Olvasói rovat - A menzás

2010/09/20. - írta: Modor Tibi

 

Az önkiszolgáló éttermek világa két iskolai, és egy ÁSÉS-posztot is eredményezett - most rögtön két olvasói összeállítással folytatjuk a vonalat.

Az elsőt a csuhástól kaptuk - aki az amúgy zseniális Orkánság blogot, a képzeletbeli, ám nagyon is valóságosnak tűnő, profin felépített magyar régiót jegyzi. Érdemes figyelemmel kísérni munkásságukat. 

 

Modoros Önkiszolgáló

 

A bizalmaskodó: 

Szevasz Jutka, figyelj, tudnál ma egy kis palóclevest adni? Tegnap a brokkoli megfeküdte a gyomromat. Persze, lehet, hogy nem amiatt volt, csak azért, mert otthon összebalhéztunk. Tudod, mióta kiderült, hogy nem lehet gyerekünk… Másodiknak egy töltött káposztát, köszi. Tehát a nők. Mindig a nők… A telket is eladtuk, mióta elkezdett inni. Nem könnyű az élet.

 

Öltönyös, folyton dolgozó: 

(Fülén telefon) Igen-igen, ne úgy csináld. Legyen 300. De a Rotaryt ne engedd el, nagyon fontos lenne. Ne kellemetlenkedjen, húzd ki belőle. Egy paradicsomlevest kérek. Szerintem rúgjátok ki Kővágónét a beruházásiaktól. Persze. Le van szarva. És egy kordonblőt rizzsel. Köszönöm.

 

Greenpeace-es:

Heló. Az mi ott? Aham… És a bablevesben van más is, vagy csak bab? Akkor nem kérek. Legyen egy kis adag brokkolikrémleves. Ajókagyökeretek van? Akkor egy rántott padlizsánt. Köretnek, mi van? A zöldségköret mirelit, vagy bio? Akkor nem kérek. Jó lesz csak így magában.

 

A laza, aki ráhajt a személyzetre:

Csá Judit! Csinosan áll ma rajtad ez a póló! Mindig ezt kell hordanotok? Tényleg? Jó így a hajad. Krumplifőzelék, köszi. Múlt héten nem voltál. Lebetegedtél, vagy mi a szösz? Csak feltűnt, azért. Aha. Egy rántott párizsit még dobjál mellé, köszi. Húde gyors vagy, nem úgy, mint én, ha érted, mire gondolok. Akkor majd dumáljunk, szevasz!

 

Akinek otthon Nyári Szabadegyeteme van:

Jónapot. Igen, egy pillanat… Kérnék elvitelre tizenegy rántott húst és tizenöt adag köretet. Attól függ, mi van? Legyen rizs. Köszönöm. Tudod, a srácok otthon nagyon éhesek.

 

„Szegény öreg”: 

Nézzük csak… Aha… Igen… Kérnék egy natúrszeletet, két adag rizzsel. Igen, kettőnknek lesz. Köszönöm…

 

Bennfentes: 

Heló ’Dit! Már vártatok? El tudom képzelni. Mizu van? Gyerekek? Katicának még mindig tüdőgyuszija van? Jól van, mondd meg, hogy üdvözlöm! Egy erőlevest kérek, azt Józsi fantasztikusan csinálja! Mellé egy, lássuk csak, legyen egy pörkölt tarhonyával, és (súgva) kérhetek hozzá egy kis ajókát? Köszi, isteniek vagytok!

 

Mindig ugyanazt evő: 

Szervusztok, csókolom. Kérnék egy rántott sajtot sült krumplival. Szuper, na ez most finom lesz.

 

Az evidenciákat kérdező: 

Jónapot. Milyen leves van? Van kis adag? Akkor egy kicsit kérek. Menü van még? Ja, látom, már letörölték. Ebben a mákosgubában mi van? És a pörköltbe tesznek olyan izét, tudja… Tököt. Nem? Hm… Nem inkább egy ilyet kérek (rámutat a töltött káposztára). Gusztán néz ki. A köret benne van az árban? Ja, ehhez nem kell? Akkor mit szoktak hozzá? A kenyeret nem szeretem. Jó lesz így, köszi.

 

Folytatásként pedig Kacagó Gerle foglalta össze a tömegétkeztetés mibenlétét - szerencsére ez csak egy része a teljes történetnek, angol nyelvterületen ugyanez megtalálható hamburgerhússal és sültkrumplival.

 

A menzán

 

„A magyar közétkeztetés megetetett oldala valamint a menzáinkat övező hungarikumok

 

Egy vadászat után Mátyás király egyszer annyi arannyal jutalmazta meg vendéglátóját, amennyi zsírcseppet talált a levesében. Erre fel, a hírre felbuzdulva Mátyás király szakácsa gyorsan meg akarta szedni magát, és annyi zsírt rakott az ételbe, amíg egy nagy egybefüggő zsírpaca lett őfelsége levesében.

Bár Magyarországon sajnos nem él már Mátyás királyunk, és nincsen sok osztogatni való aranyunk sem, de a zsíros és az egészségtelen kosztért mégsem kell messze mennünk. Be kell csak térnünk egy iskolai menzára, egy gyermektábor étkezőjébe, egy munkahelyi csumiba és máris élvezhetjük az üzemi étkezdék nyújtotta lucullusi lakomákat.

Mindenhol alapelv a változatlanság. Szinte pár recept forog hónapról- hónapra. A heti étlap teljes mértékig kiismerhető, követhető, várható, és emészthető.

 

Íme, egy példa:

 

Hétfő: A szószos nap Általában valamilyen tokány, mert a hosszúkásra vágott hús többnek látszik. Pl. Csikós tokány

Kedd: Táplálkozási tanácsadók (pl.: Sch. Norbi) hangsúlyozzák a rostok fontosságát, ezért ilyenkor mindig főzelék van. Jellegzetes fogás mindannyiunk kedvence: a betonfőzelék rántott parizerrel. Főleg, ha már kihűlt.

Szerda: A meglepetésnap. Ilyenkor egy rántott sajt rizzsel, vagy egy sertésszelet bakonyi módra azért beficcenhet.

Csütörtök: Szigorúan CSIRKEnap. Ez az, amit nem lehet eltéveszteni. Rántott csirke, sült csirke. Felváltva. Mert fő a változatosság.

Péntek: Az igazi maradéknap. Pl.: csirkefarhát-leves, valamint húspogácsák rizzsel.

.

Ha már elkezdtem firtatni a táplálkozástanilag rendkívül fontos leveseket, akkor elárulom, hogy mindegyik leves egyenleves. Ugyanúgy néznek ki és ugyanolyan az ízük. Általában valami dögtea (húsleves) az alapjuk, felturbózva zöldborsóval, répával és betűtésztával. Erős Pista hozzáadásával az ízük könnyen élvezhető is lehet. Bár hamar el is lehet túlozni. Akkor az üzemi étkezde leginkább egy tüdőgondozóra hasonlít. Vicces nézni a vörös fejű, krákogó tanárokat.

Egy nyersanyag életútját nagyon egyszerűen végig lehet kísérni. Például szerdán, a meglepetésnapon rántott gomba van rizzsel. Akkor természetes, hogy csütörtökön gombás csirke lesz a menü, és a pénteki levesben is tuti lesz egy két gombafoszlány.

Jellegzetes a kiszolgáló személyzet is. Az enyhén túlsúlyos és a pilinszka alkatig a konyhásnéni bármilyen tud lenni. Örök klasszikus a hónaljkutya (tisztelet a kivételnek) és a kilógó nyaklánc. Általában valamilyen gasztro reklámpóló (Univer, Knorr, Maggi).és ÁFÉSZ-es sapka van rajtuk.

Ritka kivétel azonban a konyhásbácsi. Rajta szigorúan szakácskabát van. Ő egy malőrnek tartja ezt a munkahelyet. Csak átmeneti, nemsokára jobb lesz. Ő az a típus, akinek a szakma csúcsát a hekk pikkelyezése jelentette egy Balaton déli partján lévő halászcsárdában (Fischertscharda). Végül is modoros dolog tengeri halat enni a Balaton partján.

Ha rádöbbentél a menza bejáratánál, hogy elveszett az ebédjegyed, akkor így jártál. Mindenki tudja, hogy menzás vagy, de ezt aznapra bebuktad. Repeta sosincs, mert már elfogyott minden. Érdemes azonban megfigyelni a kollégiumok és üzemi étkezdék környezetét úgy fél három felé. Csomó néni megy egymás mellett degeszre tömött nejlontáskákkal. A bolognai szósz meg csak csöpög belőlük.

Említést érdemel maga az ebédlő is. Kétfajta elrendezés ismert. A szigorúan négyszemélyes asztalos (olaszétterem-beütés) valamint a Harry Potteres változat. Az utóbbinál akár egész Roxfort egy asztalhoz ülhet le. A viaszos piros-fehér vagy zöld- fehér kockás terítő nélkülözhetetlen kellék. Csakúgy, mint a Magyar Szabványos poharak. Azokból is két változat van. Van a mokkáspohár nagytestvére, illetve a hosszanti irányban barázdált fröccsöspohár. A három- négyrétegű papír zsebkendők világában pedig az egyrétegű szalvéta még mindig divatos. A sótartóban a só egy nagy egybekristály. Mikor megpiszkálod, egy egész hegy omlik bele a levesedbe. Ha nincs szerencséd, ebéd közben találkozhatsz hajszállal, kaviccsal vagy rosszabb esetben egérszarral is.

 

„De legalább meleg”- mondják a kollégáim.
 

191 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doszy 2010.09.20. 07:16:24

Nekem van egy bizalmaskodó és egy greenpeace-es kollégám. :)

Meg a nyersanyag-életút is tök igaz. Volt, hogy hétfőn görög csirkemell volt (natúr csirke némi paradicsommal, meg valami zölddel), majd szerdán görög rakott rizs (véletlenül csirkéből). :)

nyuszy 2010.09.20. 07:41:17

Szeretném jelezni, hogy a pénteki menü nem stimmel.
Egy igazi menzán pénteken édességnap van, mert valaki úgy gondolja, hogy a smorni meg a mákostészta az általános iskola után is jutalomnak számít.

2010.09.20. 07:44:27

Mindkét írás szép megfogalmazásban mutatja be a menzák jellegzetésségeit. Hiányolom viszont a konyhásnénik két típusának részletezését:
1. Jóindulatú-kedves, mosolygós, aki időnként suttyomban egy-egy extra méretű rántotthúst juttat kedvenc diákjának/dolgozójának.
2. Mogorva, "mozogj már!", típus, sértett gőggel adagolja az ételeket. Ez utóbbinak specialitása a krumplipüré utánozhatatlanul gyors, rutinos odabaszása a tányérra, egyetlen rövid, vállból indított, de csuklóráfordítással befejezett mozdulattal.

Mindkettőjüknél bejátszhat a (méretében) testépítő világbajnokot megszényenítő tricepsz, amely a könyökcsont fölött, úgy kétujjnyira türemkedik. (A 2. típusnál ez a testrész a krumplipüré odcsapását követően még hosszasan leng...) Mindezt bemutatandó, az ujjatlan kötény alap.

