Aki hülye, haljon meg

2010/09/01. - írta: Modor Tibi

-Már megint azok a kurva törlesztők, meddig szopathat még minket a bankárkaszt?

-Ezt ugattam a múltkor is. Tartott valaki stukkert a fejetekhez, hogy írjátok alá azt a  rohadt papiruszt? Az erős forintra játszottatok-spekuláltatok, elbasztátok, ígyjárás tipikus esete. Nem tudom sajnálni a felelőtlen embereket. Úgyhogy nem a bankárokat meg a New York - Tel-Aviv-tengelyt kell hibáztatni, csak és kizárólag ti tehettek arról, hogy most nyögitek a kétszeres részleteket. Forinthitel, albérlet nem lett volna jó, mi? Mindenki más hibás, csak én nem!

Én felelősen, előrelátóan gazdálkodtam: húsz évig Muteréknál laktam egy nyamvadt házrészben, és csak akkor, csakis akkor voltam hajlandó belevágni egy saját projektbe, amikor az utolsó fillérig megvolt a zseton. Minimális szülői segítséggel persze, de hát mutass bárkit ma Magyarországon, aki szülői háttér nélkül el tud indulni..! Nem is tartozom senkinek, nagyon jó érzés ám úgy élni, hogy nem vagy eladósodva. Képzeld csak el! Közben különböző portfóliókban ketyeg a megtakarításom, van 1-2 devizabetétem meg ingatlanom is - muszáj több helyen fialtatni a vagyonkádat.

-Jójó, vágom. Ügyes vagy tényleg, irigyellek is egy kicsit.

-Irigyelni? Engem? Csak ész kell hozzá, türelem, és szorgalom. Ez a Nagy Titok. Aki hülye, haljon meg.

-Ne is mondd, baszod. A Lóci a béből, tudod. Most mesélték, hogy leadta a szerelést szerencsétlen.

-Mi, nem mondod! Az a Lóci? Pedig vele nyúltuk le folyton a W-betűket a Videoton-gépekről a számtechteremből... Nemár... mit csinált?

-Bringázott a csóka, aztán valami faszparaszt furgonos elütötte. Nem volt 25 éves - mármint a Lóci.

-Szegény, nyugodjon békében... de hát ez ilyen sajnos. Sajnos fogadni mernék, hogy nem volt rajta sisak - amiket mostanában látok az utakon, szóval nem egy életbiztosítás ott biciklizni, de ezek csak ott cikáznak...

-Talán pont nem volt rajta - de hát az arcán, az állán érte az ütés, azon nem segített volna semmi...

-Igen, hát a halál nem válogat. Ezek a bringások meg kihívják maguk ellen a sorsot: főútvonalon, a Gyorsforgalmin, a Lánchídon, autópályán, mindenhol tekernek, leszarják a szabályokat...

-Ez bicikliúton történt, egészen pontosan egy átkelőnél.

-Hát igen, úgy hajtanak bele ezek a szerencsétlenek is az átkelőkbe, mintha azt valami láthatatlan, áttörhetetlen üvegfal védené - mintha ott őket semmi baj nem érhetné, de hát ez a Lóci is százas, hogy pirosnál ment át...

-Nem, neki volt zöld, csak a furgonos vadállat hirtelen rákanyarodott, azt kész. Annyi.

-Igen, hát figyelnie kellett volna. Ez amúgy a szülők felelőssége leginkább. Ha törődtek volna vele rendesen, akkor még itt lehetne közöttünk. Az én gyerekemmel ilyen biztos nem történhetne meg, már ha lenne gyerekem. Sajnos a temetésen senkit nem fog az vigasztalni, hogy neki lett volna elsőbbsége. Ilyen ez az élet, nem lehet elbambulni, felelőtlenkedni. Isten nyugosztalja, jó gyerek volt. És amúgy ti hogy vagytok?

-Hát sajnos sok rossz dolog történik mostanában Békáson - sokat járok haza, nem is akarlak untatni vele... de hát a Klumpert is nagyon szarul van, azt mondják az orvosok, hogy már csak hónapjai lehetnek hátra...

-Páhh, azok a fizikaórák, de utáltam szegényt. Ott pöfékelt az arcunkba bele, láncdohányos volt, soha nem tudott leállni. Meg reggel-délben-este tolta a feleseket is elég szépen, tanítás előtt is mindig ott silbakolt a Pléh kocsmában, hát igen.  Ki mit főzött, egye meg. Csak ő tehet arról, hogy idáig jutott. Látod, én ezért nem dohányzom. Max. társaságban, meg ha ideges vagyok. Nem ér annyit az egész. Tudod, mennyit költ a Tébé a dohányzás okozta légúti megbetegedések gyógyítására - hiába? És én meg közel nyolcéves munkaviszony után kétszer voltam betegszabin. Akkor se voltam beteg, de annyi azért jár nekem is, nem?

Más újság nincs? Valami jobb?

-Más? Hát igen, mindenkinek megvan a maga hülyesége. Muteréknak is: már öt éve építkeznek, aztán szalad minden, jelzálog a házon meg a lakáson, semmi nincs készen...

-Túlvállalós szerencsétlenek, megérdemlik.

-Bazsiéknál ikrek születtek, alig férnek el a garzonban...

-Felelőtlen, tipikus magyar plebsz.

-Nálam a törlesztők...

-Spekuláns.

-A Zsolyeszt kirúgták a Bitumextől "kulturális fittség hiányára" hivatkozva...

-Megérdemelte, link fasz volt mindig is.

-Koponyának lelépett a nője valami uszályossal, egy románnal.

-Többet kellett volna törődnie azzal a buta kurvával.

-Amúgy tök jól vagyok, köszönöm az érdeklődésedet.

-Erre csak azt mondom: elmúlik...


 

És hogy témánál maradjunk: kaptam egy meglehetősen beteg posztot pár hete egy zavart, névtelen betelefonálótól - és úgy gondoltam, inkább felajánlom a Nekrológ szakblognak - ott jobban mutatna.

Íme - A mókamester

342 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 08:17:21

Remélem mindig-észnél-levő, felelősségteljes barátunk száz évig fog élni, és figyelgeti majd egyedül, hogy ketyegnek a befektetései, és hogy növekszik a fű a küszöbén.

Nadiposzi (törölt) 2010.09.01. 08:22:51

Hősünk ráadásul komoly átfedést is mutathat az önérzetes ügyfél, s hasonló címkék alatt bemutatott díszfaszkalapokkal. Bár egy kicsi mindenkiben lakik ezekből.

Infomaker 2010.09.01. 08:26:11

Jó írás!
A román uszályossal lelépős olyan ismerős, valami irodalmi műben van nem?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.01. 08:27:14

Szerintem aki ilyen szovegeket tol, az valamit nagyon kompenzal. Peldaul azt, hogy tegnap mar harmadszorra jart nala Jurij, a baratsagos ukran, es helyezett kilatasba kez- es labtorest arra az esetre, ha holnapig nem lesz meg a fonok Kajman-szigeteki befektetese, amirol hosunk mar egy honapja nem tud elszamolni...

2010.09.01. 08:39:29

@Infomaker: @El Topo (Sgt. Elias): nekem is ismerős volt,gondoltam, hogy nem lehet véletlen.

2010.09.01. 08:42:28

@altoid: az ilyenekről mindig kiderül valami utólag, mindenki tudja, hogy csalja a felesége, csak ő nem, drogzik a gyerek, vagy ilyesmi.

Emide Buda 2010.09.01. 08:46:50

@Infomaker: Pelikán gátőr felesége követte el ezt a gaztettet, pedig milyen jól főzött!
Bacsó Péter: A tanú

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.01. 08:48:04

20 év muternél az azt jelenti, hogy 20 éves korában vágott bele a házépítésbe, addigra összejött a pénz, hiszen Lóci, az osztálytárs is csak 25 volt, amikor nemrég a saját felelőtlensége miatt meghalt.

Szóval nagyon nagy király ez az arc, nem kompenzál semmit, egyszerűen ő a legkiválóbbak között is a legkiválóbb. Kéne nekem az elérhetősége, rábíznám a portfóliómat a zsenire.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.01. 08:54:06

@Frengi: Ja, de a nagy kulonbseg kozte es masok kozott, hogy O TENYLEG ONHIBAJAN KIVUL KERULT NEHEZ HELYZETBE. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 08:59:22

@Frengi:

Én kettőt is ismertem ilyesmit, mind a kettő nő volt.
Mind a kettő úgy adta elő magát, hogy a világon mindenki hülye volt, meg ostoba, meg érzéketlen, meg primitív, csak ők voltak zseniálisak.
Az egyikről pont az derült ki amit mondtál. Egyszerre derült ki, hogy a férje masszívan csalja, a fia meg 15 évesen keményen drogozott.
A másik egyszemélyben oldotta meg a dolgokat, ő saját maga drogozott és még a szeretőit is csalta.

Styxx 2010.09.01. 09:06:34

"-Igen, hát figyelnie kellett volna. Ez amúgy a szülők felelőssége leginkább. Ha törődtek volna vele rendesen, akkor még itt lehetne közöttünk. Az én gyerekemmel ilyen biztos nem történhetne meg,"
erről az jutott eszembe, amikor szerény, visszafogott Palik Laci barátunk egy Forma 1-es közvetítésen azon rugózott, miután a biztonságiak mulasztását kihasználva egy szurkoló befutott a pályára, hogy ha ilyen gixer történne a Hungaroringen, ő azonnal lemondana. Mit tesz isten, a Hungaroringen is befutott a pályára egy pali ("k" nélkül), szerintetek lemondott Palik?

Volt egy ilyen sportdiplomata is, aki verte a nyálát, hogy ha az athéni olimpián egyetlen sportolónk dopping vétséget követ el, azonnal lemond. Aztán rajtunk röhögött ez egész világ, amint nehézatlétáink tökön-paszulyon, az egész Balkánon át át szöktek a pisilést ellenőrző csúnya nénitől, mint bölcsisek a dadustól. Utána lemondott a (történetesen tényleg) Pali? Magába fordult és visszavonult a közélettől? Muhaha.

cd-r 2010.09.01. 09:14:51

az is lehet, hogy emberünk a jól ismert örök rálicitáló megrögzött hazudozó tipikus esete: ha neked 500-as mercid van, neki 600-as, ha londonban nyaraltál, ő új-zélandon volt, ha húszé' vettél kecót, ő 22-ért. (közben a mai napig gabiheverőn alszik a mutterjáéknál és 3 ezret dob a rezsibe)

Styxx 2010.09.01. 09:18:02

@cd-r:
Igen, ezt általában 18-20 éves korig kinövik, de van egy szánalmas réteg aki benne ragadd.

Der Beste 2010.09.01. 09:25:48

A biciklis részt leszámítva, mintha magamat hallanám.
Aki hülye, az "haljon meg". Ez így van.
Utólag sírni mindenki tud, de az előre gondolkodás sokaknak okoz problémát.

scsaba1 2010.09.01. 09:26:01

Egyébként ilyen kommentekkel van tele a blog.hu segglyukai is, névszerint a munkahelyi terror, praxis, hitelkárosultak stb...

scsaba1 2010.09.01. 09:28:09

@cd-r:

Áááá, gecc... Ritkán mondok ilyet, de ezt a típust vascsővel ütném. Te felmásztál a Mount Everestre, neki már megvolt 5 évvel ez előtt, törött lábbal és oxigén nélkül.

yenoee 2010.09.01. 09:35:56

"húsz évig Muteréknál laktam egy nyamvadt házrészben,"

Ne szerénykedj, a muterék laktak veled, csak még nem voltál nagykorú.

"és csak akkor, csakis akkor voltam hajlandó belevágni egy saját projektbe, amikor az utolsó fillérig megvolt a zseton."

Ha eccer beszállt a család, és neked kell, akkor az a tied, ez tiszta sor.

"Minimális szülői segítséggel persze, de hát mutass bárkit ma Magyarországon, aki szülői háttér nélkül el tud indulni..!"

Na igen, ma már ez a minimum, a szülői segítség.
Kibaszott pörgős világban élünk, egyszerűen nincs lehetőség annyit keresni fiatalon, amennyi kéne. Később meg majd időnk nem lesz élni, meg a kölkökbe kell tolni a pénzt ezerrel, ha érted hogy mondom.

ezértregisztráltam 2010.09.01. 09:38:55

"Látod, én ezért nem dohányzom. Max. társaságban, meg ha ideges vagyok."
ez marhajó :D

scsaba1 2010.09.01. 09:43:51

Off: egyébként kár, hogy nem hoztad le a Mókamestert, tökre magamra ismertem, mondjuk azért ilyen nagyon morbid, részvéttáviratos poénokat én nem csináltam, de a sajtos megvolt. Vendéglátós koromban egy egyébként is büdös lábú kolléga pincércipőjébe tettünk kis pálpusztai sajtdarabokat a talpbetét alá. Gondolhatod...

Styxx 2010.09.01. 09:59:48

@scsaba1:
Hú, az ütős. Egyébként az olyen poénok, mint a Mókamesterben (nekem is bejött) ha nem végződnek durva sérüléssel-sértődéssel, egy életen át emlékezetesek maradnak.

Egy egyetemi haverom mesélte, hogy a nagyapja a negyvenes években volt katona, és volt az egységénél egy faszi, aki a többi baka fogkeféjét (!) kölcsönkérte. egy reggel eljátszották, hogy a fogkeféikkel mossák a seggüket (csak úgy tettek, de a csávó pár méterről nem látta, hogy mindez kamu) na többé a tag soha sem kért kölcsön fogkefét.

IndaMuncher 2010.09.01. 10:27:06

@Styxx: A mókamester tényleg beteg volt a Modorosra. Egyetértek. Ez amúgy jó poszt.

scsaba1 2010.09.01. 10:42:30

@F.house:

Miért, Tibby legújabban antiszemita, ha lejött volna a poszt, akkor lehetett volna aberrált is... :)

lárvalányhaj 2010.09.01. 10:43:36

@altoid:

Valamilyen szinten azért mindenki így működik :)

JonC 2010.09.01. 10:50:12

"Hát igen, úgy hajtanak bele ezek a szerencsétlenek is az átkelőkbe, mintha azt valami láthatatlan, áttörhetetlen üvegfal védené."

tudom, hogy utána kiderült a sztoriból, hogy zöldje volt, de a KRESZ amúgy is kimondja, hogy bicikliúton mindig a kerékpárosnak van elsőbbsége az azt keresztező autóutak esetében.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 10:59:15

@Styxx:

Vesd össze még: az én fiamból aztán biztosan nem lesz fartúró buzi, mert nem úgy nevelem!

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.01. 11:02:19

áhhhh. Egy gyöngyszem megint! Szinte előttem van a csóka, a gonosz, tenyérbemászó képével, benőtt homlokával. Osztja az észt. És hát a cím, az is telitalálat! Biciklis témában a vezess blogon lehet ilyen idiótaságokat gyűjteni.

rdi 2010.09.01. 11:15:40

"-Koponyának lelépett a nője valami uszályossal, egy románnal."

-Többet kellett volna törődnie azzal a buta kurvával. Én rendesen "törődöm" a Gizivel, néha napi kétszer is, de ő is megad nekem mindent, ami egy férfiembernek természetes szükséglete, ha érted hogy mondom.
Ezért van ennyi válás is, de hát mindenki maga tehet róla...

Hepciás 2010.09.01. 11:20:46

@El Topo (Sgt. Elias):
Ja, az is tízpontos gyöngyszem. Meg az: -én gyerekem nem lesz ilyen drogos hülyegyerek, nem azt lássa otthon. Meló után belökök pár sört (5-6) hétvégén kicsit jobban belehúzok, ha van társaság (1-2 rekesz/nap) de mindet lelőném, aki ilyen marihuannát lő az ereibe:-)
(annak ellenére, hogy nem vagyok egy megrögzött droglegalizáció rajongó, de picit más okból, mint a megszokott klisék).

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
a gonosz, tenyérbemászó kép, az nagyon ott van:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 11:25:53

@rdi:
Hát az mondjuk tényleg olyan, hogy mindenki maga tehet róla.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 11:30:27

@Hepciás:
Járok politikai tárgyú blogokba is, ismerem a fajtáját az ilyennek.

Kuruttya 2010.09.01. 11:41:37

De kurva idegesítő lenne élőben ez a kolléga :D

Hozzá Szóló 2010.09.01. 12:03:48

@Der Beste: Bizony, bizony :)

Aki hitelt vesz föl, annak TÉNYLEG nem tartottak stukkert a fejéhez, sőt, ezer és egy papírt írattak vele alá, már előre jól lehúzták... amikor a milliókat odaadták, akkor nem volt sírásrívás. Most meg van.
Hát, én csak attól félek, nehogy mindannyiunk pénzéből segítsék meg a hülyéket, azért, mert nekik új kocsi meg LCD tévé meg nagyobb lakás kellett, miközben nem volt rá meg a pénzük.

lárvalányhaj 2010.09.01. 12:08:19

@Hozzá Szóló:

A hitelt felvevők hülyézésével az a problémám, hogy egy átlagfizetésből élő fiatalnak gyakorlatilag csak hitelből lehet lakása, hacsak a szülei a segge alá nem tolnak egyet. Ha lakást bérel, arra is elmegy ugyanannyi havonta, csak azt a főbérlő teszi zsebre. Családot alapítani meg nem nagyon lehet úgy, hogy ott lakunk anyóséknál a kisszobában.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 12:10:30

@lárvalányhaj:
Még egy nem átlagfizetsből élőnek is csak hitelből lehet lakása.
Számoljunk már kicsit! Egy valamirevaló lakás, tűrhető környéken 10 milla alatt nem létezik.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.09.01. 12:10:46

@lárvalányhaj: mert büdös az albérlet? Mi az asszonnyal huszonöt évig apáméknál a mosókonyhában aludtunk az öt gyerekkel, és volt még egy ágyrajáró albérlő is. És? Kibírtuk, itt vagyunk. Csak utána utaltak ki nekünk egy lakást Kelenföldön.

