Posztajánló: Rádiós hősök

2010/04/24. - írta: Modor Tibi

És már megint a Szakma az alkotó, úgyhogy minden, a tájékozatlanságunkra és vélt felületességünkre utalgató vád alaptalan.

Viora a RádióQ Hotel Végtelen c. műsorából ajánlott nekünk egy gyönyörű tipográfiát a hazai (?) rádiósokról, hát tessék. Önmagában megtisztelő, hogy már szinte bárki, aki hasonló összeállítást ír le, annak rögtön mi jutunk az eszébe - és szól :-))

Szervusz!

Kis fátyollebbentgetés következik, igen, kulisszatitkok, szennyes-kiteregetések.
Nem tudom mennyien fordultatok már meg különböző rádióknál, de gondolom, nem vagytok mindannyian tisztában azzal, milyen figurák vannak egy ilyen közegben.
Én elmesélem.
(a cikkben a hasonlóság valóságos személyekkel kizárólag a véletlen műve…)

Minden rádióban akad…:

 

- Pánikbeteg

Műsoraira rengeteget készül, nagy paksaméta jegyzettel érkezik. Türelmetlenül toporog a stúdió előtt, noha még nem jött el az ő ideje. Adás előtt fél órával már nem lehet hozzászólni, ez nála rég a felkészülési fázis. Sok hírfelolvasó ebbe a kategóriába tartozik. Messze a legtöbbet bakizó fazon.

Idézet: „Menj már ki, menj már ki innen, mindjárt adásban vagyok, mindenki hagyja már el a stúdiót, hét perc és adás, fel kell készülnöm!!”

 

- Laza

„Éljen a Rock and roll élet” elvet vallja. Műsoraira sosem készül, mégis - talán nem véletlenül - gördülékenyen megy minden, erőlködés nélkül hozza a kötelezőt. Mindenkivel jóban van, integráló személyiség. Még a Szakember sem mer rászólni.

Idézet: „HÁHÁHHÁÁÁ, Apááám, a légzsákok is nyíltak…hoppácska, adásban vagyok? No akkor, jeeeee, szevasztook!”

Folytatás a műsor honlapján.

És persze így elvárjuk, hogy a hallgatókat is buzdítsátok a Modoros olvasására! :))

34 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.24. 15:15:36

erre nem tudok mit írni, azt hiszem, utoljára 3 évesen hallgattam rádiót. Viszont van a dolognak másik oldala: a majom, aki állandóan a szar rádiókat hallgatja, autóban, buszon, erkélyen, és meg kell ossza veled. És ha megkérdezed, miért szól ez a fos zene, akkor az a válasz, háttérnek... nah, ekkortól van meg a véleményem arról, aki háttérzenének szar zenéket hallgat...

pfej:)

scsaba1 2010.04.24. 17:50:12

@vészmadár (pica pica):

Ez nekem új. A modoros tévét nem_néző (aki azért minden tévés posztot elolvas, esetleg kommentel) mintájára létezik modoros rádiót nem_hallgató is? ;)

Intizar 2010.04.24. 18:43:33

@scsaba1: Hát nem látod, hogy hallgatja? mert a fülébe bömböltetik.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.24. 19:21:17

A régi szép idők amikor a Nemzet Csótánya küldözgette a "yeah"-t boldog-boldogtalannak.. Na meg a sok zenei szerkesztő, Komjáthy György, Salánki Hédi..
És persze a Szabad Európa a 17, 19, 21, 39, 41 és 49-es rövidhullámon valamint a középhullámú adókon.. :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.24. 19:24:17

@scsaba1: tévét sem nézek, mert nincs, mert a kollégiumban, ahol lakom, ezen az emeleten nincs... de a house-okat leszedem netről, tudod:)

AZATYAURISTEN 2010.04.24. 20:48:48

undoritoak az egesz nap hatterben szolo radiok es sokaknal az egesz nap szinten csak a hatterben menö tv-k is. leginkabb eves közben utalom mindkettöt. vannak erdekes radiomüsorok es persze 1-2 nezhetö tv-müsor is, bar nagyon ritka. leginkabb a Danubiuszt utalom, ahol 2-3 idiota szofoso osztja a szart, akarhanyszor hallgatnom kell valahol, kifejezetten aggreszzivva tesz es szerintem sokan masokat is. a legrosszabb, hogy nem lehet mit tenni ellene, mindenhol ordit ez a baromsag a hangszorokbol, ha akarod, ha nem. az embert egy bizonyos iranyba probaljak terelni akarata ellenere is, tudat alatt. meg jobban rühellem az idöjarasjelentest. nona hogy hetvegen szinte mindig szep idöt josolnak, hadd menjen az a gazdasag, aztan ahogy eljön a szombat es mar mindenki beült a kocsiba, lefoglalta a szallodat, megvette a jegyeket, elindult az allatkertbe a gyerekekkel, mondjak be, hogy varatlanul (:D) beborult, _de_ esö nem varhato, aztan 5 perc mulva szakad, ami persze _csak rövid ideig_ fog tartani, a valosagban meg szarra azol es azt sem tudod hogy menekülj haza de a penzed es föleg idöd elveszett es radtör a depresszio, gyerekek meg orditanak. igen, vasarnap eljatsszak ugyanezt, nehogy mar rossz hangulatban indulj neki a hetnek, a melonak...:D

scsaba1 2010.04.24. 20:58:08

@AZATYAURISTEN:

