Az önkiszolgáló éttermek világa két iskolai, és egy ÁSÉS-posztot is eredményezett - most rögtön két olvasói összeállítással folytatjuk a vonalat.
Az elsőt a csuhástól kaptuk - aki az amúgy zseniális Orkánság blogot, a képzeletbeli, ám nagyon is valóságosnak tűnő, profin felépített magyar régiót jegyzi. Érdemes figyelemmel kísérni munkásságukat.
Modoros Önkiszolgáló
A bizalmaskodó:
Szevasz Jutka, figyelj, tudnál ma egy kis palóclevest adni? Tegnap a brokkoli megfeküdte a gyomromat. Persze, lehet, hogy nem amiatt volt, csak azért, mert otthon összebalhéztunk. Tudod, mióta kiderült, hogy nem lehet gyerekünk… Másodiknak egy töltött káposztát, köszi. Tehát a nők. Mindig a nők… A telket is eladtuk, mióta elkezdett inni. Nem könnyű az élet.
Öltönyös, folyton dolgozó:
(Fülén telefon) Igen-igen, ne úgy csináld. Legyen 300. De a Rotaryt ne engedd el, nagyon fontos lenne. Ne kellemetlenkedjen, húzd ki belőle. Egy paradicsomlevest kérek. Szerintem rúgjátok ki Kővágónét a beruházásiaktól. Persze. Le van szarva. És egy kordonblőt rizzsel. Köszönöm.
Greenpeace-es:
Heló. Az mi ott? Aham… És a bablevesben van más is, vagy csak bab? Akkor nem kérek. Legyen egy kis adag brokkolikrémleves. Ajókagyökeretek van? Akkor egy rántott padlizsánt. Köretnek, mi van? A zöldségköret mirelit, vagy bio? Akkor nem kérek. Jó lesz csak így magában.
A laza, aki ráhajt a személyzetre:
Csá Judit! Csinosan áll ma rajtad ez a póló! Mindig ezt kell hordanotok? Tényleg? Jó így a hajad. Krumplifőzelék, köszi. Múlt héten nem voltál. Lebetegedtél, vagy mi a szösz? Csak feltűnt, azért. Aha. Egy rántott párizsit még dobjál mellé, köszi. Húde gyors vagy, nem úgy, mint én, ha érted, mire gondolok. Akkor majd dumáljunk, szevasz!
Akinek otthon Nyári Szabadegyeteme van:
Jónapot. Igen, egy pillanat… Kérnék elvitelre tizenegy rántott húst és tizenöt adag köretet. Attól függ, mi van? Legyen rizs. Köszönöm. Tudod, a srácok otthon nagyon éhesek.
„Szegény öreg”:
Nézzük csak… Aha… Igen… Kérnék egy natúrszeletet, két adag rizzsel. Igen, kettőnknek lesz. Köszönöm…
Bennfentes:
Heló ’Dit! Már vártatok? El tudom képzelni. Mizu van? Gyerekek? Katicának még mindig tüdőgyuszija van? Jól van, mondd meg, hogy üdvözlöm! Egy erőlevest kérek, azt Józsi fantasztikusan csinálja! Mellé egy, lássuk csak, legyen egy pörkölt tarhonyával, és (súgva) kérhetek hozzá egy kis ajókát? Köszi, isteniek vagytok!
Mindig ugyanazt evő:
Szervusztok, csókolom. Kérnék egy rántott sajtot sült krumplival. Szuper, na ez most finom lesz.
Az evidenciákat kérdező:
Jónapot. Milyen leves van? Van kis adag? Akkor egy kicsit kérek. Menü van még? Ja, látom, már letörölték. Ebben a mákosgubában mi van? És a pörköltbe tesznek olyan izét, tudja… Tököt. Nem? Hm… Nem inkább egy ilyet kérek (rámutat a töltött káposztára). Gusztán néz ki. A köret benne van az árban? Ja, ehhez nem kell? Akkor mit szoktak hozzá? A kenyeret nem szeretem. Jó lesz így, köszi.
Folytatásként pedig Kacagó Gerle foglalta össze a tömegétkeztetés mibenlétét - szerencsére ez csak egy része a teljes történetnek, angol nyelvterületen ugyanez megtalálható hamburgerhússal és sültkrumplival.
A menzán
„A magyar közétkeztetés megetetett oldala valamint a menzáinkat övező hungarikumok”
Egy vadászat után Mátyás király egyszer annyi arannyal jutalmazta meg vendéglátóját, amennyi zsírcseppet talált a levesében. Erre fel, a hírre felbuzdulva Mátyás király szakácsa gyorsan meg akarta szedni magát, és annyi zsírt rakott az ételbe, amíg egy nagy egybefüggő zsírpaca lett őfelsége levesében.
Bár Magyarországon sajnos nem él már Mátyás királyunk, és nincsen sok osztogatni való aranyunk sem, de a zsíros és az egészségtelen kosztért mégsem kell messze mennünk. Be kell csak térnünk egy iskolai menzára, egy gyermektábor étkezőjébe, egy munkahelyi csumiba és máris élvezhetjük az üzemi étkezdék nyújtotta lucullusi lakomákat.
Mindenhol alapelv a változatlanság. Szinte pár recept forog hónapról- hónapra. A heti étlap teljes mértékig kiismerhető, követhető, várható, és emészthető.
Íme, egy példa:
Hétfő: A szószos nap Általában valamilyen tokány, mert a hosszúkásra vágott hús többnek látszik. Pl. Csikós tokány
Kedd: Táplálkozási tanácsadók (pl.: Sch. Norbi) hangsúlyozzák a rostok fontosságát, ezért ilyenkor mindig főzelék van. Jellegzetes fogás mindannyiunk kedvence: a betonfőzelék rántott parizerrel. Főleg, ha már kihűlt.
Szerda: A meglepetésnap. Ilyenkor egy rántott sajt rizzsel, vagy egy sertésszelet bakonyi módra azért beficcenhet.
Csütörtök: Szigorúan CSIRKEnap. Ez az, amit nem lehet eltéveszteni. Rántott csirke, sült csirke. Felváltva. Mert fő a változatosság.
Péntek: Az igazi maradéknap. Pl.: csirkefarhát-leves, valamint húspogácsák rizzsel.
.
Ha már elkezdtem firtatni a táplálkozástanilag rendkívül fontos leveseket, akkor elárulom, hogy mindegyik leves egyenleves. Ugyanúgy néznek ki és ugyanolyan az ízük. Általában valami dögtea (húsleves) az alapjuk, felturbózva zöldborsóval, répával és betűtésztával. Erős Pista hozzáadásával az ízük könnyen élvezhető is lehet. Bár hamar el is lehet túlozni. Akkor az üzemi étkezde leginkább egy tüdőgondozóra hasonlít. Vicces nézni a vörös fejű, krákogó tanárokat.
Egy nyersanyag életútját nagyon egyszerűen végig lehet kísérni. Például szerdán, a meglepetésnapon rántott gomba van rizzsel. Akkor természetes, hogy csütörtökön gombás csirke lesz a menü, és a pénteki levesben is tuti lesz egy két gombafoszlány.