Talán még boldogabbak is voltunk, mint bárki a hitelből vett lakóparki csilivili apartmanokban. Ezeknek az én adómból? Egy fillért sem!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 12:10:49

Ettől kirázott a hideg.

Szerintem is szükség lenne arra, hogy az emberek több felelősséget vállaljanak a saját tetteikért, de van, amikor nincs mit tenni.

De azokat, akik fejből vágják, hogy mennyit költ a TB a tüdőrákosokra, leginkább messze elkerülném.

És aztán idegességtől remegő kézzel rágyújtanék.

AndOr01 2010.09.01. 12:14:45

"...és csak akkor, csakis akkor voltam hajlandó belevágni egy saját projektbe, amikor az utolsó fillérig megvolt a zseton. Minimális szülői segítséggel persze ..."

Szóval mégsem volt meg a zseton utolsó fillérig. Akinek meg nem ad a - mert nincs - a szülő, az hitelt vesz fel. Ergo: Hülye! Tehát haljon meg!

Összegezve:
Akinek a szülei nem tudják kipótolni: Haljon meg!
Világos! :)

Shangara 2010.09.01. 12:17:50

Na hát haljál meg, te hülye! Ha nem megy egyedül szívesen segítek!

Hozzá Szóló 2010.09.01. 12:19:14

@lárvalányhaj:
Nekem meg az a bajom, hogy körülöttem - különös módon - a hitelt fölvevők nem anyóssal vannak EGY SZOBÁBAN.
És baromságokra vesznek föl eszméletlen nagy hiteleket, sorozatban. Aztán utána megy a sírás. Nagyon kevés olyan esetet látok, amikor tényleg EGY SZOBÁBAN kellene lenni... de remélem, te is

Hepciás 2010.09.01. 12:19:54

@Püspök utcai gombaszedő:
Röhögni fogsz, de a holland TB elkezdet tvisszatéríteni a dohányosoknak. Mivel korábban halnak, kevesebb EÜ szolgáltatást vesznek igénybe.

bodigabi 2010.09.01. 12:21:29

Azt nem értem ezekben a minek vettél fel devizahitelt, te nem tudtad, hogy kockázatos, meg drágulhatnak pöcsköszörűkben, akik azt szajkózzák utólag, hogy bezzeg ők tudták előre, hogy 140-ről nem 160-ra, vagy 180-ra, de 220- ra drágul pl a frank, hogy ezek ugye most mind milliomosok. Mert ha én ezt előre tudom, akkor 140-nél eladom mindenem és frankot veszek, élek kenyéren és vizen két évig, most meg eladom és leszakítom a több mint 50% hasznot. Ugye az összes ki pöcs ezt csinálta. Le lehet akadni a devizahitelesek szidásáról, mert 50% fölötti romlás az már nem kockázat, hanem kurva nagy krahh. Egyik devizás se sírna ha kb 25% alatt lenne a felvételhez képest a veszteség.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.09.01. 12:21:39

@Infomaker:
A román uszályos, a Tanú C. filmben volt.

baloo784 2010.09.01. 12:22:03

@scsaba1:
pontosítsunk!
neki öt évvel korábban fél lábbal, protézis nélkül volt meg oxigénpalack nélkül az everest...
:)
vagy inkább :(

badboykiller 2010.09.01. 12:22:24

Az elején még azt hittem valaki markánsan, de komolyan megmondja a véleményét a devizahitellel kapcsolatban. De szomorúan látom, hogy ez is csak valami kamu-kezdő, "írónak gondolom magam" által megírt béna, lekoppintott Hacsek-Sajó változat.

Hozzá Szóló 2010.09.01. 12:22:58

@El Topo (Sgt. Elias):

Kapaszkodj meg, lehet venni (főleg most) 6 millióért lakást a BELVÁROSBAN, Pesten. Nem a legjobb környéken, nem az ötödik kerületben, nem lesz szuper panorámád és nem lesz több szobád. De van lakás. Nem 10 millió, hanem kicsivel több csak, mint a fele. Nem mindegy.
Azt se kellene az EGÉSZET hitelre megvenni, szerintem.
Okoskodjak még? Amúgy a frankhiteleknél meg igenis lehetett tudni, hogy szopás lehet, mert szerencsejáték. Hát, nem jött be, bocsi. De azért NEKEM ne legyen már rosszabb, nekem ne kelljen már egy Forinttal se segítenem, ne menjen már a közösből semmilyen SEGÍTSÉG azoknak, akik vagiznak az új lakással, 10 millióssal (pffffffffff na ne már) meg audival, LCD tévével. Hát basszus, fizesse, vagy adja oda a banknak, ami a banké, pont.

2010.09.01. 12:23:22

Volt egy ilyen monthy python szám, ahol jól menő managgerek beszélgettek, hogy ki volt szegényebb gyerekkorában és ki vitte többre...
"- Mi olyan szegények voltunk, hogy egy cipős dobozban aludtunk."

2010.09.01. 12:24:19

@Der Beste: Ugyanez a fajta, aki minden más ember hibáját előre tudja a „- Tudtam! ...” kezdetű kiábrándult-felháborodott mondattal. Milyen kár, hogy a lottó nyerőszámokat nem tudja előre. : PPP

Hozzá Szóló 2010.09.01. 12:26:14

@Hadrian77:
És HIDEG salakot ettünk! :D

De amúgy ami ide passzol, az az agresszív náci bank, John Cleese... "zálogba adja édesanyját, stb"

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 12:27:52

@Hepciás: Erről van is egy nagyon jó standup monológ Sean Lock tollából (szájából).

(Közben megnéztem a blogodat is, de én ehhez hülye vagyok. Vagy nem vagyok elég posztmodern. Ami majdnem ugyanaz.)

2010.09.01. 12:28:33

@Der Beste: Másrészt kiváló szociológiai metszet vagy a magyar társadalom szolidaritásáról... Egy normális országban együttérzés kell, nem okoskodó lefikázás... és általában a címben lévő, okoskodó, modoros típus az szokott lenni, akinek nem kellett soha semmi hitelt felvennie, hiszen apuék által beleült a készbe...

Tudod mennyi ilyen (arrogáns) okoskodót láttam, akit később (általában 10 évre rá) jól megszopatott az élet, vmi tragédia kapcsán?

(nem, nincs hitelem...)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 12:28:51

@Hozzá Szóló: És ilyen Caps Lock rohamokat mennyiért lehet kapni? Hitelt adnak-e rá?

2010.09.01. 12:29:29

Valamelyik 30-as években íródott novellában olvastam, hogy elment az ifjú az olajmágnáshoz megkérni a lánya kezét. Mire az mondta neki, hogy micsoda élhetetlen, ő ennyi idősen elintézte, hogy egy négert a nagybátyja telkén lincseljenek meg, majd belépőt szedett és meglépett a pénzzel, telek spekulált meg lopott és ma milyen gazdag. Másnap feltörve találja az öreg a széfet, lánya megszöktetve, benne egy cetlivel, kösz a tippeket.
Szóval óvatosan a porhintéssel, hátha a tanítvány túlnő a mesterén:D

bobsys 2010.09.01. 12:30:43

@Hepciás:
"Röhögni fogsz, de a holland TB elkezdet tvisszatéríteni a dohányosoknak. Mivel korábban halnak, kevesebb EÜ szolgáltatást vesznek igénybe."

Ezt hol olvastad?

kovacsguszti68 2010.09.01. 12:39:04

nem hiszem, hogy ennyire általánosítani kellene. Nem mindenki hülye, aki haldoklik, de az is lehet hülye, aki 20 évig az anyjával él és kuporgat.
Jómagam 2006-ban vettem fel CHF alapú hitelt (176 Ft-os MNB árfolyam mellett). Az akkori törlesztőrészlet az akkori jövedelmem 25%-át tette ki, az egyéb rezsi további 15%-ot vett el a fizetésemből. A jövedelmem több mint fele megmaradt kajára, szórakozásra, befektetésre. Ha valaki azt mondja, hogy felelőtlen döntést hoztam, az bekaphatja.
2006 nyarán ki láthatta, hogy 2008 őszén ránk szakad az ég, globális válság alakul ki, munkahelyek tízezrei szűnnek meg Magyarországon is... Ha valaki azt mondja, hogy 2006-ban ez előre látható volt, az is bekaphatja.
Aztán 2009 tavaszától nálam is munkanélküliség, kilátástalan küzdelem a munkaerőpiacon, mivel a szektor, ahol dolgoztam, teljesen összeomlott. Idén vállalkozás alapítás, küzdelem a létért, a cég beindításáért. Közben tartalékok nagy része felélve, de még mindig nem érzem azt, hogy hülye lettem volna 4 éve, amikor hitelt vettem fel és emiatt a fejemet kellene a falba verni.
19 éves korom óta önálló vagyok, akkor laktam utoljára anyámmal. Nem mintha nem szeretném őt, de qurvára nem bírtam volna ki 20 évig vele, esténként az összekuporgatott pénzemet számolgatva. Inkább felhőtlenül szórakoztam és éltem az életem, ahogy nekem tetszett.

2010.09.01. 12:42:32

@Bölcs Ész: Ez így van, én is mindig tudom, régebben mondtam, de most már még bölcsebb vagyok és nem mondom. Annyira azért nem vagyok öreg, hogy ne emlékeznék rá, hogy mennyire utáltam ezt fiatal koromban.

" a jó tanácsokat csak adni szokták" mondja Miss Marple, és milyen igaza van.

Tertullianus 2010.09.01. 12:50:49

@Modor Tibi: "Csak utána utaltak ki nekünk egy lakást Kelenföldön."

Nekem mikor utalnak ki lakást?
És a többieknek?

Nekem is kell ingyenlakás!

Der Beste 2010.09.01. 12:52:34

@lárvalányhaj: Senkinek nem jár alanyi jogon a lakás. Senkinek.
Engem is az anyósék kisszobájába vitt haza apám, s két évig ott is laktunk, s senki nem halt bele.

l.x. 2010.09.01. 12:56:26

"Én felelősen, előrelátóan gazdálkodtam: húsz évig Muteréknál laktam egy nyamvadt _házrészben_,"

Gondolom, a házrész azért lett házrész, és nem szoba, mert nem "csak" egy szobáról van szó... így tán nem is olyan nyamvadt, és a hőstett sem akkora hőstett, még az oly természetes minimális szülői segítségtől eltekintés után sem.

Felmerült viszont egy kérdés: vadász, te minek jársz ide? Illetve ezzel kapcsolatban egy másik: most akkor mit is csináljon, aki hülye?

massziv 2010.09.01. 12:57:40

A bankosok igen is szarjanak sünt!
Történt 2008 nyarán,hogy lakásfelújitásra felvettem hitelem elérte a 7 éves félidőt amikor lehetőségem nyilt a szerződés szerint visszafizetni az egész fennmaradó tartozást egyösszegben.Én élni kivántam a lehetőséggel mert utálok tartozni(amikor felvettem kellett a pénz,hogy a megörökölt lakást normális lakható állapotba lehessen hozni).Na onnan kezdve a bank minden módon megpróbált rábirni,hogy hagyja meg a hitelt ne fizessem vissza egyben.Hivogattak telefon,hogy az milyen jó lesz nekem,nem kell annyi pénzt egyszerre visszaadnom stb.
Amikor beadtam a megszüntetési kérelmet,akkor is az ügyintéző megpróbált lebeszélni róla.
Most viszont baromira örülök,hogy nincs hitelem!

l.x. 2010.09.01. 13:01:10

@Tertullianus: "Nekem mikor utalnak ki lakást?"

Majd ha 5 gyerekkel lehúzol 25 évet a mosókonyhában az apósnál. De felelősen ám piszkosul, nem úgy, mint aki hitelt vesz fel a lakásproblémáját megoldandó.

Der Beste 2010.09.01. 13:02:22

@Bölcs Ész: Együtt érzek azzal, aki VALÓBAN önhibáján kívül került nehéz helyzetbe, de aki a saját hülyesége miatt került szarba, azt nem babusgatni kell, hanem meg kell neki mondani, hogy öreg, ezt te cseszted el.

Ha valaki 100 km/h-val repeszt a városban, felcsavarodik a villanyoszlopra, s lebénul, akkor nehogy már ne mondhassam meg neki, hogy magának köszönheti a kerekesszéket!

l.x. 2010.09.01. 13:03:50

@Tertullianus: "Nekem mikor utalnak ki lakást?"

Majd ha lehúzol 25 évet 5 gyerekkel az apósék mosókonyhájában. De felelősségteljesen, piszkosul, nem úgy, mint azok a felelőtlenek, aki maguk oldanák meg a lakásproblémájukat.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.09.01. 13:05:02

::: még idevág, amikor ezek a tápláléklánc tetejéről mindenkit kiosztó ganék képesek kigúnyolni az empátiát és szolidaritást is, nyilván szintén "aki hülye haljon meg" alapon, mert az széplelkű picsogás.
az áldozatok hibáztatása nagyon elterjedt magatartás, örülök, hogy végre olyasmit pellengéreztek itt ki, ami szerintem is komoly probléma ;)

csorsza 2010.09.01. 13:06:43

@kovacsguszti68: ez tökre így van. Nemhogy te nem láttad ezt előre, de a sok kibaszott bankár/közgazdász/netre írogató utólagjövőbelátó se gondolta volna, h ennyire elszaladhat az árfolyam.
Egyszerűen SENKINEK még csak álmában sem, hogy 220 lesz 176-OS CHF...

Aki mást mond, az hazudik.

Tertullianus 2010.09.01. 13:08:24

@l.x.: 5 gyerek egy mosókonyhába?

Enyhén szólva FELELŐTLENSÉG, és sokkal nagyobb, mint a devizakölcsön.((((

iqlight (törölt) 2010.09.01. 13:09:58

Kedves Blogíró! Röviden: a KURVA ANYÁDAT.
Hosszabban: gondolkodj bazdmeg! Az, hogy te mosókonyhában akarsz élni az a te bajod. Van, aki inkább megpróbál a családjának lakhatóbb életet csinálni még ha éjfélig is kell melózzon mert a sunyi bankárok megoldják, hogy az árfolyamkockázat szót maximálisan vigyorgó pofával kijátszák. Tudod öregem az a helyzet, hogy elmész az összes tetves rohadt szemét hasonló gondolkodású társaddal a jó büdös francba. Azt kívánom, hogy rohadj meg az albérletedben, és majd amikor nem lesz munkád, mert megöregszel, meghalnak a szüleid, és az utcára kerülsz egy szatyorral a kezedben, akkor gondolkozz el azon, hogy érdemes lett-e volna megpróbálni legalább ha másképp nem megy akkor hitelből de valami biztos pontot lerakni az életedben.
Persze mondhatom ezt, ha ennyi eszed van, ahogy a kis irományodbl lejön, akkor max mosolygásra lesz erőd. Legyél csak vidám. Majd az idő eldönti ...

l.x. 2010.09.01. 13:12:16

@Tertullianus: Modor Tibi megmondhassa, hogy de nem is.

Ernoke 2010.09.01. 13:13:46

OFF
5 éve újépítésű lakás esetén kiszámoltam, h a HUF-hitel kapásból min. 2 millió többletköltség lett volna a CHF-hez képest. mert újépítésűre csak tulajdonba kerülés után lehetett volna törleszteni a HUF-t, az pedig évekkel később lesz csak, mint amikor a hitelt felvette az ember. addig piaci kamatot kellett volna fizetni, ami nem számított bele a törlesztőbe. erről ennyit. válságtól függetlenül nem hiszem, h van ember, aki ennyire ostoba többletköltséget bevállal. max. aki unja a pénzét, és szórni akarja.
ON

Címlapos a modoros, h megint jönnek _ők_?:D

Hepciás 2010.09.01. 13:16:15

@Püspök utcai gombaszedő:
Megnéztem a standupost, jó az arc, ksz. Lehet, hogy mégsem benned van a hiba, hanem bennünk?:-)

@bobsys:
A holland TB-st neten nem találtam, pár éve rádióban hallottam. Valami hasonló USA-ban:

hvg.hu/egeszseg/20090416_dohanyzas_hosszabb_elet

cigi.blog.hu/2009/04/16/a_dohanyzas_ara

jelentősége nincs, de magam nem dohányzom.

kovacsguszti68 2010.09.01. 13:21:08

@Der Beste: egyetértek. Aki önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, azt én is sajnálni tudom. Sok olyan háztartás van, ahol férj és feleség is elvesztette a munkáját az elmúlt két évben és nehezen találnak új munkahelyet. Szar dolog, valóban sajnálni tudom őket. De aki 35-40%-os THM-el vett plazmatévét meg hasonlókat, vagy a Providenttől kér "gyorskölcsönt" az valóban megérdemli, hogy lehülyézzék. Az ilyen típusra teljesen OK a blog. Csak az a bajom, hogy a szerző általánosít, és minden devizahitelest lehülyéz. Ez annyira "szőkenős" hozzáállás...

vazze... 2010.09.01. 13:21:10

@csorsza: sokan látták csak nem volt érdekük, hogy neked is elmondják. Én is láttam, visszafizettem(sok segítséggel), nem buktam. Nem vagyok közgazdász csak látok nem csak nézek, ja és most nem hazudok.

rámférne egy nokiás doboz 2010.09.01. 13:23:36

Szülői segítség nélkül elindulni? Vagyunk így egy páran te gizda fasz...

karolyist 2010.09.01. 13:26:49

faszszszszszszopó devizahitelesek

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.09.01. 13:28:48

ha az ember segge alá tolják a szülei a házat az a baj
ha hitel vesz fel az a baj
ennyire keserű a szar?