A Danubius megszűnt. Gondoltam szólok.

AZATYAURISTEN 2010.04.24. 21:09:26

@scsaba1: sirjunk együtt... de ciki ez...hat, nekem szerencsere nem jött be. Class-t meg Neo-t sem hallgatok.

www.youtube.com/watch?v=XJT-LTK11Yc

Styxx 2010.04.25. 10:27:25

Ha Rádió Q akkor a szakértő a Fiala?

zanzibári lány 2010.04.25. 13:58:42

Jó poszt.

Ezek a fazonok nem csak a rádióknál találhatóak meg.

Én a Klubrádiót hallgatom főzés és takarítás közben.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.25. 16:23:25

no igen, azért hallgatja, hogy ne hallgassa. hogy "hadd zörögjön valami" a háttérben. akár tévé, akár rádió. mindegy mi, reklám, okádék tóksó, csak zörögjön. de utálom az ilyet.

nadivereb 2010.04.25. 17:06:50

Én csak és kizárólag autóban hallgatok rádiót. Vezetés közben gyűlölöm, ha beszélnek hozzám, viszont a csendben elalszom. Ha valami kellően súlytalan megy a rádióban (majdnem mindig MR2), akkor az nekem pont tökéletes.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.25. 17:46:13

@nadivereb: ez pontosan az a hozzáállás, amire itt páran azt mondtuk, idegesítő: tudod, hogy hívják a súlytalan zenét? szar zenének... a szar zene pedig zavaró...

aki szerint meg nem, az ne hallgasson semmit, mert a zenéhez semmi köze, bocs...

nadivereb 2010.04.25. 18:18:29

@vészmadár (pica pica): Nem szar. A szar zene irritál. Sose bírtam danubiust és hasonlókat hallgatni, mert felb*sztam rajtuk az agyam. Viszont a Petőfin nem rossz a zene. nem hűdejó, nem fogom letölteni otthon, de a célra, hogy ne vonja el a figyelmemet, de tartson ébren, tökéletesen megfelel.
Olyan, mint a krumplifőzelék. Nem mondja utána azt az ember, hogy "tegnap olyan jó krumplifőzeléket ettem!", de attól még jó.

scsaba1 2010.04.25. 19:37:09

@vészmadár (pica pica):

És miért szar, mert te azt mondod? Lófaszt, mama.
De gustibus non est disputandum, például...

Én rühellem pl. Republicot, de elfogadom, hogy van akinek tetszik, van aki szerint igényes zene. Az 1 fiú, 1 lány felállású "nyár, buli, szerelem" típusú egylemezes haknizenekarok, mindenképpen jobb. Elfogadom, hogy van akit megnyugtat és vagy felemel Cipő dalszövegei. Engem nem.

A Sláger, ill. a Danubius napközben eszméletlenül monoton volt. Minden nap ugyanazok a rádióbarát, profitmaximalizáló zenék, ezerszer lepiackutatva, kiválogtava.

A két utód annyival jobb, hogy néha-néha, mondjuk fél óránként bele lehet futni egy-egy normálisabb zenébe. (Pl. Qimby, 30Y). A Neo kísérletezőbb egyébként, de röhögök is magamban, mert az undergrundos kitérő után mindig letolnak egy szép rádióbarát melódiát, mindig...

A MR2 Petőfi egyértelműen jó. A legjobb az országos adók közül. Egy rahedli magyar előadót náluk hallottam először (pl. PASO) Súlytalannak nevezni erős pécéskedés, de az nekem sosem volt az erősségem...:)

Szintén kocsiban hallgatok rádiót, mert sokat vezetek. Random módon vagy cédéket hallgatok, vagy rádiót, vagy semmit, csak a motor durmolását és Moha bá't, mondjuk 1/3-1/3-1/3 arányban. Ha a rádió megy, akkor meg kapcsolgatok az adók között, azért vagyok képben, hogy hol, milyen zene szól, és pont a Petkónál jön rám legkevesebbszer az elkapcsolási kényszer.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.25. 21:02:25

@nadivereb: a krumplifőzelékben sem értünk egyet, de mindegy... a zene lehet szórakozás, lehet tánc kísérete és lehet művészet is... egyik esetben sem fér bele, hogy érdektelen legyen...

amit te mondasz, a nem odafigyelős zenehallgatás, ahhoz olyan jó zene kell, amit már ismersz, ezért nem kell rá annyira odafigyelni...