Jellegzetes a kiszolgáló személyzet is. Az enyhén túlsúlyos és a pilinszka alkatig a konyhásnéni bármilyen tud lenni. Örök klasszikus a hónaljkutya (tisztelet a kivételnek) és a kilógó nyaklánc. Általában valamilyen gasztro reklámpóló (Univer, Knorr, Maggi).és ÁFÉSZ-es sapka van rajtuk.
Ritka kivétel azonban a konyhásbácsi. Rajta szigorúan szakácskabát van. Ő egy malőrnek tartja ezt a munkahelyet. Csak átmeneti, nemsokára jobb lesz. Ő az a típus, akinek a szakma csúcsát a hekk pikkelyezése jelentette egy Balaton déli partján lévő halászcsárdában (Fischertscharda). Végül is modoros dolog tengeri halat enni a Balaton partján.
Ha rádöbbentél a menza bejáratánál, hogy elveszett az ebédjegyed, akkor így jártál. Mindenki tudja, hogy menzás vagy, de ezt aznapra bebuktad. Repeta sosincs, mert már elfogyott minden. Érdemes azonban megfigyelni a kollégiumok és üzemi étkezdék környezetét úgy fél három felé. Csomó néni megy egymás mellett degeszre tömött nejlontáskákkal. A bolognai szósz meg csak csöpög belőlük.
Említést érdemel maga az ebédlő is. Kétfajta elrendezés ismert. A szigorúan négyszemélyes asztalos (olaszétterem-beütés) valamint a Harry Potteres változat. Az utóbbinál akár egész Roxfort egy asztalhoz ülhet le. A viaszos piros-fehér vagy zöld- fehér kockás terítő nélkülözhetetlen kellék. Csakúgy, mint a Magyar Szabványos poharak. Azokból is két változat van. Van a mokkáspohár nagytestvére, illetve a hosszanti irányban barázdált fröccsöspohár. A három- négyrétegű papír zsebkendők világában pedig az egyrétegű szalvéta még mindig divatos. A sótartóban a só egy nagy egybekristály. Mikor megpiszkálod, egy egész hegy omlik bele a levesedbe. Ha nincs szerencséd, ebéd közben találkozhatsz hajszállal, kaviccsal vagy rosszabb esetben egérszarral is.
„De legalább meleg”- mondják a kollégáim.
doszy 2010.09.20. 07:16:24
Meg a nyersanyag-életút is tök igaz. Volt, hogy hétfőn görög csirkemell volt (natúr csirke némi paradicsommal, meg valami zölddel), majd szerdán görög rakott rizs (véletlenül csirkéből). :)
nyuszy 2010.09.20. 07:41:17
Egy igazi menzán pénteken édességnap van, mert valaki úgy gondolja, hogy a smorni meg a mákostészta az általános iskola után is jutalomnak számít.
2010.09.20. 07:44:27
1. Jóindulatú-kedves, mosolygós, aki időnként suttyomban egy-egy extra méretű rántotthúst juttat kedvenc diákjának/dolgozójának.
2. Mogorva, "mozogj már!", típus, sértett gőggel adagolja az ételeket. Ez utóbbinak specialitása a krumplipüré utánozhatatlanul gyors, rutinos odabaszása a tányérra, egyetlen rövid, vállból indított, de csuklóráfordítással befejezett mozdulattal.
Mindkettőjüknél bejátszhat a (méretében) testépítő világbajnokot megszényenítő tricepsz, amely a könyökcsont fölött, úgy kétujjnyira türemkedik. (A 2. típusnál ez a testrész a krumplipüré odcsapását követően még hosszasan leng...) Mindezt bemutatandó, az ujjatlan kötény alap.
2010.09.20. 08:07:38
Ugyanakkor szinte minden üzemi konyhán jól készül pl. a lencsefőzelék, a mákos guba és - a mócsingokat leszámítva - a gulyásleves.
golyo1974 2010.09.20. 08:19:26
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.20. 08:33:18
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.20. 08:52:54
El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.20. 09:03:38
lárvalányhaj 2010.09.20. 09:05:40
A tejbegrízt se tudták elrontani, grízestésztából pedig soha nem sikerült olyan finomat előállítanom, mint amit a menzán lehetett kapni.
A mérleg másik serpenyőjében viszont ott figyelt a túróscsusza, amelyet szalonnazsírban pirítottak át, s azután gazdagon megtrágyázták túróval, tejföllel és _cukorral_...
2010.09.20. 09:22:04
2010.09.20. 09:26:54
A cukor nagyon odvert nekem, akárcsak a borsos káposztás cvekedlin...
Ráadásul valami oknál fogva ezek a tésztafélék valahogy mindég összeragadnak, akkor is, ha nem főzik túl.
Van az üzemi konyhának néhány ilyen rejtélye, ilyen pl. az, hogy a sima főtt krumpli külseje ázott, túlfőtt, míg belül még nyers(!). Ezt hogyan csinálják, fel nem foghatom...
golyo1974 2010.09.20. 09:47:35
Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.09.20. 09:56:14
Azért a cipőtalp tarja nem volt a legfinomabb benne.
golyo1974 2010.09.20. 10:04:05
lárvalányhaj 2010.09.20. 10:52:30
_Mit érdemel az a bűnös_, aki képes egyszülött gyerMekeit menzakajával táplálni?
lárvalányhaj 2010.09.20. 10:56:32
Phíjjj... nem is nagyon csapattam menzán ezért. A menzakaját ovis koromban egyáltalán nem voltam hajlandó megenni, a szüleim úgy oldották meg az étkeztetésemet, hogy az év elején bevittek a konyhásnéniknek egy nagy üveg lekvárt, így a kis lárvalányhaj reggelire-ebédre-vacsorára lekváros kenyeret evett.
Később a válogatósságom javult, de továbbra is igen ritkán _frekventáltam_ a menzát, inkább a csomagolt uzsonna híve voltam.
golyo1974 2010.09.20. 11:00:53
2010.09.20. 11:01:20
Persze óvodától középiskoláig kényszerpályán mozog az ember. Ráadásul küzdeni is kell a felsőbb évesekkel, akik betolakodnak a sorba vagy elkollektivizálják a süteményt.
scsaba1 2010.09.20. 11:02:01
Zorita 2010.09.20. 11:03:52
scsaba1 2010.09.20. 11:05:25
Á, nem. Csontleves.
golyo1974 2010.09.20. 11:10:21
Zorita 2010.09.20. 11:12:52
scsaba1 2010.09.20. 11:22:39
Ez mekkora telitalálat már. A valaha jobb napokat látott konyhásbácsi, kétsoros szakácskabátjában és az opcionális kockás nadrágjában, amit nem is a munkahely biztosít neki, hanem még a boldog békeidőkben spájzolt be belőle néhány garnitúrát. Ahogy valami mélységesen szomorú felsőbbrendűséggel tálalja a Stefánia vagdaltat. A mozdulatain és a fogásain látszik, hogy valaha profi volt. A séfhelyettességig vitte a Két Rablóban a '80-as években. Csak ő megöregedett,a Két Rablót lebontották, az ínhüvely gyulladása és a visszeres lábai miatt már nem bírja a pörgést egy rendes étteremben, élni viszont kell valamiből. Kis pénz, kis foci.