Ernoke 2010.09.01. 13:29:36

igen, csak most látom, címlapos a modoros.:( a nyomorék agyatlan tirpákok gyülekezete halálbiztos jelzője ennek.:D

ampelmann 2010.09.01. 13:29:40

@csorsza: Igy van. Pofazik mindenki ossze vissza holott azt sem tudjak mi lesz holnap! En hagytam volna bedolni az osszes bankot 2 eve. Akkor talan nem lenne ilyen szar most. Hisz nagyobb "tisztitotuz" lett volna es esetleg uj szabalyozassal szigorubb kontrollal kialakitani egy uj penzugyi rendszert. Dehat sirt a bankarvilag pofaja. Most bele is lepnek abba!
Jah, es bankban dolgozom. De el akarom hagyni nagyon hamar!

solesz · www.index.hu 2010.09.01. 13:31:29

az állam azért tette kötelezővé a TB és a nyugdíj befizetését, mert az emberek maguktól nem tennék. mert nem gondolkoznak előre.

csak azért lehülyézni egy rakás embert nem tud előre gondolkozni szerintem nem helyén való. a világ ma már tudja, hogy az emberek nem tudnak előre gondolkozni.

3x írtam le, hogy az emberek nem tudnak előre gondolkozni. (most már 4x)

nekem sokkal inkább olyan érzésem van, hogy az államnak nem érdeke a fogyasztási oldalon védeni az embereket. az állam csak azért védi a TB és nyugdíj kötelezővé tételével magát, mert sokba kerülne a beteg haldoklók ellátása, sőt akár elfajulhat polgárháborús irányba is.

a bankok szabadjára voltak engedve, eladták a hitel termékeiket, svájcifrankban, és mondták a hiszékenynek, hogy ez stabil deviza. persze garancia pont úgy nincs rá, mint a használt autóra magánkézből.

ma a helyzet nagyon súlyos. családok ezrei, tízezrei mennek tönkre.
nemhiába bankadó. nemhiába kilakoltatási moratorium.

persze kérdés az, hogy nem lehet-e vis mayornak nyilvánítani a két éve zajló krízis folyamatot?

<FONTOS> az átlegember nem gondolkozik előre. a hülye ember nem gondolkozik. az okos ember meg előre is gondolkozik. nem szabad az átlagembert lehülyézni. a rendszert rájuk kell méretezni. </FONTOS>

scsaba1 2010.09.01. 13:31:40

@iqlight:

Jó a nicked, ombere... :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 13:32:02

@ampelmann: Akkor jó úton haladsz, mert valószínűleg figyelik a netforgalmat.

wagabound 2010.09.01. 13:32:53

iqlight: egyetértek!

Amúgy jó lenne kicsit GONDOLKODNI is ezen a deviza alapú lakáshitelen, és nem csak fröcsögni bele a vakvilágba. Annak van igaza, aki azt írta fentebb: senki, még a bankok se számítottak arra, hogy az árfolyamok ilyen durván megugranak. Aki anno devizában vett fel hitelt, joggal számított arra, hogy az addig megszokott, normális árfolyamingadozással is jobban jár, mint az állandóan emelkedő forinthitel-kamatokkal. És emlékezzünk csak vissza arra, amikor az OTP Bank minden előzetes bejelentés nélkül, felrúgva a saját, szerződésben vállalt kötelezettségét, nagyságrenddel emelte a már kint lévő hitelek kamatát! Érthető, hogy ilyen körülmények között sokan az ellenőrzött kamat- és részletváltozás mellett döntöttek.

Nem kell attól fosni, hogy majd a mi pénzünkből kisegítik a hitelkárosultakat, hiszen erről szó sincs - maximum bérbe vehetik a saját lakásukat, de még ez is csak terv. És a szokásos magyar néphülyítés az a szöveg, hogy LCD tévére, meg ilyesmire vettek fel hitelt: az ilyesmi csak pár százezer pénz, márpedig itt súlyos (tíz)milliókról van szó. Lehet, hogy akadnak, akik felelőtlenül vették fel a devizahitelt, de nem ez a jellemző.

Végül pedig: a posztoló - hacsak nem gúnyrajznak szánta a szövegét - szarjon méretes sünöket reggeltől estig..

wagabound 2010.09.01. 13:35:07

ampelman: "En hagytam volna bedolni az osszes bankot 2 eve. "

Na persze. És hagytad volna elillanni a számládon lévő pénzedet is, jópár millió emberével együtt,ugye, okostojás?

MacChicken (törölt) 2010.09.01. 13:35:39

@iqlight: Na ne má'! Neked tényleg ez jött le belőle? Kár.

Archenemy 2010.09.01. 13:36:37

@wagabound: gúnyrajznak szánta, nyugi. elmondom, mert sokan nem tudják. itt ezen a blogon ilyen sztereotípiák vannak bemutatva

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 13:36:40

@wagabound: "Végül pedig: a posztoló - hacsak nem gúnyrajznak szánta a szövegét - szarjon méretes sünöket reggeltől estig.. "

Végre egy gyanakvó kolléga! :)

tommybravo 2010.09.01. 13:37:17

@wagabound: Ember, vedd már észre, hogy ez egy ironikus blog, azokat a faszkalapokat gúnyolja ki, akik ilyeneket löknek a nap 24 és fél órájában.

GERI87 2010.09.01. 13:37:43

Megijedtem egy kicsit mert az elején bőszen bólogattam hogy igaza van:D

Főleg amikor az árvízkárosult nyugger nyavajog hogy csak 10.000 forintot kapott meg rajta nem segít senki...

Ja ami melbevágott teljesen tegnap:

Építettek HÁZAT, CSALÁDIT az összedőlt házak helyett, mire a nő sajnálkozva:
"HA nem építenek mehettünk volna ALBÉRLETBE!"

TÉLLEG????
Jajj szegénykém nemár uhhh bazzeg az szörnyűűű
legalább oda építették ahol az előző is összedőlt??

Tény hogy hitel nélkül nehéz önerőből lakás, házat venni építeni sőt..de ha nem jön be, mert ilyen is van akkor ne legyen már természetes hogy "az én adómból" (juj de modoros) segítenek neki csakhogy 4 év múlva meg legyen az a plusz szavazat.

Az én szavazatom nem kell?
Nekem is fel lehetne húzni egy házat épp hiány van belőle:D

CosmoBacsika 2010.09.01. 13:38:58

na címlapot kapott... lett is pár troll egyből....

scsaba1 2010.09.01. 13:39:31

@wagabound:

Megsúgom, de ne mond el senkinek: annak szánta. Pont a hitelkárosultakon vagy a munkahelyi terroron nagyképűen és tenyérbemászóan okoskodó faszkalapokat figurázza ki a poszt. Én azt gondoltam, hogy a biciklis résznél ez kb. mindenkinek lejött (deakkoris, deakkoris, deakkoris ő volt a hibás).

2010.09.01. 13:44:17

@solesz: azért kötelező a tb és nyugdíj mert kell adni a mostani nyugdíjasoknak, betegeknek, legyen annak is aki nem vagy alig fizet be. Nem a mi jólétünkért.
Ha igazságos lenne a rendszer akkor én jelenlegi jövedelmem alapján elfogadható nyugdíjat és jó orvosi ellátást kapok de sajnos csomó éhenkórász az én pénzemen jár orvoshoz így ha netán nekem is el kell mennem, már nem sok jut.
Ennyi.

malkavitamin ventrueknak 2010.09.01. 13:45:20

Annyi ilyen embert hallgatok mostaniban, brrr...

ez viszont kissé szégyenfalas szvsz:
www.alomsuti.hu/site.php?inc=termekek&menuId=3

iqlight (törölt) 2010.09.01. 13:45:58

@MacChicken: Igen. Tanulság: idegesen ne bloggoljunk. Elnézést a blogírótól, az első pár bekezdés után elszállt az agya nem olvastam tovább.

2010.09.01. 13:46:12

@Frengi: naná! : ) Másik ilyen utált dolog volt későkádárkori komcsi tanárnénik reakciója, az „- Azt hittem, hogy ...”, -ra, hogy „- Hinni a templomban kell!!!”

: ddddddddddd

Hozzá Szóló 2010.09.01. 13:46:23

@El Topo (Sgt. Elias): Hogyne, anyádnak bármikor jár CapsLock roham, alanyi jogon, én fizetem :D
Tán csak nem csípi a kis szemedet valami? Hogy létezhet, ha ki se nyitod, kiscsibe? :D

LosBanditos 2010.09.01. 13:46:55

Nem kell túlspirázni.

A szerző egy kis puhap.cs...
"húsz évig Muteréknál", meg is érdemled, h.lyegyerek... :)

2010.09.01. 13:47:23

@Der Beste: természetes, hogy az önhibáján kívűl szívott (szerény) emberrel érzünk együtt, naná!

MasterMason 2010.09.01. 13:48:40

Ilyen írással-cikkekel ölni lehet...

Kapitány_1 2010.09.01. 13:49:17

@Hozzá Szóló: Ilyen egy segget mint te... Gondoltam megindoklom, hogy a válságról nem a normális hitelfelvevő tehet leginkább, hanem maguk a bankok és az állam felelőtlensége és ők játszották el a gazdaságot - övék a felelősség, mert ez itt azok csődje, a hitelesek meg a szenvedő alanyok. Hitelt nem csak magánemberek vettek fel, hanem cégek - ők is hülyék? - és mert bedőltek vagy határán vannak, következmény a munkanélküliség, kevesebb bér (stb. stb.). Igazság szerint a bankoknak kellene kifizetni az árfolyamot és azok közül hagyni dőljön be, amely nem bírja. A hitelesek nem hülyébbek a többinél, van persze aki ész nélkül de még őket sem hibáztatnám: a bankok és nagy üzletek még ma is mossák az emberek agyát, hogy fogyassz, fogyassz. Megvan hozzá a pszichológia, és kidolgozott technikájuk. Az, hogy Te fikázod a hiteleseket és nem adnál egy ruppó adót sem, parasztságod, dehát adtál már másnak ez ügyben: pl. a bankokat az állam megtámogatta a te kis pénzecskédből is. Gondolom, ha egy betegen a vércsere lenne a gyógymód, akkor sem adnál vért, mert az az ő baja.
Mindenesetre szívesen kihúznám a köldöködön a beled és utána kötném a busznak.

AnnaKarenina 2010.09.01. 13:51:02

@iqlight: Valamit erősen félreértesz. A Modoros azért modoros mert általában megmutatja (a karakterrel együtt) egy-egy téma közhelygyűjteményét. Mellé írhatná: ezek mennek mostanság...

@csorsza: Az előrelátás ott jött volna -szerintem-, hogy azt senki nem gondolhatta, hogy egy, az Euro-övezetbe törekvő ország saját valutája stagnál, vagy erősödhet hosszú távon, az tendenciájában csak gyengülhet, válság nélkül is.

tictac 2010.09.01. 13:56:02

@csorsza:
A válságot nem lehetett előre látni, de tíz-húsz évre előre elvetni egy válság lehetőségét? A frank tipikus menekülő út a befektetőknek, válságban jobban fogy ettől drágább lesz. Ezenkívül a magyar gazdaságban bízni, hogy az erősítse a forintot... Egyszóval egy fillért se a devizahitelesnek, vagy legyen újra szocializmus.

Hozzá Szóló 2010.09.01. 14:00:53

@Kapitány_1: És anyád hogy van, kisember? :D
Élőben lennél ennyire bátor kiscsillag, hogy a köldökömön akarod kihúzni a belemet :D
Kár, hogy a magadfajták csak itt a neten ilyen bátrak, nagyon-nagyon bátrak. Élőben meg nagyon-nagyon csöndesek. Ugye, hogy ugye? :D

Datolya 2010.09.01. 14:04:39

Grrr. Sokan nem azért vesznek fel devizahitelt, mert széles nagy jókedvükben nem tudják, milyen plazmatévét vegyenek huszonévesen.
A szüleim (ötvenesek) konkrétan két éve vettek fel (banki ajánlásra!) svájci frank alapú hitelt, hogy megvehessék azt a panellakást, amiben 10 éve lakunk már (béreltük, most lehetőség nyílt megvenni). Volt ötmillió forint félretett pénzük, és ezt egészítették ki 7-tel, hogy megvehessék a lakást, ami NEM egy újonnan épült lakóparkban van a belvárosban... Mindketten dolgoznak tisztességesen, becsületben felnevelték a nővéremet és engem is (én még velük élek), támogatják a rokkant nyugdíjas nagymamám, mégis kénytelenek voltak hitelt felvenni, hogy övék legyen a lakás. Most mindenki gondolkozzon el, hogy az, hogy harminc év munkaviszony után kinek kínos, hogy hitelt kellett felvenni, nekik-e vagy az országnak.
Akinek fröcsöghetnékje van, úgyis azt fog. Csak fáj, hogy a devizahitelesek hirtelen ostoba és meggondolatlan emberek lettek (és ezek még csak azok a jelzők, amiket megtűr a klaviítúrám), mindenki más pedig pöpec, előrelátó mintalény.

Ernoke 2010.09.01. 14:05:23

az én apám itt a legerősebb, régen ha jó kedve volt, kettévágott minket egy késsel, mi meg megköszöntük. felesleges tovább kommentelni bárkinek is rajtam kívül ezek után.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.01. 14:08:34

@Ernoke:
:))))))))))
A poszt is nagyon ott van, de a kommentek! Azok a hab a tortán.

2010.09.01. 14:13:25

@Kapitány_1: Pontosan... Nagy multik is szoktak felvenni hiteleket... így futott be és lett sikeres pl. a 80-as évek gagyija, az LG és a Samsung...

JohnHenry 2010.09.01. 14:13:48

volt régen egy kollegám, hasonló a posztbeli okoshoz, nem értette, hogy miért nincs mindenkinek 20 éves korára 2 milliója a bankban.
(teszem hozzá, ő apuka cégénél dolgozott, a többiekénél magasabb fizetését egy az egyben rakta be a bankba, apuci-anyuci úgyis fizet neki mindent)

l.x. 2010.09.01. 14:13:54

@solesz: "az emberek nem tudnak előre gondolkozni."

Sajnos nem lehet. Parázni, bármirosszbekövetkezhetezni lehet, de előre gondolkodni nem. A pillangó effekt ellen csak a feltöltött bunker véd, de pont az a gond, hogy lakásra se fussa, nem hogy arra.

2010.09.01. 14:14:52

A kommentek egy része nagyon jól mutatja a magyar társadalom erkölcsi állapotát: egyesek már nagyon szeretnének látványosan nyomorgó tömegeket látni (elpusztulni)...

Môžeš mi pomôct'? 2010.09.01. 14:15:32

Cause only an expert can deal with the problem
And only an expert can deal with the problem
And only an expert can deal with the problem.

Now sometimes experts lend you money
And sometimes they lend you lots of money
And sometimes when the subprime mortgages collapse
And banks close and businesses fail
And the crisis spreads around the world–
Sometimes other experts say:
Just because aII the markets crashed
Doesn't mean it's necessarily a bad thing.
And other experts say: Just because aII your friends were fired
And your family's broke and we didn't see it coming
Doesn't mean that we were wrong.
And just because you lost your job and your house
And all your savings doesn't mean you don't have to pay for the bailouts
For the traders and thd bankers and the speculators.
Clause only an expert can design a bailout
And only an expert can expect a bailout

Cause only an expert can deal with the problem
And only an expert can deal with the problem
And only an expert can deal with the problem.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.01. 14:20:08

Érdekes, amikor 140-re csökkent a CHF árfolyam 180-ról, senki sem panaszkodott. Na, amit akkor megspórolhattak, most annyival fizethetnek többet. Akkor miért is kéne állami segítség?

l.x. 2010.09.01. 14:22:13

@JohnHenry: Réges-régen, amikor életem első (használt, ofkórsz) pécéjére kuporgattam, egy kollégám, aki korábbi munkahelyén előbb téeszt fosztott ki (egyébként arra hivatkozva, hogy úgyis hamarosan nyugdíjba megy, utolsó aktív évét egészségügyi sétákkal töltötte), őszinte kíváncsisággal kérdezte "de miért nem veszel mekintost? a fiam is azt vett" - nnnyádcsipájáé.

Balance Of Power 2010.09.01. 14:22:35

Meggyozodesem, hogy valami bullshitgeneratorral keszulnek a cimlapos kommentek is. De azert vivat cimlap!

Egyvalamit nem ertek: mindenki jon a plazma tv-vel - az ilyen tipusu arukat evek ota 0%-os thm-re adjak, tehat max. 3 ev alatt full visszafizeti mindenki. Ami veszelyes benne, hogy benne marad az ember az adatbazisban es kuldik boszen a hitelkartyakat es egyebeket - amikor lejart az elso laptopunk 16 honapja, evekig jottek utana a levelek a szuper ajanlatokkal. Na, ha valaki ilyenkor nem bir parancsolni maganak, az megszivhatja. Gondoljunk csak bele, mennyire durva hogy a Readers Digest a mai napig lehuzza az embereket a kamu nyeremenyjatekokkal, viszont elad egy csomo szart - egyszeruen zsenialis, miert is nem en talaltam ki...

2010.09.01. 14:23:18

Igaz, hogy van svájci frank hitelem, de szerencsére az ingatlanom értéke is nőtt annyit évek alatt mint a törlesztés.
Igaz, hogy az ingatlan piac is nyűglődik, de azt még nem hallottam, hogy csökkentek volna az ingatlan árak.
Ezért amikor azt hallom, hogy valaki panaszkodik a bankokra, az tulajdonképpen dicsekszik. Nem kell őket sajnálni, mert aki eddig ki tudott fizetni havi 80-160 törlesztést az 100-200-ba sem fog bele rokkani.