2010.09.20. 08:07:38

Az étkek közül kiemelném a "porból vétettünk" igazságát hirdető krumplipürét (amely a tálalókban pihenve hamarosan nem túl bizalomgerjesztő, fehéres folyadékban tocsog), a rumaromában megáztatott, vízzel kevert kakaóporral bőségesen nyakon öntött kiszáradt piskótát (Somlói galuska), a baracklekváros ún. piskótatekercset (fűrészpor szárazságú és ízű, fojtogató csemege), a főtt tojással töltött vagdaltat, illetve a töltött csirkecombot (amelynek bőre alá büdös májszármazékot és mogyorónyi főtt tojásfehérje darabkákat tuszkolnak, Vegetával agyonsózva).
Ugyanakkor szinte minden üzemi konyhán jól készül pl. a lencsefőzelék, a mákos guba és - a mócsingokat leszámítva - a gulyásleves.

golyo1974 2010.09.20. 08:19:26

Jáj de jó volt ez így hétfőn reggel :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.20. 08:33:18

Nekem a posztot olvasva mar az orromban is van az a jo kis menzaszag! (igy reggeli elott rogton hanyingerem is lett tole...) Olcso husleves es hig mosogatole kevereke, nemi hypo-aromaval megbolonditva... nyami!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.20. 08:52:54

@Brother Love: O azok a piskotatekercsek! Anno altalanosban, meg felora mulva is feher (cukor) port kohogtunk tole, mint egy csapat torpenovesu kokainista.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.20. 09:03:38

Annak idején dívott még a lengyel porfasírt. Közértben is lehetett kapni a port, az volt a neve, hogy Propa. Olyan íze volt, mint a gépzsíros fűrészpornak. Aztán pénteken volt még ez a piskóta kakaószósszal, szigorúan odakozmálva, a piskóta meg állagára nézve a jó kolozsvári szalonnához hasonlított.

lárvalányhaj 2010.09.20. 09:05:40

@Brother Love:

A tejbegrízt se tudták elrontani, grízestésztából pedig soha nem sikerült olyan finomat előállítanom, mint amit a menzán lehetett kapni.

A mérleg másik serpenyőjében viszont ott figyelt a túróscsusza, amelyet szalonnazsírban pirítottak át, s azután gazdagon megtrágyázták túróval, tejföllel és _cukorral_...

2010.09.20. 09:22:04

@altoid: Van, ami mindent túlél - ilyen ez a piskótatekercs is, akárcsak a minden munkahelyi menza/büfé obligát kókuszgolyója.

2010.09.20. 09:26:54

@lárvalányhaj: Én ezt úgy tapasztaltam, hogy a túró annyira nem gazdag, a tejfölt általában vízzel-liszttel ütötték fel, míg a pirított szalonna helyett apró brikettdarabok díszítették.
A cukor nagyon odvert nekem, akárcsak a borsos káposztás cvekedlin...
Ráadásul valami oknál fogva ezek a tésztafélék valahogy mindég összeragadnak, akkor is, ha nem főzik túl.
Van az üzemi konyhának néhány ilyen rejtélye, ilyen pl. az, hogy a sima főtt krumpli külseje ázott, túlfőtt, míg belül még nyers(!). Ezt hogyan csinálják, fel nem foghatom...

golyo1974 2010.09.20. 09:47:35

De viszont olyan finom paradicsomos káposztát még nekem sem sikerült otthon gyártani, amit a menzán lehetett kapni. Ebben mindent űberelnek.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.09.20. 09:56:14

@golyo1974:
Azért a cipőtalp tarja nem volt a legfinomabb benne.

lárvalányhaj 2010.09.20. 10:52:30

"Jónapot. Igen, egy pillanat… Kérnék elvitelre tizenegy rántott húst és tizenöt adag köretet. Attól függ, mi van? Legyen rizs. Köszönöm. Tudod, a srácok otthon nagyon éhesek."

_Mit érdemel az a bűnös_, aki képes egyszülött gyerMekeit menzakajával táplálni?

lárvalányhaj 2010.09.20. 10:56:32

@Brother Love:

Phíjjj... nem is nagyon csapattam menzán ezért. A menzakaját ovis koromban egyáltalán nem voltam hajlandó megenni, a szüleim úgy oldották meg az étkeztetésemet, hogy az év elején bevittek a konyhásnéniknek egy nagy üveg lekvárt, így a kis lárvalányhaj reggelire-ebédre-vacsorára lekváros kenyeret evett.
Később a válogatósságom javult, de továbbra is igen ritkán _frekventáltam_ a menzát, inkább a csomagolt uzsonna híve voltam.

golyo1974 2010.09.20. 11:00:53

Jaj meg oviba a háztartási keksz csokipudigba mártva fúj de útáltam.

2010.09.20. 11:01:20

Nálunk az egyetemi menzát csótányosnak meg ragadósnak hívják.... át is szoktunk a környező éttermekbe, mert a 650-850 menüárak versenyképesek a menzával, az étel viszont sokkal ehetőbb.
Persze óvodától középiskoláig kényszerpályán mozog az ember. Ráadásul küzdeni is kell a felsőbb évesekkel, akik betolakodnak a sorba vagy elkollektivizálják a süteményt.

scsaba1 2010.09.20. 11:02:01

És talán az első városi legendák egyike? Amit ebéd közben meséltünk egymásnak? Miszerint volt egy szakácsnő, aki egyszer a nagy automata főzőüstben akart megfürödni, melegített magának vizet benne, de amikor belemászott, akkor az üst fedele rácsukódott, majd beindultak a gázégők és másnap reggel találtak rá szétfőve az üstben.

Zorita 2010.09.20. 11:03:52

@scsaba1: és akkor másnap ilyen tojásos vagdalt volt enyhén szétfőtt tésztával?

golyo1974 2010.09.20. 11:10:21

@scsaba1: Erre emlékszem én is. Még a haja is ott úszkált benne az üstben. LÁttam magam előtt. Barna volt. Fostunk is utána jó ideig bemenni a konyhára a két decis sulitejért, meg kifiliért.

Zorita 2010.09.20. 11:12:52

@scsaba1: ja értem, mert a húst a konyhásnéni még így is hazavitte a kutyának centrumos / skálás reklámszatyorban

scsaba1 2010.09.20. 11:22:39

"Ritka kivétel azonban a konyhásbácsi. Rajta szigorúan szakácskabát van. Ő egy malőrnek tartja ezt a munkahelyet. Csak átmeneti, nemsokára jobb lesz. Ő az a típus, akinek a szakma csúcsát a hekk pikkelyezése jelentette egy Balaton déli partján lévő halászcsárdában (Fischertscharda). Végül is modoros dolog tengeri halat enni a Balaton partján."

Ez mekkora telitalálat már. A valaha jobb napokat látott konyhásbácsi, kétsoros szakácskabátjában és az opcionális kockás nadrágjában, amit nem is a munkahely biztosít neki, hanem még a boldog békeidőkben spájzolt be belőle néhány garnitúrát. Ahogy valami mélységesen szomorú felsőbbrendűséggel tálalja a Stefánia vagdaltat. A mozdulatain és a fogásain látszik, hogy valaha profi volt. A séfhelyettességig vitte a Két Rablóban a '80-as években. Csak ő megöregedett,a Két Rablót lebontották, az ínhüvely gyulladása és a visszeres lábai miatt már nem bírja a pörgést egy rendes étteremben, élni viszont kell valamiből. Kis pénz, kis foci.

Sand Lover 2010.09.20. 11:24:41

@lárvalányhaj: „aki képes egyszülött gyerMekeit menzakajával táplálni?”
Miért, legalább nem kell otthon főzni. Itt reflektálnék egy hozzászólóra a családos spekuláns-posztban, miszerint a legtöbb szülő “le se sz*rja a gyerekeit” – hát itt a bizonyíték. :)

A munkahelyen lávő menza elég pocsék, de amikor még jó volt, akkor minden nap ott ettem. Szegényebb is lennék a mátrai borzas-élmény nélkül, amit szigorúan csak pénteken adtak, amikor amúgy is jó kaják voltak, illetve gigászi adag máglyarakás/somlói/madártej/Gundel-palacsinta.

Azt nem értem, hogy felnőtt emberek a nosztalgia miatt eszik a tejbegrízt “kakaószórattal” – vagy azért, mert infantilisek? :)

2010.09.20. 11:25:13

Boldogult szakközépiskolás koromban étkeztem igazi cucialista nagyüzem menzáján, minősíthetetlen volt. Majd jött egy új konyhafőnök és a színvonal ugrásszerűen megnőtt. Friss ételek, változatos menü, kéttenyérnyi hússzeletek, stb., senki nem értette mi van. Pár hónap múlva eltűnt az új konyhafőnök és visszaállt a régi "rend".
Utóbb bennfenntesek elmesélték, hogy az új főnök nem hagyta lopni a konyhásokat, az alapanyagokat fel kellett használni, rendesen kellett dolgozni, stb. Az egész konyha fellázadt, kicsinálták, elüldözték.

2010.09.20. 11:27:15

@Morgan LeFay: Én már azt se nagyon, hogy egyáltalán tejbegrízt eszik valaki. :)))

É2I 2010.09.20. 11:31:13

Menzás rémképeim:

-Túrós csusza kötelezően négyszög tésztával, túlfőzve egy nagy gubacsba összeragadva, belül viszont nyers és lisztes. Természetesen felvizezett tejfölnek látszó savóval.

-Négyszög tepsiben sütött, teljesen száraz rakott krumpli, aminek az alja, teteje és a szélei szénné vannak égetve.

-Spenót főzelék még el nem olvadt rántás galacsinokkal kihűlve egy szintén kihűlt ámde zsírban úszó tükörtojással.

-Csontleves amiben semmi sincs csak öt db egészbors esetleg egy csontdarab vagy egy teljesen amorf cubák darab, ami jobb esetben is csak egy vízbe döglött éti-csigára hasonlít.

-Csirkemájas tarhonya, sárgás-zöldes büdös májjal.

-Rántott hús főtt krumplival, amely hús átlátszóra klopfolva és a panír kötelezően csontkeményre sütve. (Ennek kötelező velejárója az a kés, amit dísznek gyártottak, ergo semmi éle nincs gyárilag.) A krumpli porból kevert és azt természetesen vízzel tették, más ízesítő anyagot nem tartalmaz.

-Sült csirke rizibizivel, a felső és alsó comb tetszőleses helyen elvágva, a bőr gusztustalanul sületlen, tokos. Lefejtése után alatta a hús vizes, sületlen véraláfutásos, a csontról lefejthetetlen.

golyo1974 2010.09.20. 11:39:45

Jaj és a meggymártás, főtt hússal, és pirított darával, jó esetben főtt krumplival, kötelezően előtte marhahúsleves pár szál cérnametélttel :)

niyabinghi 2010.09.20. 11:42:44

@Brother Love:

Ha főzöl bele fahéjat (esetleg vaníliát), és a végén nem kakaóporral szórod meg, hanem felaprított csokival (ét- és tejcsoki vegyesen), akkor jó ám...

