összeg ám mint gondolod...

Az adó is olyan hogy konkrétan nem te fizeted hanem a munkáltató...aki a lóvéja egy részét neked adja, más részét meg az államnak....vagy nem:)

Állami alkalmazottak meg gyak. nem is fizetnek adót...csak visszaadnak abból ami amúgy is az államé volt.

De olyan hogy TE nem fizetsz adót, nem igazán van.

GERI87 2010.12.04. 01:19:59

@Mitya Ivanov: Kínát sejtem..de a japánt már nem:)

Mitya Ivanov 2010.12.04. 10:13:09

@GERI87: mindkettőnél ugyanaz az ok. a konyhában kell keresni

A Tyne folyó déli partja 2010.12.04. 14:19:33

@GERI87: nem dohányos sztori, de nekem volt egy kollégám (állatorvos, ráadásul), aki azt hiszem stroke-ból (vagy legalábbis, valami olyasmi betegségből, amit a túl sok zsíros, cukros, stb. étel fogyasztása okoz) felépülve rögtön folytatta ezt az életstílust.

GERI87 2010.12.04. 15:30:33

@Mitya Ivanov: ja..sok halat esznek(?)

Bár sok kínai szerintem nem éri meg hogy tüdőrákos legyen vagy nem látja orvos és nem derül ki...

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Az ilyenekre tényleg pazarlás az idő és a pénz.
A ő nem akar meggyógyulni és nem tesz érte akkor más minek vesződjön vele...

Alapítványok vannak, magánemberek adományai hogy legyen pénz a gyógyításra pl: onkológia...

Erre meg ott szívja a bagót...

hát bassza meg az ilyen.

nyílméregbéka 2010.12.05. 17:49:06

Stephen Kingnek van egy Leszoktató Rt. c. novellája. A vállalkozás a maffia tulajdonában volt, egy tüdőrákos főnök alapította, és aki hozzájuk fordult, azt a nap 24 órájában figyelték, hogy rá ne gyújtson, és ha mégis, akkor különböző kellemes maffiamódszerekkel elérték, hogy ezt többé ne tegye. Le is szokott mindenki. Nagyon morbid, de érdekes novella volt.

A dohányzó, 50 feletti rokonaim miatt én is aggódom; épp gondoltam rá, hogy nikotinos cigiket meg tapaszokat kellene ajándékozni nekik karácsonyra. Vagy az bunkóság lenne?

Stiel 2010.12.05. 19:16:24

@nyílméregbéka: ha van nemdohányos házastárs, ilyesmi, kérdezz rá előtte nála.

Frau Wunderschön 2010.12.07. 23:12:28

ijj ez én vagyok. bázz. felismerés, homlokracsapás, holnap ugyanígy folytatás.
süti beállítások módosítása