Jaj, tudod mibe került most az iskola kezdés, már 100 felett tartunk - magyarul: megvehetettem volna 20 ért is, de nekem telik a legdrágábbra.
Jaj a gyerekek nyári tábora egy vagyon, kész leégés. Magyarul: minden hülyeségre befizettem, pedig csak a nagymamához szeretett volna elmenni.

csííga 2010.09.01. 14:24:17

anyád-úgy ennyi a lényege-
kis parasztházat újítottunk fel, de kellett a hitel.
neked meg kellene egy kis rálátás a mai átlag fiatalok életéről-
meg egyszer anyád

kvadrillio 2010.09.01. 14:24:19

Jó poszt !
Az ilyen fazonok mekegik, hogy nincs ingyen ebéd !... aztán mindenhol ott toporognak, ahol le lehet nyúlni valamit, ahol lejmolni lehet, ahol ingyen-ajándékba kapják a mosógépet, mosogató gépet...stb........és ingyen pakolja valaki tele kajával a kamrájukat !!!
sőt ! , akinek több ingyen ingatlant is felajánlanak bel-budán, de valamiért egyik sem tetszik neki...:)

kvadrillio 2010.09.01. 14:26:02

jahh...és alényeget majdnem elfelejtem, meggyőződésem, hogy a CHF-et mesterségesen tartják magasan !!!

l.x. 2010.09.01. 14:27:43

@nyomasek_bobo: Ez persze igaz, ahogy 1-2 éve a tejtermelőknél is igaz volt, amikor előbb ők szorongatták a felvásárlókat, és az rendben volt, aztán állambácsivéggyémegeztek, amikor a pozíciók változtak, és visszaszorongatták őket.

Lásd még: a @ végei.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.01. 14:30:07

@l.x.: igazából azokat kellene megbüntetni, akik minimális vagy nulla önerővel rábeszéltek olyanokat is devizahitelre, kicentizett havi törlesztővel, akik amúgy nem lettek volna hitelképesek, amit az élet most be is bizonyított.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 14:31:53

@Frengi: Ez a fajta dicsekvő panaszkodás (vagy inkább panaszkodva dicsekvés, mint ahogy az üzletszerű kéjelgés is inkább kéjelgésszerű üzlet) önmagában megérne egy posztot.

A legjobb, amikor "oldalvást" csinálják: "És dudált rám, meg beszólt nekem, hogy miért vágtam be elé, én meg nem fogok leállni magyarázni, hogy a gyerekeket percre pontosan kell felvenni a magánóvodából."

Kapitány_1 2010.09.01. 14:38:18

@Püspök utcai gombaszedő: Kikérem magamnak ezt az inszinuációt!;) Mondjon le!)

lárvalányhaj 2010.09.01. 14:39:33

@kvadrillio:

Azt minden közgazdász szokta mondani, hogy "Nincs ingyenebéd", legalábbis én még eggyel sem találkoztam, aki ne sütötte volna el legalább egyszer.

2010.09.01. 14:42:54

Két dolog a devizahitellel kapcsolatban. Az egyik, hogy nagyon sokáig (most már talán nem igaz), a devizahitelesek sokkkkkal jobban jártak, mint a forinthitelesek.

A másik, hogy mint Róna Péter rámutatott, reálisan 350 fölött kellene lenni az eurónak, a forint és az euróinfláció különbsége miatt. Tehát mesterségesen, magas kamatokkal tartották fönn az erős árfolyamot, ami jót tett az inflációnak, viszont növelte az importot és csökkentette a magyar exportőrök bevételét. Ha az árfolyamot folyamatosan engedték volna növekedni, akkor rájöttek volna a devizahitelesek, hogy semmivel nem járnak jobban a devizahitellel és nem adósodott vona ennyire el az ország.

A cikk kiváló, szétvinnyogtam magam rajta. :))

lárvalányhaj 2010.09.01. 14:43:03

@Der Beste:

Biztos apukád is nagyon élvezte a dolgot :)

Mitya Ivanov 2010.09.01. 14:43:15

bakker milyen kommentek vannak már????:)))))
azért devizahiteles és devizahiteles között is van különbség. Ha egy fiatal pár saját részre lakást akar venni, és mondjuk nem az albérleti bizonytalanságot választják, a nem létező önkormányzati bérlakásokról nem is beszélve, akkor ők persze hogy azt választják, ami akkor a számukra is a legkedvezőbb. Végetért kb 2004 végén az államilag támogatott lakáshitel, és nem volt más választása, mint a frankhitel. És akkor olyan biztosnak tűnt a 180 Ft körüli tartós svejcifrank árfolyam, hogy azt nem mondta volna senki, hogy egyszer majd olyan is lesz, hogy Svájc az elmúlt 50 év gyakorlatával ellentétben engedi erősödni a saját valutáját.
Persze az autó, meg a plazmatévé más tészta, de valljuk be, hogy a lakáshitelesekről szól ez az egész, nem az áruhitelesekről.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.09.01. 14:45:03

Még egy két hét és olyan magas lesz a törlesztő részletem, hogy olcsóbb lenne szállodában laknom. Ott pedig jár tiszta törülköző,ágynemű, reggeli és még a porcicákkal se kell küzdenem nap mint nap mint nap. Hamarosan felvirágzik a szállodaipar!

kopp 2010.09.01. 14:47:32

Lárvalányhaj! 1általán nem uannyira jössz ki, ha lbiba mész, mert arra nem jön kamat, recesszió, stb....! csak számoljd ki reálisan, leesik az állad! 5, max 5-8 év albérlet alatt +spórolsz 1 uolyan lakásra valót, amilyet hitekből vettél és nem a tripláját fizeted vissaz 30 évekig! 1szerű matek...!

endre69 2010.09.01. 14:48:16

Mélységesen nem értek egyet. Tulajdonképpen el is küldhetném a blog írót a büdös k...a anyjába, ha bunkó lennék. Én ugyanis nem passzióból vettem fel hitelt, hanem azért mert kellett nagyobb lakás! És lehet, hogy a tisztelt blogíró 20-30 éve még saját megtakarított pénzéből meg tudott venni egy lakást, de manapság ki tud megvenni? A maffiózok, azok meg tudják venni, igen, 30 milás lakást, amiben 4 személy fér el, és nem panel. Az egyszeri alkalmazott ember pedig 50%-os adókkal, és elvonásokkal a felsőfokú diplomájával 4 tagú családjával pedig ROHADTUL NEM TUDJA megvenni, amikor jön a második gyerek és a 2 szobás panelből el kellene mennie nagyobba, tetszik érteni? Ha igen, akkor köszönöm, ennyit akartam mondani. Aki meg nem érti, az kicsit gondolkodjon el rajta, számoljon utána, hátha rájön mégis, mielőtt ilyen baromságokat fröcsög a net-éterbe. Ha még ezek után sem érti, akkor csak szánakozni tudok rajta.

endre69 2010.09.01. 14:48:46

@Mitya Ivanov: abszolút erről van szó. Sajnos a blog írója összemossa a két fajta hitelfelvevőt:(((

l.x. 2010.09.01. 14:49:46

@nyomasek_bobo: A BAR lista mellett szívesen látnék egy másikat is, ilyen tartalommal: bank neve, bedőlt devizahitelek száma, egy "hiteltanácsadóra" eső bedőlt devizahitelek átlaga.

kopp 2010.09.01. 14:50:03

Amúgy persze kihegyezve, de ott van blog! :):):)

l.x. 2010.09.01. 14:53:06

@lárvalányhaj: 'Azt minden közgazdász szokta mondani, hogy "Nincs ingyenebéd", legalábbis én még eggyel sem találkoztam, aki ne sütötte volna el legalább egyszer.'

Bankvezér mellett titkárnősködő ismerősőm munkahelyét védendő nem nevesítve a bankárt: a faszi szó legszorosabb értelmében ingyenebédeken él. Nem fogadják el tőle a pénzt, de nem is különösebben erőlteti a fizetést.

Silent Bob 2010.09.01. 14:53:13

@Hadrian77:
Four Yorkshiremen
Zseniális. :)

2010.09.01. 14:53:55

@l.x.: „Nem kapnak kenyeret, miért nem esznek kalácsot?”

endre69 2010.09.01. 14:57:14

@kvadrillio: teljesen igazad van. Pontosabban arról vann szó, hogy a devizahitel-beetetés korszakában tartották alacsonyan, most pedig "kiigazítják". Ez az egész mesterséges manipuláció, hogy a bankok most megszedjék magukat, miután csomó ember beszállt a buliba, és nincs kiszállás. Ez ugyanolyan mesterséges machináció, mint a 2006-2007-es élelmiszerválság volt, amikor azt hazudták, hogy a kínai meg az indiai kereslet.

"Fésüld ki szemedből a hajadat
Manipulálják az agyadat
Nyisd ki a szemed, vedd észre
A kísérletnek nincs vége !

Beindul megint a téboly
Kezdődik elölről az őrület
Nincs esélyed, nem vagy playboy
Nem tartott sokáig a tűzszünet

Keresztet vetek rád
Számomra meghaltál
Keresztet vetek rád
Véged van, good bye !

Elaltatnak amikor akarnak
Bedölsz az üres szavaknak
Nyisd ki a szemed, vedd észre
A kisérletnek nincs vége !

Nem tudom, hogy miért szereted
Ha beverik a képedet
En keresztet vetettem rád
Játszhatod az ostobát

Imádni való hülye vagy
Vigyázz, vigyázz nehogy így maradj
Vedd észre végre, baj van, baj van
Kinyírnak szépen, halkan !!!
Vedd észre végre, baj van, baj van
Kinyírnak szépen, halkan !!!

Elfelejted lassan a nevedet
Kezedbe temeted a fejedet
Nézed a videót hajnalig
Helyetted harcolnak valakik. !!!"

sorica123 (törölt) 2010.09.01. 14:57:38

@Hozzá Szóló: ez mind csodaszép&csodajó, de nem feltétlenül a lapostévére meg a nagyobblakásra kellett 'a sok felelőtlen, nagyzolós istenbarmának', hanem adott esetben saját lakásra. Nekem van még két évem a fősulin (második szakma), értelemszerűen koliban, aztán viszont...? Valami nagyon frankó megoldást kell találjak, nem is biztos, hogy Magyarországon, különben családom nyakán maradok 27 évesen! Nyilván nem fogok ilyen hitelekbe beleugrani, mert ez olyan, mint valami röghözkötöttség, de a fene tudja, hogy lesz. Szóval azért attól, hogy 'nyugatipénz' van benne, egyáltalán nem biztos, hogy a devizahiteles a parasztluxusba akart belerogyni általa. Igazából @nyomasek_bobo írt egy jót erre, és igaza is van. Akkor, ott főleg, ha egy önálló lakás a tét, belemegy az ember, holott valahol a nyúltagyában sejti, hogy ebből csak a szívás lesz.
@Balance Of Power: öcsém Reader's Digest:DDD pont most voltam egy raktárban, ahol az ők borítékjaikat bontogattuk meg iktattuk a leveleket. Szomorú... és nem biggyesztve mondom, komolyan haragudtam, hogy egy csomó mezei nyugdíjas meg egyéb nemgazdag arc írogatta a szerelmes/dörgedelmes leveleket, hogy basszus most már szeretnének valamit nyerni is, meg gatyájuk rámegy stb... kényszeresen csináljak, belementek, de ami gáz, hogy ezt a cég pofátlanul ki is használja. Erre persze benőtt homlokú ikúharcosunk már köpné is, hogy így jártak - egyszerűbb lehet így az élet, szó ami szó.
@Bölcs Ész: na, azoknak tudok gratulálni. Én már végre valami értelmes megoldást szeretnék látni, hogy ne higgyem már azt, hogy a magyar ember (akárkicsoda/micsoda is az) utálja, ha valami működik...
@Püspök utcai gombaszedő: OFF 'az üzletszerű kéjelgés is inkább kéjelgésszerű üzlet' - a fene tudja, ennek azért nézz utána riportokban, bűnügyi aktákban, akárhol, mert ezt max az gondolhatja hótt komolyan, aki még csak nem is olvasott egyáltalán semmilyen kurváról. ON Ez egy létező játszma, lejegyezték, amióta társadalmi kasztok vannak, ez is van. Én csak munkával szoktam néha előadni, úgy, hogy az legyen a gizdázás lényege, hogy én azt mind meg bírom csinálni:) de általában igyekszem észbe kapni mielőtt ráborítom valakire a modorhegyet.

Dr. Trebitsch 2010.09.01. 15:01:41

Vettem fel frankhitelt.

Szopok is emelt fővel, ahogy illik.

Mellesleg kifejezetten kérem, hogy engem ne mentsen meg senki, különösen a politikusok ne. Simán beérném azzal, ha nem döntenék be a forintot havonta a rossz dumájukkal. Elég szívás a válság magában is...

2010.09.01. 15:06:29

A válságról MINDENKI tehet.
Tehet róla a bank, aki az ügyfelek kezébe nyomkodta a hitelkártyákat és az áruhiteleket ( egyetemista koromban hetente hívott fel a CIB hogy kell-e hitelkártya, nem kellett), tehetnek róla a hitelfelvevők, hogy elszámolták magukat és túlbecsülték a "visszafizetőképességüket" (most már van ilyen szó), hibás a Friedman-féle "free market" politika, hibás az IMF és az EU, akik bedőltek az ötleteiknek, és hibás az a szerencsétlen is, aki elhitte hogy egy 52 centis LCD tévétől jobb élete lesz.
Erről ennyit. A poszt főszereplője tényleg egy tenyérbemászó faszkalap, viszont van egy-két pont, amiben igaza van.

vincere 2010.09.01. 15:07:51

ez óriási, Tibi!! az eleje fájt, nem kicsit, a vége nagyon oda van téve :)

jah-man 2010.09.01. 15:08:11

Az lehetséges hogy mondjuk esetleg aki NEM vett fel hitelt az mondjuk NEM tehet róla ?

nopánick (törölt) 2010.09.01. 15:09:34

@Datolya:

Nekik kínos...ha
30 év munka után sem volt még lakásuk.

Mert, elkúrtak valamit nagyon...az életüket.

Az állam nem tehet erről!

De, ha tehetne is...akkor az állam is
...ŐK MAGUK voltak ám ....igaz?

Ők mentek szavazni, ők hagyták jóvá
mindazt, ami történt velük!

Mellesleg, millió másik embernek sikerült
ami nekik nem... ugyanabban 30 évben,
és ugyanabban az országban!!!

Most, akkor...?!
Szóval elkúrták.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 15:09:38

@vincere:

Helóhaló, rég láttalak!
Épp tegnap reggel gondoltam rá, hogy dobok egy mélt.

- Rendi - 2010.09.01. 15:09:40

@endre69: Találó... És mikori? '91-es?

Fapuma (törölt) 2010.09.01. 15:11:38

Ajajjaj Tibi, te ide nem posztot írni jársz érzésem szerint...

Megint jönnek kopogtatnak, itt lesznek/vannak mindjárt a trollok, akiknek fogalmuk sincs a modorosblog lényegéről.
Legjobban azokat a debileket szeretem, akik a homáros rétegből érkeznek és más szókincsük nem lévén, csak sünöket /leginkább méretes/ kívánnak/osztogatnak és "ott a pont" felkiálltással csatlakoznak valaki véleményéhez.

Szóval Tibikém magyon érzed a műfajt, tudod, csak Pest vs. vidék, politika, hitelesek, egyház, zsidócigány ezek a menő témák.
Keep writing.

jah-man 2010.09.01. 15:13:15

Volt már modoros cikk trollokról ?

ati27 2010.09.01. 15:16:05

Azért gondolkozzunk.. Ugye az előző érában sokat tettek, hogy a forinthitel ne legyen alternativa. Dereng már a "bankárkormány" kifejezés? Amúgy számomra "szaga" van a dolognak. Ugye pont most szüntetik meg a devizahitelezést? Pont mikor érdemes lenne CHF-ben eladósodni? Számomra az is gyanús, hogy pont most jelennek meg a hiresztelések arról, hogy át lehetne konvertálni a devizahiteleket forint alapúvá. Persze "némi" költséggel.. Mi ebből a tanulság? Megint a bankok kaszálnak, nem is picit. Másrészt elgondolkodtató az is hogy ez a chf árfolyam elég erőteljesen "lufi" aminek most vagyunk (remélem) a csúcsán. Miért is? A svájci gazdaságnak árt leginkább az erős árfolyam.. Igen erőteljesen túl van értékelve a fizetőeszköz, mindenféle alap/reális teljesítmény nélkül. Túl sok tere már nem lehet felfelé a franknak, mert ettől borulhat a svájci gazdaság is. Namármost, ha valamilyen szinten felélénkül a gazdasági környezet (Németország-ausztria-olaszország szinten) akkor a frank igen erőteljes leértékelődést fog mutatni. Sőt svájcnak igenis vigyáznia kell, mert a gazdasági visszesésük pont ellenpólusban lehet környezetük "feléledésével". Remélem értitek mit akaork ezzel mondani. Lehet hogy csak egy kis türelemre van szükség.. Ha ez bekövetkezik akkor meg lehet pont a chf hitelesek fognak örülni... Persze ezt előre megmondani ugyanolyan reménytelen mint a 220-as frankot évekkel ezelőtt. Van egy szemléletem szerintem a gazdaságot alapvetően "stabil" fizikai rendszernek kell tekinteni, amely törekszik az egyensúlyra. Ez persze nem zárja ki, hogy problémák-viharok ne keletkezzenek. De minnél jobban elszáll valami (árfolyam, stb) később annál durvábban korrigál..