A menzakaja nekem rémálom volt, egyszer büntetésből lettem napközis pár hónapra másodikban, szinte semmit nem ettem meg a sütin meg a köreten kívül. Így visszagondolva szerintem mindig mondták magukban a konyhások, hogy ez a kis szerencsétlen mindig mondja, hogy husit nem kérek, aztán csak pislog a nagy kék szemeivel. Persze volt olyan parittya konyhás, aki csakazértis odabaszta a mócsingpörköltet, nehogy tudjak belőle enni. Oviban meg egyszer megtömtek finomfőzelékkel, amiben fás volt a karalábé meg a répa. Na azóta ha csak a nevét meghallom, megyek hányni.

2010.09.20. 11:44:03

@golyo1974: Broáááfff, az a meggymártás! Befőtt leve, némi cukros liszttel besűrítve.

Érdekes viszont, hogy a vadast is képesek több helyen elfogadhatóan elkészíteni.

lárvalányhaj 2010.09.20. 11:51:16

@Morgan LeFay:

"Miért, legalább nem kell otthon főzni."

Pff... Az osztályfőnököm éthordóban vitte haza a menzakaját a gyerekeinek, mindig borzadva gondoltam arra, hogy ilyen emberekre van bízva a nevelésünk.
Ha az ember használja a fejét, akkor látja, hogy a menzakaja azért tud olyan olcsó lenni, mert az alapanyagokon spórolnak. Értsd: eleve rosszabb minőségűt vesznek, hígítják stb., és akkor még nem is beszéltünk a lopós alkalmazottakról.
Darált húst tartalmazó kaját még jobb éttermekben sem merek kérni, mert vendéglátóiparban dolgozó ismerőseim szerint a maradék pörköltet stb. darálják bele (meg még ki tudja, hogy mi mindent). Abba bele se merek gondolni, hogy mi minden lehet egy menzai töltött káposztában. Asszem, hogy a kutyámnak se merném odaadni, nemhogy a gyerekeimnek.

Ami a tejbegrízt illeti, én citromhéjat és vörösáfonya-szemeket szoktam belefőzni, és a végén vastagon meghintem fahéjjal.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.20. 11:56:47

@Brother Love: Micsodaaa? Egyik legjobb kaja, tegnap is azt foztem! :)

lárvalányhaj 2010.09.20. 11:57:10

@Morgan LeFay:

"Miért, legalább nem kell otthon főzni."

Ááááá... Ha az ember egy kicsit használja a fejét, akkor egyből látja, hogy a menzakaja azért olyan olcsó, mert fos alapanyagokból készül. Értsd: vacak, mócsingos hús, fás karalábé, változatos módokon reciklált maradékok stb., és akkor a lopós alkalmazottakról még szót se ejtettünk.
Darált húst tartalmazó ételt még jobb éttermekben se merek enni, mert vendéglátós ismerőseim szerint a tegnapi pörköltet darálják bele. Abba bele se merek gondolni, hogy mi lehet egy menzán készült töltött káposztában... :S Ilyesmit még a kutyámnak se mernék adni, nemhogy a gyerekeimnek.

lárvalányhaj 2010.09.20. 11:57:59

@lárvalányhaj:

Bocs, azt hittem, h az előző kommentemet elnyelte a blogmotor.

2010.09.20. 12:02:49

@lárvalányhaj: Rendkívül jóshiszemű vagy, ha úgy gondolod, hogy az éttermi vagdalt jellegű készítményekbe pörköltet tesznek... (A hortobágyi húsos pala - elvileg - így készülne, persze nem maradékból, hanem erre a célra készített pörkűttel.)
Sokkal inkább játszik a "mindent bele!" (szó szerint), majd páclé, erős fűszer, stb., arról nem beszélve, hogy nincs az a büdös hús, amit állhatatos, hosszan tartó folyóvizes öblítéssel, fehérre mosva, majd "megfelelően" fűszerezve ne lehetne felhasználni...:)))
Mosogatói karrierem elementáris élménye volt, amikor a kiolvasztott, ám bűzös és zöld májat fehérre mosva, erősen borsozva-sütve felszolgálták az ex-szovjet turistacsoportnak, hiszen, ahogy az alkesz séf mondta volt mindig: "Húst nem dobunk ki!".
Még ízlett is nekik.

2010.09.20. 12:03:42

@afromagyar: Te biztosan valami afrikai változatot ismersz, az talán.. :)))))

Sand Lover 2010.09.20. 12:05:24

@lárvalányhaj: „a maradék pörköltet stb. darálják bele (meg még ki tudja, hogy mi mindent).”

Így igaz! Mindent fel lehet használni, a bablevestől a rántott húsig. Reciklálás. :)
Enélkül nem lehet profitábilisan kihozni egy menzát.

Egyszer megkérdeztem a szakácsot, ugyan miért adnak júliusban olyan kajákat, mint a csülök- és körömpörkölt, sólet meg disznótoros (!) – ilyenkor több friss zöldség/gyümölcs van, a sok excelhuszár kollega 8-9 órát egyhelyben ül, nem véletlen, hogy sokan kövérek…plusz, gondolom, magas vérnyomás, szívbetegségek, egyéb.
Válasz: mert erre van kereslet, a körömpörkölt 40 fokban is pikk-pakk elfogy, a salátát meg csak én eszem.

2010.09.20. 12:06:38

@niyabinghi: Tényleg, miért volt divat ez az oviban megtömés? Majd' minden ismerős be tud számolni hasonlóról! Hála Istennek, én megúsztam, nálunk ez nem ment, iskolában meg a giga-ebédlőben erre nem lett volna energia. Persze a szar leves esetén alap volt, hogy fél kanállal kiszed, körbelötyköl a tányérban, így a kellően szennyezett tányérral bizonyítottuk: mi már mindet megettük!

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.20. 12:08:20

@Brother Love: ott nem nagyon ismert a meggy. Meg mas itteni zocccseg/gyumolcs sem. Ha boltba kuldom az embert, ki kell neki gugliznom a hozzavalok kepet. Multkor meg igy is sikerult kelkaposzta helyett karfiolt hoznia :).

En nem voltam sokaig menzas, biztos az az oka, hogy a mai napig imadom a tejbegrizt, a meggymartast, a tarhonyat, de meg a tokfozeleket is.

Viszont a zsiros haromszog-alaku talcak emleketol a mai napig kiraz a hideg. Meg a budos poharaketol. Brrrrr...

noirp 2010.09.20. 12:08:40

betonfőzelék...dögtea...:)) ezeket nem ismertem
és mit ad Isten, nálunk is egy Józsi a séf. :))

Édes jó poszt :))

A reciklálás is megy, gondolom, az összes menzán(Cs: brokkolis csirke, P: brokkolikrémleves)

noirp 2010.09.20. 12:09:25

ö. még egy: mi az az ajóka?

lárvalányhaj 2010.09.20. 12:09:27

@Brother Love:

Nálam eleve az volt az alapállás, hogy _semmit_ nem eszem meg, és ezt kellő határozottsággal képviseltem is :) Emiatt nem mertek bepróbálkozni az óvónénik :P

lárvalányhaj 2010.09.20. 12:10:04

@Morgan LeFay:

Szerintem ez az embertípus otthon is körömpörköltet eszik.

Maestro 2010.09.20. 12:26:28

a mindig ugyanazt evők védelmében mondom, hogy így nincs csalódás és mindig finomat lehet enni:)

Sand Lover 2010.09.20. 12:27:30

@noirp: Az ajóka ugyanaz, mint a ringli, nem?
Szardella, sós hal kis gyűrűbe rendezve.

sTormy 2010.09.20. 12:31:26

@golyo1974: Hát én a paradicsomos káposzta miatt nagyon haragszom a menzára. Átvertek egy bő évtizeden keresztül. Amíg meg nem csináltam magamnak, kissé átgondolva a hozzávalókat, fűszereket, én azt hittem, hogy a paradicsomos káposzta egy szar kaja. Pedig dehogy. Csak az az édeskés szmötyi, amit a menzán paradicsomos káposztának neveztek, az volt szar. De az nagyon.

Köldökszösz (csodalampa) 2010.09.20. 12:35:25

Három étel, amit nem lehetett reprodukálni otthoni körülmények között:
1. Tarhonyás hús (sajnos anyukámék a házi tarhonyát preferálják, így a gépi tarhonya otthon szóba sem jöhet)
2. Tejbegríz (perverz módon imádom a csomós tejbegrízt, amit otthoni körülmények között egyszerűen nem lehet előállítani, mert vagy leég a cucc, vagy feloldódnak a csomók)
3. Meggymártás - pirított gríz (rajtam kívül senki nem szereti a családban, úgyhogy nem voltam elkapatva ilyen téren. Nagy ritkán sikerül kikönyörögni, de közelébe nem ér a menzásnak.)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.20. 12:43:34

A kutyafáját, de jó téma! Az önkiszolgáló hazai terep nekem is! Szemben velünk a Postás telep gyöngyszeme, a Telebendő, amely megkapta Budapest legjobb nevű étterme címét. Belül viszont...
Az igazi retró-önkik mekkája! A berendezés 30-40 éves, a személyzet 50+. Az előtérben a szakszervezeti könyves szekrényen tábla: A KÖNYV AZ MŰVELT EMBEREK BARÁTJA. szinte csak itt lehet eredeti üveges bambikat kapni. A konyhásnéni a bennfentes típus, másodszor mész, már ajánl. Hogy mit? Hát persze hogy pacalba töltött dagadóba töltött töpörtyűbe töltött zsírt! A sminkelt pénztárosnőnél (vécésnéni kategória) fizetsz (nevetséges árak) Az abrosz mindig zsíros, a só összeöntve a borssal. A fogvájókkal mindig valaki kitörli a fülzsírját majd visszahelyezi. Legyűröd a kaját, még jól is esik (árérték arány), néhány óra múlva rosszul leszel, napokig böfögsz, megfogadod, hogy soha ide nem, de a jövő héten már odavisz a lábad. Olyan, mint a Harcosok klubja, nem lehet kiszállni belőle!

golyo1974 2010.09.20. 12:46:07

@sTormy: Akkor viszont mindig kifogtam a finom paradicsomos káposztás főző konyhásnéniket, nekem a mai napig bejön. Még most is, ha a melóhelyre rendelek valamilyen házhozszállításos kaját, ki nem hagyhatom még véletlenül sem. De nekem meg otthon nem sikerül soha olyan finomra.
Ajóka:
Engraulis C. V. (állat), a heringfélék (Clupeidae) családjába tartozó halnem, hosszukás, oldalt összenyomott testtel; alsó ajka előre álló, szája nagyon széles; fogai igen hegyesek. A szardella vagy anchovis néven ismert faja (Engraulis encrasicholus L.) 15 cm. hosszu, hátán kékesbarna; oldalain és hasán fehér, feje aranyos.

tlantos 2010.09.20. 12:47:00

@altoid: olyan gyenge huslevest egyetlen menzan se tudnak osszesporolni, mint a kinaiaknal. Szerintem egy farhatbol foztek fel hekto levest.

tlantos 2010.09.20. 12:50:09

@lárvalányhaj: azert megjegyeznem, hogy nem doglottek halomra a gyerekek a menzakajatol.
Mondjuk a piskotakocka csokiontettel jellemzoen elfogyott.
De hogy a frankfurti levest meg a finomfozeleket minek eroltettek...?
10% alatt volt azoknak a kieheztetett szerencsetleneknek / perverzeknek az aranya, akik emgettek.