@scsaba1: nem figyeltél, én nem mondtam, hogy melyik zene a jó zene, és nem egy konkrét zenekart vagy stílust húzta le, azt mondtam, hogy alapvetően nevetséges dolog olyan zenét hallgatnia, ami általa bevallottan SZÁMÁRA érdektelen. Mert az érdektelen zene az a szar zene...

scsaba1 2010.04.25. 22:26:49

@vészmadár (pica pica):

Pont az első kommentedben fosoztad le nagy általánosságban a rádiókban szóló zenéket. Én erre azt mondom, hogy: azért lehet benne mogyorót is találni, illetve van egy-két adó, ahol túlsúlyban van a mogyoró és még néhány aranyló és édes mazsolába is belefuthatsz...

Szar zene: ami idegesít, ami irritál.

Súlytalan zene: ami különösebben nem kelt érzéseket benned, nem idegesít, de nem is rohansz letö..., akarom mondani megvenni. Esetleg bónuszként ellazít a masszőrnél, vagy éppen ébren tart az autóban, a munkahelyen elvonja a figyelmed, arról, hogy te csak egy utolsó rabszolga vagy, és még hét és fél óra hátra van a gyapotszedésből. (Ha olyan jellegű a munkahely) De ilyen súlytalan zenék szólnak pl. egyes éttermekben, vagy amikor arra vársz, hogy kapcsolják az ügyfélszolgálatot...

Jó zene: ami érzéseket kelt, de ezt hadd nem fejtsem már ki bővebben. Remélem árnyaltam azért egy kicsit...;)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.26. 10:42:18

@scsaba1: oké, finomítsuk: az első kommentemben arra utaltam, számomra a rádiós zenék nagy része a szar zene kategóriába tartozik (nagy része egyébként nem azért, mert kifejezetten irritál, hanem mert érdektelen). Ez nyilván ízlés kérdése. De már az első kommentemben is azokkal kapcsolatban értetlenkedtem, akik maguk nyilatkoznak úgy, hogy:

1. A rádióban, amit hallgatnak, nagyrészt jellegtelen (súlytalan, érdektelen), hangsúlyozom, SZÁMUKRA érdektelen zene megy, de ennek ellenére
2. mégis hallgatják, mint mondják, háttérnek...

nah, ez utóbbit illettem a hülyeség kifejezéssel... egyébként ha jól értem, majdnem ugyanolyan arányban érdekel minket a rádiós felhozatal, csak máshogy definiáljuk a dolgot... nálad létezik a "semleges" zene kategóriája, nálam meg nem, mert ami, ahogy te mondtad, "nem kelt érzelmeket", az nálam a szar zene doboz...

hasonlatoddal élve: az íz nélküli étel (hangsúlyozottan nem szar ízű, hanem íztelen, plö.) az konkrétan szar étel, és nem esszük...

nyilván más az eset, ha arról van szó, valami étel legyen bennünk, hogy ne halljunk éhen, de az agyunk és a fülünk nincs rászorulva, hogy mindenképp etessük valami szarral, akkor is, ha az íztelen...

AZATYAURISTEN 2010.04.26. 12:00:01

@scsaba1: szoval Neked bejön -ha eppen nincsen jobb- a közepes zene is hatternek, @vészmadár (pica pica): Neked meg csak az igazan jo zene a hallgathato zene. Mit kell tulkomplikalni az egeszet? :D

Mc_Fly 2010.04.26. 14:52:58

Bármelyik kereskedelmi rádión főműsoridőben:

"Most pedig jöjjön egy jó kis Glória Géjnor szám:

.. Föszt áj vaz öfréjd, I váz petrifájd..."

ÉS mindezt olyan hangsúllyal, mintha a hölgy valami istenség lenne, akinek a számait mindenki vágja. Hallott már valaki más Gloria Gaynor számot? Van egyáltalán?
Ezek a jól bevált, slágerrádiós cd-n található számok valamilyen Galla-szerű abszurd humorként jönnek elő bármikor. Tényleg, ha bejön 1-2 nem ezerszer lejátszott szám, akkor KÖTELEZŐ leadni egy ilyet.