Sand Lover 2010.09.20. 11:24:41
Miért, legalább nem kell otthon főzni. Itt reflektálnék egy hozzászólóra a családos spekuláns-posztban, miszerint a legtöbb szülő “le se sz*rja a gyerekeit” – hát itt a bizonyíték. :)
A munkahelyen lávő menza elég pocsék, de amikor még jó volt, akkor minden nap ott ettem. Szegényebb is lennék a mátrai borzas-élmény nélkül, amit szigorúan csak pénteken adtak, amikor amúgy is jó kaják voltak, illetve gigászi adag máglyarakás/somlói/madártej/Gundel-palacsinta.
Azt nem értem, hogy felnőtt emberek a nosztalgia miatt eszik a tejbegrízt “kakaószórattal” – vagy azért, mert infantilisek? :)
2010.09.20. 11:25:13
Utóbb bennfenntesek elmesélték, hogy az új főnök nem hagyta lopni a konyhásokat, az alapanyagokat fel kellett használni, rendesen kellett dolgozni, stb. Az egész konyha fellázadt, kicsinálták, elüldözték.
2010.09.20. 11:27:15
É2I 2010.09.20. 11:31:13
-Túrós csusza kötelezően négyszög tésztával, túlfőzve egy nagy gubacsba összeragadva, belül viszont nyers és lisztes. Természetesen felvizezett tejfölnek látszó savóval.
-Négyszög tepsiben sütött, teljesen száraz rakott krumpli, aminek az alja, teteje és a szélei szénné vannak égetve.
-Spenót főzelék még el nem olvadt rántás galacsinokkal kihűlve egy szintén kihűlt ámde zsírban úszó tükörtojással.
-Csontleves amiben semmi sincs csak öt db egészbors esetleg egy csontdarab vagy egy teljesen amorf cubák darab, ami jobb esetben is csak egy vízbe döglött éti-csigára hasonlít.
-Csirkemájas tarhonya, sárgás-zöldes büdös májjal.
-Rántott hús főtt krumplival, amely hús átlátszóra klopfolva és a panír kötelezően csontkeményre sütve. (Ennek kötelező velejárója az a kés, amit dísznek gyártottak, ergo semmi éle nincs gyárilag.) A krumpli porból kevert és azt természetesen vízzel tették, más ízesítő anyagot nem tartalmaz.
-Sült csirke rizibizivel, a felső és alsó comb tetszőleses helyen elvágva, a bőr gusztustalanul sületlen, tokos. Lefejtése után alatta a hús vizes, sületlen véraláfutásos, a csontról lefejthetetlen.
golyo1974 2010.09.20. 11:39:45
niyabinghi 2010.09.20. 11:42:44
Ha főzöl bele fahéjat (esetleg vaníliát), és a végén nem kakaóporral szórod meg, hanem felaprított csokival (ét- és tejcsoki vegyesen), akkor jó ám...
A menzakaja nekem rémálom volt, egyszer büntetésből lettem napközis pár hónapra másodikban, szinte semmit nem ettem meg a sütin meg a köreten kívül. Így visszagondolva szerintem mindig mondták magukban a konyhások, hogy ez a kis szerencsétlen mindig mondja, hogy husit nem kérek, aztán csak pislog a nagy kék szemeivel. Persze volt olyan parittya konyhás, aki csakazértis odabaszta a mócsingpörköltet, nehogy tudjak belőle enni. Oviban meg egyszer megtömtek finomfőzelékkel, amiben fás volt a karalábé meg a répa. Na azóta ha csak a nevét meghallom, megyek hányni.
2010.09.20. 11:44:03
Érdekes viszont, hogy a vadast is képesek több helyen elfogadhatóan elkészíteni.
lárvalányhaj 2010.09.20. 11:51:16
"Miért, legalább nem kell otthon főzni."
Pff... Az osztályfőnököm éthordóban vitte haza a menzakaját a gyerekeinek, mindig borzadva gondoltam arra, hogy ilyen emberekre van bízva a nevelésünk.
Ha az ember használja a fejét, akkor látja, hogy a menzakaja azért tud olyan olcsó lenni, mert az alapanyagokon spórolnak. Értsd: eleve rosszabb minőségűt vesznek, hígítják stb., és akkor még nem is beszéltünk a lopós alkalmazottakról.
Darált húst tartalmazó kaját még jobb éttermekben sem merek kérni, mert vendéglátóiparban dolgozó ismerőseim szerint a maradék pörköltet stb. darálják bele (meg még ki tudja, hogy mi mindent). Abba bele se merek gondolni, hogy mi minden lehet egy menzai töltött káposztában. Asszem, hogy a kutyámnak se merném odaadni, nemhogy a gyerekeimnek.
Ami a tejbegrízt illeti, én citromhéjat és vörösáfonya-szemeket szoktam belefőzni, és a végén vastagon meghintem fahéjjal.
afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.20. 11:56:47
lárvalányhaj 2010.09.20. 11:57:10
"Miért, legalább nem kell otthon főzni."
Ááááá... Ha az ember egy kicsit használja a fejét, akkor egyből látja, hogy a menzakaja azért olyan olcsó, mert fos alapanyagokból készül. Értsd: vacak, mócsingos hús, fás karalábé, változatos módokon reciklált maradékok stb., és akkor a lopós alkalmazottakról még szót se ejtettünk.
Darált húst tartalmazó ételt még jobb éttermekben se merek enni, mert vendéglátós ismerőseim szerint a tegnapi pörköltet darálják bele. Abba bele se merek gondolni, hogy mi lehet egy menzán készült töltött káposztában... :S Ilyesmit még a kutyámnak se mernék adni, nemhogy a gyerekeimnek.
lárvalányhaj 2010.09.20. 11:57:59
Bocs, azt hittem, h az előző kommentemet elnyelte a blogmotor.
2010.09.20. 12:02:49
Sokkal inkább játszik a "mindent bele!" (szó szerint), majd páclé, erős fűszer, stb., arról nem beszélve, hogy nincs az a büdös hús, amit állhatatos, hosszan tartó folyóvizes öblítéssel, fehérre mosva, majd "megfelelően" fűszerezve ne lehetne felhasználni...:)))
Mosogatói karrierem elementáris élménye volt, amikor a kiolvasztott, ám bűzös és zöld májat fehérre mosva, erősen borsozva-sütve felszolgálták az ex-szovjet turistacsoportnak, hiszen, ahogy az alkesz séf mondta volt mindig: "Húst nem dobunk ki!".
Még ízlett is nekik.
2010.09.20. 12:03:42
Sand Lover 2010.09.20. 12:05:24
Így igaz! Mindent fel lehet használni, a bablevestől a rántott húsig. Reciklálás. :)
Enélkül nem lehet profitábilisan kihozni egy menzát.
Egyszer megkérdeztem a szakácsot, ugyan miért adnak júliusban olyan kajákat, mint a csülök- és körömpörkölt, sólet meg disznótoros (!) – ilyenkor több friss zöldség/gyümölcs van, a sok excelhuszár kollega 8-9 órát egyhelyben ül, nem véletlen, hogy sokan kövérek…plusz, gondolom, magas vérnyomás, szívbetegségek, egyéb.
Válasz: mert erre van kereslet, a körömpörkölt 40 fokban is pikk-pakk elfogy, a salátát meg csak én eszem.