Mimas 2010.09.20. 12:52:40

Atyavilág, a menza! Az ovis-kisiskolás korszak olyan mély nyomokat hagyott bennem, hogy a viaszosvászon (nálunk: viaszkosvászon) terítő szagától rosszul leszek. Anyám egyszer próbált otthon feltenni ilyet az asztalra, azonnal megfájdult a fejem, émelyegtem és hánytam.
Valamit tudtak ezek a konyhásnénik.

Ernoke 2010.09.20. 13:01:46

a mostani menzai étel (hivatali v nem hivatali, tök mindegy) mennyei manna ahhoz képest, ami kb. 20 éve volt, még a Junior gyermekétkeztetési vállalat vagy mi a szösz által biztosítva.

emlékszem, már gimis voltam, mikor lecserélték ezt a céget az iskolában. először nem is tudtam erről, csak azt vettem észre, h különösebb kínlódás nélkül meg lehet enni a kaját a menzán! nekem ez akkor nagyon meglepő volt. pedig az új kaja is rosszabb volt, mint mostanában a hivatali menzák.

a bölcsiről már nem is beszélek, egyik legelső gyerekkori emlékem, h ott mindig 4 féle kaja volt: céklafőzelék, répafőzelék, karalábéfőzelék és finomfőzelék. a répát azóta megszerettem, de a maradék hármat nem, pedig amúgy nagy főzelékes vagyok.

lehet, h előny volt az immunrendszerünk szempontjából, h sokáig szemetet ettünk gyerekkorunkban, de mostani fejjel kutyáknak nem adnám azt a moslékot, ami ott volt.

golyo1974 2010.09.20. 13:03:45

Hehe meg még azt bírtam, amikor már vége volt a kajáltatásnak és elkiabálta valamelyik konyhásnéni, hogy REPETA :) Nagyon nem sietett senki, csak néhány elvetemült. De persze rántotthúskor nem volt kiabálás ebéd után :( Meg mindig vitték haza a nagy szaktyrokat meló után. Főleg péntekenként.

dekás dezső 2010.09.20. 13:04:08

és hol marad az elmaradhatatlan bableves+krumplis/mákos/grízes/káposztástészta esetleg fánk kombó? az nagyon tud büntetni...

Ernoke 2010.09.20. 13:05:13

@lárvalányhaj: mostanában a (munkahelyi, hivatali, akármilyen) menzakaja jóval drágább, mintha otthon főznél. az iskoláknál nem tudom, mi újság.

mama ottmarad 2010.09.20. 13:07:33

@Brother Love: van egy harmadik is, aki mindig "elfelejti" az adag ételhez tartozó tejfölt, porcukrot, lekvárt, vagy sajtot magától is rákanalazni az ételre. Mitől dagadnának azok a szatyrok délután?

Ernoke 2010.09.20. 13:09:58

@fuckin frank: a bableves ünnepi kajaszámba ment nekem, mert abban volt legalább valami ehető tartalom. ugyanígy a frankfurti leves, resztelt máj, rántott hal, milánói makaróni. legtöbbször ugyanis "húsleves" volt és főzelék. a húsleves az ilyen lé volt fás zöldségekkel (hús soha nem volt benne), irtózatos ízzel. a főzelék pedig vízzel felöntött zsíros, mindig paprikás rántás (spenóthoz is! azóta nem értem, hogyan bírtak ilyen barna színű moslékot csinálni az amúgy kedvenc kajámból) némi zöldségnyomokkal.

Cradle 2010.09.20. 13:10:56

Tizenhárom éve a Csepel Művek területén találkoztam azzal az igazi szocreál menzával, pedig máshol már rég nem volt szocializmus. Üvegpoharakban, alumíniumtálcán az előre kiadagolt rostos ivólé, alumínium evőeszközök, rosszindulatú bajszos konyhásnéni, ebédjegy, ehetetlen hideg kaja. Nosztalgia volt :)))

lárvalányhaj 2010.09.20. 13:13:23

@Ernoke:

A munkahelyi menza kicsit más kategóriaként él a fejemben. Ott sokkal nagyobb a választék, és a maga a táp is sok fokkal jobb, mint az iskolai. Itt a kiválasztásnál a fő szempontom az, hogy első ránézésre is fel tudjam mérni, hogy milyen összetevőkből készülhetett az étel :)

zsenipontinfo 2010.09.20. 13:15:29

online filmek, csajozási , pasizási tanácsok, ha segítség kell ide gyere, pénzkeresés egy bevált módszer , erotikus történetek, és sok hasznos tipp, trükk, tanács, info www.zseni.info

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 13:16:19

akárki akármit mond én imádtam a menzát, alap hogy koleszos korban két emberrel jó joban lenni, a konyhások és a portások. Konyhás = repeta, portás = kimaradás, csajozás stb
A betonfőzelék imádni való, a paradicsomos káposzta utánozhatatlan odakozmálva, a tarhonyás húsnak nincsen párja, de a legjobb akkor is a pénteki ivólé :)
paradicsom leves betütésztával, a tányér oldalára kirakva a neveddel :)
imádtam :)
ja és alap, hogy az étkezőben volt az össze sulis rendezvény, diszkó, farsang, március 15 esőben
ja és mindig tapsoltunk ha valaki eldobta az alutálcát :))
újra fiatal akarok lenni emiatt :))))

golyo1974 2010.09.20. 13:17:12

@Cradle: És a konyhásnénikhez nem figyeltétek még meg, mindig járt egy, vagy több eszméletlen nagy szőrös barna anyajegy legrosszabb esetben az orr alá, a többi már csak elvétve...

Zorita 2010.09.20. 13:23:54

@csacse: "és mindig tapsoltunk ha valaki eldobta az alutálcát" ez mekkora, és tényleg :))

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.20. 13:25:03

főzelék, vastag, kanállal alig átszakítható bőrrel a tetején. cukorborsó alig van benne egy pár szem, szinte egy az egyben habarásból van.

menzán evés után kisebesedett-kipirosodott szájsarok, ami csak borotválkozás utáni arcszesszel lehetett elmulasztani, és pokolian fájt. rosszul elmosogatott (ha egyáltalán) evőeszközök, poharak miatt.

fás, öreg, pocsék minőségű, nagybanin már normális zöldségesnek nem eladható zöldségekből elkészített főzelékek, levesek, amitől felpuffad az egész osztály, és úgy fingik mindenki, hogy egész délután nyitva van az ablak a mínusz tíz fokban.

mosogatószer-maradékos tányérok, evőeszközök...

ropogó saláta a fog alatt, de nem a frissességtől, hanem a homoktól...

csontszilánkos, ízületes, porcos hús.

agyoncukrozott, agyonlisztezett főzelékek, de a túróscsuszára spórolnak a cukorral.

mosogató közvetlenül az étel kiadó mellett, 80 és a halál közti súlyosan magentaszínű rúzzsal megáldott néni vécékefével kaparja bele a tányérakról a maradékot egy moslékos dézsába, nehogy az embernek evés előtt akárcsak egy picike étvágya is maradjon.

két szem hús a tányéron, az egyik büdös, a másik nem.

egyébként aljas hazugság, hogy a konyhásnénik lopják a kaját, és viszik haza kidagadó szatyorban. nem hülyék, kész kaját nem visznek el, ők csinálták, tudják, milyen szar, de befigyel a két liter tej, a kenyér, a tejföl, a sajt, a fél kiló vaj, tészta, egyéb, egyébként súlyos pénzekért megvehető alapanyagok.

noirp 2010.09.20. 13:27:31

@Morgan LeFay: ja?
jó. mert itt ajókagyökérről volt szó. De hülye vagyok.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.09.20. 13:28:20

Amikor 1973-1978 között napi rendszerességgel menzán "ebédeltem" (azért idézőjelben, mert be voltam fizetve, de gyakorlatilag egy falatot sem ettem, olyan szar volt), nálunk a kedvenc menük ezek voltak, úgy értem, hogy a nem a gyerekek, azaz a mi kedvenceink, hanem a menzafőnök kedvencei:
- sárgaborsófőzelék 1 darab virslivel,
- "finomfőzelék" semmivel,
- kihűlt tökfőzelék semmivel,
- mócsingos hús meggyszósszal és főtt sárgarépával.

Rendes étel, ami nagyjából még ehető is volt csak pénteken volt. Ez jellemzően rántott hús volt, csökkentett mócsingmennyiséggel és sült krumplival, uborkával. Miért pont pénteken? Mert így harcolt a Párt a vallás ópiuma ellen, ugyanis akkoriban még elég sok ember nem evett húst pénteken (böjt), s a Párt így igyekezett harcolna a vallási elmaradottság ellen, hogy pénteken direkt húst adott a menzán a gyerekeknek, nehogy esetleg valaki - maradi szülők, nagyszülők káros befolyására - még böjtöljön.

pPanni 2010.09.20. 13:30:13

Goldmann-menza kiszámítható eleme volt havi 1x, max. 2x a paradicsomleves, MINDIG pénteken. :) Imádom.
Ezen kívül a paradicsomos káposztát, paradicsomos krumplit csak ott ettem, a kelkáposztafőzeléket is ott szerettem meg (sok krumpli, kevés káposzta, sok rántás, én már inkább fordított arányban főzöm).
A vadas is jó menzán, ha az ember nem azt várja, amit a féltót nagymamája főzött, ugye.

Kermit 2010.09.20. 13:32:54

Reggelire jó kis fölös tej/kakaó, amiről egy újcsippentéssel jobb esetben el lehet távolítani a réteget, rosszabb esetben darabjaira esik és szétfoszlik, majd minden kortynál visszaköszön.
Vizes tányéron vagy tálcán szeletelt fehér kenyér, hozzá háromszögsajt vagy hajszálvékony szalonna. Rosszabb esetben a kenyér töpörtyűkrémmel megkenve, benne az elmaradhatatlan sertékkel.
Kőrözöttes kenyér gazdagon megszórt köménymaggal, hogy még véletlenül se lehessen megenni. Ebéd utánra süti helyett alma, szarrá nyomódva, nagy barna foltokkal, viaszos héjjal.
Vizes kancsók az asztalon, helyenként megsózva várják a következő turnust.

2010.09.20. 13:34:16

Az én drága párom a mai napig nem hajlandó önkínzóba menni enni, sehol.

8 és fél év a szegedi egyetemi menzán maradandó károsodást okozott nála (és akkor még az érettségi utáni kecskemét forradalmi ezrednél eltöltött 1 éve nem is számoltam bele).

Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 13:37:57

Jó poszt. A konyhai menzánál fantáziátlanabb dolog nemigen van.

Viszont olyan finom tejfölös gombalevest, mint a menzán még otthon sem tudok csinálni.

scsaba1 2010.09.20. 13:41:02

@Frengi:
Jah, igen... Az iskolai menza csak annak tűnik szarnak, aki nem volt katona. A legtöbb laktanyában még a menzánál is borzasztóbb volt a kaja. A tányérok ilyen puha műanyagból voltak aminek az anyagába beleette magát a hétfői gulyáslevesnek hívott paprikás lé.

A legjobb a tea volt, de abból meg nem mertünk inni, mert egy másik városi legenda szerint brómot kevernek bele.