De még a nagy múltú sikeres zenekarokat is sikerül ezeknek a senkiházi zenei szerkesztőknek "one hit wonder"-ként eladni. Extreme? More than words. Europe? Final countdown.
Utóbbi 8 nagylemezéről, amelyek közül nem egy arany- vagy platina (nyilván nem itthoni kétezres limit mellett;) köztük iszonyat billboard sikerekről, zseniális, rádióba is simán beférő számokról mélyen hallgat az összes. Ütném, rúgnám ezeket a selejteket, akik első sorban felelősek azért, hogy itthon nincs könnyűzenei kultúra.

cd-r 2010.04.26. 15:10:29

@Mc_Fly: "Ütném, rúgnám ezeket a selejteket, akik első sorban felelősek azért, hogy itthon nincs könnyűzenei kultúra." igen, plusz a hazai fesztiválszervervezők is megérdemelnének néhány jól irányzott vesénrúgást a jó öreg dr martens-szel.

lomposfarkas 2010.04.26. 20:21:51

Déli határmentiek keressék meg a horvát 106,2-t. Ez a napi háttérzörejem évek óta. Jó zene, és nem értem a halandzsát :-)

AZATYAURISTEN 2010.04.26. 22:14:57

@Mc_Fly: azert ne keverjük mar a szezont fazonnal, Gloria Gaynor I will survive kultusz, ebben szerintem többen is egyetertünk;)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.26. 23:03:01

@Mc_Fly: a könnyűzenei kultúra kifejezés definitíven önellentmondásos... könnyűzene az, ami a tömegek szórakoztatásra készült és épp ezért kellemes, könnyű, gyorsan befogadható (ez nem hangszerfüggő, a Varázsfuvola vagy a Bolero is könnyűzene). A kultúra mindig a dekadenciából születik, és mindig a művészi kifejezést helyezi a befogadhatóság elé (ettől még lehet véletlenül befogadható is). Persze lehet baktériumkultúráról is beszélni (meg popkultúráról), de az igazából nem is az:)

scsaba1 2010.04.26. 23:32:09

@AZATYAURISTEN:

Persze, meg abban is, hogy No.1-es meleghimnusz is egyben...

cd-r 2010.04.26. 23:39:11

@scsaba1: ilyen névvel, hogy gaynor, csodálkozol? :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.26. 23:42:43

ha egy normális dalt választottak volna himnuszul, talán már előrébb tartana a melegmozgalom... mondjuk egy Judas Priest-et:)

scsaba1 2010.04.26. 23:46:16

@cd-r:

Nem akartam elsütni, hogy Gaynor, éééérted, _Gay_nor.
De örömmel látom, hogy nem csak nekem van beteg gondolkodásom...

Mc_Fly 2010.04.27. 22:06:22

@vészmadár (pica pica): Akkor számomra mást jelent a könnyűzene kifejezés valószínűleg. Pl. én erős határvonalat érzek az igénytelen fos és a könnyűzene között (pl. David Guetta VS. Toto) Mindkettő megy rádióban, mindkettő milliós hallgatósággal bír, de hangzásilag, zeneelméletileg boncolgatva elég hamar kibújik a szög a zsákból.

Az legyen az én bajom, hogy nem fogadom el azt az áldemokratikus szöveget, hogy "mindenki hallgassa csak, ami neki tetszik, annyi a választék, majd megtalálja, ami neki jó" mert épp az ilyen köcsög zenei szerkesztők meg a vivatévé miatt nem elérhető ez a széles választék a nép egyszerű fiai számára. Akikért amúgy nem ejtek könnyeket, egyszerűen szeretném, ha az általam favorizált zenék kapnának nagyobb szeletet a zeneipari profittortából az ilyen számomra igénytelen, neadjisten butító jellegű zajokhoz képest.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.28. 12:45:39

@Reding Itell: A Nemzet Csótánya még jelenleg is aktív. 3 órás rockműsort vezet szülővárosom csilli-villi rádiójában. Napot nemtom, tán hétfő. Raktak be mellé egy rádióst is, hogy valami szöveg is legyen, ne csak órákig dőljön a RNR.

Celtic 2010.05.09. 21:16:41

@scsaba1: A "modoros tevet nem nezonek" van egy alfaja: akinek teveje sincs. Viszont visitva menekultem egy blogrol (a valasztas estejen), ahol ennek az alfajnak egy diszpeldanya bevalotta, hogy bar mar negy eve eladta a tevet, de most a valasztas estejere kolcsonkert egyet...

Bevallom, nekem van tevem, nehanapjan nezem is, bar az teny, hogy nem a tevemusort. Letoltott/megvett filmeket, sorozatokat. De hogy ezt beirjam minden blogba?

AZATYAURISTEN 2010.05.10. 21:37:27

@scsaba1: igen, sokszor a melegeknek van a jobb izlesük, ebben igazad van, a legjobb bulikat sem a sarki kocsmaban rendezik a kemeny ferfiak:)
süti beállítások módosítása