2010.09.20. 12:06:38
afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.20. 12:08:20
En nem voltam sokaig menzas, biztos az az oka, hogy a mai napig imadom a tejbegrizt, a meggymartast, a tarhonyat, de meg a tokfozeleket is.
Viszont a zsiros haromszog-alaku talcak emleketol a mai napig kiraz a hideg. Meg a budos poharaketol. Brrrrr...
noirp 2010.09.20. 12:08:40
és mit ad Isten, nálunk is egy Józsi a séf. :))
Édes jó poszt :))
A reciklálás is megy, gondolom, az összes menzán(Cs: brokkolis csirke, P: brokkolikrémleves)
noirp 2010.09.20. 12:09:25
lárvalányhaj 2010.09.20. 12:09:27
Nálam eleve az volt az alapállás, hogy _semmit_ nem eszem meg, és ezt kellő határozottsággal képviseltem is :) Emiatt nem mertek bepróbálkozni az óvónénik :P
lárvalányhaj 2010.09.20. 12:10:04
Szerintem ez az embertípus otthon is körömpörköltet eszik.
Maestro 2010.09.20. 12:26:28
Sand Lover 2010.09.20. 12:27:30
Szardella, sós hal kis gyűrűbe rendezve.
sTormy 2010.09.20. 12:31:26
Köldökszösz (csodalampa) 2010.09.20. 12:35:25
1. Tarhonyás hús (sajnos anyukámék a házi tarhonyát preferálják, így a gépi tarhonya otthon szóba sem jöhet)
2. Tejbegríz (perverz módon imádom a csomós tejbegrízt, amit otthoni körülmények között egyszerűen nem lehet előállítani, mert vagy leég a cucc, vagy feloldódnak a csomók)
3. Meggymártás - pirított gríz (rajtam kívül senki nem szereti a családban, úgyhogy nem voltam elkapatva ilyen téren. Nagy ritkán sikerül kikönyörögni, de közelébe nem ér a menzásnak.)
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.20. 12:43:34
Az igazi retró-önkik mekkája! A berendezés 30-40 éves, a személyzet 50+. Az előtérben a szakszervezeti könyves szekrényen tábla: A KÖNYV AZ MŰVELT EMBEREK BARÁTJA. szinte csak itt lehet eredeti üveges bambikat kapni. A konyhásnéni a bennfentes típus, másodszor mész, már ajánl. Hogy mit? Hát persze hogy pacalba töltött dagadóba töltött töpörtyűbe töltött zsírt! A sminkelt pénztárosnőnél (vécésnéni kategória) fizetsz (nevetséges árak) Az abrosz mindig zsíros, a só összeöntve a borssal. A fogvájókkal mindig valaki kitörli a fülzsírját majd visszahelyezi. Legyűröd a kaját, még jól is esik (árérték arány), néhány óra múlva rosszul leszel, napokig böfögsz, megfogadod, hogy soha ide nem, de a jövő héten már odavisz a lábad. Olyan, mint a Harcosok klubja, nem lehet kiszállni belőle!
golyo1974 2010.09.20. 12:46:07
Ajóka:
Engraulis C. V. (állat), a heringfélék (Clupeidae) családjába tartozó halnem, hosszukás, oldalt összenyomott testtel; alsó ajka előre álló, szája nagyon széles; fogai igen hegyesek. A szardella vagy anchovis néven ismert faja (Engraulis encrasicholus L.) 15 cm. hosszu, hátán kékesbarna; oldalain és hasán fehér, feje aranyos.
tlantos 2010.09.20. 12:47:00
tlantos 2010.09.20. 12:50:09
Mondjuk a piskotakocka csokiontettel jellemzoen elfogyott.
De hogy a frankfurti levest meg a finomfozeleket minek eroltettek...?
10% alatt volt azoknak a kieheztetett szerencsetleneknek / perverzeknek az aranya, akik emgettek.
Mimas 2010.09.20. 12:52:40
Valamit tudtak ezek a konyhásnénik.
Ernoke 2010.09.20. 13:01:46
emlékszem, már gimis voltam, mikor lecserélték ezt a céget az iskolában. először nem is tudtam erről, csak azt vettem észre, h különösebb kínlódás nélkül meg lehet enni a kaját a menzán! nekem ez akkor nagyon meglepő volt. pedig az új kaja is rosszabb volt, mint mostanában a hivatali menzák.
a bölcsiről már nem is beszélek, egyik legelső gyerekkori emlékem, h ott mindig 4 féle kaja volt: céklafőzelék, répafőzelék, karalábéfőzelék és finomfőzelék. a répát azóta megszerettem, de a maradék hármat nem, pedig amúgy nagy főzelékes vagyok.
lehet, h előny volt az immunrendszerünk szempontjából, h sokáig szemetet ettünk gyerekkorunkban, de mostani fejjel kutyáknak nem adnám azt a moslékot, ami ott volt.
golyo1974 2010.09.20. 13:03:45
dekás dezső 2010.09.20. 13:04:08
Ernoke 2010.09.20. 13:05:13
mama ottmarad 2010.09.20. 13:07:33
Ernoke 2010.09.20. 13:09:58
Cradle 2010.09.20. 13:10:56
lárvalányhaj 2010.09.20. 13:13:23
A munkahelyi menza kicsit más kategóriaként él a fejemben. Ott sokkal nagyobb a választék, és a maga a táp is sok fokkal jobb, mint az iskolai. Itt a kiválasztásnál a fő szempontom az, hogy első ránézésre is fel tudjam mérni, hogy milyen összetevőkből készülhetett az étel :)
zsenipontinfo 2010.09.20. 13:15:29
csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 13:16:19
A betonfőzelék imádni való, a paradicsomos káposzta utánozhatatlan odakozmálva, a tarhonyás húsnak nincsen párja, de a legjobb akkor is a pénteki ivólé :)
paradicsom leves betütésztával, a tányér oldalára kirakva a neveddel :)
imádtam :)
ja és alap, hogy az étkezőben volt az össze sulis rendezvény, diszkó, farsang, március 15 esőben
ja és mindig tapsoltunk ha valaki eldobta az alutálcát :))
újra fiatal akarok lenni emiatt :))))
golyo1974 2010.09.20. 13:17:12
Zorita 2010.09.20. 13:23:54
Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.20. 13:25:03
menzán evés után kisebesedett-kipirosodott szájsarok, ami csak borotválkozás utáni arcszesszel lehetett elmulasztani, és pokolian fájt. rosszul elmosogatott (ha egyáltalán) evőeszközök, poharak miatt.
fás, öreg, pocsék minőségű, nagybanin már normális zöldségesnek nem eladható zöldségekből elkészített főzelékek, levesek, amitől felpuffad az egész osztály, és úgy fingik mindenki, hogy egész délután nyitva van az ablak a mínusz tíz fokban.
mosogatószer-maradékos tányérok, evőeszközök...
ropogó saláta a fog alatt, de nem a frissességtől, hanem a homoktól...
csontszilánkos, ízületes, porcos hús.
agyoncukrozott, agyonlisztezett főzelékek, de a túróscsuszára spórolnak a cukorral.
mosogató közvetlenül az étel kiadó mellett, 80 és a halál közti súlyosan magentaszínű rúzzsal megáldott néni vécékefével kaparja bele a tányérakról a maradékot egy moslékos dézsába, nehogy az embernek evés előtt akárcsak egy picike étvágya is maradjon.
két szem hús a tányéron, az egyik büdös, a másik nem.
egyébként aljas hazugság, hogy a konyhásnénik lopják a kaját, és viszik haza kidagadó szatyorban. nem hülyék, kész kaját nem visznek el, ők csinálták, tudják, milyen szar, de befigyel a két liter tej, a kenyér, a tejföl, a sajt, a fél kiló vaj, tészta, egyéb, egyébként súlyos pénzekért megvehető alapanyagok.
noirp 2010.09.20. 13:27:31
jó. mert itt ajókagyökérről volt szó. De hülye vagyok.
maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.09.20. 13:28:20
- sárgaborsófőzelék 1 darab virslivel,
- "finomfőzelék" semmivel,
- kihűlt tökfőzelék semmivel,
- mócsingos hús meggyszósszal és főtt sárgarépával.