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 13:42:21

@Kermit: én is sózós voltam, sőt én még ennél tovább mentem, én forró vizet töltöttem bele ;)

noirp 2010.09.20. 13:43:40

Menzai odőrök még (vki leégette szegény a kajáját a mikróban, innen juta eszembe)
--Rizskozma
--Blansírozatlan kelkáposzta. Azaz kénhidrogén
--Rovarirtó
--Av (Két hete még vaj vagy olaj volt szegény)

Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 13:44:08

@scsaba1: jaja

Két öregember beszélget:
- Emlékszel még a sok brómra, amit a seregben itattak meg velünk?
- Emlékszem hát!
- Na, nekem kezd hatni.

lárvalányhaj 2010.09.20. 13:46:54

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

"egyébként aljas hazugság, hogy a konyhásnénik lopják a kaját, és viszik haza kidagadó szatyorban. nem hülyék, kész kaját nem visznek el, ők csinálták, tudják, milyen szar, de befigyel a két liter tej, a kenyér, a tejföl, a sajt, a fél kiló vaj, tészta, egyéb, egyébként súlyos pénzekért megvehető alapanyagok."

Persze, egyértelmű, hogy az alapanyagokat lopják, és nem a kész kaját. Majd hülyék lennének.

lárvalányhaj 2010.09.20. 13:47:36

@tlantos:

Persze, de azért az mégiscsak durva, ha valaki egyáltalán nem főz, hanem a saját gyerekét is ezzel eteti, nem?

2010.09.20. 13:48:12

@scsaba1: Az én gyerekeimnek a napközis tea az etalon, soha nem tudtam olyan híg löttyöt csinálni, mint ott.

A fiam szerint a kórházi tea is nagyon jó.

(a kórházi koszt is megérne egy misét)

Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 13:48:20

@noirp: a reciklálás még a Hotel Galyában is megy.
Leveshús-pörkölt/brassói-hortobágyi palacsinta a hús életciklusa :)

golyo1974 2010.09.20. 13:50:02

És az elmaradhatatlan felmosóvödör hypóval, a felmosófára tekert felmosórongy, ami már mindenhol lyukas.

2010.09.20. 13:50:21

@scsaba1: A Magyar Néphadsereg specialitása volt a csikorgós saláta (olyan homokos volt) meztelencsigákkal. A szerencsésebbeknek élő, jól fejlett példányok jutottak - ezekkel legalább lehetett szórakozni, sóval meghinteni, majd haláltusájukat végignézni...

vincere 2010.09.20. 13:50:26

jóóó, persze megint 2 kategóriában is magamra ismertem :)
nincs időm kommenteket olvasni, lehet, h. volt már, de hiányolom a modoros szakácsot :) persze általában jó fej azért...
(a nyugat-európai munkahelyi menzák, ahol van szerencsém étkezni nap mint nap, hála az égnek nem ilyenek)

2010.09.20. 13:52:32

@golyo1974: ...de valamiért ebben a vödörben mindig csakis sűrű, zavaros, sárszerű felmosóvíz volt. Reggel, takarítás előtt is. A felmosórongy pedig dögletes bűzt árasztott.

scsaba1 2010.09.20. 13:56:08

@Brother Love:

Saláta... pfff... Mi nem is álmodhattunk ilyenekről. Max savanyú ubi, cékla, de leginkább csalamádé. Talán a tisztikonyhán...

ii@_ 2010.09.20. 13:58:34

És ha úgy adódott, hogy csak későn, az ár levonulása után értünk a menzára (szakkör, örsgyűlés, korrep miatt), a konyhásnéni gondolkodás nélkül körbetörölte a tálcát hypós ronggyal, miközben ettünk.

noirp 2010.09.20. 14:00:35

@EÖ: azigen :O :D
@Frengi: Szerintem még a gyári Ice Teának is kórházitea-íze van, úh elég elterjedt etalon lehet...
Mondhatnánk a citrompótló, a vegyipar csöpp csodája, örökéletű :)

Végigröhögtem az egészet itt, meg még éhes is lettem. Azért egy dologban megkövetem--konkrétan--a veszprémi egyetemi menzát: Náluk láttam, h székelygulyásba is lehet füstölthúst tenni, kipróbáltam és szerintem fasza.

Na azért hogy egészen el ne érzékenyüljünk: ugyanitt láttam, mikor az egyik hallgatói labor fő vezetője megszagolta a (már nem emlékszem, tejfölös mi-)levest, összeborzadt és visszarakta.
Ezután egyikünk se vett olyat, mert mi van, ha a főlaboros asszonyság tudja, amit mi nem?? :)

Ó szép idők...

Intizar 2010.09.20. 14:02:50

"Ajókagyökér" és "egybekristály". Köszönöm!

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.09.20. 14:05:34

@Brother Love:

Katona - hála Istennek - nem voltam, de velem egykorú haver mesélte, hogy a leggyakoribb reggeli "olajos hal" volt kakaóval. Az olajos hal valami harmadosztályú minőségű maradvány volt egy halkonzerv-gyárból, kifejezetten a Néphadsereg részére gyártva. Ehhez volt egy szelet félig kiszáradt kenyér, majd kakaó.

Aki megette, utána ment hányni, s máris jobban érezte magát kitisztult gyomorral! :-)

Ernoke 2010.09.20. 14:05:40

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: gyerekkoromban állandóan tele voltam aftával, mindig ecsetelni kellett, és nagyon fájt. akkor szűntek meg, mikor megszűntem menzás lenni, azóta sem volt egy se.

viszont most, h visszagondolok, nem bírom kitalálni, h tulajdonképpen milyen _ételt_ ettünk akkoriban hétköznap ebédre? zöldséget soha nem láttam a kaja mellé, salátát szerintem még gimiben sem kaptunk soha, max. uborkát v csalamádét, de azt is csak pénteken nagy ritkán. a hús általában ehetetlenül rágós volt, bár ahonnan csak lehetett, kispórolták azt is (rizseshús egy szem hús nélkül meg ilyesmik).

olyan volt, mint a szegénykonyha.:D

Stiel 2010.09.20. 14:07:15

@Brother Love: hortobágyi palacsinta mint pörkölttemető alap. Vadas viszont... én még nem ettem étteremben olyan jót, mint asszonykáé.

@lárvalányhaj: van valami urban legend, hogy a hazavitt kaját még az egyébként minden büdös-romlott kajára ugró kutya sem volt hajlandó megenni. :)

Stiel 2010.09.20. 14:07:54

@Stiel: bocsánat, _asszonykáé_. :)

Sand Lover 2010.09.20. 14:11:40

@noirp: ÁÁÁ most esett le, hogy a posztban fordult elő az ajókagyökér, a Greenpeace-s menzalátogató mondta, ez csak amolyan modorosan finomkodó-válogatós szöveg lehetett, mondhatta volna a mungóbabcsírát, a búzafűlevet vagy a tápiókagyöngyöt is. :)

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:14:46

egyébként egy szónak is száz a vége, lehetett szeretni, nagyon és sosem voltam utána éhes, gondolom a sok zsír miatt..
a menza kajától pedig mindenki ugyanolyat fingott...visszamentem a koleszba első két nap semmi, szerdán már mindenki ugyanolyat eregetett... LoL

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:16:29

kórusban ordítani, hogy jóóóóóóóóóétvágyat kííííííííííííívánok..
majd kööööööööööööööszönjük szééééééééééééééépen

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.09.20. 14:23:26

S azért az üdülőkről se feledkezzünk meg! 1973-1978 között minden évben Csopakon üdültünk, a külkeres üdülőben (mindkét szülő külkeres lévén), ami kifejezetten amolyan elitüdülőnek számított akkoriban! (Jelenleg is létezik, szálloda, egy éjszakára 15 ezer forint a szoba.)

Szóval itt, az "elitmenzán" is voltak ám vicces dolgok. Egyik emlékem, hogy még 50 kilós, rossz étvágyú anyám is mindig éhes maradt vacsora után, s mindig mentünk fokhagymás lángosért vacsora után, anyám megevett kettőt, apám ötöt. Aztán volt, hogy ebédre pl. tökfőzelék volt hússal és KALÁCCSAL - miért kaláccsal, hát mert a reggeli kalács nem fogyott el, maradt belőle, így nem lett volna értelme kenyeret venni a menzára aznap. Érvelés: aki éhes, az megeszi a kalácsot is, aki meg nem éhes, az minek jön ebédelni, miért nem maradt a strandon napozni?

A csúcs a "hidegcsomag" volt. Amikor valaki nem akart menni a menzára, mert pl. elment kirándulni, az igényelhetett hidegcsomagot. Ez azt jelentette, hogy egy darab kis májkrém, 1 darab mackósajt, 1 kis dzsem, s két szelet félig elszáradt kenyér.

A 90-es években elmentem oda családdal 3 napra. Majd leesett az állam a változásoktól.

A lgnagyobb vicc egyébként annak idején a falra kifüggesztett "házirend" volt, kb. 60 ponttal, mely tételesen tiltott szinte mindent, ami az embernek eszébe juthatott volna. Pl. tilos hangosan labdázni az üdülő kertjében, tilos a szobába beengedni bárkit, tilos saját elektromos eszközt a konnektorba dugni, tilos a szobában pénzben kártyázni, tilos 22 óra után a vécét használni, stb. (Annak idején egy humorista írt is egy kabarétréfát az üdülői házirendekről.)

subVito 2010.09.20. 14:25:40

Én egyszer döglött darazsat találtam a darás tésztában, mondtam is Aranka néninek, a menzás néninek, hogy darázstészta van, de neki nem tetszett a poén.

golyo1974 2010.09.20. 14:25:43

@Brother Love: Nah ez a szag még mindig az orromban van, ha a menzára gondolok :)

noirp 2010.09.20. 14:27:58

@csacse: víííííííííííííszooooooooooónt kiííííííííííívánjuuuuuuuuuuuuuuuuuuk!

(köszönjük szépen, viszont kihányjuk...)

Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 14:30:35

Ez előző cégnél nálunk menza volt, és ha igazgatóval ültél egy asztalhoz, ő hatszor akkora adagot kapott, pedig a jegye ugyanakkora volt. Fújdogál még itt a szocializmus szele.
Na ez az undorító, nem a parikápi.

sTormy 2010.09.20. 14:30:35

@subVito: Egy haverom a csavaros krumplifőzelék után hagyta abba a menzán evést. Nem az alakjáról beszélünk persze, hanem a tartalmáról. :)

golyo1974 2010.09.20. 14:31:44

Érdekes, emlékképeim mozaikjaiból valahogy kimaradt, hogy a tanárok ettek volna a menzán. Vagy csak én nem emlékszem rájuk?

doszy 2010.09.20. 14:31:47

@csacse: ...vííííííííszont kííííváááánjúúúúk! (menőbbek: viszont kihányjuk - majd minden alkalommal fojtott nevetés)

sTormy 2010.09.20. 14:33:50

@doszy: Mert mintha ennek az élménynek a viszontkívánása olyan kedves dolog lett volna. :)

golyo1974 2010.09.20. 14:35:50

@sTormy: Az milyen?? Nekem nincs meg :(

szellőláb 2010.09.20. 14:35:50

@scsaba1: Igen, ilyet lehetett hallani. Egy szelídebb változatát viszont saját szememmel láttam. Bevonulás után egy határőr kiképzőközpontba vetett a sors. Kb 1-2 uán kerültem először konyhára. Életemben akkor láttam ilyen nagyüzemi üstöt: akkor este vagy 500 embernek készült benne tojásos lecsó. Jól beszoptam, mert a takarítása rám maradt. Csak abból meg lehetett volna kajáltatni 50 embert, ami az oldalára meg az aljára rásült. Jó egy óráig eltartott, mire végeztem a sikálással. Mutatom a szakácsnak: jó lesz így? Fasza! engedd félig vízzel, aztán szóljál! Szólok neki, jön, bedurrantja alatta az égőt, és vetkőzni kezd! Sitty-sutty belepanttant, és megfürdött benne! Csak álltam és néztem, mint a huggyozó malac.