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.09.01. 15:17:59

Sok okoska tőzsdeguru, aki persze tudta, hogy ez lesz a CHF-l és annyira vágja a témát,hogy csak ezért nem vett fel hitelt. aha, persze, szánalmas csicskák vagytok, két forintotok sincs semmire, oszt itt meg osztjátok az észtet, mi? Szopjatok szart, a Lehman csődjétis előre láttátok,mi? Faszfejek, tipikus magyar senkiházi pöcshuszárok.
Igen is segítse ki az állam a CHF hiteleseket, aki a 160 feletti árfolyam különbözetet fizesse ki, ha valaki átváltja a hitelét forintra.
Hogy ez nektek nem teccik, meg ne a ti pénzetekből csinálják? Mér,talán a Postabank,meg a többi bank konszolidációjánál kimentetek tüntetni? Ugye nem?
AKO KUSS!!!!!!

vincere 2010.09.01. 15:18:14

@El Topo (Sgt. Elias): hiányoztam? :)
vakáción voltam otthon, sok blogon le vagyok maradva még az olvasással is, kommentelni alig tudok
de ehhez muszáj volt hozzászólnom

elolvastam a mókamestert odaát, nem hittem volna, h. ennyire beteg emberek léteznek...

Sikamlós Jim DiGriz 2010.09.01. 15:19:50

@igazitrebitsch: szórol szóra.

azt hiszem egyébként, hogy endre69 a Modoros történelmének legjobb kommentelője, mert aki képes egy gúnyposztot teljesen félreérteni, majd benyomni valami 12-egy-tucat "birka vagy, nyisd ki a szemed, megvezetnek, nem látod a valóságot, csak én" dalszöveget, az valami egész elképesztő elme :D

Balance Of Power 2010.09.01. 15:21:12

@iii: mint Róna Péter rámutatott

Na ez ubermodoros ;)))))

@jah-man: Asszem ketto is: a Modoros kommentelo meg egy masik is.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.09.01. 15:21:25

@Fapuma: nem véletlenül kerültem a Szórakozás kategóriába ;-))

Holnap pedig olyan (vendég)poszt lesz, hogy szerintem még én is kiveszem felháborodásomban a blogot a feedből!

endre69 2010.09.01. 15:22:11

@nopánick: én 30 éves voltam, mikor felvettem hitelt az első lakásomra. Akkor még nem volt 30 éves munkaviszonyom. Viszont kellett a lakás a család miatt. Nehogymár ebben az országban az legyen a népesedési politika, hogy 30 évet dolgozzon az ember, mire családja lehet, mert addigra tud összespórolni egy lakásra:((( Az már tényleg Afrika lenne.

Ujcsirke 2010.09.01. 15:27:53

Nagyon tetszik a posztoló minden mondata!

Végre valaki leirja a barom hitelesek sirását! Igy is van mindenki maga tehet róla!

Miért nem jó az albérlet? Mindenki sajátot akar és elfelejti, hogy a birtoklás a gazdagok sportja!
Ne akarna mindenki nagyarc lenni és saját lakás autó...hitelre:( Akkor csak vigye el a bank ha nem tudnak dellázni. Mindenkinek le van irva a kockázat a szerzödésében, aki pedig az erös forintban valaha is hitt az 1 sültbarom!!!

Nekem is vannak költségeim ami havi minimum 6000 Euro és mégsem sirok, hanem kitermelem.

Ennyi:)

Ujcsirke 2010.09.01. 15:31:28

@endre69:

Pedig ha ez van akkor azt kell elfogadni.
Amugy minek saját lakás? Vannak tehetösebbek és ö tölük lehet bérelni ezeket a kérókat.

Van aki 2 életen át sem tudna lakáshoz jutni. Na és?
Ez akkora dolog? Vagy jobb munkahelyet kell keresni.

Ujcsirke 2010.09.01. 15:32:16

@Modor Tibi:

Mit háborogsz? Nem vagy te tenger!

gyulaszu 2010.09.01. 15:34:25

@Ujcsirke: De hiszen ő a posztoló, akit két kommenttel feljebb dicsérsz... :-)

b0c1k4 2010.09.01. 15:34:37

Nem azert sirok te balfasz mert reszletet kell fizetni, hanem azert mert a kormany a kedves kis nyilatkozataival feltornazta az arfolyamot a normalis triplajara. Es nekem nemondja hogy senki hogy a k...a Fidesz nem tehetrola.

Nem az a bajom hogy nemtudom a 240-es torlesztoreszletet fizetni hanem az hogy a kormany mestersegessen gyengiti a forintot azabajom te kurvaokos.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 15:35:30

@Ujcsirke: "Nekem is vannak költségeim ami havi minimum 6000 Euro és mégsem sirok, hanem kitermelem."

És nem tudnál egy TB által is támogatott gyógyszerre átállni?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.01. 15:35:52

@Ujcsirke: Jól megmondtad neki! Mit puffog itt ez a jöttment modor tibi? Mér szól bele egyáltalán, ha azt sem érti, miről van szó?

b0c1k4 2010.09.01. 15:36:46

Hja es kedves Ujcsirke, orulok hogy ki tudsz termelni 6000eurot/ho, vszinuleg nem onnan kezdted ahol en.

l.x. 2010.09.01. 15:37:07

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: "Sok okoska tőzsdeguru, aki persze tudta, hogy ez lesz a CHF-l és annyira vágja a témát"

Ők természetesen csak és kizárólag azért nem fektették minden elérhető forrásukat frankba, mert mértéktartók, nem szerettek volna a forint ellen spekulálni, és egyébként sem motiválja őket a pénz.

maiohu 2010.09.01. 15:38:18

2006-ban senki nem láthatta előre, hogy mi lesz 2008-ban! a köcsög viktor is csak riogatott a válsággal meg a megszorításokkal, meg rosszabulélünkmegnégyéve negatív kampány, miközben ment a szekér!

b0c1k4 2010.09.01. 15:39:25

Esmellesleg megjegyeznem hogy kromannyilatkozatok nelkul kb 200 kornyeken jarna a chf nem 230-nal...

Bélabácsi 2010.09.01. 15:40:50

@b0c1k4: de a Fiúk népszerüsége még mindig töretlen...

Tán 300 HUF/CHF körüli értéknél már a nép is kapcsol majd, hogy itten valami gubanc van oszt bele kéne rúgni már néhányukba egy jó nagyot...

Ja, a poszt egyébként jó.

b0c1k4 2010.09.01. 15:41:38

@Bélabácsi: Na igen, pasztor kell a birkaknak...

Globetrotter2014 2010.09.01. 15:42:04

Leírom ide is de mér smeítettem máshol. 2008 ban NEM ADTAK FORINTHITELT. Hülye lettem volna magamtól CHF hitelt felvenni, de nem volt más. Valami kifogással mindig jöttek a HUF hitelhez. Érdekes módon egyik kifogsá sem merült fel a CHFnél... Egy normélis országban ilyenbkor ezért felmerülne, hogy mégis mi a fenét csinált akkoriban a bankfelügyelet, nem? Ha méshogy nem megy most a Viktorék legalább mengutatták hogy helyre lehet őket tenni. volt egy bő év amikor alig volt HUF felvétel. Talán az egyik ok az volt hogy NEM IS LEHETETT felvenni,csak deivában. Pedig ezeken a hifelfelvételeken nem csak a lakosság bukik, de az ország is rendesen. Fogadjunk hogy 4 év múlva akkora arccal jön vissza az egész rohadt banda a bankok pénzén szponzorálva, mintha nem lettünk volna soha államcsődben a vezetésükkel.

b0c1k4 2010.09.01. 15:42:10

@Bélabácsi: Na igen, pasztor kell a birkaknak

vincere 2010.09.01. 15:42:56

asszem, elszállt az előbbi kommentkezdeményem

szóval bocs, h. véletlenül a témához is hozzászólok, de ne felejtsük, h. az EUR/CHF árfolyam az utóbbi hetekben szinte naponta dönti meg a történelmi mélypontját (na ezt biztos nem így kell mondani...), ma reggel is megtörtént ez, a forint pedig az euróhoz van kötve, tehát kétszeres erő húzza a mélybe, nemcsak maga Magyarország...

l.x. 2010.09.01. 15:43:01

@maiohu: "2006-ban senki nem láthatta előre, hogy mi lesz 2008-ban! a köcsög viktor is csak riogatott a válsággal meg a megszorításokkal, meg rosszabulélünkmegnégyéve negatív kampány, miközben ment a szekér!"

Büdös Isten faszát ment, dehogy ment.

"Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább."

(Gyurcsány Ferenc, Balatonöszöd, 2006.)

b0c1k4 2010.09.01. 15:43:03

Opps, sry, elso nemjelentmeg....

Balance Of Power 2010.09.01. 15:44:15

Ujcsirke=Csirke72? Akkor hol marad Nemetorszag emlegetese?

Ujcsirke 2010.09.01. 15:44:16

@Püspök utcai gombaszedő:

Mi van???? Te meg mit motyogsz? Be vagy mákolva?

Németben élek és igy ez teljesen normál. Az, hogy a fos Ft-nak semmi piaci értéke nincsen, ugyanugy mint a hazai jövedelmeknek sem az engem hol érdekel...

Èn soha nem fordultam csokosokhoz 1 zsirosnak vélt állás miatt...Egyszerüen éldd az álmaidat és ha 1 kis sütni valód is van lelépsz abból a posvány országból...
Nem nyöszörögni kell hanem tenni arról, hogy megélj!

A magyar jövedelmek nem hitelképesek és aki ezt nem akarja megérteni az nyögjön és szenvedjen.

Ne akarjatok már ugy élni mint a nyugati szomszédaitok. Ahoz a fizunak is passzolni kell!

A magyar örüljön, hogy dolgozhat a nyugati befektetöknek és ne akarjon sajátot birtokolni.
Ez a nyugati emberek sportja:)

b0c1k4 2010.09.01. 15:44:17

@vincere: Na de legalabb egyik kovet lekene mar csatolni a labunkrol nem?

Ujcsirke 2010.09.01. 15:46:01

@El Topo (Sgt. Elias):

Hát nem? Igaza van és ö pont, hogy tudja mi a dörgés?

Hitelt vettél fel? Nem tudod fizetni? CUMI!!!

Amikor 20-40 évet aláirtál, tudtad, hogy 20-40 évet lessz munkád? Nalátod! Akkor minek irtad alá?

Ujcsirke 2010.09.01. 15:47:17

@b0c1k4:

Anno Brutto 50.000 Ft-ról kezdtem de leléptem idöben (2000-ben) és több mint 6.000 termelek ki mert 6.000-t havonta elvisznek a költségek:)

vincere 2010.09.01. 15:48:02

@b0c1k4: én a magam részéről már nem forintban, hanem CHF-ben törlesztek. ki tudja, jobban jártam-e, de mivel euróban kapok fizut, legalább egy pénznemet ki kellett iktatnom a 3-ból...
sehogy se jó, hiába, de ez van, az én döntésem volt, mindennek megvan az ára - és egyéb modorok :)

Ujcsirke 2010.09.01. 15:48:04

@l.x.:

Aki a forint erösségében valaha is hitt az elmebeteg!!!!

totyizselé 2010.09.01. 15:48:59

Hú, de felbaszta az agyamat...
Jó poszt!

Ujcsirke 2010.09.01. 15:49:12

@maiohu:

Mindenki tudta, hogy a forintra nem lehet tervezni!
A magyar szaros átlag 400 euros fizukra meg végképp semmit....

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 15:49:42

@Ujcsirke: Hát, Németországban tényleg nem olcsó a világszínvonalú elmeorvosi kezelés. Lehet, hogy ha 7000 eurót is ki tudnál termelni, megfizethetnéd.

Hidd el, érdemes.

maiohu 2010.09.01. 15:50:01

@l.x.: el kell olvasni az egész beszédet, nem lehet mondatokat kiragadni belőle! igenis jól ment az országnak, erős volt a forint alacsony az infláció, áfa csökkentés, fejlesztések mindenhol, ezt nem lehet letagadni! attól hogy a költségvetésben bajok voltak, a gazdaság köszöni szépen jól volt!

Sherpa_1 2010.09.01. 15:50:34

Na, barátom, aki nem segélyből élt, hanem normálisan
dolgozott az biztos, hogy frank hitelt vett fel.

Ujcsirke 2010.09.01. 15:50:41

@Balance Of Power:

Németország 1 zsirkirály hely! Itt van emberi méltóság és megbecsülés!
Na de a munka is minöségi és nem olyan mint otthon....

2010.09.01. 15:51:34

Én 24 évet voltam muternál. Megszülettem, és 24 évig rajtuk élősködtem :):):):)

b0c1k4 2010.09.01. 15:52:14

@Ujcsirke: Buszkevagyok rad... komolyan, en is szivesen mennek nemetbe, ha tudnek nemetul (nemondja nekem senki hogy anelkul is megy). Igazabol az en szakmamban kb 3-4000-t keresnek kinn... (-koltsegek).
A baj az hogy felreertettel engem. Nem azzal van bajom hogy szar a forint, hanem azzal hogy miert szar! Ha lehuz minket az euro azt leszarom, ez van... De itt nagyobb mertekben tehet rola az allam mint a vilaggazdasag.

bévé 2010.09.01. 15:52:28

@Hadrian77: ja. vagy annyi pénzem sincs, h gyalog hazamenjek. :)

maiohu 2010.09.01. 15:52:34

@Ujcsirke: ezért terveztek svájci franra nem forintra!

Hozzá Szóló 2010.09.01. 15:53:32

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered:

Ömlik a kultúra öcsém :D

Az a nagyonszar az egész süket dumádban, hogy épp előttem hever egy kis prospektus...
Leírom, mi van az elején:

A PSZÁF a fogyasztókért
DEVIZAHITELEK
Tényleg értem?
A PSZÁF fogyasztóvédelmi tájékoztatója

Nézzük, mi van benne.
Ötödik oldal:

"Ha ön a devizahitelt forintban törleszti, akkor számolnia kell árfolyamkockázattal"
(Utóbbi szó vastagon kiemelve)

(...)

Fontos tudni, hogy egy deviza árfolyamának jövőbeni változása kiszámíthatatlan.

(Kukucs kis okoska, ezt a bankban is elmondták ám mindenkinek, bizonyám)

(...)

A devizahitelnek tehát árfolyam- és kamatkockázata is van. (Kiemelve vastagon...)

A kézirat lezárva: 2008 július.

Csókollak. Meg az összes devizahitelest.

Ujcsirke 2010.09.01. 15:53:35

@Püspök utcai gombaszedő:

Ne irigykedj. Mert te prosztó vagy azért nem kell bemutatnod magadat.
Az meg, hogy kezeltetésre jársz, nagyon szép...

Na most pedig vonulj vissza szépen a gumiszobádba te szerencsétlen:(((

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 15:54:21

@b0c1k4: Nem érdemes vele beszélni, gyárilag hülye. LEhet cukkolni, és akkor válaszol még nagyobb hülyeségeket.

Kb. ez az össz agyi funkciója. De németben ezért is fizetnek, mint a katonatiszt. :)

b0c1k4 2010.09.01. 15:55:20

@Hozzá Szóló: Olvasssal mar vissza... Az arfolyam kockazatot megertette mindenki. A gond az hogy a magyar forintot mestersegesen gyengiti az allam te nagyonokos...

Ujcsirke 2010.09.01. 15:55:25

@b0c1k4:

Amugy nem kell a német tudás, ez csak ürügy.
Ha a lengyel futár a csomagot kihozza és vegyesen lengyelül, németül, angolul makogja ki az aláirást, ami végül sign-ként lett érthetö, akkor nekem ne mondja azt senki, hogy a német a lényeg....

l.x. 2010.09.01. 15:55:39

@maiohu: "attól hogy a költségvetésben bajok voltak, a gazdaság köszöni szépen jól volt! "

Javaslom vigyázó tekinteted a makroökonómia alapegyenletére vetni, hogy lásd, ez miért nonszensz ötperces időhorizonton túl, még ha a Feri meg a Jani mást is mondott.

l.x. 2010.09.01. 15:56:54

@maiohu: "áfa csökkentés,"

Ja, innen már látszik, hogy irónia. Én meg bevettem.

b0c1k4 2010.09.01. 15:57:30

@Püspök utcai gombaszedő: Nez senior programozo vagyok, ha ajanlananak mondjuk havi 10000 eurot akkor enis mennek, de nemfognak. (6000 euro a kiadasa tegyuk fel kb a keresete felet kolti :))

b0c1k4 2010.09.01. 15:58:20

@Ujcsirke: Csak egy futar nemkeres 10000 eurot, meg 6-ot sem

Ujcsirke 2010.09.01. 15:58:50

@Püspök utcai gombaszedő:

Te 1 olyan sötét bráner vagy, hogy én maga a fényt jelentem itt melletted.

Azért mert te kisstilü vagy és fosért, hugyért dolgozol azért nem kell a másik álltal megírt tényeket cáfolnod és az ellenpropagandát hajtani!

Ha nem teccik, ne olvasdd. Tarsd meg magadnak a véleményedet.

De ha picit belegondolsz, esetleg 1 komolyabb nyaraló+lakóház+autók...Vajon miböl tartod fennt?

6000 Euro Ft-ban sok de itt németben nem akkora szám te nyomi gyerek...

Ha otthon veszel 1 alap kérot az is min. 50Mio azaz 170.000 Euro!

pepin_nymburk 2010.09.01. 15:59:23

Édeseim, a bankok ebben vastagon benne voltak. Amikor a 2008-ban bementem egy bankba érdeklődni, a 2002-es szigorú feltételekre már nem volt szükség, minimálbérre lehetett hitelt felvenni.
Most, 2010 augusztusában pedig lehet Forinthitelt kapni, olyan havi törlesztőrészletre, melynek összege a nettó fizetésed minusz 1 Ft...