Rendes étel, ami nagyjából még ehető is volt csak pénteken volt. Ez jellemzően rántott hús volt, csökkentett mócsingmennyiséggel és sült krumplival, uborkával. Miért pont pénteken? Mert így harcolt a Párt a vallás ópiuma ellen, ugyanis akkoriban még elég sok ember nem evett húst pénteken (böjt), s a Párt így igyekezett harcolna a vallási elmaradottság ellen, hogy pénteken direkt húst adott a menzán a gyerekeknek, nehogy esetleg valaki - maradi szülők, nagyszülők káros befolyására - még böjtöljön.
pPanni 2010.09.20. 13:30:13
Ezen kívül a paradicsomos káposztát, paradicsomos krumplit csak ott ettem, a kelkáposztafőzeléket is ott szerettem meg (sok krumpli, kevés káposzta, sok rántás, én már inkább fordított arányban főzöm).
A vadas is jó menzán, ha az ember nem azt várja, amit a féltót nagymamája főzött, ugye.
Kermit 2010.09.20. 13:32:54
Vizes tányéron vagy tálcán szeletelt fehér kenyér, hozzá háromszögsajt vagy hajszálvékony szalonna. Rosszabb esetben a kenyér töpörtyűkrémmel megkenve, benne az elmaradhatatlan sertékkel.
Kőrözöttes kenyér gazdagon megszórt köménymaggal, hogy még véletlenül se lehessen megenni. Ebéd utánra süti helyett alma, szarrá nyomódva, nagy barna foltokkal, viaszos héjjal.
Vizes kancsók az asztalon, helyenként megsózva várják a következő turnust.
2010.09.20. 13:34:16
8 és fél év a szegedi egyetemi menzán maradandó károsodást okozott nála (és akkor még az érettségi utáni kecskemét forradalmi ezrednél eltöltött 1 éve nem is számoltam bele).
Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 13:37:57
Viszont olyan finom tejfölös gombalevest, mint a menzán még otthon sem tudok csinálni.
scsaba1 2010.09.20. 13:41:02
Jah, igen... Az iskolai menza csak annak tűnik szarnak, aki nem volt katona. A legtöbb laktanyában még a menzánál is borzasztóbb volt a kaja. A tányérok ilyen puha műanyagból voltak aminek az anyagába beleette magát a hétfői gulyáslevesnek hívott paprikás lé.
A legjobb a tea volt, de abból meg nem mertünk inni, mert egy másik városi legenda szerint brómot kevernek bele.
csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 13:42:21
noirp 2010.09.20. 13:43:40
--Rizskozma
--Blansírozatlan kelkáposzta. Azaz kénhidrogén
--Rovarirtó
--Av (Két hete még vaj vagy olaj volt szegény)
Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 13:44:08
Két öregember beszélget:
- Emlékszel még a sok brómra, amit a seregben itattak meg velünk?
- Emlékszem hát!
- Na, nekem kezd hatni.
lárvalányhaj 2010.09.20. 13:46:54
"egyébként aljas hazugság, hogy a konyhásnénik lopják a kaját, és viszik haza kidagadó szatyorban. nem hülyék, kész kaját nem visznek el, ők csinálták, tudják, milyen szar, de befigyel a két liter tej, a kenyér, a tejföl, a sajt, a fél kiló vaj, tészta, egyéb, egyébként súlyos pénzekért megvehető alapanyagok."
Persze, egyértelmű, hogy az alapanyagokat lopják, és nem a kész kaját. Majd hülyék lennének.
lárvalányhaj 2010.09.20. 13:47:36
Persze, de azért az mégiscsak durva, ha valaki egyáltalán nem főz, hanem a saját gyerekét is ezzel eteti, nem?
2010.09.20. 13:48:12
A fiam szerint a kórházi tea is nagyon jó.
(a kórházi koszt is megérne egy misét)
Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 13:48:20
Leveshús-pörkölt/brassói-hortobágyi palacsinta a hús életciklusa :)
csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 13:49:34
golyo1974 2010.09.20. 13:50:02
dinamo vodka 2010.09.20. 13:50:18
2010.09.20. 13:50:21
vincere 2010.09.20. 13:50:26
nincs időm kommenteket olvasni, lehet, h. volt már, de hiányolom a modoros szakácsot :) persze általában jó fej azért...
(a nyugat-európai munkahelyi menzák, ahol van szerencsém étkezni nap mint nap, hála az égnek nem ilyenek)
2010.09.20. 13:52:32
scsaba1 2010.09.20. 13:56:08
Saláta... pfff... Mi nem is álmodhattunk ilyenekről. Max savanyú ubi, cékla, de leginkább csalamádé. Talán a tisztikonyhán...
ii@_ 2010.09.20. 13:58:34
noirp 2010.09.20. 14:00:35
@Frengi: Szerintem még a gyári Ice Teának is kórházitea-íze van, úh elég elterjedt etalon lehet...
Mondhatnánk a citrompótló, a vegyipar csöpp csodája, örökéletű :)
Végigröhögtem az egészet itt, meg még éhes is lettem. Azért egy dologban megkövetem--konkrétan--a veszprémi egyetemi menzát: Náluk láttam, h székelygulyásba is lehet füstölthúst tenni, kipróbáltam és szerintem fasza.
Na azért hogy egészen el ne érzékenyüljünk: ugyanitt láttam, mikor az egyik hallgatói labor fő vezetője megszagolta a (már nem emlékszem, tejfölös mi-)levest, összeborzadt és visszarakta.
Ezután egyikünk se vett olyat, mert mi van, ha a főlaboros asszonyság tudja, amit mi nem?? :)
Ó szép idők...
Intizar 2010.09.20. 14:02:50
maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.09.20. 14:05:34
Katona - hála Istennek - nem voltam, de velem egykorú haver mesélte, hogy a leggyakoribb reggeli "olajos hal" volt kakaóval. Az olajos hal valami harmadosztályú minőségű maradvány volt egy halkonzerv-gyárból, kifejezetten a Néphadsereg részére gyártva. Ehhez volt egy szelet félig kiszáradt kenyér, majd kakaó.