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:36:24

@Birca Maxval: aaaaaaaah, hidegcsomag...ahhhhh ez mekkora respekt...
májkrém, sportcsoki, zsemle, alma, ivólé jóccakát
azon röhögtem adtak májkrémkonzervet, konzerv nyitót azt nem :DDDDDDDDDD

epertorta 2010.09.20. 14:36:32

Eddig senki nem írt a rántottlevesről. Hát Ti sosem ettétek ezt a borzalmas löttyöt?

sTormy 2010.09.20. 14:36:54

@golyo1974: Az olyan, hogy van benne egy anyacsavar. :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.20. 14:37:40

@epertorta: nalunk azt hiszem, ez komenymagos leves neven futott. Ezt meg meg is ettem, de a tojaslevest mar nem voltam hajlando.

sorica123 (törölt) 2010.09.20. 14:37:52

@lárvalányhaj: ha a tegnapit teszik bele, az nem gáz... annak még semmi baja, ha hűtve volt. Én attól félek, hogy tényleg romlott anyagokat tesznek bele, mit például amit itt emlegetett valaki, hogy romlott májat sütöttek a ruszkiknak. Biztos nem volt már annak sütés után baja, de akkor is pfúúúj, jóhiszeműen beül egy ember hozzánk kajálni, tényleg a rohadalmat ne már vele etessük meg...

sTormy 2010.09.20. 14:38:13

@epertorta: Nem. Enni, azt nem. De kaptam.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.20. 14:43:11

igazából csak egy dolgot nem értek:
gyerekkorunkban csupa szemetet és egészségtelen fos kaját etettek meg velünk. tele volt az összes főzelék cukorral, fehér lisztes habarással, agyon volt baszva az összes kaja zsírral, meg sóval.

és akkor nyüszögnek, hogy jujujujjj, dupla annyi a kövér gyerek, meg a cukorbeteg, meg a szív- és érrendszeri beteg, a rákbeteg, mint 10 évvel ezelőtt??? meg kövérek a felnőttek?

ezt meg így hogy? milyen jogon nyüszögnek?

szellőláb 2010.09.20. 14:46:37

@scsaba1: Nálunk fél literes zöld műanyag bögrék és ilyen csontszínű műanyag tálcák voltak. Ezeket együtt kellett mosogatni a többi edénnyel. Azért lettek olyan zsírosak, és mivel megszáradni soha nem tudtak, olyan fertelmes büdösek.
Ha a reggeli forró teát belelöttyintették, egy percen belül kioldotta a pórusokban figyelő zsírt, és aztán alig különbözött az ott főzött csontlevestől. Amióta onnan elkerültem, nem vagyok hajlandó műanyag pohárból inni.

golyo1974 2010.09.20. 14:47:11

@afromagyar: meg a lebbencs leves jájájájáj :)
Frankón anyacsavar? Meg pusztulok se jöttem volna rá :)

Ernoke 2010.09.20. 14:49:21

@Birca Maxval: nekem a gimis erdei iskolák és nyári táborok maradtak úgy meg, h mindig éhes voltam, mert egyszerűen kevés volt a kaja. a szerencsém az volt, h az osztály nagy része nálam több zsebpénzzel és kényesebb ízléssel rendelkezett, ezért nem ették meg a kaját, helyette vettek maguknak máshol. én meg ebéd után körbejártam egy barátnőmmel, és összeszedtük a maradékokat.:)

szellőláb 2010.09.20. 14:56:56

Na még egy emlék a katonaságról. Annak idején, a téliszalámi ilyen ünneplős kajának számított. Bevonulásig biztosan nem ettem meg egy kilót. Talán érthető, hogy marha büszke voltam, amikor a raktárból sikerült egy egész rúddal okosítani. Na, gondoltam ezt kenyér nélkül betoljuk a haverokkal! És azóta tudom, hogy téliszalámi is meg tud romlani. Amikor felvágtuk, úgy nézett ki, mint egy cső: szinte az egész hosszában volt vagy 3 centi átmérőjű lyuk, és benne valami sárgás-fehéres taknyos anyag. Mintha már egy szakács felpróbálta volna. Ha értitek.
Amúgy azért volt nálunk annyi lökött szakács, mert amikor kiderült valakiről, hogy labilis az idegrendszere, akkor nem mertek neki fegyvert adni. Annyira azért a zöme nem volt hülye, hogy leszereljék őket, inkább betették őket szakácsnak.

Sand Lover 2010.09.20. 15:00:11

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: „tele volt az összes főzelék cukorral, fehér lisztes habarással, agyon volt baszva az összes kaja zsírral, meg sóval.”

Ezek legalább természetes anyagok voltak, nem úgy mint manapság, amikor még az (ízesített) ásványvízbe is képesek édesítőszert tenni, továbbá hemzsegnek az E-számok, állományjavítók és ízfokozók, bifidus actiregularis és társai. :)
(Ma már itt tartunk: mi az az Actimel? Joghurtderivatívum? )

terran 2010.09.20. 15:04:07

@szellőláb:

bázki :DD

hú, nagyon sok élménnyel tudok itt azonosulni.

3 éve érettségiztem, az egyik berögződött középiskolai élményem volt, amikor lecserélték a beszállító étkeztető céget a menzán. Azután is szart kaptunk, de nem annyira szart.
Nálunk négyesével kellett a menzába bejutni, négy ember elfoglalt egy asztalt, a menzáslédik kiadták négy főre a kaját. A felügyelő tanár fel-alá járkált, majd megkérdezte a velem szembenülő gyereket, hogy miért nem eszik a levesből (mi zsírlevesnek hívtuk, soha nem tudtuk, hogy miből van). Majd fogta a merőkanalat a tanár, belekavart a levesestálba csak egyet, nézte egy kicsit, majd mondta, hogy ezt ő se enné meg.

Asidotus 2010.09.20. 15:05:18

anyám egy időben volt konyhás néni. Ha nem hozhatott volna haza kaját (ott nem főztek rosszul volt több fogás is, így, amelyik jobban sikerült, abból hozott készet, ő már otthon nem főzött hétköznap), akkor nem csinálta volna. Akkor nem csinálta volna senki. Nehéz fizikai munka az üzemi konyha nagyon minimál pénzért.
(Igaz, inkább tanult volna tovább ő is, és a sok gyerek meg dolgozó éhes maradt volna.)

Clarimonde 2010.09.20. 15:07:07

@csodalampa: kaják elrontásához mindig tudok tanácsot adni - a csomós tejbegríz titka az kb. annyi, hogy a már megmelegedett tejbe szórod bele a grízt, és jó lustán kavargatod csak. Garantáltan nagyon csúnya lesz, de ehető:]

nálunk ált. isis menzán a tésztás nap volt a rettenet, mivel többnyire az azt megelőző nap volt a húsos (pffujj), így annak maradékaival-legyen az rizs, cafatok, vagy a hozzá adott savanyúság- dúsították fel az épp aktuális tésztaételt. Szóval rendszeresen mazsolázgattuk a bolognaiba kevert száraz csalamádé-maradványokat, a krumplis tészta csomóiba rejtett rizibiziről nem is beszélve. Tanulságos évek voltak.

De a csokiöntetes piskótakockát, azt soha nem feledhetem :(((

Brukk 2010.09.20. 15:11:47

Nem tudom, volt-e már:
Nálunk úgy merték a levest, meg a főzeléket, hogy a konyhásnő hüvelykujja belelógott.

potrzebie 2010.09.20. 15:12:37

@Nűnű: szerintem ne ideologizáld meg azt, hogy ellopta a gyerek elől a kaját
mert akárhogy is nézzük, ez történt

noirp 2010.09.20. 15:21:26

@Birca Maxval: 22 h után a WC-t használni...
Anyám.
Gondolom, éjfél után kettőkor kínodban a mosdó fölött lévő pohárba v. pláne a mosdóba csörgetni, az is tilos.

golyo1974 2010.09.20. 15:22:26

@Brukk: Még ha csak az lógott volna bele áááááá. Lepattogzott vörös körömlakkos kéz ........ juj

schwesterke 2010.09.20. 15:26:14

Nálunk általánosban a gyerekek együtt ebédeltek a menzán a tanárokkal. Mi négyes, illetve hatos asztaloknál ültünk, ők egyetlen hosszú asztalnál foglaltak helyet. Ha húsleves volt, akkor a sűrűjét (nagy adag húsok, sok zöldség) tálakban rakták a tanári asztalra. Mi az üres levesünkben elvétve találtunk répafoszlányokat, pár szál cérnametéltet. Nálunk is pénteken volt ivólé: mi egy fél(!) pohárral (műanyag bögre) kaptunk, nekik kancsószám hordták ki... Akkor még erősen érezhető volt a hierarchia.

De az nem volt elég, h ehetetlen volt a kaja, voltak olyan tanárok, akik addig nem engedték kivinni a tálcát, amíg legalább a felét, vagy ha annyit nem is, a húst meg nem ettük. Mivel én utálom a főzelékek többségét, a főzelékes húst sem voltam már hajlandó megenni, úgyhogy inkább elsüllyesztettem a trutyiba.

De rengeteg élmény van még itt: a "hülye szék" (mindig meg kellett nézni a szék hátulját, mielőtt leültél), a kenyérgalacsinnal való dobálózás, a fóliadurrogtatás az asztal alatt, a sima és a "leprás" tálca, a pohár alján maradt hipós víz egymásra fröcskölése, később az ebédjegy hamisítása stb. Régi szép idők...

noirp 2010.09.20. 15:29:27

@epertorta:
Dehogynem. Szolidan leégetett kenyérkockával, mert anélkül nem igazi. Később olvastam Márainál (Egy polgár vallomásai) h a gyerekek rántottlevest kaptak reggelire az év bizonyos szakában. Ha jól emlékszem. Míg a családfő természetesen végigette a komplett reggelit, méz, sonka, vaj, kenyér, tea. (és ha nem magyar vaj volt, hanem dán, kész volt a balhé)
:))
Ami meg durvább volt szerintem: a tojásleves. Kb olyan élményt adott, mint mikor egy jó nagy nátha első napján az orrodból a garatodra csurog a...hát plazma.
És 1984 óta tuti hogy változatlan recept alapján készül, mert két hete próbáltam utoljára. :)

Brukk 2010.09.20. 15:29:53

@golyo1974: Meg az a jellegzetes szag - ne tudom, ilyen hypos, zsíros, ételmaradékos felmosóvizes - amit se szellőztetéssel, sem takarítással nem lehetett eltüntetni.
Akkor volt a legszembetűnőbb, amikor vége volt a kajaidőnek, de délután volt ott más program.

scsaba1 2010.09.20. 15:30:07

@potrzebie:

Na-na... Egyrészt nagy valószínűséggel járt nekik valamennyi - egy-két adag - étel, mint juttatás. Másrészt az ilyen konyhákon durva rátartással főztek. Ha az előirányzat pl. ezer adag gulyásleves volt, akkor az üstben simán vagy 1100 adag is benne volt.