Ez csak annyit jelent, hogy a bank bevédi magát a jelzáloggal, a hülye hitelfelvevő meg szív. PSZÁF meg alszik tovább, mint az elmúlt 5 évben....

Ujcsirke 2010.09.01. 15:59:27

@b0c1k4:

De 1500-at minden körülmény között, ami sokkal yobb mint a 400 otthon:)

maiohu 2010.09.01. 16:00:02

@l.x.: és a Szíjjártónak megvoltak a makroökonómiai alapegyenletek a Közgázon???

b0c1k4 2010.09.01. 16:00:14

Nah L, ha valaki tud senior programozoi allast 10e euro felett, szoljon :D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 16:00:27

@b0c1k4: Én is, de azt tudom, hogy ajánlani senki nem fog senki semmit, keresni kell. Viszont ha tudsz angolul, akkor gyakorlatilag bármelyik nyugat-európai országban elhelyezkedhetsz.

endre69 2010.09.01. 16:01:27

@Ujcsirke: aha, és az albérletből meg a tulaj akármikor kitehet az utcára, és akkor kereshetek másikat. Ehhez valahogy lusta vagyok. Nem beszélve arról, hogy az elbérletre kiadott pénz az huss, elrepül a semmibe, a hiteltörlesztésre adott pénz viszont megtérül, mert ha lejár a hitel, enyém végre a lakás. Micsoda öröm, nyugdíjas koromra lesz végre saját lakásom! Nem kell albérletben tengődnöm idős koromra. Ha megélem. Micsoda perspektíva! Éljen a kapitalizmus!

maiohu 2010.09.01. 16:01:40

@l.x.: ez a modorosblog nem? :D

orient 2010.09.01. 16:03:00

Agreed.

Nekem kicsit nyers a stílus, főleg a balesetes gyerekkel kapcsolatban.

Devizahitelesekkel kapcsolatban igaz.

Én sztorim nagyon hasonlít. Sokáig muternél laktam a panelben és SPÓROLTAM. De kit érdekel pályakezdőként húszas évek elején? Volt külön szobám, éltem a magánéletemet. Nem volt elég a zseton nyilván, hogy újat vegyek, de kezdőtőkét sikerült összekaparni.

Na amikor volt egy kis tőke, amiért én két kézzel megdolgoztam, akkor eladtam a lakást ahol muterral laktunk (pusztuljon a panel).
Neki vettem egy garzon(38m2) a belváros egy nagyon jó részén. Magamnak pedig egy 2 szobás(50m2)szintén a belvárosban nem messze tőle. Hitel kellett-e? Persze. Dúlt-e a CHF hitelláz? Persze. Az egyik lakásra(mert kettőt vettem ugye), felvettem egy nagyobb HUF hitelt, a másikra egy CHF hitelt (igen bepróbálkoztam) hátha bejön, de a kockázatokkal tisztában voltam mert GONDOLKODOM! Mikor a CHF kezdett elszállni a válság miatt addigra volt annyi félretett pénzem(devizában persze), hogy kicsengessem a CHF hitelt. A visszatörlesztésnél minimálisat buktam (+5%). De nincs CHF hitelem. A HUF hitel futamidejéből még van 15 év, és szépen csökken. A törlesztő ami ugyan annyi azóta is meg egyre kevesebbnek tűnik, mert ugye az ember többet keres mint 5 évvel ezelőtt.

CHF hiteleseket nem sajnálom, megérdemli mind, én tudtam gondolkozni, pedig pénzügyi végzettségem nincs, tapasztalatom ilyen téren = zéró. Zsidó sem vagyok, kapcsolataim sincsenek. Egyszerűen agyam van amit időnként használok.

James Pond 2010.09.01. 16:05:23

Én 48 évesen saját hibámból elváltam, de azért talán jogom volt, hogy valami fedél azért legyen a fejem felett. Az egész rendszerben azt tartom problémának és ezt senki meg nem tudja indokolni, hogy amikor az árak európaiak, a bérek vajon miért nem azok. Mert ugye a benzintől kezdve az élelmiszerig már mindenben követjük az eu-t. A banki kamatok sem európaiak, vajon miért. Én már nem tudok kimenni dolgozni sem a korom miatt és annak is örülnöm kell hogy mukahelyem van. Ennyi

orient 2010.09.01. 16:10:14

@James Pond: Ez nagyon egyszerű. Mert itt lehet hozni az életszínvonal beli különbséget az országok között.

Pl. Spanyol, Olaszország. Láttad-e már milyen árak vannak ott? Kb. mint Németország, vagy még drágább. Fizetések? Természetesen sokkal alacsonyabbak. Ok? Fejletlenebbek. Ez igaz hazánkra is. Kb. ugyan annyit fizetsz mindenért kevesebb pénzből, majd ha a bérek elérik a nyugati szintet, akkor a GDP is ugyan akkora lesz. Ez kb. soha, vagy 200 év múlva a nagy átlagnak.

Bár én nem rinyálok, mert én jól elvagyok, de az átlagról beszélek.

Silent Bob 2010.09.01. 16:11:32

@endre69: Felsőfokú diplomával mond valamit az a szó, hogy "irónia"? ;)

clfo 2010.09.01. 16:11:52

Qrva jó a poszt, a krapek egy mozgó modorbánya, a legidegesítőbb "ugye megmondtam" fajtából! Nem kötnének minket törvények, szabályok a többség ütné, ameddig mozog...

Lord_M_ 2010.09.01. 16:17:05

Ámberek, ez egy gúnyolódó blog. Azokon gúnyolódik éppen, akikkel most a blog íróját azonosítjátok. A blog írója csak összeszedte egybe, hogy egyes nagyokosok, hogyan gondolkoznak a devizahitelesekről (meg vidékiekről, meg akármiről). A blogban található írások nem vagy nem feltétlenül jelentik azt hogy a blog írója gondolkodik így.

Felteszem, a blog írója is látott már közelebbről hitelt, és nem feltétlenül ő gondolja hogy a hitelesek dögöljenek meg (már elnézést), hanem azok a nagyon-okos-ügyes-hozzáértő-istencsászárok akit "megszólaltat" a blogbejegyzésben, és ezáltal görbe tükröt állít elibük. pont úgy mint a kerékpáros esetben, hogy mindegy, hogyan történt az eset... akkor is a "Lóci" a hibás...

---

Valaki fentebb írta, hogy az albérlet olcsóbb mint a lakásvásárlás. "1szerű" mateknak állította be.

Drága testvérem, egy lakás ebben a "nagyfaluban" amiben elfér egy család mondjuk 60-90ezer forint / hó között mozog. Az átlag magyar fizetést a bruttó 130.000 forintot figyelembe véve, két kereső két gyerek megoldással (az olcsóság kedvéért csak az egyik legyen iskolás)

nettó bevételek 2x94.000 forint. Legyünk kedvesek és az általam ismert albérletet vegyük elő (80.000) látható hogy 94.000 + 14.000 (108.000) forint marad a családban + tizenezer családipótlék. Megkérnélék téged, az általad említett egyszerű matematika segítségével vezesd le, hogy a mondjuk 120.000 forintból hogyan takarítasz meg mondjuk 5 (5-8) év között egy lakásra valót?

vedd figyelembe, kérlek, hogy a 120.000 forintból még rezsit (30-40.000) kell fizetni. a maradék 80.000 forint 4 fő havi élelmezését, minimálon tartott szükséges ruházkodását kell fedezze. Ha az iskola, vagy a munkahely kissé távolabb van, akkor tömegközlekedni is kell. (az autó túl drága, lakásra spórolunk)

a maradék havi 5 legfeljebb 10.000 forint (tehát évi max 120.000 forint) milyen egyszerű matematikával alakul 5 (max 5-8) év között át mondjuk legalább 5.5 millió forinttá, hogy az ország másik végében képesek legyenek önerőből lakást venni?

---

Továbblépve, ha ez nem sikerül, és belátjuk, hogy normális helyzetben esélyük sincs lakást venni, akkor maradhatnak albérletben, és vállalják, hogy esetenként el kell költözniük, a lakás tulajdonosa árat emel. Továbbá, amikor a két gyerek kirepül, mondjuk 25 év után, anya és apa pedig lassan ráközelítenek a nyugdíjra, akkor az ez után a jövedelem után járó nyugdíjból (~70.000 forint/fő) hogyan fognak kifizetni egy albérletet, annak rezsijét? Ne számoljunk most inflációt, meg hogy 40 év múlva mennyi lesz a nyugdíj. Maradjunk annyiban, mintha hipp-hopp holnap elérnék a korhatárt és munkabér helyett nyugdíjat kapnak.

ha találnak olcsóbb albérletet mondjuk 55.000 forintért + 30 körüli rezsivel, akkor már csak 55.000 forintot kell beosztaniuk...

Ide kapcsolódik, szintén (bár nem ennek a blognak a kapcsán jött a kiváló hozzászólás), a fenti példából kiviláglik, hogy a megkapott munkabérből gyakorlatilag alig lehet "öngondoskodni".

------

Amúgy a bejegyzést, a részemről értem, és valóban vicces így összefoglalva, amúgy a téma pedig egyáltalán nem vicces...

l.x. 2010.09.01. 16:19:46

@maiohu: Szijjártó... Egyszer megnézném, amint Bernivel összemérik a képességeiket. Berni ártatlanságvédelmézik és ájul, amíg a sajtó padlóra nem röhögi magát, Szijjártó meg csak nyomja, mint a duracellnyuszi.

orient 2010.09.01. 16:22:48

@endre69: Fel lehet venni HUF hitelt is. Nem a hitellel van a gond, hanem hogyan?

Mellesleg még a szüleinknek nem volt büdös a szülőkkel lakni pár évet akár házasságban is, amivel nagyon sok pénzt EGYÜTT spórolva a PÁR, nagyobb tőkével, sokkal előnyösebb feltételekkel vehetnek fel hitelt(nagyobb tőke-kisebb hitel ugye?).

Magyar vagy-e? Azonnal most rögtön mindent....hátha megy akkor legyen, ha nem megy akkor nem megy. Hitelt minden bank adott szívesen, téged meg senki sem kényszerített.

endre69 2010.09.01. 16:23:17

@orient: értem, tehát mindenki aki manapság családot alapít, és nincs kedve a szülők nyakán a kisszobában 2 gyerekkel lakni, az egy sült barom állat. Köszönjük kedves arrogáns orient!

endre69 2010.09.01. 16:25:05

@orient: de igen, kényszerített a rendszer. Azaz a lakáshelyzet. Az a hatalmas kilátástalanság, ami jelenleg a lakáspiacot uralja. vagyis hogy egy élet munkája árán sem biztos, hogy összeszedek egy lakásravalót. Ja és mielőtt az arrogánsok lehurrognak, közlöm, az átlagnál 3-szor magasabb a fizetésem.

Silent Bob 2010.09.01. 16:26:36

@Balance Of Power: + a 26-os péló, amit napjában többször ápolnak le. XD

C. Guss (törölt) 2010.09.01. 16:31:50

Nem tudom ki írta posztot, de nem sikerült valami jól.
Az elejével kapcsolatban: igen képzeld van olyan akit úgy hívnak árva, vagy esetleg annyira szegény családból jött, hogy nem kap támogatást. Egyébként ha 20 év alatt sikerült több ingatlan meg befektetést létrehozni akkor gratula hozzá, de kamu mert 20 év alatt ha minden hónapban 150e-t hazaviszel akkor is 36millád van, de nem ettél nem ittál semmit csináltál. És ugye 20 éve nem 150et kerestél.
Tény hogy sok hitelt vettek fel, de anélkül egy 120-150ezeres keresettel nem nagyon lehet előrelépni. (jelenleg az átlag nettó fizu 120e!!) Szóval igen. Számold ki azt is hogy a szülők mennyit költöttek rád amíg felneveltek meg a 20 év alatt amíg te gyűjtögettél! Ha megvan akkor fizesd vissza nekik és akkor már nem leszel olyan boldog.
A bankok jelenleg jóval nagyobb kamatot számolnak fel a chf-re mint amennyiért ők kapják!
Egyébként a kérdésem az hogy aki devizakölcsönt vett fel látta valaha azt a devizát? Nem! A bank sem Ő sem! És a törlesztő ha a középárfolyam 200 akkor a bank 210ért adja neked és ez nagyon sok pénz az évek alatt.
A poszt második fele meg simán gatyi.
Ennyi.
Bye

Fapuma (törölt) 2010.09.01. 16:32:28

Még az is a kedvencem /már csak a kommentekből szemezgetek/ mikor valaki 2010-ben leírja. hogy fijjúk /esetleg fijjúg/ mert azt hiszi vicces. Pedig, nem!

Ellenben a svájci FRAN, na az mindent visz.

Ujcsirke: nyomjad még, hidd el máris nagyon tisztelünk, mert ki tudna több mint 6.000-t kitermelni mert 6.000-t havonta elvisznek a költségek? Bodzázol némethbe?

chuck_norris 2010.09.01. 16:33:09

Mekkora paraszt az iro... Szanalmas.

orient 2010.09.01. 16:33:23

@endre69: 2 gyerek előtt meg kell oldani természetesen. Nem vagyok arrogáns, csak azért írtam mert én is a szarból indultam anyámmal a panelből, és senki sem tett alám semmit. Mindent a két kezemmel kapartam össze és megvagyok. Nem fekete üzlet csak az eszemet használom és keményen dolgozom.

Azóta nagyobb lakásba is mentünk a feleségemmel, mert az elején az 50m2 is elég volt. Kitörlesztettem a hitelt, majd pár év kemény munkával nagyobba tudtunk menni hitel nélkül.

Igaz külföldön is voltam sokat dolgozni, de azt inkább kalandvágyból, mert a akkor az itthoni helyzetem már rég megvolt, hitel kitörlesztve...stb. Ha nekem sikerült itthon a 0 ról indulva, akkor másnak is mehet.

Nem akartam arrogáns lenni csak nagyon sok rossz példa van előttem, sok ismerős aki ész nélkül vett fel hiteleket meggondolás nélkül. Nem a hitellel van a baj hangsúlyozom hanem hogyan és mennyit!?
Ha mélyen magadba nézel, te is rájössz, hogy biztos sok mindent rosszul csináltál és ha másképp csináltátok volna most sokkal kevesebb lenne a törlesztőd, családdal együtt, saját lakásban...biztos vagyok benne, anélkül, hogy ismerném a helyzetedet részleteiben.

Don PUA (törölt) 2010.09.01. 16:33:32

@endre69: te aztán rohadtúl nem érted az iróniát... : P

C. Guss (törölt) 2010.09.01. 16:35:15

@Myta: Kötözz hozzám :) olcsóbb mint a hotel és társaság is van :D

Don PUA (törölt) 2010.09.01. 16:35:16

@chuck_norris: te se nagyon...

sorica123 (törölt) 2010.09.01. 16:35:18

@orient: nekem sem _büdös_, sőt már anyukámnak se volt büdös (apám már nem volt velünk, úgyhogy csak plusz egy főt, engem hozott a házhoz), ezért lakunk mi háromgenerációs háztartásban tatámnál. Nem kicsi a lakás, ámde egybenyitható, mint egy szélcsatorna. Három különböző karakterű ember kvázi egy légtérben nagyon sokan tud lenni, és akkor még a negyedik generáció a kanyarban sincs. Tatám arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha merő véletlenségből én is szaporodni kezdek (nyilván nem osztódással...), azt válaszolta, hogy 'Majd felhúzunk a sarokba egy függönyt'.
'nagyon sok pénzt EGYÜTT spórolva a PÁR' - és ha nem vagyok PÁRban? Akkor akasszak le gyorsan egy oldalkocsit, mert különben nem vagyok elég felnőtt ember és nin cséletem? Na ne viccelődjünk már... oké, hogy fogy a magyar, de ugye nem én vagyok a tiszteletbeli magyargyár?

Kennywise 2010.09.01. 16:36:52

Az volt már, hogy 2012-ben úgyis jön a világvége, és akkor már úgyse' kell visszafizetni semmit ???

NurseRosetta 2010.09.01. 16:37:36

Grat a szerzőnek ! Egyébként elkeserít hogy az asztalom túloldaláról vannak mondatok amit "live" kapok nap mint nap a főnököm szájából :( és komolyan is gondolja.

II.Briandrew 2010.09.01. 16:38:58

Nekem egy fillér hitelem sincs, ismerőseimnek, rokonaimnak van. A blog írója egy komplett rossz indulatú hatalmas faszkalap, aki azt hiszi, hogy ő az okos, a szép meg az, aki mindent "olyan jól" tud. Azon túl, hogy sok felelőtlen hitelfelvevő van, aki utazásokra és mindenféle luxuscikkre vette föl a hitelt, vannak, akiknek nem volt más kiút és nem hőbörgésből vették föl a frankhiteleket.

Szóval kedves posztíró okoskám. Húzzál a francba a beképzelt arcoddal és osszad az észt mondjuk az albánoknak!

orient 2010.09.01. 16:40:03

@sorica123: amíg nincs párod addig egyedül lehet spórolni. Mindegy nem akarom leírni még egyszer. Nekem összejött, és senki sem adott soha semmit. És nem maffiában utazom. Bérből élek én is. Saját anyám a mai napig csodál, hogyan tudtam így megoldani. Mondjuk ő is dolgozott 60 éves koráig keményen. Apám gyerekkoromban meghalt rákban.