Aki megette, utána ment hányni, s máris jobban érezte magát kitisztult gyomorral! :-)
Ernoke 2010.09.20. 14:05:40
viszont most, h visszagondolok, nem bírom kitalálni, h tulajdonképpen milyen _ételt_ ettünk akkoriban hétköznap ebédre? zöldséget soha nem láttam a kaja mellé, salátát szerintem még gimiben sem kaptunk soha, max. uborkát v csalamádét, de azt is csak pénteken nagy ritkán. a hús általában ehetetlenül rágós volt, bár ahonnan csak lehetett, kispórolták azt is (rizseshús egy szem hús nélkül meg ilyesmik).
olyan volt, mint a szegénykonyha.:D
Stiel 2010.09.20. 14:07:15
@lárvalányhaj: van valami urban legend, hogy a hazavitt kaját még az egyébként minden büdös-romlott kajára ugró kutya sem volt hajlandó megenni. :)
Stiel 2010.09.20. 14:07:54
Sand Lover 2010.09.20. 14:11:40
csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:14:46
a menza kajától pedig mindenki ugyanolyat fingott...visszamentem a koleszba első két nap semmi, szerdán már mindenki ugyanolyat eregetett... LoL
csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:16:29
majd kööööööööööööööszönjük szééééééééééééééépen
maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.09.20. 14:23:26
Szóval itt, az "elitmenzán" is voltak ám vicces dolgok. Egyik emlékem, hogy még 50 kilós, rossz étvágyú anyám is mindig éhes maradt vacsora után, s mindig mentünk fokhagymás lángosért vacsora után, anyám megevett kettőt, apám ötöt. Aztán volt, hogy ebédre pl. tökfőzelék volt hússal és KALÁCCSAL - miért kaláccsal, hát mert a reggeli kalács nem fogyott el, maradt belőle, így nem lett volna értelme kenyeret venni a menzára aznap. Érvelés: aki éhes, az megeszi a kalácsot is, aki meg nem éhes, az minek jön ebédelni, miért nem maradt a strandon napozni?
A csúcs a "hidegcsomag" volt. Amikor valaki nem akart menni a menzára, mert pl. elment kirándulni, az igényelhetett hidegcsomagot. Ez azt jelentette, hogy egy darab kis májkrém, 1 darab mackósajt, 1 kis dzsem, s két szelet félig elszáradt kenyér.
A 90-es években elmentem oda családdal 3 napra. Majd leesett az állam a változásoktól.
A lgnagyobb vicc egyébként annak idején a falra kifüggesztett "házirend" volt, kb. 60 ponttal, mely tételesen tiltott szinte mindent, ami az embernek eszébe juthatott volna. Pl. tilos hangosan labdázni az üdülő kertjében, tilos a szobába beengedni bárkit, tilos saját elektromos eszközt a konnektorba dugni, tilos a szobában pénzben kártyázni, tilos 22 óra után a vécét használni, stb. (Annak idején egy humorista írt is egy kabarétréfát az üdülői házirendekről.)
subVito 2010.09.20. 14:25:40
golyo1974 2010.09.20. 14:25:43
noirp 2010.09.20. 14:27:58
(köszönjük szépen, viszont kihányjuk...)
Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 14:30:35
Na ez az undorító, nem a parikápi.
sTormy 2010.09.20. 14:30:35
golyo1974 2010.09.20. 14:31:44
doszy 2010.09.20. 14:31:47
sTormy 2010.09.20. 14:33:50
golyo1974 2010.09.20. 14:35:50
szellőláb 2010.09.20. 14:35:50
csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:36:24
májkrém, sportcsoki, zsemle, alma, ivólé jóccakát
azon röhögtem adtak májkrémkonzervet, konzerv nyitót azt nem :DDDDDDDDDD
epertorta 2010.09.20. 14:36:32
sTormy 2010.09.20. 14:36:54
afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.20. 14:37:40
sorica123 (törölt) 2010.09.20. 14:37:52
sTormy 2010.09.20. 14:38:13
Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.20. 14:43:11
gyerekkorunkban csupa szemetet és egészségtelen fos kaját etettek meg velünk. tele volt az összes főzelék cukorral, fehér lisztes habarással, agyon volt baszva az összes kaja zsírral, meg sóval.
és akkor nyüszögnek, hogy jujujujjj, dupla annyi a kövér gyerek, meg a cukorbeteg, meg a szív- és érrendszeri beteg, a rákbeteg, mint 10 évvel ezelőtt??? meg kövérek a felnőttek?
ezt meg így hogy? milyen jogon nyüszögnek?
szellőláb 2010.09.20. 14:46:37
Ha a reggeli forró teát belelöttyintették, egy percen belül kioldotta a pórusokban figyelő zsírt, és aztán alig különbözött az ott főzött csontlevestől. Amióta onnan elkerültem, nem vagyok hajlandó műanyag pohárból inni.
golyo1974 2010.09.20. 14:47:11
Frankón anyacsavar? Meg pusztulok se jöttem volna rá :)
Ernoke 2010.09.20. 14:49:21
szellőláb 2010.09.20. 14:56:56
Amúgy azért volt nálunk annyi lökött szakács, mert amikor kiderült valakiről, hogy labilis az idegrendszere, akkor nem mertek neki fegyvert adni. Annyira azért a zöme nem volt hülye, hogy leszereljék őket, inkább betették őket szakácsnak.
Sand Lover 2010.09.20. 15:00:11
Ezek legalább természetes anyagok voltak, nem úgy mint manapság, amikor még az (ízesített) ásványvízbe is képesek édesítőszert tenni, továbbá hemzsegnek az E-számok, állományjavítók és ízfokozók, bifidus actiregularis és társai. :)
(Ma már itt tartunk: mi az az Actimel? Joghurtderivatívum? )
Sand Lover 2010.09.20. 15:01:23
terran 2010.09.20. 15:04:07
bázki :DD
hú, nagyon sok élménnyel tudok itt azonosulni.
3 éve érettségiztem, az egyik berögződött középiskolai élményem volt, amikor lecserélték a beszállító étkeztető céget a menzán. Azután is szart kaptunk, de nem annyira szart.
Nálunk négyesével kellett a menzába bejutni, négy ember elfoglalt egy asztalt, a menzáslédik kiadták négy főre a kaját. A felügyelő tanár fel-alá járkált, majd megkérdezte a velem szembenülő gyereket, hogy miért nem eszik a levesből (mi zsírlevesnek hívtuk, soha nem tudtuk, hogy miből van). Majd fogta a merőkanalat a tanár, belekavart a levesestálba csak egyet, nézte egy kicsit, majd mondta, hogy ezt ő se enné meg.
Asidotus 2010.09.20. 15:05:18
(Igaz, inkább tanult volna tovább ő is, és a sok gyerek meg dolgozó éhes maradt volna.)
Clarimonde 2010.09.20. 15:07:07
nálunk ált. isis menzán a tésztás nap volt a rettenet, mivel többnyire az azt megelőző nap volt a húsos (pffujj), így annak maradékaival-legyen az rizs, cafatok, vagy a hozzá adott savanyúság- dúsították fel az épp aktuális tésztaételt. Szóval rendszeresen mazsolázgattuk a bolognaiba kevert száraz csalamádé-maradványokat, a krumplis tészta csomóiba rejtett rizibiziről nem is beszélve. Tanulságos évek voltak.