A kommentek alapján általában nem a mennyiséggel volt a gond, hanem a minőséggel, meg egyes hozzávalók teljes hiányával (rizseshús hús nélkül)

szeme közé, laposan! 2010.09.20. 15:30:42

Csikós tokány???? Nem Csíkos tokány?

scsaba1 2010.09.20. 15:32:01

@noirp:

Sosem tudtam, hogy honnan ered a mosdóba vizelés szokása. Hát innen, a szigorú házirendek egyenes következménye volt...

noirp 2010.09.20. 15:37:18

@scsaba1: Nyilván. A nyomokat meg secperc el lehet tüntetni.
Ha viszont 22 h után a csapot is tilos _folyatni_(milyen a folyékony csap????) akkor bajban vagy...

Mivel én hardverileg képtelen vagyok megoldani, megtoldottam a pohárral és aztán mosogattam.
Itt már nem házirendről volt szó, hanem arról, h a folyosón alacsonyan röpködtek az öntödei munkások és egyszerűen nem mertem kimenni. Sorry. (Nem üdülő volt.) Tudom, aki nyúlszívű, menjen a Ritzbe alunni.

noirp 2010.09.20. 15:38:01

@Brukk: Klubdélután? Csokis piskótával? :)

szellőláb 2010.09.20. 15:40:31

@szeme közé, laposan!: Már a gyerekeim is felnőttek, amikor egyszer le kellett írnom, belém hasított a kérdés: miért hívjuk mi darázstésztát darázstésztának? Nem is hasonlít rá, nem is csípős! Szóval a darás tésztám javát már megettem, mire rájöttem

Brukk 2010.09.20. 15:43:28

@noirp: Osztályzsúr, meg őrsgyűlés.

A házi tarhonyánál mondjuk jobban szerettem (szeretem) ezt a szabályos, menzait.

golyo1974 2010.09.20. 15:45:36

@Brukk: A kémia szertár sem volt semmi szagú :) Hehe, meg a tesi óra után előtt alatt az öltöző :D

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.20. 15:49:49

@noirp:

hmm... azért ez kemény, nem merni kimenni pisilni éjjel folyosói vasöntödei munkások miatt...

nem akarod leírni a történetet? most csináltam egy új blogot utcai zaklatás témakörben. ugyan nem utca, de a folyosó publikus tér, amit nem használhattál a zaklatás kockázata miatt. (www.utcaizaklatas.blog.hu

szellőláb 2010.09.20. 15:50:21

@Brukk: mér nem mondod ki? úttörő gombóc!

golyo1974 2010.09.20. 15:54:08

Jaj tényleg a túrógombóc sem volt piskóta azért :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:08:26

@Brother Love: na, az úgy volt, hogy én nem eszem halat. Egyszer kicsi koromban torkomra ment a szálka (én nem is emlékszem, úgy mesélték) nagyos sírtam, h most biztos meghalok, nagy nehezen kivették vagy lenyelették velem, nem tudom. De azóta a szagát sem. A menzán amúgy nem voltam nagyon válogatós, ettem amit adtak, ha szar volt, szó nélkül visszavittem. Ámde, egyszer beugró napközis tanítónéni volt, aki nem tudta, hogy a halkrémes kenyér (margarinnal felütött sprotnikonzerv-zúzalék) kivételével frankón mindent megeszem. (Látszik is rajtam). Na, ez addig-addig fenyegetett, mígnem ettem egy harapás halkrémes kenyeret. Mikor már a tegnapelőtti ebéd is kint volt, de én csak nem bírtam abbahagyni az öklendezést, belátta, hogy hiba volt...
Gimnáziumban aztán, amikor ráadásul pofátlanul drága is volt a menza, amellett hogy szar, egyszerűen elsikkasztottam a rá kapott pénzt és ettem ahol tudtam.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:13:45

@Ernoke: nem biztos, hogy a mai allergiahullám nem attól van, hogy már huszonöt éve a megvett nyersanyag egyötödéből készül a menzakaja és térfogatnövelő pótszert zabál mindenki a tömegkonyhán...

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.20. 16:15:43

Egyszer korábban mentünk a menzára, amikor még csak a tanárok szoktak ott enni. Fel se tűnt, csak az utánunk jövőket látva, hogy véletlenül még nekünk is "egybe hús" volt a kaja a tanulóknak járó darált förmedvény helyett.

gyutyka 2010.09.20. 16:15:52

@golyo1974: Ma ki dolgozik helyetted?

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.09.20. 16:20:24

@szeme közé, laposan!:
via Wikipedia:
"A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják ("ragura vágva")"

Ha Csíkos tokány lenne, akkor a bacon szalonna vagy a La Manche csatorna tipikus esete állna fenn.

Motorpenis 2010.09.20. 16:21:24

@golyo1974: Menzán egész jó túrógombócot készítettek, nem ettem azóta olyat. Pont a megfelelő keménység és íz, illetve hőfok.

Előjött többször a túrós tészta: azt hiszem középiskolában már nem adtak, de általános iskolában igen, és természetesen édesen. Ez milyen szokás? Csak iskolában kaptam édesen.

Emlékszem, az első nagy megrökönyödésem ezzel kapcsolatban az egyik BNV-n volt ,a nyolcvanas évek közepén. Elmentünk enni, és én, mint gyerek, tudtam, hogy a túrós tésztával nem nyúlhatok mellé. Sósat kaptam, szalonna is volt rajta!!!

De a túrós tészta kedvenc volt, gulyásleves előzte meg. Rendszerint péntekenként volt, és utána mentünk az osztállyal moziba orosz mesefilmeket nézni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:21:31

@Frengi: egyik ismerősről zengenek ódát más ismerősök, hogy "milyen finom teát tud csinálni". Egyszer kóstoltam. Olyan fokon telített cukorldat volt, hogy szinte kiült a kanálra. Még két kanállal hozzá és már be lehetett volna főzni szirupnak... Menza.

Motorpenis 2010.09.20. 16:23:50

Meleg, nedves alumínium-, vagy műanyag tálca; robbanópohár, ami apró, biztonságos szilánkokra törik, és ha leesik, röhög az egész hodály.

"A" hét és "B" hét.

Kelkáposzta a főzelékben, vagy levesben elnevezve vízilótakonynak.

Hideg hurka, hideg krumplival.

Alumínium vizeskancsó, benne ki tudja, mikori vízzel. Talán bele is köptek előtte.

golyo1974 2010.09.20. 16:59:33

@gyutyka: Tudod, hogy hétfő van Drága, ilyenkor a fű sem nő a hivatalban :) És te????
Amúgy a túrógombóc tényleg jó volt, csak kevés volt a tejföl rá.

2010.09.20. 17:21:56

Ebédre a vendégeknek gyulyás levest meg krumplis tészát tálaltam.

-Utálom a krumplis tésztát- mondta a barátunk, aki spanyol létére Pesten járt egyetemre - a menzán is mindig ez volt.

Persze befalták, a végén meg a tepsiből csipegette a maradékot.

- Ahhoz képest hogy utálod, elég jól fogy -mondom
- Nem tudtam, hogy ez ilyen.

Persze, akinek a menza az etalon, ne csodálkozzék, ha elmegy a jó dolgok mellett.

Valleyfloydroad 2010.09.20. 17:26:16

Én azt nem értettem, hogy miért nincs soha friss kenyér? Minden egyes nap az előző napi kenyeret kaptuk. Egyszer kellett volna csak hazavinniük a kutyának, disznónak a megmaradt kenyeret, másnap meg vehették volna a frisset és azt ettük volna. Ugyanilyen érthetetlen volt számomra a forró, bőrös tej. Gyerekként is csak hidegen szerettem. "Kedvencem" volt még tízóraira a kenyérre rápakolt tojásrántotta, aminek a felét természetesen szétpotyogtattuk. Uzsonnára pedig szintén a szikkadt kenyérre ráb@szott szelet hitlerszalonna (vegyes gyümölcsíz 3% gyümölcstartalommal). Zsíroskenyér cukrozott citromkarikával, másik "kedvenc". Persze megettünk mindent, nőttünk mint a bambusznád, meg állandóan rohangáltunk, fociztunk, szóval éhesek is voltunk:-) Ma meg jókat röhögünk rajta:-)

terran 2010.09.20. 17:30:05

@Valleyfloydroad:

Zsíroskenyér cukrozott citromkarikáva

MICSODA?? :D

2010.09.20. 17:33:52

@noirp: Nem tudom mi baj lehetett Máraiéknál a dán vajjal, de a dán vaj itt is fekete listás.

- Miért kellett dán vajat venni, miért nem jó német vajat? - mondja a betegem. (86 éves, szudéta német, és pápább a pápánál)

yenoee 2010.09.20. 17:39:19

@Frengi: Azaz :)
Nálunk is történtek hasonlók, pl. teljesen elképedtem, mikor a sajtos tejfölös tésztáról kiderült, hogy szeretem. Menzán kb úgy nézett ki, mintha egyszer már valaki megette volna.

golyo1974 2010.09.20. 17:46:05

Én még emlékszem a cukrozott kenyérre, a tejfölös kenyérre, és a mustáros kenyérre is :)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.20. 18:06:52

Az ember, aki máris otthagyta az Orbán-kormányt

Értesüléseink szerint alig egy hónappal kinevezése után távozott Jaross Tamás, Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa.
A Metro áruházlánc volt vezérét azzal bízta meg az Orbán-kormány, hogy állítsa talpra a hazai kereskedelmet. A kormány ezt vélhetően úgy értette, hozza helyzetbe a beszállítókat a hipermarket-láncokkal szemben, Jaross viszont együtt akart működni az egész piaccal. Így lett az első olyan magas rangú kormányzati szereplő, aki távozott a második Orbán-kormánytól.

Ez még csak a kezdet, rájött milyen is a törpediktátor!

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.09.20. 18:15:19

- már óvodában is rengeteg U.L. lengte körül az ételeket, például, hogy a rántás csomói rákot okoznak. (ezt honnan szedhettük 4-5 évesen?)
- általános alsóban a kifli tömeges tunkolása a teába, jobb esetben tejbe vagy kakaóba (máig kiráz tőle a hideg).
- felsőben a "menzaügyeletes", akinek elvileg kaparni kellett volna a moslékot évi 1 hetet... persze mindenki ellógta valahogy.
- szeparált tanári étkező stréberekkel és a tanárok kölykeivel.
- és persze a kultikus ételhordó!