Balance Of Power 2010.09.01. 16:41:35

@orient: Lehet, hogy nem volt "budos" egyutt lakni, de egy csaladot mutass, ahol emiatt nincsenek olyan serelmek, feszultsegek amik 20-30-40 ev utan sem gyogyultak be. Amugy meg valamiert mindenki menekul otthonrol, amint teheti.

Silent Bob 2010.09.01. 16:42:39

@orient: Neked bejött az élet. És aki esetleg nem abban a városban él, ahol a szülei, az köcsög, mi?
Nekem 50 k csak az albérletem havonta, és nem palotát bérlek. Rengeteg esélyem van az elkövetkező 100 évben félrerakni 10 milliót egy lakásra. ;)

2010.09.01. 16:42:39

Basszus itt senkinek nem esik le, BLOGMen kívül, hogy ez színtiszta gúny???

Silent Bob 2010.09.01. 16:44:00

@II.Briandrew:
Te viszont elég vicces vagy... ha esetleg megnézed milyen blogon vagy, akkor rá is jössz, miért. :)

II.Briandrew 2010.09.01. 16:45:39

@Silent Bob:

Én nem tudok ezen nevetni. A modorosság pedig nem egyenlő a mérhetetlen parasztsággal...

vincere 2010.09.01. 16:47:47

@Fapuma: a svájci fran az nálam is kiverte a modorbiztosítékot :))

hihetetlen, h. ez legalább a 4. devizahiteles poszt az elmúlt 1 évben, és még mindig, még mindig százával ömlenek a magát a hitelezést kommentelő kommentek. még én magam sem tudtam ellenállni az imént...

Silent Bob 2010.09.01. 16:48:35

@II.Briandrew:
Azért én nem faszkalapoznám le azt, aki pont az észosztó faszkalapokat savazza. :)

maiohu 2010.09.01. 16:48:39

@Fapuma: "Ellenben a svájci FRAN, na az mindent visz."

na végre valaki észrevette :D

orient 2010.09.01. 16:50:10

@Balance Of Power: POnt az ellenkezője. Szerintem a családi kötelékek sokkal erősebbek voltak akkor. Most amikor mindenki menekül ahogy mondtad mi a tendencia? Mindenki szar a családjára és a szüleire is legtöbbször. Régen ez pont nem így volt. Nem arról beszéltem, hogy örökre, hanem mondjuk pár éven keresztül, ha pl. egy fiatal párnak nem kell rezsit fizessen mert szülők teszik és csak saját költségeik vannak akkor két fizetésből azért szép kis pénzt lehet félretenni pár év alatt. Akkor jöhet egy hitel, de akkor már kis segítséggel meglehet egy 2 szobás lakás jelentős része! Annak a hitele nem egy óriási összeg. Aztán lehet nagyobba menni később, ha sikerül esetleg megint félretenni. Nem muszáj azonnal 3 szobában kezdeni friss házasként, csak mert nyugaton ez van. Nem nyugaton élünk, be kell látni. Nyugaton sincs mindenhol ez. Én Helsinkiben laktam évekig és ott sem kezd mindenki nagy lakásban csak mert családot szeretne...

artismaffia 2010.09.01. 16:50:44

Akik devizahitelt vettek fel, azok a Forint ellen, a magyar állam ellen, a gondolkodó magyar nép ellen vétettek. Törvényszerű, hogy ha devizahitelt vesz fel birkák hatalmas nyája, akkor az a Ft árfolyamának esését okozza. A spekuláns nagyokosok, akik egyszer már vétettek a nem-spekulánsok ellen, azok ne akarják már azt, hogy az mi adónkból húzzák ki őket az emésztőgödörből, amit maguknak (és nekünk is) ástak meg...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 16:50:55

@orient: És soha nem volt olyan mozzanat pályafutásod során, amikor azt érezted, hogy mázlid volt valamivel?

orient 2010.09.01. 16:52:25

@Fapuma: eleinte nem esett le, de most már válaszolni kell a vádakra :)))

orient 2010.09.01. 16:54:49

@Püspök utcai gombaszedő: de volt elismerem. Viszont nagy részben kemény munka sajnos.

Silent Bob 2010.09.01. 16:56:13

@orient: Gondolom a lottó ötös azért nem jött rosszul. XD

Ernoke 2010.09.01. 16:57:40

@Balance Of Power: én kihúztam a szüleimnél, amíg nem nyílt lehetőség saját lakásra (saját félretett pénzből és szülői segítségből is, igen, rohadjak meg, mert a szüleim támogattak, cserébe most én támogatom őket havi fix összeggel), de nagyon nehéz volt. egészséges felnőtt ember nem viseli, ha kívülről ráerőszakolt szabályoknak megfelelően kell élnie. csak ilyen apróságokra gondolok, h nem lehet akkor mosás, amikor te szeretnéd, este 10 után húzzák a szájukat, ha zuhanyzol v zenét hallgatsz, tv-t gyakorlatilag soha nem nézhetsz (mert az megy, amit ők akarnak), a számítógép elé csak speciális napszakokban ülhetsz oda, amikor nem zavaró a zaja, stb. megnézném azt a párt, aki ezt kibírja és nem mennek szét pár hónap után.:D

Rahsid 2010.09.01. 16:58:11

A szép számban kommentelgető "szegény" devizahitelesek, akik azt sem tudják megérteni, hogy ez a poszt ebben a kontextusban csak egy fiktív történet és elküldik a posztert a bús picsába... komolyan megérdemlik hogy belefulladjanak a felvett hitelekbe.
Ha ezt nem tudtátok értelmezni, akkor a szerződés megkötésekor mit csináltatok? Annyit kérdeztetek hogy hova kell tenni egy x-et aláírás gyanánt?

Ernoke 2010.09.01. 17:00:46

@orient: te laktál a szüleidnél párkapcsolatban? ha igen, mondd el nekem kérlek, hogy küszöböltétek ki, h gyakorlatilag úgy kellett ugrálnotok, ahogy ők fütyülnek, kíváncsi lennék rá.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 17:02:06

@orient: Nem a munkát kérdőjeleztem meg, csak arra akartam kilyukadni, hogy másnak meg lehet, hogy pont ott peche volt és a kemény munka ellenére is a fasz rossz végén kötött ki.

orient 2010.09.01. 17:03:25

@Ernoke: sajnálom. Szüleid eléggé intoleránsak voltak akkor. Nem kell bulizni, de számítógép, TV zaj?? Gondolom másik szobában azért elég durva, ha ezt szóvá teszik.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 17:04:57

@Rahsid: Azért a szarkazmus viszonylag ritkán használt stíluselem a hitelszerződések szövegezésében. :)

orient 2010.09.01. 17:05:52

@Ernoke: komoly párkapcsolatom nem volt míg az anyámmal laktam, de 25 évesen már külön tudtam menni. Addig nem is akartam feltétlenül komoly kapcsolatot. Azután meg már könnyebben ment. Anyám meg toleráns volt. Nyílván nem kergettem az őrületbe, de tisztában volt vele, hogy felnőttként élem az életem és megvoltunk egymás mellett. Biztos nem szólt ne TV-zek 10 után és hasonlók...

Triple Seven 2010.09.01. 17:06:44

@b0c1k4:

Ennek az árfolyamnak baromira semmi köze a kormány nyilatkozataihoz, max a népszava szerint....

Ernoke 2010.09.01. 17:11:28

@orient: egy szobában laktam a testvéremmel, és nyilván a családban 1 számítógép, 1 tv, stb. volt. nyilván ha bárki mással laksz együtt, akkor is alkalmazkodni kell, de nem mindegy, h a saját korosztályodból egy általad választott emberhez alkalmazkodsz (hasonló szokások), vagy a szüleidhez, akikkel sok közötök nincs egymáshoz. ezt azoknak is üzenem, akik szerint aranyélet sokáig "otthon lakni", hát nem az.:D

Gerolsteiner 2010.09.01. 17:29:19

@Ujcsirke: No, amerre én járok, ott sokan a 400 eurós minijobnak is örülnek (nem számítva persze a Hartz IV-es sleppet)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 17:34:33

@Gerolsteiner: Persze, de te egy valóságos világban élsz, nem egy kitaláltban.

arizmendi 2010.09.01. 17:36:16

csirkének: mi a franc van a 3 millió kétszázezer német munkanélkülivel?

orient 2010.09.01. 17:38:17

@Gerolsteiner: 1500-t nem keres minden jött ment Németországban. Inkább 1200-t, azt tényleg akárki adózás után. 1500 az inkább egy átlag fizetés- Mellesleg hiába az árak egyeznek, a rezsi költségek nem ugyan annyi. Egy albérlet min. 700-800 euró. + rezsi is több. Itthon azért mondjuk 300 euróból már jó kecót tudsz bérelni, de ahhoz nem elég egy átlag fizetés azonban az arány mindent elmond. Megélhetés nem ugyan annyi. Ha egy pár keres itthon 140 ezret fejenként ami kicsit több mint átlag de azért nem ritka azért már jól el lehet lenni. 80 ezer albérlet+40 rezsi. 160 bőven elég minden másra, és 80ezer albérlet az már nem egy szar hely.

Jamesboci 2010.09.01. 17:43:48

@Triple Seven:
oszt hol van a 2007-re igért ejró?
gyurcsánnnyyy??????????? hol a lové????????????

Csore60 2010.09.01. 17:45:27

Irónia vagy sem, fognak is nagyon sokan...mármint belehalni. Vagy legalább is tönkremenni, anyagilag, idegileg, lelkileg padlóra kerülni.

2010.09.01. 17:48:08

@Ujcsirke: neked tényleg kezeltetni kellene magad.
Németoszágban németül beszélnek az emberek, ha ide nem kell a német tudás akkor hova?
Bár ha jól meggondolom talán Bade-Würtenbergbe nem kell, mert a közmondás szerit Baden-Würtemberben mindent tudnak kiváve németül.

Der Beste 2010.09.01. 17:49:57

@Ernoke: Nem tudom, te hol laksz, de itt nálunk, vidéken elég gyakori, hogy a családi házban két generáció együtt lakik.

S sok olyan családot is ismerek, ahol a két szülő lakik a 120-150 négyzetméteres házban, a gyerekek meg Pesten laknak a garzonban vagy a panelben, s fizetik a hitelt hosszú évekig-de ez már messzire vezet ettől a blogtól.

2010.09.01. 17:51:49

@orient: Én most itthon vagyok, nos erre rámegy minden megtakarított pénzem (mentem vóna Mallorcara nyaralni, én hülye).
Magyaroszág egy drága hely, de nem baj mert az embereknek van pénzük.
Sokáig azt hittem, hogy csak az én csóró német fizetésem nem elég itthon semmire, de mondja a barátném aki Londonban dolgozik, hogy ő is szívja fogát ha hazajön, mert nagy a drágaság - na jó a cigi az olcsó, de más nem.

Sadist 2010.09.01. 17:54:19

Komolyan félelmetes, hogy mennyi korlátolt idióta merészkedik fel a netre, és nem esik le nekik, hogy ez a blog csak sztereotípiákról szól, amiket valaki ironikus, eltúlzott formában leír.

albert1 2010.09.01. 17:57:38

@Fapuma: "Ellenben a svájci FRAN, na az mindent visz."
@maiohu: na végre valaki észrevette :D

HOgyne, ez a klasszikus nyelvi modorosság maga. :)

Vajon akkor a többi pénznemet is úgy kell modani, hogy amerikai DÁLÖR vagy angol PÁUND?!

2010.09.01. 17:57:44

@orient: azért ez egy kicsit túzás, sokkal olcsóbban is lehet bérelni, mindenesetre tudom hogy 2 személyre heti 100€ háztatás pénz elég, de ebben benne van minden, na jó nem a bélszin libamájjal, a cigi pláne, de ebből már nem kell szűkölköni.
Itthon ez messze nem elég.

verpistike 2010.09.01. 18:01:40

@Sadist:

ez oké rendben is van.. de van benne probléma ami sokaknak bassza a csőrét.. és végsősoron ha a postban leirt problémával foglalkoznka az emberek akkor a postal is foglalkoznak. szal jó ez így

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 18:04:04

@albert1: Páund??? Üss a szádra! Az, kérlek alássan, sztörling.

De ugyanakkor viszont az "ajró" meg régebben a "dojcsmárk" valóban a klasszikus modorrepertoár része.

orient 2010.09.01. 18:07:29

@Frengi: akinek 100euró nem elég itthon hetente megélhetésre (albérleten kívűl) kajára rezsire az nem tudom mit csinál. Mi 120-ból kijövünk nagyon lazán, ketten, rezsi+kaja itthon. És járunk étterembe rendesen. Persze ebben nincs benne a ruha, bútor és egyéb tárgyak, csak megélhetés.

orient 2010.09.01. 18:10:24

@Frengi: 700-800 eurónál olcsóbban Németországban NAGYVÁROSBAN? Nem 30m2 garzonra gondolok az "török-arabnegyedben" és nem vidékre. Mert vidéken hiába 300 euró az albérlet Németországban ha nincs semmi normális meló. Az itt MO-n 100-150 euró max, csak itt sincs rendes munka ott. Szóval, ha München,Frankfurt, Hamburgban,normális környéken találsz rendes lakást 700-800 euró alatt akkor gratulálok!

SLacc 2010.09.01. 18:10:33

Az, hogy a végén orrba verik, hiányzott, de amúgy király.
Noha sokminden hülyeséget csinálnak a népek. A kivétel a szabály próbája - de nem, én sem vagyok kivétel. :)

Piréz Vitéz 2010.09.01. 18:12:52

Esetleg lehetne poszt a modoros önjelölt közgazdászról, aki egészen újszerű gazdasági összefüggések felvázolásával bizonyítja, hogy az egész gazdasági rendszer csak és kizárólag arra van kitalálva, hogy őt személy szerint lehúzza, nyomorba döntse, és mindenki hülye, beleértve az összes hivatásos közgazdászt, bankárt és befektetőt.

Nem kell messzire menni, a kommentekben megvan az alapanyag.

Der Beste 2010.09.01. 18:13:19

@Frengi: Ha az angol s német fizetésetekhez drága a magyarországi élet, akkor vagy hazudtok, vagy provokáltok.

freebiker 2010.09.01. 18:18:27

@Lord_M_: Jogos. Tipikus újgazdag hozzáállás. A szegényebb forduljon fel. A poszt írója nyilván lusta volt és az anyjáéknál lógott. Miután megunta inkább vett lakást. Ésszerű matek után rájössz, nincs esélyed ennyit összespórolni. Én inkább sajátot fizetem, mint albérletről vándoroljak albérletre. eGYSZER LETELIK. nEM EZZEL VAN GOND, HANEM A MUNKAHELYEKKEL....

kvadrillio 2010.09.01. 18:19:32

@lárvalányhaj:

ha-ha-ha....engem speciel irritál.
Főleg, hogy kevés a hely felsorolni, kiknek is van mégis ingyán ebéd.....:)

verpistike 2010.09.01. 18:24:11

Piréz Vitéz

hivatásos bankár, befektető, közgazdász.. amit leirtál azzal az a baj hogy lehet sokat kell tanulni hogy valaki az legyen... viszont a paraszti logika ami szerint élősködő férgek.. az nem feltétlenül modoros.. hanem logikus és következetes

Kandabula 2010.09.01. 18:25:20

@Triple Seven: Oszt hol vannak a megfúrt programok? Hol van a szétcseszett parlamentarizmus? Hol van Magyarország hitele? Hol van a lebontott kerítés a Parlament körül? Hol késnek a traktoros felvonulások? Hol késnek a sztrájkok? Hol van a sok húgy és szar a Parlament körül? Még egyszer: hol van az ország hitele? Ki vesz minket komolyan? Az már csak hab a tortán, hogy az MSZP káderei rendesen rádolgoztak erre a banánköztársasági összképre. Röhej az egész. Szégyellem magam.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.09.01. 18:29:32

@Piréz Vitéz: Szóval azt állítod, hogy nem minden közgazdász ilyen? :)

lárvalányhaj 2010.09.01. 18:40:43

@Der Beste:

Haha, biztos apukád is nagyon élvezte a dolgot :)

blokkos 2010.09.01. 18:47:58

"kizárólag ti tehettek arról, hogy most nyögitek a kétszeres részleteket."
Ti arról tehettek, hogy ezt a birka bandát hoztátok kormányzati helyzetbe. Ők meg arról, hogy fingjuk nincs, mit kezdjenek a gazdasággal, ezért gyönyörű népámításba fogtak.
És még mindíg hisztek nekik?!
ÉBRESZTŐ!

Fapuma (törölt) 2010.09.01. 19:11:21

Kedvencem még a baromarcú, aki azt hiszi, hogy álmomban mentem szavazni és CSUPA NAGYBETŰvel kiírja, hogy ébresztő, mintha valakinek ettől hirtelen politikai nézetváltása támadna.
Mégis hogy képzeled, b+?
1. te szólsz, megmondod a frankót,
2. én felébredek, mint Csipkerózsika és
3. visszajönnek a szakértők?

Édes jó Istenem segíts! Menj a pirospont blogra, szerencsétlen!

killercsiga 2010.09.01. 19:16:03

Aki hülye (vagy nem) és meghal, azért mégiscsak meggyászoljuk.
A posztban levő figurán eleinte piszkosul felkúrtam az agyam, ezek szerint jól sikerült a poszt.
Igaz a végére tett felsorolás jellegű, gyorsabb szóváltás már inkább csak fásultságot hozott ki belőlem.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.09.01. 19:31:28

@Fapuma:
"mikor valaki 2010-ben leírja. hogy fijjúk"

miért, tavaly vicces lett volna? :)

na4 2010.09.01. 19:36:02

Amikor 2008-ban 220-Ft 1€, akkor nem rinyáltak a hitelesek, hanem dörzsölték a markukat, hogy milyen jól jártak. Hát akkor most is legyenek tökös legények.