De a csokiöntetes piskótakockát, azt soha nem feledhetem :(((
Brukk 2010.09.20. 15:11:47
Nálunk úgy merték a levest, meg a főzeléket, hogy a konyhásnő hüvelykujja belelógott.
potrzebie 2010.09.20. 15:12:37
mert akárhogy is nézzük, ez történt
noirp 2010.09.20. 15:21:26
Anyám.
Gondolom, éjfél után kettőkor kínodban a mosdó fölött lévő pohárba v. pláne a mosdóba csörgetni, az is tilos.
golyo1974 2010.09.20. 15:22:26
schwesterke 2010.09.20. 15:26:14
De az nem volt elég, h ehetetlen volt a kaja, voltak olyan tanárok, akik addig nem engedték kivinni a tálcát, amíg legalább a felét, vagy ha annyit nem is, a húst meg nem ettük. Mivel én utálom a főzelékek többségét, a főzelékes húst sem voltam már hajlandó megenni, úgyhogy inkább elsüllyesztettem a trutyiba.
De rengeteg élmény van még itt: a "hülye szék" (mindig meg kellett nézni a szék hátulját, mielőtt leültél), a kenyérgalacsinnal való dobálózás, a fóliadurrogtatás az asztal alatt, a sima és a "leprás" tálca, a pohár alján maradt hipós víz egymásra fröcskölése, később az ebédjegy hamisítása stb. Régi szép idők...
noirp 2010.09.20. 15:29:27
Dehogynem. Szolidan leégetett kenyérkockával, mert anélkül nem igazi. Később olvastam Márainál (Egy polgár vallomásai) h a gyerekek rántottlevest kaptak reggelire az év bizonyos szakában. Ha jól emlékszem. Míg a családfő természetesen végigette a komplett reggelit, méz, sonka, vaj, kenyér, tea. (és ha nem magyar vaj volt, hanem dán, kész volt a balhé)
:))
Ami meg durvább volt szerintem: a tojásleves. Kb olyan élményt adott, mint mikor egy jó nagy nátha első napján az orrodból a garatodra csurog a...hát plazma.
És 1984 óta tuti hogy változatlan recept alapján készül, mert két hete próbáltam utoljára. :)
Brukk 2010.09.20. 15:29:53
Akkor volt a legszembetűnőbb, amikor vége volt a kajaidőnek, de délután volt ott más program.
scsaba1 2010.09.20. 15:30:07
Na-na... Egyrészt nagy valószínűséggel járt nekik valamennyi - egy-két adag - étel, mint juttatás. Másrészt az ilyen konyhákon durva rátartással főztek. Ha az előirányzat pl. ezer adag gulyásleves volt, akkor az üstben simán vagy 1100 adag is benne volt.
A kommentek alapján általában nem a mennyiséggel volt a gond, hanem a minőséggel, meg egyes hozzávalók teljes hiányával (rizseshús hús nélkül)
szeme közé, laposan! 2010.09.20. 15:30:42
scsaba1 2010.09.20. 15:32:01
Sosem tudtam, hogy honnan ered a mosdóba vizelés szokása. Hát innen, a szigorú házirendek egyenes következménye volt...
noirp 2010.09.20. 15:37:18
Ha viszont 22 h után a csapot is tilos _folyatni_(milyen a folyékony csap????) akkor bajban vagy...
Mivel én hardverileg képtelen vagyok megoldani, megtoldottam a pohárral és aztán mosogattam.
Itt már nem házirendről volt szó, hanem arról, h a folyosón alacsonyan röpködtek az öntödei munkások és egyszerűen nem mertem kimenni. Sorry. (Nem üdülő volt.) Tudom, aki nyúlszívű, menjen a Ritzbe alunni.
noirp 2010.09.20. 15:38:01
szellőláb 2010.09.20. 15:40:31
Brukk 2010.09.20. 15:43:28
A házi tarhonyánál mondjuk jobban szerettem (szeretem) ezt a szabályos, menzait.
golyo1974 2010.09.20. 15:45:36
Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.20. 15:49:49
hmm... azért ez kemény, nem merni kimenni pisilni éjjel folyosói vasöntödei munkások miatt...
nem akarod leírni a történetet? most csináltam egy új blogot utcai zaklatás témakörben. ugyan nem utca, de a folyosó publikus tér, amit nem használhattál a zaklatás kockázata miatt. (www.utcaizaklatas.blog.hu
szellőláb 2010.09.20. 15:50:21
golyo1974 2010.09.20. 15:54:08
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:08:26
Gimnáziumban aztán, amikor ráadásul pofátlanul drága is volt a menza, amellett hogy szar, egyszerűen elsikkasztottam a rá kapott pénzt és ettem ahol tudtam.
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:13:45
nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.20. 16:15:43
gyutyka 2010.09.20. 16:15:52
Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.09.20. 16:20:24
via Wikipedia:
"A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják ("ragura vágva")"
Ha Csíkos tokány lenne, akkor a bacon szalonna vagy a La Manche csatorna tipikus esete állna fenn.
Motorpenis 2010.09.20. 16:21:24
Előjött többször a túrós tészta: azt hiszem középiskolában már nem adtak, de általános iskolában igen, és természetesen édesen. Ez milyen szokás? Csak iskolában kaptam édesen.
Emlékszem, az első nagy megrökönyödésem ezzel kapcsolatban az egyik BNV-n volt ,a nyolcvanas évek közepén. Elmentünk enni, és én, mint gyerek, tudtam, hogy a túrós tésztával nem nyúlhatok mellé. Sósat kaptam, szalonna is volt rajta!!!
De a túrós tészta kedvenc volt, gulyásleves előzte meg. Rendszerint péntekenként volt, és utána mentünk az osztállyal moziba orosz mesefilmeket nézni.
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:21:31
Motorpenis 2010.09.20. 16:23:50
"A" hét és "B" hét.
Kelkáposzta a főzelékben, vagy levesben elnevezve vízilótakonynak.
Hideg hurka, hideg krumplival.
Alumínium vizeskancsó, benne ki tudja, mikori vízzel. Talán bele is köptek előtte.
golyo1974 2010.09.20. 16:59:33
Amúgy a túrógombóc tényleg jó volt, csak kevés volt a tejföl rá.
2010.09.20. 17:21:56
-Utálom a krumplis tésztát- mondta a barátunk, aki spanyol létére Pesten járt egyetemre - a menzán is mindig ez volt.
Persze befalták, a végén meg a tepsiből csipegette a maradékot.
- Ahhoz képest hogy utálod, elég jól fogy -mondom
- Nem tudtam, hogy ez ilyen.
Persze, akinek a menza az etalon, ne csodálkozzék, ha elmegy a jó dolgok mellett.
Valleyfloydroad 2010.09.20. 17:26:16
terran 2010.09.20. 17:30:05
Zsíroskenyér cukrozott citromkarikáva
MICSODA?? :D
2010.09.20. 17:33:52
- Miért kellett dán vajat venni, miért nem jó német vajat? - mondja a betegem. (86 éves, szudéta német, és pápább a pápánál)
yenoee 2010.09.20. 17:39:19
Nálunk is történtek hasonlók, pl. teljesen elképedtem, mikor a sajtos tejfölös tésztáról kiderült, hogy szeretem. Menzán kb úgy nézett ki, mintha egyszer már valaki megette volna.
golyo1974 2010.09.20. 17:46:05
Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.20. 18:06:52
Értesüléseink szerint alig egy hónappal kinevezése után távozott Jaross Tamás, Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa.