Valleyfloydroad 2010.09.20. 18:16:54

@terran: Bizony-bizony:-) De mondjuk külön-külön egyik sem rossz. Bár lehet, hogy akkor, ( ennek már jó 25-30 éve is van) a mi konyhásnénieink trénelve voltak dietetikából, szóval tudták, hogy a savas cucc jó elhízás ellen:-)
Modoros menzás kajának pedig eszembe jutott, hogy amikor mákos tészta volt, vagy mákos kalács, akkor mindenképpen kaptunk egy almát is utána. Nem hagytak minket mákos foggal vigyorogni:-)

golyo1974 2010.09.20. 18:20:29

@Valleyfloydroad: Modoros menzás kajának pedig eszembe jutott, hogy amikor mákos tészta volt, vagy mákos kalács, akkor mindenképpen kaptunk egy almát is utána. Nem hagytak minket mákos foggal vigyorogni:-) Ez mekkora :) És tényleg igaz :)

golyo1974 2010.09.20. 18:21:27

Én még a tejes kávét rühelltem meg nagyon. És tényleg az a bőr a tetején brrrrr....

gyutyka 2010.09.20. 19:03:13

@golyo1974: Akinek sikerült az élet...

albert1 2010.09.20. 19:23:45

A menü vagy B menü. Rossz kaják egymáshoz lockolása. 2 hetes előreválasztás, étlap terv A/5 méretű írólapon írógéppel táblázatba foglalva. Választás és befizetés: KIZÁRÓLAG előző csütörtökön 7:30-11:30 között. Az irodában a mindenható néni rápecsételi a hét számát és a menü betűjelét.

Íves oldalú háromszög alakú alutálca. Ha a csúsztatópályára előzőleg kilöttyen a leves, ott a tálca letapad, ezért még több leves löttyen ki, a tálca még jobban letapad, stb.

A férfi alkalmazott sokszor a tálcabeadónál szolgál. Fedőneve "Moslékos." Iszonyat szigorú - iskolafüggetlen intézmény ellenére egyszer valakinek beírt az ellenőrzőjébe (wtf?).

A visszavitt kaják mennyisége miatt megerősödik a gyanú, hogy a moslékbizniszben valójában jobban érdekelt az étterem, mint az étkeztetésben magában. A moslékhasznosító ember már ott vár a leült seggű szivar Audi 100-asával, a hátsó ülésen és az utánfutón műanyag hordókkal.

A kajasor végén van egy kenyereskosár, amiből 1 szelet kenyér kivétele INGYENES. Az arcpirító visszaélések (pl. 2 szelet) elkerülésére külön e célra telepített terebélyes asszonyság figyel, aki a lézeres tekintetével leégeti a rosszba tévedő kezed.

Alsótagozatos leveskörbelögybölés a tányérban: check
Hitlerszalonnás bukta pénteken: check
Leves helyett ivólé = főnyeremény: check
Tojásleves (abszolút definiálatlan eredetű és állagú "étel"): check
Hidegrázós világossárga-rózsaszín gyümölcsleves, hatalmas kicsapódott fehér darabkákkal: check
Menüsorrend felcserélése, mintegy véletlenül a fasírt kerül a későbbi napra: check
Cekkeres konyhásnénik: check

Amúgy DIÁKTANYA? valaki? ;)

SzocsO 2010.09.20. 19:38:49

JUTNIA KELL A TÖBBINEK IS! illetve
Mé' nem elég az neked?

iksz riant 2010.09.20. 20:05:15

Úúú, azok a régi jó menzázások! Tolakodás, persze a nagyobbak mindig előre mehettek, ezért utáltuk őket. Aztán kifigyeltük, hogy bizonyos gyerekek soron kívül bemennek, meg is tudtuk, hogy azért, mert cukorbetegek. Na ezek után néhányszor mi is behazudtuk, amikor pedig az osztályfőnök is ügyeletes volt, csúnyán lebuktunk. :(
Micsoda öröm volt a paradicsomleves betűtésztával, a csokis kocka, meg a makaróni!
Viszont voltak gyermek szemmel különleges elnevezések: gránátos kocka = grenadérmars = krumplis tészta :O, mártott kocka = csokipudingos piskóta, finomfőzelék (broáf).
Persze a kancsós víz elsózása alap, legbátrabb fiú a tanárok asztalára is olyat rakott :) mindig csak álmodoztam ilyen fajta hőstettekről, pedig mekkora respektje volt ezeknek :)

Tavaly voltam a régi gimiben öregdiák találkozón, persze ellátogattunk a konyhára is, köszönni a "vörös haj, kék szemhéjpúder, rózsaszín száj" néniknek, akik épp a sulis/ovis teát készítették! Azt a metodikát, jééézusom! Egy hatalmas üstben forralták a vizet, majd amikor jónak látták, a'la natur beledobtak pár teafiltert, 1 doboz citrompótlót és 1 kg cukrot!!! Majd addig kavargatták azokkal a hatalmas fakanalaikkal, amíg homogén nem lett. :S pedig azt úgy szerettem...

666E 2010.09.20. 20:09:33

a szegény öreg inkább:

jónappot, há' csak egy keveset abbó a pürébő.. jó lesz, áá elég annyi köszönöm. esetleg még egy húspogácsát aztá megyek is.. valami kisebbet nem kell az, úgyse tudom má' jó' megrágni.. nagyon szépen köszönöm.
no.. bocsánat, csak még egy barackot ha kérhetem.. kis hibás is jó lesz. régebben mindíg azokat ettük meg először, vagy befőztük télire, unokáknak idén is csináttam ám..

golyo1974 2010.09.20. 20:11:36

Istenem, hogy mi mennyi ingert kaptunk anno.........

Der Beste 2010.09.20. 20:35:31

Ez egy baromi jó poszt, főleg a Gerle által írt rész.

Nekem s pár havernak gimi elsőben sikerült bevágódnunk a konyhás néniknél (mindig köszöntünk, mindig megköszöntünk mindent,egyetlen kajára sem mondtuk, hogy nem kérjük-valaki mindig megette még tojásos levest is), ezért érettségiig folyamatosan nagyobb szebb, jobb, nagyobb adagokat kaptunk, mint a többiek.

Stiel 2010.09.20. 22:02:53

@golyo1974: fogékony az ember abban a korszakban, na. De tényleg jó nosztalgiázni, egy csomó dolog nekem is csak akkor jött elő, amikor itt írtatok róla. Királyok a kommentelők. :P

golyo1974 2010.09.20. 22:31:40

@Stiel: Van egy kis blogunk, ahol azt írta a blogszerző, hogy van amikor a kommentelők jobbak, mint maga a poszt! És ez a jó az egészben szerintem, azon kívül :) Gondolatébresztő :) ugye nathanp? szögyi? fritztata? Jaj de imádlak titeket!!!! A teljesség igény nélkül írtam csak! És csajok ti is itt vagytok ám :)

Rowar Atkinson 2010.09.20. 22:43:42

A menzai karalábélevestől azon melegében, még az asztalnál lehánytam a Diolen Mobi iskolaköpenyemet.
Fiatalabbak nem tudják,mi a Diolen Mobi!

golyo1974 2010.09.20. 23:18:18

@Rowar Atkinson: Jaj de jó, fiatal vagyok, nekem Szaki bácsi iskolaköpenyem volt, tele volt írva mindennel. Depeche Mode, Cure, idézetek, szövegek, ez már azért nem általánosban volt.... De útáltak a tanárok engem :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.09.20. 23:51:55

@golyo1974: hú tényleg, a telefirkált köpenyek, teljesen kikészültem. Ez az egész poszt túl sok nekem amúgy is, nem is nagyon merek hozzászólni. Agyonnyom a múlt árnyéka.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.21. 00:01:08

@Rowar Atkinson:
Kar a karé,
láb a lábé,
láb a karé,
karalábé.

noirp 2010.09.21. 08:44:35

@Frengi: A baj pontosan ez volt!
Hogy a dán vaj dán volt és nem magyar. Megoldás: "Apám a dán vajat lehúzta a klozeton."
off
Ez és még néhány passzus a könyvből (ami egyébként nagyon jó, nagyon-nagyon!!) meggyőzött, hogy nem a polgárt, hanem a bugrist és családját mutatták be a lapokon.
Polgári háznál szvsz ennél józanabbul gondolkodnak, különben is: étel, nem játék.
off off

Rowar Atkinson 2010.09.21. 15:39:57

@noirp: Ez a barom troll telehaknizza az összes pécsi internetes orgánumot, és tetszőleges témához, hasonlóan komoly nickneveken hozzászól(és copy/paste-el)-ebben a stílusban.

noirp 2010.09.21. 16:27:30

@Rowar Atkinson: Tavasszal az ellentettje járt itt, narancshéjolajos üvegcsével a kézben.
Ezeknek nyugodtan be lehet szólni. Tudom, hiába.

Balatonrajongó 2010.09.22. 08:55:20

Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményért, ha van kedved oda is töltsd fel a balatoni írásaid vagy amit magadtól a legjobban szeretsz. Üdv, Charley Davidson

televanabatyum 2010.09.22. 15:45:27

Nekem a menzáról azok a finom USSR-es poharak jutnak eszembe, amik alján ott lötykölődött a mosogatólé százszínű játéka! Erre rá egy kis hipóizű csapvíz...hmmm. Ettől lettünk ilyen szép deli vitéz felnőttek.

Üde Színfolt 2010.09.24. 23:48:46

nálunk anno a csütörtök az édességnap volt. nyami. imádtam a pirított darát gyümölcsmártással. és mindig összekevertük, aztán úgy nézett ki, mint amit már megettek, de akkor is, hmmm... isteni volt! :)

off: ez volt az első kommentem itt. jujj. :D

Erzsebet 2010.09.26. 15:04:05

Úgy figyeltem meg, hogy a konyhai személyzet utálja a diákokat, pedig belőlük él. Én sem voltam elájulva a menzáktól. Legrosszabb élményem az volt, amikor megtömött a dadus néni sárgaborsó főzelékkel. Cserébe én lehánytam a fehér köpenyét. Utána belázasodtam. Rosszevő nyápic gyerek voltam. a régi undormány kajákat: pl. tojás leves és sárgaborsó el tudom finoman készíteni. Azóta eszem jókat, mióta a magam gazdája vagyok. Az üdülős koszt nekünk mindenhol nagyon jó volt.@Rovar Atkinson: Én még emlékszem a Diolen Moby iskolaköpenyre. Világoskék nylonból készült és egy kutya volt a zsebén. Van egy konyhásnő ismerősöm. Óvodában dolgozik, mindig tömött szatyrokkal látom haza battyogni. Patkány, aki még a gyerekeket is meglopja.

KóserKároly 2010.11.22. 23:14:47

@Frengi: 8 és fél évig járt egyetemre?

2010.11.22. 23:26:57

Nem, hanem a Ságváriba járt és az gyakorló iskola volt, az egyetemhez tartozott.
Ha szegedi lennél nem kérdeznél ilyet.

KóserKároly 2010.11.24. 22:43:35

@Frengi: Ne haragudj, de honnan a büdös francból kellett volna tudnom??? Elnézést a halálos bűnért, hogy nem vagyok szegedi...

2010.11.25. 07:06:18

Bocs, egxyébként én sem

Intizar 2010.12.01. 18:21:31

@KóserKároly: Montesquieu: "Csodálom önt, uram! Hogy lehet valaki perzsa?"
süti beállítások módosítása