Utó Pista 2010.09.01. 19:39:14

Hát persze b+! Anyuék persze 20 éven keresztül elkérték a bérleti díjat és a rezsit.
Pénisz

Hadrianuska 2010.09.01. 19:46:18

Ostoba hülye! Nem mindenki lakhat a "muteréknál" húsz évig! Utána meg még elvár egy kis "szülői segítséget" is..
Buta vagy, mint gúnár a helikopterhez!

2010.09.01. 19:51:55

@Der Beste: Nekünk drága. Itthon minden többe kerül, az alap dolgok, a tej, a kenyér, a vaj, a benzin kb ugyan ott van, egy kicsit több néhol, de ott nincs pálya dij.
Fodrász, kozmetikus ott intézem. Ruhát nem veszek itthon, sőt csak azt ami nagyon fontos, ha kocsival jövök kaját is kint veszek.
Én nem keresek annyit, hogy a magyar árakat meg tudjam fizetni.
De elég egy árcédulát megnézni egy áruházban, rájössz hogy a 10€-s shirt itthon 3600Ft - bár az eurót is igy számolnák!

Fenehorizont 667 2010.09.01. 19:59:52

@orient:
tanítsd még a pórnépet, mester!

Der Beste 2010.09.01. 20:08:40

@Frengi: Most akkor minden többe kerül, vagy az alapdolgok ugyanott vannak?

mokas_gizi 2010.09.01. 20:23:05

@b0c1k4:

OTT A PONT a magyar állam szándékosan és annyira pofátlan és látható módon gyengíti a forintot, hogy ilyen szerintem a földön egy demokratikusnak mondott országban sincs...

Erre meg nem írnék a blog írójának semmit:
"Úgyhogy nem a bankárokat meg a New York - Tel-Aviv-tengelyt kell hibáztatni"
Mert esetlegesen sértő lennék, max annyit közölnék vele, hogy ez a csodás válság sem magától jött létre hanem bizony mesterséges volt az is, egy szűk réteg megszedte magát és a poén az egészbe, hogy a bankokat még mi az adófizetők pénzeltük...
Ennyit a New York - Tel-Aviv-tengelyről mely a világon uralkodik és embereket országokat tesz tönkre...

Hitelfelvételre meg annyit tudnék írni, hogy lakást kp-ba nem igazán tudnak az emberek kifizetni persze lehet 20-50 évik spórolni és apunál és anyunál lakni...végül is 50 évesen is lehet családot alapítani és gyermeket készíteni...

Sin' Dorei (törölt) 2010.09.01. 20:30:45

@mokas_gizi: Akinek nincs rá lóvéja, az ne készítsen gyermeket. A gyermek pénzbe kerül.

Apropó, hogyan kell készíteni gyermeket?

Sadist 2010.09.01. 20:42:37

@verpistike: Hát nem tudom, én annyira nem örülök neki, hogy az emberek nagy része nem érti az iróniát, mert tapasztalatom szerint az intelligencia egyik elég jó fokmérője.

mokas_gizi 2010.09.01. 20:45:10

@Sin' Dorei:

Látod ez az amiben maximálisan igazat adok neked...
Kormány pontosan ezen is van, hogy a népesség csökkenjen, sokan nem is merik bevállalni, én sem merném...
Csak az a roppant érdekes dolog, hogy a kormány bizonyos népcsoport szaporodását igen látványosan támogatja...
A kifejezetten poénos dolog, hogy azt a réteget túl sokáig már fizikailag képtelen lesz az ország eltartani...
A másik poénos dolog:
"Akinek valami nem tetszik az el is mehet innen" sok fiatal éppen ezen van...innentől meg 10-20 év múlva itt érdekes állapotok lesznek... :)

Mike36 2010.09.01. 20:50:07

a devizahitelesek fikázása is kibaszott unalmas már

Sin' Dorei (törölt) 2010.09.01. 20:52:18

@Sadist: 10/10

A baj az, hogy csomó megkeseredett ember van, akik direkt keresik az epét, csak nehogy elmúljon egy percre is a keserűség.

az élet szar, a világunk rohanó, kicsiny hazánkban mindig az arra képtelenek törekednek az országuralomra, a nők kurvák, aki gazdag, az lop, csal, hazudik, aki szegény az semmirekellő, külföldön bezzeg stb.

Sin' Dorei (törölt) 2010.09.01. 20:59:14

@mokas_gizi: Szerintem meg az ember ne az államtől várja elsősorban a jólétét. Családi pótlékot meg a fehérember is uyganannyit kap, mint a bizonyos népsoport. Az igények különbözőek. A lakáshitel meg a plazmatévés hitel különbő dolog de ezt már megírták páran.

Ha valakine tuti állása van, amiből tud törleszteni. az alapítson családot, ha akar. De mondjuk 3 gyerek már túlzás sztem.

blokkos 2010.09.01. 21:12:46

@Fapuma: Hát ha nem aludtál, akkor ugyanolyan skizofrén állapotban voltál, mint most. Sajnállak:)

xenuka 2010.09.01. 21:32:10

Ez a válság is egy mocskos hazudozós gennyláda zsidóféregtől Bernard Madoff-tól indult New york-ból ugyebár.

Talán ennyit a Tel Aviv-New York tengelyről.

Addig takarózz, ameddig a takaród ér!

Vagyok_aki_vagyok 2010.09.01. 21:59:02

@kopp: "1általán nem uannyira jössz ki, ha lbiba mész, mert arra nem jön kamat, recesszió, stb....! csak számoljd ki reálisan, leesik az állad! 5, max 5-8 év albérlet alatt +spórolsz 1 uolyan lakásra valót, amilyet hitekből vettél és nem a tripláját fizeted vissaz 30 évekig! 1szerű matek...!"

Mi van matekzseni, ugye jó, hogy apuci-anyuci fizeti az albérletet + rezsit?

Vagyok_aki_vagyok 2010.09.01. 22:06:19

@nopánick: "Nekik kínos...ha
30 év munka után sem volt még lakásuk.
Mert, elkúrtak valamit nagyon...az életüket.
Az állam nem tehet erről!
De, ha tehetne is...akkor az állam is
...ŐK MAGUK voltak ám ....igaz?
Ők mentek szavazni, ők hagyták jóvá
mindazt, ami történt velük!
Mellesleg, millió másik embernek sikerült
ami nekik nem... ugyanabban 30 évben,
és ugyanabban az országban!!!
Most, akkor...?!
Szóval elkúrták."

Te meg kapard le a seggedről a tojáshéjat, jó?

lárvalányhaj 2010.09.01. 23:10:08

@kopp:

Azért sok függ attól, hogy mennyi az alapfizu, nem? ;)

Arról nem is beszélve, hogy az albérletnek rohadt sok hátránya van. Ott van például egy főbérlő, aki bármikor eladhatja a fejem fölül a lakást, vagy bemehet a lakásba, amikor éppen nyaralok, és ellophatja a felbecsülhetetlen értékű pornógyűjteményemet, vagy mondjuk pokollá teheti az életemet azzal, hogy a legváratlanabb időpontokban jön oda ellenőrizgetni.

nattydread88 2010.09.01. 23:13:09

ma ez, holnapra a leZbiposzt. Tibor, Tibor olcsó kis provokátor vagy te:D

Sadist 2010.09.02. 08:27:18

@lárvalányhaj: E-e, ha nem feketén intézitek az albérletet, akkor van bérleti szerződés, amiben mindent szépen le lehet írni, hogy ki, mikor, mit tehet a lakással. Nem dönthet úgy a főbérlő, hogy egyszer csak eladja a fejed fölül az albit, és nem zargathat akkor, amikor csak kedve támad.

Ernoke 2010.09.02. 09:07:11

@Der Beste: főváros, 60 nm-es lakásból indultam, ahol volt, h 6-an laktunk (nagyszülőkkel). és jómódú család vagyunk amúgy, szerencsére. vidéken is vagyonosnak kell lenni ahhoz, h 150-200 nm-es családi ház legyen, nemhogy Budapesten... inkább azt kérdezném, h te hol élsz.:D

lárvalányhaj 2010.09.02. 09:43:22

@Ernoke:

A gyakorlatban azért vidéken olcsóbban kihozzák. Pl. a falusi emberek többsége fizikai munkás, és ha nem is az építőiparban dolgozik, azért konyít valamelyest az ilyesmihez. Kalákában pillanatok alatt (najónem, de egy-két év alatt) simán felhúznak egy házat. Az építőanyagot persze így is meg kell venni, de a gyakorlatban azt is összeokosítják valahonnét. A valóságtól elrugaszkodott, lila értelmiségieket meg felváltva húzza le a kőműves, az ács és az építési vállalkozó.

vangogh? 2010.09.02. 09:47:06

"-Koponyának lelépett a nője valami uszályossal, egy románnal."

Ezért külön pont!

Balance Of Power 2010.09.02. 09:57:52

@orient: "komoly párkapcsolatom nem volt míg az anyámmal laktam,"
Akkor miert osztod az eszt, hogy lakjanak egyutt a fiatal hazasok anyosekkal? Bizonyara ismered a mondast, hogy jobb tavolrol szeretni...

@Ernoke: Ez fugghet a lakas/haz adottsagaitol is. Ha van kulon szint, kulon konyhaval-furdoszobaval es nem kell egymason at kozlekedni, ergo adott esetben napokig nem kell talalkozni, az mukodhet. De mi pl. laktunk az anyamekkal szomszedos lakasban. Volt, hogy nem ertettek, sot serelmeztek, ha idonkent 3 napig nem kopogtunk at. Azt az ervelest, hogy most "szomszedok" vagyunk, minek legyunk egymas seggeben, hol elfogadtak, hol kevesbe...

Ernoke 2010.09.02. 10:04:57

@Balance Of Power: hát jó, de azért a külön szint megintcsak nem egy átlag magyar lakásban van... továbbra is úgy gondolom, h szülőkkel lakni borzasztóan kényelmetlen és megterhelő. persze lehet csak azért, mert soha nem volt külön szobám, csak egy fél íróasztalom mint magánterület.

Balance Of Power 2010.09.02. 10:18:34

@Ernoke: "továbbra is úgy gondolom, h szülőkkel lakni borzasztóan kényelmetlen és megterhelő."

Fontos hozzatenni, hogy nekik IS!

Ernoke 2010.09.02. 10:24:01

@Balance Of Power: mivel ők diktálják az együttlakás feltételeit (mikor van étkezés, mikor kell mosogatni, mikor van mosás, takarítás, bevásárlás), azért nem sajnálom őket annyira...

Ernoke 2010.09.02. 10:30:38

plusz, nem véletlenül esnek kétségbe, ha a gyerekek kirepülnek - ki fog ezután elmenni velük teszkóba, piacra, ki fog segíteni nekik ügyeket intézni, kitől kérnek lelki tanácsokat? úristen, ezentúl egyedül kell megoldaniuk az életüket!
(ezen mindig kicsit felhúzom magam, elnézést. de nem feltétlenül tartom rendben lévőnek, h a szerepek egy idő után felcserélődnek, igyekszem majd ezt elkerülni a saját gyerekeimnél.)

lárvalányhaj 2010.09.02. 10:34:20

@orient:

Nem csak erről van szó. A saját lakásodban akkor jössz-mész, amikor akarsz, azt viszel föl, akit akarsz, azzal dugsz, akivel akarsz. Ha a szülőkkel laksz egy fedél alatt, akkor a szülők mindent látnak, ami veled történik, és naná, hogy mindenre lesz valami megjegyzésük. Én például hétközben nem vihettem föl pasit, azzal az indokkal, hogy reggel sorba kell állni a fürdőszobáért. (Igazából csak apukám utálta az exemet :D )

lárvalányhaj 2010.09.02. 10:36:55

@Ernoke:

Persze attól még, hogy neked kell kísérgetni őket a _Tecsóba_, azért arra is jogot formálnak, hogy megmondják a frankót, nem? Ha meg ellentmondasz, azzal vágnak vissza, hogy "én vagyok az anyád/apád"

Bírom, hogy egy bizonyos kor után az emberek az életkorukra hivatkozva minden felelősséget elhárítanak, de az irányítást azért a kezükben akarják tartani.

Balance Of Power 2010.09.02. 10:46:32

@Ernoke: Amikor tovabbkoltozes es lakasfelujitas miatt 3 honapig ujra naluk laktunk, nagyon latszott hogy alig varjak mar, hogy elhuzzunk a francba. Sot, nemcsak latszott, de mondtak is.

scsaba1 2010.09.02. 10:49:07

@Balance Of Power:

Ezt a szülők viszont ritkán látják be, és saját személyük elleni támadásnak veszik, ha el akarsz költözni mondjuk egy albérletbe. "Ilyen sok pénzed van?", "Nemhogy félre tennéd azt a 50-60k-t", "Akkor minek építettük ezt a nagy házat? Hogy ketten kergessük benne egymást apáddal?" "Itt minden a tiéd, azt csinálsz, amit akarsz..."

Ernoke 2010.09.02. 11:03:09

@Balance Of Power: nálunk pedig mióta a testvérem is elköltözött, pánik van, anyám nem tud sírás nélkül beszélni a dologról ("most akkor egyedül leszek? ki segít nekem? mindent egyedül kell csinálnom?"), bár észérvek alapján belátja, h ilyen az élet. egy idő után megfordul a függőségi viszony, ennyi az egész.

lárvalányhaj 2010.09.02. 11:08:59

@orient:

Az anyagi része rendben lenne, de a szülőkkel lakás sokszor a párkapcsolatot is megterheli. Az összeköltözés akkor is nehézségekkel járhat, hogyha csak egymáshoz kell alkalmazkodni, de ha ez még meg van terhelve azzal is, hogy az egyik félnek be kell illeszkedni egy új közegbe, csomó más ember közé, akiknek teljesen mások a szokásaik, hááát....

lárvalányhaj 2010.09.02. 11:11:53

@Balance Of Power:

Hehe, azóta nekem is sokkal jobb a kapcsolatom a szüleimmel, amióta nem lakom otthon :)

orient 2010.09.02. 11:22:41

@lárvalányhaj: Teljesen jogos, nem ideális az állapot korántsem állítottam. Itt arról volt szó, hogy sokan nyűgnek, szívnak a hitel miatt. Az nem kevésbé terheli meg a kapcsolatot sajnos. Én nem hosszútávról beszéltem, hanem 1-2 évről. Nekem nem kellett, de bevállaltam volna inkább mint egy nagy terhelő hitelt amibe belerokkan mindenki...

Der Beste 2010.09.02. 21:57:27

@scsaba1: Ez az egyik legnagyobb probléma, hogy nálunk, vidéken sok házban a két szülő egymást kergeti a nagy házban.

lárvalányhaj 2010.09.02. 22:11:12

@Der Beste:

Szerintem nekik sem lett volna kötelező sokgenerációs házat építeni a gyerekek megkérdezése nélkül.

Kandabula 2010.09.05. 16:21:33

A magyar társadalom nem hajlandó tudomásul venni, hogy az "én muskátlis kis falum" nincs többé. Építesz egy bazi házat (nagyobbat, mint a szomszédé), vettél egy amerikai farmgazdaságot is kielégítő gépparkot kölcsönből, de bevételeid bizonytalanok, nem látsz előbbre mint 3 hónap, igazi szakmád nincs, ha földedből élsz mehetsz traktoros tüntetésre, ha városi vagy, még bizonytalanabb a helyzeted. A sokgenerációs ház pedig egy agyrém, ma már a családok nem így működnek. És ami - szerintem a legfontosabb - sérülékennyé és politikailag manipulálttá váltál. Meggyőződésem, hogy a magyar nemzetgazdaságot a Kisgazdapárt tette tönkre. Mindent egybevetve van az a magyar közmondás: addig takaróddz, míg a takaród ér. Ha megéred...

scsaba1 2010.09.05. 19:39:20

@lárvalányhaj:

Looool... Pl. muteromék '75 nyarán kezdtek bele az építkezésbe. A tervek '74-ben készültek. '78-ra lett kész többé-kevésbé,'79-ben költöztünk. Én akkor 4 éves voltam.
"Gyere ide kisfiam, most tedd le a háromkerekű biciklidet. Akarsz anyával és apával élni egy nagy házban?"
"Jóhogy..."

Egyébként a többgenerációs házak nagy része úgy épült, hogy a gyerekek még kicsik voltak - különösen a múlt rendszerben.

lárvalányhaj 2010.09.05. 20:45:07

@orient:

Nem tudom, szerintem ez egyénfüggő, hogy kinek mi mekkora szívás. Van, akiknek a pár tízezer forint a túl sok, másoknak meg az, hogy olyan emberekhez kelljen napi szinten alkalmazkodni, akik nem túl jó fejek.

lárvalányhaj 2010.09.05. 21:02:46

@scsaba1:

Ööö... most így jobban belegondolva elég nagy hülyeséget mondtam. Szerintem a jelenlévők közül én vagyok az egyetlen, akinek a szülei akkor kezdtek neki az Álomház felépítésének, amikor ő 20 éves volt.

Celtic 2010.09.06. 14:36:01

@Infomaker: Tanuban, meg az elejen, mikor Daniellel talalkozik es par szoban atbeszelik, kivel mi van.

Főtruista 2010.09.13. 12:25:29

Gyémántkemények a kommentek, ne hagyjátok abba! :D

A biztonság kedvéért a lényeget harmadszor is leírnám:

"Addig takarózz,amíg a takaród ér!"

(Bónusz: Aki másnak vermet ás, maga ássa ki!)

Everest999 2012.01.31. 23:54:12

Vannak dolgok, amiben igaza van. "Hogy túlvállalják magukat, magyar plebsz". :))
süti beállítások módosítása