A Metro áruházlánc volt vezérét azzal bízta meg az Orbán-kormány, hogy állítsa talpra a hazai kereskedelmet. A kormány ezt vélhetően úgy értette, hozza helyzetbe a beszállítókat a hipermarket-láncokkal szemben, Jaross viszont együtt akart működni az egész piaccal. Így lett az első olyan magas rangú kormányzati szereplő, aki távozott a második Orbán-kormánytól.
Ez még csak a kezdet, rájött milyen is a törpediktátor!
golyo1974 2010.09.20. 18:13:09
mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.09.20. 18:15:19
- általános alsóban a kifli tömeges tunkolása a teába, jobb esetben tejbe vagy kakaóba (máig kiráz tőle a hideg).
- felsőben a "menzaügyeletes", akinek elvileg kaparni kellett volna a moslékot évi 1 hetet... persze mindenki ellógta valahogy.
- szeparált tanári étkező stréberekkel és a tanárok kölykeivel.
- és persze a kultikus ételhordó!
Valleyfloydroad 2010.09.20. 18:16:54
Modoros menzás kajának pedig eszembe jutott, hogy amikor mákos tészta volt, vagy mákos kalács, akkor mindenképpen kaptunk egy almát is utána. Nem hagytak minket mákos foggal vigyorogni:-)
golyo1974 2010.09.20. 18:20:29
golyo1974 2010.09.20. 18:21:27
gyutyka 2010.09.20. 19:03:13
albert1 2010.09.20. 19:23:45
Íves oldalú háromszög alakú alutálca. Ha a csúsztatópályára előzőleg kilöttyen a leves, ott a tálca letapad, ezért még több leves löttyen ki, a tálca még jobban letapad, stb.
A férfi alkalmazott sokszor a tálcabeadónál szolgál. Fedőneve "Moslékos." Iszonyat szigorú - iskolafüggetlen intézmény ellenére egyszer valakinek beírt az ellenőrzőjébe (wtf?).
A visszavitt kaják mennyisége miatt megerősödik a gyanú, hogy a moslékbizniszben valójában jobban érdekelt az étterem, mint az étkeztetésben magában. A moslékhasznosító ember már ott vár a leült seggű szivar Audi 100-asával, a hátsó ülésen és az utánfutón műanyag hordókkal.
A kajasor végén van egy kenyereskosár, amiből 1 szelet kenyér kivétele INGYENES. Az arcpirító visszaélések (pl. 2 szelet) elkerülésére külön e célra telepített terebélyes asszonyság figyel, aki a lézeres tekintetével leégeti a rosszba tévedő kezed.
Alsótagozatos leveskörbelögybölés a tányérban: check
Hitlerszalonnás bukta pénteken: check
Leves helyett ivólé = főnyeremény: check
Tojásleves (abszolút definiálatlan eredetű és állagú "étel"): check
Hidegrázós világossárga-rózsaszín gyümölcsleves, hatalmas kicsapódott fehér darabkákkal: check
Menüsorrend felcserélése, mintegy véletlenül a fasírt kerül a későbbi napra: check
Cekkeres konyhásnénik: check
Amúgy DIÁKTANYA? valaki? ;)
SzocsO 2010.09.20. 19:38:49
Mé' nem elég az neked?
iksz riant 2010.09.20. 20:05:15
Micsoda öröm volt a paradicsomleves betűtésztával, a csokis kocka, meg a makaróni!
Viszont voltak gyermek szemmel különleges elnevezések: gránátos kocka = grenadérmars = krumplis tészta :O, mártott kocka = csokipudingos piskóta, finomfőzelék (broáf).
Persze a kancsós víz elsózása alap, legbátrabb fiú a tanárok asztalára is olyat rakott :) mindig csak álmodoztam ilyen fajta hőstettekről, pedig mekkora respektje volt ezeknek :)
Tavaly voltam a régi gimiben öregdiák találkozón, persze ellátogattunk a konyhára is, köszönni a "vörös haj, kék szemhéjpúder, rózsaszín száj" néniknek, akik épp a sulis/ovis teát készítették! Azt a metodikát, jééézusom! Egy hatalmas üstben forralták a vizet, majd amikor jónak látták, a'la natur beledobtak pár teafiltert, 1 doboz citrompótlót és 1 kg cukrot!!! Majd addig kavargatták azokkal a hatalmas fakanalaikkal, amíg homogén nem lett. :S pedig azt úgy szerettem...
666E 2010.09.20. 20:09:33
jónappot, há' csak egy keveset abbó a pürébő.. jó lesz, áá elég annyi köszönöm. esetleg még egy húspogácsát aztá megyek is.. valami kisebbet nem kell az, úgyse tudom má' jó' megrágni.. nagyon szépen köszönöm.
no.. bocsánat, csak még egy barackot ha kérhetem.. kis hibás is jó lesz. régebben mindíg azokat ettük meg először, vagy befőztük télire, unokáknak idén is csináttam ám..
golyo1974 2010.09.20. 20:11:36
Der Beste 2010.09.20. 20:35:31
Nekem s pár havernak gimi elsőben sikerült bevágódnunk a konyhás néniknél (mindig köszöntünk, mindig megköszöntünk mindent,egyetlen kajára sem mondtuk, hogy nem kérjük-valaki mindig megette még tojásos levest is), ezért érettségiig folyamatosan nagyobb szebb, jobb, nagyobb adagokat kaptunk, mint a többiek.
Stiel 2010.09.20. 22:02:53
golyo1974 2010.09.20. 22:31:40
Rowar Atkinson 2010.09.20. 22:43:42
Fiatalabbak nem tudják,mi a Diolen Mobi!
golyo1974 2010.09.20. 23:18:18
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.09.20. 23:48:27
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.09.20. 23:51:55
nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.21. 00:01:08
Kar a karé,
láb a lábé,
láb a karé,
karalábé.
golyo1974 2010.09.21. 00:11:13
noirp 2010.09.21. 08:44:35
Hogy a dán vaj dán volt és nem magyar. Megoldás: "Apám a dán vajat lehúzta a klozeton."
off
Ez és még néhány passzus a könyvből (ami egyébként nagyon jó, nagyon-nagyon!!) meggyőzött, hogy nem a polgárt, hanem a bugrist és családját mutatták be a lapokon.
Polgári háznál szvsz ennél józanabbul gondolkodnak, különben is: étel, nem játék.
off off
noirp 2010.09.21. 08:45:27
Rowar Atkinson 2010.09.21. 15:39:57
noirp 2010.09.21. 16:27:30
Ezeknek nyugodtan be lehet szólni. Tudom, hiába.
Balatonrajongó 2010.09.22. 08:55:20
televanabatyum 2010.09.22. 15:45:27
Üde Színfolt 2010.09.24. 23:48:46
off: ez volt az első kommentem itt. jujj. :D
Erzsebet 2010.09.26. 15:04:05
KóserKároly 2010.11.22. 23:14:47
2010.11.22. 23:26:57
Ha szegedi lennél nem kérdeznél ilyet.
KóserKároly 2010.11.24. 22:43:35
2010.11.25. 07:06:18
Intizar 2010.12.01. 18:21:31